Arhīva kalendārs

« March 2016 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Pēdējo trīs nedēļu laikā būvniecības profesionāļi aktīvi apguva padziļinātas zināšanas energoefektīvā būvniecībā un ēku atjaunošanā. Pilotkursā, kas projekta “BUILD UP Skills FORCE” ietvaros tika realizēts Rīgā un Ērgļos, būvniecībā strādājošajiem bija iespēja iegūt zināšanas un prasmes par gandrīz nulles enerģijas ēku būvniecību, atjaunojamo energoresursu efektīvu izmantošanu un ēku atjaunošanu un pārbūvi, kas sekmēs būvdarbu kvalitāti un ilgmūžību. Uz apmācībām bija pulcējušies būvniecības speciālisti, profesionālo skolu pedagogi un mācību centru pasniedzēji, kuri atzina, ka viņus īpaši interesē resursu efektīva izmantošana un zemāki ēku uzturēšanas izdevumi, un iegūtās zināšanas un prasmes viņi varēs izmantot savā profesionālajā darbībā.

10 dienu ilgais bezmaksas apmācību kurss uzsākās Rīgā ar teorētiskajām nodarbībām par ļoti zema enerģijas patēriņa ēkām un kvalitatīvu ēku atjaunošanu, komfortu un iekštelpu klimatu, energoefektīvu projektu ekonomisko pamatojumu, dažādu siltumizolācijas, blīvēšanas materiālu īpašībām un to demonstrācijām. Tāpat arī būvniecībā strādājošie apguva ēku norobežojošo konstrukciju, tajā skaitā, jumtu un bēniņu siltināšanu, logu pareizu iestrādi, apkures sistēmu efektīvu ieregulēšanu, ventilāciju un citas tēmas, kas nozīmīgas, lai samazinātu ēkas enerģijas patēriņu.

Savukārt pēdējās 4 dienās apmācību dalībniekiem bija iespēja specializēties un praktiskās nodarbības aizvadīt sev interesējošā jomā – viena grupa Priekuļu tehnikumā Ērgļos specializējās ēkas norobežojošo konstrukciju siltināšanas darbos, bet otra grupa no 1. marta AS “Rīgas Siltums” mācību centrā apgūs inženierkomunikāciju izolēšanas darbu praksi. Kā Ērgļos atzina paši apmācību dalībnieki, šādas apmācības ir ļoti noderīgas, jo ļauj pašu rokām uzbūvēt konstrukcijas, tās siltināt, izmantojot un apgūstot dažādus siltināšanas materiālus, kā arī speciālistu vadībā apgūt jaunus paņēmienus energoefektīvā būvniecībā.

Laikā no 2014. līdz 2016. gada aprīlim tiek ieviests projekts „Profesionālās pilnveides izglītības programmu izstrāde energoefektīvu ēku būvniecības prasmju pilnveidei Latvijā” (BUILD UP Skills FORCE). Projekts tiek īstenots Eiropas Savienības „Saprātīga enerģija Eiropai” programmas ietvaros. Projekta mērķis ir paaugstināt būvniecībā strādājošo prasmes un zināšanas par gandrīz nulles enerģijas ēku būvniecību un esošo ēku renovāciju. Projekta partneri: Rīgas plānošanas reģions, Kurzemes plānošanas reģions, Vidzemes plānošanas reģions, Zemgales plānošanas reģions, Latvijas Būvinženieru savienība, Izglītības kvalitātes valsts dienests, Latvijas Vides investīciju fonds.

Vairāk par projektu: http://www.rpr.gov.lv/bus-force/

 

Papildu informācija: Henrijs Rūsis, Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, henrijs.rusis PIE vidzeme PUNKTS lv, tel. 26557567.

29. februārī Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) speciālisti devās vizītē uz Veru apriņķi Igaunijā, lai pārrunātu sadarbības iespējas. VPR Attīstības un projektu nodaļas vadītāja Laila Gercāne, Projektu vadītājs Kristaps Ročāns un Komercdarbības speciāliste Laima Engere tikās ar Veru apriņķa administrāciju un iepazinās ar apriņķa attīstības interesēm. Interesanti, ka abi reģioni ir ļoti līdzīgi gan teritoriāli – pierobežas reģions ar lielu mežu pārklājums, gan arī ekonomiskās specializācijas jomās – reģionos dominē pārtikas un kokapstrādes produktu ražošana, videi draudzīgs tūrisms, kā arī tiek aktīvi meklēti risinājumi attālinātā darba iespēju attīstība. Kaimiņu reģioni izrādīja lielu interesi sadarboties jaunos projektos, lai kopīgi attīstītu šīs jomas.

Vizītes laikā īpašs uzsvars tika likts uz kokapstrādes jomu, jo Veru apriņķī darbojas vienīgais kokapstrādes klasteris Igaunijā, kurā ir 10 uzņēmumi. Tāpat arī šeit atrodas Igaunijas kokapstrādes kompetenču centrs “TSENTER”, kas piedāvā plašas iespējas uzņēmējiem attīstīt savus produktus, kā arī pētniecības iespējas un tirgus konsultācijas. Kokapstrādes kompetenču centrs aprīkots ar jaunākajām tehnoloģijām un iekārtām, kā arī īpašu laboratoriju. Centrs ir lielisks papildinājums blakus esošajai profesionālās izglītības iestādei, ļaujot studentiem apgūt jaunākās tehnoloģijas. Šis centrs savu darbību ir uzsācis pavisam nesen – pagājušā gada oktobrī, un, turpinot savu attīstību, plāno piedāvāt arvien plašāku pakalpojumu klāstu ne tikai Igaunijas, bet arī Latvijas uzņēmējiem, kuri varēs izmantot centra piedāvātās iespējas. Tā kā Vidzemē analogu kokapstrādes kompetenču centru nav, VPR izrādīja lielu interesi sadarboties ar Veru apriņķi.

