Arhīva kalendārs

« November 2013 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Piektdien, 8.novembrī, no plkst.14.00 līdz 17.00 Valmieras Kultūras centra foajē norisināsies īpaša sarkanbaltsarkano lentīšu locīšanas akcija, kurā aicinātas piedalīties ģimenes kopā ar bērniem un vecvecākiem, jaunieši, skolēni, studenti un citi interesenti.

            Lentītes būs iespējams locīt gan sev, gan citiem, un tās pēc tam tiks dalītas iedzīvotājiem Valmieras Tūrisma informācijas centrā, Valmieras Kultūras centrā, Valmieras pilsētas pašvaldībā, kā arī Lāčplēša dienas un Latvijas Republikas proklamēšanas dienas pasākumos.

           

Jāpiemin, ka Latvijas iedzīvotāji ir aicināti piedalīties šādā patriotisma veicinošā akcijā jau sesto gadu – piespraust sarkanbaltsarkanu lentīti stilizēta skaitļa 11 formā, kas norāda uz 1919.gada 11.novembri, kad tika izcīnīta izšķirošā cīņa pret Bermonta karaspēku. Turklāt lentītes salocīšanas veids līdzinās starptautiski atzītajam „Victory” jeb uzvaras simbolam.

            Publiska sarkanbaltsarkano lentīšu locīšanas akcija Valmierā norisinās jau otro gadu.

            Dalība pasākumā bez maksas!

 

Kam gan nepatīk pavadīt laiku kopā ar interesantu stāstnieku? Ir viegli, ja esot kopā ar kādu cilvēku, nav jāmeklē sarunu temats vai jārunā tikai par laika apstākļiem.

Lai rosinātu bērnus un jauniešus apgūt stāstīšanas prasmes, ieinteresētu ieskatīties folkloras mantojuma pūra lādēs, Valsts izglītības satura centrs (VISC) jau daudzus gadus organizē stāstnieku konkursu „Teci, teci, valodiņa”. Konkursa pirmā kārta parasti notiek pulciņos, klasēs, skolās, 2.kārtu organizē novadi, bet konkursa fināls notiek Rīgas Latviešu biedrības namā, kur novembra beigās pulcējas labākie stāstnieki no visas Latvijas.

Šogad konkursa 2.kārta notiks 6.novembrī plkst.14.00 Valkas novada Bērnu un jauniešu centrā „Mice” un tajā piedalīsies skolēni no Kārķu, Ērģemes, Vijciema, Ozolu, Valkas, Ēveles, Trikātas pamatskolām un Valmieras 5.vidusskolas. Stāstnieki konkursam gatavo trīs darbus – teiku vai pasaku, neparastu atgadījumu no dzīves un īso žanru – anekdoti, baumu, spoku stāstu, skaitām pantu vai tml. 2.konkursa kārtā dalībnieki cīnās par Mazā vai Lielā stāstnieka titulu. Tikai piedaloties konkursa finālā, stāstnieks var cīnīties par Dižā stāstnieka vai Stāstnieku Ķēniņa titulu.

Konkursa fināls vienmēr tiek iemūžināts video, tādējādi papildinot mutvārdu folkloras mantojumu.

Katram stāstniekam ir nepieciešami klausītāji, tāpēc esiet mīļi gaidīti konkursā!

 

 

Papildus informācija: Vita Kalvāne, Valkas novada BJC „Mice” direktore; 64723036

 

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciālista v.i. Gundega Veinberga, 64707489

Nākamgad 12.februārī Valkā risināsies tradicionālās latviešu tautas dziesmu dziedāšanas konkurss-sacensības „Lakstīgala 2014”. Sacensībās piedalās dziedātāji no vēsturiskā Vidzemes novada. Konkursa mērķis ir veicināt bērnu un jauniešu interesi, padziļināt zināšanas par latviešu tautas dziesmu un latviešu tautas tradīcijām.

Pieteikuma anketas jāiesūta līdz 2014.gada 1.februārim pa faksu 64724909 vai e-pastu bjc PIE valka PUNKTS lv.

 

Mēs lepojamies ar bagāto tautasdziesmu pūru, senajiem latviešiem to nav trūcis nevienā dzīves situācijā. Par to, lai folkloras mantojums tiktu nodots nākamajām paaudzēm, jārūpējas gan vecākiem, gan izglītības iestādēm.

Viens no veidiem, kādā piesaistīt bērnu un jauniešu interesi par tautasdziesmām ir organizēt konkursus, sacensības, sarīkojumus. Jau desmit gadus starp Latvijas izglītības iestādēm ir noticis tautasdziesmu dziedāšanas konkurss – sacensības „Lakstīgala”.

Par godu tautasdziesmu vācēja un apdarinātāja Jāņa Cimzes 200.jubilejai, šoreiz konkurss norisināsies Valkā. Februārī te pulcēsies vēsturiskā Vidzemes novada dūšīgākie tautasdziesmu dziedātāji. Šī konkursa organizēšanu Valsts izglītības satura centrs ir uzticējis Valkas novada Bērnu un jauniešu centram „Mice”.

 Lai konkursa dalībnieki ne tikai dziedātu un piedalītos viktorīnās, bet arī apgūtu jaunas prasmes kopā ar seno amatu meistariem, baudītu ēdienus, kādus senie latvieši cēla galdā godos, kopā ar folkloras pasniedzējiem mācītos spēlēt tautas mūzikas instrumentus, BJC „Mice” uzrakstīja projektu „Bērnu un jauniešu brīvā laika pavadīšana, iepazīstot latviešu tradicionālās kultūras mantojumu”. Projekts tika iesniegts Vidzemes kultūras programmai 2013. Projektu atbalsta Vidzemes plānošanas reģions un Valsts Kultūrkapitāla fonds, piešķirot 1400,00 LVL finansējumu.

Projekta lielais ieguvums ir daudzie tautas mūzikas instrumenti, starp kuriem divi lielākie dārgumi podziņcītars un septiņdūru cītars.

11.oktobrī interešu izglītības pedagogi tikās ar mūzikas pasniedzēju, latgaliešu tautas dziesmu apkopotāju, uzņēmēju un politiķi, pašlaik 11. Saeimas deputātu Gunāru Igauni, kura vadītajā darbnīcā tika pagatavoti visi projektā iegādātie instrumenti. Semināra laikā pedagogiem bija iespēja ne tikai teorētiski, bet arī praktiski iepazīties ar tautas mūzikas instrumentiem un visi skolotāji kopā izveidoja muzikālu pasaku „Kā vecenīte un vecītis no Kārķiem uz Valku pienu veda”.

 

Informāciju sagatavoja: Valkas novada BJC „Mice” direktore Vita Kalvāne; 64723036; 26423172

 

Pirmdien, 11.novembrī, Latvijā tiek atzīmēta Lāčplēša diena, kas ir Latvijas Brīvības cīņās kritušo varoņu piemiņas diena. Lai godam pieminētu notikumu, kad Latvijas armija 1919.gadā uzvarēja Bermonta karaspēku, Valmieras pilsētā tiek organizēti vairāki pasākumi.

Plkst.16.00 Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā notiks aizlūgums par Brīvības cīņās kritušajiem karavīriem. Savukārt plkst.16.45 Rātslaukumā pie Valmieras pilsētas pašvaldības pulcēsies tradicionālā Lāpu gājiena dalībnieki, lai dotos kopīgā gājienā pa Rīgas ielu līdz pat Valmieras pilsētas centra kapiem, kur notiks piemiņas brīdis. Lai pasākums būtu iespaidīgāks, iedzīvotāji ir aicināti iesaistīties Lāpu gājienā, līdzi ņemot gan lāpas, gan svecītes.

Jāpiemin, ka Lāčplēša dienai veltīti pasākumi Valmieras pilsētā gaidāmi arī citās dienās. Piektdien, 8.novembrī, no plkst.14.00 līdz 17.00 Valmieras Kultūras centra foajē notiks sarkanbaltsarkano lentīšu locīšana. Sestdien, 9.novembrī, plkst.15.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies svētku koncerts „Manas tautas dziesmas” ar daudzu populāru mūziņu piedalīšanos. Svētdien, 10.novembrī, plkst.15.00 Valmieras Kultūras centrā ikviens aicināts uz Latvijas Republikas (LR) Zemessardzes kora „Stars” koncertu, kurā piedalīsies arī LR Zemessardzes pūtēju orķestra mūziķi. Savukārt 15.novembrī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā būs skatāms Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes rokoperas „Lāčplēsis” jauniestudējums.

Laika posms no 1918.gada 18.novembra, kad tika proklamēta Latvijas valsts, līdz 1919.gada 11.novembrim – Rīgas atbrīvošanai no iekarotāju karaspēka – ir viens no sarežģītākajiem Latvijas vēsturē. Lai gan 1918.gadā tika pasludināta Latvijas neatkarība, valstī joprojām atradās vācu un krievu karaspēks. Tikai 1919.gadā, kad Latvijas Brīvības cīņu laikā iekarotājus padzina no Rīgas, kļuva skaidrs, ka valsts ir atguvusi un nostiprinājusi savu neatkarību. Latvijas valsts armijas uzvara pār Rietumkrievijas brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku bija izšķiroša, tādēļ, pieminot šo notikumu, 11.novembrī – Lāčplēša dienā – tiek godināti Latvijas brīvības cīnītāji.

Lāčplēša dienā, 11. novembrī, plkst. 15.00 Cēsu Vēstures un mākslas muzejā, Cēsu Jaunajā pilī, atklās izstādi „Cēsnieks Latvijas valstij: Rozenbergu dzimta vēsturei un mākslai”.

Izstāde par cēsnieku Rozenbergu dzimtas devumu vēsturē un mākslā turpina muzeja aizsākto tradīciju – Latvijas Valsts jubilejas svētku laikā stāstīt un iepazīstināt ar cēsniekiem, viņu vaļaspriekiem un ar viņu likteņiem.

...ar visām saknēm, sirdi un dvēseli Cēsīs! Tāds ir stāsts izstādē par cēsnieku Rozenbergu dzimtu, kuru saknes Cēsu vēsturē jau mērāmas sešās paaudzēs kopš 1870. gadiem. Rozenbergu dzimtas ligzda ir nams Bērzainē, Jēkaba ielā, ko cēlis cēsniekiem tik ļoti pazīstamais mākslinieks, scenogrāfs, skolotājs un Latvijas Brīvības cīņu dalībnieks Jānis Rozenbergs (1901-1966). Taču dzimtas pirmsākumi meklējami citā pilsētas pusē – nelielajā Dubinskas muižiņā, tagadējās Raiņa ielas rajonā, kur savu dzīvi vadījuši mākslinieka Jāņa Rozenberga vecvecāki Mārcis un Trīne.

 

Izstādes atklāšanas datums – 11. Novembris, Lāčplēša diena, nav izvēlēts nejauši. Šis datums Rozenbergu dzimtai ir īpaši svēts, tāpat kā Latvijas valstij un latviešu tautai. 1919. gada 4. jūnijā iesākās tolaik 18 gadus vecā Jāņa Rozenberga, kā Cēsu pulka Skolnieku rotas karavīra, ceļš cīņā par Latvijas valsti. Izstādē būs apskatāma Rozenbergu dzimtas īpaša relikvija – Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliera, bijušā skolnieku rotas karavīra, mākslinieka Jāņa Rozenberga manuskripts, rakstīts pirms 85 gadiem par leģendārajām Cēsu kaujām un Rīgas un Latvijas atbrīvošanu bermontiādes laikā, 1919. gada novembrī. Šo dzimtas dārgumu un vēl daudzas izstādē apskatāmās vēstures liecības, kas veido stāstus par dzimtas ceļu un likteņiem, ar lielu atbildību glabā mākslinieka Jāņa Rozenberga dēls Ansis Rozenbergs – pazīstams akmeņkalis un leģendāra personība Cēsu glābšanas stacijas vēsturē.

 

Katrai no Rozenbergu dzimtas paaudzēm stāstāms savs stāsts, tomēr vienojošā stīga visiem Rozenbergiem, šķiet, ir Gauja un daba. Tāpēc īpaša tēma izstādē ir trīs Rozenbergu paaudžu mākslinieku – Jāņa, Pētera un Kristīnes Rozenbergu – saruna gleznās par mākslu, Gauju un Cēsīm.

Izstādē blakus klasiskajiem ainavu glezniecības darbiem, apskatāmas arī mazāk pazīstamas Jāņa Rozenberga gleznas, kas tapušas 1930. gadu beigās, māksliniekam ceļojot pa Balkānu valstīm un Turciju. Savukārt to, kādu valstiski svarīgu darbu līdztekus ceļošanai veica Jānis Rozenbergs, stāsta vēstures liecības fotogrāfijās.

„Pēteris Rozenbergs akvareli pacēla kā neviens Latvijā”, tā par Pētera Rozenberga, kā izcila akvareļgleznotāja, talantu izsakās viņa laikabiedri. Izstādē apskatāmās gleznas ir šo vārdu apliecinājums.

Kristīnes Rozenbergas iecienītākā tehnika mākslā, tāpat kā tēvam Pēterim Rozenbergam, ir akvarelis. Izstādē cēsniekiem būs iespēja apskatīt arī Kristīnes starptautiski atzītos darbus autortehnikā, kur redzami Gaujas tilti – no 1930. gadiem un 2011. gada pavasara plūdos.

 

Izstādes veidošanā ar lielu atbildību un apbrīnojamu degsmi piedalījās visi šobrīd Cēsīs dzīvojošie un strādājošie Rozenbergi. Mēs, Cēsu muzeja darbinieki, esam pateicīgi dzimtas vēstures un relikviju glabātājiem par doto iespēju iepazīstināt ar šo mantojumu cēsniekus un muzeja viesus Latvijas Valsts 95 gadu jubilejas svētku laikā!

 

Informāciju sagatavoja:

Vija Rozentāle

Cēsu Vēstures un mākslas muzeja

galvenā speciāliste ekspozīciju darbā

Pils laukums 9, Cēsis, Cēsu novads, LV-4100

Tālr. 29387846

www.muzejs.cesis.lv

Novembris ir laiks, kad sarkanbaltsarkano karogu turam īpašā godā, un ik māja Latvijas vārdu piemin biežāk nekā citkārt. Šis arī ir laiks, kad stiprināt jau iedibinātas un veidot jaunas tradīcijas. Lai vairotu kopības sajūtu un lepnumu par savu valsti un novadu, Burtnieku novada pašvaldība iecerējusi Lāčplēša dienā aizsākt jaunu tradīciju – izgaismot Burtnieku novadu.

Šajā laikā patiesi apjaušam piederību savai valstij, atsaucam atmiņā skarbos vēstures notikumus, godājam savu valodu un cilvēkus, tādēļ par galveno Lāčplēša dienas atceres vietu Burtnieku novadā šogad izvēlēts Aleksandra Grīna piemiņas akmens pie Matīšu pagasta Pikātu mājām. Aleksandrs Grīns bijis Latvijas armijas virsnieks un I Pasaules kara laikā pārcietis smagu ievainojumu. Karā piedzīvoto viņš plaši apraksta savos literārajos darbos un „Pikātos” pavadītais laiks šai ziņā bijis īpaši radošs. A.Grīna ģimene Matīšu pagastā dzīvojusi līdz pat izsūtījumam 1949.gadā.

11. novembrī plkst. 16:30 pie A. Grīna piemiņas akmens sāksies atceres brīdis „Mazā vēstures stunda”. Vienlaikus visā novadā pie piemiņas akmeņiem, Lāčplēša ordeņa kavalieru atdusas vietām un pagastu pārvaldēm tiks iedegtas sveces, lai mazās uguns liesmiņas vieno novada iedzīvotāju domas un cerības.

Neatņemama Lāčplēša dienas tradīcija Burtnieku novada skolu jaunatnei ir piemiņas brīdis pie Burtnieku baznīcas, pieminekļa I Pasaules karā un Latvijas atbrīvošanas cīņās kritušajiem Burtnieku draudzes locekļiem. Piemiņas brīdis šogad tiks noturēts 11.novembrī plkst. 12:45, bet pēc tam norisināsies tradicionālais Burtnieku novada un Jaunburtnieku skolu komandu stafetes skrējiens un Erudītu konkurss, kur bērni un jaunieši mērosies gan fiziskajā, gan prāta veiklībā.

 

 

 

Papildu informācija:

Zane Ābelīte-Medne

Burtnieku novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 20219631

E-pasts: zane.abelite-medne PIE burtniekunovads PUNKTS lv

8. novembrī plkst. 19:00 Cēsu sporta kompleksā norisināsies Liepājas Simfoniskā orķestra koncerts „Čaikovskis un Ivanovs” pirmās Liepājas Simfoniskā orķestra Latvijas koncerttūres ietvaros. Ar Cēsu novada pašvaldības atbalstu cēsniekiem dāvāta iespēja koncertu apmeklēt bez maksas. Pasākuma ievadā tiks pasniegti Cēsu novada pašvaldības apbalvojumi.

 

No 5. – 10. novembrim Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) ar īpašu koncertprogrammu „Čaikovskis un Ivanovs” dosies Latvijas koncerttūrē, katru dienu sniedzot koncertu kādā no Latvijas pilsētām – Jelgavā, Madonā, Balvos, Cēsīs, Rēzeknē un Daugavpilī.

 

„Beidzot īstenosim mūsu sapņu projektu – lielo Latvijas koncerttūri, ko pacietīgi plānojām jau no pirmā gada, kopš kļuvām par valsts orķestri. Tāda Liepājas Simfoniskajam orķestrim nav bijusi mūsu zemē. Iespējams, tāpat ir pirmā koncerttūre Latvijā, kurā dodas kāds no Latvijas orķestriem. Zinot, ka uz šīm pilsētām aizbraukt varam reti, tūrei veidojām īpašu, apzināti ļoti koncentrētu programmu. Lielu akcentu likām uz latviešu mūziku, bet parādīsim spilgtāko arī no krievu romantiskās un Eiropas mūzikas,” stāsta LSO vadītājs Uldis Lipskis.

 

Koncerttūres programmas pirmajā daļā LSO galvenā diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā atskaņos Volfganga Amadeja Mocarta uvertīru no operas „Figaro kāzas”. „Ļoti spirgts un virtuozs skaņdarbs, kas uzreiz parāda – orķestris skan, vai neskan. Lai arī nav ļoti grūts, tomēr prasa no mūziķiem milzīgu koncentrēšanos un stilistisku precizitāti. Kā tāda vitamīnu deva koncerta sākumā tas brīnišķīgi iederas daudzās mūzikas programmās,” saka Atvars Lakstīgala, kurš šobrīd koncertē Itālijā ar Bari pilsētas simfonisko orķestri.

 

Pirmās daļas turpinājumā klausītāji varēs baudīt LSO izcilā solista – čellista Ērika Kiršfelda spēli, atskaņojot visnotaļ maģisko Pētera Čaikovska kompozīciju „Rokoko variācijas”. Šodien mūziķu aprindās tā gan vairāk tiek uztverta kā didaktisks materiāls, taču viens no spožākajiem Latvijas čellistiem Ēriks Kiršfelds atklāj: „Patiesībā šis ir ļoti skaists gabals, tā ir ļoti romantiska un skaista krievu mūzika – Čaikovskis ļoti labā nozīmē!”. Starp citu, tieši šo skaņdarbu Ēriks atskaņoja, pirmo reizi savā mūziķa karjerā uzstājoties ar simfonisko orķestri.

