Arhīva kalendārs

« April 2017 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

No 2017. gada 1. līdz 13. aprīlim četrās Latvijas pilsētās – Rīgā, Liepājā, Rēzeknē un Valmierā vienlaicīgi notiek Latvijas mākslas skolu audzēkņu darbu izstāde “Garšīgie”.

Izstādē skatāmi Latvijas profesionālās ievirzes mākslas skolu audzēkņu valsts konkursa darbi – iepakojuma dizaina piedāvājumi dažādiem garšīgiem produktiem. Jaunākie dalībnieki veidoja grafisko noformējumu konfektēm, vecākie - iepakojuma dizainu smūtijam un veselīgam našķim.

Dizaina uzdevumi mācību saturā Latvijas mākslas skolās ir viens no būtiskiem soļiem, kas jāattīsta nākotnē. Iespējams, ka tieši pieredze domāt un strādāt kā dizaineram, palīdzēs jauniešiem veikt izvēli tālākām mācībām dažādās dizaina jomās dizaina un mākslas vidusskolās Latvijā.

Valsts konkursā piedalījās bērni un jaunieši no simts Latvijas mākslas skolām. Latvijas profesionālās ievirzes izglītības programmu audzēkņu valsts konkursu mākslā ik gadu organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

 

Izstādes norises vietas:

PIKC Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā, K.Valdemāra ielā 139, Rīgā;

PIKC Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā, Kungu ielā 21a, Liepājā;

Valmieras Mākslas vidusskolā, Purva ielā 12, Valmierā;

Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolā, Baznīcas ielā 34a, Rēzeknē.

 

Informāciju sagatavoja:

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv  

Sestdien, 8. aprīlī, koncertzālē “Cēsis” ienāks pavasaris gan mūzikā, gan mākslā – vienā vakarā izskanēs pasaulslavenā latviešu tenora Aleksandra Antoņenko solokoncerts un tiks atklāta košās un neatkārtojamās mākslinieces Ilzes Avotiņas personālizstāde “Pavasara pastorāle”.

Sagaidot pavasari, koncertzāle “Cēsis” saviem apmeklētājiem sarūpējusi tikšanos ar divām spilgtām latviešu mūzikas un mākslas personībām.

INSIGNIA mākslas galerijā koncertzālē “Cēsis”, plkst. 17.30 tiks atklāta Ilzes Avotiņas personālizstāde “Pavasara pastorāle”, kurā iekļauti gan pēdējās desmitgadēs tapuši darbi, gan jaunas, citur vēl neizstādītas gleznas. “Tā kā glezno Ilze, manuprāt, neglezno neviens nekur pasaulē: emocionāli jūtīgā un neordināri spilgtā glezniecība pārsteidz un fascinē, arvien radot jaunas tēmas, krāsu salikumus un kompozīciju ritmus. Viņa glezno sapni, savas vīzijas, kur ikdienas realitāte mijas ar iedomām: mākslas vēstures replikas un ceļojumu piezīme, teiksmas, pasakas un Vidzemes lauku pirmatnīgā daile ar mežu ezeru dzidrumu - visu tik dzīvu un smaržīgu, ka tas spēj aizraut pat visracionālākos prātus,” mākslinieci un ekspozīciju raksturo izstādes kuratore Inese Baranovska. Izstāde koncertzālē “Cēsis” būs apskatāma līdz 20. maijam.

Vakara turpinājumā klausītājus gaida unikāla iespēja dzirdēt vienu no pazīstamākajiem latviešu tenoriem - Aleksandru Antoņenko. Viņa balss pēdējos desmit gados skanējusi uz pasaules ievērojamāko operteātru un koncertzāļu skatuvēm.

Tās ir retas, bet neizmirstamas reizes, kad Antoņenko Latvijas publikai uzstājas kamermūzikas programmās. Viņš spēj būt ne tikai dažādu likteņu plosīts varonis uz operas skatuves, bet arī ar pērļainu smalkumu un intīmu siltumu atklāt mūzikas lappuses balsij un klavierēm. Kopā ar pianistu Danielu Pavļutu veidotajā programmā, skanēs latviešu klasiķu un Riharda Štrausa vokālie darbi.

