Arhīva kalendārs

« May 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Alūksne ir viena no skaistākajām Latvijas vietām – tā, iespējams, domā katrs alūksnietis. Lai ar Alūksni, tās cilvēkiem, šejienes tūrisma piedāvājumu un uzņēmēju ražoto iepazīstinātu rīdziniekus un Rīgas apkaimē dzīvojošos, šogad 5. maijā Rīgā, Kalnciema kvartālā, notiks Alūksnes svētki.

Pasākumu organizē aktīvu alūksniešu grupa Rīgā kopā ar Alūksnes novada pašvaldību un Kalnciema kvartālu. Tā tapšanas gaitā organizatori ir sastapušies ar ļoti lielu atsaucību no to alūksniešu puses, kuri tiek aicināti piedalīties pasākuma rīkošanā vai arī paši piedāvā savu palīdzību svētku norisei.

Par svētku vēstnešiem sociālajā tīklā Facebook kļuvuši vairāki alūksnieši, viņu vidū aktieri Anta Aizupe un Raimonds Celms, dziedātāja Kristīna Zaharova, mūziķis Romāns Vendiņš, sportisti Edgars Bertuks un Dins Vecāns.

Pasākums Kalnciema kvartālā notiks visas dienas garumā. No pulksten 10.00 līdz 16.00 tirgū varēs iegādāties Alūksnes novada uzņēmēju ražotu produkciju – tirgum pieteikušies vairāk nekā 30 uzņēmēji. Jau no rīta sāksies arī citas aktivitātes – notiks rīta skrējiens kopā ar alūksniešiem arhitektu un maratonistu Dinu Vecānu un orientieristu Edgaru Bertuku Pārdaugavā, muzicēs Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestris, dejos Alūksnes Kultūras centra deju kolektīvs “Jukums” un Alsviķu deju kopa “Jandāls”, muzicēs folkloras kopa “Putnis”, Alsviķu kultūras nama sieviešu vokālais ansamblis “Canticum”.

Visas dienas garumā notiks mini sarunu cikls ar alūksniešiem, kuri šobrīd dzīvo Alūksnē, un alūksniešiem, kuri savās dzīves gaitās devušies citur, bet sirdī ir saistīti ar Alūksni, viņu vidū kordiriģents Ints Teterovskis, Latvijas Nacionālā teātra aktieris Raimonds Celms, Latvijas izcilākais biatlonists Andrejs Rastorgujevs, Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers, Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte, Latvijas Nacionālā teātra aktrise Dita Lūriņa, Organiskās sintēzes institūta pētniece Līga Zvejniece, Andreja Upīša memoriālā muzeja vadītāja Ilze Puķe u.c. Būs padomāts arī par radošām un interesantām aktivitātēm mazajiem Kalnciema kvartāla apmeklētājiem. Ar novada tūrisma piedāvājumu iepazīstinās Alūksnes Tūrisma informācijas centra un novada muzeju pārstāvji. Pasākumā piedalīsies arī Alūksnes un Apes novada fonds. Dienas norišu laikā moderatoru lomu uzņemsies Monta Mūrniece un Rūdolfs Ziņģis.

Vakara daļa sāksies no pulksten 19.00 līdz 23.00, kad Kalnciema kvartālu piepildīs Alūksnes novada radošie ļaudis un draugi. Īpašu koncertprogrammu būs sarūpējuši mūziķi un aktieri no Alūksnes: Linda un Dana Berkules, Una Tomiņa, Paula Pūpola, Artūrs Pūpols, Sandija Dovgāne, Lauris Amantovs, Zintis Žvarts un Romāns Vendiņš ar draugiem, Rita Staune, Ilga Bērziņa ar ģimeni, Dainis Dobelnieks, Kristīna Zaharova Anta Aizupe, Raimonds Celms, An un Madis. Vakara pasākumu vadīs Sandija Dovgāne un Niks Gaigalietis. Būs arī kāds īpašs viesis, kuru redzēsim šogad Alūksnes pilsētas svētkos. Notiks labdarības izsole, kuras laikā plānots vākt ziedojumus jaunajam vides objektam “Alūksne – Latvijas virsotnē”. Vides objektu plānots izveidot līdz Alūksnes pilsētas svētkiem un tas vizuāli demonstrēs, ka Alūksne ir augstākā Latvijas pilsēta – tās augstākais punkts atrodas 217 metrus virs jūras līmeņa.

 

Vairāk informācijas: www.facebook.lv/aluksnesnovads

 

Informāciju sagatavoja: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Atzīmējot Latvijas simtgades gadu, ir radīts jauns mākslas darbs – liela formāta burti “ES ESMU LATVIJA”, kuri turpmākos mēnešus apceļos visus Smiltenes novada pagastus, ļaujot ikvienam novada iedzīvotājam simtgades svētkus sajust savā pilsētā, pagastā, savās mājās.

Kā skaidro Smiltenes novada domes Saimnieciskās darbības nodaļas Teritorijas apsaimniekošanas speciāliste un ceļojošo burtu autore Agija Kukaine: “Ceļojošie burti ir atgādinājums ikvienam Smiltenes novada iedzīvotājam palūkoties apkārt, novērtēt to, ko dzīve mums ir sniegusi. Mēs ikviens esam īpašs. Mēs esam pamats mūsu novadam un Latvijai.”

“Es esmu Latvija” ir valsts simtās gadadienas svinību vēstījums – aicinājums un atgādinājums, ka Latvijas galvenā vērtība ir tās cilvēki, kuri veltījuši savu dzīvi neatkarīgas valsts tapšanai un pastāvēšanai, veido tās tagadni un liek pamatus rītdienai. Radot šī gada novada svētku noformējumu  - lielformāta burtus, par pamatu ir izvēlēts tieši šis vēstījums. Katram no ceļojošajiem burtiem “ES ESMU LATVIJA” ir sava nozīme, savs kods,  kur atspoguļojas Smiltenes novada svarīgākās vērtības – novada iedzīvotāji, viņu ieguldījums izglītībā, uzņēmējdarbībā,  kultūras  un sporta tradīciju uzturēšanā, dabas vērtību saglabāšanā. Burti atgādina to, ko mēs esam piedzīvojuši tūrismā, mūzikā, labdarības akcijās, kā arī to, cik daudz mums jāpaveic, jo tikai kopā mēs veidojam vidi, kur dzīvot un attīstīties.

Ceļojošie burti “ES ESMU LATVIJA” turpmākos mēnešus – no maija līdz novembrim – apceļos visus Smiltenes novada pagastus. Smiltenes pilsētā ceļojošie burti tiks izvietoti līdz 31. maijam, pēc tam no 1. līdz 17. jūnijam Smiltenes pagastā, Bilskas pagastā no 18. jūnija līdz 8. jūlijam, Grundzāles pagastā no 9.–31. jūlijam, Palsmanes pagastā no 1.–19. augustam, Variņu pagastā no 20. augusta līdz 9. septembrim, Launkalnes pagastā no 10. līdz 30. septembrim, Brantu pagastā no 1. līdz 18. oktobrim, Blomes pagastā no 19. oktobra līdz 4. novembrim, Smiltenes pilsētā ceļojošie burti atgriezīsies no 5. līdz 30. novembrim.

Svinēsim Latvijas valsts simtgadi, sagaidīsim to godam un cienīgi, lepni un priecīgi! Mēs esam Latvija!

 

Informāciju sagatavoja:
Marita Mūze
Smiltenes novada domes
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob.tel. 28334474
e-pasts: prese PIE smiltene PUNKTS lv
www.smiltene.lv

Piektdien, 27. aprīlī, ar svinīgo apbalvošanas ceremoniju noslēdzās 11. Starptautiskais tūrisma filmu festivāls "Tourfilm Riga". Nominācijā "Latvijas tūrisma produkts" piešķirtas divas pirmās vietas – Cēsu "Explore Hansa! Explore Cēsis!" un Rīgas "The Bird Watcher". Cēsu video ieguva trešo vietu arī nominācijā "Tūrisma galamērķis. Pilsēta".

Rīgas domes organizētajā Starptautiskajā tūrisma filmu festivālā "Tourfilm Riga 2018", kas šajā pavasarī Rīgā notika jau 11. gadu pēc kārtas, kopumā tika iesūtītas 476 tūrisma īsfilmas no 72 valstīm. Festivālu ar savām filmām atbalstīja arī Starptautiskā Tūrisma Filmu festivāla komiteja (CIFFT), iesniedzot citu valstu tūrisma filmu festivālos nominētās filmas. No pieteiktajām īsfilmām oficiālajai vērtēšanai tika atlasītas 222 filmas teju no visas Eiropas, turklāt plaši tika pārstāvēti arī citi kontinenti.

Starptautiska žūrija izvērtēja katras filmas ideju, kreativitāti, vizuālos izteiksmes līdzekļus un noteica labāko tūrisma filmu katrā no deviņām nominācijām: tūrisma galamērķis - pilsēta, tūrisma galamērķis - reģions, tūrisma galamērķis – valsts, kultūras tūrisms, ekotūrisms, piedzīvojumu tūrisms, tūrisma pakalpojumi, Latvijas tūrisma produkts, kā arī pasākumi, izstādes un kongresi.

Pirmā vieta nominācijā "Latvijas tūrisma produkts" piešķirta Cēsu Tūrisma informācijas centra veidotajam un Jurģa Rudmieža ("Kiddin") producētajam dinamiskajam Cēsu tūrisma video "Explore Hansa! Explore Cēsis!", kas parāda, cik daudz un dažādu atpūtas iespēju un apskates objektu ir vienā no mazajām Hanzas pilsētām, kas 20. gadsimtā uz divām dienām kļuva par visas Latvijas galvaspilsētu, bet mūsdienās ir kultūras un mākslas centrs ar krāšņu vecpilsētu. Video iespējams noskatīties šeit: http://turisms.cesis.lv/hanzas-pilseta-cesis/

Galveno balvu "Grand Prix" šogad izcīnīja Spānijas īsfilma "The Route of Fate", kurā Austrālijas dziesminieks, ceļojot pa Kataloniju, dzelzceļa stacijā pazaudē savu dienasgrāmatu, kurā ar bildēm un ierakstiem dokumentējis savu ceļojumu.

Papildus informācija par festivālu un nominantiem pieejama festivāla mājaslapā (www.tourfilmriga.lv) vai "Facebook" lapā (https://www.facebook.com/tourfilmriga/).

 

Cēsu tūrisma video "Explore Hansa! Explore Cēsis!" tapis projektā “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai (HANSA)”. Projekts tiek īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda Centrālās Baltijas programmas 2014.–2020. gadam atbalstu, un tā mērķis ir stiprināt vēsturiskās Hanzas savienības vērtības. Projekts vieno 11 projekta partnerus no Latvijas, Igaunijas un Zviedrijas. 

 

Informāciju sagatavoja:

Cēsu novada pašvaldības

Komunikācijas un klientu servisa pārvaldes

Komunikācijas speciālists

Aleksandrs Abramovs

aleksandrs.abramovs PIE cesis PUNKTS lv

27882118, 64121677

 

9. maijā, atzīmējot Eiropas dienu, visā Eiropā notiks kampaņa “ES manā reģionā”, kad iedzīvotājiem būs iespēja iepazīties ar simtiem projektu, kas īstenoti par Eiropas Savienības (ES) līdzekļiem. Latvijā šajā dienā īpašs akcents tiks likts uz Eiropas Kultūras mantojuma gadu, kad apmeklētājiem būs atvērtas organizācijas daudzās Latvijas pilsētās, tostarp arī Cēsīs. Cēsu pils kompleksa apmeklētāji varēs uzzināt par projektu “HANSA” un pārbaudīt zināšanas viktorīnā.

Kampaņa “ES manā reģionā” tiek rīkota, lai ļautu iedzīvotājiem pašiem uzzināt, kā dažādos veidos tiek uzlabota iedzīvotāju ikdienas dzīve, piesaistot ES fondu līdzekļus. “ES manā reģionā” mudina atklāt šos projektus un dod iespēju dalīties ar citiem par šo projektu sasniegumiem. Daudzi noteikti būs pārsteigti uzzināt, ka kāds no šiem projektiem ir tepat blakus, dzimtajā reģionā, dzimtajā pilsētā. Lai stāstītu par kultūras un dabas mantojuma saglabāšanu, kā arī īstenotajiem ES fondu finansētajiem projektiem, skolēnu grupas no dažādām pilsētām uzņems vairāk nekā 20 organizācijas.

Aktuālā programma par visiem pasākumiem Latvijā un sīkāka informācija pieejama šeit.

Aktivitātes Cēsīs

Cēsu pils komplekss uzņems gan skolēnu grupas, gan arī piedāvās visiem apmeklētājiem no plkst. 12.00 līdz 16.00 uzzināt par Hanzas laiku vēsturi un mantojumu un iepazīties ar Centrālās Baltijas programmas projektu HANSA, kuru Vidzemes plānošanas reģions īsteno sadarbībā ar 10 citiem partneriem, tostarp Cēsu Kultūras un tūrisma centru, Pārgaujas novada pašvaldību un Valmieras pilsētas pašvaldību. Interesenti varēs pārbaudīt savas zināšanas un atbildēt uz viktorīnas jautājumiem. Atbildot pareizi uz 9 jautājumiem par projekta HANSA pilsētām, bez maksas varēs apmeklēt Cēsu Viduslaiku pili, iepazīties ar Viduslaiku aktivitāšu centra piedāvātajām spēlēm un rotaļām, kā arī apciemot pils dārznieci un uzzināt, kas auga 16. gadsimta virtuves dārzā.

Arī koncertzāle “Cēsis” uzņems skolēnus un piedāvās ekskursiju, kuras laikā varēs iepazīt koncertzāli gan no kultūrvēsturiskā, gan mūsdienu skatu punkta, savukārt Cēsu Centrālajā bibliotēkā varēs doties ekskursijā pa bibliotēku un iepazīties ar Eiropas Informācijas punkta (ESIP) darbību. No plkst 11.00 līdz 11:40 ekskursija bibliotēkā bez iepriekšējas pieteikšanās; grupām apmeklējums jāpiesaka, zvanot pa tālruni 26134601.

 

Kampaņas ES manā reģionā” ietvaros tiek rīkotas arī tādas aktivitātes kā fotokonkurss, blogu konkurss un viktorīna


Fotokonkursa (no 23. aprīļa līdz 31. augustam) mērķis ir pievērst uzmanību Eiropas Savienības būtiskajiem ieguldījumiem Eiropas reģionos. Lai piedalītos konkursā, iedzīvotājiem jāuzņem divas fotogrāfijas, kurās redzams ES līdzfinansēts projekts — vienai fotogrāfijai jābūt mākslinieciskai un radošai un jāattēlo pats projekts, bet otrā jābūt redzamai plāksnei ar informāciju par finansējumu un ES karogu. 30 labākās fotogrāfijas iekļaus fotoizstādē, kas apceļos Eiropu. Saite uz fotokonkursu šeit.

Vēl viens kampaņas elements ir blogu konkurss, kurā ikviens ir aicināts iesniegt blogu ierakstus par ES līdzfinansētiem projektiem. Ieraksti jāiesniedz jebkurā oficiālajā ES valodā līdz 31. augustam. Trīs uzvarētāji tiks uzaicināti piedalīties Briselē organizētā 3 nedēļas ilgā pilnīgas līdzdalības apmācības programmā par ES komunikāciju. Saite uz blogu konkursu šeit.

