Arhīva kalendārs

« September 2013 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

7. septembrī visas dienas garumā ar dažādām jautrām un atraktīvām izdarībām Alūksnes dzelzceļa stacijas apkārtnē aicinām svinēt 110. gadskārtu šaursliežu dzelzceļam, kas savieno divas Ziemeļvidzemes pilsētas – Gulbeni un Alūksni.

Bānītis, kas vēl arvien ikdienā pārvadā pasažierus 33 kilometrus garajā posmā, un ir iecienīts tūrisma objekts, alūksniešiem ir daļa no ikdienas dzīves - vieni ar to brauc uz darbu, citi sēņot un ogot, vēl kāds mācīties, uz balli vai satikšanos. Bānītī satiekas jau zināmi ļaudis un tiek iepazīti jauni.

Svētku dienā Alūksnes stacijā gaviļnieku sāksim gaidīt jau no pulksten 10 gan ar dažādiem kolektīvu priekšnesumiem, gan arī paši aktīvi iesaistoties. Mazākajiem svētku dalībniekiem būs iespēja uzzīmēt savu apsveikumu Bānītim tā dzimšanas dienā. Bānīša sagaidīšanā ar savu izdomu piedalīsies arī Alūksnes jaunās māmiņas.

Pulksten 10:25 ar gavilēm sveiksim jubilāru – Bānīti, kurš piestās Alūksnes stacijā. Šajā mirklī izskanēs oficiālās apsveikuma runas, pateicības cilvēkiem, kuri savu mūžu saistījuši ar bānīti un rūpējušies par šī vēsturiskā objekta saglabāšanu arī mūsdienās.

Svētku sakarā Alūksnes muzejs apzina cilvēkus, kas strādājuši dzelzceļā, taču informācija ir pieticīga, tādēļ aicinām cilvēkus, kuri ir bijuši saistīti ar Bānīti, taču kādu iemeslu dēļ nav uzaicināti, pašiem atsaukties un svētku laikā pieteikties organizatoriem, - uzsver svētku režisore Astrīda Bētere.

Pēc Bānīša godināšanas turpināsies dažādas lustes. Pasākuma apmeklētājiem būs vienreizēja iespēja redzēt īpašo Bānīša strūklaku, ko tā 110. dzimšanas dienai par godu būs sarūpējis strūklaku meistars Alvits Grīvnieks.

Svētku saimnieku lomā iejutīsies Alūksnes pilsētas Tautas nama deju kopa „Jukums”, kuri gan paši rādīs dejas, gan uzņems viesus, un šoreiz ciemos būs ieradies deju kolektīvs „Zavaļinka” no Pleskavas.

Arī apmeklētāji varēs iesaistīties dažādās aktivitātēs. Viena no tām būs lielīšanās maratons, kurā svētku rīkotāji īpaši aicina piedalīties vecākā gada gājuma ļaudis ar saviem stāstiem par Bānītī piedzīvoto, taču arī jaunieši var pastāstīt atgadījumus, ko dzirdējuši no saviem vecākiem un vecvecākiem. Lai lielīšanās ritētu raiti, tam jau gatavojas arī novada amatierteātru lielākie stāstnieki.

Notiks dažādas spēles un citas aktivitātes, kas būs saistītas ar bānīša dzīvi. Svētku organizatori pateicas Alūksnes pilsētas sākumskolai, Alūksnes novada vidusskolai, Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijai, Alūksnes pilsētas Bērnu un jaunatnes sporta skolai, kā arī klubam „Spēka pasaule” par atsaucību stafešu organizēšanā.

Pēc pulksten 13 svētku apmeklētāji varēs sadziedāties kopā ar Jaunlaicenes dziedātājiem, būs sagatavotas arī īpašas Bānīša dziesmu grāmatas.

Pulksten 14 lielajā šķūnī pie stacijas uz atmiņu stundu aicināti visi ar Alūksnes staciju saistītie cilvēki – gan kantora darbinieki, gan strādnieki. Uz šo satikšanos mīļi gaidīti arī tie bijušie dzelzceļa darbinieki, kurus nav izdevies apzināt. Savukārt visas dienas garumā šķūnī varēs vērot dažādas filmas.

Gaviļnieka otro ierašanos Alūksnē sagaidīsim pulksten 15:10, kad dziedoši un dejojoši Alūksnes bērnu un jauniešu kolektīvi būs sagatavojuši muzikālu apsveikumu „Ripo mazais Bānītis”. Savukārt pulksten 18 svētku dižkoncertā skatītājus iepriecēs tādi mūziķi kā „Eolika”, „Dāmu pops”, Antra Stafecka, Aldis Siliņš un citi. 110. dzimšanas dienas svinības noslēgsies ar balli pie stacijas, kurā par deju mūziku gādās Gunārs un Zane.

Jāpiebilst, ka visus pasākumus varēs apmeklēt bez maksas.

 
SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Alūksnes novada pašvaldība aicina līdz 25. septembrim pieteikt apbalvošanai ar pašvaldības augstāko apbalvojumu „Sudraba zīle” tos līdzcilvēkus, kuru veikums ir bijis īpaši nozīmīgs Alūksnes novada labā.

Pašvaldības augstākā apbalvojuma saņemšanai var pieteikt gan Alūksnes novada iedzīvotājus, gan arī personas, kas dzīvo un darbojas Latvijā vai ārzemēs. Tāpat apbalvošanai ar „Sudraba zīli” var pieteikt fizisku personu grupu – kolektīvu, kā arī Alūksnes novadā reģistrētu vai darbojošos juridisku personu un tās struktūrvienību (uzņēmumu, filiāli).

Ar „Sudraba zīli” apbalvo personas par nozīmīgu veikumu vai sevišķiem nopelniem Alūksnes novada labā, kas var izpausties kā atsevišķs izcils darbs vai ilgstoša, priekšzīmīga un panākumiem bagāta darbība Alūksnes novada attīstībā, ieguldījums, izcili sasniegumi valsts pārvaldes, politiskajā, pašvaldības, tautsaimniecības, sabiedriskajā, kultūras, sporta, izglītības, veselības un sociālās aizsardzības, sociālo pakalpojumu, zinātnes vai saimnieciskajā darbā, valsts aizsardzības, sabiedrības drošības, labdarības vai citā novadam nozīmīgā jomā.

Lai ieteiktu apbalvošanai kādu personu, aicinām rakstīt iesniegumu brīvā formā, tajā pēc iespējas precīzi norādot informāciju apbalvojuma piešķiršanai pieteiktās personas identificēšanai – personas vārdu, uzvārdu, dzīvesvietu, nodarbošanos vai ieņemamo amatu. Ja apbalvošanai izvirzāt juridisku personu, tad jānorāda tās nosaukums un adrese, bet, ja piesakāt  personu grupu – kolektīvu, tad tā nosaukums (ja tāds ir) un vadītāja (līdera) vārds un uzvārds.

Pieteikumā jānorāda pamatojums, kādēļ jūsuprāt konkrētā persona būtu jāapbalvo ar pašvaldības augstāko apbalvojumu, vispusīgs to nopelnu apraksts, par kuriem ierosina apbalvot, uzsverot sevišķus nopelnus Alūksnes novada labā. Vienlaikus aicinām norādīt, kurā no jomām pieteiktais kandidāts būtu apbalvojams.

Kandidātus apbalvošanai ar pašvaldības augstāko apbalvojumu var izvirzīt fiziskas vai juridiskas personas gan individuāli, gan kolektīvi, rakstiski vai elektroniski par to informējot pašvaldību.

Pieteikuma autoram jānorāda savs vārds, uzvārds, personas kods un dzīvesvieta, bet, ja pieteikumu iesniedz juridiska persona, tad jānorāda tās nosaukums, reģistrācijas numurs un juridiskā adrese, kā arī parakstīt tiesīgā persona.

Vērtējot apbalvojumam izvirzītos pretendentus, tiks ņemta vērā kandidāta pilsoniskā un sabiedriskā aktivitāte, reputācija, sevišķi nopelni pašvaldības un/vai sabiedrības labā atbilstoši nominācijai, ieguldījums novada tēla veidošanā un popularizēšanā, profesionālā vai sabiedriskā darbība. Iesniegtos pieteikumus izvērtēs īpaša komisija, bet gala lēmumu pieņems Alūksnes novada dome.

Pieteikumus līdz 25. septembrim aicinām iesniegt personīgi Alūksnes novada pašvaldības administratīvās ēkas 3. stāvā 306. kabinetā Dārza ielā 11, Alūksnē, sūtīt pa pastu Alūksnes novada pašvaldībai Dārza ielā 11, Alūksnē, Alūksnes novadā LV-4301 vai elektroniski uz e-pasta adresi: dome PIE aluksne PUNKTS lv ar norādi „Pieteikums apbalvošanai ar „Sudraba zīli””.

 

FOTO: Alūksnes novada pašvaldības augstāko apbalvojumu „Sudraba zīle” 2012. gadā saņēma sportists Edgars Bertuks, kurš ar saviem pasaules mēroga panākumiem orientēšanās sportā popularizējis Alūksnes novada un Latvijas vārdu

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālrunis: 64381488

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Septembra otrajā sestdienā, 14. septembrī Alūksnes novada Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā notiks tradicionālie Pļaujas svētki. Šogad svētkos īpaša goda vieta būs ierādīta liniem un dažādiem to apstrādes veidiem, tādēļ svētku moto ir „Zelta lini – sudraba sēklas”.

Pļaujas svētki sāksies pulksten 11 un tos ar horeogrāfisku uzvedumu „Kas kaitēja liniņam”, savijot darba un mīlestības tēmu, iedejos Alūksnes pilsētas Tautas nama deju kopa „Jukums” Agra un Initas Veismaņu vadībā.

Muzeja vadītāja un svētku režisore Ina Rubene atklāj, ka linu apstrādes procesu svētku laikā demonstrēs un izdziedās Briežuciema etnogrāfiskais ansamblis. Tautas lietišķās mākslas studijas „Kalme” no Alūksnes, „Sagša” no Gulbenes un „Smiltene” veidos kopēju linu izstrādājumu izstādi, bet Balvu amatniecības vidusskolas audzēkņi demonstrēs savus darinātos tērpus no linu auduma. Varēs vērot arī linu auklu apavu - peterņu gatavošanas procesu.

- Pļaujas svētku apmeklētāji varēs vērot un arī paši iesaistīties dažādos senču darbos – labības kulšanā, graudu malšanā, maizes cepšanā, kartupeļu rīvēšanā un piena seperēšanā, medus sviešanā. Varēs iemēģināt savas prasmes veļas mazgāšanā pēc senlaiku tradīcijām, kalšanā, arī rokdarbos, grozu pīšanā, ragu rotu gatavošanā, koka un māla darbos un citādi. Kā allaž savas prasmes demonstrēs mūsu ilggadējie un iemīļotie sadarbības partneri, bet aicinām arī jaunus dažādu amatu un mājražošanas prasmju meistarus pieteikties gan darbu ierādīšanā, gan savas produkcijas pārdošanā svētkos, iepriekš gan sazinoties ar pasākuma organizatoriem vai sūtot pieteikuma anketu, kas atrodama Alūksnes novada mājas lapā www.aluksne.lv, - norāda Viktora Ķirpa Ates muzeja vadītāja I. Rubene.