Latviešu komponistu vokālajai mūzikai piemīt īpaša ilgu caurstrāvota lirikas stīga, kuras vibrācijas rezonē ar mūsdienu klausītāju ausīm un sirdīm, pateicoties to melodismam, pārlaicīgo tēmu īstenojumam un augstvērtīgajai dzejai. Mīlas saviļņojums, serenāde, dabas apcere, reliģiski filozofiski motīvi, subjektīvā jūtu pasaule – to visu rodam pie Jāzepa Vītola, Alfrēda Kalniņa, Emīla Dārziņa, Jāņa Mediņa un Jāņa Kalniņa. Līdzās latviešiem dzirdēsim arī trīs Riharda Štrausa dziesmas – krāšņais vācietis un ģeniālais instrumentācijas meistars arī attiecībā pret balsi bijis visnotaļ dāsns un veltījis tai skaistuma pielietus opusus.

Pirms koncerta, Plkst. 18.00 interesenti aicināti uz “Pirmskoncerta sarunu”, ko vadīs LR “Klasika” ētera personība Liene Jakovļeva. Šoreiz saruna gan par mūziku, gan mākslu, kas apskatāma mūzikai veltītā namā. Lienes Jakovļevas sarunu biedri būs tenora Aleksandra Antoņenko šī vakara skatuves partneris - pianists Daniels Pavļuts, un māksliniece Ilze Avotiņa, kuras darbi turpmākos mēnešus koši rotās koncertzāles nama sienas. Ieeja pasākumā “Pirmskoncerta saruna” bez maksas.

Biļetes nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē, “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Egija Saļņikova

Vidzemes koncertzāle "Cēsis"

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

Tālr.: +371 26171151

Cēsu lielākie gada svētki, “Cēsis 811”, šogad tiks svinēti no 21.jūlija līdz 23.jūlijam, īpaši izceļot gastronomiskus piedzīvojumus, un to devīze būs “Svinam ar garšu!”.

Svētkos tiks saglabātas daudzas iedibinātās tradīcijas no pērn piedzīvotajiem pēdējās desmitgades nozīmīgākajiem svētkiem “Cēsis 810”, taču šogad jo īpaši tiks domāts par svētku garšu. Tas tiks darīts, jo Cēsis ir daļa no Eiropas gastronomijas “Rīga-Gauja” reģiona un starptautiskā projekta HANSA.

“Ierasts, ka Cēsis ir pirmā izvēle vēstures un kultūras baudīšanai, taču ar šiem svētkiem parādīsim un pierādīsim mūsu pilsētu arī kā izcilas garšas galamērķi,” uzsver Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs.

Svētkus piektdien, 21.jūlijā, ieskandinās Latvijā vienīgais bezmaksas rokmūzikas festivāls “Fono Cēsis”, kas divu dienu garumā notiks Pils parkā, un 1.starptautiskā zvanu festivāla atklāšanas koncerts Vidzemes koncertzālē “Cēsis”.

Taču svētku piepildītākajā dienā, 22.jūlijā, tiks šķetināta gastronomiskā mistērija "Parks uz paplātes" Maija parkā. Tajā būs baudāmi dažādu restorānu uzburti gardumi kaislīgu rožu paēnā, kamerorķestra skaņu garnējumā un strūklaku pavadībā. Maija parka svētku zonas virsvadītāji būs “Skudras Metropole”, kas allaž spēj pārsteigt ar kaut ko iepriekš nepieredzētu.

To papildinās vēsturiskais Hanzas tirgus Cēsu Pils dārzā, kas uzburs to, kāds tirgus bija tālajā 1375.gadā – tikai roku darbs un prasmīgi amatnieki, tirgotāji un mājražotāji no vairākām Hanzas pilsētām. Tirgu pavadīs prasmīgu ceļojošo mākslinieku mūzika un priekšnesumi.

Rožu laukumā tiks svinēti smeķīgi Siera un alus svētki ar atrakcijām, konkursiem un degustācijām sadarbībā ar Latvijas Siera klubu un A/S “Cēsu alus”. Laukumu pieskandinās lustes un danči ar pūtēju orķestriem un deju kolektīviem visas dienas garumā.

Tāpat padomāts arī par mūzikas gardēžiem, kuriem būs veltīta īpaša terase pie Vidzemes koncertzāles “Cēsis” ar koru, kamermūzikas un vokālo ansambļu koncertiem.

Pils laukumā notiks jau par tradīciju kļuvusī modes skate, kas šogad būs ilgāka un tērpus izrādīs arī citu pilsētu modes darboņi.

Vecpilsētā notiks jau tradicionālais amatnieku un mājražotāju tirdziņš, bet svētku kulminācija būs cēsnieku gājiens lukturu gaismā un salūts.

Svētku izskaņa, kā ierasts, būs sportiska ar “Ghetto games” festivālu un vasaras slēpojienu “Ziedošās slēpes” Vienības laukumā, “Zelta mopēdu” Pirtsupītes graviņā un Cēsu 2.velofestivālu.

Vērienīgos svētkus atbalsta AS “Cēsu alus” un projekts “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai (HANSA)” Hanzas savienības mantojuma iedzīvināšanai mūsdienās, sadarbojoties 11 Latvijas, Igaunijas un Zviedrijas partneriem, kas tiek īstenots ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda Centrālās Baltijas programmas  2014-2020 atbalstu. Svētku norise iekļauta Eiropas gastronomijas reģiona “Rīga – Gauja”  aktivitāšu ritējumā.

“Cēsis 810” pērn pulcēja vairāk nekā 60 000 apmeklētāju. Cēsis dibinātas 1206.gadā un ir trešā vecākā pilsēta Latvijā.

 

Informāciju sagatavoja:

Kārlis Pots,

Cēsu novada pašvaldības

Komunikācijas nodaļas vadītājs

Tālr.: 64121677; e-pasts: karlis.pots PIE cesis PUNKTS lv

Pulcējot krietnu pulku interesentu 7.aprīlī Vecates pagasta kultūras namā nosvinēti grāmatas “Senā Burtnieka noslēpumi” atvēršanas svētki. Grāmata, ko sarakstījusi vēstures zinātņu doktore un arheoloģe Ilga Zagorska, stāsta par Burtnieka ezera apkārtnē esošajām akmens laikmeta dzīvesvietām – Zvejnieku, Riņņukalna un Kaulēnkalna apmetnēm un to izpētes vēsturi.

Šīs apmetnes, kas atrodas pavisam netālu no Vecates, zināmas kā vienas no izcilākajām Eiropas mēroga akmens laikmeta apdzīvotajām vietām. Apmetnēs atrastie kapulauki, darbarīki, rotaslietas, zivju asakas, gliemežvāki, dzīvnieku kauli un citas senlietas sniedz ziņas par pirmajiem iedzīvotājiem Latvijā un ļauj izpētīt to, kā viņu dzīvesveids attīstījies līdz pat akmens laikmeta beigām.

Vēstures zinātņu doktore un arheoloģe Ilga Zagorska seno akmens laikmeta apmetņu pētniecībai Burtnieka ezera apkārtnē veltījusi visu savu mūžu.  Grāmatas atvēršanas svētkos viņa neslēpa prieku un lepnumu par to, ka nu katram ir iespēja uzzināt ko vairāk par šim senvietām.

“Burtnieku novads šādu grāmatu, kura stāsta par senvietu ilgo un sarežģīto izpētes gaitu, lieliskajiem atklājumiem un cilvēkiem, kuri ir piedalījušies aizraujošajā apmetņu pētīšanā ir tik tiešām pelnījis. Esmu priecīga, ka novada pašvaldībai rūp sava vēsture, ka tā atbalstīja grāmatas izdošanu, lai arī nākamās paaudzes varētu uzzināt noslēpumus, ko glabā senais Burtnieks.

Šo daudzo gadu laikā arheologi, kas pētījuši senvietas Burtnieka krastos, vienmēr ir tikuši atbalstīti. Pie apmetnēm ezera krastos mums palīdzēja nokļūs gan laivotāji, gan vietējie, bet ar dažādām organizatoriskām lietām vienmēr izlīdzēja Burtnieku un Mazsalcas novada pašvaldības,” stāstīja grāmatas autore Ilga Zagorska.

Grāmatas “Senā Burtnieka noslēpumi” atvēršanas svētkos piedalījās arheologi, izdevniecības “Zinātne” pārstāve, Burtnieku novada pašvaldības pārstāvji, skolotāji, bibliotekāri, muzeju vadītāji un krietns pulks Vecates pagasta iedzīvotāju. Katrs vēlējās savā īpašumā iegūt jauno grāmatu. Savukārt autore interesentiem neliedza autogrāfu un jautrus stāstus par arheologu piedzīvojumiem Burtnieku pusē.

Jāpiebilst, ka grāmata “Senā Burtnieka noslēpumi” veidota tā, lai to būtu aizraujoši lasīt ikvienam – gan vēsturniekiem un citiem profesionāļiem, gan vienkāršam interesentam. Teksts ir papildināts ar skaistiem attēliem un ilustrācijām. Tāpat, tā ir tulkota angļu valodā, lai to varētu lasīt vēstures entuziasti visā pasaulē.

Svarīgi, ka ar šīs grāmatas izdošanu nekas vēl nebeigsies. Pēc Ilgas Zagorskas teiktā, nākamo divu gadu laikā, sadarbībā ar vācu zinātniekiem, Riņņukalnā atkal notiks arheoloģiskie pētījumi. Bet Burtnieku novada pašvaldība, kopā ar “Valmiermuižas Alus virtuvi” un arheologiem, iecerējusi radīt akmens laikmeta ēdienkarti. Tāpat novada pašvaldībai ir plāni izveidot Burtnieku ezeram un tā krastos esošām senvietām veltītu muzeju.

Grāmata “Senā Burtnieka noslēpumi” izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Burtnieku novada pašvaldības atbalstu. Tā tapusi ciešā sadarbībā ar Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūtu, Latvijas Nacionālo vēstures muzeju un izdevniecību “Zinātne”.

Jautājumiem:

Kristīne Auziņa,
Burtnieku novada pašvaldības izpilddirektore
Tālr.: 26434663
E-pasts: kristine.auzina PIE burtniekunovads PUNKTS lv

 

Informāciju sagatavoja:

Arita Rudzīte,
Burtnieku novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 20219631

 

No 5.-7.maijam velo un kino mīļi aicināti uz Valmieru, kur jau otro gadu norisināsies kino/velo festivāls “Kino Pedālis”. Festivāla unikālais formāts ir kino baudīšana īpaši iekārtotos pop – up kinoteātros Valmierā un tās tuvākajā apkārtnē. Dalībnieki uz kinoteātriem aicināti doties ar velosipēdiem, ļaujot izbaudīt riteņbraukšanu neparastā duetā ar filmu baudīšanu.

Šī gada pasākuma krustmāte ir režisore Laila Pakalniņas, ar viņas filmu “Pa Rubika ceļu” piektdienas vakarā plkst. 19.00 Vecpuiša parkā tiks atklāta kino nakts piecos īpaši iekārtotos kinoteātros, piedāvājot daudzveidīgu filmu programmu. Filmu maratons turpināsies arī sestdien, kad apmeklētājiem būs atvērti jau septiņi kinoteātri, kas ļaus skatīt gan pašmāju, gan ārzemju filmas, kuras caurvij velo tēma. Festivāla kinoteātri šogad būs – koncertzāle “Valmiera”, kino “Gaisma”, “Tautas Harmonijas centrs”, “Kokmuižas alus pagrabs”, atpūtas kompleksa “Avoti” BMX Slavas zāle un “Valmiermuižas alus darītava”, kā arī īpašā “Siltumnīca”. Piektdienas rītā tiks izziņota atrašanās vieta arī slepenajam kinoteātrim.  

