Arhīva kalendārs

« August 2012 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Vai esi saldējuma mīlis? Varbūt Tev labāk garšo sēnes? Iespējams, nekad neesi redzējis pasaulē mazāko balodi un ēdis kaņepju sviestu! Ja uz visu atbildēji apstiprinoši, tad nākamajās brīvdienās Tev jādodas izklaides braucienā Valmiera – Rūjiena, pa ceļam piestājot vairākās saimniecībās.

Pirmā pietura – aptuveni 10km attālumā no Valmieras – zemnieku saimniecība „Vildēni”. Ierodoties šeit, Tavam skatienam pavērsies ārkārtīgi plaša un interesanta dzīvnieku pasaule, sākot ar Ziemeļāfrikas melnajiem strausiem, dambriežiem, kas bērniem atgādinās par jauko multfilmu varoni Bembiju, 20 šķirņu vistām (tādu krāsu, spalvu un frizūru dažādību Tu noteikti nebūsi redzējis!), vairākām trušu šķirnēm, lidvāverēm, lapsēnu Filipu un mazākajām kaziņām pasaulē. „Vildēnu” saimnieki dalīsies stāstījumā par to, ko dzīvnieciņi ēd, kas viņiem patīk un nepatīk, kad viņi guļ un kas ir viņu raksturīgākās īpašības. Vari būt drošs – sava 1,5h būs jāvelta šo dzīvnieku apmīļošanai, bet laiks paskries vēja spārniem!

 Nākamais apskates objekts – šosejas pretējā pusē – ir bioloģiskā zemnieku saimniecība „Dulbeņi”, kurā tiek audzētas šitakē sēnes. Jāpiemin, ka šitakē audzētavas Latvijā ir vien divās vietās – pie mums „Dulbeņos” un Kurzemē. Kāpēc Tev būtu vairāk jāuzzina par šīm sēnēm? Jo tās dēvē par dzīvības eliksīru, sēnes iedarbojas pret vēža šūnām, tajās ir B1, B2 un B6 grupas vitamīni, kā arī tām piemīt daudz citu ārstniecisku īpašību, par kurām Tev pastāstīs laipnā un zinošā „Dulbeņu” saimniece. Caur viņas rokām ikviena sēne tiek izauklēta un apčubināta ar vislielāko mīlestību. Kad ekskursijas izzinošā daļa būs galā, pienāks laiks sēņu degustēšanai. Tās parasti tiek sagatavotas ļoti dažādos, interesantos un gardos veidos. Ne velti tām piešķir pat imperatora sēnes titulu!

Pēc nelielās iestiprināšanās laiks doties tālāk. Pusceļā starp Valmieru un Rūjienu jānogriežas uz Burtnieku pusi un jādodas taisnā ceļā uz zemnieku saimniecību „Adzelvieši”. Tur lielā platībā audzē kaņepes, no kuru sēklām ražo gardo kaņepju sviestu. Saimniecības klētī eksponēti arī senie kaņepju apstrādes darbarīki, ar kuriem Tev būs iespēja pašam izmēģināt arodu, kā tas ir – gatavot kaņepju sviestu ar senajiem darbarīkiem. Ekskursijas laikā uzzināsi atšķirību starp pārtikā izmantojamo un aizliegto kaņepi, kā arī varēsi pamieloties ar gardajiem kaņepju produktiem. Pusdienas, kas būs interesantas un citādākas nekā ierasts.

Maltīte vēl nav beigusies! Kā jau pieklājas, pēc pamatēdiena seko saldais ēdiens, un pēc deserta Tev jādodas uz mūsu brauciena gala pieturu – Rūjienas saldējumu. Zaļajā pilsētiņā – Rūjienā Tu nevarēsi apmaldīties, jo saldējuma smarža Tevi aizvedīs uz īsto vietu – 100 gadus veco rūpnīcu. Tur Tevi laipni sagaidīs, pastāstot par to, kā konusiņā dabūt iekšā dzērveņu pildījumu, ka rupjmaizes kārtojums prasa visrūpīgākās darba rokas un kā vispareizāk baudīt auksto gardumu. Garantējam, ka prom dosies ar pilnvērtīgu sāta sajūtu – būs nogaršoti visi padsmit Rūjienas saldējuma veidi un, ja paveiksies, arī tikko kults saldējums, kas burtiski izkusīs uz mēles. Kā punkts uz ‘i’!

Ja nu pēc šīs bagātīgās dienas jutīsies pārāk noguris, lai dotos atpakaļ uz mājām, turpat 5km ārpus Rūjienas ir gleznaina vieta – Ķoņu dzirnavas, kurās varēsi pārlaist nakti pēc sentēvu paražām. Iedomājies – vairāk kā 100 gadus vecas ūdens dzirnavas, aitu vilnu kūlīši, ūdensrozēm pilns dīķis, visapkārt ainava kā no pasakas – tur noteikti miegs būs saldāks un sapņi iedvesmojošāki!

 

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane

2012. gada 9. augustā Valkā notiks kārtējā Vidzemes kultūras darbinieku tikšanās „Vidzemes reģiona kultūras institūciju un organizāciju ilgtermiņa sadarbības modeļa izstrāde”.

Tikšanās laikā tiks diskutēts par Vidzemes reģiona kultūras jomas problēmām un izaicinājumiem, iespējām un nākotnes perspektīvām, kā arī apspriesti iespējamie sadarbības modeļi Vidzemes reģionā kultūras jomā strādājošajiem.

Valkas kultūras darbiniekus Vidzemes kultūras un mākslas biedrības „Haritas” vadītāja Solveiga Boicova arī informēs par finanšu piesaistes iespējas pašvaldību un NVO sektoram reģionālā, nacionālā un starptautiskā mērogā. Seminārā ar savām idejām piedalīsies arī Vidzemes plānošanas reģiona kultūras speciāliste Olita Landsmane.

