Arhīva kalendārs

« September 2023 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Lai stiprinātu pašvaldību speciālistu zināšanas un iepazīstinātu ar lēmumu pieņemšanas rīku degradētu kūdras atradņu vietu rekultivācijas iespēju izvērtēšanai, kas izstrādāts Eiropas Komisijas piedāvātās Tehniskās palīdzības (JTP Groundwork) ietvaros, Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar uzņēmumu AS COWI un Rīgas Tehnisko universitāti š.g. 21. un 22. augustā Bīriņos organizēja semināru tiem pašvaldību speciālistiem, kuri iesaistīti degradētu kūdras atradņu teritoriju pārvaldībā.

Zināms, ka Eiropas Komisija piešķīrusi ievērojamus finanšu līdzekļus, kas mērķēti vēsturisku kūdras ieguves vietu rekultivācijai un izmantošanai dabas aizsardzības, mežsaimniecības un lauksaimniecības vajadzībām. Seminārs uzskatāms par priekšsagatavošanās aktivitāti veiksmīgai projektu pieteikumu izstrādei un ieviešanai Vidzemes reģionā.

Pasākumā un diskusijās tika pārstāvēta arī Latvijas kūdras asociācija.

 

Semināra dalībnieki tika iepazīstināti ar aktualitātēm kūdras nozarē Latvijā, Taisnīgas pārkārtošanās mehānismu, kā arī klātesošie iepazina visaptverošu un vienkāršotu lēmumu pieņemšanas rīku degradētu kūdras atradņu vietu rekultivācijas iespēju izvērtēšanai.

Rīks paredz lēmumupieņemšanu dalīt posmos, kas iekļaujas degradēto kūdras purvu novērtēšanas un rekultivācijas veida noteikšanas procesā (datu ieguve, SEG emisiju, ekosistēmu pakalpojumu un socioekonomiskās ietekmes  novērtējums).

Pēc rīka apguves pašvaldību speciālisti tika aicināti uz diskusiju, lai identificētu nepieciešamos rīka uzlabojumus un noskaidrotu, kādas zināšanas un prasmes ir nepieciešams pilnveidot, lai lēmumpieņemšanas rīku veiksmīgi izmantotu un profesionāli pārvaldītu rekultivācijas procesus.

Speciālistu vērtējums tiks ņemts vērā, lai pilnveidotu rīku, un nākamajos darbsemināros plānots to atkārtoti testēt. Tāpat pasākuma organizētāji noskaidroja, kādi kapacitātes paaugstināšanas pasākumi turpmāk pašvaldību speciālistiem ir nepieciešami.

Semināra apmeklētāja, Burtnieku apvienības pārvaldes vadītāja Kristīne Auziņa: “Pašvaldībai, neapšaubāmi, svarīgi ir zaļā kursa mērķi, tomēr ne vienmēr zinām, kas tieši un kādā apmērā ikdienā ietekmē šo mērķu sasniegšanu. Darbseminārs bija iespēja vispusīgi paplašināt profesionālās zināšanas purvu apsaimniekošanā, kas vērtējama kā gana specifiska joma. Pēc pasākuma gūts priekšstats, kas ir tie dati, ar kuru palīdzību iespējams izvērtēt purva stāvokli, kā novērtēt SEG emisijas, kā identificēt tehnoloģiskos procesus, kas tiek izmantoti purvu izstrādē. Iepazināmies ar vairākiem rekultivācijas paņēmieniem un to priekšrocībām, lai zinātu, kā turpmāk rīkoties, apsaimniekojot teritorijas dažādā to statusā – tādās, kurās patlaban vēl notiek aktīva kūdras izstāde, kurās tā beigusies, vai kur saredzams potenciāls kūdras izstrādei dārzkopības vajadzībām. Rīks, kas šobrīd tiek izstrādāts, būs liels atbalsts pašvaldībai, lai pieņemtu lēmumus un izvēlētos piemērotāko rekultivācijas metodi  – dabai un klimatam draudzīgu, kā arī ekonomiski izdevīgu.”


Semināra ietvaros dalībnieki apmeklēja Laugas purvā esošo dzērveņu audzētavu un teritoriju, kurā “LIFE REstore” projekta ietvaros veikti renaturalizācijas (teritorijas dabiskās vides atjaunošanas) pasākumi, iepazīstoties ar izaicinājumiem, kas rodas, lai, veicot saimnieciskās darbības, vienlaikus ievērotu dabas aizsardzības intereses.

Saskaņā ar Taisnīgas pārkārtošanas teritoriālā plāna 9. pielikumu Vidzemes plānošanas reģionā (atbilstoši teritoriālajam iedalījumam līdz  2021. gada Administratīvi teritoriālajai reformai) nerekultivēto vēsturisko kūdras ieguves vietu platība sasniedz 8900 ha, kas ir augstākais rādītājs Latvijā.

 

Par projektu “JTP Groundwork”

ES Taisnīgas pārkārtošanās fonds (TPF) ir finanšu instruments kohēzijas politikas jomā, kas atbalsta TPF reģionā esošās teritorijas, kuras saskarās ar lielām sociālekonomiskām grūtībām pārejā uz klimatneitralitāti, piedāvājot tām mērķtiecīgu atbalstu.

2022. gada 14. jūlijā tika apstiprināts Latvijas Taisnīgas pārkārtošanās teritoriālais plāns, un Eiropas Komisija šī plāna īstenošanai piešķīrusi ES Taisnīgas pārkārtošanās fonda finanšu līdzekļus. Taisnīgas pārkārtošanas teritoriālajā plānā prognozēts, ka, rekultivējot Latvijā esošās degradētās vēsturiskās kūdras ieguves vietas (26 232 ha platībā), var tikt radītas aptuveni 1260 darba vietas.

Taisnīgas Pārkārtošanās platforma (Just Transition Platform – JTP) nodrošina tehnisko palīdzību TPF reģioniem, tai skaitā Vidzemei, lai veicinātu Taisnīgas pārkārtošanās teritoriālais plāna ieviešanu.

“JTP Groundwork” tehniskās palīdzības saņēmēji ir Rīgas Tehniskā universitāte, Vidzemes plānošanas reģions un Latvijas Lauku forums, bet ievieš AS COWI.

Projekta mērķis ir izveidot vienkāršotu un praktisku lēmumu pieņemšanas rīku, lai novērtētu rekultivācijas iespējas degradētajām kūdras atradnes vietām, tai skaitā novērtētu finansiālus ieguvumus dažādām rekultivācijas metodēm.

Jautājumiem: Elīna Račko, Vidzemes plānošanas reģiona telpiskās plānošanas speciāliste, elina.racko PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 25452695.

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, galvenā komunikācijas speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā

Vidzemes plānošanas reģions (VPR) ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atbalstu organizē konkursu “Remigrācijas atbalsta pasākums – uzņēmējdarbības atbalsts” (turpmāk – Konkurss). Tā mērķis ir noteikt pašvaldības, kuras īstenos uzņēmējdarbības atbalstu un saņems valsts līdzfinansējumu no 2024. līdz 2026. gadam. Pieejamais atbalsts būs 240 000 eiro.

Finansējuma saņemšanai var pieteikties Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldības, lai organizētu grantu konkursus uzņēmējdarbībai. Pašvaldības atbalstu piešķirs uzņēmumiem, kuri rada jaunas darbavietas remigrantiem, un/vai jaunizveidotiem remigrantu uzņēmumiem.

Katra pašvaldība var iesniegt vienu Konkursa dalībnieka pieteikumu. Vienu kopīgu pieteikumu var gatavot arī vairākas pašvaldības kopā. Atbalsta apmērs vienai pašvaldībai – 3000 līdz 240 000 eiro. Konkursa finansējums būs pieejams no 2024. gada 2. janvāra.

Pieteikumus Konkursam var iesniegt no š. g. 5. septembra līdz 2. oktobrim. Tos vērtēs Vērtēšanas komisija divu nedēļu laikā pēc pieteikumu iesniegšanas termiņa beigām. Konkursa rezultātus paredzēts paziņot oktobra mēnesī.

Ar Konkursa nolikumu, pieteikuma veidlapu un atskaites formu var iepazīties šeit.

_____

Papildu informācijai: Guna Kalniņa-Priede, VPR Administrācijas vadītāja, tel. 29477997, e-pasts: guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv 

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, VPR sabiedrisko attiecību speciāliste, e-pasts: zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

.

Aizvadītajā nedēļas nogalē, no 1. līdz 3. septembrim, netālu no Billundas pilsētas Dānijā teju 180 cilvēku – ģimenes ar bērniem – piedalījās 11. Eiropas latviešu sporta festivālā “Olimpiskais Lāčplēsis”. Šis pasākums Eiropā noticis jau četrus gadus pēc kārtas, Dānijā tas norisinājās trešo reizi. Šoreiz "Olimpiskais Lācplēsis" pulcēja dalībniekus ne tikai no dažādām vietām Dānijā, bet arī no Vācijas un pat Latvijas. Festivālā piedalījās arī Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) remigrācijas koordinatore Inga Madžule. Viņas mērķis bija iepazīties ar festivāla dalībniekiem – latviešiem, kuri izvēlējušies pastāvīgai dzīvei jaunas mītnes zemes, tomēr cenšas saglabāt saikni ar latviešu kopienu. I. Madžule pastāstīja arī par informatīvo palīdzību, kuru var sniegt remigrācijas koordinatori, ja ir vēlme atgriezties Latvijā.

Dalībnieku vidū bija ģimenes, kuras “Olimpiskajā Lāčplēsī” bija piedalījušās ne vienu reizi vien. Festivāla lielajiem un mazajiem apmeklētājiem tika piedāvāta plaša sportisko aktivitāšu programma. Pirmā diena sākās ar atklāšanu, dančiem, “štokmaižu” cepšanu un mākslinieka Kristapa Krolla ugunsšovu. Sekoja sporta diena – izturību, spēku un veiklību varēja pierādīt gan individuālās aktivitātēs, gan komandu sporta spēlēs. Trešajā dienā notika uzvarētāju apbalvošana, pasniedzot medaļas labākajiem kā individuālajos pārbaudījumos, tā komandu vērtējumā.

 

 

11. Eiropas latviešu sporta festivāla “Olimpiskais Lāčplēsis” norise

“Dānijā dzīvojošie latvieši mūs jauki uzņēma. Pasākums bija labi pārdomāts, sporta aktivitātēs piedalījās visas ģimenes. Programma bija interesanta. Dalībnieki "metās iekšā" sporta aktivitātēs ar lielu azartu. Savukārt, atbalstītāji no Latvijas bija sagādājuši vērtīgas balvas uzvarētājiem,“ stāsta I. Madžule. VPR remigrācijas koordinatore arī demonstrējusi spožu sportisko sniegumu Izaicinājuma disciplīnā, saņemot medaļu par trešo vietu. Pasākuma programmā bija arī izzinošas aktivitātes. Festivāla dalībnieki varēja parādīt savas zināšanas viktorīnā – spēlē ”Ko tu zini par Latviju?”, kuru organizēja VPR remigrācijas koordinatore.

