Arhīva kalendārs

« January 2014 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

UNESCO Ģenerālās konferences 37.sesijā tika nolemts UNESCO svinamo dienu kalendārā 2014.-2015. gadam iekļaut Jāņa Cimzes 200. gadadienu. Izcilā pedagoga, latviešu kora mūzikas pamatlicēja un tautas dziesmu vācēja Jāņa Cimzes 200. jubilejas gada ieskandināšana sāksies otrdien, 2014.gada 7.janvārī plkst.18.00 Valkas pilsētas kultūras namā ar Latvijas Radio kora koncertu, diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā.

Programmā skanēs latviešu tautasdziesmas J.Cimzes apdarē un latviešu komponistu kora dziesmas.

Notikumu atbalsta VSIA "Latvijas koncerti", VKKF, biedrība "Atbalsts Valkai", Valkas novada dome.

Ieeja - brīva. Ikviens aicināts ziedot mērķim “Cimzes jubilejas gada ieskandināšana”.

J.Cimzes 200.gadadienai veltīti pasākumi Valkā plānoti visa gada garumā, plašāku informāciju iespējams iegūt apmeklējot mājaslapu www.valka.lv

 

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

Atzīmējot skolotāja, latviešu mūzikas darbinieka Jāņa Cimzes 200 gadu jubileju, Valkas Mākslas skola sadarbībā ar Valkas novada domi un Latvijas Nacionālo kultūras centru, rīko Latvijas profesionālās ievirzes mākslas skolu audzēkņu vizuālo darbu konkursu „Jāņa Cimzes Dziesmu rota”. Konkursa mērķis – rosināt bērnu un jauniešu interesi par latviešu tautasdziesmām un tautasdziesmu apdarēm, apzināt savas nacionālās kultūras bagātības un iepazīt J.Cimzes muzikālo mantojumu, veicināt bērnu un jauniešu radošu pašizpausmi.

Konkursa uzdevums ir vizuāli interpretēt brīvi izvēlētu J.Cimzes tautasdziesmas apdari.

Konkursā aicināti piedalīties profesionālās ievirzes mākslas skolu audzēkņi vecumā no 9 līdz 18 gadiem. Konkursa norises laiks no 1.janvāra līdz 30.aprīlim.

 

Plašāka informācija www.valka.lv

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

No 10. līdz 12.janvārim Valmierā norisināsies XXIII Starptautiskais Ziemas mūzikas festivāls, ko jau tradicionāli organizē Valmieras Mūzikas skola. Ik gadu festivālā vienkopus tiek pulcēti profesionāli mūziķi, mūzikas skolu audzēkņi, absolventi un citi interesenti ne tikai no Latvijas, bet arī citām valstīm. Šogad festivālā piedalīsies mūziķi no Šauļiem (Lietuva) un Tartu (Igaunija).

            Festivāls tiks atklāts piektdien, 10.janvārī, plkst.19.00 Valmieras 5.vidusskolas zālē, kurā uzstāsies Valmieras Mūzikas skolas solisti, kokļu ansamblis, stīgu orķestris, koris, pūšaminstrumentu orķestris, pianiste Ilze Jaunzeme, kā arī Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolas klavieru trio – Zane Gintere, Līva Tomiņa un Roberts Ķibermanis. Pirms tam plkst.16.00 turpat gaidāms koncerts, kuru piedāvā Valmieras Mūzikas skola, Limbažu Mūzikas skola un Jāņa Norviļa Madonas Mūzikas skola.

            Sestdien, 11.janvārī, plkst.14.00 Valmieras 5.vidusskolā īpašu programmu būs sagatavojis Valmieras Mūzikas skolas un Gaujienas Mūzikas un mākslas skolas flautu koris „Sonnette”. Plkst.16.00 skanīgu priekšnesumu piedāvās vokālisti no Valmieras Mūzikas skolas, Šauļu 1.Mūzikas skolas, Emīla Dārziņa Mūzikas skolas, Pāvula Jurjāna Mūzikas skolas un Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas skolas. Plkst.18.00 interesentus izklaidēs Valmieras Mūzikas skolas pedagogu Elitas Ezermales, Ineses Reinfeldes, Aivas Tauriņas-Šariņas, Ritmas Pētersones, Vladimira Šuvarikova un Aivara Cepīša audzēkņi. Savukārt plkst.19.00 ar īpašu programmu uzstāsies Jautrīte Putniņa, Helēna Laukmane, Biruta Vaivode, Anita Balčuna, Inga Ozoliņa, Laima Kunkule, Jurģis Andersons un Tartu Pūšaminstrumentu ansamblis.

            Jāpiemin, ka 11.janvārī plkst.21.30 Valmieras Kultūras centrā gaidāms krāšņs džeza mūzikas koncerts, kurā uzstāsies Valmieras Kultūras centra bigbends „Valmieras puikas” (vadītājs Gunārs Geduševs), Šauļu 1.Mūzikas skolas audzēkņi (vadītājs Benediktas Zubrickas), Montas Tupčijenko kvintets, Rīgas Doma kora skolas džeza nodaļa (vadītājs Tālis Gžibovskis), Rīgas Doma kora skolas džeza nodaļas gospeļu koris un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas džeza katedras „Jazz combo” (vadītājs Indriķis Veitners). Ieejas maksa: Eur 3 (Ls 2,11).

            Svētdien, 12.janvārī, plkst.15.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies festivāla noslēguma koncerts, kurā uzstāsies Anete Toča (flauta), Raivo Groza (klavieres) un Vidzemes kamerorķestris (diriģents Andris Veismanis).

            Jāpiebilst, ka festivāla laikā Valmieras Kultūras centrā būs apskatāma Valmieras Mākslas vidusskolas audzēkņu darbu izstāde.

Ikviens laipni aicināts apmeklēt XXIII Starptautiskā Ziemas mūzikas festivāla koncertus!

 

 

Alūksnes novada vidusskolā un Alūksnes muzejā 17. janvārī ikviens interesents aicināts apmeklēt tikšanos ar fonda „Sibīrijas bērni” vadītāju, kinorežisori un producenti Dzintru Geku.

Pirmā tikšanās ar Dzintru Geku notiks pulksten 12 Alūksnes novada vidusskolā, bet pulksten 15 – Alūksnes muzejā. Sarunas laikā Dz. Geka stāstīs par iespaidiem un redzēto 2013. gada vasaras braucienā uz Magadanu, Kolimu un Krasnojarskas apgabalu Sibīrijā. Apmeklētājiem būs arī iespēja noskatīties ceļojuma laikā uzņemto filmu.

Tikšanos rīko Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļa sadarbībā ar represēto klubu „Sarma”, Alūksnes muzeju un Alūksnes novada vidusskolu.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālrunis: 64381488

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Gatavojoties jaunā gada izaicinājumiem, Kocēnu kultūras namā notika Vidzemes plānošanas reģiona organizēts seminārs reģiona kultūras darbiniekiem par lietišķo etiķeti. Semināru vadīja sabiedrībā plaši pazīstamā lietišķās etiķetes zinātāja Aija Strautmane, kura atraktīvi un ar atmiņā paliekošiem piemēriem semināra dalībniekus iepazīstināja ar uzvedības un galda kultūru, sniedzot ieteikumus, kā labāk rīkoties dažādās dzīves situācijās. Kultūras koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā Olita Landsmane semināra lietderību skaidro: „Lietišķā etiķete ir viena no panākumu atslēgām. Ja to pārzina, var atstāt daudz labāku iespaidu un radīt pozitīvu tēlu sabiedrībā. Tā palīdz veidot pārliecību par sevi kolektīvā un profesionālajā saskarsmē. Mēs visi zinām, ka augstu tiek vērtēti lietišķo attiecību pamatprincipi: laipnība, cieņa, sapratne un, protams, „zelta morāles” princips - izturies pret citiem tā, kā vēlies, lai citi izturas pret tevi!””

A.Strautmane, uzsākot lekciju, minēja, ka „dzīvē var darīt pilnīgi visu, tikai jāzina kad, kur un kāpēc.”

Ar labas audzināšanas principiem katrs cilvēks tiek iepazīstināts jau ģimenē, tāpēc galvenā atbildība jāuzņemas vecākiem. Taču, ja kaut kas nav zināms, arī pieaudzis cilvēks jebkurā laikā var papildināt savas zināšanas, lai izvairītos no neērtām situācijām.

Semināra laikā pasniedzēja atgādināja, ka kultūras darbiniekam īpaši jāpiedomā par savu izskatu, ķermeņa valodu un uzvedību, jo kultūras iestāžu apmeklētāji šos cilvēkus vēro un uzskata par piemēru, turklāt bieži vien tieši, šķiet, maznozīmīgie sīkumi, ir tieši tie, kurus visvairāk pamana. „Dienai sākoties, tiklīdz mēs pārkāpjam savas mājas slieksni, mēs ieņemam stāju visai dienai. Un tikai tad, kad atgriežamies mājās un aizveram aiz sevis durvis, mēs drīkstam rīkoties, kā mums pašiem visērtāk,” saka A.Strautmane.

Jāatceras, ka etiķete dažādās kultūrās atšķiras, jo to ietekmē ne tikai audzināšana, bet arī paražas, reliģija, klimatiskie apstākļi, daļēji pat politiskais režīms. Tāpēc, dodoties uz ārvalstīm, ieteicams iepazīties ar tur vispārpieņemtajām normām, lai nenokļūtu neveiklās situācijās vai neapvainotu uzņemošās personas.

 A.Strautmane atgādina, ka arī pārāk liela pieklājība var kaitēt, tāpēc jāzina robežas it visā. Reizēm cilvēki mēdz pārspīlēt ar lietišķā apģērba valkāšanu darba vietās, kaut gan tas piedien cilvēkiem, kas ir augsta ranga amatpersonas un ikdienā dodas uz dažādiem nozīmīgiem pasākumiem. Ikvienam cilvēkam jābūt vismaz vienam lietišķa apģērba komplektam, taču tā nēsāšana ikdienā jāpārdomā.

Seminārā laikā tika pastāstīs gan par ķermeņa valodu, gan sveicināšanās kārtību, iepazīšanos un rokasspiediena nozīmi. Tika pārrunāta arī galda kultūra, ļaujot semināra dalībniekiem uzdot dažādus viņiem interesējošos jautājumus. Tika sniegts ieskats apģērba nēsāšanā gan ikdienā, gan arī saviesīgos pasākumos, atgādinot, cik svarīgi piemeklēt atbilstošu tērpu gan pasākuma tematikai, gan norises laikam un vietai, gan arī saskaņojot to ar partneri, sekojot vispārpieņemtajām etiķetes normām.