Festivāla “Kino Pedālis” filmu programma

Cik dažādi ir festivāla kinoteātri, tik pat daudzveidīgas ir festivāla filmas. Arī šogad filmu programmu vadmotīvs ir velo tēma, kas caurvij visas filmas, sagādājot ne mazums izaicinājumu filmu programmas sastādītājai – režisorei Lienei Laviņai Kalnaellai. Filmas pa dienām un kinoteātriem izkārtotas tā, lai varētu pagūt redzēt visu. To, ko neizdosies redzēt piektdienas vakarā, varēs noskatīties sestdien.  Filmu sadalījums pa kinoteātriem pieejams “Kino Pedāļa” mājaslapā www.kinopedalis.lv.

  • “Teodors” (2006, Laila Pakalniņa, Latvija, 30 min) – filmas stāsts ir par Teodoru, kurš katru dienu, neskatoties uz to, kāds laiks ir aiz loga, mēro septiņus kilometrus līdz Ziemupes centram, lai sēdētu autobusu pieturā un dzertu alu. Nav šaubu – viņam šī vieta bija ne tikai ciemata, bet arī pasaules centrs. Teodoram aizejot, pasaules centrs ir pārvietojies citur, un Ziemupes autobusa pietura atkal ir tikai autobusa pietura.
  • “Pa Rubika ceļu” (2010, Laila Pakalniņa, Latvija, 30 min) – Rubika ceļš ir veloceliņš, kas savieno Rīgu ar Jūrmalu un joprojām tiek neoficiāli dēvēts bijušā Latvijas PSR komunistiskās partijas vadītāja vārdā. Kamēr radošā komanda šeit filmēja gājējus, skrējējus, riteņbraucējus, suņus, putnus, vilcienus, mopēdus un lidmašīnas, Latvijas pilsoņi Alfrēdu Rubiku, kurš stingri iestājās pret Latvijas neatkarību, ievēlējā Eiropas Parlamentā.
  • “Velosipēdu zagļi” (Bicycle Thieves, 1948, Vitorio De Sika, Itālija, 93 min) – viss notiek Romā, īsi pēc kara, kad galvenais varonis Antonio beidzot ir iekārtojies darbā. Taču jau pirmajā dienā viņam nozog velosipēdu, bez kura strādāt nav iespējams. Kopā ar mazo dēlēnu Bruno viņi dodas milzīgās pilsētas plašumos, lai meklētu savu velosipēdu. Filma ir uzskatāma par itāļu neoreālisma meistardarbu, un 1950.gadā tā ieguva Kinoakadēmijas goda balvu.
  • “Fanātiķis” (Fanatic, 2010, Paul Robin, Anglija, 24 min.) – filmas galvenais varonis ir velo kurjers Barselonā, kurš strādā ēkas 33. stāvā, taču katru dienu viņš ar liftu brauc tikai līdz 26. stāvam. Tālāk ceļš tiek mērots ar kājām. Kas ir šīs rīcības iemesls?
    • “Ceļš augšup” (The road uphill, Jean-Luiss Schuller, Luksemburga, 90 min) – aizraujoša un dramatiskiem pavērsieniem bagāta filma, kas ļauj skatītājiem sekot līdz diviem brāļiem, kuri gatavojas lielākajam notikumam viņu dzīve – sacensībām “Tour De France 2011”. Filma IMDb reitingā ieguvusi augsto atzīmi 8,1.
    • “Velodrool” (2015, Sander Joon, Igaunija, 6 min) – atraktīva animācijas īsfilma par kādu riteņbraucēju, kuram sacensību laikā beidzās cigaretes.
    • “La Bi Ci” (2014, Giorgio B. Borgazzi, Itālija, 9 min) – filma stāsta par to, ka valsts atrodas dziļā krīzē, taču kāda biroja darbinieks nolemj doties uz darbu, neskatoties uz to, ka viņam pavisam noteikti draud atlaišana. Ceļā viņš šķērso vai visu pilsētu, kas lēnām pārvēršas spoku pilsētā. Līdz viņa velosipēdam nokrīt ķēde un viņš negaidīti satiekas ar vienīgo cilvēku, kas viņam var piedāvāt palīdzību – ārzemju bezpajumtnieku.
    • “Barbara” (2012, Kristians Pecolds, Vācija, 108 min) – tieši deviņus gadus pirms mūra krišanas, Berlīnes ārste Barbara bija pieprasījusi atļauju izbraukt no VDR. Viņa tika apcietināta un pēc atbrīvošanas 1980. gada vasarā, par sodu, pārcelta darbā uz kādu provinces slimnīcu, kur tiek nemitīgi novērota un kontrolēta. Viņas jaunais šefs Andrē šķiet sadarbojamies ar valsts drošības dienesta līdzstrādniekiem – taču cik tālu viņš ietu, ja lieta kļūtu patiesi nopietna? 2012. gadā Berlīnes kinofestivālā šī filma ieguva Sudraba lāci par labāko režiju. 
    • “Velosipēdi pret mašīnām” (Bikes vs Cars, 2015, Fredrik Gertten, Zviedrija, 88 min) – filma uzņemta 2015.gadā ASV, Kanādā, Brazīlijā, Kolumbijā un Eiropā, kur satiktie cilvēki cīnās par labākām pilsētām, kuru galvenā mēraukla ir cilvēks un draudzīgākais transportlīdzeklis ir velosipēds, kas ir lielisks izgudrojums, taču auto biznesa nozare katru gadu investē miljardiem dolāru, lai lobētu un reklamētu savas intereses.
    • “Īsta mīlestība” (Totally true love, 2011, Anne Sewitsky, Norvēģija, 88 min) – stāsts par 10 gadus jaunu meiteni, kuras dzīve ir pilna dažādiem notikumiem, un mīlestība pašreiz nav viņas prioritāšu sarakstā. Bet tas ir līdz brīdim, kad Annija satiek Jorgenu, kurš sāk iet viņas klasē. Vai viss ko mēs darām mīlestības vārdā ir atļauts? Mistērijām apvīta bērnu aktierfilma ar dramatiskiem notikumiem.
    • “Māris Štrombergs”(Kristīne Garklāva, 2016, Latvija, 48 min) – filma par leģendāru sportistu, kuram izdevies paveikt ko tādu, ko spējis tikai retais šīs planētas sportists. Divas reizes viņš ir kļuvis par olimpisko čempionu, ierakstot Latvijas vārdu BMX vēsturē ar zelta burtiem. Filmā iespēja uzzināt, kā viņš gatavojas svarīgām sacensībām, kāda ir viņa ikdiena ASV, ko par viņa sasniegumiem saka ģimene, draugi un viņš pats.
    • “Viņas” (Herself, Linda Jakubone, 2016, Latvija, 18 min) – filma, kura 2016. gadā plūca uzvarētājas laurus “Kino Pedāļa” filmu konkursā. Šis ir iedvesmojošs stāsts par jaunām sievietēm, kuras uzdrīkstas ne tikai runāt, bet pierādīt sevi ar darbiem. Stāsts ir par sievietēm, kuru šķietami trauslie ķermeņi slēpj sevī spēku, drosmi, ziņkāri, pat spītību, kas ir dzinulis dzīvei. Šis stāsts ir par Viņām, kas uzdrīkstas!
    • Bērnu filmas: “Ness un Nesija” (Roze Stiebra, Latvija, 1991) un Fantadroms (Ansis Bērziņš, Latvija, 1985).

Filmu konkursa skate

Līdz 21.aprīlim turpinām gaidīt pieteikumus filmu konkursam “Neturi filmu zem pūra”. Ja filma atbildīs konkursa noteikumiem – tā tiks iekļauta kādā no kinoteātru programmām. Galvenais nosacījums filmu iesniegšanai – filmas sižetā ir jālīdzdarbojas velosipēdam.

