Arhīva kalendārs

« May 2013 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Šoruden apritēs 25 gadi, kopš dibināta Latvijas tautas fronte (LTF). Tas bija latviešu tautas Trešās atmodas sākums, kas bija emociju un spriedzes piesātināts un lielā mērā noteica latviešu tautas turpmāko likteni.

Aicinām Valkas novada Latvijas tautas frontes biedrus Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, 4.maijā plkst.11.00 Valkas novadpētniecības muzejā (Rīgas ielā 64, Valkā) uz atmiņu pasākumu „Toreiz dvēseles lidoja!”. Līdzi lūdzam ņemt materiālās liecības, kas saglabājušās no LTF darbības gadiem. Tāpat pasākumā gaidīti arī citi interesenti, jaunieši un skolēni.

Pasākums tiek rīkots projekta „Latvijas tautas frontes 25 gadu jubilejas pasākumi Valkas novadā” ietvaros. Ar LTF jubileju saistīto pasākumu mērķis ir – akcentēt Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanas vēsturisko nozīmību. Šajā pasākumā vēlamies sapulcināt Valkas novada LTF aktīvistus, uzklausīt viņu atmiņas par LTF dibināšanu un darbību, atsaukt atmiņā emocijas, spilgtākos un nozīmīgākos notikumus, veikt video ierakstīšanu un izveidot dokumentālu īsfilmu, kas turpmāk būs pieejama ikvienam interesentam un pētniekam Valkas novadpētniecības muzejā un Valkas novada skolās.

Muzejs turpina vākt Valkas novada LTF biedru rīcībā esošās materiālās liecības, kas palīdzēs sagatavot ceļojošo izstādi „Par neatkarīgu, demokrātisku Latviju!”.

Tos, kuri uz šo tikšanos nevarēs ierasties, bet viņu rīcībā ir materiāli par LTF darbību Valkas novadā un atmiņas, ko pastāstīt jaunākajām paaudzēm, lūdzam sazināties ar Valkas novadpētniecības muzeju, lai vienotos par tikšanos.

Papildu informācija: Valkas novadpētniecības muzeja speciāliste Ilze Krastiņa, 64722198, muzejs PIE valka PUNKTS lv; www.muzejs.valka.lv

Jau sesto gadu Darba svētki un Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas diena Pārgaujas novadā aizrit dziesmu un deju pavadībā. Arī šogad aptuveni divsimts seniori pulcējās Stalbē, lai kopīgi ieskandinātu pavasari un radītu svētku sajūtu sev un skatītājiem ar senioru festivālu „Stalbes pavasaris”.

Kā ierasts, svētki tika atklāti ar gājienu no Pārgaujas novada pašvaldības ēkas līdz Stalbes tautas namam, kur ikviens kolektīvs ar lepnumu nesa savu vimpeli vai karogu. Skanīgas dziesmas un krāšņi tērpi piesaistīja katra garāmgājēja uzmanību. Šogad uz festivālu bija atbraukuši septiņpadsmit senioru dziesmu un deju kolektīvi no Cēsīm, Valmieras, Mores, Vaidavas, Lēdurgas, Priekuļiem, Kaives, Taurenes, kā arī mūsu novadu kolektīvi no Stalbes, Raiskuma un Straupes. Katrs kolektīvs bija sagatavojis pavasarim atbilstošu priekšnesumu. Tās bija gan pavasarīgas dziesmas, gan dejas ar ziediem matos un rokās. Pārgaujas novada „Papardītes” pat pamanījās pārsteigt skatītājus ar deju sporta tērpos Laura Reinika dziesmas „Es skrienu” pavadījumā.

Arī pēc koncerta, dalībniekiem spēki nebija izsīkuši. Grupas „Sumeragi” pavadībā vēl gandrīz trīs stundas deju soļi piepildīja tautas nama telpas.

Festivāla vadītāju lomās bija iejutušies Guna un Jānis Rukšāni, kuri papildināja pasākumu ar saviem krāšņajiem 13.gs latgaļu tērpiem, kas bija autentiski arheoloģiskajos izrakumos atrastajiem tērpiem Vaives pagastā pie Sāruma pilskalna.

Kā galvenā persona un pasākuma patronese bija Grieta Grosberga, kura par festivālu rūpi tur jau kopš tā dibināšanas brīža. Grieta Grosberga ar savu uzdrīkstēšanos un enerģiju, kuru netur sevī, spēj uzmundrināt un sagādāt svētkus visiem. Tieši tāpēc šajā pēcpusdienā pateicības vārdus un ziedus Grietas kundzei dāvāja gan viesi, gan mājinieki.

Pēc pasākuma organizatore atzina, ka gandarījums par paveikto ir liels. Svarīgākais esot, ka paši dalībnieki ir palikuši apmierināti. Esot pietrūkusi nerealizētā lieta- ierosinājumu grāmata, bet tā tikšot uztaisīta uz Senioru dienas pasākumu. Grietas kundze atzina, ka patīkams pārsteigums bija, kad Taurenes dāmu deju grupa „Pavasara sapņi” pēc sava priekšnesuma ar rozēm rokās, nodejoja no skatuves un visus ziedus pasniedza organizatorei.

Senioru festivāls „Stalbes pavasaris” savu gājienu aizsāka 2007.gadā, kad Stalbes pagastā izveidojās senioru vokālais ansamblis „Dzīvotprieks”. Jau pirmajā gadā apmeklētāju skaits bija vairāk nekā simts dalībnieku. 2008.gadā tie jau bija 178 dalībnieki no 12 kolektīviem, 2010.gadā- 135 dalībnieki no 12 kolektīviem, 2011.gadā- 190 dalībnieki no 16 kolektīviem, 2012.gadā- 152 dalībnieki no 13 kolektīviem. 2009.gadā festivāls, sakarā ar gatavošanos Stalbes tautas nama remonta darbiem, nenotika, bet tā vietā noritēja pavasarīgs koncerts „Ak pavasari, pavasari”.

2014. gada 18. aprīlī Stalbes tautas namam aprit 50 gadi. Par godu apaļajai jubilejai, nākamā gada svinības plānojas īpašas. Iedzīvotāji tiek aicināti jau tagad nest vēstures liecības, fotogrāfijas par tautas nama pārbūvi, tajā notikušajiem pasākumiem piecdesmit gadu garumā.

 

Informāciju sagatavoja:
Jolanta Vaido-Zālīte
Pārgaujas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
www.pargaujasnovads.lv
tālr. 64127834; 
Mob. 29299002

Sestdien, 4. maijā, Zilākalna sporta laukumā notiks sporta svētki suņu saimniekiem „Vidzemes suns 2013". Programmā suņu saimniekiem no plkst. 12.00 - 16.00 paredzētas sacensības dažādos suņu sporta veidos - suns kompanjons, vispārējās paklausības kurss, paklausības rallijs, jautrības stafete, kā arī dažādi konkursi, savukārt no plkst. 16.00 - 17.00 notiks rezultātu apkopošana un apbalvošana astoņās dažādās nominācijās. Trīs labākie no labākajiem saņems īpašus kausus. Suņus vērtēs tiesnese Ļubova Voinova no Rīgas, savukārt konkursos palīdzēs vietējie Zilākalna iedzīvotāji.

Programma skatītājiem: no plkst. 12.00 - 16.00 suņu šķirņu paraugdemonstrējumi, paklausības paraugdemonstrējumi, rotaļu laukums bērniem „Mācies kopā ar suni", kā arī zīmēšana un mīklu minēšanas konkurss.

Šis pasākums Zilākalnā notiek otro gadu. Pagājušajā gadā piedalījās vairāk nekā 50 dalībnieku, kas bija ne tikai no Kocēnu novada un tuvākās apkārtnes, bet arī no Talsiem, Tukuma, Daugavpils, Jūrmalas, Rīgas un Ķekavas. Šogad interesi par dalību šajā pasākumā izrādījuši arī suņu saimnieki no Lietuvas, līdz ar to šis pasākums būs ne tikai Vidzemes, bet gan plašāka mēroga.

Pagājušajā gadā no tiem suņiem, kas aktīvi piedalījās stafetēs un disciplīnās, skatītāju simpātiju balvu un galveno nomināciju “Vidzemes suns 2013” saņēma baseta šķirnes suns no Zilākalna pagasta, kuru vietējie iedzīvotāji mīļi sauc par Džeriju.

Pasākumu „Vidzemes suns 2013" organizē suņu biedrība „LKF” un kinoloģe – instruktore Ingūna Tihomirova. Pasākumu atbalsta Zilākalna pagasta pārvalde un Kocēnu novada dome.

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Gaujmalas ievas jau briedē pumpurus, lai varētu uzplaukt, lakstīgalas jau uzskaņo balsis, bet plostnieku galvaspilsēta gatavojas 16. Gaujas plostnieku svētkiem Strenčos, kas norisināsies no 15. līdz 18. maijam. Tradicionālā plosta siešana un ekspedīcija, ko rīko biedrība "Gaujas plostnieki", sāksies 15. maijā pie Spicu tilta. Nobrauciens ar plostu lejup pa Gauju turpināsies 16. un 17. maijā, bet sestdien, 18. maijā plkst. 11.00 sagaidīsim plostu pie Vecā ozola.

18. maijā svētki visas dienas garumā priecēs Strenču novada iedzīvotājus un viesus. Arī šajos svētkos saglabātas vairākas jau tradicionālas lietas – svētku gadatirgus, kurā aicinām piedalīties  novada un pārnovadu uzņēmējus, mājražotājus, tautas daiļamata meistarus, zemniekus. Gaidīsim interesantu, noderīgu, praktisku, skaistu, vērtīgu lietu tirgotājus!

Tirdzniecības vietu ierādīšana un tirgošanās atļauju izsniegšana notiks pasākuma dienā. Iepriekšēja pieteikšanās pie Strenču novada domes lietvedes pa tālruni – 64715610. No plkst. 13.30 notiks tradicionālās "Vīru spēles" plostnieku garā, bet svētku mazajiem apmeklētājiem visas dienas garumā būs iespēja draiskoties dažādās atrakcijās, uz "lielajām spēlēm" aicinās "lielās lelles", būs vizināšanās ar zirgu u.c. pārsteigumi. Arī šogad pie plosta maketa tiks stādīta ziedu, bet plostnieku šostes zupu šogad vārīs šefpavārs Lauris Aleksejevs. Būs arī "Muzeju nakts" aktivitātes un vasaras kokteiļu šovs. Svētkos apsolījis piedalīties arī Dansukker Cukuriņš ar dažādām gardām un interesantām aktivitātēm bērniem un pieaugušajiem.Vakarā no plkst. 21.30 uz Gaujas skanēs vakara mūzika, bet izskanot mūzikai uz Gaujas notiks svētku uguņošana. Šīs sezonas pirmā zaļumballe izskanēs kopā ar grupu "Brāļi optimisti", ieeja Ls 2,-

Šogad svētkos būs arī daudz jaunu un interesantu akcentu. Plostnieku svētku laikā tiks īstenots pašvaldību sadraudzības projekts „Nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšana Eiropas pilsoņu aktivitātei”. Projekts tiek līdzfinansēts ar Eiropas Komisijas programmas „Eiropa pilsoņiem” finansiālu atbalstu. Strenču novada domes projekta partneri ir Rosices pilsētas pašvaldība Čehijā, Saidas pilsētas pašvaldība Vācijā un Rimoc pilsētas pašvaldība Ungārijā. Strenču novadā ieradīsies un uzturēsies 42 starptautiskie viesi. Projekta ietvaros 17.maijā Strenču kultūras namā no 9.00 – 12.00 notiks konference, kurā projekta partneri dalīsies savā pieredzē par kultūras tradīciju saglabāšanu un uzturēšanu, kā arī vieslektora – eksperta uzstāšanās. Viesi piedalīsies arī plosta ekspedīcijā un svētku norisē – no plkst. 11.45 notiks nacionālo ēdienu stunda – apmeklētājiem būs iespēja vērot, uzzināt un nogaršot čehu, ungāru, vācu un krievu nacionālo virtuvju noslēpumus. Viesi kopā ar Strenču novada pašdarbības kolektīviem sadancos un sadziedās sadraudzības koncertos Sedā un Strenčos.

Vairāk par svētku norisēm aicinām lasīt Plostnieku svētku programmā un sekot līdzi informācijai Strenču novada pašvaldības mājas lapā www.strencunovads.lv

 

Informāciju sagatavoja:
Ginta Gailīte,
Strenču novada sabiedrisko attiecību speciāliste,
Tālr. 64715660,
E-pasts: ginta.gailite PIE strencunovads PUNKTS lv

 

11. un 12. maijā Gulbenē norisināsies dažādas aktivitātes, kas veltītas Starptautiskajai ģimenes dienai. Lielajā ģimeņu godināšanas koncerta laikā vairākas Gulbenes novada ģimenes tiks apbalvotas ar Gulbenes novada pašvaldības Atzinības rakstiem.

Par tradīciju ir kļuvusi zelta, smaragda un dimanta  kāzu pāru svinīga pieņemšana pie Gulbenes novada priekšsēdētājas. Šajā reizē tiks godināti 52 pāri.

Tāpat kā pērn, arī šogad novada ģimenes sacentīsies ģimeņu sporta svētkos, bet aktīvākie novada jaunieši organizēs radošās darbnīcas un atrakcijas visai ģimenei ar mērķi atbalstīt Labestības dienu.

11. maija pēcpusdienā, koncertā „Ir dziesmu svētki ģimenei!”  uzstāsies Gulbenes mūzikas skolas pūtēju orķestris, Gulbenes kultūras centra pūtēju orķestris, Gulbenes novada "Cālis 2013" dalībnieki, Gulbenes novada deju kopas un jauktie kori. Savukārt koncertballē „Ieelpo pavasari!" muzicēs novadnieki.

