Arhīva kalendārs

« November 2023 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Trešdien,  29. novembrī Rīgā (Domus Auditorialis, Zunda krastmalā 8 1. stāvs, 108. auditorija) notiks konference “Labākā prakse kūdras atradņu atjaunošanā”. Konferences mērķis ir apzināt un izplatīt informāciju par kūdras atradņu atjaunošanas nozīmi, labāko praksi un stratēģijām atjaunošanas iespēju plānošanā un lēmumu pieņemšanā. Pasākumu aicināti apmeklēt valsts, reģionālā un vietējā līmeņa pārstāvji, kuri atbild par reģionālo attīstību lauksaimniecības, vides, klimata un teritoriālās plānošanas jomās Latvijā, kā arī privātā sektora un nevalstisko organizāciju pārstāvjus un akadēmiskās aprindas.

Konferencē, piedaloties gan pašmāju, gan ārvalstu ekspertiem,  tiks aktualizēta diskusija par klimata mērķiem mežsaimniecības un lauksaimniecības sektoros un par praksi un izaicinājumiem emisiju mērīšanā un degradācijas līmeņu novērtēšanā. Vienlaikus tiks vērtētas arī  optimālas stratēģijas un pieejas kūdras atradņu atjaunošanai.

Pasākuma noslēgumā būs iespēja uzzināt par īstenošanā esošiem projektiem, kas tiek ieviesti ar mērķi atjaunot kūdras atradnes Latvijas teritorijā.

 

>> PROGRAMMA (.pdf)

>> Reģistrēšanās atvērta līdz š.g. 27. novembrim. (Pasākuma darba valoda – angļu; tiks nodrošināts sinhronais tulkojums).

 

Konference tiek organizēta Taisnīgas Pārkārtošanās platformas Tehniskās palīdzības ietvaros (JTP Groundwork) sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti.

 

Jautājumiem: Elīna Račko, telpiskās plānošanas speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, elina.racko PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, galvenā komunikācijas speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes restorānu pārstāvjiem ir iespēja piedalīties jaunā projektā, kas palīdzēs samazināt atkritumu daudzumu un veicināt resursu efektīvu izmantošanu ēdināšanas nozarē. Projekts “Ce4Re” (Aprites ekonomikas risinājumi restorānos) tika atklāts 8. novembrī Līgatnē, restorānā "Pavāru māja", kur notika informatīvais seminārs.

 

 

“Ce4Re” ir starptautisks sadarbības projekts, kuru īsteno Satakuntas lietišķo zinātņu augstskola un tās Tūrisma uzņēmējdarbības attīstības centrs kopā ar partneriem no Vidzemes plānošanas reģiona Latvijā, Ekomatcentrum Zviedrijā un Pyhäjärvi institūtu Somijā.

Projekta mērķis ir izstrādāt vienotus aprites ekonomikas risinājumus restorāniem, kas ietver pārtikas iegādes, gatavošanas un pasniegšanas posmus. Sadarbībā ar restorāniem un nozares ekspertiem tiks izstrādāti digitālie rīki, kas palīdz izveidot aprites ekonomikas principiem atbilstošas ēdienkartes un ļauj samazināt atkritumu apjomu.

Projekta ietvaros piedalīsies 300 restorāni, un vairāk nekā 60 no tiem aktīvi piedalīsies risinājumu izstrādē un testēšanā.

Atklāšanas seminārā restorānu pārstāvji varēja uzzināt vairāk par projektu un aprites ekonomikas principu ieviešanu restorānu nozarē. Viņi arī dzirdēja pieredzes stāstus no restorānu biedrības prezidenta Jāņa Jenža, Vides izglītības fonda vadītāja Jāņa Ulmes, Pavāru kluba vadītājas Svetlanas Riškovas un šefpavāra un restorāna "Pavāru māja" īpašnieka Ērika Dreibanta.

Projekta “Ce4Re” vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā Lienīte Priedāja-Klepere aicina restorānu pārstāvjus pieteikties dalībai projektā, kas sniegs viņiem iespēju uzlabot savu uzņēmējdarbības ilgtspēju un konkurētspēju. "Projekts Ce4Re ir lieliska iespēja restorāniem iegūt jaunas zināšanas un prasmes par aprites ekonomikas principiem un to, kā tos piemērot savā darbībā. Projekts arī sniegs restorāniem zināšanas un praktisku pieredzi izmaksu samazināšanā, kvalitātes, zīmola atpazīstamības un pievilcības uzlabošanā, kā arī vides aizsardzības un sociālās atbildības veicināšanā," viņa saka.

Projekta ieviešanas laiks: 01.09.2023. – 30.06.2026. Projekta kopējais budžets – 1 117 759,60 EUR, Vidzemes plānošanas reģiona budžets – 195 859,20 EUR

Seminārs tika organizēts Interreg Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2021.-2027.gadam projekta „Ce4Re” (Aprites ekonomikas risinājumi restorānos) (projekta Nr. #CB0100058) ietvaros.

"Ce4Re" ir Centrālā Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027.gadam projekts, ko finansē Eiropas Savienība un tā projekta partneri. Tomēr paustie uzskati un viedokļi ir tikai autora(-u) uzskati un viedokļi un ne vienmēr atspoguļo Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas uzskatus un viedokļus. Par tiem nav atbildīga ne Eiropas Savienība, ne Eiropas Komisija.

Lai iegūtu vairāk informācijas par projektu “Ce4Re”, apmeklējiet tīmekļa vietni: https://ej.uz/ce4re

 

Jautājumiem: Lienīte Priedāja-Klepere,  projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lv, t. 26133028

Informāciju sagatavojis: Dzintars Močs, sabiedrisko attiecību speciālists Vidzemes plānošanas reģionā, dzintars.mocs PIE vidzeme PUNKTS lv, t. 28246484

Vidzemes plānošanas reģions Valmierā uzņēmis 12 partnerorganizācijas no 7 valstīm, kas projekta “Ilgtspējīgas pārtikas sistēmu atbalstoša vide” (KISMET) ietvaros strādā pie ilgtspējīgiem risinājumiem vietējās pārtikas sistēmās  visā Baltijas jūras reģionā.

Vizītes ietvaros partneri tika iepazīstināti ar Vidzemes reģiona ekonomiskajiem pīlāriem, akcentējot kokrūpniecības, lauksaimniecības un pārtikas ražošanas lomu. Tika veikts ieskats Latvijas pārtikas bioekonomikas klastera darbībā un jaunizveidotā Gaujas Nacionālā parka bioreģiona konceptā, kas ir apņemšanās kopīgiem spēkiem visos iesaistes līmeņos veidot Gaujas Nacionālo parku dabai un klimatam draudzīgu, resursu taupīgu, dažādu sabiedrības grupu iekļaujošu un aprites ekonomikā balstītas uzņēmējdarbības atbalstošu.

Tika prezentēti arī tādi projekti kā "Cities 2030" un "Ce4Re Project", kas demonstrē apņemšanos pārveidot vietējās pārtikas sistēmas un ieviest aprites ekonomikai piemērotākas ēdienkartes restorānos, lai cīnītos pret pārtikas izšķērdēšanu. Ievērību partneru vidū izpelnījās REKO tirgus Valmierā, platforma, kas savieno vietējos ražotājus ar pircēju pieprasījumu, kā arī tādas unikālas iniciatīvas kā Mājas kafejnīcu dienas un rudens Restorānu nedēļa, kas koncentrējas uz vietējās un sezonālās pārtikas popularizēšanu.

Partneri atzina, ka vietējās alus darītavas “Valmiermuiža”, ilgtspējīga augsto dobju dārza “LAUX” un Grasbergu ģimenes saimniecības “Zilūži” apmeklējums un iepazīšanās ar Vidzemes plānošanas reģiona īstenotajiem projektiem un iniciatīvām ir uzskatāmi par labiem piemēriem, kā pašvaldībās un reģionos attīstīt ilgtspējīgas pārtikas sistēmas.

Vairāk informācijas: Maija Rieksta, projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

KISMET ir sadarbības iniciatīva, kas vērsta uz ilgtspējīgas pārtikas vides veicināšanu visā Baltijas jūras reģionā, un to finansē Interreg Baltijas jūras reģiona programma 2021.-2027.gadam. Apvienojot dažādas ieinteresētās puses, KISMET mērķis ir radīt ilgstošus risinājumus, kas veicina videi draudzīgu praksi, kā arī noturīgu un ilgtspējīgu nākotni.

Par projektu vairāk uzzināt iespējams šeit: https://interreg-baltic.eu/project/kismet/