Arhīva kalendārs

« July 2013 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

2.augustā plkst.20.00 Valmieras estrādē būs skatāma muzikāla komēdija „Bitīt rožu dārziņā”, ko iestudējis „Muzikālais teātris 7” un kas tapusi pēc Ādolfa Alunāna lugas motīviem. Tā ir jautra luga, ko izrādes radošā komanda papildinājusi ar spraigām, no tautas pūra lādēm ņemtām rotaļām, dančiem un dziesmām.

 

Lai gan Ā.Alunāna slavenākās lugas rakstītas 19.gadsimta beigās, tajās meistarīgi atspoguļota viena no latviešu ķibelēm, par kuru smejamies, raudam un risinām arī 130 gadus pēcāk. Latvietis ir apveltīts ar neremdināmu vēlmi vilkt vezumu uz savu pusi. Kamēr „smagsvara” vilcēji cīnās savā starpā, vienkāršie ļaudis tā arī netiek skaidrībā, kurš ir zemes saimnieks un kuram jāklausa, tādēļ neklausa nevienam. Rodas pārpratumi, bet pa vidu visam uzzied krāšņa mīlestība, kas „Muzikālā teātra 7” iestudētajās izrādēs allaž bijusi galvenā tēma.

 Topošā iestudējuma darbība risinās tālajā 1873.gadā – laikā, kad krāšņi uzzied šodien pazīstamie latviešu tautastērpi. Izrādes režisora Voldemāra Šoriņa vadībā scenogrāfs Jānis Jansons un dramaturgs Kārlis Anitens tulko latviešu tautastērpos ielikto rakstu nozīmi, lai tos pārnestu izrādes scenogrāfijā un kostīmos. Savukārt muzikālais producents Atis Auzāns un horeogrāfs Alberts Kivlenieks meklē atbilstošus risinājumus dejām, rotaļām un dziesmām, kuras ikviens latvietis zina no galvas – „Šalc zaļais mežs”, „Še, kur līgo priežu meži”, „Brūklenājs”, „Lakstīgalu nakts”, „Es zinu, ka kādreiz”, „Jaunība”, „Tumšā naktī”, „Atceries, meitenīt”, „Mazs bij’ tēva novadiņis” un daudzas citas melodijas. „Bitīt rožu dārziņā” lomās iejutīsies Voldemārs Šoriņš, Akvalīna Līvmane, Jānis Skanis, Jolanda Suvorova, Zigurds Neimanis, Mārtiņš Brūveris, Ērika Eglija, Kārlis Anitens, Alberts Kivlenieks, Marta Līne, Kaspars Brūvelis, Sergejs Ivanovs, Artūrs Noviks un Oranžā kora meitenes – Olga Stupiņa, Anita Levša un Inta Ļaksa.

Izrāde būs skatāma deviņās pilsētās – Saulkrastos (26.jūlijā), Saldū (27.jūlijā), Valmierā (2.augustā), Alūksnē (3.augustā), Bauskā (9.augustā), Tukumā (10.augustā), Madonā (17.augustā), Ikšķilē (23.augustā) un Kuldīgā (24.augustā).

Atzīmējot Cēsu viduslaiku pils 800. gadskārtu, sociālajā tīklā «Facebook» izveidota pils lapa ar laika skalu (timeline), kas sniedzas līdz pat 1213.gadam. Tā ir līdz šim Latvijā garākā un notikumiem bagātākā laika skala «Facebook» vidē.

Cēsu pils vēsture ir pārsteidzošiem notikumiem bagāta. Apskatot jauno laika skalu, varēsiet uzzināt, ar ko pils cietumā nodarbojās izcilais vācu dramaturgs Burkards Valdiss, kādus „atklājumus” padomju laikos pils pagalmā veicis ekskavators, kas kopīgs Cēsu pilij un Āfrikas mežoņiem?

„Ar «Facebook» starpniecību varam uzrunāt mūsdienu sabiedrību un komunicēt ar to tādā pašā „valodā”, kādā mūsdienu cilvēki komunicē viens ar otru”, ir pārliecināts projekta autors Cēsu pils kurators Gundars Kalniņš. „Tā ir lieliska iespēja satuvināt mums līdzās esošo kultūras mantojumu un plašāku sabiedrību, ļaut ikvienam labāk saprast, cik nozīmīgam un bezgala interesantam vēstures piemineklim mēs dzīvojam līdzās.”

Patlaban vēsturnieks Agris Dzenis veic skrupulozu Cēsu pils vēsturisko izpēti, kas tiks pabeigta šī gada nogalē. Paredzams, ka izpētes procesā vēl atklāsies ne viens vien līdz šim nezināms pils vēsture notikums, ar kuru papildināt jaunizveidoto laika skalu.

Laika skala ir veidota ne vien informatīva, bet arī vizuāli pievilcīga. Visiem pils vēstures notikumiem ir piemeklētas ilustrācijas, kurām par pamatu kalpo pils akmeņu - vienīgo pils vēstures liecinieku – fotogrāfijas. Cēsnieka Jāņa Vīksnas fotogrāfijas atklāj cik katrs no šiem akmeņiem ir īpašs un neatkārtojams.

Pils kurators aicina ne vien izpētīt jau izveidoto laika skalu, bet arī līdzdarboties tās tapšanā. Jūsu izvēlētus faktus vai tikai Jums zināmus pils nesenās vēstures notikumus varat sūtīt uz epastu: gundars.kalnins PIE cesis PUNKTS lv un tādā veidā papildināt pils vēstures lappuses. 

Lai apskatītu Cēsu viduslaiku pils «Facebook» laika skalu, spiediet šeit.

https://www.facebook.com/pages/C%C4%93su-viduslaiku-pils/167948420039363

 

 

Informāciju sagatavoja:

Gundars Kalniņš

Cēsu Viduslaiku pils speciālists

Tālr. 26411019

Gundars.kalnins PIE cesis PUNKTS lv

Ar īpašo svētku karogu pacelšanu un atklāšanas pasākumiem visā Latvijā sākušies XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki, kuru norisēs piedalās arī 24 amatiermākslas kolektīvi ar 513 dalībniekiem no Alūksnes novada.

 

No 30. jūnija līdz 7. jūlijam svētku Dziesmu un deju svētku norisē būs dažādi pasākumi, mēģinājumi un, protams, koncerti. No Alūksnes novada pirmie uz svētkiem devās Alūksnes pilsētas Tautas nama deju kolektīvs „Jukums”, kas svētdien, 30. jūnijā piedalījās tautas tērpu skates finālā, tika īpaši ievēroti no žūrijas puses un saņēma īpašu atzinību par saviem tautas tērpiem! 1. jūlijā uz Rīgu brauc deju kolektīvi, savukārt 3. jūlijā svētku dalībniekiem pievienosies arī mūsu novada kori.

Lai akcentētu Dziesmu un deju svētku nacionālo un starptautisko nozīmi un izrādītu godu svētku dalībniekiem, svētku rīkotāji rosina pacelt valsts karogu svētku noslēguma dienā. Tādēļ Alūksnes novada pašvaldība aicina iedzīvotājus, iestādes un uzņēmumus svētdien, 7. jūlijā pie savām ēkām pacelt Latvijas valsts karogus, tā godinot visus Alūksnes novada amatiermākslas kolektīvu dalībniekus, kas piedalījušies svētkos!

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālrunis: 64381488

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

No 8. līdz 14. jūlijam Cēsu iedzīvotāji un viesi aicināti apmeklēt māskslinieku plenēru "Mantojums".

No 12. -14.jūlijam Gulbenes novadā notiks Starptautiskais VW Beetle jeb Vabolīšu salidojums „Gulbenes vabolītes 2013”.

Mazās krāsainās vabolītes un hipiju busiņi salidos no visas Latvijas, kā arī no Igaunijas un Lietuvas, lai kopīgi trīs dienu laikā iepazītu Gulbenes novadu, izbaudītu atpūtas kompleksa „Ziedugravas” piedāvājumu un satiktu ikvienu vabolīšmīli un interesentu parādes-prezentācijas pasākumā pie Vecgulbenes muižas.

 

13.jūlijs, sestdiena, ir diena, kad apskatīt VW Beetle automašīnas un piedalīties dažādās atrakcijās ir aicināts gan liels, gan mazs. Ap 10.15 vabolītes krāšņā parādē brauks pa Gulbeni, lai jau 10.30 sastātos pie Vecgulbenes muižas, kur notiks dažādi konkursi un aktivitātes skatītājiem un dalībniekiem, kā arī būs vienreizēja iespēja fotografēties pie, ap, zem, iekš vabolītēm un apskatīt fifīgās automašīnas tuvumā. Pasākums pie Vecgulbenes muižas notiks līdz 12.45. Tad vabolītes dosies uz Gulbenes dzelzceļa staciju. Ja kāds vēl nebūs paspējis apskatīt krāsainās automašīnas vai vēlēsies vēlreiz tās skatīt tuvumā un pie tām nofotografēties, tad to vēl būs iespējams izdarīt Gulbenes dzelzceļa stacijas laukumā no plkst. 13:00 līdz ~16:00.

VW Beetle jeb Vabolīšu salidojumu „Gulbenes vabolītes 2013” rīko Gulbenes novada pašvaldības aģentūra „Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs” sadarbībā ar VW Vabolīšu klubu.

 

Informāciju sagatavoja:

Gulbenes novada pašvaldības aģentūra

„Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs”

Tel.64497729, 26557582, e-pasts: turists PIE gulbene PUNKTS lv 

Ceturtdien, 11.jūlijā, plkst.19.00 Valmieras pilsdrupu estrādē tiks demonstrēta Ausekļa Limbažu amatieru teātra izrāde „No saldenās pudeles”, kas tapusi pēc Rūdolfa Blaumaņa lugas motīviem. Izrādes režisore – Inta Kalniņa.

 

 Rūdolfa Blaumaņa luga „No saldenās pudeles” ir jaunākais teātra iestudējums, ko nupat teātris spēlēja XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku laikā Vērmanes dārzā. Luga ir par mīlestību „Ezerlauku” mājās, kur sievietes vada saimniecību, pieņem lēmumus un izvēlas vīrus, kamēr galvenie tenkotāji un intrigu vērpēji ir vīrieši. Bezgala latvisks ir godīgā un strādīgā Mārtiņa domu gājiens – labāk ļaut, lai mīļoto meiteni paņem cits, nekā runāt par savām jūtām, labāk aiziet no darba un labām mājām pašam nekā apklusināt gaisa jaucēju Krišu. Lai veiksmīgāk parādītu Blaumaņa sieviešu tēlu spēku, šajā izrādē katru sieviešu lomu spēlē trīs aktrises.

