Arhīva kalendārs

« September 2012 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Atzīmējot Zinību dienas sākumu pašvaldības aģentūra „Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs” Cēsu skolām un bērnudārziem dāvina Tautas vērtes „Dzieti” tikko iznākušo dziesmu albumu „Saules dziesmas”. Pie jaunā dziesmu albuma tikušas 19 Cēsu novada izglītības iestādes.

„Mēs esam bagāti ar latviskajām tradīcijām, ar garīgo matojumu kas mums ir atstāts. Un tāpēc būtiski ir šīs vērtības dot mūsu jaunajai paaudzei. Viens no aģentūras uzdevumiem ir saglabāt šīs kultūrvēsturiskās vērtības un rūpēties par to nodošanu sabiedrībai, ko mēs arī darām caur mūsu radošajiem kolektīviem dziesmās, dejās, gadskārtu ieražu pasākumos.  Lai varētu labāk iepazīt latviskās tradīcijas, kas izteiktas caur dziesmu, mēs dāvinām Tautas vērtes „Dzieti” tikko iznākušo disku  ar vēlējumu, skolotājiem šo disku izmantot mūzikas un literatūras stundās,” par dāvinājumu vēsta aģentūras direktors Juris Markovs. Nodrošinot nacionālās kultūras mantojuma pastāvīgu saglabāšanu, apstrādi un publisku izmantošanu, trīs dziesmu albumi nodoti arī Latvijas Nacionālajai bibliotēkai.

Dziesmu albums „Saules dziesmas” nāca klajā jūlijā beigās. Jaunais dziesmu krājums izveidots ne tikai kā emocionāls baudījums un tuvība latviskai kultūrai, bet kalpo arī kā izglītojošs materiāls latviešu folkloras izziņai. Tirdzniecībā disks ir atrodams Cēsu Izstāžu namā un Cēsu Tūrisma informācijas centrā. 



Informāciju sagatavoja:
Daiga Janševska
Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tāl.64127636;28342115
e-pasts: daiga.jansevska PIE cesis PUNKTS lv
www.cesis.lv

 

31. augustā noslēdzies Valmieras pilsētas pašvaldības fotokonkursa „Valmiera četros gadalaikos” vasaras posms. Šajā kārtā savas fotogrāfijas vērtēšanai iesnieguši 10 autori, tās 2 nedēļu laikā izskatīs fotokonkursa komisija. Pēc izvērtēšanas 15 labākās fotogrāfijas tiks izvirzītas skatītāju balsojumam internetā, no kurām finālā tiks noteikti 3 labākie vasaras posma fotoattēli.

Secīgi, Valmieras pilsētas pašvaldība izsludinājusi jau nākamo konkursa posmu, kurā iedzīvotāji aicināti no 1. septembra līdz 30. novembrim iesūtīt rudenīgas fotogrāfijas, kurās redzama Valmiera. Iesniegtajiem fotoattēliem jāraksturo Valmieras pilsēta un tās sabiedriskās aktivitātes. Tiem jāaptver Valmieras kultūrvēsturiskie objekti, pilsētvide, tūrisms, aktīvā atpūta un sports, Valmieras kultūras, sporta un izklaides pasākumi, Valmieras uzņēmējdarbība, pilsētas viesi un iedzīvotāji iepriekšminētajos pasākumos un objektos.

Konkursa mērķis ir radīt mākslinieciski kvalitatīvas un atraktīvas fotogrāfijas un papildināt Valmieras pilsētas fotoattēlu krājumu pilsētas informatīvo materiālu un izdevumu veidošanai, reprezentācijas vajadzībām un fotoizstādei.

Konkursā var piedalīties jebkura persona, kura iesniegusi pieteikumu dalībai konkursā atbilstoši konkursa nolikumam. Katrs pretendents konkursa norises laikā var iesniegt līdz 40 fotoattēliem (izmērs 21cm x 15 cm), taču katrā kārtā ne vairāk par 10 bildēm.

Konkursā iesniegtos darbus izvērtēs žūrija, kuras sastāvā ir gan pašvaldības pārstāvji, gan profesionāli fotogrāfi un ar mākslu saistīti cilvēki.

Darbi tiks vērtēti pēc diviem kritērijiem - fotoattēla mākslinieciskās vērtības un Valmieras kā tūrisma pilsētas atspoguļojums fotoattēlā. No katras konkursa kārtas tiks atlasītas ne vairāk kā 15 fotogrāfijas pašvaldības informatīvo izdevumu veidošanai un fotoizstādei.

Pretendents, kurš konkursa kārtībā pēc visām četrām kārtām tiks atzīts par uzvarētāju, saņems naudas balvu Ls 100,- apmērā. Otrās vietas ieguvējs saņems naudas balvu Ls 75,-, savukārt trešās vietas ieguvējs Ls 50. Par katru fotoattēlu, kas tiks izstādīts kopīgajā izstādē, tās autors iegūs atlīdzību Ls 10,- apmērā. Tāpat katrā kārtā tiks piešķirta skatītāju simpātiju balva. Skatītāju simpātija tiks noskaidrota elektroniskā balsojumā internetā.

Ar konkursa nolikumu iepazīties un bez maksas nolikuma kopijas var saņemt Valmieras Tūrisma informācijas centrā Rīgas ielā 10, Valmierā, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldības Apmeklētāju pieņemšanas centrā Lāčplēša ielā 2. Elektroniski konkursa nolikums pieejams portālos www.valmiera.lv,  www.visit.valmiera.lv, kā arī sūtot pieprasījumu uz adresi tic PIE valmiera PUNKTS lv.

Informāciju sagatavoja:
Anita Zušmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob.tel.: 29454752

Ikviens, kas vēlas jautri pavadīt kopā laiku ar ģimeni, uzzināt jaunas receptes vai padalīties bērnu audzināšanas mazajos noslēpumos, aicināti apmeklēt Tēva dienas pasākumu Cēsu Pils dārzā 9. septembrī no plkst. 12:00.

Cēsu Pils dārzā seši drosmīgi tēvi rādīs savu pavārmākslas meistarību gatavojot piknika maltīti ģimenei. Bērni varēs darboties radošajās darbnīcās uzmeistarojot saviem vecākiem skaistu dāvanu. Būs arī puzles likšanas sacensības.

Pēc tēvu pavārmākslas demonstrējumiem būs Jūrmalas leļļu teātra studijas leļļu spēle-pikniks kurmja bēniņos „Reiz bija...”. Ingunas Radziņas lelles un režija.

Cēsīs Tēvu diena kā īpašs pasākums tiek atzīmēta otro gadu. Pagājušajā gadā Cēsu muzejā Tēvu dienā atklāja lielformāta melnbalto foto izstādi „Mans tētis pats, pats..”. Izstāde tuvāk iepazīstināja ar Cēsu novadā dzīvojošiem tēviem, dažādu profesiju pārstāvjiem. Izvēlētas bija tās ģimenes, kurās aug trīs un vairāk bērni. Šogad Tēvu dienas pasākums veidots atraktīvāks, lai arī tās ģimenes, kuras atnāks uz pasākumu kā skatītāji, varētu iedvesmoties no redzētā un jautri pavadīt laiku kopā ar ģimeni.

 

Informāciju sagatavoja:
Daiga Jansevska
Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.28342115;64127636
e-pasts: daiga.jansevska(at) cesis.lv
www.cesis.lv

Apes novada dome sadarbībā ar Monistes (Igaunija) pašvaldību ir uzsākusi realizēt Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta Nr. EU 41697 „Idea  on the border” aktivitātes.  Apes novada un Monistes pagasta cilvēki aktīvi ir iesaistījušies klūgu un meldru pinumu apmācībās pie meistara Modra Strauta. Andas Plaumas vadībā notiek apmācības aušanā. Piecu mēnešu laikā jau ir tapuši pirmie darbi – skaisti, krāsaini, rakstaini un katrai audējai ļoti mīļi lupatu deķi un prievītes. Ir apgūti pirmie pamati klūdziņu pīšanā. Pa vasaras mēnešiem ir savākti un apstrādāti kārkli, savākti un izžāvēti meldri, un jau pavisam drīz atsāksies praktiskais darbs. Ar oktobra mēnesi sāksies igauņu un latviešu valodas apmācības.

Nākamā kopējā lielā projekta aktivitāte būs PIEROBEŽAS LIELAIS RUDENS GADATIRGUS. Šoreiz tas norisināsies Igaunijas pusē Monistē. Ceram uz apeniešu sapratni, jo atsevišķs gadatirgus Apē, kā ierasts, šoruden nenotiks. Ar šī projekta starpniecību vēlamies atgriezties senajos laikos, kad cilvēki ar zirgiem, vēlāk traktoriem un mašīnām brauca gan uz Igauniju, gan no Igaunijas un mainījās ar savu preci. Pie kaimiņa bija iespējams iegādāties to kā nebija pašiem. Varēja iemainīt zosi pret trusi, noskatīt kādu zirgu, vai nopirkt sīpolu virteni.

Rudens ir tas laiks, kad domājam kā piepildīt savus pagrabus, iegādāties siltāku zeķu pāri, dzērvenes un medu veselībai. Tirgus jau no seniem laikiem ir bijusi vieta kur satikties, izpļāpāties, izlielīties, nopelnīt un iegādāties visu sev nepieciešamo. Tādēļ aicinām Jūs uz Pierobežas lielajām gadatirgus lustēm gan pirkt, gan pārdot, gan iemainīt, gan izlielīt, gan noskatīt. Gadatirgus norisināsies svētdien 30. septembrī no plkst. 9.00 – 13.00 Monistes parkā (krustojumā pie Veru – Valgas šosejas).

Gadatirgū piedāvāsim plašu kultūras programmu, kurā muzicēs Apes pūtēji, Jaunrozes kapella, apvienotā Jaunrozes un Apes kapella, Apes un Monistes amatiermākslas kolektīvi.

Gadatirgū varēs iegādāties:

-          Vietējo zemnieku saražoto lauksaimniecības produkciju,

-          Amatnieku un mājražotāju gatavotos labumus,

-          Saimniecības un rūpniecības preces…

Būs iespēja iepazīties ar Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta Nr. EU 41697 „Idea  on the border” ietvaros apgūtajām prasmēm un radītajiem darbiem  - klūdziņu pinumiem, grīdceliņiem-„ lupatu deķiem”.

Pirkt un pārdot varēs gan Latvijas valsts latos (LVL), gan eiro (EUR)

AICINĀM UZ PIEROBEŽAS LIELO RUDENS GADATIRGU VISUS PIRKT UN PĀRDOT GRIBĒTĀJUS!

Tirgotājiem lūgums pieteikties iepriekš (līdz 26. septembrim):

Latvija: Ilva Sāre T.+37128356949, +37164322274; ilva.sare PIE ape PUNKTS lv

Astra Binde T. +37122037518, +37164322273; tic PIE ape PUNKTS lv

Igaunija: Ave Saluorg T. +37256236187, +3727890667

PIEROBEŽAS LIELAIS PAVASARA GADATIRGUS notiks Apē 12. maijā, kad atkal tiksimies kopā ar kaimiņiem, lai iepazīstinātu viņus ar mūsu skaistajiem, veselīgajiem un daudzveidīgajiem puķu, dārzeņu, augļu koku stādiem un citiem mūsu labumiem.

Pasākumu organizē -  Apes novada dome sadarbībā ar Monistes pašvaldību.



Informāciju sagatavoja:
Apes tautas nama vadītāja Ilva Sāre

Šovasar Rīgā norisinājās konference "Latvieši pasaulē - piederīgi Latvijai", kurā Vidzemes plānošanas reģionu pārstāvēja kultūras eksperte Olita Landsmane.

Kaut gan konferencē notika piecas darba grupas „Ārpusskolas izglītība”, „Izglītība, „Jaunieši”, „Kultūra” un „Novadnieki”, priekšlikumi ir sagrupēti sešos tēmu blokos. Sestā ir joma, kas izskanēja un par kuras nozīmi tika spriests visās grupās – nepieciešamība pēc kopējas komunikācijas platformas, lai varētu atrast informāciju par notikumiem, cilvēkiem, mācību iespējām, apmainīties ziņām, sazināties, uzdot jautājumus un saņemt atbildes. 

Aicinām Jūs iepazīties ar darba grupās izrunāto priekšlikumu kopsavilkumu šeit

8. septembrī Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē notika vīru koru „Absolventi” un „Ķekava” koncerts, kura īpašie viesi bija Vita Baļčunaite un valcēnietis Valdis Rogainis. Abu koru mākslinieciskais vadītājs un diriģents ir Arvīds Platpers. Koncerta programmā bija Māra Lasmaņa koru dziesmu cikli „Ziedu kompozīcija” un „Lai prieks”. Kopā ar koriem V.Rogainis izpildīja 2 komponista M.Lasmaņa dziesmas – „Mazajā krodziņā” un šlāgeraptaujas dziesmu „Liedaga smiltis”.

„Pasākums bija ļoti emocionāls, jo līdz šim kopā ar kori nebiju dziedājis. Tas bija arī interesanti, jo izpildot šīs dziesmas kopā ar kori, tās iegūst pavisam citu skanējumu, nekā izpildot individuāli. Dziesmas ir skanīgas un cilvēkiem saprotamas. Paldies komponistam Lasmanim, kurš mani uzaicināja piedalīties šajā koncertā. Tas bija kārtējais dzīves piespēlētais izaicinājums. Pilnībā esmu pārliecināts par to, ka piedāvātās iespējas ir jāizmanto, jo tagad par to ir patiešām pozitīvs gandarījums,” uzskata dziesminieks Valdis Rogainis.

Jau ziņots, ka pagājušā gada nogalē tika izdots V.Rogaiņa mūzikas albums „Atmiņu laiks” (sirds dziesmas). Atgādinām, ka pašlaik rit Latvijas šlāgeraptaujas vasaras posms, kurā ar dziesmu „Liedaga smiltis” piedalās arī valcēnietis Valdis Rogainis.  Dziesmas video var redzēt interneta vietnē YouTube. Ja dziesma patīk, „Latvijas Avīzes” ceturtdienas pielikuma televīzijas programmā ir publicēta anketa, tā jāizgriež, jāaizpilda un jānosūta uz norādīto adresi. No šī šlāgeraptaujas posma jāizvēlas trīs dziesmas un jāieraksta tās secībā pēc patikšanas.

Atbalstīsim savējos!

 

Informāciju sagatavoja
Valkas novada domes
sabiedrisko attiecību speciāliste
Inguna Medne,
T.: 64707489, 29250086

 

No 12. septembra līdz 5. oktobrim Valkas pagasta Saieta namā „Lugažu muižā” notiks Dzejas dienu pasākumu cikls. Tas aizsāksies trešdien, 12. septembrī plkst.11:00 „Lugažu muiža” bibliotēkā ar Dzejas dienu ieskaņas pasākumu „Atnāc pie manis rudenī”. Dzejas pēcpusdienā piedalīsies Anita Anitīna.

Ceturtdien, 20. septembrī no plkst.19:00 līdz 21:00 bibliotēkā būs Dzejas dienām veltīts pasākums ar jauniešu dzejas lasījumiem „Nedomā, kas pēc tam nāks…”, kurā dzejas priekšlasījumos aicinās ieklausīties jaunie dzejnieki. Uz šo pasākumu kursēs autobuss, kas plkst.18:40 aties no Valkas pilsētas kultūras nama. Sestdien, 29.septembrī plkst.12:00 Dzejas dienu ietvaros Lugažu muižā norisināsies daiļrunāšanas konkurss bērniem. Dzejas dienu pasākumu cikls noslēgsies piektdien, 5.oktobrī plkst.18:00 ar Dzejas, mūzikas un mākslas vakaru „Platmales etīdes 2”.

 

Papildus informācija:
Valkas pagasta
Saieta nama „Lugažu muiža”vadītāja
Kristīne Ganiņa, 64781373, 29694141

Jauno sezonu uzsāk Valkas pilsētas kultūras nama deju kopas "AIJA" tautisko deju grupa. Aicinām jaunus dalībniekus – gan puišus, gan meitas! Mēģinājumi notiks trešdienās. Pirmā tikšanās: 12. septembrī plkst.19.30 Valkas kultūras namā. Kolektīva vadītāja: Liesma Ērgle.

Nākamie XXV Vispārējie latviešu dziesmu un XV Deju svētki notiks no 2013. gada 30. jūnija līdz 7. jūlijam. Tikai pievienojoties dejotāju pulkam, ir iespēja šajos svētkos piedalīties kā dalībniekam un to, ka tās ir pavisam īpašas un neaizmirstamas sajūtas, zina katrs dejotājs. Tāpēc gaidām ikvienu, kurš vēl domā, ka varbūt tieši tagad ir laiks atgriezties kolektīvā vai arī ir aizdomājies par to, ka vajadzētu pamēģināt un pirmo reizi izbaudīt tās pozitīvās emocijas, ko sniedz dejošana. 

Informāciju sagatavoja:
Valkas novada domes 
sabiedrisko attiecību speciāliste 
Inguna Medne,
T.: 64707489, 29250086 

Ceturtdien, 13. septembrī no plkst.15.00 – 18.30 notiks ikgadējā Valkas novada skriešanas seriāla „Optimists” – „Rudens 2012” otrā kārta. Skrējienā var piedalīties ikviens aktīvās atpūtas cienītājs, neatkarīgi no vecuma, dzīves un darba vietas.

Sacensības rīko ar mērķi radīt iespēju Valkas novada iedzīvotājiem un ģimenēm iesaistīties skriešanas nodarbībās, lai stiprinātu veselību un aktīvi pavadītu savu brīvo laiku. 

Šis skriešanas seriāls notiek jau no 1986.gada. „Optimistā” piedalās skrējēji 9 vecuma grupās. Nūjotāji startē tautas grupā. Skrējienu seriāls tradicionāli notiek 6 pavasara un 6 rudens kārtās. Seriāla norises vieta ir Valkā, mežā pie brīvdabas estrādes, 1 km. garā marķētā aplī. „Optimista” turpmākās kārtās būs 20.un 27.septembrī, 4.un 11.oktobrī.

