Arhīva kalendārs

« October 2024 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību organizē konkursu “Ko celsim galdā skolas pusdienās?” un aicina tajā piedalīties Cēsu novada pašvaldības vispārizglītojošo skolu 1. līdz 12. klašu skolēnus, skolotājus un skolu pavārus. Izveidojot komandu un sagatavojot uzdevumu – recepti skolas pusdienu ēdienam, komandām būs iespēja sacensties par trim īpašām balvām – ciemošanos ar pusdienām Pavāru mājā Līgatnē un bioreģionā Vidzemē ražotu veselīgo uzkodu komplektu.

Konkursa mērķis ir veicināt bioloģisko produktu patēriņu, paaugstināt zināšanas un izpratni par to, kas ir bioloģiskā pārtika, kā arī par to, kas no tās tiek audzēts un ražots Gaujas Nacionālā parka teritorijā esošajā bioreģionā, kā to iekļaut skolu ēdienkartēs. 

Lai piedalītos konkursā, komandām ir jāiesniedz recepte skolas pusdienām, kas veidota, izmantojot bioloģisko un vietējo pārtiku, norādot saimniecības, kuru produkcija izmantota, kā arī tai jāatbilst veselīga uztura principiem. Konkursantiem ir jāsniedz skaidrs receptes apraksts, tās pagatavošanas process un atspoguļojums fotogrāfijās vai video.

Pieteikumus konkursam jāiesniedz līdz 2024. gada 8. novembrim plkst. 12.00, sūtot elektroniski uz e-pasta adresi vidzeme PIE vidzeme PUNKTS lv ar norādi “Pieteikums skolu konkursam”. Uzvarētāju izloze un paziņošana notiks laika posmā no 2024. gada 11. novembra līdz 15. novembrim. Kopā tiks izlozētas 3 balvas trīs klašu grupās – 1.-4. klase, 5.-9. klase un 10.-12. klase. 

Konkursa “Ko celsim galdā skolas pusdienās?” nolikums un pieteikuma veidlapa -> ŠEIT.


Konkurss “Ko celsim galdā skolas pusdienās?” ir secīgs turpinājums bioloģiskās pārtikas patēriņa veicināšanai veltītajām koprades darbnīcām, kas noslēdzās šā gada maijā. Iniciatīva notiek, izmantojot Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021-2027 projekta "Ceļā uz ilgtspējīgu un noturīgu sabiedrību, stiprinot pilsonisko līdzdalību un inovāciju" (We Make Transition) finanšu atbalstu. Kā koprades darbnīcas, tā konkurss sniedz būtisku atbalstu bioreģiona Vidzemē koncepta attīstībai.

Papildu jautājumiem: Zane Pīpkalēja, Cēsu novada pašvaldības Vides attīstības projektu vadītāja, tālr. +371 29152186, e-pasts: zane.pipkaleja PIE cesunovads PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) komanda septembrī devās uz Somijas pilsētu Lapēnrantu, kur vienuviet satikās Interreg Baltijas jūras reģiona (BSR) projekta RenoWave partneri. Tikšanās mērķis bija izvērtēt līdz šim paveikto katrā valstī, kā arī vienoties par turpmākajiem soļiem, lai izveidotu vienas pieturas aģentūras paplašināto moduli.

RenoWave projekts ir nozīmīga iniciatīva, kuras mērķis ir izveidot vienas pieturas aģentūras vairākās Baltijas jūras reģiona valstīs, nodrošinot konsultācijas daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem, ēku apsaimniekotājiem par ēkas atjaunošanas soļiem. Galvenais RenoWave rezultāts būs paplašinātais modulis, kas ietvers:

  • Datu apkopošanas metodoloģiju: vadlīnijas enerģijas datu analīzei, lai veicinātu lēmumu pieņemšanu par ēkas atjaunošanu un energoefektivitātes paaugstināšanu.
  • Mārketinga un komunikācijas modulis: vadlīnijas iedzīvotāju informēšanai un iesaistīšanai par vienas pieturas aģentūras pakalpojumiem.
  • Forumu izveide: vadlīnijas, kā izveidot forumus un veicināt dialogu starp iedzīvotājiem, ekspertiem un pašvaldībām.
  • Tehniskā palīdzība: vadlīnijas tehniskā atbalsta nodrošināšanai vienas pieturas aģentūru izveidē reģionos.

RenoWave projektā VPR izstrādā Mārketinga un komunikācijas moduli. Tas ietvers ieteikumus komunikācijas stratēģijas izveidei, izvērtēšanas veidus, kā arī sagatavos atbalsta materiālu daudzdzīvokļu māju pārvaldniekiem, apsaimniekotājiem un iedzīvotājiem. Viena no RenoWave projekta galvenajām prioritātēm ir ilgtermiņa attiecību veidošana ar mērķa grupām, tostarp arī pašvaldībām.

Savukārt Lapēnrantas pilsēta RenoWave projektā ir veiksmīgs piemērs, kā izveidot dialogu starp iedzīvotājiem, ēku apsaimniekotājiem, pašvaldībām un ekspertiem ēku energoefektivitātes risinājumos. Pilsēta jau vairākus gadus organizē forumus, veidojot ciešu sadarbību ar iedzīvotājiem.  Šie forumi veido platformu ideju apmaiņai, zināšanu izplatīšanai un vietējo iedzīvotāju iesaistīšanai pilsētas iniciatīvās. Lapēnrantas pilsēta ir izvirzījusi mērķi kļūt par oglekļa neitrālu pilsētu līdz 2030. gadam, un ir veiksmīgs piemērs klimata pasākumu un zaļo inovāciju ieviešanā. Pilsēta aktīvi veicina ēku atjaunošanu un ir uzsākusi vairākas iniciatīvas enerģijas patēriņa samazināšanai dzīvojamās ēkās.

“Daudzdzīvokļu ēku atjaunošana ir ļoti svarīga. RenoWave palīdz īstenot mūsu mērķus un arī izaicina, aktivizē un izglīto iedzīvotājus, īpaši dzīvokļu īpašniekus,” RenoWave sanāksmē ievadvārdus sacīja Johanna Vairynena, Lapēnrantas pašvaldības pārstāve.

Lai palīdzētu iedzīvotājiem virzīties ceļā uz savas daudzdzīvokļu mājas atjaunošanu, kopš šī gada aprīļa ar RenoWave atbalstu VPR teritorijā darbojas Vidzemes EnergoGids. Tas ir bezmaksas informatīvais atbalsta punkts, kas piedāvā iespēju iedzīvotājiem gan klātienē, gan attālināti satikties ar energoefektivitātes ekspertu un uzdot savu jautājumu par ēkas atjaunošanas soļiem.

Konsultācijas iedzīvotājiem sniedz Dace Pastva, eksperte daudzdzīvokļu ēku atjaunošanas jautājumos, un tām var pieteikties, zvanot uz tālruni 26675337 vai rakstot uz e-pastu dace.pastva PIE vidzeme PUNKTS lv. Šobrīd klātienes tikšanās notiek Cēsīs, Bērzaines ielā 5, vai Valmierā, Purva ielā 12a (Vidzemes plānošanas reģiona telpās). Iepriekš vienojoties, konsultāciju norises vieta var būt arī citviet Vidzemē. 

Plašākai informācijai par RenoWave projektu uzziniet: https://interreg-baltic.eu/project/renowave/

Latvijā projektu “RenoWave” īsteno Vidzemes plānošanas reģions un Baltijas Vides Forums. Tas tiek ieviests Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027. gadam ietvaros ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Vairāk informācijas par projektu šeit.

Jautājumiem: Eva Meijere, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv