Arhīva kalendārs

« March 2016 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

29. februārī Burtnieku pagasta kultūras centrā notika Latvijas valsts simtgades svinību pašvaldību koordinatoru Vidzemes reģiona sanāksme.

Semināru atklāja Burtnieku novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Kārlis Sedvalds un Burtnieku novada Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Inese Gaumane, iepazīstinot semināra dalībniekus ar Burtnieku novada kultūras dzīves aktualitātēm un iezīmējot ieceres, novadam gatavojoties Latvijas valsts simtgades svinībām.

Semināru turpināja Jolanta Borīte, Latvijas valsts simtgades reģionālo un nevalstisko projektu vadītāja, stāstot par Latvijas valsts simtgades svinību programmas un reģionu programmu satura veidošanu līdzdalībai simtgades svētkos. Savukārt Aija Tūna, Latvijas valsts simtgades izglītības un jauniešu projektu vadītāja, pastāstīja par izglītības kopienas attīstību un iepazīstināja semināra dalībniekus ar Kultūras skolas somas iniciatīvu kā dāvanu Latvijas valsts simtgadei. Pēcāk sekoja semināra dalībnieku interaktīvā sesija un pieredzes stāstījumi, kuros dalījās Tirzas pagasta, Alūksnes un Beverīnas novadu pārstāves, apmainoties domām par simtgades svinību programmas iecerēm un gaitu.

Semināra noslēgumā Vidzemes kultūras programmas koordinatore Ieva Vītola iepazīstināja interesentus ar Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Latvijas valsts mežu atbalsts kultūras programmām reģionos” konkursu, izceļot šī gada prioritātes un sniedzot padomu un ieteikumus pieteikumu sagatavošanā.

Kopumā Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroja pārstāves Jolanta Borīte un Aija Tūna, tiekoties ar novadu pašvaldību un sabiedrības pārstāvjiem, aizvadīs četrus seminārus: Kurzemē – Kuldīgā, Zemgalē – Jelgavā, Vidzemē – Burtnieku novadā, Latgalē – Ludzā. Procesā ir iesaistīti 116 koordinatori no visiem Latvijas novadiem, kuri veicina informācijas apriti un sinerģiju veidošanos. 

  

Informāciju sagatavoja:

Ieva Reihmane

Burtnieku novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 20219631, e-pasts: prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv

5. un 6.martā Valkas novadā norisināsies Vidzemes reģiona skate Latvijas amatierteātru iestudējumiem "Gada izrāde 2015".

12 amatierteātra izrādes divu dienu garumā varēs vērot gan Valkas pilsētas kultūras namā, gan saieta namā “Lugažu muiža”.

Skatē piedalīsies izrādes no Valkas, Smiltenes, Priekuļu, Burtnieku, Siguldas un citiem Vidzemes novadiem. Izrādes vērtēs teātra kritiķe Zane Radzobe, režisors Mārtiņš Eihe un režisors Arnis Ozols.

Biļetes var iegādāties Valkas pilsētas kultūras namā. Ieejas biļete/ abonements uz 10 izrādēm lielajās zālēs – 5 eiro. Ieejas biļete uz katru izrādi – 2 eiro. Uz izrādēm kamerzālē biļetes tikai iepriekšpārdošanā.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Brūvere,

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste

3. martā Cēsu Izstāžu namā tiks atklātas Neonillas Medvedevas un Mihaila Ignata izstādes. Atklāšanas pasākums plkst. 16:00.

Neonilla Medvedeva, "Dvēseles portreti" - izstāde Cēsu Izstāžu Namā. "Manos darbos viss ir no dabas. Daudz balstos uz savu redzi, izjūtu un arī zināšanām. Ir daudz domāts, bet nekas nav izdomāts". "Un es ļoti daudz, gandrīz visu, gleznoju no dabas. Man tas ir svarīgi". "Man ļoti patīk vērot dažādus tipāžus. Ir pat gribējies izgatavot vizītkartes, lai varētu uz ielas iedot interesantiem cilvēkiem, kurus gribētu uzzīmēt."

Izstāde apskatāma 03.03.-27.03. Cēsu Izstāžu namā. Neonillas Medvedevas darbos apvienojas jūtīga tonālā glezniecība (smalki jo smalki pelēkie toņi, krāsu dzidrums) un ‘’vrubelisks’’ zīmējums.Mākslinieces gleznieciskā valoda pārsteidz ar savdabību, viņu interesē portreti, ikonu un Bizantijas māksla.

