Arhīva kalendārs

« December 2013 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Turpinās iesāktie apjomīgie darbi Kocēnu novada Dikļu estrādē, lai nākamgad, 2014. gada 7. jūnijā, jaunizveidotā dabas koncertzālē, kas izcels Dikļu kultūrvēsturisko nozīmi kā Dziesmu svētku šūpulim, varētu norisināties vērienīgais Dziedāšanas svētku 150. gadskārtai veltītais pasākums.

 

Aktīvi norit zemes darbi, ir iztīrīta upe, notiek estrādes teritorijas profila veidošana.

Šī gada jūnijā Neikenkalnā ar dziesmām un novada pašdarbības kolektīvu talku tika nojaukta vecā estrāde, lai tās vietā taptu jauns, Latvijā vēl nebijis projekts – dabas koncertzāle. Jaunās estrādes  arhitekts ir Uģis Šēnbergs. Neikenkalnā varēs noritēt lieli koru koncerti ar aptuveni 2000 dziedātājiem, arī brīvdabas izrādes.

2014. gadā apritēs 150. gadskārta kopš pirmajām dziesmu dienām Dikļos - Dziesmu svētku tradīcijas aizsākumiem, kad 1864. gadā Dikļu mācītājmuižas parkā (tagad Neikenkalnā) draudzes mācītājs un rakstnieks Juris Neikens noorganizēja pirmos kopā dziedāšanas svētkus, tādējādi liekot pamatus latviešu tradīcijai.

 

  

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

 

Trešdien, 4. decembrī pulksten 15 pašvaldības administratīvās ēkas lielajā zālē Dārza ielā 11, Alūksnē notiks Alūksnes novada pašvaldības finansētās un apgāda „Latvijas Zinātņu akadēmijas Vēstis” izdotās grāmatas „Kultūrvēstures avoti un Alūksnes novads” atvēršanas pasākums.

Alūksnes novada kultūrvēstures jautājumu izzināšanai veltīta konference Alūksnē notika 2011. gada augustā. To rīkoja Latvijas Zinātņu akadēmija, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija un Alūksnes novada pašvaldība. Jauniznākušajā grāmatā apkopoti apcerējumi par konferencē izskanējušajiem referātiem.

Grāmatas autoru vidū ir daudzi pašreizējie alūksnieši un arī novadnieki, kuri savu profesionālo darbību šobrīd turpina ārpus novada, taču ar saviem pētījumiem dod būtisku pienesumu Alūksnes novada kultūrvēstures izzināšanai. Šis izdevums novadam ir ļoti nozīmīgs, jo tas turpina un papildina iepriekš izdoto materiālu klāstu par Alūksnes novadu un tā ļaudīm. Svarīgi, ka krājumā publicēto apcerējumu pamatā izmantotas lielākoties dažādās pirmavotu krātuvēs atrastās nepublicētās ziņas. Ikviens Alūksnes kultūrvēstures izzinātājs šo grāmatu varēs lasīt novada bibliotēkās, tirdzniecībā tā pieejama nebūs.

Izdevumā atradīsiet Daces Markus un Saulveža Cimermaņa apkopoto ieskatu novada kultūrvēstures izzināšanas avotos, Daces Markus pētījumu par malēniešu izloksnēm, Māras Vīksnas analīzi par malēniešiem folkloras vākšanas darbā un Jēkaba Raipuļa pētījumu par malēniešiem citzemju mācību iestādēs, Imanta Lancmaņa informāciju par novada muižu arhitektūru, Uģa Niedres apskatu par 18. un 19. gadsimta Alūksni un Jāņa Līča pētījumu par alūksniešiem 18. gadsimtā baznīcu draudžu grāmatās.

Tāpat te izlasīsiet Māras Grudules pētījumu par Ernsta Glika dzejojumiem latviešu, vācu un krievu valodās, Kristīnes Ducmanes atmiņu stāstījumu par Garjuru un Klabatu igauņu dzimtām, Aivara Kehra apcerējumu par Klotiņu dzimtas radurakstiem, Unas Sedlenieces ieskatu Alūksnes amatierteātra arhīvā.

Grāmatā publicēti arī vairāku alūksniešu materiāli - Maijas Semjonovas pētījums par aresta namu un mazpilsētas cietumu, Sandras Jankovskas stāstījums par Jaunlaicenes muižas muzeju, Ēvalda Vanaga Romeškalna stāsts, kā arī vairāki citi apcerējumi.

Atklāšanas pasākumā piedalīsies Dace Markus un Saulvedis Cimermanis – grāmatas tapšanas galvenie virzītājspēki, tāpat šajā Alūksnes novadam svarīgajā notikumā tiek gaidīta Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidenta Ojāra Spārīša un izdevniecības „Latvijas Zinātņu akadēmijas Vēstis” galvenais redaktors Arno Jundze ierašanās. Pasākumā piedalīties aicināti visi autori, grāmatas sagatavošanas sekmētāji un atbalstītāji, izdevēji, kā arī pašvaldības kultūras un izglītības iestādes. Aicinām pasākumu apmeklēt arī ikvienu interesentu!

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Sestdien, 7.decembrī, plkst.18.00 Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā notiks Valmieras Kultūras centra vīru kora „Imanta” koncerts „Ziemassvētku stāsts”, kurā piedalīsies arī kolektīva draugi – Dobeles Kultūras centra sieviešu koris „Vizma”, Valmieras Mūzikas skolas jaunāko klašu koris, īpaši šim koncertam izveidots vokālais ansamblis, kā arī vairāki solisti.

