Arhīva kalendārs

« May 2017 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Kultūras ministrijas ES programmas „Eiropa pilsoņiem” informācijas punkts Latvijā un ES programmas „Radošā Eiropa” birojs Latvijā aicina interesentus piedalīties reģionālajos semināros, kuros tiks izklāstīta informācija par Eiropas Savienības programmu „Eiropa pilsoņiem” un „Radošā Eiropa” piedāvātajām finansējuma iespējām projektu īstenošanai.

2017. gada 30. maijs, Cēsis, Koprades māja „Skola6”, Lielā Skolas iela 6
Semināra darba kārtība ŠEIT
Elektroniskā pieteikuma veidlapa ŠEIT

Informācija par programmām:
ES programma „Radošā Eiropa”: www.km.gov.lv/radosaeiropa
ES programma „Eiropa pilsoņiem”: www.km.gov.lv/eiropapilsoniem


20.maijā visā Latvijā norisināsies Muzeju nakts, šogad pievēršoties tēmai “laiks” – tā skaitīšana, vizualizēšana. Valmieras muzejā notiks dažādas aktivitātes no plkst. 19.00 līdz pat 1.00 naktī. Valmieras vecpilsētā iestāsies “Streiča laiks”.

Pagājušais gads Latvijas kino vidē tika pasludināts par Jāņa Streiča gadu, atzīmējot režisora 80 gadu jubileju. Šogad Muzeju naktī būs iespēja aplūkot jubilejai veltītu izstādi “Streiča laiks. Filmas, cilvēki, grāmatas. Gleznas, zīmējumi, pasteļi”. Tajā ir apvienotas divas ekspozīcijas: Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzeja sadarbībā ar biedrību “Ekrāns” veidotā ceļojošā izstāde “Jānis Streičs: filmas, cilvēki, laikmets”, kā arī būs apskatāmas gleznas, zīmējumi un pasteļi no režisora personīgās kolekcijas. Apmeklētāji gaidīti no 10.maija līdz 6.jūnijam.

Valmierā iestājoties Streiča laikam, interesentus aicinās brīvdabas kino gaismas. No plkst.19.00 Pilskalna ielas Garšaugu dārza šķūnī izcilā kino režisora dzīves gudrība, sirsnība, vienkāršība un neatkārtojamā humora izjūta būs baudāma Jāņa Streiča “Filmu arheoloģijās”. Plkst.21.00 Pilsdrupu estrādītē skatītājus priecēs filma “Mans draugs nenopietns cilvēks” – dzīves dažādos līkločus uztvert mierīgāk iedvesmos mūžīgais taisnības meklētājs, priekšniecībai neērtais “dadzis” Arvīds Lasmanis. Jāpiemin, ka šī ir vienīgā no 22 režisora uzņemtajām spēlfilmām, kas tapusi arī Valmierā. Turpat pēc filmas īpašu noskaņu nakts koncertā plkst.22.30 dāvās Valmieras Drāmas teātra aktieri Kārlis Neimanis un Ģirts Rāviņš, izpildot dziesmas no Jāņa Streiča kinofilmām. Tās daudzus gadus “dzīvo” patstāvīgu dzīvi, ik pa laikam atgādinot savu īpašo izcelsmi.

Plkst.19.00 Valmieras rātslaukumā sāksies ekskursija “Cits KINO” Valmieras muzeja vēsturnieku vadībā, ļaujot Valmieru iepazīt no, iespējams, vēl nezināmas puses.

Kopā ar Valmieras Jaunatnes centra “Vinda” pulciņu vadītājiem Muzeju nakts aktīvākie līdzdalībnieki – bērni ar ģimenēm – no plkst.19.00 līdz 21.00 varēs darboties radošajās darbnīcās muzeja pagalmā, darinot slavenos Mazsalacas Valtera Hirtes velnus, kuri joprojām dzīvo J.Streiča filmā “Mans draugs nenopietns cilvēks”. Tāpat būs iespēja sev piemērot un izgatavot masku, iedvesmojoties no filmas “Teātris”, uztapināt “Sapņu ķērāju”, jo kino ir viens liels sapnis un iespēja nokļūt dažādos laikos. Darbnīcas atbalsta arī SIA "Valmiermuižas pils".

Sportiskākajiem apmeklētājiem piedāvās orientēšanos pilsētvidē ar kino “piesitienu” – “Zini vai mini filmu”, kas notiks laikā no plkst. 20.00 līdz 21.00.

Savukārt Valmieras muzeja ekspozīcijās “Teic man, Gauja, Valmieras stāstu“ laikā no plkst.20.00 līdz 22.00 “atdzīvosies” tēli no dažādām J.Streiča filmām. Lomās iejutīsies muzeja darbinieki ar ļoti atpazīstamām iespēlēm un teicieniem, pieļaujot, ka apmeklētājs drīkstēs piedalīties.

Izbaudīt Muzeju nakti Valmierā varēs līdz pat plkst.1.00 naktī. Apskatei būs pieejamas arī izstādes “Kods: Pārgauja”, “Latvijas Sarkanais Krusts – 95”, “Pasaules radīšana. Māls un porcelāns“.

Pavadi Muzeju nakti Valmierā Streiča laika zonā, izbaudot kino burvību, izcilā režisora unikalitātes valdzinājumu!

Jāpiemin, ka izstādi “Streiča laiks. Filmas, cilvēki, grāmatas. Gleznas, zīmējumi, pasteļi” Valmieras muzeja Izstāžu namā atklās 10.maijā plkst.16.00. Atklāšanā piedalīsies un atmiņstāstos dalīsies kinorežisors Jānis Streičs.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

 

4. maijā Vīsbādenē, Vācijā norisinājās svinīgā ceremonija, kurā starptautiska žūrija komponista un Edinburgas festivāla ilggadējā direktora Sera Džonatana Mailsa vadībā paziņoja 715 festivālus no 39 valstīm, kuriem piešķirts Eiropas ievērojamāko festivālu kvalitātes zīmols EFFE Label 2017-2018. Koncertzāles “Cēsis” rīkotais starptautiskais čellu festivāls Čello Cēsis ir to vidū kā vienīgais festivāls no Latvijas, kas saņēmis šo atzinību.

EFFE (Europe For Festivals, Festivals For Europe) ir Eiropas Festivālu asociācijas radīts zīmols, kas tiek piešķirts ievērojamākajiem Eiropas festivāliem, pamatojoties uz tādiem kritērijiem, kā augsta mākslinieciskā kvalitāte, sabiedrības iesaiste, festivāla starptautiskā un globālā perspektīva.  Atsaucoties atklātam konkursam, simtiem festivālu iesniedza savus pieteikumus EFFE Label 2017-2018, no kuriem 95 nacionālo ekspertu komisija un EFFE starptautiskā žūrija izraudzījās labākos Eiropas festivālus.

“Esam ļoti gandarīti un lepni, ka mūsu festivāls Čello Cēsis ir ticis novērtēts Eiropas mērogā un saņēmis EFFE kvalitātes zīmolu. Veidojot unikālu čella festivāla programmu, piesaistot uz starptautiskām skatuvēm atzītas čella zvaigznes, kā arī, atklājot jaunos talantus, vēlamies koncertzālei “Cēsis” un Cēsu pilsētai pievērst ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas mūzikas klausītāju uzmanību. Saņemtā atzinība mums ļauj nostāties līdzās tādiem tradīcijām bagātiem un slaveniem festivāliem, EFFE Label laureātiem, kā Lucernas festivāls un Starptautiskais Edinburgas festivāls. Ar šiem un vēl citiem nozīmīgiem Eiropas festivāliem tagad esam vienlīdzīgi partneri, kas paver mums jaunas, plašākas iespējas gan Čello Cēsis programmu veidošanā, gan mākslinieku piesaistē. Tas viennozīmīgi ir ieguvums gan mums, kā festivāla organizatoriem, gan mūsu klausītājiem,” atklāj koncertzāles “Cēsis” programmu direktore un Starptautiskā čellu festivāla Čello Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska.

EFFE ir Eiropas Komisijas un Eiropas Parlamenta dibināta platforma, kas veicina festivālu atpazīstamību Eiropā, kā arī festivālu organizatoru savstarpēju pieredzes apmaiņu.

Šogad Starptautiskais festivāls Čello Cēsis notiks no 15.–17. septembrim, pēc tradīcijas atklājot koncertzāles “Cēsis” jauno sezonu. Festivāla programma tiks izziņota maija beigās. Aicinām sekot līdz jaunumiem www.cesukoncertzale.lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Egija Saļņikova

Vidzemes koncertzāle "Cēsis"

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

Tālr.: +371 26171151

 

No 12. maija Cēsu Vēstures un mākslas muzejā būs apskatāma pasaules slavenā modes vēsturnieka un kolekcionāra Aleksandra Vasiļjeva tērpu kolekcijas izstāde “19. gadsimta mode”.

Modes vēsturnieka, kolekcionāra  Aleksandra Vasiļjeva, izstāde ir liels notikums un pagodinājums jebkurai pilsētai, kurā tā tiek izstādīta, bet Cēsu izstādi vēl īpašāku padarīs tas, ka pasaules pirmizrādi piedzīvos, līdz šim neeksponēti ampīra stila tērpi (19.gs.sākums), kuru eksponēšana prasa īpašus apstākļus. Tādējādi muzeja apmeklētājiem tiks dota iespēja aplūkot unikālus, līdz šim vēl neeksponētus eksemplārus.

Kolekcijas izstāde būs retrospektīva, parādot dažādus 19. gs. stilus – no ampīra, klasicisma un viktoriānisma līdz jūgendstilam. Kopumā izstādē tiks izstādīti 60 autentiski vēsturiskie tērpi – vīriešu kostīmi, sieviešu kostīmi un kleitas –, un plaša 280 modes aksesuāru kolekcija. Izstāde būs papildināta ar vēsturisko informāciju trīs valodās.

Aleksandrs Vasiļjevs ir pasaulslavens modes vēsturnieks, kura kolekcijas izstādes vienmēr piesaista plašu sabiedrības un mediju interesi un kura vārds kalpo kā garants kvalitatīvam modes vēstures izstādes saturam un interpretācijai.

19.gadsimts ir laiks, kad modē bija koraļļu rotaslietas, pērlīšu izšuvumi, izstrādājumi no perlamutra un bruņurupuču kaula, laiks, kad apģērbu modē tiek ieviestas tendences, kas ir saglabājušās līdz mūsdienām – baltais līgavas tērps, modes žurnāli u.c. Cēsu Jaunās pils interjera ekspozīcija pēc muzeja rekonstrukcijas veidota elegantā 19.gadsimta bīdermeiera stila interjera apdarē, līdz ar to vēsturisko 19. gs. tērpu kolekcijas izstāde lieliski papildina un harmoniski iekļaujas Pils kopējā tēlā.

Izstādes autors Aleksandrs Vasiljevs ir 1958. gadā dzimis krievu un franču modes vēsturnieks, mākslinieks un kolekcionārs. Viņš ir vairāku grāmatu autors un apbalvojumu ieguvējs par neatsveramu devumu pasaules modes vēsturē.

Izstāde Cēsu Jaunajā pilī būs skatāma līdz 31. oktobrim.

 

2017.gada 19.maijā pl.18.00 Dikļu pagasta bibliotēkā norisināsies dzejnieka Vika (Viktora Kalniņa) jaunā dzejoļu krājuma "Maziņā" atklāšana.

Miniatūro dzejas grāmatu veido, no skanīgām un dzēlīgām četrrindēm radītas, zobgalīga teicēja pārdomas par aktuālajiem procesiem Latvijas un pasaules politiskajā, un sabiedriskajā dzīvē. Tomēr ironizējošā un skarbā ietvarā autora ieliktās idejas neaicina uz revolūciju un nepiedāvā problēmu risinājumus, bet liek lasītājam solidarizēties ar autoru tā pārdomās un caur satīras prizmu palūkoties gan uz pasauli, gan uz sevi pašu,” teikts grāmatas izdevēja “Valters un Rapa” anotācijā.

Vika "maziņā", lai arī tiešām maziņa un pieticīga, būs tuva teju katram Latvijas iedzīvotājam. Katrai Vika radītajai četrrindei ir pamatīgs potenciāls kļūt par tautas folkloru, asprātīgu un populāru izsaucienu vai frazeoloģismu, kas atspoguļo cilvēces noskaņojumu brīdī, kad liekas, ka viss iet šķērsām. Četrrindēs autors ir prasmīgi iestrādājis plašu alūziju, simbolu un kultūrvēsturisku atsauču klāstu, kas padara šo darbu ne tikai valodiski izklaidējošu, bet arī intelektuāli piesātinātu.”

Pirmo reizi grāmata tika atklāta un ar autoru tikties varēja 6.aprīlī Kocēnu bibliotēkā. 19.maijā autors tiksies ar saviem lasītājiem dzimtajos Dikļos.

Jāpiebilst, ka no 15. maija līdz 2.jūnijam Dikļu bibliotēkā skatāma grāmatu izstāde “Viks- sava ceļa gājējs”.

 

Informāciju sagatavoja:

Kocēnu novada domes

Attīstības nodaļas vadītāja

Inese Pabērza

Mob.tel.: 26418755

E-pasts: medijiem PIE kocenunovads PUNKTS lv