Neonilla Medvedeva (1987) beigusi Latvijas Mākslas akadēmiju un ieguvusi grādu glezniecībā (2011). Sarīkojusi izstādes Latvijā, Vācijā, Zviedrijā, Grieķijā. Māksliniece ir Saldus Sv.Pētera un Pāvila Romas katoļu baznīcas kriptas altārgleznas autore. Izstādē Cēsīs būs eksponēti portreti, kas gleznoti no 2007.gada līdz 2016.gadam un ainavas.

Mihaila Ignata fotogrāfiju izstāde "Sapņu Kartogrāfija". Izstāde apskatāma no 03.03. – 29.03. Cēsu Izstāžu namā. Izstādē iekļautas 20 fotogrāfijas, kuras atlasītas no plaša sešu gadu un vairāk kā deviņdesmit lidojumu laikā uzņemta aerofotogrāfiju materiāla. Fotogrāfiju uzņemšanas ģeogrāfija ir plaša – gandrīz visa Latvijas teritorija. Tomēr konkrētu vietu atzīmēm šoreiz nav izšķirošas nozīmes, jo autora uzmanības centrā ir telpa kā dabas un cilvēku veidota ģeometrija.

Latviešu prozaiķis Gundars Ignats par šo foto sēriju raksta: "Izstādes vadošais motīvs ir konceptuāli un stilistiski izturētais paņēmiens – vertikālisms. Skatiena nogrieznis ar plakni veido leņķi, kas maksimāli tuvs deviņdesmit grādiem. Attēlotie elementi – ceļš, upe, tīrumi, automašīnu iebrauktās līnijas – kļūst par daļu no ģeometrijas un krāsu spēles, parādot, ka aerofotogrāfija nav tikai paņēmiens citādam skatupunktam uz pazīstamām vietām, apvidiem, pilsdrupām utt. Aerofotogrāfijā (un tikai aerofotogrāfijā!) iespējamais vertikālisma paņēmiens padara šo izlasi par nozīmīgu un vērā ņemamu konceptuālās fotogrāfijas piemēru. No lielā fotogrāfiju klāsta atlasīta izlase, kas parāda šī šķietami vienkāršā (taču grūti izpildāmā) formālā paņēmiena daudzpusīgumu. Starp izvēlētajām fotogrāfijām atrodama gan krāsu, gan laukumu, gan regulāru un neregulāru formu saspēle."

Fotogrāfs Mihails Ignats radošai fotogrāfijai pievērsās 1982.gadā, to apguva, darbojoties Tautas fotoklubā "Cēsis" (no 1982. līdz 1987. gadam) un Gunāra Bindes fotomeistarības studijā (1987. gadā). Kopš 2007. gada autors pievērsies aerofotogrāfijai. 2012. gadā Latvijas profesionālā dizaina konkursā "Gada balva dizainā 2012", kategorijā "Fotodizains" autors saņēma galveno balvu par fotogrāfiju sēriju "Vertikāles mobilizācija". 2014.gadā viens no autora fotodarbiem tika nominēts SONY pasaules fotogrāfijas balvai (Sony World Photography Awards 2014) kategorijā "Ceļojums", bet otrs ieguva žūrijas atzinību. Piedaloties vairāk nekā 80 starptautiskajos fotomākslas konkursos, autors ieguvis 25 godalgas (t.sk. FIAP jeb Starptautiskās fotomākslas federācijas zelta, sudraba un bronzas medaļas). 2014.gadā autoram piešķirts AFIAP (angl. – Artist of FIAP) jeb FIAP mākslinieka goda tituls, bet 2015.gadā – EFIAP (angl. – Excellence of FIAP) jeb fotogrāfijas izcilības goda tituls. Autora darbi ir publicēti vairākos fotoalbumos un poligrāfiskos izdevumos Latvijā un pasaulē.

 

Informāciju sagatavoja:

Aleksandrs Abramovs

Komunikācijas speciālists

Cēsu novada pašvaldība

aleksandrs.abramovs PIE dome.cesis PUNKTS lv

64121677; 27882118.

 

Rītvakar, 4.martā plkst.19.00 Valkas pilsētas kultūras namā uzstāsies pasaulslavenie mākslinieki - ķeltu dīva, Grammy balvas ieguvēja Moija Brenana (Moya Brennan) un īru arfas virtuozs Kormaks de Bara (Cormac De Barra).

Abi mūziķi - Moija Brenana un Kormaks De Bara nāk no lielām, muzikālām īru ģimenēm, un viņu atzinība vienam pret otru pārtapusi spilgtā muzikālā duetā. Viņu albums „Voices & Harps” (“Balsis un arfas”) ir kulminācija viņu draudzībai un radošajai sinerģijai iepriekšējo desmit gadu laikā. Viņi apvieno vienkāršību, dziļumu un skaistumu savās īpašajās prasmēs, kas padara viņus tik unikālus savā lauciņā.

