Arhīva kalendārs

« February 2016 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29 

5.Starptautiskā konkursa "Bordertown beat" organizatori informē, ka jauno estrādes solistu un deju grupu konkursa norises datumi ir pārcelti no 27. un 28. februāra uz 16. un 17. aprīli. Tā kā gan Latvijā, gan Igaunijā šobrīd izsludināta gripas epidēmija, pasākumu nolemts pārcelt.

Konkurss norisināsies Valkā un Valgā un to organizē Valkas novada dome, Valgas pilsētas valde, Valkas pilsētas kultūras nams, Valgas kultūras centrs, sabiedriskā labuma organizācija - biedrība “Atbalsts Valkai” un studija “Joy”.

Konkursa galvenais mērķis ir popularizēt un stiprināt starpvalstu attiecības estrādes mūzikas un dejas jomā.

“Pasaulē ir tikai sešas pilsētas, kuru centru šķērso valsts robeža. Viena no tām ir Latvijas pilsēta Valka, otra – cieši blakus esošā Igaunijas Valga. Tieši tāpēc konkursam izvēlēts nosaukums “Bordertown Beat” jeb “Robežpilsētas Ritmi””, informē pasākuma organizatori.

Konkursantu dalības vecums - no 13 līdz 25 ( ieskaitot) gadiem. Visi dalībnieki un viņu pedagogi saņems balvas. Kopējais balvu fonds - 2000 eiro. 1., 2., 3. vieta katrā kategorijā iegūs naudas balvas, apliecinājuma diplomus, solisti saņems iespēju ierakstīt dziesmas skaņu studijā, deju kolektīvi – profesionāla videoklipa dejas filmēšanu.

Līdz ar konkursa pārcelšanu pagarināts arī pieteikšanās laiks. Dalībnieki 1.kārtas atlasei aicināti iesūtīt aizpildītu konkursanta pieteikuma anketu, profesionālo CV un priekšnesuma paraugu elektroniskā formātā uz adresi liga.snuka PIE valka PUNKTS lv līdz 1.aprīlim.

Uz II konkursa kārtu dalībniekus izvirzīs profesionāla žūrija. Rezultātus paziņos līdz 4.aprīlim.

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere

Pašvaldības aģentūra "Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs” ir izsludinājusi 2016.gada kultūras projektu konkursu Cēsu novadā. Uz finansiālu atbalstu var pretendēt projektu idejas, kas tapušas pēc radošo organizāciju iniciatīvas un kas bagātina Cēsu kultūrvidi, sniedzot ieguldījumu Cēsu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā un laikmetīga kultūras piedāvājuma veidošanā.

 

Prioritāri šogad tiks atbalstīta pasākumi, kas iepazīstina auditoriju ar Cēsu novada kultūrvēsturisko mantojumu, vietējām tradīcijām un personībām mūsdienīgā formātā, veicinot sabiedrības iesaisti un līdzdarbošanos Cēsu 810 gadu jubilejas gada ietvaros.

Atbalstam var pieteikt visdažādāko kultūras jomu projektus – koncertu, izrāžu, izstāžu rīkošanu, radošo darbnīcu, kultūrizglītojošu pasākumu organizēšanu, kultūrvēsturisku materiālu izdošanu u.c. – tās kultūras norises, kuru realizācija plānota Cēsu novadā.

Projektu konkursa nolikums pieejams interneta mājas lapas www.cesis.lv sadaļā "Kultūra”. Projektu pieteikumi iesniedzami "Cēsu Kultūras un Tūrisma centrā” līdz šī gada 26.februārim. Projekta pieteikumus var iesniegt juridiskas personas un tās fiziskas personas, kas reģistrējušās kā saimnieciskās darbības veicējas. Pieteikumu iesniedzējiem jāplāno savs līdzfinansējums vismaz 20% apmērā no projekta kopējām izmaksām.

Projektus izvērtēs pašvaldības aģentūras "Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs” apstiprināta komisija. Finansiāls atbalsts tiks piešķirts tiem projektiem, kas saņems augstāko vidējo vērtējumu atbilstoši noteiktajiem vērtēšanas kritērijiem, kas atspoguļoti konkursa nolikumā – projekta aktualitāte un atbilstība noteiktajām prioritātēm, skaidri definēti projekta mērķii un iesniegtās tāmes pamatotība, kā arī projektu rezultātu pieejamība plašai mērķauditorijai.

