Arhīva kalendārs

« February 2016 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29 

Pagājušajā nedēļā Latvijā viesojās Zviedrijas un Polijas speciālisti, lai kopā ar Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) pārstāvjiem pētītu sociālās uzņēmējdarbības* praksi Latvijā. Trīs dienu (26.-28. janvāris) vizītes ietvaros sadarbības partneri apmeklēja labdarības veikalu “Otrā Elpa”, Cēsu Jauno sākumskolu un Latvijas Samariešu apvienību.

 

VPR pagājušajā gadā kopā ar sadarbības partneriem no Zviedrijas un Polijas sāka īstenot projektu “Sociālie uzņēmumi sadarbībā ar biznesa vidi” (SEBCO). Pētot esošo situāciju, projekts aktualizē sociālās uzņēmējdarbības jautājumus katrā partnervalstī. Projekta noslēgumā tiks izstrādāts vienots projekta pieteikums, lai meklētu risinājumus sociālās uzņēmējdarbības problēmām katrā partnervalstī.

Projekta partneru vizīte sākās ar sociālā uzņēmuma “Otrā Elpa” apmeklējumu Rīgā. Tas ir viens no uzņēmumiem, kas Latvijā radās ekonomiskās krīzes laikā. “Otrā Elpa” ir labdarības veikals un veids, kā piesaistīt nepieciešamos līdzekļus labdarības un sociālu projektu atbalstam. Visos veikalos var iegādāties privātpersonu un organizāciju ziedotos dažādus “otrās dzīves” priekšmetus, kā arī vietējo amatnieku, mākslinieku un ražotāju ziedotos izstrādājumus.

Tālāk partneri iepazinās ar sociālo uzņēmumu Cēsīs – Cēsu Jauno sākumskolu. Skolas darbības pamatā ir citāda pieeja izglītības standartu, obligāto zināšanu un prasmju mācīšanā. Mācību process skolā ir elastīgāks nekā tradicionālā formāta skolās, skolēni saņem individuālu skolotāju pieeju apmācībās un līdz ar to velta konkrētajām zināšanām nepieciešamo laika posmu, lai tās apgūtu. Lielu lomu mācību procesā spēlē vecāki, kas pozitīvi ietekmē izglītības procesu, jo palīdz nodrošināt, lai izglītības process nebeidzas ārpus izglītības iestādes. Vecāki to turpina nodrošināt arī mājas vidē, piemēram, veidojot veselīgu dzīvesveidu. Vecāki iesaistās arī skolas saimniecisko jautājumu risināšanā.

Noslēdzošā vizīte bija Latvijas Samariešu apvienībā. Samariešu apvienība ir viena no vecākajām un lielākajām Latvijas nevalstiskajām organizācijām, kas nodrošina izglītības, sociālos un medicīnas aprūpes pakalpojumus, kā arī īsteno vai līdzdarbojas daudzos labdarības projektos, turklāt kopš 1996. gada tā ir arī Starptautiskās Samariešu apvienības dalīborganizācija. Biedrībai ir laba aprūpes organizēšanas un sniegšanas sistēma.

Agnese Lešinska, Providus pētniece un juriste, dalībniece sociālās uzņēmējdarbības grupā Saeimā, sniedza projekta partneriem detalizētu ieskatu par sociālās uzņēmējdarbības problēmjautājumu loku Latvijā un Vidzemes reģionā. Šobrīd Latvijā nav izstrādāts juridiskais ietvars, kas regulētu sociālās uzņēmējdarbības jautājumus. Tāpat nav vienotas atbalsta sistēmas, kas veicinātu sociālo uzņēmumu izveidi. Šobrīd notiek darbs pie likumprojekta izstrādes, ko plānots izsludināt 2017. gadā. Tāpat no 2017. gada Latvijā ir plānots arī Eiropas Savienības atbalsts sociālo uzņēmumu stiprināšanai.

Partneri vizītes laikā strādāja pie ideju formalizēšanas un izpētes par pārrobežu programmām, kurā visatbilstošāk būtu iesniegt projekta konceptu par sociālo uzņēmējdarbību. Iegūtās zināšanas un pieredze ir būtiskas, domājot par projekta iznākumu – pieteikumu jaunam projektam, kas meklētu konkrētus risinājumus sociālajai uzņēmējdarbībai Latvijā, Zviedrijā un Polijā. Nākamā un pēdējā projekta partneru tikšanās būs aprīlī Polijā, kad pilnībā būs izstrādāts projekta koncepts un sagatavots iesniegšanai kādā no pārrobežu programmām.

Projektu SEBCO finansē Zviedrijas institūts. 

*Sociālā uzņēmējdarbība ļauj risināt sociālās problēmas ar biznesa instrumentiem - uzņēmums ražo preces vai sniedz pakalpojumus ar mērķi risināt sociālo problēmu, nevis ar mērķi gūt finansiālu labumu uzņēmuma īpašniekiem. Savukārt sociālais uzņēmums ir biznesa uzņēmums, kuru mērķis ir risināt sabiedrībai svarīgas problēmas, kuras valsts nevar atrisināt, un citi uzņēmumi neiesaistīsies to atrisināšanā.

