Arhīva kalendārs

« May 2017 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Vēsturnieka Ilgvara Misāna tapušais pētījums par Hanzas pilsētu savienību ir būtisks ieguldījums Valmieras vēstures izpētē. Tajā Hanza apskatīta ne tikai kā politisko notikumu dalībniece, bet arī uzsvērts tās saimnieciskais un sociālais devums. Pētījums “Valmiera senās Hanzas pilsētu savienībā: mantojuma izpēte” piedāvā "ieraudzīt" citādāku Hanzu, atkāpjoties no ierastā – varena vācu pilsētu savienība, kas dominē Ziemeļjūras un Baltijas jūras reģiona tirdzniecībā. "Jaunākajā literatūrā Hanza tiek analizēta un aprakstīta ne tik daudz kā pilsētu savienība, bet gan pētīti tirgotāji un to saimnieciskās intereses. Tādējādi Hanza drīzāk vienoja nevis pilsētas, bet gan tajās dzīvojošos tirgotājus.

Tieši viņi apvienoja spēkus privilēģiju iegūšanā un to aizsargāšanā ārzemēs. Tāpēc par Hanzu būtu jārunā ne tik daudz kā par pilsētu savienību, bet gan kā par tirgotāju, personu kopumu," skaidro Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma.
Pētījumā norādīts, ka Hanzai nepiemita unitāras iezīmes – tai nebija nedz formāla vienojoša līguma, nedz tās darbību regulējošas tiesiskas bāzes, nedz stingru uzņemšanas kritēriju. "Tāpēc vārds “savienība” Hanzas būtībai īsti neatbilst. "Organizācija”, “interešu apvienība”, “kopa” būtu piemērotāki jēdzieni." Hanzai piemita Eiropas mēroga dimensija. Lai gan "toni" noteica lejasvācu tirgotāji, viņu 12.-15.gadsimtam izveidotajā tīklā bija tirgotāji aptuveni no 200 Ziemeļjūras reģiona, Baltijas jūras reģiona un Viduseiropas iekšzemes pilsētām. 

            "Ģeogrāfiski Hanzas reģions būtu jāiedomājas kā telpa, kas "stiepās" no Nīderlandes austrumdaļas pilsētām līdz Stokholmai Skandināvijā, Tērbatai Igaunijā un Krakovai Polijā. Un sava vieta tajā bija arī Valmierai." Pētījumā skatīta Valmieras pils, atklājot tās militārās, administratīvās, saimnieciskās un sociālās funkcijas. Analizēta dzīve viduslaiku pilsētā, kuras "seju" veidoja tirgotāji un amatnieki. Aprakstītais ļauj iztēloties, kāda bija pilsētas pārvalde, kāds apģērbs valkāts, ēšanas un dzeršanas paradumi, kā 12.-16.gadsimtā atzīmēja svētkus.

            "Viduslaiku Valmiera bija savam laikam tipiska Livonijas mazpilsēta, kas kopš 14.gadsimta sākuma bija piesaistīta Hanzas tirdzniecības sistēmai. Te darbojās Hanzas telpas tāltirgotāji, un tā kopā ar citām Livonijas pilsētām netieši iesaistījās Hanzas aktuālajos notikumos. Viduslaikos Valmierai bija salīdzinoši neliels ekonomiskais potenciāls, saskarsme ar “lielo” politiku bija epizodiska. Tomēr, kā atzīst pētnieks Ilgvars Misāns, tieši viduslaiki, ordeņa un Hanzas laikmets, bija vienīgais periods pilsētas senākajā vēsturē, kad Valmierai, pārvarot lokālo ierobežotību, izdevās iesaistīties plašākā politiskā apritē gan pašu zemē, gan aiz tās robežām."

            Pētījuma “Valmiera senās Hanzas pilsētu savienībā: mantojuma izpēte” autors ir Hanzas vēstures apvienības korespondētājloceklis, Baltijas vēsturiskās komisijas un Starptautiskās Vācu ordeņa vēstures izpētes komisijas loceklis, profesors, vēstures zinātņu doktors, Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes mācībspēks Ilgvars Misāns. Pētījums ir nozīmīgs papildinājums vēsturnieka līdzšinējiem darbiem, kas veltīti Hanzas savienības izpētei.

