Arhīva kalendārs

« August 2013 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Sestdien, 10. augustā, visas dienas garumā Kocēnu novada Dikļos norisināsies „Spēlmaņu svētki - 2013", kuros piedalīsies amatierteātru kolektīvi no Kocēnu, Mazsalacas, Alojas, Rūjienas, Priekuļu, Strenču un Krimuldas novada, kā arī no Rīgas.

Svētku programmā iekļautas astoņas amatierteātru kolektīvu iestudētās izrādes, kuru apmeklējums būs bez maksas.

Svētku atklāšanas pasākums sāksies plkst. 10.00 pie Teātra akmens, savukārt plkst. 10.15 norisināsies meistarklašu nodarbība amatierteātru kolektīviem, kuru vadīs Latvijas Nacionālā teātra aktrise Indra Burkovska. Plkst. 12.00 sāksies pasākuma “Spēlmaņu svētki 2013” pirmā teātra izrāde.

 

Izrāžu programma:

Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrā:

  •  Plkst. 12.30 (Lielā zāle) J.Ziemeļnieka Strenču Tautas teātris - M.Zīverts “Meli meklē meli“. Režisors Andris Liepiņš
  • Plkst. 14.30 (Lielā zāle) Liepas pagasta teātra kopa ”Krams” - A.Vilks “Blusa”. Režisore Benita Sausiņa
  • Plkst. 16.00 (Vasaras terase aiz kultūras centra) Rūjienas novada amatierteātris - V.Evanss, Valentains “Kaudzēm naudas”. Režisore Aīda Vasiļjeva
  • Plkst. 18.00 (Lielā zāle) Krimuldas amatierteātris - “Transportā noklausītas sarunas”. Režisore Zane Zīle. Kocēnu novada Bērzaines amatierteātris - skeči “Greizie rati”. Režisore Inna Krēsliņa
  • Plkst. 18.45 (Mazā zāle) Latvijas Neredzīgo biedrības Strazdmuižas kluba drāmas un dzejas teātris  (Rīga) – G.Priede “Udmurtijas vijolīte”. Režisore Inese Vanaga
  • Plkst. 20.00 (Lielā zāle) Alojas novada Puikules amatierteātris - “Vai tad tas ir teātris...” pēc A.Brigaderes lugas “Lielais loms” motīviem. Režisors Jānis Roļskijs
  • Plkst. 21.30 (Vasaras terase aiz kultūras centra) Mazsalacas novada Ramatas amatierteātris - pēc R.Blaumaņa darbu motīviem “Brīnumzālīte”. Režisore Gunta Maskaviča

 

Svētku noslēgumā plkst. 22.00 Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrā tiks apbalvoti spilgtākie sieviešu un vīriešu lomu attēlotāji, kā arī tiks noteikta „Spēlmaņu svētku - 2013" labākā izrāde. Plkst. 23.00 notiks balle kopā ar grupu “Pusnakts”. Ieeja bez maksas.

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Valmieras muzejs par godu pilsētas 730 gadiem padomājis par īpašu programmu, ko svētku dienās piedāvāt valmieriešiem un pilsētas visiem. Ikvienam būs iespēja palūkoties Valmieras vēsturē ar virtuālas grāmatas palīdzību, iejusties bruņinieku tēlā un izzināt senās zintniecības noslēpumus.

 

8.augustā plkst.22.00 Valmieras pilsdrupās muzeja vēstures nodaļa būs sagatavojusi īpašu pārsteigumu – virtuālo grāmatu „Senās Valmieras stāsti”, kas būs dzīvais stāstījums par pilsētas vēsturi, aptverot laika posmu no brīža, kad Valmiera pirmo reizi pieminēta vēstures hronikās, līdz pat mūsdienām. Lai cilvēkos radītu lielāku izpratni, stāstījums tiks papildināts ar kartēm, zīmējumiem un fotogrāfijām, lai varētu salīdzināt, kā attiecīgā vieta izskatās šobrīd un kā tā izskatījusies agrāk. Tematika būs plaša, sākot no pilsētas būvniecības līdz pat kariem un Hanzas nostāstiem.

Savukārt 10.augustā no plkst.9.00 Rātslaukumā norisināsies tradicionālais Gadatirgus, kurā amatnieki, daiļamatnieki, tirgotāji, mājražotāji un daudzi citi meistari piedāvās savu produkciju, padarot svētku programmu īpaši krāšņu. Tajā pašā laikā muzeja teritorijā norisināsies vēsturiska spēle „Dzīve senā pilsētā”, kas atspoguļos tirgus dzīvi tādā gaisotnē, kāda tā bija pirms daudziem gadsimtiem. Ikvienam būs iespēja īstenā viduslaiku stilā cept maizi, darināt podus, krāsot dziju, iepazīties ar galma pūralādi, senajiem lopu laidariem, mācīties bruņinieku skolā, gūt arodu amatnieku darbnīcās un pils virtuvē, kā arī iekļūt Raganu pagalmā.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Valmieras pilsētas svētku laikā Mākslas „Galerija Laipa” piedāvās divus kino vakarus, kuru laikā tiks izrādītas igauņu animācijas filmas, kinoteātra „Kino Bize” repertuārs, kā arī laikmetīgas dejas.

8.augustā plkst.22.00 Mākslas „Galerijā Laipa”, Stacijas ielā 37 būs skatāmas divas igauņu animācijas filmas, kā arī Zviedrijas un Lielbritānijas veidotā filma „Meklējot mūziķa likteni”, režisors – Maliks Benžalū.

Tas ir stāsts par dziesminieku Siksto Rodrigesu, kas ir tieši tik neticams, lai kļūtu par sižetu izcilai kinofilmai, turklāt dokumentālai – bez liekām butaforijām un fiktīviem varoņiem. Detroitas meksikānis ar ģitāru plecā un ejamu ceļu zem kājām 1970.gados ieraksta divas plates, aizķer Boba Dilana slavas stīgas un pazūd. Kamēr vienā okeāna pusē Rodrigesa vārds izplēn jaunu zvaigžņu birumā, viņa mūzika attopas Dienvidāfrikas aparteīdā un kļūst par rasu segregācijas protesta dziesmoto ieroci. Autoram nezinot, tiek izpārdotas teju miljons ierakstu kopijas, un slava steidz pāraugt masveida eiforijā, tomēr jāpaiet četrām desmitgadēm līdz pati leģenda nokāptu no būvlaukuma statnēm un apjaustu savas daiļrades augļus.

Filma tiks demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu valodā.

9.augustā plkst.22.30 Dzelzceļa stacijas mājā būs skatāma Ambient mūziķa Mārtiņa Eņģeļa un laikmetīgās dejas horeogrāfes Elīnas Pampes performance, kuras noslēgumā apmeklētāji būs aicināti veldzēties „Kino Bize” piedāvātajā kinofilmā „Erik Satie/ René Clair: Entr' Acte”.

Mārtiņš Eņģelis studē Liepājas Universitātes Jauno mediju mākslas programmā. Sevi viņš raksturo kā starpdisciplināru cilvēku un mēģina izpausties, kā pats saka, pēdējo 200 gadu tehnikās – fotogrāfijā, kinematogrāfijā, audio mākslā un programmēšanā.

Elīna Pampe ir beigusi Latvijas Kultūras koledžas studiju programmu „Laikmetīgā deja”, šobrīd studē Vidzemes Augstskolā. Jau studiju laikā, līdzdarbojoties dažādos projektos, Elīna vienmēr pratusi ap sevi pulcināt dejotājus, kam ritms un kustība ir dziļi sirdī. Viņa izceļas ar spēju sajust mūzikas stāstu, ļaujot mūzikai iekustināt ķermeni.

Apvienojot šo abu mākslinieku talantu – muzikālo nianšu sajušanu un ritmisko ķermeņa vibrāciju, tiks radīts piedzīvojums, kuru papildinās vizualizācijas un noslēgs kino filma. Vakara gaitā apmeklētājiem būs iespēja baudīt skaņas, redzes un sajūtu gleznas, tādēļ aicinām ņemt līdz savu paklājiņu, sedziņu vai spilvenu, lai video un skaņu kompozīciju būtu ērti vērot arī uz telpas griestiem.

 

Informāciju sagatavoja:
Karlīne Cercina,
Mākslas „Galerija Laipa”