Arhīva kalendārs

« October 2012 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cēsu Tūrisma informācijas centra un Pils kompleksa (Viduslaiku pils, Cēsu Jaunā pils, Izstāžu nams) darba laiks no 1. oktobra līdz 30. aprīlim:

Pirmdienās slēgts
Otrdienās - sestdienās 10:00 - 17:00
Svētdienās 10:00 - 16:00. Biļetes muzeja kompleksa apmeklēšanai beidz pārdot 45 min. pirms darba laika beigām.
Darba laiks  attiecīgi  arī  SIA "Pils suvenīri" un Biļešu paradīzes kasei.

Neraugoties ziemas sezonas darba laiku, Cēsu Jaunās pils zālēs oktobra mēnesī rosība turpināsies. Festivāls „Galantais klavesīns” 30.septembrī aicina uz koncertu „Klavesīna laikmets”, bet 14.oktobrī klausītājus uz romantiskām franču melodijām Cēsu pils bēniņos aicinās duets „Viņš un Viņa”. Uzņēmējus un semināra rīkotājus laipni gaida Cēsu pils 3.stāva konferenču centrs ar modernu tehnisko aprīkojumu vēsturiskā vidē.

Kad ārā kļūst nemīlīgs un drēgns, tad šo laiku var izmantot lietderīgi un apmeklēt Cēsu Vēstures un mākslas muzeja jauno pastāvīgo vēstures un vēsturisko interjeru  ekspozīciju „Cēsis – Latvijas vēstures simbols”. Skolēnus un pedagogus gaida jauna un aizraujoša muzejpedagoģiskā programma „Riekstu kalna arheologs”.

Arī Izstāžu namā ar 1.oktobri atsākas gleznošanas studijas „Stallis” nodarbības un tiek aicināti jauni dalībnieki. Jaunu sezonu uzsāk Mākslas vēstures lekciju lasījumi ar mākslas zinātnieces Baibas Eglītes interesantajiem stāstījumiem. Festivāla „Galantais klavesīns” ietvaros Izstāžu namā 14.oktobrī skanēs noslēguma koncerts ' ' Kapelmeistara stāsti' ' .

Cēsu Tūrisma informācijas centra speciālisti atradīs atbildes uz jūsu jautājumiem par brīvajām naktsmītnēm Cēsu apkārtnē, laipnākajām kafejnīcām un saistošākajiem pasākumiem Cēsu novadā. Un ja zeltainais rudens vēl ļaus baudīt sauli, tad Tūrisma informācijas centrā ir atrodama informācija par labākajām pastaigas takām pie Gaujas.

 

Informāciju sagatavoja:
Daiga Jansevska
Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.28342115;64127636
e-pasts: daiga.jansevska(at) cesis.lv
www.cesis.lv

Sestdien, 6. oktobrī visas dienas garumā norisināsies valcēniešu iecienītais pasākums – „Rudens kokteilis”. Šī gada rudens svētku gaviļniece Valkā – Raiņa iela un tāpēc šī gada Rudens kokteilis tiek veidots kopā ar šīs ielas iestādēm, uzņēmumiem un iedzīvotājiem.

 Raiņa iela ir gana gara – tā iesākas jau pie robežpunkta un turpinās Valkas pagasta teritorijā. Tā kā uz šīs ielas ir daudz un dažādas iestādes, kas atsaucās aicinājumam kuplināt svētkus, piedāvājums Raiņa ielas Rudens kokteilim ir tik bagātīgs, ka savām interesēm ko noderīgu varēs atrast visu vecumu un interešu cilvēki. Dienas pirmajā pusē būs ekskluzīva iespēja nofotografēties ar robežstabu Pēteri, igauņu putras baudīšana, igauņu – latviešu valodas pārbaude, Varžupītes princeses nešana kalnā, pleznskrējiens, dvēselisks koncerts baznīcā un radošās darbnīcas pie tās, ielu muzikanti, sarunas ar rokeriem par un ap motocikliem, zupas ēšana, salātu degustācija un desu grilēšanas noslēpumi, vietējo rudens velšu tirdziņš, ziedu pulksteņa veidošana, viktorīna par Latvijas mežiem, florbols, izstādes, prezentācijas, ugunsdzēsēju paraugdemonstrējumi un vēl daudzas citas aktivitātes. Pēcpusdienā – komandu foto velo orientēšanās Raiņa ielā., bet svētku noslēgumā – diskotēka latviskās noskaņās visām paaudzēm „Nāc ar mani padejot...”.

 Svētkos valcēniešus un pilsētas viesus iepriecinās Valkas – Lugažu Evaņģēliski luteriskā baznīca, Jāņa Cimzes Valkas Mūzikas skola, Valkas Mākslas skola, Valkas ģimnāzija, SIA „Servilat”, veikali „Arka”, „Oļupe”, Ziemeļvidzemes virsmežniecības Valkas birojs, „Bedrītes mācību centrs”, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, biedrība „ Radošā grupa „Lugaži”  un citi.

Paldies visiem, kuri aktīvi piedalās svētku veidošanā!

Jaukā tradīcija – iesaistīt svētkos kādas konkrētas ielas iestādes, uzņēmumu un iedzīvotājus tika uzsākta pagājušajā gadā, kad Rudens kokteilis tiks iegriezts Rīgas ielā.

Pasākuma programma

 

Papildus informācija: Valkas pilsētas kultūras nama pasākumu organizatore Līga Pandalone, 29440558

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Aicinām iepazīties ar Valkas un apkārtnes kultūras pasākumu kalendāru oktobra mēnesim.

Papildus informācija šeit

 

Sestdien, 6. oktobrī no plkst.9.00 līdz 16.00 ar dažādiem rudenīgi raibiem tirgus stendiem un aktivitātēm Valgā notiks ikgadējais Livonijas Miķeļdienas gadatirgus.

No 9:00 līdz 16:00 ikviens aicināts apskatīt un iegādāties kāroto gadatirgū (Kesk ielā). Pie Valgas kultūras centra skanēs jautra mūzika, uzstāsies ansambļi un kultūras kolektīvi, klātesošos uzrunās un jokus iz dzīves stāstīs jautrais Küla Karla (Ciema Karls), kā arī trikus rādīs cirka meistars. Kultūras centra foajē notiks mājās ceptas maizes un mājas vīna degustācija un izsole. Foajē un Ovālajā zālē būs apskatāmas izstādes – gleznošanas nometnēs tapuši darbi (arī Valkas Mākslas skolas audzēkņu veikums).

Valgas muzeja priekšā būs kalēja smēde. Vēlāk turpat notiks auklu pīšanas meistardarbnīca – uz pirkstiem pītās, āķu auklas, mezglu siešana un dažādas spēles. Muzeja priekšā varēs zīmēt uz asfalta, izmēģināt sejas gleznojumus, kā arī novērtēt konkursa „No dabas nācis” darbiņus. Muzeja iekštelpās interesenti aicināti baudīt Valgas profesionālā izglītības centra pavāru gatavotos neparastos konservus ziemai un uzzināt receptes. Muzeja galerijā notiks grāmatu siešanas darbnīca, darinot savu piezīmju grāmatiņu. Muzeja pirmā stāva galerijā būs apskatāma ceļojošā izstāde, kas veltīta igauņu filmu 100.gada dienai, un tā stāsta par Valgas apriņķa kinoteātriem. Izstādi sagatavojuši arī Igaunijas Ģenealoģijas biedrības Valgas apriņķa biedri. Miķeļdienas gadatirgus laikā (6.oktobrī) muzeja pastāvīgās ekspozīcijas un galerijas apmeklējums ir bez maksas.

Arī Sades parkā risināsies dažādi raibi notikumi. Parka dīķī notiks makšķerēšanas sacensības. Parkā būs zaļumu apmaiņas stūrītis – iedzīvotāji aicināti ņemt līdzi daudzgadīgos augus, kas pašiem vairs nav vajadzīgi, bet kāda cita dārzā tie labi iederētos, pretī, iespējams, atrodot jaunu skaistumu savam dārziņam. Parkā būs apskatāmi arī lauku sētas putni un dzīvnieki. Notiks Miķeļdienas jautrās sporta spēles visai ģimeni. Tāpat varēs vērot žonglieri un staigātāju pa lenti. Klātesošos priecēs izrāde bērniem. Sades parkā un kultūras centra apkārtnē bērni varēs izmēģināt piepūšamās atrakcijas, vilcieniņu, elektromobīļus, jāšanu ar poniju. No vecām grāmatām atbrīvoties un jaunas iegūt aicina Valgas Centrālā bibliotēka.

Visi gaidīti izbaudīt rudens raibumu Valgas Miķeļdienas gadatirgū 6.oktobrī!

Miķeļdienas gadatirgus programma šeit

 

Informāciju sagatavoja: Latvijas – Igaunijas institūts, 64781193

Ceturtdien, 4. oktobrī pulksten 10.30 aicinām ikvienu interesentu uz tikšanos ar Biznesa augstskolas „Turība” Starptautiskās tūrisma fakultātes lektoru, Mag.soc.sc. Aināru Brenci, pētījuma par Latvijas pilsētu zīmoliem autoru, lai noklausītos viņa lekciju „Pilsētu zīmolvedība – kļūdas, kuras nedrīkst pieļaut” un diskutētu par Alūksnes zīmola attīstību.

Alūksnes novada pašvaldība jau pavasarī uzsāka iestrādnes teritorijas zīmola veidošanā un ar šo pasākumu iesākto darbu plānots turpināt. Lekcija notiks Alūksnes novada pašvaldības administratīvās ēkas lielajā zālē Dārza ielā 11, Alūksnē. Jāpiebilst, ka apmeklētājiem lekciju noklausīties būs iespējams bez maksas.

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Piektdien, 5. oktobrī Valkas pagasta Saieta nama „Lugažu muižā” notiks Dzejas dienu noslēguma pasākums – dzejas, mūzikas un mākslas vakars „Platmales etīdes 2”. No plkst.17.00 varēs baudīt elektroniskās mūzikas ritmus un video projekcijas, bet  plkst.18.00 dzejas rindas skanēs latviešu, krievu, turku, franču, angļu, vācu un lietuviešu valodās. Noskaņu radīs arī muzikālie priekšnesumi, būs dažādas radošas aktivitātes radošiem cilvēkiem, darbosies bērnu stūrītis.

Aicināti visi interesenti! Ieeja – bez maksas. Dress kods – cepure, berete ...

Uz pasākumu kursēs pagasta autobuss: plkst.17.25 tas aties no Valkas pilsētas kultūras nama, bet pēc pasākuma autobuss skatītājus atvedīs atpakaļ uz Valku.

Papildus informācija: Valkas pagasta Saieta nama „Lugažu muiža” vadītāja Kristīne Ganiņa, 64781373, 29694141

Starptautiskā Cēsu mākslas plenēra „Ar zīmuli pilsētā” izstāde šī gada oktobrī būs apskatāma Tartu Radošo Industriju centrā.

Izstāde „Ar zīmuli pilsētā” tapa Cēsīs šī gada vasarā, plenērā kopīgi strādājot latviešu un igauņu māksliniekiem. Mākslas darbi – gleznas un zīmējumi tika radīti, iedvesmojoties no Cēsu kultūrvēsturiskās un dabas vides, atspoguļojot katra mākslinieka skatījumu uz pilsētu. Darbu tapšanā izmantotas krāsu meistara Edgara Raituma pēc senām receptēm gatavotās dabiskās lineļļas krāsas.

Izstāde trīs mēnešus bez maksas bija apskatāma Cēsīs - Pils ielā 7, bijušajā prokuratūras ēkā un kafejnīcas „Raunas Vārti” skatlogos, pulcējot lielu skaitu interesentu. Kopumā izstādi apskatījuši aptuveni 4000 cilvēku, ieskaitot Cēsu skolēnu grupas, kurām improvizētajā prokuratūras galerijā organizētas mākslas nodarbībās.

Izstādes autori ir Latvijas mākslinieki Vita Merca, Ritums Ivanovs, Andris Eglītis,  Reinis Liepa, Laima Bikše, Kristīne Rozenberga, Signe Vanadziņa, Eero un Emma Rass, Ansis Butnors, Augusts Zariņš, Gatis Šļūka, Latvijas Mākslas akadēmijas studenti Arta Kalniņa, Monta Apsāne, Mārtiņš Zutis, Ieva Kampe, Ansis Rozentāls un Askolds Darnopihs, kā arī Tartu mākslinieki Peeter Krosmann, Alar Tuul, Gaidi Kesa, Olivia Parmasto un Albert Gulk.

Izstādes atklāšana paredzēta šī gada 5.oktobrī Tartu Radošo Industriju centrā Kalevi ielā 13, Tartu. Dažu mākslinieku darbi ir iekļauti Tartu mākslas izsolē „Pilsēta”.

Izstādi organizē biedrība „Art Cēsis” ar Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas atbalstu projekta "Mākslinieki un radošie uzņēmēji reģionālai attīstībai" ietvaros.

Attēlā igauņu mākslinieka Alberta Gulka darba fragments

Informāciju sagatavoja:
Ilona Asare
Projekta vadītāja
Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs
Tel.64127755, 27878275
Ilona.Asare PIE cesis PUNKTS lv

Sestdien, 6. oktobrī pie veikala „Oļupe” (Valkā, Raiņa ielā 12) būs Raiņa ielas Rudens kokteiļa tirgus ar iespēju apskatīt, nobaudīt un arī iegādāties tīrumos un mazdārziņos izaudzēto, klētīs un pagrabos salikto, pudelēs un burkās iepildīto, apkārtnes mežos nomedīto, upēs izzvejoto un pļavās ievākto. Tirgotāji aicināti pieteikties pie Valkas pilsētas kultūras nama pārvaldnieka Ilvara Ruļļa pa tālruni 26167093.

Jau ziņots, ka šī gada rudens svētku gaviļniece Valkā – Raiņa iela un tāpēc šī gada „Rudens kokteilis” tiek veidots kopā ar šīs ielas iestādēm, uzņēmumiem un iedzīvotājiem. Raiņa iela ir gana gara – tā iesākas jau pie robežpunkta un turpinās Valkas pagasta teritorijā. Tā kā uz šīs ielas ir daudz un dažādas iestādes, kas atsaucās aicinājumam kuplināt svētkus, piedāvājums Raiņa ielas Rudens kokteilim ir tik bagātīgs, ka savām interesēm ko noderīgu varēs atrast visu vecumu un interešu cilvēki. Dienas pirmajā pusē būs ekskluzīva iespēja nofotografēties ar robežstabu Pēteri, igauņu putras baudīšana, igauņu – latviešu valodas pārbaude, Varžupītes princeses nešana kalnā, pleznskrējiens, dvēselisks koncerts baznīcā un radošās darbnīcas pie tās, ielu muzikanti, sarunas ar rokeriem par un ap motocikliem, zupas ēšana, salātu degustācija un desu grilēšanas noslēpumi, vietējo rudens velšu tirdziņš, ziedu pulksteņa veidošana, viktorīna par Latvijas mežiem, florbols, izstādes, prezentācijas, ugunsdzēsēju paraugdemonstrējumi un vēl daudzas citas aktivitātes. Pēcpusdienā – komandu foto velo orientēšanās Raiņa ielā., bet svētku noslēgumā – diskotēka latviskās noskaņās visām paaudzēm „Nāc ar mani padejot...”.

Svētkos valcēniešus un pilsētas viesus iepriecinās Valkas – Lugažu Evaņģēliski luteriskā baznīca, Jāņa Cimzes Valkas Mūzikas skola, Valkas Mākslas skola, Valkas ģimnāzija, SIA „Servilat”, veikali „Arka”, „Oļupe”, Ziemeļvidzemes virsmežniecības Valkas birojs, „Bedrītes mācību centrs”, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, biedrība „ Radošā grupa „Lugaži”  un citi.

Paldies visiem, kuri aktīvi piedalās svētku veidošanā!

Jaukā tradīcija – iesaistīt svētkos kādas konkrētas ielas iestādes, uzņēmumu un iedzīvotājus tika uzsākta pagājušajā gadā, kad Rudens kokteilis tiks iegriezts Rīgas ielā. 

Papildus informācija: Valkas pilsētas kultūras nama pasākumu organizatore Līga Pandalone, 29440558

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Pēc ilgāka pārtraukuma fotoklubs „Cēsis” atkal uzrunā cēsniekus ar fotogrāfiju izstādi „Mēs esam klāt”.

Cēsu Vēstures un mākslas muzejā Jaunās pils Bēniņu izstāžu zālē no 5. oktobra apskatāma fotokluba „Cēsis” fotogrāfiju izstāde „Mēs esam klāt”. Izstādē ar jaunākajiem darbiem piedalās 24 Cēsu fotogrāfi: Agris Kazerovskis, Vilis Bleikšs, Vladislavs Ančs, Olģerts Bērziņš, Šalkonis Ozoliņš, Ēriks Zvirbulis, Jānis Harijs Sūniņš, Mihails Ignats, Ilgvars Ozols, Imants Dreimanis, Brigita Zīle, Alvis Jansons, Jānis Bahmanis, Biruta Zeltiņa, Ilze Šmite, Karīna Jurciņa, Kristīne Reikmane, Sanita Skangale, Lilita Grīnfelde, Natālija Gusakova, Dainis Saulītis, Valdis Sviķis, Raivo Šmits, Dace Caunīte.

Fotoizstādes unikalitāte ir tajā, ka tās dalībnieki ir gan jaunā paaudze, gan senie sava amata meistari, kuri savas fotogrāfu gaitas sāka bildējot ar filmiņas palīdzību un dara to joprojām. Izstādē būs redzami arī šādi darbi, kuri nebūt neatšķiras no mūsdienu digitāli uzņemtajiem fotokadriem! Bildes krāšņās ainavās, aerofoto mirkļi no putnu lidojuma, izteiksmīgi portreti un svarīgi vēsturiskie notikumi atspoguļo katra fotogrāfa savdabīgo rokrakstu.

„Fotokluba „Cēsis” fotogrāfu darbi ik pa brīdim bija apskatāmi arī atsevišķās izstādēs Cēsu Izstāžu namā, bet tik plaša izstāde kā šī ir pēc 20 gadu pārtraukuma,” stāsta Izstāžu nama vadītāja Nata Livonska.

Viens no izstādes dalībniekiem Jānis Harijs Sūniņš atzīst, ka sarunas par izstādi aizsāktas jau pagājušajā gadā. „Tik lielu izstādi rīkojam pateicoties Cēsu Vēstures un mākslas muzeja vadītājai Dacei Tabūnei, kura atrada iespēju šo izstādi sarīkot Jaunajā pilī,” saka Jānis Harijs Sūniņš un piebilst, ka šobrīd fotoklubam pašiem savu telpu nav. „Fotografēt jau var pat ar kurpju kasti,” smejas Jānis piebilstot, ka dvēseli tomēr ir jāprot saskatīt. To arī aicinām ieraudzīt šajā fotoizstādē, kas Cēsu Jaunās pils Bēniņu zālē būs apskatāma no 5.oktobra līdz 4. novembrim.

Izstādes atklāšana 5. oktobrī plkst.17:00 Cēsu Jaunās pils Bēniņu zālē.

*Fotoklubs „Cēsis” dibināts 1959. gadā kā fotopulciņš pie Cēsu Novadpētniecības muzeja. Pirmajā izstādē, kura notika muzejā 1959. gadā, piedalījās 24 fotogrāfi ar 261 darbiem. Cēsu fotogrāfi piedalījušies konkursos un izstādēs Latvijā, Krievijā, arī Spānijā, Polijā un ASV. Šobrīd fotoklubs Cēsīs pulcē arī jaunus fotogrāfus, kuru darbi apskatāmi izstādē.

 

Informāciju sagatavoja:
Daiga Jansevska
Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.28342115;64127636
e-pasts: daiga.jansevska(at) cesis.lv
www.cesis.lv

Biedrība "Jumata" un Gulbenes Europe Direct informācijas centrs aicina ikvienu 14. oktobrī doties Gulbenes novada avotu atklājumu VELO tūrē! Braucienā izbaudīsim rudens smaržas, iepazīsim interesantas vietas mūsu novadā!

Maršruts:

10.00 Gulbenes Statoil degvielas stacija.
Tikšanās, maršruta saskaņošana
10.30 Pirtslietu darbnīca
11.30 ciemošanās pie pirtnieces Valdas Vītolas
13.00 eksotisko putnu kolekcija Galgauskā
14.00 darbošanās avota "Jaunavotiņi" - sakopšana un atklāšana 15.00
launags ekoloģiskajā saimniecībā "Ozoldruvas"
16.00 Lielās lauku spēles, pirts

Tiem, kas nevar doties tūrē ar velosipēdu, būs iespēja braukt ar "busiņu"

Līdzi jāpaņem laikam atbilstošs apģērbs, pirts lietas, darba cimdi. Dalības maksa 2 Ls (apskates objektiem)

Vairāk informācijas un pieteikšanās:
dailimk PIE inbox PUNKTS lv 29153677 (Dailis) - jautājumi par maršrutu, avotu
ieva PIE gulbene PUNKTS lv 26164780 (Ieva) - jautājumi par transportu, aktivitātēm

Aicinām pieteikties valodu, radošajos un mednieku kursos (maksas nodarbības), kā arī apgūt projektu rakstīšanu, attīstīt radošo domāšanu un piedalīties komandas saliedēšanas kursos (bezmaksas nodarbības).

Kad bērni un citi mazie radinieki pavadīti skolas gaitās, laiks arī pieaugušajiem padomāt par jaunu zināšanu apgūšanu.

Igauņu valodas grupā aicinām piedalīties interesentus ar nelielām priekšzināšanām, savukārt angļu un franču valodas grupā – gan iesācējus, gan ar priekšzināšanām. Vienā no radošo kursu grupām jau ceturto gadu notiks rotu gatavošana pērļošanas tehnikā, kuras rezultātu ik pavasari var aplūkot noslēguma izstādē. Otrajā grupā varēs izmēģināt dažādas tehnikas interesantu lietu pagatavošanā, izveidojot sev mīļajiem jaukas dāvanas. Tuvāk mājām aicinām arī sagatavoties mednieku apliecības iegūšanai vai piedalīties medību vadītāju kursos.

Sadarbībā ar Vidzemes plānošanas reģionu iespējams bezmaksas nodarbībās gan papildināt, gan gūt jaunas zināšanas projektu pieteikumu sagatavošanā, attīstīt radošo domāšanu un apgūt metodes ideju meklēšanā, kā arī piedalīties komandas saliedēšanas kursos.

Gaidīsim ieteikumus, ko vēl vēlētos apgūt gan kursu veidā, gan arī viena vakara nodarbībā. Dalību kursos var pieteikt līdz 12.oktobrim Latvijas – Igaunijas institūtā (Valka, Beverīnas iela 3), zvanot 64781193 vai rakstot instituts PIE valka PUNKTS lv.

Šoruden uzņemsim arī zināšanu sniegtos vitamīnus!

 

Papildus informācija
Latvijas – Igaunijas institūta mācību centra vadītāja Zane Bulmeistare, 64781193
instituts PIE valka PUNKTS lv, www.ile.lv

Tradīcija turpinās – jau devīto reizi Valkā – pilsētā, kur sākas Latvija, būs tradicionālie operas svētki. Latvijas un Igaunijas Nacionālo operu solistu un orķestra koncerts notiks svētdien, 14. oktobrī plkst.17.00 Valkas pilsētas kultūras namā (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā).

Koncertā piedalīsies Latvijas Nacionālās operas (LNO) solisti – Inga Šļubovska, Viesturs Jansons, Juris Ādamsons un LNO orķestris,  kā arī Pritt Volmer no Igaunijas Nacionālās operas. Koncertā skanēs populāra latviešu komponistu – Arvīda Žilinska, Jāzepa Mediņa, Emīla Dārziņa un Artūra Maskata mūzika, kā arī fragmenti no Džoakīno Rosīni operas „Seviļas bārddzinis”. Koncerta diriģents – Normunds Vaicis, bet koncertu vadīs Liene Jakovļeva.

Biļetes uz Latvijas un Igaunijas Nacionālo operu mākslinieku koncertu maksā 5, 6, 7, 8 un 10 latus. Tās katru darba dienu, no plkst.9.00 līdz 15.00 un no 16.00 līdz 20.00 nopērkamas Valkas pilsētas kultūras namā pie dežuranta, kā arī www.bilesuserviss.lv un Biļešu servisa kasēs.

Skaistā tradīcija – ik gadu Valkas pilsētas kultūras namā sarīkot īstus operas svētkus, aizsākās 2003.gadā. Šobrīd cilvēkiem vēl vairāk kā agrāk ir nepieciešamas pozitīvas emocijas un Valkas mazajos Operas svētkos skatītāji pilnīgi noteikti varēs gūt īpašu emocionālu pacēlumu. Visi līdzšinējie koncerti ir izpelnījušies lielu skatītāju atsaucību. Tāpēc daudzi opermūzikas cienītāji Valkā un tuvējā apkārtnē šos svētkus gaida ar lielu nepacietību, katrā koncertā saikne starp solistiem un klausītājiem allaž bijusi neparasti cieša un koncerts garīgi uzlādē visus tā apmeklētājus uz ilgu laiku. 

Koncertu finansiāli atbalsta Valkas novada dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds, SEB banka, informatīvi – laikraksti „Ziemeļlatvija” un „Valgamaalane”, Radio Ruut, Radio Skonto, radio Super FM.

Pasākuma laikā darbosies kafejnīca.

Koncerta programma

Papildus informācija: Valkas kultūras nama pasākumu organizatore Līga Pandalone, 64723705, 29440558

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

 17. oktobrī 19.00 Alūksnes pilsētas Tautas namā aicinām uz Pola Portnera lugas „Trakās šķēres” izrādi „Domino teātra” sniegumā.

Pirmo reizi Latvijas vēsturē mūsu skatītājiem tiek piedāvāta iespēja redzēt pasaules Ginesa rekordu grāmatā iekļautās lugas “Trakās šķēres” iestudējumu.

Pola Portnera (Paul Portner) sarakstītā luga „Trakās šķēres” („Shear Madness”) 1997. gadā tika  iekļauta Ginesa rekordu grāmatā kā pasaulē visilgāk spēlētā kriminālkomēdija, kas ASV tiek izrādīta jau kopš 1976. gada un visā pasaulē spēlēta vairāk nekā 50000 reižu!

Latvijā izrādi skatītājiem piedāvā „Domino teātris”, kas ir jau par leģendārām kļuvušo izrāžu „Kailie brieži”, „Sekss un Grēkpilsēta” un „Rīga - Dakāra” veidotājs.

Kā jau nojaušat, arī „Trakās šķēres” ir komēdija, bet – atšķirībā no iepriekš iestudētajiem darbiem - kriminālkomēdija. Jaunās kriminālkomēdijas darbība norit frizētavā, kurai līdzās ir notikusi nežēlīga slepkavība – nogalināta pasaulē slavenā pianiste Irēna Mālere. Kurš to ir paveicis? Uz frizētavu atnākušais ciparu pasaulē dzīvojošais antikvārs Eduards Krāmkalns? Zaglīgā deputāta Kiršbauma sieva Lauma?  Vīriešu mīlas alkstošais frizētavas īpašnieks „Alesandro” Krūklis? Viņa šarmanti pavedinošā friziere Brigita Rozīte? Aizdomās tiek turēti visi frizētavas darbinieki un apmeklētāji. Arī kriminālpolicijas kapteiņa Valda Stabiņa un policijas leitnanta Bērziņa reputācija ir apšaubāma. Bet kurš ir īstais slepkava – to nezina ne aktieri, ne režisors un, protams, arī skatītāji.

Izmeklēšana notiek tepat uz skatuves, skatītāju acu priekšā.  Tikt skaidrībā palīdzēs skatītāji, kuru viedokļi tiks ņemti vērā izmeklēšanas gaitā.

Uzvedums ir unikāls, jo tā beigas nav sarakstījis dramaturgs. „Trakās šķēres” var skatīties vairākas reizes – emocijas un sajūtas vienmēr būs dažādas, jo izrādes fināls ir atkarīgs no apstākļiem, kādi izvērtīsies uz skatuves izmeklēšanas gaitā. Bet nemainīgi un neatkarīgi no atrisinājuma izrāde ir pilna ar asprātīgiem jokiem un paradoksālām situācijām. Emocijām un spriedzes bagātā kriminālkomēdija „Trakās šķēres” jums garantēs lielisku noskaņojumu! Un nesatraucieties, ja nākot uz izrādi nepaspēsiet izmazgāt matus un ieveidot frizūru – „Alesandro” to ar jums izdarīs izrādes laikā savā friziersalonā „Trakās šķēres”, jo – jūsu galva ir mūsu raizes!

Izrādē spēlē aktieri Jānis Jarāns, Jānis Kirmuška, Santa Didžus, Laila Kirmuška, Gints Grāvelis, Jūlija Ļjaha, Ineta Radčenko un Artūrs Putniņš.

Iestudējumu veidojis režisors Marcins Slavinskis (Marcin Slawinski) (Polija).

Papildinformācija par izrādi www.dominoteatris.lv  www.facebook.com/DominoTeatris

Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Piektdien, 12. oktobrī plkst.17:00 Valkas novadpētniecības muzeja Izstāžu zālē (Valkā, Rīgas ielā 64) atklās fotogrāfa Alda Māra Dubļāna un floristes Ingas Danielas darbu izstādi „Gadu laiki”.

Par izstādi stāsta tās autori. 

Aldis Māris Dubļāns: „Gadu laiki. Katram radošam cilvēkam mūžā pienāk brīdis vai pat vairāki, kad ir vēlme atskatīties uz padarīto. Man šī vēlme radās pēc 60 šai saulē nodzīvotajiem gadiem. 45 no tiem darbojos fotogrāfijā. Kas ir „Gadu laiki”? Tie ir kā gadu gredzeni kokam. Tos aplūkojot var redzēt, kāds bijis katrs no gadiem – cik ražens un aktīvs vai blāvs un neizteiksmīgs. Fotogrāfijā ir gluži tāpat. Savu daiļradi esmu sadalījis trijos posmos, atbilstoši muzeja Izstāžu zāles telpām.

Kāpēc kopā ar Ingu Danielu?  Par to stāsta pati Inga: “Mums kopā veidot jaunas ekspozīcijas ir ļoti viegli, jo mēs viens otram nediktējam noteikumus. It kā katrs atsevišķi, bet tai pašā laikā viens otru papildinām. Man patīk, ka kopā mūsu darbi ir harmonijā. Tā ir pilnīga emocionāla saskaņa. Esmu patiesi priecīga un pagodināta par līdzšinējo sadarbību, sākot no pirmās izstādes Valgas kultūras namā, kad biju galīga iesācēja. Pēc tam bija izcils kopdarbs Fotogrāfijas muzejā Rīgā un visbeidzot arī Valkas novadpētniecības muzejā, piedaloties ādas apstrādes māksliniecei Elīnai Palmai.””

Izstādes iniciators ir Aldis Māris Dubļāns. Viņš  ir dzimis Aizkraukles rajonā. Valkā dzīvo un strādā no 1978.gada. Kopš 1983.gada viņš ir žurnālists un fotoreportieris laikrakstā „Ziemeļlatvija” (sākotnēji „Darba Karogs”). Mākslas fotogrāfs kopš 1978.gada – dibinājis un vadījis Valkas fotostudiju „REFLEX” (1978 – 1994). Izstādēs piedalās kopš 1971.gada.

Floriste Inga Daniela (Strauberga) dzimusi Valmierā. Valkā viņa dzīvo un strādā kopš 1996.gada. Inga ir ziedu salona “Ingra” vadītāja un floriste (no 2001.gada). I.Daniela izstādēs piedalās kopš 1994.gada.

Abi autori regulāri piedalās Valkas novadpētniecības muzeja rīkotajās novada mākslinieku darbu izstādēs. Abi kopā ir sarīkojuši jau vairākas izstādes gan Valkā, gan Rīgā, gan Valgā (Igaunijā). 

Izstāde būs atvērta līdz 25.novembrim. Muzeja darba laiks: pirmdienās – piektdienās plkst.10.00 – 17.00; sestdienās plkst.10.00 – 16.00. Ieejas maksa: Ls 0,50 (pensionāriem, studentiem un skolēniem Ls 0,20).

Laipni aicināti visi mākslas cienītāji un citi interesenti!

Papildus informācija: Valkas novadpētniecības muzeja speciāliste Ligita Drubiņa, 64722198

Vidzemes plānošanas reģiona kultūras eksperte, Olita Landsmane, 9. oktobrī, piedalījās informatīvi metodiskajā seminārā, lai uzzinātu jaunāko informāciju par gaidāmajiem Dziesmu un Deju svētkiem, kā arī aktualitātes kultūrizglītības iestāžu darbībā.

Seminārā tikās kultūras jomas pārstāvji no visas Vidzemes, lai uzzinātu aktualitātes par sagatavošanās procesu Vispārējiem latviešu XXV Dziesmu un XV Deju svētkiem un to norisi. Kolektīvu vadītājiem īpaši aktuāls bija temats par valsts mērķdotāciju apmēru katrai pašvaldībai un tās aprēķināšanas principu*.

Tikšanās laikā Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra pārstāve paziņoja, ka drīzumā paredzēts iestādi pārdēvēt par Latvijas Nacionālo kultūras centru.  

Jau 1. novembrī Latvijas kultūras darbinieki tiek aicināti uz forumu, lai turpinātu aktualizēt svarīgākos jautājumus kultūras jomā. Detalizēta informācijas par tematiem un norises vietu sekos. 

* MK noteikumi  „Kārtība, kādā tiek aprēķināta un sadalīta pašvaldībām valsts budžeta mērķdotācija māksliniecisko kolektīvu vadītāju darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām 2012.gadā”

Līdz 31.oktobrim profesionāli mākslinieki un citi radošo profesiju pārstāvji var pieteikties radošo braucienu atbalstam Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmas “Kultūra” ietvaros.

Finansiālais atbalsts paredzēts braucienam uz kādu no Ziemeļu vai Baltijas valstīm laika periodā no 1-10 dienām, tas sedz ceļa un uzturēšanās izmaksas. Braucieniem var pieteikties arī nelielas grupas (līdz 6 personām), ja visi grupas dalībnieki dodas uz vienu un to pašu vietu, vienā un tajā pašā laikā.

Plašāka informācija pieejama šeit.

Vērtēšanas kritēriji pieejami šeit.

Pieteikšanās elektroniski līdz 31.oktobrim Ziemeļvalstu Kultūras punkta mājaslapā.

Papildus informācija - Ginta Tropa, Ziemeļu Ministru padomes biroja Latvijā kultūras padomniece, ginta PIE norden PUNKTS lv , 67820055.

Trešdien, 10. oktobrī, Kocēnu novadā viesosies projekta "Dziesmu svētku panorāma" darba grupas vadītājs, Madonas mūzikas skolas direktors Mārtiņš Bergs un Madonas novada domes pārstāvji, lai iepazīstinātu ar Vispārējiem latviešu dziesmu svētkiem veltītā centra izveidi Madonas novada Praulienas pagastā. Savukārt viesi vizītes laikā tiks iepazīstināti ar Dziesmu svētku ekspozīciju Dikļos un nākotnē plānotām aktivitātēm.