12. maijs būs veltīts dievkalpojumiem baznīcās, un gājienam no visām baznīcām uz pilsētas centru, kura laikā ar jaunāko koncertprogrammu koncertēs „Okartes skatuves” dalībnieks Oskars Deigelis. Tam sekos visu konfesiju mācītāju uzrunas, aizlūgums par ģimenēm un muzikāli priekšnesumi, sadraudzības mielasts "AGAPE" un Luterāņu draudzes un  "Luterāņu  stundas"  atraktīvs pasākums ģimeņu stiprināšanai.

 

Informāciju sagatavoja:
Gunta Krevica,
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Gulbenes novada dome
T.26191107, e-pasts: gunta.krevica PIE gulbene PUNKTS lv

19. maijā Kocēnu novada Dikļu pagasta Dziesmu svētku promenādē jau otro reizi notiks pavasara ziedu svētki “Kad dziedāju, tad ziedēju...”. Svētku ietvaros norisināsies arī floristu konkurss - pieteikumus var iesniegt Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrā, kā arī zvanot pa tel.:  26486115 vai sūtot e-pastu inna.kreslina PIE kocenunovads PUNKTS lv. Plānots, ka konkursa dalībnieki prezentēs divus darbus – vienu, kas veidots kā mūzikas instruments, un otru – izveidotu kā ziedu ar iestrādātu vienu vai vairākām notīm.

Konkursa mērķis ir popularizēt Kocēnu novada Dikļu pagasta vārdu un atpazīstamības simbolu – Dziesmu svētku Promenādi, veicināt profesionālu floristu iesaistīšanos pasākumā, popularizēt un veicināt Kocēnu novada amatieru darbu, kā arī iepazīstināt floristus un svētku apmeklētājus ar jaunākajām tendencēm un tehnikām floristikā.

19. maijā plkst. 9.00 notiks dalībnieku pieteikšanās un mājas darba uzstādīšana, plkst. 10.00 sāksies konkursa norise un darbu izvērtēšana, no plkst. 13.00 notiks Vasarsvētku koncerti, bet plkst. 15.00 – apbalvošana. Plkst. 17.30 viesiem no tālienes ieplānota ekskursija.

Pasākumā piedalīsies Kocēnu novada floristi un floristi no citās Latvijas pašvaldībām – Vecumnieku novada, Limbažu novada, kā arī Rīgas. Ar konkursa noteikumiem iespējams iepazīties Kocēnu novada domes interneta mājaslapā www.kocenunovads.lv. 

Pasākumu organizē Dikļu pagasta pārvalde, Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrs un Kocēnu novada dome.

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Piektdien, 10. maijā, no plkst.9.00 Kārķos notiks 10. Meža dienas. Kā vienmēr, būs jau ierastas lietas, bet netrūks arī pārsteigumu. Jau otro gadu piedāvājam iespēju bērniem, jauniešiem un visiem ieinteresētajiem no dabiska koka izgatavotu pašgājēju auto sacensības, tāpat kā pērn! Gandrīz kā F – 1!

Labām lietām nav nekā lieka! Kā dzinējs – motors darbojās koka zars vai maikste, kura iztaisnojoties velk auklu un tā griež asi ar riteņiem. Attiecībā uz tehniskiem noteikumiem – nekādu ierobežojumu! Auto detaļu izmēri, forma, krāsa un viss pārējais – brīva izvēle. Visu izšķirs laba konstrukcija un stiprs motors, jo uzvarēs tālāk aizbraukušais.

„Ko esam secinājuši?

Ja dalībnieku būs daudz, operatīvi sadalīsim pēc pazīmēm, kuras diktēs reālā situācija. Pagaidām neliksim nekādus apgrūtinājumus. Lai ir mikro, mini, midi, makro un supermakrogiganto koka mobīļi! Nākotnē kā kritērijs varētu būt svars pret attālumu. Pagaidām ir jāatraisa interese, jāuzlabo daudzveidība un dizains. Balvas būs no Latvijas Amatniecības kameras, Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Izgudrotāju biedrības, mežu un kokapstrādes organizācijām un firmām. Arī pašvaldības un vietējie vēlas atzīmēt savējos. Pagājušā gadā Koka auto sacensības notika Kārķos, Vijciemā, Īvandē  un divas reizes Rīgā. Kārķēnieši piedāvā naktsmājas no tālienes atbraukušajiem jau ceturtdienas vakarā (interesentiem zvanīt – 26391447, Sandra). Nekādu blēdību, tikai gudras viltības! Sekojiet vilniskazaks.blogspot.com, www.kkdi.lv, www.lak.lvb, vilnis PIE lak PUNKTS lv,” veiksmi visiem novēl Latvijas Amatniecības kameras priekšsēdētājs Vilnis Kazāks.

Papildu informācija: Latvijas Amatniecības kameras priekšsēdētājs Vilnis Kazāks, 29387388. Kārķu pagasta sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Pilskalne, 26391447

Vasara ir piemērotākais gadalaiks dažādu brīvdabas pasākumu rīkošanai un šī vasara Alūksnes novadā būs dažādām norisēm bagāta. Jau  25. maijā Alūksnē visi novada pagasti tiksies trešajos Alūksnes novada svētkos „Novads, kurā satikties”. Jāuzsver, ka visas norises šajos svētkos apmeklētājiem būs bez maksas.

Alūksnes novada svētkos būs daudz dažādu interesantu aktivitāšu visas dienas garumā, kur katrs varēs atrast sev piemērotāko. Jau no pulksten 11 ģimenes varēs pulcēties rotaļu laukumā pie Jaunās pils, kur „Pasaku takā” būs dažādas aktīvas, radošas un arī sportiskas norises jaunajai paaudzei un viņu vecākiem programmā „Mazā stiprinieka pasakainie piedzīvojumi”.

Turpat blakus pie Jaunās pils koncertā „Līču - loču” jestras dejas izdejos novada bērnu deju kolektīvi un modernās dejas grupas, ar skanīgām balsīm svētku apmeklētājus priecēs bērnu un skolēnu vokālie ansambļi un mazie solisti.

Jau no pulksten 11 turpat Jaunās pils apkārtnē notiks īsta malēniešu andele „Ceļamaize” – te amatnieki andelēs savus izstrādājumus, būs dažādi lauku labumi, gardumi un kārumi. Tam visam pa vidu šiverēs arī ielu teātra dalībnieki. Aicinām amatniekus un mājražotājus jau pieteikties!

Pēc pusdienas Alūksnes muzejā alūksnieši aicināti uz tikšanos, kas jau kļūst par tradīciju – „Satiec novadnieku”. Šogad ar savas dzimtās puses ļaudīm tiksies divi novadnieki - mūziķis Uģis Prauliņš, kurš stāstīs savu dzimtas stāstu no Malienas pagasta Ērmaņu muižas, un Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja direktora vietniece Una Sedleniece.

Un tad jau būs pienācis laiks arī svētku dienas muzikāli izklaidējošajai programmai „Apceļo novadu” turpat pie pils, kuras laikā katrs pagasts stāstīs, rādīs un aicinās svētku apmeklētājus iepazīt tikai šim konkrētajam pagastam raksturīgās lietas. Te varēs gan mācīties spēlēt mūzikas instrumentus, veidot no māla, apgūt maltītes gatavošanu un arī baudīt jau gatavus gardumus, iepazīt tūrisma maršrutus, jaunus kultūras un izklaides piedāvājumus un daudz citu mūsu novada pagastiem raksturīgu „pērļu”. Savukārt uz skatuves pagasti 10 – 15 minūšu programmā runās par sevi skaļāk – dziedās, dejos, stāstīs, rīkos viktorīnas un citādi apliecinās savu piederību novadam.

Svētku turpinājumā pulksten 18.30 iecerēts atraktīvs visa novada gājiens „Malēnietis sasaucas ar malēniešiem”. Lai visi novada iedzīvotāji, sākot no Pededzes līdz pat Ilzenei, justos vienoti, svētku rīkotāji – Alūksnes novada pašvaldība šajā gājienā aicina piedalīties ikvienu novada iedzīvotāju – gan iestāžu un uzņēmumu kolektīvus, gan ģimenes un domubiedru grupas, un jebkurš arī viens pats var pievienoties gājienam. Nosacījums ir tikai viens – galvā jābūt cepurei, jo gājiens ved uz novada svētku kulmināciju Pilssalas estrādē – uzvedumu „Malēniet’s dzīvo cepuri kuldams!”.

Cepuri var no jauna radīt, var izgreznot jau esošu, var arī negreznot, bet uzlikt galvā tādu, kāda nu ir. Var izveidot vienu lielu cepuri, zem kuras visiem paslēpties un citādi ļaut izpausties savai izdomai. Ja nav nevienas cepures, ko izmantot, arī par to nevajag bēdāties, jo  dienas pasākuma laikā darbosies radošās darbnīcas, kur savu vai pasākumā iegādātu cepuri varēs izgreznot.

Gājiens sāksies pie administratīvās ēkas Dārza ielā 11 un ikvienu aicinām tajā piedalīties, pievienojoties jebkurā vietā. Ja vēlaties piebiedroties, zvaniet Sanitai Bērziņai 26520312 vai rakstiet uz e-pastu sanita.berzina PIE aluksne PUNKTS lv. Aicinām ikvienu piedalīties gājienā un apliecināt, ka, neskatoties ne uz kādām dzīves likstām, īsts malēnietis tomēr dzīvo cepuri kuldams!

Koncertuzvedumam, kas Pilssalas estrādē sāksies pulksten 19, šobrīd intensīvi gatavojas desmit novada amatierteātri, jo šoreiz tajā redzēsim vairākas epizodes no malēniešu dzīves, kas atklās, ka malēnietis caur prieku un savām savdabībām tomēr daudz ko paveica. Teatrālos priekšnesumus papildinās omulīgas un jestras, īpaši šim pasākumam uz ziņģu un jautru melodiju bāzes iestudētas deju kolektīvu dejas, ko gatavo gan bērnu, gan pieaugušo kolektīvi. Svētku dienā gaidīsim arī ciemiņus – šoreiz tas būs deju kolektīvs „Vektors” no Rīgas. Savukārt vakarā Pilssalas estrādē zaļumballē muzicēs Alūksnes novada muzikālās grupas.

Alūksnes novada svētku programma šeit.

Informāciju sagatavoja: 
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

18. maijā Alūksnes novadā visi muzeji aicinās savus apmeklētājus uz ikgadējo Muzeju nakti. Šogad tās moto ir „Zaļā krāsa – mežs”.

Pirmie Muzeju nakts pasākumus ieskandinās Bejas novadpētniecības centrā, kur visdažādākās aktivitātes ar nosaukumu „Kas kaitēja man dzīvot diža meža maliņā” sāksies jau no pulksten 14. Muzeju nakti bejenieši sāks ar jau tradicionālajām mākslas zāģēšanas sacensībām pamatskolas birzītē, šogad zāģeriem būs jāveido objekti par tēmu „Malēnietis dzīvo cepuri kuldams”. Turpat pasākuma apmeklētāji varēs piedalīties putnu būrīšu darbnīcā, bet skolas foajē aplūkot Valsts meža dienesta ceļojošo izstādi.

Vēlāk pamatskolas zālē Kolberģa amatierteātra sniegumā varēs vērot humoristiskas miniatūras, bet bibliotēkas zālē atklās Francijas institūta Latvijā ceļojošo izstādi „Mežs – dzīvā kopiena”. Novadpētniecības centrā savukārt būs skatāma izstāde par Bejas mežniecības vēsturi un varēs tikties ar bijušajiem mežniecības darbiniekiem. Vakarā notiks tradicionālo deju vakars un varēs iesaistīties dažādās seno amatu darbnīcās, bet Muzeju nakts pusnaktī noslēgsies ar kādu pārsteigumu…

Alūksnes muzejā notiks Barona „Zaļā diploma” sacensības muižā, kur no pulksten 19 līdz pat vieniem naktī būs visraibākās izdarības – svētku atklāšana muižas parkā, skriešanās muižas ļaudīm, āksti, klauni un triku meistari rādīs savus priekšnesumus, būs cirka programma un, protams, varēs apskatīt muzeja izstādes. Īpaša ekspozīcija atradīsies Ledus pagrabā, kur būs apskatāmi „Barona braucamrīki”, bet Apaļajā tornī darbosies „Barona kukņa”. No pulksten 22 līdz pat vieniem naktī turpat pie Jaunās pils būs īsta ballēšanās barona gaumē. Visiem Muzeju nakts pasākumu apmeklētājiem Vitālija Jermolajeva mirdzošo gleznu izstādi „... un dvēsele mana” būs iespēja apskatīt par 50% lētāk.

Arī Viktora Ķirpa Ates muzejā Kalncempjos Muzeju nakts pasākumi sāksies pulksten 19, kad atklās Kalncempju pagasta medību kolektīva medību trofeju un ilzenieša Alda Ķeseļa fotogrāfiju izstādes un būs iespēja pagaršot savdabīgus mājražojumus - priežu čiekuru un viršu sīrupu. Visa vakara garumā varēs vērot floristu darbu konkursa „Ottes aleja atdzīvojas” norisi un izstādi „Mežs ienāk pagalmā”. Konkursā, apvienojot pagājušā gadsimta 30. gadu lauku sētas tēmu ar muzeja nakts devīzi, organizatori vēlas muzeja piedāvājumu papildināt ar radošiem darbiem, kas veidoti no dabā, galvenokārt mežā, iegūtiem materiāliem, demonstrēt floristu darba prasmes un radošo izdomu Muzeju nakts apmeklētājiem.