 

VPR remigrācijas koordinatore sporta festivālā “Olimpiskais Lāčplēsis”

Sporta festivāla dalībnieku vidū bija cilvēki, kuri iepriekš mituši dažādās Latvijas vietās – gan kādreizējie cēsnieki, alūksnieši un ogrēnieši, gan tie, kuru saknes meklējamas Kurzemē un Latgalē. Visi atrada kopīgu valodu, dibināja jaunas draudzības un izjuta vienotības sajūtu. 

I. Madžule stāsta: “Iepazinos ar daudziem diasporas latviešiem un sapratu, ka visiem sirds pieder Latvijai, bet materiālās labklājības dēļ viņi tomēr ir izvēlējušies dzīvi Dānijā vai citviet. Drošība un darbs ir tas, kāpēc viņi ir tur. Samērā daudz satikto cilvēku apsver domu tuvāko gadu laikā atgriezties dzimtenē. Protams, ka ir liela neziņa un bailes par darba un dzīvesvietas atrašanu Latvijā, kā arī sociālajām garantijām. Noteikti sazināsimies ar pasākuma organizatoriem un dalībniekiem, lai veidotu ciešāku sadarbību. Tieši ar dažādu aktivitāšu, piemēram, sporta spēļu starpniecību var vislabāk iepazīt ārzemēs dzīvojošos tautiešus, dibināt jaunas pazīšanās, izprast diasporas latviešu vajadzības, domas un dzīves filozofiju.”

 

11. Eiropas latviešu sporta festivāls “Olimpiskais Lāčplēsis” 

VPR remigrācijas koordinatore pastāsta, ka festivāla dalībnieku vidū bijuši arī tādi, kuri paziņojuši: “Tuvākajā laikā atgriežos!”

* Rakstā izmantotas sporta festivāla "Olimpiskais Lāčplēsis" publicitātes fotogrāfijas. 

_____

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions realizē funkciju "Diasporas likuma normu īstenošana (Atbalsta pasākums remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators")".

Papildu informācijai un jautājumiem: Inga Madžule, remigrācijas koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, tālr. +371 29374285, remigracija PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS VIDZEMES REMIGRĀCIJAS ZIŅAS

.

Sestdien, 30. septembrī, plkst. 12.00 mājas kafejnīcā "Kārķu Pica", kas iekārtota Valkas novada Kārķu pagasta mājsaimniecībā “Dīķkalni”, notiks otrā tīklošanās pēcpusdiena remigrantiem “Manas mājas Vidzemē”. Vidzemes plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Inga Madžule turpina martā aizsākto tradīciju un atkal aicina remigrantus uz satikšanos un draudzīgām sarunām.

Pasākuma mērķis ir ikreiz kādā citā Vidzemes reģiona vietā pulcēt ne tikai tos, kuri pārcēlušies no ārzemēm atpakaļ uz Vidzemi pirms neilga laika, bet arī tos, kuri apmetušies šeit jau agrāk. Tīklošanās pēcpusdienai šoreiz piepulcēsies arī Vidzemes novadu pašvaldību speciālisti remigrācijas koordinācijas jautājumos. Remigrantiem tā būs iespēja  uzdot viņiem jautājumus par aktuālajām norisēm pašvaldībās. Draudzīgā atmosfērā viņi varēs aprunāties ar citiem pasākuma dalībniekiem par sev interesējošajām tēmām, kuras skar dzīvi ārzemēs un Latvijā, kā arī dalīties pieredzē, tuvāk iepazīties.

Lielie un mazie “Manas mājas Vidzemē” dalībnieki varēs ne tikai vadīt laiku sarunās un baudīt saimniecības saimnieku sarūpētas picas, bet arī doties pārgājienā uz Lustiņdruvas dabas taku. Tur būs iespējams uzzināt to, kāds ir Meža telefons, klavieres, vingrotava, Kukaiņu viesnīca un vēl citi ievērības cienīgi apskates objekti. Viesi varēs izstaigāt šķēršļu takas, izbaudīt nošļūcienu trošu atrakcijā un iepazīt dabas daudzveidību mežā un upes krastā.

Atbalstu pasākuma rīkošanā sniedz Valkas novada pašvaldība.

Dalība tīklošanās pēcpusdienā “Manas mājas Vidzemē” ir bez maksas. Lūdzam pieteikt līdzdalību pasākumā līdz 24. septembrim, zvanot pa tālruni +371 29374285 vai rakstot uz remigracija PIE vidzeme PUNKTS lv.

_____

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions realizē funkciju "Diasporas likuma normu īstenošana (Atbalsta pasākums remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators")".      

Papildu informācijai: Inga Madžule, remigrācijas koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, tālr. +371 29374285, remigracija PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS VIDZEMES REMIGRĀCIJAS ZIŅAS

.

No 25. – 30. septembrim Iekļaujošās nedēļas ietvaros sabiedrībai durvis vērs deinstitucionalizācijas procesā radītie sociālie pakalpojumi – dienas aprūpes centri, grupu dzīvokļi un specializētās darbnīcas, lai ļautu ielūkoties to darbībā, kā arī pavadīt laiku kopīgi ar to iedzīvotājiem. Pērn pasākumi Vidzemē pulcēja ap 500 interesentu, kas uzskatāms par nozīmīgu soli sabiedrības izpratnes veicināšanā.

Iekļaujošā nedēļa ir pasākumu kopums, kas nedēļas laikā vienlaicīgi notiek vairākās vietās Vidzemē, kad ikviens var ielūkoties un mazliet vairāk izprast sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu ikdienu. Šo aktivitāšu mērķis ir vērst plašākas sabiedrības uzmanību uz līdz šim paveikto dažādu nepieciešamu pakalpojumu izveidē pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kas noris valstī īstenotā deinstitucionalizācijas procesa ietvaros.

Vidzemē to  sadarbībā ar pašvaldībām kopš 2016. gada īsteno šī pasākuma iniciators – Vidzemes plānošanas reģions. Vairāku gadu garumā pašvaldības mērķtiecīgi strādājušas, attīstot sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus, lai veicinātu cilvēku ar invaliditāti pilnvērtīgāku ikdienu. Joprojām sabiedrībā ne visi izprot šādu pakalpojumu darbību, tādēļ Iekļaujošās nedēļas laikā caur dažādām kopīgām un radošām nodarbēm gan bērniem, gan pieaugušiem tiek piedāvāts ikvienam uzzināt vairāk.

Septembra izskaņā paredzēti vairāk nekā 13 pasākumi dažādās vietās – Madonas, Cēsu, Valmieras, Alūksnes, Smiltenes, Gulbenes un Valkas novadā. Plānotas gan muzikālas, gan sportiskas, gan mākslinieciskas aktivitātes un kopīga laika pavadīšana.

Lai uzzinātu vairāk par katra tuvākajā apkārtnē notiekošajiem pasākumiem, aicinām aplūkot plānotos pasākumus un pievienoties aktivitātēs. Visi pasākumi vienkopus apkopoti vietnē ieklauj.vidzeme.lv.

Aicinām arī ielūkoties sociālo pakalpojumu ikdienā, noskatoties Vidzemes plānošanas reģiona sagatavotos video, kas ilgākā sadarbibas posmā tapuši sadarbībā ar režisoru Kārli Anitenu: https://ieklauj.vidzeme.lv/lv/video.html

 

Vidzemes iekļaujošo nedēļu kā pasākumu kopumu organizē Vidzemes plānošanas reģions projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros sadarbībā ar pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām. Projekta mērķis ir Vidzemes plānošanas reģionā palielināt ģimeniskai videi pietuvinātu un sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Vairāk Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā

Informāciju sagatavoja: Ieva Upeniece, Vidzemes plānošanas reģions, ieva.upeniece PIE vidzeme PUNKTS lv. 

2023. gada 27. septembrī no plkst. 10.00 Valgā, Igaunijā notiks kopīgs Igaunijas un Latvijas seminārs, kurā galvenā uzmanība tiks pievērsta (pārrobežu) enerģētikas kooperatīvu/ energokopienu attīstībai vietējā līmenī.

Seminārā laikā būs iespēja uzzināt vairāk par enerģētikas kopienām (energokopienām), to būtību un  praktiskām aktivitātēm, kā arī to, kā uzsākt kooperatīva/kopienas izveidi. Runātāji būs kopienu enerģētikas eksperti no Igaunijas un Latvijas, kā arī viesi no Eiropas Komisijas un vietējo enerģētikas kooperatīvu pārstāvji.

 Uz semināru aicināti, galvenokārt, Igaunijas un Latvijas pierobežas kopienu pārstāvji, vietējie uzņēmumi, organizācijas un pašvaldību pārstāvji.

 

Pasākums notiks Valgas Profesionālās izglītības centra telpās, Loode ielā 3/1, Valgā, tā norise paredzēta no plkst. 10.00 līdz plkst. 16:30. Seminārs notiks angļu valodā ar tulkojumu igauņu un latviešu valodās.

 

>> PASĀKUMA PROGRAMMA (latviešu valodā)

>> Interesentus lūdzam līdz š.g. 25. septembrim reģistrēties saitē https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Energetikas_kopienas_parrobezu_seminars.

 

Seminārā tiks sniegta informācija par energokopienām un iespējamo pārrobežu sadarbību, lai attīstītu ilgtspējīgus energokopienu projektus Igaunijas un Latvijas pierobežas teritorijās. Seminārā dalībnieki tiks iepazīstināti ar Tartu Reģionālās enerģētikas aģentūras, Rīgas Enerģētikas aģentūras, Interreg Igaunijas-Latvijas programmas Sekretariāta un citu energokopienu ekspertu pieredzi, kas darbojas Igaunijas un Latvijas teritorijā. Tāpat pasākuma dalībniekiem tiks sniegts noderīgs ieskats un praktiskas zināšanas par pašreizējo energokopienu situāciju un iespējām veidot pārrobežu energokopienu projektus.

 

Esiet laipni aicināti piedalīties seminārā!

 

Semināru organizē Eiropas Komisijas DG REGIO un DG ENER iniciatīva RECAH (Rural Energy Communities Advisory Hub) sadarbībā ar Interreg Igaunijas-Latvijas programmuTartu reģiona enerģētikas aģentūru un Rīgas enerģētikas aģentūru.

 

Ja jums ir kādi jautājumi, lūdzu, sazinieties ar pasākuma organizatoriem, sūtot e-pastu uz ENER-RUC-HUB PIE ricardo PUNKTS com.