Ausekļa Limbažu amatieru teātris ir viens no vecākajiem Latvijā. Pirms 129 gadiem Limbažu saviesīgā biedrībā izveidojās trupa, kas 1884.gada 16.decembrī parādīja divas mazas lugas, bet jau 1887.gada vasarā izrādīja A.Alunāna „Džonu Neilandu”. Teātris piedalās konkursos un skatēs, un šobrīd tas ir viens no atzītākajiem amatieru teātriem Latvijā.

Tā kā pasākums notiek brīvdabas estrādē, kur vietu skaits ir ierobežots, apmeklētāji drošības labad ir aicināti ņemt līdzi segas, uz kurām apsēsties. Lietus gadījumā izrāde notiks Valmieras Kultūras centrā.

Ieeja bez maksas!

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Trešdien, 10.jūlijā, plkst.10.00 Valmieras integrētajā bibliotēkā sākās Latvijas Bibliotekāru biedrības Vidzemes nodaļas 16.saiets – konference „Latviešu pilsoniskās sabiedrības un nacionālās izglītības sākums Gaujas krastos Valmierā”. Pasākums ilgs divas dienas un noslēgsies ceturtdien, 11.jūlijā. Pirmā diena veltīta Eiropas pilsoņu gadam, otrā – Valmieras 730 gadu jubilejai.  

Saiets tika atklāts Vidzemes Augstskolas konferenču zālē ar Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) priekšsēdētājas Silvijas Tretjakovas, LBB Vidzemes nodaļas vadītājas Guntas Romanovskas un Valmieras pilsētas pašvaldības izpilddirektora Aigara Vītola uzrunām. Valmieras bibliotēkas direktore Daiga Rokpelne stāstījumā „Izaicinājums kā iespēja” klātesošos iepazīstināja ar Valmieras integrētās bibliotēkas un Europe Direct informācijas centra sasniegumiem.  Pēc tam dalībniekiem tika piedāvāta iespēja iepazīt Valmieras integrētās bibliotēkas telpas un piedāvātos pakalpojumus, kā arī tika veltīts laiks profesionālām diskusijām.

Pasākuma otrā daļa turpinājās viesu mājā „Gaujas Priedes”, kur notika dalībnieku personiskās pilnveides meistarklases. Dienas noslēgumā kultūras programmu piedāvāja Etniskās mūzikas kopa „Vara guldenis” ar priekšnesumu „Zīmes akmenī”.

Konferences otrās dienas programma ceturtdien, 11.jūlijā sāksies, plkst.10.00 Valmieras muzejā ar direktores Ivetas Blūmas uzrunu un turpināsies ar izglītojošām lekcijām: Valmieras muzeja Vēstures nodaļas vadītāja Ingrīda Zīriņa „Ceļojums kopā ar Pāvila Rozīša Valmieras puikām”, Dr. phil. Beata Paškevica „Magadalēnas Elizabetes fon Hallartes darbības izpētes aspekti”, Dr.phil. Aija Taimiņa, LU Akadēmiskā bibliotēka „Vidzeme 18.gs. beigās. J.K. Broce” un Alisona Dalbija no Austrālijas (Alyson Dalby) „Šķērsojot robežas profesionālajai izaugsmei. Starptautiskais bibliotekāru tīkls”.

Pasākums noslēgsies ar Valmieras muzeja apskati, braucienu ar Gaujas tramvaju un ekskursiju pa Valmieru.

Pasākumu finansiāli atbalsta Europe Direct informācijas centrs Valmierā un Valmieras pilsētas pašvaldība.

Trešdien, 10. jūlijā ar Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestra un Marsanēlakotes Mūzikas centra orķestra piedalīšanos notika oficiālā starptautiskās sadarbības projekta „Mūzika veido Eiropu” atklāšanas ceremonija Alūksnes novada sadarbības pašvaldībā Marsanēlakotē Francijā.

Kā jau esam informējuši, no 9. līdz 15. jūlijam Alūksnes novada delegācija, kuras sastāvā ir Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestris diriģenta Sandora Līviņa un defile horeogrāfes Ilzes Līviņas vadībā, kā arī Alūksnes novada pašvaldības un Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pārstāvji, uzturas oficiālā vizītē sadarbības pašvaldībā.

Vizītes laikā abu orķestru mūziķi intensīvi strādā mēģinājumos, lai svētdien, 14. jūlijā Francijas skatītājus iepriecinātu ar tikpat emocionālu koncertu, par kādu Alūksnes iedzīvotājiem jau pirmajiem bija iespēja priecāties pērnvasar Pilssalas estrādē.

Koncerts svētdien sāksies pulksten 16.30 un alūksniešiem, izmantojot mūsdienu tehnoloģiju iespējas, būs iespēja to noskatīties tiešsaistes režīmā. Tādēļ aicinām visus interesentus norādītajā laikā pulcēties Alūksnes pilsētas Tautas namā, kur varēsiet gūt jaunas, pozitīvas emocijas, par kurām gādās abu orķestru mūziķi, vērojot uz lielā ekrāna šo koncertu.

Aicinām gan jauno Alūksnes mūziķu vecākus un ģimenes, gan draugus un visus citus mūzikas interesentus izmantot šo iespēju un skatīties brīnišķīgo koncertu tiešsaistē. Koncerta vērošana, protams, būs bez maksas.

Trešdien, 10. jūlijā Marsanēlakotē tika atklāta īpaša izstāde, kas dažādās fotogrāfijās stāsta par Alūksni un ģimnāzijas pūtēju orķestri. Vienlaikus pilsētā ir skatāma arī latviešu mākslinieces Daigas Stalbergas savdabīgo tekstila darbu izstāde. Jāuzsver, ka šīs ir tikai dažas no daudzajām aktivitātēm, kas īstenotas pēdējā gada laikā, lai Marsanēlakotes sabiedrību iepazīstinātu ar latviešu kultūru. Lai to paveiktu, nozīmīgu ieguldījumu sniegusi arī Eiropas brīvprātīgā darba veicēja Laura Griščenko no Alūksnes novada. Šī starptautiskā sadarbība rada lielisku iespēju vienā no Rietumeiropas lielākajām valstīm veidot priekšstatu par Alūksni un Latviju kopumā.

Jāpiebilst, ka sestdien, 13. jūlijā, svinot Francijas Nacionālo dienu - 14. jūliju, pūtēju orķestris sniegs savu defile koncertpriekšnesumu un piedalīsies svētku gājienā.

Atgādināsim, ka vienošanos par sadarbību starp Alūksnes novada pašvaldību un Marsanēlakotes pašvaldību noslēdza pagājušā gada jūlijā, kad Alūksnē viesojās franču puses oficiālā delegācija – Mūzikas centra orķestris un arī pašvaldības pārstāvji. Noslēgtais līgums paredz sadarbību vairākās jomās, tostarp jauniešu kultūras apmaiņas projektos.

 

FOTO: Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas orķestris un Marsanēlakoes Mūzikas centra orķestris muzicēja sadarbības projekta oficiālajā atklāšanas ceremonijā (Evitas Aplokas foto)

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālrunis: 64381488

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

 

Līdz 2.septembrim Valmieras muzejā apskatāmas trīs izstādes – Valmieras stikla šķiedras rūpnīcai 50, VALPRO 50 un Amatam ir zelta pamats. Ekspozīciju vienojošais elements ir vēsture.

Izstāde „Valmieras stikla šķiedras rūpnīcai 50” ir izvietota divās daļās Izstāžu nama divos stāvos. Pirmā stāva ekspozīcija ir veltīta mūsdienām. Tajā parādīta plašā rūpnīcas produkcija un daudzie veidi, kur tā tiek izmantota, piemēram, kosmosa kuģu, lidmašīnu un ceļu būvniecībā, ēku siltināšanā, vēja ģeneratoros un citur. Izstādē iespējams aplūkot atsevišķās sastāvdaļas, no kurām tiek radīta stikla šķiedra, kā arī pataustīt stikla diegu tā pašā pirmsākumā. Tāpat var gūt ieskatu, kā top stikla šķiedra, kad to kausē 1600° temperatūrā. Interesanti – parādīts vidējais Valmieras stikla šķiedras darbinieks, proti, viņa dzimums, vecums un amats. Padomāts arī par interaktīviem elementiem – var vērot dažādas filmas un klausīties, kā skan Valmieras stikla šķiedra, kā arī sameklēt pasaules kartē visas tās 36 valstis, uz kurām tiek eksportēta produkcija. Savukārt otrā ekspozīcijas daļa sniedz ieskatu rūpnīcas 50 gadu garajā vēsturē. Tā ir iespēja atgriezties pagātnē ar fotogrāfiju palīdzību un redzēt daļu no produkcijas, kas kādreiz tika ražota.

Muzeja otrā stāva mazajā telpā apskatāma izstāde „VALPRO 50”. Tajā izvietotas vēsturiskas fotogrāfijas un lietas, kas atklāj, kā attīstījusies ražošana un produkcija, piemēram, vēsturiski ugunsdzēšamie aparāti, benzīna kannas un interesanti suvenīri.

Arī trešā izstāde „Amatam ir zelta pamats” apskatāma muzeja otrajā stāvā, un tajā parādītas senās cunftes jeb amatnieku amati, kas pastāvējuši Valmieras pilsētā. Te var aplūkot gan dažādus darbarīkus, gan produkciju, kas saglabājusies no aizvēstures līdz pat 20.gadsimta 30.gadiem. Šī izstāde atspoguļo laiku, kāds pastāvējis, kad darbnīcas vēl nebija izskaudusi rūpniecība.

 

9.jūlijā Valmieras muzeja Pilskalna nama šķūnī notika sadraudzības pasākums, kurā atkal satikšanos atzīmēja Valmieras dziedātāji un koris no Gīterslo apgabala (Vācija). Abu pušu sadraudzība aizsākusies 1994.gadā, līdz ar oficiālo sadarbības līgumu starp vēsturisko Valmieras rajonu un Gīterslo apgabalu.

 

 Gīterslo koris Latvijā ieradās pirms XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem, nedēļas nogali aizvadot Rīgā un izbaudot svētku Noslēguma koncertu „Līgo!”. Pēc tam divu dienu garumā viesi apskatīja Valmieras tuvējo apkārtni, apbrīnojot Latvijas floru un dabisko dzīvesveidu, klusumu un laukus. Tāpat vācieši devušies izbraukumā ar Gaujas tramvaju, priecājoties par Gaujas krastiem.

Vizītes noslēgumā, aplūkojot Valmieras muzeja Pilskalna namu, Garšaugu namiņu un dārziņu, viesi no Gīterslo tika iepazīstināti ar teritorijas un ēku vēsturi, augiem, to ārstnieciskajām īpašībām, pielietojumu, kā arī vāciešiem bija iespēja nogaršot dažāda veida tējas. Viesi bija ļoti sajūsmināti par piedāvājumu, apbrīnojot latviešu spēju dzīvot saskaņā ar dabu un rūpes par savu veselību. Izglītojošā daļa tika noslēgta ar kopīgām dziesmām, dziedot „Pūt, vējiņi!”, „Pie Dzintara jūras” un „Dažu skaistu ziedu”, kas Gīterslo korim nesagādāja nekādas grūtības.

Laikā, kad tika aizsākta sadraudzība, valmierieši pārstāvēja vienu kori – „Laipa”, savukārt vācieši – Sv.Mateja draudzes kori no Gīterslo apgabala. Tajā laikā tika organizēti pat kopīgi koncerti Latvijā un Vācijā. Šobrīd gan latvieši, gan vācieši pārstāv dažādus korus vai pārtraukuši savas dziedātāju gaitas, bet draudzība tiek uzturēta tāpat. Viesi no Gīterslo Latviju apciemo ik pa pieciem gadiem, ierodoties Dziesmu svētku laikā.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Sestdien, 20.jūlijā no plkst. 9:00 līdz 14:00 visi pirkt un pārdot gribētāji ir aicināti uz tradicionālo Zaļo tirdziņu, kas notiks Jaunatnes parkā, Gulbenē.

Tirdziņā būs iespējams iegādāties mājražotāju gatavotus gardumus, sezonas dārzeņus, augļus un ogas, puķu stādus, košumkrūmus, kā arī amatnieku veidotas skaistumlietas, dizaina priekšmetus un citas noderīgas lietas sadzīves un ikdienas rotāšanai.

Tirgotāji vēl var pieteikties līdz 18.jūlijam pa tālr. 64497729, 26557582 vai e-pastu: turists PIE gulbene PUNKTS lv

Gulbenes pilsēta pošas tradicionālajiem pilsētas svētkiem, kuri šogad tiks svinēti no 25. līdz 28.jūlijam. Šajā laikā gan lieli, gan mazi varēs baudīt dažādas kultūras un sporta aktivitātes. Svētku programma.

Pasākumu programma šeit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informāciju sagatavoja:
Gunta Krevica,
Gulbenes novada domes
sabiedrisko attiecību speciāliste

Pēc Butānas ierosinājuma 2012. gadā ANO ievieš Starptautisko Laimes dienu. Mēs šo ideju realizējam dzīvē, tādēļ no 1. līdz 4. augustam Rūjienā norisnāsies Laimes festivāls! „Laime nav pasaulē, laime ir tevī”.

Festivāla programma pieejama šeit.

No 2013. gada 25. līdz 27. jūlijam Dikļu pils rīkos nu jau piekto starptautisko Dikļu pils retro ralliju, kurš iemantojis lielas simpātijas retro auto mīļotāju vidū no daudzām valstīm.

5. Dikļu pils jubilejas Retro rallijs būs īpašs ar to, ka rallija laikā tiks atzīmēta Dikļu pils desmitgade pēc restaurācijas.

 

Dikļu pils retro ralliju organizē Dikļu pils, kuras īpašnieks Egons Mednis ir kaislīgs retro auto cienītājs un vairāku retro auto īpašnieks. Viņam arī pieder ideja par rallija organizēšanu, kā arī viņš pats ir aktīvs rallija dalībnieks. Egons Mednis ir rallija patrons un vienmēr startē ar 12. numuru.

Šī gada rallijs ar atklāšanas pasākumu sāksies 25. jūlijā plkst. 19:00, kad Dikļu pils pagalmā ikvienam viesim būs iespējams aplūkot visus senos spēkratus.

Rallija starts Dikļu pilī tiks dots 26. jūlija rītā, kad dalībnieki dosies uz Siguldu un Cēsīm, kur no 12:00 – 12:30 Cēsu pilsētas iedzīvotājiem un viesiem visas automašīnas būs iespējams aplūkot pie pils. Tālāk dalībnieki dosies uz Smilteni, kur Tepera trasē norisināsies Bentley posms. Pirmās dienas posma noslēgumā Valmieras ielās norisināsies nakts posms, kas sāksies un beigsies pie Valmieras Domes.

Sestdien, 27. jūlijā, rallija dalībnieki dosies uz Rīgu, kur visas automašīnas vienkopus no 12:00 – 14:00 būs aplūkojamas pie Melngalvju nama.

Rallija noslēgumā, Dikļu pilī, tiks apbalvoti pirmo trīs vietu ieguvēji, kā arī tiks pasniegtas balvas dažādās nominācijās – rallija zvaigzne, dalībnieku simpātija, Dikļu pils simpātija un stila balva. Savus favorītus apbalvos arī pasākuma sponsori.

 

Visas rallija dalībnieku automašīnas būs publiski apskatāmas šādos laikos:

 

 

 

25. jūlijs

No 18:00 pie Dikļu pils,

26. jūlijs

12:00 – 12:30 pie Prezidenta pils,

14:40 – 15:20 Tepera trasē Smiltenē,

19:00 – 21:30 pie Dikļu pils,

20:30 – 22:30 pie Valmieras Domes,

27. jūlijs

12:00 – 14:00 pie Melngalvju nama Rīgā

No 18:30 pie Dikļu pils.

Brīnišķigais, joprojām jauneklīgi dzirkstošais „RIX klavieru kvartets“ šogad atzīmē savu 20 pastāvēšanas gadskārtu un kopā ar biedrību “Oleru muiža” aicina uz vasaras kamermūzikas koncertu 2013.gada 3.augustā plkst.19.00.

Koncerta programma 


 Foto: Gunārs Upatnieks pirms 2009.gada koncerta Oleru muižā.

Ceturtdien, 18.jūlijā, plkst.19.00 Valmieras Mūzikas skolā, Beātes ielā 12 notiks Dārza koncerts, kas būs veltījums Jāzepa Vītola 150 gadu jubilejas atcerei. Koncerta laikā pianiste Jautrīte Putniņa stāstīs par Jāzepu Vītolu un viņa mūziku, kā arī atskaņos komponista darbus.

 Dārza koncerti ir interesanti ar to, ka koncertprogramma kļūst zināma tikai pāris stundas pirms koncerta sākuma.

Jāzeps Vītols bija latviešu komponists un mūzikas pedagogs. Dzimis 1863.gada 26.jūlijā Valmierā, Ģīmes dzirnavās. Radījis daudz pazīstamu skaņdarbu balsij un klavierēm, kā arī simfonijas un kora balādes. Ar savu daiļradi viņš ir pacēlis līdz klasiskajam līmenim daudzus latviešu mūzikas žanrus un ar savu darbību strauji virzījis uz priekšu profesionālo mūziku Latvijā. Tā kā šogad Jāzepam Vītolam aprit 150, kopš marta Valmieras Mūzikas skola ar Valmieras pilsētas pašvaldības atbalstu sarīkojusi septiņus koncertus, kas veltīti Jāzepa Vītola atcerei un kuros atskaņoti komponista skaņdarbi.

Nākamais Dārza koncerts notiks 15.augustā.

Ieeja koncertā bez maksas!

Mazsalacas pilsētai 2013.gadā tiks svinēta 85 gadu jubileja. Šim notikumam par godu no 22. līdz 28.jūlijam notiks Mazsalacas pilsētas svētki.

Pasākumu programma:

KAD?

 

KAS NOTIKS?

 

KUR?

 

22.jūlijs

 

 16.00 Izstādes "Mazsalaca toreiz un tagad" atklāšana

 

 Mazsalacas novada muzejs

 

22.-26.jūlijs

 

 Nometne "Mājas elpa Latvijā"

 

 Novada teritorija

 

22.-26.jūlijs

 

 10.00-12.00 un 15.00-17.00 Starptautiskā projekta "Jauniešu tiesības uz nemateriālo kultūras mantojumu Baltijas jūras reģionā"- "Bridging Baltic" ievirzes semināri

 

 Mākslas skola, Mazsalacas novada Kultūras centrs, vidusskola

 

23.jūlijs

 

 20.00 Ramatas apamtierteātra izrāde "Brīnumzālīte" pēc R.Blaumaņa noveles, režisore Gunta Maskaviča

 

 Parka iela 33, Mazsalaca (M.Bērziņa īpašums pie Salacas)

 

24.jūlijs

 

 21.00 Āra kino vakars

 

 Mazsalacas novada Kultūras centra pagalms

 

25.jūlijs 

 

 17.00 Skaņākalna takas "Putni salido mājās" atklāšana

 

 Skaņākalna dabas parks

 

 18.30 "Mazsalava Jazz Band" un "City Jazz Youth Band" grupas koncerts, diriģents Kārlis Vanags

 

 Baznīcas ielas skvērs

 20.30 Multifunkcionālā sporta laukuma atklāšana "Florbols pa ītam"  Sporta iela 8

 

26.jūlijs

 

 15.00-17.00 Aktīvas rotaļas un nodarbības mazajiem novadniekiem

 

 Mazsalacas pirmskolas iglītības iestādes spēļu laukums

 

 05.30 Fotoplenērs "Viena diena Mazsalacā" un "Ziedošā Mazsalaca"

 

 Pilsēta un tās apkārtne

 

 19.00 Tikšanās ar novadnieci - dzejnieci Baibu Talci

 

 Mazsalacas pilsētas bibliotēka

 

 21.00 Novadnieku saiets, dzied Mazsalacas novada Kultūras centra meiteņu vokālais ansamblis "Ēra" un jauktais koris "Salaca", diriģenti Dita Tarvida, Valdis Tomsons

 

 Mazsalacas novada Kultūras centrs

 

27.jūlijs

 

 Fotoplenēra darbu izstāde

 

 Mazsalacas novada Kultūras centrs

 

 09.00 Amatniecības darbu izstāde - tirgus

 

 Baznīcas ielas skvērs

 

 09.00 Projekta "Bridging Baltic" meistardarbnīcas

 