Tā kā Kocēnu novada Dikļos 1864. gadā radušies paši pirmie Dziesmu svētki, vēlāk pārtopot par Vispārējiem latviešu dziesmu svētkiem, Dikļos jau 28 gadus pastāv Dziesmu svētku ekspozīcija.  Ņemot vērā to, ka Dziesmu svētki ir aizsākušies tieši Dikļos un šai vietai piemīt vēsturiskā vērtība, 2006. gadā tika izstrādāts projekta “Latvijas Dziesmu svētku šūpulis – Dikļu zīme Eiropas tūrisma maršruts” pieteikums Eiropas Reģionālās attīstības fondam. Diemžēl finansiāls atbalsts netika gūts, taču projekta koncepcija joprojām ir aktuāla. Plānots, ka, piesaistot līdzekļus, nākotnē tiks veikta Neikenkalna estrādes rekonstrukcija, Dziesmu svētku takas izveidošana un apskaņošana, Dziesmu svētku muzeja un izstāžu zāles izveide vēsturiskajā ēkā, kā arī Dziesmu svētku muzeja ekspozīcijas vēstures krājumu pilnveidošana un digitalizācija. Līdz ar to svarīgi ir, lai Dikļu un Praulienas pagasta ekspozīciju saturs un centru darbības virzieni nepārklātos.

2014. gadā apritēs 150 gadu kopš brīža, kad Dikļos 1864. gada Vasarsvētkos notika mācītāja un rakstnieka Jura Neikena organizētie pirmie Dziesmu svētki.

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Piektdien, 19. otobrī plkst. 19.00 Valkas pilsētas kultūras nama lielajā zālē (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) notiks projekta Kinopunkts piedāvātais latviešu animācijas filmu seanss. Šī gada oktobrī ar Latvijā ražotu animācijas filmu programmu savu darbību visā Latvijā atsāk projekts Kinopunkts. Arī turpmāk, ar Nacionālā Kinocentra atbalstu, Kinopunkts saviem skatītājiem piedāvās Latvijā ražotu filmu seansus.

Animācijas programmā iekļautas šādas filmas:

Režisora Edmunda Jansona „Kā Lupatiņi mazgājās” – animācijas projekts pašiem mazākajiem par lielo pasauli. „Lupatiņi” ir četri auduma bērniņi – Zeķīte, Cimdiņš, Lakatiņš un Spilventiņš, kuri dzīvo skaistā audumu mājiņā un iepazīst pasauli. Filmā viņi dodas mazgāties, sabīstas no vannas istabas Briesmoņa, iepazīstas ar Ūdentiņu un sacer Kaķim dziesmu par mazgāšanos.

Režisora Nila Skapāna „Es gribu redzēt rūķīšus!” – plastilīna tehnikā veidota animācijas filma ir neredzīgās meitenītes Vanesas stāsts par pirātu meiteni un teiksmaino rūķu zemi šokolādes kalna pakājē.

Režisora Reiņa Pētersona „Ursus” – ogles tehnikā zīmēts stāsts par lāci, kas strādā cirkā par akrobātu – motociklistu. Kādu dienu lācis dodas uz mežu, kur, kā viņam šķiet, mīt viņa patiesā laime.

Režisora Jāņa Cimermaņa „Korida” – pilotsērija gaidāmajam animācijas seriālam par Latvijā visiem labi pazīstamās „Avārijas brigādes” piedzīvojumiem dažādās Eiropas valstīs. Izmisis toreadors Spānijā, bēgot no saniknota vērša, meklē palīdzību pie „Avārijas brigādes”, kura, neraugoties uz garo ceļu pāri visai Eiropai, steidzas palīgā.

Režisores Daces Rīdūzes „Zīļuks” – tapusi pēc Margaritas Stārastes tāda paša nosaukuma stāsta motīviem un vēsta, kā no ozolzīles un koka zariņiem veidots vīriņš, vārdā Zīļuks, mācās dzīvot mežā, kā iedraudzējas ar meža iemītniekiem un tiek pie sava mājokļa.

Seansa garums – aptuveni 50 minūtes. Biļete uz seansu maksās 50 santīmus.

Gaidīsim lielus un mazus skatītājus!

Papildus informācija: Kultūras nama pasākumu organizatore Līga Pandalone, 29440558, www.kinopunkts.lv

Sestdien, 20.oktobrī plkst.21.00 Radošajā telpā „309.kabinets” (atrodas bijušajā poliklīnikas ēkā – Valkā, Rūjienas ielā 3E, 3.stāvā) notiks tā dēvētā visjaunākā viļņa mūzikas koncerts – diskotēka. Kā jau ziņots, tad sākotnējais šī pasākuma norises datums bija plānots 22.septembris, bet dalībnieku slimības dēļ tas tika pārcelts.

Vakara viesi būs jau vairākkārt Valkā viesojušies šī stila celmlauži – Škodek van Buuren, kurš plašākai sabiedrībai pazīstams vienkārši kā Kodek un ekscentriskais performanču duets TVMaskava un MC Kokx. Programmu kuplinās arī deju mūzikas projekts Mixmister Pastjik & DJ Cool Best.

Kodek jeb Raivo Vainovskis ir Latvijas pagrīdes elektroniskās mūzikas tīrradnis. Radot skaņas, kas nav ietilpināmas nevienā no pazīstamajiem žanriem, viņš ienes mūzikā pats savas aktualitātes, pārsteigdams ar savu attieksmi pret pieņemtajām normām. Šī brīža Kodek radītajā mūzikā manāma aizraušanās ar skwee žanra tendencēm.

TVMaskava un MC Kokx ir jaunā aktiera, dramaturga un režisora Normunda Griestiņa un fotogrāfa Sanda Vāgnera duets, pret kuru ekspresīvajām un teatrālajām skaņas un tekstu performancēm neviens nespēj palikt vienaldzīgs. Tās vienmēr pavada efektīgi tērpi un interesantu rekvizītu klāsts.


Ieeja pasākumā – 1,50 Ls.


Tiekamies 20.oktobrī, 309.kabinetā!

 
Papildus informācija:

Ernests Lībietis, 26364249

www.309.lv

Svētdien, 14. oktobrī, no plkst. 10.00 līdz plkst. 13.00 Vaidavas izglītības biedrības telpās un Vaidavas centrā notiks preču un aktivitāšu “Rudens tirdziņš”, veidojot Vaidavas sadarbības tīklu. Pasākuma organizatori aicina gan vaidaviešus, gan tuvākas un tālākas apkārtnes ļaudis rādīt savu varēšanu, demonstrējot un piedāvājot savu izaudzēto, ievākto un pagatavoto:

  • ceptu, vārītu, šmorētu, žāvētu, kūpinātu, maisītu, sijātu;
  • adītu, tamborētu, pītu, vītu, pērļotu, filcētu, šūtu vai kā citādi cakotu;
  • ēvelētu, virpotu, grebtu, kaltu, sietu, mīcītu vai citādi rokām vai ar mašīnām gatavotu.

Gaidīti tiek arī visi tie, kas gatavi dalīties savās zināšanās un dažādās prasmēs. Aicināti piedalīties arī dziedātāji, dejotāji un muzikanti.

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Sākot no šī gada oktobra, Kocēnu sporta namā norisināsies pirmais Kocēnu novada čempionāts florbolā, ko organizē biedrība „LINO.LV" sadarbībā ar Kocēnu novada domi.

Dalībai čempionātā pieteikušās 12 komandas - leģendārie „OLD CRABS", meiteņu komanda „Rubene", „Rubene U-16" jaunieši, „Močas līga", aktīvās atpūtas cienītāji „Eži", „Vimba" no Burtnieku novada, „Naukšēni", FK „Valka", kocēnieši un valmierieši „Farm Club", komandas „Rubene" veterāni „Melnie", „P.K.U." no Puikules un „Kocēni".

Čempionāta atklāšana un pirmās spēles notiks 14. oktobrī Kocēnu sporta namā:

Plkst. 9:00

Farm Club - Močas līga

Plkst. 10:00

Rubene U-16 - P.K.U

Plkst. 11:00

Eži - Farm Club

Plkst. 12:00

Močas līga - Kocēni

Plkst. 13:00

P.K.U. - Old Crabs

Plkst. 14:00

Naukšēni - Rubene U-16

Plkst. 15:00

Kocēni - Eži

Plkst. 16:00

Old Crabs - Naukšēni

Čempionāts norisināsies četros posmos - pirmajā posmā visas komandas izspēlēs viena apļa turnīru, otrajā posmā komandas pēc izcīnītās vietas tiks sadalītas grupās - 1. - 6. vietas ieguvēji tiks iekļauti A grupā, savukārt 7. - 12. vietas ieguvēji - B grupā, kur izspēlēs savstarpēju viena apļa turnīru. Trešajā posmā norisināsies izslēgšanas spēles un cīņa par čempionu titulu, savukārt ceturtajā posmā norisināsies cīņa par čempionāta „Gandarījuma kausu".

Ideja par čempionāta rīkošanu radusies Kocēnu novada florbola entuziastiem - ilggadējam Kocēnu sporta kluba vīriešu virslīgas komandas "Rubene" spēlētājam Ivaram Jēkabsonam, biedrības „Lino.lv" valdes priekšsēdētājam Normanam Ieveniekam, „Rubenes" spēlētājam un Starptautiskās kategorijas florbola tiesnesim Mārtiņam Larinovam, kurš būs čempionāta galvenais tiesnesis, Kocēnu novada sporta darba organizatoram Jānim Dainim un Kocēnu novada domes deputātam Modrim Kokinam.

Kā informē organizatori, čempionāta pirmo trīs vietu ieguvēji tiks apbalvoti ar kausiem, medaļām un diplomiem. Čempioni saņems arī dāvanu karti 100 Ls vērtībā no „LINO.LV" florbola veikala. Līdztekus aizraujošām spēlēm, organizatori komandām piedāvās arī dažādus konkursus.

Čempionāta norises jaunumiem aicinām sekot līdzi oficiālajā Twitter kontā @KocenuCempis un interneta vietnē http://www.draugiem.lv/lino.lv .

 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Jaunatnes lietu un sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Ir noslēdzies Latvijas šlāgeraptaujas vasaras posms, kurā ar Māra Lasmaņa dziesmu „Liedaga smiltis” piedalījās arī valcēnietis Valdis Rogainis. Par šī posma dziesmām varēja balsot, iesūtot anketas no „Latvijas Avīze” pielikuma. Pēc tam sekoja balsojums par desmit populārākajām dziesmām LTV1 raidījuma tiešraidē. Tikai un vienīgi pateicoties saviem atbalstītājiem, kuri iesūtīja anketas, V.Rogainis iekļuva šajā desmitniekā. Summējot kopā gan iesūtītās anketas, gan telefonbalsojumu, Valdis ierindojās 8.vietā.  

„Esmu ļoti pateicīgs visiem saviem atbalstītājiem, kuri aktīvi balsoja! Ar iegūto rezultātu esmu apmierināts – kārtējais izaicinājums un debija ir izdevusies. Tagad par to ir liels gandarījums, bet tai pat laikā esmu apņēmības pilns neapstāties pie sasniegtā. Šlāgeraptaujas rudens posmam esmu iesniedzis Māra Lasmaņa un Zitas Voicišas dziesmu „Madaru pļavā”. Vēlreiz liels paldies visiem, kuri balsoja un tādā veidā mani iedrošināja un deva pārliecību turpināt,” sava talanta cienītājiem pateicas dziesminieks Valdis Rogainis.



Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Valmieras pilsētas pašvaldība aicina iepazīties gaidāmajiem pasākumiem pilsētā un apkārtnē.

Pasākumi nedēļas nogalē Valmierā un tās apkārtnē (12.-14.oktobris)
Izdota Valmieras tūrisma avīze RUDENS 2012
Bargajai ziemai laikus sagatavoties varēs tirdziņā „Ar Gardu Muti Valmiermuižā”
Ieklausies Dikļu pils mūzikā
SPA un teātris Valmierā 23. oktobrī!
Valmieras Tūrisma informācijas centrā jaunas pastkartes “BMX olimpieši”
SIA „Valmieras ūdens” bezmaksas ekskursijās iepazīt ūdens ceļu

 

Informāciju sagatavoja:
Anita Deigele
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
tūrisma informācijas konsultante
Tālr.: +371 64207177
E-pasts: anita.deigele PIE valmiera PUNKTS lv
www.visit.valmiera.lv


20. oktobrī biedrība „Oleru muiža” aicina Jūs uz „Trio NYX” kamermūzikas koncertu Oleru muižā. Koncertā piedalīsies Anete Toča,  Tatjana Ostrovska un Ieva Sarja.

Programmā: Ž.Ibērs, F.Gobērs, N.Rota, A.Vecumnieks

Pasākumu atbalsta Rūjienas novada pašvaldība un biedrība „Oleru muiža”.

Ieeja par ziedojumiem.

Kontaktpersona Kārlis Zemītis t: 29251565.

No šī gada oktobra līdz nākošā gada maijam norisinās fotokonkurss „Tver mirkli”, ko organizē Valkas novada pašvaldība, sadarbībā ar Valkas Novadpētniecības muzeju un Tūrisma informācijas biroju. Konkursā var piedalīties Valkas novada bērni un jaunieši, vecumā līdz 25 gadiem.

Konkursu rīko ar mērķi – iesaistīt jauniešus Valkas novada foto dokumentēšanā, radīt iespēju jauniešiem izpaust savus talantus fotomākslā, veicināt jauniešu interesi par foto mākslu kā labu brīvā laika pavadīšanas veidu, papildināt nacionālo muzeja krājumu Valkas novadpētniecības muzejā ar foto dokumentētiem faktiem par Valkas novadu un izvēlēties mākslinieciski kvalitatīvas fotogrāfijas dažādu pašvaldības prezentācijas materiālu veidošanai un fotoizstādēm.

Konkursam piedāvājumi iesūtāmi līdz 2013.gada 5.maijam, plkst.17.00 uz e–pastu fotokonkurss PIE valka PUNKTS lv ar norādi: fotokonkursam. Faila nosaukumā jānorāda: vārds, uzvārds, darba nosaukums, JPG (piemēram: anna_annaine_darba_nosaukums_JPG). Katrs pretendents digitālā formātā var iesniegt līdz 5 fotoattēliem (gan krāsaini, gan melnbalti). Fotoattēlu izmērs – sākot no 800x600 pikseļiem, formāts – JPG. Fotoattēliem jāraksturo Valkas novads un tā sabiedriskās aktivitātes un jāaptver kāda no tēmām – novada iedzīvotāji (portreti un sadzīves ainas), kultūra, izglītība un sports novadā (svētki, notikumi, bērni skolā un bērnudārzos), vide un ainavas dažādos gadalaikos (vides objekti, ēkas, būves) vai saimnieciskā darbība. Fotogrāfijas ir atļauts apstrādāt ar datorprogrammu, neveicot foto manipulācijas.

Iesniegtos darbus vērtēs komisija: priekšsēdētājs – Valkas novada domes priekšsēdētāja vietnieks un locekļi – Valkas novadpētniecības muzeja direktors, Tūrisma informācijas biroja vadītājs, Valkas Mākslas skolas pārstāvis un Valkas novada domes kultūras darba organizators. Konkursa rīkotājam ir tiesības darbu vērtēšanā pieaicināt arī fotomākslas nozares pārstāvjus.

Fotokonkursa kopējā balvu fonda vērtība ir LVL 200,- (divi simti latu). Vērtēšanas komisijai ir tiesības balvu fondu dalīt pēc saviem ieskatiem – nepieciešamības gadījumā nepiešķirt kādu vietu vispār vai piešķirt vairākas vietas (kopējā balvu fonda vērtības ietvaros). Pretendents, kurš konkursa kārtībā tiek atzīts par uzvarētāju (pirmā vieta), saņem balvu LVL 60,00 vērtībā, otrās vietas ieguvējs –  LVL 50.00 vērtībā, bet trešās vietas ieguvējs – LVL 40,00 vērtībā. Vērtēšanas komisija var piešķirt arī veicināšanas balvu/as. Veicināšanas balvu fonds – LVL 50.00

Ar konkursa nolikumu var iepazīties www.valka.lv, uzspiežot uz banera „Fotokonkurss”.

Papildus informācija: Kultūras darba organizatore Līga Lāne, 64707476

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Turpinot iepriekšējos gados aizsākto tradīciju, tiks apbalvoti un sumināti arī šī gada Valkas novada sporta laureāti. Ieteikumus un aizpildītās laureātu anketas var iesniegt līdz 2012. gada 31. novembrim.

Konkursu organizē Valkas novada dome. Saskaņā ar Nolikums, nominācija Valkas novada „Sporta laureāts 2012” tiek piešķirta Valkas novada labākajiem sportistiem, treneriem un sporta klubiem. Vērtēšanai tiek izvirzīti Valkas novada iedzīvotāji no 12 gadu vecuma (arī tie, kuri startējuši citu novadu komandās), kuri pārstāvēja Valkas novada komandas un iestādes, par sportiskajiem sasniegumiem laika posmā no 2011.gada 1.decembra līdz 2012.gada 31.novembrim.

Kandidātus nominācijām var izvirzīt sabiedrības pārstāvji, sporta klubi, sporta skola un pašvaldības, aizpildot laureāta anketu un norādot  informācijas avotu, datu pareizības pārbaudei. Lēmumu par nominācijas piešķiršanu pieņems komisija 3 cilvēku sastāvā: Latvijas sporta veterānu savienības vice prezidents – Maksis Stepītis, sporta speciāliste Nadežda Blūma un sporta skolas direktore Mudīte Gerke.

