Arhīva kalendārs

« January 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

No 12. janvāra līdz 31. martam Blomes bibliotēkā (Cēsu iela 13, Blome) apskatāma foto izstāde „Smiltene viesu un pašu acīm”. Izstādes fotogrāfijās redzama Smiltenes daba, ēkas, baznīcas, cilvēki ikdienas gaitās, pilsēta no dažādiem skatu punktiem.

 

Foto izstādes idejas autore ir smilteniete Agita Ļeļeva. Viņa ne vien pati aizrāvusies ar fotografēšanu, bet aicinājusi atsaukties arī citus smilteniešus, kuriem patīk fotografēt, lai kopīgi izveidotu foto izstādi un dibinātu fotoklubu Smiltenē.

Liela daļa darbu tapuši sadarbībā ar Valmieras fotomīļiem. Izstādē aplūkojamo fotogrāfiju autori ir: Alvis Sokolovs, Aleksejs Koziņecs, Aivis Stračinskis, Santa Sinka, Lija Vilciņa, Sandra Gredzena, Elīna Sokolova, Alberts Šalkonis Ozoliņš, Inga Zaļkalne, Agnis Melderis, Evija Ziemiņa, Vidaga Āboliņa, Agita Ļeļeva, Laura Ziemane, Jūlija Vaitkuna.

Oktobra beigās fotogrāfijas bija izstādītas tirdzniecības centrā „Centrs”. Izstādes sagatavošanu atbalstīja Smiltenes novada dome, firma „Madara 89”.

Bibliotēkā apskatāma arī blomēnietes Ināras Ustinovas keramikas trauku kolekcija un blomēnietes Tautas daiļamata meistares Birutas Krūzes lina sedziņas.

 

Informāciju sagatavoja:

Smiltenes novada TIC vadītāja

Sanda Veismane

T: 26428336

12. janvārī svinīgā Mūzikas ierakstu gada balvas Zelta Mikrofons 2014 ievadceremonijā LNO Jaunajā zālē paziņoja šī gada nominantus 18 kategorijās, vēsta informācija mūzikas ierakstu gada balvas mājaslapā. To vidū kategorijā “Labākais vokālās un kora mūzikas albums” ir nosaukts arī Valkas novada domes izdotais kompaktdisks “Jānim Cimzem 200”.

Pasākuma organizatori apliecina, ka iekļūšana nominantu vidū jau ir uzvara. Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis, komentējot ieraksta iekļūšanu labāko vidū, ir gandarīts, ka, pateicoties augstajam novērtējumam, vēlreiz izskanēs izcilā latviešu kultūras darbinieka J.Cimzes vārds un daudz vairāk cilvēku uzzinās par viņa devumu:

 “Šis kompaktdisks tiešām ir unikāls projekts, jo pirmo reizi latviešu mūzikas vēsturē vienā ierakstā atrodamas tik daudz J.Cimzes apdarinātas tautasdziesmas, kā arī trīs jaundarbi, kurus pasūtījusi Valkas novada dome”.

Diskā ir iekļautas gan Vispārējos latviešu Dziesmu svētkos skanējušas Cimzes tautasdziesmu apdares, gan plašu atzinību neieguvušas latviešu tautasdziesmu apdares. Ieraksta beigās dzirdami Raimonda Paula, Mārtiņa Brauna, Selgas Mences skaņdarbi ar Jāņa Petera radīto dzejas ciklu „Stiprā pils – Dziesmu rota”, kuri pirmatskaņojumā skanēja latviešu un igauņu lielkoncertā “Cimzes kods” 31.maijā Valkas brīvdabas estrādē. Dziesmas kompaktdiskā izpilda Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris “Sōla” diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā.

“Gandarījums, ka projekts ir saņēmis novērtējumu arī no profesionāļu puses. Ceram, ka līdz ar šo nomināciju, kompaktdisks iegūs otro elpu un par to uzzinās daudz vairāk cilvēku”, tā – V.A. Krauklis.

Zelta Mikrofona nominantiem pirmo reizi pasniegs īpašu apliecību, kurā norādīta kategorija, kurā ieraksts vai dziesma nominēta Mūzikas ierakstu gada balvai Zelta Mikrofons 2014.

Svinīgā Mūzikas ierakstu gada balvas Zelta Mikrofons 2014 ceremonija notiks 24. februārī. Krāšņo ceremoniju apmeklēs visi nominanti, žūrijas pārstāvji un atbalstītāji, bet ikviens Latvijā radītās mūzikas cienītājs svinīgo koncertceremoniju varēs vērot kanālā LNT un tiešraidē portālā Skaties.lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Brūvere

Valkas novada Sabiedrisko attiecību speciāliste

Ceturtdien, 15.janvārī Cēsu Jaunās pils bēniņu zālē tiks atklāta tekstilmākslinieces Ivetas Vecenānes dzīves priecigā un krāsainā darbu izstāde “Virmojums”. Māksliniecei šī būs otrā personālizstāde Cēsīs.

Iveta Vecenāne beigusi LMA Tekstilmākslas nodaļu un izstādēs piedalās kopš 1986.gada. Darbojas tekstilmākslā gobelēni, gleznojumi uz zīda, tērpu dizains, tekstildizaina rotas un grafiskajā dizainā, grāmatu ilustrācija un rakstniecībā - sarakstījusi un ilustrējusi vectētiņa Antoniņa plašajai dzimtai veltītas grāmatas.

Iespējams, Iveta Vecenāne šobrīd pasaulē ir pirmā un vienīgā māksliniece, kas auž ar dzintara diegu. Ar augsto tehnoloģiju palīdzību to radījusi Rīgas Tehniskās universitātes zinātniece Dr.Inga Lukašenko. Darbi sajūsminājuši skatītājus Romas Etrusku muzejā, Kanādā, Vācijā, Ukrainā, Berlīnē. Pagājušajā gadā mākslinieces gobelēns bija eksponēts Francijā, Anžēras muzeja izstādē līdzās gobelēna vecmeistaru darbiem.

Māksliniece saka: ‘’Ar prieku gaidu, kad Cēsīs pirmo reizi tiks izstādīts gobelēns – Trauks I un Trauks II, kā tas ir sākotnēji  manis iecerēts. Tas veidots kā diptihs. Interesanti ir tas, ka katram gobelēnam tāpat kā cilvēkam ir savs liktenis, dzīves ceļš. Tā Trauks I ir piedalījies starptautiskajā izstādē ARTAPESTR un šīs izstādes ietvaros pabijis Dānijā, Somijā, Zviedrijā, Francijā. Trauks II piedalījies personālizstādē Berlīnē, bet Latvijā tie nav satikušies, man būs svarīgi redzēt šo tikšanos, jo tam apakšā  ir mans stāsts.’’

Cēsīs redzamā izstāde maijā ceļos uz Luksemburgas Abatijas kapelas zāli.

2014.gadā Latvijas vēstniecība ASV izveidoja mākslinieces izstādi Vašingtonā, tad tā ceļoja uz Sanfrancisko un februārī plānota Bostonā. Gobelēns ar dzintara pavedienu maijā tiks izstādīts Zeltkaļu centrā Londonā un jūnijā Uzbekistānā.

Izstāde apskatāma līdz 1.martam.