 Mazsalacas novada Kultūras centrs, Baznīcas ielas skvērs

 

 Info telts - senioru biedrība "Atbalss"

 

 Baznīcas ielas skvērs

 09.00-11.00 Nodarbības bērniem Sv.Annas baznīcā, piedalās iluzionists Zigmārs Atvars

 

 Sv.Annas baznīcā

 09.30-15.00 Veco velosipēdu svētki  Kultūras pasākumu un pulcēšanās laukums (Parka iela 1), Skaņākalna dabas parks, Lībiešu pilskalns

 

 12.00 "Salacas kauss 2013" apbalvošana

 

 Kultūras pasākumu un pulcēšanās laukums (Parka iela 1)

 

 16.00 Konkursa "Salacas balsis" laureātu koncerts

 

 Baznīcas ielas skvērs

 17.00 Ansambļa "Cum Laudem Duo" koncerts, pēc koncetra tikšanās ar mācītāju Ediju Kalekauru un draudzes priekšnieci Aigu Irbi  Sv.Annas baznīcā

 

 19.30 Deju upe (no Mazsalacas novada Kultūras centra līdz Līiešu pilskalnam)

 

 Sākums Rūjienas un Pernavas ielas krustojumā

 

 21.00 Novada svētku lielkoncerts Lībiešu pilskalnā

 

 Lībiešu pilskalna estrāde

 

 Balle kopā ar "Sesto jūdzi"

 

 Lībiešu pilskalna estrāde

 

28.jūlijs

 

 Gadatirgus

 

 Rūjienas iela

 

 Rūjienas Kultūras nama pūtēju orķestra rīta muzikāls sveiciens

 

 Baznīcas ielas skvērs

 

 11.00 Foto izstādes "Viena diena Mazsalacā" atklāšana

 

 Mazsalacas novada Kultūras centrs

 

 12.00 Svētbrīdis

 

 Sv. Annas baznīca

 

 14.00 Mirušo piemiņas diena

 

 Mazsalacas pilsētas kapi

Par svētku norišu laiku un precizējumiem sekojiet informācijai plakātos un plašsaziņas līdzekļos.

Trešdien, 24.jūlijā, plkst.19.00 Valmieras pilsdrupu estrādē būs skatāma Kauguru pagasta amatierteātra „Vīzija” izrāde „Dullais barons Bunduls”, kas uzvesta pēc Voldemāra Sauleskalna lugas motīviem. Izrādes režisore – Iveta Kreišmane.

 
Voldemārs Sauleskalns lugas titros veicis piebildi – spēle pēc Zeiboltu Jēkaba stāsta motīviem. Zeiboltu Jēkabs savulaik strādājis par skolotāju vairākās Ziemeļvidzemes skolās, bet gadsimtu mijā dzīvojis un strādājis divu kilometru attālumā no Valmieras – Vaidavas ūdensdzirnavās. Tēlus saviem darbiem viņš noskatījis tepat Vidzemē. Uz barona Bunduļa prototipu pretendē pat divi apkārtnes muižnieki – barons Ceikels, kurš līdz 1903.gadam bija Mēru muižas īpašnieks, gluži tāpat kā Bunduls bija precējies trīs reizes, un visas viņa sievas bijušas māsas, kā arī Vecbilskas muižas īpašnieks fon Lilienfelds.

Luga ir kā anekdošu apkopojums par apkārtnes muižnieku aplamībām, kuras apvienotas vienā tēlā – Gustavā fon Bundul. Lugas darbība norisinās Auriķu muižā.

Tā kā pasākums notiek brīvdabas estrādē, kur vietu skaits ir ierobežots, apmeklētāji drošības labad ir aicināti ņemt līdzi segas, uz kurām apsēsties. Lietus gadījumā izrāde notiks Valmieras Kultūras centrā.

Ieeja bez maksas!

 

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

10. augustā Cēsu pilī atgriezīsies viduslaiki. Visas dienas garumā pils apmeklētājus priecēs viduslaiku mūzika un dejas, bruņinieku un lokšāvēju sacensības, kā arī dažnedažādas aktivitātes ģimenēm ar bērniem. Šī gada īpašais notikums būs viduslaiku pavārmākslas meistarklase ar pavāru Filipu Masonu, kurš uz autentiski rekonstruētas plīts gatavos pārsteidzošus viduslaiku ēdienus. Ne mazāk ekskluzīva būs iespēja apmeklēt īstu viduslaiku ārstu, lai atklātu, ar kādām metodēm sirdzēji tika ārstēti 500 gadus senā pagātnē.

 Programma:

10:00

Veras pils vārti. Sāk darboties bērnu aktivitāšu laukums, amatnieku darbnīcas, viduslaiku saldumu un rotaļlietu tirgotavas

10:30

Svētku gājiens cauri Cēsu pilsētai dūdu un bungu pavadībā

11:00

Izkurtajā maizes krāsnī šauj iekšā pirmos maizes klaipus

11:00

Sākas vēsturiskās lokšaušanas turnīrs

11:15

Bruņinieku priekšā stādīšanās un heroldu pieteikumi

11:30

Iesildīšanās bruņniecības spēlēm – viduslaiku bumbas spēle atvieglotā bruņojumā

11:30

Viduslaiku rotaļlietu gatavošanas radošā darbnīca

12:00

Ikvienu sirdzēju sāk pieņemt Livonijas prasmīgākais ārsts

12:30

Filipa Masona viduslaiku pavārmākslas meistarklase

13:00

Kaujas uzdevums bruņinieku vienībām viduslaiku mūzikas grupas Obscurus Orbis pavadībā

13:00

Pils pagalmā uzstājas senās mūzikas apvienība Gaurata Gaura

13:30

Viduslaiku un renesanses deju kopas Ballare un Cēsu pils vēsturisko deju studijas koncerts

14:00

Vēsturisko filmu skate piedāvā: animācijas filmu programma bērniem

15:00

Bruņinieku individuālie paraugdemonstrējumi un divkaujas

15:30

Māla ķieģeļu gatavošanas darbnīca

16:00

Deju soļu apguve kopā ar seno deju grupu Ballare

16:30

Vēsturisko filmu skate piedāvā: dokumentālā filma Terija Džonsa viduslaiku dzīves

 

Informāciju sagatavoja:
Normunds Mihailovs
Cēsu Kultūras un Tūrisma centra
Sabiedrisko attiecību speciālists
Tālr. 64127636
e- pasts: normunds.mihailovs PIE cesis PUNKTS lv
www.cesis.lv

Sestdien, 27. jūlijā Jērcēnmuižas parkā notiks tradicionālais pasākums VII MUZIKANTU SVĒTKI, kuri šogad notiks Annas, Jēkaba un Martas dienu noskaņās. Pasākums sāksies no plkst. 18.00, bet muzikanti tiks laipni gaidīti jau no 17.00.
Vakara pirmajā daļā vārds tiks dots muzikantiem – vecmeistariem, kuri demonstrēs savu spēles manieri un stāstīs muzikantu stāstus no jaunības laikiem.
Pasākumā aicināti piedalīties tautas muzikanti - vecmeistari, muzikanti - amatieri, danču grupas, muzikantu kompānijas no Strenču, Valkas, Smiltenes, Beverīnas, Burtnieku, Alojas, Salacgrīvas, Siguldas, Krimuldas, Cēsu, Bauskas novadiem un muzikanti no Rīgas un Latgales.

Ļoti gaidīsim skatītājus un klausītājus no Strenču novada un apkārtnes! Ieeja uz pasākumu – ziedojums muzikanta cepurē.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pasākumu ar dančiem kuplinās viesi no Burtnieku novada - senioru deju kopa "Ēvele", bet ar dziesmām - ansamblis "Dedzieda" no Lizdēniem. Mīļi gaidīti ir arī ciemiņi no Rīgas – Strazdumuižas populārās mūzikas grupa "Epsilons" Dailoņa Ezeriņa vadībā un dziesmu autors Vladimirs Krops. Romantisko dziesmu cienītājiem būs patīkama tikšanās ar šlāgermūzikas  izpildītāju Valdi Rogaini.

Pasākumā tiks pārstāvēti dažādi mūzikas stili un izpildītāji, sākot no tautas mūzikas līdz estrādes mūzikai, skanēs muzikāli priekšnesumi visām gaumēm. Gaidīsim skatītājus un klausītājus no Strenču novada un apkārtnes! Vakara otrajā daļā līdz pat rītausmai kājas varēs izlocīt jautros deju ritmos. ZAĻUMBALLĒ aicinātas spēlēt vairākas deju mūzikas grupas – "Vēlreiz", "Neskaties pasē!", "Abulmalas Burlakas" u.c. Darbosies bufete.
Laipni gaidīti visi mūzikas draugi un cienītāji gan veci, gan jauni, jo dalībnieku vidū arī būs gan cienījama vecuma muzikanti gan pavisam jauni iesācēji. Vakara gaitā aicinām izbaudīt Jērcēnmuižas romantiku un aplūkot foto draugu Marikas Eglītes, Māras Grigorevskas un Agņa Šmita izstādi "Dabas elpu sajūtot" Mednieku nama izstāžu zālē.

Uz tikšanos Jērcēnmuižas parkā 27. jūlijā plkst. 18.00

Pasākumu atbalsta alus darītava „Valmiermuižas alus”.

 

Informāciju sagatavoja:
Ginta Gailīte, Strenču novada sabiedrisko attiecību speciāliste,
tālrunis 64715660, mob.tālrunis 26312250
e-pasts: ginta.gailite PIE strencunovads PUNKTS lv
www.strencunovads.lv

27.jūlijā Cēsu pilsētas svētkos ar līdz šim nedzirdētiem dzīvesstāstiem iepazīstinās sešas Cēsu Vecpilsētas mājas. To pagalmos un telpās tiks atdzīvinātas ainiņas, kuras savulaik šie nami ir pieredzējuši. Māju atrašanās vietas atzīmētas īpašajā Vecpilsētas māju stāstu kartē, kuras pieejamas Cēsu Tūrisma informācijas centrā, Vecpilsētas kafejnīcās, un Cēsu pilsētas svētku informatīvajā teltī. Tiem, kuri 27.jūlijā apciemos un iepazīs visas kartē atzīmētās mājas, būs iespēja saņemt īpašo vecpilsētas māju drauga nozīmīti.

* Turku maiznīca vilinās izbaudīt tos laikus, kad Cēsu vecpilsētā rosījās turku maiznieks. Izbaudiet austrumniecisku oāzi ar turku pasakām un nelielu garšas baudījumu izsalkušajiem.

