Arhīva kalendārs

« June 2016 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Uzreiz pēc Jāņiem, no 26. jūnija līdz 1. jūlijam, Madonas novadā notiks Latvijas Kultūras akadēmijas organizēta ekspedīcija Sāvienas ezera krastos. Ekspedīcijā, kuru vadīs arheologs, profesors Juris Urtāns, piedalīsies Latvijas kultūras akadēmijas tradicionālās kultūras studenti un pasniedzēji, kā arī biedrības „Zemūdens kultūrvēsturiskā mantojuma asociācija” pārstāvji.

Ekspedīcijas laikā paredzēts veikt kompleksus pētījumus, izzinot gan arheoloģisko, gan zemūdens, gan mutvārdu mantojumu Sāvienas ezerā un tā krastos. Ekspedīcijas dienās iecerēts satikt vietējos iedzīvotājus un uzzināt dažādus stāstus par un ap ezeru, kā arī Sāvienas apkārtnes vietu nosaukumus. Notiks arī ezera krastu apsekošana, izzinot kultūrvēsturiskās ainavas attīstību Sāvienā.

Nopietnākais darbs paredzēts zemūdens izpētē. Iepriekš apkopotās ziņas ļauj izteikt prognozes, ka Sāvienas ezers pirms vairākiem gadu simtiem ir bijis cieši saistīts ar cilvēku klātbūtni.  Līdz šim Sāvienas ezerā ir atrasti koka konstrukciju fragmenti un vairākas senlietas, kas nodotas glabāšanā Madonas muzejam. Šovasar sadarbībā ar Zemūdens kultūrvēsturiskā mantojuma asociāciju   plānots veikt pamatīgākus pētījumus ezerā, izmantojot zemūdens sūkni – ežektoru. Ar ežektoru pagaidām Latvijā zemūdens arheoloģiskajā izpētē vēl nav strādāts, taču šādas tehnikas izmantošana paver daudz plašākas iespējas rezultātu atklāšanā.  Zemūdens pētījumus Sāvienas ezerā atbalsta uzņēmējs Kaspars Aleksandrovs, kurš, uzzinot par plānoto ekspedīciju   un izprotot ierobežotās tehniskās iespējas, kā arī paredzamo izpētes darbu nozīmīgumu, uzdāvināja  visu nepieciešamo zemūdens sūknim. Ežektors jau šobrīd darbam ir gatavs,  Zemūdens kultūrvēsturiskā mantojuma asociācijas   tehniskais eksperts Laimnesis Markuuns sūkni ir salicis kopā,  papildinot ar vajadzīgajām detaļām.

Plānots, ka īstenotie pētījumi Sāvienas ezera krastos dos jaunas ziņas par senā dzīves modeļa izpratni   un  sniegs nozīmīgu ieguldījumu Vidzemes kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanā un saglabāšanā.  Kā zināms, tikai Vidzemes kultūrvēsturiskajam novadam ir piederīgs savdabīgs arheoloģisko dzīvesvietu veids Latvijā – senās ezermītnes jeb ezerpilis. Tās savulaik, 20.gs. 50. – 60 gados, Vidzemes centrālajā daļā starp Cēsīm, Madonu un Gulbeni atklāja leģendārais arheologs Jānis Apals. Plašāk pētītā un pazīstamā ezerpils starp līdz šim zināmajām 10 ezermītnēm Vidzemē atrodas Āraišu ezerā. Vai Sāvienas ezerā arī kādreiz ir bijusi ezermītne, tas atklāsies ekspedīcijas dienās.

Ekspedīcija notiek Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstīta projekta  “Sāvienas ezera kultūrvēsturiskais mantojums” ietvaros. Plānots, ka rudens pusē vietējie iedzīvotāji tiks iepazīstināti plašāk ar ekspedīcijas rezultātiem, rīkojot pasākumu Madonas novadā.