Visbeidzot, tiek organizēta viktorīna — jautrs pasākums, kurā tiks pārbaudītas iedzīvotāju zināšanas par ES reģioniem un to kultūru. Reizi divās nedēļās tiks izvēlēts uzvarētājs, kurš saņems grozu ar Eiropas delikatesēm. Saite uz viktorīnu šeit.

 

Informācija sagatavota izmantojot LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Teritoriālās sadarbības nodaļas, Eiropas Savienības mājas un Cēsu pašvaldības aģentūras „Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs” informāciju.

tirgusAr rekordlielu tirgotāju skaitu, plašu kultūras programmu, ar vēl nebijušām atrakcijām un kuplu apmeklētāju skaitu, aizvadīts 16.Lielais Labdarības Robežtirgus.

Šogad dalībai Robežtirgū pieteicās 430 dalībnieki no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Ukrainas. Kopumā tirgotāji atzina, ka tirgošanās bija veiksmīga un izteica vēlmi piedalīties arī nākamgad, tāpat ļoti daudzi tirgotāji izrādīja interesi par citiem Valkā un Valgā notiekošajiem gadatirgiem un pasākumiem. Prieks, ka katru gadu tirgotāju pulku papildina vietējie tirgotāji no Valkas novada un Valgas apriņķa.

Jau piekto gadu pēc kārtas norisinājās Desu un Gaļas festivāls. Festivāla laikā žūrija vērtēja desu un gaļas konkursa dalībnieku gardo produkciju, kā arī apmeklētājiem tika sniegta iespēja to nobaudīt. Robežtirgū ceturto gadu norisinājās arī BBQ konkurss, kura laikā apmeklētāji varēja ne tikai vērot konkursa dalībnieku darbošanos, bet arī iegādāties grilēto produkciju izsolē.

Kā jau katru gadu, Robežtirgus nebūtu iedomājams bez Labdarības loterijas, ko organizē Valkas Rotary klubs. Šogad laimestus loterijai sagādāja 62 Valkas un Valkas novada uzņēmumi un privātpersonas. 

Šajā gadā iegūtie ienākumi tiks novirzīti velosipēdu nomas paplašināšanai un Valkas-Valgas pilsētu labiekārtošanai.

Kopumā 16.Lielajā Labdarības Robežtirgū iegūtie līdzekļi ir 12 986,50 eiro. Šo summu sastāda ienākumi no tirgotāju maksas par tirdzniecības vietām, ienākumi no labdarības loterijas, ienākumi no BBQ konkursa produkcijas izsoles, kā arī ienākumi no Robežtirgus balles ieejas maksas.

Arī tirgus organizatori vēlas pateikties visiem, kuri piedalījās Robežtirgus organizēšanā, rūpējās par kārtību tirgus laikā un gādāja par patīkamu atmosfēru.

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada Tūrisma informācijas birojs

Jau pāris mēnešus, kopš 2018. gada marta, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sadarbībā ar plānošanas reģioniem īsteno latviešu remigrācijas atbalsta pilotprojektu. Arī Vidzemes plānošanas reģionā aktīvi darbojas remigrācijas koordinatore Ija Groza, kura atbild uz katru telefona zvanu vai e-pasta vēstuli, ko saņem no latviešiem, kuri šobrīd dzīvo ārvalstīs.

Vidzemē līdz šim brīdim aktīva komunikācija izvērtusies ar 30 ārvalstīs dzīvojošajiem remigrantiem, kuri apsvēruši domu atgriezties uz dzīvi Latvijā.

Apkopojot līdzšinējās saziņas rezultātus, zināms, ka jau pieci cilvēki un viņu ģimenes šovasar atgriežas mājās, vēl 20 tautieši gala lēmumu nav pieņēmuši  - domā un padziļināti izpēta situāciju, savukārt vēl pieci ārvalstīs dzīvojošie tomēr izlēmuši šo lēmumu uz laiku atlikt un pagaidām palikt savā līdzšinējā mītnes zemē.

Ija stāsta: “Mēs nevienu nevēlamies atvilināt – lēmums par atgriešanos viņiem tiešām ir jāpieņem pašiem. Lai gan ir situācijas, kad Latvijā palikušie ģimenes locekļi (māsa, dzīvesbiedrs, omīte) nodod ziņu par iespēju saņemt atbalstu un iedrošina savējos braukt mājās.  Reģionālais koordinators viņiem var sniegt informatīvu atbalstu, sniegt padomu, kā konkrētajā situācijā rīkoties, tomēr finansiālo atbalstu mēs nevaram piedāvāt. Taču jāpiezīmē, ka tieši padoms tiek novērtēts visvairāk – daudzi no viņiem aizbraukuši jau labu laiku atpakaļ, taču tikmēr pie mums daudz kas mainījies. Ir situācijas, kad cilvēki aizbraukuši tūlīt pēc skolas beigšanas, arī šie cilvēki nezina, kāda ir lietu kārtība Latvijā, toreiz tas viņiem nebija aktuāli.”

Ar Vidzemes reģionālo koordinatori sazinājušies Īrijā, Lielbritānijā, Spānijā un Vācijā dzīvojošie latvieši, no kuriem pāris ģimenes remigrācijas projekta ietvaros tuvākajā laikā jau plāno atgriezties. Projekta piedāvātais atbalsts tiem nācis īstajā brīdī, un dažam licis pieņemt izšķirošo lēmumu.

Ļoti iedvesmojoša izvērtusies saziņa ar kādu Lielbritānijā dzīvojošu latvieti, kas koordinatori Iju uzmeklēja tiešsaistes sociālā tīkla tīmekļa vietnē Facebook. Anete Podiņa ir vidzemniece, kas jau jūnija sākumā kopā ar savu ģimeni pārceļas atpakaļ uz mājām, uz Valkas pilsētu.

Anete dalās savās pārdomās par pilotprojektu: “Šis ir lielisks aicinājums necīnīties pašiem, lai atrisinātu tos jautājumus, kas pirms atgriešanās nedod mieru. Ar remigrācijas koordinatoru patiešām ir vērts sazināties, jo varu apliecināt, ka tiek sniegta droša un patiesa informācija. Esmu lasījusi nievājošus komentārus par šo iniciatīvu, tomēr man šķiet, ka lielākoties komentētāji paši šobrīd dzīvo Latvijā, un viņiem pat prātā neienāk, cik šī informācija mums ir būtiska. Es Latviju pametu tūlīt pēc pamatskolas pabeigšanas, pieaugušo dzīve man Latvijā bija maz pazīstama. Taču tagad, kad esmu gatava braukt atpakaļ, zinu visu par Angliju, bet neko par Latviju. Ir ļoti patīkami saņemt konkrētas atbildes uz jautājumiem un uzzināt, kā būtu rīkoties vispareizāk! Ceru, ka mana pieredze iedrošinās arī citus uzrakstīt Ijai vai pārējiem koordinatoriem!”


Vērtējot līdzšinējos saziņu ar reemigrantiem, secināts, ka visbiežāk atgriezties gribētāju vidū ir ģimenes ar bērniem vecumā līdz 7 gadiem, kas uzskatāms par zīmīgu brīdi, jo pienācis laiks izšķirties – uzsākt mācības ārvalstīs un visticamāk tur arī palikt, vai tomēr atgriezties mājās. Lielākoties cilvēki interesējas par iespēju dzīvot un strādāt pilsētās, tomēr tie, kas plāno uzsākt paši savu uzņēmējdarbību, ir gatavi uzsākt dzīvi arī laukos. Daudz jautājumi ir par to, kā uzsākt uzņēmējdarbību un kādas īpašas valsts atbalsta programmas jaunajiem uzņēmējiem pieejamas, t.sk. pašvaldību granti. Tāpat remigranti interesējas par dzīvesvietas iespējām – gan par pašvaldībās pieejamo dzīvojamo fondu, gan arī par iespējām saņemt aizdevumu mājokļa iegādei.

Liela interese ir arī par projektu konkursu “Atgriešanās iespējas”, kas tiks izsludināts rudenī. Katrā plānošanas reģionā tiks atbalstīti četri remigrantu iesniegtie projekti uzņēmējdarbības uzsākšanai, katrs līdz 9000 eiro apmērā. Jāpiebilst, ka arī remigrantam būs jāiegulda savs līdzfinansējums 50% apmērā, bet ne obligāti naudā, arī pamatlīdzekļi tiks uzskatīti par līdzfinansējuma veidu. Plašāka informācija par plānoto projektu konkursu vēl sekos.

Remigrācijas pilotprojekts noslēgsies 2018. gada 31.decembrī.

Foto: no Anetes Podiņas ģimenes arhīva

Vairāk informācijas: Ija Groza, Vidzemes plānošanas reģiona koordinatore remigrācijas jautājumos, mob.t.  +371 29287585, ija.groza PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzeme var lepoties ar vairākām pašvaldībām, Cēsu pilsētas Pastariņa sākumskolu, Lizuma vidusskolu un Vidzemes slimnīcu, kas novērtē energoplānošanas priekšrocības un šobrīd pašu spēkiem apkopo enerģijas patēriņa datus, un izstrādā savus energoplānus.

Energoefektivitātes likums nosaka, ka obligāta prasība izstrādāt un ieviest energopārvaldības sistēmu ir tikai republikas pilsētu pašvaldībām un novadu pilsētu pašvaldībām, kuru teritorijas attīstības līmeņa indekss ir lielāks par 0,5 un iedzīvotāju skaits pārsniedz 10000, tomēr pārējās pašvaldības energopārvaldības sistēmu var ieviest brīvprātīgi. Tāpat Energoefektivitātes likums paredz pienākumu lielajiem uzņēmumiem un uzņēmumiem ar lielu elektroenerģijas patēriņu veikt regulāru energoauditu vai ieviest un sertificēt energopārvaldības vai vides pārvaldības sistēmu ar papildinājumu. Jau šobrīd Vidzemē ir daudz labu piemēru, kā pārdomāti tiek apsaimniekotas ēkas, apkopoti un analizēti enerģijas patēriņa dati. Dažviet darbā tiek pieņemts atsevišķs darbinieks – energopārvaldnieks, kurš veic pašvaldībā esošo īpašumu apsekošanu, uzrauga enerģijas patēriņu ēkās, rosina domāt par pārdomātāku pieeju siltuma un elektrības patēriņa optimizēšanai un ievieš jaunus tehnoloģiskos risinājumus. 

PANEL 2050 dalībnieki viesojas Kocēnu pagasta katlumājā, kur siltumenerģijas ražošanu nodrošina šķeldas katls

Foto: PANEL 2050 dalībnieki viesojas Kocēnu pagasta katlumājā, kur siltumenerģijas ražošanu nodrošina šķeldas katls

Projekta “Partnerība jaunai energoresursu pārvaldībai 2050” (turpmāk - PANEL 2050) ietvaros vairākas Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldības un Vidzemes slimnīca kopš 2017. gada pavasara aktīvi līdzdarbojas projekta PANEL 2050 nodarbībās, kur dalās savstarpējā pieredzē par savu energosaimniecību. “Ja mēs strādājam plānveidīgi, tad tas ir daudz lētāk nekā pēc tam dzēst pēkšņas avārijas. Pašvaldības jau šobrīd īsteno vairākus energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus, plānojam, ko un kā darīt, tikai to saucam citos vārdos,” uzsver Jaunpiebalgas novada domes Komunālās saimniecības vadītājs Juris Belasovs.

Nodarbību galvenais rezultāts būs izstrādātie energoplāni ar SIA “Ekodoma” un citu ekspertu konsultatīvo atbalstu. Energoplāns ietvers ilgtermiņa rīcības stratēģiju, kā arī noteiks detalizētus uzdevumus tuvākajiem 2-3 gadiem, lai samazinātu nelietderīgu enerģijas patēriņu izvēlētajās ēkās. Vidzemes plānošanas reģions atzinīgi novērtē PANEL 2050 dalībnieku apņēmību pašu spēkiem sagatavot praktiski lietojamu dokumentu, kas plauktā noteikti nestāvēs, jo tajā tiks iestrādāti konkrēti rīcības soļi nosprausto mērķu sasniegšanai.

Foto: Andris Stoļers, Lubānas novada pašvaldības PII "Rūķīši" nekustamā īpašuma pārvaldnieks. Izstrādā energoplānu bērnudārzam.

Energoplānam ir vairākas priekšrocības, tā uzsver PANEL 2050 dalībnieki. Plānam ir jābūt, lai izveidotu loģisku sistēmu, pēc kuras darboties. Turklāt, energoplānā ietvertā datu  analīze var palīdzēt pārliecināt iestādes vadītājus, kāpēc tieši šajā ēkā šobrīd ir nepieciešams ieguldīt finanšu līdzekļus nelietderīga enerģijas patēriņa samazināšanai. Tāpat apkopotie enerģijas patēriņa dati ir labs sākums sarunai ar ēku apsaimniekotājiem un iedzīvotājiem ēku energoefektivitātes uzlabošanai. Gulbenes novada domes energopārvaldnieks Krišjānis Upāns stāsta: “Gulbenē jau šobrīd ir plašas iespējas, lai sekotu līdzi enerģijas patēriņa datiem pašvaldībai piederošajās ēkās. Sākumā energoplāns tiks izveidots par pilsētas ēkām un vēlāk tiks aptverts viss novads kopumā. Taču tajā esošā datu analīze ļaus vizualizēt informāciju par ēkām un ar šo informāciju doties pie ēku iemītniekiem un apsaimniekotajiem, lai pamatotu, kāpēc ir jāievēro noteiktas ēkas lietošanas prasības. Ja ēka ir renovēta, tajā ir izveidota rekuperācijas sistēma, uzstādīti CO2 mērītāji, tad ir jāzina, kā ekspluatēt šo ēku. Nav vairs tā kā agrāk, kad bija jāzina, kā atvērt logu. Datu analīze ir būtiska, lai fiksētu problēmas ēkās.”

                                                                                      

Foto: Pašvaldībām bija iespēja iepazīt Vidzemes slimnīcas automātiskās vadības sistēmu siltummezglam un ventilācijas iekārtām

Projektā PANEL 2050 pievienojušās arī divas skolas - Lizuma vidusskola un Cēsu pilsētas Pastariņa sākumskola, kurās skolotāji kopā ar skolēniem apkopo enerģijas patēriņa datus, analizē tos un, atbilstoši skolas vajadzībām, sagatavo skolas energoplānu, aprakstot pasākumus, kuri veicami skolas telpās, lai siltumu un elektrību varētu tērēt lietderīgāk. Lizuma vidusskola jau aktīvi piedalās VPR īstenotajā projektā “Ilgtspējīga enerģijas sabiedrība” (SEC), kura ietvaros skolotāji praktiskos semināros apgūst energoresursu efektīvu izmantošanu ikdienā, savukārt skolēni piedalās Enerģijas pulciņos, kur aizraujošos eksperimentos izprot enerģijas patēriņu ikdienā.  Projekta SEC ietvaros Lizuma vidusskolā tika uzstādītas energomonitoringa ierīces, kas ļauj fiksēt elektroenerģijas patērētājus. “Lizuma vidusskola atrodas pils ēkā, kas ir kultūrvēsturisks piemineklis ar savām prasībām. Ievācot un analizējot enerģijas patēriņa datus, mēs varam apzināt, kādas ir esošās problēmas un plānot potenciālos risinājumus, lai skolēni uzturētos tiem veselīgā vidē,” stāsta Lizuma vidusskolas skolotājs Juris Ločmelis.