Papildus informācija: Lelde Ābele, ES fondu informācijas un uzņēmējdarbības centra vadītāja, tālr. 64219021, 29266757, E-pasts: lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv; www.vidzeme.lv

Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) aicina uzņēmējus un zinātniekus piedalīties Eiropas programmas EUREKA projektu konkursā. Programma atbalsta uzņēmēju un zinātnisko institūciju starptautisko sadarbību, lai izstrādātu un ieviestu tirgū pieprasītus, inovatīvus un konkurētspējīgus produktus, tehnoloģijas vai pakalpojumus. Projektu pieteikumi iesniedzami līdz š.g. 31. martam.

EUREKA projektu konkursā var piedalīties Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra Komercreģistrā reģistrēts sīkais (mikro), mazais, vidējais vai lielais komersants ar juridiskās personas statusu vai zinātniskā institūcija, kas reģistrēta Latvijas Republikas Zinātnisko institūciju reģistrā.

Maksimālais atbalsts vienam dalībniekam ir 60 000 eiro gadā, projekta maksimālais īstenošanas laiks ir 36 mēneši, un inovatīvā produkta komercializācijas periods - līdz 3 gadiem. Plānots, ka konkursā tiks atbalstīti pieci līdz seši EUREKA programmas projekti.

Lai skaidrotu ar projektu konkursu saistītus jautājumus, ceturtdien, 4. februārī, plkst. 15.00 VIAA telpās, Vaļņu ielā 1, 4. stāva zālē, Rīgā, notiks Ziņu diena.

Programma EUREKA ir uzsākta 1985. gadā, lai sekmētu Eiropas rūpniecības un ekonomikas konkurētspēju pasaules tirgū. Šobrīd programmā ir 40 dalībvalstis un Eiropas Savienība kā organizācija. Latvija EUREKA programmā piedalās kopš 2000. gada. Līdz šim ir apstiprināti 49 EUREKA projekti, kuros piedalās Latvijas institūcijas.

 

Informāciju sagatavoja:

Kristīne Keiča
VIAA Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 67854760, mob.: 28628088
e-pasts: kristine.keica PIE viaa.gov PUNKTS lv

Otrdien, 2016. gada 2. februārī, valdība atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto priekšlikumu par projekta “Publiskās pārvaldes informācijas un komunikāciju tehnoloģiju arhitektūras pārvaldības sistēma” (PIKTAPS) īstenošanu 4,5 miljonu eiro apmērā no ES fondu 2014.-2020. gadam plānošanas periodā pieejamiem finanšu līdzekļiem*.

PIKTAPS projekta galvenais mērķis ir nodrošināt ES fondu 2014.-2020. gada plānošanas perioda ERAF informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) projektu savstarpējo saskaņotību. Vienlaikus šī projekta mērķis ir attīstīt sabiedrības spējas un ieinteresētību efektīvi izmantot radītos risinājumus, kas ir izstrādāti un ieviesti ERAF IKT projektu ietvaros.

Lai sasniegtu izvirzītos projekta mērķus, plānots izveidot un ieviest Valsts informācijas resursu, sistēmu un sadarbspējas reģistru (VIRSIS), tajā uzkrājot publiskās pārvaldes informācijas sistēmu un to sadarbspējas datus par jauna plānošanas perioda projektos attīstītajiem IKT risinājumiem. Tāpat tiks attīstīta drošas elektroniskas piegādes platforma, uzlabojot klienta darba vietas funkcionalitāti www.latvija.lv. Vienlaikus paredzēts izveidot datu publicēšanas platformu un veikt atkalizmantojamo datu publicēšanas koordinēšanu, t.sk. attīstot publiskās pārvaldes datu kopu katalogu un datu apmaiņas standartu un šo standartu ieviešanas pārvaldību.

Savukārt, lai pilnveidotu IKT iespēju izmantošanu sabiedrībā, plānots veicināt sabiedrības izpratni par drošu e-identifikāciju, organizēt apmācības par e-pakalpojumu izmantošanu un drošu e-vidi, kā arī izstrādāt mācību programmas un materiālus par e-pārvaldības rīkiem.

Tāpat otrdien, valdības sēdē tika nolemts, ka VARAM izstrādās un savā mājas lapā ievietos projektu iekļaušanas mērķarhitektūrā metodiku. Tādējādi projektu iesniedzējiem ERAF IKT attīstības projektu apraksti būs jāsagatavo un jāiesniedz iekļaušanai mērķarhitektūrā saskaņā ar šo VARAM izstrādāto metodiku. Šī metodika jau ir izstrādāta un tiks publicēta VARAM mājas lapā jau drīzākajā laikā.  