 

 

No 18. līdz 20. oktobrim uzņēmēji, kuri darbojas kokapstrādes jomā Vidzemē, aicināti pievienoties braucienam uz Norvēģiju. Tur notiks pieredzes un kontaktu apmaiņa ar kokapstrādes jomas uzņēmumiem. Vizītes programma sastādīta sadarbojoties ar ekspertu koksnes jomā, uzņēmuma Tretorget (tretorget.no) izpilddirektoru Ola Rostad. Pieteikšanās braucienam, līdz 29. septembrim, aizpildot anketu šeit: https://forms.gle/fAwqsq9qsUSUCGLi9

Brauciena laikā paredzēts apmeklēt Hellerud Hyttesenter, ziemeļvalstīs lielāko koka kabīņu ekspozīciju, Bygg Reis deg, platformu, kā mērķis ir būt par labāko digitālo tikšanās vietu būvniecībai, infrastruktūrai un nekustamajam īpašumam, vai Norsk Gjenvinning, Norvēģijā lielāko pārstrādes un vides pakalpojumu sniedzēju.

Prioritāri dalībai apmaiņas braucienā tiks izvirzīti tie, kuri:

  • darbojas kā kokapstrādes uzņēmums vai uzņēmums, kura darbība saistīta ar koksnes produktu un ēku attīstību;
  • atbilst VPR viedās specializācijas jomai “Augstas pievienotās vērtības koksnes izstrādājumi”;
  • pārstāv uzņēmumu, kurš atrodas, darbību veic, un ir reģistrēts Vidzemes plānošanas reģionā.

Lai nodrošinātu reģionālo pārklājumu, kā apakškritērijs noteikts uzņēmuma pārstāvētais novads, ja divi uzņēmumi būs pieteikušies no viena novada. Tāpat prioritāri dalībai tiks izvirzīti uzņēmumi, kuri iepriekš nav piedalījušies VPR organizētajā tirdzniecības misijā uz Norvēģiju.

Braucienā piedalīsies arī “Koksnes tehnoloģiju hakatons 2023” uzvarētāji. Kopējais, atlasītais dalībnieku skaits atkarīgs no pieteikto uzņēmumu profila un atbilstības piedāvātajai vizītes programmai.

Aicinām uzņēmumus pārstāvošas organizācijas deleģēt biedrus, kam aktuālas šīs tēmas un kas iegūtās atziņas varēs izplatīt arī citiem uzņēmumiem. Ja pieredzes apmaiņas pasākumā vēlas piedalīties uzņēmums, kas nav kādas uzņēmumu pārstāvošas organizācijas biedrs, tad brauciena izmaksas tiks uzskaitītas kā de minimis atbalsts.

Pieredzes brauciens pie projekta partnera Elverum pašvaldībā un vizītes vietējos uzņēmumos ir projekta "Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā" aktivitāte. Projektu finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, izmantojot EEZ grantus.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

Papildu informācijai: Ilze Liepa, Tūrisma uzņēmējdarbības eksperte, e-pasts: ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv+371 29335677


Uzsākoties Baltijas jūras reģiona projekta “BioBoosters” hakatonu ciklam, kura ietvaros deviņas partnervalstis īstenos iespēju konkrēto reģionu uzņēmējiem atrast inovatīvus risinājumus un atbalstu aprites ekonomikas principu ieviešanai savā uzņēmējdarbībā, atvērta pieteikšanās starptautiskiem tiešsaistes hakatonu uzsaukuma vebināriem. Šī ir iespēja nozaru uzņēmējiem, pētniekiem, zinātniekiem un entuziastiem izmēģināt savus spēkus starptautiskos hakatonos.

Hakatonu cikls sākas ar informatīviem semināriem, kur tiks prezentēti izaicinājumi, kam tiek meklēti risinājumi. Interesenti tiek aicināti apmeklēt šos vebinārus, lai izvērtētu savu gatavību pieteikties kā hakatonu dalībniekiem. Katrā hakatonā ir padomāts arī par motivāciju dalībai, kas var būt gan ilgtermiņa sadarbība ar uzvarētāju, gan citas motivācijas balvas.

Projekta ietvaros, ja pieteiktā komanda vai dalībnieks tiks apstiprināts tālākai dalībai, ir iespējams nodrošināt dalību klātienē.


BioBoosters hakatonu informatīvie pasākumi un hakatonu datumi

>>>BioBoosters “Valio” hakatona informācija:

“BioTalks” vebinārā, kurš norisināsies 22. septembrī, lauksaimniecības nozares pārstāvji kopā ar pētniecības institūtu speciālistiem diskutēs par attīstības vajadzībām un iespējām piena lopkopības saimniecībās, lai palielinātu to dzīvotspēju un elastīgumu, kā arī risinātu ar sezonālajām piena ražošanas svārstībām saistītās problēmas.  

Vebināra laikā tiks paziņots par gaidāmo “Valio” hakatonu, kura mērķis ir atrast konkrētus un efektīvus veidus kā sabalansēt sezonalitāti saimniecību līmenī. Atkarībā no idejas gatavības, uzņēmums Valio Group hakatona dalībniekiem piedāvās vairākas sadarbības iespējas - biznesa sadarbības iespēju, iespēju uzsākt kopīgu projektu vai izmēģinājuma projektu, lai pārbaudītu prezentēto ideju.

Izaicinājumā aicināti pieteikties jaunuzņēmumi (start-up), mazie un vidējie uzņēmumi (MVU), pētniecības grupas, studentu grupas, izejvielu un aprīkojuma piegādātāji, lauku konsultāciju un atbalsta organizācijas, uzņēmumi, kas piedāvā datu analīzes risinājumus, lauksaimniecības ekonomisti un piensaimnieki ar pārbaudītiem risinājumiem.

 

Vebināra norises datums: 22. septembris, no plkst.: 12:30 - 14:30 (EEST / UTC+3)

Norises vieta: Tiešsaistē

Vebināra reģistrācijas saite: https://ej.uz/9ab4

Hakatona uzsaukums: https://ej.uz/ezr5 

Hakatona norises laiks: 2023. gada 27. un 28. novembris.

 

Programma 

  • 12:30 Programmas atklāšana un ievads, Annemari Sinikorpi, JAMK moderators
  • 12:35 "Somijas nākotnes saimniecība", kas atbalsta Somijas saimniecību noturību un dzīvotspēju, izmantojot datus un tehnoloģijas, prof. Hannu Haapala, Jamk Lietišķo zinātņu universitāte
  • 12:55 “Pašreizējie un nākotnes pārvaldības instrumenti govju piena ražošanas modificēšanai”, prof. Marketta Rinne, Somijas Dabas resursu institūts, LUKE prezentācija
  • 13:20 "Karstuma stress slaucamajām govīm un tā ietekme uz piena ražošanu un kvalitāti" Prezentācija, doc. Allan Kaasik, Igaunijas Dzīvības zinātņu universitāte, EMU
  • 13:40 Rentablāka un ilgtspējīgāka piena ražošana, izlīdzinot sezonālās svārstības – Valio hakatona izaicinājuma izsludināšana, Ulfs Jahnsonsons (Ulf Jahnsson), viceprezidents primārajai ražošanai, Valio Group
  • 14:10 BioBoosters, kas nodrošina Valio hakatona aicinājuma darbību - Anna Ālto, projektu vadītāja, Jamk Lietišķo zinātņu universitāte
  • 14:25 Noslēguma vārdi, Annemari Sinikorpi, Jamk moderators

 

>>> BioBoosters “Moelven Wood AS” hakatons:

Uzņēmums “Moelven Wood AS” nodarbojas ar dekoratīvo koka sienu paneļu ražošanu un savas produkcijas iepakošanai šobrīd izmanto plastmasu, kas tiek ražota no fosilajām izejvielām. Uzņēmums vēlas rast risinājumu tam, kā šo iepakojumu padarīt videi draudzīgāku, aizstājot plastmasas iepakojumu ar alternatīvu, kas nesatur fosilās izejvielas. Vebināra laikā uzņēmums izstāstīs vairāk par izaicinājumu, viņu vajadzībām un sadarbības iespējām - biznesa darījumu.

Lai rastu risinājumu, 25. septembrī norisināsies vebinārs, kurā aicināti piedalīties pārstāvji no  jaunuzņēmumiem (start-up), MVU, pētniecības grupas, studentu grupas, inovatori, aprīkojuma piegādātāji, konsultāciju organizācijas, materiālu zinātnieki, bezpeļņas organizācijas ilgtspējības un vides jomā, kas vēlas iepazīsties ar izaicinājumu un piedalīties inovatīvu risinājumu meklēšanā, jauna iepakojuma izstrādei.

 

Vebināra norises datums: 25. septembris, no plkst.: 13.00-14.30 (CEST)

Norises vieta: Tiešsaistē, izmantojot Teams

Vebināra reģistrācijas saite: https://ej.uz/ftvs

Hakatona uzsaukums: https://ej.uz/t1qw

Hakatona norises laiks: 2023. gada 11. un 12. decembris.

 

Programma 

  • “Kas ir BioBoosters?”
  • Fosilo plastmasu aizstāšana, Matias Andersons (Mattias Andersson), RISE pētnieks.
  • Iepakojuma risinājumi
  • Jaunu iepakojuma risinājumu meklēšana, Moelven Wood AS

 

>>> BioBoosters “Holmen Skog AB” hakatons:

Uzņēmums “Holmen Skog AB”, kas ir viens no lielākajiem kokapstrādes uzņēmumiem Zviedrijā, ar hakatona palīdzību meklēs risinājumu tam, kā koksnes pelnus, kas rodas kā blakusprodukts koksnes sildīšanas un žāvēšanas procesā, pārvērst ilgtspējīgā, rentablā un aprites vai atjaunojamā produktā. Izaicinājums norisināsies piedaloties arī “Holmen Skog AB” ekspertiem un projekta “BioBoosters” tīkla uzņēmumiem, tādējādi izstrādājot inovatīvas metodes un risinājumus. Veiksmīgiem hakatona dalībniekiem tiks dota iespēja biznesa sadarbībai, paverot durvis kopīgiem projektiem vai pilotuzņēmumiem, lai īstenotu savas izstrādātās idejas.

Izaicinājumā aicināti pieteikties jaunuzņēmumi (start-up), MVU, pētniecības grupas, inovatori, iekārtu piegādātāji, konsultāciju un vadības organizācijas, mēslošanas līdzekļu ražotāji, būvniecības uzņēmumi, ķīmijas uzņēmumi, biogāzes ražošanas attīstītāji, inženieru uzņēmumi ar pieredzi atkritumu apsaimniekošanā, materiālu zinātnieki, ķīmijas inženieri, nozares eksperti atkritumu apsaimniekošanā, Zaļo tehnoloģiju jaunizveidotie uzņēmumi, bezpeļņas organizācijas ilgtspējības un vides jomā.