Šī ir jau otrā tikšanās ar Vidzemes kultūras darbiniekiem, kas notiek Kultūras ministrijas atbalstītā un Vidzemes kultūras un mākslas biedrības „Haritas” realizētā projekta „Vienotai un pilsoniskai Vidzemei” ietvaros. Iepriekšējā tikšanās ar kultūras darbiniekiem notika Gulbenē. Tās dalībnieki atzina, ka ļoti svarīgi ir runāt par kopīga sadarbības modeļa izstrādi, jo problēmu kultūras jomā ir daudz, un tikai sadarbība, nevis savstarpēja konkurence var palīdzēt tās risināt.

Projektā vēl plānotas vairākas tikšanās ar Vidzemes kultūras darbiniekiem, tā noslēgumā septembrī notiks Vidzemes kultūras darbinieku forums, kura dalībniekiem būs iespēja vienoties par turpmāko sadarbības modeli un darbības plānu. Forumā izstrādātais dokuments tiks iesniegts Kultūras ministrijā. Projekta ietvaros ir arī noticis konkurss jauniešiem par integrācijas jautājumiem, notiek informācijas dienas jauniešiem par līdzdalības iespējām reģionā, valstī un Eiropā, kā arī Vidzemes nevalstiskajām organizācijām ir pieejamas bezmaksas konsultācijas par dažādiem aktuāliem jautājumiem.

Projekta mērķis ir stiprināt tradicionālās un netradicionālās pilsoniskās līdzdalības formas Vidzemes reģiona iedzīvotāju vidū, kā arī attīstīt pilsonisko izglītību Vidzemes reģionā, izmantojot formālās un neformālās izglītības metodes. Projekts tiek realizēts LR Kultūras ministrijas valsts budžeta apakšprogrammas „Nevalstisko organizāciju atbalsts integrācijas jomā” ietvaros. 

Informācija par kultūras aktivitātēm Apes pilsētā pieejama šeit.

Slavenais velosipēdu meistars Gustavs Ērenpreiss dzimis un audzis tieši Mazsalacā un, kad viņa ražotie velosipēdi jau bija sastopami visā Latvijā, viņš nebija aizmirsis savas saknes. Sadarbībā 
ar Ērenpreiss velosipēdu rūpnīcu tika atvērta velosipēdu ražotne arī Mazsalacā. 11. augustā Ērenpreisa dzimtajā pilsētā atzīmēsim viņa 121. dzimšanas dienu ar zaļām un velosipēdiskām aktivitātēm visas dienas garumā.

11.augustā Mazsalacā, pašā pilsētas centrā,  jau no agra rīta gaisā sāks virmot īsta gadatirgus smarža -  smaržos pēc dinģēšanās un saimniekošanas, īstām senatnes pērlēm un lauku labumiem. Tiks godāti divratainie draugi velosipēdi, pušķojot tos un pušķojoties pašiem. Sev un citiem par prieku tiks braukts velo parādē uz Skaņokalnu sadzirdēt, kā daba atbalsojas mūsos. Būs iespēja gan lēnu garu baudīt kultūru, gan aktīvi darboties radošajās darbnīcās vai sacensties velo ruļļu sacīkstēs, vai pakava mešanā. Kad gana sportots un kultūru baudīts, notiks kopīga mākslas darba radīšana – Veltījums velosipēdam, lai iemūžinātu kripatiņu gūtā prieka nebaltām dienām. Tepat Valmiermuižas alus uzraudzībā notiks īpašā velosipēdistu padzēriena radīšana, un īsteni laucinieciska izēšanās.

 

Pasākuma programma

8:00 Gadatirgus Rūjienas ielā

11:00 Pasākuma atklāšana

12:00 Velo parāde – aicināts piedalīties ikviens interesents, īpašie viesi Latvijas Veclaiku divriteņu kluba pārstāvji retro tērpos

13:00 Radošo darbnīcu atvēršana - velo-foto stūrītis, velosipēdu pušķošanas darbnīca, velo remontdarbnīca, kopīgā mākslas darba veidošana (darbnīcas verēs apmeklēt visu pasākuma laiku)

14:00 Sportisko aktivitāšu atklāšana – Velo ruļļu sacensības: Mazsalacas rullis, pakava mešana, baskāju virves vilkšana, “Spārītes” rallijs mazajiem

17:00 Pasākuma aktivitāšu noslēgums

21:00 Īsta zaļumballe Ulmaņlaiku noskaņās ar ansambli "Bellacord" Lībiešu pilskalnā

Mazsalacas veco velosipēdu svētki norisināsies vienas dienas garumā un tos apmeklēt varēs ik viens interesents bez jebkādiem ierobežojumiem un maksas (Ieeja zaļumballē Ls 2).

 

Sīkāka informācija par Mazsalacas veco velosipēdu svētkiem meklējama arī Facebook: Mazsalacas veco velosipēdu svētki.

Pasākumu organizē Mazsalacas novada pašvaldība, Ērenpreiss velosipēdu darbnīca, Latvijas Veclaiku divriteņu klubs, atbalsta Valmiermuižas alus, Velo Machine, Kalnciema iela.

Ceturtdien, 16.augustā pl.19:00 Valmieras Mūzikas skolas dārzā (Beātes ielā 12) ikviens mūzikas mīļotājs aicināts uz tradicionālo dārza koncertu. Apmeklētāju vidū tas iecienīts, jo iepriekš koncerta programma netiek atklāta – klausītājus sagaida pārsteigums.

Vien zināms, ka šajā koncertā muzicēs gan Valmieras mūzikas skolas audzēkņi un pedagogi, gan arī viesi no Rīgas. Koncertu atklās Jautrīte Putniņa ar klavierspēli.

Valmieras mūzikas skola aicina līdz pat ceturtdienas, 16.augusta pl.17:00 pieteikties tos mūziķus, kas vēlas piedalīties koncertprogrammas veidošanā. 

Ieeja bez maksas.

Visi laipni aicināti!

Informāciju sagatavoja:
Anita Zušmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob.tel.: 29454752

Trīs dziesmotas dienas Jaunpiebalgas Lielkrūzēs ir aizritējušas nemanot. Jau sākusies pavisam parasta nākamā darba nedēļa, bet emocijas, kas liek justies kā lidojumā, neatkāpjas. Ja Dabas māte mūs nelutināja ar siltumu, tā dāsni atmaksāja ar zvaigžņotām naktīm un brīnišķīgu zvaigžņu lietu, kas dziesmu un dzejas sniegtās emocijas tikai papildināja.

Priecājamies, ka mūsējo, dziesminieku un viņu daiļrades cienītāju pulks kļūst arvien lielāks un krāsaināks. Īpašs prieks par krāsām un emocijām, ko šajā saietā ienesa jaunie dziesminieki. Priecājamies, ka arvien pārliecinošāk šogad saietā bija dzirdama latgaļu valoda un vidzemnieku balsis.

Laiks līdz nākamā gada augustam, kad aicināsim visus uz Vislatvijas Dziesminieku Saietu 2013, aizritēs nemanot. Par dziesminieku kustību neļaus aizmirst arī dziesmu vakari, kas jau rudenī atsāksies Latvijas 1. rokkafejnīcā.

Paldies visiem, kas palīdzēja īstenot šo emocionāli bagāto piedzīvojumu. Latvijas mūzikas atbalsta fonds pateicas Jaunpiebalgas novada domei, z/s „Lielkrūzes” un visai Dolmaņu ģimenei, SIA RJK, a/s „Piebalgas alus”, SIA „Rankas piens”, maizes ceptuvei "Ķelmēni", un SIA „Mežogles”. Tāpat pateicamies visiem dalībniekiem un apmeklētājiem par drosmi un izturību spītējot aukstumam, spējot un gribot dzīvot dziesmā.

 

Informāciju sagatavoja
Ilze Zveja
Tālr. 29140797
e-pasts: ilze.zveja PIE saiets PUNKTS lv

19. augustā notiks dzelzs kausēšanas radošā darbnīca.

Āraišu ezerpils iemītnieki 9.-10. gadsimtā kausējuši dzelzs rūdu, par ko liecina salīdzinoši liels senlietu atradumu klāsts: šaurasmens cirvji, kalti, darbarīku fragmenti un rotas u.c.. Ilgu laika periodu, dzelzs rūdas kausēšanas process bija vienīgais veids, kā mūsu senči ieguva dzelzi un darināja no tā nepieciešamos darba rīkus un ieročus. Amatnieku Andra Rozes un Eināra Dumpja vadībā varēs vērot dzelzs kausēšanas procesu. Radošās darbnīcas ietvaros notiks krāsns kurināšana un dzelzs kausēšana. Lai no Latvijas pļavās paretam atrodamās purva rūdas jeb limonīta (dzelzs oksīda) iegūtu dzelzi, nepieciešams īpašs apstrādes process. Dzelzs iegūšanas tehnoloģija ir šāda – sarok, attīra un sasmalcina purva rūdu. Iegūto purva rūdu sajauc ar kaļķi un kokoglēm. Iekurina kausējamo krāsni, kad tā iesilusi ieber rūdas maisījumu un visu laiku papildinot ar kokoglēm un, ar plēšam, pievadot gaisu 3-4 stundas, kurina. Procesa beigās atver krāsni un mēģina izņemt kricu. Ir nepieciešama augsta temperatūra ~1300 grādu un īpašs apstrādes process. Jau uzbūvētajā dzelzs kausēšanas krāsnī Meitu salā eksperimenta laikā tiks kārtām bērtas kvēlojošas kokogles un attīrīta rūda. No 50 kilogramiem rūdas veiksmīgā eksperimentā var iegūt tikai puskilogramu smagu dzelzs gabalu, ko sauc par kricu.

Radošo darbnīcu atbalsta Āraišu ezerpils fonds un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Skatīties, klausīties, līdzi dziedāt un aktīvi līdzdarboties visās radošajā darbnīcā aicināts ikviens interesents, ceļotājs vai tūrists. 

Āraišu arheoloģiskā muzejparka darba laiks katru dienu no 9.00 līdz 19.00.

Ieejas biļetes: pieaugušajiem 2.00 LVL, studentiem un pensionāriem 1.00 LVL, skolēniem 0.50 LVL. Ģimenes biļete (2 pieaugušie un 1-2 bērni) 2.50 LVL.

 


Papildinformācija:
Agnese Ramata,
tel. 64107080
araisi PIE history-museum PUNKTS lv
www.lnvm.lv

Skolēniem, jauno mācību gadu uzsākot, Āraišu muzejparks piedāvā bezmaksas ieeju pirmklasnieku ģimenēm 1.septembrī un bezmaksas ieeju senioriem 1.oktobrī.

1.septembrī par godu jaunā mācību gada sākumam, tiek aicinātas Pirmklasnieku ģimenes bez maksas apmeklēt muzeju no plkst. 12:00 -19:00. Laika posmā no 12:00 – 17:00 bērni varēs piedalīties zīmēšanas konkursā, darboties dažādās aktivitātēs un spēlēs.

8.septembrī, 2012. gada Kultūras mantojumu dienas ietvaros, no plkst. 13:00-17:00 notiks Amatas novada vīru kora „Cēsis” koncerts, ar stāstījumu „Ezerpilis meklējot” klausītājus iepazīstinās Dr. Hist. h.c. Zigrīda Apala, Dr. Biol. Māris Zunde vēstīs par dendrohronoloģisko mantojumu Latvijas ūdeņos un Voldemārs Rains stāstīs par niršanu un pētījumiem Āraišu ezerā, un zemūdens kultūrvēsturiska mantojuma apzināšanu. Noslēdzot pasākumu būs bezmaksas ekskursija pa Āraišu ezerpili. Pasākuma apmeklētājiem ieeja bez maksas.

1.oktobrī – Starptautiskajā senioru dienā dāvinām iespēju Latvijas senioriem bez maksas apmeklēt Āraišu arheoloģisko muzejparku.

Āraišu arheoloģisko muzejparku veido 9. - 10. gs. latgaļu nocietināta dzīves vieta (valsts nozīmes arheoloģijas piemineklis) un tās rekonstrukcija; 14. - 17. gs. viduslaiku pilsdrupas (valsts nozīmes arheoloģijas piemineklis) un t. s. Meitu sala ar akmens un bronzas laikmeta mājokļu rekonstrukcijām, kuri ir izvietoti 12 ha lielā teritorijā Āraišu ezera krastā, ap 7 km no Cēsīm. Kopš 20. gs. 90. gadu sākuma to attīstīja kā Baltijā pirmo brīvdabas arheoloģisko muzeju.

Citu līdzīgu muzeju vidū Eiropā Āraišu arheoloģiskais muzejparks izceļas ar unikāliem arheoloģiskiem atradumiem, rekonstrukcijas atrašanos oriģinālā vidē un Vidzemei raksturīgo, labi saglabājušos kultūrvēsturisko ainavu, kas pozitīvi kontrastē ar mūsdienu urbāno vidi.

Papildinformācija: 
Agnese Ramata, tel. 64107080
araisi PIE history-museum PUNKTS lv
www.lnvm.lv

Atzīmējot 40 gadu jubileju, Latvijas Antīko automobiļu klubs rīko parādes braucienus un izstādes.

18.augustā Cēsīs ieradīsies gan antīkie auto, gan motocikli, gan padomju laika modeļi kopskaitā 150 vienības. No plkst.17:00 līdz 19:00 tie būs apskatāmi Rīgas ielā, Rožu laukumā, Jaunās pils priekšā.

Pirmo reizi Cēsīs Antīko automobiļu klubs viesojās 2009.gada septembrī, atzīmējot sezonas noslēguma pasākumu. Tad cēsniekiem bija iespēja apskatīt pavisam 25 dažādus spēkratus. Vērienīgāka automobiļu parāde bija 2010.gadā Cēsu pilsētas svētkos, kad Antīko automobiļu kluba tehnika burtiski ieņēma Vienības laukumu, sagādājot pārsteigumu cēsniekiem un pilsētas viesiem.

Latvijas Antīko automobiļu klubs dibināts 1972.gadā, popularizē auto un moto tehnikas vēsturi, apvieno seno braucamrīku entuziastus, atrod, iegūst un restaurē interesantākos Latvijā un citur ražotos senos spēkratus kā tehnikas kultūrvēsturiskas vērtības. Klubs rīko un piedalās dažādos seno spēkratu salidojumos, rallijos un citās aktivitātēs gan Latvijā, gan ārpus tās robežām.


Foto: Jānis Vīksna

Informāciju sagatavoja:
Daiga Janševska
Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.64127636;28342115
e-pasts: daiga.jansevska PIE cesis PUNKTS lv
www.cesis.lv

Šogad 1. septembrī ikvienu aicinām doties uz Alūksni, lai svinētu Bānīša sagaidīšanas svētkus, kur visas dienas garumā varēs pirkt un pārdot, klausīties dažādu populāru mūziķu koncertus un piedalīties spēkavīru sacensībās.

Alūksniešiem un pilsētas viesiem šogad esam raduši iespēju piedāvāt atšķirīgu skatījumu uz Bānīša svētkiem - pasākumu organizēs SIA „Jusma” no Jēkabpils, piedāvājot Latvijas amatnieku un ražotāju tirgu un dažādu populāru mūziķu uzstāšanos. Tā kā Alūksnes novada pašvaldība svētku rīkošanā piedalās ar savu līdzfinansējumu, pasākumu skatītāji varēs apmeklēt bez maksas, naudu atvēlot tikai par lietām, ko vēlēsies iegādāties amatniecības tirgū, un bērnu atrakcijām, - norāda Alūksnes pilsētas Tautas nama direktore Sanita Bērziņa un uzsver, ka pasākuma rīkotājiem ir interesantas idejas bērnu un ģimeņu atpūtai, kā arī neierastākam skatuves izvietojuma risinājumam.

Svētku dienā Alūksnes stacijas laukumā jau no pulksten 9.00 līdz pat 18.00 norisināsies minētais Latvijas amatnieku un ražotāju tirgus. Sagaidāms, ka tajā piedalīsies apmēram simts amatnieku un ražotāju no visas Latvijas, piedāvājot dažādu produkciju.

Par labu mūziku visas dienas garumā gādās populāri Latvijas mūziķi. Pulksten 10.00 muzicēs Roberts Ošiņš, ko pazīstam kā Latvijas Radio 2 ētera balsi, no 11.00 dziedās Andris Skuja, bet stundu vēlāk – grupa „Hameleoni”. No pulksten 13.00 līdz 15.00 stacijas laukumu apdzīvos grupa „Vilki” un „Vilcenes”, kas gan dziedās, gan aicinās iesaistīties spēlēs un rotaļās. Kopā ar viņiem arī sagaidīsim gaviļnieka – bānīša reisu pulksten 14.25. Jāpiebilst, ka šoreiz bānītim papildu reisu nebūs un tas Alūksnes stacijā pienāks pēc jau ikdienā ierastā grafika - 14.25 un 19.25.

Pēcpusdienā no pulksten 15.00 stacijas laukumā dziedās Liene Šomase, stundu vēlāk klausītājus ar savām dziesmām iepriecēs Normunds Rutulis, bet vēl pēc stundas - Jenny May. Jāteic, ka Bānīša sagaidīšanas svētku pasākumu Alūksnē vadīs pazīstami  Latvijas Radio ētera cilvēki Gunārs Jākobsons un Sandra Glāzupa.

Paralēli amatnieku tirdziņam un koncertiem klubs „Spēka pasaule” rīkos spēkavīru sacensības, kurās arī drosmīgākie Bānīša sagaidīšanas svētku dalībnieki varēs parādīt savas spējas. Visas dienas garumā būs dažādas atrakcijas bērniem un pieaugušajiem.