Muzeja teritorijā darbosies Alūksnes novada mazpulcēni un viņu aktivitātes būs saistītas ar meža izpēti. Ikviens apmeklētājs varēs piedalīties radošajās darbnīcās un darboties gan ar koku un klūdziņām, gan gatavot rotas no dažādiem materiāliem vai spēlēt dažādas spēles.

Jaunlaicenes muižas muzejā no pulksten 19 līdz vieniem naktī varēs izzināt „Zāļu purva noslēpumus”. Viesus te sagaidīs vilkkūlīši, jo stāvā vilkakūla šogad ir Latvijas gada augs. Jaunlaicenieši aicinās iesaistīties Ķērpjbārža un Muižnieku partiju dibināšanā, dažādās  aktivitātēs slavinās dzīvi muižā un arī purvā. Muižnieku partijas atbalstītāji piedāvās viesiem mācīties lāpīt zeķes pēc baroneses manieres, ēvelēt un dzīt naglas, iepazīties ar muižas apsaimniekošanas shēmu, apgūt labās manieres un deju padespaņ. Savukārt Ķērpjbārža partijas atbalstītāji mudinās skriet pa ciņiem, lekt ar varžu plezniņām, izmēģināt Dzērvju kājas bradāšanai, lasīt dzērvenes, meklēt malduguntiņu sargāto mantu, laist spāres, pret sudraba monētām mainīt vilku vāles, klausīties vecās gudrās vārnas stāstu par Vārņu purva ezermītni, noskatīties filmu un  piedalīties izglītojošās nodarbībās par purvu un dzīvi tajā.

Pededzes muzejā Muzeju nakts pasākumā „Zaļā zālē viss ir zaļš” no pulksten 17 apskatei būs atvērts muzejs un tā izstāde, apmeklētāji varēs klausīties stāstījumus par noklusētiem stāstiem vai piedalīties ērču meklēšanā pasaku takā. Tiks kurts ugunskurs, kurā varēs cept līdzpaņemtās desiņas, būs tēja pēc krievu tradīcijām, savukārt pulksten 22 tautas namā sāksies zaļā diskotēka.

Veclaicenes muzejā no pulksten 19 līdz 23 izglītojoši atraktīvā pasākumā „Atšķir zaļo no zaļā” apmeklētājiem piedāvās iesaistīties dažādās norisēs – te ikviens varēs palīdzēt zāļu sieviņai, malkas skaldītājam, fotogrāfam un citiem labiem cilvēkiem, gūstot kādu labumu arī sev.

Zeltiņu muzejs Muzeju naktī savus apmeklētājus gaidīs no pulksten 20, piedāvājot dažas stundas pavadīt „Zaļo lakatu cakās”, pie tam tie, kas būs uzģērbuši ko zaļu, saņems kādu saldumu.

Tautas namā būs pagasta teatrāļu izrādīšanās „Pasakā par ģimenes laimi jeb dzīvē kā uz zaļa zara”. Muzeja ēkā apmeklētājiem būs ļauts ķīķerēt muzeja kambaros, puspajokam un pusnopietni „ganīties” Zeltiņu pļavās, pie muzeja ēkas varēs spēlēt senu skolas bērnu spēli kaļimbambā un citas, bet turpat pagasta sporta un atpūtas parkā no pulksten 22 notiks zaļumballe.

Muzeju nakts aktivitātēs iesaistīsies arī citi muzeji Alūksnē. Piemēram, Ernsta Glika Bībeles muzejs Muzeju naktī būs atvērts apmeklētājiem no pulksten 19 līdz 23 un te varēs aplūkot jauno Bībeli un arī ekspozīciju. Dr. A. Misiņa medicīnas vēstures muzejā no pulksten 18 līdz 23 varēs iepazīties ar izstādi „Medicīna arhīva plauktos”. Savukārt dabas muzejs „Vides labirints” viesiem būs atvērts no pulksten 19 līdz 23 un piedāvās aplūkot tematisku izstādi  par meža kukaiņiem, kā arī piedalīties konkursos un pārbaudīt savas zināšanas.

Arī citviet novadā būs Muzeju naktij veltītas aktivitātes. Tā Alsviķu pagastā no pulksten 19 interesentiem piedāvās iespēju iepazīt pagastu, iesaistoties dažādās tūrisma un novadpētniecības aktivitātēs, orientēšanās sacensībās un virtuālā ceļojumā pa pagastu, atpazīstot kultūrvēsturiskos objektus, savukārt pulksten 22 būs atpūtas vakars.

Ziemera pagasta Māriņkalnā pie pagasta pārvaldes ēkas no pulksten 19 notiks Muzeju nakts zaļās darbnīcas, varēs risināt atjautības uzdevumus un iesaistīties jautrās izdarībās, kā arī degustēt zaļo tēju.

 

Informāciju sagatavoja: 
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Atzīmējiet kalendārā 18. maiju un brauciet atklāt Gulbeni! Vasaras tūrisma sezonas atklāšanas ietvaros, Gulbenē norisināsies vairāki pasākumi. Pašā rīta agrumā vienā no pilsētas parkiem – Jaunatnes parkā – notiks Zaļais tirdziņš, kur varēs iegādāties gan garšīgas, gan skaistas lietas, kā arī dažnedažādus stādus un puķes.

Tajā pašā laikā vēl vienā pilsētas ‘zaļajā stūrītī’, Centrālajā skvērā, būs iespēja vienuviet iepazīt Gulbenes novada plašo, daudzveidīgo un interesanto tūrisma piedāvājumu – novada tūrisma uzņēmēji un entuziasti ar prieku un lepnumu stāstīs par savu piedāvājumu un aicinās ciemos, tāpat būs tikšanās ar šarmantajām bufetčicām no Bānīša un baronu fon Volfu pāri no Vecgulbenes muižas. Savukārt citādāku skatu uz pilsētu rādīs ‘Bānīša mazais brālītis’ - Zaļais elektrovilcieniņš, kas visus izvizinās jaukā tūrē pa pilsētu. Ģimenēm ar bērniem noteikti patiks pavisam jaunais un inovatīvais Gulbenes novada piedāvājums – krāsojamās grāmatiņas bērniem „Gulbīša Zinīša ceļojums” atklāšanas svētki. Grāmatiņas izveidē ir piedalījušies 16 Gulbenes novada tūrisma uzņēmēji, kas kopā ar Gulbīti Zinīti ikvienu krāsotāju aicinās iepazīt un apskatīt Gulbenes novada dārgumus.

Šajā dienā ikvienam Gulbenes novada atklājējam būs vienreizēja iespēja pirmajam nobaudīt ēdienus no Otrās Gulbenes novada īpašās ēdienkartes: vēsturisko Buņģa zupu, salātus „Gulbja ligzda” un „Tirzas turza”, siltos ēdienus „Laimes lācis” un „Litenes ritenis”, desertus „Pindacīšas buča”, „Saldais pārītis” un „Marisas sapnis”, kā arī garšīgās Silmaču pankūkas. Īpašo gastronomisko baudījumu sniegs četras kafejnīcas Gulbenē: „Kantes krogs” (Miera iela 14), „Rodi” (O.Kalpaka iela 60), „Vecgulbenes muiža” (Brīvības iela 18), Bistro-kafejnīca (Brīvības iela 66), kā arī 3 kafejnīcas novadā: „Lācītes” (Rankā), „Ozoli” (Lizumā) un „Sonāte” (Vecstāmerienā). Savukārt Gulbenes novada īpašos našķus piedāvās kūku bode „Gardums” (Rīgas iela 71A), kur būs iespēja iegadāties šīs sezonas jaunumu – kūku „Melnais gulbis”.

18. maijā darbosies arī INFO telts, kur ikviens interesents varēs saņemt informāciju par Gulbenes novada tūrisma piedāvājumu un sezonas jaunumu - sešiem spilgtiem novada tūrisma maršrutiem. Netālu no telts atradīsies iespaidīgi braucamrīki – dažāda veida motocikli, kas, sagaidījuši siltāku laiku un vēju matos, atklās vasaras sezonu. Un līdz ar vasaras tūrisma sezonas atklāšanu, Gulbene kļūs draudzīgāka tūristiem, jo pilsētā tiks uzstādītas 45 informatīvās zīmes latviešu un angļu valodā.

Ja vakarpusē pēc bagātīgā un aktīvā dienas piedāvājuma ir vēlme vēl kaut ko atklāt, dodieties baudīt Muzeju nakti – tā šogad būs sarūpējusi pārsteigumus arī Gulbenes novada muzejos.

Uz tikšanos 18.maijā Gulbenē!

 

Informāciju sagatavoja:
Laura Lulle
Tūrisma speciāliste
PA “Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs”
Tel.64497729, 26399451,
E-pasts: laura.lulle PIE gulbene PUNKTS lv

Svētdien, 12. maijā, plkst.12.00 Valkas novadpētniecības muzeja Izstāžu zālē (Rīgas ielā 64) atklās fotomākslinieka Jura Krieviņa /1933 – 2000/ piemiņas izstādi. Pasākumu kuplinās folkloras kopa „Grodi”.

Juris Krieviņš bija fotomākslinieks un jauno fotogrāfu audzinātājs, daudzus gadus vadīja fotostudiju „Īriss”. Gadu desmitiem viņš sekojis kultūras dzīvei – Dziesmu svētkiem, Dzejas dienām, rakstnieku un mākslinieku piemiņas pasākumiem, atmodas notikumiem. Viņa veidotās izstādes par Dziesmu svētkiem, kultūras darbiniekiem, latviešu strēlniekiem, Krišjāni Baronu un tautasdziesmu ir būtisks ieguldījums tautai vitāli svarīgu procesu izpratnē.

 „Neesiet vienaldzīgi pret dzīvi, kas plūst Jums visapkārt, skatieties tā, lai redzētu visu – gan labo, gan ļauno, lai spētu atsegt ļaunā saknes, apliecināt un noliegt” – tā rakstījis Juris Krieviņš („Agra gaita”, 1983.g.).

Izstāde būs apskatāma līdz 30.jūnijam. Muzeja darba laiks:

līdz 15. maijam:

pirmdienās – piektdienās plkst.10:00 – 17:00; 

sestdienās plkst.10:00 – 16:00

pēc 15. maija:

otrdienās – piektdienās plkst.11:00 – 18:00; 

sestdienās, svētdienās plkst.10:00 – 16:00

Ieejas maksa: Ls 0,50 (pensionāriem, studentiem un skolēniem Ls 0,20).

Papildu informācija: Valkas novadpētniecības muzeja speciāliste Ligita Drubiņa, 64722198, muzejs PIE valka PUNKTS lv

Šodien, 9. maijā, Alūksnes novada delegācija – jaunie sportisti un pašvaldības pārstāvji devās uz sadraudzības pašvaldību Veriem Igaunijā, kur piedalīsies tradicionālajās Veru draugu pilsētu jauniešu sporta spēlēs.

Sporta spēles notiks 9. un 10. maijā un šogad sacensības notiks trīs sporta veidos – futbolā, džudo un vieglatlētikā. Alūksnes novadu sacensībās pārstāvēs vairāk kā 30 jaunie sportisti Alūksnes pilsētas Bērnu un jaunatnes sporta skolas audzēkņi, kas piedalīsies gan vieglatlētikas, gan džudo sacensībās, savukārt futbolā mūsu novada vārdu pārstāvēs Alūksnes novada vidusskolas audzēkņi.

Plānots, ka šogad sacensībās piedalīsies sešu Veru sadraudzības pašvaldību jauno sportistu komandas. Kopā ar Alūksnes novada delegāciju uz Veriem devās arī Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Aivars Fomins un pašvaldības sporta darba organizators Vilnis Veļķeris.

 

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

2013. gada 11.maijā plkst. 19.00 „Oleru muižā” notiks koncerts "Tautas un dziesmas". 

Dalībnieki:

Gunta Davidčuka-Gelgote, soprāns
Herta Hansena, klavieres
Ģiedrs Gelgots /Giedrius Gelgotas/, flauta
Ēriks Kiršfelds, čells 

Programmā:

Ernets Blohs - “Jevish Life” čellam un klavierēm
Manuels de Falla - Spāņu dziesmas čellam un klavierēm
Ludvigs van Bēthovens – tautas dziesmu apdares
Indiešu trad.dz. Ragas
Un citas latviešu, grieķu, skotu, franču, angļu, īru un armēņu dziesmas

Apraksts par programmu no mūziķiem:

Programma veidota kā kaleidoskopisks ieskats mūsu uztverei eksotisku tautu vai autoru neparastāku skatījumu klāstā. Programmā iekļauti arī daži autentiski tautas mūzikas materiāli. Koncerta galaversija iespējama ļoti elastīga gan satura ziņā, bet pamatelementi ir nemainīgi - dažādas tautas, dažādi komponisti un dažāda mūzika.“

„Interesanti kā dažādu laikmetu komponisti iztēlojas un atspoguļo savas tautas un svešu tautu muzikālo seju, piemēram, Mocarta “Turku maršs”, Čaikovska “Ķīniešu deja”, un vēl daudzi citi, bieži vien - izcili skaņdarbi attēlo vien konkrētā laika “modes diktētus” autoru uzskatus par to vai citu tautu un tās mūziku, kas reizēm ir diezgan tāla no patiesās šo tautu folkloras.

Pasākumu atbalsta Rūjienas novada pašvaldība, VSIA “Latvijas Koncerti” un Valsts Kultūrkapitāla fonds. Koncertu organizē biedrība „Oleru muiža”.

Ieeja par ziedojumiem Oleru muižas kungu ēkas atjaunošanai.

Video: http://www.youtube.com/watch?v=7Ae13GdD8xc

 

Pirms koncerta no plkst. 18.00 Leader aktivitātes projekta „Oleru muižas pieejamības un izmantošanas veicināšana sabiedriskajā dzīvē” ietvaros būs iespējams iepazīties ar rekonstrukcijas pieredzi Oleru muižā.