 

Koncerttūres programmas otrajā daļā skanēs nepārspētā latviešu simfoniskās mūzikas granda – latgalieša Jāņa Ivanova romantiskā 17. simfonija, kas ir šīs programmas centrālais skaņdarbs. LSO koncerts „Latvieši”, kurā šī kompozīcija pirms diviem gadiem skanēja Rīgā, tika nominēts Latvijas Lielajai mūzikas balvai un guva lielu publikas atzinību, kā arī lieliskas kritiķu atsauksmes. „Patīkamu līdzpārdzīvojumu LSO instrumentālām krāsām bagātīgajā lasījumā sagādāja simfoniskā milža Jāņa Ivanova 17. simfonijas atskaņojums,” Neatkarīgajā Rīta Avīzē rakstīja Lauma Mellēna. Savukārt Inese Lūsiņa laikrakstā „Diena” atzina, ka „Pilnīgi negaidot liepājnieku un to galvenā diriģenta Atvara Lakstīgalas snieguma augstākā virsotne izrādījās še sen vairs nespēlētā Jāņa Ivanova romantiskā 17. simfonija. Jo īpaši tādu to vērsa saviļņojošais III (lēnās) daļas lasījums un neparasti siltais, sirsnīgi piesātinātais stīgu instrumentu skanējums visā simfonijas gaitā – no sapņainības un nostalģijas līdz drāmai darbībā.”

 

Sadarbībā ar „Latvenergo”, Kultūras ministriju, Kultūrkapitāla fondu un portālu kultura.lv Liepājas Simfoniskā orķestra Latvijas koncerttūres programma skanēs 5. novembrī plkst. 18:00 Jelgavas Kultūras namā, 6. novembrī plkst. 19:00 Madonas Kultūras namā, 7. novembrī plkst. 19:00 Balvu Kultūras un atpūtas centrā, 8. novembrī plkst. 19:00 Cēsu Sporta kompleksā, 9. novembrī plkst. 19:00 Rēzeknē, Latgales vēstniecībā „GORS” un 10. novembrī plkst. 16:00 Daugavpils Vienības namā.

 

Plašākus aprakstus par diriģentu Atvaru Lakstīgalu un solistu Ēriku Kiršfeldu var lasīt Liepājas Simfoniskā orķestra mājas lapā www.lso.lv, tur arī var uzzināt par citām orķestra aktivitātēm un gaidāmajiem koncertiem.

 

Pasākuma ievadā tiks pasniegti sekojoši Cēsu novada pašvaldības apbalvojumi:

  • Gada darbinieks;
  • projektu konkursa “Sabiedrība ar dvēsele” projektu ieviesēji 2013. gadā;
  • konkursa "Par skaistāko Cēsu novada dārzu un sakoptāko teritoriju" laureāti;
  • konkursa ‘’Būve 2013’’ laureāti.

 

Uz koncertu kursēs arī autobuss no Vaives: 17:30 Rīdzene-„Nākotnes”-17:45 Rāmuļu skola-„Slaņķi”-18:00 Vaive-18:20 Mežmaļi-18:30 Krīvi - Cēsis, Sporta halle. Pēc pasākuma atpakaļ.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Laimdota Lapiņa

Cēsu Kultūras un Tūrisma centra

Kultūras nodaļas vadītāja

Tālr. 641 22922

e- pasts: laimdota.lapina PIE cesis PUNKTS lv

www.cesis.lv

Sestdien, 9. novembrī, laukumā pie Kocēnu sporta nama norisināsies Lielais Mārtiņdienas jampadracis. No plkst. 13.00 norisināsies Mārtiņdienas tirdziņš, kurā uzņēmēji, zemnieki, mājražotāji un amatnieki piedāvās  savus ražojumus. Plkst. 14.00 sāksies Mārtiņdienas jampadracis ar jautrošanos, ķekatu dančiem un rotaļām. Piedalīsies Kocēnu pamatskolas un pirmsskolas izglītības iestādes „Auseklītis" ķekatnieki, Kocēnu kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs „Savieši". Būs arī Mārtiņdienas gaiļa zupas vārīšana.

Vakarā plkst. 22.00 Kocēnu kultūras namā notiks svētku balle kopā ar grupu „Bello trio". Darbosies bārs, apmeklētāju ērtībai - zālē galdiņi. Ieeja Ls 2.

 

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

 

Alūksnes pilsētas bibliotēka, izceļot tās uzsāktās un plānotās aktivitātes, kas vērstas uz lokālā mantojuma izzināšanu, izcelšanu un saglabāšanu, jau otro reizi uzņemta UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas tīkla „Stāstu bibliotēkas”.

Kopumā šajā tīklā uzņemtas 33 bibliotēkas, no kurām 18 kļuvušas par „Stāstu bibliotēkām” pirmo reizi. Alūksnes novadu šajā tīklā pārstāv tikai Alūksnes pilsētas bibliotēka.

„Stāstu bibliotēkas” ir Latvijas bibliotēku tīkls, kas izveidots 2010. gadā kā turpinājums 2009. gadā īstenotajam projektam „Stāstu laiks bibliotēkās”. Tīkla ietvaros organizētās aktivitātes vērstas uz bibliotēku radošo attīstību un sadarbību, prasmēm sadarboties ar vietējo kopienu, nodrošinot savstarpēju komunikāciju un paaudžu saikņu stiprināšanu, kā arī bibliotēkas lomas izcelšanu informācijas apzināšanā, saglabāšanā un pieejamības nodrošināšanā.

UNESCO LNK tīkla „Stāstu bibliotēkas” mērķis ir veicināt neformālo izglītību mantojuma jomā caur stāstniecību, sadarbojoties ar piesaistītiem mantojuma, tradicionālās kultūras un stāstniecības jomas ekspertiem. Īpaši tiek uzsvērta stāstu stāstīšanas, dokumentēšanas un popularizēšanas nozīme mūsdienu sabiedrībā.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Piektdien, 8. novembrī, plkst. 19.00 Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrā notiks Dikļu pūtēju orķestra jubilejas koncerts.

Koncerts būs vairākās daļās, un tajā izskanēs gan tautas un klasiskā mūzika, gan arī Raimonda Paula skaņdarbi un Dikļu pūtēju orķestra diriģenta Valda Druļļa autordarbi.  Koncertā piedalīsies arī viesi no Valmieras Jaunatnes centra "Vinda" modes studijas "Fashion show", kā arī pašmāju pašdarbības kolektīvi. Ieeja koncertā bez maksas.

Dikļu pūtēju orķestra pirmsākums meklējams 1970. gadā, kad to izveidoja diriģents Artūrs Lācis. Pēc vairāku gadu desmitu pauzes, 2011. gada 11. novembrī, godinot pirmo diriģentu, orķestris atdzima jaunā veidolā. Pirmajā darbības gadā orķestri vadīja Larisa Stivriņa, bet kopš 2012. gada septembra diriģenta vietu ieņem Valdis Drulle.

Orķestrim šis gads bijis bagāts ar koncertiem gan Kocēnu novadā, gan citās pašvaldībās. Liels pārbaudījums un izaicinājums bija dalība Dziesmu un deju svētku gājienā, muzikāli pavadot Kocēnu novada dalībniekus.

Orķestra sastāva dalībniekus ir izaudzinājuši dažādu paaudžu diriģenti – Artūrs Lācis, Jānis Olmanis, Normunds Jansons un Mārtiņš Birnis, bet šobrīd mūziķi, vecumā no 9 līdz 72 gadiem, ir apvienojušies, lai muzicētu Valda Druļļa vadībā.

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

 

 

Burtnieku novada bibliotēkas aktīvi iesaistās Ziemeļlvalstu bibliotēku nedēļā. No 11.-13.novembra un 21.novembrī dažādi pasākumi Ēveles bibliotēkā, Vecates bibliotēkā un Rencēnu 1.bibliotēkā.


Ēveles bibliotēkā

11. novembrī plkst. 10:00 "Tikšanās ar Plupu un viņa draugiem", neliela izstāde Ziemeļvalstu noskaņās.

Vecates bibliotēkā

12. novembrī plkst. 16:15 lasījums Inga Borg „Ziema pie Plupa". Viktorīna, zīmējumu konkurss „Mans ceļojums uz Ziemeļvalstīm”.

Rencēnu 1. bibliotēkā

13. novembrī plkst.10:00 tiekamies Rītausmas stundā PII "Zīļuks" un lasām norvēģu Ingas Borgas darbu "Ziema pie Plupa"

21. novembrī plkst. 16:30 tiekamies Krēslas stundā Camphill ciematā "Rožkalni" un lasām fragmentu  no Jāņa Jaunsudrabiņa darba "Baltā grāmata" - Ziema.

 

Informāciju sagatavoja:
Zane Ābelīte-Medne
Burtnieku novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecibu speciāliste
20219631
www.burtniekunovads.lv

Izstādē „Izmēģinājumu telpa” piedalās Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas studenti, kas pārstāv Grafikas nodaļas bakalaura studiju programmas pirmos kursus, kā arī maģistrantūru. Vairāki no dalībniekiem ir piedalījušies un sekmīgi startējuši konkursos un izstādēs Latvijā un ārvalstīs, bet vēl kādam tā ir pirmā iespēja ieraudzīt savu darbu izstādē.

Darbi izvēlēti, lai iespēju robežās parādītu dažādas tehnikas un stilus, kādus apgūst un izmanto Grafikas nodaļas studenti. Par izmēģinājumu telpu var nosaukt gan Grafikas nodaļas darbnīcu, kurā studenti strādā, gan visu studiju laiku Latvijas Mākslas akadēmijā kopumā, kas ļauj eksperimentēt un meklēt ceļus, kā atrast un uzrunāt savu publiku.

Tēmas, ar kādām strādā jaunie mākslinieki, ir ļoti atšķirīgas – sākot no globālām problēmām līdz dziļi subjektīvam pasaules vērojumam. Daļa no izstādē redzamajiem darbiem tapuši kā uzdevumi studiju procesa laikā, pierādot, ka arī šādā veidā var nonākt pie oriģināla un saistoša rezultāta.

Izstādes dalībnieki: Katrīna Čemme, Gints Rudzītis, Zane Zlemeša, Līva Rutmane, Roberts Rūrāns, Zane Putniņa, Baiba Kalniņa, Dārta Stafecka, Veronika Frolova, Anita Rupeika, Līva Ķīkule.

Izstādi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds ar finansējumu Valmieras Kultūras centra projektam „Atvērtā mākslas telpa”, kā arī Latvijas Mākslas akadēmija un Valmieras pilsētas pašvaldība.

Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas studentu izstāde „Izmēģinājumu telpa” Valmieras Kultūras centrā būs apskatāma no pirmdienas, 11.novembra, līdz 15.decembrim.

Izstādes „Izmēģinājumu telpa” atklāšanā 11.novembrī plkst.14.00 būs iespēja tikties ar jaunajiem māksliniekiem.

 

 

Informāciju sagatavoja:
Ausma Šmite
Latvijas Mākslas akadēmijas
Grafikas nodaļas Izglītības metodiķe

 

Vidzemes plānošanas reģiona kultūras speciāliste 12.novembrī piedalīsies pirmajā Kultūras ministrijas izveidotās konsultatīvās komisijas sēdē. Komisija izveidota, lai sniegtu ieteikumus par valsts budžeta finansējamo izglītojamo skaitu profesionālās ievirzes mākslas, mūzikas un dejas izglītības programmās 2014.gadā. Komisijā aicināti piedalīties arī plānošanas reģionu pārstāvji. 

Tuvojas valsts svētki, un arī Kocēnu novadā norisināsies gan Lāčplēša dienai, gan Latvijas Republikas proklamēšanas 95. gadadienai veltīti pasākumi. Kocēnu novada dome svētkos aicina iedzīvotājus iedegt svecītes mājokļu logos mūsu zemei - Latvijai!

 

Bērzaine

11. novembrī plkst. 17.30 Bērzaines pagastā notiks lāpu gājiens no Jaunburtnieku pamatskolas un piemiņas brīdis Jaunburtnieku kapos.

15. novembrī plkst. 16.00 Bērzaines tautas namā veltījums Latvijas Republikas proklamēšanas 95. gadadienai - filmas „Dziesmusvētki - tautas kustība" demonstrēšana un Jaunburtnieku pamatskolas skolēnu koncerts.

16. novembrī plkst. 21.00 Bērzaines tautas namā notiks svētku balle kopā ar grupu “Kompromiss”. Ieeja - Ls 2.

 

Dikļi

11. novembrī plkst. 12.30 Dikļu kapos notiks Lāčplēša dienas piemiņas pasākums.

 

16. novembrī plkst. 15.00 Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrā notiks Latvijas Proklamēšanas 95. gadadienai veltīts koncerts „Maestro Raimonda Paula autorprogramma". Koncertā piedalīsies Latvijas Nacionālās Operas solists Miervaldis Jenčs, Valmieras mūzikas skolas jaunāko klašu koris (diriģente M.Rolmane, soliste L.Krumholce) un vecāko klašu koris „Sol La Re" (diriģente I.Zelča, koncertmeistare L.Īvāne).

18. novembrī plkst. 18.00 Dziesmu svētku Promenādē Dikļos iedzīvotāji aicināti piedalīties ikgadējā svecīšu iedegšanas pasākumā "Iededzies par Latviju!".

18. novembrī plkst. 18.30 Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrā tiks demonstrēta filma „Dziesmusvētki - tautas kustība".

 

Kocēni

 

11. novembrī plkst. 16.00 Kokmuižas pils parterā kopa ar Kocēnu 38. skautu vienību tiks iedegtas gaismiņas Latvijai.

13. novembrī plkst. 12.00 Kocēnu pagasta 1. bibliotēkā Velvju zālē notiks Kocēnu novada varoņiem brīvības cīņās izstādes atklāšana sarīkojumā – vēstures stundā. Dokumentālā filma par Atmodas laika sākumu un Tautas Frontes dzimšanu “Atmodas antaloģija” (režisors A.Saulītis).

17. novembrī plkst. 19.00 Kocēnu kultūras namā notiks Latvijas Republikas proklamēšanas 95. gadadienai veltīts Kocēnu novada domes svinīgais pasākums „Te mana zeme, es te iederos", kura ietvaros notiks konkursa „Kocēnu novada sakoptākā sēta – 2013" noslēgums, uzstāsies Kocēnu kultūras nama jauktais koris „Imera", kā arī svētku koncertā uzstāsies Laimis Rācenājs. Iedegsim svētku ugunis Latvijai!

 

Rubenē 

18. novembrī plkst. 18.00 Rubenē pie piemiņas akmens Latvijas Republikas proklamēšanas 95. gadadienai veltīts piemiņas brīdis.

 

Vaidavā

18. novembrī plkst. 19.00 Vaidavas pagasta pārvalde un kultūras centrs aicina uz Latvijas Republikas proklamēšanas 95. gadadienai veltītu pasākumu, kurā būs arī sadziedāšanās ar jaukto kori "Vaidava". Plkst. 19.30 mākslas filmas „Sapņu komanda 1935" demonstrēšana.

 

Zilākalnā

11. novembrī  Zilākalna kultūras nama logos tiks iedegtas svecītes.

16. novembrī plkst. 14.00 Zilākalna kultūras namā notiks Latvijas Republikas proklamēšanas 95. gadadienai veltīts sarīkojums „Manai tēvzemei". Koncertā piedalīsies Bērzaines tautas nama jauniešu deju kolektīvs „Akcents", Zilākalna kultūras nama bērnu deju kolektīvs „Krikumiņi", meiteņu deju grupa „Ilūzija" un sieviešu deju kolektīvs „Jūle". Būs arī Zilākalna pagasta svētkos labāk noformēto māju pārstāvju sveikšana un interesantāk izrotāto pagalmu foto izstāde.

 

 

 

Izglītības iestādēs

 

Jaunburtnieku pamatskolā

11. novembrī plkst. 12.45 notiks Lāčplēša dienai veltīts skrējiens, svētbrīdis pie varoņu kapiem un erudītu konkurss Burtnieku Ausekļa vidusskolā. Skolas komanda šajā konkursā piedalās jau vairāk nekā 10 gadu.

 

11. novembrī plkst. 17.30 dalība Lāpu gājienā no Jaunburtnieku pamatskolas uz Jaunburtnieku kapiem, svētbrīdis Saieta namā.

 

15. novembrī plkst. 16.00 Latvijas valsts dzimšanas dienai veltīts Jaunburtnieku pamatskolas skolēnu koncerts Bērzaines tautas namā.

 

Jura Neikena Dikļu pamatskolā

11. novembrī plkst. 11.30 notiks Lāčplēša dienai veltīts konkurss “Superpuika” visām klasēm. Šajā dienā norisināsies arī tematiskas stundas. 8.-9. klasei notiks vēstures nodarbība, kuras laikā jaunieši dosies uz Lāčplēša ordeņa kavaliera Jāņa Goltiņa atdusas vietu. Gatavojoties svētku nedēļai, audzēkņi skolas noformēšanai izveidojuši karodziņus ar saviem vārdiem.

15. novembrī plkst. 11.30 notiks Latvijas Republikas proklamēšanas 95. gadadienai veltīts svinīgais pasākums, pēc kura paredzēta došanās ar svecītēm uz  Dziesmu svētku Promenādi.

 

Rubenes pamatskolā

Valsts svētku nedēļa Rubenes pamatskolā iesāksies ar piemiņas brīdi par godu Lāčplēša dienai, kad tiks noliktas svecītes latviešu karavīru piemiņai. Pēcpusdienā skolā norisināsies ikgadējais pasākums – konkurss „Erudīts 2013”, kurā spēkiem mērosies 5.-9. klašu skolēni. Arī sākumskola šogad pirmo reizi organizēs savu konkursu - „Mazais erudīts”.

 

12. novembrī pamatskolas skolēni dosies uz Vaidavas muzeju, kur skolotājs Vismants Priedīte vadīs interaktīvu nodarbību par 1918. gada 18. novembra notikumiem Latvijā.

 

13. novembrī, turpinot tradīciju, norisināsies sporta sacensības „Mazais stiprinieks 2013”, ko vadīs sporta skolotāja Santa Krasovska.

 

15. novembrī skolotāja Anita Laicāne ar saviem audzēkņiem sniegs koncertu Rubenes bērnudārzā „Auseklītis”. Pēcpusdienā plkst. 15.00 Rubenes pamatskolas zālē notiks svētku koncertu.

 

Kocēnu pamatskolā

11. novembrī notiks skolas tradicionālais Lāčplēša dienas šķēršļu pārgājiens 1.-9. klasei

12. novembrī 9.klase klausīsies vēstures lekciju „Latvijas Tautas frontei 25”, ko vadīs Valmieras muzeja pārstāve Ingrīda Zīriņa. Šajā dienā norisināsies arī erudīcijas konkurss „Kas notiek?” 1.-9. klasei.

13. novembrī paredzēta video sveiciena veidošana Latvijas 95. gadadienai. Skolēnu pašpārvalde novērtēs katras klases telpas patriotisko noformējumu. Savukārt plkst. 12.00 8a. un 8b.klase skolēni dosies uz Kocēnu pagasta 1.bibliotēkas Velvju zāli, lai apmeklētu izstādes „Svēts mantojums šī zeme mūsu tautai...” atklāšanu.

14. novembrī norisināsies foto izstādes „Tu esi Latvija!” atklāšana un aktīvāko skolēnu apbalvošana.

15. novembrī notiks svētku koncerts „Tu esi Latvija!” un Patriotisma stunda.

 

Dauguļu internātpamatskolā

15. novembrī plkst.10.00 norisināsies Latvijas Republikas proklamēšanas dienai veltītais pasākums.

 

Vaidavas internātpamatskolā

 

11. novembrī plkst. 14.20 tiks meklēts skolas Lāčplēsis izturības un sporta spēlēs "Stiprinieks 2013".

11. novembrī plkst. 17.00 skolas pagalmā pie valsts karoga notiks piemiņas brīdis un svecīšu iedegšana, pieminot Lāčplēša dienu.