Vakarā no pulksten 22.00 līdz 02.00 turpat stacijas laukumā aicinām uz zaļumballi kopā ar grupu „Savējie” (Alūksne) un Daini Dobelnieku. Jau iepriekš atvainojamies stacijas apkārtnē dzīvojošajiem alūksniešiem, ka balle varētu traucēt naktsmieru.

Alūksnes stacijā pasākuma apmeklētāji sagaida galveno svētku vaininieku – šaursliežu bānīti

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 64381488
www.aluksne.lv

Pirmdien, 27. augustā plkst. 20.00 Valmieras Valsts ģimnāzijas galerijā ‘’Ledus pagrabs’’ tiks atklāta zviedru mākslinieces Gudrunas Vesterlundas(Gudrun Westerlund) darbu izstāde. Izstādes atklāšanā būs klāt arī pati māksliniece, kura pasākuma ietvaros vadīs meistardarbnīcas interesentiem.

Māksliniece dzimusi 1953.gadā Ziemeļ-Zviedrijas pilsētā Arjeplogā. Mākslas izglītību Gudruna ieguvusi Mākslas akadēmijā Stokholmā.

Savā daiļradē G.Vesterlunda galvenokārt darbojas glezniecības jomā. „Gudrunas Vesterlundas darbos jaušams intensīvs, teju fascinējošs spēks. Daudzu gadu garumā viņa pastāvīgi izkopusi un attīstījusi niansētu un variācijām bagātu gelznošanas stilu,” tā par viņu savulaik teikusi zviedru mākslas kritiķe Cristina Karlstam.

G.Vesterlunda piedalījusies mākslas instalāciju veidošanā dabā Zviedrijā, Norvēģijā, Japānā.

Izstādi piedāvā Zviedrijas vēstniecība Latvijā. Mākslinieces darbi bijuši izstādīti arī Bauskā un Ventspilī.

Visi laipni aicināti!

http://gudrunwesterlund.se/

Informāciju sagatavoja:
Anita Zušmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob.tel.: 29454752

1. septembrī visas dienas garumā Kocēnos tiks svinēti Kocēnu pagasta svētki “Vasarai aizejot”, kuru ietvaros norisināsies sporta spēles, florbola turnīrs bērniem un jauniešiem un citas izklaidējošas aktivitātes.

Plkst. 10.00 pie Kocēnu sporta nama tiks atklāti Kocēnu pagasta sporta svētki, kuru ietvaros notiks sacensības basketbolā, futbolā, volejbolā, stafešu skrējienā, virves vilkšanā un individuālajos sporta veidos - pievilkšanās pie stieņa, maisu mešanā, šautriņu mešanā u.c. Pieteikšanās dalībai futbolā (pieaugušiem) un komandām, kuras pretendēs uz kopvērtējumu, līdz 31. augustam plkst. 18:00, pārējos sporta veidos - sacensību norises dienā, 1. septembrī, līdz plkst. 9:30. Sīkāka informācija un pieteikšanās, zvanot pa tālr. 29431736. Dalība sporta spēlēs – bezmaksas.

Paralēli sporta svētku norisei Kocēnu sporta namā no plkst. 10:00 (reģistrācija no plkst. 9:30) notiks biedrības “Lino.lv” sadarbībā ar Kocēnu novada domi un Latvijas Florbola savienību rīkotais florbola turnīrs bērniem un jauniešiem “OXDOG 3x3”. Turnīra laikā būs pieejams arī bumbiņu ātrummērītājs, un labāko rezultātu autori saņems pārsteiguma balvas. Dalība turnīrā – bezmaksas. Pieteikšanās – līdz 30. augustam plkst. 18:00, rakstot uz e-pasta adresi lino PIE lino PUNKTS lv.

Svētku noslēgumā plkst. 22:00 Kocēnu estrādē - diskoballe.

Kocēnu pagasta svētkus organizē Kocēnu novada dome.

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Aicinām iepazīties ar Alūksnes novada kultūras, atpūtas un sporta pasākumu kalendāru. Papildus informācija šeit

Lai vairāk uzzinātu par izklaides iespējām Cēsīs, lasi Cēsu pasākumu un notikumu apskatu.

Detalizētāka informācija šeit

Atgādinām, ka vēl līdz 31.augustam iespējams iesniegt fotogrāfijas konkursam „Valmiera četros gadalaikos”. Izsludinātā konkursa mērķis ir atlasīt mākslinieciski kvalitatīvas fotogrāfijas, kas atspoguļotu Valmieras pilsētu un kuras būtu iespējams izmantot pilsētas informatīvo materiālu un izdevumu sagatavošanai reprezentācijas vajadzībām. Konkursa noslēgumā tiks rīkota fotoizstāde, kurā būs skatāmas par labākajām atzītās fotogrāfijas. Līdztekus žūrijas vērtējumam, savu viedokli katrā no fotokonkursa posmiem var paust arī iedzīvotāji, balsojot elektroniski par sev tīkamāko bildi- tās autors saņems skatītāju simpātijas balvu.

Konkursā var piedalīties jebkura persona, kura iesniegusi pieteikumu dalībai konkursā atbilstoši konkursa nolikumam. Katrs pretendents konkursa norises laikā var iesniegt līdz 40 fotoattēliem (izmērs 21cm x 15 cm), taču katrā kārtā ne vairāk par 10 bildēm. Iesniegtajiem fotoattēliem jāraksturo Valmieras pilsēta un tās sabiedriskās aktivitātes. Tiem jāaptver Valmieras kultūrvēsturiskie objekti, pilsētvide, tūrisms, aktīvā atpūta un sports, Valmieras kultūras, sporta un izklaides pasākumi, Valmieras uzņēmējdarbība, pilsētas viesi un iedzīvotāji iepriekšminētajos pasākumos un objektos.