Svētku norisē piedalīsies arī Jaunlaicenes folkloras kopa „Putnis”, Ziemeru pagasta folkloras kopa un Rencēnu folkloras kopas „Rota”.

Sīkāka informācija par svētkiem www.aluksne.lv.

 

FOTO: Pļaujas svētkos Ates muzejā var vērot un iesaistīties tradicionālajos latviešu zemnieku sētas darbos (Foto: Vilnis Blūms)

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Gulbenes – Alūksnes Bānīša 110-gades jubilejas pasākumos, kas norisināsies 7.septembrī, piedalīsies arī starptautiskas delegācijas no Gulbenes novada sadraudzības pašvaldībām Lietuvā un Igaunijā. Rietvas bērnu pūtēju orķestris (Lietuva) uzstāsies Bānīša svētku pasākumā Gulbenē, savukārt flamenko deju grupu no Rapinas (Igaunija) varēs vērot Stāmerienā notiekošajos pasākumos, kas veltīti Bānīša jubilejai.

Informāciju sagatavoja:
Gunta Krevica,
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Gulbenes novada dome
T.26191107, e-pasts: gunta.krevica PIE gulbene PUNKTS lv

Cēsu Pils parkā kopš augusta sācis kursēt Valmieras tramvaja jaunākais brālis - kuģītis “KĀRLIS”.

Pavasarī pašvaldības aģentūra „Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs” izsludinājis konkursu par atpūtas un izklaides iespēju nodrošināšanu Pils parka dīķī. Par labāko tika atzīta aktīvā tūrisma centra "Eži" ideja, un nu kuģītis “KĀRLIS” vadā cēsniekus un pilsētas viesus apmēram 30-40 minūtes garos izbraucienos pa Pils parka dīķi. Katrs brauciens ir kā savdabīga ekskursija, kuras laikā atraktīvie kuģīša kapteiņi pasažieriem stāsta vēsturiskus notikumus un leģendas par Cēsu pili un pilsētu.

Kuģītis “KĀRLIS” ir “Ežu rūpnīcā” jau otrais uzbūvētai peldlīdzeklis. “KĀRĻA” mājvieta, kā arī vienīgā sākuma un gala pietura ir kāpnes no Pils parka estrādes puses uz dīķi. Peldlīdzekli vada kuģīša kapteiņi un to uz priekšu virza elektromotors. Papildus ir iespēja kuģīti darbināt ar pedāļiem minamu dzenratu. “KĀRLIS” vienlaicīgi var uzņemt maksimāli 30 pasažierus.

Jau pavisam drīz, 16.septembrī, savu 69.sezonu uzsāks Valmieras Kultūras centra tautas deju ansamblis (TDA) „Gauja”, uz kuru laipni aicināti visi tie, kam deja sirdī tuva.

„Neatkarīgi no tā, vai vēlies piepildīt ilgi loloto sapni par dejošanu vai meklē jaunus piedzīvojumus dzīvē, laipni gaidīsim ikvienu! Atrasties uz skatuves kopā ar cilvēkiem, kas ir tik dažādi, bet kurus vieno mīlestība uz deju, cēli nest tautastērpu un sajust skudriņas skrienam pār ķermeni, kad skatītāji uzgavilē dejas laikā vai aizkustinājumā ir piecēlušies kājās – tās ir neaprakstāmas sajūtas, kuras novēlu reiz izjust ikvienam,” ar azartu stāsta TDA „Gauja” pamatsastāva mākslinieciskā vadītāja Evita Kaķīte-Brasa. Evita norāda, ka šis ir viens no labākajiem brīžiem, kad uzsākt deju gaitas jaunā kolektīvā, jo vadītāji var brīvāk izvēlēties repertuāru un nav tik liels satraukums par gaidāmajām skatēm. „Ir aizvadīti emocionāli piesātināti Dziesmu svētki un notikumiem bagāta vasara – tas viss devis spēku ar jaunu sparu un enerģiju uzsākt jauno sezonu, kas solās būt interesanta un daudzveidīga. Būs aizraujoši ikvienam!”

Kolektīva dejotāji aicina nebaidīties un mesties iekšā šajā kopīgajā piedzīvojumā: „Esam kā liela ģimene – mūs vieno ne tikai kopīgie mēģinājumi un koncerti, bet arī regulāri tiekamies ārpus kultūras centra telpām, lai dotos kopīgos izbraucienos, izklaidētos, būtu klāt priecīgos brīžos un sniegtu atbalstu grūtos mirkļos. Tajā pašā laikā vienmēr esam bijuši atvērti jauniem „ģimenes locekļiem” – ja deja aizrauj, tad mums noteikti ir „pa ceļam”!” Dejotāji ir vienisprātis – lēmums pievienoties TDA „Gauja” ir bijis viens no labākajiem.

Ikviens interesents neatkarīgi no iepriekšējās deju pieredzes būs laipni gaidīts uz pirmo mēģinājumu 16.septembrī plkst.20.00 Valmieras Kultūras centra (Rīgas ielā 10) lielajā zālē, līdzi ņemot dejošanai piemērotu apģērbu un apavus. Ja neizdodas pievienoties 16.septembrī, tad jaunie dalībnieki būs laipni gaidīti arī citos mēģinājumu laikos.

Mēģinājumu laiki:

  • pamatsastāvam: katru pirmdienu un ceturtdienu plkst.20.00;
  • studijas grupai: katru pirmdienu un trešdienu plkst.18.00;
  • vidējās paaudzes deju kolektīvam: katru trešdienu plkst.20.00 (pirmais mēģinājums 11.septembrī).

Mēģinājumi notiek Valmieras Kultūras centra lielajā zālē.

„Kas neriskē, tas nedzer šampanieti, jeb šajā gadījumā – neuzzina, cik forši ir būt par gaujieti,” uzsver TDA „Gauja” dejotāji. Uz tikšanos jau pavisam drīz!

Turpinās Dailes teātra sadarbība ar Strenču kultūras namu, jo 13. novembrī plkst. 18:30 strencēniešiem un apkārtnes iedzīvotājiem būs iespēja apmeklēt Dailes teātra izrādi Jukuma Paleviča joku lugu 2 cēlienos “Preilenīte”. Izrāde notiks Strenču kultūras namā, Baznīcas ielā 2.

 “Pirms 10 gadiem Kultūras akadēmiju beidza Dailes teātra 8.studija. Kopš tā laika ir pagājusi desmitgade, un kādreizējie kursabiedri atkal satiekas Kārļa Auškāpa iestudētajā izrādē. Nesmukā, slinkā meita pret smuko, čaklo pameitu, neīstais un īstais precinieks – tas ir sens un jocīgs stāsts par cilvēku vājībām un tikumiem. Komēdijas tapšanas laiks varētu būt 19.gadsimta 90.gadi, bet pirmo reizi luga iestudēta Jaunajā Latviešu teātrī 1903.gadā. Dailes teātrī „Preilenīti” iestudējis Eduards Smiļģis 1926.gadā,” stāsta Dailes teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Liene Jakovļeva.

Lomās: Lauris Subatnieks (Vāvere, krodzinieks), Gints Grāvelis (Trīne, viņa sieva), Sarmīte Rubule (Karlīne, abu meita), Aija Dzērve (Ance, Vāveres audžumeita), Lauris Dzelzītis (Kalna Dārta, preciniece), Intars Rešetins (Silapuķe, jauns saimnieks), Aldis Siliņš (Vēzis, blandonis), Āris Rozentāls (Tauriņš, policists/Jorens, puisis krogā), Izrādes režisors – Kārlis Auškāps.

Tālrunis informācijai: 64715630 Daiga Beitika, Kultūras centra vadītāja.

Valmieras integrētā bibliotēka aicina piedalīties akcijā „Tautas grāmatu plaukts”. Tā ir iespēja ikvienam dāvināt Latvijas Nacionālajai bibliotēkai vienu sev nozīmīgu un īpašu grāmatu, titullapā ierakstot veltījumu vai personisku stāstu, kas saistās ar šo grāmatu. Tā kopā ar vairākiem desmitiem tūkstošu citu iedzīvotāju dāvinātu grāmatu nonāks un tiks glabāta bibliotēkas jaunās ēkas ātrijā izvietotajā stikla sienā, kas sliesies piecu stāvu augstumā. Šī arhitekta Gunāra Birkerta projektētā stikla konstrukcija jeb plaukts būs arī viens no centrālajiem ēkas elementiem un pieejams ikvienam lasītājam.

Kāpēc dāvināt? Mēs vēlamies, lai bibliotēkā būtu īpaša vieta, ko veidojuši cilvēki paši. Tāpēc mums ir svarīgi, lai grāmatā būtu stāsts, kas vēsta par katra individuālo vēsturi, par to, kas nav izlasāms enciklopēdijās, zinātniskos pētījumos vai rakstos. Par ikdienu, nejaušībām, sajūtām vai uzskatiem. Par to, kas citādi nogrimtu laika plūdumā. Šo individuālo stāstu vai veltījumu varēs izlasīt arī nākamās paaudzes. „Tautas grāmatu plaukta” saturs sniegs mums priekšstatu par attieksmi pret lasīšanu un kultūru nemierīgajā informācijas laikmetā. Plašāka informācija www.tautasgramatuplaukts.lv.

Gaidīsim jūs kopā ar grāmatu un stāstu Valmieras integrētajā bibliotēkā līdz 1.novembrim. Grāmatu dāvinātājiem būs iespēja savu vēstījumu iemūžināt arī video.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Svetlana Sprūža

Valmieras integrētā bibliotēka

Tālr.: 64250831

6. septembrī plkst. 16:00 Cēsu Izstāžu namā, Pils laukumā 3 tiks atklāta izstāde „Gleznotāju karalis Cēsīs. Jānis Pauļuks”.

Jānis Pauļuks- viena no pamanāmākajām personībām Latvijas glezniecībā laikā pēc Otrā pasaules kara. Savā radošā darbībā izpaudies dažādos žanros-ainavā, klusajā dabā, figurālajās kompozīcijās, marīnās, portretos un pašportretos, strādājot eļļas tehnikā un daudzveidojot to ar dažādiem eksperimentiem. Ne tikai dzīvē, bet arī mākslā Pauļuks bija sava ceļa gājējs, un viņa spēcīgā personība vairāku gadu desmitu garumā iespaidoja laikabiedrus. Viņa alkas pēc izpausmes brīvības atspoguļojas vēstulē savai pirmajai sievai un mūža mūzai Felicitai: „(..) ar visu dvēseles spēku cīnīšos par savu brīvību, no visa bēgšu un kalpošu sava es izveidošanai, lai glezniecībā sasniegtu renesanses gara sniegumus.”

Dažbrīd laikabiedru nesaprasts un pārprasts, mākslinieks ar darbiem spēja iekarot atzinību, kas neiespaidoja viņa „izlecēja” garu, kurš joprojām ir leģendām apvīts. Neviennozīmīgajā attieksmē par Pauļuka darbiem dalās laikabiedrs Megnis:”(..) Un tauta arī kaut kā novērtē to lielo cīņu par mākslu. Viņš ir savdabīgs, varbūt rotājošs. Varbūt smagiem vīriem viņš liekas par vieglu. (..)