 

Informāciju sagatavoja:

Juris Urtāns

juris.urtans PIE lka.edu PUNKTS lv; 67114816, 29485326

Valmieras Tūrisma informācijas centrs šā gada jūnijā ir izdevis jaunu ceļvedi „Māksla un arhitektūra”, kurā apkopota informācija par mākslas un arhitektūras objektiem, īpašām vērtībām Valmieras pilsētā.

Jaunajā ceļvedī iekļauta informācija par skulptūrām, pieminekļiem, vides objektiem, kā arī arhitektoniski vērtīgām un vēsturiski nozīmīgām ēkām. Mākslas zinātņu doktors, ceļveža tekstu autors Jānis Kalnačs ievadvārdos raksta: „Šis ceļvedis veidots, lai pamudinātu apstāties un ieskatīties laika liecībās, novērtēt aizgājušo laiku ieceres un iespējas, gaumi un reprezentācijas tieksmes.”
 
Ceļvedī esošā informācija ļaus izzināt daudzu objektu un ēku vēsturi, piemēram, par Valmieras muzeja ēku kompleksu – kas tajās ir atradies agrāk un kādu funkciju tās pilda šodien. Ceļvedī vērsta uzmanība arī uz mūsdienās joprojām nenovērtēto kultūras mantojuma daļu. Tas atklās zinātkārajiem interesantus faktus par objektiem un ēkām, kurām ikdienā, ejot garām, iespējams, pat nepievēršam uzmanību.
 
Izdevums papildināts ar objektu un ēku fotogrāfijām, kā arī pie objektu aprakstiem pievienotas audio gida ikonas, kas ceļveža lasītājam dos iespēju uzzināt par konkrēto objektu vairāk. Lai noklausītos audio informāciju par kādu objektu vai ēku, aicinām zvanīt 64222322 vai 25440011.
 
Jāpiebilst, ka Valmierai īpaši postoša bija Otrā pasaules kara nogale un 1944.gada septembris, kad nodega gandrīz viss Valmieras vēsturiskais centrs. No pilsētas senākās vēstures saglabājušies tikai daži objekti: Valmieras Svēta Sīmaņa baznīca, viduslaiku pilsdrupas un Valmieras muzeja ēku komplekss.
 
Ceļvedis ir izdots latviešu valodā un pieejams Valmieras tūrisma informācijas centrā. Tā elektroniskā versija lejupielādei pieejama interneta vietnēhttp://ejuz.lv/96k.
 
           
Informāciju sagatavoja:
Aiga Akmentiņa
Valmieras Tūrisma informācijas centra
tūrisma projektu vadītāja
Mob. tālr.: 26308785
aiga.akmentina PIE valmiera PUNKTS lv

No 1. jūnija līdz 8. oktobrim Valmieras Tūrisma informācijas centrs (TIC) sadarbībā ar Kocēnu, Burtnieku un Beverīnas novadiem, kā arī Cēsu un Viljandi (Igaunija) pilsētām aicina ikvienu – individuālu ceļotāju, ģimenes ar bērniem, draugu kompānijas, ceļotāju grupas – piedalīties vasaras tūrisma akcijā “Ceļo līdz 100!/Reisi 100-ni!”.

Lai piedalītos akcijā, interesentam jādodas pēc akcijas bukleta uz Valmieras TIC, Cēsu TIC, Viljandi TIC, kādu no apkārtējo novadu tūrisma informācijas punktiem vai akcijā iesaistītajiem apskates objektiem. Ceļotājiem līdz 8.oktobrim, kad Valmierā noritēs slavenais Simjūda tirgus, jāapmeklē vismaz desmit no 30 objektiem, viesojoties katrā novadā un pilsētā kaut vienu reizi un izmantojot tur piedāvātos tūrisma pakalpojumus. Ciemojoties apskates vietā, akcijas dalībniekiem jābūt īpaši vērīgiem, jo jānoskaidro arī pareizā atbilde uz jautājumu, kas minēts bukletā pie katra apskates objekta. Piemēram, kāda ir visbiežāk sastopamā koku suga Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parkā? Kas agrākos laikos mita Valmiermuižas zirgu stallī? Cik augsts ir Viljandi vecais ūdenstornis? Par pareizu atbildi uz jautājumu saņemsiet īpašu uzlīmi, kas jāielīmē akcijas bukletā.