* PIKTAPS projektu finansēs ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda 2014.–2020. gada plānošanas perioda darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 2.2.1.specifiskā atbalsta mērķa “Nodrošināt publisko datu atkalizmantošanas pieaugumu un efektīvu publiskās pārvaldes un privātā sektora mijiedarbību” 2.2.1.1. pasākuma “Centralizētu publiskās pārvaldes IKT platformu izveide, publiskās pārvaldes procesu optimizēšana un attīstība” ietvaros.

 

Informāciju sagatavoja:

Kristīne Kļaveniece

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Tel.67026533

E-pasts: prese PIE varam.gov PUNKTS lv

www.varam.gov.lv

Pašvaldības aģentūra "Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs” ir izsludinājusi 2016.gada kultūras projektu konkursu Cēsu novadā. Uz finansiālu atbalstu var pretendēt projektu idejas, kas tapušas pēc radošo organizāciju iniciatīvas un kas bagātina Cēsu kultūrvidi, sniedzot ieguldījumu Cēsu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā un laikmetīga kultūras piedāvājuma veidošanā.

 

Prioritāri šogad tiks atbalstīta pasākumi, kas iepazīstina auditoriju ar Cēsu novada kultūrvēsturisko mantojumu, vietējām tradīcijām un personībām mūsdienīgā formātā, veicinot sabiedrības iesaisti un līdzdarbošanos Cēsu 810 gadu jubilejas gada ietvaros.

Atbalstam var pieteikt visdažādāko kultūras jomu projektus – koncertu, izrāžu, izstāžu rīkošanu, radošo darbnīcu, kultūrizglītojošu pasākumu organizēšanu, kultūrvēsturisku materiālu izdošanu u.c. – tās kultūras norises, kuru realizācija plānota Cēsu novadā.

Projektu konkursa nolikums pieejams interneta mājas lapas www.cesis.lv sadaļā "Kultūra”. Projektu pieteikumi iesniedzami "Cēsu Kultūras un Tūrisma centrā” līdz šī gada 26.februārim. Projekta pieteikumus var iesniegt juridiskas personas un tās fiziskas personas, kas reģistrējušās kā saimnieciskās darbības veicējas. Pieteikumu iesniedzējiem jāplāno savs līdzfinansējums vismaz 20% apmērā no projekta kopējām izmaksām.

Projektus izvērtēs pašvaldības aģentūras "Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs” apstiprināta komisija. Finansiāls atbalsts tiks piešķirts tiem projektiem, kas saņems augstāko vidējo vērtējumu atbilstoši noteiktajiem vērtēšanas kritērijiem, kas atspoguļoti konkursa nolikumā – projekta aktualitāte un atbilstība noteiktajām prioritātēm, skaidri definēti projekta mērķii un iesniegtās tāmes pamatotība, kā arī projektu rezultātu pieejamība plašai mērķauditorijai.

Cēsu novada pašvaldība kultūras projektu konkursa norisei šogad jau tradicionāli ir atvēlēti 10000 eiro. Viena projekta atbalstam maksimāli var tikt piešķirti 700 eiro.

Cēsu novada kultūras projektu konkurss tiek rīkots ik gadu kopš 2008.gada. Tā ietvaros pašvaldība finansiāli atbalstījusi dažādas radošās iniciatīvas, ko īstenojuši amatiermākslas kolektīvi un kultūras nevalstiskās organizācijas, bagātinot un dažādojot kultūras piedāvājumu Cēsu iedzīvotājiem.

 

Informāciju sagatavoja:

Ilona Asare

Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs

Tālr.27878275

e- pasts: Ilona.Asare PIE cesis PUNKTS lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija aicina reģistrēties Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam (turpmāk – programma) semināram par otro projektu konkursu. Seminārs notiks 2016. gada 16. un 17. martā Rīgā, Kuģu ielā 24, Radisson Blu Daugava Hotel.

Pasākuma mērķis ir informēt par programmas otro projektu konkursu, nodrošināt potenciālajiem projektu partneriem tīklošanās iespējas, kā arī iespēju saņemt individuālu konsultāciju par projekta ideju.

Semināra laikā programmas Vadošās iestādes/Kopīgā Sekretariāta pārstāvji prezentēs programmas galvenās iezīmes, sadarbības jomas un tēmas, par kurām sadarbības projekti otrajā projektu konkursā ir īpaši gaidīti. Tāpat tiks skaidroti projekta budžeta veidošanas un komunikācijas jautājumi, izklāstītas gūtās atziņas pēc pirmā projektu konkursa, kā arī sniegta informācija, kad un kur pieteikties programmas finansējumam, kur saņemt atbalstu jautājumu gadījumā. Tiks nodrošināta arī iespēja komunicēt ar potenciālajiem projektu partneriem tematiskos stūrīšos „Inovācijas”, „Dabas resursi” un „Transports”.

Tāpat interesentiem, kuri iepriekš būs pieteikušies, tiks nodrošinātas individuālas projektu konsultācijas.

Tā kā vietu skaits pasākumā ir ierobežots, interesentiem līdz 2016. gada 29. februārim lūgums reģistrēties programmas tīmekļa vietnē: http://www.interreg-baltic.eu/event-detail/event/xx-interreg-baltic-sea-region-information-seminar.html.

Programmas mērķis ir stiprināt integrētu teritoriālo attīstību un sadarbību, lai padarītu Baltijas jūras reģionu inovatīvāku, vieglāk pieejamu un ilgtspējīgāku.

Programmas finansējuma saņēmēji ir valsts budžeta iestādes (piemēram, nozaru ministrijas, aģentūras), no valsts budžeta daļēji finansētas atvasinātas publiskās personas un to izveidotās iestādes (piemēram, plānošanas reģioni, zinātniskās institūcijas), pašvaldības un to izveidotās iestādes, pašvaldību un valsts kapitālsabiedrības, biedrības un nodibinājumi, kā arī komercsabiedrības.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija īsteno Nacionālās atbildīgās iestādes funkcijas Eiropas Strukturālo un investīciju fondu mērķa „Eiropas teritoriālā sadarbība” programmām, tai skaitā Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam koordināciju Latvijā.

 

Informāciju sagatavoja:

Sabiedrisko attiecību nodaļa 
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Tālr. 67026418
E-pasts: prese PIE varam.gov PUNKTS lv

Četri Eiropas Savienības (ES) projekti, kas tiek ieviesti ES Konkurētspējas un inovācijas ietvarprogrammas „Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas politikas atbalsta programma” ietvaros parakstījuši Saprašanās memorandu. Projekts “SDI4Apps”, kuru ievieš Vidzemes plānošanas reģions un projekti “OpenTransportNet”, “FOODIE” un “ECIM” vienojušies par sadarbību datu pārvaldībā un datu koplietošanā.

Visi četri projekti saņēmuši ES finansējumu, lai veicinātu atvērtās ģeogrāfiskās informācijas izmantošanas iespējas, lai atvieglotu jaunu uzņēmumu ienākšanu tirgū, kā arī lai attīstītu inovatīvus pakalpojumus, kas balstīti atvērtajos ģeogrāfiskajos datos.

Projektus vieno trīs telpisko datu tematiskie virzieni – transporta tīkli, zemes izmantojuma veidi un tūrisma interešu punkti. Šie tematiskie virzieni un atbilstošie paņēmieni datu pārvaldībā ir galvenie Saprašanās memoranda aspekti.

Visi četri projekti veiks līdzīgas aktivitātes, to skaitā datu modelēšanu, jaunu atvērtu datu meklēšanu, kas var tikt integrēti projektos, kopīgas darba grupas izveidi datu atjaunināšanai, kopīgas saskarnes izveidošanu, lai varētu savstarpēji dalīties ar datiem, kā arī kopīgi popularizēs datu kopas, lai veicinātu to atkal izmantošanu.

Sadarbības rezultātā tiks izveidots plāns datu un projektos izstrādāto tehnoloģisko risinājumu ilgtspējīgai uzturēšanai.

Projekts „Atvērtās ģeogrāfiskās informācijas pārņemšana, izmantojot saistīto datu inovatīvus servisus (SDI4Apps)” tiek realizēts Eiropas Savienības Konkurētspējas un inovācijas ietvarprogrammas „Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas politikas atbalsta programma (ICT PSP)” ietvaros. Projekta mērķis ir ar pilota aplikāciju palīdzību sniegt izpratni pašvaldībām, uzņēmējiem, iedzīvotājiem un citiem interesentiem par INSPIRE direktīvas principiem un citām Eiropas Komisijas iniciatīvām, kas vērstas uz datu brīvu pieejamību un to atkārtotu izmantošanu.

Plašāk par projektu un tā aktivitātēm lasiet šeit un projekta LinkedIn lapā.         

Papildus informācija: Kristaps Ročāns, Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, Tālr.: +371 29753011, E-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv;  www.vidzeme.lv.

Līdz 25. februārim biedrības, nodibinājumi un reliģiskās organizācijas Alūksnes novada pašvaldībā var iesniegt savus sabiedriski nozīmīgos projektus, lai pretendētu uz pašvaldības līdzfinansējumu. Iesniegtos pieteikumus dome izskatīs martā.

Saskaņā ar saistošajiem noteikumiem Nr.32/2012 “Par Alūksnes novada pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu sabiedriski nozīmīgiem projektiem” pašvaldība var līdzfinansēt biedrību, nodibinājumu un reliģisko organizāciju sabiedriski nozīmīgas aktivitātes.

Pašvaldības līdzfinansējums tiek paredzēts sabiedriski nozīmīgu projektu realizēšanai Alūksnes novadā šādās piecās jomās - izglītība, kultūra un māksla, sports, sociālā joma un veselība, kā arī vide.

Pretendēt uz līdzfinansējuma saņemšanu var organizācija, kas reģistrēta Biedrību un nodibinājumu reģistrā vai Reliģisko organizāciju reģistrā un kuras pieteiktais projekts tiek realizēts Alūksnes novadā.

Līdzfinansējumu pašvaldība nepiešķir projektam, kas neatbilst saistošajos noteikumos paredzētajam mērķim, pretendentu uzturēšanas (darbības) izmaksu segšanai, nekustamā īpašuma iegādei, būvdarbiem, remontiem privātīpašumā, izņemot vides sakārtošanu objektiem, kuru īpašnieki nodrošina to publisku pieejamību, pabalstiem, dāvanām, balvām, ziediem vai citiem maksājumiem privātpersonām, aktivitātēm, kuru mērķis vai rezultāts ir gūt peļņu, politiskiem vai militāriem pasākumiem, mītiņiem, gājieniem, protesta akcijām, jau notikušu  projektu vai pasākumu apmaksai, projektam, kurš jau tiek atbalstīts citā pašvaldības izsludinātā konkursā, projektam, kurā nav paredzēts pašu ieguldījums vai cits piesaistīts finansējums, saviesīgam pasākumam, kā arī projektam, kura mērķis nav vērsts uz paliekošu rezultātu.

Pašvaldības līdzfinansējums vienam pretendentam gadījumā, ja projektam tiek piesaistīts Eiropas Savienības vai citu fondu un nodibinājumu finansējums, ir 10% no projekta kopējās tāmes, pārējiem projektiem – ne vairāk kā 50% no kopējās tāmes.

Pašvaldības saistošie noteikumi, kas regulē līdzfinansējuma piešķiršanu sabiedriski nozīmīgiem projektiem un tajos iekļautā projekta finansējuma pieteikuma veidlapa pieejama www.aluksne.lv sadaļas “Normatīvie akti un dokumenti” apakšsadaļā “Pašvaldības saistošie noteikumi”.

 

Informāciju sagatavoja:

Evita Aploka,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālrunis: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Februāra vidū ir nākuši klajā rezultāti starpreģionu sadarbības programmas INTERREG EUROPE 2014.-2020. gadam projektu konkursam, kurā ir apstiprināti četri Vidzemes plānošanas reģiona sagatavoti projekti. Nākamo 5 gadu laikā strādāsim pie mazo un vidējo komersantu (MVK) konkurētspējas uzlabošanas, pie videi draudzīgas uzņēmējdarbības un inovāciju vides attīstības, kā arī pie ilgtspējīgas dabas un kultūras mantojuma izmantošanas un saglabāšanas Vidzemē.

MVK konkurētspēju attīstīs divi projekti – Destination SMEs un RATIO. Lai uzlabotu tūrisma galamērķu pārvaldību un attīstītu MVK konkurētspēju šajos galamērķos, projekta Destination SMEs ietvaros tiks veikta esošās situācijas analīze un pārņemti labās prakses piemēri no partnervalstīm, savukārt projekta RATIO ietvaros tiks noteikts MVK inovatīvais potenciāls un tiks sniegta palīdzība, lai tie varētu augt un paplašināt savu darbību, izmantojot inovāciju ieviešanas un vadības plānu, kā arī atbalstot klasteru sadarbību un starptautiskās alianses.

Projekts SUPER sekmēs videi draudzīgas inovāciju vides attīstību, pārņemot partneru pieredzi, kā videi draudzīga saimniekošana var kalpot uzņēmējdarbības attīstības veicināšanai. Savukārt projektā SWARE tiks sekmēta ilgtspējīga reģionālā ekonomiskā attīstība iekšējo ūdensceļu reģioniem, izstrādājot un īstenojot jaunas, inovatīvas politikas, lai veicinātu viesmīlības nozari, vienlaikus veicinot ilgtspējīgu dabas un kultūras mantojuma izmantošanu un saglabāšanu.

Programmas INTERREG EUROPE 2014.-2020. gadam 2. projektu konkurss notiks no 2016. gada 5. aprīļa līdz 13. maijam. Detalizēta informācija par projektu konkursa nosacījumiem, programmas vadlīnijas un citi saistītie dokumenti būs pieejami programmas tīmekļa vietnē www.interregeurope.eu š.g. februāra beigās.

Lai uzzinātu par programmu, plānoto 2. projektu konkursu un klātienē tiktos ar potenciālajiem sadarbības partneriem, programma organizē ikgadējo forumu, kas notiks š.g. 22-23. martā Roterdamā, Nīderlandē. Informācija par forumu pieejama programmas tīmekļa vietnē: http://www.interregeurope.eu/europecooperates/.

Papildu informācija: Laila Gercāne, Attīstības un projektu nodaļas vadītāja, Tel.: +371 64116007, e-pasts: laila.gercane PIE vidzeme PUNKTS lv, www.vidzeme.lv.

Arī šogad Eiropas Komisija veiksmīgākos, inovatīvākos un iedvesmojošākos ar Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu īstenotos projektus aicina pieteikt konkursā “RegioStars Awards”. Tā mērķis ir izcelt labās prakses piemērus, tādējādi izglītojot un iedvesmojot arī citas ES dalībvalstis. Projektus konkursā aicinātas pieteikt ne vien ES fondu vadībā iesaistītās institūcijas, bet arī paši ES fondu finansējuma saņēmēji.

2015. gadā Latvijā noslēdzās 2007. – 2013. gada ES fondu plānošanas perioda aktīvā ieviešanas fāze. Šī perioda ietvaros tika īstenoti kopskaitā apmēram 9,5 tūkstoši gan lielāka, gan mazāka mēroga projekti. Eiropas Komisijas izsludinātais konkurss ir Latvijas iespēja ar šiem projektiem palepoties ne vien nacionālā, bet jau daudz plašākā mērogā, stāstot par fondu finansējuma ieguldījumu tieši mūsu valsts iedzīvotāju labklājības līmeņa celšanā,” norāda Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks ES fondu jautājumos Armands Eberhards.

Ar konkursa “RegioStars Awards” palīdzību Eiropas Komisija apzina un popularizē labās prakses piemērus ES fondu finansējuma investēšanai dalībvalsts attīstībā jeb tādus projektus, kuriem ir augsta pievienotā vērtība vietējās sabiedrības labklājības līmeņa celšanā. Šogad projektus var pieteikt piecās konkursa kategorijās:

  • gudra izaugsme – jaunas iespējas globālajā ekonomikā;
  • ilgtspējīga attīstība – cirkulārā ekonomika;
  • iekļaujoša izaugsme – integrācija un iekļaujošas sabiedrības veidošana;
  • pilsētas zvaigzne – inovatīvi risinājumi ilgtspējīgai pilsētu attīstībai;
  • efektīva pārvaldība – radīt pārmaiņas, vadot atšķirīgi.

Konkursam var pieteikties no 15. februāra līdz pat 15. aprīlim. Lai pieteiktu projektu, nepieciešams aizpildīt pieteikuma formu, kas atrodama Eiropas Komisijas mājaslapā, norādot projekta galvenos mērķus, plānotos vai jau sasniegtos rezultātus, projekta ieguldījumu reģionālā vai nacionālā līmenī, kā arī citu informāciju. Tāpat nepieciešams pievienot vizuālos materiālus jeb fotogrāfijas no projekta kādā no tā īstenošanas fāzēm. Aizpildīto pieteikumu nepieciešams nosūtīt Finanšu ministrijai kā ES fondu vadošajai iestādei uz e-pasta adresi esfondi PIE fm.gov PUNKTS lv, kura sniegs apstiprinājumu projekta tālākai virzīšanai konkursā. Plašāka informācija par katru no konkursa kategorijām, kā arī ceļvedis pieteikuma aizpildīšanai pieejams Eiropas Komisijas mājaslapā.

Visu ES dalībvalstu “RegioStars Awards” konkursā pieteiktos projektus izvērtēs neatkarīga žūrija, savukārt īpašā pasākumā, kas norisināsies 11. oktobrī Briselē labākos projektus katrā no kategorijām apbalvos ES komisāre reģionālās politikas jautājumos Korina Krecu un “RegioStars” žūrijas prezidents. Labāko projektu autori saņems “RegioStars” uzvarētāja sertifikātu un medaļu, kā arī par katru konkursa kategorijas uzvarētāju tiks izveidots publicitātes video un īstenota publicitātes kampaņa sociālajos tīklos.

Esam pārliecināti, ka arī Latvijā ir tādi projekti un iniciatīvas bagāti un aktīvi īstenotāji, kas gatavi palepoties ar savu veikumu ES līmenī!

 

Informācijas sagatavotājs:
Zaiga Puškina
Komunikācijas departamenta vecākā eksperte
Tālr.: 67095656
zaiga.puskina PIE fm.gov PUNKTS lv 

Centrālā Baltijas jūras reģiona programma 2014.-2020. gadam aicina visus interesentus no programmas teritorijas uz ikgadējo pasākumu, kas notiks Upplands Väsby (Stokholmā) 2016. gada 20. aprīlī. Pasākuma galvenais fokuss ir pārrobežu sadarbības nozīmīgums, iespējas un veiksmīgie piemēri.

Daudzi projekti jau ir uzsākuši aktivitāšu ieviešanu un ir ceļā uz lieliskiem rezultātiem, savukārt programma gatavojas nākamajam konkursam, kas notiks 2017.gada sākumā. Šobrīd ir īstais laiks uzzināt, kas ir Interreg sadarbība un satikt pārstāvjus no organizācijām, kas ir ieinteresētas sadarboties ar jums vienā no programmas prioritātēm.

Centrālā Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam ikgadējā pasākumā būs visa nepieciešamā informācija, lai sagatavotu labu pārrobežu sadarbības projektu un varbūt pat iegūtu jaunus partnerus!

Pasākumā tiek gaidīti:

- potenciālie projektu pieteicēji – nāciet un gūstiet iedvesmu jauniem projektiem un satieciet partnerus, gatavojoties nākamajam konkursam, kas notiks 2017.gada sākumā;

- esošie projekti – nāciet un pastāstiet par savu projektu, satieciet citus un dalieties pieredzē;

- ikviens, kuru interesē Interreg sadarbība.