Kontaktpersona: Kārlis Zemītis t: 29251565.

Uzmanību, uzmanību! Pietiks dziedāt savā dušas kabīnē vai muzicēt garāžā! Tiek meklēti jaunieši ar šādiem parametriem – jauns, drosmīgs un muzikāls! Visi, kas dzied vai spēlē ģitāru, saksofonu vai jebkuru citu mūzikas instrumentu, ir laipni aicināti pieteikties jauno mūziķu konkursam “Jauns! Drosmīgs! Muzikāls!”.

Ja arī Tu esi JAUNS, ja Tu esi DROSMĪGS un Tev šķiet, ka MŪZIKA ir Tavs aicinājums, tad Tev ir jāpiedalās! Ja muzicē viens, duetā vai lielākā grupā, dzīvo Valmierā vai kaimiņu novadā – Beverīnā, Burtniekos, Kocēnos, Mazsalacā, Naukšēnos vai Rūjienā, tad Tev ir jāpiedalās!

Nepalaid garām iespēju 1. jūnijā atklāt karsto vasaru un uz satriecošās muzikālā bāra “Chill-inn” skatuves parādīt, ko TU proti! Tieši te var būt TAVS lielais dzīves uznāciens, kuru vērtēs mūzikas un izklaides lauciņā zināmas un atpazīstamas personības no Valmieras! Un kas to lai zina, varbūt tieši šī dziesma TEV radīs jaunas sadarbības un uzstāšanās iespējas nākotnē!

Tāpēc nevilcinies un nosūti savu pieteikumu uz laboratorija PIE vnf PUNKTS lv">laboratorija PIE vnf PUNKTS lv līdz 26. maijam plkst. 23.59! Konkursa nolikumu un pašu pieteikumu atradīsi konkursa rīkotāju – Valmieras novada fonda Jauniešu ideju laboratorijas blogā – http://jilvalmiera.wordpress.com.

Esi JAUNS, DROSMĪGS un MUZIKĀLS!

 

Papildu informācija:
Lāsma Kokenberga, Egita Podniece,
VNF Jauniešu ideju laboratorija
Tālrunis: 26169242; e-pasts: laboratorija PIE vnf PUNKTS lv
Blogs: http://www.jilvalmiera.wordpress.com
Twitter: @VNFJIL

Trešdien, 15. maijā, plkst.18.00 Valkas pilsētas kultūras namā (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) notiks Valkas un Streču novadu bērnu un jauniešu interešu izglītības pulciņu mācību gada noslēguma koncerts „Te viss notiek”. Pasākuma organizatori – Valkas novada Bērnu un jauniešu centrs (BJC) „Mice”.

Koncertā varēs redzēt un dzirdēt dažādu žanru mākslinieciskās jaunrades pulciņu sniegumu. Koncerta apmeklētājus ar saviem priekšnesumiem priecēs Valkas pamatskolas 2.– 4.klašu koris, tautas deju kolektīvs „Vainadziņš”, 2.klašu ansamblis un ritma deju grupa, Ērģemes pamatskolas pirmsskolas un sākumskolas tautas deju kolektīvs, Ozolu pamatskolas tautas deju kolektīvs „Zīlēni”, Kārķu pamatskolas tautas deju kolektīvs un jauniešu vokāli instrumentālā grupa, Valkas ģimnāzijas jauktais koris un tautas deju kolektīvs „Vendīgs”, BJC „Mice” sporta deju klubs „Ziemeļvalsis” un ritma deju grupa „Dzirksts”, Valkas novada skolu 5.– 9.klašu koris, Strenču novada vidusskolas zēnu koris, pūšamo instrumentu sekstets, tautas deju kolektīvs, jauktais ansamblis, 5.– 9.klašu koris un instrumentālais ansamblis, kā arī Valkas un Strenču novadu izglītības iestāžu apvienotais koris. 

Mīļi gaidīti visi interesenti!

Papildu informācija: Valkas novada BJC „Mice” direktore Vita Kalvāne, 64724909

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Līdz ar Muzeju nakti, kas norisināsies sestdien, 18.maijā, Valmierā darbību sāks arī Amatnieku namiņš. Tas atradīsies Valmieras muzeja teritorijā pie Vecās aptiekas ēkas (Rozā namā). Amatnieku namiņu ir izveidojusi biedrība „Beverīnas amatnieki” ar mērķi apvienot un parādīt tradicionālo kultūru, tautas vēstures vērtības, novada dzīves gudrības un paražas, kā arī dāvāt cilvēkiem iespēju radoši izpausties – veidot dažādus priekšmetus vai rotas.

Kā pastāstīja viena no biedrības loceklēm Inga Logina, ideja par Amatnieku namiņu ir pamatīgi izauklēta, iesaistoties vairākām radošām personībām: „Jau sen gribējām izveidot tādu iestādi, kas apvienotu talantīgos un prasmīgos Beverīnas novada amatniekus, bet līdz šim ideja tālāk par domas lidojumu netika īstenota. Šķiet, kopā ar marta bargajiem vējiem pie mums atlidoja arī drosme beidzot realizēt sen loloto sapni – radīt Amatnieku namiņu. Nav labākas vietas par muzeja teritoriju, kurā apkopota tautas lietišķā un garīgā vēsture, tāpēc nolēmām, ka namiņam jādzīvo tur. Jāsaka liels paldies arī Valmieras pilsētas pašvaldībai par atbalstu mūsu idejai.”

Amatnieku namiņš būs tirgotava, kurā interesenti varēs iegādāties ļoti dažādu produkciju, piemēram, suvenīrus, pastalas, rotaslietas, priekšmetus mājai vai dārzam, aksesuārus un daudz ko citu. Vienojošais – tie visi būs rokdarbi, kas tapuši, ļaujoties fantāzijai, mīlestībai un radošam darba prieka garam. Autori – Beverīnas novada amatnieki, kā arī viņu draugi no apkārtējiem novadiem, jo Amatnieku namiņš būs atvērts ikvienam, kas vēlas izpausties un dāvāt pozitīvas emocijas citiem.

Beverīnas novada meistari visus aicina uz Amatnieka namiņa atvēršanas svētkiem sestdien, 18.maijā, pulksten 14.00. Jāpiebilst, ka biedrība „Beverīnas amatnieki” ir iesaistījusies arī Muzeju nakts pasākumos un no pulksten 18.00 gaidīs viesus uz dažādām jestrām izdarībām Amatnieku namiņa pagalmā.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

Piektdien, 17.maijā, plkst. 22.00 Radošajā telpā „309.kabinets” (Valkā, Rūjienas 3E, 3.stāvā) Eiropas tūres ietvaros viesosies grupa „Parára”.

Tā ir 2009. gadā nogalē Rīgā dibināta eksperimentāla roka un postpanka apvienība. Grupas bagātīgo skanējumu pirmkārt raksturo izveicīgi ritmi un savītas ģitāru partijas. Lai gan pārsvarā „Parára” priekšnesums ir masīvs, tomēr brīžiem tas kļūst arī trausls un sentimentāli ievainojams.


Būdams vēl tikai dažas nedēļas jauns projekts, 2010.gadā ansamblis izdeva trīs dziesmu demo EP un sāka bieži koncertēt visā Latvijā. 2011.gadā grupa iemanto ievērību, sadarbojoties ar vairākiem vietējiem mūziķiem, un izveido dokumentālu videoklipu dziesmai „Just a Figure of Speech”. Šajā laikā grupai pievienojās ģitārists Krists Krieviņš (Valkas ģimnāzijas absolvents) un bundzinieks Aigars Valdmanis, un apvienība nolēma veidot pilna garuma albumu, kurā būs iekļautas tikai jaunas dziesmas un instrumentālas kompozīcijas. 


2013. gada sākumā „Parára”: Kārlis Butins (ģitāra, vokāls, taustiņi), Krists Krievinš (ģitāra), Nauris Vasiļevskis (bass), Jānis Untāls (bungas) un Aigars Valdmanis (bungas), paraksta līgumu ar mūzikas izdevniecību „I Love You Records” par albuma izdošanu. Albums dienas gaismu ierauga maija sākumā.


Ieejas maksa – ziedojums 1,5 LVL

Tiekamies 17. maijā, 309. kabinetā! 

Papildu informācija: Roberts Skrajāns

Sestdien, 18.maijā, plkst. 10.00 ikviens interesents aicināts pulcēties Vijciema centrā, lai dotos jau trešajā ekspedīcijā – ekskursijā „Bagātību lādes meklējumos”.

Kas tad ir šī lāde? Tās ir vēstures, kultūras un dabas bagātības, kas ir mums visapkārt, tikai jāzina un jāprot ieraudzīt un saskatīt. Tradicionāli šajā pasākumā gida lomā būs mežsaimniece un vijciemiete Rudīte Gulbe. Šoreiz pasākuma galvenā tēma – mežs un tajā apslēptās vērtības.

„Esam iecerējuši apskatīt vienu no mežabrāļu apmetņu vietām, Vijciema Meža skolu, kas bija pirmā tāda veida skola Baltijā, pirmās mākslīgi ierīkotās priežu mežu audzes, kas ir vairāk kā 100 gadus vecas, veco stādaudzētavu, „Bajāriņu” mājvietu, kur aug dižozoli, un tā ir teikām apvīta vieta – šeit esot apraktas mucas ar zeltu. Apskatīsim arī bijušo, seno medību pili, kas 1905.gadā tika nodedzināta, bet 1907.gadā – atjaunota, bet tagad tas ir privātīpašums,” par maršrutu stāsta Rudīte Gulbe. Pasākumā dalībnieki piedalās ar savām automašīnām.

Organizatori aicina ņemt līdzi ģimeni, radus, draugus un doties izzināt savas vietas vēsturi! 

Ekspedīcijas – ekskursijas maršruts:
Nacionālo partizāņu apmetnes vieta netālu no Zariņu mājām;                                        
Otrā pasaules kara ierakumi; 
Vairāk kā pirms 100 gadiem mākslīgi ierīkota priežu audze; 
Atsveķotās priežu audzes – arī tā ir vēsture; 
Vecsaimniecība Zariņi;
Bajāriņu ozols – teika par apslēpto zelta mucu;
Mežmuižas muižas komplekss; 
Pirmā meža skola Latvijā; 
Meža skolas stādaudzētava;
Piemineklis Otrā pasaules kara partizāniem izpletņa lēcējiem; 
Medību pils.

 

Papildu informācija: Vijciema tautas nama vadītāja Vita Bērziņa, 29386820 

Sestdien, 18. maijā, visā Latvijā jau devīto reizi norisināsies akcija „Muzeju nakts” – starptautisks, Eiropas mēroga pasākums, kas vienā un tajā pašā laikā notiek gandrīz visu Eiropas valstu muzejos. Ieeja muzejos šajā laikā ir bez maksas. Līdzīgi kā iepriekšējos gadus, Valkas novadpētniecības muzejs 18.maijā no plkst.19.00 un vēl stundu pēc pusnakts aicina apmeklētājus baudīt īpaši sagatavotu programmu. Šī gada tēma un pasākuma nosaukums ir „Zaļā krāsa – mežs”. 

Plkst.20.00 un 21.00 „Meža stāsti” – Dabas aizsardzības pārvaldes sagatavota prezentācija par meža ekosistēmu. Virtuālo izstādi „Zaļā pasaka” sagatavojuši fotogrāfi – Dainis Jansons, Aldis Māris Dubļāns, Jurijs Simonovs, Aivars Viļumsons un mūzikas autore Anita Tannenberga. Pieaicinot Valkas Jauniešu domi, noorganizēta izzinoši atraktīva spēle „Pa meža taku” ar kontrolpunktiem. Valkas mākslas skolas pedagogu vadībā būs iespēja darboties radošās darbnīcās „Dabas motīvu atspiedumi unDekupāžas maģija”. Visu pasākuma laiku darbosies Latvijas Valsts mežu Skābekļa darbnīca. Tas nozīmē to, ka mēs Latvijā vairosim skābekli un zaļo krāsu – apmeklētājiem būs iespēja iesēt priedītes un eglītes, kā arī paņemt tās līdzi uz mājām, kopā ar instrukciju, kā no tām izaudzēt lielus kokus. Būs apskatāma arī Valkas novadpētniecības muzeja krājuma priekšmetu izstāde „Jaunieguvumi”. Apmeklētājiem apskatei būs atvērta gan muzeja pastāvīgā ekspozīcija, gan izstādes. Ikviens pasākuma apmeklētājs varēs nobaudīt zaļo zupu, ko sarūpējis bistro „Jumis”.

Visa vakara laikā par koka izmantošanu varēs uzzināt sarunās ar Latvijas Amatniecības kameras priekšsēdētāju, RTU As.profesoru Vilni Kazāku un RTU studentiem, kas būs atveduši apskatei Koka dizaina lietu un rotaļlietu kolekcijas. Valkas Jauniešu dome un RTU studenti rādīs, kā pagatavot koka rotas, rotaļlietas un citas lietas no dabas materiāliem. Plkst.19.30 tiks dots starts koka automobiļu sacensībām. Aicinām iepazīties ar sacensību nolikumu www.valka.lv, aizpildīt anketu un piedalīties sacensībās. To varēs ikviens, kurš jau savlaicīgi būs izgatavojis nolikumam atbilstošu, uz pašgājēja principu darbināmu koka automobili. Izmēri, forma, krāsa un viss pārējais ir darinātāja brīva izvēle, ko novērtēs ar skatītāju simpātijas balvu. Dalībnieku reģistrācija sacensībām – līdz 18.maijam, plkst.19.00. 