Ar konkursa Nolikumu var iepazīties un laureāta anketu var atrast http://valka.lv/sporta-pasakumu-rezulati/

Papildus informācija: Valkas novada domes sporta speciāliste Nadežda Blūma, 29164340

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Iepazīsti ar leģendām apvīto Stāmerienu, dodoties pārgājienā, meklējot Stāmerienas pils spokus un piedaloties kopīgā zupas vārīšanā.

18:00 Izbraukšana no Gulbenes stacijas ar Gulbenes –Alūksnes šaursliežu vilcienu (Bānīti) (biļetes cena 1,60 Ls/personai);

18:25 Ierašanās Stāmerienas stacijā - neliels ieskats šaursliežu dzelzceļa vēsturē no 1903. – 2012.gadam.

18:40 Gājiens ar kājām gar Stāmerienas ezera rietumu krastu, pa ceļam apskatot Stāmerienas pamatskolu.

20:40 Sv.Aleksandra Ņevska pareizticīgās baznīcas apmeklējums, kā arī Stāmerienas muižas parka un Mīlestības ozola apskate un piedalīšanās Stāmerienas pils spoka meklējumos. Pastaiga pa Stāmerienas pils vēstures izziņas taku līdz atpūtas vietai „Lāčauss”.

21:40–24:00 Kopēja zupas vārīšana vai desiņu cepšana „Lāčausī”. Animācijas filmas „Divas saules” skatīšanās un viktorīna.

Ekskursijā nepieciešams:

  • Sezonai atbilstošs apģērbs.
  • Atstarotāji.
  • Kabatas lukturīši.
  • Izejvielas vakariņām.

Kontaktpersona: Gunārs Vīksniņš, tālr. 29178536

Svētdien, 14. oktobrī, visas dienas garumā Kocēnu sporta namā norisinājās pirmās spēles Kocēnu novada čempionātā florbolā.

Pirmajā spēļu dienā laukumā izgāja astoņas no dalībai čempionātā pieteiktajām 12 komandām - leģendārie „Old Crabs”, „Rubene U-16” jaunieši, „Močas līga/Klondaika”, aktīvās atpūtas cienītāji „Eži”, „Naukšēni”, kocēnieši un valmierieši „Farm Club”, „P.K.U.” no Puikules un „Kocēni”.

Viena apļa turnīra ietvaros, katra komanda izspēlēja divas spēles. Veiksmīgi dalību čempionātā uzsāka „Farm Club”, „Kocēni” un „Old Crabs”, abās spēlēs izcīnot uzvaras. „Rubene U-16” jauniešiem un „Naukšēniem” uzvaras prieks mijās ar zaudējuma rūgtumu, jo tika izcīnīta gan uzvara, gan piedzīvots zaudējums ar vienu vārtu pārsvaru pretinieku labā. Savukārt komandas „Močas līga/Klondaika”, „P.K.U.” un „Eži” čempionāta pirmajās spēlēs atzina pretinieku pārākumu.

Saskaņā ar nolikumu, čempionāts norisināsies četros posmos - pirmajā posmā visas komandas izspēlēs viena apļa turnīru, otrajā posmā komandas pēc izcīnītās vietas tiks sadalītas grupās - 1. - 6. vietas ieguvēji tiks iekļauti A grupā, savukārt 7. - 12. vietas ieguvēji - B grupā, kur izspēlēs savstarpēju viena apļa turnīru. Trešajā posmā norisināsies izslēgšanas spēles un cīņa par čempionu titulu, savukārt ceturtajā posmā norisināsies cīņa par čempionāta „Gandarījuma kausu”.

Čempionāta norises jaunumiem iespējams sekot līdzi oficiālajā Twitter kontā @KocenuCempis un interneta vietnē http://www.draugiem.lv/lino.lv .

Rezultāti (14.10.2012.):

  • Farm Club – Močas līga/Klondaika  6:4
  • Rubene U-16 - P.K.U.  6:2
  • Eži – Farm Club  2:10
  • Močas līga/Klondaika – Kocēni  1:3
  • P.K.U. – Old Crabs  3:6
  • Naukšēni – Rubene U-16  3:2
  • Kocēni – Eži  8:5
  • Old Crabs – Naukšēni  3:2

Pirmo Kocēnu novada čempionātu florbolā rīko biedrība „LINO.LV” sadarbībā ar Kocēnu novada domi. To atbalsta Kocēnu novada dome, Kocēnu sporta klubs, florbola inventāra veikals „LINO.LV”, atpūtas un izklaides tīkls „Klondaika” un sporta preču internetveikals „Sporta Bode”. 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Jaunatnes lietu un sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

 

No 15. oktobra līdz 30. oktobrim Valkas pilsētas kultūras namā (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) apskatāma arhitektes Ilzes Gromules diplomprojekta izstāde.

Projekta tēma ir „Ilgtspējības izziņas centrs Valkā”. Objekta atrašanās vieta paredzēta Valkas pilsētas centrā, teritorijā, kur atrodas bijušās PSRS armijas bunkuri. Projekta iecere ir – apvienot esošo apbūvi ar jaunprojektējamo un veidot to kā starptautiska mēroga izziņas centru, ar atraktīvu arhitektonisko tēlu. Tā būtu kā vieta, kur mācīties un izzināt ilgtspējības jautājumus gan skolēniem, gan nozaru speciālistiem.

Papildus informācija: Arhitekte Ilze Gromule, ilze_gromule PIE inbox PUNKTS lv      

Kā veiksmīgi pasargāt augļu dārzu no zaķiem un stirnām, kā saglabāt ābolus, kāds izskatās pēc guļbūves principiem gatavots bišu strops – to visu un vēl daudz ko citu uzzināsiet, piedaloties seminārā – pasākumā, kas notiks 19. oktobrī pulksten 12.00 Kārķu pamatskolas āra EKO klasē (lietus gadījumā – skolas telpās).

Pasākums sāksies ar Kārķu pamatskolas Zaļā karoga pacelšanu, pēc tam būs Ivetas Markovas lekcija „Kā sagatavot augļu dārzu ziemai, ābolu glabāšanas noslēpumi”. Semināra laikā būs gan ābolu degustācija, gan iespēja iegādāties dažādu šķirņu ābolus no Markovu ģimenes dārza – Z/S „Luternieki”.

Jau otro gadu pie Kārķu pamatskolas ir bišu drava, kur, bitenieka Pētera Cābuļa vadībā, bērni apgūst biškopības pamatiemaņas. Pirmais Kārķu skolas dravas strops un bišu saime bija Latvijas Biškopības biedrības dāvinājums. Tagad Meža attīstības fonda finansēta projekta ietvaros bišu drava tiek papildināta ar jaunu un inovatīvu guļbūves tipa stropu, kas ir Latvijas Tehniskās Universitātes studentes Zanes Zelčas diplomdarbs (diplomdarba vadītājs Kārlis Kazāks). Pasākuma laikā notiks stropa prezentācija un ikvienam būs iespēja uzdot dažādus interesējošus jautājumus stropa autorei un diplomdarba vadītājam.

Tāpat, jau otro gadu pie Kārķu skolas tiek papildināts Meža dienu ietvaros izveidotais augļu dārzs, kurā aug vairāk kā 30 augļu koki – ābeles, bumbieres, plūmes un 12 dažādu šķirņu pīlādži. Semināra dalībnieki varēs piedalīties arī praktiskā nodarbībā „Šujam dārzam kažociņus!”. Pateicoties SIA „Mārupes Siltumnīcas” un tā vadītāja Jānim Bērziņa atbalstam, kurš ir bijušais Kārķu skolas absolvents, ir sarūpēts augļu koku ieziemošanas materiāls.

Pēc kopīgi paveikta darba, visi kopīgi varēs baudīt medus kūku, kas gatavota no skolas dravas medus. Pasākuma dalībnieki aicināti līdzi ņemt jums mīļu un pārbaudītu ēdienu recepti (uzrakstītu uz papīra), kuras sastāvā ir izmantoti āboli vai medus. Kamēr dārzs aug un bites nes medu, krāsim receptes skolēnu kārumiem un savstarpējai pieredzei!

 

Papildus informācija: Kārķu pagasta sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Pilskalne, 26391447

3. novembrī spiningošanas cienītājus aicinām piedalīties spiningošanas sacensībās „Alūksnes rudens „Plēsējs” 2012”, kas notiks Alūksnes ezerā. Sacensības rīko Alūksnes novada pašvaldības aģentūra „ALJA”.

Par Alūksnes rudens plēsēju spiningotāji šoreiz aicināti cīnīties komandās pa diviem dalībniekiem katrā. Sacensību dalībnieki netiks dalīti vecuma un dzimuma grupās. Dalības maksa būs 20 lati no komandas, bet, ja komandā būs dalībnieks, kas jaunāks par 16 gadiem, dalības maksa samazināsies uz pusi.

Reģistrēties sacensībām dalībnieki varēs Alūksnes novada Ziemera pagasta „Jaunsētās” no pulksten 6 līdz 8, bet sacensības sāksies pulksten 8.15.

Spiningotājiem vecumā no 16 līdz 65 gadiem, izņemot invalīdus, jāuzrāda derīga makšķerēšanas karte, bet visiem dalībniekiem jāuzrāda derīga makšķerēšanas licence Alūksnes ezerā. Jāpiebilst, ka gan licences, gan makšķerēšanas kartes varēs iegādāties sacensību reģistrācijas vietā.

Cīņā par uzvaru no katras komandas vērtēšanai būs jānodod ne vairāk kā divas lielākās (smagākās) līdakas un 1 – 8 asari. Jāņem vērā, ka lomā katrs spiningotāju duets drīkstēs paturēt divas līdakas, ne mazākas par 60 cm, un astoņus asarus, ne mazākus par 20 cm.

Galveno balvu izcīnīs komanda ar lielāko kopējo zivju svaru, bet sacensību rīkotāji balvu sola arī lielākā zandarta ieguvējam.

Ar sacensību nolikumu aicinām iepazīties Alūksnes novada pašvaldības mājas lapā www.aluksne.lv sadaļā „Sporta ziņas”.

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Līdz oktobra beigām Valkas Mākslas skolas izstāžu zālē (Valkā, Beverīnas ielā 5) aplūkojama mākslas plenēra „Kas ir Nipernādijs“ laikā tapušo dabas gleznojumu izstāde. Plenērs, laikā no 27. augusta līdz 31. augustam, norisinājās projekta „Valkas mākslas skolas kā kopīga pārrobežu kultūrizglītības centra attīstība” (Art School „Walk”) ietvaros.

Mākslas plenērā 44 bērni un jaunieši no abām dvīņu pilsētām – Valkas un Valgas, kopā ar skolotājiem iepazina gan Igaunijas skaistākās vietas, gan arī Latvijas dabas skaistumu. Valgā ekskursija sākās parkā pie Nipernādija skulptūras, pēc tam audzēkņi devas iepazīties ar Augusta Gailīša dzimtajām mājām Sangastē, pusdienoja pie Svētavota ezera un iepazinās ar cinīšu vīriņiem Pokumaa zemē. Savukārt Latvijā plenēra dalībnieki iepazinās ar brāļu Kaudzīšu atstāto mantojumu Vecpiebalgā un veidoja dabas skices pie Alauksta ezera. Kopīgajās ekskursijās tapa fotogrāfijas un dabas skicējumi, kas pēc tam ieguva lielformāta veidolu. Mākslas plenēra dalībnieku veikums septembrī bija apskatāms Valgas kultūras centra izstāžu zālē, bet tagad tas ir atceļojis uz Valkas Mākslas skolu.

Svilpodams un trallinādams Toms gāja pa putekļaino lielceļu. Naktis viņš pavadīja mežos, ezeru krastos vai upes līčos, bet līdz ar saules lēktu nobradāja ugunskuru, izspārdīja kvēlošās pagales un gāja atkal tālāk. Viņam nebija ne steigas, ne mērķa viņš bija drusku savādnieks. Bieži apstājās, noreibis no mainīgajām ainavām, klausījās putnu čivināšanā, pats laimīgs un priecīgs. Dažreiz apstājās kāda ezera krastā un, zālē iegūlies, stundām raudzījās baltajos mākoņos augstu zilgmē... /Augusts Gailits „Toms Nipernādijs”/

Projekta „Art School „Walk”” īstenošanas laiks ir no 2012. gada 1. marta līdz 2013. gada 31. augustam un tā vadošais partneris ir Valkas novada dome. Kā partneris projektā darbojas Valgas pilsētas valde. Projektu īsteno Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas 2007 – 2013 ietvaros. Kopējais projekta budžets ir 144 035 EUR, no kura Igaunijas – Latvijas programmas finansējums ir 122 430 EUR. Valkas novada domes līdzfinansējums veido 15%, no kuriem 5% ir valsts budžeta dotācija.

 

Papildus informācija: Valkas mākslas skolas pedagoģe Daiga Soloveiko, 64724078 

Ceturtdien, 18. oktobrī, plkst. 18.00 Kocēnu pagasta 1. bibliotēkas Velvju zālē notiks Dzejas dienām veltīts pasākums „...mēs esam viens otram...". Pasākumā ikvienam būs iespēja tikties ar dzejnieci Mariku Svīķi un mūziķi Jāni Žagariņu, kā arī aplūkot mākslinieka Raimonda Briča izstādi, kur  akcents likts uz M.Svīķes grāmatā publicētiem darbiem.

Dziesmas ar Marikas Svīķes dzeju izdziedās grupas „Kokmuižas Muzikanti" un „Zeļļi". Pasākuma norises vietā būs iespējams iegādāties gan dzejas grāmatas, gad mūzikas diskus. Ieeja bez maksas.

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Piektdien 26. oktobrī plkst. 19.00 Valkas pilsētas kultūras namā (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) būs izrāde – jūtu komēdija 2 daļās „Hamilkāra kungs – cilvēks, kas maksā”. Šī leģendām apvītā, melodramatiskā francūža Ī.Žamiaka meistarīgi uzrakstītā  luga ir iespēja runāt ar skatītāju par nemainīgām un katram cilvēkam būtiskām tēmām ar francisku vieglumu, it kā spēlējoties.

Lugas darbība risinās pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados kādā Parīzes dzīvoklī, kur Aleksandrs Hamilkārs uz darba interviju ir uzaicinājis aktrisi Eleonoru Diroku, kādu Tronšē ielas staiguli Kleo un bezdarbnieku Genolē. Šos cilvēkus šokē Hamilkāra kunga neordinārais darba piedāvājums, proti – „nopirkt to, ko dzīve ar tik nekaunīgu stūrgalvību liegusi – sievas mīlestību, bērna pieķeršanos un kāda sena, uzticama vīra draudzību...”

Hamilkāra kungs nolemj nopirkt sev teātra krēslu dzīvē, pēc iespējas ērtāk iekārtoties tajā un svētlaimē baudīt ilūzijas.... Piedāvājam arī Jums krēslu, kurā ērti iekārtoties un izbaudīt šo  izrādi...

Titullomā – Jānis Reinis, pārējās lomās iejutīsies Aīda Ozoliņa, Enriko Avots, Egija Missa – Silāre un Jānis Mūrnieks. Izrādes režisore – Dita Balčus, mākslinieks – Jānis Jansons, komponists – Juris Kulakovs. Izrādē skan arī K.Gardēla, S Gensbūra un citu franču komponistu radīta mūzika.

Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties Valkas pilsētas kultūras namā pie dežuranta / kasiera katru darba dienu no plkst.9.00 – 15.00 un no plkst.16.00 – 20.00. Biļešu cenas: 5, 4, 3 lati, bet 8-12. klašu skolēniem tiek piedāvāta akcija "Pērc vienu biļeti, nāc uz izrādi 2". Tālrunis informācijai: 64723055.

Papildus informācija: Valkas pilsētas kultūras nama pasākumu organizatore Līga Pandalone, 64723705

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

20 Vidzemes nevalstiskās organizācijas iesaistījušās apmācību kursā, ko piedāvā biedrība „CultureLab” sadarbībā ar Vidzemes kultūras un mākslas biedrību „Haritas” projekta "Reģionālo kultūras NVO aktīva līdzdalība kultūrpolitikas veidošanā un īstenošanā" ietvaros. Ampācības notiks reizi mēnesī, sākot no 2012. gada oktobra līdz 2013. gada aprīlim.

Projekta gaitā nevalstisko organizāciju vadītāji iegūs jaunas zināšanas par kultūras organizācijas stratēģisko vadību, komandas darba vadīšanu un brīvprātīgo iesaisti, darbu ar auditoriju, projektu izstrādi un finansējuma piesaisti, kultūras sociālajiem un ekonomiskajiem argumentiem. Projektā tiks veicināta sadarbība starp kultūras nevalstiskajām organizācijām Vidzemē un citās Eiropas valstīs, pārņemot pozitīvo pieredzi un kopīgi iestājoties par aktīvu kultūras līdzdalību Eiropā ar Eiropas starptautiskā sadarbības tīkla AMATEO un Lielbritānijas/Īrijas asociācijas Voluntary Arts palīdzību.

Projekta ietvaros tiks izstrādāts pētījums par iespējamiem modeļiem plašai sabiedrības līdzdarbībai reģionālās kultūrpolitikas īstenošanā Latvijā salīdzinājumā ar citām ES valstīm, projekta dalībniekiem izstrādājot rekomendācijas Latvijas reģionālās kultūrpolitikas uzlabošanai.

