Arhīva kalendārs

« April 2016 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Vidzemes plānošanas reģions (VPR) vakar, 4. aprīlī, organizēja tikšanos ūdenstūrisma pakalpojumu sniedzējiem, lai aktualizētu informāciju par projekta “Riverways” rezultātiem un pārrunātu nozares jaunumus.

VPR tūrisma eksperte Ilze Liepa un “Riverways” projekta vadītāja Aiga Petkēviča ūdenstūrisma pakalpojuma sniedzējiem atgādināja par projekta “Riverways” rezultātiem. Laika posmā no 2013. līdz 2015. gadam "Riverways" apvienoja 39 partnerus no Kurzemes, Vidzemes un Rīgas reģioniem, Dienvidigaunijas un Rietumigaunijas ar mērķi veicināt ūdenstūrisma attīstību. Projekta rezultātā pie 26 upēm projekta teritorijā kopumā uzstādīti 111 informācijas stendi, izveidotas 98 atpūtas vietas un 19 piestātnes ērtākai izkāpšanai, kā arī veikti 19 upju un upju krastu sakopšanas un tīrīšanas darbi 312 km garumā, uzstādītas 306 norādes zīmes. 

Projektā "Riverways" izveidoti daudz un dažādi vērtīgi materiāli, kas noderēs gan ūdenstūrisma pakalpojumu sniedzējiem, gan pašiem ūdenstūristiem, izvēloties upi un dodoties laivu braucienā. Tie visi vienkopus apskatāmi un lejupielādējami šajā lapā.

Ūdenstūrisma pakalpojumu sniedzēji padziļināti analizēja mājaslapas sniegtās iespējas, kā iegūt un pārbaudīt informāciju par maršrutiem. VPR aicināja uzņēmējus aktīvi papildināt esošo informāciju, lai tā būtu pēc iespējas aktuālāka. Tāpat tūrisma nozares pārstāvji apsprieda projekta rezultātā izveidoto mobilo aplikāciju, kas ir noderīga ne tikai tiem, kuri savā atpūtā labprāt izmanto arī dažādas viedās ierīces, bet arī gadījumos, kad atpūtniekiem saziņā ar pakalpojumu sniedzējiem ir nepieciešams precīzi norādīt savu atrašanās vietu.

Ūdenstūrisma uzņēmēji arī diskutēja par labākajiem risinājumiem atkritumu savākšanā. Katram pakalpojumu sniedzējam jābūt ieinteresētam šīs problēmas risināšanā un jācenšas izglītot laivotājus. Kā viens no iespējamajiem risinājumiem bija piedāvāt klientiem iespēju piedalīties talkās, pretī par velti dodot laivas un maisus atkritumu savākšanai. Tādā veidā atpūtnieki tiktu pie iespējas doties pa tūrisma maršrutu un varētu arī paši ciešām identificēties ar konkrēto vietu.

Vidzemes ūdenstūrisma pakalpojumu sniedzēji arī pārrunāja iespējamo pieredzes apmaiņas vizīti Kurzemē, rast sadarbības iespējas, iepazīt kādu projekta laikā izveidotu jaunu maršrutu un pārrunāt laivošanas sezonas pagarināšanas pieredzi.

 

Papildus informācija:

Ilze Liepa

Tūrisma eksperte Vidzemes plānošanas reģionā

Tālr.: +371 64219021

E-pasts: ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv

“Latvijas valsts mežu atbalstītajā Vidzemes kultūras programmā 2016” šogad rekordliels pieteikumu skaits. Kultūras projektu konkursā iesniegti 155 projektu pieteikumi par kopējo summu EUR 520 647,18. Šogad konkurence ir sīva, jo konkursa ietvaros tiks sadalīts vien EUR 76 000 finansējums. Rezultāti būs zināmi pēc 2016. gada 22. aprīļa.

Projektu konkursu rīko Vidzemes plānošanas reģions saskaņā ar Valsts kultūrkapitāla fonda padomes apstiprināto nolikumu un noslēgto līgumu. Vidzemes kultūras programmas finansējums ir saņemts valsts akciju sabiedrības „Latvijas valsts meži” atbalstītajā Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammā.

2016. gadā Vidzemes kultūras programmas mērķis ir nodrošināt līdzsvarotu, daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras procesa attīstību un pieejamību Vidzemē, saglabājot un attīstot Vidzemes novadam raksturīgās vērtības, tradīcijas un kultūrvidi.

Šī mērķa sasniegšanai paredzēts finansiāli atbalstīti tādus reģionālas un vietējas nozīmes projektus, kuru īstenošanā noteiktas sekojošas prioritātes:

  • Vidzemes iedzīvotāju lokālās identitātes stiprināšana, atbalstot kopienu iniciatīvas un iesaistot mērķauditoriju kultūras pasākumos un projekta aktivitātēs;
  • Vidzemes tradicionālās kultūras saglabāšana, pārmantošana un popularizēšana;
  • Radošo industriju attīstība, sadarbojoties dizaina speciālistiem, studentiem un Vidzemes amatniekiem;
  • Zināšanu pārnese, kas ietver gan zināšanu radīšanu, iegūšanu, uzkrāšanu, analīzi un izmantošanu, gan arī Vidzemes iedzīvotāju zināšanu pilnveidi un profesionālo izaugsmi.

Papildu informācija: Ieva Vītola, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, E-pasts: ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lv, tel. Nr. 25670756; www.vidzeme.lv

Projekta “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai” (HANSA) partneri 10.–15. aprīlī viesosies Vācijā un Luksemburgā, kur mācību brauciena ietvaros pētīs piemērus, kā uzlabot Hanzas pilsētu tūrisma piedāvājumu.

Mācību brauciena programma sāksies ar Luksemburgas apmeklējumu, kur projekta partneri tiksies ar Eiropas Kultūras maršrutu institūta direktoru un citiem organizācijas pārstāvjiem. Institūts ir Eiropas Padomes iestāde, kas ir atbildīga par Eiropas kultūras maršrutu koordinēšanu. Projekta partneri iepazīs sertificēto kultūras maršrutu konceptu un ar to saistītās kvalitātes prasības. Tā kā Hanza arī ir viens no sertificētajiem Eiropas kultūras maršrutiem, partneriem būs lieliska iespēja uzzināt, kādas priekšrocības tas viņiem sniedz. Brauciena turpinājumā projekta partneri apmeklēs Vācijas pilsētu Lemgo, kur pētīs vietējo pieredzi, kā izcelt Hanzas mantojumu, sadarbojoties ar vietējiem iedzīvotājiem un citām iesaistītajām pusēm.