Par festivālu “Kino Pedālis”

Festivāls “Kino Pedālis” no 5.-7.maijam norisināsies Valmierā, kā arī Kocēnu un Burtnieku novados. Piektdien, 5.maijā, plkst. 19.00 notiks festivāla atklāšana Vecpuiša parkā, Valmierā, kam sekos kino nakts piecos neparastos kinoteātros un dejas vakarā. Sestdien, 6.maijā, plkst. 12.00 ar īpašiem “Pedāļu stāstiem” tiks atklāta festivāla otrā diena, kur, ieklausoties iedvesmojošos stāstos un aktīvi līdzdarbojoties, būs iespējams apjaust to, cik gan daudz varam atklāt sevī, apkārtējos un vidē, ja velosipēds ir mūsu sabiedrotais. Pēcpusdienā sagaidāms gan leģendārais bērnu DIP DAP brauciens, gan septiņi īpaši kinoteātri un vakara koncerts ar grupām “Regīna” un “Rīgas modes”. Savukārt 7.maijā ar kopīgu braucienu Valmieras centrā tiks dots starts interaktīvai spēlei – piedzīvojumu velo brauciens pa Valmieras un apkārtējo novadu skaistākajam vietām trīs maršrutos: “Ģimeņu pedālis” (ap 10 km), “Puspedālis” (ap 20 km) un “Dižpedālis” (45 km). Maršrutu virziens šogad ir noslēpumu miglā tītais Zilaiskalns. Plkst. 16.00 noslēgums un apbalvošana, jo visi festivāla dalībnieki piedalīsies izlozē, kur līdztekus lielākām un mazākām balviņām būs iespējams laimēt velosipēdu.

Biļetes

Biļetes uz visām trim festivāla dienām iespējams iegādāties iepriekšpārdošanā www.bezrindas.lv. Biļešu cenas: 10 EUR ( individuālā biļete), 33 EUR ( draugu biļete 4 personām), 25 EUR ( 2 pieaugušie un viens vai vairāk bērni līdz 18 gadiem), 7 EUR (studentu biļete). Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja bez maksas. Biļetes būs iespējams iegādāties arī pasākuma dienā uz vietas.

 

Pasākumu rīko aktīvā tūrisma centrs “Eži” ciešā sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību, Kocēnu novada pašvaldību, Burtnieku novada pašvaldību un “Valmiermuižas alus” darītavu.

 

Informāciju sagatavoja:

Liena Kreišmane, +371 25544338, info PIE kinopedalis PUNKTS lv, www.facebook.com/KinoPedalis, www.kinopedalis.lv

VKKF atbalstītā projekta "Danču nakts ar Sēļu muižasmuzikantiem" ietvaros 22. aprīlī izdejosim Igauņu un latviešu dejas - Vidzemes novada un Dienvidigaunijas novadu tautas dejas salīdzinājums (pāru un daudzpāru dejas), kur acināsim savus sadarbības
partnerus no Igaunijas Kilingi - Nemes pilsētas kultūras centra. Dejas ierādīs Aime Vilu un Ernests Spīčs.

Bet pirms tam - Igauņu un latviešu draudzības sarīkojums Sēļu muižas lielajā zālē Plkst.17.00.
Tiksimies koncertā "Sijā zeltu tu, saulīte, ar visiem sietiņiem..." 
Piedalās - Kilingi -Nemmes pilsētas kultūras centra kolektīvi - Folkloras kopa "PATLANE", vīru vokālais ansamblis "NÕMMELA", tautas deju kopas "Vecmāmiņas" un "KILINGI", senioru līnijdeju grupa "NÕMMELIINED" /Igaunija, Saardes novads/ Sēļu pagasta Tautas nama folkloras kopa, dejotāji un tautas mūzikas kopa "Sēļu muižas muzikanti", dāmu deju grupa "Reveranss" /Latvija, Mazsalacas novads/.


Ieeja bez maksas.