Cēsu novada pašvaldība kultūras projektu konkursa norisei šogad jau tradicionāli ir atvēlēti 10000 eiro. Viena projekta atbalstam maksimāli var tikt piešķirti 700 eiro.

Cēsu novada kultūras projektu konkurss tiek rīkots ik gadu kopš 2008.gada. Tā ietvaros pašvaldība finansiāli atbalstījusi dažādas radošās iniciatīvas, ko īstenojuši amatiermākslas kolektīvi un kultūras nevalstiskās organizācijas, bagātinot un dažādojot kultūras piedāvājumu Cēsu iedzīvotājiem.

 

Informāciju sagatavoja:

Ilona Asare

Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs

Tālr.27878275

e- pasts: Ilona.Asare PIE cesis PUNKTS lv

Piektdien, 5. februārī, plkst. 14.00 Kocēnu pamatskolā notiks piemiņas pasākums, kas veltīts leģendārajam Dziesmu svētku goda virsdiriģentam Robertam Zuikam, kura vienīgā darba vieta Latvijā ir bijusi tieši Kocēnu (toreiz Kokmuižas) pamatskola.

Godinot Zuikas kunga ieguldījumu un piemiņu, bijušā Valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa ieviestās akcijas “Draudzīgais aicinājums” ietvaros šogad Kocēnu pamatskola saņems īpašu dāvinājumu – lielizmēra kanvas gleznu ar Roberta Zuikas attēlu, kas tiks uzstādīta skolas mūzikas kabinetā, vietā, kur jau atrodas ar Roberta Zuikas finansiālu atbalstu restaurētais senlaicīgais flīģelis. Fotogrāfijā iemūžināts Roberts Zuika, diriģējot kopkori Dziesmu svētkos (foto autors Ilmārs Znotiņš), fonā atainotas Jāzepa Vītola skaņdarba “Kalējs” notis, kas liecina par šīs dziesmas nozīmīgumu Zuikas dzīvē – to nākamā dienā pēc sacerēšanas Jāzeps Vītols pasniedzis viņam kara bēgļu nometnē Lībekā dažas stundas pirms savas nāves. Uz audekla lasāms arī Roberta Zuikas spilgtais citāts “Dziesma ir spēks!”, zem kura ir viņa paraksts un dzīves dati. Šo dāvinājumu skolai pasniegs absolventi, kuri šobrīd ir Kocēnu novada domes deputāti, kā arī Kocēnu novada domes priekšsēdētājs Jānis Olmanis, kurš bija šīs dāvinājuma ieceres iniciators.

Roberts Zuika allaž daudzinājis Kronvalda vārdus "Man nav svētākas valodas par latviešu valodu! Man nav mīļākas tautas par latviešu tautu!", kā arī neskaitāmas reizes bija atkārtojis sev un citiem: "Man nav un nebūs mīļākas skolas par Kocēnu skolu!". Ideja par to, ka skolā būtu izveidojama īpaša goda vieta izcilajam kordiriģentam Robertam Zuikam, radās Apsīšu Jēkaba Goda balvas laureātei, 2015. gada skolas absolventei Elīnai Fatejevai. Materiālu atlases procesā aktīvi iesaistījās skolas novadpētniecības pulciņa dalībnieki – notika balsošana par labākajām fotogrāfijām maketam, tika lasīti vēstures materiāli. Kā uzsver Kocēnu pamatskolas vēstures skolotāja un novadpētniece Elga Olmane, vadot ekskursijas Kokmuižā un Kocēnu skolā, bieži jutusi cilvēku interesi par Zuikas kunga personību, viņa emocionālo saistību ar skolu, dāvināto flīģeli, bet līdz šim nav bijušas vizuālas liecības par latvju mūzikas dižgaru.

Zuika dzimis 1913. gada 20. janvārī Madonas pusē, Lubejas pagasta Ambātos. 1936. gadā Zuika beidza Rīgas Skolotāju institūtu un pēc tam sāka strādāt par skolotāju Kocēnu (toreiz Kokmuižas) pamatskolā, kas ir bijusi viņa vienīgā darba vieta Latvijā. Šai laikā vadīja korus Liezerē, Kocēnos, Valmierā un Liepājā. No 1941. līdz 1943. gadam Zuika bija Kocēnu skolas pārzinis. 1943. gadā Zuika iesaukts latviešu leģionā; kara laikā kopā ar trīs brāļiem nonāca Vācijā, tad Anglijā, bet 1961. gadā ar savu ģimeni devās uz ASV un apmetās uz dzīvi Kalamazū Mičiganā.

Katru gadu Kocēnu pamatskolas 9. klases izlaidumā tiek pasniegta Zuikas 1996. gadā iedibinātā Apsīšu Jēkaba Goda balva, ko saņem centīgākie skolēni par skolas goda un slavas vairošanu. Šie skolēni saņem naudas prēmiju, kā arī Latvijas karodziņu ar pamatni, kurā iegravēts gads, skolēna vārds un uzvārds. Līdz 2007. gadam šo apbalvojumu finansēja Roberts Zuika, bet pēc tam šīs prēmijas finansēšanu pārņēma latviete Rota Otto, kas dzimusi Valmierā, dzīvojusi Rencēnu pusē, bet jau pusaudzes gados bija spiesta pārcelties uz Kanādu – meita Kokmuižas pamatskolas direktoram Jānim Dālderim, kurš šajā amatā bija no 1934. līdz 1940. gadam. Vairākus gadus Zuika visiem Kocēnu pamatskolas 9. klases absolventiem sponsorēja izrādes apmeklējumu Latvijas Nacionālajā operā. Viņš skolai sniedzis nozīmīgu finansiālu atbalstu.

Lai rosinātu latviešu tautasdziesmu prasmi skolas bērnos, Zuika savulaik sakārtojis latviešu tautasdziesmu izlasi krājumā “Lakstīgala”, kuru saņēma gan skolas Latvijā, gan latviešu skolas ārzemēs. Ar īpašu Zuikas ierakstu šo grāmatu saņēma arī Kocēnu pamatskola, viņš dāvinājis skolai arī vairāku izdevumu komplektus, regulāri sūtīja periodisko rakstu krājumu “Latvju Mūzika”.

2013. gada janvārī Kocēnu kultūras namā norisinājās leģendārā Dziesmu svētku goda virsdiriģenta Roberta Zuikas 100. jubilejai veltīts sarīkojums, kurā notika arī Arnolda Klotiņa grāmatas „No zobena dziesma. Roberts Zuika un viņa vīru koris karā, gūstā un trimdā” atvēršanas svētki. Savukārt 2013. gada vasarā Roberts Zuika viesojās Kocēnos. Lai viesošanās reizi Kocēnos padarītu vēl jo īpašāku, Kocēnu novada dome bija sarīkojusi svinīgu pasākumu, kura ieskaņā, plīvojot Kocēnu novada XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku dalībnieku karogiem, Latvijas valsts himnu Dikļu pūšamo instrumentu orķestra izpildījumā diriģēja pats pasākuma goda viesis – Roberts Zuika.

Roberts Zuika ir bijis virsdiriģents dziesmu svētkos Toronto, Klīvlandē, Bostonā, Čikāgā, Eiropas Dziesmu svētkos Hanoverā un Londonā, 32.kultūras dienās Austrālijā. Kopš 1990. gada viņš bijis klāt un diriģējis arī visos Dziesmu svētkos Rīgā. Latviešu koru kultūras leģenda, diriģents, kultūras darbinieks, pedagogs un publicists Roberts Zuika mūžībā aizgāja 102 gadu vecumā 2015. gada 4. februārī Amerikas Savienotajās Valstīs, Kalamazū.

 

Informāciju sagatavoja:

Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
Mob.tel.: 26422411
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv

2.februārī Latvijas Nacionālajā teātrī norisinājās preses konference, kurā medijiem tika sniegta informācija par plānoto “Latvija līgo Druvienas “Silmačos”” pasākumu, kas 23.jūnijā norisināsies Gulbenes novada Druvienas pagasta Silmačos. Svētku galvenais notikums būs Latvijas Nacionālā teātra izrādes “Skroderdienas “Silmačos”” atkal atgriešanās uz Silmaču brīvdabas estrādes skatuves.

Šogad aprit 30 gadi kopš Latvijas Nacionālais teātris pirmo reizi brīvdabā Druvienā spēlēja “Skroderdienas “Silmačos””. Savukārt pēdējo reizi Nacionālais teātris ar izrādi Druvienā viesojās 1991.gadā.

“Mēs esam apņēmības pilni braukt uz Druvienu. Tas būs grūts uzdevums, jo uz Druvienu būs jāved viss aktieru kolektīvs, kā arī tehniskie darbinieki. Bet mēs esam priecīgi, ka gulbeniešiem izdevās mūs pierunāt,” žurnālistiem stāstīja Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis.