* Viena no pieredzes bagātākajām ēkām Sv. Jāņa baznīca dalīsies atmiņās par būtiskiem pavērsieniem Cēsu pilsētas dzīvē un par latvju dižgariem, kas raduši iedvesmu baznīcas velvēs. Ikkatram būs iespēja iemēģināt roku senajā rakstībā ar tinti un iekārt zvaniņu baznīcas tornī ar novēlējumu sev, baznīcai vai Cēsīm.

* Lāču kroga jaunā saimniece Līva aicina uz mākslas salona MALA atklāšanu. Noklausieties stāstus, kas Lāču krogā runāti senajos laikos un iepazīstiet mājas saimnieces Johannas Tehānes dzīvesstāstu.

* Nams, ko Cēsnieki atpazīst kā Prokuratūru, nes skarbu vēsturi. Šoreiz tas stāstīs par to, kādam nolūkam tas celts un kas tajā piedzīvots, bet pagalmā noskatieties filmiņu par dzīvi Cēsīs senākos laikos.

* Raunas vārtu pagalmiņš no Vaļņu ielas puses sniegs jums pārsteigumu par mīlīgajiem Cēsu vecpilsētas pagalmiem, vidējai paaudzei tas liks atcerēties, bet jaunajai sniegs ieskatu par padomju okupācijas laiku parašām un piedzīvojumiem glaunajā Raunas vārtu restorānā.

* Senais pilsētas Rātsnams ar vecpilsētas aptieku pie sāniem gremdēsies atmiņās par laikiem, kad tajā darbojās pats pilsētas galva, bet aptiekā zālīšu receptūras dažādām kaitēm maisīja aptiekārs. Nama pagalmiņā darbosies zālīšu sievas.

Kā jau iepriekš ziņots, Cēsīs ir izveidots pastaigu maršruts latviešu, krievu un angļu valodās, kas ir balstīts uz audiogida principiem, bet saturiski tas atšķiras ar to, ka Cēsu vecpilsētā mājas pašas runā cilvēku valodā. Tās prot izstāstīt savu dzīvesstāstu, pavēstīt par pilsētu un pilsētniekiem, notikumiem, saimniekiem un viņu likteņiem. Vairāk informācijas par maršrutu, kā arī audo failus ielādēšanai var atrast vietnē www.cesustasti.lv

Sestdien, 27.jūlijā ap plkst.16.15 (pēc kapu svētku dievkalpojuma Ērģemes kapos) tiks atklāta jaunizveidotā Ērģemes peldvieta. Pasākumu kuplinās pagasta pašdarbnieku jaunās paaudzes iestudēts teatralizēts uzvedums „Pie sapņu fejas”. Tā kā peldvietas labiekārtošanas darbi vēl turpinās, aicinām savām ērtībām ņemt līdzi paklājiņus sēdēšanai zālājā. Pēc dievkalpojuma uz peldvietu kursēs transports.

 

Plkst.22.00 turpat peldvietā būs ballīte kopā ar grupu „Kreisais pagrieziens”. Ieejas maksa: ziedojums peldvietas labiekārtošanai (soliņu iegādei un apgaismojuma ierīkošanai).
„Peldvieta izveidota projekta „Hokeja laukuma izbūve un peldvietas labiekārtošana Ērģemes pagastā” ietvaros. Lauku atbalsta dienesta Ziemeļvidzemes reģionālā lauksaimniecības pārvalde 07.03.2013. pieņēma lēmumu par iepriekšminētā projekta (Nr.12-09-LL03-L413201-000013) apstiprināšanu  Eiropas lauksaimniecības fonda lauku attīstībai  (ELFLA) Lauku attīstības programmas atklāta projektu iesniegumu konkursa pasākuma „Lauku ekonomikas dažādošana un dzīves kvalitātes veicināšana vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā” ietvaros. Projekts atbilst biedrības „Lauku partnerība Ziemeļgauja” vietējās attīstības stratēģijas 1.rīcībai “Brīvā laika pavadīšanai paredzētās infrastruktūras ierīkošana un pilnveidošana vietējiem iedzīvotājiem”.
Hokeja laukuma izbūves un peldvietas labiekārtošanas būvdarbus veic SIA „Valkas meliorācija”. Projekta kopējās izmaksas 24200 LVL, projekta attiecināmās izmaksas 20000 LVL, tai skaitā publiskais finansējums (ES un Latvijas valsts līdzdalība) ir 18000 LVL vai 90 % no attiecināmām projekta izmaksām,” skaidro Valkas novada domes Attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja Gunta Smane.


 
Papildus informācija:
Turnas tautas nama vadītāja Līga Krama, 26419724.
 
Informāciju sagatavoja:
Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Augusts Strenču novadā iesāksies ar svētkiem – 2. augustā Strenču novada svētku ieskaņas pasākumi notiks Sedā, Plāņos un Jērcēnos, bet 3. augustā svētku kulminācija Strenčos.

 

 

2. augustā - plkst. 18.00 Plāņu tautas namā koncerts austrumu deju noskaņās, kurā skatītājus priecēs deju grupa "Arabija", bet  pie Sedas kultūras nama tajā pat laikā spēles priekam ļausies J.Ziemeļnieka Strenču Tautas teātra aktieri, izrādot B.Jukņevičas darbu "Pavasara neprāts". Pēc koncertiem skatītājiem tiks nodrošināts transports no Sedas un Plāņiem caur Strenčiem uz Jērcēnmuižu, kur noslēgsies svētku ieskaņas pasākumi. Muižas parkā plkst. 21:00 varēs noskatīties jautru spēli "Tas dullais barons Bundulis" pēc Zeiboltu Jēkaba stāsta motīviem. To izrādīs Kauguru amatierteātris "Vīzija". Kā sendienās, pēc izrādes notiks zaļumballe un darbosies bufete ar atspirdzinošiem dzērieniem un uzkodām.

3. augustā svētki sāksies ar pilsētas modināšanu novada svētkiem. No plkst. 8:00 pircēji varēs apmeklēt dažādu preču tirdziņu Strenču brīvdabas estrādē. Aicinām tirdziņā piedalīties tirgotājus, amatniekus un mājražotājus!

No plkst. 8.00 pie brīvdabas estrādes notiks aktivitātes bērniem - „Lec un minies” piepūšamās atrakcijas, batuti, velokarti. Būs arī izjādes zirga mugurā. Bērnu izpriecām vecākiem jāparedz neliela naudas summa. Bērni varēs piedalīties arī radošajās darbnīcās un  mācīties prasmes veidot no dabas materiāliem.

Plkst. 9:00 brīvdabas estrādē notiks III Strenču novada svētku atklāšana.

No plkst. 9:00 – 11:00 biedrības „Šūpolēs” aktīvistes jau trešo gadu aicinās visus svētku dalībniekus iesaistīties akcijā „Kūku Kūka 2013” un novērtēt šī gada gardumu, bet par akcijā iegūtajiem ziedojumiem tiks finansēta šautriņu aprīkojuma uzstādīšana Tautas interešu centrā Strenčos, lai novada iedzīvotājiem būtu daudzveidīgākas brīvā laika pavadīšanas iespējas.

No plkst. 9:15 – 10:15 notiks  novada uzņēmēju, ražotāju, mājamatnieku izstāde – prezentācija – tirdziņš. Viņus sveiks folkloras kopas "Mežābele", "Nāburgi" un "Putnis".

No plkst.9.30 Strenču vidusskolas sporta laukumā sāksies pludmales volejbola turnīrs, bet no plkst. 10:00 – 11:00 pie brīvdabas estrādes īpašo novada svētku zupu vārīs biedrības "Kāre" aktīvistes. Šo zupu varēs nobaudīt par ziedojumiem, kurus biedrība izlietos izstāžu telpas aprīkojuma iegādei.

No plkst. 10:20 pie vecā ozola varēs uzzināt, kā top laivu piestātne Gaujas laiviniekiem, turpat notiks arī vizināšanās ar katamarāniem un visas dienas garumā varēs izmēģināt atrakcijas ar ūdens bumbu.

Plkst. 11.00 labas mūzikas cienītājus priecēs solists Ingus Pētersons un ērģelnieks Aivars Kalējs koncertā Strenču evanģēliski luteriskajā baznīcā.

No plkst. 12:00 – 14:00 pa  veco Rīgas – Tērbatas ceļu no zirgu pasta stacijas "Post Staceln", kas atradīsies pie brīvdabas estrādes uz "Strenze Krug", kas atradīsies Strenču psihoneiroloģiskās slimnīcas muzeja pagalmā varēs nokļūt braucot zirga pajūgā ar kučieri Daci Stūri. Pajūgs ievedīs 17. gadsimta krodziņā, kur varēs nobaudīt siltas pusdienas, uzkodas, ozolzīļu kafiju un barona Vrangeļa alu. Apmeklētājus sagaidīs barona muižas saime. Brauciens un ēdienu baudīšana par maksu.

Plkst. 12:30 Strenču kultūras namā tiks atklāta fotodraugu Marikas Eglītes, Māras Grigorevskas un Agņa Šmita foto izstāde "Dabas elpu sajūtot" un foto akcijas "Starp diviem saullēktiem" noslēgums.

Plkst. 14:00 brīvdabas estrādē varēs noskatīties Salacgrīvas teātra studijas "Visa Veida Versijas" izrādi – A.Banka "Visi radi kopā". Kādā Vidzemes mazpilsētā pienācis gada svarīgākais notikums – kapusvētki. Visi, kas vien var, cenšas ierasties uz šo svarīgo pasākumu. Tā arī šoreiz, kādreiz bagātās un kuplās Lkiedzēju dzimtas mājās pulcējas tuvāki un tālāki radi...

No plkst.16:00 automašīnu stāvlaukumā pie estrādes būs iespēja vērot Greentrials ekstrēmo sporta veidu šova programmu, bet no plkst. 19:00 visus novada pārvalžu, iestāžu, uzņēmumu un organizāciju darbiniekus, uzņēmējus, pašdarbniekus un svētku viesus aicinām pulcēties svētku gājienam. Gājiens ar novada moto "Spēks no Gaujas smelts" no kultūras nama uz brīvdabas estrādi sāksies plkst. 19:30. Iedzīvotājus un svētku viesus aicinām sagaidīt un pavadīt gājienu pa Baznīcas, Pulkveža Zemitāna, J.Ziemeļnieka, Pulkveža Brieža,Ozola ielu.