Konkursā iesniegtos darbus izvērtēs žūrija, kuras sastāvā ir gan pašvaldības pārstāvji, gan profesionāli fotogrāfi un ar mākslu saistīti cilvēki. Darbi tiks vērtēti pēc diviem kritērijiem - fotoattēla mākslinieciskās vērtības un Valmieras kā tūrisma pilsētas atspoguļojums fotoattēlā. No katras konkursa kārtas tiks atlasītas ne vairāk kā 15 fotogrāfijas pašvaldības informatīvo izdevumu veidošanai un fotoizstādei. Pretendents, kurš konkursa kārtībā pēc visām četrām kārtām tiks atzīts par uzvarētāju, saņems naudas balvu Ls 100,- apmērā. Otrās vietas ieguvējs saņems naudas balvu Ls 75,-, savukārt trešās vietas ieguvējs – Ls 50. Par katru fotoattēlu, kas tiks izstādīts kopīgajā izstādē, tās autors iegūs atlīdzību Ls 10,- apmērā. Tāpat katrā kārtā tiks piešķirta skatītāju simpātiju balva. Skatītāju simpātija tiks noskaidrota elektroniskā balsojumā portālos www.valmiera.lv un www.draugiem.lv/valmieraspilseta.

Ar konkursa nolikumu iepazīties un bez maksas nolikuma kopijas var saņemt Valmieras Tūrisma informācijas centrā Rīgas ielā 10, Valmierā, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldības Apmeklētāju pieņemšanas centrā Lāčplēša ielā 2. Elektroniski konkursa nolikums pieejams portālā www.visit.valmiera.lv, kā arī sūtot pieprasījumu uz adresi tic PIE valmiera PUNKTS lv.

Informāciju sagatavoja:
Sanda Deisone
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
ārējo sakaru koordinētāja
Tālr. 64207861

Latvijas TV1 radījumā „Ielas garumā” stāstu „Rīgas iela Cēsīs” varēs skatīties jau sestdien, 1. septembrī plkst.18:30. Kopā paredzēti četri raidījumi, nākamais 15.septembrī plkst.18:30. Pārējie divi sižeti par Cēsīm būs oktobrī.

„Sekojot tradīcijai, šovasar atkal izstaigājām Rīgas ielu kādā no Latvijas pilsētām. No kalna lejā, tad kalnā augšā līkumu līkumiem aizvijas Rīgas iela Cēsīs. Visa sava mūža garumā tā bijusi pilsētas dzīvākā iela, kur viss notiek. Tāpēc arī katram sastaptajam cēsniekam par ielu ir savs sakāmais, bet mēs salīdzinām teikto, cenšamies uztvert ielas ritmu un meklējam savdabīgo gan senās bildēs un mūsdienu absurda lugās, gan akā, kārumlādē, princešu namā un pagalmā, kur mīt zelta zirgs,” stāsta raidījuma „Ielas garumā” veidotāji.  

"Ielas garumā" ir vēsturisks un reizē demokrātiski veidots dokumentāls seriāls, kura tapšanā piedalās uz ielas sastaptie cilvēki. Filmēšanas grupa no 7. līdz 10.augustam iepazina Cēsis stāstos. Par Cēsīm vēsturiskajos faktos savu artavu deva arī Cēsu muzeja speciālisti Dace Cepurīte un Tālis Vigo Pumpuriņš, Vecpilsētas namu stāstu entuziastu grupa. Paldies arī visiem tiem cēsniekiem, kuri atsaucās aicinājumam stāstīt savus neparastos stāstus, dalījās atmiņās. 

Informāciju sagatavoja:
Daiga Janševska
Cēsu Kultūras un Tūrisma centra
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr. 64127636;28342115
e- pasts: daiga.jansevska PIE cesis PUNKTS lv
www.cesis.lv

 

7. un 8. septembrī Alūksnes novada Liepnas pagastā un Alūksnē norisināsies jau par tradīciju kļuvušais gaisa balonu festivāls „Liepna no putna lidojuma”, ko organizē Liepnas attīstības grupa „Iespēja” sadarbībā ar sporta klubu „99 gaisa baloni”, Alūksnes novada pašvaldību un Liepnas pagasta pārvaldi.

Iecerēts, ka gaisa balonu komandas Alūksnes novadā ieradīsies piektdien, 7. septembrī. Jāpiebilst, ka šogad pasākuma rīkotāji dalībnieku vidū gaida arī komandu no Lietuvas. Tā kā gaisa balonu pacelšanās debesīs lielā mērā ir atkarīga no laika apstākļiem, jācer, ka šogad tie būs labvēlīgi, lai izdotos viss iecerētais.

Piektdienas vakarā un sestdienas rītā gaisa balonu festivāla norises notiks Liepnā. Pagasta pārvaldes telpās pulksten 17 plānota komandu sanāksme un šajā vietā visi, kas vēlēsies vērot gaisa balonus Liepnas debesīs, varēs iegūt precīzu informāciju par to, kur notiks no pulksten 17.30 līdz 19.30 plānotais lidojums. Sestdienas rītā komandu sanāksme plānota pulksten 6 un pēc tās arī iecerēts otrs lidojums Liepnā.

Sestdienas pēcpusdienā gaisa balonu komandas dosies uz Alūksni, kur pulksten 16.30 pašvaldības administratīvajā ēkā Dārza ielā 11 notiks dalībnieku sanāksme un pēc tās kļūs zināms, vai laika apstākļi ir piemēroti, lai notiktu lidojums, kas tiek plānots no pulksten 17.30 līdz 19.30. Ja daba būs vēlīga un gaisa baloni varēs pacelties gaisā, tad tie centīsies izmantot vēja virzienu tā, lai lidojuma maršruts būtu virs Alūksnes. Tomēr, lai vislabāk varētu vērot šīs sacensības, iesakām būt gaisa balonu „medniekiem” un sekot tiem automašīnās.

Savukārt vakarā pulksten 21 Pilssalas un Ojāra Vācieša ielu krustojumā, pļavā pirms Pilssalas tilta, plānota gaisa balonu spīdēšana. Ja laika apstākļi tai nebūs piemēroti, iecerēts veidot balonu degļu šovu ar muzikālu pavadījumu. Tomēr, ja laiks būs lietains, gaisa balonu aktivitātes nebūs iespējamas. Visprecīzākā informācija par gaisa balonu vakara pasākumiem Alūksnē sasniegs tos, kas dosies vērot filmu „Alūksnes pilsētas svētki 2012 (Cietoksnim 670)” un viduslaiku mūzikas grupas „Vējam kabatā” koncertu pulksten 20 Alūksnes pilsētas Tautas namā.

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv  

7. un 8.septembrī Latvijā notiks Eiropas Kultūras mantojuma dienas un šoreiz to tēma ir Baltijas jūras piekrastes un iekšējo ūdeņu mantojums. Viens no Eiropas Kultūras mantojuma dienu objektiem šogad būs arī Pilssala Alūksnes ezerā.

Pilssalā, kas ir lielākā no Alūksnes ezera salām, atrodas valsts nozīmes arhitektūras piemineklis – Alūksnes pilsdrupas, valsts nozīmes arheoloģiskais piemineklis - Alūksnes viduslaiku pils un vietējās nozīmes arheoloģiskais piemineklis - Pilssalas viduslaiku kapsēta un viduslaiku nocietinājums.  Šos trīs pieminekļus no visām pusēm aptver ūdens, kas savulaik kalpojis par pietiekoši drošu aizsardzību pret nevēlamiem uzbrucējiem. Viduslaiku pils bija viens no spēcīgākiem nocietinājumiem Livonijas teritorijas austrumdaļā, ievērojams saimniecisks, tirdzniecisks un politisks centrs. Pētījumi šajā daudzslāņu piemineklī sniedz bagātīgu arheoloģisko materiālu gan par pils pastāvēšanas laiku (1342. – 1702.), gan par apdzīvotību Pilssalā jau pirms tam – kopš neolīta, II gadu tūkstotī pirms Kristus, - Eiropas Kultūras mantojuma dienu objektu raksturo Alūksnes muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciāliste Inese Janēviča.

Eiropas Kultūras mantojuma dienu laikā Alūksnes muzejs sadarbībā ar Alūksnes novada pašvaldību un Alūksnes pilsētas Tautas namu, akcentējot šo īpašo notikumu, piedāvā aktivitātes Alūksnes Jaunajā pilī un Alūksnes pilsētas Tautas namā.

Alūksnes muzejā 7. septembrī pulksten 10.00 un 11.00 skolu jaunieši aicināti uz arheologa Ulda Kalēja lekciju „Zemē apslēptā pils”, kas tiks piedāvāta EST – LAT – RUS projekta „Arheoloģija, vara un sabiedrība: sadarbība arheoloģiskā mantojuma saglabāšanai” ietvaros. Lekcijā arheologs pastāstīs par jaunākajiem arheoloģiskajiem pētījumiem Marienburgas pilsdrupās. No 7. līdz 9. septembrim Apaļajā tornī ikviens interesents varēs aplūkot jauno izstādi „Marienburgas cietoksnis cauri gadsimtiem”, kas iepazīstina ar būtiskākajiem notikumiem cietokšņa dzīvē.

Jāpiebilst, ka tā kā Alūksnes Jaunās pils rekonstrukcijas projekts ir viens no Eiropas Savienības fondu atvērto dienu objektiem, 8. un 9. septembrī Alūksnes muzeja apmeklējums ikvienam interesentam būs bezmaksas.

Savukārt 8. septembrī pulksten 20 Eiropas Kultūras mantojuma dienu ietvaros alūksniešus aicinām noskatīties filmu „Alūksnes pilsētas svētki 2012” (Cietoksnim 670)”. Lai gan sākotnēji filmas demonstrēšana tika plānota Pilssalas estrādē, tomēr rudenīgi dzestro laika apstākļu dēļ tā ir pārcelta uz Alūksnes pilsētas Tautas namu. Pēc filmas noskatīšanās varēs baudīt viduslaiku mūzikas grupas „Vējam kabatā” koncertu.

Sestdien, 8. septembrī Alūksnē plānotas arī gaisa balonu festivāla „Liepna no putna lidojuma” norises, ko organizē Liepnas attīstības grupa „Iespēja”, sadarbībā ar sporta klubu „99 gaisa baloni”, Alūksnes novada pašvaldību un Liepnas pagasta pārvaldi. Jāuzsver gan, ka tās lielā mērā būs atkarīgas no laika apstākļiem. 

Pulksten 16.30 pašvaldības administratīvajā ēkā Dārza ielā 11 notiks gaisa balonu pilotu sanāksme un pēc tās kļūs zināms, vai laika apstākļi būs piemēroti, lai notiktu lidojums, kas tiek plānots no pulksten 17.30 līdz 19.30. Ja daba būs vēlīga un gaisa baloni varēs pacelties gaisā, tad tie centīsies izmantot vēja virzienu tā, lai lidojuma maršruts būtu virs Alūksnes. Tomēr, lai vislabāk varētu vērot šīs sacensības, iesakām būt gaisa balonu „medniekiem” un sekot baloniem automašīnās.

Savukārt pulksten 21 Pilssalas un Ojāra Vācieša ielu krustojumā, pļavā pirms Pilssalas tilta, plānota gaisa balonu spīdēšana. Ja laika apstākļi tai nebūs piemēroti, iecerēts veidot balonu degļu šovu ar muzikālu pavadījumu. Tomēr, ja laiks būs lietains, gaisa balonu aktivitātes nebūs iespējamas. Visprecīzākā informācija par balonu festivāla vakara pasākumiem Alūksnē sasniegs tos, kas dosies vērot filmu par Alūksnes pilsētas svētkiem pulksten 20 Alūksnes pilsētas Tautas namā.

Eiropas Kultūras mantojuma dienu mērķis ir tuvināt cilvēkus kultūras mantojumam, dodot iespēju pievērst lielāku uzmanību kultūrvēsturiski vērtīgiem objektiem, organizējot speciālistu vadītas ekskursijas, izstādes, koncertus, lekcijas. Šis pasākums ir kļuvis par vienu no svarīgākajiem Eiropas kultūras dzīves notikumiem. Eiropas Kultūras mantojuma dienas sākās 1984. gadā Francijā, bet visas Eiropas mērogā pirmo reizi tās notika 1991. gadā pēc Eiropas Padomes iniciatīvas. Latvija tajās piedalās kopš 1995. gada.



