Arhīva kalendārs

« November 2023 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Lai iepazītu uzņēmējdarbības vidi, tās attīstības iespējas, kā arī pieejamos atbalsta mehānismus, no 1. - 3. novembrim Vidzemes plānošanas reģiona speciālisti, projekta SMEPRO REG (Nr. LVIII-056) ietvaros, devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Rīgas plānošanas reģionu. Trīs dienu laikā tika apmeklēti un iepazīti uzņēmumi, kas darbojas kokapstrādes, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju un tūrisma nozarēs, kā arī izglītības jomās. 

“Rīgas plānošanas reģiona vizīte noteikti atšķīrās mēroga ziņā – to sevišķi varējām pieredzēt sarunā par Rīgas metropoles plānojumu un ambīcijām, metropoles robežām sasniedzot citu plānošanas reģionu lielākās pilsētas kā stratēģiskos punktus infrastruktūras un mobilitātes aspektā. Noslēdzošā plānošanas reģionu pieredzes apmaiņas vizīte bija ļoti piepildīta, dodot iespēju satikt ne tikai pašvaldību speciālistus un inkubatoru pārstāvjus, bet arī lielākus un mazākus uzņēmumus, kas darbojas projektam prioritārajās nozarēs. Ja ikdienā, piemēram, Siguldu esam pieraduši uztvert kā Vidzemes daļu, vizītes laikā bija interesanti redzēt, kā pilsēta un novads sevi redz kontekstā ar piederību Rīgas plānošanas reģionam” par pieredzes apmaiņu dalās SMEPRO REG projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, Inguna Kucina. 

Pieredzes apmaiņas brauciens tika uzsākts ar viesošanos Siguldā, kur Attīstības aģentūras Uzņēmējdarbības atbalsta punkta vadītāja Kristīne Zaķe un pašvaldības Investīciju nodaļas vadītājs Gatis Konrāds pastāstīja par uzņēmējdarbības vides plānošanu, īstenotajiem projektiem un atbalsta pasākumiem uzņēmējiem. Vizītei turpinoties, tika iepazītas Siguldas radošā kvartāla amatnieku darbnīcas un sociālais uzņēmums “Visi var”, kura darbības mērķis ir personu ar invaliditāti, viņu tuvinieku un sociāli mazaizsargāto grupu nodarbinātības veicināšana. Peļņa no ienākumiem tiek ieguldīta labdarības projektu un sociālā atbalsta īstenošanai.

No radošas un iekļaujošas vides uz ražošanas telpām Mālpils pagastā, viesošanās turpinājās SIA “KVIST”, kas ir viens no lielākajiem dizaina mēbeļu ražošanas uzņēmumiem Siguldas novadā un Latvijā. Uzņēmums ir daļa no AS ”Kvist Industries”, kas dibināts 1896. gadā Dānijā un paplašinājis savu darbību Latvijā, 2011. gadā izveidojot ražotni Mālpils pagasta “Upmalās”. Šobrīd uzņēmuma ražotnē “Upmalās” nodarbināti 700 darbinieki, savukārt Liepājā, kur nesen atvērta vēl viena filiāle, strādā 20 cilvēku. Uzņēmums ieguvis arī nomināciju “Novada eksportētājs”. 

Veiksmīgu, inovatīvu un uz eksportu vērstu produktu - Latvijā ražotus papīra salmiņus, reģiona speciālisti iepazinauzņēmumā SIA “Live Paper”. Kā pastāstīja uzņēmuma vadītājs ražošanā tiek izmantoti tikai augstas kvalitātes sertificēti materiāli, kas atbilst ilgtspējīgas mežsaimniecības standartiem, salmiņi sadalās dabā, ir pārstrādājami, kā arī nesatur alergēnus. Klientiem tiek piedāvāta iespēja pielāgot individuālu salmiņu krāsu, dizainu, apdruku, izmērus, kā arī iepakojumu. Uzņēmums saņēmis arī finansiālu atbalstu SEB bankas programmā attīstības īstenošanai. 

