Arhīva kalendārs

« June 2013 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pavisam drīz jau klāt gada īsākā - Jāņu nakts, ko ļaudis cenšas izbaudīt, pavadot šos svētkus pie dabas. Tomēr ne visiem tas iespējams, tādēļ Alūksnes pilsētas Tautas nams parūpējies, lai arī tiem alūksniešiem, kas Līgo svētkos nevarēs doties ārpus pilsētas, būtu vieta vasaras saulgriežu svinēšanai kopā ar saviem draugiem vai ģimeni.

Ja esat nolēmuši šogad Jāņus pavadīt pilsētā, 23. jūnijā no pulksten 20 varat doties uz Pilssalu. Tur teritorijā pie pašvaldības aģentūras „ALJA” ēkas būs iekurts Jāņu ugunskurs un skanēs arī Līgo dziesmas.

 

Līdzi jāņem labs garastāvoklis, kādi Līgo svētkiem atbilstoši našķi „groziņā” un kompānija, kādā vēlaties sagaidīt gada īsāko nakti.

Katrs līgotājs aicināts padomāt arī par aprīkojumu savas piknika vietas ērtākai iekārtošanai.

Ieeja Pilssalā būs bez maksas.

Informāciju sagatavoja:

Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381488; 26646749
www.aluksne.lv

Piektdien, 14.jūnijā, plkst.15.00 pie Valmieras dzelzceļa stacijas notiks 72.atceres gadadienai veltīts komunistiskā genocīda upuru piemiņas brīdis

Godinot izsūtīto cilvēku piemiņu, pasākumā skanēs dzeja, ar muzikāliem priekšnesumiem piedalīsies Mārtiņš Birnis un pūtēju orķestra grupa, folkloras kopa „Rota” no Rencēniem Irēnas Garās vadībā un soliste Solvita Saule. Piemiņas brīdī klātesošajiem uzrunu teiks Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece Vaira Dundure, bet politiski represēto Valmieras apvienības vārdā runās Daina Krēpause. Tāpat pasākumā piedalīsies arī Zemessardzes 22.kājnieku bataljona pārstāvji.

Lai pieminētu izsūtītos cilvēkus, tiks ieturēts klusuma brīdis un noslēgumā dziedāta Latvijas valsts himna.

 

1941.gadā naktī no 13. uz 14.jūniju notika Latvijas iedzīvotāju masveida izvešana uz PSRS soda nometnēm un piespiedu nometināšanas vietām. Iedzīvotāju deportācija notika, neminot nekādus iemeslus un bez tiesas sprieduma. Par to neparādījās nekāda informācija, savukārt varas iestādes izlikās, ka nekas nav noticis. Cilvēkiem nebija, kur griezties pēc palīdzības vai aizstāvības. Kopumā šajā dienā tika izsūtīti vairāk nekā 15 000 cilvēku. Daudzi no izsūtītajiem Latvijas iedzīvotājiem gāja bojā bada, slimību un necilvēcīga darba dēļ.

 

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

29.jūnijā, sestdien, Gulbenē notiks vairāki velo pasākumi visai ģimenei. Plkst. 11:00 tiks dots starts amatieru velo sacensībām „Gulbenes velo 2013”. Būs veiklības braucieni bērniem „Gjensidige velo”, kuros jaukas pārsteiguma balvas ir sarūpējusi apdrošināšanas akciju sabiedrība „Gjensidige Baltic”. Kā viena no izzinošām aktivitātēm būs komandu velo orientēšanās pa pilsētu „Dzīvo „zaļi”, ilgi un laimīgi!”, kurā var piedalīties gan komandas (līdz četriem cilvēkiem), gan individuāli braucēji.

 

Tāpat ikviens tiek aicināts laicīgi domāt par sava velosipēda izdaiļošanu, jo plānots netradicionālo velosipēdu konkurss-parāde „Mans jautrais velo”. Šajā konkursā paredzētas naudas balvas izdomas bagātākajiem velo braucējiem, kuri savus velosipēdus būs pārvērtuši savdabīgos objektos vai tēlos (piemēram, par puķi, zivi, ziloni utt.).