Moija ieguvusi vairākus nozīmīgus apbalvojumus - Ivor Novello un BAFTA balvas, kā arī prestižo Grammy balvu 1999. gadā. Dziedātājas māsa ir pasaulslavenā dziedātāja, četru Grammy balvu ieguvēja Enja (Enya Brennan). Viņa ir uzstājusies uz gandrīz visām iespējamām pasaules lielākajām skatuvēm un ir sadarbojusies ar daudziem pasaulslaveniem māksliniekiem, to skaitā The Chieftains, Paulu Breidiju un Bono.

Kormaks De Bara ir starptautiski atzīts daudzpusīgs arfas virtuozs. Viņš nemitīgi cenšas pārkāpt robežas īru arfas spēlei savos darbos kopā ar citiem māksliniekiem, tai skaitā Heizelu O’Konoru, Džūliju Fīniju un jau pieminēto grupu Clannad. Kormaks arī dodas koncertturnejās un ieraksta darbus ar saviem brāļiem Fjonanu and Īmonu ģimenes grupā Barcó. Papildus intensīvajam uzstāšanās grafikam, viņš regulāri vada muzikālas darbnīcas un meistarklases visā pasaulē.

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Zane Brūvere

 

Sestdien, 5. martā, plkst. 11.00 Kocēnu kultūras namā jau devīto reizi norisināsies mazo vokālistu konkurss “Kocēnu novada Cālis - 2016”. Dalībai konkursā kopumā bija pieteikušies aptuveni 50 dalībnieku no Kocēnu pagasta pirmsskolas izglītības iestādes (PII) “Auseklītis” Kocēnos un Rubenē, Jaunburtnieku pamatskolas pirmsskolas izglītības grupiņas, kā arī PII “Cielaviņa” filiāles Zilākalnā. Pirmās kārtas atlasē ceļazīmi uz konkursa finālu saņēma 30 mazo dziedātāju.

Konkursa finālā piedalīsies bērni vecumā līdz 5 gadiem, izpildot vienu dziesmu pēc brīvas izvēles, kas atbilst dziedātāja vecumam un balss spējām. Bērnus konkursam sagatavoja Līga Aumeistere. Ilona Berga, Aiva Tauriņa - Šariņa, Marika Rolmane.

Katrs konkursa dalībnieks saņems pārsteiguma balvu, kā arī žūrijas piešķirto nomināciju, piemēram, "Supercālis", "Skanīgākais Cālis", “Melodiskākais Cālis”, “Cālis – Lakstīgala”, "Mīlīgākais Cālis", "Stilīgākais Cālis", "Kustīgākais Cālis", "Drošākais Cālis", u.c. Konkursa galvenā nominācija būs "Kocēnu novada Cālis - 2016".

Arī šajā gadā neiztikt bez svētku kliņģera un viesiem, šoreiz pie bērniem ciemosies un pirms kāpšanas uz skatuves viņus atbalstīs un uzmundrinās Vinnijs Pūks, Sivēns un Cālis. Klātesošos ar priekšnesumiem iepriecinās PII “Auseklītis” dejotāji (vad. Sanita Bērziņa), kā arī Kocēnu novada Cālis 2015 – Raivo Grāvelsiņš un Kocēnu novada Cālis 2014 – Kitija Vantere. Konkursa noslēgumā bērni tiks aicināti kopīgās rotaļās.

Konkursa dalībnieku sniegumu vērtēs žūrija – savulaik pūtēju orķestra “Signāls” bundzinieks un dažādu muzikālu projektu dalībnieks Leons Zavackis, mūziķis Renārs Veličko un Kocēnu pamatskolas skolotāja Ieva Freimane.

Mazo vokālistu konkursu “Kocēnu novada Cālis – 2016” organizē PII “Auseklītis” sadarbībā ar Kocēnu novada domi.

 

Informāciju sagatavoja:

Eva Eglīte

Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome

Tālr.: 26422411

E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv">eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv

11. martā koncertzālē “Cēsis” gaidāms neparasts videokoncerts “Franču džezs un mēmais kino”. Projekts, kas veidots 2013. gada Aviņonas teātra festivālam, skatītājiem sniegs iespēju nokļūt franču mēmā kino režisora Žorža Meljesa brīnumaino filmu pasaulē. Šo vizuālo stāstu paspilgtina oriģināla džeza mūzikas partitūra.