Rosinot apmeklētāju interesi par kaimiņiem, jau trešo reizi Valkas novadpētniecības muzejs un Valgas muzejs (Igaunija) rīko konkursu „Meklējam dārgumus pie kaimiņiem”. Konkurss noritēs no plkst.18:30 – 21:30, noslēgums un apbalvošana – Valkas novadpētniecības muzejā plkst.22:30.

Ar ilgu un cerību zilo krāsu pagājušajā gadā Latvijā tika uzsākts Muzeju nakts trīs gadu cikls, kas noslēgsies 2014.gadā, kad tiks godināts dzintars. Muzeju nakts ciklu veido 3 krāsas un 3 Latvijas dārgumi – zilā jūra, zaļais mežs un sarkanais dzintars. Trīs gadu cikls iezīmēs dzintara tapšanas ceļu, vienojot jūru ar mežu un brīnumaino saules akmeni dzintaru. Lai redzētu dzintara mirdzumu, jāiepazīst priežu meža versmainā vasaras smarža, jūras viļņu draudīgās vērpetes un mūžīgās tālumu ilgas.

Informācija par Muzeju nakts pasākumiem citviet Latvijā: http://www.muzeju-nakts.lv/

Papildu informācija:
Valkas novadpētniecības muzeja speciāliste Ilze Krastiņa, 64722198, muzejs PIE valka PUNKTS lv">muzejs PIE valka PUNKTS lv

Informācijai: www.valka.muzejs.lv, www.draugiem.lv/valkasmuzejs/
www.facebook.com/Valkasnovadpetniecibasmuzejs/

Sestdien, 18. maijā, Kocēnu novadā notiks tradicionālajam pasākumam “Tulpju dienas” veltītas kultūras norises.

Plkst. 12.00 Rubenes baznīcā notiks kolekcionāru - selekcionāru Mārtiņa Erminasa, Gunas un Jāņa Rukšānu tulpju izstādes atklāšana, svētbrīdis, stīgu kvarteta un vokālās studijas ' ' Academia' ' garīgās mūzikas koncerts (mākslinieciskais vadītājs Jānis Misiņš). Šis koncerts plkst. 14.00 izskanēs Bērzaines tautas namā, bet plkst. 15.30 – Dikļu baznīcā. Bērzaines tautas nama mazajā zālē būs aplūkojama Dzintras Kaminskas personīgās leļļu kolekcijas izstāde „Porcelāna lelle”.

Tulpju izstāde Rubenes baznīcā būs aplūkojama līdz 21. maijam no plkst. 12.00 – 17.00.

Šajā dienā svētku ieskaņu koncerti notiks visā novadā – plkst. 13.30 pie atpūtas kompleksa “Mazais Ansis” uzstāsies Kocēnu pirmsskolas izglītības iestādes “Auseklītis” un Rubenes pamatskolas dejotāji. Plkst. 13.30. koncerts notiks Dauguļu speciālās internātpamatskolas pagalmā, plkst. 14.30 Zilākalna centrā, plkst. 15.30 Tožu centrā. Koncertos uzstāsies Madonas kultūras nama sporta deju klubs „Ritms”, senioru deju kopa „Madonas dāmas” un Vaidavas kultūras un amatniecības centra senioru deju kopa „Feja”.

Pievakarē plkst. 18.00 Kocēnu estrādē notiks svētku koncerts “Mēs mīlam - dejā”, kurā piedalīsies Valmieras kultūras centra TDA ”Gauja”, Salacgrīvas kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs „Tingeltangels,”, Siguldas kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs „Siguldietis”, Kauguru kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs „Mūri”, jauniešu deju kolektīvs „Trinītis”, Sarkaņu tautas nama senioru deju kolektīvs „Senči”, Valmieras Viestura vidusskolas jauniešu deju kolektīvs „Viesturietis”, Valmieras Jaunatnes centra „Vinda” jauniešu deju kolektīvs „Liesmiņa”, Madonas kultūras nama sporta deju klubs „Ritms”, senioru deju kopa „Madonas dāmas”, Vaidavas kultūras un amatniecības centra senioru deju kopa „Feja”, Rencēnu kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs „Rencēni”, Bērzaines tautas nama jauniešu deju kolektīvs „Akcents”, Kocēnu pamatskolas bērnu deju kolektīvi „Saulītes”, Kocēnu kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs „Savieši”.

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

 

Sestdien, 18. maijā, starptautiskās akcijas “Muzeju nakts” ietvaros Kocēnu pagastā norisināsies “Muzeju nakts mistērijas Kokmuižā”.

Plkst. 22.00 notiks kolekcionāru izstāžu atvēršana  - Kocēnu 1.bibliotēkā būs aplūkojama senlietu kolekcionāra Daiņa Goldes privātkolekcijas gleznu izstāde, kurā varēs aplūkot retus mākslas darbus, ko radījuši latviešu mākslas vecmeistari - Arvīds Dūmiņš, Valija Janševska, Aleksandrs Petrovs, Aleksandrs Zviedris, Aleksandrs Cīrulis, Marga LielkrasteLeitlande, Indriķis Zeberiņš, Hugo Grotuss, Jēkabs Bīne, Jānis Brekte, Leonīds Āriņš u.c. Savukārt Velvju zālē būs aplūkojama Kocēnu sporta nama direktora Ivara Jēkabsona kolekcija “Alvas zaldātiņi” un Valmieras jaunatnes centra "Vinda" direktora Dāvja Sirmā kolekcija “Futbola fanu šalles”. Būs iespēja arī tikties ar pašiem kolekcionāriem un klausīties viņu stāstos.

Plkst. 23.00 ikviens aicināts piedalīties romantiskā pastaigā sveču gaismā Kokmuižas pilī, bet pusnaktī Kokmuižas pils parterā ar skaņu un gaismu mistēriju koncertu "Signāls" uzstāsies viens no spilgtākajiem mūsdienu Latvijas dziedātājiem – Dons. Mūziķis uzstāsies kopā ar ģitāristu Jāni Bērziņu.

Akcija “Muzeju nakts” ar daudzveidīgām aktivitātēm visā Latvijā norisināsies jau devīto reizi. Akcijas devīze - „Zaļā krāsa – mežs”. Šogad akcijas tematika īpaši saistīta ar zaļo krāsu, kas simbolizē mežu, atjaunotni un harmoniju. Visi pasākumi akcijas laikā tradicionāli ir bez maksas.

„Muzeju nakts” ir starptautisks Eiropas mēroga pasākums, kas vienā un tajā pašā laikā notiek gandrīz visu Eiropas valstu muzejos. „Muzeju nakts” iniciatore ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija.

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Sestdien un svētdien, 18. un 19.maijā Valkas ģimnāzijas sporta hallē (Valkā, Raiņa ielā 28A) norisināsies 6. Starptautiskais turnīrs florbolā vīriešiem „BorderCup 2013”. Šogad turnīrs pirmo reizi notiks divas dienas un savu dalību tajā ir pieteikušas 16 komandas, kas ir par 10 vairāk kā pagājušā gadā.

Pirmajā dienā komandas tiks sadalītas pa grupām un izspēlēs apļa turnīru, bet otrajā dienā notiks „izslēgšanas” spēles, kad komandas cīnīsies par turnīra galveno balvu. Turnīrā piedalīsies komandas no Valkas, Valmieras, Rubenes, Ogres, Ikšķiles, Līgatnes, Liepupes, Cēsīm, Smiltenes, Mazsalacas, Kocēniem, kā arī viesi no Viļņas (Lietuva) un Sanktpēterburgas (Krievija).

Sīkāka informācija par turnīru: www.bordercup.ucoz.lv

Papildu informācija: Turnīra organizators, biedrības FK „Valka” treneris Ilvars Rullis, 29403241

Svētdien, 19. maijā, plkst. 16.00 Kārķu baznīcā notiks koncerts „Pastaiga mūzikā ar Sinfonietta Rīga pūtēju kvintetu”. Aicinām ikvienu izmantot šo lielisko iespēju – baudīt starptautisku atzinību guvušo mūziķu: Ilonas Meijas (flauta), Pētera Endzeļa (oboja), Gunta Kuzmas (klarnete), Artūra Šulta (mežrags) un Jāņa Semjonova (fagots) priekšnesumus.  Koncertprogrammas mērķis ir – radīt interesi par klasisko mūziku, atskaņojot interesantus skaņdarbus, papildinot tos ar saistošiem stāstiem par skaņdarbiem, komponistiem, mūziķa darba specifiku un neparasto ikdienu. Piemēram, programmā iekļautais Lučiāno Berio „Op. Nr. Zoo” ir asprātīgs skaņdarbs, kur, pamīšus instrumenta spēlei, mūziķi lasa dzejas rindas. Savukārt, Ferenca Farkāša „Piecas senas Ungāru dejas” ir smalki un niansēti instrumentēts 5–daļīgs skaņdarbs, kurā izcili attēlotas senās raksturdejas, kas atklāj klasiskās mūzikas daudzveidību un aizrautību.

Koncerts notiek ar apvienības „Latvijas Koncerti”, Valsts Kultūrkapitāla fonda, Valkas novada domes un Kārķu pagasta atbalstu, tā mērķis padarīt pieejamāku profesionālo mākslu lauku reģionos.

Būsiet gaidīti Kārķos, lai iepazītu, baudītu un iemīlētu klasisko mūziku!

Papildu informācija: Kārķu pagasta sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Pilskalne, 26391447

No 27. aprīļa līdz 31. maijam Valkas pilsētas kultūras nama mazajā zālē (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) apskatāma Tautas lietišķās mākslas studijas (TLMS) „Saulīte” un ādas apstrādes māksliniece Olitas Kalniņas darbu izstāde. Tā tapusi projekta – akcijas „Zaļi zeltainā dzintara lāse” ietvaros.

Izstādes mērķis ir parādīt Ziemeļaustrumvidzemes lietišķās mākslas meistaru gada veikumu kā bāzi un iedvesmas avotu mūsdienu mākslas un dizaina izpausmēm, ļaut skatītājam ieraudzīt, kā cauri laikam un rakstiem meistara prasmes un radošums, pielietotā tehnika un materiāls sniedz informāciju ne tikai par darba praktisko pielietojuma, bet arī par tā netveramo saikni ar laikmetīgo kultūru un mākslu.

Kā no mazas sēklas izaug skaists koks, tā TLMS „Saulīte” meistares un O.Kalniņa no projekta vadītāja zaļi zeltainās idejas centās savu meistarību apvienot ar „zaļu un pat vēl zaļāku” domāšanu, lai vienlaikus ar Lugažu laukumā iestādītajām kalna priedītēm un košumkrūmiem, dotu iespēju izstādes apmeklētājiem šo zaļo ideju aplūkot lietišķajā mākslā un ādas lietišķās mākslas izstrādājumos.

Izstādes kurators: Aivars Ikšelis, 64722360

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Latvijas un Igaunijas Futbola federācijas aicina pieteikties turnīrā dažādu vecuma grupu un profesionalitātes komandas. Pasākums notiks 29.jūnijā vienlaicīgi vairākās vietās Latvijā un Igaunijā. Valkas un Valgas komandas aicinātas pieteikties pie pilsētu sporta speciālistiem (Valkā – pie Nadeždas Blūmas, 29164340, nadezda.bluma PIE valka PUNKTS lv).

 

 

Gaidītas ne tikai profesionālās futbola organizācijas, bet arī amatieru un sieviešu, bērnu, jauniešu, kā arī tieši šim turnīram veidotas komandas – žurnālisti, mākslinieki, politiķi, banku un finanšu struktūru darbinieki, nevalstiskās organizācijas, studenti, veterāni, kā arī citu sporta veidu un profesiju, pašvaldību, uzņēmumu vai iestāžu pārstāvji. Komandas pašas var sameklēt sev vēlamos pretiniekus kaimiņvalstī un vienoties par spēles vietu un laiku, paziņojot par to Latvijas Futbola federācijai (LFF). Ja komanda nevar atrast pretinieku, LFF aicina reģistrēt savu komandu un spēles partnerus piemeklēs organizatori. Pieteiktās spēles tiesās futbola federāciju nosūtītie tiesneši. Katra spēle šī projekta ietvaros tiks reģistrēta LFF mājas lapā un katrs punkts, ko izcīnīs Latvijas pārstāvji, tiks iekļauts kopējā turnīra ieskaitē. Tādejādi noslēgumā tiks noteikta turnīra uzvarētājvalsts.

2012.gada septembrī LFF un Igaunijas Futbola federācija vienojās par kopēja futbola turnīra atjaunošanu, kas paredz diennakts laikā katrā valstī aizvadīt ne mazāk kā simts (100+) spēles starp abu valstu profesionālajām un amatieru futbola komandām. Pirmās un pagaidām vienīgās šāda veida sacensības notika 2001.gada 22.jūnijā un toreiz sacensību kopvērtējumā ar rezultātu 54 pret 47 (kopējo vārtu attiecību 274:242) virsroku guva Latvija.

Šī pasākuma mērķis ir apvienot abas valstis ar futbola palīdzību. 2013.gada 29.jūnijā Igaunijas un Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti spēlēt futbolu, neatkarīgi no vecuma, dzimuma, atrašanās vietas vai tehniskajām iemaņām. Šī ir lieliska iespēja latviešus un igauņus satuvināt kopā vienotā pasākumā, un spēles kļūs par zīmīgu notikumu ne tikai konkrēto komandu, bet arī abu valstu savstarpējās sadarbības veicināšanā. Šādi mēs varam satuvināt mūsu cilvēkus kopā arī kultūras kontekstā," futbola turnīra atjaunošanas kopējo mērķi raksturo Igaunijas Futbola federācijas prezidents Aivars Pohlaks.