Gājienam nonākot estrādē ap plkst. 20.30 sumināsim pašvaldības konkursa "Sakoptākā mājvieta Strenču novadā 2013" uzvarētājus, bet plkst. 21:00 kopīgi priecāsimies par deju grupas "Buras" koncertu "Lai runā deja". Pēc koncerta ap plkst. 22:30 skanēs vakara mūzika uz Gaujas un visi kopā iedegsim gaismas ceļu Gaujā.

 Svētku diena izskanēs ar zaļumballi plkst. 22.30 – brīvdabas estrādē, kopā ar grupu "Ceļojums", ieeja uz balli Ls 2,00.

 

Priecāsimies Jūs redzēt svētku dalībnieku vidū!

 

Informē: Ginta Gailīte

Strenču novada sabiedrisko attiecību speciāliste

tālr. 64715660, mob.t. 26312250

e-pasts: ginta.gailite PIE strencunovads PUNKTS lv

 www.strencunovads.lv

Ceturtdien, 25. jūlijā plkst. 17.00, Mazsalacas pilsētas svētku ietvaros Skaņākalna dabas parkā tiks atklāta jauna, informatīvi izklaidējoša taka "Putni salido mājās". Putnu takā interesanti būs gan lielam, gan mazam: katra kokā veidotā putnu skulptūra aicina uz aktīvu rotaļu vai uzdevumu, bet blakus esošajā informatīvajā stendā iespējams izlasīt izsmeļošu informāciju par konkrēto putnu sugu.  
Pulcēšanās Skaņā kalna dabas parkā, stāvlaukumā pie Eņģeļalas plkst.17.00 Pasākumā neliela objektu prezentācija, spēlēs City Jazz Big Band (vadītājs Kārlis Vanags). Plašāks City Jazz Big Band koncerts pēc dabas takas atklāšanas Mazsalacas pilsētas skvēra laukumā 18.30

Informāciju sagatavoja:
Ilze Mitāne,
Mazsalacas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste
Tel. 22144936

Gulbenes pilsēta pošas tradicionālajiem pilsētas svētkiem, kuri šogad tiks svinēti no 25. līdz 28.jūlijam. Šajā laikā gan lieli, gan mazi varēs baudīt dažādas kultūras un sporta aktivitātes.

Gulbenes pilsētas svētki aizsāksies 25.jūlijā Gulbenes vēsturiskajā centrā – Luterāņu baznīcā – kad pilsētas svētku ieskaņas koncertā „Klusās lūgsnas” muzicēs Latvijas Radio koris (diriģents Sigvards Kļava). Skanēs Pētera Vaska. Arvo Perta, Valentīna Silvestrova, Sera Džona Tavenera un J.S.Baha mūzika. Koncerta apmeklējums ir bezmaksas. Tiek vākti ziedojumi baznīcas torņa atjaunošanai.

Savukārt 26.jūlijs ir atvēlēts jauniešu aktivitātēm. Jauniešu diena iesāksies ar strītbola sacensībām „Gulbenes kausa izcīņa strītbolā” un autobusa krāsošanu, ar kuru Gulbenes novada svētkos Tirzā tiks vadāti svētku apmeklētāji, bet vakarpusē Vecgulbenes muižas parkā un laukumā pie Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja norisināsies Gulbenes jauniešu un populāru Gulbenes novada personu koncertu „Pierasties vietas, lietas un cilvēki citā gaismā”.

Jauniešu dienas noslēguma ballītē muzicēs grupas „Musiqq” un „R.P.M.”, kā arī DJ.

Šajā pašā dienā Gulbenes bibliotēkā tiks prezentēta mūziķa Rolanda Ūdra un aktrises Ilonas Balodes grāmata „Rīga-Pekina”, kura stāsta par trakajiem ceļojuma piedzīvojumiem. Prezentācijas laikā tiks dziedātas ceļa dziesmas, rādīti foto un video.

26.jūlija pēcpusdienā Gulbenes kultūras centrā norisināsies senioru koncerts, kurā uzstāsies viesi no Igaunijas, Tukuma, Kalsnavas, kā arī vietējie pašdarbnieki . Ballē muzicēs Krūmiņu ģimene no Alūksnes.

27.jūlijā no plkst. 9:00 Jaunatnes parkā Amatnieku tirgus un svētku laikā godā tiks celts ēst gatavošanas amats. Svētkus kuplinās Smiltenes novada amatnieku biedrības „Stiķis” meistari, kuri demonstrēs ēst gatavošanas šovu.

Jāuzsver, ka šajā laikā Jaunatnes parkā (lietus gadījumā virs veikala „Drogas”) jau trešo gadu norisināsies Gulbenes pilsētas svētku atklātais šaha turnīrs.

Bērnu rīts tradicionāli iesāksies ar mazāko gulbeniešu un viņu vecāku gājienu orķestra pavadībā. Gulbenei šī ir tradīcija ik gadu pilsētas svētkos sumināt gada laikā dzimušos mazuļus. Koncertā uzstāsies bērnu popgrupas "Pipari" un "Ledenes". Savukārt jau nedaudz lielākie pilsētnieki varēs izpriecāties piepūšamajās atrakcijās.

Pilsētas centrālajā skvērā Eiropas komisijas pārstāvji organizēs dažādās aktivitātes bērniem un citiem interesentiem, piemēram, būs video demonstrācija, monētas kalšana, balonu stends, bērnu stūrītis, Eiropas Savienības spēle u.c. aktivitātes.

Automīļiem CSDD laukumā no plkst. 13:00 līdz 16:00 būs iespēja piedalīties sacensībās „Gada jaunais autovadītājs 2013”. Pasākuma vadītāji – Pauls un Marta Timroti.

 

Sportisko aktivitāšu cienītājiem pilsētas stadionā būs iespējams vērot vai piedalīties pašiem soļošanas sacensībās „V.Kazāka piemiņas kauss” vai Gulbenes novada un „Vidzemes būvnieka” kausa izcīņas posmā smilšu volejbolā.

Plkst. 14:00 pie Gulbenes kultūras centra un centrālajā skvērā uz aktīvu darbošanos ar aicina „Gulbenes ciskudrillis”. Pasākuma laikā būs iespēja vērot biedrības „Gulces Gēns” ekstrēmo sporta veidu paraugdemonstrējumus; uzzināt, kas ir velo polo, kā arī piedalīties orientēšanās atrakcijā. Līdzi ir jāņem savs velosipēds, kuru organizatori aicina izdaiļot, izrotāt vai kā citādi padarīt to citādāku, nekā mēs tos esam pieraduši skatīt ikdienā. Pasākumā tiek aicinātas piedalīties arī komandas. Pēc šīm aktivitātēm dalībnieki tiks aicināti doties svētku gājienā, pēc kura plkst. 18:00 pie Gulbenes novada domes pilsētnieku koncertā muzicēs Sabīne Krilova, Normunds Mazūrs, Lelde Timofejeva, grupas „Senči” un „Vilx”. Koncerts ir bez maksas.

Šīs pašas dienas noslēgumā plkst 22:30 pilsētas stadionā uz krāšņu koncertu aicina muzikālo strūklaku šovs „Satikšanās Pilsētā”, kuru kuplinās dziedātāji - Atis Ieviņš un Ilona Bagele un dejotāji – Ieva Kemlere un Rolands Šteinbergs. Pilsētas svētku noslēguma ballē spēlēs Atis Ieviņš&grupa, grupa „Roja” un DJ Bumblebeat.

Plašāka pilsētas svētku programma www.gulbene.lv.

 

 

                                        Gunta Krevica
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Gulbenes novada dome
T.26191107, e-pasts: gunta.krevica PIE gulbene PUNKTS lv

 

Ceturtdien, 25. jūlijā Cēsu novada domes sēdē finansiāli tika atbalstīta dokumentālās īsfilmas “Tālāk pa Gauju” uzņemšana, kas notiks arī Cēsu novadā. Dome šim nolūkam piešķīra 1 500 latus.

Šis ir viens no pieciem projektiem, kas guva finansiālu atbalstu ar Kultūrkapitāla fonda atbalstu izsludinātajā Latvijas Televīzijas dokumentālo īsfilmu konkursā “Latvijai 95. Latvija šodien”.

Filmas idejas pamatā ir 1934. gadā uzņemtā viena no pirmajām latviešu skaņu dokumentālajām filmām “Gauja”. Jaunā projekta autori iecerējuši izpētīt Gauju un dzīvi tās krastos 80 gadus vēlāk. Tā kā 1934. gada filmā uzņemti vairāki skati Cēsīs – Cēsu kauju atceres pasākums un Cēsu viduslaiku pils, arī topošās filmas scenārijā ir iekļauta  filmēšana Cēsīs.

Filmu pabeigs šogad 15. novembrī un rādīs ēterā Latvijas Televīzijā par godu Latvijas valsts 95 gadu jubilejai. Tāpat filmu būs iespējams skatīt cēsniekiem valsts svētku pasākumos novadā.

SIA “SCUBA Films”  veidotās filmas scenārija autore ir rakstniece Inese Zandere, redaktori - Atis Klimovičs, Gundars Rēders, Sandijs Semjonovs, režisors - Mārtiņš Grauds, operators - Andrejs Rudzāts, mūzikas autors - ģitārists Kaspars Zemītis.

SIA “SCUBA Films” ar lūgumu sniegt finansiālu atbalstu vērsās Cēsu novada domē. Filmas “Tālāk pa Gauju” kopējās izmaksas ir 17 000 latu.

 

Informāciju sagatavoja:
Ance Saulīte
Cēsu novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību jaunākā speciāliste
t. 64121677
ance.saulite PIE dome.cesis PUNKTS lv
www.cesis.lv

Apkopoti pasākumi Alūksnes novadā augusta mēnesī. Novadā norisināsies tādas aktivātes kā Ziemeļeiropas un Latvijas čempionāts apvidus automašīnām, ielu basketbols "Gheto basket", starptautiskās orientēšanās sacensības, dažādi koncerti un citi pasākumi.

Savukārt no 2.-4.augustam Alūksne svinēs savus pilsētas svētkus. Svētku programma šeit

Kultūras, atpūtas un sporta pasākumi Alūksnes novadā šeit

No 7. līdz 11.augustam, Valmieras pilsētas svētku laikā norisināsies Starptautiskais gaisa balonu festivāls „Valmieras Kauss 2013”. Pasākumā piedalīsies līdz pat 15 gaisa balonu komandas, kas priecēs valmieriešus un pilsētas viesus ar iespaidīgiem skatiem.

