Arhīva kalendārs

« October 2012 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Tradīcija turpinās – jau devīto reizi Valkā – pilsētā, kur sākas Latvija, būs tradicionālie operas svētki. Latvijas un Igaunijas Nacionālo operu solistu un orķestra koncerts notiks svētdien, 14. oktobrī plkst.17.00 Valkas pilsētas kultūras namā (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā).

Koncertā piedalīsies Latvijas Nacionālās operas (LNO) solisti – Inga Šļubovska, Viesturs Jansons, Juris Ādamsons un LNO orķestris,  kā arī Pritt Volmer no Igaunijas Nacionālās operas. Koncertā skanēs populāra latviešu komponistu – Arvīda Žilinska, Jāzepa Mediņa, Emīla Dārziņa un Artūra Maskata mūzika, kā arī fragmenti no Džoakīno Rosīni operas „Seviļas bārddzinis”. Koncerta diriģents – Normunds Vaicis, bet koncertu vadīs Liene Jakovļeva.

Biļetes uz Latvijas un Igaunijas Nacionālo operu mākslinieku koncertu maksā 5, 6, 7, 8 un 10 latus. Tās katru darba dienu, no plkst.9.00 līdz 15.00 un no 16.00 līdz 20.00 nopērkamas Valkas pilsētas kultūras namā pie dežuranta, kā arī www.bilesuserviss.lv un Biļešu servisa kasēs.

Skaistā tradīcija – ik gadu Valkas pilsētas kultūras namā sarīkot īstus operas svētkus, aizsākās 2003.gadā. Šobrīd cilvēkiem vēl vairāk kā agrāk ir nepieciešamas pozitīvas emocijas un Valkas mazajos Operas svētkos skatītāji pilnīgi noteikti varēs gūt īpašu emocionālu pacēlumu. Visi līdzšinējie koncerti ir izpelnījušies lielu skatītāju atsaucību. Tāpēc daudzi opermūzikas cienītāji Valkā un tuvējā apkārtnē šos svētkus gaida ar lielu nepacietību, katrā koncertā saikne starp solistiem un klausītājiem allaž bijusi neparasti cieša un koncerts garīgi uzlādē visus tā apmeklētājus uz ilgu laiku. 

Koncertu finansiāli atbalsta Valkas novada dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds, SEB banka, informatīvi – laikraksti „Ziemeļlatvija” un „Valgamaalane”, Radio Ruut, Radio Skonto, radio Super FM.

Pasākuma laikā darbosies kafejnīca.

Koncerta programma

Papildus informācija: Valkas kultūras nama pasākumu organizatore Līga Pandalone, 64723705, 29440558

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

 17. oktobrī 19.00 Alūksnes pilsētas Tautas namā aicinām uz Pola Portnera lugas „Trakās šķēres” izrādi „Domino teātra” sniegumā.

Pirmo reizi Latvijas vēsturē mūsu skatītājiem tiek piedāvāta iespēja redzēt pasaules Ginesa rekordu grāmatā iekļautās lugas “Trakās šķēres” iestudējumu.

Pola Portnera (Paul Portner) sarakstītā luga „Trakās šķēres” („Shear Madness”) 1997. gadā tika  iekļauta Ginesa rekordu grāmatā kā pasaulē visilgāk spēlētā kriminālkomēdija, kas ASV tiek izrādīta jau kopš 1976. gada un visā pasaulē spēlēta vairāk nekā 50000 reižu!

Latvijā izrādi skatītājiem piedāvā „Domino teātris”, kas ir jau par leģendārām kļuvušo izrāžu „Kailie brieži”, „Sekss un Grēkpilsēta” un „Rīga - Dakāra” veidotājs.

Kā jau nojaušat, arī „Trakās šķēres” ir komēdija, bet – atšķirībā no iepriekš iestudētajiem darbiem - kriminālkomēdija. Jaunās kriminālkomēdijas darbība norit frizētavā, kurai līdzās ir notikusi nežēlīga slepkavība – nogalināta pasaulē slavenā pianiste Irēna Mālere. Kurš to ir paveicis? Uz frizētavu atnākušais ciparu pasaulē dzīvojošais antikvārs Eduards Krāmkalns? Zaglīgā deputāta Kiršbauma sieva Lauma?  Vīriešu mīlas alkstošais frizētavas īpašnieks „Alesandro” Krūklis? Viņa šarmanti pavedinošā friziere Brigita Rozīte? Aizdomās tiek turēti visi frizētavas darbinieki un apmeklētāji. Arī kriminālpolicijas kapteiņa Valda Stabiņa un policijas leitnanta Bērziņa reputācija ir apšaubāma. Bet kurš ir īstais slepkava – to nezina ne aktieri, ne režisors un, protams, arī skatītāji.

Izmeklēšana notiek tepat uz skatuves, skatītāju acu priekšā.  Tikt skaidrībā palīdzēs skatītāji, kuru viedokļi tiks ņemti vērā izmeklēšanas gaitā.

Uzvedums ir unikāls, jo tā beigas nav sarakstījis dramaturgs. „Trakās šķēres” var skatīties vairākas reizes – emocijas un sajūtas vienmēr būs dažādas, jo izrādes fināls ir atkarīgs no apstākļiem, kādi izvērtīsies uz skatuves izmeklēšanas gaitā. Bet nemainīgi un neatkarīgi no atrisinājuma izrāde ir pilna ar asprātīgiem jokiem un paradoksālām situācijām. Emocijām un spriedzes bagātā kriminālkomēdija „Trakās šķēres” jums garantēs lielisku noskaņojumu! Un nesatraucieties, ja nākot uz izrādi nepaspēsiet izmazgāt matus un ieveidot frizūru – „Alesandro” to ar jums izdarīs izrādes laikā savā friziersalonā „Trakās šķēres”, jo – jūsu galva ir mūsu raizes!