Projekta norisi finansē Eiropas Savienība ar Eiropas Sociālā fonda starpniecību ESF programmas apakšaktivitātes „Nevalstisko organizāciju administratīvās kapacitātes stiprināšana” ietvaros (administrē Valsts kanceleja sadarbībā ar Sabiedrības integrācijas fondu).

Papildus informācija:
Agnese Grunte, biedrības „Haritas” projektu vadītāja
Tel. 28352787. E-pasts: agnese.grunte PIE gmail PUNKTS com  

Valmieras pilsētas pašvaldība aicina iepazīties gaidāmajiem pasākumiem pilsētā un apkārtnē.

Pasākumi nedēļas nogalē Valmierā un tās apkārtnē (19.-21.oktobris)
Izdota Valmieras tūrisma avīze RUDENS 2012
Valmierā notiks starptautiskas sporta deju sacensības „Valmieras zelta rudens 2012”
"BK Valmiera" savā laukumā uzņems „Pieno/Zvaigzdes”
Notiks Valmieras PILSĒTAS KODS
Beaujolais nouveau est arrive Dikļu pilī
Karsto kokteiļu piedāvājums restorānā "Rātes Vārti"
SPA salona "Līga" akcija "Priecīgi rudenī"!

Informācijua sagatavoja:
Anita Deigele
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
tūrisma informācijas konsultante
Tālr.: +371 64207177
E-pasts: anita.deigele PIE valmiera PUNKTS lv
www.visit.valmiera.lv

 

 

Noslēgumam tuvojas pirmā Kocēnu novada fotokonkursa norise. Dalībnieki gan no Kocēnu novada, gan citām pašvaldībām kopumā iesnieguši 171 fotogrāfiju.

Žūrijas komisija no iesniegtajiem darbiem izvēlēsies ne vairāk kā 25 labākos fotoattēlus, kas būs aplūkojami izstādē. Labākās fotogrāfijas autors saņems naudas balvu 50 latu apmērā, 2. vietas ieguvējs - 40 latu, savukārt 3. vietas ieguvējs - 30 latu lielu naudas balvu. Par katru fotoattēlu, kas tiks izstādīts kopīgajā izstādē, tās autori iegūs atlīdzību 5 latu apmērā.

Iesniegtajās fotogrāfijās attēloti Kocēnu novada kultūrvēsturiskie objekti, daba, tūrisms, aktīvā atpūta un sports, uzņēmējdarbība, kā arī dažādi kultūras, sporta un izklaides pasākumi. Fotokonkursu organizē Kocēnu novada dome ar mērķi atlasīt mākslinieciski kvalitatīvas fotogrāfijas pašvaldības informatīvo materiālu veidošanai, reprezentācijas vajadzībām un fotoizstādes veidošanai. 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Svētdien, 21. oktobrī, no plkst. 10:00 Kocēnu sporta namā turpināsies Kocēnu novada čempionāta florbolā pirmais posms, kurā 12 komandas izspēlē viena apļa turnīru.

 

Pirmās spēles čempionātā aizvadīs komanda „Vimba” no Burtnieku novada, „Rubene” – sieviešu virslīgas un 1. līgas spēlētājas, FK „Valka” un „Melnie” - „Rubenes” veterāni, savukārt komandas „Rubene U-16”, „Močas līga/Klondaika”, „Eži” un „Old Crabs” dalību čempionātā uzsāka jau aizvadītajā svētdienā.

Piedaloties Kocēnu novada domes izpilddirektoram Mārim Permaņickim un Kocēnu sporta kluba valdes priekšsēdētājam Jānim Zvirbulim, plkst. 10:50 notiks čempionāta oficiālā atklāšana, kuras laikā tiks veikts simbolisks bumbiņas iemetiens. 

Spēļu grafiks:

  • 10:00 Vimba-Rubene;
  • 11:00 Rubene U-16 – Močas līga/Klondaika;
  • 12:00 Rubene – FK Valka;
  • 13:00 Melnie – Vimba;
  • 14:00 Eži - Rubene U-16;
  • 15:00 Močas līga/Klondaika – Old Crabs;
  • 16:00 FK Valka – Melnie;
  • 17:00 Old Crabs – Eži.

 

Kā iepriekš ziņots, dalībai pirmajā Kocēnu novada čempionātā florbolā pieteikušās 12 komandas. Saskaņā ar nolikumu, čempionāts norisināsies četros posmos - pirmajā posmā visas komandas izspēlēs viena apļa turnīru, otrajā posmā komandas pēc izcīnītās vietas tiks sadalītas grupās - 1. - 6. vietas ieguvēji tiks iekļauti A grupā, savukārt 7. - 12. vietas ieguvēji - B grupā, kur izspēlēs savstarpēju viena apļa turnīru. Trešajā posmā norisināsies izslēgšanas spēles un cīņa par čempionu titulu, savukārt ceturtajā posmā norisināsies cīņa par čempionāta „Gandarījuma kausu”. 

Čempionāta norises jaunumiem iespējams sekot līdzi oficiālajā Twitter kontā @KocenuCempis un interneta mājas lapā http://lino.lv/kocenu-novada-cempionats-florbola/

Pirmo Kocēnu novada čempionātu florbolā rīko biedrība „LINO.LV" sadarbībā ar Kocēnu novada domi. To atbalsta Kocēnu novada dome, Kocēnu sporta klubs, florbola inventāra veikals „LINO.LV", atpūtas un izklaides tīkls „Klondaika" un sporta preču internetveikals „Sporta Bode".


Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Jaunatnes lietu un sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv">elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

 

Svētdien, 21. oktobrī plkst.16:00 Jāzepa Vītola kamermūzikas zālē,  K. Baumaņa ielā 1 koncertu mūzikas mīļiem sniegs „Trio NYX” ( Anete Toča –flauta, Tatjana Ostrovska- vijole, Ieva Sarja- klavieres). Koncerta programmā Ž.Ibēra, F. Gabēra, N.Rota un A.Vecumnieka mūzika.

Ieeja koncertā bez maksas! 

Laikā no 22. oktobra līdz 28. oktobrim visā Latvijā jau ceturto gadu būs Labo darbu nedēļa, kuras laikā ikviens tiek aicināts sniegt palīdzību saviem līdzcilvēkiem un tādējādi vairot palīdzēšanas kultūru Latvijā! Piedalies pats, aicini draugus, kaimiņus, kolēģus un visus citus atbalstīt Labo darbu nedēļas ideju! Izdari kādu labu darbu! Palīdzi kādam – kaimiņam, vecākiem, kaut vai pamestam dzīvniekam, vecam cilvēkam, uz ielas vai mājas kāpņu telpā, dabai – ikvienam, kam nepieciešama palīdzība! Tā taču ir vienreizēja sajūta, ja esi darījis ko labu vienkārši tāpat, neko par to neprasot, bet saņemot gandarījumu un bezgalīgu prieku.

Valkas Dāmu kluba dalībnieces ir nolēmušas trešdien, 24. oktobra pēcpusdienā doties uz Cimzes kapiem un tīrīt tās brīvās teritorijas, ko neviens netīra. Ja vēlies pievienoties, nāc ar savu grābekli plkst.14.00 pie Cimzes pieminekļa. Tā kā laika apstākļus nekad iepriekš nevar paredzēt, tad ļoti slikta laika gadījumā pasākums tiks pārcelts uz citu laiku, par ko operatīvi tiks ziņots.

 

Papildus informācija: Biedrības „Valkas dāmu klubs” vadītāja Mārīte Magone, 29198900

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra sadarbībā ar Biznesa augstskolu Turība Cēsu filiāli organizē apmācību kursu „Kļūsti par uzņēmēju 5 dienās”. Apmācību norises laiks - 2012. gada 31. oktobra – 2012. gada   21.novembrim Cēsis, Pļavas iela 5, Cēsu Biznesa inkubators.

Lai motivētu ideju bagātus jauniešus iesaistīties uzņēmējdarbībā, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras projekta „Inovatīvas uzņēmējdarbības motivācijas programma” ietvaros, organizē bezmaksas apmācību kursu „Kļūsti par uzņēmēju 5 dienās”

Apmācību kursa ietvaros Cēsu Biznesa inkubatorā tiks apmācīti 20 Latvijas augstskolu vecāko kursu studenti un potenciālie  uzņēmēji, kuri ir motivēti uzsākt  uzņēmējdarbību, kā arī jaunie uzņēmēji, kam nepieciešama zināšanas savas inovatīvās biznesa idejas attīstībai.

Intensīvajā apmācību kursā „Kļūsti par uzņēmēju 5 dienās” ietilpst piecu dienu teorētiskās apmācības (kursu tēmas), kā arī pēcapmācību konsultācijas un pirmsinkubācijas pakalpojumi (apmācību grafiks). Studenti kursu laikā no ekspertiem uzzinās, kā attīstīt biznesa ideju, kā piesaistīt investorus, zinošus ekspertus un klientus.

Dalībai apmācību kursā var pieteikties:

  • augstākās izglītības iestāžu vecāko kursu studenti, kas ir motivēti uzsākt uzņēmējdarbību;
  • potenciālie uzņēmēji, kuriem pietrūkst zināšanu, kā arī iemaņas, lai praktiski uzsāktu un attīstītu savu uzņēmējdarbību;
  • jaunie uzņēmēji, kas vēlas paplašināt savas iemaņas un stiprināt savu uzņēmumu konkurētspēju, uzņēmējdarbības uzsākšanas finanšu atbalsta instrumentu potenciālie un esošie klienti, kam nepieciešama zināšanu pilnveidošana savas inovatīvas biznesa idejas attīstībai

Apmācību kursa dalībnieku skaits ir ierobežots, tāpēc dalībnieku atlase tiks veikta pamatojoties uz iesniegtajām biznesa idejām. Dalībnieku atlases kritēriji:

  • Reāla, inovatīva biznesa ideja
  • Motivācija uzņēmējdarbības uzsākšanai.

Pieteikties dalībai apmācību kursā „Kļūsti par uzņēmēju 5 dienās” iespējams līdz 2012. gada  26. oktobrim.

Iesniedzamie dokumenti:

1.Aizpildīta pieteikuma anketa.

2.CV.

3.Motivācijas vēstule, pamatojot gatavību uzsākt uzņēmējdarbību.

Dokumentus ar norādi „Pieteikums dalībai apmācību kursā „Kļūsti par uzņēmēju 5 dienās””  atsūtīt uz  e-pastu – Jolanta PIE turiba PUNKTS lv


Kursu līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība. Pasākumu organizē Biznesa augstskola Turība Cēsu filiāle.

Papildus informācija:
Jolanta Brilte
Tālrunis: 67616022, 26389103
E-pasts: jolanta PIE turiba PUNKTS lv
www.turiba.lv

2010. gada nogalē pirmo reizi notika Izglītības un zinātnes ministrijas dibinātās balvas „Darbs ar jaunatni” svinīgā pasniegšanas ceremonija, suminot astoņus laureātus no dažādiem Latvijas reģioniem Latvijas Jaunatnes politikas foruma 2010 ietvaros.

 

Novērtējot pašvaldību, darbā ar jaunatni iesaistīto personu un jaunatnes organizāciju ieguldījumu jauniešu dzīves kvalitātes uzlabošanai, arī šogad Izglītības un zinātnes ministrija aicina pieteikt pretendentus balvas „Darbs ar jaunatni” saņemšanai trīs kategorijās:

1.     kategorijā „Pašvaldības” piešķir šādās nominācijās:

  • straujākais lēciens darba ar jaunatni attīstībai pašvaldībā;
  • jaunietim draudzīgākā pašvaldība;
  • darba ar jaunatni tradīcijām bagātākā pašvaldība.

2.      kategorijā „Jaunatnes organizācija un biedrība, kas veic darbu ar jaunatni” piešķir šādās nominācijās:

  • straujākais lēciens jaunai jaunatnes organizācijai (viens darba gads);
  • darbīgākā jaunatnes organizācija sociālās atstumtības mazināšanai un līdzdalības veicināšanai jauniešu vidū;
  • pieredzes bagātākā jaunatnes organizācija.

3.      kategorijā „Pašvaldības darbā ar jaunatni iesaistītā persona” piešķir šādās nominācijās:

  • uzlecošais jaunatnes darbinieks (viens gads aktīvā darbā jaunatnes jomā);
  • aktīvākais jaunatnes darbinieks Latvijas un Eiropas ietvaros;
  • pieredzes bagātākais jaunatnes darbinieks. 

Balvu piešķir, pamatojoties uz motivētu ierosinājumu par balvas piešķiršanu atbilstoši ierosinājuma balvas piešķiršanas formai, kas iesniegta līdz 2012.gada 20.novembrim personīgi, pa pastu (pasta zīmogs 20.11.2012.) vai elektroniski, izmantojot elektronisko parakstu vai skanētā veidā, adresējot to Sporta un jaunatnes departamentam vai nosūtot elektroniski uz e-pasta adresi marika.galilejeva PIE izm.gov PUNKTS lv. Pieteikuma formas un vērtēšanas kritēriji atbilstoši pretendentu kategorijai ir pieejami pielikumā.

Balvu „Darbs ar jaunatni” veido diploms un piemiņas balva, kura deviņiem laureātiem tiks pasniegta 2012.gada 14.decembrī „Darba ar jaunatni balvas 2012” svinīgajā pasniegšanas ceremonijā Rīgā, piedaloties jaunatnes lietu speciālistiem, jaunatnes organizāciju līderiem,  pašvaldību pārstāvjiem un citiem interesantiem no visas Latvijas.

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā lūdzu sazināties ar Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta un jaunatnes departamenta pārvaldes vecāko referenti Mariku Arkliņu (tālr. 67047952, e-pasts: marika.galilejeva PIE izm.gov PUNKTS lv). 

 

 Ierosinājuma Izglītības un zinātnes ministrijas „Darba ar jaunatni balvas” 2012.gadā piešķiršanai veidlapa

 Ierosinājuma Izglītības un zinātnes ministrijas balvas „Darbs ar jaunatni” piešķiršanai 2012.gadā vērtēšanas kritēriji

18. un 19. oktobrī Vidzemes Augstskolā, tiekoties partneriem no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Apvienotās Karalistes, uzsākts darbs pie kopīgas maģistra studiju programmas izstrādes un studiju procesa modernizācijas.

Erasmus daudzpusējā projekta ietvaros 2 gadu garumā tiks īstenotas dažādas aktivitātes, lai tā rezultātā 2014. gada septembrī maģistra studenti uzsāktu studijas jaunā, vairākām valstīm kopīgā studiju programmā.

Iesaistītās partneriestādes no Latvijas – Vidzemes Augstskola, Lietuvas – Klaipēdas universitāte un Igaunijas – Igaunijas viesnīcu un tūrisma vadības augstskola - grasās apvienot savas zināšanas un pieredzi, lai veidotu augsta līmeņa Baltijas studiju programmu, kas norisināsies angļu valodā un būs profesionāli orientēta un balstīta gan uz jaunākajām tehnoloģijām, gan starpdisciplināru pieeju.

Projektā ieguldījumu un atbalstu sniedz Apvienotā Karaliste - Mančesteras Metropolitēna universitāte, Itālija - Starptautiskais tūrisma ekonomikas studiju centrs, un profesionālā sektora pārstāvis - Latvijas viesnīcu un restorānu asociācija. Viens no būtiskiem studiju elementiem būs studentu grupu konsultāciju projekts – apmācību metode, kas tiks pārņemta no Mančestras Metrapolitēna universitātes un kuras ietvaros paredzēta sadarbība ar reālām biznesa vides problēmām un uzņēmējiem.

Viena no pirmajām projekta aktivitātēm ir pētniecības darbs, kas tiek veikts ar mērķi noskaidrot tūrisma industrijas pašreizējo situāciju un tendences tuvākajos gados visās trijās Baltijas valstīs.

Projekta vadītājs no Mančesteras Metropolitēna universitātes (MMU) Apvienotajā Karalistē Džons Teodors (John Theodore) uzsver, ka ar šo projektu mēs centīsimies paveikt to, ko no mums sagaida gan Eiropas Savienība, gan tūrisma stratēģijas izstrādātāji, gan ministrijas, gan uzņēmēji – rezultātā sagatavojot profesionāļus, kas ir konkurētspējīgi un efektīvi jaunu un būtisku risinājumu ieviešanā darba tirgū. „Mums šodien šeit ir lieliska komanda, eksperti no trim Baltijas valstīm, kas kopā ar kolēģiem no MMU izstrādās starptautisku, pielāgotu tūrisma un pasākumu vadības maģistra programmu. Mēs ceram, ka tā apliecinās ES nākotnes attīstību un ka nākamie divi gadi būs ražīgi, izstrādājot programmu, ko pēc tam varēsim eksportēt Eiropā,” norāda Dž. Teodors.

Iveta Druva Druvaskalne, ViA tūrisma un viesmīlības vadības fakultātes docētāja: “Noformulējot divu dienu diskusijas īsos atslēgas vārdos: labi un spēcīgi partneri, labi padomdevēji, jauni aspekti tūrisma izglītībā – pasākumu vadība, jaunāko informācijas tehnoloģiju izmantošana, grupu konsultācijas projekti.”

Prof. Ausrine Armaitiene no Klaipēdas Universitātes Lietuvā: „Pirmkārt, mēs priecājamies, ka šis projekts tiek realizēts. Mēs priecājamies, ka plānojam izstrādāt kopīgu maģistra programmu, kas ir labs veids, kā apvienot mūsu resursus. Mēs ceram, ka projekta rezultātā mums izdosies uzlabot maģistra līmeņa izglītību Baltijas valstīs.”

Projekts tiek realizēts ar Eiropas Savienības atbalstu.