Kā informēja kora diriģente Ilze Krūmiņa, koncerts būs veidots kā stāsts, balstīts uz Mateja evaņģēlijas, Lūkas evaņģēlijas un Jesaja vēstījuma tekstiem. Mūzikas autors – Vilnis Daņiļēvičs. Interesanti, ka paralēli dziedājumam šis stāsts tiks vizualizēts uz lielā ekrāna, radot nepārtrauktības sajūtu koncerta apmeklētājiem. I. Krūmiņa norāda, ka tiks izpildītas arī visiem zināmās Ziemassvētku dziesmas, lai skatītāji varētu dziedāt līdzi, dievnamā radot līksmu svētku atmosfēru.

„Koncerts ir mūsu dāvana valmieriešiem Ziemassvētkos,” piebilst kora diriģente I. Krūmiņa. Ikviens laipni aicināts!

Ieeja par ziedojumiem!

14.decembrī no plkst.10.00 līdz 15.00 Valmieras rātslaukumā un Valmieras muzeja pagalmā ikviens valmierietis un pilsētas viesis aicināts apmeklēt tradicionālo Ziemassvētku tirdziņu, kurā atradīsiet interesantas svētku dāvanas un našķus.

Rātslaukums būs pārvērties par lustīgu tirgus ķēķi, kurā notiks laimes liešana un zīlēšana ugunskurā, tradicionālus latviešu Ziemassvētku ēdienus mūsdienīgi pagatavos un pasniegs restorāna „Valters” šefpavārs Valters Zirdziņš, kā arī varēs nobaudīt un iegādāties zāļu tējas, īpašas piparkūkas, Ziemassvētku riekstus, svētku maizi, mājas sieru un citus gardumus.

Jāpiemin, ka no plkst.12.00 līdz 13.00 kopā ar folkloras kopu „Sudmaliņas” vilksim bluķi, iesim dančos un rotaļās, minēsim mīklas un īstenosim citas latviskas Ziemas saulgriežu izdarības.

Valkas pilsētas kultūras namā sestdien, 7.decembrī, plkst. 16.30 latviešu animācijas filmu programma „ Multenītes sniegā 2013 ”.

Šī gada decembrī Kinopunkts pašiem mazākajiem kinodraugiem piedāvā jaunāko, Latvijā ražoto animācijas filmu programmu “Multenītes Sniegā 2013”. Animācijas filmas tiks demonstrētas 100 vietās visā Latvijā – reģionālajos kultūras namos, skolās, bērnudārzos un interešu centros.

Kinopunkta projektu vadītāja Maija Kalniņa: “Animācijas filmas, kā arī ģimenes filmas ir ļoti pieprasīts žanrs Latvijas reģionālajos kultūras namos. Mūsu pašu animācija spēj piepulcēt pilnas skatītāju zāles, radot prieku mazajos skatītājos un gandarījumu vecākos, jo filmiņas ir ļoti sirsnīgas, estētiskas, bez agresijas. Ir svarīgi, lai multenītes tiek demonstrētas ne tikai starptautiskos festivālos ārzemēs, bet arī tepat mūsu pašu mazajiem skatītājiem arī visattālākajos lauku reģionos” .

 

Animācijas filmu programmā iekļautas  studijas Atom Art filmiņas “Kā lupatiņi šūpojās”, “Starptautiskā tēva diena”; studijas Animācijas brigāde filmiņas “Sārtulis”, “Eži un lielpilsēta”, “Vāsa”; Nila Skapāna plastalīna tehnikā veidotā “Kaķis maisā” un Ingas Prauliņas “Blēņu stāsti par vilkiem”.  Programmas garums ir stunda – tieši tik, cik vidēji mazie skatītāji spēj mierīgi nosēdēt.

 

“Multenītes Sniegā”  tiek demonstrētas Kinopunktos  visā Latvijas filmu izplatīšanas projekta "Latvijas filmu maratons" ietvaros, kuru finansē Nacionālais Kino centrs.

Seansu norises vietas un laikus skatīt mājaslapā www.kinopunkts.lv

Ieeja- brīva.

 

Papildus informācija:

Valkas pilsētas kultūras nama kultūras metodiķe Līga Pandalone 64723705

 

5. decembrī plkst. 19.00 Cēsu Jaunajā pilī tiks demonstrēta režisores Līgas Gaisas dokumentālā filma „Tā dullā Strengas dēļ jeb vasara ar zelta teļu ”.

Filma tapusi Klapkalnciemā, kur aktieris Juris Strenga jau gandrīz desmit gadus pulcē vietējos, lai iestudētu operu. Sižeta izvēli nosaka kāds aktuāls gada notikums vai sociālpolitiska aktualitāte. Pēc 2008. gada Pekinas olimpiskajām spēlēm tika uzvesta „Turandota”. Tā izcēlusies ar krāšņiem, pašdarinātiem pūķiem un degošiem papīra lukturiem. Savukārt par godu vēlēšanām Strenga kopā ar ciema ļaudīm iestudēja interpretāciju Raiņa „Zelta zirgam”.

Filma tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu VAS „Latvijas valsts meži” finansētajā filmu programmā „Latvija šodien”. Tās producente ir Līga Gaisa, scenārija autore – Lote Eglīte, operators – Valdis Celmiņš, skaņu režisors – Anrijs Krenbergs.

Biļešu cena Ls 1,50. Skolēniem, pensionāriem un Drauga kartes īpašniekiem Ls 1,-. Biļetes iepriekšpārdošanā pieejamas no 26. novembra Cēsu Tūrisma informācijas centra kasē, Pils laukumā 9.

Vairāk informāciju par pasākumiem Cēsīs var atrast www.cesis.lv vai www.turisms.cesis.lv

 

Informāciju sagatavoja:
Mārtiņš Vipulis
P/a „Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs”
Marketinga praktikants

Svētdien, 8.decembrī, plkst.14.00 Valmieras Kultūras centrā notiks senioru koru koncerts „Adventes laikā”. Repertuārs būs plašs, aptverot gan XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku skaņdarbus, gan Ziemassvētku dziesmas.

Tajā piedalīsies senioru kori: „Ābele” no Cēsīm (diriģente Līga Priedīte), „Salaca” no Salacgrīvas (diriģente Arta Zunde), „Mantojums” no Madonas (diriģente Ināra Stepāne), „Atvasara” no Inčukalna un „Gāle” no Siguldas (diriģente Ņina Kiršteina), „Sudrablāse” no Valmieras (diriģente Larisa Stivriņa) un politiski represēto vīru koris „Baltie bērzi” no Valmieras (diriģente Inga Zirne). Tāpat koncertu kuplinās pūtēju orķestris no Dikļiem (diriģents Valdis Drulle).

Kā norādīja „Balto bērzu” diriģente Inga Zirne, senioru kori vēlas satikties un iedziedāties, atceroties Dziesmu svētku kopības sajūtu, kā arī dāvāt prieku skatītājiem. „Koncerta atmosfēra būs sirsnīga, patriotiska un gaiša. Mīļi aicinām ikvienu valmierieti!” piebilst I. Zirne.

Ieeja bez maksas!

Sestdien, 14. decembrī no saullēkta līdz saulrietam Kārķos ceļa Ziemeļu stīgas 99.kilometrā notiks Ziemassvētku tirdziņš „Dabas bode” (veikala „Bode” telpās).

Aicināti piedalīties visi novada ražotāji, mājamatnieki, visi kuram ir ko piedāvāt. Ziemassvētku galdam noderēs putraimdesas, skābēti kāposti, zirņi, piparkūkas, medus, tējas, kāds stiprāks dzēriens. Aicināti arī rokdarbnieki piedāvāt adījumus, koka izstrādājumus, rotaļlietas, rotaslietas, pinumus, sveces, Ziemassvētku rotājumus u.c. noderīgas lietas.

Sāc jau gatavoties laikus – ja Tev ir vistas – krāj olas, ja Tev ir mežs – sien slotas, ja Tev ir āboli – gatavo sukādes! Viss būs tirdziņam noderīgs!

Darbosies dāvanu saiņošanas darbnīca, Laimes aka, Rūķu kafejnīcā varēsi mieloties ar cukura vati, karstvīnu un citiem našķiem, pantiņu darbnīcā izvēlēties skaistus vārdus un domas, šuvējai uz vietas pasūtīt un sašūt dāvanu maisu. Bērniem būs iespēja darboties pārsteigumiem bagātā Svētdienas skolas organizētā piparkūku garnēšanas un cepšanas darbnīcā. Atbalstīsim vietējos amatniekus un ražotājus, izvēloties vietējo produkciju, sagādāsim tuvajiem un mīļajiem īpašas dāvaniņas svētkos!

Lai bagātinātu dvēseli, visas dienas garumā būs iespējams apmeklēt Kārķu baznīcu un tautas nama kamīnzālē aplūkot Aldoņa Cīruļa gleznu izstādi.

 Nāc un baudi Ziemassvētku gaidīšanas prieku!

 

Interese ir liela, tādēļ piesaki savu placi laikus!

Sīkāka informācija: Sandra Pilskalne (26391447 mob. t)

*saule lec pulksten 8.49

*saule riet pulksten 15.40

 

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

21.decembrī no plkst. 9:00 līdz 13:00 tirdzniecības centra „Beta” 1.stāvā (Brīvības iela 56, Gulbene) notiks ikmēneša Zaļais tirdziņš, kas šoreiz būs Ziemassvētku noskaņā. Tirdziņā varēs iegādāties dažādus mājražotāju gatavotos gardumus svētku galdam: žāvētu un kūpinātu gaļu, zivis, mājas alu, vīnu, sierus, mājās ceptu maizīti, dārzeņus, medu u.c. Savukārt Gulbenes un citu novadu amatnieku darinātās lietas būs skaistas un mīļas dāvanas Ziemassvētkos ikvienam. Tirdziņā varēs nopirkt arī jauku dāvanu vismazākajiem – pašvaldības aģentūras „Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs” un novada tūrisma uzņēmēju kopīgi veidoto krāsojamo grāmatiņu bērniem „Gulbīša Zinīša ceļojums”.

 

Pieteikšanās tirdziņam, kā arī vairāk informācijas pa tālr. 64497729, 26557582 vai e-pastu: turists PIE gulbene PUNKTS lv

 

„Ar gaišām domām gaidām Ziemassvētkus

Ar sveču liesmām, piparkūkām izrotātus.”

 

Pašvaldības aģentūras

„Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs”

kolektīvs

Svētdien, 15.decembrī, plkst.16.00 Valmieras Kultūras centrā notiks tradicionālais Valmieras pilsētas Ziemassvētku koncerts „Ziemassvētku laiks ir klāt”. Koncertā ar skaistām dejām skatītājus priecēs TDA „Gauja”, TDA „Gauja” vidējās paaudzes un TDA „Gauja” studijas dejotāji. Tāpat īpašu priekšnesumu būs sagatavojuši baleta studijas dejotāji. Pēc koncerta mazie apmeklētāji aicināti piedalīties rotaļās un atrakcijās kopā ar Ziemassvētku vecīti un viņa palīgiem. Ikviens laipni aicināts!

Ieeja bez maksas! 

Decembris ir svētku laiks, ko aicinām pavadīt apmeklējot daudzveidīgus kultūras un atpūtas pasākumus Valmieras pusē. Valmieras Tūrisma informācijas centrs ir izveidojis Valmieras pilsētas, Burtnieku, Kocēnu un Beverīnas novadu svētku programmu apkopojumu, piedāvājot ikvienam iespēju izvēlēties savu Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanas pasākumu.

 

Ziemassvētku koncerti ar Latvijas mākslinieku koncertu tūrēm un priekšnesumiem

 

11.12. plkst. 18:00                  Vidzemes Augstskolas Ziemassvētku labdarības koncerts Valmieras Kultūras centrā.

13.12. plkst. 16:00                  Rencēnu centra egles iedegšana. Pasākums „Latvju danču vakars”. Spēlēs kapella „Rota” Rencēnu kultūras namā

13.12. plkst. 18:00                  Labdarības koncerts „Ziemas skaņu festivāls”. Piedalās bērnu vokālie ansambļi no Valmieras, Mazsalacas un Cēsīm. Valmieras pagasta kultūras namā.

13.12. plkst. 19:00                  Koncerts „Lauris Reiniks Ziemassvētkos” Valmieras Kultūras centrā.

14.12. plkst. 18:00                  Ziemassvētku koncerts „Lai visas zvaigznes mirdz” kopā ar Dikļu KTIC pašdarbības kolektīviem. Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrā.

15.12. plkst. 14:00                  Dievkalpojums trešajā Adventē, pēc dievkalpojuma - Valmieras Kultūras centra senioru jauktā kora „Sudrablāse” koncerts Rubenes baznīcā.

15.12. plkst. 14:00                  Adventes laika koncerts „Ziemassvētku gaidās”. Piedalās Vaidavas kultūras un amatniecības centra jauktais koris „Vaidava” un senioru deju kopa „Feja” Zilākalna kultūras namā.

15.12. plkst. 16:00                  Ziemassvētku koncerts. Piedalās TDA „Gauja” un bērnu studijas grupas. Valmieras Kultūras centrā. 

19.12. plkst. 18:00                  Ziemassvētki Brīnumskapī „Tumšas-gaišas dienas”, koncertizrāde ģimenei Valmieras Kultūras centrā.

19.12. plkst. 18:00                  Kocēnu pamatskolas skolēnu un skolotāju veidots Ziemassvētku uzvedums „Kaķīša dzirnaviņas” Kocēnu kultūras namā.

20.12. plkst. 19:00                  Koncerts „Mana roka Tavējā”. Piedalās Rēzijas Kalniņa un Uldis Marhilevičs un pavadošā sastāva mūziķi. Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā.

22.12. plkst. 14:00                  Dievkalpojums ceturtajā Adventē, pēc dievkalpojuma Latvijas Universitātes absolventu jauktā kora „Jubilate” koncerts Rubenes baznīcā.

22.12. plkst. 16:00                  Kamerkora „Kaķi” Ziemassvētku koncerts Valmieras muzeja Izstāžu namā.

23.12. plkst. 19:00                  Koncerts „Ziemassvētku zvaigzne”. Uzstājas Normunds Ķietis un Inita Āboltiņa („Lauku muzikanti”) Burtnieku pagasta kultūras namā.

25.12. plkst. 13:00                  Ziemassvētku balle, spēlē grupa „Kokmuižas muzikanti”. Valmieras Kultūras centrā.

30.12. plkst. 19:00                  Koncerts „Debesis vaļā”. Piedalās Niks Matvejevs, Elizabete Zagorska, Jānis Lemežis un Atis Auzāns. Sv. Sīmaņa baznīcā.

 

Gadumijas pasākumi ar krāšņiem salūtiem, tematiskiem pasākumiem un dejām līdz pat rītam

28.12. no plkst. 22:00-03:00 Jaungada balle ar grupu „Atestāts” no Rūjienas. Burtnieku pagasta kultūras namā.

29.12. plkst. 21:00                  Vecgada balle Trikātas kultūras namā.

29.12. plkst. 22:00                  Karnevāls. Ieeja ar maskām Ls 1.00/ EUR 1.42, pārējiem Ls 2.00/ EUR 2.85. Spēlēs grupa „Novadnieki” Rencēnu kultūras namā.

30.12. plkst. 20:00                  Jaungada karnevāls Vecates pagasta kultūras centrā.

31.12. plkst. 23:30                  Konkursa „Ziemassvētku – Jaungada noformējumi 2013” uzvarētāju sveikšana, Ziemassvētku vecīšu veselības skrējiens (skrējiena dalībniekiem pieteikšanās pie kultūras nama vadītājas Ligitas Jenčas līdz 28.12.). Matīšu centra laukumā.

31.12. plkst. 19:00                  Vecgada vakars divdesmito gadu stilā. Dzīvā mūzika TONICK, noformēts galdiņš, šampanietis, uzkodas un citi pārsteigumi. Ieeja Ls 7/ EUR 9.96. Kafejnīcā „Jauna Saule”.

31.12. no plkst. 19:00             Disko nakts un svētku salūts. Par mūziku rūpēsies disko pionieris Ingus Pētersons ar grupu. Dikļu pilī.

01.01. plkst. 00:30                  Jaungada balle. Spēlēs grupas „Kantoris 04” un „Džentlmeņu špagats”. Valmieras Kultūras centrā.

 

Svētku tirdziņi un radošās darbnīcas ar iespēju sarūpēt svētku dāvanas sev un saviem mīļajiem

 

14.12. no plkst. 10:00-15:00 Ziemassvētku tirdziņš Valmieras Rātslaukumā un muzeja pagalmā. Bluķa vilkšana, laimes liešana un citi Saulgriežu rituāli.

14.12. no plkst.11:00-14:00  Koku sasildīšanas akcijas brīvdabas izstādes atklāšana un pasākums ģimenēm „Valmieras putni ziemā” Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parkā J. Daliņa ielā 2.

19.12. plkst. 16:00                  Ziemas saulgriežu svinēšana kopā ar Vidzemes Augstskolas tūrisma studentiem Valmieras muzeja pagalmā.

21.12. no plkst. 10:00-14:00 Ziemas saulgriežu svinības. Mājražotāju un amatnieku tirdziņš „Gardu Muti” pie Valmiermuižas alus darītavas. Plkst. 19:00 „Folkvakars” ar tradīciju izzināšanu, svētku vakariņām un dančiem Valmiermuižas klētī.

21.12. plkst. 11:00                  Ģimeņu rīts „Ieskandinām Ziemassvētkus”.  Valmieras integrētās bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļā.

21.12. plkst. 16:00                  Ziemas saulgrieži. Bluķa vakars Saieta namā Depo.

31.12. no plkst. 23:00-01:00 Valmieras muzeja Izstāžu nams atvērts apmeklētājiem.

Decembrī                                Radošas aktivitātes podnieces darbnīcā, dāvanu gatavošana, uz ugunskura vārīta zupa. Programmas pieteikšana pa tālr. 29481519. „Lejasbregži”, Kocēnu novadā. 

Teātra 90 gadu jubilejas koncerti ar dziesmām, kas īpaši tapušas Valmieras teātra izrādēm.

 

20.12., 21.12., 22.12., 23.12., 26.12., 27.12., 28.12. „Par saknēm, upēm un debesīm’, Režisore Inese Mičule, Ls 7/ 8/ 9/ 10 EUR 9,96/ 11,38/ 12,81/ 14,23. www.vdt.lv

 

Sportiskie Ziemassvētki ar slidošanu un basketbola spēli

 

Publiskā slidošana, Vidzemes Olimpiskajā centrā

14.12. vai 15.12. 3. Adventes slidojumi

21.12. vai 22.12.  4. Adventes slidojums

29.12. Jaungada izlozes slidojums

 

Basketbols

22.12. plkst. 18:30 Ziemassvētku spēle. LBL, „BK Valmiera” – „BK Jēkabpils”. VOC

 

Papildu informācija par svētku pasākumiem pieejama visit.valmiera.lv

Piektdien,13.decembrī, plkst.18.00 Valkas pilsētas kultūras namā koncertēs izcilas balss īpašnieks, populārais krievu romanču izpildītājs Viktors Kozlitins. Romances ir viena no krievu kultūras pērlēm, tās ir kā dvēseles atspulgs. V.Kozlitins, izpildot romances ģitāras pavadījumā, ar savu spēcīgo balsi spēj apburt aizvien no jauna. Koncertā mākslinieks izpildīs skaistākās no senajām krievu romancēm, kas apbur ar savu melodisko temperamentu, skumjām un prieku. Ar savu atpazīstamību un kaislīgumu pārējo romanču fonā īpaši izceļas romance „Oči čornije” no Fjodora Šaļapina repertuāra.

Viktors Kozlitins dzimis 1957. gadā Urālā, Čeļabinskas apgabalā, un dzied kopš agras bērnības. Pirmo reizi uz skatuves uzstājies jau sešu gadu vecumā Korkino pilsētas kultūras namā. Mūziķis atzīst: „Uz skatuves es jūtos ļoti brīvi, un dziedāšana man vienmēr ir sagādājusi milzīgu gandarījumu.”  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lūk, kas par koncertu rakstīts portālā www.atsauksmem.lv:”Apmeklēju krievu romanču izpildītāja koncertu Krustpils KN. Vispār neesmu krievu mūzikas fans, kur nu vēl romanču. Biju jau sagatavojies uz garlaicīgu pasākumu, taču dzirdētais mani emocionāli uzrunāja tā, ka "skudriņas skrēja pa kauliem". Viktors Kozlitins uzstājās ar tādu pašatdevi, ka koncerta beigās viņa kreklu varēja burtiski "izgriezt" (Bravo māksliniekam!!!).Tiem, kas grib sajust krievu romances šarmu, noteikti iesaku to apmeklēt!”

 Biļešu cena uz V.Kozlitina koncertu – 2 lati. Tās iegādājamas kultūras namā un www.bilesuparadize.lv

 

Papildus  informācija: Valkas pilsētas kultūras nama kultūras metodiķe Līga Pandalone, 29440558

No 10. decembra līdz 20. janvārim Valkas pilsētas kultūras nama 1.stāva izstāžu telpā (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) apskatāma foto izstāde „Vidzemes senās dabas svētvietas”. Izstādi veido fotogrāfijas, kas tapušas Centrālās jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas INTERREG IV A 2007.-2013. gadam projekta „Senās kulta vietas – Baltijas jūras piekrastes kopīgā identitāte” ietvaros, ko īstenojis Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar citiem plānošanas reģioniem.Cilvēku visos laikos ir vilinājis noslēpumainais un neizdibināmais. Senās svētvietas ir apvītas mītiem un leģendām, kas rosina zinātkāri un ļauj mums kaut nedaudz ielūkoties pagātnē. Līdz mūsdienām ir saglabājušās teikas un pieraksti, kas vēsta par piekoptajiem rituāliem senajās svētvietās. Izstādes mērķis ir iepazīstināt visus interesentus ar Vidzemes reģionā vēl esošām senās dabas svētvietām.

 

Izstādes kurators Valkā:

Aivars Ikšelis, 64722360

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

Svētdien, 15. decembrī, plkst. 16.00 Cēsīs, CATA kultūras namā, notiks Cēsu deju kolektīvu Ziemassvētku koncerts „Spēlē, Spēlmani”. Tajā piedalīsies 9 kolektīvi, no pašiem mazākajiem, līdz pat senioriem, un katrs no tiem koncertam būs sarūpējis vairākas dejas.

Visu koncerta laiku tā apmeklētājiem caur deju būs iespēja ļauties Ziemassvētku priekam un brīnumam, kas visus, gan lielus, gan mazus, ievedīs rotaļu pasaulē, no kā atgriezīsies, kā Spēlmaņi. Šīs rotaļas ļaus visiem kļūt vienotiem kā krāsainai pogai ar diegu, kas dažreiz rotaļīgi mēģina atbrīvoties no nepārtrauktā pavediena, kas spītīgi mēģina atturēt to no nedarbu veikšanas.

Katrs rotaļu dalībnieks var kļūt par spēlmani, un nav nozīmes tam, cik vecs tu esi, tik atļauj savai bērnībai ienākt sirdī šajā svētku laikā.

Koncertā piedalīsies tautas deju ansamblis „Raitais solis”, vidējās paaudzes deju kolektīvs „Raitais solis”, vidējās paaudzes deju kolektīvs „Saulgrieži”, senioru deju kolektīvs „Dzirnas”, četras skolēnu deju kolektīva „Randiņš” grupas un Cēsu Valsts ģimnāzijas tautas deju kolektīvs "Kande".

 

Informāciju sagatavoja:
Mārtiņš Vipulis
Cēsu Kultūras un Tūrisma centra
Mārketinga praktikants
www.cesis.lv

21. decembrī plkst. 13.00 Cēsu Izstāžu namā notiks tautas vērtes kopas „Dzieti” Ziemas saulgriežu koncerts „Dod, Dieviņi...”.Šajos Ziemas saulgriežos tautas vērtes kopa „Dzieti” ir izveidojuši koncertu ar mitoloģisku pievienoto vērtību. Šie svētki saistās ar Gaismas un Dieva dzimšanu, tāpēc arī „Dzieti”, aicinot atgriezties Sauli, vēlēs katram pameklēt savā sirdī to Dievišķo daļu, kura alkst gaismas.

Saulgrieži sadala gadu četros posmos, bet mums atpazīstamākās ir Vasaras un Ziemas saulgriežu atzīmēšanas. Ziemassvētku laikā Saule atrodas vistālākajā punktā no Zemes, tas ir laiks, kad diena ir visīsākā un nakts visgarākā. Pēc Ziemassvētkiem – Ziemas saulgriežiem – saulīte sāk atgriezties, kāpt arvien augstāk virs apvāršņa, un dienas stiepjas garākas.

Kopā būs iespēja minēt mīklas, atcerēties latviskos ticējumus, klausīties pasakas, iesaistīties rotaļās un panašķēties ar mūsdienu izpratnē tradicionālu Ziemassvētku cienastu.

Tautas vērtes kopai „Dzieti” šī ir 33. darbības sezona, kad kolektīvs izdzīvo un cenšas sabiedrībai parādīt latviskās izpratnes dabas un cilvēka dzīves ritējumu. Visus šos gadus process notiek kolektīva vadītājas un tautas dziesmu apdaru veidotājas Daces Balodes profesionālā vadībā.

Vārds „dzieti” nozīmē - jaunie dzinumi, atvases. "Dziet" - uzziedēt, rasties, izcelties. Vārds "dzieti" ir skanīgs un sabalsojas arī ar vārdu "dziedāt", šie skaidrojumi lieliski atbilst kolektīva domu gājienam un darbībai – apzināt tautas vērtības, radīt tām īpašu skanējumu un palīdzēt latviskajām vērtībām ieaugt sabiedrībā.

Būsiet visi mīļi gaidīti kopā atvērt ceļu Gaismai!

Ieejas maksa Ls 1,00. Pensionāriem, bērniem, skolēniem un Drauga kartes īpašniekiem Ls 0.70.