Futbols gan Latvijā, gan Igaunijā ir attīstījies un šobrīd kļuvis par stabilu vērtību abu valstu sporta dzīvē. Taču futbola kā spēles izaugsme nav iedomājama bez tradīciju uzturēšanas. Viena no šādām tradīcijām ir kopēja futbola turnīra organizēšana starp Latviju un Igauniju. Uzskatu, ka mūsu profesionālie klubi un amatieru komandas ar lielāko prieku 2013.gada 29.jūnijā pieņems uzaicinājumu piedalīties kopējā turnīrā ar kaimiņvalsts Igaunijas futbolistiem, turklāt tādejādi šī būs lieliska iespēja pārliecināties, kuras valsts pārstāvji šobrīd ir labāki," tradīciju uzturēšanu futbolā atbalsta LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis

Papildu informācija un pieteikšanās:
Valkas novada sporta speciāliste Nadežda Blūma, 29164340, nadezda.bluma PIE valka PUNKTS lv">nadezda.bluma PIE valka PUNKTS lv
Latvijas Futbola federācijas noteiktais koordinators Vladimirs Šteinbergs
29167414, Vladimirs.steinbergs PIE llf PUNKTS lv

Aizvadītajā svētdienā, 12. maijā, Kocēnu sporta namā notika Latvijas Bērnu un jaunatnes florbola čempionāta finālturnīrs MU-18 vecuma grupas meiteņu komandām.

Regulāro čempionātu „Kocēnu sporta kluba” MU-18 vecuma grupas meiteņu komanda „Rubene” piecu komandu konkurencē ar pārliecinošu sniegumu noslēdza kā labākās.

Finālturnīrā, kurā komandas izspēlēja viena apļa turnīru, punkti tika skaitīti no sākuma, neņemot vērā regulārajā čempionātā iegūtos. Arī finālturnīrā „Rubene” demonstrēja teicamu spēli, otro gadu pēc kārtas izcīnot čempiontitulu un zelta medaļas.

Kā atzīst komandas treneris Jānis Dainis, veiksmīgi izdevies izveidot spēcīgu komandu, kurā sešas meitenes regulāri spēlē sieviešu augstākās līgas komandā „Rubene”. Visvairāk rezultativitātes punktu aizvadītajā sezonā guvusi Paula Egle – 23 punkti (15 vārti + 8 piespēles), Zane Justamente – 21 p. (8+13) un Juta Muravska – 20 p. (13+7). Treneris atzinīgi novērtēja arī komandas vienīgās vārtsardzes Sintijas Bāliņas sniegumu. S.Bāliņa, kas spēlē kopā arī ar sešpadsmitgadīgajām meitenēm, aizvadītajā sezonā atvairījusi 90,64% metienu.

 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Jaunatnes lietu un sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Svētdien, 19. maijā, Kocēnu novada Dikļu pagastā norisināsies dažādi Dziesmu svētku ieskaņas pasākumi.

Plkst. 10.00 sāksies Ziedu svētki un floristu konkurss "Kad dziedāju, tad ziedēju”, kurā  dalībnieki prezentēs divus darbus - vienu, kas veidots kā mūzikas instruments, un otru - izveidotu kā ziedu ar iestrādātu vienu vai vairākām notīm. Pasākumā piedalīsies Kocēnu novada floristi un floristi no citās Latvijas pašvaldībām - četras komandas no Vecumnieku novada, divas no Limbažu novada un viena vietējā komanda no Dikļu pagasta. Konkursa mērķis ir popularizēt Kocēnu novada Dikļu pagasta vārdu un atpazīstamības simbolu - Dziesmu svētku Promenādi, veicināt profesionālu floristu iesaistīšanos pasākumā, popularizēt un veicināt Kocēnu novada amatieru darbu, kā arī iepazīstināt floristus un svētku apmeklētājus ar jaunākajām tendencēm un tehnikām floristikā.

Plkst. 13.00 Dikļu baznīcā notiks garīgās mūzikas koncerts, kurā piedalīsies Siguldas novada kultūras centra sieviešu koris “Teiksma” (diriģente M.Feldmane) un Rīgas sieviešu koris “Sapnis” (diriģente I.Rīmane – Lūse).

Plkst. 14.00 sāksies Vispārējo Dziesmu svētku ieskandināšana Neikenkalnā. Koncertā piedalīsies Valmieras Kultūras centra vīru koris “Imanta ” (diriģente I.Zelča, M.Rolmane), Jaunais Rīgas vīru koris (diriģente B.Danovska, I.Rīsmane-Lūse), Amatas novada vīru koris ”Cēsis” (diriģente M.Slotina – Brante), Krimuldas Tautas nama vīru koris “Vecie draugi” (diriģents A.Buņķis), Valmieras Kultūras centra sieviešu koris ”Jumara” (diriģente I.Zirne), Siguldas novada kultūras centra sieviešu koris “Tieksma” (diriģente M.Feldmane) un Rīgas sieviešu koris “Sapnis” (diriģente I.Rīsmane – Lūse)

Pēc koncerta notiks svētku gājiens uz Dziesmu svētku promenādi, kur plkst. 15.00 sāksies Vasarsvētku koncerts. Koncertā piedalīsies sieviešu kori, kopkoris un Dikļu kultūras un tūrisma centra pūtēju orķestris “Lāča bērni“ (vadītāja V.Drulle). Pasākuma laikā notiks arī floristu konkursa dalībnieku apbalvošana. Plkst. 17.30 viesiem no tālienes ieplānota ekskursija.

Svētku ietvaros visas dienas garumā Dziesmu svētku promenādē būs amatnieku darbu izstāde - tirdziņš, kā arī varēs iegādāties vietējo zemnieku gardumus un stādus dārzam.

2014. gadā apritēs 150. gadskārta kopš pirmajām dziesmu dienām Dikļos - Dziesmu svētku tradīcijas aizsākumiem, kad 1864. gadā Dikļu mācītājmuižas parkā (tagad Neikenkalnā) draudzes mācītājs un rakstnieks Juris Neikens noorganizēja pirmos kopā dziedāšanas svētkus, tādējādi liekot pamatus latviešu tradīcijai. 2008. gadā par godu šo svētku pirmsākumiem tika izveidota Dziesmu svētku promenāde -  Dikļos tā ir viena no iecienītām atpūtas un kultūras pasākumu norises vietām.

Iezīmējot ceļu Dziedāšanas svētku 150. gadskārtai Dikļos, sadarbībā ar Dziesmu un deju svētku galveno režisoru Uģi Brikmani ieplānoti īpaši pasākumi šogad 21. un 22. jūnijā. Bet Dziedāšanas svētku 150. gadskārtas pasākums norisināsies 2014. gada 8. jūnijā Dikļos.

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Sestdien, 25.maijā,  kārķēnieši aicina visus novada iedzīvotājus un viesus uz „IV Valkas novada svētkiem” Kārķu pagastā. Tie būs svētki, kur varēs pasmieties, izdejoties, tirgoties un atpūsties gan pagasta ļaudis, gan tuvāki un tālāki ciemiņi.

No plkst.13.00 pagasta centrā būs Kārķu pamatskolas mazpulka rīkotais tirdziņš, kurā dažādu amatu prasmju izrādīšanā aicināti tautas daiļamata meistari, rokdarbnieki, lauku labumu ražotāji, dažādu preču tirgotāji. Pieteikties pa tālruni 26365892 vai e–pastu: karkitn PIE valka PUNKTS lv. Savukārt tiem, kuri vēlēsies iepazīt un izbaudīt Kārķu dabu un tuvumā esošās kultūras vērtības, būs iespēja doties pastaigā individuāli vai gida pavadībā. Interesentiem pieteikties pagasta informācijas centrā (mob.t.26391447). Svētku laikā ikvienam būs iespēja piedalīties foto mīklas „Vai tu tur biji?” risināšanā, bet tautas nama 2.stāvā – apskatīt pagasta mākslinieku un mājamatnieku darbus.

Pasākuma norises laukumā, no plkst.13.30 būs aplūkojama radošo darbu galerija „Labo domu mozaīka”, kurā novada skolu, pirmskolas un interešu izglītības iestāžu bērni un jaunieši, ar pedagogu atbalstu, savas labās domas un radošās idejas būs savijuši krāsainos dekoros. Pēc tam bērnus un pieaugušos gaidīs mūziķis Rikko šovprogrammā „Vējiem līdzi”, kurā varēs līdzdarboties gan dejojot, gan dziedot.

Plkst.16.00, Rūjienas pūtēju orķestra „Tālavas taurētājs” (diriģents Gvido Brenčevs) pavadībā, sāksies svētku gājiens, kam sekos jautrs un atraktīvs novada pagastu un Valkas pilsētas amatiermākslas kolektīvu koncertuzvedums „Sešas pieturas novada dzīvē”. Lustīgas mūzikas pavadībā būs kopīga zupas baudīšana, bet Nacionālā teātra aktieris Zigurds Neimanis visus uzrunās programmā „Nenopietni par nopietno un nopietni par nenopietno”.

Lielajai Zaļumballei iesildīties no plkst.20.00 visus aicinās Kārķu jauniešu vokāli instrumentālā grupa, bet plkst.21.00 sāksies Zaļumballe ar grupu „Dakota”. Pusnaktī kopīgi veidosim gaismas ceļu debesīs „Laternu stundā”.

25.maijā no plkst.11.00 būs slēgts autoceļa Valka – Rūjiena ceļa posms no Veckārķiem līdz Kārķu centram. Satiksme tiks novirzīta pa apbraucamo ceļu no Valkas un Rūjienas (būs norādes,  un satiksmes regulētāji). Līdz Kārķu centram iebraukt varēs tirgotāji, svētku dalībnieki un apmeklētāji. 

Svinēsim svētkus kopā – ar labestību un smaidu!

 

Papildu informācija:
Kultūras darba organizatore Līga Lāne, 64707476
Kārķu pagasta tautas nama vadītāja Dace Pieče, 26365892

 

Piektdien, 24.maijā, plkst.22.00 Radošajā telpā „309.kabinets” (Valkā, Rūjienas 3E, 3.stāvā) viesosies britu mūziķis Timotijs Houlhauss, kurš laikā no 22.līdz 30.maijam ar vairākiem koncertiem devies koncerttūrē pa Baltijas valstīm.

Timotijs Houlhauss jeb TCH savu muzikālo ceļu aizsācis pagājušā gadu desmita sākumā Lielbritānijas ostas pilsētā Portsmutā. Tālāk sekojošā solo darbība iezīmējusi dažādus sadarbības projektus un muzikālos meklējumus, kas savu interešu lokā stiepjas no trokšņu mūzikas kolāžām un lauku ierakstiem līdz pat minimālisma noskaņu kompozīcijām, un atspoguļojas līdz šim izdotos trīs „pilnmetrāžas” albumos. 2010.gada septembrī piedalījies neatkarīgās kultūras festivālā Incubate Nīderlandē, kā arī aizvadījis vairākkārtējus Eiropas koncertbraucienus.

Viņa veikumu kādā no intervijām kā vienu no viņasprāt mūsdienu ievērojamākajiem izpildītājiem atzinusi Ņujorkas new wave leģendas grupas Swans kādreizējā dalībniece un vokāliste Džarbo. 

Ieeja – ziedojums 1,5 LVL/2,2 EUR

http://ulve-agency.tumblr.com/
http://facebook.com/ulve.agency

http://twitter.com/ulve_
http://www.timholehouse.com/

 

Papildu informācija: Roberts Skrajāns, 26397327, finallyfine PIE inbox PUNKTS lv

Nav vairs tālu gada īsākā nakts un Līgo svētki jeb Jāņi, ko kopš senām dienām ik gadu lustīgi svinam vasaras saulgriežos. Lai koptu latviskās vasaras saulgriežu tradīcijas un godam sagatavotos svētkiem, ar Jāņu tradīciju skolu, rituāliem, darbnīcām, gardumu tirdziņu un koncertu mūsdienīgās etno skaņās 15. jūnijā Valmiermuižā Jāņus ielīgot aicina festivāls „Saulgriezis 2013”.

Lai ieskandinātu tuvojošos Jāņus un kopīgi mācītos līgot vēl pirms pašiem svētkiem, „Saulgriezis 2013” turpina pērn aizsākto tradīciju īsi pirms Jāņu dienas Valmiermuižas pils parkā pulcināt lielus un mazus Jāņu bērnus uz bagātīgām ielīgošanas svinībām, kur senlatviešu tradīcijas satiekas ar mūsu dienām.

Jāņu tradīciju skola un darbnīcas

Jāņu svinēšana sākas ar to gaidīšanu un gatavošanos svētkiem. Kā godam sagaidīt un ielīgot svētkus jau no dienas vidus Valmiermuižas pils parkā ierādīs folkloras kopas „Mežābele” un „Cielava” ar dziesmām, rotaļām, Jāņu tradīcijām un rituāliem. Ikviens varēs iemācīties dziedāt Jāņu dziesmas, izzināt Jāņu zāļu noslēpumu un pie ziedu sievas uzpīt svētku vainagu. Vīri dienas gaitā parādīs, kā kārtot Jāņu ugunskuru, bet sievas – kā to izpušķot, lai pēc saules rieta visi vienotos maģiskā ugunskura iedegšanas rituālā kopā ar latvisko tradīciju zinātājiem – Krūskopu un Žentiņu ģimenēm.

Saulgriežu laikā pirts spējot darīt brīnumus, tādēļ „Latvijas Pirts savienības” pirtnieki visas dienas garumā labprāt iemācīs sasiet savu saulgriežu pirts slotiņu un aicinās uz lāvas izbaudīt latviskās alus pirts burvību. Līdztekus mazākos ielīgošanas svinību dalībniekus priecēs Vidzemes tradicionālās koka spēles un izjādes zirga mugurā.

