Arhīva kalendārs

« July 2023 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Šī gada 15. un 16. jūlijā no plkst. 10.00 Dzērbenes radošajā mājā "Memberi" ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Vidzemes plānošanas reģiona atbalstu notiks ikgadējā projekta "Daba rada-2023" 2. daļa - skicēšanas seminārdarbnīcas "Cilvēki portretos" un "Pasaule skicē".

Ja gribi, tu arī to vari! 

Māksliniece Emīlija Lenkeviča aicina vērot apkārtni un ar zīmuli, otu un krāsām dokumentēt apkārt esošos cilvēkus, lietas un vietas, paplašināt apkārtnes uztveri un gūt ieskatu skicēšanas kustībā pasaulē un Latvijā.

Projekta nākamās aktivitātes paredzētas augustā, informācijai iespējams sekot līdzi Facebook kontā Memberi

Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

Informāciju sagatavoja: Ērika Māldere, projekta "Daba rada-2023" vadītāja

.

16. jūlijā plkst. 17.00 Drustos, "Savvaļā", uzstāsies somu dzejniece Heli Lāksonena, viņas atdzejotājs Guntars Godiņš un dziesminieks Siensliens, tāpat tad tiks atklāta Ingas Melderes un Miko Hinca kopīgā izstāde, kas veidota radošās darbnīcas formā.

Inga Meldere un Miko Hincs izstādē nodarbosies ar krāsu pigmentu iegūšanu no dabas materiāliem, laika gaitā atvērtas darbnīcas formātā tos izmantojot “Baltā kuba” audekla gleznojumiem. Hincs ir Vācijā dzimis somu mākslinieks, kurš dzīvo un strādā Helsinkos, viņa miniatūru formātā veidotie darbi izstādīti gan daudzviet Somijā, gan Baltijas valstīs. Arī latviešu māksliniece Inga Meldere rezidē Helsinkos, savos darbos detalizēti un smalkjūtīgi pētot dažādas glezniecības prakses un metodes.

Heli Lāksonena ir somu dzejniece, kas raksta dienvidrietumu somu valodas dialektā. Latviski līdz šim iznākušas grāmatas "Kad gos smei", "Piec ait kalns", "Soul. Burkans. Undens" un "Paņēmi manu sirdi no plaukta". Tās visas latviski atdzejojis Guntars Godiņš, izmantojot Vidzemes piekrastes lībisko izloksni – lasījumā abi uzstāsies kopā. Tam sekos Siensliena jeb Klāva Kalnača koncerts – viņš zināms arī kā grupu “Nielslens Lielsliens” un “Židrūns” solists, kurš dažādu muzikālu ansambļu ietvaros rakstījis dziesmas gan ar Lāksonenas, gan Godiņa tekstiem.

Lasījuma un koncerta sākums paredzēts plkst. 17.00, izstāde apskatāma visas dienas garumā.

Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions, biedrība "Lauska" un "Frame Finland".

Aktuālā informācija par pasākumu: ŠEIT

Informāciju sagatavoja: Daina Zalāne, biedrība "Lauska"

.

2023. gada 29. jūlijā Ērģemes pagastā, atdzimstot Livonijas karapulka nometnēm un viduslaiku aurai, tiks svinēta Ērģemes pils 700 gade. Šogad šīs svinības tiks rīkotas ar Vidzemes plānošanas reģiona, Valsts kultūrkapitāla fonda un Valkas novada pašvaldības finansiālu atbalstu, pulcējot kopā vietējās kopienas, Latvijas pilsētu un Dienvidigaunijas ļaudis.

Viduslaiku gaisotne Ērģemes pils pagalmā atdzims 14.00 dienā, kur apmeklētājus sagaidīs īsta viduslaiku goda sardze.Par īpašām viduslaiku aktivitātēm rūpēsies vēstures izpētes un rekonstrukciju klubs “Rodenpoys” un Uģis Urtāns. Apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar šķēpa un bultas mešanas tehniku, kā arī iesaistīties savstarpējā sacensībā šajās disciplīnās, iegūstot titulu “Ērģemes šķēps” un “Ērģemes bulta”. Pasākumā būs iespēja degustēt īstu viduslaiku ēdienu pēc izraudzītas receptes, piedalīties dažādās radošajās darbnīcās, iepazīt viduslaiku amatnieku darbu, kā arī redzēt kauju un zobencīņu paraugdemonstrējumus. 

Pēcpusdienā apmeklētājiem tiks demonstrētas zobencīņas un divkauju paraugdemonstrējumi. Starplaikos atjaunotajā pils tornī būs iespēja tikties ar arheoloģi Ilzi Mālkalnieti, kura pastāstīs par vēstures liecībām pils teritorijā arheoloģisko izrakumu laikā, kā arī iespēja klausīties Ērģemes bibliotēkas vadītājas Līgas Kondratjevas pasaku lasījumus pils tornī par bruņiniekiem un princesēm, kā arī darboties radošajās darbnīcās. Pasākuma laikā par maksu būs iespēja pielaikot viduslaiku tērpus un baudīt tajos svētkus veselas stundas garumā (cenas no 2-5 eiro), kā arī iegādāties vidulaiku tērpus savā īpašumā. 

Ir plānots, ka pasākumu kuplinās mājražotāju un amatnieku tirdziņš, kā arī tiks piedāvātas izjādes zirga mugurā. 

No pulksten 19.30 Ērģemes pils pagalmā būs dzirdama post-folk grupas “Dzilnas” uzstāšanās, kura ne tikai dziesmās, bet arī dejās pratīs izkustināt Ērģemes pils viesus. Ieeja pasākumā no 14.00-19.00 bez maksas. 

No pulksten 21.00 sāksies svinību muzikālā daļa, kurā ieeja būs par maksu.

Ap plkst 21.00 uz skatuves kāps enerģijas pilna turbo-folk grupa “Oranžās Brīvdienas”, bet pēc tam tradicionālo zaļumballi ieskandinās grupa “The Farmers” ar mūziķi Mārtiņu Jātnieku.

Pusnaktī par godu pils skaistajai jubilejai apmeklētājus priecēs "Fire-Show studio" uguns šovs. 

Aicinām sekot līdzi informācijai Valkas novada pašvaldības mājaslapā www.valka.lv, kā arī Turnas tautas nama un Ērģemes pagasta Facebook kontos.

 

Informāciju sagatavoja:
Baiba Karpova
Turnas tautas nama vadītāja

 

.

Valmiermuižas parkā “Valmiermuižas etnomūzikas festivāla’23” ietvaros 15. jūlijā plkst. 15.30–16.20 notiks somu dzejnieces Heli Lāksonenas un Guntara Godiņa dzejas lasījumi, muzikālais pavadījums – Aleksandrs Maijers.

Heli Lāksonena ir somu dzejniece, kas raksta dienvidrietumu somu valodas dialektā. Latviski līdz šim iznākušas grāmatas "Kad gos smei", "Piec ait kalns", "Soul. Burkans. Undens" un "Paņēmi manu sirdi no plaukta" (2020. gadā) – krājums, kurā publicēti 15 Aleksandra Čaka un 15 Lāksonenas atbildes dzejoļi Čakam dienvidrietumu dialektā. Tos latviski atdzejojis Guntars Godiņš, izmantojot Vidzemes piekrastes lībisko izloksni.

Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

Informāciju sagatavoja: Daina Zalāne, biedrība "Lauska"

.