Arhīva kalendārs

« August 2013 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Lai arī Vidzemes mūzikas un kultūras centra skatītāju zālē joprojām aktīvi turpinās remontdarbi, ir sākts darbs pie skatuves mehānismu pasūtīšanas un aparatūras iegādes. 1. augustā uz Hamburgu izvēlēties koncertflīģeli Steinway fabrikā devās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors pianists Jānis Maļeckis. Šī instrumenta iegāde radīs jaunas iespējas reģionālu, valstisku un arī starptautisku koncertu rīkošanā.

Šobrīd notiek būves tehnoloģisko risinājumu precizēšana, kā arī strādāts pie iespējamiem skatītāju zāles aptumšošanas risinājumiem, kurus augusta sākumā Cēsu novada domes deputātiem prezentēs koncertzāles arhitekts Juris Poga.

Ēkas daļā, kas paredzēta mūzikas skolai, joprojām turpinās darbs pie grīdas seguma ieklāšanas un sienu krāsošanas. Tāpat turpinās darbi pie Raunas ielas fasādes rekonstrukcijas.

Kā jau iepriekš informēts, 2009. gadā tika uzsākts projekts „Daudzfunkcionālā centra „Vidzemes mūzikas un kultūras centrs” izveide”, kas tiek īstenots divu projektu Nr. 3DP/3.4.3.1.0/09/IPIA/CFLA/02/002 un Nr. 3DP/3.6.1.1.0/10/IPIA/VRAA/005/054 ietvaros.  Vidzemes Mūzikas un kultūras centrs tiks rekonstruēts  līdz 2014. gada februārim.

Informāciju sagatavoja:
Ance Saulīte
Cēsu novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību jaunākā speciāliste
t. 64121677
ance.saulite PIE dome.cesis PUNKTS lv
www.cesis.lv

3.augustā Tirzā izskanēs trešie Gulbenes novada svētki „Tirza laika turzā”, kuru organizatori ir parūpējušies par dažādām aktivitātēm dažādām gaumēm – bērniem, jauniešiem, literātiem, mūzikas mīļiem, zemniekiem, pirkt un pārdot gribētājiem. Svētkos darbosies dažādas darbnīcas, būs iespēja baudīt mājražotāju produkciju, piedalīties sporta un kultūras aktivitātēs, koncertā klausīties tādus māksliniekus kā  Ingus Pētersons, Kristīne Zaharova, Jānis Paukštello. Muzikālajā uzvedumā „Viņi dejoja vienu vasaru" kopā sadejos nepilns simts Gulbenes novada jauniešu un Andra Daņiļeviča vadītā deju grupa „Dzirnas". Speciāli šim uzvedumam tiek gatavots nepilnus 300 kvadrātmetrus liels plosts uz ūdens. Svētku noslēgumā – salūts.

Pasākuma programma

12:30

Smel spēku dvēselei- mūžīgā ticībā. Svētbrīdis

Tirzas baznīcā

13:00

Garīgās mūzikas koncerts. Dzied vīru koris ' "Dziedonis"

Tirzas baznīcā

15:00-18:00

Dažādas aktivitātes

 

 

Kā niere taukos! Pagājušā gs. 20.- 40. gadi. Ulmaņlaiki, Latvijas "Zelta" gadi

Tirzaslejā

 

Mans ciems – mans gods! Kā mēs dzīvojām padomju gados

darbnīcās

 

Traki jaukā nākotnes elpa. Jauniešu aktivitātes - improvizācijas teātris, radošās darbnīcas, mākslas izstādes, mūzika, brīvprātīgā darba stāsti

pienotavā

 

Vieta, kur apstājas laiks. Iegriezies bērnības - Laimes zemē.

pie skolas

 

Latviskās sporta spēles. Komandu un individuālās sacensības

skolas   sporta laukumā

 

Pilna sauja tikumiņu. Grāmatu, mūzikas un tikumu darbnīca

pie doktorāta

 

Zaļo asnu simfonija. Lauksaimnieku, zemnieku tikšanās

z/s Avotiņi, Vecadulienā

 

Rožu kāzas Vidzemē. 10.Vislatvijas vedēju salidojums, kāzu mašīnu izstāde

saliņā pie estrādes

 

Te ir manas mājas! Ceļojums pa Tirzu, iepazīstot J. Misiņa, L. Liberta, M.Vētras

piemiņas vietās, pašreizējām spēcīgām z/s, dzimtas mājām

Tirzā

16:00

Muzikāls uzvedums „Summer love". Uzstājas dalībnieki no Latvijas, Lietuvas un Portugāles

pienotavā

17:00

Pasaules tirzmaliešu saiets - koncerts "Mans vecais, labais Tirzaskrasts, pie tevis atkal nāku!"

kultūras namā

19:00

Dziesmusvētku - novada svētku ceļš. Pilsētas un pagastu gājiens - pozitīvā izrādīšanās

no kultūras nama līdz estrādei

20:00

Te, kur Tirza! Lielais novadnieku talantu-ģēniju koncerts. Piedalās V.Vētra, J.Paukštello, I.Pētersons, P.Brekte, M.Egliens, Puncuļu ģimene, R.Rubenis u.c. Vada Guntis Skrastiņš

estrādē

23:00

Viņi dejoja vienu vasaru. Deju – kustību – ūdens - gaismu uzvedums. A.Daņiļeviča horeogrāfija, I. Kalniņa mūzika

dīķis pie skolas

24:00

Zem zvaigžņotām Tirzas debesīm. Nakts balle, spēlē grupa "Tērvete" un "Tranzīts"

estrādē

24:00

Ak, mirkli, kavējies vēl! Šlāgerballe, spēlē grupa "Mazā ģilde"

kultūras namā

24:00-01:00

Ērģeļmūzikas koncerts. Spēlē Gulbenes novada ērģelnieki - Liena Vaļģe, Inga Kalniņa, Daira Karole un Raimonds Lapkašs

Tirzas baznīcā

 

Plašāka informācija: http://www.gulbene.lv/index.php/klt/190-nv3

Sestdien, 10. augustā, visas dienas garumā Kocēnu novada Dikļos norisināsies „Spēlmaņu svētki - 2013", kuros piedalīsies amatierteātru kolektīvi no Kocēnu, Mazsalacas, Alojas, Rūjienas, Priekuļu, Strenču un Krimuldas novada, kā arī no Rīgas.

Svētku programmā iekļautas astoņas amatierteātru kolektīvu iestudētās izrādes, kuru apmeklējums būs bez maksas.

Svētku atklāšanas pasākums sāksies plkst. 10.00 pie Teātra akmens, savukārt plkst. 10.15 norisināsies meistarklašu nodarbība amatierteātru kolektīviem, kuru vadīs Latvijas Nacionālā teātra aktrise Indra Burkovska. Plkst. 12.00 sāksies pasākuma “Spēlmaņu svētki 2013” pirmā teātra izrāde.

 

Izrāžu programma:

Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrā:

  •  Plkst. 12.30 (Lielā zāle) J.Ziemeļnieka Strenču Tautas teātris - M.Zīverts “Meli meklē meli“. Režisors Andris Liepiņš
  • Plkst. 14.30 (Lielā zāle) Liepas pagasta teātra kopa ”Krams” - A.Vilks “Blusa”. Režisore Benita Sausiņa
  • Plkst. 16.00 (Vasaras terase aiz kultūras centra) Rūjienas novada amatierteātris - V.Evanss, Valentains “Kaudzēm naudas”. Režisore Aīda Vasiļjeva
  • Plkst. 18.00 (Lielā zāle) Krimuldas amatierteātris - “Transportā noklausītas sarunas”. Režisore Zane Zīle. Kocēnu novada Bērzaines amatierteātris - skeči “Greizie rati”. Režisore Inna Krēsliņa
  • Plkst. 18.45 (Mazā zāle) Latvijas Neredzīgo biedrības Strazdmuižas kluba drāmas un dzejas teātris  (Rīga) – G.Priede “Udmurtijas vijolīte”. Režisore Inese Vanaga
  • Plkst. 20.00 (Lielā zāle) Alojas novada Puikules amatierteātris - “Vai tad tas ir teātris...” pēc A.Brigaderes lugas “Lielais loms” motīviem. Režisors Jānis Roļskijs
  • Plkst. 21.30 (Vasaras terase aiz kultūras centra) Mazsalacas novada Ramatas amatierteātris - pēc R.Blaumaņa darbu motīviem “Brīnumzālīte”. Režisore Gunta Maskaviča

 

Svētku noslēgumā plkst. 22.00 Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrā tiks apbalvoti spilgtākie sieviešu un vīriešu lomu attēlotāji, kā arī tiks noteikta „Spēlmaņu svētku - 2013" labākā izrāde. Plkst. 23.00 notiks balle kopā ar grupu “Pusnakts”. Ieeja bez maksas.

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Valmieras muzejs par godu pilsētas 730 gadiem padomājis par īpašu programmu, ko svētku dienās piedāvāt valmieriešiem un pilsētas visiem. Ikvienam būs iespēja palūkoties Valmieras vēsturē ar virtuālas grāmatas palīdzību, iejusties bruņinieku tēlā un izzināt senās zintniecības noslēpumus.

 

8.augustā plkst.22.00 Valmieras pilsdrupās muzeja vēstures nodaļa būs sagatavojusi īpašu pārsteigumu – virtuālo grāmatu „Senās Valmieras stāsti”, kas būs dzīvais stāstījums par pilsētas vēsturi, aptverot laika posmu no brīža, kad Valmiera pirmo reizi pieminēta vēstures hronikās, līdz pat mūsdienām. Lai cilvēkos radītu lielāku izpratni, stāstījums tiks papildināts ar kartēm, zīmējumiem un fotogrāfijām, lai varētu salīdzināt, kā attiecīgā vieta izskatās šobrīd un kā tā izskatījusies agrāk. Tematika būs plaša, sākot no pilsētas būvniecības līdz pat kariem un Hanzas nostāstiem.

Savukārt 10.augustā no plkst.9.00 Rātslaukumā norisināsies tradicionālais Gadatirgus, kurā amatnieki, daiļamatnieki, tirgotāji, mājražotāji un daudzi citi meistari piedāvās savu produkciju, padarot svētku programmu īpaši krāšņu. Tajā pašā laikā muzeja teritorijā norisināsies vēsturiska spēle „Dzīve senā pilsētā”, kas atspoguļos tirgus dzīvi tādā gaisotnē, kāda tā bija pirms daudziem gadsimtiem. Ikvienam būs iespēja īstenā viduslaiku stilā cept maizi, darināt podus, krāsot dziju, iepazīties ar galma pūralādi, senajiem lopu laidariem, mācīties bruņinieku skolā, gūt arodu amatnieku darbnīcās un pils virtuvē, kā arī iekļūt Raganu pagalmā.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Valmieras pilsētas svētku laikā Mākslas „Galerija Laipa” piedāvās divus kino vakarus, kuru laikā tiks izrādītas igauņu animācijas filmas, kinoteātra „Kino Bize” repertuārs, kā arī laikmetīgas dejas.

8.augustā plkst.22.00 Mākslas „Galerijā Laipa”, Stacijas ielā 37 būs skatāmas divas igauņu animācijas filmas, kā arī Zviedrijas un Lielbritānijas veidotā filma „Meklējot mūziķa likteni”, režisors – Maliks Benžalū.