Apskatieties programmu un reģistrējieties, lai nodrošinātu sev vietu pasākumā!

Ja jums nav iespējas piedalīties pasākumā, aizpildiet anketu, norādot projekta ideju un interesējošās sadarbības organizācijas. Šī informācija tiks izplatīta pasākuma laikā, kā arī publicēta programmas mājaslapā.

 

Informāciju sagatavoja:
Līga Djačenko
Centrālā Baltijas jūras reģiona programmas 2014-2020 
Nacionālais kontaktpunkts Latvijā

t.67026588

www.centralbaltic.eu

No 16. līdz 18. martam Rīgā tiek organizēts “Baltijas atvērto (Ģeo) datu hakatons 2016”, kurā aicinātas pieteikties komandas no Latvijas un citām Eiropas Savienības valstīm, lai divu dienu laikā kopīgi izstrādātu jaunas lietojumprogrammas, kas balstīsies gan Latvijā, gan citās valstīs pieejamos atvērtajos ģeodatos. Tas tiek organizēts projekta “SDI4Apps” ietvaros, kurā viens no partneriem ir arī Vidzemes plānošanas reģions.

Atvērtajiem ģeodatiem ir milzīgs potenciāls jaunu lietojumprogrammu veidošanā, kas būtu noderīgas ikvienam no mums, taču Latvijā var novērot vairākas problēmas, kas ierobežo atvērto datu izmantošanu. Pirmkārt, atvērto datu kopas ir salīdzinoši maz, jo daudzi vēl neapzinās šo datu potenciālu, publicējot datus sev ērtākā veidā, nevis mašīnlasāmu datu kopu veidā. Otrkārt, šo kopu ierobežotās pieejamības dēļ, programmatūras izstrādātāji visai maz izmanto šos datus savu jauno produktu radīšanā. Hakatona mērķis ir uzlabot šo situāciju Latvijā.

Hakatons bieži tiek pasniegts kā programmētājiem un datu apstrādes speciālistiem rīkots pasākums. Tā ir, tomēr “Baltijas atvērto (ģeo) datu hakatonā” mēs vēlētos iesaistīt arī programmētāju sagatavoto produktu lietotājus, kuri pārstāv dažādas nozares. Nozares speciālisti un datu potenciālie lietotāji bieži vislabāk zina tieši, kādā gala produktā datus vajadzētu pārvērst. Tāpēc piedalīties hakatonā aicinām visdažādāko jomu pārstāvjus, piemēram, datu īpašniekus, atvērto datu sniedzējus, web dizainerus, lietotāju saskarnes izstrādes ekspertus, mobilo aplikāciju izstrādātājus, ģeogrāfus, teritorijas, telpiskos un transporta plānotājus, tūrisma pakalpojumu sniedzējus, uzņēmumu pārstāvjus un daudzus citus.

Prezentēt savu ideju un piesaistīt iespējamos partnerus darbam tematiskajās grupās varēs 2 veidos – vai nu pirms hakatona, izmantojot projekta “SDI4Apps” Facebook vai LinkedIn vietnes, vai arī hakatona sākumā katram tiks dota iespēja prezentēt savu ideju 5 minūtēs un piesaistīt domubiedrus.

Pasākuma darba valoda ir angļu. Dalība hakatonā ir bez maksas, līdz 1. martam reģistrējoties elektroniski šeit.

Plašāk par pieejamiem datiem, detalizētu pasākuma programmu un citu informāciju uzzināsiet šeit.

Projekts „Atvērtās ģeogrāfiskās informācijas pārņemšana, izmantojot saistīto datu inovatīvus servisus (SDI4Apps)” tiek realizēts Eiropas Savienības Konkurētspējas un inovācijas ietvarprogrammas „Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas politikas atbalsta programma (ICT PSP)” ietvaros. Projekta mērķis ir ar pilota aplikāciju palīdzību sniegt izpratni pašvaldībām, uzņēmējiem, iedzīvotājiem un citiem interesentiem par INSPIRE direktīvas principiem un citām Eiropas Komisijas iniciatīvām, kas vērstas uz datu brīvu pieejamību un to atkārtotu izmantošanu.

Plašāk par projektu un tā aktivitātēm lasiet šeit un projekta LinkedIn lapā.         

Papildus informācija: Kristaps Ročāns, Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, Tālr.: +371 29753011, E-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv;  www.vidzeme.lv.

Vidzemes plānošanas reģions ir ieguvis finansējumu Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Latvijas valsts mežu atbalsts kultūras programmām reģionos” konkursā, kas nozīmē, ka jau astoto gadu būs iespēja īstenot projektus dažādu kultūras aktivitāšu realizēšanai Vidzemes pilsētās un novados.

“Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2016" projektu konkurss tiks izsludināts no 2016. gada 1. marta līdz 1. aprīlim.

2016. gadā Vidzemes kultūras programmas mērķis ir nodrošināt līdzsvarotu, daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras procesa attīstību un pieejamību Vidzemē, saglabājot un attīstot Vidzemes novadam raksturīgās vērtības, tradīcijas un kultūrvidi.