 

Informāciju sagatavoja:

Mārtiņš Vipulis

Cēsu Kultūras un Tūrisma centra

Mārketinga praktikants

www.cesis.lv

20. decembrī plkst. 19:00 Cēsu bērnu un jauniešu iniciatīvu centrā „Spārni” norisināsies labdarības akcija „Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas intensīvās terapijas bērnu apģērba iegādei”. Pasākuma programmā: Pētera Kļavas uzruna, Laimas Jansones, Andra Gruntes un Arta Oruba muzikālais vēstījums, kā arī biedrības „Latvija esam mēs paši” pēdējo divu gadu veidoto video projekciju Cēsu Pils parkā 11. novembrī video prezentācija. Labdarības akciju organizē Renārs Sproģis, bērnu reanimatologs Pēteris Kļava, biedrība „Reanimare” un biedrība „Latvija esam mēs paši”.

 

Akcijas organizatori vēlas aicināt cēsniekus un pilsētas viesus būt atsaucīgiem un palīdzēt bērniem, kuru veselības uzlabošanai un atgūšanai nepieciešama palīdzība, lai bērniņi spētu iespējami ātri atveseļoties, atgriezties ģimenēs, draugu pulkā un izdzīvot savu bērnību. Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja ziedot līdzekļus intensīvās terapijas bērnu apģērba iegādei. Akcija tiek organizēta Bērnu un jauniešu iniciatīvu centrā „Spārni”, kur ikdienā pulcējas bērni un jaunieši, lai pilnveidotu un attīstītu savus talantus, tiktos ar draugiem un jauki pavadītu laiku.

 

Programma veidota divās daļās. Pirmā daļa sāksies ar biedrības „Latvija esam mēs paši” pēdējo divu gadu Lāčplēša dienā veidoto video projekciju Cēsu Pils parkā video prezentāciju. Cēsiniekiem uz lielā ekrāna būs iespēja apskatīt divos iepriekšējos gados veidotos video stāstus, satikt akcijas organizatorus un dzirdēt nākotnes ieceres. Akcijas apmeklētājus ar video starpniecību uzrunās bērnu reanimatologs Pēteris Kļava, kā arī informēs par bērnu intensīvās terapijas apģērba nepieciešamību medicīniskās aprūpes nodrošināšanā.

 

Otrajā daļā tiks atskaņots Laimas Jansones, Andra Gruntes un Arta Oruba muzikālais vēstījums, kas tiecas pārvarēt instrumentu pielietojuma robežas un pavērt jaunu, paralēlu pasauli. Šos trīs mūziķus šobrīd visbiežāk var dzirdēt dažādos mākslinieciski augstvērtīgos mūzikas projektos. Pati Laima to sauc par tuvošanos vēl neiepazītai planētai. Projekta pamatā ir trīs dažādi instrumenti un tikpat dažādas personības – tā ir esence, kas ļauj šiem mūziķiem rast kopīgu valodu caur skaņas valdzinājumu. Jau pagājušās vasaras "Rīgas Ritmos" skaļi izskanēja šī trio vārds. Laimas Jansones etnogrāfiskās kokles spēlei raksturīgs spēcīgs, ritmiski daudzveidīgs un enerģētiski piesātināts skanējums, kā arī virtuoza improvizācija.

 

Tiekamies 20. decembrī plkst. 19:00 Cēsu bērnu un jauniešu iniciatīvu centrā „Spārni”, jo mēs varam palīdzēt!

Ieeja pasākumā par ziedojumiem, ziedotie līdzekļi tiks izlietoti bērnu intensīvās terapijas apģērba iegādei.

 

Informāciju sagatavoja:

Normunds Mihailovs

Cēsu Kultūras un Tūrisma centra

Sabiedrisko attiecību speciālists

Tālr. 64127636

E-pasts: normunds.mihailovs PIE cesis PUNKTS lv

 

Šīs nedēļas nogalē, 14. un 15. decembrī Alūksnē, Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas sporta zālē uz XIII Starptautisko Ziemassvētku džudo turnīru pulcēsies apmēram 700 jaunie džudo cīkstoņi no gandrīz desmit valstīm.

Biedrības „Sporta klubs „Kurbads”” sadarbībā ar Alūksnes novada pašvaldību un Alūksnes pilsētas Bērnu un jaunatnes sporta skolu rīkotajās sacensībās piedalīsies bērni un jaunieši vecumā no 7 līdz 18 gadiem. Uz tatami meistarībā mērosies un par uzvarām cīnīsies kā puiši, tā meitenes.

Dalībnieku vidū būs jaunie džudisti no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Baltkrievijas, Polijas, Somijas, kā arī iespējams Zviedrijas un Ukrainas. Jāpiebilst, ka šīs sacensības ir Rīgas brīvostas balvu izcīņas 5. posms un tās apmeklēs arī Latvijas Džudo federācijas prezidents Raimonds Rublovskis.

Aicinām uz sacensībām ierasties arī skatītājus un līdzjutējus, lai uzmundrinātu jaunos cīkstoņus – gan sestdien, gan svētdien turnīrs sāksies pulksten 10.30.

 

FOTO: Starptautiskais Ziemassvētku džudo turnīrs Alūksnē notiks jau 13. reizi

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālrunis: 64381488

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

 

Sestdien, 14.decembrī plkst.19.00, Oleru muižā, notiks senās mūzikas koncerts. Uzstāsies ansamblis „Gaurata Gaura”, kas piedāvās senā mūzika un noskaņu improvizācijas.

 „Gaurata Gaura” sastāvā ir četri radoši mūziķi un mūzikas mīļi: Māra Āboliņa (koka pūšamie instrumenti, balss), Aiga Sprindža (cimbala, balss), Līga Jeleviča (vijoļu saimes instrumenti, balss) un

Raitis Jelevičs (strinkšķināmie instrumenti perkusijas). Viņus apvieno interese par seno mūziku. Māra, Līga un Raitis ir spēlējuši dažādos sastāvos un grupās gan Latvijā, gan ārpus tās, savukārt Aiga ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas etnomuzikoloģijas maģistrantūras studente. Studējusi Budapeštā, kur apguvusi cimbalas spēli.