 

Vebināra norises datums: 26. septembris, no plkst.: 13.00-14.45 (CEST)

Norises vieta: Tiešsaistē

Vebināra reģistrācijas saite: https://ej.uz/2umd

Hakatona uzsaukums: https://ej.uz/xzoz 

Hakatona norises laiks: 2023. gada 7. un 8. decembris

 

Programma 

13.00-13.05 Eva Fridman, BioFuel Region moderatore

13.05-13.25 Pašreizējā situācija saistībā ar koksnes pelniem Zviedrijā, Marie Kofod-Hansen, Zviedrijas Pelnu programma

13.30-13.50 Koksnes pelni Somijā, kas notiek? Laura Nikinmaa, meža izmantošanas eksperte

13.55-14.15 Holmen hakatona aicinājums, Marcus Kyrk, projektu vadītājs, Holmen

14.15-14-25 Jautājumi

14.25-14.40 BioBoosters koncepcija, Anna Aalto, JAMK Lietišķo zinātņu universitāte

14.40-14. 45 Noslēguma vārdi, Eva Fridman, BioFuel Region

 

Tuvākajā laikā Vidzemes plānošanas reģions izziņos arī Latvijas pilota hakatona informāciju. Sekojiet līdzi jaunumiem! #BioBoosters #madewithinterreg #hackathon #climateneutralBSR

 

Vairāk informācijas par dalību hakatonos: Laima Engere-Levina, Laima.Engere PIE vidzeme PUNKTS lv, tālrunis saziņai: +371 28376912

 

Visi projekta partneri pēc vienotas metodoloģijas īstenos hakatonus, kam par pamatu ņemta projekta vadošā partnera Jamkas Lietišķo zinātņu universitātes (JAMK) 12 hakatonu īstenošanas pieredze.

 

Projekts “BioBoosters” uzsākts 2023. gada janvārī, to īsteno partneri no Somijas, Zviedrijas, Vācijas, Polijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas. Projekts ilgs trīs gadus un tā kopējais budžets ir 2,8 miljoni eiro. Projektu līdzfinansē Interreg Baltijas jūras reģiona programma.

 

Pamatinformācija par projektu:

http://www.vidzeme.lv/lv/projekti/pareja_uz_aprites_ekonomiku_baltijas_juras_regiona_bsr_bioboosters

 

Informāciju sagatavoja: Krista Blūma, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, krista.bluma PIE vidzeme PUNKTS lv, 26673396

 

Š.g. 19. septembrī Vidzemes plānošanas reģiona energoefektivitātes eksperts Edgars Augustiņš piedalījās Latvijas Pašvaldību savienības, Liepājas valstspilsētas pašvaldības un Eiropas Savienības  Mēru pakta biroja koporganizētā pasākumā-seminārā par inovācijām un finansējuma piesaistes iespējām energoefektivitātes jomā. E. Augustiņš pastāstīja par Vidzemes plānošanas reģiona līdzdibinātā CEESEN tīkla izveides mērķiem, kā arī realizētā Apvārsnis 2020 programmas projekta CEESEU īstenotajām aktivitātēm, tostarp divu Vidzemes pašvaldību – Valmieras novada pašvaldības un Cēsu novada pašvaldības – līdzdarbošanos projektā, kura rezultātā, ar projekta konsorcija konsultatīvo atbalstu abas pašvaldības pašu spēkiem izstrādājušas ilgtspējīgas enerģijas un klimata rīcības plānus (SECAP).

Kā seminārā uzsvēra jomas eksperti, kam piekrīt arī pašvaldību speciālisti – SECAP plāni uzskatāmi ne tikai par plānošanas dokumentiem, bet tie ir arī instruments dažādu finanšu resursu piesaistei energoefektīvu aktivitāšu realizēšanai lokālā līmenī.

E. Augustiņš atgādināja, ka CEESEN tīkls 2006. gadā tika dibināts ar mērķi, lai vienkopus pulcētu enerģētikas sektora dalībniekus no Centrālās un Austrumeiropas reģioniem, rosinot tos aktivitātēm klimata un ilgtspējas virzienā. Vienlaikus kustība sniedz iespēju pārstāvēt reģionu pārstāvju intereses Eiropas Savienības līmenī, t.sk. rekomendējot uzlabojumus Pilsētu mēru pakta kustības attīstībai. Vidzemes plānošanas reģions ir tīklojuma līdzdibinātājs; dalība tīklojumā uzskatāma par apstiprinājumu plānošanas reģiona interesei un gatavībai risināt klimata pārmaiņu noturības jautājumus.

Semināra dalībnieki varēja uzzināt par iespējām reģistrēties dalībai CEESEN tīklā kontaktu, zināšanu  un pieredzes apmaiņai starp Centrālās un Austrumeiropas reģionu un to pašvaldību pārstāvjiem. Tīkla dibinātāji aktīvi un pārdomāti izmanto Eiropas Savienības finanšu atbalstu, lai stiprinātu vietējo pašvaldību kapacitāti, tās virzot zaļā kursa un ilgtspējas virzienā.

 

UZMANĪBU!

IKVIENS INTERESENTS AICINĀTS PIEVIENOTIES CEESEN TĪKLA KOPIENAI. DALĪBA IR BEZ MAKSAS. IEGUVUMI: TEORĒTISKAS UN PRAKTISKAS ZINĀŠANAS, KONTAKTI UN VĒRTĪGA INFORMĀCIJA PAR JAUNĀKO NOZARĒ. 

REĢISTRĒŠANĀS ŠEIT.

 

Semināra dalībniekus interesēja arī padziļināts izklāsts par abu Vidzemes reģiona pašvaldību SECAP plānu izstrādes gaitu CEESEU projekta ietvaros.  Kā uzvēra E. Augustiņš: “Jāatzīst - nav bieži gadījies redzēt, ka pašvaldības SECAP plānu izstrādi uzņemas paveikt pašu spēkiem – tas ir netipisks gadījums ne tikai Latvijas līmenī, bet arī starptautiskajā konsorcijā esam izņēmums, par ko saņemam īpašu uzmanību. Tas tikai apstiprina mūsu pārliecību, ka šī, lai arī laikietilpīga un sarežģīta, ir pareizi izvēlēta pašvaldības taktika – būt iesaistītiem procesā no sākuma līdz beigām. Tas stiprina līdzatbildības sajūtu mērķu sasniegšanā.” Pašvaldības pašas veica datu apkopšanu, datu grupu veidošanu, iesaistīja ieinteresētās puses, organizēja darba grupas un analizēja situāciju, piemeklējot atbilstošākos risinājumus. Abas pašvaldības atjaunoja arī Pilsētu mēru pakta saistības.

Jāatzīmē, ka CEESEU projekta ietvaros Cēsu novada pašvaldība SECAP plānu izstrādāja pilsētas mērogā, taču šobrīd aktīvi jau strādā, lai rīcības plānā integrētu arī pārējās novada pārējās teritorijas. Savukārt Valmieras novada pašvaldība uzteicama par tās izvēlēto ceļu – iekļaut plānā un paredzēt rīcības arī rūpniecības sektoram, kas ir papildus izaicinājums, tomēr efektīvi ietekmēs oglekļa emisiju apjoma samazināšanu.

 

CEESEU projekta ietvaros tika organizētas arī vairākās mācības vietējo pašvaldību speciālistiem Vidzemē lai viņus iedrošinātu izstrādāt vai atjaunot ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānus. E. Augustiņš atgādināja, cik būtiski pašvaldību speciālistiem, tostarp ar vadības līmenim, ir piedāvāt izglītojošus seminārus, paredzot iespējas praktiski, ekspertu vadībā pašvaldībām risināt problēmjautājumus kopā ar saviem kolēģiem – kaimiņpašvaldību speciālistiem. Tas ne tikai veicina ideju un risinājumu apmaiņu, bet arī veicina ciešāku attiecību veidošanu nākotnes projektu realizēšanai. Tāpēc CEESEN tīklojuma biedri uzsākuši jauna projekta īstenošanu LIFE programmā – CEESEU-DIGIT galvenais mērķis ir izstrādāt reģiona enerģijas un klimata rīcības plānu, kā arī paredzēts turpināt organizēt apmācības pašvaldību speciālistiem par tēmām, kurās zināšanu kapacitāte būtu vēl stiprināma.

“Vērojot pašvaldības un vērtējot līdzšinējo pieredzi dažādu dokumentu izstrādē, t.sk. enerģētikas jomā, secinājums ir viens – izstrādātajiem dokumentiem jābūt  jēgpilniem, kvalitatīviem un izstrādes procesa laikā jāpatur prātā, ka dokuments būs instruments ikdienas darbam un tas nav tikai ķeksītis darbu sarakstā. Liepājas piemērs šodien lieliski ieskicēja, ka tas ir izdarāms!” tā E.Augustiņš savas prezentācijas noslēgumā.

Atgādinām, ka Vidzemes plānošanas reģions 2020. gada novembrī uzsāka darbu pie projekta CEESEU ieviešanas, kura ietvaros Valmieras novada pašvaldība un Cēsu novada pašvaldība izstrādāja ilgtspējīgas enerģijas un klimata rīcības plānus, kā arī brīvprātīgi pievienojās starptautiskai kustībai – Pilsētas mēru pakts, kas ir pasaulē lielākā pilsētu un reģionu kustība klimata un enerģētikas jomā. Tāpat tika aizvadītas apmācības pašvaldību speciālistiem, lai tos motivētu plānu izstrādei vai pilnveidei pašu spēkiem.

Projekts "Centrālās un Austrumeiropas ilgtspējīgas enerģētikas savienība" (CEESEU) tiek ieviests programmas Apvārsnis 2020 ietvaros. Projekta mērķis ir pilnveidot valsts pārvaldes iestāžu spējas Centrāleiropā un Austrumeiropā izstrādāt ilgtspējīgas enerģijas un klimata rīcības plānus (SECAP), kas veicina paaugstinātu energoefektivitāti, ilgtspējīgu enerģiju, samazinātu oglekļa emisijas un uzlabotu pielāgošanās spēju klimata pārmaiņām, palīdzot reģionam dot ieguldījumu ES klimata mērķu sasniegšanā. Projektu īsteno 11 partneri visā Eiropā, tai skaitā Vidzemes plānošanas reģions Latvijā.

Jautājumiem: Baiba Šelkovska, projekta CEESEU vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv; Edgars Augustiņš, energoefektivitātes eksperts, edgars.augustins PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, galvenā komunikācijas speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā,

Vidzemes plānošanas reģiona ieviestā projekta “Uzņēmējdarbība Vidzemē” ietvaros tiek īstenota aktivitāte “Produktu attīstības apmācību un veicināšanas pasākumi”, kam izsludināta trešā pieteikšanās kārta. Idejas  iespējams iesniegt līdz 2. oktobra plkst. 22:00, aizpildot ANKETU un sūtot to uz uznemejdarbiba PIE vidzeme PUNKTS lv.

Pirms pieteikuma iesniegšanas iespējams konsultēties pie uzņēmējdarbības ekspertes Ritas Sprindžukas, lai saņemtu ieteikumus savas uzņēmējdarbības attīstības prioritāšu saplānošanai, kas ļaus veiksmīgāk sagatavot pieteikumu  dalībai aktivitātē. Lai saņemtu konsultāciju, spied šeit: https://ej.uz/uznemejdarbibaskonsultacija

Līdz šim visbiežāk ideju autori ir pieteikušies biznesa modelēšanas un inovāciju vadības atbalstam un dizaina stratēģijas izstrādes atbalstam.

Aktivitātes ietvaros tiks piedāvātas apmācības un praktiskas konsultācijas tehniski ekonomiskajā priekšizpētē, rūpnieciskajos pētījumos, eksperimentālajā izstrādē, produkta rūpnieciskā dizaina izstrādē, jauna produkta, procesa un stratēģijas izstrādē, biznesa modeļu un inovāciju vadības attīstībā uzņēmumā. Svarīgi, ka katrs pretendents var pieteikties vienai atbalsta aktivitātei. Iepazīsties ar aktivitātes nolikumu ŠEIT.

Šīs aktivitātes mērķis ir tieši jauniešu iesaiste uzņēmējdarbībā Vidzemē, kas ir viens no projekta uzdevumiem un tās ietvaros tiks nodrošināts atbalsts specifiskām apmācībām un praktiskām konsultācijām idejas attīstībai. Lai veicinātu izpratni par aktivitāti, jūnija noslēgumā tiks organizēts arī informatīvs tiešsaistes seminārs, kurā tiks runāts par biznesa ideju attīstību un dažādiem citiem jautājumiem, kas interesentiem radušies pieteikuma izstrādes procesā. Informācija par semināru sekos.

Jāņem vērā, ka piesakoties dalībai faktiskā atbalsta uzsākšana notiks pēc līguma slēgšanas un VPR tirgus izpētes vai iepirkuma veikšanas. Provizoriskais aktivitātes atbalsta uzsākšanas termiņš ir 2023. gada oktobris līdz novembris. Apmācību un praktisko konsultāciju termiņš ir četri mēneši, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 20. martam. Finansējumu šajā aktivitātē atbalstāmo darbību ietvaros piešķir kā de minimis atbalstu.

Aktivitāti organizē Vidzemes plānošanas reģiona Vidzemes uzņēmējdarbības centrs projektā “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā”, ko līdzfinansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, izmantojot EEZ grantus.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

Papildu informācijai: Laima Engere-Levina, Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītāja, e-pasts: laima.engere PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes plānošanas reģions (VPR) kopā ar 11 partneriem no 8 Eiropas valstīm īsteno Interreg Baltijas jūras reģiona programmas līdzfinansēto projektu "Baltijas jūras reģiona kultūras pērles noturīgākām pilsētām un reģioniem" (turpmāk – “BSR Cultural Pearls”). Sociālā noturība ir svarīga situācijās, kad sabiedrībai ir jāpielāgojas pārmaiņām vai jāpārvar ekonomiski, sociāli, vides un citi izaicinājumi. Savukārt kultūra un radošums ir spēcīgi instrumenti, lai stiprinātu sociālo noturību jeb sabiedrības dzīvotspēju.

Projekta mērķis ir trīs gadu laikā sekmēt pilsētu sociālās noturības veidošanos ar kultūras instrumentu un aktivitāšu palīdzību, kā arī palīdzēt pilsētu un pašvaldību iestādēm sadarboties ar savām kopienām. Projekta izpildes gaitā: izveidots “BSR Cultural Pearls” tituls, ko ik gadu piešķirs 4 Baltijas jūras reģiona pašvaldībām un reģioniem; digitālā krātuvē apkopoti sociālās noturības labās prakses piemēri; izstrādāti praktiski rīki, kuri pašvaldībām palīdzēs izveidot sociālās noturības plānus; īstenota mācību un mentoringa programma, kas sniegs atbalstu pašvaldībām to sociālās noturības plānu realizēšanā.

“BSR Cultural Pearls” projekta vadītāja VPR Lelde Ābele uzsver, ka šis projekts ir svarīgs reģiona kontekstā, jo tas saskan ar VPR attīstības virzieniem par sadarbības un pilsoniskās līdzdalības veicināšanu, stiprinot vietējās kopienas ar kultūras instrumentu un aktivitāšu palīdzību. Projekts arī lieliski papildina jau uzsāktās VPR iniciatīvas sociālas noturības un kultūras attīstības projektu jomā Vidzemē. Jau sešpadsmito gadu pēc kārtas VPR administrē Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas projektu konkursu “Vidzemes kultūras programma” (šobrīd - Vidzemes vēsturiskās zemes kultūras programma), kurā īstenotie projekti ir veicinājuši kultūras pieejamību dažādām sabiedrības grupām, sekmējuši kopienu līdzdalību, savstarpējo sapratni un sadarbību. Finansiāli atbalstītās kultūras aktivitātes un pasākumi ir ļāvuši vietējiem māksliniekiem un kultūras organizācijām ar to starpniecību sniegt savu ieguldījumu kopienu sociālās noturības veidošanā.

Projekta “BSR Cultural Pearls” pilotaktivitātēs šobrīd ir iesaistītas arī divas Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldības – Cēsu un Valmieras novads. Abām pašvaldībām ir liels potenciāls kļūt par “BSR Cultural Pearls” titula saņēmēju. Plašāka auditorija par to uzzinās decembrī, kad pirmo reizi notiks titula ieguvēju izziņošana. Atklāts konkurss par “BSR Cultural Pearls” titulu tiks rīkots arī nākamgad.

“BSR Cultural Pearls” projekta eksperte VPR Liene Jakobsone, vērtējot projekta pienesumu Vidzemē, pauž: “Piedaloties projektā, pilsētām ir lieliska iespēja ar kultūras starpniecību stiprināt kopienas, attīstīt to piederību lokālajām vērtībām, kā arī gūt nozīmīgus kontaktus starptautiskajā kultūras vidē – ļoti labi priekšnosacījumi kopējai kultūrvides attīstībai reģionā.”

Vairāk informācijas par “BSR Cultural Pearls” titulu var atrast: culturalpearls.eu.

__________

Projektu BSR Cultural Pearls finansē INTERREG Baltijas jūras reģiona programma 2021. -2027. gadam. 

Jautājumiem par projektu BSR Cultural Pearls: Lelde Ābele, VPR projektu vadītāja, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS PROJEKTA BSR CULTURAL PEARLS ZIŅAS

.

Lai nodrošinātu iespēju sniegt nozīmīgus sociālos pakalpojumus ilgākā laika periodā, Vidzemes plānošanas reģions projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros saņēmis papildu finansējumu teju 850 tūkstošu apmērā, lai palīdzētu pašvaldībām segt to uzņemtās saistības par  sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu nodrošināšanu cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem.

Ņemot vērā pašvaldību uzņemtās saistības, kas pārsniedza projekta budžeta iespējas, līdzekļi  dažādu sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu segšanai – grupu dzīvokļu, dienas aprūpes centru, specializēto darbnīcu, kā arī sociālās aprūpes un  rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanai būtu pietiekami līdz šī gada augustam. Balstoties uz esošajām pašvaldību vajadzībām, Vidzemes plānošanas reģions vērsās Labklājības ministrijā ar lūgumu  rast papildu finansējumu, lai pašvaldības varētu nodrošināt uzņemto saistību izpildi no projekta līdzekļiem dažus mēnešus ilgāk – līdz novembrim.

Jau ziņots, ka 2023. gada sākumā, apvienojot ministriju, pašvaldību pārstāvjus un politiķus, kā arī sociālo pakalpojumu sniedzējus, Vidzemes plānošanas reģions aizsāka plaša mēroga diskusiju par deinstitucionalizācijas procesa ilgtspēju, beidzoties Eiropas Savienības fondu finansējumam šogad. Diskusijas mērķis bija rosināt atbildīgās ministrijas pēc iespējas ātrāk uzsākt darbu pie sociālo pakalpojumu finansēšanas modeļa izstrādes, kā arī paredzēt valsts budžeta līdzekļus sociālo pakalpojumu līdzfinansēšanai. Īpaši svarīgi tas ir tādēļ, ka līdz ar šī gada decembri pašvaldībām jau ir jārod finansējums deinstitucionalizācijas projektu ietvaros izveidoto sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu nodrošināšanai. Tomēr jautājums par sociālo pakalpojumu finansēšanas modeļa izstrādi, kā arī valsts budžeta līdzekļu nodrošināšanu deinstitucionalizācijas procesa ietvaros izveidoto pakalpojumu līdzfinansēšanai nav atrisināts, līdz ar to kārtību, kādā mērā un kā šie pakalpojumi turpmāk tiks nodrošināti, noteiks pašvaldību budžeta iespējas.

Kopš deinstitucionalizācijas projektu uzsākšanas reģionos 2016. gadā, Vidzemes plānošanas reģiona īstenotā projekta “Vidzeme iekļauj” budžets ir palielināties vairāk nekā divkārši. Skaidrojot apgūtā finansējuma nozīmīgo pieaugumu, projekta vadītāja I. Miķelsone uzsver dažādās izmaiņas, kas lielā mērā balstītas cilvēku vajadzībās. “Sākotnēji bija plānots projektā iesaistīt  356 bērnus ar funkcionāliem traucējumiem, bet šobrīd esam apzinājuši  717 bērnu vajadzības pēc pakalpojumiem un sniedzam pakalpojumus vairāk kā 500 bērniem. Tāpat – bija plānots izvērtēt 208 pieaugušo ar garīga rakstu traucējumiem vajadzības, bet esam noskaidrojuši vairāk kā  600 cilvēku vajadzības pēc pakalpojumiem un sniedzam atbalstu vairāk kā 360 cilvēkiem. Būtiskas izmaiņas ir notikušas arī saņemamo pakalpojumu klāstā un apjomā, ko esam rosinājuši kopīgi ar pārējiem plānošanas reģioniem.” 

Ir palielinājies saņemamo pakalpojumu apjoms un klāsts bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Sākotnēji bija plānots, ka bērni varēs saņemt psihologa, logopēda, rehabilitologa, fizioterapijas, reitterapijas, hidroterapijas pakalpojumus. Veicot izmaiņas normatīvajos aktos, vēlāk tika noteikts, ka bērni var saņemt ne vairāk kā četrus pakalpojumus un ne vairāk kā 10 katra pakalpojuma sniegšanas reizes. Tomēr, uzklausot cilvēku vajadzības, šie ierobežojumi tika atcelti.  

Papildus, projekta sākumā bija plānots, ka katrs pieaugušais varēs saņemt pakalpojumus divus gadus, bet arī šis ierobežojums ir atcelts, tādējādi projekta ietvaros radot iespēju ilgāku laiku sniegt atbalstu cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. 