Informāciju sagatavoja:

Ināra Blūma

26321158



Ir noslēdzies Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātais un administrētais „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2017” projektu konkurss, kurā tika saņemti pavisam 145 projektu pieteikumi par kopējo pieprasītā finansējuma summu 503 960, 95 eiro.

Ekspertu komisija, ņemot vērā konkursa nolikumā apstiprinātos kritērijus, izvērtēja projektu pieteikumus un lēma atbalstīt pavisam 44 projektus, sadalot konkursā pieejamo finansējumu 76 000 eiro apmērā.

 

Ar atbalstīto projektu sarakstu iespējams iepazīties šeit.

 

No  2017. gada maija līdz  decembrim jau desmito gadu ar Vidzemes kultūras programmas atbalstu tiks īstenotas dažādas kultūras iniciatīvas un idejas. Aktuālā informācija par atbalstīto projektu pasākumiem un rezultātiem būs pieejama Vidzemes reģiona mājas lapā – www.vidzeme.lv.

Projektu pieteicēji tuvākajā laikā pa e-pastu saņems oficiālu ziņu par „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2017” projektu konkursa rezultātiem.  

 

Papildu informācija: Ieva Vītola, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, tel. 25670756, ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lv 

No 12. maija Cēsu Vēstures un mākslas muzejā būs apskatāma pasaules slavenā modes vēsturnieka un kolekcionāra Aleksandra Vasiļjeva tērpu kolekcijas izstāde “19. gadsimta mode”.

Modes vēsturnieka, kolekcionāra  Aleksandra Vasiļjeva, izstāde ir liels notikums un pagodinājums jebkurai pilsētai, kurā tā tiek izstādīta, bet Cēsu izstādi vēl īpašāku padarīs tas, ka pasaules pirmizrādi piedzīvos, līdz šim neeksponēti ampīra stila tērpi (19.gs.sākums), kuru eksponēšana prasa īpašus apstākļus. Tādējādi muzeja apmeklētājiem tiks dota iespēja aplūkot unikālus, līdz šim vēl neeksponētus eksemplārus.

Kolekcijas izstāde būs retrospektīva, parādot dažādus 19. gs. stilus – no ampīra, klasicisma un viktoriānisma līdz jūgendstilam. Kopumā izstādē tiks izstādīti 60 autentiski vēsturiskie tērpi – vīriešu kostīmi, sieviešu kostīmi un kleitas –, un plaša 280 modes aksesuāru kolekcija. Izstāde būs papildināta ar vēsturisko informāciju trīs valodās.

Aleksandrs Vasiļjevs ir pasaulslavens modes vēsturnieks, kura kolekcijas izstādes vienmēr piesaista plašu sabiedrības un mediju interesi un kura vārds kalpo kā garants kvalitatīvam modes vēstures izstādes saturam un interpretācijai.

19.gadsimts ir laiks, kad modē bija koraļļu rotaslietas, pērlīšu izšuvumi, izstrādājumi no perlamutra un bruņurupuču kaula, laiks, kad apģērbu modē tiek ieviestas tendences, kas ir saglabājušās līdz mūsdienām – baltais līgavas tērps, modes žurnāli u.c. Cēsu Jaunās pils interjera ekspozīcija pēc muzeja rekonstrukcijas veidota elegantā 19.gadsimta bīdermeiera stila interjera apdarē, līdz ar to vēsturisko 19. gs. tērpu kolekcijas izstāde lieliski papildina un harmoniski iekļaujas Pils kopējā tēlā.

Izstādes autors Aleksandrs Vasiljevs ir 1958. gadā dzimis krievu un franču modes vēsturnieks, mākslinieks un kolekcionārs. Viņš ir vairāku grāmatu autors un apbalvojumu ieguvējs par neatsveramu devumu pasaules modes vēsturē.

Izstāde Cēsu Jaunajā pilī būs skatāma līdz 31. oktobrim.

 

Informāciju sagatavoja:

Aleksandrs Abramovs

Komunikācijas speciālists

Cēsu novada pašvaldība

aleksandrs.abramovs PIE cesis PUNKTS lv