Pirmais daiļrades posms (1930./40.-tie gadi) iezīmējas ar pievēršanos klasiskām mākslas vērtībām, darbu pamattonis ir pelēcīgs, sudrabains, reizēm patumšs.
Otrais posms (1950.– 60. g.) raksturīgs ar krāsas, kā galvenā formas izteiksmes līdzekļa dominanti Pauļuka gleznās. Atraisījās glezniecības maniere, krāsu palete kļuva gaišāka. Pats mākslinieks par šo posmu izsakās: „(..) Gleznās esmu ļoti krāšņs un ļoti dzīvespriecīgs, kas ir pretējs pret personīgo dzīvi.(..)”

Pēdējais posms ir 1970./1980.-tie gadi, - meistara daiļrades brieduma fāze. Glezniecība kļuva atraisīta, ar plašu paletes spektru, brīvu, virtuozu triepienu, ļoti dinamiska.

Jāņa Pauļuka darbi Cēsis tiek eksponēti pirmo reizi. Ar Cēsīm Pauļuku gan saista trīs nodzīvoti gadi- no 1932. līdz 1935. gadam. Tolaik viņš bija  Zemkopības  ministrijas Mērniecības daļas zīmētājs  un kā raksta mākslinieka biogrāfs Zigurds Konstants-‘’Tā 1932. gada pavasarī  Jānis meklēja izeju no "dzīves sarežģījumiem’" Cēsīs, uz kurieni pārcelt viņš lūdz Mērniecības daļas vadību.’’ Cēsīs Pauļuks dzīvoja privātā pansijā Lielā Līvu ielā 1.

Darbi izstādē ir no Nacionālā Mākslas muzeja un Mūkusalas mākslas salona krājuma.

Izstādi atbalsta KKF.

Izstādi papildinās dokumentālās filmas no Latvijas televīzijas ierakstiem, kas ļaus ieskatīties mākslinieka personībā.

 

Informāciju sagatavoja:
Nata Livonska
Cēsu Kultūras un Tūrisma centra
Galvenā speciāliste Izstāžu nama ekspozīciju darbā
Tālr.: +371 64123557
E-pasts: nata.livonska PIE cesis PUNKTS lv

28. septembrī Miķelis ar Miķelieni aicina uz Miķeļdienu Strenčos! No plkst. 9:00 pie kultūras nama sāksies Miķeļdienas tirgus andele, kurā piedalīties aicināti pircēji un pārdevēji, mājražotāji un amatnieki, lauku un meža labumu vācēji, čaklās rokdarbnieces un prasmīgās saimnieces. Izveicīgākajiem un azartiskākajiem būs iespēja mēģināt uzrāpties Umurkumurā. Bērni un arī pieaugušie par nelielu samaksu varēs vizināties zirga pajūgā. Ikviens varēs pārbaudīt savus spēkus un prasmes piedaloties azartiskās spēlēs. Organizatori sola jautru loteriju, kurā būs iespēja piedalīties tirgotājiem un apmeklētājiem.

Pasākumu ar jautrām dziesmām kuplinās ansambļi “Sudāruška” un “Liesma”. Kopīgi vārīsim spēcinošu Miķeļdienas putru un veidosim rudens ražas izstādi “Miķelīša rudens veltes”. Aicinām iedzīvotājus atnest dārza un meža veltes - interesantu formu dārzeņus, augļus, rudens ziedus un veidot no tiem kompozīcijas. Plkst. 18:00 pie kultūras nama Mālpils amatierteātris “Vēji” režisores Lienes Cimžas vadībā aicina uz jautru un muzikālu teātra izrādi “Trīnes grēki” pēc Rūdolfa Blaumaņa lugas motīviem. Ieeja uz izrādi Ls 1,- Sliktu laika apstākļu gadījumā izrāde notiks kultūras namā.

 

 Miķeļdiena jau izsenis iezīmē vasaras beigas un rudens sākumu.Tas ir ražas laiks, kad viss vasarā audzētais un vāktais sabērts pagrabos un klētīs, salikts burkās un burciņās. Var mazliet atvilkt elpu pirms garās ziemas, pajautroties un dalīties bagātīgajā ražas krājumā ar citiem. Agrāk Miķeļos ticis daudz ēsts un dzerts, īpašu uzsvaru liekot uz nesen novākto ražu – dārzeņiem un augļiem. No jaunās labības tika cepts liels maizes klaips, ar kuru visi šajā dienā mielojušies un cienāti. Šie ir visnotaļ skaļi un lustīgi svētki, kuros vieta dziesmām, dančiem un rotaļām.

Informāciju sagatavoja:
Ginta Gailīte
Strenču novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste
ginta.gailite PIE strencunovads PUNKTS lv
t: 64715660

Nedēļas nogalē, 7. un 8.septembrī, Valmierā, Jāņa Daliņa stadionā jau sesto gadu norisināsies Starptautiskās sporta spēles dalībniekiem ar speciālām vajadzībām „Mēs varam”. Spēlēs piedalīsies vairāk nekā 150 bērni un jaunieši no Latvijas speciālajām skolām un institūcijām, kā arī komandas no Igaunijas un Norvēģijas. Sporta spēļu atklāšana notiks sestdien, 7.septembrī, plkst.11.00 Jāņa Daliņa stadionā.

Sporta spēlēs dalībnieki sacentīsies vairākās disciplīnās – skriešanā, tāllēkšanā, bumbiņas mešanā, basketbola precizitātes metienos, futbola soda sitienos, stafetē un spēlē „Boccia”, kas ir specifiska sporta spēle cilvēkiem ar ierobežotām kustību iespējām. Ikviena dalībnieka starts tiks atzinīgi novērtēts – visi saņems medaļas, neatkarīgi no iegūtajiem rezultātiem.
 
Pēc sportiskajām aktivitātēm, 7.septembra vakarā „Mēs varam!” dalībnieki tiksies atpūtas vakarā Valmieras 5.vidusskolā.
 
Spēļu modelis aizgūts no Norvēģijas, kur spēlēs cilvēkiem ar īpašām vajadzībām „VIVIL” (Mēs gribam) piecus gadus piedalījusies arī komanda no Valmieras. Šādi pasākumi cilvēkiem ar īpašām vajadzībām sniedz iespēju satikties ārpus ierastās vides, vienlaikus pārbaudot savas sportiskās prasmes un gūstot pozitīvas emocijas.
 
Pasākumu organizē Valmieras Pārgaujas ģimnāzija un Dauguļu speciālā internātpamatskola sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību, Kocēnu novada pašvaldību un sadarbības partneriem Norvēģijā – „Støttegruppen for Dauguli” Arne Synnes vadībā un fondu „Brorskapshjemmet i Trøgstad”, kā arī citiem palīgiem un atbalstītājiem no Valmieras – Valmieras Kultūras centru, Valmieras 5.vidusskolu, Valmieras Bērnu sporta skolu, Jāņa Daliņa stadionu, veikaliem „Valrek” un „Sportland” un citiem.
 
Organizatori aicina ikvienu apmeklēt pasākumu un uzmundrināt dalībniekus. Sportiskās aktivitātes norisināsies sestdien, 7.septembrī, no plkst.11.30 un svētdien, 8.septembrī, no plkst.9.30. Spēļu noslēguma pasākums un apbalvošana notiks 8.septembrī plkst.14.00 Jāņa Daliņa stadionā.

Cēsis gadu gaitā ir kļuvušas par tradicionālu galamērķi skolēnu pavasara un rudens ekskursijām, jo pilsētā un apkārtnē ir pieejams jauns un izzinošs sezonas piedāvājums tieši skolēniem. Arī šis rudens iezīmējas ar vairākām jaunām lietām, kuras aizraus gan mazus, gan lielus. Katra no tām ir arī sava veida mācību priekšmetu atraktīvs papildinājums.

Skolēnu klasēm ir izstrādāts īpašs piedāvājums „Zinātkārie dodas uz Cēsīm!”, caur kuru ir iespējams ielūkoties vairākos mācību priekšmetos. Tajā ir iekļauts bērnu zinātnes centra „Zinoo” apmeklējums, kura laikā skolēniem pašiem eksperimentējot ir iespēja izzināt fizikas, ķīmijas likumus un dažādus procesus dabā. Cēsu Viduslaiku pilī skolēni uzzinās par Viduslaiku vēsturi, iepazīs sadzīvi Livonijas ordeņa pilī un lukturīšu gaismā varēs apmeklēt vienu no augstākajiem pilsētas skatu punktiem – pils Rietumu torni. Dienu vēl neaizmirstamāku darīs pusdienu maltīte Cēsu Pils dārzā un iespēja uzspēlēt ķegļu spēli, kas ir boulinga priekštece. Lai visu izbaudītu, ir nepieciešamas apmēram 5 stundas. Vienam skolēnam ekskursijas cena ieskaitot maltīti ir 6,00Ls, skolotājam – 2,00Ls, un tā japiesaka Cēsu Tūrisma informācijas centrā (tel. 64121815, info PIE cesis PUNKTS lv)

Īpašs jaunums un piedzīvojums ikvienam skolēnam būs ekskursija pa Pils parka dīķi ar kuģīti „Kārlis”. To vada aizrautīgi kapteiņi, kuri ne vien zina, kā ūdens plašumos atrast pareizo ceļu, bet ir arī labi stāstnieki ar vispusīgām zināšanām Latvijas un Cēsu vēsturē. Ekskursijas ilgst 30-40minūtes, un cena 1,00Ls vienam skolēnam, pieaugušajam 1,50Ls. Uz kuģīša vienlaicīgi var atrasties 30cilvēki, bet par kuģīša atiešanas laikiem var interesēties pa tālruni 20042775.

Cēsu Izstāžu nams rudens sezonu sāk ar skaistu un ļoti nozīmīgu izstādi „Gleznotāju karalis Cēsīs. Jānis Pauļuks”. Mākslinieka darbi sen nav bijuši izstādīti apskatei, un izstādē ir iekļautas arī gleznas no privātām kolekcijām, tāpēc izstādes apmeklējums būs kā lielisks papildinājums mākslas priekšmetu apguvē. Izstādes apmeklējums skolēnam maksā 0,50Ls, pieaugušajam 1,00Ls.

Cēsu Vēstrures un Māklsas muzejs, kas atrodas Cēsu Jaunajā pilī, ir parūpējies par to, lai ekspozīcija „Cēsis – Latvijas vēstures simbols” sniegtu ieskatu notikumos, kuri ir bijuši ļoti nozīmīgi ne vien Cēsu, bet visas Latvijas un pat Eiropas vēsturē. Apmeklējuma laikā ir iespējams arī iepazīties ar 18.gs. beigu un 19.gs. piļu un muižu interjeru paraugiem. Izstādi papildina dažādas interaktivitātes, taču vēl saistošāku to padarīs atraktīva gida stāstījums. Apmeklējumu var pieteikt pa tālruni 2831831 vai epastu pils PIE cesis PUNKTS lv.

Zooloģijas zināšanas ir iespējams papildīnāt „Rakšu Zoo”, jo arī šeit ir jaunumi - tikko ir papildinājusies iemītnieku saime. Savu mājvietu Rakšos ir atradis vienkuprpu kamielis jeb dromedārs Šakils, kurš vārdu ieguvis pateicoties slavenam basketbolistam Šakilam O’Nīlam. Tagad Rakošos ir iespējams ne vien apskatīt lamas, alpakas un gvanako, bet arī salīdzināt divkupru un vienkupru kamieļus. Zoo ir arī pieejamas vairāks aizraujošas ekskursiju programmas skolēniem, par kurām vairāk var uzzināt mājas lapā www.kamieli.lv Lai pieteiktu ekskursiju, jāzvana uz tālruni 20009097.