21. novembrī plkst. 14.20 notiks svinīgais svētku pasākums "Tu esi Latvija!" par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 95. gadadienai.

 

PII “Auseklītis” Kocēnos

14. novembrī plkst. 18.00 notiks svinīgais pasākums darbiniekiem, audzēkņiem un vecākiem “Nekur nav tik labi kā mājās”. Pasākumā laikā tiks teikti paldies vārdi par atsaucību un ieguldīto darbu, labiekārtojot bērnudārzu.

 

PII “Auseklītis” Rubenē

15. novembrī plkst. 10.00 par godu valsts svētkiem audzēkņiem notiks svinīgs pasākums, kura laikā ar koncertu uzstāsies Rubenes pamatskolas skolēni.

 

PII "Cielaviņa" Dikļos

11. novembrī notiks Lāčplēša dienas sporta spēles.

12. novembrī multfilmas "Neparastie rīdzinieki" skatīšanās Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrā.

13. novembrī radošās darbnīcas "Es mīlu Latviju".

14. novembrī čaklo roku darbnīcas "Latvijas dzimšanas dienas kūka".

15. novembrī tematisks pasākums Dikļu Dziesmusvētku promenādē.

 

PII "Cielaviņa" struktūrvienībā Zilākalnā

11. novembrī notiks Lāčplēša dienas sporta spēles.

14. novembrī čaklo roku darbnīcas "Latvijas dzimšanas dienas kūka".

15. novembrī norisināsies tematisks pasākums "Es un Latvija".

 

 

 

 

Informāciju sagatavoja:

Eva Eglīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome

Tālr.: 642 07683

E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv">eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv

www.kocenunovads.lv

Pirmdien, 18.novembrī, tiek atzīmēta Latvijas Republikas Neatkarības diena. Par godu valsts 95.gadadienai Valmierā gaidāmi vairāki svinīgi pasākumi.

Svētku diena tiks aizsākta plkst.13.00 kinoteātrī „Gaisma” ar dokumentālās filmas „Gauja. Divreiz vienā upē” pirmizrādi. Filma būs turpinājums 1934.gadā uzņemtajai pirmajai latviešu skaņu filmai „Gauja”. Šoreiz tās veidotāji ir izpētījuši dzīvi 452 kilometru garajā upes ceļā no Vidzemes augstienes līdz Baltijas jūrai un dokumentējuši dzīvi Gaujas krastos teju 80 gadus vēlāk – 2013.gadā. Apmeklējums ir bez maksas, taču nepieciešama iepriekšēja reģistrēšanās kinoteātra kasē. Jāpiemin, ka pēc seansa gaidāma tikšanās ar filmas veidotājiem – režisoru Mārtiņu Graudu, scenārija autoriem Ati Klimoviču un Inesi Zanderi, kā arī žurnālistiem Sandiju Semjonovu un Gundaru Rēderu.

Pēc kino apmeklējuma ikviens ir aicināts doties uz Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcu. Tur plkst.15.00 gaidāms svētku ieskaņas koncerts „Mēs mīlam Latviju”, kurā priekšnesumus būs sagatavojuši jauniešu ansambļi „Cum laudem Deo” un „Dvēseles Harmonijā”. Savukārt plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies tradicionālais, Latvijas dzimšanas dienai veltītais svētku koncerts. Tajā uzstāsies koncertapvienības „Solo” operdziedātāji Rudīte Ruško un Juris Ādamsons, stīgu kvartets Andra Riekstiņa vadībā, kā arī Valmieras Mūzikas skolas audzēknes: Sanija Linda Cine (klavieres) un Marta Elizabete Smilga (vijole). Jāpiemin, ka no plkst.19.00 laukumā pie Valmieras Kultūras centra būs iespējams izvietot svecītes skaitļa „95” formā. Abu koncertu apmeklējums ir bez maksas.

Pēc svētku koncerta, plkst.20.00, Valmieras Kultūras centra laukumā tiks pārraidīta Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzruna, demonstrētas dažādas videoprojekcijas par pilsētu, un klātesošos priecēs Valmieras bērnu un jauniešu koncerts. Savukārt plkst.21.00 aicinām iedzīvotājus vienoties kopīgā Latvijas valsts himnas dziedāšanā.

Sagaidot valsts svētkus, īpaši pasākumi Valmierā tiek rīkoti arī citās dienās. Ceturtdien, 14.novembrī, plkst.19.00 gaidāma vakara ekskursija „Valmieras puikas”. Tajā aizraujošu stāstījumu par Pāvila Rozīša romānā „Valmieras puikas” attēlotajiem notikumiem un varoņiem piedāvās Valmieras muzeja Vēstures nodaļas vadītāja Ingrīda Zīriņa. Savukārt pa Valmieras puiku atmiņu takām (pa L. Paegles ielu) izvedīs Valmieras Valsts ģimnāzijas vēstures skolotāja Ineta Amoliņa. Piektdien, 15.novembrī, plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā izskanēs Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes rokoperas „Lāčplēsis” jauniestudējums. Svētdien, 17.novembrī, plkst.21.00 Valmieras Kultūras centrā uz īpašu svētku balli ielūdz grupa „Apvedceļš”, savukārt otrdien, 19.novembrī, plkst.18.00 Valmieras Jaunatnes centra „Vinda” jaunieši dosies svētku gājienā „Iededzies par Latviju”, kuram aicināts pievienoties ikviens interesents.

Novēlam izbaudīt skaistus un patriotiskus svētkus!

Apkopoti Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienas pasākumi Gulbenes novadā. Ikviens aicināts ieskatīties un izvēlēties tīkamāko pasākumu.

15.novembris

 

Galgauska (kultūras nams)

13:00  "Paauklē, saulīt!", Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai veltīts koncerts. Piedalās Atvars Sirmais, Kristīne-Dina Bitēna Sirmā un Lauma Eņģele.

 

Gulbene (kultūras centrs)

17:00 Gulbenes novada bērnu koncerts  „Latvija katrā dziesmiņā”.

 

Druviena (kultūras nams)

18:00 "Atmiņu ugunskurs”, Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai veltīts pasākums.

 

Litene (tautas nams)

19:00   "Tu esi Latvija" , Latvijas Republikas proklamēšanas 95.gadadienai veltīts pasākums. Pagasta pārvaldes pateicības rakstu pasniegšana, Puncuļu ģimenes koncerts

Ieeja brīva.

 

Daukstes (Staru kultūras nams)

19:00  "Caur novembra miglu aust sarkanbalts rīts", Latvijas Republikas proklamēšanas 95.gadadienai veltīts pasākums.

 

Līgo (kultūras nams)

19:00 "Vēstule no Latvijas", muzikāli - literārs uzvedums par godu Latvijas 95.gadadienai. Pulksten 22:00 svētku balle. Spēlē grupa "No jauna".  

 

16.novembris

 

Stradi (Stāķu pamatskolas zāle)

15:00   „Mīļa mana Tēvu zeme”, Latvijas proklamēšanas  95.gadadienai veltīts pasākums.            

Stāmeriena (tautas nams)

17:00   "Spēks, ko dzimtā puse dod..." , Latvijas Republikas proklamēšanas 95.gadadienai veltīts pasākums. Piedalās aktieri Zane Dombrovska un Egils Melbārdis.

 

Tirza (kultūras nams)

17:00 "Man pieskārusies Latvija", Latvijas Republikas proklamēšanas 95.gadadienai veltīts svētku koncerts. Piedalās Tirzas pagasta mazie un lielie pašdarbnieki, deju kolektīvs "Pērle" (Rīga). Pulksten 19:30 svecīšu iedegšana Tirzas Kancēna kapos pie Brīvības cīnītāju pieminekļa. Pulksten 20:30 Tirzas pagasta uzņēmēju dāvāts salūts. Pulksten 21:00 Svētku balle. Spēlē "Alise".

 

Jaungulbene (tautas nams)

18:00 valsts svētku koncerts. Pulksten 22:00 balle. Spēlē grupa "Rolise".

 

Beļava (tautas nams)

19:00 "Nekur nav tik labi kā mājās", Latvijas proklamēšanas gada dienai veltīts koncerts. Pulksten 21:00 Balle. Spēlē grupa ,,OTTO". Ieeja brīva.

 

17.novembris

Gulbene (pie Gulbenes novada domes ēkas, Ābeļu ielā 2)

16:00 – 18:00 „Eņģeļu ekspresis”. Labdarības akcijas  «Eņģeļi pār Latviju» ietvaros iedzīvotāji aicināti pirms pārejas uz eiro ziedot mājās uzkrātās latu un santīmu monētas mērķim – smagi slimo bērnu ārstēšanai.

Lejasciems (kultūras nams)

19:00 "Latvijas ceļš", Latvijas Valsts gadadienas pasākums. Koncertēs - pūtēju orķestris "Lejasciems" un meiteņu trio MIA no Alūksnes. Pulksten 21:00 svētku balle. Spēlē Kaspars Maks. Ieeja brīva.

 

18.novembris

 

Gulbene

10:00 Ekumēniskais dievkalpojums Gulbenes ev.lut. baznīcā.

11:00 Ziedu nolikšana pie pieminekļa par Latvijas brīvību kritušiem Gulbenes draudzes locekļiem.

 

Gulbenes kultūras centrs

13:00 "Audiet mani karogā!", Latvijas Republikas proklamēšanas atcerei veltīts pasākums Gulbenes kultūras centrā. Goda diplomu un Atzinības rakstu pasniegšana novada iedzīvotājiem.  Ar muzikālu priekšnesumu priecēs folkloras kopa „Pērlis”. Svētku koncerts kopā ar Rīgas Nacionālā teātra aktieru ansambli „Drama”. Ieeja brīva.

 

Ranka (kultūras nams)

17:00   Latvijas republikas proklamēšanas 95.gadadienai veltīts sarīkojums un svētku koncerts „Ar zilo lakatiņu sirdī”.

