Arhīva kalendārs

« January 2014 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Gatavojoties jaunā gada izaicinājumiem, Kocēnu kultūras namā notika Vidzemes plānošanas reģiona organizēts seminārs reģiona kultūras darbiniekiem par lietišķo etiķeti. Semināru vadīja sabiedrībā plaši pazīstamā lietišķās etiķetes zinātāja Aija Strautmane, kura atraktīvi un ar atmiņā paliekošiem piemēriem semināra dalībniekus iepazīstināja ar uzvedības un galda kultūru, sniedzot ieteikumus, kā labāk rīkoties dažādās dzīves situācijās. Kultūras koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā Olita Landsmane semināra lietderību skaidro: „Lietišķā etiķete ir viena no panākumu atslēgām. Ja to pārzina, var atstāt daudz labāku iespaidu un radīt pozitīvu tēlu sabiedrībā. Tā palīdz veidot pārliecību par sevi kolektīvā un profesionālajā saskarsmē. Mēs visi zinām, ka augstu tiek vērtēti lietišķo attiecību pamatprincipi: laipnība, cieņa, sapratne un, protams, „zelta morāles” princips - izturies pret citiem tā, kā vēlies, lai citi izturas pret tevi!””

A.Strautmane, uzsākot lekciju, minēja, ka „dzīvē var darīt pilnīgi visu, tikai jāzina kad, kur un kāpēc.”

Ar labas audzināšanas principiem katrs cilvēks tiek iepazīstināts jau ģimenē, tāpēc galvenā atbildība jāuzņemas vecākiem. Taču, ja kaut kas nav zināms, arī pieaudzis cilvēks jebkurā laikā var papildināt savas zināšanas, lai izvairītos no neērtām situācijām.

Semināra laikā pasniedzēja atgādināja, ka kultūras darbiniekam īpaši jāpiedomā par savu izskatu, ķermeņa valodu un uzvedību, jo kultūras iestāžu apmeklētāji šos cilvēkus vēro un uzskata par piemēru, turklāt bieži vien tieši, šķiet, maznozīmīgie sīkumi, ir tieši tie, kurus visvairāk pamana. „Dienai sākoties, tiklīdz mēs pārkāpjam savas mājas slieksni, mēs ieņemam stāju visai dienai. Un tikai tad, kad atgriežamies mājās un aizveram aiz sevis durvis, mēs drīkstam rīkoties, kā mums pašiem visērtāk,” saka A.Strautmane.

Jāatceras, ka etiķete dažādās kultūrās atšķiras, jo to ietekmē ne tikai audzināšana, bet arī paražas, reliģija, klimatiskie apstākļi, daļēji pat politiskais režīms. Tāpēc, dodoties uz ārvalstīm, ieteicams iepazīties ar tur vispārpieņemtajām normām, lai nenokļūtu neveiklās situācijās vai neapvainotu uzņemošās personas.

 A.Strautmane atgādina, ka arī pārāk liela pieklājība var kaitēt, tāpēc jāzina robežas it visā. Reizēm cilvēki mēdz pārspīlēt ar lietišķā apģērba valkāšanu darba vietās, kaut gan tas piedien cilvēkiem, kas ir augsta ranga amatpersonas un ikdienā dodas uz dažādiem nozīmīgiem pasākumiem. Ikvienam cilvēkam jābūt vismaz vienam lietišķa apģērba komplektam, taču tā nēsāšana ikdienā jāpārdomā.

Seminārā laikā tika pastāstīs gan par ķermeņa valodu, gan sveicināšanās kārtību, iepazīšanos un rokasspiediena nozīmi. Tika pārrunāta arī galda kultūra, ļaujot semināra dalībniekiem uzdot dažādus viņiem interesējošos jautājumus. Tika sniegts ieskats apģērba nēsāšanā gan ikdienā, gan arī saviesīgos pasākumos, atgādinot, cik svarīgi piemeklēt atbilstošu tērpu gan pasākuma tematikai, gan norises laikam un vietai, gan arī saskaņojot to ar partneri, sekojot vispārpieņemtajām etiķetes normām.

