Arhīva kalendārs

« November 2023 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Rozulas skolas telpās 2023. gada nogalē norisināsies divi viktorīnu vakari, kuros aicinātas piedalīties ģimenes vai draugu kompānijas, izveidojot komandu 4-5 cilvēku sastāvā. Viktorīnas laikā komandām būs iespēja komunicēt vienam ar otru, dalīties ar savām zināšanām un jautri pavadīt laiku. Tuvākā viktorīna norisināsies Lāčplēša dienas vakarā, 11. novembrī, un šajā viktorīnā dalībniekiem būs iespēja atbildēt arī uz jautājumiem par Latviju.

Viktorīnās slēgtajā Rozulas skolā jau vairāk nekā gadu reizi mēnesī ar savu erudīciju sacenšas gan draugu kompānijas, gan ģimenes. Jautājumi liek palauzīt galvu un attīstīt spēju sadarboties, jo atbildes uz jautājumiem sniedzamas analogā veidā – uz papīra, neizmantojot nekādus palīglīdzekļus, izņemot komandu un savas zināšanas vai intuīciju. Katrā spēlē ir vismaz četras kārtas ar desmit jautājumiem katrā, jautājumiem tiek piedāvāti atbilžu varianti. Notiek arī starprezultātu izziņošana un labāko apbalvošana spēles beigās.

Dalībnieku vecumam, dzimumam un pabeigto skolu skaitam nav nozīmes, jo viktorīna ļauj palauzīt galvu ikvienam tās dalībniekam, turklāt spēcīgu komandu raksturo spēja vienoties dažādu viedokļu gadījumos. Tiek gaidītas arī ģimenes ar bērniem – Rozulas skolā pieejams rotaļu stūrītis arī mazajiem viktorīnas apmeklētājiem. Skolas durvis apmeklētājiem viktorīnu vakaros ir atvērtas no plkst. 17.30, kad tiek uzsākta pieteikto komandu reģistrācija. Spēles sākums ir 18.00, tā norisinās Rozulas skolas zālē.

Sīkāka informāciija par pieteikšanos un pašu viktorīnas norisi atrodama Rozulas skolas Facebook lapā (www.facebook.com/Rozulasskola). Dalība komandām 11. novembra un 9. decembra viktorīnām ir bez maksas. Rozulas skolā viktorīnas laikā darbosies kafejnīca “Pie Mura”. Pēc viktorīnas iespējams doties ekskursijā pa Rozulas skolu. 

Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

Informāciju sagatavoja: Irēna Putniņa, e-pasts: irena.putnina PIE jautrieputni PUNKTS lv

.

Ziedoņa muzeja dārzā Murjāņos, no oktobra līdz 2024. gada maijam 24/7 bez maksas skatāma izstāde - laikmetīgās mākslas instalācija "Fragmenti, kas palīdz dzīvot. Imka un Ojka", kas veltīta divu dzejnieku - Imanta Ziedoņa un Ojāra Vācieša draudzībai, kā arī abu deviņdesmitgadei. Vides instalācijas autors ir jaunais mākslinieks Andris Kaļiņins, kurš iedvesmojoties no divu dzejnieku muzejos esošajiem krājuma priekšmetiem, par abus vienojošo tēmu izvēlējies uguni.

Tā ir uguns, kas daudzkārt parādās gan abu meistaru dzejā un dzejas krājumu nosaukumos, un uguns, kas apliecina savu klātbūtni muzeja krājuma priekšmetos - svečturī, Imanta Ziedoņa pašportretā atainotā uguns liesmā, Lielvārdes jostas ugunskrustā vai sērkociņa kastīšu kolekcijā. Zīmīgi, ka Ojārs Vācietis savulaik atgriezis rakstīšanas dzirksti pašam Imantam Ziedonim.

Mākslinieks Andris Kaļiņins. Foto: Ziedoņa muzeja arhīvs

“Pirms 30 gadiem Imants Ziedonis sēdēja savas vasaras mājas, tagad muzeja saieta istabā un stāstīja par dažādiem priekšmetiem, kas atradās telpā, un par to saistību ar dažādiem laikabiedriem, arī notikumiem. Noslēgumā uzsverot, ka šie priekšmeti ir tādi, kā fragmenti, kas viņam palīdz dzīvot. Tas dod mums iespēju padomāt par mūsu vidi, kurā dzīvojam šodien, kā arī par nospiedumiem, cits teiktu - ietekmi vai iespaidu, ko katrs mēs - cilvēki - savstarpēji veidojam un atstājam viens uz otru. Priekšmetiskā pasaule joprojām glabā daudz noslēpumu, kā arī tai piemīt suģestējošs spēks.       

Vienlaikus Ziedoņa muzeja misija paredz jaunrades veicināšanu, līdz ar to īpaši priecājamies par Andra Kaļiņina pievienošanos mūsu redzējumam par to, kā aktualizēt muzeja krājumu un, kā komunicēt par to šodienas sabiedrībai," stāsta Ziedoņa muzeja vadītāja Rūta Šmite. 

Izstādes radošā komanda. Foto: Ziedoņa muzeja arhīvs 

Izstāde tapusi sadarbībā ar Ojāra Vācieša muzeju.

Aktivitāti atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

.