Pilssala, lielākā no Alūksnes ezera salām, šogad ir viens no Eiropas Kultūras mantojuma dienu objektiem.

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

 

Sestdien, 8. septembrī Alūksnes novada Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā Pļaujas svētku pasākumā aicinām izbaudīt mūsu senču tradīcijas un seno lauku darbu darīšanas prieku Vidzemes lauku sētā.

Pļaujas svētki, kam šogad dots moto „Riti raiti ratenīti”, sāksies pulksten 11 ar piemiņas brīdi muzeja dibinātājam un veidotājam Viktoram Ķirpam. Savukārt no pulksten 11.30 visā muzeja teritorijā ikviens apmeklētājs varēs vērot un līdzdarboties dažādu seno darbu darīšanā.

Pasākuma rīkotāji Pļaujas svētkos īpaši mīļi gaidīs ierodamies Kalncempju pagasta iedzīvotājus. Gandrīz katra kalncempiešu ģimene ir bijusi iesaistīta muzeja veidošanā, palīdzot tapt ēkām vai papildinot muzeja krājumu ar vērtīgiem priekšmetiem, tādēļ viņiem kā goda viesiem Pļaujas svētku apmeklējums būs bez maksas.

- Muzeja kolektīvs lepojas ar Viktora Ķirpa ieguldījumu  muzeja izveidē un to arvien apbrīno arī apmeklētāji. Esam lepni, ka varam turpināt viņa aizsāktās tradīcijas, - uzsver Pļaujas svētku režisore Ina Rubene.

Par Pļaujas svētku atklāšanas brīža muzikālo noformējumu jau otro gadu rūpējas Zintis Cepurnieks. Alsviķu pagasta deju kopa „Jandāls” un tās vadītāja Ilze Līviņa savukārt atklāšanas pasākumu ietērps horeogrāfiskos deju soļos. Visas svētku norises vadīs Aigars Veldre.

Pasākuma norisi kuplinās Jaunlaicenes folkloras kopa „Putnis”, Ziemeru un Lejasciema folkloras kopas, Briežuciema etnogrāfiskais ansamblis un Rencēnu folkloras kopa „Rota”. Gan folkloras kopu dalībnieki, gan arī Kalncempju pagasta dzimtu ļaudis svētku laikā darīs dažādus senos darbus, kurus pasākuma apmeklētāji varēs ne tikai vērot, bet arī paši aktīvi iesaistīties un izmēģināt savas prasmes. Te būs labības kulšana ar spriguļiem un kuļmašīnu, graudu malšana ar rokas dzirnavām, linu un vilnas apstrāde, kalšana un koka karošu grebšana, veļas mazgāšana un stērķeles gatavošana. Sievas saimes mājā strādās rokdarbus, te kurēsies arī lielā maizes krāsns. Atbilstoši rudens ražas laikam apmeklētāji varēs nogaršot pasākuma laikā ceptas pankūkas, kartupeļu un dārzeņu plāceņus.

Visu svētku laiku darbosies amatnieku un mājražotāju darbu tirgus, būs dažādas jautras un atraktīvas izdarības, vizināšanās ar zirgiem. Tirgotājus, kas vēlētos Pļaujas svētkos piedāvāt savu produkciju, aicinām vispirms pieteikties, aizpildot anketu, kas pieejama Alūksnes novada pašvaldības mājas lapā www.aluksne.lv un noteikti sazināties ar muzeju pirms pasākuma.

Pļaujas svētkos aktīvi piedalīsies arī vairāki Vidzemes, tostarp Alūksnes novada, mazpulki. Astoņiem mazpulkiem, kuru vidū ir arī Ziemeru un Strautiņu mazpulki, šī būs Latvijas – Šveices programmas atbalstītā projekta noslēguma diena.

Mazpulcēni muzejā ieradīsies jau agri no rīta, lai piedalītos lauku sētas rotāšanā. Apspēlējot svētku moto, iecerēts veidot ziedu bumbas. Viņi piedalīsies arī svētku atklāšanas pasākumā, kur mazpulcēniem uzticēts pienākums nest Latvijas valsts, Eiropas Kultūras mantojuma un Latvijas mazpulku organizācijas karogu. Plānots, ka svētku dienā mazpulku dalībnieki muzeja teritorijā iestādīs arī kādu lauku videi iederīgu košumkrūmu.

Pasākuma laikā mazpulcēni piedalīsies lauku sētas rudens darbu veikšanā. Mazpulki organizēs arī loteriju, kurā visas lozes būs pilnas un katra no izlozējamajām lietām būs kāda mazpulcēna paša gatavota vai audzēta.

Katrs mazpulks būs izveidojis savu prezentācijas stendu, lai Pļaujas svētku apmeklētāji varētu ar tiem iepazīties. Protams, ikviens svētku dalībnieks varēs pārliecināties par mazpulcēnu šī gada aktuālajiem darbiem gan ražas svētku dārzeņu izstādē, gan dzīvās dabas stūrītī, kur mazpulcēni rādīs savus aprūpētos dzīvnieciņus. Kā ik gadu, izstāžu zālē svētku apmeklētāji varēs apskatīt un arī iegādāties sev iepatikušās mazpulcēnu gatavotas vai audzētas lietas.

Jāpiebilst, ka Pļaujas svētku apmeklētāji, kas ieradīsies tautas tērpā, par ieejas biļeti varēs maksāt pusi no tās cenas, bet pilna ieejas maksa pieaugušajiem ir 2 lati, skolēniem un pensionāriem – 1 lats.



Pļaujas svētkos Viktora Ķirpa Ates muzejā apmeklētāji varēs gan vērot, gan paši iesaistīties seno darbu darīšanā Vidzemes lauku sētā.

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv