Arhīva kalendārs

« June 2016 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Kocēnu novada Dikļos līdz 11. jūnijam norisinās Koktēlnieku plenērs. Pirmdien, 6. jūnijā, Vika pasaku parkā notika atklāšanas pasākums, bet laikā no 7. līdz 10. jūnijam Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centra vasaras terasē norisināsies radošās darbnīcas, meistarklases un lekcijas, kuras vadīs Latvijas Amatnieku kameras prezidents, inženierzinātņu doktors, RTU asociētais profesors Vilnis Kazāks, koktēlnieks Haralds Gerts un dizaineris Raimonds Cīrulis. Radošajās apmācībās piedalīsies RTU studenti, Vidzemes amatu mācības pedagogi un skolēni, kā arī laipni aicināts iesaistīties ikviens interesents!

Koktēlnieku plenēra laikā īpaši Vika pasaku parkam tiks veidotas aptuveni 10 jaunas koka skulptūras, kuru ideju skices ir veidojuši RTU studenti. Plenēra noslēgumā jaunā skulptūras tiks uzstādītas Vika pasaku parkā, lai turpmāk iepriecinātu ikvienu apmeklētāju. Jaunās figūras būs no rakstnieka Viktora Kalniņa (Viks) bērniem domātās daiļrades darbiem. Koktēlnieku plenēra noslēguma pasākums notiks 11. jūnijā plkst. 12.00. Pasākumā ar muzikāliem priekšnesumiem uzstāsies Dikļu pūtēju orķestris.

Vika pasaku parks tika izveidots 2006. gadā, un ik gadu to apmeklē aptuveni 5000 viesu. Vika pasaku parkā var sastapt divdesmit astoņus Vika pasaku varoņus, kurus no koka darinājuši tēlnieki brāļi Rūrāni. Šeit savu mājvietu raduši gan Ness un Nessija, gan Rūņu Dūķītis, gan citi tēli. Vika pasaku parka vadmotīvs ir rosināt bērnus iepazīt viņiem domāto literatūru, tādējādi veicinot iztēles attīstību. Viks ir vairāku literāro balvu un prēmiju laureāts. Vairāk informācijas par Vika pasaku parku www.vikaparks.dikli.lv

 

Informāciju sagatavoja:

Eva Eglīte

Attīstības nodaļas vadītāja

Kocēnu novada dome

Tālr.: 26422411

E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv

 

18. jūnijā Alūksnes Pilssalā aicinām uz trešo Alūksnes Zušu festivālu, kas apmeklētājiem piedāvās dažādas muzikālas un sportiskas izdarības, atraktīvus konkursus, andelēšanos tirdziņā un Jāņu ielīgošanu zaļumballē.

Festivāls sāksies jau dienas pirmajā daļā, kad Alūksnes un Apes novada fonda Jauniešu ideju laboratorija aicina uz aktīvās atpūtas pasākumu “Zušu skrējiens” Pilssalas stadionā. Skrējiena rīkotāji dalībniekiem piedāvās divas distances. Pulksten 11.00 stadionā tiks dots starts 7 kilometru skrējienam lielākajiem dalībniekiem, savukārt pulksten 12.00 turpat stadionā notiks stafetes skrējiens bērniem līdz 13 gadu vecumam. Dalībnieki skrējieniem varēs reģistrēties no pulksten 10.00 līdz 10.50 norises vietā. Pasākuma laikā ikviens varēs ar savu ziedojumu atbalstīt projektu “Jauniešu projektu konkurss #2”. Skrējienu uzvarētājus gaida īpašas, svētkiem atbilstošas balvas.

Pēcpusdienā pulksten 15.00 Pilssalas estrādē Zušu festivāla atklāšanā Alūksnes novada deju kolektīvi izdejos jestrus deju soļus koncertā “Precinieki nāk”. Savukārt no pulksten 17.00 līdz 19.30 Pilssalas teritorijā būs dažādas aktivitātes festivāla apmeklētājiem – te varēs izmēģināt savus spēkus vairākos konkursos, piemēram, zušu ātrēšanā, dziedāt skaistākās ziņģes ar muzikantiem Normundu Veļķeri un Arni Rappu, kā arī iegādāties sieru, alu, zušus un citus labumus amatnieku tirdziņā. Ieeja uz koncertu un festivāla aktivitātēm – bez maksas.

Vakarā pulksten 20.00 Pilssalas estrādē uz koncertu “Ne silts, ne auksts” aicina novadnieka Laura Amantova vadītais muzikālais kolektīvs “Mirage Jazz orchestra”, Juris Vaivods un Dailes teātra dziedošie aktieri Ieva Segliņa, Ērika Eglija un Gints Andžāns. Savukārt pulksten 22.00 Pilssalas estrādē uz Jāņu ielīgošanas zaļumballi aicina Vilnis Dumpis un “Deju orķestris”. Ieejas biļetes uz vakara pasākumiem iepriekšpārdošanā var iegādāties par 5 eiro Alūksnes Kultūras centrā, pasākuma dienā tās maksās 7 eiro, savukārt uz zaļumballi – 5 eiro.

Jāpiebilst, ka šajā dienā Alūksnes Pilssalā notiks arī piektās starptautiskās sacensības pludmales volejbolā “Katrīnas kauss”, kas šogad kā trešais posms iekļautas arī Latvijas Tautas sporta asociācijas čempionātā.

 

Informāciju sagatavoja:

Evita Aploka,

Alūksnes novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749

www.aluksne.lv

Valmieras muzeja Pilskalna ielas ēkā 9.jūnijā plkst. 12.00 tiks atklāta ziedu izstāde “Īrisu svētki”.

Īrisa izcelsmes vieta ir Vidusjūras apgabals. Ir zināmas 250 savvaļas īrisu sugas Āzijā, Eiropā, Ziemeļamerikā un Ziemeļāfrikā. Arī Latvijā īrisi pazīstami jau sen. Vēl šodien sastopamas senas īrisu šķirnes, kuras no muižu parkiem latviešu zemnieku puķu dārziņos ieceļojušas 19.gadsimtā. Astoņdesmito gadu vidū, kad Rīgā tika sarīkotas pirmās lielās īrisu ziedu izstādes un plašāka publika ieraudzīja tā laika jaunākās amerikāņu selekcijas augsto bārdaino īrisu šķirnes, sākās īrisu “bums”. 20. gadsimta 30. gados Latvijā ieceļojušas Vācijā un Francijā selekcionētas īrisu šķirnes, taču ilgstoši īrisu audzēšana nebija populāra, priekšroku dodot tulpēm, narcisēm, gladiolām un dālijām, tāpēc interesants ir fakts, ka 80.gadu vidū pirmajā puķu stādu izsolē Latvijā tika piedāvāti tieši īrisu stādi. Dažus īrisu stādus izsolē pārdeva pat par 100 un vairāk rubļiem. Pēc “dzelzs priekškara” krišanas īrisu audzēšana kļuvusi arvien populārāka, tagad tie ir vasaras sākuma akcents gandrīz katrā dārzā.

Īrisu ziediem ir bagātīga un daudzveidīga nokrāsa, tos kā kultūraugus kultivē jau divus tūkstošus gadu. Īrisus augstu vērtē ne tikai pēc to skaistajiem ziediem, smaržas, bet arī pēc sakņu aromāta. Īrisu sakņu izvilkumus lieto rūpnieciskajā parfimērijā, konditorejas izstrādājumos un alkoholisko dzērienu rūpniecībā. 

Īrisiem (Iris) nosaukumu ir devis Hipokrāts. Grieķu mitoloģijā īrisa vārds ir dievietei, kura nolaidās no Olimpa, lai cilvēkiem darītu zināmu dievu gribu. Sengrieķu vārds “iris” nozīmē varavīksne.

Izstāde Valmieras muzejā tapusi sadarbībā ar Latvijas gladiolu un īrisu biedrību.  Aptuveni 100 dažādu šķirņu īrisu ziedi būs apskatāmi 9., 10. un 11. jūnijā. Izstādes laikā par ziedu īpašībām, izcelsmi, vēsturi stāstīs biedrības pārstāvji. Interesenti varēs ne vien apskatīt un baudīt ziedu daudzkrāsainību, bet arī iegādāties stādu gumus.  

Izstāde būs atvērta 9.jūnijā no plkst. 12.00 līdz 19.00, 10.jūnijā no plkst. 10.00 līdz 19.00 un 11.jūnijā no plkst. 8.00 līdz 17.00.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.: 26443410