 

Velo svētkos piedalīsies „zaļie” velosipēdi no Rīgas, paredzētas elektrovelosipēdu firmu „Blue Shock Bike” (Rīga) un „E-ritenis” (Rīga) prezentācijas. Pasākumā būs arī biedrības „Gulces Gēns” (Gulbene) paraugdemonstrējumi. Tāpat ikviens apmeklētājs varēs doties nelielās ekskursiju tūrēs pa pilsētu, izmantojot velorikšas (Rīga). Velo dienas laikā darbosies arī āra kafejnīca un tiks sniegti muzikāli priekšnesumi.

Sacensību un braucienu nolikumi apskatāmi Gulbenes novada tūrisma portālā: http://www2.gulbene.lv/tourism/index.php/lv/gulbenes-eko-velo-2013

 

Pasākums tiek organizēts projekta „Globālās izglītības sabiedrības veidošana” ietvaros (Līguma Nr. DCI-NSAED/2012/287-929). Projekts tiek finansēts ar Eiropas Savienības atbalstu.

 „Šis paziņojums atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Eiropas Savienībai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu”.

19.jūnijā plkst.15:00 Rūjienas kultūras nama 2.stāva zālē (Upes ielā 9) tiks izrādīta spēlfilma "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" (81min). „Rets tīra žanra paraugs Latvijas kinomākslā - tautiska komēdija šī vārda vislabākajā nozīmē, perfektas stila izjūtas rāmjos ieturēta, ļaujot aktieriem izpausties neierastos ampluā. Jāņa Streiča humora smalkākā izpausme - smiekli bez ļaunuma."Limuzīns Jāņu nakts krāsā" ir tas unikālais paraugs latviešu kino vēsturē, kad plaša popularitāte piemeklējusi nevis TV šovu - viendienīti, bet kvalitatīvu, asprātīgu, profesionāli grodi veidotu komēdiju, kāda ir filma "Limuzīns Jāņu nakts krāsā". Kā kompaktā ūdens lāsē tajā atspoguļojas gan latviešu mentalitāte, gan paštaisnās konkurences cīņas, gan materiālo labumu pielūgsme. Un kaut arī laiks kopš 80. gadu sākuma nebūtībā aiznesis tolaik iekārojamo materiālās labklājības simbolu - mašīnu "Žiguļi", kuru loterijā nejauši vinnējusi Mirtas tante (Lilita Bērziņa), cilvēciskās kaislības un cīņas par iespēju tikt vientuļās sieviņas mantinieku kārtā filmā izrisinātas bez laika noilguma.”Tā filmu raksturo kinokritiķe Dita Rietuma.

 

 Tā ir vienreizēja iespēja vecākiem kopā ar pusaugu bērniem ieskatīties Latviskās mentalitātes atspulgā. Nereti filmu citāti paliek par tādām spārnotām frāzēm, ko lieto ikdienā, aizmirstot, no kurienes tie ir, piemēram :

-      ” Kultūra, sievasmāt, sākas no mazmājiņas!”

-      „Lāsma: Ērikonkul, uznes mani kalnā! Ēriks: Nesauc mani par onkuli! Lāsma: Nu labi, Ērik!”

-      „... raksta Gaujarts, izrunā gožār...”

-      ... mūs taču garīgi sen jau nekas nesaista. Ne tu interesējies par hokeju, ne par rokasbumbu...”

-      Vakarā, vakarā...”

-      Tik maziņš un jau samaitāts!”

-      „Strādā, mīļais, strādā!”

-      "Man kā vēsturniecei...” u.c.  (Limuzīns Jāņu nakts krāsā, 1981)

 

Režisors: Jānis Streičs.

Komponists: Raimonds Pauls.

Lomās: Lilita Bērziņa, Olga Dreģe, Uldis Dumpis, Gundars Āboliņš, Baiba Indriksone, Boļeslavs Ružs, Diāna Zande, Līga Liepiņa, Romualds Ancāns, Ēvalds Valters u.c. 

 

Ieeja brīva.

Filmas demonstrēšanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.


Laipni gaidīti Rūjienas kultūras namā!