Nozīmīgi bija atsvaidzināt arī zināšanas par ielūguma būtību. A.Strautmane atgādināja, ka bieži ielūgums tiek pārsātināts ar nevajadzīgām liriskām atkāpēm, kaut gan būtībā tā ir pasākuma instrukcija. Ielūgumu saņemot, nevajadzētu sekot zvanam no ielūgtās personas, kura vēlas vēl ko papildus noskaidrot. Tāpat A.Strautmane klātesošos aicināja pārkāpt stereotipus un ciemiņus lūgt uz svētku brokastīm vai vienkārši glāzi vīna, lai atzīmētu jubileju, nevis rīkot tradicionālās vakariņas plkst.19:00 savās mājās.

Vidzemes plānošanas reģions regulāri organizē dažādus vērtīgus seminārus, arī  kultūras darbiniekiem. Ja vietu skaits atļauj, ikviens interesents ir mīļi gaidīts uzzināt ko jaunu un noderīgu savai ikdienas dzīvei un profesionālajai darbībai. Pieteikties semināriem iespējams Vidzemes plānošanas reģiona mājaslapā www.vidzeme.lv , sadaļā „ Semināri VPR”. Aicinām sekot līdzi informācijai!

 

Papildu informācija: Olita Landsmane, kultūras koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, Mob.t. +371 29171020, E-pasts: olita.landsmane PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, Sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, Mob.: +371 29454752, E-pasts: anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv , www.vidzeme.lv

Līdz 17.janvārim Valmieras integrētās bibliotēkas 1.stāvā apskatāma ceļojošā izstāde „Kas pagātni pētī, tas nākotni svētī. Pieminekļu valdei – 90”, kuru piedāvā Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM). Izstādes ilustratīvie materiāli – fotogrāfijas, zīmējumi un dokumenti – stāsta par Pieminekļu valdes nozīmīgo devumu kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanā, vākšanā un popularizēšanā.

Izstāde veltīta Latvijas kultūras pieminekļu aizsardzības institūcijas – Pieminekļu valdes – 90.gadadienai. Pieminekļu valde likusi pamatus kultūras pieminekļu aizsardzības, apstiprināšanas un organizēšanas darbam arhitektūras, etnogrāfijas un mākslas jomā. Pateicoties šai institūcijai, līdz pat mūsdienām Latvijā saglabājusies krietna daļa nozīmīgu kultūras mantojumu.

Izstādē būs apskatāmi Pieminekļu valdes senatnē krāti materiāli – izrakumos un ekspedīcijās savākti priekšmeti, liecības, senlietas, dokumenti, zīmējumi un fotogrāfijas, kas stāsta par etnogrāfisko un arheoloģisko vēstures un mākslas mantojumu. Jāpiemin, ka ekspedīciju materiāli ir iekļauti Latvijas Nacionālā vēstures muzeja 100 Latvijas vēstures relikviju klāstā.

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs ir viens no lielākajiem Pieminekļu valdes savākto materiālu glabātājiem – kopskaitā muzeja krātuvēs ir ap 201 905 glabāšanas vienībām.

Padziļinātāku informāciju par Pieminekļu valdes darbības jomām un izciliem rezultātiem iespējams lasīt Latvijas Nacionālā vēstures muzeja speciālistu sagatavotā grāmatā „Pieminekļu valdei 90. Pieminekļu valdes mantojums LNVM krājumā”, kurā apkopots tās veikums 20.gs. 20.-40.gados.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

No 7. līdz 19.janvārim Valmieras Kultūras centra 1.stāva foajē apskatāma Valmieras pilsētas pašvaldības 2013.gadā rīkotā fotokonkursa „Valmiera un valmierieši” 40 labāko darbu izstāde. Tajā aplūkojamas gan ainaviskas fotogrāfijas, kas atklāj Valmieras pilsētvidi, gan foto ar cilvēkiem, lai ikviens izstādes apmeklētājs varētu izzināt pilsētas un tās iedzīvotāju raksturu un dzīvesstilu.

Fotogrāfiju autori, stāstot par attēliem, ko tie uzņēmuši, uzsver, ka ikdienā pēta un meklē vietas un situācijas, kuras vēlas iemūžināt, kā arī atzīst, ka nereti īstās fotogrāfijas uzņemšana var aizņemt vairākas stundas vai pat dienas. Tajā pašā laikā viņi norāda, ka vienmēr jāsaglabā modrība un jātur fotoaparāts rokas stiepiena attālumā, jo nereti ideālais kadrs ir vien pāris mirkļus ilgs.

Tāpat atgādinām, ka fotokonkursa galveno balvu ieguvēju darbus iespējams aplūkot arī Valmieras 2014.gada sienas kalendārā. To iespējams iegādāties Valmieras Tūrisma informācijas centrā, Rīgas ielā 10. Kalendāra cena: Eur 3,70 (Ls 2,60).

Sestdien, 11. Janvārī radošajā telpā „309. kabinets” (Rūjienas 3E, 3.stāvs, Valka) notiks Latvijas pankroka leģendas grupas „PND” un ne mazāk leģendāro ska punk pārstāvju „All Day Long” koncerts.

PND izveidojušies 1998.gadā, un kopā ar „Inokentijs Mārpls” uzskatāmi par nozīmīgākajiem Latvijas pankroka pārstāvjiem. Grupa izpilda dziesmas latviešu valodā un dažas no tām, kā, piemēram, „Latvietis pelēkais”, „Vagīna”, „Sprīdītis”, „Meitene” - līdzdziedamības dēļ tuvāko 20 gadu laikā visticamāk iekļūs Dziesmu svētku repertuārā.

All Day Long – ska un punk sakausētāji - 2013.gada nogalē nosvinējuši savu 15 gadu pastāvēšanas jubileju, un šobrīd uzskatāmi par vieniem no labākajiem sava stila pārstāvjiem Latvijā. Grupas skanējumu papildina pūšamie instrumenti (ādas flautu gan neviens nespēlē), kas piedod ska mūzikai raksturīgo baudījumu.

Ieeja no 22.00 par ziedojumiem – 3 EUR.

 

Vairāk info:

http://punk.lv/pnd/

http://www.alldaylong.lv

http://www.youtube.com/watch?v=fNZbeChFajM

http://www.youtube.com/watch?v=zzk-8akrWxo

Cēsu Izstāžu namā no 8. janvāra līdz 2. februārim apskatāma Latvijas Tekstilmākslas asociācijas darbu izstāde „Smalkums, Pacietība, Spēks”.

Izstāde tās apmeklētājus iepazīstinās ar Latvijas tekstilmākslas klasiķu un jaunas paaudzes mākslinieku darbiem, kas tapuši pēdējā gada laikā. Darbos izmantotas plašas tehniskās iespējas un materiālu daudzveidība, sniedzot plašu priekšstatu par tekstilmākslas tendencēm Latvijā.

Izstādē varēs novērtēt Aijas Baumanes, Arņa Pumpura, Skaidrītes Leimanes, Irisas Blumates un citu klasiķu darbi, kā arī jauno mākslinieku - Līvas Liniņas, Elīnas Veilandes, Sabīnes Vīksnes, Lindas Dombrovskas un citu radošo veikumu.

Latvijas Tekstilmākslinieku Asociācija (LTA) dibināta Rīgā, 1994. gada aprīlī. Paši galvenie LTA darbības mērķi ir apvienot Latvijas profesionālos tekstilmāksliniekus, lai uzlabotu viņu radošo darbu un nodrošinātu regulāru piedalīšanos izstādēs gan Latvijā, gan ārzemēs. LTA atbalsta jaunos māksliniekus.

Gandrīz visi pašreiz aktīvi strādājošie Latvijas tekstilmākslinieki, ir Valsts Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļas absolventi.

Galvenās Latvijas tekstilmākslas īpašības ir augsta darba kvalitāte, gleznieciskums, plastiskas formas, spēja domāt materiālā. LTA saglabā tradīcijas, kuras veidojusi Latvijas tekstilmākslas skola, tā veicinot radošā procesa turpināšanu un mākslinieku popularizēšanu šinī jomā.

 

Informāciju sagatavoja:

Normunds Mihailovs

Cēsu Kultūras un Tūrisma centra

Sabiedrisko attiecību speciālists

Tālr. 64127636

E-pasts: normunds.mihailovs PIE cesis PUNKTS lv

www.cesis.lv

25.janvārī plkst.14.00 Valmieras Kultūras centrā notiks gadskārtējais Jaunrades deju konkurss, kurā bez pieredzes bagātajiem horeogrāfiem piedalīsies arī 30 jaunie autori. Šāds debitantu un autoru ar nelielu pieredzi skaits konkursā piedalās pirmo reizi.

Latvijas Nacionālā kultūras centra dejas mākslas eksperte Maruta Alpa stāsta: „Jauno autoru deju vērtēšana atsevišķi no pieredzējušu horeogrāfu darbiem Jaunrades deju konkursā aizsākta 2012.gadā. Jau trešo gadu saņemam apstiprinājumu tam, ka šāds lēmums bijis pareizs – tas iedrošina savas dejas konkursam pieteikt ne mazums vēl neatklāto talantu. Aizvadīto Deju svētku iedvesmoti jau tagad Latvijas dejotāji ar neatslābstošu aizrautību un jaunu enerģiju gatavojas nākamajiem svētkiem 2018.gadā. Šoreiz konkursā pieteikts īpaši liels skaits deju – kopā 85.”

 

Pieredzes bagāto autoru grupā startēs 18 horeogrāfi. To vidū arī Deju svētku virsvadītāji Jānis Purviņš, Taiga Ludborža, Agris Daņiļēvičs, Ilmārs Dreļs, Jānis Marcinkevičs, Gunta Skuja, Iluta Mistre, Māra Simsone no Kanādas un Vilnis Birnbaums no ASV.

 

Šogad konkursam pieteiktās dejas izdejos kolektīvi: Ābelīte, Atvasara, Bandava (Kuldīga), Bandava (Saldus) Bārbele, Bramaņi, Čiekurs, Daiļrade, Daina, Dancis, Dardedze, Druvas seniori, Dziga, Dzirnas, Ieviņa, Ogre, Katvari, Kreicburga, Kuldīgas seniori, Lielupe, Liesma, Līgo, Luste, Pali, Pērle, Piebaldzēni, Prieks, Radi, Raksti, Randiņš, Rucavietis, Sadancis, Sen Līgo, Sidgunda, Sudmaliņas, Sumulda, Suncele, Sunta, Swedbank, Talsu kurši, Ūsiņš, Vainags, Videnieki, Vīmyns, Zalktis, Zīle un Žeperi.

 

Jaunrades deju konkurss 18 gadu laikā kļuvis par vienu no nozīmīgākajiem notikumiem latviešu dejas nozarē. Ik gadu Valmierā tiekas Latvijas dejas profesionāļi un mīļotāji, lai rādītu savas idejas un vērtētu citu sniegumu. Konkursa uzdevums ir nodrošināt mākslinieciski augstvērtīga repertuāra izveidi Latvijas tautas deju kolektīviem, stimulēt horeogrāfus jaunrades darbam un sadarbībai ar komponistiem.

 

XVIII Jaunrades deju konkursu rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Valmieras Kultūras centru. Ieejas maksa: 3 eiro.

 Foto: Aivars Liepiņš

 

Informāciju sagatavoja:

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv

18.janvārī no plkst. 9:00 līdz 13:00 visi pirkt un pārdot gribētāji ir aicināti uz Zaļo tirdziņu, kas ziemas mēnešos notiks Gulbenes dzelzceļa stacijas ēkā (Dzelzceļa iela 8, Gulbene).

Tirdziņā būs iespējams iegādāties garšīgas mājražotāju gatavotās lietas: kūpinātas zivis un gaļu, skābētus kāpostus, sieru, maizīti, mājas alu un vīnu, konditorejas izstrādājumus u.c. Būs nopērkami arī dārzeņi, medus, kā arī skaistumlietas sirdspriekam un citas noderīgas lietas sadzīves un ikdienas rotāšanai.

Lai tirdziņa apmeklētājiem būtu ērtāk nokļūt līdz Gulbenes dzelzceļa stacijai, 18.janvārī pilsētā kursēs bezmaksas autobuss pa maršrutu: plkst. 10:00 Supernetto autobusu pietura (Blaumaņa ielā) – autobusu pietura Rīgas ielā (pretī Lattelecom) – autobusa pietura pretī veikalam „Maxima” (Rīgas iela) – autobusa pietura „Gauja” – Dzelzceļa stacija (tāds pats maršruts būs arī atpakaļ no stacijas, ap plkst. 11:45). Autobuss, kas vedīs uz Gulbenes dzelzceļa staciju, būs atpazīstams pēc zīmes „Zaļais tirdziņš”.

Tirgot gribētājus aicinām pieteikties līdz 15.janvāri pa tālr. 64497729, 26557582 vai e-pastu turists PIE gulbene PUNKTS lv

 

Informāciju sagatavoja:
Pašvaldības aģentūra „Gulbenes tūrisma un
kultūrvēsturiskā mantojuma centrs”

Tautas lietišķās mākslas studija (TLMS) „Valmiera” sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas katedru un Valmieras integrēto bibliotēku organizē lekciju kursu „Rokdarbu tradīciju saglabāšana”.  Projekta ietvaros Valmieras un apkārtnes rokdarbniecēm būs iespēja apmeklēt lekciju ciklu  un apgūt jaunas zināšanas rokdarbu un tekstilmākslas teorijā. Lekciju ciklā būs vairākas nodarbības, kuras vadīs Latvijas Mākslas akadēmijas tekstilmākslas katedras pasniedzēji:

1.Etnogrāfiskais mantojums un tā izmantošanas iespējas mūsdienu tekstildizainā.  

2.Digitālās grafikas pamati. Kompozīcijas veidošana ar datora palīdzību. Rakstu pinumu veidošana ar datora palīdzību.

3. Otrreizējo, pārstrādājamo un netradicionālo materiālu izmantošana audumu veidošanā

4. Dažādu šķiedru salikumi vienā audumā, efektu un faktūru radīšana ar dažādiem filca velšanas paņēmieniem.

Pirmā nodarbībā notiks 28.janvārī no plkst.16.30 līdz 19.30 Valmieras integrētās bibliotēkas 114.telpā.

Lai piedalītos lekciju kursā „Rokdarbu tradīciju saglabāšana”,  līdz 25.janvārim nepieciešams pieteikties pie projekta vadītājas Elīnas Teteres, tel.29101402, vietu skaits ir ierobežots.

 

Šī projekta ietvaros TLMS „Valmiera” rīkos arī atvērto durvju dienu - pasākumu „Lupatdeķu darbnīcas”, kas notiks šogad no  4. līdz 6.aprīlim studijas telpās Laicēna ielā 12. Pasākuma ietvaros ikvienam interesentam būs iespēja apgūt lupatdeķu izgatavošanas prasmes, gan sagatavojot lupatiņu materiālu, gan izmēģinot  aušanā un tamborēšanā.

Projekta aktivitātes organizē biedrība „RAKSTURAKSTIEM” ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. 

Otrdien, 14.janvārī, plkst.18.00 Valmieras integrētajā bibliotēkā gaidāma tikšanās ar rakstnieku Gundaru Ignatu, kuras laikā tiks svinēti arī viņa pirmā romāna „Pārbaudes laiks” atvēršanas svētki. Ar muzikāliem komentāriem literāro pasākumu papildinās mūziķis Mikus Frišfelds.

            Gundara Ignata pirmais romāns „Pārbaudes laiks” tematikas ziņā ir pirmreizējs latviešu literatūrā, un tas veltīts mūsdienu Latvijas ierēdniecībai. Galvenais varonis Ingars, ietūcīts baltā kreklā, tumšā uzvalkā un kaklasaitē, ne tikai veiksmīgi iztur pārbaudes laiku, kļūstot par pilntiesīgu ministrijas uzraudzības un kontroles ekspertu, bet arī saglabā stāju, nonākot saskarē ar apšaubāmām metodēm iepirkuma konkursa rīkošanā. Romāna vērtība ir ironiskā nopietnība, ar kādu autors atsedz ministrijā valdošās skaļo un tukšo saukļu atmosfēras neatbilstību ierēdņu ikdienišķajai esamībai. Romānā aptvertais darbības nogrieznis – viens gads – ir pārbaudes laiks arī draudzības saitēm un mīlestības jūtām. Grāmata izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Rakstnieks Gundars Ignats dzimis 1981.gadā Valmierā. Pirmie stāsti sarakstīti studiju laikā. Rakstniecības prasmes pilnveidojis 2005.-2006.gadā, piedaloties Latvijas Rakstnieku savienības rīkotajā Literārajā akadēmijā un prozas meistardarbnīcā pie Paula Bankovska. Kopš 2005.gada regulāras stāstu publikācijas www.satori.lv, žurnālā „Karogs”, laikraksta „Diena” pielikumā „Kultūras Diena”, „Kultūras Forums”, „Latvju Teksti” u.c. Savukārt 2009.gadā izdots stāstu krājums „Bez jakas”. Stāsti tulkoti franču, čehu, lietuviešu un armēņu valodā.

Savukārt mūziķis Mikus Frišfelds izdevis divus dziesmu albumus „Egoland” un „Indiāņu vasaras”, kurus atzinīgi novērtējuši mūzikas kritiķi. Frišfelds piedalījies lielākajos Latvijas mūzikas festivālos. Pēdējā laikā mūziķis regulāri koncertē projekta „Mikus Frišfelds un dejojošie mākoņi” ietvaros, kā arī individuāli kā dziesminieks.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Valmieras Mākslas vidusskola 2013.gada rudenī radīja īpašu piedāvājumu pieaugušajiem – mākslas kursus, lai pilnveidotu savas zināšanas, iegūtu jaunas prasmes vai vienkārši pavadītu savu brīvo laiku. Atsaucība bija ļoti liela, tāpēc arī Jaunajā gadā ikvienam interesentam ir iespēja izkopt savu talantu vai rast jaunu hobiju. Kopumā tiek piedāvāti astoņi maksas kursi, kurus pasniegs pieredzējuši skolotāji. Iepriekšējas zināšanas nav nepieciešamas.

Zīmēšana – kursa apmeklētājiem būs iespēja apgūt pamatiemaņas darbā ar dažādiem zīmēšanas materiāliem un tehnikām. Pasniedzēja Inese Andersone. Norises laiks: februāris – aprīlis, ceturtdiena, no plkst.18.30 līdz 20.30.

Gleznošana – kurss sniegs ieskatu krāsu mācībā, glezniecības pamatprincipos un metodēs.  Pasniedzēja Ieva Lapiņa Strazdīte. Norises laiks: februāris – aprīlis, sestdiena, no plkst.10.00 līdz 12.00.

Grafika/ Sietspiede – kursa laikā būs iespēja darboties dažādās grafikas tehnikās – monotipija, kartongrafika, linogriezums, kā arī apgūt pamatiemaņas sietspiedes tehnikā. Pasniedzēja Kristīne Zemļicka-Brālēna. Norises laiks: marts – maijs, pirmdiena, no plkst.18.30 līdz 20.30.

Dekoratīvo formu keramika – kursos varēs iepazīt un izmantot daudzveidīgās māla īpašības, sākot no vēsturiskajiem keramikas paņēmieniem līdz sarežģītu dekoratīvu formu keramikai. Pasniedzēja Irita Melece. Norises laiks: februāris – aprīlis, trešdiena, no plkst.18.30 līdz 20.30.

Mākslinieciskās lelles – filozofiski tēli – lelles un to tērpi cauri mākslas stiliem un vēsturei. Pasniedzēja Silvija Melnūdre. Norises laiks: februāris – aprīlis, otrdiena, no plkst.18.00 līdz 20.00.

Mode un aksesuāri – pasniedzēja Māra Nadziņa piedāvās divus apmācību moduļus. Kursā ir iespēja praktiski iemācīties pareizi un ekonomiski piegriezt, kā arī šūt sev piemērotus modeļus. Tekstilizstrādājumu izgatavošana – tekstilmozaīka, aplikācija un kvilta tehnika. Norises laiks: februāris – aprīlis, otrdiena vai piektdiena, no plkst.18.00 līdz 21.00*.

Datorgrafika – kursā būs iespēja apgūt pamatiemaņas darbā ar attēlu apstrādes un vektorgrafikas programmām. Pasniedzēja Iveta Gudeta. Norises laiks: februāris – aprīlis, pirmdiena, no plkst.18.00 līdz 20.00.

Metālapstrāde – kursa laikā tiks apgūti metālapstrādes pamati, dažādu dizaina objektu izgatavošana no metāla un metāla rotu izgatavošana. Programma vairāk piemērota vīriešiem. Pasniedzējs Aivars Benužs. Norises laiks: marts – maijs, pirmdiena, no plkst.18.00 līdz 20.00.

Jāpiemin, ka vienas nodarbības ilgums ir divas stundas, savukārt viena kursa ilgums – trīs mēneši. Vidējais cilvēku skaits vienā grupā – seši. Lai pieteiktos vai iegūtu papildu informāciju, jāzvana pa tālruni 64207372 vai 26181088 (Inese Andersone). Pieteikšanās līdz 31.janvārim.

* Kurss „Mode un aksesuāri” pagarināts par vienu stundu.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

21.februārī plkst. 18:30 Gulbenes kultūras centrā ar grupas „Gūtmans” koncertu aizsāksies pilsētas 86.dzimšanas dienas svinības, kas turpināsies visu nedēļas nogali, kad Gulbenē norisināsies Latvijā pirmās spēkavīru sacensības ziemā un tradicionālais rallijs „Sarma”.