Koncertā trīs dzīvespriecīgi mūziķi - Olivjē Bosts, Gijoms Grenārs, Ēriks Vaņons, jokdaris Damjēns Granžs un videomākslinieks Žeroms Lopezs aicina skatītājus iepazīt kinoizrādes pioniera Žorža Meljesa (1861-1938) īsfilmas. Šis ģeniālais franču kinorežisors bija neparasta un daudzpusīga personība: cilvēks – orķestris, iluzionists, scenārists, producents, ilustrators, mehāniķis un, protams, režisors. Ienācis filmu industrijā no šovbiznesa un burvju mākslas pasaules, viņš radīja pirmos specefektus kino vēsturē.

Projekta veidotājs – kompānija Arfi – kino un video koncertus veido jau četrdesmit gadus. Sākot darbu pie Žorža Meljesa filmu projekta, radošā komanda sapratusi, ka vēlas radīt ko unikālu. Koncerta tapšanā tika izmantotas paša kino režisora ilūziju un brīnumaino tēlu efekti.

Jautāti par videokoncerta mūzikas partitūru, mākslinieki atklāj: “Līdzīgi kā 20. gadsimta sākuma mēmajā kino, mūzika koncertā ilustrē to, ko skatītājs redz uz ekrāna. Bet ne tikai. Radītie oriģinālmūzikas darbi ir kaut kas pa vidu starp filmas skaņu celiņu un koncertu mūziku, un lielākā daļa skaņdarbu komponēti speciāli šim projektam”.

Mākslinieki, kuri atskaņo videokoncertu, gūst prieku, ceļojot pa panaivo, bet krāsaino Meljesa kino pasauli un pašam režisoram noteikti patiktu šī mūsdienīgā ballīte!

Koncerta norisi atbalsta Francijas institūts Latvijā.

Biļetes nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē un “Biļešu paradīze” tirdzniecības tīklā.

 

Informāciju sagatavoja:

Egija Saļņikova

Koncertzāles “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151

Iznācis kārtējais "VPR Jaunumi" izdevums par aktualitātēm Vidzemes plānošanas reģionā 2016. gada sākumā - janvāra un februāra mēnešos.

Šajā izdevumā variet lasīt par kultūras nozari Vidzemē – gan par nupat izsludināto “Latvijas valsts mežu atbalstīto Vidzemes kultūras programmu 2016”, gan par Kultūras ministrijas deleģēto funkciju - metodiskās un konsultatīvās palīdzības sniegšana reģiona kultūras speciālistiem. Tāpat arī iepazīsieties gan ar jaunajiem VPR projektiem, gan ar aktualitātēm projektos, kurus šobrīd ieviešam. Noslēgumā arī jaunumi no Vidzemes uzņēmējdarbības centra.

Patīkamu lasīšanu!

 

 

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programma „Kultūra” atbalsta profesionālu mākslinieku un kultūras darbinieku radošos braucienus, mākslinieku rezidences un ilgtermiņa un īstermiņa sadarbības tīklu izveidi. Tās mērķis ir izveidot pamatu inovatīvai, dinamiskai Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mākslas un kultūras dzīvei. Šo programmu kopīgi finansē Ziemeļvalstis un Baltijas valstis, un to administrē Ziemeļvalstu Kultūras punkts Somijā.

No 2016.gada 1.marta mobilitātes programmā „Kultūra” ir atvērta pieteikšanās finansiālam atbalstam radošiem braucieniem. Pieteikumus var iesniegt profesionāli mākslinieki un citu radošo profesiju pārstāvji visās mākslas un kultūras jomās, lai dotos radošā braucienā uz kādu no Baltijas valstīm vai Ziemeļvalstīm (brauciena ilgums 1-10 dienas). Finansiālais atbalsts paredzēts ceļa un uzturēšanās izmaksu segšanai. Braucieniem var pieteikties arī nelielas grupas (līdz 6 personām), ja visi grupas dalībnieki dodas uz vienu un to pašu vietu, vienā un tajā pašā laikā.

Pieteikšanās termiņš līdz 2016.gada 4.aprīlim. 

Plašāka informācija


Pieteikšanās Ziemeļvalstu Kultūras punkta mājaslapā 

 

Informācijas avots: LR Kultūras ministrija

Līdz 20. martam Alūksnes novada pašvaldības kultūras un kultūrizglītības iestādes aicinātas pašvaldībā iesniegt savus projektus konkursam, kura mērķis ir finansiāli atbalstīt nozīmīgu kultūras, kultūrizglītības un kultūras apmaiņas pasākumu organizēšanu novadā.