Vācijā projekta partneri viesosies arī Hanzas galvaspilsētā Lībekā. Brauciena dalībnieki apmeklēs Eiropas Hanzas muzeju un pilsētas arhīvu, kurā ir atrodams plašs vēstures liecību un citu nozīmīgu materiālu klāsts. Projekta pilsētu pārstāvjiem būs iespēja uzzināt, kāda informācija par tām ir atrodama arhīvu materiālos, kas palīdzēs veikt padziļinātu pilsētu Hanzas laika vēstures izpēti. Projekta partneri apmeklēs arī semināru, ko organizēs “Lībekas-Travemindes Mārketings”, uzņēmums, kas darbojas visās tūrisma jomās. Brauciena laikā pieņemšanu rīkos arī Lībekas pilsētas mērs un Hanzas prezidents Bernds Sakse, kurš tiksies ar Hanzas attīstībā iesaistītajām pusēm. Mācību brauciena mērķis ir sniegt projekta partneriem dažādas idejas, kā viņu pilsētās attīstīt Hanzas zīmolu, koncentrējoties uz piedāvājumu kvalitāti.

Šis būs otrais mācību brauciens projektā HANSA. Pašā projekta sākumā dalībnieki apmeklēja visas deviņas projekta pilsētas. Katrā pilsētā tika apmeklēts tūrisma informācijas centrs, muzejs un vietējie apskates objekti. Abas mācību tūres palīdzēs projekta dalībniekiem sekmīgāk strādāt pie jaunu tūrisma produktu un pakalpojumu veidošanas un veicināt Hanzas mantojuma atpazīstamību Baltijas jūras reģionā.

Sadarbojoties 11 Latvijas, Igaunijas un Zviedrijas partneriem, no 2015. gada oktobra līdz 2018. gada decembrim tiek ieviests projekts “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai”. Projekts tiek īstenots ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda Centrālās Baltijas programmas 2014-2020. gadam atbalstu, un tā mērķis ir stiprināt vēsturiskās Hanzas savienības vērtības. No Latvijas projektā piedalās Cēsu Kultūras un tūrisma centrs, Kokneses, Limbažu, Pārgaujas un Kuldīgas novadu pašvaldības, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldība un Vidzemes plānošanas reģions, savukārt no Igaunijas projekta partneri ir Pērnavas un Vīlandes pilsētu pašvaldības, bet no Zviedrijas – Gotlandes reģions un Gotlandes tūrisma attīstības aģentūra “Inspiration Gotland”, kas ir arī projekta vadošais partneris. Vairāk par projektu lasiet šeit. Sekojiet līdzi aktualitātēm arī projekta Facebook lapā un nesen izveidotajā projekta mājaslapā!

 

Papildus informācija:

Rūta Vasermane

Projektu speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā

Tālr.: +371 64116007

E-pasts: ruta.vasermane PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Aizvadītas būvniecības profesionāļu apmācības energoefektīvā būvniecībā un ēku atjaunošanā, kuras augsti novērtējuši paši būvnieki. Spriežot pēc dalībnieku atsaucības, šobrīd būvniecības speciālistu vidū ir liela interese par gandrīz nulles enerģijas patēriņa un pasīvajām ēkām, kas saistīta ar Eiropas Savienības un valsts izvirzītajām prasībām energoefektivitātes uzlabošanā. Lai šīs prasības izpildītu, liela nozīme būs zinošiem un profesionāliem strādājošajiem, tāpēc projekts “BUILD UP Skills FORCE” piedāvāja iespēju vairāk nekā 60 būvniecībā strādājošajiem un profesionālo skolu pedagogiem bez maksas iegūt zināšanas un prasmes par gandrīz nulles enerģijas ēku būvniecību, atjaunojamo energoresursu efektīvu izmantošanu un ēku atjaunošanu un pārbūvi.

Trešdaļa kursu dalībnieku bija būvniecības un atjaunošanas darbu projektu vadītāji, citi bija projektētāji, kā arī strādnieki, meistari un būvniecības pedagogi. Aptuveni puse no dalībniekiem bija ar 10 un vairāk gadu pieredzi būvniecībā, kas liecina par būvniecības profesionāļu vēlmi nepārtraukti paaugstināt savas zināšanas un prasmes, apgūstot jaunus un mūsdienīgus energoefektivitātes risinājumus. Pēc apmācībām dalībnieki par noderīgākajām atzina tēmas par siltumizolācijas materiāliem un ventilāciju. Īpaši augstu novērtējumu izpelnījās nodarbības Priekuļu tehnikumā Ērgļos, kur dalībniekiem bija iespēja aizvadīt praktiskos darbus ēkas norobežojošo konstrukciju siltināšanā, pašu rokām būvējot konstrukcijas, tās siltinot un apgūstot jaunākos materiālus un paņēmienus energoefektīvā būvniecībā. Apmācību dalībniekiem bija lieliska iespēja apskatīt vienu no retajām pasīvajām ēkām Latvijā tās arhitekta Ervīna Kraukļa vadībā, kas viņiem ļāva iepazīt, kā praktiski notiek šādas ēkas būvniecība un kā tā funkcionē. Jāpiemin, ka apmācībām bija piesaistīti augsti kvalificēti pasniedzēji, ko kursu dalībnieki atzina kā vienu no svarīgākajiem faktoriem to veiksmei.

Projekts “BUILD UP Skills FORCE” tuvojas noslēgumam, un 27. aprīlī Rīgā norisināsies tā noslēguma konference un Deklarācijas par profesionālās pilnveides izglītības programmu energoefektīvai būvniecībai un ēku atjaunošanai ieviešanu parakstīšana. Plašāka informācija par to sekos projekta mājaslapā.

Laikā no 2014. līdz 2016. gada aprīlim tiek ieviests projekts „Profesionālās pilnveides izglītības programmu izstrāde energoefektīvu ēku būvniecības prasmju pilnveidei Latvijā” (BUILD UP Skills FORCE). Projekts tiek īstenots Eiropas Savienības „Saprātīga enerģija Eiropai” programmas ietvaros. Projekta mērķis ir paaugstināt būvniecībā strādājošo prasmes un zināšanas par gandrīz nulles enerģijas ēku būvniecību un esošo ēku renovāciju. Projekta partneri: Rīgas plānošanas reģions, Kurzemes plānošanas reģions, Vidzemes plānošanas reģions, Zemgales plānošanas reģions, Latvijas Būvinženieru savienība, Izglītības kvalitātes valsts dienests, Latvijas Vides investīciju fonds.

Vairāk par projektu: http://www.rpr.gov.lv/bus-force/

Papildu informācija: Henrijs Rūsis, Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, henrijs.rusis PIE vidzeme PUNKTS lv, tel. 26557567.

Laika posmā no 5.-7.aprīlim Helsinkos tikās partneri no Latvijas, Somijas un Zviedrijas, lai pārrunātu aktualitātes Centrālās Baltijas programmas 2014.-2020.gadam projekta “Inovatīva, ilgtspējīga attīrīšana” (INSURE) ietvaros.

 

Projekta INSURE ietvaros ir paredzēts veikt izpēti projekta partneru piedāvātājās piesārņotajās pilotteritorijās, kam sekos inovatīvu un ilgtspējīgu attīrīšanas metožu testēšana šajās teritorijās. Lai veiktu nepieciešamo izpēti, projekta partneri šobrīd strādā pie izpētes stratēģijām. Sanāksmes laikā partneri iepazīstināja ar progresu saistībā ar šo stratēģiju izstrādi, radot plašas diskusijas par to, kā katrā no pilotteritorijām būtu veicama piesārņojuma izpēte. Valstu atšķirīgās situācijas, kā arī atšķirīgās pieejas un pieredzes piesārņoto vietu atpazīšanā un pārvaldīšanā ir liels izaicinājums projekta komandai projekta mērķu sasniegšanai.

Otrs būtiskākais fokuss sanāksmē bija projekta ietvaros paredzētās datu bāzes un ģeogrāfiskās informācijas sistēmas (GIS). Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs iepazīstināja sīkāk ar pašlaik aktīvo Latvijas piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu reģistru un šo vietu karti. INSURE ietvaros paredzēts uzlabot šo datubāzi, aktualizējot to un padarot daudz ērtāku un praktiskāku tās lietotājiem. Iepazīstoties arī ar Somijas un Zviedrijas partneru rīcībā esošajām datu bāzēm par piesārņotajām vietām, tika uzsāktas diskusijas par to, kā veidot jaunās datubāzes, kādu informāciju tajās būtu nepieciešams atspoguļot, kā arī citus aktuālos jautājumus par projektā paredzētajiem tehniskajiem rīkiem piesārņoto vietu pārvaldīšanai.

Centrālās Baltijas programmas 2014.-2020. gadam projekts INSURE ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu tiek ieviests no 2015. gada septembra līdz 2019. gada septembrim. Vidzemes plānošanas reģions (VPR) projektā ir iesaistījies ar divām pilotteritorijām Burtnieku un Vecpiebalgas novados, kuras tiks izpētītas un rastas piemērotākās metodes šo teritoriju attīrīšanai, izmantojot Somijas ekspertu piedāvātās inovatīvās in-situ (uz vietas) attīrīšanas metodes. Ar šī projekta palīdzību ir plānots vērst pašvaldību uzmanību uz savās teritorijās esošajām piesārņotajām un potenciāli piesārņotajām vietām, meklējot veidus, kā pēc iespējas efektīvāk panākt šādu vietu izpēti un attīrīšanu. Vairāk par projektu lasiet šeit.

 

Papildus informācija:

Maija Rieksta,

Projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā,

Tel.: +371 26099521,

E-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv;

www.vidzeme.lv

Projekta “BUILD UP Skills FORCE” ietvaros tiek organizēti divu dienu apmācību kursi būvniecības profesionāļiem, valsts institūciju un pašvaldību pārstāvjiem, profesionālo skolu pārstāvjiem un citiem, kas skars kā inženiertehniskos, tā arī būvniecības plānošanas un vadības aspektus ēku energoefektivitātes projektos. Apmācību seminārs notiks 20. un 21. aprīli, Rīgā.

Apmācību semināra laikā tiks meklētas atbildes uz jautājumu, kādā veidā sasniegt izvirzītos mērķus, realizējot ēku atjaunošanu vai gandrīz nulles enerģijas patēriņa ēku būvniecību. 

Apmācības notiks starptautiska eksperta Gerard Bruijnse vadībā. Gerards ir piedalījies Nīderlandes gandrīz nulles enerģijas patēriņa ēku atbalsta programmas izstrādē, izstrādājis renovācijas koncepciju, kas dažu dienu laikā ļauj dzīvojamo ēku renovēt līdz nulles enerģija ēkas līmenim (ēkas renovācija divu dienu laikā - https://www.youtube.com/watch?v=naFSzwcY8vM), tāpat viņš ir vairāku apmācību programmu autors un energoefektivitātes projektu vadītājs dažādās valstīs.    

Apmācību seminārs notiks 20. un 21. aprīli, Rīgā, Rīgas domes telpās.

20. aprīlī 511. telpā no plkst. 9:30-16:30 ar kafijas pauzēm un pusdienu pārtraukumu;

21. aprīlī 508. telpā no plkst. 9:30 – 15:00 ar kafijas pauzēm un pusdienu pārtraukumu.

Apmācības notiks angļu valodā.

Apmācības ir bezmaksas un tiek organizētas programmas „Saprātīga enerģija Eiropai” finansētā projekta „BUILD UP Skills – FORCE” ietvaros. Vairāk par projektu lasiet: http://www.rpr.gov.lv/bus-force/ 

Lai savstarpējas diskusijas un pieredzes apmaiņa būtu efektīva, esam ierobežojuši apmācību kursu dalībnieku skaitu līdz 20 cilvēkiem, tāpēc lūdzam pieteikties savlaicīgi.

Pieteikties apmācībām varat elektroniski līdz 18. aprīlim, rakstot uz e-pastu: Agrim Kamenderam agris.kamenders PIE rtu PUNKTS lv Vairāk informācijas zvanot pa tālruni 29145442.

Pieteikuma e-pasta vēstulē lūdzam norādīt:

 

  • Vārds, uzvārds;
  • Kontaktinformācija (e-pasta adrese un mobilā tālruņa numurs);
  • Pārstāvētais uzņēmums/institūcija un ieņemamais amats.

 

Apskatāmās tēmas:

 

  • Gandrīz nulles enerģijas patēriņa ēkas;
  • Efektīva ēku renovācija;  
  • Būvniecībā strādājošo apmācību metodes un būvniecības kvalitāte;
  • Efektīva atjaunojamo energoresursu izmantošana un integrācija ēku apkures un karstā ūdens vajadzību nodrošināšanai (saule un siltumsūkņi);
  • Praktisko projektu analīze;
  • Inovācijas ēku renovācijā  un nākotnes perspektīva;
  • Energoefektivitātes projektu plānošana un realizācija.

 

Laikā no 2014. līdz 2016. gada aprīlim tiek ieviests projekts „Profesionālās pilnveides izglītības programmu izstrāde energoefektīvu ēku būvniecības prasmju pilnveidei Latvijā” (BUILD UP Skills FORCE). Projekts tiek īstenots Eiropas Savienības „Saprātīga enerģija Eiropai” programmas ietvaros. Projekta mērķis ir paaugstināt būvniecībā strādājošo prasmes un zināšanas par gandrīz nulles enerģijas ēku būvniecību un esošo ēku renovāciju. Projekta partneri: Rīgas plānošanas reģions, Kurzemes plānošanas reģions, Vidzemes plānošanas reģions, Zemgales plānošanas reģions, Latvijas Būvinženieru savienība, Izglītības kvalitātes valsts dienests, Latvijas Vides investīciju fonds. 

Papildu informācija: Henrijs Rūsis, Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, henrijs.rusis PIE vidzeme PUNKTS lv, tel. 26557567


Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) ir izveidots URBACT programmas nacionālais kontaktpunkts, un turpmāk Latvijai aktuālākā informācija par URBACT projektu konkursiem un citām iespējām būs pieejama šeit http://urbact.eu/urbact-latvija un URBACT Latvija Twitter kontā @URBACT_LV . Aicinām sekot līdzi!

 

Pašvaldībām, kas meklē partnerus īstenošanas tīklu projekta izstrādei noderēs http://urbact.eu/looking-partners-your-project-idea-marketplace-now-open  - online platforma, kur dalīties ar projektu idejām un meklēt atbilstošus projekta partnerus.

 

Atgādinām, ka vēl var pieteikties VARAM informatīvajai dienai par aktuālo URBACT konkursu, kur iespējams pretendēt uz finansējumu starptautiskai pieredzes apmaiņai par pašvaldību attīstības stratēģiju/plānu īstenošanu (īstenošanas tīkli/implementation networks). Informatīvā diena notiks 26.aprīlī, un pieteikties iespējams šeit http://www.varam.gov.lv/lat/aptauja_vk

 

Informāciju sagatavoja:

Laura Cunska-Āboma

Vecākā eksperte/ URBACT III programmas Nacionālā kontaktpunkta koordinatore Latvijā

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Attīstības instrumentu departaments

Teritoriālās sadarbības nodaļa

e-pasts: Laura.Cunska-Aboma PIE varam.gov PUNKTS lv

Telefons:67026467

8. aprīlī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Reģionālās attīstības koordinācijas padomes sēdē tika apstiprināts Kocēnu novada domes sagatavotais projekta idejas koncepts “Uzņēmējdarbības attīstībai nepieciešamās infrastruktūras attīstība Kocēnu novada Kocēnu pagasta Kocēnos”, kas tika iesniegts trešajā projektu iesniegumu atlases kārtā “Ieguldījumi uzņēmējdarbībai nozīmīgā infrastruktūrā pašvaldībās, kuras nav nacionālas vai reģionālas nozīmes attīstības centru pašvaldības”.

Kopumā darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 3.3.1. specifiskā atbalsta mērķa programmā “Palielināt privāto investīciju apjomu reģionos, veicinot ieguldījumus uzņēmējdarbības attīstībai atbilstoši pašvaldību attīstības programmās noteiktajai teritoriju ekonomiskajai specializācijai un balstoties uz vietējo uzņēmumu vajadzībām” tika saņemti 89 projektu ideju koncepti, no kuriem pieejamā finansējuma – 35 miljonu – ietvaros atbalstīja 54 konceptus.

Kocēnu novada domes projekta idejas koncepta ietvaros plānots īstenot šādas aktivitātes:

  • elektroenerģijas pieslēguma un 20 kW kabeļlīnijas ierīkošana tranšejā un elektroenerģijas jaudas palielināšana Kocēnu ciemā pašvaldībai piederošos zemes gabalos ar kadastra nr. 96640080548, 96640080549, 96640080550 (zemes vienības gar Bērzu ielu);
  • Ozolu ielas pārbūve ar asfaltbetona segumu 820 m garumā;
  • Kocēnu ciema notekūdeņu attīrīšanas iekārtu jaudas palielināšana;
  • jumta un logu nomaiņa pašvaldības ēkai Jāņa Ķenča ielā 2, Kocēnos;
  • jumta, logu un fasādes pārbūve pašvaldības ēkām Jāņa Ķenča ielā 3 un Jāņa Ķenča ielā 5, Kocēnos;
  • kanalizācijas tīklu izbūve un jaunas pieslēguma vietas izbūve 40 m garumā pašvaldības zemes gabalā aiz Jāņa Ķenča ielas 2, Kocēnos;
  • siltumtrases tīkla izbūve 46 m garumā pieslēguma nodrošināšanai Jāņa Ķenča ielā 4 un Jāņa Ķenča ielā 5, Kocēnos;
  • Spīdolas ielas pārbūve ar asfaltbetona segumu 30 m garumā.

Lai saņemtu Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu 660 236 eiro apmērā, Kocēnu novada domei līdz maija beigām Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā jāiesniedz projekta iesnieguma veidlapa ar plānoto aktivitāšu Tehnisko dokumentāciju.

Projekta īstenošanas rezultātā plānots palielināt privāto investīciju apjomu uzņēmējdarbības attīstībai Kocēnu novadā, veicot ieguldījumu uzņēmējdarbībai nozīmīgā pašvaldības īpašumā. 

 

Informāciju sagatavoja: 

Elīna Upīte 

Jaunatnes lietu un sabiedrisko attiecību speciāliste

Kocēnu novada dome

Tālr.: 26115449

E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv

www.kocenunovads.lv

Jau kopš 2014. gada Latvijā tiek ieviests projekts “BUILD UP Skills FORCE”, kurš ir aktualizējis kvalificēta darbaspēka nozīmi energoefektīvā būvniecībā, izstrādājot un ieviešot profesionālās pilnveides programmas energoefektīvai būvniecībai un ēku atjaunošanai. Projektam tuvojoties noslēgumam, aicinām piedalīties nacionāla līmeņa konferencē par kvalificēta darbaspēka nozīmi energoefektīvā būvniecībā 27. aprīlī plkst. 10:30 Rīgā, Rātsnamā, kurā būs iespēja iepazīties ar energoefektīvas būvniecības un profesionālās izglītības nozaru aktualitātēm Latvijā.

Kā uzsver Ekonomikas ministrijas Atjaunojamo energoresursu un energoefektivitātes departamenta direktore Aija Timofejeva “Laiks iet un arī būvniecība, kā nozare attīstās, nāk jaunas prasības būvēm, kā šobrīd - ēku energoefektivitātei. Arvien ienāk jaunas inovatīvas tehnoloģijas, kas prasa izglītotu un profesionālu darbu veicēju.  Tādēļ mūsu ekonomikā ir svarīgs ikviens izglītots speciālists. Ir apsveicami, ka projekta “BUILD UP Skills FORCE” ietvaros uzmanība ir pievērsta būvniecības sektora nodarbināto kvalifikācijas pilnveidošanai. Strādnieku profesionalitātes celšana ēku energoefektivitātes jomā paaugstinās būvniecības kvalitāti kopumā un tuvinās Latviju tās izvirzītajiem energoefektivitātes mērķiem, vienlaikus nodrošinot būvniecībā strādājošos ar to kvalifikācijai atbilstošu darbu”.

Konferencē Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāre Līga Lejiņa stāstīs par profesionālās izglītības pilnveidi Latvijā, Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvji iepazīstinās ar paredzēto ES fondu atbalstu energoefektivitātei un enerģētikai, Latvijas Būvinženieru savienības (LBS) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Straume runās par kvalificētu strādnieku nepieciešamību nozarē, un Latvijas Būvnieku asociācijas (LBA) prezidents Normunds Grīnbergs iepazīstinās ar būvniecībā strādājošo kvalifikācijas apliecinājumu – ID karti. Konferences noslēgumā IZM, EM, LBS, LBA vadība kopā ar Labklājības ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Latvijas Celtnieku arodbiedrības vadību parakstīs Deklarāciju par profesionālās pilnveides izglītības programmu energoefektīvai būvniecībai un ēku atjaunošanai ieviešanu.

Lūdzam reģistrēties dalībai konferencē elektroniski līdz 25.04.2016. šajā saitē.

Konferences programma

Laikā no 2014. līdz 2016. gada aprīlim tiek ieviests projekts „Profesionālās pilnveides izglītības programmu izstrāde energoefektīvu ēku būvniecības prasmju pilnveidei Latvijā” (BUILD UP Skills FORCE). Projekts tiek īstenots Eiropas Savienības „Saprātīga enerģija Eiropai” programmas ietvaros. Projekta mērķis ir paaugstināt būvniecībā strādājošo prasmes un zināšanas par gandrīz nulles enerģijas ēku būvniecību un esošo ēku renovāciju. Projekta partneri: Rīgas plānošanas reģions, Kurzemes plānošanas reģions, Vidzemes plānošanas reģions, Zemgales plānošanas reģions, Latvijas Būvinženieru savienība, Izglītības kvalitātes valsts dienests, Latvijas Vides investīciju fonds.  

Vairāk par projektu: http://www.rpr.gov.lv/bus-force/

Papildu informācija: Henrijs Rūsis, Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, henrijs.rusis PIE vidzeme PUNKTS lv, tel. 26557567

Projekta “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai” (HANSA) partneri aizvadītajā nedēļā viesojās Eiropas Kultūras maršrutu institūtā un Vācijas Hanzas pilsētās Lemgo un Lībekā. Hanza ir viens no sertificētiem Eiropas kultūras maršrutiem, un projekta partneri uzzināja, kādas priekšrocības tas viņiem sniedz. Tāpat viņi pētīja, kā neliela Hanzas pilsēta var sekmīgi organizēt savu mārketingu. 

Mācību brauciena pirmā pietura bija Luksemburgā, kur projekta partneri viesojās Eiropas Kultūras maršrutu institūtā. Hanza ir viens no sertificētajiem Eiropas kultūras maršrutiem, un projekta partneri uzzināja par prasībām, kādas tiem ir. Sertificētajiem maršrutiem ir jāatbilst noteiktiem kvalitātes standartiem, ir jābūt ar ievērojamu zinātniskas izpētes bāzi un ir jābūt novērtētiem un pārbaudītiem reizi trīs gados. Institūtam ir ievērojama sadarbība ar Eiropas Komisijas, UNESCO un Pasaules tūrisma organizācijas institūcijām. Ar mārketinga un zīmola virzīšanas aktivitātēm Institūts cer panākt, ka kultūras maršruti būs būtiska daļa no Eiropas kultūras tūrisma, līdz ar to Hanzas pilsētām ir iespēja tikt pie plašākas publicitātes visā pasaulē. Institūta pārstāvji arī ierosināja, ka HANSA projekta dalībnieki varētu piedalīties speciālistu apmācībās, apgūstot, kā saglabāt un attīstīt kultūras maršrutus un sekmēt to atpazīstamību.

Mācību brauciens turpinājās Vācijas pilsētā Lemgo, kur projekta partneri pētīja piemērus, kā neliela pilsēta var gūt panākumus ar Hanzu saistītu produktu un pasākumu veidošanā un popularizēšanā. Ņemot vērā, ka HANSA projekta pilsētas ir nelielas, Lemgo pieredze ir īpaši vērtīga un var tikt pielietota, lai uzlabotu tūrisma piedāvājumu arī projekta pilsētās. Lemgo pārstāvji demonstrēja piemērus, kā mārketinga aktivitātes var organizēt bez liela budžeta piesaistes, kā pielietot Hanzas vārdu saistībā ar vietējiem produktiem un pasākumiem un kā vietējā līmenī veidot un vadīt sadarbības tīklus, lai panāktu iedzīvotāju un uzņēmēju atbalstu un iesaistīšanos vietējās aktivitātēs.

HANSA mācību brauciena turpinājumā projekta partneri apmeklēja Hanzas karalieni Lībeku. Tie viesojās Eiropas Hanzas muzejā, kur redzēja, kā Hanzas tematiku var prezentēt mūsdienīgā veidā, tajā pašā laikā nezaudējot vēsturisko perspektīvu. Lībekā projekta partneri apmeklēja arī pilsētas arhīvu, kas ir ne tikai viens no lielākajiem atlikušajiem arhīviem Eiropā, bet arī pats nozīmīgākais dokumentu un citu materiālu krājums par Hanzas vēstures tematiku. Arhīva speciālisti nodemonstrēja, kāda veida materiālus par projekta partneru pilsētām ir iespējams atrast Lībekā. Šo materiālu izpēte būs labs papildinājums citiem projekta ietvaros plānotajiem vēstures pētījumiem, jo Lībekas arhīvā noteikti ir informācija, kas projekta pilsētām līdz šim nav bijusi zināma.

Mācību brauciena dalībnieki Lībekā apmeklēja arī semināru, kuru vadīja “Lübeck-Travemünde Marketing” uzņēmuma pārstāvji. Minētais uzņēmums organizē pilsētas mārketinga, pārdošanas un tūrisma aktivitātes un nozīmīgākos pasākumus. Projekta partneri uzzināja, kā notiek vietējo sadarbības tīklu veidošana un kāda ir Lībekas pieeja komunikācijas un mārketinga jautājumiem. Mācību brauciena dalībniekus īpaši interesēja tie aspekti, kurus varētu tieši attiecināt arī uz projekta pilsētām, piemēram, uzņēmuma finansēšanas nosacījumi un sadarbības formas ar vietējiem uzņēmumiem.