Lai atskatītos pagātnē un diskutētu par nākotnes sadarbības iespējām, Vidzemes plānošanas reģions aicina Vidzemes pašvaldību speciālistus uz ikgadējo konferenci „Eiropas Savienības līdzfinansētie projekti Vidzemes plānošanas reģionā”.

Kur? Dikļu pils, Dikļu pagasts, Kocēnu novads

Kad? 2012. gada 22. novembris no 9.30 līdz 17.00

Kā pieteikties? www.vidzeme.lv -> Semināri VPR

Konferencē uzrunu teiks Vidzemes plānošanas reģiona Administrācijas vadītāja Guna Kalniņa – Priede, par vidzemnieku sasniegumiem ES līdzfinansēto projektu ieviešanā informēs VPR ES fondu informācijas centra vadītāja Ina Miķelsone, ar Vidzemes plānošanas reģiona projektu pieredzi iepazīstinās VPR Attīstības un projektu nodaļas vadītāja Laila Gercāne. Konferencē Kocēnu novada domes Attīstības nodaļas vadītāja Evija Nagle sniegs informāciju par Kocēnu novada domes pieredzi ES līdzfinansēto projektu ieviešanā. Konferences pēcpusdienas sesijā diskutēsim, kā projektos gūto pieredzi izmantot savā ikdienas darbā.

Papildus informācija:
Ina Miķelsone
Vidzemes plānošanas reģiona Eiropas Savienības fondu Informācijas centrs
Cēsu iela 19-61, Valmiera
Tālr. +371 64219021
Mob. +371 29289487
E-pasts: ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv
www.vidzeme.lv

Kultūras ministrija (KM) izsludina atklātas projektu iesniegumu atlases Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) darbības programmas"Infrastruktūra un pakalpojumi" papildinājuma 3.4.3.pasākuma "Kultūrvides sociālekonomiskā ietekme" 3.4.3.2. aktivitātes "Sociālekonomiski nozīmīgu kultūras mantojuma objektu atjaunošana" otro kārtu. 

Aktivitātes mērķis ir atjaunot kultūras mantojuma objektus, lai palielinātu to ekonomisku un inovatīvu izmantošanu, kas var kalpot kā nozīmīgs faktors teritoriju ekonomiskajai reģenerācijai, to pievilcības palielināšanai, dzīvei, darbam un uzņēmējdarbībai labvēlīgu apstākļu nodrošināšanai.

Projektu iesniegumu iesniegšanas termiņš: no 2012. gada 24. oktobra līdz 2012. gada 23. novembrim.

Aktivitātes ietvaros projekta iesniegumu var iesniegt valsts vai pašvaldību institūcijas.

Kopējais aktivitātes otrās kārtas ietvaros pieejamais publiskais finansējums (izņemot pašvaldības līdzfinansējumu), ir 8 000 000 latu.

Aktivitātes projektu iesniegumu otrās atlases kārtas ietvaros pieejamais publiskais finansējums (izņemot pašvaldības līdzfinansējumu) vienam projektam ir ne vairāk kā 8 000 000 latu un ne mazāk kā 1 000 000 latu. ERAF līdzfinansējums nepārsniedz 85 % no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām. Projekta iesniedzēja līdzfinansējums nav mazāks par 15 % no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām.

Ministru Kabineta noteikumus, projekta iesnieguma veidlapas aizpildīšanas metodiku, darbības stratēģijas sagatavošanas metodiku kultūras mantojuma objektam un izmaksu efektivitātes novērtējuma metodiku var saņemt KM Rīgā, Antonijas ielā 9, 2. stāvā vai lejupielādēt KM mājas lapas sadaļā "ES struktūrfondi".

Projektu iesniegumus KM var iesniegt: 

  • personīgi darba dienās no plkst.8.30 - 12.00; 12.30 - 17.00 K. Valdemāra ielā 11 a, Personāla un dokumentu pārvaldības nodaļā (2. stāvā, 21. kabinetā);
  • nosūtot pa pastu līdz projektu iesniegumu iesniegšanas termiņa beigām uz adresi: LR Kultūras ministrija, K.Valdemāra iela 11 a, Rīga, LV-1364;
  • elektroniska dokumenta formā, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu un apliecinātu ar laika zīmogu, sūtot uz elektroniskā pasta adresi: pasts PIE km.gov PUNKTS lv

Jautājumus par aktivitātes otrās kārtas nosacījumiem sūtīt rakstveidā uz e-pastu: pasts PIE km.gov PUNKTS lv

Lai informētu potenciālos projektu iesniedzējus, KM š.g. 2. novembrī plkst.13.00 "ES mājā" Rīgā (adrese: Aspazijas bulvāris 28, 1. stāvā) organizē informatīvo semināru "Atbalsta iespējas 3.4.3.2. aktivitātes "Sociālekonomiski nozīmīgu kultūras mantojuma objektu atjaunošana" ietvaros". Interesentus aicinām pieteikties līdz š.g. 31. oktobrim (ieskaitot), aizpildot pieteikuma anketu KM mājas lapā www.km.gov.lv, sadaļā "Fondi un investīcijas" un nosūtot to KM Eiropas Savienības fondu departamenta Finanšu instrumentu attīstības nodaļas vecākajai referentei Annai Pavlinai uz e-pastu: Anna.Pavlina PIE km.gov PUNKTS lv


Informācijas avots: Kultūras ministrija


Skatītāju mazās intereses dēļ piektdien, 26. oktobrī Valkas pilsētas kultūras namā paredzētā izrāde „Hamilkāra kungs – cilvēks, kas maksā” pārcelta uz piektdienu, 23. novembri plkst.19.00. Iegādātās biļetes derīgas vai nododamas kultūras namā dežurantam/kasierim katru darba dienu, izņemot 29. oktobri, no plkst.9.00 – 15.00 un no 16.00 – 20.00.

Papildus informācija: Valkas pilsētas kultūras nama pasākumu organizatore Līga Pandalone, 64723705

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Valmieras kultūras centrs piedāvā iepazīties ar novembra pasākumu kalendāru.

Detalizētāka informācija šeit

 

Pagājušajā nedēļā Cēsu Vācu kapos savā sākotnējā vietā atgriezās savulaik nogāztais skolotāja, ērģelnieka un kordiriģenta Mārtiņa Frīdvalda piemineklis. Nogāzto pieminekli pēc gandrīz pusgadsimta identificēja Cēsu Vēstures un mākslas Muzeja speciālisti Dace Cepurīte un Tālis Vigo Pumpuriņš.

M. Frīdvalda pieminekļa novietošanu sākotnējā vietā organizēja pašvaldības aģentūra „Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs”. Darbu veica tēlnieks Matiass Jansons. Ar tehniku, kas piecēla ap 1,5 t smago granīta pieminekli, darbos piedalījās firma „"Rasmanis & Dankers".

Cēsnieku vidū M. Frīdvalds bija pazīstams arī kā ērģelnieks un enerģisks kora diriģents. Ap 1865. gadu elementārskolotājs Mārtiņš Frīdvalds nodibināja pie pilsoņu saviesīgās biedrības „Bürger-Musse” vīru dziedāšanas kori, kura diriģenta pienākumus viņš ilgāku laiku pats izpildīja. Mārtiņš Frīdvalds miris 1869.gadā un apglabāts Cēsīs Vācu kapos, un tikai pēc pieminekļa pamatnē iekaltā teksta redzams, ka tas veltīts Cēsu Vīru dziedāšanas biedrības dibinātājam. Mārtiņš Frīdvalds bija viens no kordziedāšanas tradīciju pamatlicējiem Cēsīs. Mārtiņam Frīdvaldam šogad ir atzīmējama 200 gadu jubileja.

Rosība Vācu kapos, apkārtējos iedzīvotājos izraisīja zināmu ieinteresētību, kāds bija izsaucis policiju jo domāja, ka darbojas vandāļi, cits nāca un dalījās priekā, ka beidzot tiek pievērsta uzmanība šai vietai. Savukārt kāda kundze, kura dzīvo netālu kapiem, zināja stāstīt, ka vandālisms, kura rezultātā tika izpostītas gandrīz visas piemiņas vietas, notika vienā naktī 1964. vai 1965.gadā.

„Vēl jau būtu jāpieceļ gan Cēsu Goda pilsoņa Dr. med. Georga Meijera, Cēsu apriņķa skolas vadītāja Kristiana Bēma un vēl citu Vācu kapos guldīto cēsnieku pieminekļi, kas savulaik barbariski nogāzti vai sadauzīti,” atzīst Cēsu Vēstures un mākslas Muzeja speciālists Tālis Vigo Pumpuriņš un atzīmē, ka Cēsu Vācu kapos apglabāto radinieki un cienītāji atjaunojuši dažus nogāztos un sadauzītos pieminekļus.

Kādreizējā Cēsu pilsētas galvas Mihaila Kristofa Marnica (1752 - 1812) pēctecis inženieris Meinhards fon Marnics ar sievu Brigiti 2008. gada vasarā pašu rokām restaurēja nogāzto un sadauzīto kapa krustu. 

Vācbaltu sabiedriskā darbiniece no Līneburgas Renāte Adolfi kopā ar latviešu-vācbaltiešu centru Domus Rigensis  2010. gada rudenī atjaunoja Adolfi dzimtas kapavietu. Tur atdusas arī viens no izcilākajiem baltvācu dzejniekiem un ārsts Aleksis Adolphi (1815 - 1874). 2010. gada 1. oktobrī notika atjaunotās Adolfi kapavietas un pieminekļa iesvētīšana.

2010. gada oktobrī pēc fotovēsturnieka Pētera Korsaka iniciatīvas un ar viņa līdzekļiem tika atjaunots izcilā latviešu kinooperatora, cēsnieka Jāņa Doreda (1881 - 1954) vecākiem - Dāvim un Karlīnai Dorediem veltītais piemineklis. Mātei šī ir simboliska kapavieta, jo viņa apglabāta Maskavā.

Arvien biežāk pie Cēsu muzeju darbiniekiem griežas radinieki un interesenti, kuri vēlas sameklēt Cēsu Vācu kapos apbedīto kapavietas. Pieprasītas ir arī ekskursijas pa šiem kapiem, taču joprojām daudzi pieminekļi būtu jāatjauno. Jāturpina Cēsu Domes pirms dažiem gadiem aizsāktā tradīcija - rīkot šo kapu sakopšanas talkas. Cēsu Vācu kapos ir apglabātas daudzas izcilas personības, kuras bijušas tālu pazīstamas arī ārpus Cēsīm.

 

Informāciju sagatavoja:
Daiga Janševska
Cēsu Kultūras un Tūrisma centra
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr. 64127636;28342115
e- pasts: daiga.jansevska PIE cesis PUNKTS lv
www.cesis.lv

25. oktobrī stājas spēkā Ministru kabineta 9. oktobra noteikumi par Eiropas ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2009.-2014. gada perioda programmas "NVO fonds" īstenošanas kārtību. Ministru kabinets š.g. 9. oktobrī arī apstiprināja atklāto konkursu nolikumus abās EEZ programmas "NVO fonds" apakšprogrammās: "Nevalstisko organizāciju darbības atbalsta programma" un "Nevalstisko organizāciju projektu programma".

Programmas "NVO fonds" mērķis ir veicināt pilsoniskās sabiedrības attīstību Latvijā un stiprināt atbalstu sociālajam taisnīgumam, demokrātijai un ilgtspējīgai attīstībai. Programmas tiešā mērķa grupa ir Latvijas Republikā reģistrētas biedrības un nodibinājumi, kas nedarbojas tikai savu biedru komerciālajās vai profesionālajās interesēs, bet darbojas plašākas sabiedrības labā, kā arī ir neatkarīgas no publiskās pārvaldes institūcijām, politiskām partijām vai komerciālām organizācijām. 

Kopējais programmas ietvaros projektiem pieejamais līdzfinansējums ir EUR 9 678 064 ekvivalents latos. Programmas līdzfinansējumu veido Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta līdzfinansējums 95 % apmērā un Latvijas valsts budžeta līdzfinansējums 5 % apmērā no kopējā programmas līdzfinansējuma. Programmas apsaimniekotājs ir Sabiedrības integrācijas fonds.

Noteikumi nosaka programmas „NVO fonds” apakšprogrammu projektu iesniegumu atklāto konkursu nolikumus, kuros ietverti vērtēšanas kritēriji un prasības projekta iesnieguma iesniedzējiem, kā arī apakšprogrammu īstenošanas kārtību.

Programmas „NVO fonds” ietvaros paredzēts īstenot arī iepriekš noteikto projektu „Ilgtspējīgas pilsoniskās sabiedrības attīstības atbalsta un monitoringa sistēmas pilnveidošana Latvijā”. Šo projektu īstenos biedrība "Latvijas Pilsoniskā alianse" ar sadarbības partneri - biedrību "Latvijas Platforma attīstības sadarbībai".

Atklāto projektu iesniegumu konkursus Nevalstisko organizāciju darbības atbalsta programmā un Nevalstisko organizāciju projektu programmā Sabiedrības integrācijas fonds plāno izsludināt 2012. gada 26. novembrī. 

***

Ministru kabineta noteikumi atrodami šeit:

2012. gada 9. oktobra Ministru kabineta noteikumi Nr. 696 "Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2009.–2014.gada perioda programmas "NVO fonds" īstenošanas kārtība"

2012. gada 9. oktobra Ministru kabineta noteikumi Nr. 697 "Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2009.-2014.gada perioda programmas "NVO fonds" apakšprogrammas "Nevalstisko organizāciju projektu programma" atklāta konkursa nolikums"

2012. gada 9. oktobra Ministru kabineta noteikumi Nr. 698 "Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2009.-2014.gada perioda programmas "NVO fonds" apakšprogrammas "Nevalstisko organizāciju darbības atbalsta programma" atklāta konkursa nolikums"

***

Vairāk par EEZ finanšu instrumenta programmu "NVO fonds"  šeit.
EEZ finanšu instrumenta mājas lapa Latvijā: www.eeagrants.lv
EEZ finanšu instrumenta oficiālā mājas lapa: www.eeagrants.org

Programmu "NVO fonds" finansē Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instruments un Latvijas valsts

Aicinām iepazīties ar Alūksnes novada kultūras, atpūtas un sporta pasākumu kalendāru novembrim.

Detalizētāka informācija šeit

 

Ceturtdien, 1. novembrī plkst. 18:30 uz tikšanos ar žurnāla „Veselība” radošo komandu un veselīga dzīvesveida pazinējām daiļā dzimuma pārstāves aicina Sporta rehabilitācijas centrs Valmierā (J. Daliņa iela 2).

Ikvienai sievietei rūp laba pašsajūta, veselība, sievišķība un augsta pašapziņa, tāpēc tikšanās laikā pasākuma apmeklētājām būs iespēja ieklausīties vērtīgos padomos un atziņās. Psihoterapeite un žurnāla „Veselības” akcijas „Atlaid bremzes!” pašapziņas trenere Aina Poiša sniegs ieskatu tēmā „Sieviete savā dzīves ceļā: attiecības, izvēles, pašapziņa, iniciatīva, drosme”. Savukārt ar veselīga uztura nozīmi mūsu dzīvēs, dažādām diētām un austrumnieku gudrību pielietojumu rietumnieku ēdienkartē iepazīstinās uztura speciāliste Inga Pūce.

Pasākuma apmeklētājas gūs ieskatu arī žurnāla „Veselība” aizkulisēs, uzzinot, kā top mēneša izdevums un ar kādām situācijām ikdienā sastopas žurnāla veidotājas. Tāpat arī tiks piedāvāta iespēja žurnālu „Veselība” abonēt nākamajam gadam par īpaši izdevīgu cenu.

Sporta rehabilitācijas centra vadītāja Iluta Urbanoviča atklāj: „Šādi tematiskie pasākamu pie mums notiek regulāri un tie ir ļoti labi apmeklēti. Interesentiem esam piedāvājuši iespēju satikt klātienē tādus interesantus lektorus kā Andžeju Reiteru, Pēteri Kļavu, Andri Buiķi u.c.”

Pasākuma apmeklēšana bezmaksas. Vietu skaits ierobežots. Pieteikšanās pa tālruni 64224184. 

Informāciju sagatavoja:
Anita Deigele
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
Tūrisma informācijas centra konsultante
Mob.tel..: 25437177



Ir sācies Latvijas šlāgeraptaujas rudens posms, kurā, pēc veiksmīgās debijas šlāgeraptaujas vasaras posmā, ar Māra Lasmaņa un Zitas Voicišas dziesmu „Madaru pļavā” piedalās arī valcēnietis Valdis Rogainis.

Dziesmas video var redzēt interneta vietnē YouTube. Video uzņemts Valkas pagasta „Aņņos”, klipā piedalās Latvijas Kultūras akadēmijas studente Linda Siliņa. Ja dziesma patīk, „Latvijas Avīzes” piektdienas TV programmas „Nedēļa kabatā” pielikumā ir publicēta anketa, tā jāizgriež, jāaizpilda un jānosūta uz norādīto adresi. No šī šlāgeraptaujas posma jāizvēlas trīs dziesmas un jāieraksta tās secībā pēc patikšanas. Latvijas šlāgeraptauju LTV1 var skatīties sestdienu vakaros, plkst.19.30, ar atkārtojumu svētdienās, plkst.14.25. Atbalstīsim savējos!

Jau ziņots, ka Latvijas šlāgeraptaujas vasaras posmā V.Rogainis piedalījās ar M.Lasmaņa dziesmu „Liedaga smiltis” un ierindojās 8.vietā. 

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Valmieras pilsētas pašvaldība aicina iepazīties ar gaidāmajiem notikumiem pilsētā un apkārtnē.

Pasākumi nedēļas nogalē Valmierā un tās apkārtnē (26.-28.oktobris)
Aicina uz tikšanos ar žurnāla „Veselība” radošo komandu
Muzikālie pasākumi novembrī džeza restorānā „Parks”
Valmierā notiks bigbenda „Valmieras puikas” 20 gadu jubilejas koncerts
Dikļu pilī skanēs eņģeļu balsis
Nāc un pavadi helovīna dienu ledus ķirbja ballītē VOC ledus hallē!


Anita Deigele
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
tūrisma informācijas konsultante
Tālr.: +371 64207177
E-pasts: anita.deigele PIE valmiera PUNKTS lv
www.visit.valmiera.lv

Svētdien, 28. oktobrī, no plkst. 13:15 un otrdien, 30. oktobrī, no plkst. 20:15 Kocēnu sporta namā norisināsies Kocēnu novada čempionāts florbolā.

Trešo spēļu dienu plkst. 13:15 iesāks komandas „Melnie” un „Močas līga/Klondaika”, kā nākamie plkst. 14:15 laukumā izies „P.K.U.” un „Farm Club”, plkst. 15:15 „Naukšēni” – „Kocēni”, plkst. 16:15 „Eži” – „Melnie”, plkst. 17:15 „Kocēni” - „P.K.U.” un plkst. 18:15 „Farm Club” – „Naukšēni”.

Otrdien, 30. oktobrī, komandas „Rubene” meitenes plkst. 20:15 spēlēs ar komandu „Močas līga/Klondaika” un plkst. 21:15 ar komandu „Eži”.

Kā jau iepriekš ziņots, aizvadītajā svētdienā, 21. oktobrī, notika oficiālā čempionāta atklāšana, kurā simbolisku bumbiņas iemetienu vārtos veica Kocēnu novada domes izpilddirektors Māris Permaņickis un „Kocēnu sporta klubs” valdes priekšsēdētājs Jānis Zvirbulis. Kopumā svētdien tika aizvadītas astoņas spēles, kurās uzvaru svinēja komandas „Vimba”, „Rubene U-16”, FK „Valka” un „Old Crabs”.

 

Spēļu rezultāti (21.10.2012.):

„Vimba” – „Rubene” 7:1

„Rubene U-16” – „Močas līga/Klondaika” 8:0

„Rubene” – FK „Valka” 1:4

„Melnie” – „Vimba” 1:7

„Eži” – „Rubene U-16” 3:4

„Močas līga/Klondaika” – „Old Crabs” 0:4

FK „Valka” – „Melnie” 9:2

„Old Crabs” – „Eži” 10:1

Čempionāta norises jaunumiem iespējams sekot līdzi oficiālajā Twitter kontā @KocenuCempis un interneta mājas lapā http://lino.lv/kocenu-novada-cempionats-florbola/.

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Jaunatnes lietu un sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Ceturtdien, 25. oktobrī Valmieras pilsētas pašvaldības domes sēdē tika apstiprināts jaunais sniegto pakalpojumu cenrādis pansionātā „Valmiera”. Saskaņā ar domes sēdes lēmumu, no 2013. gada 1. janvāra ikmēneša uzturēšanās maksa pansionātā „Valmiera” būs 275 lati mēnesī, līdzšinējo 260 latu vietā.

Pansionāta „Valmiera” direktore Teiksma Rusmane skaidro: „Cena par pakalpojumu aug, jo ik gadu ceļas arī saimnieciskās izmaksas – gan par elektrību, gan degvielu, gan medikamentiem. Turklāt, ikmēneša uzturēšanās maksa paredz gan medikamentu iegādi, gan ēdināšanu, gan klienta nodrošināšanu ar higiēnas precēm un citām nepieciešamajām lietām. Klientam tiek sarūpēts viss sadzīvei nepieciešamais- arī apģērbs, gultas veļa, sadzīves priekšmeti un citas lietas. Papildus nekas vairs nav jāmaksā! ”

Vidēji par uzturēšanos pansionātā Latvijā tiek maksāts ap 270 latiem. Jāpiebilst, ka pansionāts „Valmiera” ir renovēts, salīdzinoši mājīgs, turklāt neatrodas pilsētas nomalē. Tāpat Latvijā pansionāta „Valmiera” ēkas Rīgas ielā un Kauguru ielā novērtētas kā labs piemērs citu pansionātu vidū, īpaši vides pieejamības ziņā.

Pārējās pakalpojumu cenas pansionātā „Valmiera” nemainīsies, un tāpat kā līdz šim par pirmā līmeņa (10 stundas mēnesī) mājas aprūpi būs jāmaksā LVL 15,32 mēnesī, par otrā līmeņa (18 stundas mēnesī) - LVL 25, 57 mēnesī, par trešā līmeņa (20 stundas mēnesī) -LVL 30,64 mēnesī, par ceturtā līmeņa (26 stundas mēnesī) – LVL 36,77, savukārt par piektā līmeņa (28 stundas mēnesī) mājas aprūpi klientiem būs jāmaksā LVL 39, 83 mēnesī. Izvērtējot situāciju, tiem mājas aprūpes klientiem, kuri ir īpaši aprūpējami, sniegta iespēja  saņemt arī pusdienas, maksājot LVL 0.80 par reizi. Pansionāta „Valmiera ”direktore informē, ka šobrīd mājas aprūpes pakalpojumus saņem 69 iedzīvotāji, taču atzīst, ka iestājoties aukstākam laikam un jo īpaši ziemā, klientu skaitam ir tendence pieaugt.

Pansionātā „Valmiera” iespējams iznomāt arī telpas pasākumiem par LVL 10.00 stundā.

Valmieras pilsētas pansionāts „Valmiera” ir vispārēja tipa pašvaldības sociālās aprūpes iestāde. Pansionātā uzņem darba nespējīgas personas pensijas vecumā un I un II grupas invalīdus ar fiziska rakstura traucējumiem, kuriem nepieciešama pastāvīga aprūpe, pastāvīgai dzīvei un uz laiku līdz 6 (sešiem) mēnešiem. Pansionāta galvenā ēka atrodas Rīgas ielā 55, Valmierā. Savukārt ēka Kauguru ielā 3 durvis vēra 2010. gada februārī.

Pansionāts veic arī mājās aprūpi pamatvajadzību apmierināšanai personām, kuras objektīvu apstākļu dēļ nevar sevi aprūpēt un kuru deklarētā dzīvesvieta ir Valmiera.

Informāciju sagatavoja:
Anita Zušmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob.tel.: 29454752

Sorosa fonds – Latvija un Laikmetīgās mākslas centrs piesaka programmu „Brigāde” ar mērķi atbalstīt radošu, ilgtspējīgu uzņēmējdarbību, kas balstīta mākslā un kultūrā, risina sociālos jautājumus un uzlabo vietējo kopienu dzīves kvalitāti. Programmas ietvaros līdz šī gada decembrim norisināsies izglītojoši un iedvesmojoši pasākumi – ekspertu vadītas diskusijas un lekcijas – savukārt janvārī būs iespējams iesniegt savus pieteikumus konkursam. 2013. gada sākumā līdz pat 15 konkursa uzvarētājiem ar inovatīvām un oriģinālām idejām tiks piešķirti līdz 5000 latu sava uzņēmuma radīšanai un attīstīšanai.

„Šogad mēs sāksim gaidīt jauno Brigāžu „iesaukumu”, kas, līdzīgi kā pirmajā konkursā pirms diviem gadiem, būs mākslā un kultūrā balstītas iniciatīvas, sociāli atbildīgas un ekonomiski ilgtspējīgas vienības, kas spēs pozitīvi mainīt mūsu pilsētvidi. Rīgas centrā mēs jau varam atrast visai plašu spektru pārsteidzoši interesantu un radošu vietu, - šoreiz priekšroka tiks dota Brigādēm, kas dosies apdzīvot Rīgas apkaimes un tieksies paplašināt kultūras karti ārpus tās ierastajām robežām,” komentē Solvita Krese, Laikmetīgās mākslas centra direktore, programmas „Brigāde” vadītāja un žūrijas locekle.

„Brigādes” ietvaros visu novembri un decembri ikviens interesents varēs apmeklēt bezmaksas lekcijas, diskusijas un radošās darbnīcas, lai attīstītu savu ideju un saņemtu ekspertu konsultācijas. Pirmā lekcija norisināsies 7. novembrī, un to vadīs britu eksperts Maikls Painers (Michael Pyner), kas runās par sociālās uzņēmējdarbības pamatprincipiem, kā arī dalīsies pieredzē par kopienu iniciatīvu attīstīšanu, kas ar kultūras palīdzību spēj atjaunot pilsētvidi un risināt vietējās sabiedrības jautājumus. Tālāk sekos pasākumi, kuros uzstāsies zināmi speciālisti, piemēram, Voldemārs Dūdums, citi sociālo mediju, digitālo risinājumu, mārketinga un reklāmas eksperti, Vita Brakovska, plaši zināma lektore un praktiķe dažādos ar radošumu un inovāciju saistītos jautājumos, kā arī citi.

Pēc izglītības programmas noslēguma no 1. līdz 11. janvārim ikviens interesents varēs pieteikt savu ideju un piedalīties konkursā, iepriekš iepazīstoties ar konkursa nolikumu un izpildot pieteikuma anketu programmas „Brigāde” mājaslapā www.brigade.lv. Nākamā gada februārī un martā norisināsies trīs pieteikumu vērtēšanas kārtas, savukārt jau marta beigās un aprīlī būs zināmi šīs sezonas „Brigādes” uzvarētāji. Jaunajām iniciatīvām pēc to ieviešanas būs pieejams atbalsts uzņēmējdarbības attīstības jautājumos, kas tiks nodrošināts sadarbībā ar Mentoru klubu.

Konkursa žūrijā ietilpst 9 pieredzējuši profesionāļi: Solvita Krese, Laikmetīgās mākslas centra vadītāja, Aija Karlsberga, Sorosa fonda – Latvija Tiesiskas valsts programmas direktore, Diāna Čivle, Nodibinājuma „Rīga 2014” vadītāja, Ilze Saleniece, Britu padomes Latvijā Sadarbības projektu vadītāja, Gundega Laiviņa, Latvijas Jaunā teātra institūta direktore, „Rīga 2014” tematiskās līnijas „Ceļu karte” kuratore, Mārtiņš Krūtainis, Mentoru kluba vadītājs, Arnis Sauka, Ventspils augstskolas prorektors, Rīgas Ekonomikas augstskolas pētnieks, Andris Rubīns, „DDB Lavija” direktors, „MAMMU” līdzīpašnieks, un Elīna Dobele, apavu dizainere un zīmola „ZoFa” īpašniece.

„Kad mēs 2010. gadā aizsākam radošo iniciatīvu atbalsta programmu „Brigāde”, mums šķita, ka šāda tipa radoša uzņēmējdarbība ir ļoti atbilstoša pašreizējam laika garam, un mēs nebijām maldījušies. „Brigāde” ir kļuvusi par iedvesmojošu veiksmes stāstu – no 11 atbalstītajām iniciatīvām 9 joprojām aktīvi darbojas, un turpina radoši uzlādēt apkārtējo vidi un cilvēkus,” turpina Solvita Krese. Ar programmas „Brigāde” atbalstu 2010.gada nogalē atbalstu līdz 5000 latiem vērtībā saņēma tādi šobrīd labi zināmi uzņēmumi, kā, piemēram, MAMMU, ZoFa, Mājas Svētība, Hopp, Buteljons, kas savu darbību ir veiksmīgi izvērsuši, un turpina augt. Arī šī konkursa pretendentiem būs iespējams iepazīties ar iepriekšējo „brigāžu” veiksmes stāstiem un pieredzi īpašā „brigadieru” sapulcē.

Vairāk par programmu: www.brigade.lv


Informācijas avots: Sorosa fonds – Latvija

Piektdien, 2.novembrī plkst.16.00 Valkas pilsētas kultūras nama mazajā zālē (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) būs mūsu novadnieka, rakstnieka Artura Gobas 80 gadu jubilejas pasākums „Kā sudrabvītols savā zemē”. Tajā piedalīsies arī literatūrzinātniece, LU profesore Janīna Kursīte – Pakule, bet jubilāram un visiem klātesošiem muzikālu sveicienu sūtīs Jāņa Cimzes Valkas Mūzikas skolas audzēkņi. Laipni aicināts ikviens interesents! 

Par Arturu Gobu

A.Goba dzimis 1932.gada 25.oktobrī Madonas apriņķa Cesvaines pagasta „Pakalniešos”. Kopš 1956.gada dzīvo Valkā. Piecdesmito gadu otrās puses periodiskajos izdevumos A.Gobas vārds parādās itin bieži. Viņa dzejas publicē „Skolotāju Avīze”, „Karogs”, „Padomju Jaunatne” u.c., bet visvairāk Valkas rajona laikraksts – tolaik „Darba Karogs”. 1969.gadā klajā nāk Artura Gobas pirmais dzejoļu krājums „Pazemes ūdeņi”.

Pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados A.Goba pievēršas latviešu mitoloģijas un senvēstures izpētei. 1990.gadā iznāk grāmata „Ceļš uz Bitarīnu”. Tā ir pirmā pēckara gados izdotā, saistošā stāstījuma formā uzrakstītā, grāmata par mūsu folkloras senslāņiem. Arī nākamais darbs – 1995.gadā izdotā grāmata „Akmenim dziļas saknes” stāsta par teikām, kas vēl arvien dzīvo tautā un par dabā vēl neatrodamiem pierādījumiem, kas saistāmi ar mitoloģijas pasauli. Savukārt 1996.gadā iznākusī grāmata „Leģendas piedzimšana” stāsta par kosmisko enerģiju, kosmiskā saprāta lielo ietekmi un lomu.

Arturs Goba nepieder pie autoriem, kuri raksta kādā noteiktā žanrā. Viņš raksta kā dzeju, tā prozu gan pieaugušajiem, gan bērniem. Kad sirds pilna, savu sašutumu vai prieku izliek uz papīra publicistikā laikrakstā „Ziemeļlatvija”. 

Kopējais A.Gobas literārais devums ir – 15 grāmatas pieaugušajiem lasītājiem, tai skaitā 5 dzejoļu krājumi un 8 bērniem veltītas grāmatas, kā arī daudzas publikācijas vietējā laikrakstā „Ziemeļlatvija”. Visas Artura Gobas grāmatas ir pieejamas novada bibliotēkās.

1998.gadā A.Gobam piešķirts Valkas pilsētas Goda pilsoņa nosaukums, 1990.gadā viņš saņēmis Pastariņa prēmiju par grāmatu „Dundurdziesma”, bet 2002.gada 11.oktobrī apbalvots ar Triju zvaigžņu ordeni (IV šķira).

Papildus informācija: Valkas pilsētas bibliotēkas direktore Ginta Dubrovska, 64724371

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Trešdien, 31. oktobrī, plkst. 18.15 Kocēnu novada Vaidavas izglītības biedrības telpās (Skolas ielā 1, Vaidavā) notiks pasākums “Burkānu – ķirbju vakars”, kura laikā pavāres Ināras Lazdiņas vadībā tiks vārīts, cepts un izgaršots tas, ko var pagatavot no burkāniem un ķirbjiem. Aicināti piedalīties ne tikai tie, kas vēlas uzzināt dažādas interesantas receptes, bet arī tie, kas vēlas padalīties ar saviem virtuves noslēpumiem. Iecerēts, ka šādi pavārmākslas pasākumi notiks reizi mēnesī.

Vaidavas izglītības biedrība regulāri organizē dažādas sabiedriskās aktivitātes. Vaidavā bieži viesojusies dziedošā Vītolu ģimene, lai ar iedzīvotājiem runātu par dažādiem jautājumiem, tos iesaistot arī dziesmās. Notikušas gan izzinošas lekcijas, semināri un nodarbību cikli, gan praktiskas nodarbības, piemēram, par novadpētniecību, veselību, astroloģiju, latvisko dzīvesziņu latviešu tautasdziesmās, ārstniecības augu izmantošana, mandalu zīmēšana, dažādas radošās darbnīcas, rokdarbnieču pulciņi, sporta nodarbības, kā arī tiek organizēti dažādi tirdziņi.

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Sestdien, 3. novembrī no plkst. 12.00 līdz plkst. 19.30 Valkas pilsētas kultūras namā (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) būs amatierteātru diena „...teātrī kā dzīvē, dzīvē kā teātrī...” un visas dienas garumā lielā skatuve būs atvēlēta mūsu novada pagastu pieciem amatierteātriem. Skatītājiem tā būs iespēja redzēt vienkopus amatierteātru paveikto, aktieriem – satikties, bet izrāžu veidotājiem – padiskutēt ar Gulbenes Tautas teātra režisori Edīti Siļķēnu un Alūksnes Tautas teātra režisori Daigu Bēteri.

Skatītājiem ieejas biļete nebūs jāpērk, bet ikviens pēc savām iespējām un vēlēšanās varēs atstāt savu ziedojumu mērķim „Teātru rekvizītu iegādei”. Tas būs mūsu kopīgs atbalsts kādas nepieciešamas lietas iegādei jaunas izrādes iestudējumam. Pasākuma laikā būs atvērta kafejnīca,  kur skatītāji izrāžu starplaikos savā starpā varēs pārrunāt redzēto.

Šajā dienā teātra mīļi varēs noskatīties Valkas novada amatierteātru pēdējos iestudējumus:

Plkst. 12.00 Ērģemes amatierteātris (režisore Līga Krama) izrādīs Augusta Eliasa lugu „Divas laimes”. ...laikam jau mājas pavarda siltumu mēs spējam novērtēt tikai prombūtnē, jo tikai savās mājās katrs cilvēks jūtas īpašs un neatsverams...

