Arhīva kalendārs

« November 2023 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Rozulas skolas telpās 2023. gada nogalē norisināsies divi viktorīnu vakari, kuros aicinātas piedalīties ģimenes vai draugu kompānijas, izveidojot komandu 4-5 cilvēku sastāvā. Viktorīnas laikā komandām būs iespēja komunicēt vienam ar otru, dalīties ar savām zināšanām un jautri pavadīt laiku. Tuvākā viktorīna norisināsies Lāčplēša dienas vakarā, 11. novembrī, un šajā viktorīnā dalībniekiem būs iespēja atbildēt arī uz jautājumiem par Latviju.

Viktorīnās slēgtajā Rozulas skolā jau vairāk nekā gadu reizi mēnesī ar savu erudīciju sacenšas gan draugu kompānijas, gan ģimenes. Jautājumi liek palauzīt galvu un attīstīt spēju sadarboties, jo atbildes uz jautājumiem sniedzamas analogā veidā – uz papīra, neizmantojot nekādus palīglīdzekļus, izņemot komandu un savas zināšanas vai intuīciju. Katrā spēlē ir vismaz četras kārtas ar desmit jautājumiem katrā, jautājumiem tiek piedāvāti atbilžu varianti. Notiek arī starprezultātu izziņošana un labāko apbalvošana spēles beigās.

Dalībnieku vecumam, dzimumam un pabeigto skolu skaitam nav nozīmes, jo viktorīna ļauj palauzīt galvu ikvienam tās dalībniekam, turklāt spēcīgu komandu raksturo spēja vienoties dažādu viedokļu gadījumos. Tiek gaidītas arī ģimenes ar bērniem – Rozulas skolā pieejams rotaļu stūrītis arī mazajiem viktorīnas apmeklētājiem. Skolas durvis apmeklētājiem viktorīnu vakaros ir atvērtas no plkst. 17.30, kad tiek uzsākta pieteikto komandu reģistrācija. Spēles sākums ir 18.00, tā norisinās Rozulas skolas zālē.

Sīkāka informāciija par pieteikšanos un pašu viktorīnas norisi atrodama Rozulas skolas Facebook lapā (www.facebook.com/Rozulasskola). Dalība komandām 11. novembra un 9. decembra viktorīnām ir bez maksas. Rozulas skolā viktorīnas laikā darbosies kafejnīca “Pie Mura”. Pēc viktorīnas iespējams doties ekskursijā pa Rozulas skolu. 

Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

Informāciju sagatavoja: Irēna Putniņa, e-pasts: irena.putnina PIE jautrieputni PUNKTS lv

.

Ziedoņa muzeja dārzā Murjāņos, no oktobra līdz 2024. gada maijam 24/7 bez maksas skatāma izstāde - laikmetīgās mākslas instalācija "Fragmenti, kas palīdz dzīvot. Imka un Ojka", kas veltīta divu dzejnieku - Imanta Ziedoņa un Ojāra Vācieša draudzībai, kā arī abu deviņdesmitgadei. Vides instalācijas autors ir jaunais mākslinieks Andris Kaļiņins, kurš iedvesmojoties no divu dzejnieku muzejos esošajiem krājuma priekšmetiem, par abus vienojošo tēmu izvēlējies uguni.

Tā ir uguns, kas daudzkārt parādās gan abu meistaru dzejā un dzejas krājumu nosaukumos, un uguns, kas apliecina savu klātbūtni muzeja krājuma priekšmetos - svečturī, Imanta Ziedoņa pašportretā atainotā uguns liesmā, Lielvārdes jostas ugunskrustā vai sērkociņa kastīšu kolekcijā. Zīmīgi, ka Ojārs Vācietis savulaik atgriezis rakstīšanas dzirksti pašam Imantam Ziedonim.

Mākslinieks Andris Kaļiņins. Foto: Ziedoņa muzeja arhīvs

“Pirms 30 gadiem Imants Ziedonis sēdēja savas vasaras mājas, tagad muzeja saieta istabā un stāstīja par dažādiem priekšmetiem, kas atradās telpā, un par to saistību ar dažādiem laikabiedriem, arī notikumiem. Noslēgumā uzsverot, ka šie priekšmeti ir tādi, kā fragmenti, kas viņam palīdz dzīvot. Tas dod mums iespēju padomāt par mūsu vidi, kurā dzīvojam šodien, kā arī par nospiedumiem, cits teiktu - ietekmi vai iespaidu, ko katrs mēs - cilvēki - savstarpēji veidojam un atstājam viens uz otru. Priekšmetiskā pasaule joprojām glabā daudz noslēpumu, kā arī tai piemīt suģestējošs spēks.       

Vienlaikus Ziedoņa muzeja misija paredz jaunrades veicināšanu, līdz ar to īpaši priecājamies par Andra Kaļiņina pievienošanos mūsu redzējumam par to, kā aktualizēt muzeja krājumu un, kā komunicēt par to šodienas sabiedrībai," stāsta Ziedoņa muzeja vadītāja Rūta Šmite. 

Izstādes radošā komanda. Foto: Ziedoņa muzeja arhīvs 

Izstāde tapusi sadarbībā ar Ojāra Vācieša muzeju.

Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

.

2023. gada 4. novembrī plkst.13.00 Mālpils kultūras centrā, Nākotnes ielā 5, notiks satikšanās "Mālpils plenēri un refleksijas 2003-2022".

Atskats uz plenēriem un plānotajam izdevumam sagatavotajiem materiāliem:

  • Izdevuma projekts un plenēru digitālās atmiņas (Helēna Medne)
  • Atskats uz plenēru dalībniekiem (Edvarda Šmite)
  • Vārds pasākumu dalībniekiem
  • Izstāde 2023 “Mergupes pļavas-medus kāre”

Tiek gaidīti visi plenēru dalībnieki un interesenti. 

Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

Informāciju sagatavoja: Helēna Medne

.

Siguldas novada bibliotēkā no 3. novembra līdz 2. decembrim skatāma mākslinieku unikālu, pašizgatavotu oriģinālgrāmatu izstāde. Darbi tapuši reflektējot notikumus Latvijas kultūrtelpā, izmantojot dažādas papīrmasas, dabas materiālus, šķiedras un apgūstot grāmatsiešanas iemaņas Dzērbenes Radošās mājas Memberi projekta DABA RADA-2023 meistarklašu ietvaros.

Izstādei radītie darbi atspoguļo projektā izvirzītos mērķus- veicināt dabas vērojumos un mākslinieku saskarsmē balstītu jaunrades attīstību, vienot reģionālo laikmetīgo mākslu ar amatniecību un radīt cilvēku emocionālo labbūtību. Mūsdienu cilvēkiem, viens no svarīgākajiem pamatjautājumiem ir - Attiecības, Komunikācija, Emocijas (ko es jūtu?).  

Projekts realizēts ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Vidzemes plānošanas reģiona finansiālu atbalstu. 

Izstādē ATVĒRUMS-2 piedalās: Ērika Zutere, Ērika Māldere, Ilizane Grīnberga, Sandra Dzilna, Ilona Valaine-Blekte, Zinaīda Ceske, Ilze Dilāne, Ilze Rudzīte, Evija Freidenfelde, Kristīne Japiņa, Līga Strapcāne, Dace Runča, Tatjana Nežberte un Aija Freimane. 

Mākslinieka oriģinālgrāmata (artist book) ir mākslas darbs, mākslinieciska izpausme, kas izmanto grāmatas formu vai funkciju. Grāmatu ilustrācijām un oriģinālām grāmatām ir ļoti sena vēsture, bet mākslinieka oriģinālgrāmatas, kādu to pazīstam šodien, sākums meklējams pagājušā gadsimta 50. – 60. gados, kopš tā laika nemitīgi attīstoties un pilnveidojoties. Pasaulē, īpaši Amerikā mākslinieka oriģinālgrāmatas izpelnījušās lielu popularitāti, regulāri tiek rīkotas izstādes un pasākumi. Latvijā šis mākslais veids nepelnīti palicis novārtā, bet ar savu darbību un izstādēm ceram situāciju mainīt. 

Projekts DABA RADA - 2023

Vasarā, no 1.-7. augustam Radošajā mājā Memberi notika lielākais vasaras pasākums profesionāliem māksliniekiem. Mākslinieces Ilizanes Grīnbergas vadībā, lokot papīru, audumus un ādu, tika apgūti dažādi grāmatsiešanas veidi, lai pilnveidotu tālākās radošās prasmes un izpausmes strādājot ar pašizgatavotām papīrloksnēm. Lielisks, neaizmirstams papildinājums radošo ideju attīstīšanai bija Laimas Kotas, zem palielināmā stikla lupas vadītais Kaķa eksāmens. Pēc lekcijas par austrumu miniatūrglezniecības tradīcijām, kas gūtas tulkojot grāmatu no turku valodas un izcilu atvesto mākslas šedevru apskates, katrs dalībnieks gleznoja savu miniatūru 1,5x1,5cm formātā, izmantojot punktēšanas tehniku ar vissmalkāko otu. Seminārdarbnīca Daba krāso, mākslinieces Ērikas Zuteres un Ērikas Mālderes vadībā, dalībnieki pievērsās ekoprinta – augu atspiedumu veidošanai uz papīra un indigo – zilās krāsas izmantošanas improvizācijām. Paralēli minētajām nodarbībām tekstilmākslinieces Sandras Dzilnas vadībā tika apgūta vēl arī vaska batika un Ērikas Mālderes vadībā liets papīrs no otrreizējās pārstrādes papīrmasas, abakas šķiedras un rabarbermasas, pievienojot citus dabas materiālus. Dalībniekiem bija iespēja noklausīties Ērikas Zuteres lekciju par mākslinieka oriģinālgrāmatu vēsturi, variantiem un iespējām. Daudz tika padarīts uz vietas Dzērbenē, taču vēl vairāk tika kalti mākslas darbu jaunie plāni un idejas, ko dalībnieki realizēja pārrodoties mājās un atceroties kopā pavadīto laiku.  Izstādei radītie darbi ir nodoti plašākai sabiedrības apskatei Siguldas novada bibliotēkā.

Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

Informāciju sagatavoja: Ērika Māldere

.

Biedrība Tradicionālās kultūras iniciatīvu centrs “KasTe” Drabešu muižas Amatu mājā īsteno projektu “Izpētes materiāla realizācija 11.gadsimta latgaļu tērpu rekonstrukcijās”. Pētot LNVM muzeja krājuma materiālus un konsultējoties ar LNVM Arheoloģijas departamenta speciālisti Iritu Žeieri, tiek izgatavoti seno tērpu komplekti, balstoties uz Drabešu Liepiņu kapulaukā atrastajiem materiāliem no 53. kapa - sieviešu tērps un rotas, no 90. kapa - vīriešu tērps. Šie kapi ir izvēlēti, jo tie pārstāv senāko slāni (10.-11.gs. robeža) un arī hronoloģiski atbilst vienam laikam. Līdz šim tie nav atdarināti un maz zināmi.

Jau notikušas arheoloģisko kreklu šūšanas meistarklases, tikšanās un konsultācijas ar seno tērpu darināšanas meistari, audēju Dagniju Pārupi, veikti audumu aprēķini, skiču zīmēšana, dzijas iegāde.

Plānotas rotu un apavu izgatavošanas meistarklases un tikšanās ar LNVM speciālisti Iritu Žeieri.

Drabešu muižas Amatu mājā  tiek austi brunču audumi, villaines, celaines, šūti krekli un citas seno tērpu detaļas.

Projekta praktisko realizāciju  - tērpu aušanu, rotu un apavu izgatavošanu veic Amatu mājas pulciņu dalībnieki un meistari, publiskajās lekcijās var piedalīties jebkurš interesents.

Projekta noslēgums un tērpu atdarinājumu prezentācija notiks Drabešu muižas Amatu mājā 2023.gada 16. decembrī.

Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

* Foto autore Līga Lapuķe. Fotogrāfijā - Drabešu muižas Amatu mājas aušanas pulciņa dalībnieki un meistari LNVM muzeja krājumā, pētot Drabešu Liepiņu kapulauka atradumus.

Informāciju sagatavoja projekta vadītāja Inese Roze.

.

Biedrība Tradicionālās kultūras iniciatīvu centrs “KasTe” Drabešu muižas Amatu mājā īsteno projektu “Izpētes materiāla realizācija 11. gadsimta latgaļu tērpu rekonstrukcijās”. 12. novembrī pulksten 12.00 Drabešu muižas Amatu mājā tiek rīkota Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Arheoloģijas departamenta speciālistes Iritas Žeieres lekcija “Arheoloģiskā materiāla pielietojums tērpu darināšanā un tērpa komplektēšana”. Pasākuma apmeklēšana - bez maksas.

Pasākumu rīko biedrība TKIC "KasTe". Projekts “Izpētes materiāla realizācija 11.gadsimta latgaļu tērpu rekonstrukcijās” notiek ar Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. 

Vairāk informācijas – pa tālruni 29199870.

Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

Informāciju sagatavoja projekta vadītāja Inese Roze.

.

Nodibinājums “Gaujas Fonds” un Jaunpiebalgas lietišķās mākslas studijas “Piebaldzēni” amatnieki augustā uzsāka Valsts kultūrkapitāla fonda, Vidzemes plānošanas reģiona un Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes atbalstīto “Vidzemes vēsturiskās zemes kultūras programmas 2023” projekta “Piebalgas māls un metāls pirms Mērnieku laikiem” realizāciju. Kā viena no projekta aktivitātēm bija akmens laikmeta māla trauku izgatavošanas meistardarbnīcas - tika gatavota māla masa, veidoti akmens laikmeta formas trauki.

IR KLĀT GALVENAIS BRĪDIS - izgatavoto trauku apdedzināšana atklātās uguns ceplī, kas noritēs 19. novembrī brīvā dabā JAUNPIEBALGĀ (pļaviņā Tilta ielā, pretī Jaunpiebalgas degvielas uzpildes stacijai).

Sākam kurināt plkst.12:00 un darām to visas dienas garumā! Aicināti visi interesenti, kas vēlas iepazīt un izzināt senās keramikas apdedzināšanas brīnumu!

Sliktu laika apstākļu dēļ pasākums var tikt pārcelts uz 21. vai 25. novembri. 

Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

Informāciju sagatavoja: Vita Žīgure

.

Otrdien, 28. novembrī, plkst. 18.00 Camphill ciematā "Rožkalni" draudzīga tikšanās koncertā. Muzicēs Līga Griķe /koncertkokle/. Programmā: Bernard Andres, Mikalojs Konstantīns Čurļonis, Eriks Satī, Džordžs Gēršvins, Debora Henson-Conant.

Līga Griķe 2022. gadā nominēta Lielajai Mūzikas balvai kā gada jaunā māksliniece. Piedalījusies neskaitāmos starptautiskos konkursos, koncertos un festivālos kā soliste, koklētāju ansambļa dalībniece, kā arī kamermūziķe tādās valstīs kā Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Somijā, Slovākijā, Anglijā, ASV, Belģijā, Nīderlandē u.t.t. Uzstājusies kā soliste ar Latvijas Nacionālo Simfonisko Orķestri, Liepājas Simfonisko Orķestri un citiem Latvijā pazīstamiem orķestriem un ansambļiem. 

Ieeja bezmaksas. 

Visi laipni aicināti! Uz tikšanos Rožkalnos! 

Vairāk informācijas: www.facebook.com/CamphillRozkalni 

Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions. 

Informāciju sagatavoja: Kārlis Zemītis

.

Lai nodrošinātu tradicionālās kultūras un amatniecības saglabāšanu, pieredzes apmaiņu, prasmju dažādošanu un jaunākās paaudzes interesi par tradicionālo kultūru, integrējot to laikmetīgā vidē, Siguldas novada Kultūras centrs turpina realizēt projektu "Latvju raksti. Citādība", kas norisinās otro reizi un notiek reizi divos gados. Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma "Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma" un Vidzemes plānošanas reģions.

Projekta mērķis ir sniegt tālākizglītības iespējas un iedvesmot tradicionālo amatu pratējus visā Latvijā, lielu uzmanību pievēršot ilgtspējībai un amata prasmju apvienošanai ar inovatīviem risinājumiem.

Projekta ietvaros 2. novembrī ir noticis tiešsaistes seminārs, uz kuru tika aicināti ne vien lietišķās mākslas studiju dalībnieki no visas Latvijas, bet arī ikviens cits, kuru interesē šāda radošuma izpausme. Tajā piedalījās 119 dalībnieki gan no Vidzemes un Latgales, gan Kurzemes un Zemgales, sasniedzot arī ārvalstīs dzīvojošus latviešu tradicionālās mākslas amatu pratējus. 

Seminārs padziļināti pievērsās trīs tēmām:

1.   Etnogrāfiskā materiāla integrācija laikmetīgā dizainā no vēsturiskā skatu punkta vēsturiskā (lektore Una Valtere, Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma lektore, Latvijas Mākslas akadēmijas doktorantūras studente, zīmola ROTAA vadītāja).

2.   Oriģinālas autortehnikas, meklējumi struktūras un materiāla ziņā (lektore Ieva Krūmiņa - tekstilmāksliniece, Latvijas Mākslas akadēmijas profesore, Tekstilmākslas katedras vadītāja).

3.   Otrreizēja tekstilmateriālu izmantošanu apģērba radīšanā  (lektore Baiba Ladiga-Kobajaši, Modes dizainere un stiliste, modes dizaina pasniedzēja ar starptautisku pieredzi). 

Projekta turpinājumā 3. decembrī kultūras centrā “Siguldas devons” notiks praktiskā meistarklase Vidzemes lietišķo studiju pārstāvjiem. Meistarklases uzmanības centrā būs tradicionālo materiālu netradicionāla izmantošana amatniecībā un otrreiz pārstrādājamu materiālu transformēšanas iespējas. Pasniedzējas – tekstilmākslinieces Una Valtere, Šarlote Baškevica un Ilona Valaine- Blekte.

Meistarklašu praktiskās ievirzes dēļ dalībnieku skaits tajās ir ierobežots, tāpēc piedalīties organizatori aicina tos Vidzemes tautas lietišķo studiju pārstāvjus, kas arī līdz šim ir bijuši aktīvi tiešsaistes semināru dalībnieki. Sagaidāms, ka meistarklasēs iegūtās iemaņas dalībnieki aizvedīs līdzi uz mājām, lai tur dalītos ar citiem studiju kolēģiem un tādējādi ne vien teorētiskās zināšanas, kas ikvienam bija pieejamas tiešsaistes seminārā, bet arī praktiskās idejas sasniegtu maksimāli plašu amatnieku loku.

Par to ikviens varēs pārliecināties 2024. gada pavasarī, kad kultūras centrā “Siguldas devons” tiek plānota otra lietišķās mākslas darbu izstāde, kas taps, saglabājot cieņu pret tradīciju un vienlaikus apliecinot meistaru radošumu un māku etnogrāfisko apvienot ar laikmetīgo. Izstādē piedalīties jau atkal tiks aicināti tautas lietišķās mākslas amatu pratēji no visas Latvijas.

Papildus informācija: Zanda Dūdiņa-Spoģe, projekta “Latvju raksti. Citādība.2023” vadītāja, 26488672

Koncertprogramma “Ziemassvētku rapsodija” 1. decembrī plkst. 19.00 izskanēs Valkas pilsētas kultūras namā. Uzstāsies Orķestris “Rīga” diriģenta Valda Butāna vadībā un pianists Rihards Plešanovs.

Koncertprogrammu “Ziemassvētku rapsodija” caurstrāvos prieks un gaišums, ar spožajām pūšaminstrumentu skaņām gaidot svētku laiku. Rapsodija – tas ir tematiski attīstīts skaņdarbs fantāzijas formā – un koncertā klausītāji varēs ļaut vaļu savai fantāzijai, klausoties divas rapsodijas – ikonisko Džordža Gēršvina “Rapsodiju blūza stilā” un retāk izskanējušo Raimonda Paula “Rapsodiju”. Uz skatuves orķestrim līdzās būs solists – pianists Rihards Plešanovs.

Programmas centrālais skaņdarbs ir latviešu mūzikas pērle – Raimonda Paula “Rapsodija”, kas redakcijā solo klavierēm un pūšaminstrumentu orķestrim izskanēs otro reizi. Komponists, sadarbībā ar aranžētāju Jāni Miltiņu, tikai 2023. gada sākumā deva iespēju un savu svētību “Rapsodijai” skanēt arī citu pianistu solistu izpildījumā, tādejādi, sniedzot iespēju šo skaņdarbu baudīt plašākam klausītāju lokam. Koncertā skanēs arī populārākās melodijas no Džordža Gēršvina operas “Porgija un Bess” un Ziemassvētku laikam atbilstoša mūzika īpašos aranžējumos pūtēju koncertorķestrim. 

Šajā koncertā Orķestris “Rīga” uz sadarbību aicinājis pianistu Rihardu Plešanovu, kurš dzimis un sākotnēji skolojies turpat, Ziemeļvidzemē. 2022. gadā Riharda sniegums izcelts ar nomināciju Lielajai mūzikas balvai kategorijā “Par izcilu darbu ansamblī”. Šajā koncertā būs iespēja klausīties, kā ansamblī Plešanovs saspēlējas ar Orķestra “Rīga” mūziķiem.

Ar stāstiem diriģenta izvēlēto mūziku rotās vakara vadītājs, muzikologs Raitis Zapackis.

Koncerta norisi atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions. Koncerts top sadarbībā ar Valkas pilsētas kultūras namu.

Informāciju sagatavoja: 
Baiba Tilhena, Orķestra “Rīga” mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja

.

Kopā ar fondu INITIUM un māksliniekiem - Māru Uzuliņu un Kārli Toni, uzzināsiet, kas ir kopienas teātris, varēsiet piedalīties dažādos Smiltenes stāstu vākšanas vingrinājumos, kā arī gūt iespēju piedalīties Smiltenes kopienas izrādē 2024. gada pilsētas svētkos!

Meistarklase notiks 2. decembrī Smiltenes Kultūras centrā, no plkst. 11.00. Ieeja bez maksas.

Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma "Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma" un Vidzemes plānošanas reģions.  

Informāciju sagatavoja: Loreta Šperliņa - Priedīte

.