            Pētījums tapis Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020.gadam līdzfinansēta projekta “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai” ietvaros.

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

 

 

19. maijā Rīgā un 20. maijā Cēsīs notiks labdarības koncerti “Kopā varam palīdzēt!”, ko savstarpējas sadarbības rezultātā Jums piedāvā Latvijas un Hamburgas Sarkanā Krusta biedrības! Koncerti tiek organizēti sadarbībā ar Latvijas Universitāti un Cēsu novada domi.

Koncertos uzstāsies Rīgas Doma zēnu koris Mārtiņa Klišāna vadībā un Hamburgas jauniešu koris “Gospel Train” Pītera Šulca (Peter Schuldt) vadībā. Latvijas zēnu koris izpildīts Baltijas valstu mūsdienu mūziku a capella dziedājumā un Eiropas klasiku, savukārt Vācijas jauniešu koris priecēs ar neizsīkstošu enerģiju un dzīvesprieku, izpildot pasaulē pazīstamas dziesmas.

Latvijas un Hamburgas Sarkanā Krusta biedrību daudzgadīgās sadarbības laikā realizēti neskaitāmi kopēji projekti ar mērķi palīdzēt cilvēkiem Latvijā. Iniciatīva par kopēju koru koncertu nāk no Hamburgas kolēģiem. Ziedojumos savāktie līdzekļi, lai cik tie būtu lieli vai mazi, tiks tērēti Latvijas vientuļo senioru aprūpei visā Latvijas teritorijā, proporcionāli ienākošo ziedojumu reģionālajam sadalījumam.

Koncerts 19. maijā Rīgā notiks plkst. 18.00 Latvijas Universitātes Lielajā aulā (Raiņa bulvāris 19, Rīga). Koncerts 20. maijā Cēsīs notiks plkst. 19.00 Vidzemes koncertzālē “Cēsis” (Raunas iela 12-1, Cēsis). Koncerti apmeklētājiem ir bez maksas, ziedojumu apmērs un pats ziedojuma fakts kā tāds ir pilnīgi brīvprātīgs akts.

Informācija par Vācijas jauniešu kori:

Viens no Vācijas labākajiem jauniešu koriem “Gospel Train” – tas ir kas vairāk par kori, tā ir mūzikas sensācija, kura noteikti jādzird. Vairāk nekā 100 dziedātāju no 20 nācijām, kas uzstājas ar A-Capella, Gospel, Hip-Hop un daudzu citu mūzikas stilu priekšnesumiem. Ar savu enerģiski atsvaidzinošo un spēcīgo performanci Gospel Train izpilda dziesmas ar dziļu vēstījumu, jo īpaši par pasaulē būtiskām, humanitārām tēmām. Viņu moto ir: “Tu vari izmainīt (no angļu valodas “You make a difference”)”. Gospel Train ar tās māksliniecisko vadītāju Pīteru Šulcu (Peter Schuldt) ir fascinējuši plašas auditorijas nacionālā un starptautiskā līmenī. Viņi piedalījušies svarīgos labdarības pasākumos, dziedājuši Vācijas prezidentam Joahimam Gaukam (Joachim Gauck), kanclerei Angelai Merkelei (Angela Merkel), kā arī dziedājuši Vācijas Sarkanā Krusta 150. gadadienas pasākumos. Dažādi talantīgi jaunie solisti sniedz savām dziesmām piesaistošu, unikālu tembru. Kori pavada četri profesionāli mūziķi.