Rīgā reģiona speciālisti apmeklēja Āgenskalna tirgu, kas ir lielākais un senākais tirgus Daugavas kreisajā krastā un ir ieguvis valsts kultūras pieminekļa statusu. 2022. gadā tirgus vēsturiskais paviljons tika rekonstruēts un tas izveidots kā multifunkcionāla vide, kurā satiekas tirgotāji, ēdinātāji un kultūras pasākumu baudītāji. 

Apmaiņas braucienam turpinoties, Carnikavas pagasta vēsture un kultūras mantojuma liecības tika iepazītas novadpētniecības centrā, savukārt, nēģu zvejas tradīcijas, kas tiek turpinātas arī mūsdienās, izzinātas Carnikavā bāzētā uzņēmumā SIA “Krupis”. Uzņēmums dibināts 1995. gadā un ar nēģu zveju un pārstrādi nodarbojas jau trešajā paaudzē. Kā pastāstīja Eduards Skavenecs, nēģu cepšanas prasmes viņš pārņēmis no sava tēva un abi kopā ar sievu Zigrīdu uzņēmumu vada jau trīsdesmit gadu, pārstrādājot līdz 12 tonnām nēģu gadā. 

Tālāk ceļš veda uz Bulduru tehnikumu jeb bijušo Bulduru Dārzkopības vidusskolu. Šeit kopš 1910. gada izglītojas topošie dārzkopības un kokkopības nozares speciālisti, kā arī ainavu dārzniecības, būvniecības, floristikas, tūrisma, viesmīlības un ēdināšanas nozaru speciālisti. Tehnikumā iekārtotas augu biotehnoloģiju, molekulārās bioloģijas un agroķīmijas laboratorijas. Bulduru tehnikums ir vienīgā profesionālās izglītības iestāde Latvijā, kurā ir iekārtotas šāda tipa laboratorijas. 

Iedvesmojoša tikšanās reģiona speciālistiem bija Jūrmalas Biznesa inkubatorā, kur tā vadītājs Rihards Zariņš pastāstīja par atbalstu uzņēmējiem un uzņēmējdarbības vidi Jūrmalā. Viesošanās laikā tika iepazīti arī daži no uzņēmumiem, kas izmanto biznesa inkubatora atbalstu - SIA “Cake Fab” saldētu musa kūku un saldo ēdienu ražotājs, SIA “Ķemeru dūņas” kosmētiku no dūņām, SIA “THATDAY” mēnesreižu apakšveļa un SIA “maxaa” mūsdienīgi un digitāli kases aparāti.

Apmaiņas brauciena noslēdzošajā dienā reģiona speciālisti viesojās LIAA Radošo industriju inkubatorā, kur tā vadītāja Karine Kalniņa pastāstīja par atbalstu jaunajiem uzņēmējiem, pieejamajām konsultācijām un apmācībām, mentoru atbalstu, kā arī grantu līdzfinansējuma atbalstu komersantu darbības izmaksām. “Business Garden Rīga”, kas ir viens no modernākajiem biznesa parkiem reģionā, Rīgas plānošanas reģiona speciālisti pastāstīja par uzņēmējdarbības atbalsta pasākumiem un veiksmes stāstiem, kā arī iepazīstināja ar Rīgas metropoles konceptu un konkurētspējas redzējumu.

Ar plašo aviācijas apmācību pakalpojumu klāstu Rīgas reģionā iepazīstināja airBaltic Training centra vecākā pārdošanas speciāliste Ance Grava. Pilotu akadēmijā reģiona speciālisti izzināja mūsdienīgo apmācību centru, kas aprīkots ar Airbus A220 pilna lidojuma simulatoru, daudzfunkcionālu salona apkalpes trenažieri, kā arī citām datorizētām un ērtām klasēm, lai sagatavotu topošos aviācijas speciālistus. Reģiona speciālistiem bija iespēja piedzīvot avārijas situācijas modelēšanu, kuras laikā tika veikta cilvēku evakuācija no lidmašīnas simulatora.