Nosakot uzvarētājus, summē piecus labākos rezultātus. Atsevišķi tiek vērtētas ģimeņu komandas. I – III vietu ieguvēji pa vecuma grupām tiks apbalvoti ar balvām. Dalībnieki, kuri būs startējuši vismaz 5 kārtās pavasarī un vismaz 5 kārtās rudenī, piedalīsies galvenās balvas – dāvanu kartes (sporta inventāra iegādei) izlozē.

Nolikums ir atrodams http://valka.lv/wp-content/uploads/2011/11/Nol.Optimists2012.pdf

Laipni aicināti visi aktīvās atpūtas cienītāji, līdzjutēji un citi interesenti!

Papildus informācija: Valkas novada domes sporta speciāliste Nadežda Blūma, 29164340

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Lai vairāk uzzinātu par izklaides iespējām Cēsīs, lasi Cēsu pasākumu un notikumu apskatu.

Detalizētāka informācija šeit

Trešdien, 19. septembrī plkst. 19:00, "Oleru muižā" norisināsies Akordeonistes Ksenijas Sidorovas un čellistes Gunas Āboltiņas koncerts "Čella un akordeona burvība".

„Skaņdarbu izvēle koncertā balstīta uz pretnostatījumu: sakrālās mūzikas komponisti – Sofija Gubaiduļina, Arvo Perts un Kamils Sensānss pret tādiem tautas mūzikas iedvesmotiem skaņdariem kā Manuels de Falja, Džeralds Finci un Astors Pjacolla. Tā nu līdzās Gubaiduļinas In croce („Pie Krusta"), Sensānsa „Lūgšanai" un Perta mistiski rituālajam Fratres šajā koncertā klausīsimies britu dziesmu meistara Finci „Tango impresiju", Argentīnas tango karaļa Pjacollas Le grand tango, nacionālspāniski noskaņotā de Faljas „Svītu spāņu stilā" un kā vainagojumu visām romantiski noskaņotām dvēselēm – Sergeja Rahmaņinova brīnumskaistā „Vokalīze"," koncertprogrammu „Čella un akordeona burvība" raksturo G.Āboltiņa.

Koncertu organizē biedrība „Oleru muiža”.


Koncertu atbalsta : Rūjienas novada pašvaldība un VSIA “ Latvijas koncerti”.


Ieeja par ziedojumiem.

Trešdien, 12. septembrī Valmieras muzejā, klātesot arī vairākiem mākslas darbu autoriem, tika atklāta Latvijas Mākslas akadēmijas profesoru un studentu darbu izstāde. Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma izstādes atklāšanā sveica Latvijas Mākslas akadēmijas rektoru un profesoru Alekseju Naumovu, profesoru Normundu Brasliņu, studenti Baibu Briedi, kā arī pauda pateicību akadēmijas Ārlietu un izstāžu daļas koordinatorei izstāžu jautājumos Inesei Bauģei par sadarbību.

Klātesošos sveica arī Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Inesis Boķis, paužot patiesu prieku par sagādāto iespēju valmieriešiem aplūkot un vērtēt pašus jaunākos sasniegumus Latvijas mākslā, vienlaikus atzinīgi novērtējot arī pasākumā klātesošās jaunākās paaudzes – Valmieras Mākslas vidusskolas audzēkņu padziļināto interesi par mākslu.

Latvijas Mākslas akadēmijas rektors un profesors Aleksejs Naumovs pastāstīja, ka students pēc 3. kursa kopā ar savu pasniedzēju izvēlas meistardarbu, ko turpina veidot kā bakalaura vai maģistra darbu. „Pasniedzējs un students ir kolēģi – lai arī notiek mācīšanas process, tomēr tā laikā arī pasniedzējam jāpastrādā – tādējādi turpinās abpusēja izaugsme. Esmu patiesi priecīgs, ka mūsu studenti sekmīgi piedalās dažādās izstādēs,” atklāj A.Naumovs.

Izstādē aplūkojami paši jaunākie darbi dažādās glezniecības tehnikās, kas tapuši meistardarbnīcās, sadarbojoties studentiem un pasniedzējiem. Pavisam aplūkojami 30 darbi, to autori ir seši Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzēji un 21 akadēmijas students.

Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības apakšnozares darbs jau kopš Akadēmijas dibināšanas laika ir organizēts vairākās meistardarbnīcās, kurās jaunie mākslinieki izkopj savas zināšanas un prasmes pie profesionāliem un sabiedrībā pazīstamiem gleznotājiem. Šobrīd Mākslas akadēmijas glezniecības studentiem ir iespēja brīvi izvēlēties studijas kādā no trim glezniecības meistardarbnīcām – figurālās glezniecības, konceptuālās glezniecības vai multivizuālās glezniecības meistardarbnīcā.

Viens no galvenajiem meistardarbnīcu uzdevumiem ir sniegt studentiem iespēju izvēlēties sadarbību tieši ar to pasniedzēju, ar kuru topošajam māksliniekam ir saskanīgs idejiskais redzējums un kurš studiju procesa gaitā vislabāk spēs virzīt studentu pretī maksimālajam jaunā mākslinieka radošā potenciāla piepildījumam. Labs pasniedzējs ir tas, kurš spēj attīstīt studenta unikālo talantu, neuzspiežot savu kā mākslinieka individuālo zīmolu. Studiju mērķis meistardarbnīcu ietvaros ir paplašināt mākslas formas, satura un uztveres vizuāli plastiskās būtības diapazonu, akcentējot jaunā mākslinieka profesionālās un radošās darbības attīstību un atvēlot brīvu telpu atšķirīgu dimensiju, izteiksmju un personiskā mākslinieciskā rokraksta meklējumiem.

Ekspozīcija Valmieras muzejā sniegs visaptverošu ieskatu visās trīs Mākslas akadēmijas glezniecības meistardarbnīcās. Pedagogus izstādē pārstāvēs seši pieredzes bagāti gleznotāji un Mākslas akadēmijas ilggadēji mācībspēki, savukārt no studentu vidus izvēlēts divdesmit viens jaunais talants – septiņi no katras meistardarbnīcas:
- Multivizuālās glezniecības meistardarbnīca: Latvijas Mākslas akadēmijas rektors prof. Aleksejs Naumovs, prof. Kaspars Zariņš, Laimdota Steķe, Līva Graudiņa, Inta Stalidzāne, Irīna Špakova, Paula Zariņa, Elza Sīle, Zane Tuča;
- Konceptuālās glezniecības meistardarbnīca: Glezniecības katedras vadītājs prof. Ivars Heinrihsons, Krista Dzudzilo, Magone Šarkovska, Vitālijs Staņislavskis , Madara Peiseniece , Baiba Briede, Aļona Prokofjeva, Ilze Aulmane;
- Figurālās glezniecības meistardarbnīca: Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors prof. Kristaps Zariņš, prof. Normunds Brasliņš, prof. Juris Jurjāns, Gundega Anita Kaņepāja, Sanda Skujiņa, Adriana Vīgnere, Vineta Priste-Kārkla, Zane Neimane, Anete Kalniņa, Darja Fjodorova.

Valmieras pilsētas pašvaldība aicina iepazīties ar pilsētā un apkārtnē plānotajiem nedēļas nogales pasākumiem.

Detalizētāka informācija šeit

 

Otrdien, 18. septembrī no pl.12:00-13:00 augu pazinēja Zeltīte Kaviere aicina ikvienu interesentu uz kārtējo nodarbību „Ar zāļu tēju pusdienās”, kuras laikā klātesošajiem stāstīs par rudens ogām veselības uzturēšanai.

Nodarbība notiks Valmieras muzeja Pilskalna mājas ārstniecības un garšaugu dārzā Pilskalna ielā 2. Nodarbības apmeklētāji aicināti ņemt līdzi piezīmju grāmatiņas un rakstāmrīku, lai Z.Kavieres gudrības pierakstītu.

Jau ilgāku laiku Valmieras muzejs sadarbībā ar Zeltīti Kavieri piedāvā ikvienam valmierietim divreiz mēnesī izglītoties un uzzināt -  kā dabas veltes var palīdzēt atveseļoties un uzturēt veselību arī turpmāk. Lekcijas ir kupli apmeklētas un daļai kļuvušas par nozīmīgu startu, lai lielāku uzmanību pievērstu dabas veltēm un izmantotu arī savā dzīvē augu dziedinošo spēku. 



Informāciju sagatavoja:
Anita Zušmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob.tel.: 29454752 

Piektdien, 14. septembrī. plkst.17.00 Valgas kultūras un interešu centrā (Valgā, Kesk ielā 1) studija „JOY”' atklās savas darbības 18.sezonu ar ielu deju festivālu „Deja – tā ir nākotne”. Ieeja – bez maksas.

Pasākumā programmā iekļautas meistarklases visu vecumu dejošanas grupām (vecums no 5 gadiem) dažādos deju stilos – vogue, house un breik, salsa, estrāde un modern. Pasākuma viesi būs Dejas un Modes skola „GALERII” no Tartu. Priekšnesumus sniegs gan studija „JOY”, gan skola „GALERII”.

Tāpat notiks arī reģistrācija dalībai studijā „JOY”.

Papildus informācija: Studijas „Joy” vadītāja Marina Jerjomina, studiojoy PIE ya PUNKTS ru

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Dzejas dienu ietvaros, 14. septembrī plkst.18.00  Valkas pilsētas kultūras nama mazajā zālē  (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) notiks  dzejnieka un dramaturga Normunda Rudzīša  grāmatas „VAN VET ĀKEN” atvēršanas svētki.

Pasākumā savu dzeju lasīs Valkas dzejnieki Zane Brūvere, Ausma Kurpniece, Anita Anitīna, Aija Ābena un Ieva Sprīvule, bet muzikālo noskaņojumu radīs Starptautisko konkursu laureāte, pianiste Ance Skopane. Grāmatas atvēršanas svētkos piedalīsies arī SIA „Vītola izdevniecības” redaktore Ilona Vītola un darbosies „Vītola izdevniecība” grāmatu galds.

Ieeja – bez maksas. Laipni aicināti visi dzejas cienītāji un citi interesenti!

Papildus informācija: Valkas pilsētas kultūras nama pasākumu organizatore Līga Pandalone, 64723705

 

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Pirmdien, 17. septembrī pulksten 13.30 Valkas pilsētas kultūras namā (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) uz jautru un muzikālu izrādi „Tāltālā meža karnevāls” aicina SIA Valmieras kinostudija.

Pērn redzējām Valmieras kinostudijas izrādīto jautro, piedzīvojumiem bagāto izrādi „Tāltālā meža varonis”. „Piedāvājam jaunu stāstu par Šreku un šis stāsts nav saistīts ar mūsu pirmo radīto izrādi, tāpēc to skatīties var arī tie, kuri „Tāltālā meža varoni” nav redzējuši. Šajā reizē Šreka un viņa mīļotās Fionas laimei, kā arī karaļvalsts mieram ir jauns traucēklis – dīvainais Hercogs Ludvigs. Viltība, apmāns un nekrietnība ir Hercoga Ludviga ieroči. Sarežģījumi sākas, kad Šreks tiek apmelots karaļa aplaupīšanā un padzīts no valsts. Lai attaisnotu sevi, Šreka vienīgā iespēja ir – neatpazīstamam ierasties Tāltālā meža karnevālā, kur seko virkne amizantu pārpratumu un negaidītu situāciju. Šrekam nākas krietni vien nopūlēties, lai atgūtu savu reputāciju un mieru valstī,” tā par gaidāmo izrādi stāsta tās režisors Imants Strads.

Biļete uz izrādi maksā tikai 1 latu. Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties Valkas kultūras namā pie dežuranta  katru darba dienu no plkst.9.00 līdz 15.00 un no 17.00 līdz 20.00.

Papildus informācija: Kultūras nama pasākumu organizatore Līga Pandalone, 29440558

Līdz 1. oktobrim jaunieši vecumā līdz 30 gadiem var iesniegt darbus fotogrāfiju un videoklipu konkursam „Mans Alūksnes novads”, ko Alūksnes novada pašvaldība sadarbībā ar Alūksnes Bērnu un jauniešu centru un Izglītības pārvaldi organizē jau otro gadu.

Konkursā aicināti piedalīties jauni cilvēki vecumā līdz 30 gadiem, iesniedzot savas fotogrāfijas un videoklipus, kas no jauniešu skatupunkta raksturotu Alūksnes novadu. Jāpiebilst, ka aizvadītajā gadā šim konkursam savus darbus iesniedza seši Alūksnes novada jaunieši.

Iesniegtos piedāvājumus vērtēs komisija un labāko darbu autori saņems naudas balvas. 30 labākās fotogrāfijas, ko izvēlēsies žūrija, būs apskatāmas izstādē, bet veiksmīgākos klipus varēs aplūkot ikviens Alūksnes novada pašvaldības mājas lapas www.aluksne.lv apmeklētājs.

Par labākajiem atzītos foto un video darbus pašvaldība lietos dažādu prezentācijas materiālu veidošanai.

Ar konkursa nolikumu aicinām iepazīties Alūksnes novada pašvaldības mājas lapā www.aluksne.lv sadaļā „Konkursi” un www.abjc.lv.

Fotogrāfijas un videoklipus jaunieši konkursam var iesniegt līdz 2012. gada 1. oktobra plkst. 17.00 Multifunkcionālajā jaunatnes iniciatīvu centrā Dārza ielā 8A, Alūksnē.

Aizvadītajā gadā rīkotā fotogrāfiju un videoklipu konkursa „Mans Alūksnes novads” uzvarētāji Paula Zariņa, Roberts Ozoliņš, Anrijs Jargans, Osvalds Neiders un Valts Čibals


Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

BJMK (Bērnu un jauniešu mūzikas klubs) Rokskolas Valkas filiāle uzsāk jauno – 2012./2013.mācību gadu!

Ceturtdien, 20. septembrī radošajā telpā „309.kabinets” (Valkā, Rūjienas ielā 3E, 3.stāvā) laikā no plkst.17.00 līdz plkst.19.00 notiks uzņemšana BJMK Rokskolas programmā (5 gadu profesionālās ievirzes programma), kā arī varēs pieteikties ģitāras, basģitāras, bungu, vokāla un sintezatora nodarbībām vai sagatavošanas klasei. Lūgums tiem, kuri vēlas iestāties 5 gadu Rokskolas programmā, sagatavoties nospēlēt nelielu skaņdarbu vai nodziedāt dziesmu!

BJMK Rokskola Valkā darbojas no 2011./2012. mācību gada, un to ir apmeklējuši 25 audzēkņi (t.sk. pieaugušie). BJMK Rokskola ir Jelgavā dibināta, akreditēta mācību iestāde, kas vienīgā Baltijas valstīs piedāvā apgūt rokmūziku. Mācību gada beigās audzēkņi iegūs ne tikai pārliecību par savām muzikālajām dotībām, bet arī viņu zināšanas un spējas apliecinošu diplomu.  Valkas filiāle šobrīd ir vienīgā šīs mācību iestādes filiāle Latvijā.

BJMK – Tavas izaugsmes spārni!

Papildus informācija: Ernests Lībietis, 26364249, ernests.libietis PIE valka PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Sestdien, 22. septembrī plkst.12.00 visi aktīvās atpūtas cienītāji tiek aicināti uz skrējienu „Apkārt Zāģezeram”. Šis skrējiens notiek trīscīņas (skriešana, slēpošana un riteņbraukšana) ietvaros.

Skrējiens notiks 11 km distancē ar startu un finišu pie Zāģezera. Dalības maksa Ls 0,50 – skolēniem, Ls 2,- pieaugušajiem, bet Valkas novada iedzīvotājiem dalība skrējienā ir bez maksas. Pēc skrējiena notiks trīscīņas uzvarētāju apbalvošana kopvērtējumā pa visām iepriekšminētajām disciplīnām.  Dalībnieku reģistrācija no pulksten 11.00 līdz 11.45.

Par sacensību dalībnieku var būt gan Valkas novada iedzīvotāji, gan ikviens aktīvās atpūtas cienītājs. Visi skrien vienu distanci.

Sacensību mērķis ir sportiskas, veselīgas, fiziski aktīvas, izglītotas un kulturālas sabiedrības veidošana, vispusīgu iespēju radīšana ikvienam Valkas novada iedzīvotājam sistemātiski nodarboties ar fiziskām aktivitātēm un sportu.

Sacensības organizē un vada Valkas novada dome, sadarbībā ar uzaicinātiem tiesnešiem. Atbildīga par sacensībām – Nadežda Blūma.

Ar skrējiena nolikumu var iepazīties Valkas novada mājas lapā www.valka.lv sadaļā „Sports” – „Rezultāti un nolikumi”.

Laipni aicināti visi aktīvās atpūtas cienītāji – gan vietējie, gan no tālienes!

Papildus informācija: Valkas novada domes sporta speciāliste Nadežda Blūma, 29164340

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Sākot no šī gada oktobra, Kocēnu sporta namā norisināsies pirmais Kocēnu novada čempionāts florbolā, ko organizē biedrība “LINO.LV” sadarbībā ar Kocēnu novada domi un Latvijas Florbola savienību (LFS).

Kocēnu novada čempionātā florbolā piedalīties aicinātas gan sieviešu, gan vīriešu komandas, izņemot spēlētājus, kas pieteikti dalībai Latvijas 20. čempionātā florbolā vīriešu virslīgā (izņēmums neattiecas uz vārtsargiem). Saskaņā ar čempionāta nolikumu, spēlētājiem ir jābūt vismaz 14 gadus veciem un licenzētiem LFS.

Ideja par čempionāta rīkošanu radusies Kocēnu novada florbola entuziastiem – ilggadējam Kocēnu sporta kluba vīriešu virslīgas komandas “Rubene” spēlētājam Ivaram Jēkabsonam, biedrības “Lino.lv” valdes priekšsēdētājam Normanam Ieveniekam, “Rubenes” spēlētājam un Startautiskās kategorijas florbola tiesnesim Mārtiņam Larinovam, kurš būs čempionāta galvenais tiesnesis, Kocēnu novada sporta darba organizatoram Jānim Dainim un Kocēnu novada domes deputātam Modrim Kokinam.

Kā informē organizatori, čempionāta pirmo trīs vietu ieguvēji tiks apbalvoti ar kausiem, medaļām un diplomiem. Čempioni saņems arī dāvanu karti 100 Ls vērtībā no “LINO.LV” florbola veikala. Līdztekus aizraujošām spēlēm, organizatori komandām piedāvās arī dažādus konkursus.