Projektu konkurss paredz piešķirt finansējumu gan vietēja, gan starptautiska mēroga kultūras aktivitāšu rīkošanai, veicināt kvalitatīvu kultūras norišu daudzveidību, sekmēt attīstību un jaunradi nozarē, kā arī atbalstīt amatierkolektīvu piedalīšanos starptautiskos konkursos, tā veicinot to profesionālo izaugsmi un novada popularizēšanu.

Savus projektus konkursam var iesniegt Alūksnes novada tautas, kultūras un saieta nami, bibliotēkas, muzeji, kā arī mūzikas un mākslas skolas. Tiem jābūt nozīmīgiem kādā no jomām – nemateriālā un materiālā kultūras mantojuma saglabāšana, kultūrvides veidošana, latviskās identitātes un patriotisma stiprināšana, kultūras nozares attīstības veicināšana, dalība starptautiskā konkursā.

Konkursa nolikums ir publicēts Alūksnes novada pašvaldības mājas lapā www.aluksne.lv sadaļā “Konkursi” un tajā rodama visa pieteikuma iesniedzējiem nepieciešamā informācija – gan par projekta pieteikuma noformēšanu, gan citas prasības projekta pieteikuma iesniegšanai un nosacījumi to tālākai vērtēšanai.

 

Informāciju sagatavoja:

Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749

www.aluksne.lv

No 2016. gada 1. marta līdz 1. aprīlim ir izsludināts „Latvijas valsts mežu atbalstītā Vidzemes kultūras programmas 2016” projektu konkurss. Projektu konkursa nolikums un pielikumi ir pieejami šeit. Informatīvs seminārs par projektu pieteikumu sagatavošanu notiks 23. martā Cēsu Centrālajā bibliotēkā (Cēsis, Raunas iela 1) plkst. 14:00. Prezentācija par attiecināmām izmaksām, biežāk pieļautajām kļūdām un citu nozīmīgu informāciju pieejama šeit.

 

Par projektu konkursu un pieteikumu sagatavošanu iespējams konsultēties, sazinoties ar  Vidzemes kultūras programmas koordinatori Ievu Vītolu – 25670756, ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lv.

Kanālā Re:TV 9. marta raidījumā “Īsi un konkrēti” tika  diskutēts par kultūras piedāvājumu reģionos. Kā lielākais pašvaldību un reģionu kultūras darbinieku izaicinājums gan vietējos kultūras notikumos, gan Latvijas Simtgades pasākumos ir profesionālās mākslas pieejamības nodrošināšana.

Rēzeknes pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševskis:

"Kultūras attīstībai reģionos vienīgais kā trūkst, tas ir finansējums. Nepieciešams izveidot tādu sistēmu, kas veicinātu stabilu kultūras attīstību reģionos un nodrošinātu profesionālās mākslas pieejamību.”

KM Latvijas valsts simtgades biroja reģionālo un nevalstisko projektu vadītāja Jolanta Borīte uzsver, ka galvenais izaicinājums kultūras pieejamības veicināšanai ir attieksme - gan no sabiedrības, gan pašvaldības, gan arī no valsts puses. Ir jāaudzina sabiedrība, lai varētu baudīt kultūras piedāvājumu, pašvaldībām ir jāstrādā kopā ar kultūras darbiniekiem, lai nodrošinātu kultūras piedāvājumu. Valsts kontekstā būtiski ir ieraudzīt valsts budžetu kopumā. J. Borīte norāda, ka 2016. gadā papildus finansējums ne kultūrai, ne valsts simtgadei netika piešķirts, ir jāstrādā ar esošo resursu, un tā ir mūsu kopīgā attieksme un atbildība.

Auces novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Gints Kaminskis:

„Valstij vajadzētu padomāt par iedzīvotājiem reģionos kopumā, radot svētku sajūtu un dodot iespēju ne tikai Rīgā, bet arī mazākās vietās Latvijā baudīt mūsu profesionālās mākslas kolektīvus.”

Vēl diskusijā piedalījās Rojas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja Eva Kārkliņa, Jelgavas pilsētas pašvaldības domes deputāts un Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes „Kultūra” vadītājs Mintauts Buškevics.

Diskusiju raidījums "Īsi un konkrēti" ik trešdienu plkst. 21:00 kanālā Re:TV risina reģioniem aktuālos jautājumus kopā ar pašvaldību pirmajām personām un valdības pārstāvjiem. Raidījuma atkārtojums – ceturtdienās plkst.16:00.

 

Informāciju sagatavoja: 

Latvijas Reģionu Televīzija „Re:TV”

Redakcija

T. 64219043

redakcija PIE retv PUNKTS lv

Purva ielā 12a, Valmiera

Twitter/ReTV_Televizija

Facebook/LatvijasRegionuTelevizija

Nedēļas nogalē no 11.-12. jūnijam izcilā vijolnieka Gidona Krēmera dibinātais orķestris Kremerata Baltica muzicēs Cēsīs. Trijos koncertos Cēsu Sv.Jāņa baznīcā, Cēsu Jaunajā pilī un koncertzālē ,,Cēsis” orķestra un solistu sniegumā klausītāji varēs baudīt šī gada jubilāra komponista Pētera Vaska un četru gadsimtu klasiķu meistardarbus. Kremerata Baltica viesi būs pianiste no Francijas Klēra- Marī Legē un Latvijas publikai jau iemīļotais franču diriģents Žiljēns Masmondē.

Orķestra Kremerata Baltica nedēļas nogales Cēsīs muzikālās programmas uzmanības centrā būs mūsu latviešu komponista Pētera Vaska izcilie kamermūzikas darbi, apliecinot komponista nozīmīgo vietu mūsdienu mūzikas pasaulē. Līdzās Pētera Vaska kompozīcijām skanēs četru gadsimtu mūzika no Mocarta un Bēthovena līdz pat XX gadsimta nozīmīgākās komponistes Sofijas Gubaiduļinas klavierkoncertam Introitus. Šī darba atskaņojums franču pianistes Klēras-Marī Legē izpildījumā būs veltījums komponistes 85. gadu jubilejā.

Sestdien, 11. jūnijā, pulksten 15.00 Cēsu Sv.Jāņa baznīcā uz koncertu “Pēcpusdiena ar Pēteri Vasku” klausītājus aicinās Kremerata Baltica stīgu kvartets Quattro Baltica, kurā apvienojušies orķestra mūziķi Džeralds Bidva, Madara Pētersone (vijole), Santa Vižine (alts) un Pēteris Čirkšis (čells). Koncerta programmā skanēs Lučāno Berio, Vitolda Ļutoslavska skaņdarbi, Pētera Vaska 3.stīgu kvartets un Fruit of Silence. Šo ar Mātes Terēzes vārdiem rakstīto darbu pats komponists raksturo kā klusu meditāciju par ceļu: "Uz šī ceļa stabiņiem ir piecas norādes – lūgšana, ticība, mīlestība, kalpošana, miers. Ar šo darbu vēlos atgādināt par šāda ceļa esamību."

Svētdien, 12. jūnijā, klausītāji tiek gaidīti uz diviem koncertiem. Pulksten 15.00 Cēsu Jaunās pils Salonā Kremerata Baltica sitaminstrumentālists, vibrafona virtuozs Andrejs Puškarevs aicina uz koncertu “My Favorite things”. Koncertprogrammu veidojis pats izpildītājmākslinieks, iekļaujot tajā savas iemīļotākās muzikālās tēmas. Dzirdēsim Pētera Vaska, Georgija Gurdijeva, Astora Pjacollas un Pētera Čaikovska skaņdarbu aranžijas vibrafonam, kā arī paša mūziķa oriģināldarbus.

Nedēļas nogales izskaņā pulksten 18.00, koncertzālē “Cēsis” orķestra Kremerata Baltica cienītāji aicināti uz koncertu “Četru gadsimtu klasika”. Tajā meistara Gidona Krēmera uzaicinātās šarmantās franču pianistes Marī Klēras Legē un orķestra izpildījumā atkal dzirdēsim jubilāra Pētera Vaska, neatkārtojamās Sofijas Gubaiduļinas, kā arī lielo Vīnes klasiķu Ludviga van Bēthovena un Volfganga Amadeja Mocarta partitūras. Pie diriģenta pults stāsies Žiljēns Masmondē.

Biļetes nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē un “Biļešu paradīze” tirdzniecības tīklā.

 

Informāciju sagatavoja:

Egija Saļņikova

Koncertzāles “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151

Šī gada Saulgriežos, 21. jūnijā, Kocēnu novada Neikenkalna dabas koncertzālē Dikļos notiks vērienīga dejas izrāde “No zobena saule lēca”, kuru organizē Kocēnu novada dome. Režisora Uģa Brikmaņa deju izrādes stāstu Agra Daņiļeviča horeogrāfijā krāšņā un aizraujošā uzvedumā paudīs aptuveni 500 dalībnieku - Vidzemes kori un deju ansambļi, bungu un dūdu grupa „Auļi”, etnomūziķi Zane Šmite, Ivars Cinkuss, Kristīne Ādmine, Liene Brence.