Papildu informācija: Laila Gercāne, Attīstības un projektu nodaļas vadītāja, Tel.: +371 64116007, e-pasts: laila.gercane PIE vidzeme PUNKTS lv, www.vidzeme.lv.

No 16. līdz 18. martam Rīgā tiek organizēts “Baltijas atvērto (Ģeo) datu hakatons 2016”, kurā aicinātas pieteikties komandas no Latvijas un citām Eiropas Savienības valstīm, lai divu dienu laikā kopīgi izstrādātu jaunas lietojumprogrammas, kas balstīsies gan Latvijā, gan citās valstīs pieejamos atvērtajos ģeodatos. Tas tiek organizēts projekta “SDI4Apps” ietvaros, kurā viens no partneriem ir arī Vidzemes plānošanas reģions (VPR). Hakatona noslēgumā 18. martā Rīgā, Latvijas Universitātē, Raiņa bulvārī 19, 4. stāvā, telpā Nr. 415, tiek rīkota konference, kurā ar esošo situāciju atvērto datu jomā Latvijā iepazīstinās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Konferencē tiks prezentēts projekts “SDI4Apps” un tā rezultāti, tai skaitā demonstrējot izveidotās pilotaplikācijas ar dažādu tematisko ievirzi, piemēram, tūrismā un zemes lietojuma veidu kartēšanā, kurās tiek izmantoti dati par Latvijas reģioniem un pašvaldībām. Tāpat arī konferencē būs iespēja iepazīties ar hakatonā izveidotajiem inovatīviem risinājumiem atvērto datu izmantošanā, gūstot idejas, kā atvērtos datus var praktiski izmantot gan pašvaldību, gan uzņēmēju ikdienas darbā.

Atvērtajiem ģeodatiem ir milzīgs potenciāls jaunu lietojumprogrammu veidošanā, kas būtu noderīgas ikvienam no mums, tomēr Latvijā var novērot vairākas problēmas, kas ierobežo atvērto datu izmantošanu. Pirmkārt, atvērto datu kopas ir salīdzinoši maz, jo daudzi vēl neapzinās šo datu potenciālu, publicējot datus sev ērtākā veidā, nevis mašīnlasāmu datu kopu veidā. Otrkārt, šo kopu ierobežotās pieejamības dēļ, programmatūras izstrādātāji visai maz izmanto šos datus savu jauno produktu radīšanā. Hakatona mērķis ir uzlabot šo situāciju Latvijā.

Hakatons bieži tiek pasniegts kā programmētājiem un datu apstrādes speciālistiem rīkots pasākums. Tā ir, tomēr “Baltijas atvērto (ģeo) datu hakatonā” mēs vēlētos iesaistīt arī programmētāju sagatavoto produktu lietotājus, kuri pārstāv dažādas nozares. Nozares speciālisti un datu potenciālie lietotāji bieži vislabāk zina tieši, kādā gala produktā datus vajadzētu pārvērst.

Pasākuma darba valoda ir angļu valoda, un dalība tajā ir bez maksas, tāpēc aicinām Vidzemes pašvaldību pārstāvjus reģistrēties “Baltijas atvērto (Ģeo) datu hakatona 2016” noslēguma konferencei VPR mājaslapā sadaļā “Semināri” līdz 11. martam. Uz noslēguma semināru īpaši aicinām pieteikties pašvaldību attīstības plānotājus, telpiskās attīstības plānotājus, IT speciālistus, tūrisma speciālistus un projektu vadītājus.  

Plašāk par “Baltijas atvērto (Ģeo) datu hakatonu 2016” uzzināsiet šeit.

Projekts „Atvērtās ģeogrāfiskās informācijas pārņemšana, izmantojot saistīto datu inovatīvus servisus (SDI4Apps)” tiek realizēts Eiropas Savienības Konkurētspējas un inovācijas ietvarprogrammas „Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas politikas atbalsta programma (ICT PSP)” ietvaros. Projekta mērķis ir ar pilota aplikāciju palīdzību sniegt izpratni pašvaldībām, uzņēmējiem, iedzīvotājiem un citiem interesentiem par INSPIRE direktīvas principiem un citām Eiropas Komisijas iniciatīvām, kas vērstas uz datu brīvu pieejamību un to atkārtotu izmantošanu.

Plašāk par projektu un tā aktivitātēm lasiet šeit un projekta LinkedIn lapā.         

Papildus informācija: Kristaps Ročāns, Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, Tālr.: +371 29753011, E-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv;  www.vidzeme.lv.

 

Iznācis kārtējais "VPR Jaunumi" izdevums par aktualitātēm Vidzemes plānošanas reģionā 2016. gada sākumā - janvāra un februāra mēnešos.

Šajā izdevumā variet lasīt par kultūras nozari Vidzemē – gan par nupat izsludināto “Latvijas valsts mežu atbalstīto Vidzemes kultūras programmu 2016”, gan par Kultūras ministrijas deleģēto funkciju - metodiskās un konsultatīvās palīdzības sniegšana reģiona kultūras speciālistiem. Tāpat arī iepazīsieties gan ar jaunajiem VPR projektiem, gan ar aktualitātēm projektos, kurus šobrīd ieviešam. Noslēgumā arī jaunumi no Vidzemes uzņēmējdarbības centra.

Patīkamu lasīšanu!

 

 

Ja tev ir idejas, kā veidot labvēlīgu vidi dzīvošanai, uzņēmējdarbībai un lauku teritoriju attīstībai, uzlabot sociālo situāciju laukos, vai esi gatavs uzsākt vai attīstīt uzņēmējdarbību, – vari īstenot savus mērķus, iesniedzot ideju projektu konkursā LEADER pieejas īstenošanas ietvaros.

Nebaidies, ja īsti neizproti terminus vai skaidrojumus, – internetā pieejama kontaktinformācija, lai vari sazināties ar savas teritorijas pārstāvi, kurš saprotamā valodā izskaidros, – kam un kādā veidā ir iespējams saņemt Eiropas Savienības atbalstu savu ideju īstenošanai.

LEADER pieejas ieviesējas Latvijā ir vietējās rīcības grupas (VRG) – dažādu sektoru pārstāvju apvienības (NVO, pašvaldības un uzņēmēji). LEADER atšķirībā no citām programmām dod iespēju, sadarbojoties vietējiem iedzīvotājiem, organizācijām, uzņēmējiem un pašvaldībām, pašiem noteikt savas teritorijas attīstības vajadzības, izvirzot uz vietējām vajadzībām balstītus mērķus un tiem atbilstošus rīcības plānus.

VRG ir izstrādājušas savas darbības teritorijas sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģijas 2015. –2020. gadam, kurās iekļauti viedokļi no organizētajiem iedzīvotāju forumiem un darba grupām, veiktajām aptaujām, teritorijas analīzes un citām aktivitātēm. Sākot no 2016. gada pavasara (provizoriski marts – jūnijs, atšķirīgi dažādās teritorijās), ikvienai fiziskai un juridiskai personai būs iespēja pretendēt un savu mērķu īstenošanai atbilstoši stratēģijā noteiktajiem teritorijas mērķiem saņemt finansējumu no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA). Šajā plānošanas periodā īpaša uzmanība tiek pievērsta vietējās ekonomikas attīstībai, paredzot finansējumu jaunu uzņēmumu dibināšanai un esošo uzņēmumu attīstībai, dabas un kultūrvēsturisko objektu sakārtošanai un sabiedrisko aktivitāšu dažādošanai.

Aicinām jau tagad iepazīties ar savas teritorijas attīstības stratēģiju, kas pieejamas VRG mājaslapās, un atbalsta nosacījumiem, kā pārdomāt projekta ideju, lai sagatavotos projektu konkursam. Priekšroka tiek dota projektiem, kas rada ilgtspējīgus rezultātus, paredz inovatīvus risinājumus, veicina nodarbinātību un ir īstenoti sadarbībā. Ja plānotais projekts būs ar sabiedrisko labumu, tad jāizvērtē labuma guvēju loks, projekta ietekmes teritorija, jauniešu iesaiste īstenošanā un projekta rezultātu izmantošanā, kā arī projekta rezultātu pieejamība cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Izmantojot LEADER pieeju, atbalstāmās aktivitātes

Vietējās ekonomikas stiprināšanas iniciatīvas, kur atbalstu var saņemt par šādām darbībām:

* jaunu produktu un pakalpojumu radīšanai, esošo produktu un pakalpojumu attīstīšanai, to realizēšanai tirgū un kvalitatīvu darba apstākļu radīšanai;

* lauksaimniecības produktu pārstrādei, to realizēšanai tirgū un kvalitatīvu darba apstākļu radīšanai;

* tādas vides radīšanai vai labiekārtošanai, kurā tiek realizēta vietējā produkcija, un jaunu realizācijas veidu ieviešanai;

* darbinieku produktivitātes kāpināšanai.

Finansējums jaunu uzņēmumu dibināšanai un esošo uzņēmumu dažādošanai, kuru apgrozījums ir ne vairāk kā 70 000 eiro/gadā. Ja plānotās investīcijas tiks izmantotas kopīgi ar citiem partneriem, iespējams īstenot arī sadarbības projektus – kopprojektus.

Vietas potenciāla attīstības iniciatīvaskur atbalstu var saņemt par šādām darbībām:

* vietējās teritorijas, tostarp dabas un kultūras objektu sakārtošanai, lai uzlabotu pakalpojumu pieejamību, kvalitāti un sasniedzamību;

* sabiedrisko aktivitāšu (tostarp apmācību un interešu klubu, sociālās aprūpes vietu, kultūras, vides aizsardzības, sporta un citu brīvā laika pavadīšanas veidu) dažādošanai.

Sabiedriskā labuma projekti ar paaugstinātu atbalsta intensitāti īstenojami, ja par projekta rezultātu izmantošanu netiks prasīta samaksa un tie būs pieejami sabiedrībai.

Aicinām ikvienu lauku entuziastu, kam ir idejas, vēlme, iespējas vai interese iesaistīties un uzzināt par savas vietas attīstību, sazināties ar savas teritorijas vietējo rīcības grupu (VRG) un LLKC konsultantu.

Meklē savā novadā darbojošos partnerību un uzzini vairāk „Latvijas Lauku foruma” mājaslapā: ej.uz/vrg2016!

Biedrība „Latvijas Lauku forums” un „Pierīgas partnerība”

Latvijas Lauku forums (LLF) ir nacionāla mēroga nevalstiskā organizācija, kas apvieno 34 vietējās rīcības grupas un 36 citas NVO, kam rūp lauku attīstība. LLF strādā ar pārliecību, ka lauki ir lieliska vieta, kur dzīvot, strādāt un atpūsties. Vairāk par LLF: llf.partneribas.lv un laukuforums.lv.

LEADER ir mērķtiecīgas un savstarpēji koordinētas aktivitātes lauku attīstības veicināšanai. Viens no LEADER pieejas pamatprincipiem ir pieeja no „apakšas uz augšu”, kad iniciatīva nāk no vietējiem iedzīvotājiem, iesaistoties savas teritorijas problēmu identificēšanā un risināšanā.