Projekts “Uzņēmējdarbības atbalsta vides attīstība reģionos” SMEPRO REG (Nr. LVIII-056) tiek īstenots Pārrobežu sadarbības programmā 2014.-2020. gadam. Projekta kopējais finansējums ir 183 456,87 EUR, Eiropas Savienības līdzfinansējums ir 165 111,18 EUR.

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Vidzemes plānošanas reģions un tā nevar tikt izmantota, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.

Plašāka informācija: Projekta SMEPRO REG vadītāja Inguna Kucina, inguna.kucina PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā Krista Blūma, krista.bluma PIE vidzeme PUNKTS lv

8. novembrī Vidzemes Augstskolas telpās, projektu “Uzņēmējdarbība Vidzemē” un SMEPRO REG ietvaros, norisinājās Vidzemes plānošanas reģiona organizētais seminārs Vidzemes pašvaldību uzņēmējdarbības atbalsta, komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciālistiem, kā arī koprades telpu koordinatoriem.

Semināra laikā Liepājas digitālo inovāciju parka valdes locekles Agates Ambutes vadībā dalībnieki apguva mākslīgā intelekta - ChatGPT pielietojumu, kas ir ērts digitālais rīks ikdienas pienākumu veikšanai. ChatGPT apguves laikā speciālisti uzdeva precizējošus jautājumus un iesaistījās diskusijās par tā piedāvātajām iespējām, maksas versijas priekšrocībām, kā arī vizuālās identitātes un oficiālo materiālu sagatavošanas vajadzībām.

Lai trenētu prasmes, kas nepieciešamas izcilai sadarbībai un komunikācijai ar klientiem, uzņēmējiem un kolēģiem, atlikušajā semināra daļā speciālisti spēlēja galda spēli, kuru vadīja Valdis Puriņš, uzņēmuma SIA “Nordic Group” pārstāvis. Spēle sastāvēja no divām daļām – konceptuālās daļas, kas ar praktiskiem piemēriem sniedz zināšanas par labiem sadarbības un komunikācijas pamatprincipiem un otras, situāciju izspēles daļas, kas trenē ikdienas darbā nepieciešamās uzvedības, sadarbības un komunikācijas prasmes, ietverot nozarei specifiskas, reālas klientu apkalpošanas un citas darba vidē sastopamas problēmsituācijas. 

Spēles laikā speciālisti iepazīstināja ar sevi, savām ikdienas atbildībām un organizāciju, kuru pārstāv. Aktīvi iesaistoties savstarpējās diskusijās, tika skaidrotas dažādas situācijas un dalībnieku redzējums par rīcību tajās.

Vidzemes Uzņēmējdarbības centra vadītāja Ineta Tauriņa atzīmēja, ka seminārs ir bijusi lieliska izdevība savest kopā visas Vidzemes pašvaldību darbiniekus, kas pamatā strādā ar uzņēmējiem tikai savas pašvaldības ietvaros, vienlaikus dodot viņiem iespēju apgūt jaunas, ikdienā pielietojamas zināšanas, dalīties pieredzē, uzlabot prasmes sadarbībai ar uzņēmējiem, kā arī uzzināt aktuālo informāciju. 

Semināru organizē Vidzemes plānošanas reģiona Vidzemes uzņēmējdarbības centrs projektā “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā”, ko līdzfinansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, izmantojot EEZ grantus.Plašāka informācija par projektu: https://ej.uz/9mbo


Spēle ir tapusi ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu Pārrobežu sadarbības programmas 2014.- 2020. gadam projekta “Uzņēmējdarbības atbalsta vides attīstība reģionos” SMEPRO REG (Nr. LVIII- 056) ietvaros. Plašāka informācija par projektu: https://ej.uz/onu2


Informāciju sagatavoja: Krista Blūma, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste

 

Gatavojoties deinstitucionalizācijas projektu noslēgumam, Vidzemes plānošanas reģions kopīgi ar pašvaldību pārstāvjiem aicināja uz sarunām bērnu ar funkcionāliem traucējumiem vecākus, lai pārspriestu saņemto atbalstu, kā arī turpmāk nepieciešamos pakalpojumus.