Dejas lieluzvedumu 2010. un 2013. gadā bija iespējams vērot Ķīpsalas hallē Rīgā, bet šogad izrādi vēl iespaidīgāku darīs norises vieta – Neikenkalna dabas koncertzāle, ļaujot ikvienam klātesošajam izjust apkārtējās vides burvību, īpašo Saulgriežu noskaņu dabā un tautas vienotību.

Dejas izrāde “No zobena saule lēca” ir unikāla ne tikai vērienīgā dalībnieku skaita, bet arī vēstījuma un formas dēļ. Tajā mītisks stāsts par seno baltu dzīvi atspoguļots dejā, rituālos, dziesmās un scenogrāfiskos simbolos. Izrādes veidotāji radījuši būtisku kultūras vērtību, kas atspoguļo tautas zināšanu bagātību un dzīves gudrību. Deju horeogrāfija, iespaidīgais dalībnieku skaits, spēcīgā Auļu mūzika ļaus emocionāli uzrunāt ikvienu skatītāju, radot spilgtu pārdzīvojumu un raisot patriotiskas jūtas.

Uzvedumu veido profesionāla komanda: horeogrāfs Agris Daņiļēvičs; režisors Uģis Brikmanis; muzikālie vadītāji Ilze Grunte un Kaspars Bārbals, mūzika - bungu un dūdu grupa Auļi, scenogrāfs Aigars Ozoliņš, tērpu māksliniece Evija Dāboliņa. Projekta producents Edžus Arums (biedrība "TDA Katvari”).

Izrādes tapšanā iesaistījušies gan pieaugušo, gan bērnu un jauniešu kolektīvi no Kocēnu, Burtnieku, Rūjienas, Beverīnas, Naukšēnu, Mazsalacas novada un Valmieras pilsētas. Jau šobrīd aktīvi norisinās izrādes programmas apguve gan individuāli kolektīvos, gan arī kopmēģinājumos, kas norisinās Kocēnos.

Dejas izrāde "No zobena saule lēca” ir valstiski nozīmīgs kultūras pasākums, kas ne tikai saistoši uzrunā lielu skatītāju daļu saturiskā vēstījuma dēļ, bet arī parāda tradicionālo kultūras pārstāvju iespējas veidot mākslinieciski augstvērtīgus kultūras pasākumus, tādējādi turpinot attīstīt latviskās dejas un koru mūzikas izpausmes formas.

Drīzumā tiks uzsākta biļešu tirdzniecība uz dejas lieluzvedumu “No zobena saule lēca”, aicinājums sekot līdzi informācijai.

 

Informāciju sagatavoja:

Eva Eglīte

Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome

Tālr.: 26422411

Lielu kino mīļu atsaucību guvis koncertzāles “Cēsis” un “Spektrs” kopprojekts Kino gardēžu klubs, kura ietvaros kopš februāra apmeklētājiem ir iespēja noskatīties izmeklētas, starptautiskos festivālos atzītas un ikdienas repertuāros neiekļautas filmas. 

“Arvien cenšas pilnveidot un dažādot māksliniecisko programmu, tai skaitā kino piedāvājumu. Vēloties saviem skatītājam piedāvāt ne tikai filmas, kas parādās Latvijas kinoteātru tradicionālajā repertuārā, bet arī tādu kino, kas ir izcils, ar pēcgaršu, tika aizsākts projekts Kino gardēžu klubs,” projekta ideju raksturo koncertzāles “Cēsis” programmu direktore Inese Zagorska.

 

Kino gardēžu kluba seansi koncertzālē “Cēsis” notiek katru otro trešdienu pulksten 20.00, un tajos demonstrētās filmas ir skatāmas katra vienu reizi. Īsu ieskatu par izvēlētajām filmām pirms seansiem piedāvā kinoprojekta “Spektrs” pārstāvji. 

“Aiz muguras jau puse projekta seansu un apmeklētāju interese ir patiešām liela. Jau ir izveidojies pastāvīgo apmeklētāju loks, kas nāk uz katru filmu. Esam gandarīti par to, ka kino mīļi mūsu piedāvājumu novērtē un tik aktīvi izmanto,“ Kino gardēžu kluba apmeklējumu vērtē koncertzāles “Cēsis” kino producents Kārlis Freimanis. 