Šī mērķa sasniegšanai paredzēts finansiāli atbalstīt tādus reģionālas un vietējas nozīmes projektus, kuru īstenošanā noteiktas sekojošas prioritātes:

  • Vidzemes iedzīvotāju lokālās identitātes stiprināšana, atbalstot kopienu iniciatīvas un iesaistot mērķauditoriju kultūras pasākumos un projekta aktivitātēs;
  • Vidzemes tradicionālās kultūras saglabāšana, pārmantošana un popularizēšana;
  • Radošo industriju attīstība, sadarbojoties dizaina speciālistiem, studentiem un Vidzemes amatniekiem;
  • Zināšanu pārnese, kas ietver gan zināšanu radīšanu, iegūšanu, uzkrāšanu, analīzi un izmantošanu, gan arī Vidzemes iedzīvotāju zināšanu pilnveidi un profesionālo izaugsmi.

 

Par projektu pieteikumu sagatavošanu „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2016” projektu konkursam tiek organizēti  divi informatīvie semināri - 29. februārī plkst. 15:00  Burtniekos - Burtnieku pagasta kultūras namā (Burtnieki, Jaunatnes iela 15) un 23. martā plkst. 14:00  Cēsīs – Cēsu Centrālajā bibliotēkā (Cēsis, Raunas iela 1).

Aktuālajai informācijai aicinām sekot līdzi Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā.

 

Papildu informācija: Ieva Vītola, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, e-pasts: ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr. 25670756.

 

Apmācību mērķis ir sniegt atbalstu dalībniekiem, kuri savu iespējamo projektu ideju vēlas pārvērst starptautiskā jauniešu apmaiņas projektā un īstenot to programmas "Erasmus+: Jaunatne darbībā" ietvaros.

Apmācību vieta un laiks: no 2016. gada 18. līdz 20. martam, viesu namā "Turbas" (www.turbas.lv).

Piedaloties neformālās izglītības apmācībās, Tev būs iespēja:

  • detalizētāk attīstīt savu projekta ideju, atbilstoši jauniešu apmaiņas projektu būtībai;
  • izprast apmaiņas projekta struktūru un aktivitāšu plāna veidošanas procesu un saturu;
  • gūt izpratni par partneru meklēšanas iespējām un partneru lomu savam nākotnes projektam;
  • uzlabot vai iegūt projekta rakstīšanas prasmes;
  • iepazīt citu organizāciju pārstāvjus, gūt jaunu pieredzi, veidot sadarbības kontaktus un iedvesmoties jaunām idejām.

Kā var pieteikties šīm apmācībām?

Pirms piesakies apmācībām, lūdzu, pārbaudi, vai atbilsti visiem šiem kritērijiem:

-          esmu jaunietis vecumā no 15 līdz 30 gadiem;

-          man ir atbalsta persona (18+), kuru ņemšu līdzi uz apmācībām (skaidrojums: no katras organizācijas/institūcijas piesakās 2 pārstāvji, arī tad, ja abi ir pilngadīgi);

-          esmu ieguvis savas organizācijas, institūcijas atbalstu nākotnes projekta izstrādei un realizēšanai;

-          Esmu gatavs izstrādāt un iesniegt savu apmaiņas projekta pieteikumu jau kādā no 2016. gada projektu konkursiem;

-          esmu iepazinies ar informatīvajiem materiāliem (t.sk. video par projekta pieteikuma veidlapas aizpildīšanu) par jauniešu apmaiņas projektiem un neformālo izglītību, kas atrodami aģentūras mājas lapā;

-          esmu izdomājis ideju, kas, manuprāt, ir lieliska jauniešu apmaiņas projekta tēma;

-          esmu gatavs iesaistīties apmācībās visas dienas un motivēts aktīvi darboties visās aktivitātēs.

Ja esi izpildījis visus šos kritērijus, tad klikšķini šeit http://ej.uz/env9 un piesakies apmācībām elektroniski. Pieteikties apmācībām vari līdz 2016. gada 8. marta plkst. 15:00. Nenokavē un nepalaid garām savu iespēju!

Apmācības notiks pilnas 3 dienas, tāpēc svarīgi, lai Tu varētu piedalīties visas apmācību dienas! Apmācības ir BEZ MAKSAS! “Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra” ar programmas “Erasmus+” atbalstu sedz uzturēšanās, ēdināšanas un apmācību izdevumus. Tev pašam/-ai jāsedz tikai ceļa izdevumi uz apmācību norises vietu.

Rezultāti tiks paziņoti visiem personīgi līdz 2016. gada 10. martam (ieskaitot), par to nosūtot ziņu uz elektroniskajā pieteikuma veidlapā norādīto elektroniskā pasta adresi.

 

Informāciju sagatavoja:

Edgars Knohenfelds,

Tālr. nr. 67358066,

E-pasts: edgars.knohenfelds PIE jaunatne.gov PUNKTS lv