Piektdienas, 21.februāra, koncerta dalībniekus – grupu „Gūtmans” veido četri mūziķi: Zigfrīds Muktupāvels, Gints Sola, Andris Alviķis un Kārlis Alviķis. Ieeja uz koncertu bez maksas.

Pirmo reizi Latvijā tiks rīkotas spēkavīru sacensības ziemā „Ziemas spēkavīrs 2014”, kas norisināsies Gulbenē, Vecgulbenes muižas parkā 22.februārī no plkst.18:00.

„Tradicionāli spēkavīru sacensības ir norisinājušās vasarā, taču nekad tās nav notikušas ziemā. Esam gandarīti, ka pirmās šāda veida sacensības Latvijā norisināsies pie mums Gulbenē, un tās tiks rīkotas kā pasākums visai ģimenei. Stiprāko Latvijas vīru noteiks četrās dažādās disciplīnās. Jau astoņi spēcīgākie Latvijas vīri ir apstiprinājuši savu dalību sacensībām. Jāpiebilst, ka šo sacīkšu koordinators ir mūsu pašu spēkavīrs Andris Leišavnieks,” informē Gulbenes pilsētas pasākumu organizators, režisors Edijs Frīdenbergs.

Vērot, kā sacenšas stiprākie, ir aicināti visi interesenti, arī ģimenes ar bērniem, jo ir paredzētas dažādas atrakcijas, izklaides.

Pasākuma ilgums: ~ 3 stundas.

Savukārt svētdien, 23.februārī, rallijs „Sarma” norisināsies Gulbenes ceļos.

 

Informāciju sagatavoja
Gunta Krevica,
Gulbenes novada domes
sabiedrisko attiecību speciāliste

22.februārī, plkst.22.00 Vijciema Tautas namā būs karnevāls! Plkst.23.00 notiks masku parāde, bet tieši pusnaktī - labāko masku apbalvošana.  Ballē spēlēs grupa “Mākoņstūmēji”. Īpaši interesantu un rūpīgi gatavotu masku autoriem ieeja - bez maksas. Sāc gatavot maskas jau laikus!

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

 

20. janvārī Uzņēmumu reģistrā reģistrēta decembrī dibinātā biedrība „Burtnieks sportam un kultūrai”. Biedrības mērķis ir sniegt atbalstu individuāliem novada sporta un kultūras aktīvistiem. Biedrības dibinātāji ir pārstāvji no visiem sešiem Burtnieku novada pagastiem, kā viens no dibinātājiem piedalās arī Burtnieku novada pašvaldība.

Pašvaldības nolikums nosaka, ka pašvaldība finansiālu atbalstu atbilstoši pieprasījumam var piešķirt tikai biedrībām un nodibinājumiem, taču Burtnieku novadā ir vairāki aktīvisti, kuri nav šādu organizāciju biedri vai arī ir biedri ārpus Burtnieku novada reģistrētās organizācijās. Īpaši sarežģīta situācija ir sporta jomā, jo iztrūkst šo aktīvistu sadarbība ar pašvaldību un līdzdalība vietējos pasākumos.

Burtnieku novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Edvīns Straume norāda: „Nepieciešamību pēc biedrības, kas apvienotu Burtnieku novadā esošos individuālos sportistus un kultūras dzīves aktīvistus, pašvaldība izjutusi jau sen. Ceru, ka ar jaunizveidotās biedrības starpniecību varētu uzlaboties šīs sabiedrības daļas sadarbība ar pašvaldību, turklāt finansējums nebūtu jānodod citu biedrību apsaimniekošanā, bet tas paliktu tepat novadā.”

Biedrības dibināšanas kopsapulcē piedalījās pārstāvji no Burtnieku, Ēveles, Rencēnu, Matīšu, Valmieras un Vecates pagastiem. Sapulcē tika apstiprināti biedrības statūti, noteikta biedrības juridiskā adrese (Vanagu iela 4, Valmiermuiža, Valmieras pagasts) kā arī ievēlēta valde astoņu cilvēku sastāvā. Par valdes locekļiem apstiprināti Ingrīda Tauvēna, Māris Rullis, Ivo Dobenbergs, Guntis Braslis, Aivars Lamba, Arnis Ješkins, Kārlis Greiškalns un Edvīns Straume. Par valdes priekšsēdētāju iecelts Kārlis Greiškalns.

Lēmumu par piedalīšanos sporta un kultūras biedrības dibināšanā kā vienam no dibinātājiem Burtnieku novada pašvaldības dome pieņēma 20. novembra domes sēdē.

 

 

Papildu informācija:

Zane Ābelīte-Medne

Burtnieku novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 20219631

E-pasts: zane.abelite-medne PIE burtniekunovads PUNKTS lv

Alūksnes novada pašvaldības kultūras un izglītības iestādes šogad aicinātas piedalīties novadpētniecības konkursā „Zudušais laikā”, lai pievērstu īpašu uzmanību zudušajām novada kultūrvēsturiskajām vērtībām un nemateriālajam kultūras mantojumam, izzinot, apkopojot un saglabājot to stāstos un dokumentālās liecībās.

Konkursu organizē Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļa sadarbībā ar Alūksnes pilsētas bibliotēku, Alūksnes muzeju un Alūksnes novada Izglītības pārvaldi. ā laikā dalībnieki pētniecībai var izvēlēties vienu no piedāvātajām tēmām, kas saistītas ar zudušajiem arhitektūras, mākslas pieminekļiem, dabas objektiem, sabiedriskām ēkām, saimnieciskām būvēm un infrastruktūras objektiem, iedzīvotāju mājvietām, kultūras un sadzīves tradīcijām, mutvārdu daiļradi, amatniecības prasmēm.

- Laikam ejot, Alūksnes novada kultūrainava, vide un dzīve ir ievērojami izmainījusies. Vēl atmiņā ēkas, notikumi, tradīcijas, ieražas, godi, kolektīvi, dzimtas, prasmes un amati, ticējumi un dziesmas, kas noteica lokālās dzīves savdabību un kvalitāti, bet šobrīd dažādu iemeslu dēļ ir jau pagātnes notikums, kas nekur nav dokumentēts. Tomēr daudzās cilvēku atmiņās, fotogrāfijās, laika liecībās, pierakstos vēl ir dzīvs stāsts par zudušo laikā. Ikdienā steidzot šodienas darbus, mēs bieži nonākam pie secinājuma, ka nav pieticis laika kādam pajautāt, stāstīto apkopot, pierakstīt. Kultūras iestādēm viena no veicamajām funkcijām ir nemateriālā un materiālā kultūras mantojuma saglabāšana. Konkurss ir viens no līdzekļiem, kā aktīvāk un radošāk kultūras un arī izglītības iestādes aicināt to darīt, - uzsver Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte.

Katra iestāde, kas piedalās konkursā, savu konkursa darbu noformē kā prezentāciju, videofilmu vai izstrādā tīmekļa vietni. Līdz ar to konkursa laikā savāktā informācija par kādu novadam nozīmīgu kultūrvēsturisku vērtību saglabāsies un būs pieejama plašam interesentu lokam.

Konkurss noslēgsies pavasarī un tam iesniegtos materiālus iekļaus pilsētas un novada kultūras iestāžu un skolu novadpētniecības krājumā un izmantos mūsu novada kultūrvēsturisko vērtību popularizēšanai.

Lai novadā veidotos nopietna novadpētniecības un vēsturisku faktu apkopojoša datu bāze, konkurss bibliotēkām un tautas namiem ir organizēts vairākkārtīgi, katrreiz meklējot aktuālas tēmas. Šoreiz piedalīties konkursā aicinātas arī skolas un muzeji.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Lauku atbalsta dienests (LAD) ir apstiprinājis Kocēnu novada domes projektu “Brīvdabas kultūras pasākumi Zilākalnā”, kas tika iesniegts Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) Lauku attīstības programmas pasākuma “Lauku ekonomikas dažādošana un dzīves kvalitātes veicināšana vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā” ietvaros, un piešķīris Eiropas Savienības (ES) finansējumu projekta īstenošanai EUR 7683,51 apmērā. Kopējais projekta finansējums ir EUR 10330,05, no kuriem EUR 2646,54 ir Kocēnu novada domes līdzfinansējums.

Projekta mērķis ir nodrošināt kultūras pasākumu pieejamību un daudzveidību Zilākalna pagasta iedzīvotājiem, izbūvējot brīvdabas estrādi. Projekta rezultātā tiks izveidota jauna infrastruktūra iedzīvotāju sabiedriskajām aktivitātēm, uzstādīta koka estrāde ar atbalsta sienām un nojumi skaņu aparatūrai, ierīkots apgaismojums un sakopta apkārtējā teritorija. Projekts būs ilgtermiņa ieguldījums dzīves kvalitātes un kultūras vides uzlabošanā lauku reģiona iedzīvotājiem.

Tā kā vietējā kultūras nama telpas nav pietiekami plašas, pavasara, vasaras un rudens periodos, ja laika apstākļi to ļauj, pasākumi tiek rīkoti ārā – ābeļu dārzā aiz kultūras nama. Izbūvējot estrādi, būs iespējams nodrošināt gan plašāku vietu pasākumu norisei, gan radīt iespēju daudzveidīgākai pasākumu programmai. Brīvdabas estrāde būs pievilcīga vieta arī pašdarbības kolektīvu radošai darbībai, jo tiks nodrošināta atbilstoša teritorijas platība mēģinājumiem un koncertiem. Zilākalna pagastā brīvdabas izklaides un atpūtas vieta tiks izbūvēta pirmo reizi.

Projekts tiks īstenots līdz 2014. gada 30. oktobrim.

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

 

Šogad apritēs 150. gadskārta kopš pirmajām dziesmu dienām Dikļos - Dziesmu svētku tradīcijas aizsākumiem, kad 1864. gadā Dikļu mācītājmuižas parkā (tagad Neikenkalnā) draudzes mācītājs un rakstnieks Juris Neikens noorganizēja pirmos kopā dziedāšanas svētkus, tādējādi liekot pamatus latviešu tradīcijai. Šis vēsturiskais brīdis tālajā senatnē bija sākums, lai Dziesmu svētku kustība Latvijā izveidotos un nostiprinātos kā unikāla nacionālās kultūras vērtība.

 

Pagājušā gada jūnijā Neikenkalnā ar dziesmām un Kocēnu novada pašdarbības kolektīvu talku tika nojaukta vecā estrāde, lai tās vietā taptu jauns, Latvijā vēl nebijis projekts – dabas koncertzāle. Šobrīd turpinās iesāktie apjomīgie darbi Kocēnu novada Dikļu estrādē, lai 7. jūnijā jaunizveidotā dabas koncertzālē, kas izcels Dikļu kultūrvēsturisko nozīmi kā Dziesmu svētku šūpulim, varētu norisināties vērienīgais Dziedāšanas svētku 150. gadskārtai veltītais pasākums.

Apzinoties vēstures liecību un latviešu nacionālo kultūras vērtību nozīmīgumu, Dziesmu svētku 150. gadskārtas gaidās Kocēnu novada dome ir uzsākusi aktivitātes, lai uzsvērtu pasākuma nozīmi Latvijas mērogā, saglabātu un popularizētu Jura Neikena aizsākto tautas kustību un unikālo UNESCO kultūras mantojuma sarakstā iekļauto kultūrvēsturisko vērtību Dikļos, turpinātu  tradicionālu pasākumu rīkošanu un attīstītu Neikenkalnu kā nozīmīgu Latvijas kultūrvides un kultūras pasākumu norises vietu. Šī gada janvārī Kocēnu novada dome pieņēma lēmumu noteikt Dikļu dabas koncertzāles būvniecību par Kocēnu novada pašvaldības 2014. gada prioritāro investīciju projektu, kā arī ir sakārtotas īpašumtiesības, pārņemot Neikenkalnu Kocēnu novada domes īpašumā un nostiprinot īpašumtiesības zemesgrāmatā. Veikts publiskais iepirkums dabas koncertzāles projektēšanai un būvniecībai – 1. kārtas līgums EUR 205 000 apmērā noslēgts ar SIA „Ekers”, projektētājs - arhitekts Uģis Šēnbergs. Ir izstrādāta koncepcija par Dziesmu svētku 150. gadskārtas nozīmīgu pasākumu nodrošināšanu, par pasākumu režisoru piesaistīts XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku galvenais režisors Uģis Brikmanis.

Kocēnu novada Dikļu pirmo Dziedāšanas svētku estrādes atjaunošanas pamatā ir apkārtējās ainaviskās vides sakopšana un daudzfunkcionālas estrādes - dabas koncertzāles - izbūve dažāda mēroga kultūras norišu nodrošināšanai ilgtermiņā. Dabas koncertzāle tiek veidota atšķirīga no līdz šim pierastām šāda veida estrādēm lauku teritorijās - ar saudzīgu ekoloģisku būvniecību, izmantojot dabiskus, atjaunojamus elementus un materiālus (ūdens, zeme, koks, dzīvžogi). Vietas unikālās akustiskās īpašības tiks veidotas ar ūdens spoguli, koka konstrukcijām, esošiem parka stādījumiem, terasēm un nogāzēm. Gan skatuve, gan amfiteātris ietvers daudzfunkcionalitātes ideju - skatuvei paredzētas divas maināmas iespējas, kuras izmantojamas gan apjomīgo Dziesmu svētku pasākumu nodrošināšanai un ap 3000 dziedātāju un skatītāju uzņemšanai, gan jau ierasto ikdienas kultūras pasākumu rīkošanai – transformējamas tribīnes lieluzvedumiem, horizontāla grīda ar portālu un ekrānu brīvdabas uzvedumiem, koncertiem, dažādiem svētkiem, zaļumballēm. Īpaši lielu pasākumu gadījumos dabas koncertzālē varēs uzņemt līdz pat 5000 dalībnieku un skatītāju. Projektā rasts racionāls līdzsvars starp labu redzamību, dabisko akustiku, estrādes konstrukciju fizisko apjomu, arhitektonisko risinājumu, apkārtējo ainavas mērogu parka kultūrvēsturiskajā kontekstā.

Latvijas Nacionālais kultūras centrs ir paudis atbalstu Kocēnu novadam, piekritis sadarboties un kopā rīkot nozīmīgo Dziedāšanas svētku 150. gadskārtas pasākumu 2014. gada 7. jūnijā, nodrošinot māksliniecisko pusi un pasākuma vērienīgumu Latvijas mērogā. Uzsākto sadarbību iecerēts turpināt   ilgtermiņā, lai Dikļus veidotu kā reģionālo koru kustības centru Latvijā ar plašu Latvijas mēroga un starptautisku koru pasākumu, olimpiāžu un konkursu rīkošanu.

Latvijas Nacionālais kultūras centrs Kocēnu novadam ir uzticējis XXV Vispārējie latviešu dziesmu un XV deju svētku galvenā mākslinieka Ivara Mailīša vides objektu “Sidraba birzs vainags”, kas svētku laikā bija centrālais objekts Rīgas centrā, bet šogad pavasarī tiks uzstādīts Dziesmu svētku promenādē Dikļos.

 

 
Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Svētdien, 9.februārī, plkst.17.00 Valkas pilsētas kultūras namā viesosies Maestro Raimonds Pauls ar literāri muzikālu koncertu «Vēja ziedi», kas veltīta Imanta Ziedoņa 80. jubilejai. Skaistās R.Paula melodijas ar I.Ziedoņa vārdiem izdziedās Latvijas Nacionālā teātra aktieri Madara Botmane un Juris Jope.

       "Gribam aicināt publiku iedziļināties dzejā, nebūs orķestra un liela trokšņa," stāsta Maestro Raimonds Pauls. Koncertprogrammas pamatā ir dziesmu cikls ar dzejnieka I. Ziedoņa vārdiem. Vairākas no dziesmām klausītāji iepazinuši jau 70. gados, taču nu tās atgriezušās jaunās skaņās. "Nejauši uzdūros vecajiem ierakstiem, ko savā laikā iedziedāja Nora Bumbiere, Viktors Lapčenoks, Ojārs Grīnbergs. Dzeja ir ļoti augstas kvalitātes, tāpēc nolēmu šo ciklu izmēģināt ar jaunajiem aktieriem.

            Komponists R.Pauls kopā ar Latvijas Nacionālā teātra aktieriem M.Botmani un J.Jopi izspēlēs un izdziedās dziesmas «Svētvakarā», sapni par mīlestību ironiskajā «Tā es tevi mīlēšu», romantisku jūsmu «Meitene ar kallu ziediem», paironizēs par mūsu sīkajiem ikdienas kašķiem dziesmā «Ķiļķens un klimpa» .Skanēs vēl daudzas citas Maestro dziesmas ar I.Ziedoņa dzeju.

            R. Paulam izveidojusies sadarbība ar jaunajiem Nacionālā teātra aktieriem Madaru Botmani un Juri Jopi, kurus komponists vērtē kā ļoti perspektīvus māksliniekus. J. Jope jau dziedājis muzikāli nopietnā izrādē "Vestsaidas stāsts". Gan Madara, gan Juris piedalījušies arī Maestro un dzejnieces Liānas Langas veidotajā izrādē "Leo. Pēdējā bohēma".

Biļešu iepriekšpārdošana- no 28.janvāra Valkas pilsētas kultūras namā pie dežuranta katru darba dienu no plkst.9.00- 19.00. 

Biļešu cena EUR 5.69; 7.11; 8.54; 9.96 ( Ls 4; 5; 6 un 7)

Vakar, 27.janvārī notika pirmā „Lielā labdarības Robežtirgus 2014” darba grupas sanāksme, kurā piedalījās Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis, domes izpilddirektors Aivars Cekuls, Valkas pilsētas kultūras nama direktore Mārīte Meļķe, Tūrisma informācijas biroja vadītāja Anita Tannenberga, Valkas tirgus direktore Skaidrīte Pavlova, Igaunijas – Latvijas institūta pārstāvji, biedrības „Valkas dāmu klubs” vadītāja Mārīte Magone un citi, kas piekrituši iesaistīties pasākuma organizēšanā un labdarības mērķa sasniegšanā.

Sanāksmes laikā tika noteikts darba grupas sastāvs, kas apliecinājis ieguldīt brīvprātīgo darbu pasākuma īstenošanā, kā arī piemērotākā vieta pasākuma norisei. „Robežtirgus” šogad būs unikāls – Igaunija un Latvija vienosies kopīgā pasākumā, lai atzīmētu 10 gadus Eiropas savienībā, un vietas izvēle pie Igaunijas – Latvijas robežas akcentēs pasākuma būtību. Tirgus laukumā varēs iegādāties gan igauņu, gan latviešu preces!

Pasākuma ietvaros notiks konkurss gaļas izstrādājumu mājražotājiem un degustācija, būs žūrija, kas vērtēs dalībniekus. Uz skatuves spēlēs ansambļi un vietējie izpildītāji. Pasākuma vadītāji programmu pieteiks gan latviešu, gan igauņu valodā.  Vairāk informācijas tuvākajā laikā.

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

 

Alūksnes novads aicina februārī uz dažādiem izklaidējošiem un izglītojošiem pasākumiem. 

Sporta pasākumi

9. februārī 11.00 Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas sporta zālē Alūksnes novada čempionāts basketbolā sievietēm.

15. - 16. februārī 10.00 Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas sporta zālē Alūksnes novada čempionāts basketbolā vīriešiem.

21. februārī 20.00 Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas sporta zālē LBL3  basketbola spēle „Stasis” Alūksne - Bauskas BJSS.

22. - 23. februārī 10.00 Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas sporta zālē Alūksnes novada čempionāts basketbolā vīriešiem.

 

Alūksnes pilsētas Tautas nama rīkotie pasākumi

7. februārī 13.00 Alūksnes pilsētas Tautas namā „Valmieras Kinostudijas” izrāde bērniem „Madagaskara. Sākums!”. Ieeja: EUR 3 (Ls 2,10). Biļešu iepriekšpārdošana Alūksnes pilsētas Tautas nama kasē.

13. februārī 19.00 Alūksnes pilsētas Tautas namā Atis un Jānis Auzāni koncertprogrammā „Vakariņas uz sešiem”. Ieeja: EUR 4, EUR 6, EUR 7, EUR 7,11 (Ls 2,81, Ls 4,22, Ls 4,92, Ls 5). Biļešu iepriekšpārdošana Alūksnes pilsētas Tautas nama un Biļešu paradīzes kasēs.

22. februārī 16.00 Alūksnes Bērnu un jauniešu centrā „Ghetto Family” sadarbībā ar biedrību „Kinopunkts” vienlaicīgi gandrīz 100 Latvijas novadu kultūras namos un kinoteātros demonstrēs „Ghetto Games” 2013. gada sezonas dokumentālo filmu. Ieeja: bez maksas.


Alūksnes pilsētas bibliotēkā

Izstādes:

01.02. – 28.02. Svece – gaismas mūzikas nots… (2.II – Sveču diena; abonementā)

01.02. – 28.02. Ļauties dzīvot mīlestībā… (14.II - Svētā Valentīna diena; abonementā)

01.02. – 20.02. Nacionālā teātra patriarhs (K. Sebrim – 100; abonementā)

01.02. – 28.02. Ziemas Olimpiskās spēles Sočos (lasītavā)

01.02. – 10.02. Margaritas Stārastes Zelta pasakas (bērnu lit. nod.)