Savukārt Cēsu pilsētas Pastariņa sākumskola ir ieguvusi ekoskolas statusu, un šī gada janvārī skolēni un skolotāji atgriezās renovētajās skolas telpās. Vides izglītības mērķis ir  ilgtspējīga attīstība. Tā mudina cilvēkus ikdienā rīkoties atbildīgi, saudzējot dabu, taupot un rūpējoties par tās resursiem. Vides izglītība skolā  ir ilgstošs un pacietīgs process, kura uzdevums ir mainīt skolēna apziņu no patēriņa pieauguma  uz tā samazināšanu.  To  veicina esošās pieredzes analīze un praktiskās darbības metodes. Cēsu pilsētas Pastariņa sākumskolas kolektīvs mudina skolēnus vākt un analizēt datus par skolas energoefektivitāti, kā arī veidot energoefektivitātes plānu skolas apsaimniekošanā. Šī metode, izmantojot skolēnu pieredzi un praktisku darbību, palīdz viņiem veidot priekšstatu par ne tikai savām iespējām saudzēt dabu un taupīt energoresursus, bet arī izvērtēt lielas izglītības iestādes spēju saimniekot taupīgi un videi saudzējoši. Bērnu iesaiste šajos procesos  nav īpaši grūta, jo šobrīd viņus īpaši uzrunā iespējas darboties praktiski un likt lietā savu pieredzi,” atklāj Cēsu pilsētas Pastariņa sākumskolas direktore Ravita Blažēvica.

                                                                                     

 Foto: Cēsu pilsētas Pastariņa sākumskola

Noteikt kopējo energoefektivitātes attīstības virzienu un prioritātes arī reģiona līmenī ir tikpat būtiski kā plānot lietderīgu un pārdomātu enerģijas patēriņu vietējā līmenī. Tādēļ līdz 2018. gada maijam ar pašvaldību, uzņēmēju, iedzīvotāju un citu ieinteresēto organizāciju konsultatīvo atbalstu tiek sagatavota Ilgtspējīgas enerģētikas attīstības stratēģija Vidzemes plānošanas reģionā, kas mūsu reģionā būs pirmais šāda veida dokuments. Savukārt šī gada septembrī tiks prezentēts Ilgtspējīgas enerģētikas rīcības plāns Vidzemes plānošanas reģionā, uzsverot nacionālos mērķus 2030. un 2050. gadam.

Papildu informācija: Aija Rūse, projekta PANEL 2050 vadītāja, Vidzemes plānošanas reģions, aija.ruse PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 26400288. Par projektu PANEL 2050 vairāk lasiet: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti/partneriba_jaunai_energoresursu_parvaldibai_2050_panel_2050

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, baiba.norberte PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 28752793, www.vidzeme.lv

Gulbenes novada dome kā uzņēmējdarbību atbalstoša pašvaldība 18.maijā organizē informatīvi izglītojošu biznesa un iedvesmas forumu, kuru laikā klātesošajiem būs iespēja dzirdēt desmit ekspertu prezentācijas, piedalīties trīs paneļdiskusijās, saņemt konsultācijas desmit konsultāciju punktos, kā arī vietējo produktu degustācijās.

Biznesa un iedvesmas foruma diena būs piesātināta ar daudzveidīgu nozares profesionāļu lekcijām par mūsdienīgām tendencēm klasiskajās tautsaimniecības nozarēs. Biznesa foruma ietvaros dalībniekiem būs iespēja dzirdēt Wunder Latvia uzņēmuma pieredzi, piesaistot un motivējot talantus, finanšu un kulinārijas ekspertes Ilzes Jurkānes prezentāciju par vērtībā, prezentācijas mākslu un personīgo izaugsmi, Latvijas Blochain asociācijas valdes locekļa viedokli par digitālās valūtas uzvaras gājienu un skaidras naudas nākotni. Lai nodrošinātu sinderģiju ar auditoriju, notiks 3 dažādas paneļdiskusijas, lai akcentētu būtiskas aktualitātes uzņēmējdarbībā.

Pasākuma programma pieejama mājaslapā www.biznessgulbene.lv. Iepriekšēja pieteikšanās pasākumam līdz 16.maijam, aizpildot elektronisku anketu.

Visas dienas garumā tiks nodrošinātas informatīvas konsultācijas par iespējām piesaistīt ES struktūrfondu finansējumu uzņēmējdarbības attīstībai, zinātnisko institūciju un valsts atbalstu inovāciju pārnesei uzņēmumu konkurētspējas stiprināšanai ilgtermiņā. Informāciju nodrošinās biedrības “Sateka”, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra un tehnoloģiju skauts, Madonas biznesa inkubators par atbalsta iespējām uzņēmējiem agrīnā attīstības stadijā, kā arī lielākais tehnoloģiju pārneses un biznesa sadarbības veicināšanas tīkls pasaulē - Eiropas biznesa atbalsta tīkls; PostDoc par iespējām piesaistīt ES līdzfinansējumu pēcdoktorantūras inovāciju ieviešanai u.c.

Informāciju sagatavoja:

Liena Kazāka

Gulbenes novada domes

Attīstības un projektu nodaļas   

Projektu vadītāja

  +371 64474920

  liena.kazaka PIE gulbene PUNKTS lv

  www.biznessgulbene.lv

  Ābeļu iela 2, Gulbene, LV-4401

Svētdien, 13.maijā, Valmierā viesosies diplomāts no Spānijas, Katalonijas reģiona Džordi Arrufats (Jordi Arrufat), lai, tiekoties ar vietējiem iedzīvotājiem, fiksētu atmiņas par Baltijas ceļu un to, kā cilvēki jūtas šodien pēc neatkarības atgūšanas.

Lai gūtu priekšstatu par Baltijas ceļu, Džordi Arrufats ar kājām mēro 700 km garo ceļu no Garā Hermaņa torņa Tallinā līdz Ģedimina tornim Viļņā. 11. maijā diplomāts plānojis iet no Karksi-Nuijas Igaunijā līdz Rūjienai, savukārt 13.maijā no Rencēniem līdz Valmierai, 14.maijā dodoties tālāk uz Cēsīm.

Džordi Arrufats labprāt tiekas ar vietējiem iedzīvotājiem. Ja ir interese satikt ceļotāju, iespējams ar viņu sazināties pa tālruni +346 95357049, kā arī Facebook messenger vai WhatsApp programmās. Džordi runā angliski, franciski, spāniski un katalāņu valodā.

Informāciju sagatavoja:

Laura Moča

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26349122

 

plostnieku svetkiGaujas plostnieku galvaspilsēta - Strenči 19. maijā gatavojas svinēt 21. Gaujas plostnieku svētkus. Plosta vīri no biedrības “Gaujas plostnieki”, sākot jau trešdien, 16. maijā,  gatavos baļķu plostu, dosies braucienā lejup pa Gauju no Spicu tilta līdz Strenčiem un “noars” plostu svētku dienā. Plosta braucējus Gaujmalā sagaidīs svētku vadītājs aktieris Ivars Šterns  kopā ar strencēniešiem un svētku viesiem.

Svētku dienas gaitā biedrība “Gaujas plostnieki” aicinās parakstīties par Gaujas plostnieku amata prasmju iekļaušanu Latvijas Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Svētkos būs iespēja satikt Jāņu brīvdabas izrādes “Didrika Taizeļa brīnišķīgie piedzīvojumi” tēlus un iegādāties biļetes uz izrādi par īpašo cenu 3 eiro. Vēlāk tās maksās dārgāk.

Svētku dienā varēs iepazīties ar TLM studijas “Smiltene” audējām un vērot paraugdemonstrējumus vilnas kāršanā, vērpšanā un audumu aušanā, varēs iegādāties jau gatavus mākslas izstrādājumus.

Svētki, kā vienmēr, iesāksies ar pamatīgu pirkšanu un pārdošanu tradicionālajā tirdziņā, kas gadu gaitā ir ļoti iecienīts. No paša rīta darbu uzsāks arī zāģeri – koka skulptūru izzāģēšanas konkursa dalībnieki, kuri cīnīsies par trīs labāko skulptūru izgatavošanas meistara tituliem. Pie mums Strenčos viesosies arī vides iniciatīvas “100 darbi Latvijai” vēstneši, piedāvājot svētku dalībniekiem asināt prātu vides jautājumos un laimēt Tallink jūras ceļojumu 4 personām.

Svētku dienā plostnieku dziesmas kopā ar solistu – Liepājas teātra aktieri Edgaru Pujātu izdziedās kori “Trikāta”, “Pakalni” un “Rītu puse”, bet kā vienmēr, svētku rīta kulminācija būs plosta sagaidīšanas brīdis ap plkst. 10.30. Tam sekos plostnieku gājiens, sumināšana, gastronomiskās performances un vizināšanās ar plostu – pontonlaivu.

Dienas gaitā paredzētas dažādas izklaides lielajiem un mazajiem – piepūšamās atrakcijas, 7D KINO, Maģiskais šovs ar burvestībām, žonglēšanu, akrobātu elementiem un klaunu jokiem.

No plkst. 12.00 sāksies biedrības “Staburaga bērni” organizētais airēšanas maratons, kurā notiks Kvalifikācijas sprints, Bērnu starti, Eskimosu apgriezieni un 25 km iedzīšanas starts. Maratons noslēgsies pie “Krācītēm” Valmierā. No plkst. 12.00 varēs piedalīties un līdzi just arī Plostnieku sporta spēlēm, bet 12.30 paredzēti Ingas Zemītes Limbažu suņu skolas paraugdemonstrējumi.

Pēc pusdienlaika, plkst. 13.00  brīvdabas estrādē notiks sadancošanās ar kaimiņnovadu deju kolektīviem koncertā “100 soļi dejai “, bet vakara koncertā plkst. 20.00 koncertēs Atis Auzāns, Andris Baltacis  un grupa “Dunduri”.

Pēc vakara koncerta plkst. 21.30 skanēs vakara mūzika “Simts gadu lapas ir dzītas, Simts gadu vainagos vītas…”, tās noslēgums plkst. 22.00 laivā, sākot no Gaujas tilta. Svētku dienas noslēgumā zaļumballe kopā ar grupu “Baltie lāči”, ieeja 4 eiro.

Svētku diena ir gana piesātināta, pasākumi paredzēti dažādām gaumēm. Aicinām piedalīties un baudīt svētku gaisotni un aktivitātes!

Informāciju sagatavoja:

Ginta Gailīte,

Strenču novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste,

T. 371 64715660,

e-pasts- ginta.gailite PIE strencunovads PUNKTS lv,  

www.strencunovads.lv

Noslēdzies “Zaļā josta” izlietoto bateriju vākšanas konkurss “Tīrai Latvijai!”, kurā aizvadītajā mācību gadā piedalījās 335 izglītības iestādes no visas Latvijas. Kopumā konkursā savāktas 35,3 tonnas bateriju. Piedaloties 48 izglītības iestādēm no Vidzemes reģiona, konkursā “Tīrai Latvijai!” izdevies nodot pārstrādei 4,833 tonnas izlietotu bateriju.

2017./2018. mācību gada ietvaros, bateriju vākšanā iesaistoties 7 586 bērniem un jauniešiem no 48 Vidzemes reģiona mācību iestādēm, pārstrādei otrreizējās izejvielās izdevies nogādāt 4,833 tonnas bateriju, kas veido apmēram 14% no visa konkursa “Tīrai Latvijai!” ietvaros savāktā bateriju apjoma Latvijā.

Visvairāk izlietoto bateriju Vidzemes reģionā izdevies savākt Valmieras izglītības iestādēm. Piedaloties 2 083 bērniem un jauniešiem no 6 Valmieras izglītības iestādēm, savākta 1,229 tonna bateriju. Cēsu novadu konkursā pārstāvēja 3 izglītības iestādes, savācot 971 kg izlietoto bateriju. Alūksnes novadu bateriju vākšanā pārstāvēja 8 izglītības iestādes, pārstrādei nogādājot 711,1 kg izlietotu bateriju.

Lieliski sasniegumi Vidzemes reģionā ir Smiltenes vidusskolas audzēkņiem, kas savākuši 890 kg izlietotu bateriju. Valmieras Pārgaujas sākumskolas audzēkņi konkursa ietvaros savākuši 591 kg izlietotu bateriju. Savukārt Ziemeļvidzemes internātpamatskolas audzēkņi savākuši 406,9 kg bateriju.

Arī pirmsskolas izglītības iestādēm Vidzemē izdevies sevi pierādīt kā labus atkritumu šķirotājus un izlietoto bateriju vācējus. Liels nopelns ir pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem, kas motivē ne tikai bērnus, bet arī iesaista konkursā un bateriju vākšanā visu audzēkņu ģimeni. Alūksnes PII "Sprīdītis" pārstrādei nogādāja 239 kg bateriju, Valmieras pilsētas speciālā PII "Bitīte" savāca 225 kg bateriju, bet Valmieras pilsētas 3. PII "Sprīdītis" audzēkņi savākuši 162 kg bateriju.

Visi konkursa dalībnieki ir aicināti apmeklēt konkursa “Tīrai Latvijai!” noslēguma pasākumu, kas norisināsies ZAĻĀS JOSTAS VIDES SVĒTKOS š.g. 25. maijā LVM dabas parka Tērvetē jaunatklātajā “Kurbada zemē”.

Plašāka informācija par izlietoto bateriju vākšanas konkursa “Tīrai Latvijai!” rezultātiem, Latvijas reģionu sniegumu, kā arī uzvarētāju saraksts atrodams “Zaļā josta” mājaslapā www.zalajosta.lv.

Izlietoto bateriju vākšanas konkursu “Tīrai Latvijai!’’ organizē “Zaļā josta” sadarbībā ar AS “BAO”, izklaides parku “Avārijas brigāde” un Valsts izglītības satura centru.

 

Papildu informācija:

Laima Kubliņa, 26710793, laima.kublina PIE zalajosta PUNKTS lv, www.zalajosta.lv

19.maijā Latvijā 14.reizi būs Muzeju nakts, Latvijas simtgadē izvēloties tēmu “Šūpulis”. Valmieras muzejā no plkst.19.00 līdz 1.00 norisināsies izstāžu atklāšana, radošās darbnīcas, vides ekskursija, gongu skaņu meditācija, kā arī nakts koncerts.

“Domājot par Latviju un simtgadi, nonācām pie secinājuma, ka visa pamatā ir daba un vide, cilvēka darbība saskaņā ar dabu. Tāpēc Muzeju naktī Valmierā atgriezīsimies pie pirmsākuma. “Mājvieta” ir mūsu izvēlētais vadmotīvs. Ligzda, miga, šūpulis, gliemežvāks – mājvietas ir dažādas, un katrā ir savs skaistums,” stāsta Valmieras muzeja Izstāžu un pasākumu nodaļas vadītāja Guna Medne.

Muzeju nakts Valmierā sāksies plkst.19.00 ar tekstilmākslinieces Dzintras Vilks izstādes “Gadalaiki” un keramiķes Eleonoras Pastares izstādes “Meditācijas” atklāšanu. Abas mākslinieces darbos uzsver dabas tuvumu. Dzintru Vilks iedvesmo dabas ritējums un darbi lauku mājās, nemitīgi ieraugot jaunus motīvus un formas. Savukārt Eleonoras Pastares trauslie un gaisīgie porcelāna izstrādājumi iemieso mākslinieces uzskatu, ka pat vismazākajam sīkumam ir liela nozīme ideju un radošu domu lidojumā. Viņas iedvesmas avots ir dabas mainīgums un pastāvīgums.

No plkst.19.00 līdz 21.00 Gaujas krastā pie Garšaugu dārza interesentus gaidīs hidrobiologs Andris Urtāns. Tas būs stāsts par gliemeni un tās mājvietu. “Riņņu kalns mūsu apkaimē bijis lielākais gliemežu “restorāns”. Senos laikos bija ierasti vākt olbaltumvielām bagātās gliemenes. Kalnā atklātais gliemežvāku slānis apliecina, ka tas bijis iecienīts iztikas avots mūsu senčiem. Gliemene savā mūžā mēro ļoti mazu ceļa posmu. Tā dzīvo ūdenī, tumsā un debesis neredz tā, kā mēs. Tāpēc viņa “uzbūvē” savas debesis. Paskatieties, cik skaista ir gliemežvāka iekšpuse! Kopā ar Andri Urtānu varēs uzzināt, kas vēl mīt ūdenī, izpētīt atrasto mikroskopā un uzzināt daudz interesanta,” stāsta G.Medne.

Cita veida mājvietu – ligzdu – vairāk varēs iepazīt, no plkst.20.00 apmeklējot Hanzas namiņus. Ekspresizstādē “No ligzdas līdz šūpulim” būs apskatāmas vairākas putnu vairs neapdzīvotas ligzdas un būrīši. Šīs izstādes tapšanā aicināti iesaistīties iedzīvotāji, līdz 17.maijam muzejā nogādājot putnu vairs neapdzīvotas ligzdas. Tāpat izstādē būs skatāmi Valmieras pusē fotogrāfijās iemūžināti putni. “Izstādes autors ir valmierietis Gints Konošonoks, kurš brīvo laiku pavada dabā, saskatot un iemūžinot dzīvo radību skaistumu,” atklāj G.Medne. Tāpat interesenti aicināti iesaistīties Latvijas Ornitoloģijas biedrības putnu dziesmu atpazīšanas spēlē. Savukārt uzdevumu atrast dažādiem putniem piemērotāko ligzdu varēs pildīt kopā ar dabas izglītības centru “Vecupītes”. Divos namiņos tiešraidē būs skatāms, kas notiek putnu ligzdās vairākās vietās Latvijā.

Plkst.20.00, pulcējoties pie “Stārķa ligzdas”, sāksies ekskursija vēsturnieces Ingrīdas Zīriņas vadībā. Pusotras stundas laikā interesenti aicināti uzzināt, kas ir “Stārķa ligzda”, kāds viduslaikos bija pilsētas aizsargmūris un ko tur savulaik ir atraduši arheologi, kā arī citus interesantus stāstus. Ekskursijas turpinājumā – Ģīmes dzirnavas un jaunizveidotā Ģīmes dabas takas pie Valmieras sākumskolas.

No plkst.20.30 līdz 21.30 muzeja iekšpagalmā pie ozola norisināsies gongu skaņu meditācija “Sirds mājas” Daces Straumes vadībā. Savukārt citi ritmi gaidāmi nakts koncertā pilsdrupu estrādē. No plkst.22.30 tur uzstāsies Arturs Gruzdiņš.

Līdz plkst.1.00 Valmieras muzejs būs atvērts interesentiem. Jāpiemin, ka pēdējo reizi pirms muzeja ēku pārbūves būs skatāma pastāvīgā ekspozīcija “Teic man, Gauja, Valmieras stāstu” Vecās aptiekas ēkā.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Mob. tālr.:26443410

Sestdien, 19. maijā, visā Eiropā un arī Cēsīs tiks atzīmēta starptautiskā Hanzas diena. Ikviens interesents aicināts doties aizraujošā ekskursijā pa vecpilsētu, lai vairāk uzzinātu, kā pilsētā ritējusi dzīve laikā, kad Cēsis bija Hanzas savienības locekle.

Ekskursijas  sākums plkst. 19.00 un plkst. 21.00.  Pulcēšanās Cēsu pils apmeklētāju centrā, Pils laukumā 9. Vēlama iepriekšējā pieteikšanās, ko var veikt turpat apmeklētāju centrā pasākuma dienā klātienē vai pa tālruni 26576111. Ekskursijas ir bez maksas un notiks latviešu valdoā.

Dodoties pastaigā kopā ar pils kalpotāju pa Cēsu bruģētajām ieliņām, būs iespēja atklāt, kā šī Livonijas mazpilsēta viduslaikos, atrodoties nozīmīgu tirdzniecības ceļu krustpunktā un iekļaujoties Hanzas tirdzniecības pilsētu savienībā, iemantojusi rosīgas tirdzniecības pilsētas slavu. Ekskursijas laikā varēs iepazīt Cēsu vecpilsētas viduslaicīgo gaisotni un uzzināt, kur atradušies senie tirgus laukumi un preču noliktavas, pa kuriem vārtiem pilsētā iekļuvuši un ar ko tirgojušies tuvu un tālu zemju tirgotāji un ar kādiem bargiem likumiem bijis jārēķinās katram, kas vēlējies tirgoties Cēsīs.

Starptautiskā Hanzas diena tiek atzīmēta pilsētās, kuras viduslaikos ir bijušas savienības locekles un mūsdienās ir spējušas dokumentāli pierādīt savu piederību tai. Šajā dienā ar ekskursijām, koncertiem un dažādu veidu aktivitātēm tiek parādīts Hanzas gars, lai vietējie iedzīvotāji ne tikai vairāk uzzinātu par šo savienību, bet arī saprastu tās nozīmīgumu mūsdienās Eiropas Savienības  sadarbības tīkla  kontekstā. Vairāk par Hanzas savienību iespējams uzzināt vietnē http://www.hanse.org 

Ekskursijas organizē Cēsu p/a “Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs” projektā “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai” (HANSA).  Projekts HANSA tiek īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda Centrālās  Baltijas  programmas  2014–2020.  gadam  atbalstu,  un  tā  mērķis  ir  stiprināt  vēsturiskās  Hanzas  savienības vērtības.  To īsteno  11  Latvijas,  Igaunijas  un  Zviedrijas  partneri  no  2015. gada oktobra līdz 2018. gada decembrim.

 

Informāciju sagatavoja:
Cēsu Tūrisma informācijas centrs
www.visit.cesis.lv

19. maija vakarā Cēsu Vēstures un mākslas muzejs tradicionālās Muzeju nakts vietā aizsāks jaunu tradīciju – Latvijas Tautasdziesmu naktis, kurās apmeklētājiem būs iespēja saklausīt un arī pašiem izdziedāt tautasdziesmas no tradicionāla dziedājuma līdz postfolkloras ritmiem. Visa vakara garumā paredzēts amatnieku tirdziņš ar darbnīcām bērniem un pieaugušajiem.

„Tautasdziesma ir mūsu tautas identitātes šūpulis, tagadne un ieskats – pamats nākotnei. Tā vēsta par mūsu tradīcijām, māca sadzīvot ar apkārt notiekošo, pieņemt to, kas jāpieņem, saskatīt un saklausīt to, kas esam, kā arī māca izdzīvot. Tas ir mūsu tautas kods,” saka biedrības „Ziemupīte” pārstāve un idejas autore Daina Vanaga.

Uz Lielās skatuves Pils laukumā uzstāsies Lielvārdes folkloras kopa „Josta”, tradicionālās dziedāšanas grupa „Saucējas”, jaunā un talantīgā dziedātāja Aleksandra Špicberga, spēcīgā vīru kopa „Vilki”, atraktīvā un enerģiskā grupa „ImantaDimanta un draugi”, latviešu pasaules grupa „Pērkonvīri” un post-folkloras grupu „Iļģi”. Lai dziesma nepārtrūktu, būs sasaukšanās, sadziedāšanās, savīšanās un iespējams pat sadejošanās.

"Ar tūkstošgadu spēku mūs stiprina latviešu tautasdziesmas. Ar mīlestību un darbu mūzikā mēs tās stiprinām šodien," saka koklētāju ansambļa „Balti” vadītāja Valda Bagāta.

Nakts sadziedāšanās un meditācija tautasdziesmās, norisināsies Vecā Cēsu Alus Brūža teritorijā, kur ikviens būs pasākuma un mirkļa veidotājs - ieklausoties, sadzirdot, sajūtot, kā arī iesaistoties ar savu tautasdziesmu, savu spēka dziesmu. Piedalīsies etnomūziķi un folkloras tradīciju pētnieki Aīda Rancāne un Andris Kapusts, koklētāju ansamblis „Balti”, muzikālā apvienība „Rāmi Riti” un folkloras kopa „Delve”. Mijoties dziesmām, skanēs arī stāstu un ritmu apvienības projekts „Brīnumpasaka”, kura pamatā ir latviešu tautas pasaku stāstīšana, ritma instrumenti un kokle.

“Tautasdziesmas ir mūsu identitātes stūrakmens. Kur citur, ja ne Latvijas karoga dzimtenē – Cēsīs - aizsākt jaunu un daudzsološu tradīciju - Latvijas Tautasdziesmu naktis. Mēs, Cēsu muzejs, esam pieņēmuši drosmīgu lēmumu, palūkoties un tradicionālajām muzeju naktīm no cita skatu punkta. Piedāvājam jaunu redzējumu un saturu, akcentējot mūsu tautas nemateriālo kultūras mantojumu, pievēršot uzmanību tā saglabāšanai un nodošanai nākamajām paaudzēm. Mums ir svarīgi mācīt cieņpilnu attieksmi pret mūsu kultūru. Mēs ticam, ka šādi pasākumi sabiedrībai ir nepieciešami, tāpēc aicinām ikvienu 19. maijā satikties Cēsīs, apstāties ikdienas skrējienā un būt kopā ar sev mīļajiem, baudot kvalitatīvu, iedvesmojošu, spēcīgu pasākumu - Latvijas Tautasdziesmu nakti,” par idejas realizāciju Cēsīs stāsta Cēsu Vēstures un mākslas muzeja vadītāja Kristīne Skrīvere.

Ieeja pasākumā bez maksas. Pasākums top ar Vidzemes plānošanas reģiona, Valsts kultūrkapitāla fonda un pašvaldības aģentūras „Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs” atbalstu.

Pasākumu organizē Cēsu Vēstures un mākslas muzejs sadarbībā ar biedrību “Ziemupīte”.

 

Foto: Kristaps Kalns

Informāciju sagatavoja:

Daina Vanaga

Biedrība „Ziemupīte”

T.26107720, vanaga.dai PIE gmail PUNKTS com

 


Bērni, kuriem nepieciešama lielāka klātesamība un vairāk mierpilnas mīlestības no vecākiem un apkārtējiem. Bērni ar invaliditāti. Zinātkāri, priecīgi un sapņu pilni! Tiesīgi mācīties un dzīvot sabiedrībā, saņemot atbalstu savai attīstībai, izglītībai un rehabilitācijai. Tomēr ilgus gadus sabiedrībā bērnus ar invaliditāti slēpa, izliekoties, ka viņu nav. Liela daļa auga institūcijās vai auga mājās nemanāmi.

Mēs visbiežāk baidāmies no nezināmā un liela sabiedrības daļa joprojām nezina kā izturēties redzot bērnu ratiņkrēslā vai redzot bērnu ar autismu, raustot garāmgājējas svārku malu. Visbiežāk mēs nodomājam, ka tas nu gan ir neaudzināts bērns un savam bērnam aizliedzam uzkrītoši skatīties. Cik daudz vai maz mēs esam auguši cilvēcībā un sapratnē kopš padomju varas krišanas? Vai mūsos ir izpratne, ka dzīves laikā invaliditāte var skart ikvienu. Vai mēs redzam šo bērnu īpašos talantus, nemāksloto prieku vai tikai funkcionālus traucējumus?

Latvijā ir uzsākts Deinstitucionalizācijas process, kura kopējais mērķis ir ikvienam iedzīvotājam dot iespēju dzīvot sabiedrībā, arī bērniem ar funkcionāliem traucējumiem.

 

Šī gada 10.-11.maijā projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros, Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldību darbinieki devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Liepāju. Brauciena mērķis bija iepazīstināt dalībniekus ar sociālās rehabilitācijas pakalpojumu izveidi, kā arī parādīt labos prakses piemērus veiksmīgai pašvaldības, nevalstisko organizāciju un uzņēmēju sadarbībai, kuras rezultātā  iespējams veiksmīgi īstenot ieceres, nodrošinot pakalpojumus bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu vecākiem.

Brauciena pirmajā dienā viesojāmies Baltijas rehabilitācijas centrā, kurā aktīvi darbojas biedrības “Dižvanagi” vadītāja Ilze Durņeva. Ilze vienlaikus ir arī mamma bērnam ar funkcionāliem traucējumiem. Viesošanās mērķis bija diskutēt par sociālās rehabilitācijas pakalpojumu nozīmi bērnu ar funkcionāliem traucējumiem veselības uzlabošanā un attīstības veicināšanā. Tikšanās apzināti tika organizēta  ar abām iesaistītajām pusēm (pakalpojuma sniedzēji un pakalpojuma saņēmēji), lai iegūtu pilnīgāku informāciju par to, kas līdzšinējā sadarbībā ir atzinīgi vērtējams un kas vēl uzlabojams.

Ilze ir ļoti spēcīga un harizmātiska personība, spējīga iedvesmot citus vecākus, kuri audzina bērnus ar funkcionāliem traucējumiem. Kā pati saka: “Reizēm ir jāsapurina kāda mamma, lai liktu viņai saņemties, kāda cita jāmierina un jāsamīļo. Jājūt lauks-tā teikt! Man pašai bija mērķis - mans bērns nedzīvos pansionātā un tad, kad manis nebūs, spēs par sevi parūpēties pats.

 Sākot veidot rehabilitācijas centru, jautāju citiem vecākiem-“Par ko mēs kliedzam? Kas mums sāp?” Tad tas arī jārisina. Lai bērnam būtu rezultāti, ir jāstrādā mājās katru dienu. Ja atnāk tikai uz pakalpojumu, nebūs attīstības. Šobrīd skatoties uz DI projektu, domāju, ka vislielākā problēma būs piesaistīt labus speciālistus - tādu nav daudz! Es sāku komplektēt komandu, kad mums vēl nebija vietas centram.

Mēs strādājam jau desmit gadus, tāpēc mums nebija grūti ieviest pakalpojumus deinstitucionalizācijas projektam, bet tie ir desmit gadi!”

Ilzes nākamais lielais sapnis ir rehabilitācijas centrs Grobiņā, kura plāns rotā sienu rehabilitācijas centrā, tam vēl jārod līdzekļi. Ilze tic, ka brīnumi notiek.

Šobrīd rehabilitācijas centrā ir pieejama silto smilšu istaba, kura izveidota ar A/S Liepājas papīrs atbalstu. Siltajās smiltīs ar bērniem strādā fizioterapeits, logopēds un mediķe Līga Olbačevska. Līga stāsta, ka siltajās smiltīs bērni uzvedas pilnīgi savādāk-“Viņi tik daudz var! Tev pašam jāpaliek par bērnu, lai arvien atrastu veidus, kā motivēt bērnu strādāt!”

Savā pieredzē dalījās arī mammas, kuru bērni centru apmeklēja vēl pirms Deinstitucionalizācijas projekta, bet šobrīd ir priecīgas, ka var saņemt pakalpojumus par projekta līdzekļiem. Visgrūtāk esot sadzīvot ar sabiedrības attieksmi, gan bērnu dārzs, gan skola ir lūguši izstāties, jo traucējot citiem bērniem. Pedagogi nav sagatavoti un neprot strādāt šādā situācijā. Arī slimnīcās vecākiem iesaka atteikties no bērna ar funkcionāliem traucējumiem, tā vietā lai informētu par pieejamo palīdzību un atbalstu. Kāda mamma arī uzsver, ka vecākam ir svarīgi tikt saklausītiem vēršoties pie speciālista, bet nevienam nav pienākums kaut ko dot. Vispirms vecākam pašam jābūt ieinteresētam sava bērna attīstībā un pie tā jāstrādā.

Pieredzes apmaiņas brauciens uz Liepāju iedvesmoja un deva jaunu spēku darboties daudziem no dalībniekiem, kāda brauciena dalībniece, kura pati ir mamma bērnam ar funkcionāliem traucējumiem saka:” Paldies Jums par visu. Man kā bērna ar funkcionāliem traucējumiem mammai bija milzīgs prieks un enerģijas pieplūdums, redzot un dzirdot, cik patiesi ieinteresētas jūs šajā lietā esat, kā atbildat uz jautājumiem, cik izsmeļoši skaidrojat. Super. Man tā negadās bieži. Gandrīz jāsāk domāt, vai tā maz var būt patiesība.”

Tiekoties Liepājas Sociālajā dienestā ar direktora vietnieci Santu Altāni, sociālo projektu daļas vadītāju Aināru Bunku un sociālo pakalpojumu daļas vecāko sociālo darbinieci Kristīni Šaripo, apmainījāmies ar pieredzi par atbalstu bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu ģimenēm. Diskutējām par sociālā darbinieka lomu Deinstitucionalizācijas procesā un par grūtībām ar kurām nācies saskarties projekta ietvaros līdz šim. Kā grūtāko posmu darbinieki min laiku, kad vecāks nevarēja izvēlēties pakalpojuma sniedzēju, bet pēc decembra situācija esot krietni uzlabojusies.

 “Protams, jau pirms brauciena bija skaidrs, ka ir ļoti svarīga komunikācija un sadarbība starp projektā iesaistītajiem partneriem, pašvaldību (administrāciju un sociālo dienestu), pakalpojumu sniedzējiem un pakalpojumu saņēmējiem. Bija ļoti iedvesmojoši ieraudzīt, ka Liepājā ir izveidojusies ļoti laba savstarpējā sadarbība starp visām DI procesā iesaistītajām pusēm un to kā viņi strādā, lai "savestu kopā" pakalpojuma sniedzējus ar to saņēmējiem. Kā vēl viens spēcīgs sadarbības partneris Liepājā un tās apkārtnē ir Liepājas Universitāte ar sociālajā jomā spēcīgām studiju programmām. Brauciena laikā gūta pozitīva pieredze kā visiem kopā darbojoties varam sasniegt projekta mērķi”-dalās brauciena dalībniece.

      Tiekoties  ar Liepājas Universitātes Studiju programmas “Sociālais darbinieks” direktori – Mg. sc. educ. Svetlana Lanku, noskaidrojām, ka studenti pēc studiju beigšanas ir uz “izķeršanu”. No pagājušā gada divdesmit četriem absolventiem, divdesmit divi strādā sociālajā sfērā. Studiju laikā, praksē tiek apmeklētas ap desmit dažādu institūciju, lai studentiem rastos priekšstats par sociālā darbinieka darbības lauku un iespēju izvēlēties darba jomu. Runājot par iemesliem, kādēļ studenti izvēlas sociālā darba programmu, Svetlana Lanka minēja, ka tie  nereti ir tieši piedzīvotais pašu ģimenē, citiem tā ir kā tradīcija jau vairākās paaudzēs. Izvēlē svarīgu lomu spēlē arī budžeta vietas studiju programmā.

       Liepājas Universitātē apmeklējām arī Mūzikas Terapijas centru, kuru vada mūzikas terapeite Līga Enģele. Centra telpas iekārtotas ar ziedotāju atbalstu. Mūzikas terapiju izmanto gan bērni, gan pieaugušie ar dažādiem funkcionāliem traucējumiem. Apskatot nodarbību video pārliecinājāmies, ka bērni tās apmeklē ar prieku.

“Šis brauciens tiešām bija iedvesmojošs, kā arī sniedza pārliecību, ka ir novadi, kuros arī ārpus projektiem tiek atvēlēti līdzekļi tam, lai radītu infrastruktūru un izpildītu priekšnosacījumus bērnu ar FT un pieaugušo personu ar GRT iekļaušanai sabiedrībā.”

Garajā mājupceļā tikai diskutēts daudz un dalībnieki dalījās pārdomās par redzēto un dzirdēto. Vienisprātis ir visas iesaistītās puses, ka darba vēl daudz un ir jāsakārto pakalpojuma saņemšanas iespēja strādājošiem vecākiem. Šobrīd ir zināmas grūtības, strādājošiem vecākiem izrauties no darba, lai pielāgotos pakalpojuma sniedzēja darba laikam. Ne visi darba devēji ir saprotoši un ļauj vecākam darba laikā pavadīt bērnu ar funkcionāliem traucējumiem uz rehabilitāciju.

Vidzemē pakalpojumi bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu vecākiem kļūst aizvien pieejamāki. Lēniem soļiem tuvojamies mērķim - sabiedrībā balstīti sociālie pakalpojumi un iespēja augt ģimenē ikvienam bērnam.

 

Vairāk informācijas:

Deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone, mob.t 29289487, ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv

Sociālo pakalpojumu eksperte Laine Zālīte, mob.t. 26536286, laine.zalite PIE vidzeme PUNKTS lv 

Informāciju sagatavoja: Naula Dannenberga, projekta "Vidzeme iekļauj" sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.t. 26148024, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

25.maijā, atzīmējot Starptautisko Muzeju dienu, Oskara Kalpaka muzeja un piemiņas vietā “Airītes” tiks pasniegta Latvijas Muzeju biedrības Gada balva 2018. Šāds konkurss norit jau devīto  gadu un tā mērķis ir sekmēt ilgtspējīgu un kvalitatīvu muzeju nozares attīstību Latvijā, uzsverot muzeja radīto produktu kvalitāti, pieejamību un nozīmi sabiedrībai.

Šogad Latvijas Muzeju biedrība (LMB) balvai saņēma relordlielu pieteikumu skaitu - 71 pieteikumu, kas atspoguļo Latvijas muzeju daudzveidību un plašo piedāvājumu sabiedrībai. Ar visiem pieteikumiem ir iespējams iepazīties LMB Facebook vietnē: https://www.facebook.com/muzejilv.

“Izvērtējot LMB Gada balvas 2018 pieteikumus, mēs varam būt lepni par tik daudziem augstas kvalitātes muzeju projektiem. Latvijas muzeju piedāvājums ar katru gadu uzlabojas. Lielais pieteikumu skaits un konkurence vērtēšanas darbu padarīja grūtu, ļoti spraigu un piepildītu ar diskusijām. Tāpat tas arī vēlreiz apliecina šādas balvas nepieciešamību – pateicību Latvijas muzeju darbiniekiem par ieguldīto darbu, radošajām idejām un rūpīgo attieksmi pret savu apmeklētāju,” pauž LMB valdes priekšsēdētāja Zane Grīnvalde.

Visvairāk pieteikumu – 14 – tika saņemti nominācijā “Gada tematiskā izstāde”, kam seko nominācijas “Gada publikācija”, “Gada mākslas izstāde” un “Muzeja pieejamības projekts”- katra ar 12 pieteikumiem. Latvijas Muzeju biedrības gada balvas ietvaros apbalvojumi tiek pasniegti arī tādās nominācijās kā “Gada ekspozīcija”, “Gada ieguldījums nacionālo vērtību (krājuma) saglabāšanā”,  “Izglītojošs projekts muzejā”, “Muzeja inovācijas projekts”. Ņemot vērā muzeju pieaugošo aktivitāti komunikācijā ar sabiedrību, šogad pirmo reizi balva tiks pasniegta nominācijā “Gada mārketinga aktivitāte”. Pirmo reizi tiks pasniegta arī Latvijas Muzeju biedrības īpašā balva ar nosaukumu “Pamanīts!”, izceļot kāu īpašu sasniegumu, kas nav iekļuvis nevienā nominācijā. Savu specbalvu par starptautiskiem panākumiem pasniegs arī ICOM (International Council Of Museums) Latvijas Nacionālā komiteja.

Šogad žūrijā darbojās LMB valde: valdes priekšsēdētāja Zane Grīnvalde (Izglītojošā darba nodaļas vadītāja Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā), un LMB valde: Alberts Rokpelnis (Vēsturnieks Valmieras muzejā), Anna Balandina (Komunikācijas nodaļas vadītāja Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā), Ieva Priede (Galvenā speciāliste izglītojošā darbā Talsu novada muzejā), Zane Melāne (Galvenā krājuma glabātāja Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā), Kristīne Skrīvere (Cēsu Vēstures un mākslas muzeja vadītāja), Sandra Mackēviča (Direltora palīdze Latvijas Kara Muzejā), Rihards Sisojevs (Galvenais krājuma glabātājs Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejā), Daiga Dupate (Rīgas Stradiņa Universitātes vēstures muzeja vadītāja) un pieaicinātie eksperti: LMB revīzijas komisijas pārtāves Taiga Konkeviča (Galvenā krājuma glabātāja Latvijas Okupācijas muzejā) un Ināra Rumbiņa  (Ķekavas novadpētniecības muzeja vadītāja), kā arī Latvijas Republikas Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta Muzeju nodaļas vadītājs Jānis Garjāns un žurnāla “Ilustrētā Pasaules Vēsture” redaktore Aiva Lapiņa.

Starptautiskās Muzeju dienas svinības sāksies Jaņa Rozentāla Saldus vēstures un mākslas muzejā (Striķu iela 22, Saldus), kurā muzeju speciālisti tiks aicināti uz rīta kafiju un muzeja apskati, lai pēcāk dotos uz pasākuma galveno norises vietu - Oskara Kalpaka muzeja un piemiņas vietu “Airītes”, kur tiks godināti labākie muzeji un to projekti Latvijā pagājušajā gadā un norisināsies pikniks brīvā dabā.

Latvijas Muzeju biedrības galda balvas uzvarētāji saņems īpašu, mākslinieces Ilzes Dūdiņas balvu, kā arī naudas balvu, pateicoties pasākuma galvenajam atbalstītājam - VAS “Latvijas dzelzceļš”.

Latvijas Muzeju biedrība ir nevalstiska organizācija, kas uz brīvprātības principa apvieno 109 valsts, pašvaldīb, privātos un autonomos muzejus. Tā ir lielākā šāda veida organizācija Latvijā, kas izveidota ar mērķi pārstāvēt muzeju intereses un muzeju nozari Latvijā. Biedrības misija ir veicināt Latvijas muzeju nozares attīstību, lai stiprinātu tās kapacitāti un uzlabotu tās konkurētspēju, rīcībspēju un tēlu valsts un startautiskā līmenī.  

Zane Grīnvalde
Latvijas Muzeju biedrības valdes priekšsēdētāja
Tālr. 29418187
www.facebook.com/muzejilv
www.twitter.com/muzeji_lv

Latvijas Valsts prezidentam Raimondam Vējonim piedaloties atklāšanā, 28. un 29.jūnijā Valmierā norisināsies Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums. Tas ir Latvijas valsts simtgades programmas notikums.  Dalībniekiem būs iespēja tikties ar uzņēmējiem un profesionāļiem, kuri pieredzi guvuši, strādājot dažādos pasaules tirgos.

 

Foruma pirmajā dienā, 28.jūnijā, paneļdiskusijās pieredzē par ASV biznesa vidi dalīsies tādi globālajā tirgū zināmi nozaru eksperti kā “Merck KGaA Vācija” globālais mārketinga direktors Marcus Chen, “ECCO” izpilddirektors Nathan Christensen un “Michelin Global Services” pārstāvis Roberts Kukainis. Paneļdiskusiju vadīs ASV Federālās vēlēšanu komisijas ģenerālpadomes palīgs Pēteris Blumbergs.

Āzijas tirgu iepazīt ļaus Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvniecības vadītāja Singapūrā Lāsma Līdaka, “Ventures Internation Group” pārstāvis Olavs J.Ritenis, SIA “Primekss” valdes priekšsēdētājs Jānis Ošlejs, “Prinzip Design and Construct Haus” īpašnieks Mārtiņš Tuktēns, Latvijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Korejas Republikā Pēteris Vaivars un projektu vadītājs naftas un gāzes industrijās Andris Eimanis. Diskusiju vadīs Eiropas Komisijas Tulkošanas ģenerāldirektorāta vadītāja Valda Liepiņa.

Dalībniekam būs iespēja apskatīt tautsaimniecības izstādi, kā arī pirmās dienas noslēgumā paredzēta kontaktbirža.

Foruma otrajā dienā, 29.jūnijā, uzsvars tiks likts uz Latviju kā vietu biznesa uzsākšanai, attīstīšanai un izaugsmei. Paneļdiskusijās pieredzē dalīsies uzņēmēji, kuri izvēlējušies atgriezties Latvijā. Dalībniekiem būs iespēja dzirdēt “BlueOrange Bank” aktīvu pārvaldīšanas direktoru Paulu Miklaševiču un “Omnium Properties” uzņēmuma grupas galveno vadītāju Aleksi Karlsonu. Diskusiju vadīs zvērināts advokāts “Spigulis & Kukainiss” Matīss Kukainis.

Par ilgtspējīgu biznesu runās “Urban Earth Consulting AB” vides tehnikas un ilgtspējīgas pilsētas plānošanas konsultante Daina Millers-Dalsjö un “Latvijas Zaļā josta” projektu direktore Aija Caune. Šo paneļdiskusiju vadīs Upsalas Universitātes pētniece Dr.Med. Ieva Reine.

Arī otrajā dienā norisināsies tautsaimniecības izstāde. Savukārt foruma izskaņā paredzētas ekskursijas uz vairākiem Vidzemes uzņēmumiem. Veicot reģistrāciju, iespējams izvēlēties, kādus uzņēmumus vēlas apmeklēt: SIA “VALPRO” (metāla apstrādes uzņēmums), SIA “Daiļrade koks” (mēbeļu ražotne), SIA “Valmiermuižas alus” (alus darītava), SIA “Vidzemes Olimpiskais centrs” (sporta, SPA un ūdens multifunkcionālais centrs), SIA “Cosybed” (dzīvnieku mēbeļu ražotne), ZS “Zilūži” (lopkopība, piena produktu ražošana), SIA “Rūjienas saldējums” (saldējuma ražotne); SIA “Bauņu sēta” Naukšēnu vīns (vīna darītava), ZS “Adzelvieši” (kaņepju, kaņepju produktu ražošana), SIA “R Chocolate” (šokolādes ražotne), SIA “Pavasars” (koka karkasa māju ražotne), SIA “Santas rezidence” Villa Santa (viesnīca un restorāns), ZS “Kliģēni/ Dārznieks” (dārzeņu ražotājs, dārzniecība), SIA “Aloja-Starkelsen” (pārtikas produktu ražotājs, kartupeļu cietes ražotājs, produktu no kartupeļu cietes ražošana).

Foruma galvenā moderatore būs Ingrīda Kariņa-Bērziņa, Baltijas advokātu biroju apvienības COBALT partnere un intelektuālā īpašuma un informācijas tehnoloģiju prakses grupas vadītāja Latvijā. I.Kariņa-Bērziņa ir zvērināta advokāte Latvijā un ASV, pasniedzēja Stokholmas Ekonomikas augstskolā Rīgā un Rīgas Juridiskajā augstskolā. Viņa ir Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā un Ārvalstu investoru padomes Latvijā valdes locekle.

Aicinām savlaicīgi reģistrēties dalībai un sekot līdzi jaunākajai informācijai par foruma norisi portālā http://ieguldilatvija.lv/. Īpaši gaidīti interesenti, kuri saskata Latvijas produktu potenciālu eksportam un kuri vēlas iepazīt globālo uzņēmējdarbības vidi.

Foruma biļetes tirdzniecībā būs pieejamas līdz 10.jūnijam, savukārt līdz 25.maijam tās var iegādāties par izdevīgu cenu. Tajā iekļauta dalība forumā, kafija un pusdienas norises laikā un svinīgās vakariņas 28.jūnijā.

2018.gadā foruma norises vieta ir Valmiera. Enerģiska un moderna pilsēta, kura ir ne tikai Vidzemes ekonomiskais centrs un viena no Latvijas reģionu lielajām pilsētām, bet arī vieta ar nozīmīgu kultūras un vēsturisko mantojumu. Valmierā ir spēcīga un attīstīta rūpniecība, tā ir viena no zaļākajām pilsētām Latvijā ar ainavisku pilsētvidi Gaujas lokos.

Forumu organizē Pasaules Brīvo latviešu apvienība, Latvijas Republikas Ārlietu ministrija, Valmieras pilsētas pašvaldība un biedrība “Valmieras Attīstības aģentūra”.

Līdz šim forumi veiksmīgi noritējuši Rīgā (2013., 2015.), Melburnā (Austrālija, 2016.) un Čikāgā (ASV, 2017.). 

HANSA pilsētas ir izstrādājušas mobilās lietotnes “Explore HANSA”, lai ērti un nesteidzīgi varētu viesoties 9 apburošās Hanzas pilsētās: 6 Latvijas pilsētās – Cēsīs, Koknesē, Kuldīgā, Limbažos, Straupē un Valmierā, kaimiņos Igaunijas pilsētās Pērnavā un Vīlandē, kā arī Visbijā Zviedrijā.

Pilsētu apceļošana ir aizraujoša, bet reizēm var būt arī piņķerīga – jāatrod mājīgākā kafejnīca un piemērotākā naktsmītne, jāizveido svarīgāko apskates objektu saraksts un jāuzzina arī būtiskākie vēstures fakti. Mobilās lietotnes “Explore Hansa” sniedz vienuviet visu viesim nepieciešamo informāciju par pilsētu – vietas, pasākumi, maršruti, kafejnīcas, vietējo ražotāju veikaliņi un cita praktiska informācija. Mobilais ceļvedis piedāvā ceļotājiem uzzināt arī interesantus faktus par visu 9 pilsētu Hanzas laiku vēsturi.

Katrai pilsētai ir atsevišķa mobilā lietotne, kas pieejama vairākās valodās un piemērota gan Android, gan iOS ierīcēm. Ar izstrādāto lietotņu palīdzību var apciemot 6 Latvijas HANSA pilsētas, kas sniedz daudzveidīgus iespaidus, – Cēsis apbur ar iespaidīgo pils kompleksu, Koknesē var izstaigāt parku un piedalīties aizraujošā ekspedīcijā „Hanzas ceļi”, Kuldīgā var nogaršot pēc Hanzas laiku receptes ceptās magoņmaizītes, savukārt Straupes dabu un kultūrvēstures šarmu var izbaudīt velo maršrutā “Apkārt Straupei”. Turpat netālu esošā Valmiera aicina apmeklēt Gaujas stāvo krastu Sajūtu parku, bet Limbaži pārsteidz ar Dzīvā sudraba muzeja lielformāta sudraba skulptūrām, kas ir unikālas visā Eiropā. Ja plānota ciemošanās pie ziemeļu kaimiņiem igauņiem, tad mobilais palīgs “Explore Hansa” palīdzēs plānot festivālu pilsētas Vīlandes un piejūras brīvdienu paradīzes Pērnavas apmeklējumu. Arī viduslaiku Manhetenu – Visbiju Zviedrijā, kuras vecpilsēta neticami labi saglabājusi savu viduslaiku veidolu, – var iepazīt ar šīs lietotnes palīdzību. Pēc tam, kad mobilais palīgs lejupielādēts no atbilstošā lietotņu veikala, tas darbojas bezsaistē, tādējādi var plānot viesošanos un izstaigāt pilsētu, neizmantojot mobilos datus.

 

Lietotnes izstrādātas projektā "Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai” (HANSA), kurš tiek īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda Centrālās Baltijas programmas 2014.–2020. gadam atbalstu un kura mērķis ir stiprināt vēsturiskās Hanzas savienības vērtības. Projekts vieno 11 projekta partnerus no Latvijas, Igaunijas un Zviedrijas.

Vairāk par projektu lasiet šeit.

Sekojiet līdzi aktualitātēm arī projekta Facebook lapā un projekta mājaslapā!

Informāciju sagatavojusi:

Māra Sproģe, projekta HANSA sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 26488091.

Maijā noslēdzas Valmieras Viestura vidusskolas jauniešu Eko grupas “Viesturs” divus gadus ilgušais projekts “Tīrs ūdens – dabas delikatese ikvienam”. 8.maijā Valmieras Viestura vidusskolā notika noslēguma konference, kurā piedalījās projekta partneri no Francijas Valensjēnas Valencienne Canoe-kayak centra, kā arī par dabas jautājumiem ieinteresētie jaunieši no citām Valmieras skolām.

Projekta noslēguma konferenci atklāja Vidzemes Augstskolas docents, HESPI pētnieks un putnu vērotājs Andris Klepers. Viņš stāstīja par Latvijā sastopamajiem putniem, ļaujot jauniešiem aizdomāties par dabu kā cilvēka iedvesmas avotu. Valmieras Viestura vidusskolas 11.a klases jaunieši iepazīstināja konferences dalībniekus ar saviem pētījumiem par zem skolas esošajām āderēm, skaidroja to ietekmi uz būvēm un cilvēka veselību. Jaunieši no Valmieras 2.vidusskolas konferencē aktualizēja ar ūdens ekosistēmām saistītas problēmas.

Bija pavadīta spraiga dabas pētījumu aktivitāšu nedēļa. Tās laikā Eko grupa “Viesturs” un projekta delegācija no Francijas interaktīvās nodarbībās dabas izglītības centrā “Ziemeļvidzeme” guva zināšanas un praktiskās iemaņas pētījumiem dabā, iepazīstot Salacas un Baltijas jūras bioloģisko daudzveidību. Projekta partneri, fotografējot, filmējot, strādājot ar augu un dzīvnieku noteicējiem, iepazina arī Gaujas ekosistēmu posmā no Cēsīm līdz Līgatnei.

Projekta partneri pastāstīja par savu vides projektu “Along the Scheldt (L’ Escaut)”. Šelda jeb Esko ir upe, kas šķērso Franciju, Beļģiju un Nīderlandi. Kopējais garums — 350 km. Upe sākas Francijā, tek caur Beļģiju, Nīderlandi un ietek Ziemeļjūrā. Esko upei ir ļoti liela nozīme Valensjēnas dzīvē, tāpēc, īstenojot projektu, jaunieši aicina par to rūpēties. Darbojoties kanoe airēšanas klubā, jaunieši regulāri rīko talkas Valensjēnas kanālos, kas saistīti ar Esko, un vāc ūdenī un kanālu krastos nokļuvušos atkritumus. Tāpat viņi pēta bioloģisko daudzveidību, seko līdzi tās izmaiņām, iesaista līdzcilvēkus un tādējādi popularizē videi draudzīgu un atbildīgu dzīvesveidu.

Projekta ietvaros Valensjēnā Francijā 2017.gada aprīlī viesojās arī Valmieras Viestura vidusskolas Eko grupas “Viesturs” jauniešu delegācija ar skolotāju Ilgu Verovkinu. Arī viesturieši tika iesaistīti atkritumu vākšanas talkā un ūdens bioloģiskā sastāva izpētē. Noslēguma konferencē jaunieši apstiprināja, ka šajā Francijas rūpnieciskajā pilsētā ūdens kanālos ir nonākuši lieli sadzīves atkritumu apjomi un ķīmiskais piesārņojums.

Konferencē Eko grupas “Viesturs” jaunieši dalījās pieredzē par savām aktivitātēm 14.Eiropas Jauniešu Ūdens parlamentā Itālijā Rovereto, atzīstot, ka dalība Ūdens parlamentā ne tikai izglīto par vides un ūdens aizsardzības jautājumiem, bet attīsta arī pilsoniskās līdzdalības kompetences.

Eko grupas “Viesturs” darbības mērķis ir izglītot jauniešus ūdens aizsardzības jomā. Darbojoties pašu rakstītajā un ieviestajā projektā “Tīrs ūdens – dabas delikatese ikvienam”, kas īstenots sadarbībā ar dabas izglītības centru “Ziemeļvidzeme”, ir notikušas arī mācības “Jaunietis tīram avotam, upei, jūrai” Salacgrīvā. Sadarbībā ar dabas izglītības centriem “Vecupītes” un “Ziemeļvidzeme” Valmieras Viestura vidusskolā bijušas interaktīvas izstādes par sikspārņiem un Latvijas zivīm. Jaunieši vecumā no 13 līdz 17 gadiem ir piedalījušies ūdens kvalitātes noteikšanā Gaujas krastos. Ekoskolas jaunieši ir braukuši arī izglītojošās ekskursijās uz dabas izglītības centru “Ziemeļvidzeme” un 2018.gada Pasaules ūdens dienā 22.martā sadarbībā ar Ekoskolām – Valmieras 2.vidusskolu un ZAĻO SKOLU – tika organizētas interaktīvas izglītojošās nodarbības.

Projekta “Tīrs ūdens – dabas delikatese ikvienam” ieviešanu finansēja Šveices Konfederācija, Starptautiskais ūdens sekretariāts (International Secretariat for Water) un Eiropas Solidaritāte Ūdenim (Solidarity Water Europe).

Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā
Tālr.: 64210682; 26495997

Latvijas ES programmas „Eiropa pilsoņiem” informācijas punkts sadarbībā ar Lietuvas un Igaunijas ES programmas „Eiropa pilsoņiem” informācijas punktiem no 29. līdz 30.jūnijam organizē divu dienu partnerības veicināšanas semināru „Baltics Networking Brunch” Siguldā un Cēsīs.

Pasākuma mērķis ir veidot sadarbības iespējas nākotnē starp dažādām organizācijām un pašvaldībām, to iestādēm. Pasākums notiek vienā laikā ar ikgadējo sarunu festivālu „Lampa” (https://www.festivalslampa.lv/lv).

Dalībnieki ir aicināti piedalīties partnerības veicināšanas sesijā un pēc tās apmeklēt arī pašu festivālu „Lampa”, kas būtu labs ieguvums organizācijas kapacitātes stiprināšanai un starptautiskās pieredzes iegūšanai.
Partnerības veicināšanas pasākums ļaus iepazīstināt savu organizāciju un iepazīt citas organizācijas no Lietuvas un Igaunijas iespējamo kopīgo iniciatīvu realizēšanā.
Lai piedalītos partnerības veicināšanas pasākumā, lūdzam aizpildīt pieteikuma anketu angļu valodā ŠEIT

Pieteikšanās termiņš – 2018.gada 28.maijs

Pēc pieteikšanās termiņa beigām ES programmas „Eiropa pilsoņiem” Baltijas valstu informācijas punkti, izvērtējot aizpildītās pieteikuma anketas, atlasīs semināra dalībniekus un paziņos rezultātus visiem dalībniekiem, nosūtot informāciju uz pieteikumā norādītajiem e-pastiem.

Partnerības veicināšanas pasākums norisināsies 29.jūnijā viesnīcā „Santa” (http://www.hotelsanta.lv/) Siguldā un 30.jūnijā Cēsu pils semināru zālē (http://cesupils.lv/ ).
Latvijas dalībniekiem ir iespēja pievienoties uz pasākumu Siguldā lietuviešu un igauņu delegācijai 29.jūnija pēcpusdienā, ap plkst.16:30 izbraukšanā no Rīgas. (Vieta tiks precizēta un to varēs noskaidrot no ES programmas „Eiropa pilsoņiem” informācijas punkta, tel. 67330228, e-pasts: Agnese.Rubene PIE km.gov PUNKTS lv ). Tiks arī nodrošināts transports (30.jūnija rītā) no Siguldas uz Cēsīm. Atgriešanās (30.jūnijā) no Cēsīm uz Rīgu ar lietuviešu un igauņu delegāciju tiek plānota ap plkst. 16:00.

Dalībnieki var arī paši organizēt savu ceļošanas veidu, ņemot vērā, ka transporta izdevumi būs jāsedz no saviem līdzekļiem.

Tā kā semināra programma ir paredzēta divām dienām, tad dalībniekiem, ir iespēja pieteikties uz naktsmītni viesnīcā Siguldā. Viesnīcas izdevumus par vienu nakti (29.-30.jūnijs) segs Lietuvas un Igaunijas ES programmas „Eiropa pilsoņiem” informācijas punkti.

Detalizēts uzaicinājums un pasākuma apraksts pieejams ŠEIT

Kontaktinformācija Latvijā:
ES programmas informācijas punkts Latvijā
Agnese Rubene
Tel. 67330228
E-pasts: Agnese.Rubene PIE km.gov PUNKTS lv

Cēsu Mākslas festivāls šogad notiks no 22. jūlija līdz 26. augustam. Festivāla īpašais notikums būs LR3 “Klasika” raidījuma TĪRKULTŪRA veidotā 36 stundu dzīvā skaņas instalācija “Negaidītie avoti”/Unexpected Sources ar inteliģentā amerikāņu retrofutūrista Džona Mausa uzstāšanos, neklasificējamo ambientās mūzikas pārdefinētāju Visible Cloaks performanci, sintīpopa skaņu mākslinieka Motion Graphics interneta sapni, fascinējošā itāļu bundzinieka Andrea Belfi un citu pasaulē un Latvijā atzītu mākslinieku dzīvajām performancēm, kas norisināsies 27.–29. jūlijā pilnīgi jaunā norises vietā. Gaidāma atkalsatikšanās ar mūsu laikmeta videomākslas ikonu Džeimsu Beningu, būs skatāmas sezonas nozīmīgākās teātra izrādes. Tam līdzās arī klasiskas vērtības – Cēsu Pils parka estrādes lielkoncerts ar šobrīd pasaulē atzīto latviešu operdīvu Marinu Rebeku un diriģentu Karelu Marku Šišonu.

“Sekojot 10. festivāla solījumam festivāla dominanti katru gadu mainīt no mūzikas uz vizuālo mākslu, šogad tiks apspēlēta vizuālās mākslas tēma. Esam pieaicinājuši jaunu programmas veidotāju komandu, kuriem dota pilna brīvība radošajās izpausmēs. Tie ir viens no Latvijas Radio 3 “Klasika” laikmetīgās mūzikas pārraides TĪRKULTŪRA veidotājiem Rolands Pēterkops un arhitekts Austris Mailītis, kuri iecerējuši audiovizuālu instalāciju ar dzīvām sesijām. TĪRKULTŪRAS skaņas instalācija iedzīvinās jaunu vietu Cēsīs – Lenču ielu 6. Amerikāņu režisora un mākslinieka Džeimsa Beninga īpašu personālizstādi veido Žanete Skarule, kas savulaik uz Cēsīm atvedusi avangarda ikonu Jonu Meku. Cēsu Mākslas festivāls turpina eksperimentēt, saglabājot izcilību,” par šī gada festivāla iecerēm stāsta tā direktors Juris Žagars.

TĪRKULTŪRA Cēsu Mākslas festivālā pārtaps tīrā, baltā telpā, kur ieraudzīt vēl neredzamo – kā izskatās mūzika vizuālās mākslas valodā un kur žanru un mediju mijiedarbībā parādās tīrais talants un dzīva jaunrade. Instalācijas programmā spilgtas skaņu un vizuālas pieredzes: avangarda mūzikas intelektuālis Džons Maus ar emocionālām un nobriedušām kompozīcijām, ko caurstrāvo drosme un iedvesmojoša inteliģence; audiovizuālo performanču mākslinieki Visible Cloaks ar elektroniskās mūzikas ceļojumiem telpā un laikā īpašā sadarbībā ar video mākslinieci Brennu Mērfiju; sintīpopa un interneta sapņu meistars Motion Graphics, kas savā praksē izmanto programmētus instrumentus, atdarinot akustiskos, piemēram, klarnetes un marimbas; elektroakustiskās mūzikas komponists un eksperimentālās mūzikas meistars Andrea Belfi, kurš savij akustisko un elektronisko bungu skanējumu, radot enerģētiskas un hipnotiskas skaņu ainavas; dīdžejs un mūzikas producents Kolins Džonko no Francijas, amerikāņu kino mākslinieks Džeimss Benings un daudzi citi, kuru vārdi tiks izziņoti jūnijā.

Festivāla vizuālās mākslas programmā šogad gaidāma atkalsatikšanās ar Džeimsu Beningu, kura lielformāta instalācija FAROCKI atklāja festivāla programmu 2016. gada vasarā. Džeims Benings uzskatāms par vienu no fascinējošākajām personībām ASV neatkarīgā kino laukā kopš 20. gadsimta 70. gadiem. Viņš savu daiļradi un dzīvi, līdzīgi kā avangarda kino pionieris Džons Meks, kurš Cēsīs viesojās 2014. gadā, veltījis jaunu formu, satura un tēmu meklējumiem.

Turpinot iepazīt spilgtā amerikāņu mākslinieka daiļradi, šovasar Cēsīs būs skatāma Beninga izstāde un kino programma, kā arī notiks tikšanās ar pašu mākslinieku. Izstādē būs skatāms projekts “Divas būdas” (Two Cabins) – dabiska lieluma arhitektūras modeļi, kas kopš 2014. gadā Hamburgā notikušās personālizstādes Decoding Fear apceļojuši vairākus pasaules muzejus un galerijas.

Tāpat ekspozīcijā iekļauta jauna fotogrāfiju sērija no projekta “31 draugs” (Thirty-one Friend, 2015), kas bija veltīts Beninga draugiem un laikabiedriem – spilgtām personībām mākslas un kino nozarē. Savukārt TĪRKULTŪRAS instalācijas laikā redzēsim Beninga 52 filmu izlasi, kas tapušas pagājušajā gadā projekta “52 filmas” (52 Films) ietvaros.

Festivāla vizuālās mākslas programmu papildinās jaunās fotogrāfes Ievas Raudsepas autorprojekts “Cik labi vien vari!”, kas pievēršas nacionālās identitātes un deviņdesmito gadu sākumā dzimušās paaudzes problemātikai, un notiks lauku sētas “ Skujas” dārzā – īpašumā, kas atrodas Amatas novadā, Gaujas Nacionālajā parkā. Fotogrāfijas papildinās Ievas Raudsepas rakstīts teksts un performance/teksta lasījums.

22. jūlijā notiks tradicionālais festivāla lielkoncerts Cēsu Pils parka estrādē. Galā koncerta Salut d’amour viesi būs viena no spožākajām starptautiskajām latviešu operzvaigznēm Marina Rebeka un izcilais Karels Marks Šišons pie Latvijas Festivāla orķestra diriģenta pults. Koncertu muzikāli caurvīs mīlestības tēma – Marinas Rebekas sniegumā skanēs R. Vāgnera, P. Čaikovska, S. Prokofjeva skaņdarbi, bet koncerta īpašais brīdis būs Jāņa Mediņa slavenās “Ārijas” no Trešās orķestra svītas atskaņojums par godu valsts simtgadei. Šo latviešu simfoniskās mūzikas simbolu jaunā veidolā licis pieredzējušais Liepājas diriģents un aranžētājs Jēkabs Ozoliņš – starp orķestra instrumentiem viņš ieaudis vokalīzi sievietes balsij, ko jaunās versijas pirmatskaņojumā izpildīs Marina Rebeka. Koncerts Salut d’amour notiek sadarbībā ar koncertzāli “Cēsis”, Cēsu Kultūras un tūrisma centru, festivālu ŠALC, biedrību “Laba mūzika” un ir iekļauts Latvijas simtgades kultūras programmas koncertciklā “Dzimuši Latvijā”.

Cēsu Mākslas festivāls piedāvās arī jau skatītāju iemīļoto Grand Prix teātru izrāžu skati, ko, kā jau katru gadu, veido pieredzējusī teātra kritiķe Silvija Radzobe. Atzīmējot latviešu animācijas klasiķu Rozes Stiebras un Andra Bērziņa pagājušā gada nogalē saņemto Nacionālo kino balvu “Lielais Kristaps” par mūža ieguldījumu, festivāls aicinās uz īpašu Rozes Stiebras veidotu latviešu animācijas un leļļu filmu izlasi.

Turpinot aizvadīto gadu veiksmīgo pieredzi, arī šogad notiks SEB stipendiātu izstāde – koncertzālē “Cēsis” būs skatāmi Latvijas Mākslas akadēmijas diplomandu darbi. Savukārt festivāla ilggadējais partneris Latvijas Mobilais Telefons nodrošinās tiešraides vietnē LMT Straume no spilgtākajiem festivāla notikumiem.

 

Pilna festivāla programma tiks izziņota jūnija sākumā. Pārdošanā jau pieejamas biļetes uz lielkoncertu Cēsu Pils parka estrādē.

 

Līdz 31. maijam “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv. biļetes uz TĪRKULTŪRAS 36 stundu instalāciju “Negaidītie avoti”/Unexpected Sources piedāvājam par demokrātisku cenu – EUR 15.

 

12. Cēsu Mākslas festivāls notiek ar patrona SEB bankas, vadošā telekomunikāciju operatora un festivāla ģenerālsponsora LMT, mākslas mecenāta SIA Alfor, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Valsts Kultūrkapitāla fonda, koncertzāles “Cēsis” un Cēsu novada domes atbalstu.

 

 

Informāciju sagatavojusi:

Egija Saļņikova

Cēsu Mākslas festivāla sabiedrisko attiecību vadītāja

Tālr. 26171151

Sestdien, 2. jūnijā, pirmo reizi norisināsies Vidzemes izgudrojumu un inovāciju festivāls "Minox". Tas notiks Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Cēsu filiālē, Piebalgas ielā 3.

Festivāla apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar izgudrojumiem un inovācijām, kas tapuši Vidzemē, klātienē tikties ar to autoriem un uzzināt par izgudrojumu tapšanas gaitu - no idejas līdz pat pirmajam prototipam.

Savus projektus demonstrēs individuālie izgudrotāji, augstskolas, inovatīvie uzņēmumi, jaunieši un skolēni. Izstādē varēs apskatīt gan inženiertehniskus risinājumus iekārtu projektēšanā, videi draudzīgus būvniecības metodes, tehniskus palīglīdzekļus cilvēkiem ar redzes traucējumiem un kustību ierobežojumiem, inovācijas medicīnā, kā arī inovācijas, kas saistītas ar 3D vizualizāciju.

Pasākuma laikā jaunākajiem izstādes dalībniekiem būs iespēja radoši izpausties un gūt iemaņas izgudrotājdarbībā dažādās darbnīcās.

Festivālu organizē RTU Cēsu filiāle ar Cēsu novada domes atbalstu. Festivāls tiek īstenots Latvijas Izgudrotāju biedrības, Biedrības «Connect Latvija» un Latvijas Zinātņu akadēmijas starptautiskā izgudrojumu un inovāciju izstādes "Minox 2018" ietvaros. Izstāde "Minox 2018" tiek rīkota, lai popularizētu izgudrotājdarbību Latvijas sabiedrībā, kā arī veicinātu izgudrojumu valorizāciju un izmantošanu tautsaimniecībā. Izstāde ir vieta, kur jaunie un pieredzējušie izgudrotāji var parādīt savus jaunākos izgudrojumus un izgudrojumu idejas plašākai auditorijai brīvā atmosfērā.

Vidzemes izgudrojumu un inovāciju festivāls "Minox" norisināsies RTU Cēsu filiālē, Piebalgas ielā 3, no plkst. 10 līdz 18.

 

Papildu informācija:

Gina Mata

Vidzemes MINOX projektu vadītāja

Tālr. 27055177

E-pasts: ginamata PIE inbox PUNKTS lv

 

Informāciju sagatavojusi:

Sandra Salmiņa

RTU Cēsu filiāles

Sabiedrisko attiecību vadītāja

Tālr. 29464622

E-pasts: Sandra.Salmina PIE rtu PUNKTS lv

Skrējiensoļojumam Rīga–Valmiera, saukts arī par “Gladiatoru pastaigu”, šogad starts pie Brīvības pieminekļa Rīgā tiks dots 22. jūnijā plkst. 24.00. Finišējot pie Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcas 23. jūnijā, Mildas sveicienu Sīmanim nodos pusotrs simts dalībnieku.

Tas ir garākais ultramaratons Latvijā un labdarības skriešanas sacensības. Šogad 107 kilometrus garā skrējiena dalībnieki un brīvprātīgie palīgi līdzekļus vāc piecgadīgai vidzemniecei Kristai. Viņa ir skrējiensoļojuma sargeņģelis, pieskatot katra domas un palīdzot vājuma brīžos, kad vienā no īsākajām gada naktīm dalībnieki uz šosejas “izkāps” ārpus ierastās komforta zonas.

Līgo dienā uzzināsim, vai Latvijas taku skriešanas izlases līderiem Andrim Ronimoisam un Anetei Švilpei izdosies labot trases rekordu. Vīriem kopš 1992. gada joprojām nepārspēts ir Georgs Jermolajevs (08:01:38), savukārt sieviešu konkurencē rekordu pērn sasniedza lietuviete Viktorija Tomaševičiene (10:31:07).

Organizatori aicina pieteikties brīvprātīgos palīgus ultrataka.lv, tā būs arī iespēja piedalīties izlozē nākamā gada dalībai 107 kilometru skrējienā ar pirmo starta numuru. Vien jāatceras, ka #KliņķisAsarāmNetic.

Aicinām līdzjutējus sagaidīt skrējiena dalībniekus Valmierā. Jāpiemin, ka 23. jūnijā laukumā pie Sv. Sīmaņa baznīcas ar nelielu akustisko koncertu uzstāsies arī grupa “Riga Reggae”.

Vēsturiskais skrējiens, kam ir arī sava loma Latvijas neatkarības atgūšanā, risinājās 1989.–1993. gados, atjaunots tika 2014. gadā. Ultramaratona pamatvērtības kopš 1989. gada nav mainījušās – starts pusnaktī pie Brīvības pieminekļa zem Mildas zvaigznēm un finišs pie Sv. Sīmaņa baznīcas. Nemainīgs palicis arī uzraksts “Brīvību Latvijai” pie dalībnieku numuriem.

Sacensības rīko biedrība "Ultrataka" sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību, Ziedot.lv rehabilitācijas centru “Poga” un Latvijas Vieglatlētikas savienību.

Vairāk informācijas facebook.com/ultrataka.lv.

 

Informāciju sagatavojusi:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Mob. tālr.:26443410

2. jūnijā  plkst. 11:00–17:00 Jaunpiebalgas un Vecpiebalgas novadu tūrisma objektu saimnieki un tūrisma informācijas punkti aicina pavadīt dienu gleznainajā Piebalgas pusē un piedalīties akcijā „Tava diena Piebalgā”. Piebalgas puses ciemiņiem un arī pašiem piebaldzēniem tā ir iespēja iepazīt tūrisma piedāvājumu, labi pavadīt laiku un gūt pozitīvus iespaidus vasarīgā Piebalgā, lai varbūt atgrieztos vēl un vēl.

Akcijas organizatori aicina ikvienu interesentu apceļojot 14 Piebalgas tūrisma objektus, baudīt piebaldzēnu viesmīlību, iesaistīties īpaši sagatavotās aktivitātēs, krāt zīmodziņus dalībnieku kartēs un noslēgumā piedalīties balvu izlozē.

Akcijas objekti: Jaunpiebalgas izstāžu zāle „Velves”, Gaujas fonds, stādu audzētava „Vidzemes ceriņi”, Jaunpiebalgas kupolmājas, Skrāģu krogs un Baņutas muzejs , Balto darbu darbnīca, Vanagkalns, viesu māja “Saknītes”, saimniecība „Piebalgā ievākts medus”, Dzērbenes pils un Zemenītessniegā, Apšu baznīca ,Taurenes novadpētniecības muzejs, Antona Austriņa muzejs “Kaikaši”.

Reģistrēties akcijai un dalībnieka karti varēs saņemt akcijas dienā no plkst. 11:00 - 15:00 Jaunpiebalgas kultūras nama fojē, Vecpiebalgas novada pašvaldības ēkā un Dzērbenes pilī.

Plkst. 18:00 akcijas noslēgums pie Vecpiebalgas muižas - koncerts un balvu izloze. Muzicēs Toms Ņizins. Būs iesējams apskatīt Piebalgas Porcelāna galeriju un iegādāties to produkciju. 

 

Vairāk informācijas: www.vecpiebalga.lv facebook/Vecpiebalgasnovads  

 

 

Informāciju sagatavojusi: Laura Prūse , Vecpiebalgas novada tūrisma speciāliste , t. 26127653

2018. gada 30. maijā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards pasniedza ministrijas novērtējuma balvu un zelta diplomu Smiltenes novada pašvaldībai un Smiltenes valsts un pašvaldības vienotajam klientu apkalpošanas centram (VPVKAC). Apbalvojumu “Labākais vienotais klientu apkalpošanas centrs reģionālās nozīmes valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru grupā” saņēma Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Gints Kukainis un VPVKAC vadītāja Jūlija Egle.

Svinīgā balvas un diploma pasniegšanā, kas norisinājās novada domē, ministrs Kaspars Gerhards uzsvēra, ka reģionālie klientu apkalpošanas centri nodrošina būtisku valsts un pašvaldību funkciju – informācijas un pakalpojumu sniegšanu kā iedzīvotājiem, tā arī uzņēmējiem: „Valsts un pašvaldības iestādēm ir jābūt viegli pieejamām un sasniedzamām ikvienam. Iedzīvotāji un uzņēmēji, izmantojot klientu centru sniegtās iespējas – „vienas pieturas aģentūru”, var taupīt laiku un resursus, saņemot visu nepieciešamo vienuviet. Ir redzams, ka iedzīvotāji šo iespēju aktīvi izmanto – šī gada maijā klientu centros tika apkalpoti vairāk nekā 150 tūkstoši cilvēku. Lai novērtētu un izceltu to, cik sabiedrībai svarīgu darbu veic klientu centri, šogad pirmo reizi mēs pasniedzam Izcilības balvu labākajiem.

Ministrs Kaspars Gerhards norādīja arī uz Smiltenes novada pozitīvajiem sasniegumiem: „Smiltenes pašvaldības loma Latvijas reģionu attīstībā ir ievērojama – redzams, ka Smiltene kļūst par nopietnu attīstības centru, veidojot attīstības trīsstūri kopā ar Valmieru un Cēsīm. Esmu gandarīts, ka Smiltenes novads aktīvi izmanto Eiropas Savienības fondu atbalsta iespējas, īstenojot jau vairāk nekā 50 sabiedrībai nozīmīgus projektus. Tiek veikta ceļu infrastruktūras pilnveidošana, arī lauku ceļu atjaunošana, uzņēmējdarbības veicināšana, kā arī citi pilsētvides sakārtošanas un pašvaldības iedzīvotāju labklājības veicinoši pasākumi. Tas uzskatāmi parāda to, ka kopīgiem spēkiem, sadarbojoties valstij un pašvaldībām, ir iespējams veidot Latvijas reģionus ar gaišu nākotni, kur ikviens iedzīvotājs saņem iespējami labākos pakalpojumus un atbalstu kā no valsts, tā arī no savas pašvaldības.

Smiltenes novada pašvaldības mērs Gints Kukainis: “Augsti novērtēju sadarbību ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru un ministrijas speciālistiem. Pateicoties šai pozitīvajai sadarbībai, mēs esam spējuši nodrošināt pašvaldības attīstību un sabiedrībai nozīmīgu projektu īstenošanu, izmantojot dažādus pieejamos atbalsta fondus. Arī turpmāk mēs aktīvi sadarbosimies ar ministriju, lai turpinātu jau uzsāktos darbus, kā arī veidotu jaunus projektus mūsu iedzīvotāju labklājības veicināšanai un reģiona izaugsmei!

Smiltenes novada VPVKAC sniegta lielākā daļa no visos reģionālās nozīmes VPVKAC sniegtajiem pakalpojumiem. Smiltenes novada VPVKAC stiprā puse ir VSAA pakalpojumu sniegšana daudzveidīgos kanālos – digitāli, telefoniski, klātienē. Lielākā daļa (71 %) Smiltenes novada VPVKAC sniegto pakalpojumu ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pabalstu pieteikumi, 13 % pakalpojumu bijuši valsts iestāžu konsultācijas, 16 % no visām konsultācijām ir bijušas konsultācijas par Latvija.lv pieejamajiem e-pakalpojumiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija VPVKAC projekta ieviešanu uzsāka 2015. gadā, un gada noslēgumā tika atvērti jau 56 klientu centri visā Latvijā. Savukārt 2017. gada izskaņā kopējais klientu centru skaits sasniedza jau 72. Turklāt 2018. gada laikā plānots atvērt vēl četrus klientu centrus, lai teju visus Latvijas reģionos „vienas pieturas aģentūras” VPVKAC būtu pieejamas.

VPVKAC izveide ir mērķtiecīgs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas virzītās politikas rezultāts, lai iedzīvotājiem padarītu ērtāku un pieejamāku publisko pakalpojumu saņemšanu.

 

Informāciju sagatavojusi:

Santa Vaļuma

Ministra padomniece

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Tālr. 20222000

E-pasts: santa.valuma PIE varam.gov PUNKTS lv

www.varam.gov.lv

Valmieras novada fonds sadarbībā ar Kultūras ministriju atkārtoti izsludina projektu konkursu romu tautības integrācijas un kultūras projektiem Vidzemē. Pieteikumi jāiesniedz līdz 26. jūnijam, projektus varēs īstenot no jūlija līdz decembrim.

Projektu konkurss “Mazākumtautību iniciatīvas Vidzemē” tika rīkots jau martā. Tika saņemti un atbalstīti divi slāvu un ebreju projekti Valmierā un Alūksnē. Taču romu integrācijas jomā neviens pieteikums netika saņemts, tāpēc atlikušie 2000 eiro šobrīd pieejami tieši šai mērķgrupai. Konkursu finansē Kultūras ministrija no Latvijas valsts budžeta.

Konkurss paredzēts, lai ļautu romu tautības biedrībām saglabāt un izkopt savas tautas identitāti un kultūras mantojumu. Rosinām domāt par aktivitātēm, kas ar romu kultūru ļauj iepazīties arī latviešiem un pēc iespējas plašākai sabiedrībai.

Pieteikumu iesniegšanas termiņš ir 26. jūnijs. Pilna informācija, konkursa nolikums un pieteikumu veidlapas pieejamas Valmieras novada fonda mājas lapā www.vnf.lv sadaļā “Īsteno ideju”.

Ar Kultūras ministrijas atbalstu projektu konkursi Vidzemes nevalstiskajām organizācijām notiek jau piecus gadus. Šogad 10. maijā tika dota zaļā gaisma un piešķirti 22 tūkstoši eiro 10 projektiem. Vēl līdz 2018. gada beigām fonds arī turpina sniegt bezmaksas NVO konsultācijas juridiskajos un grāmatvedības jautājumos.

 

 

Informāciju sagatavojis:

Ansis Bērziņš, VNF valdes priekšsēdētājs

Tālrunis: 26136756, 64281792; e-pasts: ansis.berzins PIE vnf PUNKTS lv">ansis.berzins PIE vnf PUNKTS lv

http://www.vnf.lv

Mums latviešiem ir tāds teiciens “ratus taisi ziemā, bet ragavas kal vasarā”. Nedaudz vairāk kā pirms mēneša beidzās apkures sezona, un, neraugoties uz šī brīža svelmaino laiku, Alūksnes novada pašvaldība domā par iespējām, kā ēkās uzlabot centralizēto siltumapgādi. Kopā ar Vidzemes plānošanas reģionu Alūksnes pirmskolas izglītības iestādē “Pienenīte” jau rudenī tiks vērtēti nepieciešamie uzlabojumi esošajā centralizētajā siltumapgādes sistēmā un bērnudārza potenciāls ieviest zemas temperatūras centralizēto siltumapgādi.

Bērnudārzs ir tā vieta, kurā bērns iegūst pirmās zināšanas, kļūst patstāvīgāks un apgūst saskarsmes prasmes ar citiem. Liela dienas daļa tiek pavadīta iekštelpās, rotaļājoties, veicot dažādus individuālos un grupu darbus, ieturot maltītes, kā arī atpūšoties. Iekštelpu klimats ir būtisks, lai bērns šajās telpās justos ērti un varētu pilnvērtīgi darboties. Vidzemes plānošanas reģiona pilotvieta projektā “Zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes sistēmas tehnoloģijas” (LowTEMP) būs Alūksnes novada pašvaldības pirmskolas izglītības iestāde “Pienenīte”.

Foto: PII "Pienenīte" Alūksnē

Jau vairāk kā mēnesi katrā grupiņā ir uzstādīti temperatūras un mitruma mērītāji, kā arī viens CO2 mērītājs sporta zālē. Tā ir Alūksnes pilsētas siltumapgādes uzņēmuma A/S “SIMONE” pašu iniciatīva sekot līdzi šiem datiem un tos analizēt. “Mēs kā centralizētās siltumapgādes uzņēmums Alūksnē esam sociāli atbildīgs uzņēmums un esam priecīgi par iespēju piedalīties "LowTEMP" projektā. Šī gada pavasarī sākām “Pienenīte” telpās ievākt datus, lai tos vēlāk varētu izmantot reālu risinājumu pielietošanai un siltumenerģijas patēriņa samazināšanai. Pašlaik veicam konsultācijas ar pirmskolas izglītības iestādes vadību par datu monitoringu un to, lai paši tās iemītnieki apjaustu tās ēkā notiekošos procesus,” stāsta A/S "SIMONE" valdes loceklis Mārtiņš Kaļva.

Foto: Temperatūras un mitruma mērītājs grupiņā "Mārītes". "Bērni domā, ka tas esot palaidnību mērītājs," smejoties mums stāsta "Pienenīte" vadītāja Ārija Driņina.

Bērnudārzā “Pienenīte” ir septiņas grupas, un tajā mācās ap 140 bērni. Bērnudārza vadītāja Ārija Driņina Vidzemes plānošanas reģionam neslēpj savu prieku par bērnudārzu kā pilotvietu "LowTEMP"projektā. “Mēs, piedaloties šajā projektā, saskatām iespēju ietaupīt līdzekļus, samazināt enerģijas patēriņu bērnudārza ēkā, un, iespējams, pat ietaupītos līdzekļus izmantot citiem mērķiem.” 

Tāda pati nostāja ir arī Alūksnes novada pašvaldībai, kas jau "LowTEMP" projekta sākumā izrādīja lielu interesi piedalīties. “Ja tik tiešām mums izdotos šī projekta ietvaros atrast vēl veidus, kā optimizēt enerģijas patēriņu un ietaupīt, tad šie rezultāti noteikti būtu lietderīgi arī citām izglītības iestādēm, to vadītājiem un apsaimniekotajiem. Turklāt, šis varētu būt pirmais atspēriena punkts, lai izvērtētu atsevišķa speciālista nepieciešamību mūsu novadā, kas varētu apsekot visus mūsu īpašumus un ēkas, ievākt un analizēt enerģijas patēriņa datus, un atbilstoši tiem rast risinājumus, lai samazinātu enerģijas patēriņu un ietaupītu finanšu līdzekļus,” uzsver Alūksnes novada pašvaldības Īpašumu nodaļas vadītājs Ingus Berkulis.

Ņemot vērā A/S “SIMONE” ievāktos datus laikā, kad nav pieslēgta apkure, Vidzemes plānošanas reģions "LowTEMP" projekta ietvaros jau šī gada rudenī bērnudārza “Pienenīte” telpās testēs bērnudārza potenciālu ieviest zemas temperatūras siltumapgādi.

Par "LowTEMP" projektu:

Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam ietvaros Vidzemes plānošanas reģions kopā ar partneriem no deviņām Baltijas jūras reģiona valstīm, tostarp Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūtu un Gulbenes novada domi, īsteno projektu "Zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes sistēmas tehnoloģijas Baltijas jūras reģionam“ ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Eiropas kaimiņattiecību instrumenta atbalstu. "LowTEMP" mērķis ir paaugstināt energoefektivitāti, veicinot enerģētikas jomā iesaistīto valsts un privātā sektora dalībnieku zināšanas par zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes sistēmu plānošanu, uzstādīšanu un pārvaldību. Par projektu „LowTEMP" vairāk lasiet Vidzemes plānošanas reģiona mājaslapā.

Papildu informācija: Līga Puriņa - Purīte, projekta "LowTEMP" vadītāja, Vidzemes plānošanas reģions, liga.pp PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. +371 29214024

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, baiba.norberte PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 28752793, www.vidzeme.lv

Pašvaldības aģentūra “Līgatnes novada Kultūras un tūrisma centrs” sadarbībā ar fotomāksliniekiem Jāni Pešiku un Vitu Meieri veido līgatniešu veltījumu Latvijai simtgadē -  mākslas fotogrāfiju izstādi “Pasaki Līgatne”, kuru atklās Līgatnes kultūras namā, 3.jūnijā plkst. 18:00. Fotogrāfijas tapušas trīs meistarklašu ciklā: “Pamani Līgatni”,  “Piedzīvo Līgatni” un “Pasaki Līgatni”, kurās piedalījās aktīvi Līgatnes novada iedzīvotāji.

Sekojām rīta saulei un apsarmojušai dabai, ķērām pīļu un gulbju dejas uz ūdens, izstaigājām rudenīgās takas un vērojām panorāmas, pamanījām dabas sīkumus un Līgatnes arhitektūras nianses, uzklausījām līgatniešus un pieskārāmies pamanītajām!

Latvijas simtgades svētku laikā, ar foto izstādi vēlamies parādīt, ka lepojamies ar savu novadu un pilsētu, tās kultūrvēsturisko vērtību, ainavisko skaistumu, līgatniešu identitāti un piederību. Tā ir kā dāvana Latvijai simtgadē! Šī foto izstāde ir kā simtgades laika fiksācija, kultūras mantojuma vērtību saglabāšana, pārmantošana un popularizēšana caur foto mākslu.

Izstādes projekts tiek īstenots Vidzemes plānošanas reģiona „Latvijas valsts mežu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2018” projekta ietvaros. Tās realizāciju atbalsta Pašvaldību aģentūra “Līgatnes novada Kultūras un tūrisma centrs”, foto piedzīvojumu un meistarklašu apvienība “Pamaniskaisti”, fotogrāfiju izdrukas nodrošina SIA "JVK & Co" un SIA “B Print” Balticprint tipogrāfija, atklāšanas pasākumu atbalsta – krodziņš “Vilhelmīnes dzirnavas”, SIA “Lustīgie meistari”, par dzirkstošiem dzērieniem rūpēsies SIA “VINNIS”, SIA “LIVONIA”, “Mežezers” un SIA “Līgatnes vīna darītava”, par muzikālo atmosfēru radīs apvienības “The Coco' nuts” mūziķi Marija Broča un Jāzeps Podnieks.

Izstāde Līgatnē būs apskatāma no 2018.gada 3.jūnija līdz 15.jūlijam.

 

Informāciju sagatavoja:

Madara Židaua

Līgatnes pilsētas bibliotēkas vadītāja

biblioteka PIE ligatne PUNKTS lv, 64153121.

Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs sadarbībā ar Madonas Romas katoļu draudzi ielūdz uz konferenci "Būt vai nebūt varonim?". Konference norisināsies 2018. gada 8. jūnijā Madonas muzeja telpās.

Dažādu jomu eksperti aicināti konferencē Madonā meklēt atbildes uz jautājumiem par varoņiem un varonību. Mēs vēlamies iesaistīt arī sabiedrību un kopā ar ekspertiem dienas otrajā pusē ļauties diskusijai trīs dažādās fokusa grupas: “varonis – vīrietis”, “varone – sieviete” un “varoņu stereotipu veidošana un uzturēšana”.

“Būt vai nebūt?” – Šekspīra vārdos iespiestā mūžības robežšķirtnes esence. 2018. gadā daudz tiks runāts par Latvijas cilvēkiem – varoņiem, par varonīgo Latvijas tautu, par notikumiem pirms 100  un nedaudz vairāk gadiem. “Būt vai nebūt varonim?” – var likt dažādus uzsvarus. Kā jautājumu sev, jautājumu par varoņu nepieciešamību mūsdienu pasaulē, kā vērtējumu otram cilvēkam.

Konference tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Vidzemes plānošanas reģiona, AS “Latvijas valsts meži” projekta “Vai viegli būt…?” finansiālo atbalstu, kā arī pateicoties Madonas pašvaldībai un SIA “Hydra Baltic”.

Konferences programma šeit.

Dalība pasākumā bez maksas! 

Pieteikšanās līdz 2018. gada 5. jūnijam, tālr. 64823844, 29750811.

 

Informāciju sagatavoja:

Līga Irbe

64822483, 29750811

irbe.liga PIE gmail PUNKTS com