Tas ir stāsts par dziesminieku Siksto Rodrigesu, kas ir tieši tik neticams, lai kļūtu par sižetu izcilai kinofilmai, turklāt dokumentālai – bez liekām butaforijām un fiktīviem varoņiem. Detroitas meksikānis ar ģitāru plecā un ejamu ceļu zem kājām 1970.gados ieraksta divas plates, aizķer Boba Dilana slavas stīgas un pazūd. Kamēr vienā okeāna pusē Rodrigesa vārds izplēn jaunu zvaigžņu birumā, viņa mūzika attopas Dienvidāfrikas aparteīdā un kļūst par rasu segregācijas protesta dziesmoto ieroci. Autoram nezinot, tiek izpārdotas teju miljons ierakstu kopijas, un slava steidz pāraugt masveida eiforijā, tomēr jāpaiet četrām desmitgadēm līdz pati leģenda nokāptu no būvlaukuma statnēm un apjaustu savas daiļrades augļus.

Filma tiks demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu valodā.

9.augustā plkst.22.30 Dzelzceļa stacijas mājā būs skatāma Ambient mūziķa Mārtiņa Eņģeļa un laikmetīgās dejas horeogrāfes Elīnas Pampes performance, kuras noslēgumā apmeklētāji būs aicināti veldzēties „Kino Bize” piedāvātajā kinofilmā „Erik Satie/ René Clair: Entr' Acte”.

Mārtiņš Eņģelis studē Liepājas Universitātes Jauno mediju mākslas programmā. Sevi viņš raksturo kā starpdisciplināru cilvēku un mēģina izpausties, kā pats saka, pēdējo 200 gadu tehnikās – fotogrāfijā, kinematogrāfijā, audio mākslā un programmēšanā.

Elīna Pampe ir beigusi Latvijas Kultūras koledžas studiju programmu „Laikmetīgā deja”, šobrīd studē Vidzemes Augstskolā. Jau studiju laikā, līdzdarbojoties dažādos projektos, Elīna vienmēr pratusi ap sevi pulcināt dejotājus, kam ritms un kustība ir dziļi sirdī. Viņa izceļas ar spēju sajust mūzikas stāstu, ļaujot mūzikai iekustināt ķermeni.

Apvienojot šo abu mākslinieku talantu – muzikālo nianšu sajušanu un ritmisko ķermeņa vibrāciju, tiks radīts piedzīvojums, kuru papildinās vizualizācijas un noslēgs kino filma. Vakara gaitā apmeklētājiem būs iespēja baudīt skaņas, redzes un sajūtu gleznas, tādēļ aicinām ņemt līdz savu paklājiņu, sedziņu vai spilvenu, lai video un skaņu kompozīciju būtu ērti vērot arī uz telpas griestiem.

 

Informāciju sagatavoja:
Karlīne Cercina,
Mākslas „Galerija Laipa”

16.augustā plkst.19.00 Valmieras estrādē būs skatāma brīvdabas izrāde „Džimlai Rūdi Rallallā”, kas tapusi, gaidot filmas „Džimlai Rūdi Rallallā” pirmizrādi. Tas ir muzikāli optimistisks koncertuzvedums, kurā filmas varoņi – Latvijas teātra vecmeistari – atklās filmas tapšanas interesantākos stāstus, dziedās tautu vienojošas dziesmas un aicinās saglabāt možu garu.

Ja zvaigznes būs labvēlīgas, režisora Māra Putniņa jaunā filma „Džimlai Rūdi Rallallā” pie skatītājiem nonāks jau rudenī, filmas komanda cer – jau septembrī. Atgādinājumam – topošā filma ir traģikomisks stāsts par kāda pansionāta iemītniekiem, kuri, lai palīdzētu Latvijai krīzes situācijā, nolemj rīkoties – viņi atsakās no pensijām un dodas dienēt armijā, bet sirmo armijnieku lomās iejūtas leģendāri latviešu kino un teātra aktieri.

Daļa no viņiem – Jānis Paukštello, Gunārs Placēns, aktrises Velta Skurstene, Irina Tomsone, kā arī ilggadējais operetes solists un direktors Juris Pučka – ar filmas veidotāju labvēlību dodas pie skatītājiem ar pašu radītu scenāriju, kurā netrūkst nedz viņu stāstu par filmas tapšanas notikumiem, ne pašu dzīvēs pieredzētu nopietnu un ļoti nenopietnu tēmu. Kā teica koncertuzveduma producente Laila Ilze Purmaliete, stāsts būs par to, kā visiem kopā dzīvi Latvijā padarīt labāku un skaistāku.

Velta Skurstene, tāpat kā kolēģi, filmā darbojas ar īsto vārdu, dodoties militārā dienestā „Senioru rotā”. „Bija jauki, ka armijā satikāmies vesels pulks aktieru no visiem teātriem – Liepājas, Valmieras, Rīgas. Lielākā daļa – seniori,” smaida aktrise. Lielākais pārdzīvojums bijis pārvietoties pa Ādažu poligonu smagajā uzkabē, ar šauteni rokā, kā arī piedzīvojums kopā ar Olgu Dreģi, tērptai bruņu vestē un šaujot ar bazuku. Tas bija pasakains laiks, jo bijām visi kopā.” Aktrise atzīst – filmā būs traģikomiska nots, ne velti režisoru tās uzņemšanai pamudinājuši arī Labklājības ministres izteikumi, cik liels traucēklis un klapata ir mūsu pensionāri. „Būs smiekli caur asarām. Uzvedumā par to stāstīsim, runāsim. Tā ir tēma, ko vajag atgādināt arī pašiem sev – mēs vēl esam dzīvi, vēl varam un darām.”

Kopā ar uzveduma radošo sastāvu ceļos arī „Džimlai Rūdi Rallalā” jaunākais dalībnieks – uzveduma vadītājs un līdzrežisors Mārtiņš Egliens, kuram filmā atvēlēta premjerministra loma. „Mārim Putniņam ideja par filmu dzima krīzes laikā, domājot, kā viņš, kā mākslinieks, var palīdzēt Latvijas valstij tikt ārā no krīzes. Ministru kabineta zālē pieņēmām attiecīgus lēmumus, un tagad skaidri zinu – ministru prezidenta krēsls ir ārkārtīgi ērts, un nebrīnos, ka cilvēki tajā grib ļoti ilgi palikt,” smaida aktieris. „Vēlamies vieglā un humorpilnā veidā padalīties ar filmēšanas gaitā piedzīvoto. Visa koncerta laikā kopā ar skatītājiem arī veidosim dziesmu „Džimlai Rūdi Rallalā”, ko beigās visi kopā varēsim arī nodziedāt. Turklāt katrs no aktieriem nāk un piedāvā kaut ko savu – koncerts ir ļoti dažāds un interesants. Protams, būs ļoti dzirdētas dziesmas un arī tādas, par kurām nodomāju – kā var būt tik skaista dziesma, bet es to pat ne reizi neesmu dzirdējis!”

Mārtiņš Egliens uzsver, ka uzvedums noteikti nav tikai vecākajai paaudzei adresēts, tas aicina visu paaudžu skatītājus. „Jaunākiem cilvēkiem šī noteikti ir iespēja kaut kādā veidā ieraudzīt dzīvu vēsturi. Tie ir cilvēki, uz kuriem turējās un turas mūsu teātris.”

Koncertuzveduma muzikālo noformējumu veido Latvijas Nacionālā teātra muzikālās daļas vadītājs un komponists Valdis Zilveris, vairākas dziesmas ar Māras Zālītes vārdiem sarakstījusi arī Laila Ilze Purmaliete.

 

Augustā Valmiera un Sv. Sīmaņa baznīca kopā atzīmēs 730.dzimšanas dienu. Staltā gaviļniece – Valmieras Sv. Sīmaņa baznīca – Gaujas stāvajā krastā vienmēr piesaista, uzrunā tūristus un valmieriešus, aicinot tajā ienākt, uzkāpt skatu tornī un paraudzīties uz Valmieru no putna lidojuma.

Diezgan drošas ir ziņas par to, ka baznīca sākta būvēt 1283.gadā un baznīcas nosaukums saistīts ar tās iesvētīšanu Simjūda (Sīmaņa un Jūdas) dienā – 28.oktobrī. Par godu kopīgajai dzimšanas dienai arī Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā šogad norisināsies dažādi pasākumi.

Svētku laikā baznīcas tornī būs vērojama A.Rundēļa fotoizstāde „Lidojums”, kā arī interesenti varēs vērot Valmieru no baznīcas skatu torņa.

Ceturtdien, 8.augustā, un piektdien, 9.augustā, plkst.21.00 ikviens valmierietis un pilsētas viesis aicināts apmeklēt Tezē lūgšanas, kas veidotas pēc Tezē kopienas lūgšanu parauga. Atnācējiem būs jāpulcējas baznīcas altāra daļā, lūgšanas laikā sēžot uz grīdas vai krēsliem. Visi klātesošie vienosies kopīgās slavēšanas un pielūgšanas dziesmās. Tezē dziesmas ir īsas, meditatīvas un viegli apgūstamas. Lūgšanu laikā klātesošie vienosies klusuma mirklī – katrs varēs pateikties Dievam par piedzīvoto, lūgt par savām un citu vajadzībām vai vienkārši pavadīt laiku klusumā, pārdomājot dzīvi.

Ceturtdien, 8.augustā, plkst.22.30 pilsētas svētku kopīgajā kino naktī arī Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā sadarbībā ar Luterāņu stundu būs vērojama Fridrik Thor Fridriksson filma „Mamma Gogo”, kas ir smalkjūtīga un humora pilna filma par kādas ģimenes dažādiem, arī skumjiem dzīves mirkļiem, kas tomēr ļauj viņiem saglabāt cerību un dzīvesprieku.

Savukārt piektdien, 9.augustā, no plkst.12.00 līdz 14.00 baznīcā skanēs F.Lādegasta 1886.gadā būvētās ērģeles, kuras spēlēs Valmieras ērģelniece Līga Ivāne un ērģelniece Olita Neimande no Cēsīm. Plkst.18.00, kad pilsētā virmos romantiskas noskaņas, valmieriešus un pilsētas viesus priecēs kvartets Mārtiņa Birņa vadībā, kas labvēlīga laika gadījumā muzicēs no baznīcas torņa.

Sestdien, 10.augustā, plkst.11.00 pilsētas un baznīcas dzimšanas dienai par godu visus priecēs Valmieras Sv. Sīmaņa draudzes muzikālo kolektīvu veltījums „Lai paceļas balsis un slava skan Dievam”. Koncertā dziedās Draudzes vīru vokālais ansamblis (soliste Ārija Švēde) un Draudzes koris.

Svētdien, 11.augustā, plkst.11.00, noslēdzot pilsētas un baznīcas jubileju, ikviens ir mīļi aicināts uz svinīgo dievkalpojumu. Pēc dievkalpojuma kopīgi baudīsim svētku kliņģeri un sadraudzību pie baznīcas.

 

Informāciju sagatavoja:

Kristīne Švalbe,

Valmieras Sv. Sīmaņa baznīca

Sestdien, 10.augustā, plkst.19.00 Valmieras estrādē gaidāma pilsētas svētku kulminācija – noslēguma koncerts, kura laikā tiks sveikti pilsētas apbalvojuma Goda un Gada valmierietis 2013 saņēmēji, kā arī uzstāsies koncertapvienība „Solo”, grupas „Zodiaks” un „The Sound Poets”.

 Šogad apbalvojumu „Goda valmierietis” saņems Valmieras Romas Katoļu draudzes prāvests Lauris Malnačs, bijusī Vidzemes Augstskolas rektore Vija Daukšte un BMX riteņbraucējs un divkārtējais olimpiskais čempions Māris Štrombergs. Savukārt apbalvojumu „Gada valmierietis” piešķirs zobārstei Raitai Līgatei, SIA „Vētras E.M.” valdes priekšsēdētājam Miervaldim Kalniņam, Valmieras Valsts ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotājai, rakstniecei Dainai Sirmajai, Valmieras Drāmas teātra aktierim Imantam Stradam un AS „Valmieras stikla šķiedra” viceprezidentam un valdes loceklim Andrē Haincam Šviontekam (Andre Heinz Schwiontek). Apbalvojumu saņēmējiem tiks pasniegts Valmieras pilsētas pašvaldības atzinības raksts un rotkaļa Tāļa Kivlenieka izgatavotā piemiņas nozīmīte – sudraba pakavs ar Valmieras uzrakstu sudrabā vai zeltā, kurā iegravēts apbalvojuma saņēmēja vārds un uzvārds.

 

Paralēli apbalvojumu piešķiršanas ceremonijai skatītājus priecēs koncertapvienības „Solo” populāru melodiju kino mūzikas koncerts „Viss nāk un aiziet tālumā...”, kura laikā tiks izdziedātās skaistākās melodijas no mūzikliem „Operas spoks” (L.Vēbers), „Mūzikas skaņas” (R.Rodžers), „Mana skaistā lēdija” (F.Lovs), „Meža gulbji” (R.Pauls), kā arī dziesmas no kino filmām „Zvejnieka dēls”, „Ilgais ceļš kāpās”, „Vella kalpi” un citām. Tiks izpildītas arī populāras Dž.Rosini, V.Monti, H.Arlena un E.Supu skaņdarbi. Koncertā piedalīsies operdziedātāji Ilona Bagele un Juris Ādamsons, mūziķi Raimonds Macats, Madars Kalniņš, Aivars Gudrais, Norberts Skraucis, Kaspars Grigulis un Raimonds Ozols.

 Noslēguma koncerta kulminācija būs leģendārās latviešu rokgrupas „Zodiaks” koncerts. Tā tika dibināta 80.gadu sākumā, īpaši plašu popularitāti gūstot pēc pirmā albuma „Disco Alliance” ierakstīšanas. 1991.gadā pēc koncertturnejas Amerikā grupa pārtrauca savu darbību. Šobrīd tā ir atkal apvienojusies, un valmieriešiem būs ekskluzīva iespēja dzirdēt labi zināmās dziesmas jaunā skanējumā. Grupas sastāvu šobrīd veido komponists Jānis Lūsēns, dziedātājs Zigfrīds Muktupāvels, basģitārists Jānis Lūsēns juniors, ģitārists Mārcis Auziņš un bundzinieks Mārtiņš Linde.

Koncerta izskaņā muzikālu priekšnesumu sniegs viena no šī brīža populārākajām latviešu grupām „The Sound Poets”, kas dibināta 2011.gada vasarā. Grupa kļuva plaši pazīstama, pateicoties saviem pirmajiem diviem lielajiem singliem „Emīlija” un „Kalniem Pāri”. „The Sound Poets” tiek salīdzināti ar daudziem lieliskiem ārvalstu māksliniekiem – „Arcade Fire”, „Coldplay”, „Keane”, bet viņi vienmēr ir spējuši izcelties paši savā emocionāli inteliģentā pop-roka stilā. Viņu uzstāšanās ir emocionālas un spēcīgas, kas atstāj iedvesmas pilnu iespaidu uz klausītājiem arī pēc tam, kad pēdējā nots jau sen ir izskanējusi. „The Sound Poets” debijas albums latviešu valodā „Tavs stāsts” ir nācis klajā 2013.gada mart

 Savukārt no plkst.23.00 līdz 05.00 Valmieras estrādē norisināsies svētku balle, kurā par lustīgu atmosfēru rūpēsies grupa „Big Al & The Jokers” (iepriekš saukta „Keksi”). Grupas kolektīva sastāvā ietilpst Latvijā un Lietuvā pazīstami mūziķi, kas ar savu azartisko spēju radīt atbilstošu un jautru atmosfēru jebkuros pasākumos ir kļuvusi par vienu no pieprasītākajām Eiropas grupām. Viens no veiksmīgajiem grupas projektiem ir sadarbība ar slaveno Lietuvas izpildītāju Algirdas Šuminskas – Big Al. Lietuvas dziedātāja neatkārtojamā maniere un augstais profesionālais līmenis neatstāj vienaldzīgu pat visprasīgāko publiku. Jautrība garantēta!

Jāpiemin, ka ballē uzstāsies arī dīdžejs Roberts Lejasmeijers un grupa „Dāmu pops”.

Ieeja uz noslēguma koncertu un svētku balli bez maksas!

Valmieras pilsētas svētku laikā, ceturtdien, 8.augustā, no plkst.17.00 līdz 21.00 Valmieras Jaunatnes centrs (VJC) „Vinda” piedāvās plašu izklaides programmu bērniem un jauniešiem.

VJC „Vinda” dārzā norisināsies bērnu disenīte multfilmu varoņu tematikā. Būs dejas, konkursi un atrakcijas. Tāpat šajā vakarā jaunatnes centra telpās tiks atklāta bijušā Vindas audzēkņa Emīla Vanaga fotoizstāde „Valmieriešu portreti”. Pēc aktīvajām nodarbībām bērni varēs atpūsties un skatīties VJC „Vinda” Multiplikācijas studijas veidotās multfilmas līdz pat plkst.21.00.

Savukārt sestdien, 10.augustā, no plkst.11.00 Valmieras Vecpuišu parks pārvērtīsies par „Jauniešu parku”, kurā norisināsies dažādas aktivitātes pusaudžiem. Valmieras jauniešu organizācijas būs sagatavojušas aizraujošus, atraktīvus, sportiskus un pilnveidojošus uzdevumus, kuros ikviens varēs pārbaudīt savu izveicību.

Padomāts arī par kultūras pasākumiem. Jau plkst.11.30 būs skatāma Vidzemes Augstskolas studentu luga „8 vecpuiši”, savukārt visas dienas garumā uzstāsies dažādi mākslinieki – Kristīne Šomase, Madara Ustinova, Arita Seķe un grupa „Audience killers”. Vēl šajā dienā priecāsimies par salsas animāciju un paraugdemonstrējumiem Aināra Burceva vadībā, kā arī Vidzemes Augstskolas starptautisko vasaras skolu ar „Pasaules sveicienu Valmierai 730-gadē”.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Dāvis Sirmais

VJC „Vinda”

No 12. līdz 14.augustam Gulbenes kultūras centra pūtēju orķestris piedalīsies starptautiskajā pūtēju orķestru festivālā Balmazújváros pašvaldībā Ungārijā.

Šādu festivālu Balmazújváros pašvaldība rīko pirmo reizi. Tā mērķis ir attīstīt pūtēju orķestru mūzikas kultūru, saglabājot un praktizējot tradīcijas.

Festivālā ietvaros orķestri sniegs brīvdabas bezmaksas koncertus Balmazújváros un apkārtējo pilsētu iedzīvotājiem.

Savukārt 14.augustā, festivāla pēdējā dienā, notiks konkurss, kurā pieci starptautiski eksperti vērtēs dalībniekus. Katram orķestrim būs jāspēlē 30 minūšu programma pēc kuras tiks saņemts profesionāls novērtējums.

Gulbenes novada pašvaldība 2012.gada 6.jūlijā parakstīja sadraudzības līgumu ar Ungārijas Balmazújváros pašvaldību.

 Informāciju sagatavoja:
Gunta Krevica
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Gulbenes novada dome

T.26191107, e-pasts: gunta.krevica PIE gulbene PUNKTS lv

10. augustā no plkst. 10:00 – 15:00 Valmierā, Valmieras pilsētas svētku ietvaros – pie Hanzas sienas, Lāčplēša un Rīgas ielas krustojumā notiks informatīvās kampaņas „KLP - Lauki ienāk pilsētā” pasākums, kurā ar degustācijām, Latvijai raksturīgiem mājlopiem un mājputniem, ar lauksaimniecības nozaru dižošanos, kā arī ar spēlēm un konkursiem visām paaudzēm tiks popularizēta lauksaimniecības nozare, tās produkti, pakalpojumi un izglītība.

Pasākumi „Lauki ienāk pilsētā” notiek Latvijas lielākajās pilsētās katrā vēsturiskajā novadā. Līdz šim pasākumi jau ir notikuši Liepājā, Daugavpilī. Kampaņas gaisotni vēl varēs izbaudīt Valmieras, Jelgavas un Rīgas pasākumu apmeklētāji. Projekta pasākumu ietvaros radīsim sabiedrības interesi par dzīvi un darbu laukos, zemkopības un lauku attīstības iespējām, to dažādību, tradicionālu un netradicionālu saimniekošanu un efektīvu resursu izmantošanu.

Ar informatīvās kampaņas palīdzību tiek popularizēta lauksaimniecības loma un neatsveramā nozīme visas sabiedrības labā, tajā skaitā, bērniem un jauniešiem tiek veidota izpratne par lauksaimniecības produktu daudzveidību un plašo produktu klāstu, ko ikviens lieto ikdienā, bet neaizdomājas, ka visa pirmsākums ir lauku sēta, saimniecība un lauku vide!

Kopējā lauksaimniecības politika – KLP – ir būtisks instruments, kas attiecas uz ikvienu Eiropas Savienības (ES) lauksaimnieku un uz ikvienu pārtikas produktu patērētāju – tātad uz ikvienu iedzīvotāju. KLP mērķis ir nodrošināt ES pašapgādi ar pārtiku par pieņemamām cenām, veicināt Eiropas lauksaimniecības konkurētspēju un izveidot vienotu lauku attīstības politiku.

Uz tikšanos Valmierā!

Pasākuma norises vietas karte pieejama šeit.


Nākamie projekta „KLP – lauki ienāk pilsētā” pasākumi:

24. augusts – Jelgava

14. septembris Rīga

  

Plašāka informācija:

 Ilvita Švāne, LLU Mūžizglītības centrs, tālr.: 29128598, e-pasts: ilvita.svane PIE llu PUNKTS lv.

Gaujas Nacionālā parka 40 gadu jubilejas svinību ietvaros, 24. augustā, norisināsies Zvārtes svētki.

Plašāka informācija par pasākumu pieejama šeit

 No 15. līdz 21. augustam Latviju apvīs lāpu skrējiens „Apkārt Latvijai”, kura maršruts Alūksnes novadu šķērsos divās dienās - 17. un 18. augustā. Sestdien, 17. augustā pulksten 17.30 notiks svinīgā lāpas sagaidīšana pie piemiņas akmens Alsviķu un Helēnas ielu krustojumā Alūksnē.

 

1992. gadā jau notika līdzīgs Latvijas Tautas frontes rīkots skrējiens „Apjoz savu tēvu zemi”, kura mērķis bija apliecināt Latvijas neatkarības atgūšanu un valsts robežas nostiprināšanu. Šogad biedrības „Latvijas ģenerāļu klubs” rīkotā akcija veltīta Latvijas valsts proklamēšanas 95. gadadienai un valstiskās neatkarības atjaunošanas 22. gadadienai.

Skrējienu atklās 15. augustā Brāļu kapos Rīgā, uzsākot to divās grupās – virzienā uz Salacgrīvu un Mērsragu. Kopējais skrējiena garums ir 1500 km un tas norisināsies septiņās dienās un 14 posmos. Noslēgumā plānots skrējiens no Rīgas robežas uz Brīvības pieminekli.

Alūksnes novadā skrējiens nonāks 17. augustā no Apes novada puses pa zemes ceļu, kas no Trapenes ved uz Rezaku un tālāk uz Alsviķiem, pieslēdzoties šosejai P-39 virzienā uz Alūksni. Savukārt 18. augustā skrējiens jau agri no rīta turpināsies no Alūksnes uz Liepnu un tālāk Viļakas virzienā.

Alūksnes novada teritorijā lāpu nesīs Alūksnes pilsētas Bērnu un jaunatnes sporta skolas jaunie sportisti, militārpersonas, kā arī citi interesenti, kas izteikuši vēlmi to darīt. Pie Alūksnes atbrīvošanas piemiņas akmens Alsviķu un Helēnas ielu krustojumā lāpu ienesīs atvaļinātais brigādes ģenerālis, annenietis Kārlis Krēsliņš. Pēc svinīgā pasākuma Kājnieku skolas karavīri lāpu nogādās vienības teritorijā.

Jāpiebilst, ka par skrējiena un tam veltīto pasākumu norisi Alūksnes novada teritorijā rūpējas Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skola, 31. AMII Zemessardzes bataljons un Alūksnes novada pašvaldība.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

17.augustā no plkst. 9:00 līdz 14:00 visi pirkt un pārdot gribētāji ir aicināti uz tradicionālo Zaļo tirdziņu, kas notiks Jaunatnes parkā, Gulbenē.

Augusta – ražas mēneša – tirdziņā būs iespējams iegādāties sezonas dārzeņus un augļus, mājražotāju gatavotos gardumus, puķu stādus, košumkrūmus, kā arī amatnieku veidotas skaistumlietas, dizaina priekšmetus un citas noderīgas lietas sadzīves un ikdienas rotāšanai.

 

Tirgot gribētājus aicinām pieteikties līdz 15.augustam pa tālr. 64497729, 26557582 vai e-pastu: turists PIE gulbene PUNKTS lv.

 Zaļo tirdziņu Gulbenē organizē pašvaldības aģentūra „Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs”, sadarbojoties ar Gulbenes labiekārtošanas iestādi un Gulbenes kultūras centru.

Informāciju sagatavoja:
Laura Lulle
Tūrisma speciāliste
PA „Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs”

No 15.līdz 21.augustam notiks biedrības „Latvijas ģenerāļu klubs” organizētais lāpu skrējiens „Apkārt Latvijai” gar Latvijas robežu, tai skaitā – arī pa Valkas novadu. Otrās dienas noslēgumā skrējējus plkst.21.00 sagaidīsim pie Valkas pilsētas kultūras nama. Jau no plkst.20.00 Lugažu laukumā skanēs jautra mūzika, varēs mieloties ar mūsu novada zemessargu vārīto zupu, būs fotoizstāde „Karavīru ikdiena” un ieroču demonstrējumi.

Skrējiena kopējais garums ir aptuveni 1500 kilometru. Tas norisināsies septiņas dienas, 14 posmos. 16.augusta skrējiens maršruts ir Salacgrīva – Valka, un Kārķos skrējēji ieradīsies pēc plkst.18.00, Ērģemē – ap plkst.19.30. Trešajā dienā, 17.augustā skrējiens no Valkas stadiona uz Gaujienu sāksies plkst.8.00. Valkas un Apes novada robeža tiks šķērsota nedaudz pēc plkst.12.00.

Lāpu skrējienam pieteikušies jau vairāk nekā 2000 dalībnieku. Joprojām ikviens, kurš vēlas skriet par Latviju, aicināts pieteikties pie konkrētā posma atbildīgā NBS pārstāvja, elektroniski atsūtot savu vārdu, uzvārdu, vecumu, tālruņa numuru, e-pasta adresi, kā arī informāciju par starta vietu. Pats skrējējs var izvēlēties no kura punkta līdz kuram viņš vēlas skriet.  

Skrējiens notiek, godinot Nacionālo bruņoto spēku (NBS) 1992.gadā organizētās lāpu stafetes 21.gadadienu. Tas veltīts Latvijas valsts proklamēšanas 95.gadadienai un valstiskās neatkarības atjaunošanas 22.gadadienai. „Pirms 20 gadiem skrējiena mērķis bija apliecināt Latvijas neatkarības atgūšanu un mūsu valsts robežu nostiprināšanu. Šobrīd svarīgi ir stiprināt mūsu valsts iedzīvotāju kopības un drošības sajūtu,” aicina biedrības valdes priekšsēdētājs, atvaļinātais viceadmirālis Gaidis Andrejs Zeibots.

Papildus informācija
ZS 22.kājnieku bataljona kapteinis Agris Kamzols, 29238088, agris.kamzols PIE mil PUNKTS lv

 

Informāciju sagatavoja:
Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

„Staburadze” šovasar rīko akciju „Latvijas Mājas tortes 2013”, lai atrastu katram Latvijas novadam raksturīgāko tortes garšu. Rīkojot ievērības cienīgus svētkus četros Latvijas lielākajos novados – Vidzemē, Kurzemē, Latgalē, Zemgalē, kā arī Rīgā, „Staburadze” meklē jaunas receptes tortēm, kuras arī tiek pagatavotas ar rokām no sirds.

 „Staburadze” – tā ir vairāk nekā 100 gadu gūta pieredze un tradīcijas, kā arī tortes, kas ar rokām gatavotas pateicībā un mīlestībā. Iestājoties par ģimeniskām svētku tradīcijām un vērtībām, „Staburadze” rīko gardu akciju, kurā aicina piedalīties ikvienu Latvijas mājas toršu cepēju. Lai piedalītos šajā akcijā, dalībnieki tiek aicināti mājās pagatavot savu īpašo torti, kas raksturo un simbolizē dalībnieka ģimeni un tās vērtības. Katram dalībniekam vislabāk zināmas sava reģiona raksturīgākās iezīmes, tāpēc tortes ar īpašām sastāvdaļām, garšu, krāsu, formu vai kādu citu būtisku niansi, gūs akcijas rīkotāju neviltotu atsaucību.

„Mēs zinām, ka Latvijā ir simtiem un tūkstošiem mājsaimniecību, kurās svētkus sagaida ar mājās gatavotu torti. Tās vienmēr ir neizsakāmi garšīgas un raksturo katras konkrētās ģimenes, tai skaitā arī manas ģimenes, vērtīgās un paaudžu paaudzēs koptās tradīcijas. Mēs varam būt lepni par šādu bagātību, kuru, manuprāt, ir svarīgi saglabāt, atbalstīt un nodot nākamajām paaudzēm. Tā ir mūsu apņemšanās,” sacīja NP Foods valdes priekšsēdētājs Rolands Gulbis.

Kļūt par vienu no akcijas dalībniekiem ir ļoti vienkārši – iesākumā jāaizpilda pieteikuma anketa portāla Draugiem.lv lapā „Mājas Tortes” – www.draugiem.lv/majastortes, jāizcep sava visgaršīgākā mājas torte un jāierodas uz akcijas vietu savā novadā.

Arī pasākuma norises vietā būs iespēja aizpildīt pieteikuma anketu, lai kļūtu par vienu no oficiālajiem dalībniekiem. Pieteikšanās bez maksas!

Sestdien, 17.augustā, plkst.14.00 džeza klubā-restorānā „Parks” kopā pulcēsim Mājas toršu cepējus no visas Vidzemes – Siguldas, Cēsīm, Valmieras, Saulkrastiem, Madonas, Rūjienas, Smiltenes un, protams, arī no citām Vidzemes pilsētām. Taču akcija noslēgsies 24.augustā Rīgā, Brīvdabas muzeja Priežu krogā, kur aicināti pieteikties galvaspilsētas prasmīgie Mājas toršu cepēji, kā arī citi, kuri nokavējuši akcijas pasākumu savā novadā.

Ikvienam un ikvienai būs iespēja dalīties pieredzē ar domubiedriem, tai skaitā prasmīgajiem „Staburadze” konditoriem un, iespējams, kļūt par sava reģiona raksturīgākās tortes autoru. Uzvarētāja recepti akcijas rīkotājs „Staburadze” apņemas iekļaut savā sortimentā, lai popularizētu konkrētā Latvijas novada tradīcijas. Katra pasākuma uzvarētājai „Staburadze” dāvās 200 latu ģimenes tradīciju pilnveidošanai.  

Konkurenci atstājot aiz durvīm, gardos, ģimeniskas sajūtas svētkos raksturīgākās tortes noteiks paši dalībnieki kopā ar akcijas viesiem un nozares ekspertiem norises dienā. Akcijas laikā atklāsim jaunas un interesantas toršu receptes, apkoposim un dalīsimies gadiem koptajās tradīcijās, vairosim mājas sajūtu un atbalstīsim to, kas gatavots pateicībā, mīlestībā un no sirds.

Sestdien, 17.augustā no plkst.9:00 Lugažu muižas parkā (Valkas pagastā) jebkādos laika apstākļos norisināsies ikgadējās pagasta vasaras sporta spēles, kurās aicināti piedalīties visi sportot gribētāji, varētāji un, protams, arī līdzjutēji. Sacensības notiks dažādos sporta veidos un disciplīnās gan komandām, gan individuāli. Aicināta arī jaunā paaudze, organizējot bērnu komandas.

Sporta spēļu svinīgā atklāšana un karoga pacelšana būs plkst.10:00, bet sacensības sāksies plkst.10:10. No plkst.11:00 – 13:00 ikvienam interesentam tiks piedāvātas zirgu izjādes. Plkst.13.00 būs iespēja baudīt sportisku zupu, bet ap plkst.18:00 – uzvarētāju apbalvošana.

Piedalīties var ikviens Valkas pagasta vai Valkas novada iedzīvotājs, kā arī citi interesenti. Katrai komandai jābūt savam nosaukumam, devīzei un kapteinim. Komandām ieteicams vienots, jautrs un atraktīvs „dress code”, noformējums, forma vai to elementi (labākā vizuāli noformētā komanda saņems noteiktu punktu skaitu pie kopvērtējuma rezultāta). Startējot komandā, tās sastāvā jāpiesaka 3 vīriešu dzimuma pārstāvji un 3 sieviešu dzimuma pārstāves, kā arī 2 rezervisti pa vienam no katra dzimuma. Galvenais tiesnesis būs Māris Koops.

Komandām būs iespēja sacensties dažādos – gan nopietnos, gan atraktīvos un jautros sporta veidos: lielās (izmērs - Ø 55cm) bumbas futbols, tāllēkšana no vietas, basketbola soda metieni ar šķēršļiem, florbola soda metieni ar šķēršļiem, šautriņu mešana (tradicionālā un netradicionālā), kapteiņu cīņa, traktora vilkšana, jautrības un veiklības stafete, virves vilkšana (klasiskā), baļķu nešana (vīriešiem), šļūkšana pa plēvi, 1 minūtes gulēšana, makšķerēšana, tālmešana, jautrības stafete bērniem.

Visas dienas garumā līdzjutējiem, bērniem un vienkārši garāmgājējiem vai braucējiem būs iespēja piedalīties radošās, saistošās un interesantās darbnīcās, kas saistītas ar sporta lietām.

Nolikums pieejams www.valka.lv sadaļā „Sports” – „Rezultāti un nolikumi”. Reģistrācija dalībai sacensībās, rakstot uz e-pastu valkatn PIE valka PUNKTS lv vai zvanot pa mob.t.29694141.

 

Uz tikšanos 17.augustā  Lugažu muižā!

 

Papildus informācija:

Valkas pagasta Saieta nama „Lugažu muiža” vadītāja Kristīne Ganiņa, 64781373, 29694141

Jūlijā tika atvērta jauna mājas lapa www.eventsgulbene.lv, kurā ikviens ceļotgribētājs var iegādāties Gulbenes novada tūrisma piedāvājumu komplektus. Savukārt sākot ar augustu, piedāvājumu komplektus latviešu, krievu un angļu valodā iespējams apskatīt un nopirkt arī Gulbenes novada tūrisma lapā www.gulbene.lv/tourism, sadaļā „Īpašie piedāvājumi”.

Šobrīd abās mājas lapās izvietoti divi Gulbenes novada tūrisma piedāvājumu komplekti – „Rankas pagasta odziņas” un „Brīvdienas Rankā”. Abi komplekti būs pieejami līdz pat septembra beigām.

Mājas lapa www.eventsgulbene.lv ir izveidota sadarbojoties Gulbenes novada pašvaldības aģentūrai „Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs” ar uzņēmumu „Events Latvia”.