Izrādes režisore Indra Roga atklāja, ka brīvdabas izrādei par pamatu tiks ņemta Latvijas Nacionālā teātra izrāde “Skroderdienas “Silmačos””, kas tiks pielāgota brīvdabas izrādes vajadzībām.

"Nevienam nav ne mazāko šaubu, ka pārcelt izrādi no telpām uz brīvdabu viens pret vienu nav iespējams. Brīvdabas izrāde būs plašāka, mēs varēsim atļauties daudz vairāk, piemēram, laistīties, vārtīties pa grāvjiem, dedzināt ugunis,” stāstīja I.Roga.

Izrādē piedalīsies arī Gulbenes novada amatiermākslas kolektīvi - Gulbenes kultūras centra jauniešu tautisko deju kolektīvs "Zelta Rūsiņš", vidējās paaudzes deju kolektīvs "Apinītis" un Gulbenes novada jauktie kori no Lizuma, Lejasciema un Gulbenes. Turklāt izrādē būs gan govis, gan zirgi, kā arī jauni tēli, kuri līdz šim šajā iestudējumā nav bijuši.

Galvenajās lomās iejutīsies aktieris Uldis Anže, kurš atveidos Dūdara lomu un, kura dzimtā pilsēta ir Gulbene, bet Antonijas loma uzticēta aktrisei Ditai Lūriņai.

“Es atceros Druvienas Silmačus. Devos līdzi tēvam, kad viņš spēlēja. Ir ārkārtīgi svarīgi braukt uz Druvienu un spēlēt, lai arī jaunās paaudzes zina, kas ir Silmači. Domāju, ka tas būs viens varens pasākums. Manuprāt, Silmači tāpat kā dziesmu svētki ir Latvijas nacionālā vērtība,” pārdomās dalījās D.Lūriņa.

Savukārt U.Anže piebilda, ka no mazām dienām, skatoties izrādi, viņš gaidīja divas lietas – kad sprāgs krāsns un dejos jaunieši.

Unikālo izrādi un vēsturisko notikumu Druvienā uzticēts iemūžināt Latvijas Televīzijai.

Preses konferencē piedalījās arī Andris Apinītis - Gulbenes novada domes priekšsēdētājs, Guna Švika - Gulbenes novada domes izpilddirektore un Edīte Siļķēna - Gulbenes novada domes Izglītības, kultūras un sporta nodaļas vecākā konsultante kultūras jomā.

Pēc preses konferences žurnālistiem bija iespēja cienāties ar Gulbenes novadā gatavotiem labumiem – MŪ Sieru, kas ražots Beļavas pagastā, Ozolu maizi, kas cepta Lejasciema pagastā, dažādu ziedu medu, ko ievācis Armunds Galviņš no Jaungulbenes pagasta, Silmaču pankūkām un liepziedu tēju par kuru parūpējās Silmaču muzeja vadītāja Sandra Āre. Interesanti, ka liepziedi ievākti no liepām, ko pirms 30 gadiem Druvienas Silmačos iestādīja Latvijas Nacionālā teātris.

Pasākums “Latvija līgo Druvienas Silmačos” plānots visas dienas garumā: plkst.15:00 Vislatvijas amatnieku, meistaru, mājražotāju Līgo tirgus un latviskās Zāļu dienas radošās darbnīcas, plkst. 19:00 brīvdabas izrāde – R.Blaumaņa “Skroderdienas “Silmačos”” Latvijas Nacionālā teātra iestudējumā; pēc izrādes Līgo nakts un Jāņu rīta danči kopā ar grupām “ElektroFolk”, “Auļi” un “Dārdi”.

Teritorijā būs pieejamas telts vietas.

Līdz 1.martam biļetes uz pasākumu ir nopērkamas lētāk – 7 EUR, 10 EUR, 20 EUR. Pēc tam – 10 EUR, 15 EUR, 25 EUR.

Bērniem līdz 7 gadu vecumam ieeja uz pasākumu ir bez maksas. Biļetes nopērkamas „Biļešu Paradīzes” tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Gunta Krevica,
Gulbenes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas valsts simtgades birojs aicina 29. februārī, plkst. 10.30 uz Latvijas valsts simtgades Vidzemes reģiona koordinatoru semināru Burtnieku novada Burtnieku pagasta kultūras namā (Burtnieki, Jaunatnes iela 15). Semināra svarīgākā mērķauditorija ir pašvaldību koordinatori, taču lūgums pieaicināt arī vietējās  nevalstiskās organizācijas, jaunatnes lietu speciālistus, uzņēmējdarbības centru vadītājus, tūrisma speciālistus u.c.

Semināra darba kārtība pieejama šeit (semināra noslēgumā plānotā iepazīstināšana ar šī gada Vidzemes kultūras programmas konkursu notiks tad, ja Vidzemes plānošanas reģions būs saņēmis atbalstu Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammā “Latvijas valsts mežu atbalsts kultūras programmām reģionos” -  konkursa rezultāti būs būs zināmi februāra pēdējā nedēļā).

Pieteikšanās semināram līdz piektdienai, 19. februārim, pa e-pastu: ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lv. Tiesa, pasākuma dalībnieku skaits ir ierobežots (no viena novada 2-3 pārstāvji).

 

National Geographic Latvija un RTU Cēsu filiāle no 5. līdz 19. februārim aicina apmeklēt fotoizstādi “Putni Latvijā un pasaulē”.

Izstādē apskatāmi gan Latvijas foto entuziastu un profesionāļu darbi, gan pasaules slavenā “National Geographic” krāšņās fotogrāfijas. Fotoizstāde ir rezultāts Latvijas Ornitoloģijas biedrības, SIA “CEMEX" un žurnāla “National Geographic Latvija” 2015. gadā uzsāktai iniciatīvai, kuras mērķis ir veicināt apkaimes putnu atpazīstamību un aizsardzību. 

Izstāde apskatāma katru darba dienu no 9.00 līdz 16.00. Ieeja izstādē bez maksas.

 

Informāciju sagatavoja:

Sandra Salmiņa

RTU Cēsu filiāles

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr. 29464622

www.cf.rtu.lv

 

Vakar Valmieru apmeklēja Francijas vēstniecības Latvijā padomnieks sadarbības un kultūras jautājumos Francijas institūta direktors Žils Bonviāls (Gilles Bonnevialle), lai Valmieras muzeja Izstāžu namā atklātu mākslinieces Ievas Epneres fotoizstādi “Esparū pils”, kas tapusi sadarbībā ar Francijas institūtu, kā arī lai tiktos ar pilsētas pašvaldības vadību un kultūras jomas pārstāvjiem. Ž.Bonviālu vizītē pavadīja arī Francijas institūta kultūras projektu koordinatore Dita Podskočija un komunikācijas un jauno tehnoloģiju koordinatore Florī Belēna (Florie Baelen).

Francijas institūta direktors tikās ar Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāju Jāni Baiku, domes priekšsēdētāja vietnieku Ričardu Gailumu un Valmieras Kultūras centra direktoru Tomu Upneru. Tikšanās laikā tika pārrunāta Valmieras pilsētas attīstība un tās galvenie attīstības virzieni, izglītības pilnais spektrs, ar kuru Valmieras pilsēta patiesi var lepoties. Valmieras pilsētas pašvaldības vadība izteica pateicību Francijas institūtam un Ž.Bonviāla kungam personīgi, ka Valmiera ir pamanīta daudzo Latvijas pilsētu vidū un tādējādi varam savstarpēji bagātināties gan valodas, gan kultūras jomā. Arī Valmieras Kultūras centra direktors T.Upners pauda gandarījumu par līdz šim veiksmīgo sadarbību ar Francijas institūtu – 2015.gada Mākslas mēneša programmā Kultūras centrā, mūzikas gardēžiem piedāvājot mūziķu dueta Sūzenas Abuelas un Stefano Olivas koncertprogrammu “The Listening”.

Tiekoties ar Vidzemes Augstskolas (ViA) rektoru Gati Krūmiņu, Ž.Bonviāls tika iepazīstināts ar ViA starptautisko iespēju piedāvājumu studentiem. Kopīgi tika diskutēts par savstarpējas sadarbības veidošanu tuvākajā nākotnē, piesaistot vieslektorus no Francijas, lai studentu un Valmieras iedzīvotāju vidū popularizētu Francijas kultūru un valodu. Tā kā ViA noslēgusi sadarbības līgumu ar Esme Sudria universitāti Parīzē, Francijā par apmaiņas studentu uzņemšanu, Francijas vēstniecības padomnieks sadarbības un kultūras jautājumos un Francijas institūta direktors Ž.Bonviāls tikās ar franču studentiem. Jāpiebilst, ka šajā semestrī ViA no Esme Sudria universitātes apgūt studiju programmas Informācijas tehnoloģijas studiju kursus ieradušies 24 apmaiņas programmas studenti, savukārt viens students – Erasmus+ programmas ietvaros.

