Arhīva kalendārs

« July 2013 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Līdz 2.septembrim Valmieras muzejā apskatāmas trīs izstādes – Valmieras stikla šķiedras rūpnīcai 50, VALPRO 50 un Amatam ir zelta pamats. Ekspozīciju vienojošais elements ir vēsture.

Izstāde „Valmieras stikla šķiedras rūpnīcai 50” ir izvietota divās daļās Izstāžu nama divos stāvos. Pirmā stāva ekspozīcija ir veltīta mūsdienām. Tajā parādīta plašā rūpnīcas produkcija un daudzie veidi, kur tā tiek izmantota, piemēram, kosmosa kuģu, lidmašīnu un ceļu būvniecībā, ēku siltināšanā, vēja ģeneratoros un citur. Izstādē iespējams aplūkot atsevišķās sastāvdaļas, no kurām tiek radīta stikla šķiedra, kā arī pataustīt stikla diegu tā pašā pirmsākumā. Tāpat var gūt ieskatu, kā top stikla šķiedra, kad to kausē 1600° temperatūrā. Interesanti – parādīts vidējais Valmieras stikla šķiedras darbinieks, proti, viņa dzimums, vecums un amats. Padomāts arī par interaktīviem elementiem – var vērot dažādas filmas un klausīties, kā skan Valmieras stikla šķiedra, kā arī sameklēt pasaules kartē visas tās 36 valstis, uz kurām tiek eksportēta produkcija. Savukārt otrā ekspozīcijas daļa sniedz ieskatu rūpnīcas 50 gadu garajā vēsturē. Tā ir iespēja atgriezties pagātnē ar fotogrāfiju palīdzību un redzēt daļu no produkcijas, kas kādreiz tika ražota.

Muzeja otrā stāva mazajā telpā apskatāma izstāde „VALPRO 50”. Tajā izvietotas vēsturiskas fotogrāfijas un lietas, kas atklāj, kā attīstījusies ražošana un produkcija, piemēram, vēsturiski ugunsdzēšamie aparāti, benzīna kannas un interesanti suvenīri.

Arī trešā izstāde „Amatam ir zelta pamats” apskatāma muzeja otrajā stāvā, un tajā parādītas senās cunftes jeb amatnieku amati, kas pastāvējuši Valmieras pilsētā. Te var aplūkot gan dažādus darbarīkus, gan produkciju, kas saglabājusies no aizvēstures līdz pat 20.gadsimta 30.gadiem. Šī izstāde atspoguļo laiku, kāds pastāvējis, kad darbnīcas vēl nebija izskaudusi rūpniecība.

 

9.jūlijā Valmieras muzeja Pilskalna nama šķūnī notika sadraudzības pasākums, kurā atkal satikšanos atzīmēja Valmieras dziedātāji un koris no Gīterslo apgabala (Vācija). Abu pušu sadraudzība aizsākusies 1994.gadā, līdz ar oficiālo sadarbības līgumu starp vēsturisko Valmieras rajonu un Gīterslo apgabalu.

 

 Gīterslo koris Latvijā ieradās pirms XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem, nedēļas nogali aizvadot Rīgā un izbaudot svētku Noslēguma koncertu „Līgo!”. Pēc tam divu dienu garumā viesi apskatīja Valmieras tuvējo apkārtni, apbrīnojot Latvijas floru un dabisko dzīvesveidu, klusumu un laukus. Tāpat vācieši devušies izbraukumā ar Gaujas tramvaju, priecājoties par Gaujas krastiem.

Vizītes noslēgumā, aplūkojot Valmieras muzeja Pilskalna namu, Garšaugu namiņu un dārziņu, viesi no Gīterslo tika iepazīstināti ar teritorijas un ēku vēsturi, augiem, to ārstnieciskajām īpašībām, pielietojumu, kā arī vāciešiem bija iespēja nogaršot dažāda veida tējas. Viesi bija ļoti sajūsmināti par piedāvājumu, apbrīnojot latviešu spēju dzīvot saskaņā ar dabu un rūpes par savu veselību. Izglītojošā daļa tika noslēgta ar kopīgām dziesmām, dziedot „Pūt, vējiņi!”, „Pie Dzintara jūras” un „Dažu skaistu ziedu”, kas Gīterslo korim nesagādāja nekādas grūtības.

Laikā, kad tika aizsākta sadraudzība, valmierieši pārstāvēja vienu kori – „Laipa”, savukārt vācieši – Sv.Mateja draudzes kori no Gīterslo apgabala. Tajā laikā tika organizēti pat kopīgi koncerti Latvijā un Vācijā. Šobrīd gan latvieši, gan vācieši pārstāv dažādus korus vai pārtraukuši savas dziedātāju gaitas, bet draudzība tiek uzturēta tāpat. Viesi no Gīterslo Latviju apciemo ik pa pieciem gadiem, ierodoties Dziesmu svētku laikā.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Sestdien, 20.jūlijā no plkst. 9:00 līdz 14:00 visi pirkt un pārdot gribētāji ir aicināti uz tradicionālo Zaļo tirdziņu, kas notiks Jaunatnes parkā, Gulbenē.

Tirdziņā būs iespējams iegādāties mājražotāju gatavotus gardumus, sezonas dārzeņus, augļus un ogas, puķu stādus, košumkrūmus, kā arī amatnieku veidotas skaistumlietas, dizaina priekšmetus un citas noderīgas lietas sadzīves un ikdienas rotāšanai.

Tirgotāji vēl var pieteikties līdz 18.jūlijam pa tālr. 64497729, 26557582 vai e-pastu: turists PIE gulbene PUNKTS lv

Gulbenes pilsēta pošas tradicionālajiem pilsētas svētkiem, kuri šogad tiks svinēti no 25. līdz 28.jūlijam. Šajā laikā gan lieli, gan mazi varēs baudīt dažādas kultūras un sporta aktivitātes. Svētku programma.

Pasākumu programma šeit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informāciju sagatavoja:
Gunta Krevica,
Gulbenes novada domes
sabiedrisko attiecību speciāliste