Plkst. 14.00 Vigitas Pumpures lugu „Kaimiņu būšana” skatītāju vērtējumam nodos Kārķu amatierteātris (režisore Dace Pieče). ...paļaujies uz labu kaimiņu un visam pienāks savs laiks – arī ticībai, mīlestībai...

Plkst. 16.00 Zvārtavas amatierteātris (režisore Dagnija Pakalne) rādīs Augusta Hihriha lugu „Kad gailis dzied”. ...gailis nodziedājis, zābaks un poga pazuduši, un nevienam tā arī nav skaidrs, kurš naktī kapis pa skrodera meitas logu..., bet varbūt tomēr zina gan...

Plkst. 18.00 redzēsim Valkas pagasta amatierteātra (režisore Evija Smane) pēc R.Blaumaņa motīviem iestudēto „Brīnumzālīti”. ...lai īstās sirds pusītes savienojas...

Plkst. 19.30 dienu noslēgs Vijciema amatierteātris (režisors Valdis Šaicāns) ar Elīnas Zālītes lugu „Maldu Mildas sapņojums”. ...ne viss, ko mēs meklējam, ir tas, ko mēs atrodam...

 

Papildus informācija: Valkas novada kultūras darba organizatore Līga Lāne, 64707476

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

 

Kultūras ministrija (KM)  šā gada 26. oktobrī izsludina konkursu „Par atbalstu radošo industriju komunikācijas platformas izveidei un uzturēšanai”. Konkursa mērķis ir atbalstīt radošo industriju attīstību Latvijā. Plānots, ka jaunizveidotā platforma būs galvenais Latvijas radošo industriju komunikācijas kanāls, kas veicinās sadarbību gan vietējā, gan starptautiskā līmenī.

Šī būs īpaša vieta, kur tikties visām Latvijas radošajām industrijām, iegūt svarīgāko informāciju, mācīties no labās prakses piemēriem, izcelt būtiskākos sasniegumus un inovācijas radošo industriju darbībā. Pieaugot radošo industriju nozīmei ekonomikā, ir svarīgi, lai tām būtu adekvāti atbalsta mehānismi un tās varētu veiksmīgi īstenot savu potenciālu, vienlaikus veicinot uzņēmumu eksportspēju”, tā radošo industriju komunikācijas platformas izveides nozīmi vērtē kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende.

Konkursa mērķis ir sniegt atbalstu Latvijas radošo industriju komunikācijas platformas jeb vortāla izveidei un uzturēšanai tās pirmajā darbības gadā ar nolūku veidot vienotu informācijas plūsmu par Latvijas radošajām industrijām. Vortālā paredzēts apkopot informāciju par nozares aktualitātēm, labās prakses piemēriem un veiksmes stāstiem, kā arī dažādām finansējuma piesaistes iespējām radošās uzņēmējdarbības attīstībai, tādējādi radošo industriju jomā sekmējot sadarbību starp nacionālas un starptautiskas nozīmes stratēģiskajiem partneriem.

Konkursa ietvaros pretendenti ir privātpersonas (uzņēmumi, nevalstiskas organizācijas, fiziskas personas) ar pieredzi radošo industriju un komunikācijas projektu vadībā, kas iesniedz konkursa nolikuma prasībām atbilstošu piedāvājumu.

Paredzēts, ka jaunajā vortālā līdzās radošo industriju nozares aktualitātēm būs pieejama skaidrojoša informācija, kas iepazīstinās ar radošo industriju nozīmi un devumu arī citās sabiedrībai būtiskās jomās, tostarp sociālajā, reģionālajās attīstības jomā,  kā arī vides ilgtspējā un inovācijās. Informatīvajā vortālā tiks apskatītas arī radošo industriju aktuālās problēmas valsts politikas kontekstā,  organizējot diskusiju forumu par radošo industriju svarīgākajām problēmām un to risinājumiem.

Komunikācijas un informācijas interneta vietnē informēs par konferencēm, semināriem, projektu konkursiem, apmācībām, kā arī citiem pasākumiem radošo industriju jomā gan Latvijā, gan ārvalstīs. Tajā būs apkopotas publikācijas un pētījumi par radošo industriju attīstības jautājumiem, informācija par dažādām finansējuma piesaistes iespējām radošo industriju projektiem un uzņēmējdarbības attīstībai, tostarp konkursiem, programmām, grantiem, kreditēšanu, pamatkapitāla fondiem, investīciju piesaisti.

Ar komunikāciju platformas starpniecību plānots veicināt sabiedrības izpratni par radošo industriju būtību, darbību un potenciālu Latvijas ekonomikā.

Finansējuma avots ir valsts budžeta likuma programmas „Profesionālā māksla” apakšprogrammā „Mākslas un literatūra” konkursa mērķim plānotie līdzekļi.

Konkursa projektu pieteikumus izvērtēs kultūras ministres izveidota konkursa komisija. Konkursa dokumenti ir jāiesniedz KM līdz 2012. gada 26. novembrim. Ar konkursa nolikumu var iepazīties KM mājas lapā (www.km.gov.lv, sadaļā „Konkursi”).


Informācijas avots: Kultūras ministrija

Kultūras ministrija (KM) izsludina konkursu „Par atbalstu daudzpusīga kultūras medija nodrošināšanai drukātā un/vai interneta platformā”. Konkursa mērķis ir atbalstīt kultūras aktualitāšu, norišu un procesu analītisku un daudzveidīgu atspoguļojumu un starpnozaru diskusiju platformu, Latvijas sabiedrībā veicinot izpratni par kultūru kā nozīmīgu dzīves kvalitātes un sabiedrības attīstības sastāvdaļu.

Vienlaicīgi kultūras medija uzdevums ir attīstīt starpdisciplināras tēmas un diskusijas, piemēram, kultūra un ekonomika, kultūra un radošās industrijas, kultūra un izglītība, kultūra un zinātne, kultūra un integrācija, lai veicinātu izpratni par kultūras saikni ar citām nozarēm un paplašinātu medija mērķauditoriju.

Pretendenti var būt privātpersonas (uzņēmumi, nevalstiskas organizācijas, fiziskas personas), kuru pamatdarbība ir saistīta ar plašsaziņas līdzekļu nodrošināšanu un/vai ar kultūras nozari.

Kultūras medijam jānodrošina arī Latvijas, tostarp Latvijas reģionu, un ārvalstu kultūras aktualitāšu procesu analītisks izvērtējums, veicinot viedokļu un diskusiju apmaiņu starp kultūras profesionāļiem, citu nozaru pārstāvjiem un kultūras un mediju pakalpojumu patērētājiem.

Plašāk par kultūras medija pamatkritērijiem un konkursa noteikumiem Konkursa nolikumā, kas pieejams Kultūras ministrijas mājas lapā sadaļā „Konkursi”, vai arī to iespējams saņemt KM Personāla un dokumentu pārvaldības nodaļā 21. kabinetā (K.Valdemāra ielā 11a, Rīgā). Pieteikumi jāiesniedz KM Personāla un dokumentu pārvaldības nodaļā līdz 2012. gada 23. novembrim plkst. 17:00 vai jānosūta pa pastu - K.Valdemāra ielā 11a, Rīga LV-1364 (pasta zīmogs - 2012. gada 23. novembris)”. Tālrunis informācijai: 67330263 vai 67330306.


Informācijas avots: Kultūras ministrija

Aicinām iepazīties ar Apes novada kultūras pasākumu kalendāru novembra un decembra mēnesim. Papildu informācija šeit

Piektdien, 9. novembrī plkst. 18.00 Valkas pilsētas kultūras nama lielajā zālē (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) notiks projekta Kinopunkts piedāvātais seanss: Latvijas – Baltkrievijas – Igaunijas kopdarbs – spēfilma „Vientuļā sala” (režisors Pēters Simms).

Filma ir stāsts par tiem, kuri ikdienā dzīvo līdzās, bet nesatiekas. Par mīlestību un uzticību, par sāpēm un naidu, par to, kas mums ik dienas ir apkārt, bet steigā to pat nepamanām — līdzcilvēkiem. Mēs esam dažādi, bet tomēr — kaut kas mūs vieno. Reizēm tā ir... vientulība. „Vientuļā sala” seko pieciem stāstiem, kas viens ar otru savijas kādā mūsdienu pilsētā.

Spēlfilmas plašajā aktieru kolektīvā Latviju pārstāv Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs. Filmā sev netipiskā, jaunietes – ekstrēmistes lomā iejutusies igauņu dziedātāja un aktrise Lēna Kurmā, kura pārstāvējusi savu valsti arī Eirovīzijā. Tāpat filmā piedalās arī igauņu aktieris Juhans Ulfsaks un viņa tēvs Lembits Ulfsaks.

Filmu producē studija „F.O.R.M.A.” no Latvijas, sadarbībā ar Igaunijas filmu studiju „Lege Artis Film” un Baltkrievijas kino studiju „Belarusfiļm”.

„Vientuļās salas” režisors P.Simms Latvijā jau divkārt saņēmis nacionālo kino balvu „Lielais Kristaps”. Šo balvu režisors saņēmis par darbu spēlfilmās „Labās rokas” un „Trīs stāsti par...”, ko kopražojumā veidoja studija „F.O.R.M.A.”.

Filmas garums – 99 minūtes. Biļete uz seansu maksās 50 santīmus.

Decembrī projekts Kinopunkts piedāvās noskatīties spēfilmu „Cilvēki tur”, bet janvārī – slaveno dokumentālo filmu „Dokumentālists”.

Papildus informācija: Kultūras nama pasākumu organizatore Līga Pandalone, 29440558, www.kinopunkts.lv

1. novembrī Vidzemes plānošanas reģiona kultūras eksperte Olita Landsmane piedalīsies forumā „Kultūras centrs radošā Latvijā”. Foruma galvenais mērķis ir aktualizēt un  risināt jautājumus par kultūras centru lomu Latvijas valsts attīstības mērķu sasniegšanā un kultūrpolitikas pamatnostādņu „Radošā Latvija” veidošanā.

Forumā tiks runāts par:

  • centru statusu un tiesisko regulējumu;
  • kultūras speciālistu kvalifikācijas prasībām un speciālistu sagatavošanas un tālākizglītības vajadzībām un iespējām;
  • kultūras centru darbības pamattendencēm un pakalpojumu sasaisti ar nacionālās attīstības prioritātēm un vietējo kopienu vajadzībām;
  • inovatīvām iespējām jaunu mērķauditoriju iesaistīšanai.

Forumu organizē Kultūras ministrija, Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs un Kultūras centru asociācija.

Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs piedāvā iepazīties ar Cēsu pasākumu un notikumu apskatu no 1. novembra līdz 15. novembrim.

Detalizētāka informācija šeit

 

Pieejams Alūksnes novada novembra kultūras, atpūtas un sporta pasākumu kalendārs.

Ar gaidāmajiem notikumiem aicinām iepazīties šeit

 

 

Septembra beigās veiksmīgi noslēgusies Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) izstrādātā un īstenotā kultūras programma - Vidzemes Kultūras programma 2011. Atbalstīti un realizēti 20 projekti no 48 saņemtajiem projektu pieteikumiem. Šobrīd aktīvi norit darbs pie Vidzemes Kultūras programmas 2012 iesniegto projektu īstenošanas.

Kultūras programmas 2011 viens no mērķiem ir veicināt līdzsvarotu kultūras procesu attīstību un kultūras pieejamību Vidzemes plānošanas reģionā. Ar programmas palīdzību VPR vēlas apzināt un popularizēt Vidzemes reģiona kultūras daudzveidību, nodrošināt iedzīvotājiem pieejamību kultūras procesiem un veicināt iedzīvotāju iesaistīšanos tajos, sekmēt kultūras darbinieku pilnveidi un profesionālo izaugsmi un nodrošināt bērnu un jauniešu iesaistīšanos kultūras procesos un norisēs.

Īstenotie projekti ir daudzveidīgi, radoši un inovatīvi, un pieejami plašam iedzīvotāju lokam no visas Vidzemes. Tie vērtējami kā liels ieguldījums Vidzemes materiālās un nemateriālās kultūras saglabāšanā, attīstībā, pierakstīšanā, iedzīvināšanā, tālāk nodošanā, jauniešu iesaistē kultūras dzīvē, mākslinieciskās pašdarbības veicināšanā Vidzemes reģionā.

Vidzemes Kultūras programmas 2011 īstenotie projekti:

  • Ciemos pie „Ezerlāses” (turpinājums) – Alūksnes bibliotēka;
  • Cēsu vecpilsētas stāsti – Cēsis, biedrība „Culturelab”;
  • Vidzemes novada literatūra un māksla – vērtība un vajadzība – Gulbenes bibliotēka;
  • Ak, šī jaukā lauku dzīve Apes novada dziesmās, dejās un darbos – Apes novada dome;
  • Jauni laiki – jaunas prasības bibliotekāriem – Gulbenes bibliotēka;
  • Dzejas pieturas Valkas novadā – Valkas novada dome;
  • Jānim Zāberam veltīts zēnu vokālistu konkurss „Aiviekstes lakstīgalas – 2012” – biedrība „Meirānieši”;
  • Jāņa Norviļa daiļrades atklājums Vidzemes kultūras telpā – Vidzemes jauno talantu atbalsta fonds;
  • Apmācību cikls Limbažu novada kultūras darbiniekiem - Limbažu novada pašvaldība;
  • Vidzemes mākslas projektu cikls "Pārcēlājs" - biedrība "Art Cēsis";
  • Radošā nometne Vītolēni 2012 - nodibinājums "Gaujienas Jāzepa Vītola fonds";
  • Kultūra ir šīs pasaules durvju viras/A.Līce/-Dzejas dienas Madonas novadā - Madonas novada bibliotēka;
  • Sienas gleznojums "Es zinu, kā rozes plaukst" - biedrība Radošā apvienība Piektā māja;
  • Vēsturisko filmu skate Cēsu viduslaiku pilī - biedrība "Livonensis";
  • Starptautiskais amatieru teātru festivāls „Spēlesprieks” - Limbažu novada dome;
  • Bērnu literatūras maģija 2011 "sēsi vārdu, pļausi.." - Kocēnu novada dome;
  • Vidzemes deju kolektīvu vadītāju apmācības un semināri "Attīstība, izaugsme, sadarbība" - Valmieras kultūras centrs;
  • Brīvdabas festivāls „Sestie tradicionālie pūtēju orķestru svētki” - Līgatnes novada dome;
  • Bērnu patriotiskās dzejas grāmata „MANI VĀRDI LATVIJAI” - Salacgrīvas novada dome;
  • Tautas vērtes kopas "Dzieti" 30 gadu jubilejas mūzikas albums "Saules dziesmas" - pašvaldības aģentūra "Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs".

Šobrīd aktīvi norit darbs pie kultūras programmas 2012 atbalstīto projektu realizācijas. Šīs programmas mērķis ir veicināt līdzsvarotu kultūras procesu attīstību un kultūras pieejamību Vidzemes reģionā, saglabāt, attīstīt un nodot tālāk nākamajām paaudzēm dziesmu un deju svētku tradīciju.

Vidzemes Kultūras programmā 2012 no 65 iesniegtajiem, atbalstīti 20 projekti, astoņi no tiem jau ir īstenoti.

Vidzemes kultūras programmas 2012 atbalstītie projekti:

  • Rudenim piestāv dzeja - Lubānas novada pašvaldība;
  • Koru sadziedāšanās - starptautiskajā tautas amatiermākslas kolektīvu festivālā „Aiviekstes svētkos” - Lubānas novada dome;
  • Dzejas pieturas Valkas novadā 2 - Valkas novada dome;
  • Dziesmu un Deju svētku nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas Valkas reģiona novados - Valkas novada dome;
  • Jaunrades dziesmu konkurss "Kas mēs bijām, būsim, esam" - Alojas novada dome;
  • 15. Latviešu mūzikas svētki - Vidzemes jauno talantu atbalsta fonds;
  • Jāna Norviļa daiļrades mantojums Vidzemes kultūras telpā - Vidzemes jauno talantu atbalsta fonds;
  • „Tiksimies dziesmā un dejā!” - Madonas bērnu un jauniešu centrs;
  • Iedejosim Deju svētkus! - biedrība "Sendancis";
  • Limbažu novada Tautas mākslas svētki „Še mana roka,še mana sirds” - Limbažu bērnu un jauniešu centrs;
  • Ciemos pie "Ezerlāses" (turpinājums) - Alūksnes novada dome;
  • Vidzemes Dziesmu svētki Cēsīs - pašvaldības aģentūra "Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs";
  • Vides objekti "Spīguļo, saulīt!" - Gulbenes novada dome, Gulbenes Mākslas skola;
  • Hepenings naktī - Gulbenes Tautas teātris;
  • Tautas deju svētki Gulbenē "Burvju stabulīte" - Gulbenes novada dome;
  • Vasaras folkloras skola Vidzemē - Smiltenes novada dome;
  • Bērnu literatūras maģija 2012 „Cel savu valodu saulītē” - Kocēnu novada dome;
  • Sanāciet! Sadziediet! Sadancojiet! Vidzeme ceļā uz 2013. gada Dziesmu un Deju svētkiem - Valmieras pilsētas pašvaldība;
  • Deju prasmes apmācība un pilnveide caur muzikāli horeogrāfisku uzvedumu "Kazlēni" - Priekuļu novada pašvaldība;
  • Madona – mūzikas talantu kalve – biedrība „1. Akords”.

Papildu informācija: Olita Landsmane, Vidzemes plānošanas reģions kultūras eksperte, tālr., +371 64219022, mob., +371 29171020, e-pasts: olita.landsmane PIE vidzeme PUNKTS lv.