10.02. – 14.02. Mīlestībai vārdu nav… (bērnu lit. nod.)

10.02. – 10.03. Annas Murašovas (Balvi) gleznu izstāde (bērnu lit. nod.)

 

Pasākumi:

05.02.2014. Pasaku lasījums „Margaritas Stārastes zelta pasaku pasaulē” pirmsskolas vecuma bērniem (bērnu lit. nod.)

11.02.2014. Droša interneta diena. Nāc un piedalies            konkursos! (bibliotēkā)

12.02.2014. Dzejas pasākums jauniešiem Valentīndienas noskaņās „No sirds uz sirdi lido mīlestība…” (bērnu lit. nod.)

13.01.2014. Diena bez datora (bērnu lit. nod.)

13.02.2014. Izglītojošs pasākums - saruna „Modernā apcelšana internetā” (bērnu lit. nod.)

15.02.2014. plkst.12.00 Alūksnes un Apes novadu literātu tikšanās

19.02.2014. Sadarbībā ar Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāziju pasākums atklātās latviešu valodas un literatūras olimpiādes 7. - 9. klašu dalībniekiem „Ojāra Vācieša dzeju lasot…” (bērnu lit. nod.)

24.02.2014. plkst.12.00 Jauno grāmatu diena un literatūras apskats            (abonementā)

 

Alūksnes muzejā

Izstādes

„Lidojums” fotomākslinieka Gunāra Bindes jubilejas izstāde.

Gunāra Bindes vārds un darbi ir plaši zināmi kā Latvijā, tā arī ārpus mūsu zemes robežām. Viņa autordarbi jau kļuvuši par fotogrāfijas klasiku. Izstāde sniegs iespēju plašākam skatītāju lokam iepazīt no jauna vai atkalredzēties ar Gunāra Bindes darbiem.

 

3. februārī 15.00 izstādes „Latvijas Sarkanais Krusts” atklāšana.

Biedrība „Latvijas Sarkanais Krusts” 2013. gada 20. novembrī atzīmēja 95. gadskārtu kopš tās dibināšanas. Šī notikuma kontekstā Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā tika atklāta LSK ceļojošā izstāde. Šajā izstādē būs iespēja iepazīties ne tikai ar Sarkanā Krusta vēsturi, bet arī paraudzīties uz mūsdienu sabiedrību no humānisma skatu punkta.  

 

Pastāvīgās ekspozīcijas

Šogad atjaunotā „Leo Kokle. Mākslinieka istaba”. Gleznotājs, portretists, jauno mākslinieku darbu izstāžu tradīcijas iniciators, tautā populārs un iemīlēts mākslinieks, viens no talantīgākajiem sava laika gleznotājiem.

 

„Totalitārā režīma cietušo piemiņas istaba”. 1941., 1949. gada represiju atceres ekspozīcija.

 

„Skulptūras un citi nesenās pagātnes liecinieki”. Atmiņas par laiku, kad Alūksnes parkā bija skulptūrdārzs, kurā atradās tēlnieču L. Līces, V. Mikānes, G. Grundbergas veidotie darbi.

 

Alsviķu pagastā

8. februārī 15.00 Alsviķu kultūras namā Teātra pēcpusdiena. Uzstājas Alsviķu pagasta teātra studija – Pēteris Ēteris „Šurī murī”, Žanis Ezītis „Dabas likums” (humoristi, publicējušies ar minētajiem pseidonīmiem); Annas pagasta amatierteātris – A. Upīts „Ragana”; Kolberģa amatierteātris – E. Vulfs „Vaļsirdīgā”. Ieeja: EUR 1,42 (Ls 1), bērniem EUR 0,71 ( Ls 0,50).

8. februārī 22.00 Alsviķu kultūras namā atpūtas vakars – balle, spēlēs grupa „BLĒŽI” (Valmiera). Līdzi var ņemt „groziņus”. Ieeja: EUR 2,85 (Ls 2), no 22.00 – EUR 3,56 (Ls 2,50).

11. februārī 16.30 Alsviķu bibliotēkā pasākums skolēniem - „Drošāka interneta diena grāmatu ekspertiem”.

12. februārī 10.00 Alsviķu kultūras namā pagasta senioru kopas „Noskaņa” darbības 10 gadu jubilejas sarīkojums.

14. februārī 9.00 Alsviķu bibliotēkā pasākums „Vecāku žūrijas noslēgums”.

19. februārī 10.00 Alsviķu bibliotēkā pasākums PII „Saulīte” „Bērnu žūrijas” noslēgums.

27. februārī 18.00 Alsviķu kultūras namā radošo prasmju klubiņa nodarbība – iemaņas tapošanā ar Antru Strazdu.

Alsviķu bibliotēkā literatūras izstādes: „Pasaku dārzā” - Margaritai Stārastei - 100, „Durvis uz milzīgu un raibu pasauli” - Ēriham Kestneram – 115, „Es neprotu glāstīt…” - dzejniecēm Elzai Vēciņai - 100, Austrai Skujiņai - 105, Montai Kromai - 95, rakstniekiem Elzai Ābelei - 110, Herbertam Dorbem - 120, aktierim Kārlim Sebrim – 100; tematiskās izstādes: „Meteņa un Pelnu dienu izdarības”, „Valentīndiena - mīlestības diena”.

Strautiņu bibliotēkā literatūras izstādes: rakstniekiem  A. Irbem – 90,  H. Dorbem – 120, dzejniekiem L. Kamaram – 80,  M. Kromai – 95, tematiskās izstādes „Rokdarbniecēm”, „Romantikas zelta stīga” (Valentīndienai).

 

Annas pagastā

31. janvārī 22.00 Annas kultūras namā diskotēka „Turn on the music”.

7. februārī 17.00 Annas kultūras namā Alūksnes Mūzikas skolas audzēkņu koncerts „Ziemas melodijas”.

14. februārī 22.00 Annas kultūras namā atpūtas vakars „Ar romantisku noskaņu…”.

Annas bibliotēkā izstādes: grafiķei, bērnu rakstniecei Margaritai Stārastei – 100, „Mīlestībai nepietiek, ka visa pietiek” – literatūra par mīlestību, „Angļu dabaspētnieka Čārlza Darvina darbus pārlasot”.

 

Jaunannas pagastā

15. februārī 19.00 Jaunannas tautas namā SADANCIS „Dejat puiši, dejat meitas...”. Sadancos „Labākie gadi”, „Rieda”, „Riedēni”, „Maliena”, „Oga”, „Jaunanna”. Ieeja: EUR 1,50 (Ls 1,05).

15. februārī 21.00 Jaunannas tautas namā BALLE, spēlē „3. brigāde”. Ieeja: EUR 2 (Ls 1,41).

18. februārī 10.00 Jaunannas tautas nama mazajā zālē senioru tikšanās ar teritorijas attīstības speciālisti Viju Zaķi.

Jaunannas bibliotēkā izstādes: „Mūžs kā pasaka” (Margaritai Stārastei 100), „Sveču dienā sveces svečojas”.

 

Jaunalūksnes pagastā

12. februārī Bejas novadpētniecības centrā Seno amatu darbnīcā nodarbība „Linu dvieļi”.

14. februārī Bejas novadpētniecības centrā Jauno pētnieku 6. nodarbība „95. gadadiena Brīvības cīņām Alūksnes pusē”.

19. februārī 17.00 Kolberģa tautas namā Leļļu teātra izrāde „Koklītes ceļojums”.

21. februārī 13.00 Somu karavīru Brāļu kapos Bejā atceres pasākums „Latvijas Brīvības cīņām Alūksnes pusē - 95”.

22. februārī 18.00 Kolberģa tautas namā māsu Legzdiņu jaunā koncertprogramma „Kā mēs braucām puišus lūkoties”.

Bejas novadpētniecības centrā februārī tematiska izstāde „Somu karavīru Brāļu kapi Bejā”.

 

Jaunlaicenes pagastā

1. februārī 18.00 Jaunlaicenes tautas namā pagasta kultūras iestāžu (tautas nams, bibliotēka, muzejs) „lielīšanās” „Kas tad sunim asti cels, ja ne pats”. Ieeja: brīva.

22. februārī 11.00 Jaunlaicenes muižas muzejā Malēniešu valodas skolas kārtējā nodarbība.

Jaunlaicenes pagasta bibliotēkā: literatūras izstādes „Margaritai Stārastei – 100”, „Kārlim Sebrim – 100”, „Ērikam Kestneram – 115”.

Jaunlaicenes muižas muzejā: pamatekspozīcijas „Malēnieši Opekalna draudzē”, „Jaunlaicenes muiža”, izstāde „Še kaltiņš, še adatiņa”. Muzejs piedāvā tradicionālās nodarbības: vāveru tīšana (informācija par rotaļlietām 18. – 20. gs.), pastalu darināšana (informācija par kāju aušanu 17. – 20. gs., apgūstam pastalu gatavošanu, izgatavojot sev suvenīru), ģimenēm  - kāzu, dzimšanas dienu pasākumus, darba kolektīviem nozīmīgu svētku svinēšanas pasākumus.

Jaunlaicenes muižas muzejs februārī aicina apmeklēt muzeju un rosīties nodarbībā „Nu ir gaiša istabiņa”, kurā veidosim katrs savu sveci.  Nodarbībai vēlams pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni 29356277. 

 

Kalncempju pagastā

20. februārī Kalncempju sabiedriskajā centrā tematisks pasākums „Iedegsim gaismu sevī un citos!”. Pasākuma laikā uzzināsim, ko stāsta svece un tās liesma, kā arī katrs varēs izliet savu sveci.

Kalncempju bibliotēkā literatūras izstādes: jubilārei, māksliniecei Margaritai Stārastei - 100 un novadniecei, dzejniecei Elzai Vēciņai - 100.

 

Liepnas pagastā

1. februārī 16.00 Liepnas tautas namā sveču izgatavošana.

3. – 18. februārī Liepnas pagasta bibliotēkā Valentīndienai veltīta literatūras izstāde „Mīlestība ir visinteresantākā un piedodamākā cilvēciskā vājība” /Č. Dikenss/.

14. februārī 22.00 Liepnas tautas namā Sirsniņballe ar Dj BUN un Dj Vio.

18. februārī Liepnas pagasta bibliotēkā tematiska stunda „Mīļākās grāmatas prezentācija”.

27. janvārī – 17. februārī Liepnas pagasta bibliotēkā sveču izstāde, informācija par sveču liešanu, sveču krāsas nozīmi dažādām horoskopa zīmēm.

24. - 28. februārī Liepnas tautas namā rokdarbu izstāde „Kaut kas no pūra lādes”.

 

Malienas pagastā

1. februārī 13.00 Malienas tautas namā senioru pēcpusdiena „Sveču gaismā” Malienas, Mālupes, Jaunalūksnes, Annas un Mārkalnes senioriem.

8. februārī 20.00 Malienas tautas namā Valentīndienas ieskaņas  koncerts „Tā es Tevi mīlēšu!”. Piedalās Malienas, Mālupes, Annas vokālie ansambļi un vidējās paaudzes deju kopa „Maliena”.  Ieeja: EUR 0,70 (Ls 0,49).

8. februārī 22.00 Malienas tautas namā balle kopā ar grupu „Ginc un es”. Ieeja: līdz 24.00 – EUR 3 (Ls 2,11), pēc 24.00 – EUR 3,50 (Ls 2,46). Galdiņu rezervācija pa tālruni 25458550.

22. februārī 16.00 Malienas tautas namā pilnmetrāžas dokumentāla filma.

 

Mālupes pagastā

8. februārī 20.00 Mālupes Saieta namā Mālupes SAIMNIEKU balle.

Mālupes bibliotēkā literatūras izstādes: latviešu bērnu „Pasaku omītei”  Margaritai Stārastei – 100, aktierim Kārlim Sebrim – 100; Mālupes pamatskolas skolēnu zīmējumu izstāde „Mans sapņu auto”.

 

Mārkalnes pagastā

No 2. februāra Mārkalnes pagasta bibliotēkā zīmējumu izstāde „M. Stārastes grāmatu varoņi” un literatūras izstāde „Margaritai Stārastei - 100”.

No 10. februāra Mārkalnes pagasta bibliotēkā jaunākās literatūras izstāde „Jauns gads - jaunas grāmatas”.

No 12. februāra Mārkalnes pagasta bibliotēkā literatūras izstāde „...Mīlestība ir visaugstākā svētlaime, ko cilvēks var aizsniegt...” (R. Tagore).

14. februārī 15.00 Mārkalnes tautas namā Mārkalnes interešu kopas tikšanās ar nūjotāju Solveigu Selgu.

19. februārī  12.30 Mārkalnes tautas namā Leļļu teātra izrāde  „Koklītes ceļojums”.

Mārkalnes tautas namā februārī  senioru kopas un Mārkalnes pamatskolas skolēnu - pašdarbnieku atpūtas pasākums „Tiekamies pie Pifa”.

Mārkalnes pagasta bibliotēkā februāris - interneta mēnesis: „Nāc draudzēties ar bibliotēku virtuāli bibliotēku portālā www.biblioteka.lv”.

 

Pededzes pagastā

3. februārī Pededzes bibliotēkā sveču kompozīcija „Iededz sveci pievakarē”.

6., 13., 20., 27. februārī Pededzes bibliotēkā radošās nodarbības pensionāriem „Caur mirkli grūtāku un gaišu dienu”.

14. februārī 19.00 Pededzes tautas namā Valentīna  dienas koncerts ,,Kopā mēs zīmējam dienu...”. Labdarības koncerts, kurā aicinām piedalīties novada pašdarbības kolektīvus (pieteikties Pededzes tautas namā pa tālruņiem 29176039; 25998697). Ieeja koncertā par ziedojumiem (Dubovu ģimenei).

14. februārī 21.00 Pededzes tautas namā balle (var ar groziņiem). Ieeja: EUR 1 (Ls 0,70).

No 24. februāra līdz 1. martam Pededzē „Masļeņicas ziemas prieki” - izglītojoši izklaidējošs piedāvājums tūristiem, veidots sadarbībā ar Pededzes muzeju. (Pieteikties vismaz 2 dienas pirms brauciena pa tālruņiem 29222818; 29176039).

No 20. februāra līdz 31. martam Pededzes muzejā rokdarbu  izstāde ,,Mantojums”.

2. martā 12.00 Pededzē tradicionālie svētki – krievu Meteņdiena.

Pededzes bibliotēkā akcijas „Drošs internets” pasākumi:

12. februārī Ēnu dienas ietvaros pārrunas „Cieni sevi un citus internetā” ar vecāko klašu skolēniem,

14. februārī zīmēsim…SVECI (ar peli) – 2. - 3. klašu skolēniem,

19. februārī Jauno grāmatu diena (izstāde - apskats) „Es skatos baltos mākoņos”.

 

Veclaicenes pagastā

8. februārī Veclaicenē Dabas pārvaldes rīkotais pasākums „Četri gadalaiki Veclaicenē”. Slēpojums, pārgājiens „Zvēru pēdas sniegā”.

14. februārī 22.30 Veclaicenes tautas namā VALENTĪNDIENAS DISKOBALLE. Kaislīga deju mūzika, atrakcijas, pārsteigumi, karaoke. Nāc, ņem draugus un „groziņu”. Par mūziku parūpēsies DJ VOLUMEN un TYUBIX.

23. februārī 13.00 Veclaicenes tautas namā Igaunijas Republikas proklamēšanas gadadienas pasākums „Daudz laimes dzimšanas dienā, Igaunija” – Latvijas (Veclaicene) un Igaunijas (Krabu un Lucinieku ciemu) teātru izrādes.

 

Zeltiņu pagastā

15. februārī 13.00 Zeltiņu tautas namā Annas amatierteātra sniegumā A. Upīša komēdija „Ragana” un Alsviķu teātra studijas sniegumā E. Vulfa joks vienā cēlienā „Ko lai saka”. Ieeja: EUR 1,42 (Ls 0,70).

Zeltiņu bibliotēkā literatūras izstādes: „Margaritai Stārastei – 100”, „Kad dvēsele dzied” (Valentīndienai), „Kārlim Sebrim – 100”, „Olimpiskās spēles Sočos”; pasākumi: pirmsskolēniem „Ciemos pie Zīļuka māmiņas”, skolēniem „Drošība un internets”.

Zeltiņu muzejā pastāvīgās ekspozīcijas: „Novadnieku istaba”, „Nesenā pagātne”, „Mana skola Zeltiņos”; izstādes: „Bērnība bez transformeriem”, „Bruņurupuci meklējot”, „Gadsimtu vējos šūpojoties”, „Brīži iz zeltiniešu dzīves”; foto ceļojumi: „Zeltiņi 2012”, „Mani zaļie lakati”; ekskursijas uz bijušo PSRS kodolraķešu bāzi.

 

Ziemera pagastā

3. – 14. februārī Māriņkalna bibliotēkā izstāde latviešu pasaku omītei – M. Stārastei – 100.

4. februārī Māriņkalna bibliotēkā bibliotekārā stunda 2. un 3. klasei „Sveču dienā sveces svečojas…”.

8. februārī 12.00 Māriņkalna tautas namā pasākums bērniem „Bērnu prieks – darbošanās sniegā”.

10. – 30. februārī Māriņkalna bibliotēkā izstāde „Tu biji brašais tirzmalietis” (aktierim K. Sebrim – 100).

12. februārī 12.00 Māriņkalna tautas namā senioru pēcpusdiena.

15. februārī 22.00 Māriņkalna tautas namā Valentīndienas balle. Spēlē grupa „Rolise”. Ieeja: EUR 2,85, pēc 23.00 – EUR 3,56.

21. februārī 18.00 Māriņkalna tautas namā pasākums „Pie tējas tases” (Jaunā gada ieceres).

Māriņkalna bibliotēkā informatīvo materiālu izstāde „Rīga – Eiropas kultūras galvaspilsēta”.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālrunis: 64381488

www.aluksne.lv

No ceturtdienas, 30.janvāra, plkst.10.00 Valmieras muzeja Izstāžu namā būs aplūkojama Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studentu aktu zīmējumu izstāde. Ekspozīcijā būs izstādīti tādu sabiedrībā labi pazīstamu jauno mākslinieku darbi kā Neonillas Medvedevas, Ata Jākobsona, Elīnas Zundes, Kristas Dzudzilo un citu.

LMA studentu zīmējumu izstādē tiks eksponēti studiju darbi, kuri atspoguļo visa studiju laika uzdevumu apjomu: dažādi zīmēšanas veidi – līnijas, apjoms, tonalitātes, gaismēnas, struktūras, attēlošana, dažādas tehnikas – zīmulis, ogle vai tā sauktais „mīkstais zīmēšanas materiāls”, tuša u.c., īpaši pievēršot uzmanību apjoma, telpas un formas izpētei, kā arī portreta, figūras un akta studijām.

Zīmēšana ir LMA akadēmisko mākslas studiju tradīciju stūrakmens. Zīmēšanas katedras pedagogu uzdevumu savulaik skaidri formulējis arī tās kādreizējais vadītājs Arvīds Egle: „Gala mērķis jaunā mākslinieka sagatavošanā zīmēšanas jomā ir brīva visu izteiksmes līdzekļu un zīmējuma veidu mērķtiecīga apgūšana un pielietošana praksē. Tikai tas, kas apguvis apjomīgu zīmējuma veidu, īstenībā zīmē priekšmetus, sasniedz un fiksē pasaules arējās plastiskās un telpiskās īpašības. Zīmējums vienlaicīgi ir mērķis un līdzeklis.” Šīs pamatnostādnes nav mainījušas arī šobrīd.

 Izstāde aplūkojama līdz 1.martam.

Informāciju sagatavoja:

Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Svētdien, 9.februārī plkst.17.00 Valkas pilsētas kultūras namā viesosies maestro Raimonds Pauls ar literāri muzikālu koncertu «Vēja ziedi», kas veltīta Imanta Ziedoņa 80. jubilejai. Skaistās R.Paula melodijas ar I.Ziedoņa vārdiem izdziedās Latvijas Nacionālā teātra aktieri Madara Botmane un Juris Jope.

“Gribam aicināt publiku iedziļināties dzejā, nebūs orķestra un liela trokšņa,” stāsta maestro Raimonds Pauls. Koncertprogrammas pamatā ir dziesmu cikls ar dzejnieka I. Ziedoņa vārdiem. Vairākas no dziesmām klausītāji iepazinuši jau 70. gados, taču nu tās atgriezušās jaunās skaņās. “Nejauši uzdūros vecajiem ierakstiem, ko savā laikā iedziedāja Nora Bumbiere, Viktors Lapčenoks, Ojārs Grīnbergs. Dzeja ir ļoti augstas kvalitātes, tāpēc nolēmu šo ciklu izmēģināt ar jaunajiem aktieriem.”

Komponists R.Pauls kopā ar Latvijas Nacionālā teātra aktieriem M.Botmani un J.Jopi izspēlēs un izdziedās dziesmas «Svētvakarā», sapni par mīlestību ironiskajā «Tā es tevi mīlēšu», romantisku jūsmu «Meitene ar kallu ziediem», paironizēs par mūsu sīkajiem ikdienas kašķiem dziesmā «Ķiļķens un klimpa». Skanēs vēl daudzas citas maestro dziesmas ar I.Ziedoņa dzeju.