Tirdziņš „Ar Gardu Muti Valmiermuižā”

Kā katrām latviešu saulgriežu svinībām, arī Jāņiem piedien varena mielošanās, lai nodrošinātu ražas pilnus apcirkņus rudenī. Tādēļ, lai sarūpētu cienastu svētku galdam, no plkst. 12:00 – 16:00 ielīgošanas festivālā „Saulgriezis 2013” norisināsies tirdziņš „Ar Gardu Muti Valmiermuižā”. Uz tirdziņu andelēties sabrauks ap 50 mājražotāju un amatnieku no visas tuvējās apkārtnes, vedot līdzi tradicionālos svētku ēdienus, vietējās delikateses un meistardarbus, ko citādi neatrast veikalu plauktos.

Tie nav Jāņi bez putojoša alus un garda siera svētku galdā, kas plaši apdziedāti tik daudzās Līgo tautas dziesmās. Tādēļ ielīgošanas pasākumā Valmieras novadpētniecības muzeja sievas iemācīs sasiet tradicionālo Jāņu sieru, bet līdzās „Valmiermuižas alus” darītavai visas dienas garumā rosīsies akmens alus darbnīca kopā ar starpnozaru mākslas grupu „Serde”, lai ikviens varētu iemēģināt roku alus darīšanā kā sendienās. Brangs alus nevar iztikt bez brangas mucas, tādēļ mucinieks jau vairākās paaudzēs Jānis Grantiņš ar saviem zeļļiem atklās tradicionālo ozolkoka mucu darināšanas aroda gudrības.

Koncerts mūsdienīgās etno skaņās

Kad vainagi nopīti, siers sasiets un alus izbrūvēts, laiks Līgo dziesmām un dejām! Tāpēc 15.jūnijā ap saules rietu Valmiermuižā ieskanēsies koncerts mūsdienīgās etno skaņās, savijot tradīcijas kopā ar mūsu dienām. Plkst. 19:00 ar kokles skaņām ielīgošanas koncertu Valmiermuižā atklās trīs talantīgi sava mūzikas instrumenta virtuozi – koklētāja Laima Jansone, Artis Orups (sitaminstrumenti) un Andris Grunte (kontrabass) –, kas apvienojušies muzikālā apvienībā „AR-LA-AN”, kopīgi radot neparastu skanējumu etno un folkdžeza ritmos.

Plkst. 20.30 uz skatuves kāps grupa „Laimas muzykanti”, kas izpildīs tautasdziesmas etnoroka apdarē un ar trakulīgiem deju ritmiem vidzemniekiem sola parādīt, kādas ir svinības latgaliešu gaumē.  Kad jau būs prāts uz dejām, līdz ar tumsas iestāšanos, plkst. 22:30, uz latvju dančiem visus ielīgotājus aicinās grupa „Folkvakars”. Ikvienam izdejojamus soļus ierādīs prasmīgi dejotāji, bet muzikālām atpūtas pauzēm grupa būs sarūpējusi savas orģinālkompozīcijas.

Tieši pusnaktī festivāla skatuve piederēs dūdu un bungu grupai „Auļi”, kas uz Valmiermuižu būs atvedusi un, pēc maija sākumā notikušā pirmatskaņojuma Rīgā, otro reizi Latvijas klausītājiem piedāvās savu vērienīgo 10 gadu jubilejas koncertprogrammu „Dižducis”. Koncertā skanēs popularitāti guvušo „Auļu” dziesmu izlase īpašā aranžējumā ar divu duču viesmākslinieku piedalīšanos. Skanisko pusi instrumentāli kuplinās pūšamie instrumenti, čelli un ģitāras, bet dziesmas iedziedās Juris Kaukulis, Zane Šmite, kā arī vairāki Latvijas folkmūziķi. 

Ielīgošanas festivāla rīkotāji un atbalstītāji

Ielīgošanas pasākumu „Saulgriezis 2013” rīko Valmiermuižas kultūras biedrība ar „Valmiermuižas alus” darītavas, Burtnieku novada pašvaldības, Valmieras pilsētas pašvaldības un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Pasākumu stiprina arī, SIA „Valmieras Namsaimnieks” un SIA „ZAAO” atbalsts. Informatīvi atbalsta – „Radio Valmiera”, žurnāls „IR”, Valmieras kultūras centrs un t/c „Valleta”.

Ieeja festivālā par ziedojumiem bērnu rotaļu laukuma izveidei Valmiermuižas pils parkā.

Plašāka informācija – www.valmiermuiza.lv.


Informāciju sagatavoja:
 Zane Kaķe
Valmiermuižas kultūras biedrības vadītāja
Tālr.: +371 29334753
E-pasts: zane.kake PIE gmail PUNKTS com

 

 

 

13. maijā notika Valkas novada domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēde, kurā izvērtēja Valkas novada domes kultūras projektu finansēšanas konkursam iesniegtos pieteikumus.

Pavisam bija iesniegti 11 pieteikumi, no tiem atbilstoši konkursa Nolikuma prasībām bija 7 projekti. Pēc komitejas lēmuma tika atbalstīti 5 projekti, tādejādi to realizācijai paredzot visu LVL 1000,- konkursam plānoto finansējumu. Daļai projektu netika piešķirts pilns pieprasītais finansējuma apjoms, 2 projektiem finansējums netika piešķirts.

Atbalstītie projekti:

Projekta iesniedzējs

Projekta nosaukums

Piešķirtais finansējums LVL

Biedrība „Latvijas Mazpulki”

Valkas novada mazpulku Rudens forums 2013

185

Biedrība „Valkas Dāmu klubs”

Nāc un dziedi

115

Antra Krile

Velgas  diena 2013

250

Kārķu pagasta iniciatīvas veicināšanas biedrība „Ugunspuķe”

Ziedu fejas Kārķu pagastā

200

Līga Marija Putna

Fotomedības Valkas pilsētas un Valkas pagasta apkārtnē

250

Projekta iesniedzējus, kuriem piešķirts finansējums, par līguma slēgšanas iespējām un laiku, lūdzam sazināties ar Valkas novada domes kultūras darba organizatori Līgu Lāni. 

Papildu informācija: Valkas novada domes kultūras darba organizatore Līga Lāne, 64707476

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Bērnu un jauniešu florbola komandas turpina papildināt „Kocēnu sporta kluba” medaļu krājumus – aizvadītajā ceturtdienā, 16. maijā, to paveikusi MU-16 vecuma grupas meiteņu florbola komanda „Rubene”.

Lai arī regulāro čempionātu „Rubene” četru komandu konkurencē noslēdza kā trešās, finālturnīrā Inčukalnā, demonstrējot teicamu sniegumu, komandai izdevās nokļūt līdz cīņaai par čempiontitulu.

Pusfinālā pārliecinoši tika uzvarēta komanda „Ķekavas Bulldogs" (5:1) - trīs vārtus „Rubenes" labā guva 12 gadus jaunā Laura Gaugare un divus vārtus - Zane Justamente, kas spēlē arī virslīgā.

Finālā „Rubenes" meitenēm bija jācīnās ar čempionāta favorītēm - komandu „Rīgas Lauvas", kuras priekšsacīkstēs rubenietēm ne reizi nebija izdevies uzvarēt. Finālspēli „Rīgas Lauvas" un „Rubene" aizvadīja līdzīgos spēku samēros, spēles pamatlaiku noslēdzot ar neizšķirtu rezultātu 2:2. Zelta medaļu ieguvējas tika noskaidrotas pēcspēles metienos, kur šoreiz veiksmīgākas bija „Rīgas Lauvas". Finālspēlē vārtus guva Laura Gaugere un Karīna Fatejeva, savukārt vārtus sargāja Sintija Bāliņa.

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Jaunatnes lietu un sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Vakar, 23. maijā, Rīgas Ezerkrastu vidusskolā norisinājās Latvijas Bērnu un jaunatnes čempionāta finālturnīrs MU-12 vecuma grupas meiteņu komandām.

Čempionātā piedalījās četras komandas – „Rubene” (Kocēnu novads), „Ķekavas Bulldogi”, „Rīgas Lauvas” un „Daudzese”, aizvadot piecus sabraukuma spēļu posmus. Regulāro čempionātu „Rubenes” meitenes noslēdza kā līderes ar 33 izcīnītiem punktiem.

Ceļu uz finālu „Rubene” iesāka ar pārliecinošu uzvaru spēlē ar komandu „Daudzese” (11:2). Savukārt finālā „Rubene” tikās ar „Ķekavas Bulldogi” spēlētājām, kas pusfinālā negaidīti uzvarēja spēcīgās „Rīgas Lauvas”. Finālā rubenietes svinēja uzvaru ar rezultātu 6:1, tā iegūstot čempiontitulu.

Visvairāk rezultativitātes punktu aizvadītajā sezonā komandā „Rubene” guvusi Laura Gaugere – 48 punkti (37 vārti un 11 piespēles), otra rezultatīvākā spēlētāja – Egija Katrīne Briede – 34 punkti (19+15), trešā – Amanda Drīle – 25 punkti (21+4).

 


Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Jaunatnes lietu un sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

 

Sestdien, 25. maijā Valmieras Tūrisma informācijas centrā tiks dots starts jaunai tūrisma akcijai „Apceļo Valmieras pusi”, kas norisināsies visas vasaras garumā. Jau šosestdien laikā no pl. 11.00 līdz pl. 15.00 ikvienam interesentam būs iespēja uzsākt aizraujošo ceļojumu Valmieras pusē, saņemt jauno akcijas bukletu un izbaudīt īpaši šai dienai gatavotus piedāvājumus dažādās tūristu piesaistes vietās Valmieras pilsētā, kā arī apkārtējos Kocēnu, Burtnieku un Beverīnas novados. Ar interesantiem piedāvājumiem ceļotājus sagaidīs šādi tūrisma objekti:

 

  • Valmieras muzeja Garšaugu namiņš:  Iepazīstiet Garšaugu dārziņa krāsainās tējas!
  • SPortA rehabilitācijas centrs:  Atvērtās durvju dienas SPA pasaulē;
  • Valmiermuižas alus darītava:  Garda degustācija;
  • Kaņepju darināšanas saimniecība „Adzelvieši” : Kaņepju aizdara iepazīšana un degustēšana;
  • Brīvdabas picērija „Vīnkalni”:  Iespēja iepazīt īstu itāļu picu cepšanas meistarību! Degustācijas;
  • Dzīvesprieka akadēmija „Nu, liela muiža!”: Mucu vārīšanas procesa iepazīšana;
  • Vika pasaku parks:  Pasaku tēlu skulptūru apskate ar dalību atjautīgā viktorīnā;
  • Krēslinieku sēta „Lejasbregži”:  Vērojiet, kā top keramikas darbi!
  • Sporta un atpūtas komplekss „Avoti”:  Visiem aktīvās atpūtas piedāvājumiem 50% atlaide;
  • Dzīvnieku apskates saimniecība „Jaunjērcēni” :  Dzīvnieku apskate, žāvēta bebra un karpu degustācija;
  • Šķirnes trušu audzētava „Mežiņi”:  Trušu cirpšanas un vilnas vērpšanas pasākums;
  • Bioloģiskā saimniecība „Kaņepītes”:  Iespēja vērot auzu pārslu gatavošanas procesu;
  • Ārstniecības augu saimniecība „Silkalni”:  Ārstniecības augu pasaules iepazīšana.

Apmeklējot vismaz trīs no minētajām vietām un sakrājot attiecīgo skaitu zīmodziņu jaunajā akcijas bukletā, ceļotāji ir aicināti līdz pl. 15.00 atzīmēties Valmieras Tūrisma informācijas centrā. Veiksmīgākie un naskākie šīs dienas ceļotāji gūs iespēju piedalīties vasaras tūrisma sezonas atklāšanas pasākuma noslēgumā Valmiermuižas alus darītavā pl. 16.30 un tikt pie pārsteiguma balvām, kuras būs sarūpējuši Valmieras, Burtnieku, Kocēnu un Beverīnas tūrisma uzņēmēji.

Kā ziņots jau iepriekš, piedalīties tūrisma akcijā „Apceļo Valmieras pusi” varēs visas vasaras garumā līdz pat 30. septembrim, apceļojot dažādus tūrisma objektus, kā arī atbildot uz āķīgiem jautājumiem un krājot zīmodziņus. Akcijas noslēgums un apbalvošana plānota oktobrī, kad veiksmīgākie dalībnieki, kuri būs izpildījuši visus noteikumus, saņems vērtīgas balvas un atpūtas piedāvājumus no tūrisma uzņēmējiem.

Līdztekus aizraujošajam apceļošanas maratonam Valmieras pusē, sestdien notiks arī lustīgais laivu maršs „Abuls – Gauja”, kas ir Latvijā lielākais laivu karnevāls uz ūdens.

 

Laivu maršs 2013

Tas ir unikāls, jo savieno ne vien divas upes, bet arī divas alus darītavas – Brenguļu un Valmiermuižas, divas zirgaudzētavas – Kocēnu un Burtnieku, kā arī divreiz divus novadus – Valmieru, Burtniekus, Beverīnu un Kocēnus. Šī gada laivu marša tēma ir „peldošie zirgi”, tādēļ abas upes sestdien sola pārvērsties par krāšņām „zirgu peldēšanas sacensībām”, kas priecēs kā pašus dalībniekus, tā vietējos iedzīvotājus un pilsētas viesus.

Laivu marša starts Brenguļu alus dārzā Kocēnu zirgaudzētavas paraugdemonstrējumu pavadībā tiks dots pl. 10.00, bet vēl jo lustīgāks finišs līdz ar pirmajiem laivotājiem un tūrisma akcijas dalībniekiem no plkst. 14.30 priecēs Valmiermuižas alus darītavā.

Pasākuma dalībniekiem būs iespēja nosmēķēt gan restorāna „Rātes Vārti” gardo bukstiņputru un maiznīca „Liepkalpni” spēcinošo rupjmaizi, gan arī veldzēties ar Brenguļu un Valmiermuižas alu. Tāpat arī interesenti tiks aicināti doties izjādē pa Valmiermuižu Burtnieku zirgaudzētavas kumeļu mugurā. Valmiermuižas alus darītavu jau no pl. 15.45 pieskandinās grupas „Oranžās brīvdienas” koncerts, savukārt pl. 16.30 atraktīvā apbalvošanas ceremonijā tiks sveiktas krāšņākās „peldošo zirgu” ekipāžas un veiksmīgākie tūrisma akcijas dalībnieki.

Plašāka informācija par vasaras tūrisma sezonas atklāšanas svētkiem Valmieras pusē www.visit.valmiera.lv un www.ezi.lv.

25. maijā, skanot bērnu un amatierkolektīvu balsīm, dimdot deju soļiem un baudot nu jau popularitāti guvušu mākslinieku dziesmas, Pārgaujas novada Raiskuma parkā tika atklāta brīvdabas estrāde.

Bērnu popgrupu festivālam „Pienenīte”, kurš notika nu jau četrpadsmito gadu un pulcēja vairāk nekā divdesmit bērnu deju un dziesmu ansambļus, bija iespēja pirmajam pieskandināt un piepildīt ar deju soļiem jaunuzcelto estrādi. Festivāla kuratore Dace Vītus atzina, ka, citus gadus dancojot, bērniem bija jāuzmanās, lai kāja neiesprūst grīdas dēļos, bet šogad deju solī varēja doties bez uztraukuma.

Lai arī laiks šai dienā estrādes apmeklētājus nelutināja, uz oficiālo atklāšanu un lentas griešanu pulcējās krietns pulks skatītāju, lai ar aplausiem un skaļām ovācijām izrādītu prieku par estrādes atgriešanos Raiskuma parkā.

Pārgaujas novada domes priekšsēdētājs Hardijs Vents vēlēja: „Lai mums šī estrāde dzied, lai tautai ir, kur nākt, gavilēt un kopā pulcēties.” Lai arī H.Vents atzina, ka lentas griešana nav viņa iecienītākais rituāls, tas tomēr norāda uz to, ka kaut kas atkal ir paveikts. Vēl viena vieta novadā ir sakopta.

Īpašu veltījumu estrādei bija sagādājis Raiskuma pagasta dzejnieks Ceriņš-Vējš, kurš klātesošajiem dāvāja savu dzejoli. Gandarījumu par iespēju ar dziesmām atgriezties Raiskuma estrādē, izrādīja dziedātājs Miks Dukurs un, protams, mūsu vietējie, bet skanīgie amatierkolektīvi – Raiskuma pagasta jauktais koris, senioru vokālais ansamblis „Laika ritmi” un vokālais ansamblis „Pārgaujas lakstīgalas”.

Jau 21. jūnijā estrādē skanēs koru SILVICOLA, KALME, PAKALNI, BEVERĪNA, Trikātas jauktā kora, Raiskuma jauktā kora, Trikātas vīru vokālā ansambļa dalībnieku balsis, kā arī deju kolektīvu soļi, bet 23.jūnijā Raiskuma estrādē atgriezīsies Līgo svinēšana.

Kā ziņots, iepriekšējā Raiskuma brīvdabas estrāde, kas ik gadu pulcēja kuplu kultūras baudītāju skaitu - ikgadējā bērnu popgrupu festivālā "Pienenīte", daiļdarbnieku izstādēs, zaļumballēs, tika nojaukta 2011.gada rudenī, sakarā ar slikto tehnisko stāvokli. Lai svētku sajūta un kultūras klātbūtne atgrieztos Raiskumā, tika nolemts būvēt jaunu estrādi, kas būs koka konstrukcijā ar apdares dēļu apšuvumu ar apbūves laukumu 128.4 m2.

Vasaras estrāde paredzēta nelieliem pasākumiem, tās izmēri veidoti ņemot vērā esošo parka situāciju. Estrādes aizmugurē atrodas divas nelielas telpas dalībniekiem un inventāram. Pārsegtā daļā -pārvietojami paaugstinājumi, kurus var izmantot pie lielākiem pasākumiem.

 

Informāciju sagatavoja:
Jolanta Vaido-Zālīte
Pārgaujas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
www.pargaujasnovads.lv
tālr. 64127834; 
Mob. 29299002

Pieejams Alūksnes novada jūnija kultūras, atpūtas un sporta pasākumu kalendārs.

Ar gaidāmajiem notikumiem aicinām iepazīties šeit. 

Alūksnes pilsētas Tautas nama deju kopa „Jukums” (vadītāji Inita un Agris Veismaņi), kas ir īpašs ar to, ka tajā dejo tikai precēti pāri, šodien, 28. maijā dodas uz Lipetsku Krievijas Federācijā, kur piedalīsies starptautiskā tautas mākslas konkursā – festivālā.

Konkursam kolektīvs sagatavojis 10 minūšu fragmentu no jaunākā tā iestudētā deju uzveduma „Malēnieši smalki ļaudis”, savukārt koncertprogrammas skatītāji „Jukuma” sniegumā varēs vērot šo pusstundu garo uzvedumu pilnībā.

Kolektīva vadītājs Agris Veismanis norāda, ka piedalīties šajā konkursā – festivālā „Jukums” uzaicināts Pleskavā, kad martā tur piedalījies tradicionālo slāvu svētku - Masļeņicas svinībās.

„Jukums” pirmo reizi piedalīsies konkursā ārzemēs. Jāteic, ka dejotājiem vispār notiek maz konkursu, jo katrai tautai ir atšķirīgas dejas un tās ir grūti salīdzināmas, - uzsver A. Veismanis.

„Jukuma” dalību minētajā konkursā finansiāli atbalstīja Alūksnes novada pašvaldība, piešķirot 1300 latus.

 

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Ar koncertiem divu dienu garumā 31. maijā un 1. jūnijā plkst. 20.00 džeza klubs-restorāns „Parks” atzīmēs savu divu gadu jubileju. Savu atpazīstamību uzņēmums veicinājis jau no pirmajām atvēršanas dienām, kad viesus sāka iepazīstināt ar džeza mūziku.

Divu gadu laikā valmieriešiem un pilsētas viesiem ir bijusi iespēja baudīt profesionālus džeza mūzikas koncertus dažādu mākslinieku izpildījumā.  Savukārt jubilejas pasākuma vakarā džeza kluba - restorāna vadītājs Imants Točs muzicēs kopā ar draugiem, tādējādi priecējot apmeklētājus. Jubilejas svinību laikā - 31. maijā un 1. jūnijā uz skatuves kāps „Parka” grupa, kā arī dažādi solisti un dzejnieki.  Lai izjustu īpašu svētku atmosfēru, apmeklētājiem būs sagatavots arī kāds salds pārsteigums. Līdz svinībām ieplānots īstenot arī sen lolotu sapni – izbūvēt vasaras terases jumtiņu, kas apmeklētājiem jauko atmosfēru ļautu baudīt arī lietainā laikā. 

Jautāts par tālākām nākotnes iecerēm Imants Točs uzsver, ka šajā pārmaiņu laikā un straujajā dzīves ritmā ilgtermiņa plānus ir grūti sastādīt. Uzņēmuma darbība lielā mērā saistīta ar džeza mūzikas vakaru rīkošanu, kur liels uzsvars tiek likts uz kvalitatīvu džeza mūzikas programmu.  „Muzikāla vakara organizēšanā jāprot sabalansēt vairāki aspekti, kurus ne vienmēr iepriekš iespējams paredzēt”, atklāj I. Točs.

Džeza kluba-restorāna „Parks” īpašnieks neslēpj gandarījumu par to, ka uz džeza vakariem nāk arvien vairāk jaunu apmeklētāju un pieaug to koncertu apmeklējums, kuros uzstājas mazāk pazīstami mākslinieki.

Imantu Toču pazīstam arī kā koru „Konsonanse”, „Imera” un „Bonus” vadītāju. Visi trīs kori šogad kuplinās arī XXV Vispārējos Latviešu Dziesmu un XV Deju svētkus.  

Informāciju sagatavoja:
Aiga Akmentiņa
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
Tūrisma informācijas konsultante
Mob.tel..: 25663345

 

Borisa un Ināras Teterevu fonds atbalstījis Dikļu pagasta biedrības „Ģimeņu apmācības un kultūras centrs” iesniegto projekta pieteikumu „Latvijas Dziesmusvētku šūpulis – Dikļu zīme Eiropas karte”, tā īstenošanai piešķirot grantu 2750 latu apmērā.

Ar Kocēnu novada domes finansiālu atbalstu Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centra telpās veikts kosmētiskais remonts un ierīkota apkures sistēma, lai Dziesmusvētku ekspozīcijas materiāli tiktu pārvietoti no līdzšinējām telpām Dikļu pagasta pārvaldē.

Projekta ietvaros piesaistītais finansējums tiks izlietots mūsdienīga un interaktīva tehniskā aprīkojuma iegādei. Papildus iepriekšminētajam tiks organizēts pieredzes apmaiņas brauciens uz Tartu Dziesmusvētku muzeju Igaunijā, kā arī, lai gūtu izsmeļošu un vizuāli kvalitatīvu informāciju par Dziesmusvētku tradīcijas attīstību no tās aizsākumiem Dikļos līdz mūsdienām, tiks uzņemta dokumentāla īsfilma.

Projekta mērķis ir latviskās identitātes saglabāšana un vietējo iedzīvotāju kultūrvides pilnveidošana, saglabājot vienu no senākajām un izcilākajām tradīcijām Dikļos – kordziedāšanu.

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

No 6. jūnija līdz 11. jūnijam ar dvīņu pilsētu festivālu „Skanošā Livonija” Valka un Valga kopīgi svinēs pilsētas svētkus. Pirms 727 gadiem apdzīvota vieta Walck pirmo reizi minēta rakstos, bet pirms 429 gadiem Polijas karalis Stefans Batorijs piešķīra Walk pilsētas tiesības. Abas dvīņu pilsētas dzimšanas dienu kopā svin jau devīto gadu, bet plašāku skanējumu svētki ieguvuši pēc robežbarjeru noņemšanas 2007.gada decembrī. Kā jau katru gadu, arī šogad svētki būs dažādām norisēm bagāti. Notiks jau tradicionāli pasākumi – gadatirgus, dažādas sacensības, atrakcijas un radošās darbnīcas, amatiermākslas kolektīvu koncerti, Pedeles laivu rallijs, Lielā Ratu Pastaiga. Savukārt grafiti meistarklases, lidojums ar gaisa balonu, velotriāla šovs „Greenttials Bike Tour” – tie ir pasākumi, kas svētku ietvaros notiks pirmo reizi.

Daudzus varētu interesēt 7.un 8.jūnijā abās dvīņu pilsētās notiekošās grafiti meistarklases. 7.jūnija vakarā Valkas brīvdabas estrādē aicināti visi, kam tuvs roks: no plkst.19.30 spēlēs Rokskolas audzēkņi, bet no plkst.22.00 – rokgrupas no Igaunijas, Somijas un Latvijas, no kurām pazīstamākā – Skyforger. Ieeja – bez maksas! 8.jūnijā Valgā būs tradicionālais Livonijas gadatirgus, motociklu triku meistaru sacensības un Valgas apriņķa deju svētki.

Savukārt Valkā sestdienas rīts sāksies ar gaisa balona lidojumu saullēktā. Katram pilsētas iedzīvotājam bija iespēja izvirzīt četrus laimīgos, kuri, pēc viņa domām, to būtu pelnījuši. Balonā augstu virs Valkas pilsētas bez maksas varēs pacelties tie Valkas iedzīvotāji, kuri balsošanā būs saņēmuši visvairāk balsu. Nedaudz vēlāk, plkst.11.00 Valkas centrā spēlēs pūtēju orķestris, Lugažu laukumā sāks darboties radošās darbnīcas un piepūšamās atrakcijas. Savukārt plkst.12.00 pie Valkas kultūras nama tiks dots starts jau otrajai Lielajai Ratu pastaigai, kurā aicināti piedalīties arī leļļu ratiņi. Pastaiga notiks pa Raiņa un Rīgas ielu. Ratus, kas piedalīsies pastaigā, arī vērtēs. Plkst.13.00 pie Valkas kultūras nama sāksies bērnu koncerts. Plānots, ka plkst.16.00 Valkas stadionā sāksies dažādas jautras un sportiskas sacensības gan komandām, gan individuāli. Sestdienas vakarā, plkst.22.00 Radošajā telpā „309.kabinets” notiks grafiti afterparty (pasākums – par maksu!), bet Lugažu laukumā būs svētku balle, kurā spēlēs grupa „Tequila band”. Ieeja uz balli – bez maksas. Pilsētas svētku ietvaros un vēl nedēļu pēc svētkiem Valkas kultūras nama mazajā zālē būs apskatāma izstāde „Baltais sapņu mākonis” ar kāzu kleitām, aksesuāriem un līgavu pušķiem.

Svētdiena tradicionāli ir sportisku aktivitāšu diena. Valgā, pie TC „Rimi” būs mopēdu sacensības, šaušana ar gaisa šautenēm, šovs „Greenttials Bike Tour” (Latvija). Kā ik gadu, notiks arī laivu rallijs pa Pedeles upi. Sacensībās aicināti piedalīties pilsētas iedzīvotāji un viesi, kuru vecums ir vismaz 14 gadi. Galvenokārt vērtēs izdomu un radošo pieeju tērpu un peldierīces sagatavošanai, ne fizisko sagatavotību.

Uz tikšanos Valkā un Valgā – vienā pilsētā divās valstīs!

Pilsētas svētku programma

Papildu informācija: Latvijas – Igaunijas institūts, 64781193

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086