Dalībai čempionātā var pieteikties līdz š.g. 30. septembrim, rakstot e-pasta vēstuli uz adresi lino PIE lino PUNKTS lv. Sīkāka informācija pieejama, sazinoties ar organizatoriem – Normanu Ievenieku (mob. tālr. 29253419) un Ivaru Jēkabsonu (mob. Tālr. 29431736).

1. oktobrī Kocēnu sporta namā notiks pirmā čempionāta organizatoru un komandu pārstāvju informatīvā sapulce, kuras laikā tiks pārrunāti ar čempionāta norisi saistītie jautajumi.

Čempionāta nolikums publicēts Kocēnu novada domes interneta mājas lapā www.kocenunovads.lv, čempionāta norises jaunumiem aicinām sekot līdzi oficiālajā Twitter kontā @KocenuCempis.

 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Piektdien, 21. septembrī no plkst.12.00 līdz plkst.15.00 Valkas Mākslas skolā (Valkā, Beverīnas ielā 5) notiks atklātā stunda. Tās laikā ikvienam interesentam būs iespēja uzzināt par skolā īstenoto Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projektu „Valkas Mākslas skolas, kā kopēja pārrobežu izglītības centra, attīstība”.

Atklātā stunda notiks Eiropas Teritoriālās sadarbības dienas ietvaros un šīs stundas dalībnieki varēs gan izveidot savu mākslas darbu, gan saņemt atbildes uz visiem jautājumiem, gan uzzināt ko vairāk par visām skolas īstenotajām aktivitātēm. Pēc tam sekos neliela ekskursija pa Valkas Mākslas skolu.

21. septembrī Eiropas sadarbības dienu atzīmēs visā Eiropā. Sadarbības dienas mērķis ir pavisam vienkāršs – pastāstīt cilvēkiem, kā teritoriālās sadarbības programmas ir uzlabojušas dzīves kvalitāti viņu reģionos. Šogad Eiropas sadarbības diena tiks svinēta pirmo reizi. Ideja par šīs dienas nepieciešamību ir Eiropas teritoriālās sadarbības programmu iniciatīva, kuru tās cer turpināt arī nākotnē. 

Baltijas valstīs darbojas 11 Eiropas teritoriālās sadarbības programmas. Tās ietver pārrobežu sadarbību (piemēram, Igaunijas - Latvijas programma, Latvijas – Lietuvas Programma, Lietuvas – Polijas programma, Centrālbatijas programma, Dienvidbaltijas programma), kā arī sadarbību ar valstīm aiz Eiropas Savienības ārējās robežas (piemēram, Igaunijas – Latvijas – Krievijas un Latvijas – Lietuvas – Baltkrievijas programmas, kas darbojas ar Eiropas kaimiņu partnerības instrumenta atbalstu), transnacionālo sadarbību (piemēram, Baltijas jūras reģiona programma) un starpreģionu sadarbību (piemēram, ESPON, UrbAct, Interreg IVC). Programmas finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds, Eiropas kaimiņu partnerības instruments un ES dalībvalstis. 

Laipni aicināti piedalīties visi valcēnieši un viņu igauņu kaimiņi no dvīņu pilsētas Valgas! 

Papildus informācija
http://www.ecday.eu/

Valkas Mākslas skolas direktore Maruta Stabulniece, 64724078

Pasaules Tūrisma dienā 27. septembrī vairākas aktivitātes piedāvās arī Alūksnes tūrisma informācijas centrs un Alūksnes muzejs.

Alūksnes muzejs Pasaules Tūrisma dienā būs atvērts no pulksten 10 līdz 17 un ikvienam tā apmeklētājam šai laikā būs iespēja visas izstādes apskatīt bez maksas. Pašlaik muzejā var aplūkot vairākas izstādes, piemēram, mākslinieču Gundegas Muzikantes un Ilzes Danilānes darbu izstādes, kā arī gleznotāju novadnieku - A. Grībnera, J. Krastiņa un J. Ķikuta gleznu izstādi „Tiem, kam pāri 100...”.

Tāpat Pasaules Tūrisma dienā muzejā bez maksas varēs aplūkot arī citas ekspozīcijas - Tautas lietišķās mākslas studijas „Kalme” izstādi „Satiec savu meistaru!”, kur var iegādāties arī amatniecības izstrādājumus, izstādi „Ēvelē, ēvelē, dēls...”, kas stāsta par galdnieka amatu pagājušā gadsimta 20. – 30. gadu Alūksnē, izstādi „Krustpunktā” par Alūksnes pilsētas attīstību no 18. gadsimta beigām līdz 20. gadsimta pirmajai pusei. Arī izstāde „Marienburgas noslēpumi”, kurā muzejs piedāvā iepazīties ar Valsts Kultūrkapitāla fonda līdzfinansētā SIA „Archeo” un Alūksnes novada pašvaldības realizētā projekta „Arheoloģiskie pētījumi Alūksnes viduslaiku pils vietā” laikā atrastajiem priekšmetiem, izstāde no muzeja krājuma „Senču istaba” un pastāvīgās ekspozīcijas „Stāsts par Leo Kokli”, „Totalitārā režīma cietušo piemiņas istaba” un „Skulptūras un citi nesenās pagātnes liecinieki” būs apskatāmas bez maksas.

Tāpat Pasaules Tūrisma dienā Alūksnes muzejs piedāvās izspēlēt divas orientēšanās spēles pa Alūksni „Iepazīsti Alūksni” un „Atrodi dārgumus”. Spēlē „Atrodi dārgumus” 27. septembrī no pulksten 10 līdz 17 varēs piedalīties arī Alūksnes tūrisma informācijas centra apmeklētāji.

Aktīvās atpūtas cienītājus aicinām Pasaules Tūrisma dienā baudīt rudeni Veclaicenes pagastā, kur izveidotas vairākas jaunas dabas takas. Gleznainais apvidus kājāmgājējiem piedāvā četras dabas takas - jau iepriekš radītajām Drusku pilskalna un Raipala ezera dabas takai šogad pievienojušās arī takas Peļļi – Ilgājs un Romeškalns – Korneti. Visas takas tūristu ērtībai ir marķētas.

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv  

Aicinām pieteikties valodu, radošajos un mednieku kursos (maksas nodarbības), kā arī apgūt projektu rakstīšanu, attīstīt radošo domāšanu un piedalīties komandas saliedēšanas kursos (bezmaksas nodarbības).

Kad bērni un citi mazie radinieki pavadīti skolas gaitās, laiks arī pieaugušajiem padomāt par jaunu zināšanu apgūšanu.

Igauņu valodas grupā aicinām piedalīties interesentus ar nelielām priekšzināšanām, savukārt angļu un franču valodas grupā – gan iesācējus, gan ar priekšzināšanām.

Vienā no radošo kursu grupām jau ceturto gadu notiks rotu gatavošana pērļošanas tehnikā, kuras rezultātu ik pavasari var aplūkot noslēguma izstādē. Otrajā grupā varēs izmēģināt dažādas tehnikas interesantu lietu pagatavošanā, izveidojot sev mīļajiem jaukas dāvanas.

Tuvāk mājām aicinām arī sagatavoties mednieku apliecības iegūšanai vai piedalīties medību vadītāju kursos.

Sadarbībā ar Vidzemes plānošanas reģionu iespējams bezmaksas nodarbībās papildināt un gūt jaunas zināšanas projektu pieteikumu sagatavošanā, attīstīt radošo domāšanu un apgūt metodes ideju meklēšanā, kā arī piedalīties komandas saliedēšanas kursos.

Gaidīsim ieteikumus, ko vēl vēlētos apgūt gan kursu veidā, gan arī viena vakara nodarbībā.

Dalību kursos var pieteikt līdz 12. oktobrim Latvijas – Igaunijas institūtā (Valka, Beverīnas iela 3), zvanot 64781193 vai rakstot instituts PIE valka PUNKTS lv.

Šoruden uzņem arī zināšanu sniegtos vitamīnus!

 

Informāciju sagatavoja
Latvijas – Igaunijas institūta mācību centra vadītāja
Zane Bulmeistare
64781193
instituts PIE valka PUNKTS lv
lii-lei.blogspot.com

Valmieras kultūras centrs aicina iepazīties ar oktobra pasākumu kalendāru. Detalizētāka informācija šeit 

21. septembrī Valmieras kultūras centrā Rīgas ielā 10 norisinājās Vidzemes kultūras darbinieku konference. Konferenci rīkoja Vidzemes kultūras un mākslas biedrība “Haritas” Kultūras ministrijas atbalstītā projekta „Vienotai un pilsoniskai Vidzemei” ietvaros.  Konferences mērķis bija veicināt izpratni par izaicinājumiem un iespējām, kas pastāv Vidzemes reģiona kultūras darbā, kā arī vienoties par Vidzemes reģiona kultūras institūciju un organizāciju ilgtermiņa sadarbības modeli.

Konferenci atklāja Valmieras pilsētas pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja Ieva Stiģe, rosinot tās dalībniekus ņemt vērā, cik plašs un ietilpīgs ir jēdziens – kultūra.  Valmieras pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas vadītājas vietniece Līga Tarbuna stāstīja par labās prakses piemēriem Valmieras pilsētas pašvaldības, kultūras institūciju un NVO sadarbībā. Vidzemes plānošanas reģiona kultūras eksperte Olita Landsmane runāja par  kultūras pārvaldību, koordināciju un attīstības tendencēm Vidzemes plānošanas reģionā, savā prezentācijā uzskatāmi  parādot paveikto kultūras jomā Vidzemē.  Vidzemes kultūras un mākslas biedrības „Haritas” vadītāja Solveiga Boicova prezentēja Vidzemes reģiona kultūras darbinieku iepriekš notikušajos semināros (Madonā, Valkā un Alūksnē) izstrādāto ideju apkopojumu – ieteikumus un ierosinājumus Vidzemes kultūras darba uzlabošanai, kā arī idejas ilgtermiņa sadarbības modeļa veidošanai. Tika secināts, ka šis darbs ir tikai sākuma stadijā, jo vairāki pasākuma dalībnieki ierosināja paplašināt diskusijās iesaistīto kultūras speciālistu loku. Tika nolemts, ka visi šajā projektā izveidotie un apkopotie materiāli tiks izsūtīti gan visiem semināru dalībniekiem, gan konferences dalībniekiem, lai ikvienam dotu iespēju piedalīties to papildināšanā un uzlabošanā. Tāpat nolemts izveidot darba grupu no tiem Vidzemes kultūras jomas pārstāvjiem, kas izteiks vēlmi turpināt darbu ar dokumentu projektiem, kurus plānots iesniegt LR Kultūras ministrijā un Vidzemes plānošanas reģionā.

Pasākumā aktīvi piedalījās Vidzemes plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Guna-Kalniņa Priede un projektu vadītāja Ina Miķelsone ar saviem ierosinājumiem, problēmu risinājumiem un vērtējumiem.

Projekta „Vienotai un pilsoniskai Vidzemei” mērķis ir stiprināt tradicionālās un netradicionālās pilsoniskās līdzdalības formas Vidzemes reģiona iedzīvotāju vidū, kā arī attīstīt pilsonisko izglītību Vidzemes reģionā, izmantojot formālās un neformālās izglītības metodes. Projekta ietvaros ir arī noticis konkurss jauniešiem par integrācijas jautājumiem, notiek informācijas dienas jauniešiem par līdzdalības iespējām reģionā, valstī un Eiropā, kā arī Vidzemes nevalstiskajām organizācijām vēl līdz oktobrim ir pieejamas bezmaksas konsultācijas par dažādiem tām aktuāliem jautājumiem.

Projekts tiek realizēts LR Kultūras ministrijas valsts budžeta apakšprogrammas „Nevalstisko organizāciju atbalsts integrācijas jomā” ietvaros.

Informāciju sagatavoja:
Solveiga Boicova
Vidzemes kultūras un mākslas biedrības „Haritas”
Valdes priekšsēdētāja

 

 

Piektdien, 28. septembrī plkst.19.00 Valkas pilsētas kultūras nama kamerzālē (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) uz izrādi – Andreja Zinčuka „Mērkaķīte”, aicina Valkas pilsētas teātris.

Caur atmiņām uz jaunu mīlestību,

Iet tā kā spogulī, caur vēso stiklu,

Caur atmiņām par seno nodevību

Vēl vakar nebijušu grumbu

 

No senās tālienes, ja paskatītos

Kā savas tagadējās dienas vadu,

Sen zinātu par skaudību ko sauc...

         /Anna Ahmātova/

 

Izrāde vēsta par izcilas aktrises likteni, kas ir kā himna visas pasaules aktieriem. Mēs iepazīstam Primadonnu viņas dzīves pēdējā, agra rīta stundā Mākslas darbinieku pansionāta istabiņā, visu aizmirstu un nevienam nevajadzīgu. Dzīvē, teātra svētā vārda pielūgsmē un karjeras mērķu sasniegšanai, ir iets „pār līķiem”, tādējādi izpostot ģimeni un pazaudējot draugus. Ir palikušas tikai skaudras atmiņas un uzmācīgas domas. Vientulība, vientulība, vientulība…

Iestudējuma režisors un scenogrāfs – Aivars Ikšelis, kustību režisore – Jevgēnija Kozlova. Lomās: Daiga Sondare un Gunita Gendrjuka. Darbs tapis sadarbībā ar Gatčinas eksperimentālo teātri „Za uglom” no Sanktpēterburgas. Pirmizrāde bija šī gada 29.jūnijā.

Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties pie kultūras nama dežuranta/kasiera katru darba dienu no pulksten 9.00 līdz 18.00. Biļete maksā 2 latus.

Papildus informācija: Valkas pilsētas teātra režisors Aivars Ikšelis, 64722360 

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Valmieras Valsts ģimnāzijā tika organizēti Aivara Leita grāmatas „Leģendas hipotēze. Jānis Staņislavs Roze” atklāšanas svētki, kuros piedalījās gan pats grāmatas autors, gan arī izdevniecības „Neputns” pārstāvji. „Priecājamies, ka Valmierā ir tāds mākslas pedagogs un zinātnieks, kas raksta,” tā Valmieras Valsts ģimnāzijas direktors Jānis Zemļickis.

Pasākuma apmeklētāji bija liecinieki autora pārspriedumiem par monogrāfijas tapšanas gaitu, savās atmiņās par darba gaitu dalījās arī literārās un zinātniskās redaktores.  

Grāmatas autors A.Leitis atzīst, ka bijis interesanti pētīt mākslinieka Jāņa Rozes karjeras attīstības gaitu, komunikāciju ar laikabiedriem, kā arī mākslinieka attiecības ar fotogrāfiju.

Lai arī grāmatas rakstīšanas laikā izmantoti gan arhīvos pieejamie materiāli, gan avīžu raksti, gan izvilkumi no grāmatām, tomēr par pilnībā neapšaubāmiem šos faktus nosaukt nevar, darbu rakstot nācies izvirzīt neskaitāmas hipotēzes un pieņēmumus – tāpēc grāmatai tik interesants nosaukums, atklāj grāmatas autors. Interesanti, ka grāmatas noslēgumā savu komentāru sniedzis arī astrologs, piedāvājot savu versiju par notikumiem 19.gadsimtā. Īpaša vērtība autora piedāvātajiem atskatiem vēsturē, kuros tiek atspoguļoti notikumi, kas notiek paralēli mākslinieka J.Rozes dzīves gaitām.

Viena no hipotēzēm, kas tiek piedāvāta: J.Rozem likās, ka fotogrāfija viņu atbrīvo no zīmēšanas – portreta seja, kas atrodama uz izdotās grāmatas vāka, patiesībā ir ielīmēta, melnais lakats uzzīmēts, lai neredzētu līmējuma vietu.

Jānis Staņislavs Roze (1829-1897) bijis viens no noslēpumainākajām personībām latviešu mākslas agrīnajā posmā. Zināms, ka J.Roze bijis pirmais latviešu gleznotājs, kurš ieguva akadēmiķa grādu Pēterburgas mākslas akadēmijā.  Pavisam šāds akadēmiķa grāds ir četriem latviešu māksliniekiem. Mākslinieks īpaši pazīstams ar diviem darbiem – pašportretu un Helēnas Cimzes portretu, par kura modeles eksistenci joprojām strīdas. J.Roze bijis arī pirmais mākslinieks, kurš gleznojis Rīgas Latviešu biedrības biedrus.

Informāciju sagatavoja:
Anita Zušmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob.tel.: 29454752

Ceturtdien, 27. septembrī Alūksnes novada kultūras iestāžu darbinieki dosies uz informatīvi metodisko semināru Rēzeknē, ko Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs organizē kultūras centru un namu vadītājiem un Dziesmu svētku koordinatoriem.

Tautas, kultūras un saieta namu vadītāji tiksies ar jauno mediju un sociālo tīklu ekspertu un digitālā mārketinga speciālistu Artūru Medni, kurš stāstīs par publisko komunikāciju un darbu ar sociālajiem medijiem.

Semināra otrajā daļā kultūras centru vadītājus, dziesmu un deju svētku koordinatorus par Vispārējo latviešu XXV Dziesmu un XV Deju svētku  sagatavošanas procesu un Ministru kabineta noteikumiem „Kārtība, kādā tiek aprēķināta un sadalīta pašvaldībām valsts budžeta mērķdotācija māksliniecisko kolektīvu vadītāju darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām 2012. gadā” informēs Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra pārstāvji.

Novada bibliotekāri un muzeju darbinieki savukārt šajā dienā aicināti piedalīties pieredzes apmaiņas braucienā uz Rēzekni, kur iepazīs pilsētas bibliotēku, Latgales kultūrvēstures muzeju, apmeklēs Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centru, kā arī atpakaļceļā iepazīsies ar Balvu muzeju.

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

2. oktobrī Alūksnes novada pašvaldības kultūras iestāžu un struktūrvienību vadītāju un speciālistu seminārā, kas notiks Alūksnes pilsētas Tautas namā, kultūras darbinieki diskutēs par nākamā gada plāniem kultūras jomā un kultūras iestāžu lomu kopienas attīstības veicināšanā.

Alūksnes novada pašvaldības kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte, Alūksnes muzeja direktore Inita Veismane un Alūksnes pilsētas bibliotēkas direktore Iveta Ozoliņa rosinās kultūras darbiniekus diskusijai par nākamā gada valsts un novada kultūras nozares notikumu un pasākumu plāna projektu.

Valsts Izglītības attīstības aģentūras pārstāvji Linards Deidulis un Kristīne Grīntāle  sniegs informāciju par Eiropas Savienības mūžizglītības programmu piedāvājumu.

Vēlāk tautas, kultūras un saieta namu darbinieki un nevalstisko organizāciju pārstāvji diskutēs par kopienas attīstības veicināšanu un tautas namu kā sabiedrības centru, meklējot idejas un resursus sadarbībai. Šo diskusiju vadīs Vidzemes plānošanas reģiona  Attīstības un projektu nodaļas projektu vadītāja Ina Miķelsone.

Novada bibliotekāri semināra laikā pārrunās aktualitātes bibliotēku darbā nākamajā gadā, savukārt muzeju darbinieki dalīsies atziņās, kas gūtas pieredzes apmaiņas braucienā.

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv 

Piektdien, 28. septembrī plkst.9.45 ar atklāšanas parādi Valkas pilsētas stadionā (Rīgas ielā 41) sāksies vērienīgs sporta pasākums „Olimpiskā diena 2012” ar vienojošo moto „Pavingrosim!”. Salīdzinot ar pagājušo gadu, šogad pasākuma dalībnieku skaits ir gandrīz dubultojies, Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) rīkotajā Olimpiskajā dienā šogad kopumā piedalīsies vairāk nekā 76 tūkstoši skolēni, kas sportos 76 norises vietās visā Latvijā, tai skaitā – arī Valkā.  

Pēc atklāšanas ceremonijas, Latvijas Olimpiskās dienas norise turpināsies ar vienotu, radio SWH tiešraidē translētu Olimpisko rīta vingrošanu plkst.10.00. Savukārt vingrošanas video klips „Pavingrosim!” ar Latvijā labi zināmu un tautā mīlētu Olimpiešu līdzdalību būs skatāms arī LTV7 ēterā plkst.10:10. Šī gada vingrošanas komplekss ir garāks, interesantāks un mūsdienu skolas prasībām atbilstošāks. Rīta vingrošanas muzikālajam pavadījumam izraudzīta Laura Reinika dziesma „Es skrienu”, kas motivē kustībai. Turklāt vingrojumu kompleksam nav izteikta nobeiguma, līdz ar to katram sporta skolotājam ir dota iespēja improvizētam rīta vingrošanas turpinājumam.

Šā gada jauninājums Olimpiskās dienas norisē ir domrakstu konkurss par tēmu „Kā es kļūšu par Latvijas olimpieti”. Vienlaikus visās norises vietā notiks arī fotokonkurss, kura gaitā pasākuma dalībniekiem jāsastājas piecu Olimpisko apļu formā un tie jānofotografē. Arī citādi Olimpiskā diena, kurā katru norises vietu ar īpašām veltēm apciemos LOK Olimpiskie vēstneši, būs plašāka un interesantāka.

Pēc kopīgās vingrošanas skolēni piedalīsies stafetēs, sacensībās, zīmējumu, domrakstu un foto konkursos. Valkas novadā Olimpisko dienu organizē Valkas novada Bērnu – jaunatnes sporta skola. Sacensību programmā iekļautas vieglatlētikas stafetes (sākas plkst.10.40), futbols (plkst.11.45), tautas bumba (plkst.12.00), šaušana (plkst.12.30), vadības divcīņa – šautriņu mešana un  ķegļu izsišana (plkst.12.30), konkurss (plkst.13.30, pēc konkursa 2.stāva foajē tikšanās ar olimpisko vēstnesi Olafu Lakuču) un šautriņu biatlons (plkst.13.30). Olimpiskā diena Valkas pilsētas stadionā noslēgsies ar apbalvošanu plkst.15.00.

Ar detalizētāku informāciju par Olimpiskās dienas norisi un rīta vingrošanas kompleksu var iepazīties LOK mājas lapā www.olimpiade.lv .

 

Papildus informācija
Mudīte Gerke (64722046, 26324114),  Lija Krūkliņa (64723942)
LOK speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Ilze Āķe – Vīksna, 29445209

Informāciju apkopoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Alūlsnes novada pašvaldība saka paldies tiem, kas piedalījās Alūksnes novada pašvaldības sadarbībā ar ManaBalss.lv veidotājiem tapušajā Ideju vākšanas rīkā www.aluksne.lv/idejas un izteica savas domas par Alūksnes pilsētas svētku iespējamām norisēm turpmākajos gados!

Ideju vākšanas laikā ikviens mājas lapas apmeklētājs varēja izteikt savu priekšlikumu un novērtēt citu izteiktās idejas. Tālāk jau izteiktos priekšlikumus varēs izvērtēt – kurus no tiem būs iespējams īstenot. 

Trīs nedēļu laikā līdz 10.septembrim www.aluksne.lv apmeklētājiem bija iespēja izteikt idejas par to, kādi pasākumi un kādās pilsētas vietās varētu tikt rīkoti Alūksnes pilsētas svētku laikā turpmākajos gados.

Ideju vākšanas rīku pirmās aptaujas laikā bija apskatījuši 111 apmeklētāji, no viņiem 32 personas reģistrējušās. 11 apmeklētāji izteikuši savus priekšlikumus. Kopumā izteiktas 14 idejas, kuras apskatītas 227 reizes un par tām balsots 90 reizes.

Ideju rīka apmeklētāji ierosinājuši pilsētas svētku norises bagātināt ar šādiem pasākumiem:

Ideja

Skatījumu skaits

Balsojumu skaits

Zābaka tālmešana

0

0

Ugunskuru un lāzeru šovs Alūksnes ezerā

1

1

Netradicionālas sporta spēles, netradicionālos apģērbos!

5

5

Netradicionālo un nemotorizēto braucamrīku parāde Alūksnes ielās

2

1

Fotoorientēšanās "Iepazīsti Alūksni"

9

9

„Prāta Vētras” koncerts

12

5

Šlāgermūzikas festivāls

14

2

Veikborda/kaitborda/ūdensslēpošanas demonstrācijas vai sacensības

17

4

Siera ripināšana no kalna

26

12

Ūdens slēpošanas un veikborda sacensības

18

6

Alus dzeršanas sacensības

32

8

Peldēšanas sacensības

25

15

Vispasaules alūksniešu (malēniešu) saiets

27

13

Zušu ēšanas sacensības

39

9

kopā

227

90

     

Ideju autori

11

 

Idejas

14

 

Kopā reģistrētie lietotāji

32

 

Apmeklētāju skaits

111

 

Šobrīd līdz 1. oktobrim mājas lapā var izteikt idejas par to, kādas Alūksnes novadam raksturīgas lietas varētu un vajadzētu izmantot tā atpazīstamības veicināšanai. Aicinu jūs neturēt sveci zem pūra, neklusēt par savām idejām, bet ierakstīt tās ideju rīkā un izteikt vērtējumu arī par citu ieteikumiem! Pastāstiet par šo iespēju arī saviem draugiem, radiem, paziņām, jo katra doma ir svarīga Alūksnes novada attīstībai!

 

 

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381488; 26646749
www.aluksne.lv 

Aicinām iepazīties ar Alūksnes novada kultūras, atpūtas un sporta pasākumu kalendāru oktobra mēnesim. Papildus informācija šeit

Pirmdien, 24. septembrī Valmieras integrētajā bibliotēkā atklāja Valmieras pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu mācību un metodisko materiālu izstādi konkursā „Drošība? Drošība!”, ko organizē Valmieras Izglītības pārvalde. Kopā ir izstādīti 24 metodiskie materiāli, kurus veidojuši 42 pedagogi no desmit Valmieras pirmsskolas izglītības iestādēm. Izstāde būs apskatāma līdz 20. oktobrim.

Izstādes laikā 2.oktobrī pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogi prezentēs savus darbus, sniedzot anotāciju par darbu un demonstrējot tā pielietojamību. Pēc tam materiālus vērtēs Valmieras Izglītības pārvaldes izveidota žūrija, un tiks apbalvoti trīs labākie materiālu autori. Par labāko atzītais darbs tiks izdots, pavairots un izplatīts Valmieras pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs metodiskā darba vajadzībām, kā arī tiks publicēts masu saziņas līdzekļos.

Konkursa „Drošība? Drošība!” mērķis ir popularizēt Valmieras pilsētas pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu metodisko darbu un labās prakses piemērus, izstrādājot mācību un metodiskos materiālus par drošību pirmsskolas izglītības vecuma bērniem, kā arī aktivizēt pedagogu radošo darbību un pieredzes apmaiņu mācību un metodisko materiālu izstādē Valmierā.

 

Informāciju sagatavoja:
Normunds Mihailovs
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciālists
Mob. tel.: 22499506
normunds.mihailovs PIE valmiera PUNKTS lv 

Sestdien, 29. septembrī plkst. 15:00 LTV 1 būs skatāma dokumentāla filma „Daži stāsti no tūkstošiem”, kuras veidošanā iesaistījusies arī Valmieras Bāriņtiesa. Filmas tapšanu pavisam līdzfinansējušas 35 pašvaldības, tostarp arī Valmieras pilsētas pašvaldība.

Filmā atspoguļoti daudzu bērnu likteņi, meklējot atbildes uz jautājumiem „Kas pamudina cilvēku ļaunumam pret savu tuvāko – bērnu? Kāpēc cilvēkā notiek morālā degradācija? Kāda loma tajā ir sabiedrībai un valstij, kurā dzīvojam? Kādas ir bāriņtiesu darbinieku iespējas un kuras ir tās robežas, līdz kurām varam iet?”

Filmā atainotie notikumi liks aizdomāties jebkuram vecākam par sava bērna jūtu pasauli un pārdzīvojumiem, ko bieži sagādā pieaugušie.  

Filma tapusi pēc Latvijas bāriņtiesas darbinieku asociācijas iniciatīvas, atzīmējot atjaunotās Bāriņtiesas darbības Latvijā 15 gadu jubileju.

Filmas anotācija

„Daži stāsti no tūkstošiem”

Dokumentāla filma
Latvija, Corax Films, 2011

Režisors Renārs Vimba
Operators Kārlis Kumsārs
Producente Baiba Meldere

Tūkstošiem bērnu aug bez ģimenes siltuma un vecāku mīlestības. Taču Latvijā ir arī vairāki simti ģimeņu, kas saviem ikdienas darbiem un pienākumiem nav baidījušies pievienot rūpes par tiem, kuriem pietrūkst mammas, tēta un īstu māju. Bāriņtiesa aizsargā nelabvēlīgā situācijā nonākušu bērnu intereses un lemj viņu turpmāko likteni; gadījumā, ja bērns jānodod svešu cilvēku rokās, šī iestāde uzņemas vidutāja lomu starp bērnu un viņa jauno ģimeni – audžuvecākiem. Nav vienādu gadījumu, un reizēm darbiniekiem nākas balsot par to, kur bērnam būtu labāk – pie bioloģiskajiem vecākiem vai audžuģimenē. Aiz katra lēmuma ir sāpīgas emocijas un smeldzīgi stāsti, taču daudziem no tiem ir laimīgs turpinājums – ar šādiem stāstiem filmā dalās gan bāriņtiesas darbinieki, gan bērni un viņu jaunās ģimenes. 

Informāciju sagatavoja:
Anita Zušmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob.tel.: 29454752

Vidzemes plānošanas reģions 2012. gada 4. oktobrī plkst.10:00, Kocēnu kultūras namā (Kocēnu novads, Kocēni, Alejas iela 3)  rīko informatīvu semināru par Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) projektu sagatavošanas un iesniegšanas prasībām.

Trešā projektu konkursa projektu pieteikumu iesniegšana līdz šā gada 12. oktobrim plkst.12.00 (sūtot pa pastu - līdz 8. oktobrim (pasta zīmogs)).

 

Semināru vadīs Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) direktors Edgars Vērpe.

Reģistrēties semināram lūdzam, izmantojot VPR mājas lapā www.vidzeme.lv sadaļā „Semināri” pieejamo reģistrācijas veidlapu., vai personīgi, sūtot pieteikumu uz e pastu olita.landsmane PIE vidzeme PUNKTS lv, līdz šā gada 2. oktobrim plkst.15:00.                

 

Informāciju sagatavoja: 
Olita Landsmane
Kultūras speciāliste
Vidzemes plānošanas reģions
Cēsu iela 19-54, Valmiera, LV-4201
Tālr.: +371 64219022
Fax.: +371 64116012
Mob.: +371 29171020
E-pasts: Olita.Landsmane PIE vidzeme PUNKTS lv

Ziemeļvidzemes Ģeoparkā šogad īpaša uzmanība ir pievērsta Mazsalacas novadam. 29.un 30.septembrī veiksim šogad trešo un laikam jau arī pēdējo pētniecisko ekspedīciju Mazsalacas apkārtnē. Sāksim ar Skaņkalnes pagastu, turpināsim pa Sēļu pagastu, otrā dienā - kā jau ierasts apskatīsimies atkal kaut ko Ģeoparka kaimiņteritorijās. Ekspedīcijas mērķis izzināt dažādus kultūras mantojuma objektus un dabas vērtības, un mēģināt atklāt arī ko jaunu un līdz šim nezināmu!

Tātad, Ģeoparka ekspedīcija: 2012.gada 29. un 30.septembrī (sestdiena un svētdiena).

Programma:

1.diena: Skaņkalnes un Sēļu pagasts. Tikšanās vieta - Mazsalacas centra krustojumā, pl. 9:30.

Apmeklēsim nezināmu laiku akmeņu krāvumu tiltiņus pār maziem strautiem gleznainajā Īģes ielejā, pēc tam - dienas otrā pusē - teiksmaino Aņģīšu Velnozolu (Latvijā ir tikai daži Velna ozoli) un Velnakmeni, Jenku krustakmeni, un vēl vairākas interesantas vietas.

Nakšņošana: Ķoņu pagasta pārvaldes mājā - "Celtniekos", vestibila zālītē.

Blakus nelielā istabiņā ir ģeoparka birojs.

Jumts virs galvas un siltums būs. Paklājiņi un guļammaisi jāpaņem pašiem.

Varēsim uzvārīt kādu tēju. Iespējama arī bilžu skatīšanās, ja nebūsim pārlieku saguruši.

2.diena: no rīta sāksim ap 8.00, un varbūt vēl kāds objekts Ģeoparka teritorijā un tad, kā jau tradicionāli - pārbrauciens uz kaimiņu teritoriju: šoreiz atkal ciemosimies Igaunijā - ainaviskajā un objektiem bagātajā Karksi apkārtnē, kas ļoti tuvu Latvijas robežai (uz ziemeļiem no Rūjienas). Tur ir gan šķība baznīca (gluži kā Pizas tornis Itālijā), gan sens kultakmens, gan arī pa kādai noslēpumainai alai smilšakmens iežos. Otrās dienas dalībniekiem obligāti līdzi visi nepieciešamie dokumenti (pases vai ID kartes, automašīnu dokumenti).

Aicināti visi interesenti un Ziemeļvidzemes Ģeoparka domubiedri!

Abās dienās piedalīšanās iespējama ierodoties ar savu transportu; dalība - bezmaksas.

Tiekamies!

Papildus informācija: 265 27 214 (Dainis Ozols).

Noslēdzoties aktīvajai tūrisma sezonai, septembrī vērojams tieši pašmāju interesentu skaita pieaugums. Par ceļošanas iespējām Latvijā informāciju vairāk vēlas iegūt apmeklētāji no kaimiņzemes Igaunijas, bet latviešu populārākais ceļojuma mērķis ir Tartu. Atklājies, ka daudzi vietējie iedzīvotāji vēl joprojām nav pilnībā iepazinuši savu novadu un abas dvīņu pilsētas – Valku un Valgu. Gan par visiem Latvijas novadiem, gan Igauniju un tuvējo reģionu birojā ir pietiekami daudz dažādu bezmaksas materiālu, kas regulāri tiek atjaunoti un papildināti ar jauniem.

Pēdējos mēnešos palielinājusies arī interese par suvenīru iegādi. Daži nežēlo naudu kādas dārgākas piemiņas veltes vai amatnieka darinājuma iegādei, citi iecienījuši lētākas mīļlietiņas ne tikai viesiem, bet arī sev. Populāri kļuvuši magnēti ar Valkas skatiem, atslēgu piekariņi, pildspalvas, porcelāna biķerīši, glāzītes, krāsu zīmuļu komplekti, dāvanu maisiņi ar Valkas/Valgas un Valkas novada simboliku. Pēdējais jaunums – magnēts ar Valkas pilsētas fotokolāžu, bet drīzumā taps kolāža arī par Valkas novadu kopumā.

Birojā var nopirkt arī kādu pavisam īpašu dāvanu saviem draugiem vai radiem. Tā ir šokolāde – pastkarte, par kuras saņemšanu pastkastē citā pasaules malā parasti ir liels prieks. Tuvākajā perspektīvā gaidāma šokolāde ar Valkas – Valgas ainavām uz iesaiņojuma vāka. Birojā var iegādāties arī pastkartes ar Valkas skatiem un Latviju raksturojošiem attēliem, ievietot tās īpašā aploksnē ar zīdpapīra oderi un nosūtīt saņēmējam. Birojs piedāvā jaunu iespēju šos pasta sūtījumus noformēt uz vietas.

Domājot par gada nogales svētkiem, Tūrisma informācijas birojam un Valkas Mākslas skolai radusies ideja par krūzīšu apgleznošanu ar Valkas/Valgas un Valkas novada tematikai atbilstošiem attēliem. Šos, mūsu bērnu rokām radītos mākslas darbus birojā varēs iegādāties tie, kuri vēlēsies tuviniekiem uzdāvināt kaut ko neierastu un īpašu.

Atgādinām, ka vietējiem daiļamatniecības meistariem ir lieliska iespēja piedāvāt savus amatniecības izstrādājumus ar Valkas pilsētas, Valkas novada, Valkas/Valgas un Latvijas/Igaunijas simboliku.

 

Papildus informācija: Tūrisma informācijas biroja vadītāja Anita Tannenberga, 64725522