7.augustā notiks komandu reģistrācija, taču no 8.augusta sāksies gaisa balonu lidojumi virs Valmieras. Plkst.6.00 – rīta un plkst.19.00 – vakara lidojumi, kuriem līdzi sekot aicināts ikviens interesents. Precīza informācija par gaisa balonu starta vietām un laikiem būs pieejama www.naclidot.lv. Savukārt 9.augustā plkst.22.30 Dīvaliņa pļavās notiks ikgadējā gaisa balonu nakts spīdēšana, kas ir neatņemama pilsētas svētku programmas sastāvdaļa. Krāšņais degļu šovs šogad būs kā pārsteigums svētku apmeklētājiem, neatklājot tā norises vietu un laiku, bet tas noteikti nepaliks nepamanīts.

 Sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību un biedrību „Sporta klubs 99 gaisa baloni” tiek rīkots konkurss, kura galvenā balva ir lidojums ar gaisa balonu divām personām kādā no Valmieras pilsētas svētku dienām. Lai piedalītos konkursā, līdz 7.augustam plkst.15.00 uz e-pastu info PIE valmiera PUNKTS lv jānosūta atbildes uz trim konkursa jautājumiem: Kuru reizi pēc kārtas notiek gaisa balonu festivāls „Valmieras Kauss 2013”? Cik smags ir smilšu maiss ar lenti (mārkeris), ko izmanto gaisa balonu sacensībām? Cik gaisa balonu pilotu ir „Sporta klubā 99 gaisa baloni”? Uzvarētājs tiks noteikts izlozes veidā! Lai veicas!

Jāpiebilst, ka šogad festivālu palīdz organizēt desmit ārvalstu brīvprātīgie no deviņām dažādām valstīm – Islandes, Portugāles, Spānijas, Itālijas, Austrijas, Moldovas, Armēnijas, Gruzijas un Rumānijas. Jauniešiem būs iespēja apgūt gaisa balonu sportam nepieciešamās zināšanas. Palīgi darbojas Eiropas brīvprātīgā darba projekta „Valmieras Kauss 2013” ietvaros, ko atbalsta Eiropas Savienības programma „Jaunatne darbībā”.

Starptautiskais gaisa balonu festivāls „Valmieras Kauss 2013” Valmierā norisināsies jau astoto reizi, un tajā piedalīsies komandas no Latvijas, Lietuvas un Krievijas. Būtiski pieminēt, ka šajās dienās notiks arī Latvijas čempionāts gaisa balonu sportā, tāpēc pasākumā piedalīsies lielākā daļa Latvijas gaisa balonu pilotu.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Filmu studija "Platforma Film" ir izveidojusi video sižetu četru minūšu garumā, kurā tiek atspoguļoti mirkļi no filmēšanas sesijas 7. jūnijā Dikļos, kad tika filmēts materiāls dokumentālajai filmai "Tautas kustība - Dziesmu svētki". Sižetā iekļautas arī intervijas ar Dziesmu un deju svētku režisoru Uģi Brikmani un Kocēnu novada domes priekšsēdētāju Jāni Olmani. Video sižets skatāms Kocēnu novada domes interneta mājaslapā www.kocenunovads.lv

Filmas "Tautas kustība - Dziesmu svētki" režisore it Ilze Šņore, režisors-inscinētājs - Ilona Bērziņa, scenārija autori - JVLMA profesore Ilma Grauzdiņa un Ilona Bērziņa, producents - Andrejs Ēķis, izpildproducents - Pāvils Raudonis. Iecerēts, ka ar filmēšanas grupu interesenti drīzumā varēs tikties Kocēnu novadā.

Filmā "Tautas kustība - Dziesmu svētki" pirmo reizi tiek izstāstīta Dziesmu svētku vēsture, izmantojot visos arhīvos esošos kino un fotodokumentu hroniku, lai 26 minūtēs vienā filmā parādītu Dziesmu svētkus no pirmajiem līdz XXV, kuri notika šogad. Filmas pirmizrāde notika Dziesmusvētku laikā.

Video uzņemšana notika Dikļu evaņģēliski luteriskajā baznīcā un Neikenkalnā, kur tika filmēti Kocēnu novada Dziesmu svētku kolektīvi - Kocēnu kultūras nama jauktais koris "Imera", Vaidavas kultūras un amatniecības centra jauktais koris "Vaidava", Dikļu kultūras nama folkloras kopa "Endzelīte", Kocēnu kultūras nama vidējās deju paaudzes deju kolektīvs "Savieši", Bērzaines tautas nama jauniešu deju kolektīvs "Akcents".

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Sestdien, 3.augustā, no plkst.9.00 Valkas novada Ērģemes pagastā, volejbola laukumos pie DUS „Tīne” jau septīto gadu tiks noskaidroti pludmales volejbola turnīra „Ērģemes dūzis 2013” titula ieguvēji. No plkst.09:00 – 14:00 notiks apakšgrupu turnīrs, pamatturnīrs sāksies ap plkst.14.00, bet finālspēle – ap plkst.19.00.

Turnīrā var piedalīties pilnīgi visi pludmales volejbola interesenti bez vecuma un profesionalitātes līmeņa ierobežojumiem. Pieteikšanās sacensībām notiek līdz 1.augustam, pieteikumus sūtot uz e-pastu: marcis.krams PIE gmail PUNKTS com. Dalības maksa ir 6,- LVL (samaksājot līdz 1.augustam) vai 10,- LVL, maksājot sacensību dienā.

Turnīru „Ērģemes Dūzis 2013" organizē un vada Mārcis Krams, atbalsta Valkas novada Ērģemes pagasta pārvalde. Izspēles sistēma tiks paziņota sacensību dienā uz vietas un tā tiks izvēlēta atkarībā no komandu skaita. Tiks apbalvoti pirmo trīs vietu ieguvēji.

 „Apmēram pirms 10 gadiem Ērģemē tika izveidots pirmais smilšu volejbola laukums. Arvien vairāk vietējie jaunieši vakarus sāka pavadīt, spēlējot volejbolu. Ar katru gadu auga meistarības līmenis, iesaistījās arvien vairāk jauniešu un sāka veidoties veselīga konkurence. Katrs vakars bija kā turnīrs, un uzvarētāji sevi sāka dēvēt par „dūžiem”. Tā arī radās ideja katru gadu augustā organizēt turnīru, kurā noskaidros, kurš tad ir īstais Gada volejbola „dūzis,”” skaidro turnīra organizatori.

Aicinām ikvienu visas dienas garumā baudīt aizraujošas cīņas laukumos un piedalīties dažādos konkursos līdzjutējiem!

 

Papildus informācija:
Volejbola turnīra organizators Mārcis Krams, 26449270
http://www.draugiem.lv/ergemesduzis

Līdz 18.augustam pagarināts termiņš, kad Valkas novadpētniecības muzeja Izstāžu zālē (Rīgas ielā 64) būs apskatāma muzeja krājuma izstāde „Māksla kā cilvēces hronika”.

Izstādē redzami Mildas Bīrītes, Eduarda Detlava, Marutas Stabulnieces, Arnolda Sildega, Nikolaja Stūra, Oskara Vītiņa un citu, pavisam 24, profesionālo mākslinieku un mākslinieku – autodidaktu darbi. Izstāde, kurā eksponētas gleznas, grafikas un keramika ir daudzveidīga, bagāta kolorītā, piesātināta tematikā, tā atklāj autoru rokrakstu dažādību.

Muzeja mākslas priekšmetu kolekcija sākta komplektēt 1980.gadu sākumā. Tajā ir gandrīz 700 dažādu periodu un žanru mākslas darbi. Kolekciju veido galvenokārt novada mākslinieku darbi un dāvinājumi pēc personālizstāžu slēgšanas muzejā.

Māksla ir katras kultūras sastāvdaļa. Mākslā cilvēces domas attīstība izpaužas dažādu stilu un virzienu savstarpējā nomaiņā. Tie pauž sava laika idejas, noliedzot vai atdzīvinot iepriekšējo. Visā mākslas attīstībā vērojama spirāle, kas ar laiku it kā atgriežoties pie vecā, to atrod no jauna – mūžīga attīstība caur bijušo. Pasaulē nav ne galvenā, ne otršķirīgā. Viss ir vienots. Tur iekšā ir arī māksla.

Muzeja darba laiks: otrdienās – piektdienās plkst.11.00 – 18.00, sestdienās, svētdienās plkst.10.00 – 16.00. Ieejas maksa: Ls 0,50 (pensionāriem, studentiem un skolēniem Ls 0,20).

Papildus informācija: Valkas novadpētniecības muzeja speciāliste Ligita Drubiņa, 64722198, muzejs PIE valka PUNKTS lv

8.augustā kinoteātris „Gaisma” valmieriešiem un pilsētas viesiem dāvās bezmaksas brīvdabas seansu – dokumentālās filmas „Kapitālisms Šķērsielā” pirmizrādi Valmierā.

Filmas režisors Ivars Seleckis un scenārists Tālivaldis Margēvičs kluso Pārdaugavas ieliņu Rīgā mēģina iepazīt ar kinokameras palīdzību jau vairāk nekā 25 gadus.

Pirmā filma – „Šķērsiela” – pirmizrādi piedzīvoja 1988.gadā un kļuva par latviešu dokumentālā kino sensāciju. Ar savu atklātību un sirsnību, ar kādu autori portretēja filmas varoņus, „Šķērsiela” pārsteidza skatītājus gan Latvijā, gan pasaulē – filma piedalījusies neskaitāmos kinofestivālos un pagaidām ir vienīgā Latvijas filma, kas ieguvusi labākās Eiropas dokumentālās filmas titulu. Tajā pašā laikā Latvijā izcēlās ļoti karstas diskusijas, vai šāda filma ir pareizais veids, kā Eiropai un pasaulei prezentēt Latviju, jo „Šķērsiela” – tolaik vēl padomju gados – pirmo reizi uzdrošinājās parādīt vienkāršo cilvēku dzīvi tādu, kāda tā ir, neuzpošot māju fasādes un nepadarot filmas varoņus par darba pirmrindniekiem. „Šķērsiela” un tās dažādie iedzīvotāji savā ziņā ir visas Latvijas sabiedrības spogulis cauri laikiem.