Kā lielisks fizkultūras stundu papildinājums būs aktīvā atpūtas centra „Supervāvere” apmeklējums. Ja ir vēlme pārbaudīt savus spēkus, izveicību un arī attapību, tad to noteikti var darīt dažādu grūtības pakapju maršrutos, kas netrodas uz zemes, bet gan Gaujas ielejas kokos. Vidusskolēni var doties „Jāņtārpiņu pārgājienā”, kas notiek krēslā vai pat tumsā. Vairāk informācijas var atrast mājas lapā www.ozolkalns.lv

Ja ir vēlme uzzināt kaut ko vairāk no ģeogrāfijas un ģeoloģijas, tad pilsētas teritorijā Gaujas krastā atrodas Cīrulīšu dabas taka. Tā veidota ar mērķi iepazīstināt ar Gaujas ielejas attīstību sākot no Ledus laikmeta līdz mūsdienām. Taka ir gandrīz 3km gara, un pa ceļam ir apskatāmas Spoguļlintis, Līgavas ala un Dzidravots. Takā esošās informatīvās plāksnes sniegs ieskatu par sugu un reljefa attīstību, kā arī cilvēka darbības ietekmi uz dabu. Takas apmeklējums ir bezmaksas.

Lai bērniem eksukrsiju padarītu vēl piedzīvojumiem bagātāku, iesakam klasēm uz Cēsīm doties ar vilcienu. Tas ir ne vien salīdzinoši lēts, bet arī videi draudzīgs transporta līdzeklis! Atrast labāko un piemērotāko piedāvājumu kombināciju konkrētai klasei palīdzēs Cēsu Tūrisma informācijas centra speciālisti, ja sazināsieties ar viņiem pa tālruni 64121815, 28318318 vai e-pastu info PIE cesis PUNKTS lv

 

Informāciju sagatavoja

Andra Magone

Cēsu Tūrisma attīstības un informācijas centra vadītāja

 

Pils laukums 9, Cēsis, Cēsu novads, LV-4100

Tālr.+371 64127646, fax +371 64107777

andra.magone PIE cesis PUNKTS lv, skype: andra.cesis 

Septembris  tradicionāli ir dzejas dienu mēnesis. Lai popularizētu dzeju, aicinātu ieklausīties tās vēstījumā un dotu iespēju vēlreiz pavadīt patīkamu vakaru dzejas sabiedrībā, jau trešo gadu Valkas novadā tiek organizētas „Dzejas pieturas”.

Piektdien, 13.septembrī pie saviem lasītājiem Kārķu tautas namā un Ozolu pamatskolā (plkst.11.00), Ērģemes un Vijciema pamatskolās (plkst.13.00), kā arī Valkas ģimnāzijā (plkst.14.30) dosies dzejnieces Andra Manfelde un Inga Gaile, kā arī tulkotāja Zane Brūvere (tulko no turku valodas). Plkst.19.00 Valkas pagasta Saieta namā „Lugažu muiža” sāksies Dzejas un mūzikas vakars „Platmales etīdes 3”.

Rakstniece un dzejniece A.Manfelde publicējusi divus dzejoļu krājumus un vairākus prozas darbus. 2004.gadā uzvarējusi Hansam Kristianam Andersenam veltītajā pasaku konkursā, ko rīkoja Dānijas Kultūras institūts. 2005.gadā saņēmusi Ojāra Vācieša prēmiju par dzejas krājumu „Tranšejas dievi rok” un Annas Dagdas prēmiju par dzejas krājumu „Betona svētnīcas”. Pēc viņas autobiogrāfiskā romāna „Adata” iestudēta rokopera. 2008.gadā iznākusi Andras Manfeldes pasaku grāmata „Sirds pasaka”. 2012.gadā autorei iznākusi grāmata „Ceļojums uz mēnesi. Visbija – Ventspils – Visbija”. 2010.gadā A.Manfelde pati izdevusi stāstu grāmatu „Zemnīcas bērni” par saviem tuviniekiem, kuri izsūtījumā Sibīrijā pavadījuši septiņus gadus. Grāmatas vēstījums savīts no diviem elementiem – zemnīcas bērnu atmiņām un vectēva Kristapa Manfelda fotoattēliem. Grāmata saņēmusi Starptautiskās Rakstnieku un Tulkotāju mājas un Ventspils domes balvu „Sudraba tintnīca”. 2012.gadā iznācis Andras Manfeldes romāns „Dzimtenīte”. „Romāns nav par kandžu, bet gan par dzimtenes zaudēšanu. Sievietes pusmūžā atstāj savus bērnus, pašas sen vīru atstātas, dodas peļņā un nonāk Skotijā. Kā viņas iztur vai neiztur, zivju fabrikā apsaldētām rokām un olnīcām. Kas tad ir „Dzimtenīte”? Mīļvārdiņš? Līdz pat niecībai un pīslim pamazināmā forma, varbūt spirtots, dvēseles sāpēm paredzēts dzēriens, vai tomēr – Dzimtene, no vārda – dzimt, izaugt un palikt,” tā par savu jaunāko grāmatu stāsta tās autore.

Ingas Gailes dzejoļi sakopoti vairākos krājumos – Laiks bija iemīlējies (1999), Raudāt nedrīkst smieties (2004), Kūku Marija (2007), Migla (2012). Par literāro devumu saņēmusi Klāva Elsberga prēmiju, Annas Dagdas fonda balvu, Ojāra Vācieša balvu un 2007.gada Dzejas balvu.  Pērn decembrī I.Gaile debitēja arī kā prozaiķe. Ar savu pirmo stāstu „Piena ceļi” ieguva festivāla „Prozas lasījumi 2012” galveno balvu.

 

Papildus informācija

Valkas pilsētas bibliotēkas direktore Ginta Dubrovska, 64724371

 

Piektdien un sestdien, 13.un 14.septembrī Vijciemā notiks muižas svētku svinības, kas tradicionāli ir kultūras pasākums, kas apvienots ar sportiskām aktivitātēm.

Svētku laikā iecerēta tikšanās ar dzejniecēm Ingu Gaili (13.septembrī, plkst.13.00 Vijciema pamatskolā) un Anitu Anitīnu (plkst.16.00 Vijciema bibliotēkā), ziedu kompozīcijas veidošana pie pamatskolas. Kā jau ierasts, muižas veiklākā „Muižas kučiera” gods tiks veiklākajiem auto un velo braucējiem (starts – 14.septembrī plkst.11.00 pie Vijciema tautas nama), bet pēc tam Vijas upes malā pie depo tiks noskaidrots muižas stiprinieks armrestlinga sacensībās.

 

„Šīs tradīcijas pirmsākumi meklējami pirms vairākiem gadiem, kad Vijciemam tika piešķirts Eiropas kultūras mantojuma karogs. Šie svētki ir veltījums muižai, kura vairāk kā pirms 150 gadiem veidojās kā centrs. Muižas ēkas joprojām ir galvenās sabiedrības norises vietas pagastā – galvenajā muižas ēkā ir skola, dārznieka namiņā – skolas darbnīcas zēnu mājturības stundām, kučiera mājā – pasts, uz staļļa un krogus pamatiem ir atjaunots tautas nams un pagasta pārvaldes ēka,” skaidro Vijciema tautas nama vadītāja Vita Bērziņa.

 

Papildus informācija

Vijciema tautas nama vadītāja Vita Bērziņa, 29386820 

Vēl līdz 20. septembrim iespējams pieteikt savu dalību ikgadējā jauno literatūras talantu konkursā „Bērnu literatūras maģija 2013” - „...Cilvēka Bērns ir tas, kā dēļ mēs vēl neesam zaudējuši cerību..." (Viks), kurā piedalīties aicināti bērni un jaunieši no visas Latvijas - sākumskolu, pamatskolu, vidusskolu, ģimnāziju un arodskolu audzēkņi.

Ar konkursa  nolikumu var iepazīties Kocēnu novada domes interneta mājaslapā www.kocenunovads.lv

Konkurss norisināsies divos literatūras žanros: prozā un dzejā. Balvas tiks piešķirtas 3 nominācijās katrā žanrā: „Čengura ķepa, „Zebiekstes smaids" un „SantUka sirds". Konkursa mērķi ir vairāki, piemēram, piesaistīt skolēnu interesi literārajai daiļrade, rosināt skolēnos iztēli un prasmi paust savas domas, attīstīt skolēnos spēju analizēt savstarpējās saskarsmes situācijas un izprast citādību, veicināt skolēnos izpratni par literatūras žanru dažādību.

Konkursa darbi līdz 20. septembrim (pasta zīmogs) jānosūta pa pastu uz adresi Dikļu pagasta bibliotēka, "Cielaviņa", Dikļu pagasts, Kocēnu novads, LV- 4223.

No 21. septembra līdz 25. septembrim notiks pretendentu iesniegto darbu izvērtēšana, savukārt 11. oktobrī Dikļos notiks Latvijas Jauno literatūras talantu konkursa noslēguma pasākums, kura ietvaros norisināsies konkursa laureātu un dalībnieku apbalvošana, kā arī radošas aktivitātes skolēniem un izglītojošas lekcijas skolotājiem.

Konkursu organizē Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrs un Kocēnu novada dome.

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

 

9.novembrī plkst.15.00 Valmieras Kultūras centrā notiks koncerts „Manas tautas dziesmas”. Koncertprogramma ir dāvinājums Latvijas dzimšanas dienā, un šādā formātā koncerts tiek īstenots jau piekto gadu, kļūdams par tradīciju. Pirmo reizi klausītājiem būs iespēja pašiem sastādīt koncerta programmu, balsojot par sev mīļāko tautasdziesmu.

Iepriekšējos gados jaunā skanējumā klausītājus priecēja 80.un 90.gadu skaistākās patriotiskās melodijas, muzikālās pērles no latviešu kino zelta fonda un teātra izrāžu pūra, kā arī pirmās Latvijas brīvvalsts laika dziesmas. Šogad kārta pienākusi latviešu tautas gaišākajam un vērtīgākajam gara mantojumam – tautasdziesmām. Latvijas valsts svētku noskaņās kopīgi izdziedāsim dziesmas, kurās mīt mūsu saknes, dvēsele un spēks.

„Tautasdziesma – tas ir kā zemes dzīļu brīnuma avots, kas cauri laikiem pie mums joprojām nokļūst tīrs un nesamaitāts. Tieši tur mīt skaidrais gara spēks, kas izdziedāts liek ietrīsēties ikviena latvieša sirdij un dziedē to, tāpēc gan man, gan arī visiem klausītājiem šī koncertprogramma būs ļoti nozīmīga,” koncerta konceptuālo ideju raksturo producents Aigars Dinsbergs.

Vairāk nekā 30 tautasdziesmas jaunos, etnopopa manierē veidotos aranžējumos kopā ar „Jubilejas orķestri”, kā arī augstas raudzes profesionāļu Jāņa Strazda un Kristīnes Kārkles-Puriņas vadībā, paužot vitalitāti un dzīvesprieku, izdziedās tautā iemīļoti izpildītāji – Ingus Pētersons, Liene Šomase, Andris Ērglis, Atis Auzāns, Antra Stafecka, Ivo Fomins, Dainis Skutelis, Emīls Balceris un Kristīne Kārkle-Puriņa.

Koncertprogrammas repertuāru veidos „Latvijas Radio 2” klausītāji un „Latvijas Avīzes” lasītāji, no piedāvāto 50 dziesmu saraksta atzīmējot trīs vispopulārākās latviešu tautasdziesmas.  Balsošana sāksies 19.septembrī portālā www.la.lv un ilgs līdz 10.oktobrim. Anketas ar visu dziesmu sarakstu būs atrodamas arī „Latvijas Avīzes” pielikumā „Nedēļa kabatā” (19.09) un žurnālā „Mājas Viesis” (20.09). Veiksmīgākie balsotāji saņems ielūgumus uz koncertiem.

Biļetes iepriekšpārdošanā pieejamas „Biļešu Paradīzes” kasēs, elektroniski www.bilesuparadize.lv un Valmieras Kultūras centra kasē. Biļešu cena: no Ls 6 līdz Ls 10.

26.oktobrī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā viesosies „Indras Reinholdes kamerbalets”, piedāvājot laikmetīgā baleta izrādi „Gulbja dziesma” (fantāzija par Čehova tēmām). Starptautiskais laikmetīgā baleta projekts „Borderless” tapis, sadarbojoties „Indras Reinholdes kamerbaletam” un četru valstu dejotājiem – Nam Keun An (Dienvidkoreja), Raul Tamez (Meksika), Marc Balló (Spānija), Ieva Kemlere, Gabija Bīriņa un Anastasija Šņakina (Latvija).

Izrāde veidota pēc Antona Čehova stāstu „Cilvēks futrālī’”, „Ragana”, „Literatūras skolotājs”, „NN kundzes stāsts” un dramatiskas etīdes „Gulbja dziesma” motīviem, brīvi interpretējot literārās tēmas dejas valodā. Čehoviskais, skumji smieklīgais motīvs caurvij izrādi, atklājot mīlestības un garīgo ideālu trauslumu. Cilvēka gaišās domas, cerības un sapņi, jaunības radošo spēku pilnība – kur tas viss paliek, kad pāri iet nepielūdzamā dzīve, atstājot dvēselē vien alkas, kas nekad nebeidzas?

Horeogrāfija: Indra Reinholde. Mūzika: D. Šostakovičs, A. Šnitke, A. Pērts. Scenogrāfija: Anastasija Starodedova. Tērpi: Anete Heida.

„Indras Reinholdes kamerbalets” ir profesionāla laikmetīgā baleta kompānija ar savdabīgu un spilgtu māksliniecisko rokrakstu. Šajā teātrī top oriģināli jaundarbi, vienota horeogrāfiska stila ietvaros organiski apvienojot gan modernā baleta, gan laikmetīgās dejas elementus un uzsverot dejas un emocionalitātes lomu izrādē. Kamerbalets ar panākumiem uzstājies Rīgā un citās Latvijas pilsētās, arvien izpelnoties skatītāju un baleta speciālistu atzinību. „Indras Reinholdes kamerbalets” ir guvis arī starptautiska mēroga panākumus, 2013.gada jūnijā kļūstot par Parīzes starptautiskā horeogrāfijas konkursa „Contemporain versus Urbain 2013” finālistu.

Kamerbaleta mākslinieciskā vadītāja – starptautiskā Maijas Pļiseckas baleta konkursa laureāte Indra Reinholde ir baletmeistare ar 16 gadu pieredzi laikmetīgā baleta žanrā, 17 baletu autore, iestudējusi savus darbus tādos pazīstamos baleta teātros kā Marijas teātris Sanktpēterburgā, teātris „Krievu balets” Maskavā, Jekaterinburgas Dejas teātrī un citur.

Atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds, „Stage N Deco”, „Rietumu Bankas labdarības fonds”, „Latvijas dzelzceļš”.

Informatīvais atbalsts: www.draugiem.lv, www.nra.lv, www.inbox.lv, www.tvnet, „Rīgas laiks”, „Mūzikas saule”, „Vesti segodnja”, „Subbota”.

Plašāka informācija: http://www.irkamerbalets.lv/ un http://www.draugiem.lv/ir-kamerbalets/

 Informāciju sagatavoja: Indra Reinholde

Atzīmējot starptautisko tūrisma dienu, aicinām doties izzinošās ekskursijās Līgatnē, kā arī apmeklēt Sēņu dienas pasākumu Līgatnes dabas takās.

28. septembrī piedāvājam uzvilkt gumijas zābakus (vai citus laika apstākļiem piemērotus apavus) un nokāpt no ierastās tūristu takas, dodoties pārgājienā pa Līgatnes iežu un alu taku, kas ved pa mazāk pazīstamu maršrutu un piedāvā tūristiem ieskatīties dziļākajā Līgatnes pagrabu alā, kas smilšakmens klintī izkalta 59 metrus dziļumā. Zābakus velciet paši savus, mēs nodrošināsim drošības ķiveres un zinošu gidu. Iepriekšēja pieteikšanās obligāta. Cena šoreiz ar  10% atlaidi Ls 4,05 pieaugušajiem un Ls 3,15 skolēniem.

Tāpat 28. septembrī notiks ierastās brīvdienu individuālās ekskursijas uz Līgatnes papīrfabrikas ražotni plkst. 12:00 un 15:00 (Ls 2,00 pieaugušajiem un Ls 1,50 skolēniem) un pa Līgatnes papīrfabrikas strādnieku ciematu un pagrabu alām plkst. 13:00 un plkst. 16:00- ar 20% atlaidi (Ls 2,00 pieaugušajiem un Ls 1,20 skolēniem).

27. septembrī piedāvājam 20% atlaidi visām grupu ekskursijām. Ekskursiju sākums Līgatnes tūrisma informācijas centrā Spriņģu ielā 2. Tālrunis informācijai 64153169.

Savukārt plkst. 11:00 pie Līgatnes dabas taku apmeklētāju centra gaidām profesionālos sēņotājus, sēņotājus-iesācējus un sēņotājus-gardēžus, lai piedalītos gadskārtējā Līgatnes dabas taku Sēņu dienā, ko rīko Dabas aizsardzības pārvalde, finansē Latvijas Vides aizsardzības fonds un projekts „Gaujas nacionālajam parkam 40 - sajūti, iepazīsti, izbaudi!”.

 

Informāciju sagatavoja
Inese Okonova
Līgatnes novada Kultūras un tūrisma centra vadītāja
Informācijas tālrunis: 64153169
e-pasts: info PIE visitligatne PUNKTS lv
www.visitligatne.lv un www.gnp.lv

Igaunijas- Latvijas- Krievijas pārrobežu projekta „Arheoloģija, vara un sabiedrība: sadarbība arheoloģiskā mantojuma saglabāšanā” ietvaros Alūksnes muzejā tiek veidota vienotā vēstures un arheoloģijas pamatekspozīcija, kas ieņems galveno vietu muzeja ekspozīciju daļā, ietverot nozīmīgākos krājuma eksponātus un atspoguļojot muzeja misiju, profilu un specifiku.

Pamatekspozīcija, kurai dots nosaukums „Laikmetu mielasts”, ir ilglaicīgs projekts, kas vismaz desmit gadu garumā iepazīstinās muzeja apmeklētājus ar svarīgākajiem Alūksnes vēstures posmiem, notikumiem un vietu Latvijas un pasaules vēstures kontekstā. Tāpēc tās tapšanā tiek izmantoti netradicionāli un mūsdienīgi risinājumi, lai arī pēc vairākiem gadiem, tā būtu atbilstoša laikmetam un piesaistītu apmeklētāju uzmanību.

Arhitekti Agris Padēlis- Līns un Ivars Pilips izstrādājuši ekspozīcijas dizaina skices. Alūksnes vēstures pamatekspozīcijā kā centrālais objekts plānots liels svinību galds, uz kura secīgi sarindots Alūksnes vēstures „mielasts” no vissenākajiem laikiem līdz Latvijas valsts neatkarības atjaunošanai, iekļaujot sešus nozīmīgākos Alūksnes, Latvijas un Pasaules vēstures laika posmus- Alūksnes senvēsturi; Viduslaikus un jaunos laikus- Marienburgas cietoksni; Muižas laiku; Alūksni Latvijas brīvvalsts laikā; Nacistisko un padomju okupācijas un Atmodas laiku.

Alūksnes muzeja krājums veidojies vairāk kā 50 gadu laikā, iekļaujot daudzas unikālas un Alūksnei ļoti nozīmīgas liecības. Pamatekspozīcijai tiek atlasīti krājuma priekšmeti, kas visspilgtāk, precīzāk un emocionālāk atspoguļo Alūksnes veidošanās procesu un nozīmi Latvijas un pasaules vēsturē. Lai vēsturisko stāstījumu ekspozīcijā padarītu interesantāku, vairāki priekšmeti tiks deponēti arī no citiem muzejiem. Ne visi priekšmeti ir labā stāvoklī, tāpēc tiek veikti arī restaurācijas darbi, lai ekspozīcijā izvietotie priekšmeti sniegtu precīzāku priekšstatu par savu pielietojumu un izskatu.

Par Alūksnes senāko vēsturi stāstīs 1977.g. arheoloģiskajos izrakumus iegūtas senlietas, kuras restaurējusi Anita Burkovska 2008.-2009.g., bet 2011.g. Pilssalā notikušajos arheoloģiskajos izrakumos arheologa Ulda Kalēja vadībā atrastās lodes, 17.gs. zviedru monētas, vārtu viras eņģe, trauku lauskas, pīpju galviņas u.c. atradumi iepazīstinās ar dzīvi Marienburgas cietoksnī. Par Alūksnes pilsētas vēsturi 20.gs. 20.-30. gados stāstīs restauratores Ārijas Ubarstes restaurētie apbūves plāni. 19.gs. vēstures liecinieki būs Rīgas Celtniecības koledžas Restaurācijas nodaļā restauratora Uģa Baļļas vadībā restaurētie krēsli. Finansējums restaurācijas darbiem iegūts ar Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) atbalstu un Alūksnes un Apes novada fonda (AANF) organizēto Labdaru akcijas ziedojumiem.

 

Viktorija AVOTA
Alūksnes novada pašvaldības
Kancelejas vadītāja
Tālruņi 64381499, 26670189
e-pasts: dome PIE aluksne PUNKTS lv

2012.gada aprīlī Valmierā savu darbību sāka jauns kultūras produkts – Valmieras kultūras karte. Tā tika radīta ar mērķi veicināt vietējo kultūras patēriņu un akcentēt, ka Valmiera nav tikai uz ražošanu vērsta, bet arī pilsēta ar bagātīgu un kvalitatīvu kultūras piedāvājumu. Sadarbībā ar septiņām kultūras iestādēm – Valmieras Kultūras centru, Valmieras Drāmas teātri, Valmieras muzeju, Mākslas „Galeriju Laipa”, Džeza klubu-restorānu „Parks”, kinoteātri „Gaisma” un Dikļu pili tika radīts īpašs piedāvājums kartes īpašniekiem apmeklēt kultūras pasākumus konkrētajās vietās par izdevīgāku cenu.

