Arhīva kalendārs

« November 2023 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Vidzemes plānošanas reģiona koordinatore remigrācijas jautājumos Inga Madžule piedalījās Berlīnes latviešu bērnu un kultūras biedrības rīkotajā svinīgajā pasākumā, kas tika organizēts par godu Latvijas Republikas proklamēšanas dienai. Pasākums, kas norisinājās 18. novembrī Berlīnē, pulcēja ap 200 dalībniekiem.

 

 

 

Pasākumu atklāja Berlīnes latviešu bērnu un kultūras biedrības vadītāja Vinnija Folkmane. Svinībās piedalījās arī Latvijas Republikas vēstniecības Vācija konsulārās nodaļas vadītāja Maija Bilsena.

Berlīnes latviešu bērnu un kultūras biedrība bija sagatavojusi krāšņu programmu, kur piedalījās gan Berlīnes latviešu mākslinieki – Lauma Skride, Agita Rando, Monta Wehrmanai, Gunārs Upatnieks, gan pašdarbības kolektīvi - Berlīnes koris, folkloras kopa “Rīta Rasa”, koklētāju ansamblis un Berlīnes latviešu skolas bērni. Svinību otrajā daļā notika danči un diskotēka, piedāvājot neformālu un priecīgu noskaņu.

Inga Madžule un viņas kolēģe Agnese Bokta no Zemgales plānošanas reģiona devās uz pasākumu, lai sniegtu informāciju un atbildes par remigrāciju Latvijā. Abām tika nodrošināts galds, kur viņas izvietoja bukletus un informatīvos materiālus, lai dalītos ar interesentiem.

I. Madžule stāsta ar pieredzi un secinājumiem pēc pasākuma: "Tiekoties ar tautiešiem, mani iepriecināja cilvēku atvērtība un atsaucība. Tomēr, runājot par atgriešanos Latvijā ar dažādiem cilvēkiem, vairākums nebija ieinteresēti šajā jautājumā, jo viņiem ir labs darbs un atalgojums. Cilvēki ir apmierināti ar dzīvi Vācijā. Taču iepriecina tas, ka daudzi Berlīnes latviešu regulāri, pat reizi trijos mēnešos, apmeklē Latviju, izmantojot ekonomiski izdevīgos lidojumus.

Mani arī iepriecināja patriotiskā noskaņa, kas bija jūtama pasākumā. Koncertā piedalījās viena no slavenajām māsām Skridēm – pašlaik Berlīnē dzīvojošā Lauma Skride, ar kuru izdevās aprunāties. Tāpat izveidoju vērtīgus kontaktus ar Berlīnes latviešu bērnu un kultūras biedrības vadītāju Vinniju Folkmani, kā arī ar vēstniecības konsulārās nodaļas vadītāju Maiju Bilsenu.

Patīkama iepazīšanās bija ar cēsnieci Aiju Uščinu, kura dzīvo netālu no Berlīnes un tirgo savā veikaliņā latviešu produktus, ko iepērk Latvijā no vietējiem ražotājiem. Aija regulāri brauc uz Latviju, tādēļ es piedāvāju iespēju satikties Cēsīs, kad viņa atkal viesosies dzimtenē.

Berlīnes latviešu rīkotais pasākums ne tikai piedāvāja kultūras baudījumu, bet arī veicināja informācijas apmaiņu un dialogu par dzīvi Latvijā, atvērti un silti uzņemot ikvienu, kurš izjūt saikni ar Latviju un tās kultūru.”

_____________

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions realizē funkciju "Diasporas likuma normu īstenošana (Atbalsta pasākums remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators")".      

Papildu informācijai: Inga Madžule, remigrācijas koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, remigracija PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr. +371 29374285

Informāciju sagatavojis: Dzintars Močs, sabiedrisko attiecību speciālists Vidzemes plānošanas reģionā, dzintars.mocs PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr. +371 28246484

Limbažos 2.decembrī notiks seminārs “Kā rūpēties par daudzdzīvokļu māju un samazināt enerģijas izmaksas?”, kurā aicināti piedalīties iedzīvotāji, daudzdzīvokļu ēku apsaimniekotāji un citi interesenti, kuriem rūp ēku energoefektivitāte, enerģijas patēriņa un izmaksu samazināšana, kā arī citi ēku atjaunošanas jautājumi. Seminārā padomos dalīsies Vidzemes plānošanas reģions kopā ar Limbažu novada pašvaldību, Elektrum Energoefektivitātes centru un Attīstības finanšu institūciju Altum.

Seminārs notiks 2. decembrī laikā no plkst. 11:00 līdz 14:30 Limbažos, domes ēkā Rīgas ielā 16. Pasākuma programma pieejama ŠEIT. Aicinām līdz 29. novembrim plkst. 17:00 pieteikt savu dalību, aizpildot reģistrācijas anketu. Dalību semināram iespējams pieteikt arī sūtot īsziņu ar savu vārdu un uzvārdu vai zvanot uz tālruni Vidzemes plānošanas reģiona Projekta vadītājai Maijai Riekstai mob. tel.  +371 26099521

Seminārā Elektrum Energoefektivitātes centrs vērsīs uzmanību uz to, kā katrs daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājs var pats rūpēties par savu privātīpašumu, ieviešot paradumus un risinājumus enerģijas patēriņa un izmaksu samazināšanai. Aplūkosim vairākus iemeslus, kāpēc dzīvokļu īpašniekiem nepieļaut mājas nonākšanu līdz avārijas stāvoklim un kāpēc ir svarīgi atjaunot ēku. Par pieejamo atbalstu stāstīs Attīstības finanšu institūcija Altum un Limbažu novada pašvaldība. Ar pieredzes stāstu un veiktajiem soļiem, izaicinājumiem dalīsies mājas vecākā no Cēsu pilsētas.

Semināru organizē EUROPE DIRECT VIDZEME centrs kopā ar Vidzemes plānošanas reģiona īstenoto Eiropas Savienības “Life” programmas projektu “Centrālās un Austrumeiropas ilgtspējīgas enerģētikas savienības reģionālo pārvalžu iniciatīvu izstrāde un ieviešana taisnīgas pārkārtošanās nodrošināšanai enerģētikas nozarē” (CEESEU-DIGIT).  Visu atbildību par semināra saturu uzņemas tā autori. Tas nekādā veidā neatspoguļo Eiropas Savienības oficiālo viedokli. Ne Eiropas Komisija, ne EASME neatbild par ievietotās informācijas izmantošanu.

Jautājumiem: Maija Rieksta, Vidzemes plānošanas reģions, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.nr. 26099521

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā. Saziņai: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv

Baltijas jūras reģiona projekta “BioBoosters” ietvaros aizvadītajā nedēļā, 16. novembrī, norisinājās “Aloja Starkelsen” hakatona “Kick-off” vebinārs, kurā piedalījās atlasītās komandas, Latvijas un ārvalstu mentori, kā arī uzņēmuma SIA “Aloja Starkelsen” pārstāvji ar sava izaicinājuma prezentāciju.

Vebināra laikā komandas iepazīstināja ar sevi un risinājumiem, kurus plāno attīstīt, lai uzlabotu uzņēmuma SIA “Alojas Starkelsen” CMMS sistēmas darbību. Lai padziļinātāk izprastu izaicinājumu un labāk sagatavotos gaidāmajam hakatonam, prezentāciju laikā gan komandām, gan SIA “Aloja Starkelsen” pārstāvjiem bija iespēja uzdot precizējošus jautājumus par nepieciešamajiem, kā arī jau izstrādes posmā esošajiem risinājumiem. 

Savu novērtējumu par komandu sagatavotajām prezentācijām vebināra noslēgumā izteica arī pieaicinātie mentori, kuri atzina, ka komandu izstrādātie risinājumi ir ļoti atšķrīgi, bet ar lielisku potenciālu ne tikai hakatona ietvaros, bet arī nākotnes CMMS sistēmu risinājumiem.

Kopumā dalībai “Aloja Starkelsen” hakatonā pieteicās deviņas komandas, no kurām atlasītas tika piecas - trīs no Latvijas (VITCAKE Ltd., SIA Ecommerce Technologies, AllDevice oficiālais pārstāvis Latvijā SIA Filter) un pa vienai no Vācijas (Fraunhofer IGP) un Somijas (Pinja Digital Oy). Lai iegūtu galveno balvu - iespēju parakstīt sistēmas piegādes līgumu ar SIA “Aloja Starkelsen”, izstrādātajam risinājumam jāatbilst vairākiem vērtēšanas kritērijiem: idejas realizācijas iespējamība; ietekme uz izaicinājumu; izmaksu efektivitāte; komandas veiktspēja; radošums; efektivitāte un risinājumu pieejamība. 

Hakatona izaicinājums

“Uzņēmums spēris soli pārmaiņu virzienā, jo palielinām savu produktu klāstu un tādējādi arī saražotās produkcijas apjomus, kas arī ir šī izaicinājuma pamats. Ņemot vērā to, ka Aloja Starkelsen nav liels, globāls uzņēmums, šobrīd nav iespējas atļauties starptautiski izstrādātus un dārgus IT risinājumus, bet tajā pašā laikā, neesam arī mazs lokālais uzņēmums, kas var strādāt ar pašreizējo sistēmu. Ar izaicinājuma palīdzību vēlamies atrast veidu, kā iegūt prognozējošu un profilaktisku rezerves daļu, instrumentu un ražošanas aprīkojuma apkopes sistēmu, kas strādātu saskaņā ar mūsu uzņēmuma pamatnostādnēm, sadarbotos ar citām struktūrvienībām – grāmatvedību, ražošanas līniju un noliktavas sistēmu, kā arī spētu paredzēt nepieciešamās līniju apkopes un remonta vajadzības,” atklāj J. Garančs.

Vairāk par hakatona norisi un izaicinājumu: https://ej.uz/imyf

Hakatons tiek organizēts sadarbībā ar:

Projekts “BioBoosters” uzsākts 2023. gada janvārī, to īsteno partneri no Somijas, Zviedrijas, Vācijas, Polijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas. Projekts ilgs trīs gadus un tā kopējais budžets ir 2,8 miljoni eiro. Projektu līdzfinansē Interreg Baltijas jūras reģiona programma.

Pamatinformācija par projektu: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti/pareja_uz_aprites_ekonomiku_baltijas_juras_regiona_bsr_bioboosters

Informāciju sagatavoja: Krista Blūma, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, krista.bluma PIE vidzeme PUNKTS lv, 26673396