Pēc 10 gadiem – jau brīvajā Latvijā – tika uzņemta filma „Jaunie laiki Šķērsielā”, un šogad pavasarī pirmizrādi piedzīvoja „Kapitālisms Šķērsielā”. Kinoromāna trešajā filmā skatītāji uzzina, kādi likteņa pavērsieni gaidījuši vientuļo māmiņu Daigu, vientiesīgo Osi, invalīdu Toļiku, akmeņkali, sludinātāju Aldi un citus varoņus 21.gadsimtā. Šķērsielā uzradušies arī jauni iemītnieki, piemēram, hemingvejiska paskata vīrs Viktors un enerģiskā taksometra vadītāja Vallija. Šo gadu laikā izauguši ir Šķērsielas bērni un kļuvuši gan par zinātnes doktoriem, gan māksliniekiem, bet citi vēl meklē savu vietu dzīvē.

Pēc seansa skatītājiem būs iespēja tikties ar filmas autoriem, lai ne tikai uzzinātu, kā tapa filma, bet parunātu par dzīvi un salīdzinātu Valmieras ielu stāstus ar Šķērsielas likteni. Savukārt pēc sarunām turpat uz lielā ekrāna plānots demonstrēt kustīgās bildes no kino arhīva, atklājot Valmieru tuvākā un tālākā pagātnē.

 

Ceturtdien, 1.augustā, plkst.19.00 Valmieras pilsdrupu estrādē būs skatāma Penkules Kultūras nama amatierteātra „Dailes” izrāde „Precību trakums”. Režisors Normunds Smiltnieks radījis jautru divu cēlienu lugu, kas apspēlēta Rūdolfa Blaumaņa stilā un kuras darbība norisinās 20.gadsimtā.

Izrādes sižets apcer Līgo vakaru. Pirmā daļa atspoguļo vecmeitas Līvas izmisīgos centienus tikt pie iecerētā vīra, savukārt otrajā daļā paralēli jau iepazītajiem tēliem uzdarbosies žīda un čigāna zīlēšanas salons. Izrādes „Precību trakums” režisors Normunds Smiltnieks apgalvo, ka skatītāji varēs izsmieties pēc sirds patikas!

Lomās: Baiba Brikmane, Jautrīte Cinglere, Dina Stanga, Iveta Smiltniece, Ivanda Kozlova, Līga Skujevska, Laura Skujevska, Maija Marija Smiltniece, Ivars Stanga, Raimonds Cinglers, Adrians Vilčinskis un Dainis Dišteins.

Tā kā pasākums notiek brīvdabas estrādē, kur vietu skaits ir ierobežots, apmeklētāji drošības labad ir aicināti ņemt līdzi segas, uz kurām apsēsties. Lietus gadījumā izrāde notiks Valmieras Kultūras centrā.

Ieeja bez maksas!

Augusta otrās nedēļas nogalē uz Jaunpiebalgas pusi aicina Latvijas dziesminieki. No 9. līdz 11. augustam Vislatvijas Dziesminieku Saiets notiks Jaunpiebalgas novada Lielkrūzēs.

Saiets notiek jau ceturto gadu un kļuvis par neatņemamu vasaras mūzikas dzīves notikumu, kas kopā pulcē  dažādu paaudžu dziesminiekus un dzejniekus un, protams, dziesmu un vārda mākslas draugus.

Šogad „Lielkrūzes” kā allaž skanēs vairāki koncerti ar labi zināmo un jauno dziesminieku un dzejnieku piedalīšanos. Piektdienas vakara koncertā visus liesmojoši priecēs mākslinieks Agris Dzilna ar vērienīgu ugunsskulptūru. 

Saietā dziesmas skanēs ne tikai koncertos no Lielkrūžu skatuves. Abus vakarus turpināsies muzicēšana un dziedāšana pie ugunskuriem... līdz gaismiņa svīst.  Un iepriekšējie saieti liecina, ka dziedāt var ilgi, vēl un vēl paildzinot patīkamo kopā būšanas mirkli.

Sestdienu, 10. augustu, piepildīs gan koncerti, gan radošās darbnīcas, kurās varēs konsultēties pie pieredzējušiem meistariem par repertuāra izvēli, apgūt kādu dziesmu vai ģitārspēles viltību. Pirmo reizi jauno dziesminieku uzstāšanās vienlaikus būs arī konkurss, kuram vēl var pieteikties, rakstot uz e-pastu inese.serdiene PIE saiets PUNKTS lv.

Dzejas darbnīca, kuras vadmotīvs šogad ir „Dzeja Lielkrūzēm!”, noritēs divās daļās – būs dzejas lasījumi un kopīgi darināsim Lielkrūžu dzejas jostu. Lai piedalītos dzejas lasījumos, iepriekš aicinām iesūtīt paša radītu dzejoli – veltījumu Lielkrūzēm un to saimniekiem, vai Dziesminieku saietam un dalībniekiem, vai arī brīnišķīgajai Lielkrūžu videi, rakstot Janai Eglei uz e-pastu jana.egle PIE tvnet PUNKTS lv

Saietā šogad piedalīsies dziesminieki Helēna Kozlova, Haralds Sīmanis, Kārlis Kazāks, Uldis Kākulis, Austra Pumpure, Imants Daksis, Āris un Saulceris Ziemeļi un Sandra Bula, Egons Pičners, Elīna Līce, Mikus Straume, Kristaps Sudmalis, Mikus Frišfelds un daudzi citi latviešu dziesminieki, kā arī dzejnieki Knuts Skujenieks, Valdis Bisenieks, Jana Egle, Arvīds Ulme, Amanda Aizpuriete, Agita Draguna, Sandra Vensko, Arnis Mincenhofs, Raimonds Knesis, Ineta Stadgale, Māris Salējs un citi.

Biļetes uz  „Vislatvijas Dziesminieku Saietu 2013” pieejamas visās Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv. Festivāla biļetes cena iepriekšpārdošanā  ir 7 lati, vienas dienas biļetes cena –  4 lati. Pērkot biļetes saieta norises vietā, festivāla biļetes cena būs 10 latu, vienas dienas biļetes cena –  5 lati. Pensionāriem, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un bērniem līdz 12 gadiem ieeja saietā brīva.

Gaidām visus Lielkrūzēs!


Informāciju sagatavoja:
Ilze Zveja
Tālr. 29140797
e-pasts: ilze.zveja PIE saiets PUNKTS lv

 

No 9. līdz 11. augustam Cēsu viduslaiku pilī norisināsies gadskārtējā Vēsturisko filmu skate. 

Vēsturisko filmu skates rīkotāji aicina ikvienu baudīt izcilas vēsturiskās filmas dzīvā, vēsturiskā vidē un šogad piedāvā Cēsu astoņsimtgadei un viduslaiku sabiedrībai veltītu filmu programmu, kuru 10. augustā papildinās daudzveidīga viduslaiku vēstures rekonstrukcijas pasākumu programma (Cēsu pils viduslaiku diena).

Ceturtā vēsturisko filmu skate aktualizē jautājumu: kāda īsti bija sabiedrība, kuras laikā Cēsīs tapa pils? Mūsdienu cilvēka kultūrvēsturiskajā apziņā joprojām dzīvs ir viens no formālajiem viduslaiku sabiedrības iedalījumiem garīdzniekos, bruņiniekos un fiziskā darba veicējos. Šogad vēsturisko filmu skate ir veltīta šī priekšstata pārskatīšanai un dekonstrukcijai, aicinot skatītājus ieraudzīt viduslaiku sabiedrību daudzveidīgāku, nekā par to ierasts domāt.

Skate tiks atklāta pils Mestra zālē 9. augustā ar norvēģu filmu „Gaišredzīgā”. Pirms filmas demonstrācijas par filmas tapšanu stāstīts filmas scenārija autore Anja Breiena (Norvēģija). 

Trīs dienās divās Cēsu pils Rietumu torņa zālēs un, iestājoties vakara krēslai, brīvā dabā uz lielā ekrāna pils pagalmā tiks izrādītas sešas spēlfilmas, viena dokumentālā filma un četras animācijas filmas bērniem. 

Filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodās ar subtitriem angļu valodā un sinhrono tulkojumu latviešu valodā. Biļetes uz skates filmām var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā.

Plašāka informācija par skates programmā iekļautajām filmām, kā arī skates rīkotājiem un atbalstītājiem pieejama skates mājaslapā : www.filmuskate.cesis.lv.

 

Informāciju sagatavoja: 
Elīna Kalniņa
Vēsturisko filmu skates direktore
Tel: 25445433
E-pasts: elina.cesis PIE gmail PUNKTS com

17. un 18. augustā visi aktīvās atpūtas cienītāji ir aicināti uz ceļotāju dienām "Pārgājieni ar garšu Veclaicenē". Divu dienu laikā tiks piedāvāts iziets četras Veclaicenē izveidotās dabas takas zinošu vietējo gidu pavadībā. Pārgājienos būs iespēja baudīt vietējos malēniešu lauku labumus.

Pārgājieni norisināsies četrās Veclaicenē izveidotās dabas takās - Peļļu takā 9 km garumā 17.08., Raipala takā 7.5 km garumā 18.08., Pilskalna takā 3.5 km un Biotopu takā "Mauriņos" 2.5 km abās dienās 17.08. un 18.08.)  Lai gardumi neaptrūktos, lūgums visiem iepriekš pieteikties: Agija Pauģe (22413373), Lāsma Kronberga (255449645, 22308970).

Pasākuma laikā (17. augustā)  Kornetos darbosies mājražotāju un lauku labumu andele, tautas namā būs skatāma fotoizstāde "Ērgļi pāri robežām", būs iespēja satikties un klausīties Veclaicenes novadpētniecības ekspozīcijas ilggadīgo krājēju Ēvaldu Vanagu, vakarpusē darbosies dabas izziņas darbnīca. Plkst. 20:30  visi aicināti uz vakarēšanu- brīvdabas sajūtu koncertu ar malēniskiem folkloras akcentiem, kuru noslēgs dziesminieks Kārlis Kazāks. Pie Ievas un Dzērves ezera - bezmaksas telšu pilsētiņa. Protams, var izmantot arī tuvākajā apkārtnē pieejamās naktsmītnes un citas telšu vietas (skatīt šeit).

Pārgājienu programmu skatīt šeit.

Pasākumu organizē biedrība "Veclaicenes Avotiņš", Veclaicenes pagasta pārvalde, Dabas aizsardzības pārvalde, iesaistoties Vidzemes plānošanas reģionam un  Vidzemes Augstskolai.