Arhīva kalendārs

« September 2023 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Ar Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātās un administrētās “Vidzemes vēsturiskās zemes kultūras programmas 2023” projektu konkursa finansiālu atbalstu Aizkraukles novada Kultūras pārvalde uzsākusi projekta “Daugavas lībiešu pēdas Aizkrauklē” īstenošanu. 30. augustā LU Lībiešu institūtā tikās zinātnieku darba grupa, lai kopīgi izdiskutētu projekta mērķus un uzdevumus, aktivitāšu saturu, secību un kvalitātes jautājumus.

Sarunās izkristalizējās vairāki aspekti, kuriem jāpievērš uzmanība: nepieciešams apzināt vēsturiskos punktus no arheoloģijas un valodniecības viedokļiem, kas saistās ar lībiešiem, galvenokārt Aizkraukles un Skrīveru teritorijās, kā arī citviet Aizkraukles novadā.

Ir līdzšinēji apstiprinājumi tam, ka Aizkraukle bijusi galējais lībiešu punkts virzienā uz austrumiem no Rīgas. Tomēr interesanti, ka lībiešu vietvārdi sastopami arī vēl tālāk, piem., Kokneses pusē. Aizkraukles pilskalns ir kā izpētes centrālais objekts un jau tagad redzam kartē, ka vairāku mājvietu nosaukumi saistāmi ar lībiešu izcelsmi kā “Ķeļķi”, “Kalnķelķi”, “Ibeni”, “Urga”, “Karikstes” u.c. Plānots veikt vietvārdu skaidrojumu saistībā ar to vēsturisko izcelsmi. Tiks organizēti semināri Aizkrauklē par Daugavas lībiešu kultūrvēsturisko mantojumu un tā saglabāšanu, lai mūsu cilvēkiem sniegtu ieskatu šajās tēmās.

Projekta rezultātā plānots izveidot topošās kultūrtūrisma programmas pamatbāzi- faktu kartējumu. Svarīgi konstatēt, ka ir liecības gan valodā, gan kultūrā, gan ainavā, kur atrodami lībiskie “nospiedumi”.

Ņemot vērā kultūrvēsturiskā mantojuma izpētes aspektus no dažādu zinātnes nozaru skatu punktiem, projekta zinātnisko komandu veido pieredzējuši pētnieki:

  1. Valts Ernštreits - Latvijas universitātes Lībiešu institūta vadošais pētnieks un vadītājs;
  2. Eduards Plankājs - Latvijas universitātes Latvijas Vēstures institūta vēsturnieks;
  3. Juris Tālivaldis Urtāns - Latvijas Kultūras akadēmijas Kultūras un mākslu institūta vadošais pētnieks, Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes Arheoloģijas un vēstures daļas eksperts;
  4. Ieva Vītola - Latvijas Kultūras akadēmijas Kultūras un mākslu institūta pētniece; Latvijas universitātes Lībiešu institūta viespētniece;
  5. Lolita Ozoliņa - Latvijas Kultūras akadēmijas Kultūras un mākslu institūta pētniece;
  6. Renāte Siliņa-Piņķe - Latvijas universitātes Latviešu valodas institūta vadošā pētniece, kultūrvēsturisko ainavu pētniece;
  7. Sanita Kalna - Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Etnogrāfijas nodaļas vadītāja;
  8. Gunta Kļava - Latvijas universitātes Lībiešu institūta valodniece.

Paldies Guntai Kļavai un Valtam Ernštreitam par sirsnīgo uzņemšanu!

Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions, Aizkraukles novada pašvaldība. 

Informāciju sagatavoja:
Anita Ostrovska

.

E. Veidenbauma muzejs “Kalāči” aicina uz otro projekta "Dzejas dienu tradīciju stiprināšana Cēsu novadā" notikumu – Dzejas un sarunu kafejnīca “Un vēders – dievs visaugstākais”. Dzejas un sarunu kafejnīca ir jauna, citāda formāta Dzejas dienu pasākums, kurš ir interesants gan apmeklētājiem, gan dzejniekiem. Pasākumā dzejnieki gatavo kādu no savām iecienītajām receptēm, aktiera Mārtiņa Liepas vadībā noris sarunas par ēdienu, dzīvi, vērtībām, sabiedrību, literatūru un saldajā tiek lasīta dzeja, muzicēts.

Šogad apmeklētājus priecēs Janas Egles smeldzīgā dzeja un Vecmāmiņas sakņu zupa, Andris Ogriņš ceps dzejnieka omleti un lasīs dzeju no sava jaunā krājuma, savukārt Elīna Bākule-Veira un Helēna Kozlova mūs lutinās ar sulīgu, garšīgu vistu un vēl sulīgāku dzeju un mūziku.

Pasākums ar iepriekšēju pieteikšanos – baiba.roze PIE cesunovads PUNKTS lv vai zvanot 25601677.

Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

Informāciju sagatavoja:
Baiba Roze

.

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola sadarbībā ar skolas atbalsta biedrību 27. augustā Koncertzāles “Cēsis” Lielajā zālē organizēja Vidzemes reģiona mūzikas skolu talantīgāko audzēkņu un konkursu laureātu koncertu “Vidzemes Talanti”.

Izcilībā un talanta izkopšanā ir jāiegulda liels un smags darbs, un tas nav izdarāms bez ģimenes atbalsta. Ģimene ir jaunā mākslinieka drošais plecs un stiprā klints, kura vienmēr ir līdzās, motivē un atbalsta, tādēļ šogad koncertu caurvija vadmotīvs ģimene, lai akcentētu tās vērtību un nozīmi ceļā uz mērķu un sapņu piepildījumu.

Koncertā piedalījās Vidzemes mūzikas skolu audzēkņi - konkursu laureāti - no Alūksnes, Cēsīm, Dzērbenes, Limbažiem, Madonas, Rūjienas, Valkas, Valmieras un Vidzemes kamerorķestris. Koncertu diriģēja Artūrs Švarcbahs.

Koncertā izskanēja dažādu instrumentu – alta, čella, fagota, flautas, klavieru, kokles, marimbas, vijoles spēle, kā arī solo dziedāšana un ērģeļu spēle.

Daudzas aranžijas solo instrumentiem ar orķestri speciāli koncertam radījis Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas pedagogs un komponists Andris Riekstiņš.

Paldies koncerta atbalstītājiem: Vidzemes plānošanas reģionam, Valsts kultūrkapitāla fondam, Cēsu novada pašvaldībai, AS “Cēsu alus” un Ģimenes stādu audzētavai “Silavirši”.

Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

Informāciju sagatavoja:
Elīna Eglīte

.

Vecpiebalgas vidusskola ir realizējusi "Vidzemes vēsturiskās zemes kultūras programmas 2023" Valsts Kultūrkapitāla fonda un Vidzemes plānošanas reģiona atbalstīto projektu "Galda spēle "Ceļo kopā ar brāļiem Kaudzītēm"".

Galda spēle "Ceļo kopā ar brāļiem Kaudzītēm" ir kompakts un ērts risinājums, kā mācību stundās iespējams interesanti apgūt vielu. Tā sniegtu iespēju lietderīgi pavadīt brīvo laiku skolā, bibliotēkās, muzejā, rosinot interesi un popularizējot brāļu Kaudzīšu ieguldījumu latviešu literatūrā, Piebalgas kultūras un sabiedriskajā dzīvē.

Vecpiebalgas vidusskolai sadarbībā ar Piebalgas muzeju apvienību "Orisāre" tika organizēta galda spēles "Ceļo kopā ar brāļiem Kaudzītēm" prezentācija svētkos "Vecpiebalga atver durvis" brāļu Kaudzīšu muzejā, kur interesenti tika iepazīstināti ar spēli.

Kā arī galda spēles "Ceļo kopā ar brāļiem Kaudzītēm" prezentācija tika organizēta arī Vecpiebalgas pagasta bibliotēkā, kur pasākuma ietvaros galda spēles komplekti tika uzdāvināti Vecpiebalgas pagasta bibliotēkai, Piebalgas muzeju apvienībai "Orisāre", brāļu Kaudzīšu muzejam "Kalna Kaibēni", JIC "Balgas strops".

Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

Informāciju sagatavoja:
Ilona Strelkova

.