Valmieras kultūras kartei pievienojies jauns sadarbības partneris – SIA „Vidzemes Olimpiskais centrs” – Jāņa Daliņa stadiona Sporta rehabilitācijas centrs. Tajā tiek piedāvāti ne tikai veselības aprūpes un skaistumkopšanas pakalpojumi, bet arī dažādi izglītojoši pasākumi. Turpmāk, uzrādot Valmieras kultūras karti, uz lekcijām ieejas maksai tiks piemērota atlaide Ls 1 apmērā.

Laika periodā no septembra līdz maijam rehabilitācijas centrs rīko tematiskos vakarus, kuros uzstājas sabiedrībā zināmi cilvēki, daloties savā dzīves pieredzē un skatījumā. Centrā vairākas reizes viesojusies ģimenes psihoterapeite Aina Poiša, ārsts reanimatologs Pēteris Kļava, aktīva un veselīga dzīvesveida piekritēja Inese Ziņģīte, ārstniecības augu zinātāja Zeltīte Kaviere, izcilais zinātnieks Andris Buiķis un daudzi citi. Rehabilitācijas centra vadītāja Iluta Urbanoviča norāda: „Valmieras kultūras karte motivē valmieriešus arvien vairāk apmeklēt kultūras pasākumus. Ļoti priecājamies, ka pievienojāmies projektam un ceram, ka šīs kartes īpašnieki izmantos iespēju, lai apmeklētu mūsu organizētos pasākumus.”

Lai iegūtu Valmieras kultūras karti, neierobežotā laika periodā jāapmeklē sarīkojumi piecās no astoņām kultūras iestādēm. Iegādājoties biļeti uz pasākumu, jālūdz kasierim uzspiest zīmodziņu Valmieras kultūras kartes brošūrā īpaši šim mērķim paredzētā vietā. Kad aizpildītas vismaz piecas no astoņām zīmogiem paredzētajām vietām, Valmieras Tūrisma informācijas centrā (Rīgas iela 10, Valmiera) varēs apmainīt zīmogu kartiņu pret Valmieras kultūras karti.

Valmieras kultūras karti savā īpašumā ieguvuši jau 223 iedzīvotāji. Apmeklētākās kultūras iestādes iepriekšējā sezonā bijušas Valmieras Drāmas teātris, Valmieras Kultūras centrs un Valmieras muzejs.

Uz rudens sesiju ikvienu interesentu aicina Ģitāristu Sesijas organizatori,iniciatīvu atbalstījis Vidzemes plānošanas reģions projektu konkursa „Kultūras programma 2013” ietvaros. Pasākumā aicināts piedalīties ikviens – gan ģitāristi, basģitāristi, bundzinieki, taustiņinstrumentālisti, gan arī vokālisti, kuri vēlas mācīties un uzzināt vairāk par mūziku! Ar dalībniekiem pieredzē dalīsies Latvijā atzīti profesionāli mūziķi, savukārt vieslektori no ārzemēm sniegs meistarklases un jaunajiem talantiem ļaus ieskatīties citu valstu mūzikas dzīvē. Rudens sesijas laikā notiks ne tikai lekcijas un nodarbības grupās, bet arī konkursi, kuros būs iespējams saņemt vērtīgas un noderīgas balvas no pasākuma sponsoriem.

Vairāk informācijas par pasākumu šeit

Pieteikuma anketa

 

Valmieras Mākslas vidusskola šogad radījusi īpašu piedāvājumu pieaugušajiem – mākslas kursus, lai pilnveidotu savas zināšanas, iegūtu jaunas prasmes vai vienkārši pavadītu savu brīvo laiku. Kopumā tiek piedāvāti seši maksas kursi, kurus pasniegs pieredzējuši skolotāji. Iepriekšējas zināšanas nav nepieciešamas.

Zīmēšana un gleznošana. Kursa apmeklētājiem būs iespēja apgūt pamatiemaņas darbā ar dažādiem zīmēšanas materiāliem un tehnikām. Tāpat kursos sniegs ieskatu krāsu mācībā, glezniecības pamatprincipos un metodēs. Ja būs liela interese, šo grupu varēs dalīt divās daļās – zīmēšana vai gleznošana.

 Grafika un sietspiede.  Kursa ietvaros apmeklētāji iemācīsies sietspiedes un grafikas tehnikā radīt plakātus, iepakojumu dizainus un dažādus citus mākslas darbus. Dalībnieki tiks iepazīstināti ar dažādām grafikas tehnikām, kas mākslas darbu radīšanas procesu padarīs radošāku, aizraujošāku un krietni vien neierastāku.

Dekoratīvo formu keramika. Kursa laikā ikviens interesents varēs iemācīties savām rokām veidot dekoratīvus objektus, darbojoties bez virpas. Apmeklētāji uzzinās, cik daudz dažādu formu ir ap mums un kā tās pārvērst mākslas objektos. Būs iespēja veidot darbus no māla un porcelāna masas.

Mākslinieciskās lelles. Kursa apmeklētāji iegūs zināšanas par dažādiem mākslas stiliem un mākslas vēsturi, lai sasniegtu kursa mērķi – radīt māksliniecisku lelli kā izsmalcinātu tēlu, kurā aptverti dažādie mākslas stili.

Mode un aksesuāri. Kursa laikā tiks sniegti padomi, kā ģērbties oriģināli, būs iespēja apgūt jaunas šūšanas tehnikas, kā arī strādāt ar tekstilapdruku. Kursa dalībnieki apgūs prasmes konkrētu apģērbu detaļu šūšanā, mācīsies izvēlēties savam auguma tipam piemērotus modeļus un audumus, veiks apģērbu modeļu vai aksesuāru tehniskos zīmējumus, kā arī izgatavos vienkāršus vai sarežģītākus apģērbu veidus un aksesuārus.

Metāldizains. Kursa apmeklētāji varēs apgūt dažādu dizaina objektu izgatavošanu no metāla, kā arī gūs iemaņas rotu radīšanā.

Kursi notiks vakaros, vienu reizi nedēļā. Vienas nodarbības garums – divas stundas. Kursu ilgums – trīs mēneši. Vidējais cilvēku skaits vienā grupā – 8. Ja ir interese apgūt vairākus kursus, pēc trim mēnešiem būs iespēja pievienoties nākamajai grupai. Lai pieteiktos un uzzinātu, kāda ir katra kursa mācību maksa, jāzvana pa tālruni 64207372 vai 20216721.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

 

Šonedēļ Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas direktors Vigo Račevskis un ērģeļspēles skolotāja Lelde Krastiņa apmeklēja Ugāles ērģeļbūves darbnīcu, kur kopš demontēšanas atrodas Cēsu Kultūras centra ērģeles. Tām pieredzējušā meistara Jāņa Kalniņa vadībā veikti būtiski restaurācijas un pārbūves darbi, pēc kuriem ērģeles uzstādīs jaunajā Vidzemes koncertzālē „Cēsis”.

Kā stāsta L. Krastiņa, ērģeles ir papildinātas ar dažiem jauniem reģistriem, tām izgatavots jauns korpuss, veikta gaisa sistēmas pārbūve, bojāto stabuļu un vējlāžu remonts. Veiktā pārbūve padarīs ērģeļu skanējumu daudzveidīgāku un paplašinās iespējas dažādu laikmetu mūzikas interpretācijā.

Ērģeles 1999. gadā Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolai uzdāvināja Lībekas Baznīcas mūzikas augstskola. Tā kā skolai nebija piemērotu telpu, instrumentu uzstādīja Cēsu Kultūras centrā. Tur ērģeles tika izmantotas gan mācību procesā, gan koncertos.

„2014. gada rudenī pēc ilgāka pārtraukuma atkal plānots rīkot Alfrēda Kalniņa Starptautisko jauno ērģelnieku festivālu,” informē L. Krastiņa, „kur jaunie ērģelnieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas varēs ieskandināt jau restaurēto instrumentu.”

Restaurētās ērģeles uz jauno Vidzemes koncertzāli „Cēsis” pārvedīs nākamā gada sākumā.

Kā jau iepriekš tika minēts, augusta sākumā uz Hamburgu devās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors pianists Jānis Maļeckis, lai Steinway fabrikā izvēlētos koncertflīģeli. Izvēlētais instruments šobrīd atrodas Valmierā un tiks pārvests uz koncertzāli nākošajā gadā.

Šobrīd koncertzālē aktīvi turpinās darbi pie dažādu skatuves aparatūru iebūves un iekšējās apdares, kā arī uzsākta bruģa seguma izveide ap ēku.

Projekts „Daudzfunkcionālā centra „Vidzemes mūzikas un kultūras centrs” izveide” tika uzsākts 2009. gadā. Tas tiek īstenots divu ES līdzfinansēto aktivitāšu Nr. 3DP/3.4.3.1.0/09/IPIA/CFLA/02/002 un Nr. 3DP/3.6.1.1.0/10/IPIA/VRAA/005/054 ietvaros.  Vidzemes Mūzikas un kultūras centra rekonstrukcijas darbus plāno pabeigt līdz 2014. gada februārim.

 

 

 

 

28. septembrī, šo sestdien, Gaujas nacionālā parka 40 gadu jubilejas pasākumu izskaņā Līgatnes dabas takās norisināsies tradicionālās Sēņu dienas, amatnieku tirdziņš un jaunas, interaktīvas izstādes atklāšana.

Plkst. 11.00 Līgatnes dabas takās, pie meža skolas „Pauguri” Latvijas Dabas muzeja sēņu speciālistes - mikoloģes Initas Dānieles vadībā būs iespēja iepazīt dažādu sugu sēnes, doties izzinošā sēņošanas pārgājienā un veidot kopīgu sēņu izstādi. Uz pasākumu vēlams ņemt līdzi savu sēņošanas grozu. Aizvadītā gada Sēņu dienas pasākumā Līgatnes dabas taku teritorijā tika atrastas 65 gan ēdamo, gan neēdamo un indīgo sēņu sugas.

Tāpat, no plkst. 11:00 Līgatnes dabas taku stāvlaukumā pie Apmeklētāju centra norisināsies vietējo uzņēmēju, amatnieku tirdziņš, piedāvājot Gaujas nacionālā parka teritorijā izaudzēto un darināto.      

Savukārt plkst. 13.00 Gaujas nacionālā parka fonds meža skolā „Pauguri” atklās interaktīvu vides izglītības ekspozīciju „Paslēpes”, kas izglītos par Latvijas savvaļas dzīvnieku paradumiem un dzīvi mežā. Izstādi pēc vides izglītības speciālistes Andas Andrušaites idejas realizējušas SIA „Suvenīru darbnīca” mākslinieces Daiga Matisone un Rita Matisone.  

 

Šis ir Gaujas nacionālā parka 40 gadu jubilejas pasākumu cikla noslēdzošais pasākums. Pasākuma apmeklējums ir bez maksas. Aicinām ikvienu interesentu!

Pasākumu organizē  Dabas aizsardzības pārvalde  Latvijas Vides  aizsardzības fonda projekta "Gaujas nacionālajam parkam 40 - sajūti, iepazīsti, izbaudi!"  ietvaros un Gaujas nacionālā parka fonds Igaunijas-Latvijas-Krievijas projekta  „People with nature”  ietvaros.

