Arhīva kalendārs

« October 2024 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Šodien, 22. oktobrī, Valmierā notiek starptautisks seminārs par sabiedrības iesaisti bioloģiskās daudzveidības pārvaldībā, kurā piedalās eksperti un organizāciju pārstāvji no deviņām Eiropas valstīm. Semināru organizē Vidzemes plānošanas reģions, un tajā tiks apspriesta sabiedriskās zinātnes un komunikācijas kampaņu nozīme, lai sekmētu efektīvāku dabas aizsardzības pārvaldību.

Pasākums ir nozīmīga aktivitāte projektā “Sabiedrības iesaiste bioloģiskās daudzveidības pārvaldībā” (CIBioGo). Semināra dalībnieki – starptautiskie projekta partneri, nozares eksperti no pašvaldībām, nevalstiskajām organizācijām un dabas pārvaldības organizācijām Latvijā – piedalīsies diskusijās un praktiskajās darbnīcās, kuru galvenais mērķis ir dalīties ar labās prakses piemēriem un veicināt jaunu pieeju ieviešanu sabiedrības iesaistē.

Par veiksmīgām iniciatīvām, kas īstenotas Latvijā, klātesošos informēs Dabas aizsardzības pārvalde, AS “Latvijas valsts meži”, Pasaules Dabas Fonds, Latvijas Dabas fonds, Vidzemes Augstskola un Sjennas Universitātes pārstāvji. Semināra otrajā daļā plānota praktiskā darbnīca, kurā dalībnieki analizēs dažādas stratēģijas, lai palielinātu sabiedrības līdzdalību bioloģiskās daudzveidības pētniecībā, pārvaldībā un stiprinātu ilgtermiņa sadarbību starp dažādām iesaistītajām pusēm.

Starptautiskie partneri turpinās vizīti Vidzemē līdz 24. oktobrim. Dalībniekiem būs iespēja izpētīt Salacas upes ieleju, kur notiek iedzīvotāju iesaiste upes tīrīšanā un lašveidīgo nārsta aizsardzībā, kā arī apmeklēt Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta Dabas izglītības centru. Vizītes laikā tiks izzināti veiksmīgi sabiedrības līdzdalības piemēri, tostarp Randu pļavu dabas taka un Niedru skulptūru festivāla pieredze un Skaņākalna dabas parks Mazsalacā, kur vietējie iedzīvotāji aktīvi piedalās lēmumu pieņemšanā par teritorijas pārvaldību.

Pieredzes apmaiņas vizīte ļauj starptautiskajiem partneriem iepazīties ar praktiskajiem piemēriem, kā sabiedrības iesaiste var sekmēt dabas aizsardzības procesus un veicināt ilgtspējīgas pārvaldības risinājumus. Šī pieredze dos iespēju integrēt jaunas idejas bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā arī citās projekta partnervalstīs.

Projekts “Sabiedrības iesaiste bioloģiskās daudzveidības pārvaldībā (CIBioGo) tiek īstenots Interreg Europe pārrobežu sadarbības programmas no 2021. līdz 2027. gadam ietvaros. Tā mērķis ir paplašināt zināšanas par līdzdalīgas pārvaldības metodēm bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā un  veicināt efektīvu aizsargājamo teritoriju pārvaldību. Vairāk par projektu: https://ej.uz/bd2d.   

Jautājumu gadījumā lūdzam sazināties ar projekta vadītāju Inetu Tauriņu, tālr.  26382820, e-pasts: ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv">ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv . Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Vidzemes plānošanas reģions un tā nevar tikt izmantota, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.   

Informāciju sagatavoja:  Sabiedrisko attiecību speciāliste  Vidzemes plānošanas reģionā  Laima Spalva, laima.spalva PIE vidzeme PUNKTS lv 

Oktobra izskaņā norisinājies otrais projekta “Uzplaukt radoši: Sieviešu, radošo uzņēmēju iedrošināšana” Mentoru klubs. Šoreiz dalībnieces iepazina dizaina domāšanas pamatprincipus, Cēsīs uzņemot Līgu Lētiņu, uzņēmuma “Printify” dizaina vadītāju.

Tikšanās sākumā projekta partneri no Igaunijas Austrumviru Uzņēmējdarbības centra iepazīstināja ar dizaina aspektiem, lai sniegtu priekšstatu par dažādajiem pasākumiem ko apmeklēt ciemojoties kaimiņvalstī. Sanāksmei pieslēgušās bija arī projekta dalībnieces no Igaunijas, kuras mācījās par dizainu abās valstīs.

Līga Lētiņa igauņu un latviešu dalībniecēm sniedza ieskatu dizaina situācijā Latvijā. Uzzinājām, ka Latvijas Dizaina centra un Latvijas Kultūras ministrijas kopīgā misija ir veicināt dizaina stratēģisko izmantošanu dažādās nozarēs, no radošās industrijas līdz valsts pārvaldei, padarot dizainu par spēcīgu attīstības dzinējspēku Latvijā. Kā norāda Dizaina centrs, dizains nav tikai par to, kā lietas izskatās, bet arī par to, kā tās darbojas un kā tās var ietekmēt ikdienas dzīvi, uzlabojot gan lietotāju pieredzi, gan veicinot inovācijas un ilgtspēju.

Savukārt dizaina domāšana ir pieeja problēmu risināšanai, kas koncentrējas uz lietotāja vajadzībām un radošiem risinājumiem. Tās pamatā ir izpratne par to, kas cilvēkiem ir svarīgi, un ideju ģenerēšana, testēšana un uzlabošana, lai atrastu vislabāko risinājumu. Šajā procesā bieži izmanto prototipus un eksperimentē, lai ātri pielāgotu un pilnveidotu idejas. Dizaina domāšana veicina sadarbību un palīdz radīt risinājumus, kas ir gan praktiski, gan estētiski pievilcīgi.

Latviešu valodā runājot par dizainu, mēs vienmēr domājam par estētiskumu, izskatu, tomēr, manuprāt, veiksmīgs dizains sākas ar to, kā lietas strādā. Dizainam jābūt funkcionālam un tam ir jārisina kāda konkrēta problēma,” tā eksperte. “Cilvēki ir egocentriski un dizaina domāšana palīdz atkāpties no sevis un paskatīties uz savu ideju no malas.”

L. Lētiņa uzsvēra, cik svarīgi ir vizuāli attēlot to, ko esam iedomājušies, piemēram, uzzīmējot gala lietotājus vai uz sienas līmējot aprakstītas krāsainas lapiņas, lai palīdzētu plānot nākamos soļus biznesa idejas īstenošanai. Galvenokārt tas nepieciešams, lai sevi nedaudz piebremzētu un uz ideju paskatītos no pēc iespējas vairāk pusēm, atrodot piemērotāko risinājumu.

Mentoru programmas aktivitātes norisinās no 2024. gada septembra līdz 2025. gada jūnijam. Paredzēts, ka grupas dalībnieces mentoringa programmas laikā saņems mentoru atbalstu, mentorēm daloties ar dažādiem padomiem un ieteikumiem.

Aktivitātes organizē Vidzemes plānošanas reģiona Vidzemes uzņēmējdarbības centrs projektā “Uzplaukt radoši: sieviešu, radošo uzņēmēju iedrošināšana”, sadarbībā ar Igaunijas Austrumviru Uzņēmējdarbības centru, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Vairāk informācijas: Arta Indriksone, apmācību programmas koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, arta.indriksone PIE vidzeme PUNKTS lv