Jau aizvadīti seansi ar tādām filmām kā “Dižais skaistums”/ “La grande bellezza” (Itālija, 2013), “Mežonīgie stāsti”/ “Relatos Salvajes” (Argentīna, 2014), “Draivs”/ “Drive” (ASV, 2011) un “Ne savā dabā”/ “Out of nature” (Norvēģija, 2014).

Līdz maijam kino mīļiem tiks piedāvātas vēl četras lieliskas filmas no jaunākā pasaules kino klāsta.

 

KINO GARDĒŽU KLUBA SEANSI

30. marts: “Kas notiek krēslā”/ “What We Do in the Shadows” (Jaunzēlande, 2014)

13. aprīlis: “Māmiņa”/ “Mummy” (Kanāda, Francija, 2014)

27. aprīlis: “71: Pēdējais kareivis” (Lielbritānija, 2014)

11. maijs: “Baisās pasakas”/ “Tale of tales” (Itālija, Francija, Lielbritānija, 2015)

 

Biļetes uz Kino gardēžu kluba seansiem nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē un “Biļešu paradīze” tirdzniecības tīklā. Seansa laikā ir iespēja baudīt vīnu un atspirdzinošos dzērienus.

 

Informāciju sagatavoja:

Egija Saļņikova

Koncertzāles “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151

No 2016. gada 1. marta līdz 1. aprīlim tiek izsludināts „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2016” projektu konkurss.

Projektu konkursu rīko  Vidzemes plānošanas reģions saskaņā ar Valsts kultūrkapitāla fonda padomes apstiprināto nolikumu un noslēgto līgumu. Vidzemes kultūras programmas finansējums ir saņemts valsts akciju sabiedrības „Latvijas valsts meži” atbalstītajā Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammā.

„Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2016” projektu konkursa ietvaros  šogad tiks sadalīts 76 000 EUR liels finansējums, uz kuru var pretendēt juridiskas personas ar neierobežotu projektu skaitu. Kultūras programmas projektu konkursā atbalstu saņems kultūras projekti, kuri būs sagatavoti atbilstoši programmas nolikumam, mērķim un uzdevumiem un kurus plānots īstenot laika posmā no 2016. gada maija līdz 2016. gada 15. decembrim. 

2016. gadā Vidzemes kultūras programmas mērķis ir nodrošināt līdzsvarotu, daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras procesa attīstību un pieejamību Vidzemē, saglabājot un attīstot Vidzemes novadam raksturīgās vērtības, tradīcijas un kultūrvidi.

Šī mērķa sasniegšanai paredzēts finansiāli atbalstīt tādus reģionālas un vietējas nozīmes projektus, kuru īstenošanā noteiktas sekojošas prioritātes:

• Vidzemes iedzīvotāju lokālās identitātes stiprināšana, atbalstot kopienu iniciatīvas un iesaistot mērķauditoriju kultūras pasākumos un projekta aktivitātēs;

• Vidzemes tradicionālās kultūras saglabāšana, pārmantošana un popularizēšana;

• Radošo industriju attīstība, sadarbojoties dizaina speciālistiem, studentiem un Vidzemes amatniekiem;

• Zināšanu pārnese, kas ietver gan zināšanu radīšanu, iegūšanu, uzkrāšanu, analīzi un izmantošanu, gan arī Vidzemes iedzīvotāju zināšanu pilnveidi un profesionālo izaugsmi.

Projektu pieteikumu iesniegšanas termiņš līdz 2016. gada 1. aprīlim plkst. 17:00. Projektu pieteikumi jāiesniedz Vidzemes plānošanas reģionā Cēsu birojā personīgi vai jānosūta pa pastu (ar noteikumu, ka pasta zīmogs ir piecas dienas pirms konkursa beigu termiņa). Adrese - Vidzemes plānošanas reģions, Jāņa Poruka iela 8 – 108, Cēsu novads, Cēsis, LV - 4101.

Konkursa nolikums un pieteikuma veidlapa pieejami šeit:

Konkursa nolikums

Pielikums Nr. 1

Pielikums Nr. 2

Pielikums Nr. 3

Pielikums Nr. 4

Pielikums Nr. 5

Par projektu pieteikumu sagatavošanu „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2016” projektu konkursam tiek organizēti divi informatīvie semināri - 29. februārī plkst. 15:00  Burtniekos - Burtnieku pagasta kultūras namā (Burtnieki, Jaunatnes iela 15) un 23. martā plkst. 14:00  Cēsīs – Cēsu Centrālajā bibliotēkā (Cēsis, Raunas iela 1).

Vairāk informācijas: Ieva Vītola, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, e-pasts: ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr. 25670756.