 

Rita Jakovļeva
Dabas aizsardzības pārvaldes
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja izstāžu zālēs 26.septembrī pulksten 17.30 notiks Anitas Skrjabes jaunā dzejas krājuma „akmensrite” atvēršanas svētki, kurā dzejniece ir aicinājusi piedalīties arī savus domubiedrus no „Pirmatnes”.

 

Ne tik tālajā 2010.gadā Madonas novada Barkavas kultūras nama jaunrades studija „Pirmatne” atgriezās no Latvijas amatierteātru iestudējumu „Gada izrāde 2009” skates Vidzemes reģionā ar atzinību „Par labāko muzikālo noformējumu”. Atzinība bija iegūta par Anitas Skrjabes dzejas izrādi „Ar debesīm lai reizi izskaidrotos” Zeltītes Dūrītes režijā. Par veiksmīgo literārā iestudējuma muzikālo noformējumu bija parūpējies Kristaps Vēvers.

Savās atmiņās par „Pirmatnes” rašanos dalās Barkavas kultūras nama direktore Zeltīte Dūrīte:

- Kristapu jau pirms iestudējuma tapšanas bija ieinteresējusi Anitas Skrjabes dzeja - tika radīta dziesma „Nemaz jau tik vienkārši nenotiek”. Man pašai patika lasīt Anitas dzeju. Radās doma par sadarbību... Anita Skrjabe ir „Pirmatnes” vārda autore, bet Kristaps Vēvers tās vadītājs.

- Kāpēc „Pirmatne”?  Sākums jaunajam, kaut kam pirmatnējam. Pirmais darbs Kristapam kopā ar vietējiem mūziķiem, dzejniekiem. Izveidots pirmais dzejas iestudējums „Ar debesīm lai reizi izskaidrotos”.

- Noticies tas, kam bija jānotiek - līdzīgi domājošie kaut kādā veidā atrada cits citu un radās kas jauns! Barkavas kultūrai ir ļoti svarīgi, lai šāda jaunrades grupa būtu. Tāpat kā kultūras mantojuma saglabāšana, arī  jaunrade ir viens no pamatvirzieniem kultūras darbā. Darbs studijā tiešām ir pirmatnēji skaists, ja tajā iesaistās gan paši autori, gan izpildītāji. Tāds radošs tandēms...

Aizsāktā sadarbība visus šos gadus turpinājās apceļojot Latviju ar savu pirmo izrādi. Bet radošais gars nav apturams! Ir izdots jauns dzejas krājums, izveidota jauna kompozīcija un tapušas jaunas dziesmas!

Tieši tāpēc Anita Skrjabe sava jaunā dzejas krājuma atklāšanas svētkos būt ar viņu kopā aicināja arī Barkavas kultūras nama jaunrades studijas „Pirmatne” pārstāvjus - Zeltīti Dūrīti, Ilzi Zepu (soloģitāra, balss) un mūzikas autoru Kristapu Vēveru (basģitāra, balss).

"Nemaz jau tik vienkārši" (video)

"Stiepju roku" (video)

Informāciju apkopoja un sagatavoja:

Inga Arāja
Madonas novada pašvaldības
galvenā speciāliste kultūras darba organizatore
Tālr. 00 371 64860579, 27868891
inga.araja PIE madona PUNKTS lv
http://www.madona.lv

Sestdien, 28.septembrī plkst.12.00 Valkas pilsētas kultūras namā (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) notiks izrāde bērniem „Smurfiņi un zelta statuete”.

Šoruden mazajiem skatītājiem visā Latvijā SIA „Valmieras kinostudija” izrādīs humora pilnu un muzikālu stāstu par mazajiem rūķīšiem Smurfiņiem un viņu nelabvēli – burvi Gargamelu. Šajā stāstā rūķīši dosies meklēt zelta statueti. Ceļš, lai to atrastu, nebūs viegls, jo Gargamels ir ļoti spēcīgs pretinieks, kurš arī vēlas iegūt šo statueti.

Gaidot izrādi, „Valmieras kinostudija” bērniem piedāvā brīnišķīgu iespēju piedalīties radošajā zīmējumu konkursā! Tā tēma „Smurfiņu darbi un nedarbi rudenī”. Konkursā bērni var iesniegt gan individuālos, gan grupu (klašu) darbus. Darbi jāiesniedz kultūras namā 15 minūtes pirms izrādes sākuma. Izrādes laikā paši Smurfiņi izvērtēs bērnu iesniegtos darbus un pēc izrādes notiks labāko zīmējumu autoru apbalvošana.

Izrādes ilgums: 1 stunda 10 minūtes (bez starpbrīža). Mērķauditorija: bērni, vecumā no 4 līdz 12 gadiem. Biļetes cena – Ls 2.00, ģimenes biļete (4 cilvēki) – Ls 5.00. Biļešu iepriekšpārdošana kultūras namā pie dežuranta.

„Valmieras kinostudija” rada aizraujošas, piedzīvojumu pilnas bērnu izrādes jau trīs gadus, spēlējot tās visā Latvijā gan rudenī, gan pavasarī. Izrādes radošo komandu veido aktieri no Valmieras drāmas teātra un viesaktieri no Rīgas teātriem. Līdz šim kinostudija ir radījusi izrādes „Sarkangalvīte un vilks”, „Tāltālā meža varonis”, „Pingvīni nāk”, „Tāltālā meža karnevāls” un „Supervaronis Augustiņš”.

Uz tikšanos!

 

Par Valkas pilsētas kultūras nama jaunumiem var uzzināt http://www.draugiem.lv/valkaskulturasnams/

 

Papildus informācija:

Valkas pilsētas kultūras nama kultūras metodiķe Līga Pandalone, 64723705

 

Informāciju sagatavoja

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Vidzemes plānošanas reģions aicina pieteikties Vidzemes plānošanas reģiona kultūras darbinieku konferencei, kas notiks 23.oktobrī plkst.11:00 Jaunpiebalgas pagasta kultūras namā.

Vidzemes plānošanas reģiona kultūras eksperte Olita Landsmane stāsta: „Konference ir lieliska iespēja Vidzemes plānošanas reģiona kultūras darbiniekiem sanākt kopā, satikties, lai atskatītos un izvērtētu paveikto, kā arī, lai gatavotos nākošajām aktivitātēm! Konferences laikā tiks sniegta noderīga un plaša informācija par aktualitātēm kultūrā! Būšu priecīga redzēt ikvienu!”

Pasākumā klātesošie tiks iepazīstināti ar kultūrpolitikas pamatnostādnēm 2014.-2020.gadam „Radošā Latvija”, kā arī tiks sniegta informācija par Latvijas digitālās kultūras kartes aizpildīšanas kārtību un tās nepieciešamību. Tāpat semināra dalībniekiem būs iespēja dzirdēt priekšlasījumu par kultūru kā Vidzemes reģiona attīstības pamatu. Seminārs noslēgsies ar stāstījumu par Valsts Kultūrkapitālfonda aktualitātēm 2013.-2014.gadam, kā arī par projekta Vidzemes kultūras programma 2009-2013 sasniegumiem, dodot iespēju programmas 2012.gada dalībniekiem par savām idejām pastāstīt plašākai sabiedrībai, iedvesmojot un rosinot jaunu ideju radīšanai.

Reģistrēties dalībai konferencē iespējams Vidzemes plānošanas reģiona mājaslapas sadaļā Semināri VPR vai rakstot uz olita.landsmane PIE vidzeme PUNKTS lv līdz š.g. 15.oktobrim plkst.15:00

Konferences darba kārtība pieejama šeit

 

Šogad Pasaules tūrisma diena ir veltīta ūdens tēmai dažādos aspektos – gan par ūdeni kā nozīmīgu tūrisma pakalpjumu sastāvdaļu, gan par saudzīgu un saprātīgu tā izmantošanu, lai arī nākotnē varam baudīt visas atpūtas iespējas, ko piedāvā šis resurss. Cēsīs tūrisma dienas atzīmēšana ir jau kļuvusi par tradīciju, un šogad no 27. līdz 29.septembrim Cēsu Tūrisma informācijas centrs aicina dienu pavadīt Cēsīs un apkārtnē dabā un saistībā ar ūdeni, taču neaizmirst arī par citām atpūtas iespējām – mākslu, mūziku, vēsturi un izklaidi.

Tūrisma dienu atzīmēt un krāsaino rudeni baudīt var dodoties divu dienu pārgājienā ar riteni un laivu „Sveika, Gauja, plūsti plaši!”, ko organizē SIA „Backpack”. Pārgājiens iesāksies sestdien, 28.septembrī, kad pa līkumoto velo maršrutu Gaujas krastā no Valmieras līdz Cēsīm tiks veikts pārgājiena pirmais posms uz riteņa. Otrais posms paredzēts svētdien, 29.septembrī kā laivu brauciens no Cēsīm līdz pat Līgatnes pārceltuvei. Sīkāku informāciju par šo pasākumu un par dalības noteikumiem var uzzināt pie pasākuma organizatoriem pa tālruni 29372787 vai mājas lapā www.velolove.lv

Vēl visu septembri, ja vien ļaus laikapstākļi, pa Pils parka dīķi visus interesentus vizinās kuģītis „Kārlis”. Tā erudītie un atraktīvie kapteiņi zina ne vien kuģa vadīšanas noslēpumus, bet mācēs arī pastāstīt daudz interesantu faktu par Cēsu vēsturi. Pirmais reiss sestdien, 28.septembrī un svētdien, 29.septembrī ir plkst. 12:00 un pēc tam „Kārlis” savus pasažierus abas dienas gaidīs katrā pilnā stundā līdz pat plkst. 19:00.

Cēsu pilsētas teritorijā Gaujas krastā atrodas labiekārtotās Cīrulīšu dabas takas. Tās sākas pie Žagarkalna kempinga un sniedz ieskatu Gaujas senlejas attīstībai no ledus laikmeta līdz pat mūsdienām. Skaistās ainavas izveidē lielākoties ir bijis iesaistīts ūdens, taču arī cilvēka roka ir darījusi savu. Šajā nedēļas nogalē, un ne tikai, ikviens ir aicināts iepazīt dabas procesus izstaigājot 2,7km vai 4,6km garās takas un izlasot tajās izvietoto informāciju, kā arī apskatīt Spoguļklintis, veldzēties ar Dzidravota ūdeni un iejusties Līgavas alas teikas varoņu pārdzīvojumos. Cēsu Tūrisma informācijas centrā ir pieejama arī taku karte latviešu un angļu valodās.

Šajā nedēļas nogalē paskatīties uz Gauju rudens rotā no koku galotnēm aicina aktīvās atpūtas parks „Supervāvere” Ozolkalnā. Dažādu grūtības pakāpju maršrutos, kuri ir izvietoti kokos, var pārbaudīt ne vien spēku un veiklību, bet arī attapību. Tikai šajā nedēļas nogalē ikviens Supervāveres apmeklētājs, ja pirms tam būs apmeklējis Cēsu pils kompleksu, varēs saņemt atlaidi 20% apmērā.

