Arhīva kalendārs

« October 2024 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Vidzemes Augstskolā (ViA) Eiropas Zinātnieku nakts ietvaros noritējis pasākums, kurā dalībnieki vecumā no 14 gadiem, tai skaitā skolēni un studenti, piedalījās eksprestreniņā "Uzņēmējs ar zinātnieku satikās un sapratās". Pasākums, kas apvienoja dizaina domāšanas un spēļu elementus, radīja lielu interesi jauniešu vidū.

Uzņēmīgums, ideju ģenerēšana, savstarpēja sadarbība un izpratne par pētniecības un zinātnes nozīmi ir tas, ko vēlējāmies stiprināt caur šo pasākumu, un tas noteikti izdevās. Jauniešiem ir ideju bagāti prāti, un, iejūtoties arī pētnieku un uzņēmēju ādā, tie spēj radīt gan trakas un šķietami nereālas idejas, gan iedot pavisam svaigu redzējumu it kā pašsaprotamiem procesiem,” tā par pasākuma norisi stāsta Santa Vītola, Vidzemes Atvērto inovāciju centra vadītāja.

Treniņa laikā dalībnieki piedalījās aktivitātēs, kas veicina radošu ideju ģenerēšanu un problēmu risināšanu. ViA asociētais profesors Arnis Cīrulis, kurš ir arī virtuālās realitātes laboratorijas vadītājs, dalījās ar savu pieredzi tehnoloģiju un uzņēmējdarbības jomā. Savukārt ViA topošā doktorante Vera Grāvīte-Lapere iepazīstināja ar mārketinga pētniecības iespējām. Lilitas Sparānes moderētās darbošanās laikā dalībnieki iepazina dizaina domāšanas principus un radīja jaunas idejas reģionam aktuālu izaicinājumu risināšanai.

Pasākuma laikā secināju, ka reizēm pat visdīvainākās idejas, par kurām nekad neaizdomātos, nākotnē var nest dažādas vērtīgas iespējas,” tā par pasākumā gūto pieredzi stāsta viens no ViA biznesa vadības programmas studentiem.

Jolanta Pinkule, Mazsalacas Jauniešu centra darbiniece, uz pasākumu bija atvedusi četrus Mazsalacas vidusskolas jauniešus, un atzina, ka: “Mēs cenšamies doties uz iespējami vairāk pasākumiem, it sevišķi, ja tie jauniešiem ir interesanti un vērtīgi!”

Aktivitāti "Uzņēmējs ar zinātnieku satikās un sapratās" rīkoja Vidzemes Atvērto inovāciju centrs sadarbībā ar Vidzemes uzņēmējdarbības centru. Pasākumu atbalstīja Eiropas Universitāte E³UDRES² un projekts “Accelerate Future HEI”.

Šī gada septembrī, no 19. līdz 20. septembrim, Ķīlē (Vācijā) jau 32. reizi norisinājās Baltijas jūras valstu reģionu sadarbības organizācijas (BSSSC) ikgadējā konference. Šī gada pasākuma tēma bija sabiedrības un kopienu noturība Baltijas jūras reģionā. Tika atzīmēts, ka reģiona galvenais virzītājspēks ir tādas kopīgās vērtības kā brīvība, kultūra un ekonomika. Konferences laikā notika gan plenārsēdes, gan diskusijas par to, kā stiprināt iedzīvotāju kopienas Baltijas jūras reģiona valstīs. Konferences dalībnieki, kuru vidū bija pašvaldību, valsts pārvaldes un ES iestāžu, nevalstisko organizāciju pārstāvji, pārrunāja jautājumus, kas skar ne tikai klimatu, atjaunīgās enerģijas izmantošanu, transportu un mākslīgo intelektu, bet arī kultūras resursu izmantošanu kopienu saliedēšanai. Te iederīga un svarīga bija projekta "Baltijas jūras reģiona kultūras pērles noturīgākām pilsētām un reģioniem" (turpmāk - BSR Cultural Pearls) partneru, tai skaitā Vidzemes plānošanas reģiona, un titula "Baltijas jūras reģiona kultūras pērle 2024" ieguvēju līdzdalība.

19. septembrī, konferences pirmajā dienā, notika kultūras un noturības tematikai veltīta diskusija. Tās norisi atbalstīja projekta BSR Cultural Pearls partnerība, un to vadīja projekta Vācijas partnerorganizācijas ARS BALTICA vadītājs Markuss Hagemans (Marcus Hagemann). Šī bija viena no īpašajām reizēm, kad starptautisko auditoriju ar sevi iepazīstināja titula "Baltijas jūras reģiona kultūras pērle 2024" ieguvēji: Svendborga Dānijā, Ķīle Vācijā, Jākobstāde jeb Pietarsāri Somijā un Rūjiena Latvijā. Pilsētu pārstāvju vidū bija arī Rūjienas iedzīvotāju kopienas pārstāve Anna Paula Gruzdiņa un Valmieras novada Kultūras pārvaldes kultūras projektu vadītāja Madara Seile. Anna Paula Gruzdiņa atbildēja uz paneļdiskusijas jautājumiem par to, kas varētu padarīt sociālo noturību ilgtspējīgu ilgtermiņā, kā kultūras iniciatīvas var pielāgoties mainīgajiem sabiedrības izaicinājumiem un kāda ir kultūras loma sabiedrības noturības veicināšanā Rūjienā.

No kreisās: Valmieras novada Kultūras pārvaldes kultūras projektu vadītāja Madara Seile, Rūjienas iedzīvotāju kopienas pārstāve Anna Paula Gruzdiņa, BSR Cultural Pearls projekta vadītāja VPR Lelde Ābele un VPR sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Kaķe. Foto: VPR 

Savukārt konferenci papildinošajā Baltijas jūras kultūras pērļu godināšanas pasākumā 19. septembrī Anna Paula Gruzdiņa no skatuves iepazīstināja teju 400 cilvēku lielu auditoriju ar Rūjienas piemēru un to, kādas aktivitātes šogad tiek īstenotas pilsētā un kā tās vieno dažādas iedzīvotāju grupas - jauniešus, seniorus un citus.

Rūjienas iedzīvotāju kopienas pārstāve Anna Paula Gruzdiņa (2. no kreisās) Baltijas jūras kultūras pērļu godināšanas pasākumā Ķīlē. Foto: BSSSC publicitātes

Viesošanās laikā Ķīlē Rūjienas un pārējo "Baltijas jūras reģiona kultūras pērle 2024" titulu saņēmušo pilsētu pārstāvjiem bija iespēja apmeklēt dažādas kultūrvietas un satikt sociālās un kultūras jomas pārstāvjus. Viņi ir ne tikai iesaistīti "Ķīle - kultūras pērle 2024" aktivitāšu īstenošanā, bet arī veido alternatīvas kultūrvietas un organizē tur dažādus pasākumus. Tie bagātina pilsētas dzīvi un veicina kopienu aktīvu līdzdalību, kas ir būtiska noturīgas un harmoniskas sabiedrības veidošanā. Valmieras novada Kultūras pārvaldes kultūras projektu vadītāja Madara Seile pastāsta: "Bija vērtīgi viesoties vienā no Kultūras pērles pilsētām 2024 - Ķīlē, uzklausīt pilsētas pieredzi saistībā ar jaunu kultūrvietu, kultūrobjektu veidošanu pilsētvidē, kā arī tos klātienē apskatīt. Mums bija arī iespēja iepazīt organizācijas, kuras ir iesaistītas Ķīles kultūras un sociālās noturības plāna realizēšanā. Ieguvām jaunas idejas, uzzinājām par jaunām metodēm, kuras noteikti vēlamies izmantot turpmākajā darbā kopienas stiprināšanai."

Projekta BSR Cultural Pearls partneri tikšanās reizē Ķīlē. Foto: Lara Knigge, ARS BALTICA

BSSSC ikgadējai konferencei bija pieskaņota arī projekta BSR Cultural Pearls divu dienu sanāksme, kas notika 17. un 18. septembrī. Tās laikā partneri aktīvi diskutēja par titula "Baltijas jūras reģiona kultūras pērle" nākotni 2026. gadā. Tikšanās laikā tika akcentēta nepieciešamība veidot ciešāku partneru, pilsētu un pašvaldību tīklojumu, lai uzlabotu sadarbību un zināšanu apmaiņu. Partneri apsprieda līdz šim sasniegto projektā, kā arī runāja par to, cik svarīgi būtu nodrošināt, ka projekta iniciatīvām ir pēctecība un ilgtermiņa ietekme arī pēc projekta noslēguma 2026. gadā. Sanāksmē diskutēja par iespējamiem ilgtermiņa attīstības scenārijiem un finansēšanas modeļiem. Līdz šim projektā paveiktais ļauj secināt, ka tas rada pozitīvu ietekmi uz vietējām kopienām, tai skaitā Rūjienas pilsētā.

* Ilustrācijai izmantotajā fotogrāfijā: BSR Cultural Pearls projekta partneri, titula "Baltijas jūras reģiona kultūras pērle 2024" ieguvēji un bijušais Latvijas Valsts prezidents Egils Levits. Foto: BSSSC publicitātes. 

_____

Jautājumiem par projektu BSR Cultural Pearls: Lelde Ābele, Vidzemes plānošanas reģiona projektu vadītāja, tālr. +371 29266757, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

.