Arhīva kalendārs

« October 2023 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Pasaules latviešu mākslas centrā Cēsīs 9. novembrī pirmizrādi piedzīvos Cēsu Mazā teātra izrāde "Garā nedēļas nogale", kas top pēc kanādiešu autora Norma Fostera lugas. Tā ir komēdija par precētiem pāriem 40+.

Četri draugi satiekas brīvdienu mājā, lai kopīgi pavadītu nedēļas nogali. Lai gan viņi ir pazīstami jau daudzus gadus, sarunām raisoties, atklājas dažādi pagātnes noslēpumi, un mēs uzzinām laika gaitā noklusēto. 

Katram no varoņiem ir kāds nepiepildīts sapnis. Vakara gaitā viņi nonāk pie secinājuma, ka vēl nekas nav zaudēts, ir īstais laiks būt drosmīgiem un sapni īstenot. Komiskiem pārpratumiem mijoties ar smeldzi, autors asprātīgā valodā parāda, cik mēs patiesībā esam līdzīgi savā cerībā uz labāku dzīvi.

Kanādiešu autors Norms Fosters dzimis 1949. gadā. Autora krājumā ir ap 50 lugu, tās daudzkārt iestudētas Kanādas teātros. "Garā nedēļas nogale" sarakstīta 1993. gadā, tās pirmizrāde notika 1994. gadā Novā Antigonišas festivālā. Šis ir lugas pirmiestudējums Latvijas teātros, lugas tulkotājs un iestudējuma idejas autors - Ivo Martinsons.

Radošā komanda: Inga Alsiņa-Lasmane, Ilze Liepa, Gatis Gāga un Ivo Martinsons.

Izrāde tapusi sadarbībā ar "Willa teātri". Izrādi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Vidzemes plānošanas reģions.

Nākamās izrādes 10. novembrī pl. 19.00 un 12. novembrī pl. 13.00 Cēsīs, Pasaules latviešu mākslas centrā.

Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

Publikācijā izmantota Cēsu Mazā teātra informācija.

.

Sestdien, 28. oktobrī, Ogrē jau 14. reizi notiks starptautiskais fotogrāfijas simpozijs “Egona Spura ceļš”. Tas ir nosaukts izcilā Latvijas fotogrāfa un ilggadēja foto kluba “Ogre” vadītāja Egona Spura (1931-1990) vārdā. Viņa fotogrāfijas ir iekļautas Latvijas Kultūras kanonā. Simpozijs ir vienīgais šāda veida pasākums Latvijā, kas pulcē skatītājus no visas Latvijas un iepazīstina ar dažādu paaudžu Baltijas valstu mākslas fotogrāfiem. Šogad simpozijā īpaši tiek akcentēti Vidzemes autori un Vidzemi raksturojošas fotogrāfijas.

Simpozijā pieredzē dalīsies fotogrāfi no Latvijas Una Taal, Aivis Šmulders, Valters Poļakovs, Līva Veigura un Laimonis Stīpnieks (slaidrāde). No Lietuvas Ogrē uzstāsies Kauņas Fotogrāfijas galerijas vadītājs Gintars Česonis (Gintaras Česonis), no Igaunijas - “Fotografiska Tallinn” līdzdibinātāja un izstāžu vadītāja Mārja Lorentsa (Maarja Loorents).

Fotogrāfs: Laimonis Stīpnieks

Simpozija laikā notiks foto kluba “Ogre” autoru izstāde “Ceļā”. Tas ir gan tiešā nozīmē ceļojums, gan simboliski ceļš uz savu tēmu, rokrakstu un pie sava skatītāja. Izstādē piedalās pieredzējuši autori un iesācēji. Skatītāji varēs balsot par savu simpātiju balvu.

Simpozijs notiks 28. oktobrī no plkst. 11.00-16.00 Ogres Centrālajā bibliotēkā Brīvības ielā 35, Ogrē. Tas paredzēts plašam skatītāju lokam un ir bez maksas. “Egona Sura ceļu” rīko foto klubs “Ogre”.

Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions, Ogres novada pašvaldība, SIA Fazer Latvija.

Informāciju sagatavoja: Dace Voitkeviča

.

2023. gada 1. novembrī Madonas novada bibliotēka aicina piedalīties VKKF un Vidzemes plānošanas reģiona finansētajā ”Vidzemes vēsturiskās zemes kultūras programmas 2023” atbalstītā projekta “Stipri garā, stipri darbos” aktivitātē “Publiskās uzstāšanās diena” Madonas novada bibliotēkā Skolas ielā 12, Madonā, ko vadīs Mag. paed., teātra pedagogs Ligita Smildziņa.

Tas ir 3 kultūras nozaru - bibliotēkas, kultūras nami, muzeji -  reģiona vēsturiskās zemes novados: Madonas, Alūksnes, Cēsu, Gulbenes, Limbažu, Smiltenes, Valmieras, Valkas, kā arī Varakļānu kultūras iestāžu darbinieku apmācību programmas projekts, kurš nostiprinās prasmi uzstāties, publiski runāt un improvizēt, tādējādi tuvinot kultūras iestādes, ļaujot iepazīt citam citu, mācīties sadarboties, vienoties kopīgās rīcībās, vienotā redzējumā uz kopīgiem mērķiem.

Projekta realizācijas rezultātā tiks attīstītas un pilnveidotas prasmes un iemaņas savstarpējā komunikācijā komandas darba organizācijā, tiks iegūtas jaunas zināšanas par iedvesmas un radošuma attīstīšanu, publisko uzstāšanos un pasākumu režiju, paplašinot un uzlabojot turpmākā darba un kultūras iestāžu sadarbības iespējas.

Lūdzam pieteikties, aizpildot pieteikuma anketu līdz 30. oktobra plkst. 15.00 >> https://forms.gle/vYcq1teZVjenLd5C7

Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

Informāciju sagatavoja : Imelda Saulīte 

.

4. novembrī plkst 14.00 un 16.00 kultūras centrā Siguldas Devons varēs piedzīvot apvienības “IevaKrish” telpiskas skaņas horeogrāfijas izrādi “Labra nams.

“Labra nams” ir stāsts par bezgalīgu ceļu skaņas un vārdu labirintā. Tā ir telpiska skaņas horeogrāfija, kuru ar nodomu radīt klātienes mākslas darba pieredzi ārpus vizuālās uztveres veidojuši mākslinieku apvienība IevaKrish sadarbībā ar komponistu Jēkabu Nīmani.

Tās pamatā ir ap un starp apmeklētājiem veidota horeogrāfija un tai sekojoša skaņa - Jēkaba Nīmaņa radītas īsas muzikālas vienības, kuru atskaņošanas gaitu, vietu un secību nosaka mākslinieku veidotais, vizuāli neredzamais dejas raksts. Skaņdarba izpildītāji ir četri dejotāji, kuri pārnēsā un vada skaņdarbam speciāli veidotus elektroniskus mūzikas instrumentus. Katram apmeklētājam darba sākumā tiks aizsietas acis un katru pavadīs līdz nejauši izvēlētai sēdvietai telpā, kas ļaus ikvienam piedzīvot sev unikālu skaņas ainavu. Horeogrāfiskais saturs veidots, par pamatu ņemot ornamentālu rakstu zīmi - astoņstūra zvaigzni. Ap katru apmeklētāju ir astoņi iedomāti koridori kustībai ar neierobežotu skaitu variantu horeogrāfisku skaņas trajektoriju rakstiem.

Izrādes konteksts ir piemērots jebkuram cilvēkam, neatkarīgi no apmeklētāja redzes kvalitātes.

Skaņas izrādes autori ir apvienība IevaKrish
Komponists - Jēkabs Nīmanis
Horeogrāfiju un scenogrāfiju veidoja Ieva Gaurilčikaitė-Sants un Krišjānis Sants
Sistēmas dizainu veidoja Pāvils Jurjāns
Teksts - Marija Luīze Meļķe
Pieredzes konsultants - Katrīna Rudzīte
Izpilda - Emīlija Berga, Ieva Gaurilčikaitė-Sants, Līva Nora Apšeniece, Krišjānis Sants
Producents - Tuvumi, Ģertrūde Upeniece, Krišjānis Sants

“Labra nams” ir veidots ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "KultūrElpa" finansiālo atbalstu. Izrādes viesizrāžu cikls Latvijā notiek Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

Ieeja bez maksas, izņemot brīvbiļeti "Biļešu paradīzes" kasēs vai internetā.
https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/133129
https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/133130 

Informāciju sagatavoja: Anna Zagorska

.