28.septembrī visā Latvijā notiek „Zinātnieku nakts”, kuras tēma arī ir „Ūdens”. Bērnu zinātnes centrs „Zinoo” par godu šai dienai plkst. 19:00 ir sarūpējis īpašu izrādi, kurā mazie apmeklētāji varēs iepazīt dažādus dabas procesus, bet pats centra apmeklējums būs ar 50% atlaidi.

Papildus uzskaitītajam, šajā nedēļas nogalē Cēsīs notiek vēl daudz dažādu pasākumu – Miķeļdienas gadatirgus, skrējies ar SIA Yourrun apkārt pilsētāi un citi. Visus notikumus, kurus piedāvā Cēsis šajā nedēļas nogalē, var skatīt zemāk norādītajā pasākumu un aktivitāšu apkopojumā kā arī mājas lapā www.turisms.cesis.lv

 

Pasākumi, notikumi un atpūtas iespējas no 27.-29.septembrim Cēsīs

27.septembris

no 10:00       Iespēja apmeklēt atpūtas parku „Supervāvere” Ozolkalnā ar 20% atlaidi, ja var uzrādīt Cēsu pils kompleksa apmeklējuma biļeti.

no 10:00       Cēsu Izstāžu namā apskatāma unikāla izstāde „Gleznotāju karalis Cēsīs. Jānis Pauļuks”. Ieejas maksa 1,00Ls pieaugušajiem, 0,50Ls skolēniem, studentiem, pensionāriem un Cēsu Drauga kartes īpašniekiem.

no 11:00       Iespēja radoši darboties dizaina darbnīcā „Piine”. Darbnīca atrodas Lenču ielā, iepretim Maija parkam.

 

18:00           Izstāžu telpā „Mala”, Lielā skolas ielā 4, jauno mediju mākslinieku Eltona Kūna un Mārtiņa Enģeļa kopprojekta izstādes „DREAMLAND” atklāšana.

no 17:00       Ekskursija pa Pils parka dīķi ar kuģīti „Kārlis”. Ekskursijas laikā kuģīša kapteiņi stāsta par vēsturiskajiem notikumiem, kas risinājušies Brauciena cena 1,50Ls pieaugušajiem, 1,00Ls skolēniem, studentiem pensionāriem. Kuģītis kursē ik pēc stundas un pēdējais reiss ir plkst.19:00.

19:00           Cēsu čempionāts šautriņu mešanā. Pasākums notiek Priekuļu baseina ' ' Rifs' ' telpās, reģistrēšanās līdz 18:45 uz vietas.

 

Jebkurā laikā Individuāla pastaiga pa Cīrulīšu dabas takām Gaujas krastā. Bezmaksas.

 

28.septembris

 

---                Pārgājiena „Sveika, Gauja, plūsti plaši!” pirmais posms – velobrauciens gar Gaujas krastu Valmiera-Cēsis. Sīkāka informācija pa tālruni 29372787

 

No 10:00       Miķeļdienas gadatirgus Rožu laukumā, kurā varēs iegādāties amatnieku, mākslinieki, ekoloģiskas pārtikas ražotāji un audzētāji, kā arī našķu un saldumu tirgotāji.

no 10:00       Atraktīva pastaiga pa Cēsu pilsētu ar dažādiem uzdevumiem „Viduslaiku skrējiens”. Cena 3,00Ls. Komplektus ar uzdevumiem iespējams iegādāties Cēsu Tūrisma informācijas centrā, Pils laukumā 9. Labākajiem rezultātiem balvas!

 

no 10:00       Iespēja apmeklēt atpūtas parku „Supervāvere” Ozolkalnā ar 20% atlaidi, ja var uzrādīt Cēsu pils kompleksa apmeklējuma biļeti.

 

no 10:00       Izstāžu telpā „Mala”, Lielā skolas ielā 4, jauno mediju mākslinieku Eltona Kūna un Mārtiņa Enģeļa kopprojekta izstāde „DREAMLAND”.

 

no 10:00       Cēsu kauss volejbolā veterāniem. Sacensības notiks sievietēm Cēsu sporta namā, Pūces ielā 2a, un vīriešiem – Cēsu sporta kompleksā Piebalgas ielā 18.

 

no 10:00       Iespēja vērot skaisto Cēsu pilsētu rudens rotā no Jaunās pils Lademahera torņa. Cena 1,00Ls pieaugušajiem un 0,50Ls skolēniem, studentiem, pensionāriem.

 

No 11:00      Skrējiens apkārt Cēsīm kopā ar SIA „Running” 4,7km un 9,5km garās distancēs. Starts Cēsu Pils parkā. Pieteikšanās līdz plkst. 10:00.

no 12:00       Ekskursija pa Pils parka dīķi ar kuģīti „Kārlis”. Ekskursijas laikā kuģīša kapteiņi stāsta par vēsturiskajiem notikumiem, kas risinājušies Brauciena cena 1,50Ls pieaugušajiem, 1,00Ls skolēniem, studentiem pensionāriem. Kuģītis kursē ik pēc stundas un pēdējais reiss ir plkst.19:00.

19:00           Zinātnieku nakts „Zinoo” centrā tiks atzīmēta ar teatrāli zinātnisku uzvedumu „Zinrāde”. Tās tēma „Ūdens”, un būs interesenati gan lieliem, gan maziem. Ieejas biļetēm 50% atlaide.

23:00           Jauks vakars kopā ar grupu "Pusnakts" kafejnīcā "Venden" Raunas ielā 17.

---                Jebkurā laikā  Individuāla pastaiga pa Cīrulīšu dabas takām Gaujas krastā. Bezmaksas.

 

29.septembris

 

---                Pārgājiena „Sveika, Gauja, plūsti plaši!”  otrais posms - laivu brauciens pa Gauju. Sīkāka informācija pie organizatoriem

 

no 10:00       Iespēja vērot skaisto Cēsu pilsētu rudens rotā no Jaunās pils Lademahera torņa. Cena 1,00Ls pieaugušajiem un 0,50Ls skolēniem, studentiem, pensionāriem.

no 10:00       Cēsu Izstāžu namā izstāde „Gleznotāju karalis Cēsīs. Jānis Pauļuks”. Ieejas maksa 1,00Ls pieaugušajiem, 0,50Ls skolēniem, studentiem, pensionāriem un Cēsu Drauga kartes īpašniekiem.

 

no 10:00       Iespēja apmeklēt atpūtas parku „Supervāvere” Ozolkalnā ar 20% atlaidi, ja var uzrādīt Cēsu pils kompleksa apmeklējuma biļeti.

 

no 10:00       Izstāžu telpā „Mala”, Lielā skolas ielā 4, jauno mediju mākslinieku Eltona Kūna un Mārtiņa Enģeļa kopprojekta izstāde „DREAMLAND”.

no 12:00       Ekskursija pa Pils parka dīķi ar kuģīti „Kārlis”. Ekskursijas laikā kuģīša kapteiņi stāsta par vēsturiskajiem notikumiem, kas risinājušies Brauciena cena 1,50Ls pieaugušajiem, 1,00Ls skolēniem, studentiem pensionāriem. Kuģītis kursē ik pēc stundas un pēdējais reiss ir plkst.19:00.

 

17:00           Šekspīra soneri un renesances laika mūzika koncertā „Šekspīrs, Karaliene un citi” Cēsu Izstāžu namā. Koncerts notek festivāla „Galantais klavesīns ietvaros”. Biļešu cena 3,00Ls un 2,00Ls.

---                Jebkurā laikā  Individuāla pastaiga pa Cīrulīšu dabas takām Gaujas krastā. Bezmaksas.

12.oktobrī Valmieras pilsētas pašvaldība sadarbībā ar AS „Pasažieru vilciens” organizē tautas ekskursiju ar vilcienu „Rudens krāsas Valmierā”, kuras laikā 200 zinātkāri un piedzīvojumus alkstoši tūristi varēs iepazīt Valmieras pilsētu un apkārtējos novadus, izvēloties sev atbilstošāko ekskursiju maršrutu no četriem piedāvātajiem. Vilciens Nr.646 no Rīgas Centrālās stacijas aties plkst.10.36 un Valmieras dzelzceļa stacijā pienāks plkst.13.00.

Tautas ekskursijas dalībniekiem būs iespēja izvēlēties vienu no četriem ekskursiju maršrutiem : „Oranžais vilinājums”, kura laikā varēs iepazīt mītisko svētvietu Zilokalnu, grezno Dikļu pili un aizraujošo Vika pasaku parku (ekskursijas cena: 2 lati personai), „Pa zelta pēdām”, kas dāvās iespēju viesoties zemnieku saimniecībā „Vildēni”, kurā var aplūkot vairāk nekā 20 dažādu šķirņu eksotiskus dzīvniekus, apmeklēt atpūtas kompleksu „Avoti”, kurā apskatāms divkārtējā olimpiskā čempiona BMX riteņbraukšanā Māra Štromberga ritenis, fotogrāfijas un sacensību trofejas, un ir iespēja iziet labirintu – dabas taku „Koku skola” un 2 km garajā trasē atrast dažādus noslēpumus (ekskursijas cena: 2 lati personai). Ekskursijas „Sarkanā nama noslēpums” laikā varēs izzināt Valmieras drāmas teātra dzīvi aiz priekškara, paviesoties senajā Valmierā, kā arī vizināties ar Gaujas tramvaju, klausoties aizraujošus stāstus par Valmieras nosaukuma rašanos, „Kazu krācēm” un „Titāniku” (ekskursijas cena: 3 lati personai). Savukārt ekskursija „Gardēža zaļā pastaiga” ļaus izbaudīt zaļās Valmieras spēku Sajūtu takā un Gaujas Stāvajos krastos, kā arī doties īstā piedzīvojumā uz „Valmiermuižas alus” darītavu, kurā apiņu smaržas apvīti stāsti par alus gatavošanu procesu izklaidēs ikvienu. Būs iespēja degustēt dažādas alus šķirnes, baudīt īpašas uzkodas, pārvēršot ekskursiju pa Valmieru īstās gardēža brīvdienās (ekskursijas cena: 3 lati personai).

Kā īpaša „odziņa” visām tūristu grupām ieplānots laiks tradicionālajam Simjūda gadatirgum, kurā tirgotāji, amatnieki un mājražotāji piedāvās visdažādāko produkciju, kā arī jauniešu kora „Balsis” koncerta „Par mīlestību” apmeklējums, kas plkst.15.00 ieskandinās Valmieras Kultūras centru un kurā piedalīsies dejotāja Ieva Kemlere un instrumentālais ansamblis „Tango Sin Quinto”. Diriģents – Ints Teterovskis. Biļešu cena Ls 2, skolēniem un pensionāriem – Ls 1.

Dienas noslēgumā, plkst.18.16, Valmieras dzelzceļa stacijā būs piestājis vilciens Nr.853, kas tautas ekskursijas dalībniekus vedīs atpakaļ uz mājām.

Tā kā vietu skaits katrā no ekskursiju grupām ir ierobežots, dalība pasākumā jāpiesaka iepriekš Valmieras Tūrisma informācijas centrā, zvanot pa tālruni 64207177 vai sazinoties e-pastā tic PIE valmiera PUNKTS lv. Vilciena biļetes cena no Rīgas uz Valmieru ir Ls 2,95. Uz tikšanos Valmierā!

Informāciju sagatavoja:

Aiga Akmentiņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas

Tūrisma informācijas konsultante

Mob.tel..: 25663345