Papildus informāciju par HANSA projekta partneru braucienu uz Eiropas Kultūras maršrutu institūtu un Vācijas pilsētām Lemgo un Lībeku var atrast projekta mājaslapas ziņu sadaļā (angļu valodā): http://www.hanse.org/en/ExploreHANSA/news/.

Sadarbojoties 11 Latvijas, Igaunijas un Zviedrijas partneriem, no 2015. gada oktobra līdz 2018. gada decembrim tiek ieviests projekts “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai”. Projekts tiek īstenots ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda Centrālās Baltijas programmas 2014-2020. gadam atbalstu, un tā mērķis ir stiprināt vēsturiskās Hanzas savienības vērtības. No Latvijas projektā piedalās Cēsu Kultūras un tūrisma centrs, Kokneses, Limbažu, Pārgaujas un Kuldīgas novadu pašvaldības, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldība un Vidzemes plānošanas reģions, savukārt no Igaunijas projekta partneri ir Pērnavas un Vīlandes pilsētu pašvaldības, bet no Zviedrijas – Gotlandes reģions un Gotlandes tūrisma attīstības aģentūra “Inspiration Gotland”, kas ir arī projekta vadošais partneris. Vairāk par projektu lasiet šeit. Sekojiet līdzi aktualitātēm arī projekta Facebook lapā un nesen izveidotajā projekta mājaslapā!

 

Papildus informācija:

Rūta Vasermane

Projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā

Tālr.: +371 64116007

E-pasts: ruta.vasermane PIE vidzeme PUNKTS lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas drīzumā uzsāks projektu, kuru mērķis ir palielināt privāto investīciju apjomu reģionos un veikt degradēto teritoriju revitalizāciju, pieteikumu pieņemšanu. PricewaterhouseCoopers, SIA Konsultāciju nodaļa sadarbībā ar Nodokļu nodaļu un SIA Estonian, Latvian & Lithuanian Environment rīko bezmaksas semināru pašvaldībām par uzņēmējdarbību veicinošu projektu sekmīgas īstenošanas priekšnoteikumiem. Semināra laikā iepazīstināsim ar PricewaterhouseCoopers projektu vadības labo praksi, pieredzi uzņēmumu vajadzību izpētē un Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) administrēšanas jautājumos, kā arī potenciālajiem projektu īstenošanas mehānismiem un to salīdzinājumu.

Semināra programma.

 

Informāciju sagatavoja:

Miķelis Zondaks

Konsultāciju nodaļas jaunākais konsultants

mikelis.zondaks PIE lv.pwc PUNKTS com

Ir noslēdzies Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātais un administrētais „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2016” projektu konkurss, kurā tika saņemts rekordliels projektu pieteikumu skaits – pavisam 157 pieteikumi par kopējo pieprasītā finansējuma summu 526 881,18 eiro.

Ekspertu komisija, ņemot vērā konkursa nolikumā apstiprinātos kritērijus, izvērtēja projektu pieteikumus un lēma atbalstīt pavisam 48 projektus par kopējo summu 76 000 eiro.

Atbalstīto projektu sarakstu skatīt šeit.

No  2016. gada maija līdz decembrim ar Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas atbalstu tiks īstenotas dažādas radošas un izglītojošas kultūras aktivitātes visā Vidzemē – aktuālā informācija par atbalstīto projektu pasākumiem un rezultātiem būs pieejama Vidzemes reģiona mājas lapā, sadaļā Vidzemes kultūras programma.

Projektu pieteicēji tuvākajā laikā pa e-pastu saņems oficiālu ziņu par projektu konkursa rezultātiem. Atgādinām, ka atbalstu neieguvušie projektu sagatavotāji savus pieteikumus var iesniegt Valsts Kultūrkapitāla fonda otrajā projektu konkursā, kurš noslēdzas nākamās nedēļas beigās -  2016. gada 29. aprīlī plkst. 12.00 (sk. vairāk www.kkf.lv).

 

Papildu informācija: Ieva Vītola, programmas koordinatore, mob.t. 25670756, E-pasts: ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lv

Aizvadīts projekta “BUILD UP Skills FORCE” ietvaros rīkotais divu dienu apmācību seminārs par veidiem, kā sasniegt izvirzītos mērķus, realizējot ēku atjaunošanu vai gandrīz nulles enerģijas patēriņa ēku būvniecību. Apmācības vadīja eksperts no Nīderlandes Gerard Bruijnse, kurš piedalījies Nīderlandes gandrīz nulles enerģijas patēriņa ēku atbalsta programmas izstrādē un izstrādājis renovācijas koncepciju, kas dažu dienu laikā ļauj dzīvojamo ēku renovēt līdz nulles enerģija ēkas līmenim. Ar šo konceptu tika iepazīstināti projekta būvniecības eksperti, profesionālās un augstākās izglītības iestāžu pārstāvji, energoauditori, būvkompāniju un pašvaldību pārstāvji, kā arī “Valsts nekustamo īpašumu”, “Attīstības finanšu institūcijas Altum” un “Rīgas enerģētikas aģentūras” pārstāvji.

Semināra dalībnieki aktīvi diskutēja par Nīderlandes pieredzi tipveida ēku siltināšanā un nepieciešamajiem priekšnoteikumiem, lai līdzīgu sistēmu ieviestu arī Latvijā. Nīderlandē jau šobrīd ēkas tiek atjaunotas līdz gandrīz nulles enerģijas patēriņa līmenim. Ieviesto inovāciju rezultātā četru gadu laikā ir izdevies jau uz pusi samazināt ēkas atjaunošanas izmaksas. Nīderlandes būvinženieri iepriekš saražo fasādes un citus ēkas elementus rūpnīcā, un uz vietas objektā atliek vienīgi tos samontēt kopā. Līdz ar to ēku atjaunošanu var veikt visu cauru gadu. Tas ļauj arī ievērojami saīsināt remontdarbu norises laiku ēkā, tādā veidā neradot neērtības tās iedzīvotājiem. Pēc šī principa ēku var nosiltināt divu līdz desmit dienu laikā.

Semināra dalībnieki secināja, ka vissvarīgākais ir sadarbība, lai arī Latvijā varētu strādāt pēc līdzīga modeļa. Latvijā ir ap 30 000 tipveida ēku, kurās jau tuvākajā laikā ir jāveic energoefektīva atjaunošana. Ir svarīgi, lai nacionālā līmenī un atbalsta programmās tiktu izvirzīti nosacījumi, kādi energoefektivitātes rādītāji ir jāsasniedz, un būvniecības industrijas pārstāvji paši varētu meklēt efektīvākos veidus, kā tos sasniegt un strādāt kopīgi izvirzīto mērķu sasniegšanai. Sistēma, kurā pasūtītājs nosaka, kādas metodes jāizmanto, veicot ēku atjaunošanu, neatstāj vietu inovācijām un neļauj pārņemt citu valstu labāko praksi.