Francijas institūta direktors tikās ar Valmieras drāmas teātra (VDT) direktori Evitu Ašeradenu un teātra režisoru, scenogrāfu Reini Suhanovu.  Ž.Bonviāls izrādīja ļoti lielu interesi par kultūras un teātra procesiem Latvijā un Valmierā, apsolot apmeklēt šī gada vasarā plānoto pirmo starptautisko Valmieras vasaras teātra festivālu. Viņš arī apbrīnoja, ka salīdzinoši nelielai pilsētai, kāda ir Valmiera, ir pašiem savs profesionāls teātris ar noslodzi pat līdz divām izrādēm dienā, kas Francijā nebūtu iespējams, un atvadoties solīja apmeklēt VDT izrādes. VDT repertuārā šobrīd ir franču autora Rolāna Topora luga “Ziema zem galda”.

Savukārt Valmieras muzeja Izstāžu namā, klātesot Ž.Bonviālam, norisinājās mākslinieces Ievas Epneres fotoizstādes “Esparū pils” atklāšanas svētki. Izstāde tapusi ar Francijas institūta atbalstu, kad Esparū pils draugu biedrība ciemoties uzaicināja I.Epneri.  Projekts tika realizēts Francijā 2014.gadā. Biedrību dibinājuši Esparū pils īpašnieki un atbalstītāji ar mērķi atdzīvināt seno Dienvidfrancijas pērli, lai to veidotu par kultūras centru un vietu, kur māksliniekam satikties ar dabu.

Vizīte noslēdzās ar Valmieras Integrētās bibliotēkas apmeklējumu. Valmieras Integrētā bibliotēka vadītājas Daigas Rokpelnes vadībā jau vairākkārt ir sadarbojusies ar Francijas institūtu, bibliotēkā organizējot un eksponējot visdažādākās izstādes.

Starp Valmieru un Francijas institūtu norit aktīva sadarbība – kopīgi veidotas dažādas izstādes, organizēti koncerti, Valmierā ir iespējams apgūt franču valodu dažādās vecuma grupās. Un, iespējams, pavisam drīz klātienē varēsim vērot teātra viesizrādes Valmieras Vasaras teātra festivāla programmā vai just līdzi mūsu pašu gastronomijas meistariem, piedaloties gardēdības konkursos Francijā.

 

Informāciju sagatavoja:

Maira Andžejevska-Akande

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob. tālr.: 29137907

 

 

 

 

 

 

Sestdien, 20. februārī, koncertzālē “Cēsis” kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO) uzstāsies pasaulslavenā akordeoniste, publikas mīlule Ksenija Sidorova un jaunais franču diriģents Žiljēns Masmondē (Masmondet). Koncerta programmai francisku piesitienu dod slavenās operas “Karmena” autora Žorža Bizē mazāk zināmā Simfonija Domažorā un Albēra Rusela skaņdarbi. Savukārt Ksenijas Sidorovas solo varēsim klausīties čehu komponista Vāclava Trojana svītā “Pasakas”.

Kseniju Sidorovu dēvē par modernā akordeona vadošo vēstnesi, presē viņu raksturo kā “ārkārtīgi smalku un virtuozu” mūziķi. Viņa lauž joprojām iesīkstējušus stereotipus par savu instrumentu klasiskās mūzikas vidē, programmās atskaņojot Baha, Skarlati, Mendelszona un citu komponistu darbu pārlikumus un laikmetīgas, speciāli akordeonam rakstītas partitūras, no kurām dažas veltītas tieši Ksenijai.

2009. gadā Ksenija debitē Vigmorzālē, 2012. gadā viņa kļūst par pirmo Brina Tervela fonda starptautiskās balvas laureāti un uzstājas izcilā baritona jubilejas koncertā Karaliskajā Alberta zālē. 2014. gadā akordeoniste debitē Night of the Proms koncertā. 2015. gada augustā Sidorova kļūst par Dortmundes Konzerthaus rezidējošo mākslinieci jeb Junge wilde. Viņa uzstājusies TV ARTE koncertā Stars von Morgen kopā ar Rolando Viljasonu, sadarbojusies ar ģitāristu Milošu Karadagliču, dziedātājiem Huanu Djego Floresu un Džozefu Kalleju, vijolniekiem Nikolu Benedeti un Tomasu Gūldu, mandolīnistu Avi Avitalu.