Kad apceļoti vismaz desmit no 30 objektiem, aizpildītais akcijas buklets līdz 22. oktobrim jāaiznes vai jānosūta pa pastu uz Valmieras TIC Rīgas ielā 10 (Valmiera), uz Cēsu TIC Pils laukumā 9 (Cēsis) vai Viljandi TIC Vabaduse plats 6 (Viljandi).

Akcijas noslēguma pasākums plānots 5. novembrī, kad 31 ceļotājs pēc nejaušības principa saņems veicināšanas balvas no tūrisma akcijā iesaistītajiem uzņēmumiem un galveno pārsteigumu – tūristu velosipēdu, ko sarūpējusi Valmieras pilsētas pašvaldības, Viljandi pilsētas pašvaldība, tūrisma un aktīvās atpūtas inventāra veikals “Gandrs” un pašvaldības aģentūra “Cēsu Kultūras un tūrisma centrs”.

Vasaras tūrisma akciju “Ceļo līdz 100!/Reisi 100-ni!” atbalsta: Valmieras muzejs, Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parks, kinoteātris “Gaisma”, Gaujas tramvajs, piemājas saimniecība “Vīnkalni”, “R Chocolate”, Brenguļu alus darītava, Inga Logina, zemnieku saimniecības “Abullāči” un “Adzelvieši”, SIA “Valmiermuižas alus”, Burtnieku Tūrisma informācijas punkts, atpūtas kompleksi “Avoti” un “Mazais Ansis”, Vaidavas keramikas ražotne, “Zirgaudzētava Kocēni”, Valmiermuižas stallis, šķirnes trušu audzētava “Mežiņi”, Mucu muzejs “Nu, liela muiža!”, Cēsu Vīna bārs, ZOO “Rakši”, aktīvās atpūtas centrs “Supervāvere”, Cēsu viduslaiku pils, “Mazā Brīnumzeme”, Kondase Mākslas centrs, Viljandi muzejs, Bonifatiuse ģilde, Olustveres muiža un Viljandi vecais ūdenstornis.

Valmieras TIC vasaras tūrisma akciju organizē jau ceturto gadu, šogad aicinot iepazīt arī Valmieras sena un laba drauga, Hanzas pilsētas Viljandi un novada tūrisma piedāvājumu. Tāpat akcijas laikā iespējams izzināt Hanzas pilsētas – Cēsu – tūrisma piedāvājumu un, protams, Kocēnu, Burtnieku un Beverīnas novadu vilinājumu.

Akcijas mērķis ir veicināt Latvijas un Igaunijas iepazīšanu, jo jau 2018.gadā tiks atzīmēta Latvijas un Igaunijas valstu 100 gadu jubileja. Tādējādi arī akcijas nosaukums nav nejaušs – tas mudina turpināt iepazīt dzimto zemi, izzināt skaistākās vietas, viesmīlīgākos saimniekus, gardākos ēdienus un gadu simtiem mantotās kultūras, amatniecības tradīcijas un citas zintis. Tādējādi akcija mudina mūs ceļot līdz pat sirmam vecumam, gūstot pozitīvas emocijas, jaunu pieredzi un prieku, ko sniedz skaistas vietas, laipni atvērtas durvis un cilvēku sirds siltums.

Informācija par akciju tūrisma vortālos www.visit.valmiera.lvwww.visit.cesis.lv un www.visitestonia.com.

 
Informāciju sagatavoja:
Inita Kūlīte
Valmieras Tūrisma informācijas centrs
Tūrisma informācijas konsultante
Mob. tālr.: 25664420