Laikā no 2014. līdz 2016. gada aprīlim tiek ieviests projekts „Profesionālās pilnveides izglītības programmu izstrāde energoefektīvu ēku būvniecības prasmju pilnveidei Latvijā” (BUILD UP Skills FORCE). Projekts tiek īstenots Eiropas Savienības „Saprātīga enerģija Eiropai” programmas ietvaros. Projekta mērķis ir paaugstināt būvniecībā strādājošo prasmes un zināšanas par gandrīz nulles enerģijas ēku būvniecību un esošo ēku renovāciju. Projekta partneri: Rīgas plānošanas reģions, Kurzemes plānošanas reģions, Vidzemes plānošanas reģions, Zemgales plānošanas reģions, Latvijas Būvinženieru savienība, Izglītības kvalitātes valsts dienests, Latvijas Vides investīciju fonds.

Vairāk par projektu: http://www.rpr.gov.lv/bus-force/

Papildu informācija: Henrijs Rūsis, Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, henrijs.rusis PIE vidzeme PUNKTS lv, tel. 26557567

Viens no projekta “BUILD UP Skills FORCE” svarīgākajiem uzdevumiem ir bijis izveidot stratēģiju, kā nodrošināt projekta ietvaros izstrādāto profesionālās pilnveides apmācību programmu ilgtspēju un reālu darbību nākotnē arī pēc projekta beigām. Šīs aktivitātes ietvaros tika izstrādāti divi dokumenti – Normatīvais regulējums un Finansēšanas modeļi. Dokumentus izstrādāja Latvijas Vides investīciju fonds kopā ar pārējiem projekta partneriem.

Dokumentu izstrādes gaitā tika rīkotas vairāk nekā 25 tikšanās ar atbildīgo ministriju pārstāvjiem un nozares organizācijām, rīkotas apaļā galda diskusijas, lai kopīgi izveidotu iespējami labāko scenāriju izstrādāto profesionālās pilnveides izglītības programmu – “Ēku siltināšanas darbi un energoefektīva renovācija” un “Inženierkomunikāciju izolēšanas darbi” integrācijai normatīvajā regulējumā un finanšu līdzekļu piesaistei to ilgtspējai. To, ko tieši šīs izglītības programmas sniegs un kāds būs ieguvums, projekta darba komanda diskutēja arī abu iepriekšminēto dokumentu izstrādes laikā. Tika uzrunātas un iesaistītas galvenās nozares ministrijas - Ekonomikas ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, Labklājības ministrija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Kā arī nozares organizācijas – Latvijas Būvnieku asociācija, Latvijas Celtnieku arodbiedrība, Būvniecības nozares ekspertu padome (NEP).

Normatīvajā regulējumā ir izstrādāti priekšlikumi īpašai nodarbinātības politikai, nodrošinot tālākizglītību energoefektīvu ēku sektorā, ko nosaka nepieciešamība pēc noteikumiem, kas veicina būvniecības jomā strādājošo prasmju paaugstināšanu un uzlabošanu.

Savukārt Finansēšanas modeļu dokuments tika izstrādāts, lai gūtu atbalstu programmu finansēšanai, kā arī, lai aktualizētu kvalificēta darbaspēka nozīmību būvniecības nozarē Latvijā un tam nepieciešamos finanšu avotus. Dokumenta izstrādes procesā tika definētas trīs iespējamās programmu finansēšanas shēmas (modeļi). Pirmā paredz, ka izdevumus, kas saistīti ar darbinieku kvalifikācijas celšanu uzņemas darba devējs, lai veicinātu savu konkurētspēju. Otrā paredz, ka finansējumu var saņemt pilnīgi vai daļēji no valsts finansētām atbalsta programmām. Savukārt trešā finansēšanas modelis paredz, ka nepieciešamo finansējumu varētu piesaistīt, izmantojot Eiropas Savienības fondu finansējumu izglītības un uzņēmēju atbalstam.

Abi šie dokumenti tiks iesniegti atbildīgajām ministrijām un Finanšu ministrijai zināšanai, un to pārstāvji ir izteikuši gatavību dokumentos atspoguļotos principus iekļaut savos plānošanas dokumentos, kas palīdzēs nodrošināt projekta rezultātu ilgtspēju.

Laikā no 2014. līdz 2016. gada aprīlim tiek ieviests projekts „Profesionālās pilnveides izglītības programmu izstrāde energoefektīvu ēku būvniecības prasmju pilnveidei Latvijā” (BUILD UP Skills FORCE). Projekts tiek īstenots Eiropas Savienības „Saprātīga enerģija Eiropai” programmas ietvaros. Projekta mērķis ir paaugstināt būvniecībā strādājošo prasmes un zināšanas par gandrīz nulles enerģijas ēku būvniecību un esošo ēku renovāciju. Projekta partneri: Rīgas plānošanas reģions, Kurzemes plānošanas reģions, Vidzemes plānošanas reģions, Zemgales plānošanas reģions, Latvijas Būvinženieru savienība, Izglītības kvalitātes valsts dienests, Latvijas Vides investīciju fonds. 

Vairāk par projektu: http://www.rpr.gov.lv/bus-force/

Papildu informācija: Henrijs Rūsis, Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, henrijs.rusis PIE vidzeme PUNKTS lv, tel. 26557567

Ar nacionāla līmeņa konferenci ir noslēdzies projekts “BUILD UP Skills FORCE”, kuru ieviesa Rīgas, Kurzemes, Vidzemes un Zemgales plānošanas reģioni kopā ar Latvijas Būvinženieru savienību, Latvijas Vides investīciju fondu un Izglītības kvalitātes valsts dienestu. Noslēguma konferencē 27. aprīlī būvniecības un profesionālās izglītības nozaru pārstāvjiem bija iespēja iepazīties ar šo nozaru aktualitātēm Latvijā, par kurām runāja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), Ekonomikas ministrijas (EM), Latvijas Būvinženieru savienības (LBS) un Latvijas Būvnieku asociācijas (LBA) vadība. Konferences noslēgumā IZM, EM, LBS, LBA vadība kopā ar Labklājības ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Latvijas Celtnieku arodbiedrības vadību parakstīja Deklarāciju par profesionālās pilnveides izglītības programmu energoefektīvai būvniecībai un ēku atjaunošanai ieviešanu.

EM Atjaunojamo energoresursu un energoefektivitātes departamenta direktore Aija Timofeveja

Ministriju pārstāvji atzinīgi izteicās par “BUILD UP Skills FORCE” projektu un tā aktualitāti šajā mirklī, kad tuvojas jauns būvniecības “vilnis” un ir īpaši svarīgi sagatavot kvalificētus un zinošus būvniecības profesionāļus, kas varēs kvalitatīvi apgūt ēku energoefektivitātes paaugstināšanai piešķirto Eiropas Savienības fondu atbalstu. Kā norādīja EM Atjaunojamo energoresursu un energoefektivitātes departamenta direktore Aija Timofeveja, līdz 2020. gadam energoefektivitātes uzlabošanai ir piešķirti 333,55 miljoni eiro, no kuriem 166 miljoni eiro paredzēti tieši energoefektivitātes paaugstināšanai dzīvojamās ēkas un vēl 115,13 miljoni eiro valsts ēkām.

LBA prezidents Normunds Grīnbergs 

Kā uzsvēra LBS valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Straume, lai kvalitatīvi apgūtu šo finansējumu, ir svarīgi sakārtot būvniecības vidi, ar to saprotot gan likumdošanas ietvaru, gan būvuzņēmēju un būvekspertu reģistrēšanās sistēmu, gan arī nozares pārstāvju attieksmi un izpratni par kvalificēta darbinieka nozīmi. Lai rastu iespējas paaugstināt kvalificētu strādnieku īpatsvaru nozarē, LBA prezidents Normunds Grīnbergs piedāvāja Latvijā jaunu, no ārvalstīm aizgūtu sistēmu, kas radītu pieprasījumu pēc kvalificēta darbaspēka – būvniecības ID karti. Ar tās palīdzību būtu iespējams veicināt darba drošību un aizsardzību, veikt darba laika uzskaiti, tā mazinot ēnu ekonomiku, kā arī veikt strādnieka kvalifikāciju un tās identificēšanu būvlaukumā. Būvniecības ID karšu ieviešanas ideju šobrīd attīsta būvniecības nozares sociālie partneri – LBA un Latvijas Celtnieku arodbiedrība.

Konferences noslēgumā visas ministrijas, kas iesaistītas būvniecības procesā un energoefektivitātes pasākumu veikšanā, ir paudušas savu gribu un parakstījušas kopīgu deklarāciju ar būvniecības nozares asociācijām, lai strādātu pie kvalifikācijas celšanas būvniecībā strādājošajiem un veicinātu energoefektīvas būvniecības kvalitāti. Ar parakstītās deklarācijas saturu var iepazīties šeit.

Projekta "BUILD UP Skills FORCE" partneri

Laikā no 2014. līdz 2016. gada aprīlim tiek ieviests projekts „Profesionālās pilnveides izglītības programmu izstrāde energoefektīvu ēku būvniecības prasmju pilnveidei Latvijā” (BUILD UP Skills FORCE). Projekts tiek īstenots Eiropas Savienības „Saprātīga enerģija Eiropai” programmas ietvaros. Projekta mērķis ir paaugstināt būvniecībā strādājošo prasmes un zināšanas par gandrīz nulles enerģijas ēku būvniecību un esošo ēku renovāciju. Projekta partneri: Rīgas plānošanas reģions, Kurzemes plānošanas reģions, Vidzemes plānošanas reģions, Zemgales plānošanas reģions, Latvijas Būvinženieru savienība, Izglītības kvalitātes valsts dienests, Latvijas Vides investīciju fonds. 

 

Vairāk par projektu: http://www.rpr.gov.lv/bus-force/

Papildu informācija: Henrijs Rūsis, Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, henrijs.rusis PIE vidzeme PUNKTS lv, tel. 26557567

Vidzemes plānošanas reģions 2016. gada aprīlī noslēdzis darbu pie investīciju piesaistes materiālu izstrādes koordinēšanas Vidzemes reģiona pašvaldībām. Minētā aktivitāte notika Norvēģijas finanšu instrumenta 2009.-2014. gadam programmas „Kapacitātes stiprināšana un institucionālā sadarbība starp Latvijas un Norvēģijas valsts institūcijām, vietējām un reģionālām iestādēm” finansētā projekta „Reģionālās politikas aktivitāšu īstenošana Latvijā un reģionālās attīstības pasākumu izstrāde” ietvaros.

 

Investīciju aktivitātes mērķis ir palīdzēt pašvaldībām izvērtēt konkrētu objektu potenciālu investīciju piesaistei, paplašināt pašvaldību iespējas un instrumentus uzņēmējdarbības veicināšanā un privāto investīciju piesaistīšanā. Izstrādātos materiālus varēs izmantot arī dalībai starptautiskos un vietējas nozīmes forumos, tādējādi sniedzot praktisku atbalstu pašvaldībām investoru piesaistē.

Vidzemes plānošanas reģionā finansējums investīciju piesaistes materiālu izstrādei tika piešķirts septiņām pašvaldībām:

  • Alūksnes novada pašvaldība: Izstrādāts būves mets Veselības veicināšanas pakalpojumu centram
  • Smiltenes novada pašvaldība: Izstrādāts tehniskais projekts ceļa Jaunpriedaines – Spiceri atjaunošanai Launkalnes pagastā, Smiltenes novadā
  • Valkas novada pašvaldība: Izstrādāts tirgus izpētes materiāls par degradēto ēku teritoriju attīstības perspektīvām Parka ielā 2/1 un Parka ielā 2/2
  • Madonas novada pašvaldība: Izstrādāts tirgus izpētes materiāls par Madonas industriālā parka un dzelzceļa pārkraušanas termināļa attīstību
  • Gulbenes novada pašvaldība: Izstrādāts tirgus izpētes materiāls par perspektīvās industriālās zonas attīstību Gulbenē, Nākotnes ielā 11
  • Valmieras pilsētas pašvaldība: Izstrādāts tirgus izpētes materiāls par 2 ūdenstorņiem, Pleskavas ielā 10

Investīciju piesaistes materiāli ir papildinājums plānotajiem ieguldījumiem atbilstoši Eiropas Savienības fondu specifiskajiem atbalsta mērķiem Nr. 3.3.1. „Palielināt privāto investīciju apjomu reģionos, veicot ieguldījumus uzņēmējdarbības attīstībai atbilstoši pašvaldību attīstības programmās noteiktajai teritoriju ekonomiskajai specializācijai un balstoties uz vietējo uzņēmēju vajadzībām” un Nr. 5.6.2. „Teritoriju revitalizācija, reģenerējot degradētās teritorijas atbilstoši pašvaldību integrētajām attīstības programmām”.

 

Papildus informācija:

Laima Engere

Komercdarbības speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā

Tālr: +371 64219022

E-pasts: laima.engere PIE vidzeme PUNKTS lv