Kopš deinstitucionalizācijas projektu uzsākšanas reģionos 2016. gadā, Vidzemes plānošanas reģiona īstenotā projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros nodrošināti nozīmīgi pakalpojumi gan pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem, gan bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Pēc projekta uzsākšanas tā budžets ir palielināties vairāk nekā divkārši, kas lielā mērā ļāva palielināt arī saņemamo pakalpojumu apjomu un klāstu bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Ja sākotnēji bija plānots projektā iesaistīt  356 bērnus ar invaliditāti, šobrīd ir apzināti  717 bērnu vajadzības pēc pakalpojumiem un tie sniegti vairāk nekā 500 bērniem Vidzemē.

Sarunās Valmierā, Madonā, Gulbenē, Cēsīs un Alūksnē bērnu vecākus interesēja dažādu pakalpojumu saturs, taujājot, piemēram, par pakalpojumiem, ko nodrošinās dienas aprūpes centri bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Tāpat vecāki interesējās par pakalpojumiem pašiem vecākiem, piemēram, atbalsta grupām. Daļa vecāku izcēla, ka, viņuprāt, vienas no svarīgākajām terapijām, kas būtu jānodrošina arī turpmāk, ir ABA terapija, mākslu terapiju, kanisterapija, kā arī  psihologa pakalpojumi.

Vecāki pauda neapmierinātību par to, ka pašvaldībām nav pienākums nodrošināt medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus, piemēram, fizioterapiju, ārstnieciskās masāžas, jo nepieciešamība pēc tiem ir ļoti liela. Īpaši svarīgi tas ir bērniem, kuriem ir sarežģīti pierast pie jauniem speciālistiem un kuri ilgstoši apmeklē kādu konkrētu speciālistu, taču šis speciālists nesniedz valsts apmaksātus medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus.

Dažu bērnu, kuriem noteikta īpašas kopšanas nepieciešamība, vecāki izcēla pārlieku mazo atalgojumu asistentiem, aprūpētājiem. Tāpat vecāki vēlējās uzzināt, kā atrast profesionālus asistentus, aprūpētājus, uzsverot, ka šādu speciālistu pieejamība būtu jānodrošina pašvaldībai. Projekta “Vidzeme iekļauj” pārstāvji skaidroja, ka daļēji asistentu un aprūpētāju trūkumu var kompensēt, pēc būtības izmantojot jaunizveidotos pakalpojumus. Piemēram, tā vietā, lai bērns saņemtu aprūpētāja pakalpojumus, ir iespējams izmantot dienas aprūpes centru pakalpojumu, kur bērns ir pieskatīts, aprūpēts, kā arī socializējas ar citiem bērniem.

Vecāki pauda, ka nereti trūkst informācijas par pieejamajiem pakalpojumiem un būtu nepieciešams organizēt līdzīgas tikšanās ar sociālo dienestu pārstāvjiem vai citām iesaistītajām organizācijām (piemēram, rehabilitācijas centriem, slimnīcām), lai cilvēki būtu informēti par pakalpojumu saņemšanas iespējām. 

Šobrīd pašvaldībās tiek izstrādāti saistošie noteikumi, kas turpmāk noteiks saņemamo pakalpojumu klāstu, to saņemšanas un apmaksas kārtību no 2024. gada. Lai arī tik nozīmīgu atbalstu, kā tas bija projekta laikā, saņemt nebūs iespējams, tomēr ikviena pašvaldība sava budžeta iespēju robežās turpmāk plāno atbalsta pasākumus bērniem ar funkcionāliem traucējumiem.

Diskusijas notika deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros. Tā mērķis ir Vidzemes plānošanas reģionā palielināt ģimeniskai videi pietuvinātu un sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Vairāk: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti/vidzeme_ieklauj/info/ 

Informāciju sagatavoja: Ieva Upeniece, Vidzemes plānošanas reģions