Nozīmīgi bija atsvaidzināt arī zināšanas par ielūguma būtību. A.Strautmane atgādināja, ka bieži ielūgums tiek pārsātināts ar nevajadzīgām liriskām atkāpēm, kaut gan būtībā tā ir pasākuma instrukcija. Ielūgumu saņemot, nevajadzētu sekot zvanam no ielūgtās personas, kura vēlas vēl ko papildus noskaidrot. Tāpat A.Strautmane klātesošos aicināja pārkāpt stereotipus un ciemiņus lūgt uz svētku brokastīm vai vienkārši glāzi vīna, lai atzīmētu jubileju, nevis rīkot tradicionālās vakariņas plkst.19:00 savās mājās.

Vidzemes plānošanas reģions regulāri organizē dažādus vērtīgus seminārus, arī  kultūras darbiniekiem. Ja vietu skaits atļauj, ikviens interesents ir mīļi gaidīts uzzināt ko jaunu un noderīgu savai ikdienas dzīvei un profesionālajai darbībai. Pieteikties semināriem iespējams Vidzemes plānošanas reģiona mājaslapā www.vidzeme.lv , sadaļā „ Semināri VPR”. Aicinām sekot līdzi informācijai!

 

Papildu informācija: Olita Landsmane, kultūras koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, Mob.t. +371 29171020, E-pasts: olita.landsmane PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, Sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, Mob.: +371 29454752, E-pasts: anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv , www.vidzeme.lv

Līdz 17.janvārim Valmieras integrētās bibliotēkas 1.stāvā apskatāma ceļojošā izstāde „Kas pagātni pētī, tas nākotni svētī. Pieminekļu valdei – 90”, kuru piedāvā Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM). Izstādes ilustratīvie materiāli – fotogrāfijas, zīmējumi un dokumenti – stāsta par Pieminekļu valdes nozīmīgo devumu kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanā, vākšanā un popularizēšanā.

Izstāde veltīta Latvijas kultūras pieminekļu aizsardzības institūcijas – Pieminekļu valdes – 90.gadadienai. Pieminekļu valde likusi pamatus kultūras pieminekļu aizsardzības, apstiprināšanas un organizēšanas darbam arhitektūras, etnogrāfijas un mākslas jomā. Pateicoties šai institūcijai, līdz pat mūsdienām Latvijā saglabājusies krietna daļa nozīmīgu kultūras mantojumu.

Izstādē būs apskatāmi Pieminekļu valdes senatnē krāti materiāli – izrakumos un ekspedīcijās savākti priekšmeti, liecības, senlietas, dokumenti, zīmējumi un fotogrāfijas, kas stāsta par etnogrāfisko un arheoloģisko vēstures un mākslas mantojumu. Jāpiemin, ka ekspedīciju materiāli ir iekļauti Latvijas Nacionālā vēstures muzeja 100 Latvijas vēstures relikviju klāstā.

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs ir viens no lielākajiem Pieminekļu valdes savākto materiālu glabātājiem – kopskaitā muzeja krātuvēs ir ap 201 905 glabāšanas vienībām.

Padziļinātāku informāciju par Pieminekļu valdes darbības jomām un izciliem rezultātiem iespējams lasīt Latvijas Nacionālā vēstures muzeja speciālistu sagatavotā grāmatā „Pieminekļu valdei 90. Pieminekļu valdes mantojums LNVM krājumā”, kurā apkopots tās veikums 20.gs. 20.-40.gados.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

No 7. līdz 19.janvārim Valmieras Kultūras centra 1.stāva foajē apskatāma Valmieras pilsētas pašvaldības 2013.gadā rīkotā fotokonkursa „Valmiera un valmierieši” 40 labāko darbu izstāde. Tajā aplūkojamas gan ainaviskas fotogrāfijas, kas atklāj Valmieras pilsētvidi, gan foto ar cilvēkiem, lai ikviens izstādes apmeklētājs varētu izzināt pilsētas un tās iedzīvotāju raksturu un dzīvesstilu.

Fotogrāfiju autori, stāstot par attēliem, ko tie uzņēmuši, uzsver, ka ikdienā pēta un meklē vietas un situācijas, kuras vēlas iemūžināt, kā arī atzīst, ka nereti īstās fotogrāfijas uzņemšana var aizņemt vairākas stundas vai pat dienas. Tajā pašā laikā viņi norāda, ka vienmēr jāsaglabā modrība un jātur fotoaparāts rokas stiepiena attālumā, jo nereti ideālais kadrs ir vien pāris mirkļus ilgs.

Tāpat atgādinām, ka fotokonkursa galveno balvu ieguvēju darbus iespējams aplūkot arī Valmieras 2014.gada sienas kalendārā. To iespējams iegādāties Valmieras Tūrisma informācijas centrā, Rīgas ielā 10. Kalendāra cena: Eur 3,70 (Ls 2,60).

Sestdien, 11. Janvārī radošajā telpā „309. kabinets” (Rūjienas 3E, 3.stāvs, Valka) notiks Latvijas pankroka leģendas grupas „PND” un ne mazāk leģendāro ska punk pārstāvju „All Day Long” koncerts.

PND izveidojušies 1998.gadā, un kopā ar „Inokentijs Mārpls” uzskatāmi par nozīmīgākajiem Latvijas pankroka pārstāvjiem. Grupa izpilda dziesmas latviešu valodā un dažas no tām, kā, piemēram, „Latvietis pelēkais”, „Vagīna”, „Sprīdītis”, „Meitene” - līdzdziedamības dēļ tuvāko 20 gadu laikā visticamāk iekļūs Dziesmu svētku repertuārā.

All Day Long – ska un punk sakausētāji - 2013.gada nogalē nosvinējuši savu 15 gadu pastāvēšanas jubileju, un šobrīd uzskatāmi par vieniem no labākajiem sava stila pārstāvjiem Latvijā. Grupas skanējumu papildina pūšamie instrumenti (ādas flautu gan neviens nespēlē), kas piedod ska mūzikai raksturīgo baudījumu.

Ieeja no 22.00 par ziedojumiem – 3 EUR.

 

Vairāk info:

http://punk.lv/pnd/

http://www.alldaylong.lv

http://www.youtube.com/watch?v=fNZbeChFajM

http://www.youtube.com/watch?v=zzk-8akrWxo

Cēsu Izstāžu namā no 8. janvāra līdz 2. februārim apskatāma Latvijas Tekstilmākslas asociācijas darbu izstāde „Smalkums, Pacietība, Spēks”.

Izstāde tās apmeklētājus iepazīstinās ar Latvijas tekstilmākslas klasiķu un jaunas paaudzes mākslinieku darbiem, kas tapuši pēdējā gada laikā. Darbos izmantotas plašas tehniskās iespējas un materiālu daudzveidība, sniedzot plašu priekšstatu par tekstilmākslas tendencēm Latvijā.

Izstādē varēs novērtēt Aijas Baumanes, Arņa Pumpura, Skaidrītes Leimanes, Irisas Blumates un citu klasiķu darbi, kā arī jauno mākslinieku - Līvas Liniņas, Elīnas Veilandes, Sabīnes Vīksnes, Lindas Dombrovskas un citu radošo veikumu.

Latvijas Tekstilmākslinieku Asociācija (LTA) dibināta Rīgā, 1994. gada aprīlī. Paši galvenie LTA darbības mērķi ir apvienot Latvijas profesionālos tekstilmāksliniekus, lai uzlabotu viņu radošo darbu un nodrošinātu regulāru piedalīšanos izstādēs gan Latvijā, gan ārzemēs. LTA atbalsta jaunos māksliniekus.

Gandrīz visi pašreiz aktīvi strādājošie Latvijas tekstilmākslinieki, ir Valsts Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļas absolventi.

Galvenās Latvijas tekstilmākslas īpašības ir augsta darba kvalitāte, gleznieciskums, plastiskas formas, spēja domāt materiālā. LTA saglabā tradīcijas, kuras veidojusi Latvijas tekstilmākslas skola, tā veicinot radošā procesa turpināšanu un mākslinieku popularizēšanu šinī jomā.

 

Informāciju sagatavoja:

Normunds Mihailovs

Cēsu Kultūras un Tūrisma centra

Sabiedrisko attiecību speciālists

Tālr. 64127636

E-pasts: normunds.mihailovs PIE cesis PUNKTS lv

www.cesis.lv