Deinstitucionalizācijas ietvaros radītie pakalpojumi ir nozīmīgi cilvēku ar invaliditāti un viņu tuvinieku dzīves kvalitātei. Vidzemes plānošanas reģiona apkopotā informācija par deinstitucionalizācijas procesa radītajām izmaiņām tiem cilvēkiem, kuri projekta ietvaros saņem sociālos pakalpojumus,  parāda, ka cilvēki ir kļuvuši sabiedriski aktīvāki, daļa strādā, apmeklē pasākumus, kļuvuši brīvāki, izpaužot savas domas, aizstāvot viedokli, uzlabojušās komunikācijas prasmes. Tāpat nozīmīgas izmaiņas tas ievieš viņu ģimenes locekļu dzīvē. Lai aprūpētu tuvinieku ar invaliditāti, bieži viņu ģimenes locekļi ir ierobežoti iespējā, piemēram, strādāt. Deinstitucionalizācijas process sniedz ievērojamu atbalstu, lai tuvinieki varētu atgriezties darba dzīvē un būt sociāli aktīvi.  

Aktivitātes notiek deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros. Tā mērķis ir Vidzemes plānošanas reģionā palielināt ģimeniskai videi pietuvinātu un sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Vairāk: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti/vidzeme_ieklauj/info/ 

 

Informāciju sagatavoja: Ieva Upeniece, Vidzemes plānošanas reģions

Sestdien, 7. oktobrī, no plkst. 12.00 līdz 16.00 dabas parkā “Ogres Zilie kalni”, netālu no Tīnužiem, Ogres novadā, notiks nu jau par labu tradīciju kļuvušais satikšanās pasākums remigrantiem “Manas mājas Vidzemē”.  Šī būs šogad jau trešā tīklošanās pēcpusdiena. Pasākums turpina Vidzemes plānošanas reģiona remigrācijas koordinatores Ingas Madžules martā aizsākto tradīciju - vienuviet aicināt Vidzemē dzīvojošās remigrantu ģimenes, lai tās savstarpēji tuvāk iepazītos, veidotu jaunas pazīšanās un paši draudzīgi risinātu sarunas par svarīgiem jautājumiem, kuri skar atgriešanos Latvijā.

“Manas mājas Vidzemē” ik reizi notiek citā Vidzemes reģiona vietā, lai remigrantiem būtu iespēja satikties tuvāk savai dzīvesvietai un veidot ciešāku saikni starp tuvā apkārtnē dzīvojošajām ģimenēm, kuras atgriezušās Latvijā. Pirmā tīklošanās pēcpusdiena notika Cēsīs martā, nākošā risināsies Valkas novada Kārķos septembra nogalē. Katru reizi tikšanās pulcē arvien vairāk interesentu.

Remigrācijas koordinatore Vidzemē I. Madžule aicina uz pasākumu gan tos, kuri no ārzemēm pārcēlušies pirms neilga laika, gan tos, kuri atgriezušies uz dzīvi Latvijā jau agrāk. Šāds pasākums ir lieliska “platforma”, lai apmainītos ar pieredzi, iedrošinātu un atbalstītu tos, kuri pārcēlušies no ārvalstīm uz Vidzemi nesen.

Šoreiz tīklošanās pēcpusdienas norises vieta būs Ogres Zilie kalni. Dalībnieki varēs doties pārgājienā un baudīt krāšņus dabas skatus. Pastaigu maršruts būs aptuveni 3 km garš un ilgs 1-1,5 stundu, tāpēc nepieciešams laika apstākļiem piemērots apģērbs un ērti apavi. Pārgājiena laikā varēs gan aplūkot Dubkalnu ūdenskrātuvi, gan uzkāpt skatu tornī, no kura paveras iespaidīgs skats uz tuvāko un tālāko apkārtni. Visa maršruta garumā varēs priecāties par tām pārmaiņām dabā, kuras atnes rudens. Pārgājienā pavadīs un vairāk par Zilajiem kalniem pastāstīs Ogres novada pašvaldības aģentūras “Tūrisma, sporta un atpūtas kompleksa “Zilie kalni” attīstības aģentūras direktora vietniece Ieva Kraukle. Pēc pārgājiena visi dalībnieki tiek aicināti uz pikniku ar kopīgu desu cepšanu ugunskurā.

Pulcēšanās pārgājienam plānota līdz plkst. 12.00 Ogres Zilajos kalnos, stāvlaukumā pie atpūtas vietas un volejbola laukuma Dubkalnu ūdenskrātuves Ziemeļu daļā (precīzāka lokācija – šeit), kur dalībniekus sagaidīs Vidzemes plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore I. Madžule un Ogres novada pašvaldības pārstāvji.

Atbalstu pasākuma rīkošanā sniedz Ogres novada pašvaldība.

Dalība pasākumā “Manas mājas Vidzemē” ir bez maksas. Lūdzam pieteikt līdzdalību līdz 2. oktobrim, zvanot pa tālruni +371 29374285 vai rakstot uz remigracija PIE vidzeme PUNKTS lv.

______

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions realizē funkciju "Diasporas likuma normu īstenošana (Atbalsta pasākums remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators")".    

Papildu informācijai: Inga Madžule, remigrācijas koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, tālr. +371 29374285, remigracija PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS VIDZEMES REMIGRĀCIJAS ZIŅAS

.

Ogrē aizvadīta EUROPE DIRECT Vidzeme organizētā Vides diena, kas pulcēja un iepriecināja Ogres novada bērnus. Skolēni un skolotāji apmeklēja aktivitāšu stacijas, kurās dažādas spēles, uzdevumus, aizraujošus pārbaudījumus un izaicinājumus nodrošināja Latvijas Valsts meži, biedrība “Zero Waste Latvija”, A/S “Latvijas Zaļais punkts” un Dabas aizsardzības pārvalde.

Vides dienas aktivitāšu mērķis bija informēt skolēnus par vides jautājumiem – dabas daudzveidības nozīmi, vides resursiem, to patēriņu un vides ilgtspējas aspektiem, īstenojot to  caur spēlēm, līdzdarbošanos un praktiskām darbībām. 

Piemēram, Latvijas Zaļais punkts piedāvāja atkritumu šķirošanas spēli, mācot, kā pareizi šķirot atkritumus. Latvijas Valsts meži savā aktivitāšu teltī “Mācies dabā! Lielākā mācību klase – Latvijas Valsts Meži aicina” pilnveidoja skolēnu izpratni par ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu un dabas daudzveidību. Tāpat arī paralēli tika piedāvātas divas nodarbības – “Dodies mežā!” un “Iepazīsti dabas daudzveidību”, kur varēja iemācīties noteikt koku vecumu, atpazīt dažādus kokus pēc to augļiem (čiekuriem, pākstīm utml.) un pat baudīt čiekuru vannas peldi.

Savukārt Dabas aizsardzības pārvaldes vadītajā nodarbībā bērni varēja izzināt zivju dzīves ciklu un kopīgā, sadarbību veicinošā spēlē palīdzēt zivtiņai, pārvarot dažādus upju šķēršļus, nonākt plašajos jūras ūdeņos. Biedrības "Zero Waste Latvija" nodarbībās bērni uzzināja par atkritumu neradīšanu un par to, kā šķietami nederīgām lietām piešķirt otro dzīvi. No veciem apģērba gabaliem bērni iemācījās pagatavot rotaļlietas saviem mājdzīvniekiem. Bērniem, kuri šādas rotaļlietas pagatavoja, bet pašiem nav suņu vai kaķu, biedrība “Zero Waste Latvija” piedāvāja pašdarinātās rotaļlietas nogādāt dzīvnieku patversmē mītošajiem ķepaiņiem.

Izglītojošās nodarbības atzinīgi novērtēja ne tikai pedagogi, bet arī paši bērni, priecājoties, ka varēja uzzināt daudz ko jaunu aktīvi darbojoties ārvidē. Kopumā 5 dažādās nodarbības apmeklēja teju 200 skolēnu no Lielvārdes pamatskolas, Madlienas vidusskolas, Ogresgala pamatskolas, Jaunogres vidusskolas, Ogres 1. vidusskolas un Ikšķiles vidusskolas.

Paralēli dienas aktivitātēm bērniem, EUROPE DIRECT Vidzeme centra pārstāvji informēja pavadošos pedagogus par Eiropas Savienības piedāvātājiem bezmaksas mācību materiāliem no Eiropas Savienības Mācību stūrīša, ar kuriem ļoti labi var papildināt mācību procesu jebkurā priekšmetā un jebkurā vecumā. Mācību stūrītī (https://learning-corner.learning.europa.eu/learning-materials_lv)  atrodamos materiālus caur tuvāko EUROPE DIRECT centru ir iespējams bezmaksas pasūtīt uz savu skolu.

Vides dienas pasākumu organizēja EUROPE DIRECT Vidzeme sadarbībā ar Ogres novada pašvaldības Izglītības pārvaldi un Ogres Jauniešu māju. EUROPE DIRECT Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Kontaktinformācija saziņai: Maija Rieksta, EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja, e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv vai eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv

Š.g. 13. oktobrī Smiltenē Eiropas digitālās inovācijas centra (EDIC) kontaktpunkts Vidzemē, Vidzemes plānošanas reģions un Smiltenes novada pašvaldība organizē semināru uzņēmējiem "Uzņēmumu digitalizācija. Risinājumi, pieredze un pieejamais atbalsts". Seminārā varēs uzzināt par Eiropas Savienības piedāvāto finansējumu un atbalsta rīkiem digitalizācijas attīstībai uzņēmumos, Altum atbalsta programmu uzņēmumu digitalizācijas veicināšanai un Latvijas investīciju attīstības aģentūras atbalsta programmu procesu digitalizācijai. Semināra programma pieejama ŠEIT.

Ar digitalizācijas un inovāciju ieviešanas pieredzi dalīsies uzņēmumu  “Pavasars Group”, “Graanul Invest” un “Advangrid” pārstāvji. Semināra dalībniekiem būs arī iespēja uzzināt vairāk par mākslīgā intelekta rīku “Chat GPT” un tā izmantošanas iespējām uzņēmumu digitalizācijā. Seminārs norisināsies Smiltenē, Dakteru ielā 27 (Smiltenes vidusskolas bibliotēkas telpās) 13. oktobrī no plkst. 13.00 līdz 16.00. Pieteikšanās dalībai seminārā (līdz 10. oktobrim) ŠEIT

Pasākums notiks projekta “EDIC: atbalsts digitalizācijai un mākslīgā intelekta attīstībai Latvijā” (Nr. 2.2.1.1.i.0/23/I/CFLA/001) un projekta “Development of AI – ICT for Manufacturing EDIH in Latvia” (Nr. 101083983) ietvaros. Finansē Eiropas Savienība un Eiropas Savienība - NextGenerationEU. Tomēr paustie uzskati un viedokļi ir tikai autora(-u) uzskati un viedokļi un ne vienmēr atspoguļo Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas uzskatus un viedokļus. Par tiem nav atbildīga ne Eiropas Savienība, ne Eiropas Komisija. 

Uzziņai: Atbalsts uzņēmējiem – Digitālo inovāciju centri Latvijā

Līdz 2026. gada vidum no dažādiem finansējuma avotiem Latvijas uzņēmumu digitalizācijai piešķirti vairāk nekā 183 miljoni eiro, tostarp no programmas „Digitālā Eiropa”, Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF), kā arī no Atveseļošanas fonda uzņēmumu digitalizācijai atvēlētais finansējums kopsummā sastāda vairāk nekā 13 miljonus eiro.

Eiropas Savienības programmā “Digitālā Eiropa” 2022. gadā savu darbību visā Eiropā sāka Eiropas Digitālās inovācijas centri (EDIC), divi no tiem arī Latvijā: “Latvijas Digitālais akselerators” (https://www.digitallatvia.lv) fokusējas uz produktu inovācijām, sniedzot atbalstu jaunu digitālo platformu, preču un pakalpojumu dizainam, testēšanai un ieviešanai ražošanā, savukārt  “Eiropas Digitālās inovācijas centrs Latvijā” (https://www.dih.lv) koncentrējas uz atbalstu uzņēmumu esošo procesu pilnveidei, mārketinga un inovatīvu digitalizācijas risinājumu ieviešanai un attīstībai. Centros iespējams saņemt padomus un testēt digitālās inovācijas, kā arī iegūt informāciju par sev nepieciešamā risinājuma izstrādi, attīstību. Izveidoti arī centru reģionālie kontaktpunkti, Vidzemē tie atrodas Valmierā un Cēsīs.

 

Jautājumiem: Eva Meijere, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojis: Dzintars Močs, sabiedrisko attiecību speciālists Vidzemes plānošanas reģionā, dzintars.mocs PIE vidzeme PUNKTS lv

Sākot ar šī gada 4. oktobri vairākās Vidzemes vietās notiks darbsemināri pašvaldību speciālistiem ar mērķi veicināt energopārvaldnieku un citu speciālistu zināšanas, izstrādājot un atjaunojot ilgtspējīgas enerģijas un klimata rīcības plānus. Tajos plānojot arī pasākumus taisnīgas enerģijas pārejai, enerģētiskās nabadzības mazināšanai un rīcības klimata pārmaiņu mazināšanai.

Pirmais rudens darbseminārs notiks 4. oktobrī Kocēnu Kultūras namā, Alejas ielā 3, Kocēnos, Valmieras novadā, sadarbojoties Valmieras novada pašvaldībai ar Vidzemes plānošanas reģionu. Tā fokusā būs pašvaldību enerģijas un klimata rīcības plāni kontekstā ar nacionālo un Eiropas enerģētikas un klimata politiku. Šobrīd Latvijas nacionālais enerģētikas un klimata plāns 2021.-2030.gadam tiek pārskatīts, un par tā virzību, aktualitātēm klimata un enerģētikas politikā darbseminārā vairāk pastāstīs pārstāvji no Klimata un enerģētikas ministrijas.

Savukārt Vidzemes plānošanas reģiona vecākā eksperte Laura Dzelzkalēja vērsīs darbsemināra dalībnieku uzmanību uz pielāgošanās pasākumiem klimata pārmaiņu mazināšanai, kurus iekļaut pašvaldību enerģijas un klimata rīcības plānos. Jāuzsver, ka līdz šī gada 18. septembrim publiskajai apspriešanai tika nodots Klimata likumprojekts, kā mērķis ir veicināt klimata pārmaiņu un to negatīvo seku ierobežošanu Latvijā, nodrošinot virzību uz klimatneitralitāti un veicinot klimatnoturību. Turklāt pašvaldībām to ilgtspējīgas attīstības stratēģijā, attīstības programmā un teritorijas plānojumā, atbilstoši plānošanas reģiona noteiktajiem mērķiem, prioritātēm un nosacījumiem, jāparedz un jāīsteno klimata pārmaiņu samazināšanas un pielāgošanās klimata pārmaiņām pasākumi. Pasākumos ietverot risinājumus integrētas mobilitātes un apdzīvojama plānošanā, atjaunojamās enerģijas ražošanā un siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanā.

Pirmā darbseminārā pasākuma programma pieejama ŠEIT.

Aicinām citus interesentus pieteikt savu dalību, aizpildot reģistrācijas saiti līdz 2. oktobrim plkst. 11:00 https://forms.gle/fZ2xL2Px2XxK5WSk8 

Līdz nākamā gada rudenim Vidzemes plānošanas reģions izstrādās Reģionālo enerģijas un klimata rīcības plānu 2030. gadam. Būtisks atbalsts plāna sagatavošanā būs 11 Vidzemes reģiona pašvaldības un to esošie enerģijas un klimata plāni, kā arī ieviestā energopārvaldības sistēma.

Gan darbsemināri, gan arī reģionālais plāns tiks izstrādāts Eiropas Savienības “Life” programmas projekta “Centrālās un Austrumeiropas ilgtspējīgas enerģētikas savienības reģionālo pārvalžu iniciatīvu izstrāde un ieviešana taisnīgas pārkārtošanās nodrošināšanai enerģētikas nozarē” (turpmāk arī CEESEU-DIGIT) ietvaros. CEESEU-DIGIT galvenais mērķis ir sešos Centrālās un Austrumeiropas valstu reģionos, tostarp Vidzemes plānošanas reģionā, izstrādāt un īstenot enerģijas un klimata rīcības plānu, kā arī pilnveidot pašvaldību spējas sagatavot, finansēt un ieviest savus enerģijas un klimata rīcības plānus saskaņā ar nacionāla un reģionāla līmeņa enerģētikas plānošanas dokumentiem.

Šis projekts ir saņēmis Eiropas Savienības finansējumu saskaņā ar granta līgumu Nr. 892270. Visu atbildību par darbsemināru saturu uzņemas tā autori. Tas nekādā veidā neatspoguļo Eiropas Savienības oficiālo viedokli. Ne Eiropas Komisija, ne EASME neatbild par ievietotās informācijas izmantošanu

Jautājumiem: Maija Rieksta, Vidzemes plānošanas reģions, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.nr. 26099521

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā. Saziņai: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv

Septembra vidū Vidzemes plānošanas reģions Latvijā uzņēma RenoWave projekta komandu, kas apvieno vairākas Baltijas jūras reģiona valstis - Latvija, Igaunija, Lietuva, Somija, Polija, Zviedrija un Vācija. Katrā valstī, tostarp arī Vidzemes plānošanas reģiona teritorijā, tiks izveidota vienas pieturas aģentūra ar mērķi veicināt daudzdzīvokļu ēku atjaunošanu.

Vienas pieturas aģentūras izveide plānota nākamā gada pavasarī, kur ēku apsaimniekotāji un citi interesenti varēs  saņemt informatīvo un tehnisko atbalstu par daudzdzīvokļu ēku atjaunošanu. Līdztekus vienas pieturas aģentūras izveidei Vidzemē plānots tās ietvaros regulāri tikties ar ēku apsaimniekotājiem, pašvaldību speciālistiem un pieaicinātiem ekspertiem, lai kopīgās diskusijās izprastu problēmjautājumus ēku atjaunošanas soļos un kopā piemeklētu atbilstošākos risinājumus. Lai veicinātu iedzīvotāju aktīvāku iesaisti lēmuma pieņemšanā par ēkas atjaunošanu, tiks organizētas arī vairākas tikšanās ar pašiem iedzīvotājiem.

RenoWave partneru sanāksmes laikā aicinājām pieredzē dalīties arī Rīgas enerģētikas aģentūras  pārstāvi Valteru Libertu Muzikantu, kurš pastāstīja par vienas pieturas aģentūras darbību Rīgā un līdz šim paveikto. V.L. Muzikants stāsta, ka kopš aģentūras izveides 2021. gadā līdz šim gadam ir notikušas vairāk kā 500 konsultācijas ar iedzīvotājiem dažādās tēmās - ēku energoefektivitāte, apkures sistēma, pāreja uz atjaunojamo enerģiju, energokopienu veidošana, kā arī lēmumu pieņemšana.  


Lai iepazīstinātu ārzemju partnerus ar daudzdzīvokļu ēku atjaunošanas pieejām Latvijā, devāmies uz Siguldu, Cēsīm un Valmieru. Stacijas ielā 28, Siguldas pilsētā, klātienē apskatījām 42 dzīvokļu māju, kurai vienkāršotā renovācija tika pabeigta 2013. gadā. Šīs ēkas atjaunošanā tika slēgts līgums ar Energoefektivitātes pakalpojuma sniedzēju. Līgums tiek noslēgts, lai īstenotu energoefektivitātes veicinošus pasākumus ēkā ar garantētu enerģijas ietaupījumu, kas sedz visus vai daļu no atjaunošanas darbiem nepieciešamajiem ieguldījumiem.

Savukārt Cēsīs devāmies uz Lenču ielu 42, kurā ēkas atjaunošana veikta pateicoties aktīviem mājas iedzīvotājiem un piesaistot namu pārvaldīšanas uzņēmumu SIA CDzP. Ēka atjaunota pirms diviem gadiem, un mājas iedzīvotāji ir lēmuši arī par dzīvojamās mājas piegulošā zemesgabala labiekārtošanu ar Cēsu novada pašvaldības atbalstu.

Valmierā projekta partneriem bija iespēja pirmajiem apskatīt tikko atjaunoto ēku Linarda Laicena ielā 12, un kopā ar nekustamā īpašuma apsaimniekošanas uzņēmumu SIA Valmieras Namsaimnieks doties uz Gaujas ielu 2. Jāuzsver, ka daudzdzīvokļu ēka Gaujas ielā 2 ieguva 2. vietu Dzīvo siltāk konkursa nominācijā ”Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka 2021”.


Latvijā projektu “Vienas pieturas aģentūras paplašinātais modelis, lai palielinātu daudzdzīvokļu ēku fonda renovāciju Baltijas jūras reģionā” (RenoWave) īsteno Vidzemes plānošanas reģions un Baltijas Vides Forums. Tas tiek ieviests Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027. gadam ietvaros ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu.

Jautājumiem: Eva Meijere, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā. Saziņai: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes plānošanas reģiona ieviešanās etapā esošā projekta “HyTruck” starptautiskais konsorcijs aktualizējis jautājumu par ūdeņraža uzpildes staciju attīstību plašā reģiona teritorijā, t.sk. arī Latvijā. Lai diskutētu par optimālu starptautiska ūdeņraža uzpildes staciju tīkla attīstību, kā arī uzturētu augstu informētības līmeni par nozares aktualitātēm un novitātēm, kopš septembra vidus tiek organizētas regulāras ikmēneša virtuālās brokastis. Tas ir pasākums, kas pulcē interesentus tiešsaistē no visas Eiropas, piedāvājot viņiem uzklausīt ekspertu un praktiķu viedokļus un vērojumus par ūdeņraža uzpildes staciju tīkla izveides potenciālu un aspektiem, ar kuriem jārēķinās plānošanas un ieviešanas procesos.

 

Pirmo reizi vairāk nekā 30 interesenti pulcējās š.g. 13. septembrī, izzinot projekta konsorcija dalībnieka – Vācijas uzņēmuma Localizer GmbH Berlin – vadībā izveidotā starptautiska mēroga Ūdeņraža tirgus ideju un praktisko pielietojumu ikdienā (Vācijā šo uzskata par galveno instrumentu ūdeņraža ekonomikas paplašināšanai reģionā). Platformas jeb tirgus mērķis ir nodrošināt labāku pārskatu par reģionā esošajiem vai plānotajiem ūdeņraža projektiem, lai nodrošinātu sinerģiju turpmākajā projektu attīstībā ūdeņraža ražošanā, pieprasījumā un patēriņā, kā arī infrastruktūras plānošanā. Ūdeņraža tirgus ļauj uzņēmumiem visā ūdeņraža pievienotās vērtības ķēdē atrast pakalpojumu sniedzējus, piemēram, ūdeņraža ražotājus, tehniskā aprīkojuma ražotājus vai projektu izstrādātājus. HyTruck projektā tirgus laukums, kas šobrīd darbojas Vācijā, tiks paplašināts un būs izmantojams visā Baltijas jūras reģionā; tajā dalību reģistrēt aicināti arī interesenti no Latvijas.

Iniciatīvas izstrādātājs informēja, ka šobrīd platformā vēl nav pieejama informācija par ūdeņraža avotu, taču varētu viegli ieviest diferenciāciju zaļajam, zilajam vai pelēkajam ūdeņradim. Jāņem vērā, ka pieejamā informācija netiek pārbaudīta, saturiski tirgus laukuma piedāvājumu veido paši tirgus dalībnieki.

Savukārt Eiropas līmeņa organizācija “Clean Hydrogen partnership” piedāvāja savu vērtējumu par sistēmu, kurā redzama Eiropas ūdeņraža uzpildes staciju pieejamība.

Eiropas ūdeņraža degvielas uzpildes stacijas pieejamības sistēma (E-HRS-AS) sniedz informāciju par ūdeņraža uzpildes staciju pieejamību – bezmaksas, uzticamu, drošu un lietošanai gatavu datu pakalpojumu ūdeņraža uzpildes stacijās Eiropā. Papildus tam, sistēmā tiek nodrošināta piekļuve arī  kopēju datu repozitorija sistēmai – statiskai informācijai –, piemēram, adresēm un maksāšanas līdzekļiem.

Visus šos datus, izmantojot atvērtā koda eksportēšanas API, var kopīgot ar jebkuru trešo pusi, kas pieprasa piekļuvi. E-HRS-AS apkopotu pieejamības datus, izmantojot fiziskus vai virtuālus interfeisus, un sniegtu informāciju atklātā pirmkoda veidā ikvienam interesentam. Aptverot aptuveni 80-90% Eiropas HRS, sistēma var nodrošināt datus reāllaikā: ik pēc 10 minūtēm pieejamības statusu nodrošina sistēmā reģistrēta uzpildes stacija.

Šī sistēma īpaši būtiska ir tiem, kas ikdienā lieto ar ūdeņraža darbināmus transportlīdzekļus, jo ​​pašreizējais ūdeņraža uzpildes staciju tīkls nav ļoti blīvs, un pat vismaz vienas stacijas nepieejamība var būt nopietna problēma.

Projekta konsorcijs ir pārliecināts, ka ekspertu diskusijās balstītie tiešsaistes pasākumi veicinās zināšanu apmaiņu par ūdeņraža uzpildes stacijām. Iegūtā informācija tiks izmantota arī ūdeņraža uzpildes staciju tīkla plānošanai un ieviešanai Baltijas jūras reģiona teritorijā.

Nākamais pasākums plānots š.g. 4. oktobrī.

Reģistrēšanās pasākumiem šeit: https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/49c934cb-a46b-4ef7-b618-e9b62c9484c8?displayId=Fin2864993 (reģistrācija nodrošinās regulāru atgādinājumu saņemšanu par tuvākajiem plānotajiem pasākumiem).

Jautājumu gadījumā, interesenti aicināti sazināties ar pasākumu koordinatoru, Somijas uzņēmuma CLIC Innovation Oy pārstāvi Oleg Todorov (oleg.todorov PIE clicinnovation PUNKTS fi).

Papildus piedāvājam iepazīties ar š.g. 13. septembra pasākuma prezentācijām un video ierakstu (materiāli angļu valodā):

HyTruck project introduction by Anja Fröhlich, Ministry of Economics, Infrastructure, Tourism and Labour Mecklenburg-Vorpommern (.pdf)

European Hydrogen Refuelling Station Availability System by Athanasios  Batsilas from the Clean Hydrogen Partnership (.pdf)

https://youtu.be/j-SvXEfhqW0?si=H_jksQcMhkFGSJJk  (video).

Projektā HyTruck (pilnais projekta nosaukums – “Starptautiska ūdeņraža uzpildes staciju tīkla izveide kravas automobiļiem”) iesaistījušies partneri no Vācijas, Lietuvas, Polijas, Igaunijas, Zviedrijas un Somijas; Latviju projektā pārstāv Vidzemes plānošanas reģions.

Projekts HyTruck tiek īstenots Interreg Baltijas jūras reģiona programmas ietvaros no 2023. gada līdz 2025. gadam. Tā mērķis - atbalstīt valsts institūcijas starptautiska ūdeņraža uzpildes staciju tīkla izveidē kravas automobiļiem Ziemeļjūras -Baltijas jūras TEN-T koridora austrumu daļā ar saskaņotiem jeb vienotiem starptautiskiem tehnoloģiskiem standartiem.

Plašāka informācija par HyTruck projektu: https://interreg-baltic.eu/project/hytruck/

Saziņai: Rita Merca, projekta HyTruck vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, rita.merca PIE vidzeme PUNKTS lv

2023. gada augusta sākumā, uzaicinot mazākas pilsētas, pašvaldības un reģionus pieteikties "BSR Cultural Pearls 2024" titulam, sākās šī konkursa pirmā kārta. Visas tās divpadsmit pašvaldības, kuras iesniedza pieteikumus, kvalificējās nākamajam solim, lai mērotos spēkiem un kļūtu par vienu no četrām titula "BSR Cultural Pearls 2024" saņēmējām. Jau iepriekš tika ziņots, ka "BSR Cultural Pearls" titulu piešķirs četrām pašvaldībām, pilsētām vai reģioniem, lai atzīmētu izcilu pašvaldību ieguldījumu sociālās noturības sekmēšanai savās kopienās ar kultūras instrumentu un aktivitāšu palīdzību.

Konkursa "BSR Cultural Pearls 2024" pirmajai kārtai tika saņemti pieteikumi no 12 Baltijas jūras reģiona pašvaldībām 7 valstīs, to skaitā 2 Vidzemes reģiona novadu pašvaldībām – Cēsīm un Valmieras, kas dalībai pieteica Rūjienas pilsētu. Lielais pieteikumu skaits apliecina vietējo pašvaldību lielo interesi par kopienu sociālās noturības uzlabošanu ar kultūras palīdzību. Divpadsmit kandidējošās pilsētas ir Cēsis (Latvija), Druskininki (Lietuva), Härnösand (Zviedrija), Helsingborga (Zviedrija), Hījumā (Igaunija), Jakobštate (Somija), Ķīle (Vācija), Kristīnestāde (Somija), Nērpe (Somija), Nykarleby (Somija), Rūjiena (Latvija), Svendborga (Dānija).

Nākamajai kārtai izvēlētie kandidāti veidos detalizētus kultūras un sabiedrības noturības rīcības plānus (angļu - CuReAP), par pamatu ņemot veidni, kuru nodrošina projekts "BSR Cultural Pearls". Plānus jāizstrādā no 2023. gada 25. oktobra līdz 2023. gada 16. novembrim. Kandidāti to izveides gaitā saņems atbalstu no savas valsts mentoriem. Viņiem arī būs iespēja piedalīties tiešsaistes semināros, kuros iesaistīsies pieredzējuši eksperti. Kandidātiem būs pieejams arī labās prakses katalogs. Šis katalogs piedāvā ieskatu un zināšanas par sabiedrības noturības stiprināšanu, kopības un piederības sajūtas veicināšanu un noturības palielināšanu nākotnes satricinājumu priekšā, izmantojot kultūras instrumentus.

Konkursa gala rezultāti tiks paziņoti 2023. gada 5. decembrī pēc tam, kad starptautiska žūrija būs izvērtējusi katra kandidāta rīcības plānu, un četri kandidāti ar pārliecinošākajiem rīcības plāniem saņems "BSR Cultural Pearls 2024" titulu. Nākamajā gadā tiks organizēts atklāts konkurss, kurā varēs piedalīties ieinteresētās pašvaldības, pilsētas vai reģioni, pretendējot uz "BSR Cultural Pearls 2025" titulu.

Balvas veidotāju mērķis ir veicināt sociālo iekļaušanos. Katrs kandidāts – reģions, pilsēta vai pašvaldība – tiks vērtēts individuāli, neatkarīgi no lieluma. Galveno uzmanību pievērsīs tam, cik lielā mērā pilsētas un reģioni uztver kultūru kā galveno spēku pārmaiņu panākšanai. Pamatojoties uz plāniem, tiks novērtētas arī ieceres izmantot kultūras vērtības, lai veicinātu kopienas līdzdalību, iekļaušanu un stiprinātu sabiedrības noturību.

“BSR Cultural Pearls” projekta vadītāja VPR Lelde Ābele uzsver: "Cēsīm un Rūjienai dalība konkursā par "BSR Cultural Pearls 2024" titulu ir lieliska iespēja sevi pierādīt plašākai auditorijai Baltijas jūras reģiona mērogā, bet vienlaikus tā ir izcila izdevība ar kultūras starpniecību stiprināt arī vietējās kopienas, attīstīt to piederību lokālā mērogā." 

Apmācību programma kandidātiem un konkurss par titulu ir daļa no "BSR Cultural Pearls" projekta, kura mērķis ir stiprināt kultūras virzītu sabiedrības noturību Baltijas jūras reģionā. Projektā apvienoti 12 partneri, tostarp Vidzemes plānošanas reģions, no 8 valstīm. Projekts ar 3,5 miljonu eiro kopējo finansējumu tiek īstenots trīs gadus, līdz 2025. gada decembrim. To finansē Interreg Baltijas jūras reģiona programma.

Lai uzzinātu vairāk par "BSR Cultural Pearls" projektu, iesakām apmeklēt www.culturalpearls.eu

Foto: pexels.com/ Leah Kelley

_____

Jautājumiem par projektu "BSR Cultural Pearls": Lelde Ābele, VPR projektu vadītāja, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS PROJEKTA BSR CULTURAL PEARLS ZIŅAS

.