Arhīva kalendārs

« June 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Šogad jau atkal Kocēnu novads kļūs par pasaules koklētāju tikšanās vietu, jo 2. gadu šeit norisināsies ’’Pasaules koklētāju nometne’’. Kā nometnes norises vieta šoreiz izvēlēta Kocēnu novada Kocēni. Nometnes norises datums ir 2018. gada 16. - 20. jūnijs.

Pasaules koklētāju nometnes mērķis ir veidot platformu tradicionālās kokles spēles entuziastiem un profesionāļiem, dodot iespēju satikties gan amata meistariem, gan apgūt pašus pamatus spēlēt gribētājiem. Nometne tiek papildināta ar kokļu meistaru rūpīgajiem padomiem, diskusijām par ar nozari saistītajām sfērām, kā arī atgādinājums, ka koklēšana ir arī sava veida dzīves veids un lai labi spēlētu ir jārūpējas arī par fiziskām aktivitātēm un pareizu elpošanu.

Pateicoties Kocēnu novadam ir iespēja iepazīt un ieskandināt skaistākās vietas. Šogad īpašs notikums ir sadarbība arī ar folkloras festivālu Baltica, pulcinot nebijušu tradicionālo koklētāju pulku. 18. jūnijā plkst. 17:00 ir paredzēta "Kokļu saule" pie Neikena dabas koncertzāles, kur ikviens ir aicināts ņemt līdzi savu mazo kokli un veidot kopīgu zīmēju. Bet plkst. 19:00 būs Lielais festivāla koncerts, kuram sekos gan danči, gan sadziedāšanās ugunskura gaismā.

Šogad nometne ir ar tematisku ievirzi: ieaijāšanu, iešūpošanu, ielīgošana. Bet līdzsvaram un spēkam paredzēta arī vīru diena, izraugoties attiecīgu repertuāru.

Pasniedzēji: Ilze Ozola, Zane Sniķere, Edgars Zilberts ("Vīru diena"), Latvīte Cirse ("Šūpuļdziesmu diena"), Ilze Selecka (elpošana un fiziskums), kā arī koklēšana manā personā.

Informāciju sagatavoja: Kristers Blūms, Kocēnu novada domes Attīstības nodaļas Sabiedrisko attiecību speciālists, mob.tel.:27333921, e-pasts: medijiem PIE kocenunovads PUNKTS lv.

Svētku gājiens “Valmiera lepojas”, amatnieku un mājražotāju tirgus, grupas “Prāta vētra” koncerts, Dona uzstāšanās, bērnu piedzīvojumu parki – no 27. līdz 29.jūlijam ar muzikālām, garšīgām, sportiskām, izzinošām, jautrām un darbīgām aktivitātēm sagaidīsim Valmieras 735.dzimšanas dienu.

Svinības sāksies 27.jūlijā ar atjautīgu pastaigu, uzzinot pilsētā paslēptus “atslēgas vārdus”. Svētki turpināsies dzimšanas dienas ballītē Valmieras Jaunatnes centra “Vinda” dārzā. Laba iesildīšanās gājienam un turpmākajām jubilejas norisēm būs, dodoties pa Valmieras puiku pēdām un piedaloties sportiskās aktivitātēs Valmieras Kultūras centra laukumā. Vēl pirms vakara norisēm aicinām apmeklēt Valmieras muzeju, kur norisināsies trīs izstāžu un starptautiska kopprojekta atklāšana. Svētku gaismiņas 27.jūlija krēslas stundā iedegsies Valterkalniņā. Tur varēs baudīt Valmieras teātra aktieru ieskaņotas teikas, dzeju un prozu par Valmieru, Gauju un Latviju audio projektā “Noskaņu upe”.

Savukārt Vecpuišu parkā piektdien, 27.jūlijā, valdīs brīva gaisotne, uzņemot “Harmonija brīvdabā” ar grupu “Riga Reggea”, “Jūdas Graši”, “Dead City Holidays”, “Pisang Ambon” piedalīšanos.

Laukumā pie Hanzas sienas notiks dzimšanas dienas koncerts ar Vidzemes kamerorķestra un Jāņa Strazda instrumentālās grupas piedalīšanos, solisti Aija Andrejeva, Agnese Rakovska, Ieva Kerēvica, Igo, Ingus Pētersons un Atis Ieviņš. Valmieriešus un viesus svētkos ar koncertu sveiks Dons, bet balle būs kopā ar grupu "Mākoņstūmēji". Pusnaktī no piektdienas uz sestdienu Valmieras dzimšanas diena tiks atzīmēta ar krāšņu salūtu.

Sestdiena, 28.jūlijs, sāksies jestri. Mošanos svētku noskaņās nodrošinās pūtēju orķestris, dzimšanas dienas ritmus “izvadājot” pa dažādām Valmieras ielām. Amatnieku un mājražotāju “upe” vīsies pa Lāčplēša un Tērbatas ielām, savukārt pils laukums tiks nodots saimnieču pārziņā. Valmieras Kultūras centra laukumā interesanti laiku kopā varēs pavadīt ģimenes ar bērniem. Mazākie pilsētas svētku apmeklētāji varēs piedalīties Klucīšu dienā, bet āra laukumos būs dažādas radošas darbnīcas, veiklības atrakcijas.

Dvēseles priekam Sv.Sīmaņa baznīcā būs ērģeļmūzikas koncerts ar latviešu un ārzemju komponistu mūziku “Tilti. Starp kontinentiem”.

Lustēšanos Vecpuišu parkā iedvesmos latviešu kino. Būs lielformāta āra spēles, ceļojošā cirka izrādes, kustbildes, dažādas darbnīcas, izjādes ar poniju un daudz citas priecīgam jampadracim atbilstošas norises. Savukārt veiklākā, spēcīgākā un aktīvākā dzimšanas dienas vieta būs Valmieras 5.vidusskolas sporta laukums. Tur būs iespēja vērot gan sporta organizāciju paraugdemonstrējumus, izmēģināt Latvijas gumijlēcējkluba atrakcijas, dot savu artavu, lai Valmiera atgūtu Latvijas spēcīgākās pilsētas titulu, vērot “Greentrials” velo šovu, griezties Orbitron šūpolēs, iepazīsties ar Zemessardzi un piedalīties vēl citās aizraujošās aktivitātēs.

28.jūlijā Dzirnavu ezeriņa ūdeni ieviļņos jau par tradīciju kļuvušās airēšanas slaloma sacensības “Valmiera viļņo”. Vakarpusē svētku centrālajā laukumā pie Hanzas sienas notiks koncerts un lustīga balle.

Neparastu vietu koncertam “Skārda bungu tūre” izvēlējusies arī grupa “Prāta vētra”. Vērienīgais koncerts Valmierā norisināsies 28.jūlijā Dīvaliņa pļavās.

Pilsētas svētku izskaņā, 29.jūlijā, interesenti gaidīti atjautīgā pastaigā. Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcas durvis būs atvērtas svētku dievkalpojumam. Bet tiem, kuri gribēs dienu pavadīt kustīgi, būs iespēja doties ģimenes pārgājienā gida pavadībā vai Valmieras robežās izmēģināt rogainingu.

Valmieras pilsētas svētku programma skatāma mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā “Kultūra” – “Valmieras pilsētas svētki 2018”.

Svētkus atbalsta: Koncertzāle “Valmiera”, Valmieras Drāmas teātris, SIA “Latio vērtētāji & konsultanti Vidzemē”, SIA “Valmiermuižas alus”, SIA “Akācija E.V.”, SIA “Kantīne B”, SIA “Liepkalni, SIA “VALPRO”, GRASBERGS Z/S “Zilūži”. Informatīvi atbalsta: portāls “Valmieras Ziņas”, laikraksts “Liesma”, laikraksts “Tava Izvēle”.

Informāciju sagatavoja: Zane Bulmeistare, Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja, mob. tālr.:26443410

Šīs vasaras Cēsu Mākslas festivāla ietvaros, 27.–29. jūlijā, LR3 radio pārraide TĪRKULTŪRA pārtaps 36 stundu skaņas instalācijā “NEGAIDĪTIE AVOTI” (UNEXPECTED SOURCES). Ar dzīvām sesijām un performancēm Lenču ielas teritorijā viesosies analogo sintezatoru meistars un filozofijas doktors Džons Mauss (John Maus) no Amerikas, ambientās mūzikas sintezētāji Visible Cloaks un žanram nepakļaujamie Motion Graphics no Ņujorkas, elektroakustiskās mūzikas bundzinieks Andrea Belfi no Itālijas, amerikāņu avangarda kino mākslinieks Džeimss Benings (James Benning), mūzikas producents un dīdžejs no Parīzes underground scēnas Kolins Džonko (Colin Johnco), spa-popgrupa no Kopenhāgenas Gents, pasaules līmeņa lietuviešu dīdžejs Manfredas, kā arī virkne izcilu, starptautiski atzītu talantu no Latvijas – ģitārspēles ģēnijs Edgars Rubenis, noslēpumainais avangardpopa duets Domenique Dumont, mākslinieki Krista un Reinis Dzudzilo, Atis Jākobsons un daudzi citi.  Programma vēl tiks papildināta.

Cēsu Mākslas festivālā radio pārraide TĪRKULTŪRA no Radio 3 “Klasika” FM viļņiem transformēsies telpiskā un vizuālā skaņas instalācijā “Negaidītie avoti”/Unexpected Sources, kur 36 stundu garumā dzīvās sesijās un performancēs tiks stāstīts vizuāls stāsts par skaņu. Tīrā, baltā telpā varēs ieraudzīt, “kā izskatās mūzika” – bez liekām dekorācijām un dramaturģijas uzstāsies laikmetīgi mākslinieki, kuru talants un jaunrade dzīvos arī rīt.

Cēsu Mākslas festivāls ar savu nu jau par tradīciju kļuvušo vadmotīvu “eksperiments un izcilība” precīzi ataino TĪRKULTŪRAS meklējumus pēc augstvērtīgā laikmetīgajā – tīrradņiem, kas nebaidās pārkāpt robežas un dara to pārsteidzoši vienkārši. TĪRKULTŪRAI būs izaicinājums iedzīvināt pavisam jaunu teritoriju Cēsīs – Lenču ielu 6, norobežotu no fona trokšņa, ar iespēju koncentrēties uz būtisko, atstājot aiz vārtiem visu zināmo un ierasto.

Ideja bija radīt platformu, kas ļautu mums saskatīt mūziku un tās radītāju – bez liekām dekorācijām un blakusefektiem. Gribam parādīt to, kas visiem māksliniekiem, neatkarīgi no žanra, ir kopējs – tīrradnība, jaunrade, – un izcelt mākslu, kura, iespējams, virzīs pasauli rīt,” stāsta Rolands Pēterkops (MAREUNROL' S), TĪRKULTŪRAS projekta idejas autors.

Instalācijas programma piedāvās spilgtas skaņu un vizuālas pieredzes – avangarda mūzikas intelektuāļa Džona Mausa (John Maus) dziļās un emocionālās kompozīcijas; audiovizuālo performanču māksliniekus Visible Cloaks ar ambientiem ceļojumiem telpā un laikā, īpašā sadarbībā ar video mākslinieci Brennu Mērfiju (Brenna Murphy); sintīpopa un interneta sapņu meistaru Motion Graphics, kurš izmanto programmētus instrumentus, atdarinot akustiskos un veidojot neticamas skaņas, kuras akustiskie instrumenti faktiski radīt nespēj; elektroakustiskās mūzikas meistaru Andrea Belfi, kurš hipnotiskās skaņu ainavās mākslinieciski apvieno akustisko un elektronisko bungu skanējumu; dīdžeju un mūzikas producentu no Parīzes underground scēnas Kolinu Džonko (Colin Johnco); maģisku izcilā lietuviešu dīdžeja Manfredas performanci; ķieģeļu instrumentu arhitektu Bredu Natu (Brad Nath), kurš rada skaņu no dažādu materiālu dabiskajām īpašībām; spa-popmūzikas grupu Gents; noslēpumaino elektroniskā avangardpopa duetu Domenique Dumont no Latvijas; drone noskaņas ģitārspēles ģēniju Edgaru Rubeni; amerikāņu avangarda kino mākslinieka Džeimsa Beninga (James Benning) videoperformances, kā arī vizuālās mākslas darbus un instalācijas – Kristas un Reiņa Dzudzilo, Ata Jākobsona darbus un citus. Programma vēl tiks papildināta!

Platforma TĪRKULTŪRA pasākumu veido ar nolūku parādīt Latvijas mūziķus un māksliniekus kā izcilus talantus līdzās pasaulē atzītiem vārdiem un vēlas akcentēt vietas nozīmi – atzīmēt Cēsis un Latviju laikmetīgās kultūras kartē kā tīru un pulsējošu punktu “eksperimentam un izcilībai”, no kurienes veidot mūsu lokālo skatu uz globālo mākslas procesu.

12. Cēsu Mākslas festivāls notiek ar patrona SEB bankas, vadošā telekomunikāciju operatora un festivāla ģenerālsponsora LMT, Cēsu novada domes, mākslas mecenāta SIA Alfor, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Valsts Kultūrkapitāla fonda un koncertzāles “Cēsis” atbalstu.

Biļetes uz TĪRKULTŪRAS 36 stundu instalāciju “Negaidītie avoti”/Unexpected Sources nopērkamas “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā https://www.bilesuparadize.lv/events/event/65562.

 Vairāk informācijas http://tirkultura.net/ un http://www.cesufestivals.lv/.

VIDEO: https://youtu.be/FMn7mSnFRfM

 

Informāciju sagatavoja:
Zane Ozola
Tālr. 26180179
zane PIE tirkultura PUNKTS net

 

Mediju kontaktiem:
Egija Saļņikova
Cēsu Mākslas festivāla sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr. 26171151

2018. gada 16. jūnijā ar Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītu Vidzemes kultūras programmu 2018 Āraišos notiks brīvdabas pasākums „Zaļā brīvdiena”, kas šogad iekļauts arī Latvijas simtgades festivālā „Latvijas Goda aplis”. Zaļā brīvdiena aicina visus, kam patīk atpūta brīvā dabā.

Te notiks dažādas meistarklases, pieredzes stāsti - ārstniecības augu brīvdabas ekspozīcija, ārstniecības un ēdamo augu brīvdabas seminārs (Lektori –ARTŪRS TEREŠKO, ULDIS MILLERS, ANTA KUČERE), Botāniskais pārgājiens pa Āraišu apkārtni ārstniecības augu iepazīšanā ar zāļu sievu LĪGU EGLĪTI, dažādi pārsteigumi no GUNDEGAS SKUDRIŅAS komandas, tekstilmākslinieces, audējas, dabas zālīšu pazinējas ANNELES SLIŠĀNES meistardarbnīca, augu krāsošanas meistardarbnīca ar apģērba un tekstiliju ANETI KARLSONI, bērza tāšu pīšanas meistardarbnīca ar tautas daiļamata meistari VIZMU ZVIRBULI, zāļu un ziedu paklāja veidošana Goda saimnieku cildināšanai (vainagu pīšanas darbnīca), pirts slotu gatavošanas meistardarbnīca, „Izzini mežu” meistardarbnīca, darbosies ZAĻAIS tirdziņš – Amatas novada (arī apkārtējo kaimiņu novadu) mājražotāju un amatnieku darinājumu tirgus, Ezera ekskursijas ar plostu, Āraišu arheoloģiskā parka ekskursijas zinoša gida pavadībā.

Jums būs iespēja ievīt savu vēlējumu Latvijas kontūrā, relaksēties Dabas SPA, gūt enerģiju no zemes dzīlēm, baudot Zemes mātes kokteiļus, varēs nobaudīt oglēs ceptus dabas našķus un citas dabas veltes talantīgu Latvijas šefpavāru veikumā, varēs sadzirdēt Latvian Voices meiteņu skanīgās balsis putnu pavadībā, Ikviens klātesošais varēs būt dzirkstele kopīgi iedegtā Āraišu goda apļa ugunskurā. 

Īpaši gribētos uzsvērt Latvijas goda saimnieku “tējas stundu” – tikšanās ar Amatas novada goda saimniekiem un Latvijas goda apļa īpašajiem viesiem, kad kopīgi veidotā brīvdabas bibliotēkā (sadarbībā ar Ģikšu bibliotēku), varēs piedalīties diskusijā “Es PATS saimnieks savā zemē, gan no vēsturiskā skatu punkta, gan no patriotiskā un praktiskā. Goda saimnieku vārdus uzzināsiet jau pavisam drīz.

Ieejas maksa pasākumā:

Dienas programma,

no plkst. 1100 – 1900:

Pieaugušie – 5,00 EUR

Bērni, pensionāri, studenti – 3,50 EUR

Ģimenes biļete (1-2 pieaugušie un 1-2 jaunieši (līdz 18 g.v.) – 10,00 EUR

Noslēguma koncertuzvedums:

Pieaugušie –5,00 EUR

Bērni, pensionāri, studenti – 2,00 EUR

Dienas programma,

no plkst. 1100 – 1900– 7,00 EUR

Pilnas dienas programma, no plkst. 1200 – 2300: Pieaugušie – 8,00 EUR 

Bērni, pensionāri, studenti -  4,00 EUR

Ģimenes biļete (1-2 pieaugušie un 1-2 jaunieši (līdz 18 g.v.) – 15,00 EUR

 

 

 

Informāciju sagatavoja:

Jolanta Sausiņa, Āraišu arheoloģiskā parka vadītāja