Izrādē spēlē aktieri Jānis Jarāns, Jānis Kirmuška, Santa Didžus, Laila Kirmuška, Gints Grāvelis, Jūlija Ļjaha, Ineta Radčenko un Artūrs Putniņš.

Iestudējumu veidojis režisors Marcins Slavinskis (Marcin Slawinski) (Polija).

Papildinformācija par izrādi www.dominoteatris.lv  www.facebook.com/DominoTeatris

Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Piektdien, 12. oktobrī plkst.17:00 Valkas novadpētniecības muzeja Izstāžu zālē (Valkā, Rīgas ielā 64) atklās fotogrāfa Alda Māra Dubļāna un floristes Ingas Danielas darbu izstādi „Gadu laiki”.

Par izstādi stāsta tās autori. 

Aldis Māris Dubļāns: „Gadu laiki. Katram radošam cilvēkam mūžā pienāk brīdis vai pat vairāki, kad ir vēlme atskatīties uz padarīto. Man šī vēlme radās pēc 60 šai saulē nodzīvotajiem gadiem. 45 no tiem darbojos fotogrāfijā. Kas ir „Gadu laiki”? Tie ir kā gadu gredzeni kokam. Tos aplūkojot var redzēt, kāds bijis katrs no gadiem – cik ražens un aktīvs vai blāvs un neizteiksmīgs. Fotogrāfijā ir gluži tāpat. Savu daiļradi esmu sadalījis trijos posmos, atbilstoši muzeja Izstāžu zāles telpām.

Kāpēc kopā ar Ingu Danielu?  Par to stāsta pati Inga: “Mums kopā veidot jaunas ekspozīcijas ir ļoti viegli, jo mēs viens otram nediktējam noteikumus. It kā katrs atsevišķi, bet tai pašā laikā viens otru papildinām. Man patīk, ka kopā mūsu darbi ir harmonijā. Tā ir pilnīga emocionāla saskaņa. Esmu patiesi priecīga un pagodināta par līdzšinējo sadarbību, sākot no pirmās izstādes Valgas kultūras namā, kad biju galīga iesācēja. Pēc tam bija izcils kopdarbs Fotogrāfijas muzejā Rīgā un visbeidzot arī Valkas novadpētniecības muzejā, piedaloties ādas apstrādes māksliniecei Elīnai Palmai.””

Izstādes iniciators ir Aldis Māris Dubļāns. Viņš  ir dzimis Aizkraukles rajonā. Valkā dzīvo un strādā no 1978.gada. Kopš 1983.gada viņš ir žurnālists un fotoreportieris laikrakstā „Ziemeļlatvija” (sākotnēji „Darba Karogs”). Mākslas fotogrāfs kopš 1978.gada – dibinājis un vadījis Valkas fotostudiju „REFLEX” (1978 – 1994). Izstādēs piedalās kopš 1971.gada.

Floriste Inga Daniela (Strauberga) dzimusi Valmierā. Valkā viņa dzīvo un strādā kopš 1996.gada. Inga ir ziedu salona “Ingra” vadītāja un floriste (no 2001.gada). I.Daniela izstādēs piedalās kopš 1994.gada.

Abi autori regulāri piedalās Valkas novadpētniecības muzeja rīkotajās novada mākslinieku darbu izstādēs. Abi kopā ir sarīkojuši jau vairākas izstādes gan Valkā, gan Rīgā, gan Valgā (Igaunijā). 

Izstāde būs atvērta līdz 25.novembrim. Muzeja darba laiks: pirmdienās – piektdienās plkst.10.00 – 17.00; sestdienās plkst.10.00 – 16.00. Ieejas maksa: Ls 0,50 (pensionāriem, studentiem un skolēniem Ls 0,20).

Laipni aicināti visi mākslas cienītāji un citi interesenti!

Papildus informācija: Valkas novadpētniecības muzeja speciāliste Ligita Drubiņa, 64722198

Vidzemes plānošanas reģiona kultūras eksperte, Olita Landsmane, 9. oktobrī, piedalījās informatīvi metodiskajā seminārā, lai uzzinātu jaunāko informāciju par gaidāmajiem Dziesmu un Deju svētkiem, kā arī aktualitātes kultūrizglītības iestāžu darbībā.

Seminārā tikās kultūras jomas pārstāvji no visas Vidzemes, lai uzzinātu aktualitātes par sagatavošanās procesu Vispārējiem latviešu XXV Dziesmu un XV Deju svētkiem un to norisi. Kolektīvu vadītājiem īpaši aktuāls bija temats par valsts mērķdotāciju apmēru katrai pašvaldībai un tās aprēķināšanas principu*.

Tikšanās laikā Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra pārstāve paziņoja, ka drīzumā paredzēts iestādi pārdēvēt par Latvijas Nacionālo kultūras centru.  

Jau 1. novembrī Latvijas kultūras darbinieki tiek aicināti uz forumu, lai turpinātu aktualizēt svarīgākos jautājumus kultūras jomā. Detalizēta informācijas par tematiem un norises vietu sekos. 

* MK noteikumi  „Kārtība, kādā tiek aprēķināta un sadalīta pašvaldībām valsts budžeta mērķdotācija māksliniecisko kolektīvu vadītāju darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām 2012.gadā”