Arhīva kalendārs

« May 2016 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Koprades māja Skola6, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Cēsu filiāle un RTU Design Factory piektdien, 10. jūnijā, aicina uz Funkcionālo dizaina dienu. Tās ietvaros interesenti aicināti piedalīties dizaina darbnīcā, kur izmantojot dizaina domāšanas metodes, būs iespēja izstrādāt funkcionālu produktu, kā arī apmeklēt lekcijas par dizaina nozīmi produkta izveides procesā, tehnoloģiju attīstību un ideju cikliem.

Radošā dizaina darbnīca notiks RTU Cēsu filiālē, Piebalgas ielā 3 no plkst. 9 līdz 13, uz to aicināts ikviens interesents, kurš vēlas iegūt praktiskas iemaņas funkcionāla produkta radīšanā, izmantojot dizaina domāšanas instrumentus. Darbnīca būs īpaši noderīga tiem, kuri savā ikdienā darbojas jaunu produktu attīstīšanā un to virzīšanā tirgū. Darbnīcu vadīs Čārlzs Bušmanis RTU Design Factory vadītājs un dizaina produktu konsultants. Čārlzs ikdienā strādā ar jaunajiem uzņēmējiem, konsultējot par dizaina instrumentiem, kurus izmantojot iespējams radīt veiksmīgu produktu.

Dalībnieku skaits Dizaina darbnīcā ir ierobežots, tādēļ aicinām pieteikties laicīgi, aizpildot anketu, kas atrodama RTU Cēsu filiāles mājas lapā http://goo.gl/yfmSBv.

Dizaina darbnīcas dalības maksa, piesakoties līdz 31.05.2016. – 10 EUR, piesakoties no 01.06. līdz 9.06.2016. – 15 EUR.

Pasākums norisināsies angļu valodā.

Dizaina dienas ietvaros no plkst. 14 līdz 17 Koprades mājā Skola6, Lielā Skolas ielā 6, Cēsīs apmeklētājiem tiks piedāvātas lekcijas par produktu dizaina nozares aktualitātēm, dizaina lomu mūsdienās un kā veiksmīgs dizains var uzlabot produkta pārdošanas apjomus. Tāpat būs iespēja apskatīt dizaina darbnīcas ietvaros radīto produktu prototipus, iepazīties ar produktiem, kuru izstrādē dizainam ir piešķirta būtiska loma un to pārdošanas rezultāti ir uzlabojušies.

Dalība pasākumā bez maksas.

Ar pasākuma programmu var iepazīties RTU Cēsu filiālēs mājas lapā www.cf.rtu.lv

Funkcionālā dizaina diena aizsāks koprades mājas Skola6 pasākumu ciklu “Dizains”. Turpmāk Dizaina dienas Cēsīs notiks reizi trijos mēnešos, apskatot dažādas dizaina nozares. Šobrīd plānoti vairāki pasākumi par šādiem dizaina virzieniem: funkcionālais dizains, grafiskais dizains, modes dizains, digitālais dizains, dizains un amatniecība. Katrā pasākumā tiks piedāvātas lekcijas un praktiskas nodarbības, kuru ietvaros varēs uzlabot savas zināšanas un prasmes par dizainu, konsultēties ar profesionāļiem par sava produkta, pakalpojuma dizaina kvalitāti un uzlabošanas iespējām.

Informāciju sagatavoja:

Dita Trapenciere

2016. gada 28. un 29. maijā robežpilsētās Valkā (Latvijā) un Valgā (Igaunijā) norisināsies XIX Latvijas tautas mūzikas svētki, kur pulcēsies kolektīvi no visiem Latvijas novadiem, kā arī viesi no Igaunijas, Lietuvas un Karēlijas republikas Krievijā.

Vairākos koncertos tiks atskaņotas muzikāli un stilistiski daudzveidīgas programmas. Svētkos piedalīsies muzicējošās folkloras kopas ar senajiem tautas instrumentiem un danču priekšnesumiem, sadzīves mūzikas kapelas uzburs pagājušā gadsimta lauku balles noskaņas, tautas mūzikas orķestri piedāvās krāšņākās aranžētās tautas mūzikas pērles.

“Tautas mūzikas nozares, tai skaitā nevalstisko organizāciju darbība, ir radījusi pievilcīgu vidi instrumentālās tautas mūzikas žanra attīstībai. Tautas mūzikas svētki pulcēs pēdējos gados lielāko dalībnieku skaitu – 40 kapelas un tautas mūzikas ansambļus no Latvijas un ārvalstīm. Svētku rīkotāju mērķis ir gan sarīkot bagātīgu, krāšņu pasākumu – kolektīvu individuālo programmu koncertu virkni pilsētvidē, gan radīt svētkus pašiem tautas mūzikas kolektīvu dalībniekiem,” stāsta Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas mūzikas ansambļu eksperts Ilmārs Pumpurs.

Piektdien, 27. maijā svētkus ievadīs neformāls tradicionālo deju vakars Valkas kultūras namā ar folkloras deju ansambļiem “Sudmaliņas”, “Dandari” un “Karjala” no Petrozavodskas.

Maratonkoncerts visas dienas garumā priecēs pilsētniekus, viesus un pašus dalībniekus Lugažu laukumā sestdien, 28.maijā. Svētdien, 29.maijā no plkst. 11.00 rītā klausītāji tiks gaidīti koncertā pie Valgas kultūras centra, bet Valkas brīvdabas estrādē svētkus noslēgs vērienīgs koncertuzvedums “Uzrausim danci Valkā!” ar tautas mūzikas grupu un deju ansambļu piedalīšanos. Svētku veidotāji – režisors Aivars Ikšelis, horeogrāfs Andris Daņilēvičs, scenogrāfs Ivars Noviks.

