Arhīva kalendārs

« October 2024 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Otrdien, 8. oktobrī, Vidzemes plānošanas reģiona pārstāve Lienīte Priedāja-Klepere uzstāsies pasākumā “Lauksaimniecības un pārtikas vīzija reģioniem, to veidojot kopā ar reģioniem”, kas norisināsies Eiropas Reģionu un Pilsētu nedēļas 2024 ietvaros Briselē. L. Priedāja-Klepere interesentus iepazīstinās ar Vidzemes reģiona pieredzi vietējās pārtikas sistēmas attīstībā un tās ilgtspējīgas izaugsmes veicināšanā.

Tiek prognozēts, ka pasākumu apmeklēs vismaz 60 interesenti, pārstāvot gan Eiropas Savienības institūcijas, gan arī dažādu ES valstu reģionus un organizācijas. Plašā interese apliecina, ka ilgtspējīga lauksaimniecība un pārtika ir aktuāls un svarīgs dienaskārtības jautājums Eiropā. Savukārt uzaicinājums Vidzemes plānošanas reģionam dalīties pieredzē liecina par reģionu spēju veicināt jaunus sadarbības veidus gan dažādu sabiedrības grupu un starpsektoru līmenī, gan arī veiksmīgi iesaistot dažādus pārvaldības līmeņus.

Vidzemes stāsts koncentrēsies uz vietējiem apstākļiem pielāgotu pieeju izmantošanu un mērķtiecīgi veidotu sadarbību starp kopienām, uzņēmējiem, nevalstisko sektoru un pašvaldību un citām institūcijām. Pasākuma apmeklētāji uzklausīs stāstu par to, kā aizsākās ideja par pirmā bioreģiona Baltijā izveidi Gaujas Nacionālā parka teritorijā un kādas aktivitātes tā izveides procesā stimulējušas nonākt pie reālām rīcībām, tostarp testējot metodi “pārmaiņu arēna (angliski - local transition arena)”, lai efektīvi iesaistītu vietējās kopienas pārmaiņu veicināšanā. Jāpiebilst, ka metode testēta, piesaistot starptautiska projekta “We Make transition!” (Interreg BSR) zināšanu un finanšu resursus, tā izceļot Eiropas Savienības finansētu projektu pievienoto vērtību un ietekmi uz vietējiem procesiem to īstenošanas valstīs.

Tāpat klātesošos Vidzemes reģiona pārstāve iepazīstinās ar Latvijas pārtikas bioekonomikas klastera izaugsmes stāstu – organizācija no savulaik Vidzemes plānošanas reģiona iniciēta lokāla sadarbības tīkla 14 gadu laikā izaugusi par starptautiski aktīvu un atpazītu bioekonomikas klasteri Baltijas valstīs.

Pasākumā  Briselē ar savu prezentāciju piedalīsies arī komisāra Januša Voicehovska biroja pārstāve Taru Hāpaniemi (Taru Haapaniemi), kura izklāstīs Eiropas Savienības lauksaimniecības un pārtikas sistēmas redzējumu, un kāpēc reģioniem tā ir īpaši nozīmīga tēma. Tāpat  auditorijā uzstāsies Ansi Pūsinks (Anssi Pyysing), Tērenpeli alus un destilātu darītavas izpilddirektors, kurš iepazīstinās ar Somijas Graudu klastera ilggadējas sadarbības nozīmību reģiona attīstībā.

Jāatzīmē, ka prezentāciju autori, tostarp Vidzemes plānošanas reģiona pārstāve L. Priedāja-Klepere, piedalīsies arī paneļdiskusijā. Tās laikā notiks viedokļu apmaiņa par to, kādā mērā reģioni var iesaistīties attīstības vīzijas izstrādē un īstenošanā, un  kā vietēja līmeņa aktivitātes (t.s. bottom-up pieeja) var palīdzēt sasniegt ES līmeņa mērķus.

Pasākums ir uzskatāms par platformu sadarbības stiprināšanai un jaunu kontaktu dibināšanai starp dažādiem Eiropas Savienības reģioniem un potenciāli ieinteresētajām pusēm.

Pasākums notiks Helsinku ES biroja telpās Briselē, 8. oktobrī, no plkst. 18.00 līdz 21.00.

Vairāk:https://interreg-baltic.eu/event/vision-for-agriculture-and-food-for-the-regions-brussels/

Aktivitāte notiek Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027. gadam projekta “Ceļā uz ilgtspējīgu un noturīgu sabiedrību, stiprinot pilsonisko līdzdalību un inovāciju (We Make Transition!)” ietvaros.


Papildu jautājumiem: Lienīte Priedāja-Klepere, projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26133028, lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

.