Sabiedrības virzīta vietējā attīstības (SVVA) stratēģija ir partnerības izstrādātas daudznozaru attīstības plāns, kas nosaka un pamato vietējās teritorijas attīstības prioritātes, finansējuma sadalījumu teritorijā. Stratēģijas darbības laiks ir no tās apstiprināšanas brīža līdz 2014. –2020. gada plānošanas perioda beigām. Stratēģija kalpo par pamatu Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai LEADER atbalsta saņemšanai.

 

Informācijas avots: laukutikls.lv 

Apmācības paredzētas jaunatnes darbiniekiem un jaunatnes līderiem, ar mērķi palīdzēt dalībniekiem attīstīt kompetences programmas „Erasmus+: Jaunatne darbībā” projektu īstenošanai. Projektos ietverto starpkultūru sadarbību var izmantot kā atbalsta mehānismu organizāciju ilgtermiņa stratēģijai. Tās norisināsies no 24. līdz 30. maijam Bulgārijā. Pieteikšanās līdz 10. aprīlim.

Apmācību specifiskie mērķi:

  • popularizēt programmu „Erasmus+: Jaunatne darbībā” kā izglītības rīku;
  • izzināt programmu „Erasmus+: Jaunatne darbībā”, koncentrējoties uz kvalitatīvu starptautisko sadarbību;
  • izprast programmas „Erasmus+: Jaunatne darbībā” lomu organizācijas ilgtermiņa stratēģijā;
  • veicināt pirmos soļus jaunatnes jomas projekta izstrādāšanā kopā ar starptautisku komandu;
  • attīstīt dalībnieku kompetences neformālās izglītības un starpkultūru mācīšanās procesu plānošanā;
  • popularizēt jaunatnes līdzdalību un aktīvu pilsoniskumu kā galvenos elementus, īstenojot Eiropas projektus.

Dalībnieku profils

Apmācību kurss ir izstrādāts jaunatnes darbiniekiem un jaunatnes līderiem, kuri/-iem:

  • ir piedalījušies kādā starptautiskā pasākumā/ aktivitātē ( ne obligāti programmas „Jaunatne darbībā” ietvaros);
  • ir motivēti mācīties par programmu „Erasmus+: Jaunatne darbībā” un izmantot to veidojot vai stiprinot starptautisko sadarbību;
  • ir ieinteresēti uzlabot savu starptautisko projektu kvalitāti;
  • ir organizācijas atbalsts dalībai TICTAC apmācībās, kā arī ir tiesīgi savā organizācijā īstenot Eiropas jaunatnes projektus;
  • ir vismaz 18 gadus veci;
  • var izmantot angļu valodu kā darba valodu, jo valodas zināšanu līmenis var ierobežot iespējas mācīties.

„Erasmus+: Jaunatne darbībā” nacionālo aģentūru tīkls katru gadu organizē vairākas TICTAC apmācības. Te var atrast tuvāko TICTAC apmācību sarakstu: http://www.salto-youth.net/TicTac/.

Lejupielādei:

TICTAC InfoPaka dalībniekiem 2015 2016.pdf

Pieteikties iespējams līdz 2016. gada 10. aprīlim SALTO Resursu centra tīmekļa vietnē:

https://www.salto-youth.net/tools/european-training-calendar/training/tictac-multilateral-training-course-to-support-quality-in-youth-worker-mobility-activities-under-erasmus-youth-in-action.5642/

Dalībniekiem jābūt vismaz 18 gadus veciem.

Lai elektroniski aizpildītu anketu, vispirms jāreģistrējas SALTO tīmekļa vietnē. Tad uz savu norādīto e-pastu saņemsiet paroli un varēsiet aizpildīt pieteikuma anketu.

Visas izmaksas tiks segtas no programmas ”Erasmus+: Jaunatne darbībā" līdzekļiem, dalībniekiem jānodrošina līdzfinansējums 28.46 euro apmērā.

Lai nodrošinātu programmas "Erasmus+: Jaunatne darbībā" redzamību, kā arī iekļautu pēc iespējas vairāk jauniešus programmas aktivitātēs, pēc apmācībām dalībnieks apņemas:

  1. kopā ar projektu koordinatori pārrunāt pasākuma rezultātus un ieplānot to izplatīšanas aktivitātes;
  2. nodrošināt vismaz vienu publikāciju medijos;
  3. sešu nedēļu laikā pēc atgriešanās organizēt rezultātu izplatīšanas aktivitāti, iekļaujot vismaz vienu tikšanos ar ieinteresēto mērķa grupu (vismaz 15 personas).

 

Tāpat jāatceras par atskaišu un segto izmaksu apliecinājumu iesniegšanu!

Informāciju sagatavoja:
Vladislava Šķēle,

Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras projektu koordinatore,

E-pasts: vladislava.skele PIE jaunatne.gov PUNKTS lv

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programma „Kultūra” atbalsta profesionālu mākslinieku un kultūras darbinieku radošos braucienus, mākslinieku rezidences un ilgtermiņa un īstermiņa sadarbības tīklu izveidi. Tās mērķis ir izveidot pamatu inovatīvai, dinamiskai Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mākslas un kultūras dzīvei. Šo programmu kopīgi finansē Ziemeļvalstis un Baltijas valstis, un to administrē Ziemeļvalstu Kultūras punkts Somijā.

No 2016.gada 1.marta mobilitātes programmā „Kultūra” ir atvērta pieteikšanās finansiālam atbalstam radošiem braucieniem. Pieteikumus var iesniegt profesionāli mākslinieki un citu radošo profesiju pārstāvji visās mākslas un kultūras jomās, lai dotos radošā braucienā uz kādu no Baltijas valstīm vai Ziemeļvalstīm (brauciena ilgums 1-10 dienas). Finansiālais atbalsts paredzēts ceļa un uzturēšanās izmaksu segšanai. Braucieniem var pieteikties arī nelielas grupas (līdz 6 personām), ja visi grupas dalībnieki dodas uz vienu un to pašu vietu, vienā un tajā pašā laikā.

Pieteikšanās termiņš līdz 2016.gada 4.aprīlim. 

Plašāka informācija


Pieteikšanās Ziemeļvalstu Kultūras punkta mājaslapā 

 

Informācijas avots: LR Kultūras ministrija

Šīs nedēļas sākumā Vidzemes plānošanas reģions Cēsīs uzņēma projekta “SDI4Apps” partnerus no citām Eiropas valstīm. Divu dienu garumā partneri pārrunāja projekta tālāko virzību, apskatīja Cēsu pilsētu un gatavojās “Baltijas atvērto (Ģeo) datu hakatonam 2016”, kas no 16. līdz 18. martam tiek rīkots Rīgā, kur komandas no Latvijas un citām Eiropas Savienības valstīm divu dienu laikā kopīgi izstrādās jaunas lietojumprogrammas, kas balstīsies gan Latvijā, gan citās valstīs pieejamos atvērtajos ģeodatos.

Projektā turpinās darbs pie mākoņa platformas izveides un pilota aplikāciju izstrādes. Projekta ietvaros tiek veidotas 6 pilota aplikācijas: iedzīvotāju iesaiste dabas parku aizsargājamo sugu un vēsturiskā mantojuma saglabāšanas aplikācija, tūrisma interešu punktu aplikācija, sensoru datu izmantošanas aplikācija, zemes izmantojuma veidu kartēšanas aplikācija, eAtlasa veidošana ar spēles elementiem jauniešiem, kā arī ekosistēmu novērtēšanas aplikācija tūrisma veicināšanai. Cēsu sanāksmē liela uzmanība tika pievērsta biznesa modeļa izstrādei projekta rezultātu tālākai uzturēšanai un izmantošanai, lai izstrādātā platforma un aplikācijas būtu izmantojamas ilgtermiņā.

Jau aprīlī Luksemburgā plānota projekta “SDI4Apps” tehniskā izvērtēšana, kuras laikā Eiropas Komisija sniegs savu atzinumu un izvērtējumu par projekta virzību.

Projekts „Atvērtās ģeogrāfiskās informācijas pārņemšana, izmantojot saistīto datu inovatīvus servisus (SDI4Apps)” tiek realizēts Eiropas Savienības Konkurētspējas un inovācijas ietvarprogrammas „Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas politikas atbalsta programma (ICT PSP)” ietvaros. Projekta mērķis ir ar pilota aplikāciju palīdzību sniegt izpratni pašvaldībām, uzņēmējiem, iedzīvotājiem un citiem interesentiem par INSPIRE direktīvas principiem un citām Eiropas Komisijas iniciatīvām, kas vērstas uz datu brīvu pieejamību un to atkārtotu izmantošanu.

Plašāk par projektu un tā aktivitātēm lasiet šeit un projekta LinkedIn lapā

        

Papildus informācija: Kristaps Ročāns, Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, Tālr.: +371 29753011, E-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv;  www.vidzeme.lv.

Trešdien, 23.martā plkst.10:30 Cēsu Jaunājā pilī uzņēmēji aicināti uz semināru par komplekso tūrisma pakalpojumu izveidi vai tā sauktajām ceļojuma pakām.

 

Tikšanās laikā uzņēmēji uzzinās praktiķu viedokli par to, kā mazie un vidējie uzņēmumi sadarbības rezultātā var radīt pievilcīgus un pieprasītus tūrisma produktus. Seminārs tiek rīkots projekta “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai (HANSA)” ietvaros, kurā viens no būtiskiem mērķiem ir jaunu ceļojumu paku radīšana un pārdošana par Hanzas savienības mantojuma tēmām.

Iepriekš sagatavots tūrisma produkts, ko veido vairāki tūrisma piedāvājumi, par vienu cenu ir kā apliecinājums uzņēmumu spējai sadarboties un radīt pieprasītu, saistošu tūrisma pakalpojumu. Atpūtas piedāvājumi ir arī lielisks veids kā ceļotājam gūt pārliecību, ka tūrisma braucienā pavadītais laiks būs vērtīgi piepildīts. Kā individuālajiem ceļotājiem un tūristu grupām radīt šādu pakalpojumu? Šis būs galvenais jautājums seminārā. Domu apmaiņu rosinās ienākošā tūrisma uzņēmuma “Via Hansa” pārstāvis Ēriks Lingebērziņš, kā arī pieredzē dalīsies viesnīcas “Dikļu pils” pārstāve Inga Skaistkalne.

“Semināru redzam kā ierosmes vidi Cēsu puses uzņēmējiem jaunām sadarbībām - jaunu un kopēju tūrisma produktu radīšanai. Cēsīs ir uzsākts projekts par vēsturiskā Hanzas savienības mantojumu, tā iedzīvināšanu mūsdienās, kā ietvaros “Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs” var atbalstīt uzņēmējus jaunu piedāvājumu radīšanā. Priecājamies, ka Tūrisma aģentūra “Balt-Go” jau ir sākusi darbu pie jaunu tūrisma maršrutu izstrādes un sanākšanā iepazīstinās klātesošos ar šo ieceri”, stāsta Cēsu Tūrisma attīstības un informācijas centra vadītāja Andra Magone.