R. Paulam izveidojusies sadarbība ar jaunajiem Nacionālā teātra aktieriem Madaru Botmani un Juri Jopi, kurus komponists vērtē kā ļoti perspektīvus māksliniekus. J. Jope jau dziedājis muzikāli nopietnā izrādē “Vestsaidas stāsts”. Gan Madara, gan Juris piedalījušies arī maestro un dzejnieces Liānas Langas veidotajā izrādē “Leo. Pēdējā bohēma”.

 

Biļešu iepriekšpārdošana- no 28.janvāra Valkas pilsētas kultūras namā pie dežuranta katru darba dienu no plkst.9.00- 19.00.

Valkas novadpētniecības muzeja Izstāžu zālē no 30.janvāra līdz 29.martam eksponēta ceļojošā izstāde „Tautas apģērbs un mode”. Tā ir bagāta ar informāciju un interesantiem eksponātiem. Izstāde sniedz ieskatu nepārtrauktajā un mūžam mainīgajā mijiedarbībā starp tradicionālo un moderno latviešu tautas apģērbā – līdzās tautiskam apģērbam parāda arī attiecīgā laikmeta modes tērpus.

Projekta vadītāja ir Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja darbiniece, tekstilmāksliniece Inese Jakobi. Materiāla izpēti veikusi etnogrāfe Dr.hist. Latvijas Universitātes aģentūras „LU Latvijas vēstures institūts” Etnoloģijas nodaļas pētniece Anete Karlsone. Izstādi ar atbilstošu Valkas novadpētniecības muzeja krājumu papildinājusi galvenā krājuma glabātāja Aija Priedīte.

Izstādes ceļojošajā daļā – planšetēs – saturiski izsekots tautas apģērba un modes tendencēm no 12. gadsimta līdz 20. gadsimtam. To atdzīvina gan Grundzāles pagasta „Jaunbemberu” kapulaukā atrastās 13.–14. gadsimta senlietas: rotas un iedzīves priekšmeti; gan tautas tērpi, gan sieviešu un vīriešu apģērbs – kleitas, blūzes, mēteļi, uzvalki, apavi un aksesuāri: somas, rotas, jostas un citi Valkas novadpētniecības muzeja krājuma priekšmeti.

Izstādes apmeklētāji varēs uzzināt ne tikai par tautas tērpa attīstību, tā nēsāšanas tradīcijām, bet arī pārliecināties, cik dažāds kopumā var būt ikdienā valkājams apģērbs un stila elementi, kas raksturo latviešu modi.

Īpaši uz izstādi aicināti skolotāji ar skolēnu grupām. Te darbs ir latviešu valodas, vēstures un bioloģijas, kā arī citu mācību priekšmetu pedagogiem. Ekspozīcijā var redzēt, kā mainījusies latviešu valoda, kā krāsots audums utt.

„Apģērba vēsture būtībā ir savdabīgs sabiedrības dzīves spogulis. Laika gaitā mainījās priekšstati par skaisto. Atkarībā no iespējām tos realizēt, cilvēki veidoja arī savu dzīves vidi un apģērbu. Jaunais veidojās tradicionālo un moderno uzskatu mijiedarbībā, ko varam redzēt arī šobrīd,” atzīst izstādes uzziņu materiālu un grāmatas „Dziesmu svētki un tautiskā tērpa attīstība Latvijā” autore, etnogrāfe Dr.hist. Anete Karlsone.

 

Informāciju sagatavoja: Ligita Drubiņa, Valkas novadpētniecības muzeja speciāliste

tālrunis: 647 22198; e-pasts: muzejs PIE valka PUNKTS lv

8.februārī plkst.17.00 Valmieras Kultūras centrā jau 48.reizi norisināsies ikgadējie pašdarbnieku svētki, kurus šogad vienos tēma „Manam, Tavam un mūsu priekam”. Kā skaidro Valmieras Kultūras centra direktors Toms Upners, šogad nebūs noteiktas tēmas, lai kolektīvi, domājot par priekšnesumiem, var ļauties radošam ideju lidojumam. „Vēlamies, ka ikviens sajūt prieku un pozitīvo enerģiju, ko kolektīvi gūst ne tikai dejojot, dziedot un muzicējot, bet arī dāvājot savu priekšnesumu skatītājiem. Neaprakstāmu gandarījumu dod mirklis, kad skatītāju sejās atplaukst smaids un zāli pārņem skaļas ovācijas.”

Koncertā krāšņus priekšnesumus būs sarūpējuši kori: „Valmiera”, „Imanta”, „Jumara”, „Sudrablāse”, „Baltie bērzi”, „Konsonanse”, „Skan” un „Kaķi”, deju kolektīvi: TDA „Gauja”, VPDK „Gauja”, „Agrā rūsa” un „Pastalnieki”, pūtēju orķestris „Signāls”, bigbends „Valmieras puikas” un dziesmu draugu kopa „Gaujmalietes”. Pirmo reizi šajā koncertā uzstāsies sieviešu vokālais ansamblis „Trīnes”.

Pašdarbnieku svētku laikā Valmieras Kultūras centra 1.stāva foajē būs apskatāmas divas izstādes. Tautas lietišķās mākslas studijas „Valmiera” vadītāja Elīna Tetere stāsta, ka studijas audēju izstādītie darbi iekļaujas tēmā „Es daru tā”. Izstādē būs aplūkojami gada laikā uzaustie linu galdauti, sedziņas, dvieļi, lupatu deķi no otrreiz pārstrādāta auduma un vilnas lakati. Savukārt Tautas tēlotājas mākslas studijas vadītāja Daina Leite norāda, ka izstādē būs apskatāmi studijas gleznotāju darbi, kas tapuši nodarbību laikā. Lai gan daudzos darbos būs redzams viens uzstādījums, katrs no tiem atšķirsies ar autora redzējumu un krāsu toņu izvēli darba radīšanas brīdī.

Jāpiemin, ka koncertu vadīs Ainārs Ašaks, to papildinot ar saviem muzikālajiem priekšnesumiem. Ieejas maksa: 3 eiro.

Ikviens laipni aicināts! 

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

7.februārī plkst.16.00 Valmieras muzeja Izstāžu namā tiks atklāta starptautiskā izstāde „Īstenība, Labestība, Pacietība mākslā”. Unikāli – visu mēnesi, kamēr izstāde būs aplūkojama, interesentiem būs pieejams īpašs pakalpojums – bezmaksas gidu stāstījums par izstādi, gleznām, tehniku, filozofiju un vēstījumu, ko satur katrs darbs.

Mākslinieki, kuri veidojuši šo izstādes darbu kolekciju reālistiskā eļļas glezniecības stilā, vēlas atklāt dzīves jēgu. Viņu darbi cildina dievišķo un skar jautājumus par mijiedarbību starp labo un ļauno. Viņu mākslinieciskie centieni tiecas uz augstāku gudrību un patiesību. Izstāde atklāj mākslinieku izpratni un personīgo pieredzi.

Mākslas darbu kolekcijas mākslinieciskās idejas autors un iedvesmotājs ir ķīniešu tēlnieks, profesors Džan Kuņluņs (Kunlun Zhang), kurš, neskatoties uz lielo ieguldījumu savas tautas mākslas attīstībā, ir ticis vajāts un ir pieredzējis Ķīnas komunistiskā režīma brutālo, pret Faluņgun praktizētājiem vērsto iebiedēšanas, propagandas un vajāšanas kampaņu.

Profesors Džan Kuņluņs par izstādi saka: „Mūsu māksla rodas no tīras sirds, un mūsu darbs atspoguļo mūsu pašu pieredzēto. Māksla spēj ievērojami ietekmēt cilvēku domu gaitu, un tai ir tieša saikne ar cilvēka morāli un to, kā tās abas mijiedarbojas.”

Starptautiskā izstāde „Īstenība, Labestība, Pacietība mākslā” kopš savas debijas 2004.gadā Reinborna namā ASV ir viesojusies vairāk nekā 50 valstīs un 200 pilsētās visā pasaulē. Izstādes organizatori: Baltijas Faluņgun un Faluņ Dafa asociācija un biedrība „Apskaidrotā māksla”.

Izstāde apskatāma līdz 1.martam.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Lai padziļinātu bērnu un jauniešu interesi par latviešu tautasdziesmām un tradīcijām, Valsts izglītības satura centrs jau vienpadsmito reizi rīko tautasdziesmas dziedāšanas sacensības „Lakstīgala”. Pirmo reizi sacensību vēsturiskā Vidzemes novada kārta notiek Valkā. Sagaidot izcilā pedagoga Jāņa Cimzes 200. dzimšanas dienu, Valkas novada Bērnu un jauniešu centrs „Mice” ar prieku uzņēmās būt par sacensību organizatoriem.

Pieteikšanās sacensībām notiek līdz 1.februārim (ieskaitot), šobrīd sacensībām ir pieteikušās 11 komandas.

Vecpiebalgas novadu pārstāvēs Vecpiebalgas vidusskolas komanda (skolotāja Inta Apalupa), Pārgaujas novadu - Stalbes vidusskolas divas komandas (skolotāja Anda Tomsone), Lielvārdes novadu - Lielvārdes pamatskolas komanda (skolotāja Inga Blumfelde), Ķeguma novadu - Birzgales pamatskolas komanda (skolotāja Sandra Siliņa), Ogres novadu - divas Ogres 1.vidusskolas komandas (skolotāja Gunita Bičule), Ikšķiles novadu - divas Ikšķiles vidusskolas komandas (skolotāja Sarmīte Viļuma), Valkas novadu pārstāvēs Kārķu pamatskolas folkloras kopa (skolotāja Gita Plūmīte) un Valkas pamatskolas komanda (skolotāja Ināra Vītola).

Komandas startēs trīs atšķirīgās vecuma grupās un veiks piecus etapus, lai noskaidrotu, kura no visām komandām ir labākā tautasdziesmu zinātāja. Sarīkojumu kuplinās folkloras kopa „Putni” no Lēdurgas un Igaunijas mūzikas skolas ansamblis. Lai sacensību dalībnieki ne tikai parādītu savu dziedāt prasmi un tautas tradīciju zināšanas, bet iemācītos arī kaut ko jaunu, BJC „Mice” visiem interesentiem piedāvās tikties ar Valkas novada amatniekiem, kuri bērniem un jauniešiem palīdzēs izgatavot dažādus amatniecības izstrādājumus un muzicēt latviešu tautas mūzikas instrumentu darbnīcā. Mūzikas instrumenti skaņu darbnīcai un materiāli amatniecības darbnīcām tika iegādāti par projekta „Bērnu un jauniešu brīvā laika pavadīšana, iepazīstot latviešu tradicionālās kultūras mantojumu” līdzekļiem.

Pasākumu atbalsta Vidzemes plānošanas reģions, VKKF, Valkas novada dome un Valsts jaunatnes iniciatīvu centrs.

 

Vita Kalvāne, Valkas novada BJC „Mice” direktore, 64723036