Koncertā skanēs Žorža Bizē Simfonija Domažorā, kuru viņš sacerējis 17 gadu vecumā. Simfonija pacietīgi gaidīja gandrīz 80 gadu, līdz to atkal cēla dienasgaismā un tā kļuva par simfonisko orķestru pamatrepertuāra iecienītu sastāvdaļu. Simfonijas mūzika ir dzidra, gaiša, finālā enerģiska un īsteni līksma.

Savukārt Albēra Rusela stāsts par Ariadni un Bakhu pamatveidolā tapa kā balets. Pēc tam komponists izveidoja divas svītas, un šajā koncertā dzirdēsim otro no tām. Bakhs nolaupījis Ariadni, viņa izmisumā grib mesties jūrā, taču ar runām un vēl jo vairāk ar vīnogu dzērienu Bakhs prot grozīt Ariadnes domas, un viss beidzas ar līksmu bakhanāli, kuras kulminācijas brīdī Ariadnes galvā tiek likts no debesīm ņemtu zvaigžņu kronis.

Koncertā skanēs arī Vāclava Trojana svīta “Pasakas”. Tajā zīmētas apburtas princeses, negants pūķis, nerātns karuselis un jūrnieks ar apburtu akordeonu. Šajā mūzikā koši varēs izpausties Ksenijas Sidorovas nepārspējamā virtuozitāte.

19. februārī koncerts izskanēs Rīgas Lielajā ģildē, bet 20. februārī plkst. 19.00 jau koncertzālē “Cēsis”.

Biļetes nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē“ un “Biļešu paradīze” tirdzniecības tīklā.

 

Vairāk informācijas:

Egija Saļņikova

Koncertzāles “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151

“Cēsis vieno” telpās, Rīgas ielā 21, Cēsīs, no 17. februāra līdz 31. martam būs apskatāma Raunas glezniecības plenēra darbu izstāde. Izstādes atvērta darba dienās no plkst.10:00 – 17:00.

Raunas glezniecības plenērs tiek organizēts jau otro gadu, veiksmīgi sadarbojoties Valmieras Kultūras un mākslas fondam, Galerijai Laipa un Raunas Novada domei. Plenēra mērķis ir dokumentēt Raunu un tās apkārtni mākslas darbos, tādā veidā saglabājot Latvijas ainavas glezniecības tradīcijas un nodrošinot Latvijas vizuālās mākslas kultūras mantojuma radīšanu nākamajām paaudzēm.

Rauna un tās apkārtnes ainava ir kā paraugs Latvijas ainavu glezniecībai – pilsdrupas, upe, Raunas Staburags, ielejas un pauguri, meži un pilsātas līkumotās ieliņas, arhitektūras pieminekļi un lauku burvība miglas rītos iznirušajām pļavām. Tā ir Vidzemes pērle un tieši tādēļ to vēlamies izcelt glezniecībā. Uzaicināto mākslinieku meistarīgie otas triepieni notver dzīvo ainavu un padara to nemirstīgu. Plenēra darbi ir kā mirkļa iedvesma, momentuzņēmums – bauda un atmiņu valdzinājums par laiku, dabu un vasaras vieglprātību.

2015.gada plenērā piedalījās: Zigmunds Šņore, Laila Balode, Aleksandrs Ņeberekutins, Neonilla Medvedeva, Vladimirs, Babkins, Līga Jaunzeme, Kristīne Markus, Ieva Miezīte un forogrāfs Normunds Cercins.

Arī šogad no 15. līdz 20.augustam no jauna pulcēsim māksliniekus Raunā, iegleznojot un radot liecības par Latvijas ainavu. Šī gada iedvesma un virziens ir iedzīvotāji – plenēra laikā pievērsīsim uzmanību raunēniešu un Raunas viesu iesaistīšanai mākslas procesu radīšanā un impulsu veidošanā.

 

Informāciju sagatavoja:

Karlīne Cercina

Galerijas Laipa vadītāja

karline.cercina PIE gmail PUNKTS com

mob.26169449

Vidzemes plānošanas reģions ir ieguvis finansējumu Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Latvijas valsts mežu atbalsts kultūras programmām reģionos” konkursā, kas nozīmē, ka jau astoto gadu būs iespēja īstenot projektus dažādu kultūras aktivitāšu realizēšanai Vidzemes pilsētās un novados.

“Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2016" projektu konkurss tiks izsludināts no 2016. gada 1. marta līdz 1. aprīlim.

2016. gadā Vidzemes kultūras programmas mērķis ir nodrošināt līdzsvarotu, daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras procesa attīstību un pieejamību Vidzemē, saglabājot un attīstot Vidzemes novadam raksturīgās vērtības, tradīcijas un kultūrvidi.

Šī mērķa sasniegšanai paredzēts finansiāli atbalstīt tādus reģionālas un vietējas nozīmes projektus, kuru īstenošanā noteiktas sekojošas prioritātes:

  • Vidzemes iedzīvotāju lokālās identitātes stiprināšana, atbalstot kopienu iniciatīvas un iesaistot mērķauditoriju kultūras pasākumos un projekta aktivitātēs;
  • Vidzemes tradicionālās kultūras saglabāšana, pārmantošana un popularizēšana;
  • Radošo industriju attīstība, sadarbojoties dizaina speciālistiem, studentiem un Vidzemes amatniekiem;
  • Zināšanu pārnese, kas ietver gan zināšanu radīšanu, iegūšanu, uzkrāšanu, analīzi un izmantošanu, gan arī Vidzemes iedzīvotāju zināšanu pilnveidi un profesionālo izaugsmi.

 

Par projektu pieteikumu sagatavošanu „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2016” projektu konkursam tiek organizēti  divi informatīvie semināri - 29. februārī plkst. 15:00  Burtniekos - Burtnieku pagasta kultūras namā (Burtnieki, Jaunatnes iela 15) un 23. martā plkst. 14:00  Cēsīs – Cēsu Centrālajā bibliotēkā (Cēsis, Raunas iela 1).

Aktuālajai informācijai aicinām sekot līdzi Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā.

 

Papildu informācija: Ieva Vītola, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, e-pasts: ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr. 25670756.

 

Sestdien, 5. martā  Alūksnes Kultūras centrā notiks jau 16. Vidzemes jauniešu kamerorķestru festivāls, kurā dažādus klasiskās mūzikas skaņdarbus, sākot no baroka līdz mūsdienu mūzikai, atskaņos ap pusotra simta jauno mūziķu.

 "Vidzemes jauniešu kamerorķestru festivāla tradīcija aizsākās 2000. gadā  Cēsīs, kad pirmajā festivālā piedalījās Cēsu, Valmieras,  Madonas un Ogres orķestri. Turpmākajos gados festivāla norisei izvēlēta kāda no pilsētām, no kurām nāk orķestri – festivāla dalībnieki. Līdz šim festivāls organizēts arī Madonā, Ogrē, Valmierā, Siguldā, Lēdurgā, Limbažos un Valkā, pie tam vairākās pilsētās jau divas reizes. Gadu gaitā vairāki orķestri festivālam pievienojušies vienu vai vairākus gadus, bet no kādreizējā Rīgas rajona orķestra izveidojušies vairāki patstāvīgi orķestri. Pirmo reizi šogad festivālā piedalīsies Alūksnes Mūzikas skolas vijolnieku ansamblis," norāda festivāla rīkotāju pārstāvis Aivars Tomiņš.

Festivāla iedvesmots, radies arī jauns muzikāls kolektīvs - Vidzemes apvienotais jauniešu simfoniskais orķestris, kas nu jau izveidojies kā patstāvīga koncertvienība. Tas reizi gadā muzicē kopā šajā festivālā un jau piedalījies trijos Skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētkos. Šogad festivālā uz Alūksnes Kultūras centra Lielās zāles skatuves muzicējam varēs dzirdēt jaunos mūziķus no Cēsu, Valmieras, Madonas, Krimuldas, Limbažu Valkas, kā arī Alūksnes mūzikas skolām.

Vidzemes jauniešu kamerorķestru festivālā katrs orķestris atskaņos atsevišķu aptuveni 15 minūšu garu programmu, bet galvenais notikums būs apvienotā orķestra priekšnesums koncerta noslēgumā.

"Festivāla ilgajā norises laikā ir augusi mākslinieciskā izpildījuma kvalitāte, tāpēc visi interesenti laipni aicināti klausīties Vidzemes jauniešu simfoniskā orķestra sniegumu," aicina A. Tomiņš.

 

Informāciju sagatavoja:

Evita Aploka,

Alūksnes novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749

www.aluksne.lv