Informāciju sagatavoja:

Solvita Bespalova

Starptautisko un Sabiedrisko attiecību programmas vadītājas asistente

Biedrība „Latvijas Sarkanais Krusts”

Šarlotes iela 1D

Rīga, Latvija, LV - 1001

Tālr.: +371 67686312

E -pasts: solvita.bespalova PIE redcross PUNKTS lv

https://www.facebook.com/LatvijasSarkanaisKrusts

www.redcross.lv

 

Svētdien, 28.maijā plkst. 15:00 pirmo reizi Cēsīs tiks svinēta starptautiskā Hanzas diena. Ikviens aicināts uz Cēsu Jauno pili izzināt pilsētas vēsturi, redzēt ko iespējams izgatavot no raga, kā arī iepazīt jauno ekspozīciju muzejā par seno virtuves pasauli. Pasākumā tiks prezentēts jauns pētījums, kur pilsētas vēsture aplūkota no Hanzas savienības perspektīvas.

Ik gadu maijā Hanzas asociācija izvēlās vienu dienu, kas vieno senās Hanzas pilsētas - tiek atzīmēta Starptautiskā Hanzas diena. Šogad svinībām pievienojas arī Cēsis – vēsturiskā Hanzas pilsēta Wenden. Tas ir laiks, kad novērtēt līdzdalību senajā Eiropas tirdzniecības tīklā,  pētīt savas pilsētas vēsturi un to darīt “dzīvu”.  Ievērojamākie viduslaiku kultūrvēsturiskie pieminekļi  - Cēsu viduslaiku pils, Svētā Jāņa baznīca, kā arī vecpilsēta ir Hanzas uzplaukuma laika liecinieki pilsētā. Starptautiskajā Hanzas dienā ikvienu aicinām doties vēstures izziņas piedzīvojumā uz šīm vietām, kā arī apmeklēt īpaši šim notikumam sagatavotu programmu Cēsu Jaunajā pilī.

Tās apmeklētāji būs liecinieki jauna un unikāla pētījuma prezentācijai par Cēsīm Hanzas savienības kontekstā, ko sagatavojis vēsturnieks Edgars Plētiens. Kā izzināts, pilsētas iedzīvotāji viduslaikos nodarbojušies ar tāltirdzniecību, un tieši viņi veidoja daļu no Hanzas sistēmas. Labu labās preces tika vestas no tuvām un tālām vietām, kā arī radītas tepat, par to pastāstīs vēstures pētnieks Vieturs Āboltiņš. Tieši viņa radītās raga karotes ir attiecināmas uz viduslaiku vēstures posmu un kļuvušas par vienu no Cēsu pilsētas piemiņas suvenīriem. Garšu un smaržu ceļojums zīmīgi ietekmējis vietējās kulinārijas paražas un tradīcijas, tāpēc neiztikt bez virtuves tēmas. Cēsu Vēstures un mākslas muzeja pārstāves Kristīne Skrīvere un Vija Rozentāle kopā ar pasākuma dalībniekiem uzburs senās virtuves dzīves ainiņas un pastāstīs par jauno ekspozīciju “Pils muižas virtuve”.

Vairāk informācijas: http://cesis.lv/lv/sakums/aktualitates/pasakumi/starptautiska-hanzas-diena-cesis

 

Sestdien, 20.maijā, Valmieras pilsētas estrādē plkst.18.00 sāksies III Latvijas skolu jaukto koru salidojuma koncerts “Kalniem pāri”. Kopā ar jauniešiem uzstāsies mūziķis un komponists Raimonds Tiguls, mūziķis Haralds Sīmanis, grupas “The Sound Poets” līderis Jānis Aišpurs, grupa “Carnival Youth”, starp diriģentiem būs arī Māris Sirmais un Mārtiņš Klišāns, bet vakaru vadīs mūziķis Justs Sirmais. Gaidāms arī kāds pārsteigums.

Salidojumā piedalīsies 64 kori ar 2600 dziedātājiem no dažādiem Latvijas novadiem un pilsētām.

Repertuārs nav viegls, bet vēsturisko novadu koru konkursos dzirdētais apliecinājis, ka kora dziedāšanas māksla skolās ir labā līmenī. Līdzās jau tādiem pieredzējušiem virsdiriģentiem kā Māris Sirmais, Mārtiņš Klišāns, Romāns Vanags, Edgars Vītols, Gints Ceplenieks, Jēkabs Ozoliņš, Jevgeņijs Ustinskovs, kopkori vadīs arī jaunie koru diriģenti un pedagogi: Rūdolfs Krēsliņš, Kaspars Vēvers, Ilga Šķendere, Ija Voiniča un Sandra Bondare.

Vakara noslēgumā – plkst.18.00 koncerts “Kalniem pāri”. Tajā skanēs gan latviešu mūzikas klasika, gan latviešu tautasdziesmu apdares a cappella, koncertu veidojot kā krāsainu emociju buķeti. Tas būs stāsts par jaunību, mirkli pirms izlaiduma, pirms lielajām dzīves izvēlēm, kurām būs vajadzīga drosme, apņemšanās un uzdrīkstēšanās.

            Kopā ar 2600 kora dziedātājiem un simts akustisko ģitāru lielo ansambli, ko veidos paši dalībnieki, stāstu izdzīvos arī populāri mūziķi: Māris Vitkus ar instrumentālo grupu, Jānis Aišpurs, Justs Sirmais, grupa “Carnival Youth”. Kāds koncerta pārsteigums šobrīd vēl netiek izpausts.

Jāmin, ka salidojums notiks netradicionālā gaisotnē, demonstrējot, ka kora mūzika jauniešu izpildījumā var būt atraktīva un ar mūsdienīgu skanējumu. Salidojuma dienā kori ne tikai cītīgi piedalīsies mēģinājumos, bet arī rīkos zibakcijas. To laikā jaunieši ar priekšnesumu pārsteigs Valmieras iedzīvotājus un aicinās pievērst uzmanību kora dziedāšanas mākslai. Zibakcijas norisei izvēlētas dažādas vietas – veikali, autobusi, poliklīnika, pieturvietas, tilti u.c. Šāda aktivitāte izvēlēta, lai atraisītu katra kolektīva radošumu, iztēli, atraktivitāti, kā arī lai aktivizētu mūzikas iespējamo klātesamību ikdienā.

Par elpu aizraujošām sportiskajām aktivitātēm rūpēsies ekstrēmā velo komanda “Greentrials” un Uģis Čakars un puiši no “Slackline”.

Salidojuma mākslinieciskais vadītājs ir Edgars Vītols, režisore Inga Cipe. Projektu organizē Valsts izglītības satura centrs sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību un Valmieras Jaunatnes centru “Vinda”. Par atbalstu pateicamies arī Valsts kultūrkapitāla fondam, SIA “Rīgas Piensaimnieks” un Swedbank.

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

 

20. maijā, plkst. 19:00 - 24:00, Muzeju nakts ietvaros Skujenē notiks eksperiments – pirmais eksperimentālās mākslas un mūzikas festivāls “Krāmi skan vērtīgi”, kā tapšanā ir aicināts iesaistīties ikviens, bet it īpaši bērni un jaunieši. Par festivāla vietu ir izvēlēts Amatas novada Skujenes pagasta Zeiļu ģimenes izveidotais “Krāmu un seno lietu muzejs”, kas šai dienā tiks oficiāli atklāts.

Festivāla nosaukums “Krāmi skan vērtīgi” nav izraudzīts nejauši. Šī gada Muzeju nakts tēma ir laika rats: “Laika rats nerimstoši griežas – kas šodien jauns, rītu vecs un atkal jauns, un atkal vecs”. Lietām, kas reiz bija jaunas, vajadzīgas un vērtīgas, bet tagad tik krāmi, mēs piešķirsim jaunu dzīvi, jaunu veidu, bet galvenais atkal VĒRTĪBU.



“Krāmu un seno lietu muzejs” ir industriālā angārā iekārtota iespaidīga seno lietu kolekcija – sadzīves priekšmeti, kara lietas, grāmatas, mūzika un citas interesantas lietas. Lai muzeju iedzīvinātu un padarītu atšķirīgu no citiem, radās ideja uzsākt ikgadēju pasākumu, kā ietvaros no ekspozīcijā neizmantojamām lietām veidotu savdabīgus mūzikas instrumentus un vides objektus.

No radītājiem mūzikas instrumentiem tiks radīta mūzikas improvizācija, ko dažkārt pasaulē dēvē par “krāmu mūziku”, kas ļoti piestāv vietai un tēmai. Pasākuma organizatori plāno šo vietu izveidot par šī mūzikas veida “mājām” Latvijā, kur pulcēties ikvienam, kas vēlas izmēģināt ko jaunu mūzikā – gan profesionāļus, gan iesācējus.

Idejas īstenošanā piedalās izcilais mūziķis perkusionists Nils Īle. Viņš ir daudz ceļojis (Gambija, Gvineja, Senegala, Indija, Koreja, eiropas valstis, Krievija u.c.) un papildinājis savu spēles tehniku, kā arī pilnveidojis zināšanas un izpratni par ritma būtību un spēku pie pasaulē zināmiem meistariem. Īle ir piedalījies starptautiskos mūzikas festivālos, kā arī dažādos projektos Baltijas valstīs, sadarbojies ar daudziem māksliniekiem, kopīgi veidojot performances gan vizuālās mākslas, gan teātra un kino pasākumos.

Vairāku gadu garumā Nils Īle ir uzkrājis bagātu un radošu pieredzi strādājot ar skolas vecuma bērniem un pedagogiem, apmācot bērnus pats savā studijā mācot spēles tehnikas, kopā muzicējot un veidojot mūzikas instrumentus pašu rokām. Īle ir vadījis meistarklases tepat Latvijā un ārpus tās robežām. Nilam Īlem pieder arī iespaidīga mūzikas instrumentu (perkusiju) kolekcija.

Pirms festivāla Nils Īle viesojās vairākās meistarklasēs Amatas novada Skujenes pamatskolā, kur novada skolēniem un pedagogiem demonstrēja savu instrumentu kolekciju, stāstīja, rādīja un iedvesmoja skaņu un instrumentu radīšanā. Meistarklases instrumentu gatavošanā bērniem palīdzēja Nils Īle ar domubiedriem, Drabešu muižas “Amatu mājas” meistars Andris Roze kā arī darbmācibas skolotāji. Jaunizveidotie instrumenti tiks demonstrēti festivāla laikā.

Gatavojoties festivālam, dizainers Egils Mednis veidos skanošus vides objektus no nevajadzīgiem muzeja krāmiem, kas nav piemēroti eksponēšanai.

Festilāla laikā, kopā ar Vidzemes augstskolas studentiem būs iespēja doties īpaši gatavotās ekskursijās pa muzeju, kā arī baudīt studentu improvizācijas teātra priekšnesumu. Darbosies arī radošās darbnīcas, kā arī ZAAO "100 darbi Latvijai" vēstnieki aicinās piedalīties viktorīnās ar vērtīgām balvām.

Par muzikālo baudījumu rūpēsies Nils Īle ar domubiedriem, kā arī dažādi dziesminieki un mūziķi.

Īpašs un nebijis pasākums būs nakts gājiens cauri sajūtu instrumentiem uz Amatas upi, kas atrodas turpat blakus.

Festivāla norisē vislielākie palīgi ir Vidzemes augstskolas studenti, kuriem Skujenē norisināsies praktiskā nometne no 15.-24. maijam. Studenti jau ir iesaistījušies festivāla programmas tapšanā, logo izveidē un aktivitāšu plānošanā.

Aicinām visus kopā iegriezt laika ratu – iepūst jaunu dzīvi vecā angārā, vecās lietās, vecās parašās!

Sīkāka informācija par festivālu: https://www.facebook.com/events/131889430692642/?active_tab=about

 

 

Informāciju sagatvoja:
Eva Staltmane
Amatas novada pašvaldības
tūrisma attīstības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja  

mob.tālr.: +371 29391673
e-pasts: indra.paseka PIE and PUNKTS lv
www.amatasnovads.lv
www.araisi.com/