Koncertu organizē biedrība „Oleru muiža”.

Koncertu atbalsta : Rūjienas novada pašvaldība.

Ieeja par ziedojumiem.

http://www.youtube.com/watch?v=9603Hhf1EBE

http://www.youtube.com/watch?v=HsD2oLx0Fxc

Jērcēnmuižas saime aicina visus būt kopā mirklī, kad gaisma lauž tumsu, lai ar dziesmām, rotaļām un jautrību svinētu Ziemas saulgriežu vakaru. 21. decembrī no plkst. 16:00 Jērcēnmuižas Mednieku namā varēs apskatīt Tautas lietišķās mākslas studijas "Staicele" čaklo rokdarbnieču darbu izstādi un iepazīt un vērot  mūsu novada rokdarbnieču un amatu meistaru darbošanos. Darbosies Mednieku krodziņš, kurā varēs nobaudīt desiņas ar kāpostiem, ko sarūpēs mednieku biedrība "Jērcēni". Par karstiem dzērieniem un karstalu gādās biedrība "Šūpolēs", sadarbībā ar Valmiermuižas alus darītavu.

Jērcēnmuižā varēs nobaudīt piemājas saimniecībā "Laurīši" ražoto ozolzīļu kafiju un prasmīgo saimnieču gatavotos labumus. Uz svētkiem nāksim katrs ar savu cienastiņu kopīgai vakarēšanai un kopā klāsim lielo saimes galdu. Ja Ziemas saulgrieži būs balti, tad  varēsim izbaudīt arī vizināšanos ar zirgu pa Jērcēnmuižas parku. Izkalsim Strenču novada 2014. gada Laimes monētu! Kad satumsīs vakars,  iedegsim eglīti muižā, bet sadedzinot bluķī visu, kas šajā gadā bijis slikts, atbrīvosim ceļu jaunajam! Dziesmās un dančos ar mums kopā būs folkloras kopa "Mežābele". Lai mūs vieno latviskās gara un tikuma vērtības!

 Kad Saules ceļš debesu jumā ir visīsākais, klāt Ziemas Saulgriežu laiks. Tas ir noslēpumu, gaismas atdzimšanas un līdzdalības rituālu laiks, kas jāpiedzīvo ikvienam. "Nāc, māsiņa, ciemoties
Ziemassvētku vakarā: Būs pupiņas, būs zirnīši, Būs cūciņas šņukurīts,"  latviešu tautas dziesmā skan aicinājums. Zirņi, pupas – tajos ir visstiprākais asnu spēks. Un kurš vēl ir tik apaļš un gluds kā zirnis? Ripodams cauri gadam, tas iziet visas pārvērtības no asna līdz jaunai sēklai. Lai izdodas sevī uzjundīt asnu spēku, mudināt saulīti atkal celties augstāk un izlūgties svētību pārlaist šo tumsu, atlaist nevajadzīgo un gūt spēkus jaunam gājumam, vajadzīga mūsu kopīgā darīšana un radīšana.


Informāciju sagatavoja:
Ginta Gailīte, sabiedrisko attiecību speciāliste
Informācija: 64715660;26312250,
ginta.gailite PIE strencunovads PUNKTS lv

 

Valkas pilsētas kultūras namā sestdien, 21.decembrī plkst.19.00 notiks vokālās grupas FRAMEST koncerts „Svētki Ledus pilī”. Vokālā grupa FRAMEST piedāvā klausītājiem sava pirmā albuma – Ziemassvētku CD Svētki ledus pilī – tūres noslēguma koncertu. Koncerta burvība slēpjas izsmalcinātā svētku noskaņā – dziesmās varēs saklausīt gan svētku mieru, gan bērnišķīgu priecāšanos unikālajā FRAMEST a cappella dziedājumā.

Koncerta programmā Ziemassvētku sajūtu uzburs populāras Raimonda Paula dziesmas, kā arī visiem labi pazīstamas Ziemassvētku melodijas.

Grupa FRAMEST pastāv kopš 2005. gada un ir profesionālākā acapella grupa Baltijas valstīs. FRAMEST ir pieci draugi un profesionāli un daudzpusīgi dziedātāji – Rūta Dūduma (soprāns), Elīna Šmukste (alts), Mikus Abaroniņš (tenors), Jānis Ķirsis (baritons) un Edgars Janovs (bass).

Grupa ir unikāla savā atskaņojuma manierē, repertuārā iekļaujot gan pašu, gan citu komponistu skaņdarbus no klasikas līdz džezam un popmūzikai.

 Grupas sasniegumu sarakstā ir koncerti Latvijā un ārzemēs, tomēr vislielāko atpazīstamību FRAMEST ieguva, vasarā piedaloties starptautiskajā jauno izpildītāju konkursā „Jaunais Vilnis”. Jūrmalā jaunie dziedātāji ne tikai izbaudīja garas mēģinājuma stundas un smagu darbu, bet guva neatsveramu skatuves pieredzi, kas ļauj FRAMEST dēvēt par vienu no atraktīvākajām grupām Latvijā!

 

Biļetes uz koncertu jau iegādājamas kultūras namā pie dežuranta.