           

Lizums (kultūras nams)

16:30 Lizuma  uzraksta veidošana pie kultūras nama

17:00 Lizuma pagasta pārvaldes Atzinības balvu pasniegšana par ieguldījumu Lizuma attīstībā. Izrāžu apvienības „Panna” izrāde „Puse no sirds”. Galvenajā lomā Zane Daudziņa un Aldis Siliņš. Pulksten 21:00 gaismas laternu- uguns ziedu uzplaucēšana debesīs.

 

Jaungulbene (pie Jaungulbenes pils)

21:00    Tradicionālā himnas dziedāšana Latvijai dzimšanas dienā

16.novembrī Zaļais tirdziņš notiks Jaunatnes parkā, Gulbenē, tāpēc no plkst. 9:00 līdz 14:00 visi pirkt un pārdot gribētāji ir aicināti piedalīties noslēdzošajā šā gada āra sezonas tirdziņā.

Kā ierasts, tirdziņā būs iespējams iegādāties garšīgas mājražotāju gatavotās lietas, dārzeņus, augļus un ogas, medu, kā arī skaistumlietas un citas noderīgas lietas sadzīves un ikdienas rotāšanai.

Tirgot gribētājus aicinām pieteikties līdz 14.novembrim pa tālr. 64497729, 26557582 vai e-pastu turists PIE gulbene PUNKTS lv.

Gada nogalē, 21.decembrī Zaļais tirdziņš notiks iekštelpās. Tā kā konkrēta vieta vēl tiek precizēta, lūgums sekot līdzi informācijai Gulbenes novada mājas lapā www.gulbene.lv un laikrakstā „Dzirkstele”.

Projekta Kinopunkts ietvaros piektdien, 29.novembrī plkst.18.00 Valkas pilsētas kultūras namā tiks demonstrēta režisora Jāņa Norda spēlfilma “Mammu, es tevi mīlu”.

Filma ir vairāku starptautisku kinofestivālu laureāte, kā arī ir izvirzīta Oskara balvas nominācijai par labāko ārzemju filmu.

”Mammu, es tevi mīlu” ir dinamisks attiecību trilleris par trīspadsmitgadīgu Rīgas skolnieku Raimondu un viņa māti. Kāda šķietami nenozīmīga piezīme skolā iesāk piedzīvojumiem bagātu nedēļu Raimonda dzīvē. Raimonds aizbēg no mājām, iekuļas apšaubāmā afērā ar lokālo prostitūtu, nonāk policijas redzeslokā un visbeidzot atrisina samilzušo konfliktu gan ar mammu, gan savu labāko draugu.

”Bērnība ir laiks, kad “bailēm ir lielas acis” - pieaugušo acīm šķietami nenozīmīgi notikumi bērna pasaulē spēj iegūt grandiozu nozīmību’’, stāsta Kinopunkta projekta vadītāja Maija Kalniņa,”  Raimonda gadījumā situāciju sarežģī mammas nereti skarbā reakcija. Tāpēc sekas - piezīmi skolā, telefona zvanu no pedagoģes, pazaudētu instrumentu - ir labāk noslēpt, nekā saņemt sodu. Katrs Raimonda mēģinājums sekas slēpt situāciju sarežģī vēl vairāk. Emocionāli grūtā situācijā viņam izdodas gan saglabāt cilvēcisko pašcieņu, gan sasniegt sev labvēlīgu iznākumu. Raimonds pierāda, ka spēj būt pieaudzis. ‘’

Galveno varoni Raimondu filmā atveido Kristofers Konovalovs no Cēsīm, savukārt viņa mammas lomā iejutusies aktrise Vita Vārpiņa. Tāpat filmā piedalās aktrise Indra Briķe, Baiba Neja, Matīss Livčāns, Alvis Birkovs un Edgars Samītis. Vairākas svarīgas epizodiskas lomas filmā atveido savas profesijas patiesi pārstāvji - policisti, ārsti, skolotāji, orķestra dalībnieki, kā arī 6.vidusskolas direktors un diriģents Haralds Bārzdiņš.

Filmas ”Mammu, es tevi mīlu” reklāmas rullītis apskatāms šeit: http://www.youtube.com/watch?v=sapzfPBAZPY

 

Filma ir 1 stundu 23 minūtes gara. Filma  tiks demonstrēta 100 Kinopunktos  visā Latvijā filmu izplatīšanas projekta "Latvijas filmu maratons" ietvaros, kuru finansē Nacionālais Kino centrs.

Biļete uz seansu maksās 50 santīmus.

 

Papildus informācija: Līga Pandalone, 64723705; 29440558

 

2013. gada 16. novembrī plkst. 15.00 Smiltenes pilsētas Kultūras centrā koncerts Klusumā dzimstošā dzīvības balss. Jurim Karlsonam – 65! Piedalās Latvijas Universitātes pūtēju orķestris (diriģents Jānis PURIŅŠ), Smiltenes novada Kultūras pārvaldes pūtēju orķestris SMILTENE (diriģents Pēteris VILKS), pianists Juris ŽVIKOVS. Programmā Juris Karlsons un Jānis Ivanovs. Ieeja bez maksas.

 

Šovasar, 19. augustā savu 65. dzimšanas dienu atzīmēja komponists Juris Karlsons. Baleti, mūzika teātra izrādēm, simfoniskā un kamermūzika, kora un solo dziesmas veido komponista radošo biogrāfiju. Ikvienam pūtēju orķestra žanra cienītājam un mūziķim ir prieks, ka šo uzskaitījumu papildina arī - oriģinālmūzika pūtēju orķestrim. Apvedceļš, Gadatirgus, Zosēnu klabdancis, Svētku uvertīra, Svinīgā mūzika, Zvejnieku ziņģe ir skanējuši gan Dziesmu svētkos, gan dažādu orķestru izpildījumā Baltijas valstīs, Luksemburgā, Nīderlandē, Krievijā un ASV.

Latvijas mūzikas informācijas centra mājaslapā atrodam komponista  citātu, kas Juri Karlsonu raksturo arī kā personību: “Būtībā jau neko jaunu nevar vairs pateikt neviens. Jaunais var būt tikai personiskais, jo viss objektīvais pastāv neatkarīgi no mums. Pasaule ir pilna ar muzikālu un nemuzikālu informāciju. Lai pateiktu kaut ko jaunu, jābūt lielam uzdrošināšanās procentam. Dažreiz šķiet, ja varētu nerakstīt, es nerakstītu. Bet Liktenis ir lēmis.”

Varbūt tas ir Liktenis, varbūt Talants, Darba spējas, varbūt Zosēnu mājas aura, kas atkal un no jauna apliecina komponistu Juri Karlsonu. Spilgi un pārsteidzoši .

Koncerts, 16. novembrī Smiltenes kultūras centrā, kuram dots tāds pats nosaukums, kā 1994. gadā uzrakstītajam skaņdarbam Klusumā dzimstošā dzīvības balss, un kuru vadīs viens no Latvijas spožākajiem oratoriem - komponists Juris Karlsons, ir ieskats viņa komponētajā pūtēju orķestru oriģinālmūzikā.

Koncertā piedalās šīs vasaras Dziesmu un Deju svētku pirmo vietu ieguvēji  visaugstākajā un augstākajā grūtības pakāpes grupā - Latvijas Universitātes pūtēju orķestris (diriģents Jānis Puriņš) un Smiltenes Kultūras pārvaldes pūtēju orķestris SMILTENE (diriģents Pēteris Vilks).

Koncerta īpašais viesis pianists Juris Žvikovs, atskaņojot gan Jura Karlsona, gan viņa skolotāja Jāņa Ivanova klavieru miniatūras.

Koncertu ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu rīko Biedrība Latvijas Jauniešu pūtēju orķestris sadarbībā ar Smiltenes novada Domi un Smiltenes Kultūras centru.

 

 

Informāciju sagatavoja

astrida.kenina PIE gmail PUNKTS com

29453043

Kad tuvojas gada nogale un cilvēki tiecas pēc patiesām vērtībām, ir laiks paskatīties uz pasauli ar atvērtu sirdi. Šajā laikā uz Latvijas pilsētām un ciemiem dosies Eņģeļu ekspresis, aicinot ikvienu atbalstīt labdarības kustību „Eņģeļi pār Latviju”. Valmierā Eņģeļu ekspresis viesosies 24.novembrī no plkst.11.00 līdz 13.00 laukumā pie Valmieras Kultūras centra. Pasākuma ietvaros iedzīvotāji būs aicināti atnest mājās uzkrātās monētas, lai ziedotu sava reģiona smagi slimo bērnu ārstēšanai.

            Piecu gadu laikā ir saziedoti 1 952 584 lati un palīdzēts 650 bērniem, kuru ārstēšana nav tikusi iekļauta valsts apmaksātajos medicīnas pakalpojumos. Palīdzēts arī daudzām Valmieras un tuvākās apkārtnes ģimenēm, piemēram, apmaksāti ārstniecības kursi un operācijas ārvalstu klīnikās, delfīnterapijas kursi, iegādāti ortozes un kustību terapijas trenažieri. Pat tad, ja personiski nepazīstam šos bērnus, noteikti zinām kādu, kas pazīst viņu vecākus, māsas, brāļus, vecmāmiņas... Mums ir iespēja viņiem palīdzēt. Darīsim to!

            Pasākuma laikā uz labiem darbiem aicinās Latvijas Neatkarīgās televīzijas ētera personības, bet par cienastu rūpēsies „Rimi”.

Labdarības kustības „Eņģeļi pār Latviju” komanda apliecina, ka valmieriešu ziedotā nauda tiks izmantota Valmieras un tuvākā reģiona bērnu ārstēšanai.        

Eņģeļu ekspresis ienesīs Valmierā Ziemassvētku brīnuma sajūtu!

 

 


No 28. oktobra līdz 12. novembrim Cēsīs norisinājās fotokonkurss „Cēsis stāsta stāstus”.  Pavisam konkursam tika iesūtītas 143 fotogrāfijas, kurās pilsētas stāstus dažādos gadalaikos un diennakts stundās ir iemūžinājis 41 fotogrāfs. Viņu starpā ir ne tikai cēsnieki, bet arī citu Latvijas novadu iedzīvotāji un pat ārzemju tūristi, kuri vasarā apmeklēja pilsētu. 
Iesūtīto fotogrāfiju klāsts, tēmas, noskaņas un kvalitāte pārsteidza ikvienu, kas balsoja Facebook.com un Cēsu mājas lapā, kā arī žūrijas komisiju.  Izvēlēties bija grūti, tāpēc, ņemot vērā skatītāju balsojuma un žūrijas vērtējumu, sākotnējo 20 fotogrāfiju vietā tika atlasītas 30.

 

Tās visas būs apskatāmas izstādē "Cēsis stāsta stāstus", kura tiks atklāta Latvijas dzimšanas dienā – 18.novembrī plkst. 15:00 Cēsu Tūrisma informācijas centrā, Pils laukumā 9. Izstādes atklāšanā trīs autoriem tiks pasniegtas arī veicināšanas balvas - "Par vislielāko skatītāju balsojumu skaitu", "Labākais žūrijas vērtējumā" un "Emocionālākais stāsts". Izstāde būs apskatāma līdz 2014.gada 12.janvārim.

 

Šāds konkurss, kuram seko izstāde, Cēsīs tiek rīkots jau trešo gadu kā dāvana Latvijai dzimšanas dienā, un katru gadu tam ir cita tēma. Šī gada tēma bija veltīta stāstiem, kurus stāsta pilsēta. Ņemot vērā pilsētas vēsturi, stāstu Cēsīm ir daudz – katram cilvēkam, vietai, ainavai un pasākumam. Stāstus var ne tikai sadzirdēt un izdzīvot, bet arī saredzēt caur foto objektīvu, emocijām, krāsām un cilvēku mīmikām. Un katrs cilvēks vienu un to pašu stāstu izstāstīs savādāk, pat tad, ja stāsta izklāstā talkā nāk fotokamera. Visas konkursam iesūtītās fotogrāfijas apskatāmas Cēsu mājas lapā sadaļā "Galerijas" vai šajā saitē - http://ejuz.lv/cesukonkurss

 

Informāciju sagatavoja
Andra Magone
Cēsu Tūrisma attīstības un informācijas centra vadītāja
Pils laukums 9, Cēsis, Cēsu novads, LV-4100
Tālr.+371 64127646, fax +371 64107777
andra.magone PIE cesis PUNKTS lv, skype: andra.cesis

Dejosim! Tas ir kā aicinājums visiem, kam patīk tautas deja, visiem, kuri ne tikai dejo paši, bet mīl deju un ar prieku skatās katru deju pasākumu.

Ir pagājis gads, un atkal ir klāt kārtējais Valmieras deju kopas „Pastalnieki” organizētais skatuviskās tautas dejas koncerts, kurā piedalās mūsu draugi no tuvākiem un tālākiem Latvijas novadiem.

Šogad mūsu koncertā piedalīsies vidējās paaudze deju kopas „Vidzeme” no Madonas un „Gauja” no Valmieras, kuri ir pagājuša gada deju svētku skates laureātu pulkā. Tāpat piedalīsies mūsu ilggadējie draugi no Priekuļiem „Jumis” un jauniešu deju kopa „Zelta Virpulis”. Jaunais, bet radošais Swedbank deju kolektīvs no Rīgas, Iecavas vidējās paaudze deju kolektīvs, Deju svētku laureāti – jauniešu deju kolektīvs „Sadancis”, protams, arī paši „Pastalnieki”, un ar kārtīgu ragu mūziku to papildinās pūtēju orķestris „Signāls”.

 

Dejotprieku kopā ar mums aicinām izbaudīt sestdien, 23.novembrī, plkst.17.00 Valmieras Kultūras centrā.

 

 

Informāciju sagatavoja:

VPDK „Pastalnieki”

25.novembrī gaidāma otrā tikšanās Valmieras kultūras kartes īpašniekiem. Šoreiz tā tiks organizēta kā ekskluzīva ekskursija pa Valmieras drāmas teātra telpām. Apmeklētāji iepazīs teātra aizkulises, grimētavā uzzinās, kā aktierus spēj nopūderēt līdz nepazīšanai, gūs pārsteidzošu pieredzi, redzot, cik plašas ir teātra nama telpas, kurās tiek glabāti izrāžu rekvizīti, kā arī uzzinās, cik cilvēku tiek iesaistīti vienas izrādes tapšanā. Aizraujošā stāstījumā ekskursantus pavadīs aktieris Arnolds Osis.

            Ekskursija tiks organizēta divos laikos – plkst.12.00 un plkst.15.00, lai piedzīvojumā varētu doties lielāks skaits kartes īpašnieku. Vienas ekskursantu grupas lielums ir ierobežots – 30 cilvēki, tāpēc aicinām interesentus pieteikties līdz 21.novembrim, zvanot pa tālruni 26186068 vai sūtot e-pastu info PIE valmiera PUNKTS lv, precizējot vēlamo laiku – plkst.12.00 vai 15.00, kā arī nosaucot savas kartes numuru. Dalība ekskursijā ir bez maksas!

            Lai veicinātu vietējo kultūras pasākumu apmeklētību un akcentētu Valmieru kā pilsētu ar bagātīgu un kvalitatīvu kultūras piedāvājumu, Valmieras pilsētas pašvaldība sadarbībā ar Valmieras pilsētas un tuvākās apkārtnes kultūras iestādēm vienojās projektā „Valmieras kultūras karte”. Personalizētās kartes ideja ir piedāvāt tās īpašniekam iespēju par izdevīgāku cenu apmeklēt kultūras un atpūtas pasākumus astoņās kultūras iestādēs – Valmieras Kultūras centrā, Valmieras drāmas teātrī, Valmieras muzejā, mākslas „Galerijā Laipa”, džeza klubā-restorānā „Parks”, kinoteātrī „Gaisma”, Jāņa Daliņa stadiona Sporta rehabilitācijas centrā un Dikļu pilī. Jāpiebilst, ka projekta sadarbības partneri ir arī Valmieras integrētā bibliotēka un Valmieras Valsts ģimnāzijas galerija „Ledus pagrabs”.

            Lai saņemtu Valmieras kultūras karti, neierobežotā laika periodā jāapmeklē sarīkojumi piecās no astoņām kultūras iestādēm. Iegādājoties biļeti uz pasākumu, jālūdz kasierim uzspiest zīmodziņu Valmieras kultūras kartes brošūrā īpaši šim mērķim paredzētā vietā. Kad aizpildītas vismaz piecas no astoņām zīmogiem paredzētajām vietām, Valmieras Tūrisma informācijas centrā, Rīgas ielā 10 varēs apmainīt zīmogu kartiņu pret Valmieras kultūras karti.

Valmieras kultūras karti savā īpašumā ieguvuši jau 249 cilvēki.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

 

Līdz 30.novembrim Valmieras muzeja 2.stāvā aplūkojama izstāde „Tiem, kas glāba pasauli”, kas veltīta Černobiļas atomelektrostacijas (AES) avārijā cietušajiem, kā arī avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem. Izstāde tapusi, pateicoties Latvijas Ugunsdzēsības muzejam, kā arī biedrībai Latvijas savienība „Černobiļa”.

            Izstādes materiāli – fotogrāfijas, dokumenti, goda raksti, priekšmeti un citas traģēdijas liecības – apliecina Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieku upurēšanos, glābjot pasauli no radiācijas briesmām. Tā kā izstādes mērķis ir informēt un izglītot par katastrofu, kas notikusi laikā, kad mūsdienu skolēni vēl nebija dzimuši, to aplūkot īpaši aicināti Valmieras un tuvākās apkārtnes izglītības iestāžu audzēkņi.

Černobiļas AES (Pripjata, Ukraina) kodolkatastrofa notika 1986.gada 26.aprīlī, kad, eksperimentējot ar jaudas samazināšanu reaktora dzesēšanas sistēmai, uzsprāga AES ceturtais reaktors. Radioaktīvie izmeši ar vēju un nokrišņiem piesārņoja lielāko daļu Eiropas. Katastrofas rezultātā ar radiāciju saindējās 237 cilvēki, no kuriem trīs mēnešu laikā mira ap 30. Avārijas seku likvidēšanas darbos piedalījās vairāk nekā 6000 Latvijas iedzīvotāju, no kuriem par invalīdiem ir kļuvuši ap 3500, un vairāk nekā 1000 cilvēku ir miruši. Tā tiek uzskatīta par vēsturē lielāko kodolkatastrofu un ir viena no divām, kura novērtēta ar 7.līmeni pēc Starptautiskās kodolnegadījumu skalas (otra – Fukušimas I AES avārija 2011.gadā).

Jāpiemin, ka no Valmieras Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanā piedalījās 130 cilvēku.

Fotogalerija – izstādes atklāšana

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

30. novembrī  plkst. 15.00 Valkas pilsētas kultūras namā notiks Valkas novada literārās apvienības veidotā un izlolotā kopkrājuma „RITUMS” atvēršanas svētki. Grāmata tapusi ar Vidzemes plānošanas reģiona un Valkas novada domes atbalstu. Krājumā apzināti autori, kas reiz dzīvojuši novadā, paši apvienības biedri, kā arī pavisam jauni un mazāk vēl zināmi literāti. Iespējams, kādam būs pārsteigums atrast kopkrājumā savu vārdu. 

Kopkrājumā ievietoto darbu autoru saraksts: Jānis Locāns, Valdis Ķikāns, Vitālijs Lozda, Vija Upmale, Velga Krile, Pēters Brūveris, Arturs Goba, Anita Anitīna, Aija Ābena, Aivars Zilbers, Iveta Keiša, Zane Brūvere-Kvēpa, Indra Brūvere-Daruliene, Ausma Kurpniece, Normunds Rudzītis, Ie.Viņa, Raimonds Bricis, Baiba Luca, Karolīna, Roberts Auziņš, Māra Krieviņa, Maiga Putniņa, Edgars Krilis, Ārija Tīmane, Tamāra Elziņa, Sintija Kvēpa, Zane Studente, Valda
Lārmane, Agnese Graudiņa, Lilita Ikale, Zane Sīmane, Marija Kļujeva, Veronika
Jurgena, Viktorija Fanta, Magnuss, Orlando Adrians Hāns, Ralfs Majors, Santa Lūsa

 

Visi interesenti laipni gaidīti!

 

Papildus informācija: Valkas novada literārās apvienības vadītājs Normunds Rudzītis, nor.munds PIE inbox PUNKTS lv

 

Aizvadītajā nedēļā noslēdzās Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas sadarbībā ar novada muzejiem un kultūras iestādēm rīkotais tūrisma konkurss novada skolēniem „Dodies šurp, uz pasaules malu, rūdīt raksturu savu - 4”.

Šis konkurss notiek jau ceturto reizi un tā mērķis ir aicināt skolēnus papildināt zināšanas par sava novada vēsturi, kultūrvidi un tūrismu, kā arī rosināt apmeklēt vietējos kultūras pasākumus.

Konkursā piedalījās Bejas pamatskolas 2. klase, Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 10.A klase un Alūksnes Bērnu un jauniešu centra Dzīvesprasmju skoliņa „Princešu studija”. Saskaņā ar konkursa nolikumu, vērtēšana notika divās vecuma grupās - 1. - 6. klase un 7. - 12. klase.

Nolikums paredzēja, ka, lai piedalītos konkursa finālā, komandām bija jāapmeklē trīs pašvaldības muzeji vai tūrisma objekti un trīs kultūras pasākumi Alūksnes novadā. Konkursa dalībnieki bija apmeklējuši Zeltiņu muzeju, Alūksnes muzeju, Viktora Ķirpa Ates muzeju, Jaunlaicenes muižas muzeju, Veclaicenes muzeju, Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas muzeju, dabas muzeju „Vides labirints”, Spidzenieku pilskalnu. Savukārt konkursa laikā apmeklēto kultūras pasākumu vidū bijušas dažādas izrādes bērniem, radošās darbnīcas, Pļaujas svētki, Alūksnes novada svētki, pārgājiens, Bānīša svētki, lekcija „Ieroči un karošana Latvijā 14.- 16. gadsimts”.

Finālā katru komandu pārstāvēja trīs dalībnieki, kuriem nelielā prezentācijā vai video bija jāpastāsta par redzēto un dzirdēto konkursa laikā apmeklētajos objektos un kultūras pasākumos, kā arī jāveic dažādi uzdevumi par apmeklētajām vietām. Par redzēto un izzināto jaunākie dalībnieki stāstīja interesantās prezentācijās, bet ģimnāzijas audzēkņi – video materiālā.

Lai gan konkursa nolikums paredzēja, ka pirmo trīs vietu ieguvēji katrā vecuma grupā saņem atšķirīgas balvas, konkursa žūrijas komisija, vērtējot dalībnieku prezentācijas, pieņēma lēmumu, ka galveno balvu – braucienu uz ūdens atrakciju parku „Aura” Tartu Igaunijā saņems visas trīs komandas, kas šogad piedalījās konkursā!

 

FOTO:  Konkursa dalībnieki veic uzdevumu, kurā pareizā secībā jāsaliek fotogrāfijas, kas atspoguļo linu apstrādes gaitu

Foto: Didzis Eglītis

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālrunis: 64381488

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Posies, pērc, pārdod un piedalies Ziemassvētku tirdziņā „Dabas bode”! Sestdien, 14. decembrī no saullēkta līdz saulrietam Kārķos ceļa Ziemeļu stīgas 99.kilometrā notiks Ziemassvētku tirdziņš „Dabas bode” (veikala „Bode” telpās). Aicināti piedalīties visi novada ražotāji, mājamatnieki, visi kuram ir ko piedāvāt. Ziemassvētku galdam noderēs putraimdesas, skābēti kāposti, zirņi, piparkūkas, medus, tējas, kāds stiprāks dzēriens. Aicināti arī rokdarbnieki piedāvāt adījumus, koka izstrādājumus, rotaļlietas, rotaslietas, pinumus, sveces, Ziemassvētku rotājumus u.c. noderīgas lietas.

Sāc jau gatavoties laikus – ja Tev ir vistas – krāj olas, ja Tev ir mežs – sien slotas, ja Tev ir āboli – gatavo sukādes! Viss būs tirdziņam noderīgs !

Darbosies dāvanu saiņošanas darbnīca, Laimes aka, Rūķu kafejnīcā varēsi mieloties ar cukurvati, karstvīnu un citiem našķiem, pantiņu darbnīcā izvēlēties skaistus vārdus un domas, šneiderienei uz vietas pasūtīt un sašūt dāvanu maisu. Bērniem būs iespēja darboties pārsteigumiem bagātā Svētdienas skolas organizētā piparkūku garnēšanas un cepšanas darbnīcā. Atbalstīsim vietējos amatniekus un ražotājus, izvēloties vietējo produkciju, sagādāsim tuvajiem un mīļajiem īpašas dāvaniņas svētkos!

 Nāc un baudi Ziemassvētku gaidīšanas prieku!

 Interese ir liela, tādēļ piesaki savu placi laikus!

*saule lec pulksten 8.49

*saule riet pulksten 15.40

 

 

Informāciju sagatavoja:

Kārķu pagasta pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Pilskalne, 26391447

 

21.novembrī notika Jonathan SPA Estate atklāšanas svētki Amatciemā. 2 gadu laikā ģimene no Blatkrievijas ēkas pabeigšanai un pielāgošanai viesnīcas vajadzībām ir investējusi vairāk kā 950 000 latu. Darbā ir pieņemti 25 darbinieki no tuvējās apkārtnes. Idejas un dizaina autore ir Jonathan SPA Estate īpašniece Oksana Shapovalova: "Mana ģimene vienmēr ir vēlējusies nokļūt tādā vietā, kur varētu aizmirst par visu, kas nomāc, - par pilsētas steigu, raizēm un grūtībām, jo tikai tā atpūta var būt īsta. Mēs devāmies uz dažādām valstīm un gribējām atrast vietu, kas sniegtu mums visu nepieciešamo: dabas mierinošo skaistumu, ērtus numurus, gardu virtuvi, augstākā līmeņa pakalpojumus un aizraujošas izklaides. Taču itin visur kaut kā pietrūka. Tad mēs nolēmām radīt projektu, kurā tiktu apvienots viss, ko mēs paši mīlam. Esam atraduši visskaistāko un vismājīgāko vietu Eiropā - Amatciemu... Un, šeit mēs īstenosim ne tikai savu, bet arī daudzu citu cilvēku sapni..."

Viesnīca Jonathan Spa Estate Amatciemā patiesi ir neparasta - gleznainas ainavas ieskauta, tā apvieno neskartas dabas gaisotni ar eleganti izsmalcinātu interjeru, augstākiem standartiem atbilstošu sirsnīgu un atturīgi neuzbāzīgu viesmīlību, kā arī ekoloģiski tīrus un augstvērtīgus materiālus un pārtikas produktus. Astoņi labiekārtoti numuriņi ar terasēm un skatu uz ezeru. SPA komplekss ar slēgtu baseinu, turku un somu pirtīm, šungita istabu un klasiskas, ajūrvēdiskas un taizemiešu masāžas zonām. Kosmetologa kabinets piedāvā visdažādākās procedūras sejai un ķermenim, kā arī manikīra, pedikīra un matu meistara pakalpojumus. Patīkamo atmosfēru rada mājīgais dizains, biokamīni, mūzika un sveces. Telpas konferenču, semināru un lietišķu tikšanos rīkošanai līdz 15 cilvēkiem. Jonathan Club mērķis - apvienot un atbalstīt tos, kas saprot pilnvērtīgas atpūtas dziļāko jēgu.

 

Tel. viesnīcai 25606066, SPA 26667007. 

Piektdien, 29. novembrī, plkst. 15.00 Kocēnu novada Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centra telpās tiks svinīgi atklāta Pirmo Dziesmusvētku ekspozīcijas kinozāle, kas tapusi ar Borisa un Ināras Teterevu fonda finansiālu atbalstu 2750 latu apmērā.

Projekta „Latvijas Dziesmusvētku šūpulis - Dikļu zīme Eiropas kartē" ietvaros iegādātas ekspozīcijas pilnveidei nepieciešamās iekārtas – platekrāna televizors un kinozāle, kā arī sadarbībā ar Vidzemes televīziju sagatavota dokumentāla īsfilma „Dziesmusvētki no šūpuļa līdz mūsdienām”, kurā pirmo Dziesmusvētku dalībnieku tēlos iejutās Valmieras Kultūras centra vīru koris „Imanta” (diriģente Irēna Zelča). Noskatoties īsfilmu, ikvienam ekspozīcijas apmeklētājam būs iespēja iegūt izsmeļošu un vizuāli kvalitatīvu informāciju par Dziesmusvētku tradīcijas attīstību no tās aizsākumiem Dikļos līdz mūsdienām.

 

Kā pastāstīja projekta vadītāja Inna Krēsliņa, kinozāles atklāšanas pasākumā izskanēs pateicības vārdi projekta īstenošanā iesaistītajām personām – darba grupai – Initai Hihalovskai, Brigitai Jaunītei, Kristīnei Līdakai un Guntim Naglim, Kocēnu novada domes priekšsēdētājam Jānim Olmanim par atbalstu ekspozīcijas jauno telpu izveidē, vīru korim „Imanta” un tā diriģentei I.Zelčai, kā arī citiem labdariem.

 

Projekta mērķis ir latviskās identitātes saglabāšana un vietējo iedzīvotāju kultūrvides pilnveidošana, saglabājot vienu no senākajām un izcilākajām tradīcijām Dikļos - kordziedāšanu. 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Jaunatnes lietu un sabiedrisko attiecību speciāliste