 

Informāciju sagatavoja:
Laura Lulle
Tūrisma speciāliste
PA „Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs”

23. augustā Alūksnē notiks Latvijas Tautas frontes 25 gadu jubilejai un Baltijas ceļa atcerei veltīti pasākumi ciklā „Mana atmiņa zied”, ko finansiāli atbalsta Kultūras ministrija.

Jau no pulksten 9 pie Alūksnes Jaunās pils sāksies ziedu segas veidošana. Alūksnes Mākslas skolas rīkotajā konkursā par ziedu segas skices izstrādi piedalījās 37 skolas audzēkņi. Žūrijas komisija, vērtējot iesniegtos darbus, par labāko atzina Kristianas Annas Indānes (skolotāja Rita Rubene) darbu. 23. augustā pēc viņas radītās skices tiks veidots ziedu paklājs.

Aicinām ikvienu Alūksnes novada iedzīvotāju piedalīties ziedu segas tapšanā, dāvājot ziedus no sava dārza. Lai jaunās mākslinieces iecerētais ziedu raksts izdotos pilnā krāšņumā, visnoderīgākie būs ziedi dzeltenā, oranžā un sarkanā krāsā, taču segas tapšanā būs noderīgi arī jebkuras citas krāsas ziedi. Lūdzam tos nogādāt pie Jaunās pils 23. augustā, jau sākot no pulksten 9. Pagastu iedzīvotājus lūdzam par savu ziedu nogādāšanu sazināties ar pagastu pārvaldēm.

Par iecerētā raksta aizpildīšanu rūpēsies floriste Ieva Pamils – Pamiljena, ziedus rakstā kārtos arī novada mazpulcēni un, protams, ikviens, kurš vēlas piedalīties šajā procesā, arī pats varēs salikt kādu ziedu segas fragmentu.

Pēcpusdienā pulksten 17.00 ikvienu aicinām uz Alūksnes muzeju, kur atklās izstādi „Latvijas Tautas frontei – 25”, notiks tautfrontiešu tikšanās, kā arī demonstrēs atmiņu filmu. Pulksten 18 turpat pie Jaunās pils notiks svinīgs „Baltijas ceļa” atceres brīdis, savukārt pulksten 19 Alūksnes pilsētas Tautas namā Latvijas Tautas frontes jubilejas koncertā muzicēs Dobeles zemessargu ansamblis.

Alūksnes novadā Kultūras ministrijas atbalstītā pasākumu cikla „Mana atmiņa zied” laikā Alūksnes muzejs apkopoja atmiņas, lietiskās liecības un fotogrāfijas par Tautas frontes darbību bijušā Alūksnes rajona teritorijā, veidojot ceļojošu izstādi, kā arī CD un DVD diskos iemūžinot atmiņu stāstus, kas pēc tam nonāks novada skolās, bibliotēkās un muzejos.

 

FOTO: 056 – Atceroties trīs valstis vienojošo Baltijas ceļu, Alūksnē jau par tradīciju kļuvusi ziedu kompozīciju veidošana

 

 

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Izdzīvojot Apes pilsētas 85. gadadienu „Mana pilsēta laiku lokos”, šogad Apes pilsētas svētki tiks atzīmēti no 23. augusta līdz 25. augustam.

Jau 19. augustā plkst. 1900 tiks atklātas divas izstādes Apes tautas namā, lielajā zālē – motokrosa „Vaidavas kauss” fotoizstāde, bet mazajā zālē – Apes iedzīvotāju veidotā gleznu izstāde „Ape un tās apkārtne”.

Īstā svētku rosība sāksies piektdien, 23. augustā, kad jau no plkst. 1000 pie Apes novada domes zālienā visi tiek laipni aicināti ar līdzpaņemtām dabas veltēm un ziediem veidot savu ceļu „Laiku lokos” par godu Apes pilsētas 85. gadadienai.

Apes pilsētas svētku ietvaros Apes  bibliotēka atzīmēs 110. jubileju, un visas dienas garumā Apes pilsētas bibliotēkas telpās būs iespēja gan pārbaudīt savu atjautību dažādos konkursos un erudīcijas spēlēs, gan izbaudīt literāri muzikālo kompozīciju „Sirds valodā runājot…”, ar dzejnieces Irisas Puidzes dzejas lasījumiem Antras  Zelčas mūzikas pavadījumā, gan paraudzīties  uz Apes pilsētas bibliotēkas darbības pēdējiem 10 gadiem „Uz gadiem atskaties…”.

Vakara noslēgumā akustisko skaņu pavadījumā baudīsim mūziku, ko sniegs izcilais un Latvijā labi pazīstamais dziedātājs Dons. Pasākums paredzēts pie Apes tautas nama īpašā atmosfērā, tādēļ vēlams pasākuma apmeklētājiem līdzi paņemt segas savai ērtībai. Pēc viesmākslinieka uzstāsies un skatītājus priecēs arī mūsu pašu Apes dziedātāji.

Turpinot Apes pilsētas svētku svinības, arī sestdien, 24. augustā, jau no rīta, plkst. 1000, tiks atklātas un visas dienas garumā būs apskatāmas vairākas Apes iedzīvotāju veidotas izstādes Apes estrādē. Savukārt  plkst. 1100 jaunajā Apes evaņģēliski luteriskās draudzes baznīcā tiks noturēts aizlūgums Apes pilsētas svētkiem, bet Apes estrādē plkst. 1200 tiksimies pilsētas svētku atklāšanas koncertā „Mana pilsēta laiku lokos”, kurā uzstāsies mūsu pašu mākslinieciskie dziedošie un dejojošie kolektīvi, ar kuriem mēs ļoti lepojamies.

Pēc atklāšanas koncerta Apes bērnudārza teritorijā pārsteigumi arī pašiem mazākajiem, kur piedāvāsim vērot izrādi bērniem „Brēmenes muzikanti”, kā arī bērniem būs iespēja piedalīties aktivitātēs ar teātra studiju „EsTePatās”.

Vēlāk pa Avotu ielu norisināsies Apes iedzīvotāju sarūpēto, svētkiem īpaši uzpucēto transportu parāde, kas noteikti sajūsminās gan lielus, gan mazus.

Pēc transporta parādes uz mazās skatuves pie Apes vidusskolas priecēs improvizācijas teātris „Via Gars”, demonstrējot savu meistarību.

Sestdienas vakara noslēgumā paredzēts grupas „Autobuss debesīs” koncerts Apes estrādē, bet pēc koncerta būs balle kopā ar Latvijā pazīstamo grupu „Apvedceļš”, balles otrajā daļā muzicēs Mārtiņš Ruskis un Mārtiņš Jātnieks. Pirms balles Apes pilsētas skvērā pie ziedu ceļa „Laiku lokos” visi tiks aicināti aplūkot iepriekšējā dienā kopīgi paveikto, kur sanākušajiem tiks sagādāts arī neliels pārsteigums.

Bet svētdien, 25. augustā Apes pilsētas svētku izskaņā mierīgākā  gaisotnē Pilsētas un Meža kapos norisināsies kapusvētki. Taču tiem, kam tuvāks sacensības gars, Apes BMX trasē būs iespēja vērot un just līdzi BMX sacensību dalībniekiem.

Svētku programma pieejama šeit.

Svētku dienā, 24. augustā aicinām amatniekus izrādīt un tirgot savus darinājumus, iepriekš piesakoties pa tālruni 22037518 vai 28356949.

Svinēsim svētkus kopā!

 

Papildus informācija:
Līga Vabulniece, Justīne Kalniņa
Apes Tautas nama vadītājas p.i.
Tālr. 28356949, E-pasts: liga.vabulniece PIE ape PUNKTS lv, justine.kalni%C5%86a PIE ape PUNKTS lv

 Šo ceturtdien, 15.augustā, papīrmākslas darbnīcā „Viktora vēstules” Siguldā būs „Zaļā ceturtdiena”. 

Četru stundu garumā, no 15.00 līdz 19.00, ikviens laipni aicināts apmeklēt papīrmākslas darbnīcu un nodot makulatūru – vecas darba lapas, burtnīcas, nevajadzīgas grāmatas u.c.  Izlietotajam papīram darbnīcā tiks dota otra dzīve, samaļot to un ar rokām izlejot jaunu papīru.  Darbnīcā no pašizgatavotā papīra tiek veidotas pastkartes, auskari, grāmatzīmes un citas oriģinālas, jaukas un skaistas lietas. „Zaļās ceturtdienas” notiks ik nedēļu, un darbnīcas apmeklēji varēs arīdzan izmēģināt roku papīra liešanā, kas ir īpaši aizraujošs un radošs process.

Papīrmākslas darbnīca „Viktora vēstules” tika atvērta 9. augustā, saņemot programmas „Brigāde” finansējumu un Siguldas vecākās koka ēkas ziemeļu spārnā izveidojot vietu ar radošu un senatnīgu atmosfēru. Te var iesaistīties papīrliešanas procesā, iepazīt mākslinieces Zinaīdas Ceskes daiļradi, klausīties mūziku plašu atskaņotājā un atcerēties stāstu par Turaidas Maijas un Siguldas muižas dārznieka Viktora traģisko, taču romantisko mīlestību. Darbnīcā ir arī pasta kaste, piedāvājot gan novada iedzīvotājiem, gan viesiem nosūtīt mīlestības pilnus sveicienus no Siguldas muižas.

Papīrlietas

Jaunatvērtajā darbnīcā top ar rokām darinātas dizainlietas no sasmalcināta, otrreiz izmantojama papīra. Te tiek izgatavotas pastkartes, apsveikuma kartiņas, grāmatzīmes, ielūgumi, dāvanu kartes, galda kartes, aksesuāri, rotaslietas u.c. par un ap tēmām, kas saistītas  ar novada vēstures spilgtākajiem  notikumiem. Darbnīcā ikvienam ir iespējams  iegādāties arī individuālas un unikālas papīrlietas, piemēram,  apsveikuma kartes ar kaligrāfiskiem, personalizētiem uzrakstiem, dzīves laimīgāko brīžu fotogrāfijām, iestrādātiem raksturīgiem simboliem, augiem, zīmēm u.c. 

Zaļās ceturtdienas

Papīrmākslas darbnīca iecerēta kā vieta, kur notiks dažādi pasākumi – tematiskie vakari, izstādes, izglītojošās programmas u.c. Šeit  notiks „Zaļās ceturtdienas”, „Bērnu rīti”, kuru ietvaros ikviens varēs iesaistīties papīra izgatavošanā – gan nododot makulatūru (tādejādi risinot  ekoloģisku un reizē sadzīvisku problēmu – kur likt vecās avīzes, nevajadzīgās grāmatas, žurnālus, kastes u.c.), gan lejot papīru.  Tas starpcitu ir ļoti aizraujošs, savā ziņā noslēpumains un tikai daļēji prognozējams process, turklāt arī vērtīga prasme!  

Pasta stacija – Siguldas muiža

Darbnīcas apmeklētājiem tiek piedāvāta īpaša iespēja - tūlīt nosūtīt vēstuli vai kartiņu ar mīlestības pilniem sveicieniem no Siguldas muižas. Te var iegādāties markas un pie durvīm atrodama senlaicīga  pasta kaste. Šāds pakalpojums tiek piedāvāts ne tikai, lai padarītu ērtāku vēstuļu un pastkaršu sūtīšanu, bet arī, lai uzturētu un popularizētu rokrakstu kultūru, kas mūsdienu tehnoloģizētajā pasaulē sarūk ik dienas, taču ir vitāli vajadzīga, jo veicina  sirsnību cilvēku starpā.

***

Papīrmākslas darbnīcas „Viktora vēstules” izveide ir viens no pieciem programmas „Brigāde” projektiem Siguldā, kas konkursa kārtībā ieguvis atbalstu un to īsteno „brigadieres” Zinaīda Ceske un Ieva Vītola, un uzņēmums „Vietu lietas”.

Programmu "Brigāde" organizē Laikmetīgās mākslas centrs sadarbībā ar Sorosa fondu -Latvija, finansējumu nodrošina Open Society Foundations un Siguldas novada pašvaldība (sk.www.brigade.lv). Paredzēts, ka tuvākajā laikā Siguldas muižas kompleksā savu darbību uzsāks arī citi Siguldas „brigadieri” un radošie uzņēmēji, piedāvājot novada iedzīvotājiem un viesiem jaunas iespējas pavadīt brīvo laiku un iegādāties pašdarinātas lietas.

 

Laipni gaidīti papīrmākslas darbnīcā „Viktora vēstules” Siguldā – liet papīru, rakstīt vēstules un sajust romantiku!


Vairāk informācijas par „Zaļajām ceturtdienām”, citiem pasākumiem un iecerēm papīrmākslas darbnīcā „Viktora vēstules”:

Zinaīda Ceske - 26710184

Ieva Vītola – 29144800

viktoravestules PIE gmail PUNKTS com

 

 

Jau 21.septembrī Cēsīs tiks palaista otrā kosmiskā zonde Zinoo-2. Šogad, vienlaikus ar zondes palaišanu tiks organizētas dažādas izglītojošas un izklaidējošas aktivitātes ģimenēm par kosmosa tēmu. Festivālu būs iespējams attālināti vērot interneta televīzijas kanālā.

Bērnu zinātnes centra Z(in)oo komanda sadarbībā ar Rīgas Tehniksās universitātes Cēsu filiāles studentiem pērn 12.oktobrī palaida pirmoa Latvijas kosmisko zondi Zinoo-1, kura sasniedza aptuveni 30km augstumu un iemūžināja Latviju no tā. Zonde Zinoo-2 no būs tehniski sarežģītāka - tajā tiks iemontēti mērinstrumenti augstuma, temperatūras noteikšanai un raidīšanai uz zemes. Līdztekus dažādu mērījumu raidīšanai, tiek paredzēta arī video signāla raidīšana, ko būs iespējams vērot tiešsaistes režīmā Z(in)oo Kosmosa Festivāla mājas lapā www.spacefestival.eu. Šogad misijas tehniskā realizācija un vadība uzticēta pieredzējušam elektronikas inženierim un kosmosa entuziastam Andrejam Puķītim.

“Zondes palaišana būs festivāla kulminācija, taču visas dienas garumā apmeklētāji varēs piedalīties dažādās ar kosmosu saistītās sacensībās un atrakcijās,” stāsta festivāla vadītājs Pauls Irbins. Apmeklētāji festivāla ietvaros varēs sacensties gaisa un ūdens raķešu būvniecībā, par kosmonauta titulu un par “kosmiskāko kostīmu”. Būs arī virkne “kosmisku” atrakciju - reaktīvo raķešu konstruēšana, kosmiskās šūpoles, nulles gravitācijas tranpolīns, katapultes palaišana, Igaunijas zinātnes centra AHHAA planetārijs, zinātnes eksperimenti, robotikas nodarbības un vēl.

Sadarbībā ar Chaula.tv festivāla norise tiks translēta arī Lattelekom kabeļu televīzijā. Tiešraidē varēs sekot festivāla norisei, zondes palaišanai un glābšanai, piedalīties konkursos, iepazīties ar kosmosa jaunumiem pasaulē. “Ar SpaceFestivalTV starpniecību skolām un citām izglītības iestādēm būs iespēja savā iestādē noorganizēt Kosmonautikas Dienu.” stāsta Pauls Irbins “SpaceFestivalTV parādīs kā ar mājā pieejamiem resursiem var uzbūvēt gaisa un ūdens raķetes. Tie, kas nevarēs atbraukt uz Cēsīm, savās skolās vai mājās varēs taisīt raķetes un sacensties savā starpā”. Skolām vai izglītības iestādēm, kas vēlas organizēt Kosmosa Dienu, nepieciešams piereģistrēties festivāla mājas lapā, lai saņemtu detalizētu informāciju par nepieciešamiem sagatavošanas darbiem.

Pateicoties sadarbībai ar Igaunijas zinātnes centru AHHAA un Lietuvas kosmosa Asociāciju, kosmosa dienas tiks organizētas arī Igaunijas un Lietuvas mācību iestādēs. Festivāla partneri ir uzņēmums GRANDEG, Izdevniecība “Lielvārds”. Atbalstītāji: Cēsu novada dome, Priekuļu novada dome, Vides Risinājumu Institūts, Aktīvā tūrisma centrs EŽI.

 

Papildus informācija:

www.spacefestival.eu

www.zinoo.lv

 

Kontakti:

Pauls Irbins, festivāla vadītājs, 29423324, pauls PIE zinoo PUNKTS lv

Ieva Felca, festivāla koordinators, 26480556, ieva.felca PIE gmail PUNKTS com

Adrejs Puķītis, Zinoo-2 misijas vadītājs, 29117663, andrejs.pukitis PIE gmail PUNKTS com

Ik vasaru Rūjienas novada amatierteātrais valcēniešus, kā arī tuvākas un tālākas apkārtnes teātra cienītājus pārsteidz un iepriecina ar kādu viesizrādi. Šoreiz tā būs Vilsa Evansa & Valentaina komēdija „Kaudzēm naudas” sestdien, 24.augustā plkst.18.00 Valkas pilsētas brīvdabas estrādē vai lietus gadījumā – kultūras namā.   

Izrādes „Kaudzēm naudas” darbība norisinās 20.gadsimta sākumā greznā angļu namā Mārlovā. Obrijs Henrijs Meitlends Elingtons saņem negaidītu mantojumu no sava Meksikā mirušā brāļa. Viņa sievu Luīzi pārņem nevaldāma vēlme naudu paturēt, neļaujot tai brīvi cirkulēt, atdodot parādus. Tiklīdz cilvēki naudu grib paturēt, sākas grūti laiki. Luīzes radošā pieeja mantojumam ierauj laulāto pāri aizraujošos, šausminoša trillera cienīgos piedzīvojumos. Tajos aktīvu dalību ņem arī pārējie lugas varoņi, piedzīvojot daudz komisku situāciju. 

Izrādē darbojas: Ēriks Krūmiņš (Obrijs Henrijs Meitlends Elingtons), Baiba Šmite (Luīze Elingtone), Inta Šmite (Miss Benita  Malita), Guntars Svīķis (Sprūlzs, sulainis ), Dzintra Vende (Simpsone, istabene), Jānis Sirmulis (Džeims Čestermens, advokāts), Laila Lūse (Džīna Everarde), Andis Biržmanis (Henerijs), Andis Biržmanis (Džordžs Meitlends). Izrādes režisore – Aīda Vasiļjeva, scenogrāfs – Arnis Ozoliņš.

Ieeja uz izrādi Ls 1,50 (bērniem Ls 0,50).

 

Papildus informācija

Valkas pilsētas kultūras nama pasākumu organizatore Līga Pandalone, 64723705

 

Informāciju sagatavoja

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Sestdien un svētdien, 24.un 25.augustā no plkst.10.00 Valkas ģimnāzijas sporta hallē (Valkā, Raiņa ielā 28A) norisināsies turnīrs badmintonā pāru spēlēs „Valka dubultspēles 2013”. Čempionātu organizē biedrība Valkas badmintona klubs (VBK) „Lotos”, sadarbībā ar Valkas novada domi un SIA „SETS”.

Sacensībās aicināti piedalīties badmintonisti, sākot no 12 gadiem un vecāki. Sacensības notiks: vīriešu dubultspēlēs A, B, C līga un sieviešu dubultspēlēs A, B, C līga (sestdien, 24.augustā), kā arī jauktās dubultspēlēs A, B, C līga (svētdien, 25.augustā). Pirmo trīs vietu ieguvēji visās līgās tika apbalvoti ar medaļām. Savukārt pirmo vietu ieguvēji visās kategorijās A līgā tiks apbalvoti ar dāvanu karti Ls 100,- vērtībā katram dalībniekam.

Sacensību nolikums atrodams Valkas novada mājas lapā www.valka.lv sadaļā „Sports” – „rezultāti un nolikumi”. Laipni aicināti visi aktīvās atpūtas cienītāji un līdzjutēji!   

 

Papildus informācija

VBK „Lotos”, Vjačeslavs Baskovs, vbklotos PIE gmail PUNKTS com, 29144219

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Sestdien, 24.augustā Valkā pie Zāģezera noslēgsies Valkas novada čempionāts pludmales volejbolā. Čempionāts šogad tiek organizēts pirmo reizi, lai dažādotu sporta pasākumus novadā, kā arī lai tajos varētu piedalīties vairāk vietējo iedzīvotāju. Sacensības norisinās trīs posmos, no kuriem pie kopvērtējuma tiks ņemti vērā divi labākie. 1.posms notika 20.jūlijā Ērģemē, bet 2.posms – 11.augustā Lugažos.

Pirmie divi posmi bija slēgtie, paredzēti tikai un vienīgi Valkas novada iedzīvotājiem, savukārt pēdējais, noslēguma posms Valkā ir atklātais, kurā var startēt visi spēlēt gribētāji. Komandu reģistrācija no 10:00 – 10:30, komandu izloze 10:40, sacensību sākums visos posmos 11:00.

Lai veicinātu to, ka sacensībās piedalās vietējie, katrā posmā būs 2 vērtējumi – apbalvos ne tikai 3 labākos visa posma uzvarētājus katrā grupā, bet arī 3 labākās vietējās komandas katrā grupā – Tautas vai Meistaru. Šīs grupas tiek veidotas jau šogad – tautas grupā piesakās komandas, kas savas spējas pludmales volejbolā nevērtē pārāk augstu, un uzskata sevi par iesācējiem šī sporta veida apritē. Meistaru grupā piesakās komandas, kas vēlas mēroties spēkiem ar komandām, kuras ikdienā trenējas un piedalās nopietnos turnīros. Bez tam, lai veicinātu vietējo aktivitāti, konkrētā posma norises vietas iedzīvotāji maksā 50% no dalības maksas.

Sacensības organizē un vada Valkas novada dome un volejbola klubs „VK Valka”. Sacensību galvenais tiesnesis: Gints Švecs, sekretāre: Vēsma Selga. Dalības maksa 4,- Ls no komandas. Pieteikumus sūtīt uz e-pastu: gincis18 PIE inbox PUNKTS lv

Čempionāta nolikums atrodams www.valka.lv sadaļā „sports” – „rezultāti un nolikumi”.

 

Papildus informācija

Čempionāta galvenais tiesnesis Gints Švecs, 29844083

 

Informāciju sagatavoja

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Piektdien, 23. augustā, un sestdien, 24. augustā, Kocēnu novada Vaidavā norisināsies Kocēnu novada svētki. Novada iedzīvotājiem un viesiem tiks piedāvāta daudzveidīga pasākumu programma.

23. augustā no plkst. 12.00 Krēslinieku sētā norisināsies Mālu svētki ar cepļa iekraušanu un kurināšanu, radošām mākslas darbnīcām, tautas daiļamata meistaru lekcijām, latvju dančiem un rotaļām.

24. augustā plkst. 10.00 Vaidavas kultūras un amatniecības centrā tiks atklāta tautas lietišķās mākslas studijas „Māra” un Vaidavas amatnieku izstāde, ko papildinās ikgadējā dāliju izstāde. No plkst. 11.00 līdz plkst. 15.00 Vaidavas ezermalā notiks amatnieku, uzņēmēju un mājražotāju tirdziņš un Kocēnu novada amatierteātru izrādes. Bērni varēs iesaistīties radošajās darbnīcas. Plkst. 16.00 senlietu muzejā „Meldri” norisināsies pankūku cepšanas konkurss, savukārt no plkst. 20.00 Vaidavas ezera krastā kopā ar pašdarbības kolektīviem tiks svinēti Kocēnu novada godi, kuru laikā tiks iedegta uguns skulptūra „Vaidavas ūdensroze”. Svētku ballē uz dejām aicinās grupa „Vēja muzikanti”. Visi svētku pasākumi ir bezmaksas.

Zemnieki, amatnieki un mājražotāji laipni aicināti pieteikties dalībai izstādē - tirdziņā, zvanot pa mob.tālr.: 26321158 (Ināra Blūma).

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

No piektdienas, 23. augusta, līdz svētdienai, 25. augustam, Kocēnu pagasta “Zirgaudzētavā Kocēni” notiks  “LR Nacionālais čempionāts 2013”, “Baltijas kauss 2013” un “Kocēnu kauss 2013” - pajūgu braukšanas, konkūra un iejādes sacensības. Pajūgu braukšanā šīs ir nozīmīgākās un lielākās sacensības Latvijā kopš 2010. gada, kad tās pirmo reizi tika organizētas „Zirgaudzētavā Kocēni”. Katru gadu sacensībās piedalās vairāk nekā 15 ekipāžu no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Divus iepriekšējos gadus sacensībās piedalījās dalībnieki no Somijas. Katru dienu sacensības sāksies plkst. 11.00, ieeja bez maksas. Sacensības organizē “Zirgaudzētava Kocēni" un biedrība "Kokmuiža".

“LR Nacionālais čempionāts 2013”, “Baltijas kauss 2013”, "Kocēnu kauss - 2013" pajūgu braukšanā

ñ 23. augustā plkst. 11.00 - Manēžas braukšana

ñ 24. augustā plkst. 11.00 - Šķēršļu maratons

ñ 25. augustā plkst. 11.00 - Konusu braukšana

"Kocēnu kauss - 2013" jātnieku sportā - konkūrā, iejādē

ñ 23. augustā plkst. 17.00 - Iejādes sacensības

ñ 24. augustā plkst. 11.00 - Konkūra sacensības

ñ 24. augustā plkst. 12.00 - 15.00 - Iespēja vizināties zirga mugurā

 

 

 

Informāciju sagatavoja:

Eva Eglīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome

Tālr.: 642 07683

E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv

www.kocenunovads.lv

Svētdien, 1.septembrī, no plkst.11.00 laukumā pie Valmieras Kultūras centra tiks atzīmēti Ziedu svētki „Uzziedi, Valmiera!”, kas Valmierā tiek svinēti jau desmito gadu pēc kārtas. Krāšņās svinības organizē Valmieras Kultūras centrs sadarbībā ar „Pārsteigumu karuseli” un pasākumu vadītāju Jogitu Pūpolu.

           

No plkst.11.00 līdz 12.00 gaidāma muzikāla rotaļu programma „Burvju zieds”, kurā piedalīsies Runcis Zābakos, Pūķīte Dūdīte un pasākumu vadītāja Jogita Pūpola.

            No plkst.12.00 līdz 14.00 būs iespēja darboties radošajās darbnīcās „Krāsainais zieds” un „Raibais taurenis”, kā arī tiks organizēti dažādi konkursi un stafetes bērniem. Tā būs iespēja tikt pie saldām un krāsainām balvām!

            Plkst.16.00 par godu Ziedu svētkiem ar skanīgu koncertu uzstāsies LNT šova „Dziedošās ģimenes 4” uzvarētāji – Tihovsku ģimene no Ludzas. Koncertā būs iespēja dzirdēt tautā iemīļotas dziesmas no šova programmas, kā arī jaunus priekšnesumus. Tāpat skanēs latgaliešu tautasdziesmas no folkloras kopas „Ilžas” repertuāra, iemīļotas Raimonda Paula, Imanta Kalniņa un citu populāru komponistu dziesmas. Muzikālo pavadījumu dziesmām radīs paši solisti, spēlējot vijoli, kokli, cītaru, bungas un akordeonu. Programma iecerēta kā muzikāls ceļojums laikā, kur senatnīgais satiekas ar mūsdienīgo.

            Jāpiemin, ka 31.augustā un 1.septembrī laukumā starp Valmieras Kultūras centru un t/c „Valleta” gaidāmas aktivitātes bērniem ar „Lec un minies”.

            No piektdienas, 30.augusta, teritorijā no Valmieras muzeja līdz Valmieras Kultūras centram uzziedēs krāšņas ziedu kompozīcijas, jo Valmierā tiks svinēti desmitie Ziedu svētki, kas būs veltījums pilsētas 730 gadu jubilejai. Šogad Ziedu svētkos piedalīsies saloni „Vētras”, „Amarillis”, „Alpīnija”, „Rēzija”, „Amilano”, „Līgas floristika”, kā arī Baibas Grīnbergas floristikas meistardarbnīca, SIA „Valmieras namsaimnieks” un Valmieras muzejs. Māksliniece Inta Skrastiņa stāsta, ka ziedu salonu floristi varēs radoši izpausties, veidojot savu veltījumu pilsētai, tās iedzīvotājiem, viesiem un, protams, skolēniem, uzsākot skolas gaitas.

 

Alūksnes novads aicina uz interesantiem un krāšņiem pasākumiem septembrī! Ikvienam interesantam iespējams piemeklēt ko savai gaumei atbilstošu! Aicinām aplūkot pasākumu apkopojumu!

Sporta pasākumi

10. septembrī Orientēšanās seriāls „Horizonts” Gaujienā.  Starts no 16.00 – 18.00.

15. septembrī 10.00 Alūksnes novada čempionāts minifutbolā, 3. kārta Pilssalas stadionā.

17. septembrī Orientēšanās seriāls Horizonts „Silaktīs” Alsviķu pagastā. Starts no 16.00 - 18.00.
21. septembrī Alūksnes novada pašvaldības darbinieku sporta diena „Rudens pārgājiens” Jaunannā.
29. septembrī 10.00 Alūksnes novada atklātā kausa izcīņa galda tenisā Alūksnes pilsētas Bērnu un jaunatnes sporta skolas angārā.

 

Alūksnē

7. septembrī Alūksnes stacijā Bānīša svētki „Pa sliedēm uz GAVIĻNIEKA 110. svinībām”:

Kustības grafiks ar signāla laikiem

no 10.00         

(Pleskavas deju kolektīvs „Zavaļinka”, Alūksnes pilsētas Tautas nama deju kopa „Jukums”, Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestris, Alūksnes māmiņu klubs, u.c.)

  • gaidīšanas rosība
  • godināšana
  • viesu izrādīšana

 

no 11.30         

(novada stāstnieki, Alūksnes pilsētas skolas, Jaunlaicenes dziedātāji, Alūksnes sporta klubs „Spēka pasaule”, Alūksnes muzejs, u.c.)

  • lielīšanās

“Pret nokalnīti augstu tas apstājas un pūš…”

  • spēles un jautrības

“Ir jāpastumj ar plaukstu, ar plecu jāpagrūž…”

  • sadziedāšanās

“Čšs, čšs, tuk, tuk, tuk…”

  • atmiņas

“Panākt to un noskriet var…”

 

15.00  

muzikāli kustīgs apsveikums „Ripo mazais BĀNĪTIS”

(Alūksnes bērnu un jauniešu kolektīvi)

 

18.00  

Dižkoncerts „Atkal, atkal ir debesis pušu”

(Dāmu pops, EOLIKA, Antra Stafecka, Aldis Siliņš u.c.)

20.00  

GAVIĻNIEKA balle

(duets Gunārs & Zane)

 

Ieeja visas dienas garumā: smaids, labs noskaņojums un līdzdarbošanās

 

12. septembrī 19.00 Alūksnes pilsētas Tautas namā Mūzikas un mākslas atbalsta fonds aicina uz uzvedumu „Jaucības un nejaucības” pēc rakstnieces Andas Līces grāmatu motīviem.

Piedalās: Lāsma Kugrēna, Jānis Mūrnieks un Jēkabs Reinis. Režisore: Virdžīnija Lejiņa, muzikālais pavadījums: Elīna Līce. Ieeja: Ls 3, Ls 4. Biļetes jau pārdošanā!

14. septembrī 16.00 Alūksnes pilsētas Tautas namā Alūksnes pilsētas Tautas nama skolotāju kora „Atzele” koncerts. Ieeja: bez maksas.

3. oktobrī 13.00 Alūksnes pilsētas Tautas namā Valmieras kino studijas teātra izrāde bērniem „Smurfiņi un zelta statuete”. Ieeja: Ls 2. Biļešu iepriekšpārdošana Alūksnes pilsētas Tautas nama kasē no 10.09.2013.

3. oktobrī 19.00 Alūksnes pilsētas Tautas namā Valmieras Drāmas teātra izrāde „Acālija”. Biļetes iepriekšpārdošanā Alūksnes pilsētas Tautas nama un „Biļešu paradīzes” kasēs.

 

Alūksnes muzejā

Izstādes

Līdz 6. septembrim D. Pakalna fotoizstāde „Starpelpa” - 40 lielformāta (60x90 cm) krāsu fotogrāfijas. Tapušas unikālajā Latvijas, Norvēģijas, Anglijas, Skotijas, Itālijas, Francijas un Čehijas dabā, bez fotošopa radītiem mākslīgiem izskaistinājumiem. Katru fotogrāfiju – kā paplašināts bildes paraksts – papildina autora prātā radies īspants, brīžiem apcerīgs, brīžiem ģeķīgs, reizēm bildes rašanās brīža emocijas atainojošs.

 

No 10. septembra Kristīnes Luīzes Avotiņas darbu izstāde - figurālā glezniecība un ornaments.

 

No 10. septembra izstāžu ciklā „Tiem, kam pāri 100” -  mākslinieki Lilija Līce un Jānis Selga. 

 

Metālmākslinieka Miervalža Zibens darbu izstāde

„Kalumam jābūt tik vieglam, lai neredz darba smagumu,” - saka mākslinieks. Par to var pārliecināties, aplūkojot viņa darbu izstādi – majestātiski svečturi, neparasti dizaina priekšmeti, kuros autors atklāj, cik perfekti pārvalda dzelzs plastiku.

 

Juveliermeistera Tālivalža Kivlenieka rotu izstāde17: Saktiņa - .925 sudrabs

Juvelierizstrādājumos atveidoti nacionālie tautas etnogrāfiskie elementi, talismani un modernā stila juvelierizstrādājumi. Izmantojot antīkus maģiskos simbolus un dizainu, radītie juvelierizstrādājumi izraisīs pārdomas par tagadni, liks pakavēties pagātnes atmiņās par labiem un priecīgiem brīžiem un aicinās pasapņot par nākotni.

 

Līdz 15.septembrim Apaļajā tornī izstāde „Ūdens motosportam Alūksnē – 55”.

 

Līdz 15. septembrim Ledus pagrabā „Barona garāža”. Apskatāmi Rīgas motormuzeja eksponāti, kas ļauj ielūkoties pagājušā gadsimta sākumā un dod nelielu ieskatu automobiļu un velosipēdu evolūcijas gaitā.

 

 „Marienburgas cietoksnis cauri gadsimtiem”. Alūksnes viduslaiku pilsdrupas ir valsts nozīmes arhitektūras un reizē arī arheoloģijas piemineklis. Pilsdrupas atrodas uz Alūksnes ezera lielākās salas - Pilssalas. 

 

Pastāvīgās ekspozīcijas

Šogad atjaunotā „Leo Kokle. Mākslinieka istaba”. Gleznotājs, portretists, jauno mākslinieku darbu izstāžu tradīcijas iniciators, tautā populārs un iemīlēts mākslinieks, viens no talantīgākajiem sava laika gleznotājiem.

 

„Totalitārā režīma cietušo piemiņas istaba” - 1941., 1949. gada represiju atceres ekspozīcija.

 

„Skulptūras un citi nesenās pagātnes liecinieki” Atmiņas par laiku, kad Alūksnes parkā bija skulptūrdārzs, kurā atradās tēlnieču L. Līces, V. Mikānes, G. Grundbergas veidotie darbi.

 

Alūksnes pilsētas bibliotēkā

Literatūras izstādes:

02. – 30.09. Kad starp dzejas rindām lapas čab… (Dzejas dienas)

02. – 30.09. Labais tonis svētkos un ikdienā (abonementā)

02. – 30.09. Sports un veselība (lasītavā)

02. – 20.09. Vēsmas Kokles - Līviņas grafisko zīmējumu izstāde „Vēlās ilūzijas ziedu fantāzijā…” (bērnu lit. nod.)

02. – 30.09. „Šurp grāmatas – uz skolu!” (bērnu lit. nod.)

 

Pasākumi:

06.09.2013. Bibliotekārā stunda 1. klašu skolēniem „Iepazīsti bibliotēku!”            (bērnu lit. nod.)

11.09.2013. Dzejas dienām veltīta pēcpusdiena „Mans mīļākais dzejolis” (bērnu lit. nod.)

19.09.2013. Prāta spēles internetā (bērnu lit. nod.)

25.09.2013. Radošā darbnīca meitenēm „Auduma puķes it visur – matos, pie apģērba un pat pie skolas somas!” (bērnu lit. nod.)

11., 25.09. Diena bez datora (bērnu lit. nod.)

16. – 25.09. Eiropas Valodu dienai veltīts konkurss (ES informācijas centrā)

30.09.2013. Jauno grāmatu diena (abonementā)

 

Alsviķu pagastā

12. septembrī 10.00 Alsviķu kultūras namā senioru kopas „Noskaņa” kopā sanākšana.

22. septembrī no 9.00 Strautiņos pie pamatskolas XIV Alsviķu Miķeļa jampadracis ar andeli.

Plaša kultūras, atpūtas un sporta programma.

Alsviķu bibliotēkā literatūras izstādes: rakstniekiem Ļevam Tolstojam – 185, Vilim Veldrem - 105, dzejniecēm Inesei Zanderei – 55, Birutai Skujeniecei – 125, tēlniecei Lilijai Līcei – 100; tematiskā izstāde – Miķeļdiena. Bibliotēkas dzimšanas diena – tikšanās ar rakstnieci (laiks tiks precizēts).

Strautiņu bibliotēkā literatūras izstādes: rakstniekiem  A. Grodam – 80,   V. Veldrem – 105,   P. Balodei – 125, dzejniekiem  P. Silam – 105, A. Manfeldei – 40, tematiskās izstādes: „ Nāk skolas sētā septembris”, „Miķelītis – bagāts vīrs”.

 

Annas pagastā

29. septembrī 17.00  Annas kultūras namā izcilā vecmeistara Ivara Selecka pilnmetrāžas dokumentālās filmas „Kapitālisms Šķērsielā” demonstrēšana. Ieeja: Ls 1.

Annas pagasta bibliotēkā literatūras izstādes: rakstniekam Vilim Veldrem – 105, „Dzejas dienas rudenīgās skaņās” dzejnieki - novadnieki.

 

Ilzenes pagastā

8. septembrī 10.00 Siluleju mežā Ilzenē Sēņošanas sacensības.

 

Jaunannas pagastā

Jaunannas bibliotēkā literatūras izstādes: „Lidojošie burti” (Inesei Zanderei – 55), Dzejas dienām veltīta izstāde.

 

Jaunalūksnes pagastā

17. septembrī 14.00 Bejas novadpētniecības centrā Jauno naturālistu pulciņa pirmā nodarbība „Es - dabas un vēstures pētnieks”.

19. septembrī 14.00 Bejas novadpētniecības centrā dokumentālas filmas par norisēm Jaunalūksnes pagastā demonstrēšana.

20. septembrī 10.00 Bejas novadpētniecības centra pārgājiens ar uzdevumiem Beja – Tūcene.

26. septembrī 16.00 Bejas novadpētniecības centrā nodarbība Seno amatu darbnīcā „Ziemas salātu daudzveidība”.

Bejas novadpētniecības centrā tematiskās izstādes „Novadniekam Alfrēdam Dāvidam - 90”, „Dažādi bukleti un informatīvie izdevumi par Alūksni un tās apkārtni”.

 

Kalncempju pagastā

14. septembrī 11.00 Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā Pļaujas svētki „Zelta lini - sudraba sēklas”. Ieejas maksa: Ls 2 pieaugušajiem, Ls 1 skolēniem un dienas nodaļas studentiem. Transporta stāvvieta: Ls 1 vienam transporta līdzeklim.

Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā rudens ekskursijām skolu jaunatnei piedāvā interesantas, atraktīvas ekskursijas ar līdzdarbošanos dažādos darba procesos, iespējām sakurt ugunskuru un uzspēlēt spēles.

 

Liepnas pagastā

28. septembrī  pie Liepnas tautas nama notiks Miķeldienai veltīts pasākums „Ai, bagātais Miķelīti...”.

 

Mārkalnes pagastā

2. - 6. septembrī Mārkalnes pagasta bibliotēkā tematiskā izstāde „1. septembra noskaņās”.

2. - 27. septembrī Mārkalnes pagasta bibliotēkā literatūras izstāde „Fantastiskā Bērnu žūrija 2013”.

13. septembrī Mārkalnes pagasta bibliotēkā Bērnu žūrijas ekspertu dzejas lasījumi „Veltījums Dzejas dienām”.

 

Mālupes pagastā

28. septembrī 18.00 Mālupes kapos svecīšu vakars.

 

Pededzes pagastā

2. septembrī Pededzes bibliotēkā Jaunāko grāmatu apskats skolēniem „Kad lapas plaukst un migla krīt”.

14. septembrī Pededzes bibliotēkā ekskursija skolēniem un pensionāriem uz Ojāra Vācieša muzeju Trapenē Dzejas dienu ietvaros „Lai katrs rīts ar gaišu prieku atnāk”.

27. septembrī Pededzes bibliotēkā pensionāru - jubilāru godināšana „Sirds bagātība nesarūs”.

28. septembrī 17.00 Kūdupes kapos svecīšu vakars.

 

Zeltiņu pagastā

28. septembrī 22.00 Zeltiņu tautas namā ballē spēlēs grupa „ Rondo”. Ieeja: Ls 2.

Zeltiņu muzejā pastāvīgās ekspozīcijas: „Novadnieku istaba”, „Nesenā pagātne”, „Mana skola Zeltiņos”, izstādes: „Bērnība bez transformeriem”, „Bruņurupuci meklējot”, „Gadsimtu vējos šūpojoties”, „Brīži iz zeltiniešu dzīves”, „Zeltiņi 2012”, foto ceļojumi: „Zeltiņi 2012”, „Mani zaļie lakati”, ekskursijas uz bijušo PSRS kodolraķešu bāzi.

 

Ziemera pagastā

28. septembrī 22.00 Māriņkalna tautas namā balle, spēlēs grupa „Galaktika”. Ieeja: Ls 2.

No 30. augusta līdz 6. septembrim Māriņkalna bibliotēkā Zinību dienai veltīta izstāde.

12. septembrī Māriņkalna bibliotēkā izstāde „Dzejniecei  I. Zanderei – 55” un bibliotekārā stunda Dzejas dienu ietvaros.

26. – 30. septembrī Māriņkalna bibliotēkā  tematiska izstāde „Miķeļi – rudens saulgriežu laiks”.

Māriņkalna bibliotēkā „Lasi un vērtē!” - ,,Bērnu žūrijas – 2013’’ grāmatu kolekcijas izstāde bibliotēkā.     

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālrunis: 64381488

www.aluksne.lv

Līdz 29.septembrim Valmieras Kultūras centrā aplūkojamas Jāņa Anmaņa gleznas – mākslinieka desmit vecākie darbi.

           

Jānis Anmanis dzimis 1943.gada 6.decembrī Rīgā. 1963.gadā beidzis J. Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu, bet 1969.gadā – Latvijas Mākslas akadēmijas Rūpnieciskās mākslas nodaļu. Izstādēs piedalās kopš 1965.gada, un personālizstādes izstādītas Rīgā, Sofijā (1979), Madonā, Maskavā (1989), Engurē, Romā (1984), Aizkrauklē, Cēsīs, Norčepingā (Norvēģija, 1990), Talsos, Pleskavā (1998), Jelgavā un citur.

Jānis Anmanis nodarbojies ar monumentālo glezniecību, aptverot gan miniatūrformāta ainavu gleznojumus, gan lielformāta daudzfigūru kompozīcijas, ir grāmatu un preses izdevumu ilustrāciju autors, kā arī pievērsies scenogrāfijai un bijis filmu mākslinieks Rīgas kinostudijā. Paralēli raksta dzejoļus un pasakas, ko izdevis grāmatās, un komponē mūziku.

1998.gadā mākslinieks apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Sestdien, 31.augustā plkst.14.00 Valkas pilsētas stadionā sāksies turnīrs amerikāņu futbolā starp komandām „Riga MadDogs” (Latvija) un „Tartu Titans” (Igaunija). Tiem, kas no šīs spēles noteikumiem vēl neko nezin, nav jāsatraucas, jo spēles laikā tiek komentēts laukumā notiekošais un skatītāji tiek iepazīstināti ar futbola noteikumiem.

Līdz šai sezonai amerikāņu futbols Latvijā bija tikai kā entuziastu rosīšanās savā pilsētā un komandā. Latvijā ir divas komandas „Riga MadDogs” un „Saldus Warriors”. Šogad tika panākta vienošanās par pirmo oficiālo turnīru, kurā tika pieaicināta arī ziemeļu kaimiņu komanda no Igaunijas – „Tartu Titans”. Kopā ar „Saldus Warriors” un „Riga MadDogs” tika izspēlēts regulārais čempionāts, pēc kura divas stiprākās komandas tiksies Baltijas līgas finālā, kurš notiks šī gada 31.augustā. Kā vidusceļš starp abām finālistēm – „Riga MadDogs” un „Tartu Titans” tika izvēlēta Valka. Turnīra ietvaros abas komandas tikās jau divas reizes, kur pirmajā spēlē „Tartu Titans” guva uzvaru ar 6:0. Otrajā spēlē rīdzinieki ņēma virsroku ar rezultātu 28:14. Tāpēc fināls solās būt aizraujošs. Bez tam, ar šādu nosaukumu rīdzinieki spēlēs pēdējo reizi, jo komanda maina nosaukumu uz „Riga Lions”, kas būs skanīgāks un piemērotāks nosaukums amerikāņu futbolam.

 

 Galvenie jaunumi ir šī sporta veida attīstības Latvijā organizatoriskie jautājumi. Septembrī tiek likti pamati federācijas izveidei, kas nozīmē, ka amerikāņu futbols sasniedz jaunu līmeni. Attiecīgi pēc federācijas dibināšanas, lai popularizētu amerikāņu futbolu Latvijā, tiks izspēlēts pirmais Latvijas čempionāts starp Saldus un Rīgas komandām. Turnīra formāts ir četras spēles dažādās Latvijas lielākajās pilsētās, lai iepazīstinātu ar šo latviešiem tik mazpazīstamo sporta veidu.

 

Turnīra formāts būs 8:8 (spēlētāju skaits), jo klasiskais amerikāņu futbola formāts 11:11 spēlētāju resursu ziņā visticamāk Latvijā tuvākajā laikā nepiepildīsies. Tāpat ir plānā, ka 2014.gadā tiks izspēlēts pilns Latvijas čempionāts no pavasara līdz rudenim. Pozitīvi, ka jau ir interese par komandu izveidi citās Latvijas pilsētās un mērķis nākotnē ir – izspēlēt čempionātu jau starp četrām vai pat sešām komandām.