 

Programma*

10:00 – 10:30 Ierašanās un reģistrēšanās Cēsu Jaunajā pilī, Pils laukums 9

10:30 – 10:45 Projekts “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai (HANSA)”, ievadvārdi no Cēsu Tūrisma attīstības un informācijas centra vadītājas Andras Magones

10:45 – 11:15 “Kā rodas tūrisma produkts?”, prezentāciju vada “Via Hansa” Biznesa attīstības vadītājs Ēriks Lingebērziņš

11:15 – 11:30 “Viesnīcas “Dikļu pils” pieredze tūrisma produktu izveidē”, prezentāciju vada “Dikļu pils” Mārketinga vadītāja Inga Skaistkalne

11:30 – 12:30 Diskusija “Kā rodas tūrisma produkts?”, vada “Via Hansa” Biznesa attīstības vadītājs Ēriks Lingebērziņš

12:30 – 12:50 Lietišķā pauze

12:50 – 13:05 “Vidzemes koncertzāles “Cēsis” partneru iespējas”, prezentē “Vidzemes koncertzāles “Cēsis” Mārketinga un komunikācjas vadītāja Egija Saļņikova

13:05 – 13:20 “Cēsu Kultūras un Tūrisma centra partneru iespējas”, prezentē Cēsu Tūrisma attīstības un informācijas centra vadītājas Andras Magone

13:20 – 13:35 “Hanzas pilsētu tūrisma maršruti. Sadarbības iespējas”, prezentē Tūrisma aģentūras "Balt-Go" vadītāja Līga Pommere

*Programmā iespējamas nelielas izmaiņas

 

Lūdzu uz pasākumu pieteikties līdz 2016.gada 22.martam plkst.15:00, rakstot uz e-pastu info PIE cesis PUNKTS lv vai zvanot Cēsu Tūrisma informācijas centram pa tālruņiem 64121815 vai 28318318.

Seminārs notiek projekta “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai (HANSA)” ietvaros sadarbojoties 11 Latvijas, Igaunijas un Zviedrijas partneriem no 2015. gada oktobra līdz 2018. gada  decembrim. Projekts tiek īstenots ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda Centrālās Baltijas  programmas 2014-2020  atbalstu, un tā mērķis ir iedzīvināt vēsturiskās Hanzas savienības mantojumu mūsdienās.

 

Plašākai informācijai:

Laila Skujiņa

Cēsu Tūrisma attīstības un informācijas centrs

Tūrisma speciāliste

Pils laukums 9, Cēsis, LV-4101

Tālr.: 64121815, 28318318

E-pasts: laila.skujina PIE cesis PUNKTS lv

www.turisms.cesis.lv

Aizvadīts pirmais Baltijas atvērto (ģeo) datu hakatons, kurā komandas no Latvijas, Čehijas un Slovākijas strādāja pie ģeo datu pielietošanas risinājumiem uz SDI4Apps projektā izstrādātās platformas. Divu dienu laikā programmētāji kopā ar citu jomu speciālistiem veidoja risinājumus, kā atvērtos datus izmantot dažādu lietojumprogrammu izveidē, lai tos izmantotu dažādu nozaru pārstāvju ikdienas uzdevumu atvieglošanai.

Viena no komandām strādāja pie potenciāli auglīgu lauksaimniecības zonu noteikšanas Latvijā, balstoties uz satellītattēlu informāciju, savukārt cita komanda izstrādāja iespēju izveidot pilsētu ēku 3D modeļus, kam viens no pielietojumiem varētu būt applūstošo teritoriju karšu veidošanā. Balstoties uz Rīgas pašvaldības transporta datiem, izstrādātas jaunas iespējas, kā šo informāciju izmantot un kombinēt, lai uzlabotu transporta plūsmas plānošanu, savukārt vēl kāda komanda strādājusi pie augstas detalizācijas karšu izveides, kas būtu piemērotas automātiski vadāmu mašīnu vajadzībām.

Rīgas sabiedriskā transporta atvērto datu vizualizācija.

Hakatons noslēdzās ar konferenci, kura 18. martā norisinājās Rīgā, un kurā tika noteiktas trīs labākās idejas. Par labāko eksperti atzina ideju izmantot Rīgas pašvaldības atvērtos datus (e-talonu reģistrācijas datus un sabiedriskā transporta kustību sarakstu) vienotas kartes izveidei, tā parādot, kurā vietā, iespējams, kursē nepietiekami daudz autobusu.

Projekts „Atvērtās ģeogrāfiskās informācijas pārņemšana, izmantojot saistīto datu inovatīvus servisus (SDI4Apps)” tiek realizēts Eiropas Savienības Konkurētspējas un inovācijas ietvarprogrammas „Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas politikas atbalsta programma (ICT PSP)” ietvaros. Projekta mērķis ir ar pilota aplikāciju palīdzību sniegt izpratni pašvaldībām, uzņēmējiem, iedzīvotājiem un citiem interesentiem par INSPIRE direktīvas principiem un citām Eiropas Komisijas iniciatīvām, kas vērstas uz datu brīvu pieejamību un to atkārtotu izmantošanu.

Plašāk par projektu un tā aktivitātēm lasiet šeit un projekta LinkedIn lapā.         

Papildus informācija: Kristaps Ročāns, Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, Tālr.: +371 29753011, E-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv;  www.vidzeme.lv.

Burtnieku novada pašvaldība izsludina vides attīstības projektu konkursu, kura mērķis ir veicināt Burtnieku novada iedzīvotāju neformālo grupu, biedrību, nodibinājumu un reliģisko organizāciju iesaisti novada teritorijas labiekārtošanas darbu īstenošanā. 

„Projektu konkursa ietvaros aicinām iedzīvotājus un sabiedriskās organizācijas iesniegt idejas, kas vērstas uz Burtnieku novada pievilcības kāpināšanu, īstenojot projektus, kas padara tīkamāku brīvā laika pavadīšanu gan pašiem, gan mūsu novada viesiem. Ceram, ka šī gada konkursa ietvaros saņemsim projektus, kuru īstenošanas rezultātā labumu gūs iespējami plašāks interesentu loks,” stāsta  Attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Auziņa.

Saskaņā ar konkursa nolikumā noteikto, uz atbalstu vides attīstības projektu konkursa ietvaros var pretendēt iedzīvotāju neformālo grupu, nevalstisko organizāciju, biedrību, nodibinājumu un reliģisko organizāciju sagatavotie iniciatīvu projekti. Projekta aktualitāti katra pagasta kontekstā izvērtēs arī pagastu pārvaldes.

Kopējais vides attīstības projektu konkursam pieejamais finansējums no Burtnieku novada pašvaldības ir 6000,00 eiro. Vienam projektam pieejamais maksimālais finansējuma apmērs nedrīkst pārsniegt 500,00 eiro.

Projektu pieteikumi konkursam tiks pieņemti no 4. aprīļa līdz 5. maijam, Valmieras pagasta pārvaldē vai nosūtot elektroniski, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu. Vairāk informācijas, pieteikuma anketa un konkursa nolikums pieejams Burtnieku novada pašvaldības mājas lapas www.burtniekunovads.lv sadaļā Attīstība. Iesniegtos pieteikumus vides attīstības projektu konkursam izvērtēs komisija.

 

Informāciju sagatavoja:

Kristīne Auziņa

Burtnieku novada pašvaldības

Attīstības nodaļas vadītāja

Tālr.: 29320067, e-pasts: kristine.auzina PIE burtniekunovads PUNKTS lv

Šī gada 15. aprīlī Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra organizē pieredzes apmaiņas semināru pašvaldībās strādājošajiem speciālistiem (tostarp, jaunatnes lietu speciālistiem) par “Erasmus+: Jaunatne darbībā” starptautisko projektu rakstīšanu un īstenošanu. Seminārā informēsim arī par jaunumiem Eurodesk un Eiropas jaunatnes portālā.

Pieteikšanās semināram līdz 11. aprīļa plkst. 17:00.

Seminārs par “Erasmus+: Jaunatne darbībā” projektiem notiks viesnīcā “Bellevue Park Hotel Riga” (Slokas ielā 1, Rīgā). Dalība seminārā – bezmaksas.

Semināra mērķa grupa – pašvaldībās strādājošie speciālisti, kuru ikdienas darbs saistīts ar jauniešiem un jaunatnes politikas veidošanu.

 

Semināra darba programma

10:30 - 11:00 – reģistrēšanās.

11:00 - 12:00 – praktiski ieteikumi pašvaldībām par “Erasmus+: Jaunatne darbībā” projektu rakstīšanu un īstenošanu, Eurodesk un Eiropas Jaunatnes portāla jaunumiem.

12:00 – 12:40 – kā pašvaldībai kļūt par Eiropas Brīvprātīgā darba uzņemošo vai nosūtošo organizāciju? Eiropas Brīvprātīgais darbs svin 20 gadu jubileju.  

13:00 – 14:30 – pašvaldību pieredzes stāsti, īstenojot “Erasmus+: Jaunatne darbībā” projektus.

14:30 – 15:30 – starptautiska pieredzes apmaiņa pašvaldības darbā.

15:30 – 16:00 – neformālas sarunas, diskusijas, jautājumi.

 

Aicinām pieteikties semināram tiešsaistē http://bit.ly/1UmSs8L līdz 11. aprīļa plkst. 17:00.

Vietu skaits seminārā ierobežots. Pieteikumus izvērtēsim atbilstoši semināra mērķa grupai. Apstiprinājums par dalību seminārā tiks nosūtīts elektroniski uz dalībnieka reģistrācijas anketā norādīto elektroniskā pasta adresi līdz 12. aprīļa plkst. 17:00.

 

Programma “Erasmus+” sniedz iespēju darboties neformāli, veidot un īstenot projektus starptautiskā līmenī, sadarboties ar citu valstu jauniešiem, iegūt nozīmīgas prasmes un iemaņas, attīstot jaunatnes jomu Eiropā un Latvijā. Programmas mērķis ir veicināt Eiropas pilsonības apzināšanos un iesaistīt jauniešus Eiropas nākotnes veidošanā.

Eurodesk ir Eiropas informācijas tīkls jauniešiem. Tūkstošiem jauniešu visā Eiropā ik gadu izmanto Eurodesk, lai meklētu informāciju par studiju, darba, ceļošanas iespējām Eiropā, arī partnerus saviem projektiem vai dalībniekus starptautiskiem pasākumiem. Eurodesk ir atbildīgs arī par Eiropas Jaunatnes portāla satura atjaunošanu. Portālā ir apkopotas vairāk nekā 10 000 interneta vietnes no 30 valstīm par jauniešus interesējošām tēmām – darbu, jaunatnes apmaiņām/brīvprātīgo darbu, jauniešu tiesībām, izglītību, jaunatnes portāliem, iespējām būt aktīvam pilsonim, kā arī par to, kā ceļot Eiropā.

Izglītības un zinātnes ministrija ir atbildīgā ministrija par programmas “Erasmus+” īstenošanu Latvijā, savukārt  Valsts izglītības attīstības aģentūra un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra  nodrošina  programmas ieviešanu. Par projektu konkursiem jaunatnes jomā vairāk var uzzināt www.jaunatne.gov.lv. Savukārt par izglītības un mācību jomas projektiem - www.viaa.gov.lv.

 

Papildus informācija:

Kintija Bulava

Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras

Komunikācijas daļas vecākā referente

Tālr.nr. 67356247

e-pasts: kintija.bulava PIE jaunatne.gov PUNKTS lv

 

 

 

Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) Attīstības un projektu nodaļa aktīvi strādā pie jaunu sadarbības projektu attīstīšanas, tāpēc martā VPR piedalījās divos pārrobežu sadarbības programmu semināros – Rīgā aizvadīts INTERREG Baltijas jūras reģiona transnacionālās sadarbības programmas 2014.-2020. gadam informatīvais seminārs, savukārt Roterdamā (Nīderlande) tika rīkots programmas INTERREG EUROPE 2014.-2020. gadam reģionālās sadarbības forums.

Baltijas jūras reģiona programmas seminārā marta vidū bija pulcējušies potenciālie projektu sagatavotāji no Skandināvijas, Baltijas valstīm, Vācijas un Polijas, lai uzzinātu par programmas otro uzsaukumu un konsultētos ar sekretariātu par projektu idejām. Programmas sekretariāts iepazīstināja ar programmu un tās prioritātēm, kā arī ar pirmajā uzsaukumā apstiprinātajiem projektiem, starp kuriem ir arī VPR ieviešanā esošais TENTacle projekts. Tāpat arī tika stāstīts par budžeta veidošanas principiem, projektu komunikāciju, kā arī atsevišķās sesijās par katru no programmas apakšprioritātēm – “Inovāciju spējas”, “Efektīva dabas resursu pārvaldība”, “Ilgtspējīga transporta nozare” un “Institucionālā kapacitāte makroreģionu sadarbībai”. VPR seminārā tikās ar sagatavošanas procesā esošo projektu partneriem un kopīgi strādāja pie projektu idejām enerģētikas un transporta jomās.

Arī INTERREG EUROPE programmas forumā marta nogalē Roterdamā, kurā piedalījās vairāk nekā 800 dalībnieku no visām ES valstīm, galvenais uzsvars tika likts uz kontaktu veidošanu ar jaunu projektu partneriem Eiropā un projektu sagatavošanu. VPR pārstāvji tikās gan ar pirmajā programmas uzsaukumā apstiprināto projektu partneriem, gan veiksmīgi veidoja jaunas partnerības topošo sadarbības projektu realizācijai. Nākamajam programmas uzsaukumam kopā ar partneriem no Nīderlandes, Itālijas, Grieķijas, Polijas, Zviedrijas un citām valstīm VPR gatavo projektu pieteikumus par inovāciju atbalstošas infrastruktūras attīstīšanu, par vides un dabas resursu izmantošanas iespējām dabas lieguma zonās un par pārrobežu tūrisma pakalpojumu attīstīšanu, izmantojot atvērtos datus.

Papildu informācija: Laila Gercāne, Attīstības un projektu nodaļas vadītāja, Tel.: +371 64116007, e-pasts: laila.gercane PIE vidzeme PUNKTS lv, www.vidzeme.lv.

 

 

 

 

No 2016. gada 1. marta līdz 1. aprīlim tiek izsludināts „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2016” projektu konkurss.

Projektu konkursu rīko  Vidzemes plānošanas reģions saskaņā ar Valsts kultūrkapitāla fonda padomes apstiprināto nolikumu un noslēgto līgumu. Vidzemes kultūras programmas finansējums ir saņemts valsts akciju sabiedrības „Latvijas valsts meži” atbalstītajā Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammā.

„Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2016” projektu konkursa ietvaros  šogad tiks sadalīts 76 000 EUR liels finansējums, uz kuru var pretendēt juridiskas personas ar neierobežotu projektu skaitu. Kultūras programmas projektu konkursā atbalstu saņems kultūras projekti, kuri būs sagatavoti atbilstoši programmas nolikumam, mērķim un uzdevumiem un kurus plānots īstenot laika posmā no 2016. gada maija līdz 2016. gada 15. decembrim. 

2016. gadā Vidzemes kultūras programmas mērķis ir nodrošināt līdzsvarotu, daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras procesa attīstību un pieejamību Vidzemē, saglabājot un attīstot Vidzemes novadam raksturīgās vērtības, tradīcijas un kultūrvidi.

Šī mērķa sasniegšanai paredzēts finansiāli atbalstīt tādus reģionālas un vietējas nozīmes projektus, kuru īstenošanā noteiktas sekojošas prioritātes:

• Vidzemes iedzīvotāju lokālās identitātes stiprināšana, atbalstot kopienu iniciatīvas un iesaistot mērķauditoriju kultūras pasākumos un projekta aktivitātēs;

• Vidzemes tradicionālās kultūras saglabāšana, pārmantošana un popularizēšana;

• Radošo industriju attīstība, sadarbojoties dizaina speciālistiem, studentiem un Vidzemes amatniekiem;

• Zināšanu pārnese, kas ietver gan zināšanu radīšanu, iegūšanu, uzkrāšanu, analīzi un izmantošanu, gan arī Vidzemes iedzīvotāju zināšanu pilnveidi un profesionālo izaugsmi.

Projektu pieteikumu iesniegšanas termiņš līdz 2016. gada 1. aprīlim plkst. 17:00. Projektu pieteikumi jāiesniedz Vidzemes plānošanas reģionā Cēsu birojā personīgi vai jānosūta pa pastu (ar noteikumu, ka pasta zīmogs ir piecas dienas pirms konkursa beigu termiņa). Adrese - Vidzemes plānošanas reģions, Jāņa Poruka iela 8 – 108, Cēsu novads, Cēsis, LV - 4101.

Konkursa nolikums un pieteikuma veidlapa pieejami šeit:

Konkursa nolikums

Pielikums Nr. 1

Pielikums Nr. 2

Pielikums Nr. 3

Pielikums Nr. 4

Pielikums Nr. 5

Par projektu pieteikumu sagatavošanu „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2016” projektu konkursam tiek organizēti divi informatīvie semināri - 29. februārī plkst. 15:00  Burtniekos - Burtnieku pagasta kultūras namā (Burtnieki, Jaunatnes iela 15) un 23. martā plkst. 14:00  Cēsīs – Cēsu Centrālajā bibliotēkā (Cēsis, Raunas iela 1).

Vairāk informācijas: Ieva Vītola, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, e-pasts: ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr. 25670756.