Arhīva kalendārs

« January 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Līdz 30. janvārim Valmieras Valsts ģimnāzijas mākslas galerijā „Ledus pagrabs” apskatāmi mākslinieka un grāmatu ilustratora Māra Subača darbi izstādē „Debesu ainavas”.

Kā pastāstīja darbu autors, ekspozīciju veido trīs daļas: „Pirmajā daļā aplūkojami mani linogriezumi un sietspiedes, kas tapuši 1995.-1997. gadā. Linogriezumu tehnika ir manis radīta. Otrajā daļā skatāmi 90. gadu beigās radītie zīmējumi, kas mani nesen „uzrunāja”, proti, bija sajūta, ka pienācis laiks tos atkal parādīt plašākai publikai. Savukārt izstādes trešajā daļā eksponēti pavisam jauni zīmējumi.”

Par saviem zīmējumiem Māris Subačs stāsta, ka tā ir viņa personīga improvizācija – veids, kā uzzīmēt Dieva klātbūtni, kā arī netveramās laicīgās lietas, piemēram, gaisu, smaržu, prieku, mīlestību u.c. „Mani darbi ir meditācijas objekts, proti, tos radot, es meditēju, sakārtoju savas domas, risinu problēmas. Turklāt man patīk „izvilkt no plaukta”, aplūkot un izrādīt savus darbus arī ilgu laiku pēc to izstrādāšanas, jo tie „stāsta” pavisam kaut ko citu,” atzīst M. Subačs.

Māris Subačs ir dzejisks mākslinieks, kurš savas izjūtas un domas fiksē kontūrzīmējumos. Ar lakonisko, vienkāršo līniju viņš panāk domas blīvumu, rada darbam garīgu piepildījumu. Katru zīmējumu mākslinieks papildina ar rakstītu vārdu vai filozofisku sentenci. Dzimis Rīgā 1963.gadā. 1988.gadā beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas grafikas nodaļu, ir Mākslinieku savienības biedrs. Kopš 1997.gada raksta grāmatas un ilustrē. Tās tapušas sadarbībā ar teologu Juri Rubeni.

Mākslas galerijas „Ledus pagrabs” darba laiks: darba dienās no plkst. 9.00 līdz 14.00.

 

Informāciju sagatavoja:

Justīne Deičmane

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob. tālr.: 26186068

 

 

Līdz 2015. gada 9. februārim Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) aicina tautas lietišķās mākslas meistarus, stāstniekus, teicējus, muzikantus un ikvienu, kam rūp tradicionālās kultūras vērtību saglabāšana un tālāknodošana, pieteikt savu dalību projektā „Satiec savu meistaru! 2015”. Šogad pasākums visā Latvijā norisināsies no 27. līdz 29. martam.

„Satiec savu meistaru!” ir 2009. gadā aizsāktās Tradicionālo prasmju skolas turpinājums, kas iekļauts kopīgā Eiropas projektā „Eiropas amatu prasmju dienas”. Līdzīgi pasākumi, kur tradicionālo prasmju zinātāji uzņem pie sevis mācekļus, vienlaikus notiek arī Francijā, Spānijā, Itālijā, Beļģijā un citās pasaules valstīs.

Projekta būtība ir vēstīt plašākai sabiedrībai par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantošanu, kā arī meistariem, viņu zināšanām un prasmēm. „Satiec savu meistaru!” rīkotāji pasākuma ietvaros vēlas veicināt sadarbību vietējo kopienu, nevalstisko organizāciju, valsts un pašvaldību institūciju, kā arī privāto organizāciju starpā nemateriālā kultūras mantojuma izpausmju un to lietpratēju, kā arī Dziesmu un deju svētku tradīcijas apzināšanā un popularizēšanā.

Pasākuma norises forma ir brīva - aicinām rīkot meistardarbnīcas, individuālas nodarbības, atvērtās darbnīcas, paraugdemonstrējumus, lekcijas, priekšlasījumus, koncertus vai dančus un kopīgu muzicēšanu.

Ik pavasari pasākums kļuvis par gaidītu notikumu, un aizvadītajos gados „Satiec savu meistaru!” meistaru darbnīcās, studijās, muzejos, skolās, kultūras centros, bibliotēkās un pat meistaru dzīvesvietās apmeklējuši vairāk nekā 13 tūkstoši dažādu paaudžu interesentu. „Satiec savu meistaru!” ir ne tikai iespēja apmeklētājiem apgūt ko jaunu, tā ir iespēja arī pašiem meistariem veidot jaunas sadarbības, gūt patīkamas emocijas un gandarījumu.

 „Satiec savu meistaru! 2015” nolikums un pieteikuma anketa pieejama www.satiecsavumeistaru.lv un Latvijas Nacionālā kultūras centra mājas lapā www.lnkc.gov.lv/jaunumi/piesakies-ssm-2015/

Kontaktpersona: Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena linda.rubena PIE lnkc.gov PUNKTS lv, 67228985

 

Informāciju sagatavoja

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv  

Aizgājušā gada nogalē tika īstenots labdarības projekts, kura laikā Valmieras Pārgaujas sākumskolas skolnieki un Latvijas Kristīgās studentu brālības (LKSB), Valmieras novada fonda Jauniešu ideju laboratorijas (VNFJIL) un Vidzemes Augstskolas (ViA) jaunieši apciemoja 55 Valmieras vientuļos sirmgalvjus ar gardām svētku dāvaniņām. Kopā Valmierā un tās apkaimes novados svētku dāvaniņas tika pasniegtas 309 pensionāriem, ko koordinēja Valmieras novada fonds.

Sintija Mūrniece, projekta koordinatore, uzsver, ka šogad ir gūta liela atsaucība no Valmieras jauniešiem. “Šāda labdarības akcija vecajiem ļaudīm var padarīt dienu un svētkus īpašākus. Daudzu apciemojumu laikā jauniešiem un senioriem raisās kopīgas sarunas pie tējas krūzes,” atzīst Sintija. Jauniešiem pēc veco cilvēku apciemošanas ir radušās vairākas atziņas un pārdomas. Dažas no tām iespējams redzēt ViA studentu raidījumā “Re:Students” https://www.youtube.com/watch?v=LmfgYN51WLE.

Arī Samanta (JIL) pēc apciemojuma ir sapratusi, ka pat valodas nezināšana nav šķērslis, lai iepriecinātu vientuļos sirmgalvjus. Sindija (JIL) akcijā piedalās jau otro gadu, apciemojot to pašu kundzi, ar kuru pat izdevies atrast kopīgas intereses. “Pensionāre, kuru apciemoju, ir rakstniece, savukārt es rakstu dzeju. Kundzi esmu apciemojusi vēl pāris reizes, kad esam ļoti jauki pasēdējušas un parunājušas par manu dzeju,” stāsta Sindija.

Mārtiņš (LKSB), kas akcijā piedalās pirmo gadu, atzīst, ka guvis tikai pozitīvas emocijas un jaunu pieredzi. Nav jāšaubās, ka jau pēc neilga laika pie kāda no šo pensionāru durvīm atkal klauvēs kāds smaidīgs jaunietis, ienesot vientuļo sirmgalvju dzīvē kādu gaišumu. Taču šoreiz jau tas notiks pēc jauniešu pašu iniciatīvas.

Īpašu paldies sakām Borisa un Ināras Teterevu fondam, kuri jau trešo gadu palīdz sagādāt svētku dāvaniņas Valmieras un tās apkaimes vientuļiem senioriem. Līdzīgi ar kopienu fondu starpniecību svētku paciņas nonāk pie sirmgalvjiem arī citviet Latvijā.

 

Informāciju sagatavoja:

Doloresa Lapiņa,

Vidzemes Augstskolas studente, labdarības akcijas dalībniece

E-pasts: doloresa.lapina PIE va PUNKTS lv

http://www.vnf.lv