Svētkus rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs un Valkas novada dome.

 

Svētku programma

28. maijā

12.00     XIX Latvijas tautas mūzikas svētku atklāšanas pasākums Valkas muzeja dārzā

13.00 – 18.00     Maratonkoncerts dalībnieku individuālās programmas Lugažu laukumā 

No 19.00             Dalībnieku saieta vakars Lugažu muižā

 

29. maijā

11.00 - 16.00      Dienas koncerts laukumā pie Valgas kultūras centra

17.00     Svētku koncerts „Uzrausim danci Valkā!” Valkas brīvdabas estrādē                                                                          

 

Informāciju sagatavoja

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv  

28. maijā Alūksnē notiks Vidzemes un Latgales koru un pūtēju orķestru svētki, kuros piedalīsies vairāk nekā divi tūkstoši dalībnieku – dziedātāji un pūtēju orķestru mūziķi.

Šobrīd koru un pūtēju orķestru svētkiem Alūksnē pieteikušies gandrīz 70 kori no Aizkraukles, Alūksnes/Balvu/Gulbenes, Bauskas, Cēsu, Daugavpils, Saldus, Jelgavas, Jēkabpils, Ogres, Pierīgas, Rēzeknes/Ludzas, Rīgas, Siguldas, Talsu, Valmieras/Valkas un pat Ventspils/Kuldīgas koru apriņķiem. Savukārt pūtēju orķestru pulkā būs 14 kolektīvi no Vidzemes – Smiltenes, Alūksnes, Inčukalna, Cēsīm, Valmieras, Limbažiem, Gulbenes, Birzgales, Strenčiem, Rūjienas, Lejasciema, Salaspils un Cesvaines, kā arī 10 pūtēju orķestri no Latgales reģiona – Balviem, Rēzeknes, Preiļiem, Krustpils, Dekšāres, Kārsavas, Jēkabpils, Ludzas un Maltas.

Vairāki pūtēju orķestri, pirms gājiena no pulksten 16.30 muzicēs ielu koncertos pilsētā – laukumā pie administratīvās ēkas Dārza ielā, Tirgotāju ielā (blakus “Narvesen” kioskam), skvērā Lielā Ezera ielā, pie veikala “Maks”, Pilssalas tilta un Pilssalā.

Savukārt pulksten 17.30 svētku dalībnieki dosies gājienā no Dārza ielas uz Pilssalas estrādi, kur pulksten 18.00 sāksies koncerts “Uguns sirdī kursies tev”. Svētku dalībnieku gājiens uz Pilssalu dosies pa Dārza, Tirgotāju, Lielā Ezera, Pils, Ojāra Vācieša un Pilssalas ielu.

Koncertā piedalīsies 70 Latvijas jauktie kori un 24 pūtēju orķestri, Latvijas Nacionālās operas un baleta soliste Marlēna Keine, komponists Jānis Lūsēns (taustiņi), Jānis Lūsēns juniors (basģitāra), Rihards Goba (ģitāra), Harijs Gūtmanis (sitamie instrumenti), deju kolektīvs “Enku drenku”. Kopkoncerta mākslinieciskie vadītāji ir Alūksnes, Gulbenes un Balvu koru apriņķa virsdiriģents Roberts Liepiņš, Vidzemes un Latgales pūtēju orķestru virsdiriģenti Egons Salmanis, Guntis Kumačevs un Pēteris Vilks, koncerta režisore - Edīte Siļķēna. Svētku koncertu vadīs Latvijas Nacionālās operas un baleta solists, aktieris Juris Jope un Dailes teātra aktrise Ieva Segliņa.

Koncertā kori un pūtēju orķestri muzicēs gan kopā, gan atsevišķi. Repertuārā izvēlēti skaņdarbi, kas apliecina mīlestību pret savu tēvzemi – Latviju. Tā koru un orķestru kopīgā priekšnesumā izskanēs K. Baumaņa “Dievs, svētī Latviju”, J. Mediņa un V. Plūdoņa “Tev mūžam dzīvot, Latvija!”, Ē. Ešenvalda un A. Cīruļa “Aicinājums”. Kori skandēs tādus skaņdarbus kā L. Garūtas “Mūsu Tēvs”, M. Brauna un Raiņa “Saule, Pērkons, Daugava”, E. Dārziņa un Raiņa “Lauztās priedes”, J. Lūsēna un M. Zālītes “Sapnis un mīlestība”, M. Brauna un J. Petera “Mīla ir kā uguns”, J. Lūsēna un I. Zanderes “Rieta lūgšana”, latviešu tautas dziesmu apdares un citi skaņdarbi.

Savukārt Latgales un Vidzemes pūtēju orķestri koncerta apmeklētājus priecēs ar atsevišķām programmām, atskaņojot J. Ivanova, P. Butāna, R. Paula, A. Baloža un G. Ordelovska skaņdarbus.

Pēc koncerta, pulksten 21.00 Pilssalā visi aicināti uz zaļumballi, kurā par deju mūziku rūpēsies Smiltenes kultūras centra pūtēju orķestris “Smiltene” un grupa “Galaktika”. Ieeja gan uz koncertu, gan zaļumballi būs bez maksas.

Svētkus organizē Alūksnes novada pašvaldība un Latvijas Nacionālais kultūras centrs, atbalsta Vidzemes plānošanas reģions un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

 

Papildus informācija: Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte, sanita.eglite PIE aluksne PUNKTS lv">sanita.eglite PIE aluksne PUNKTS lv ; 64381512, 26335234.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālrunis: 64381502

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv