Arhīva kalendārs

« December 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

No 26.janvāra Valmieras teātris dosies nedēļu ilgās viesizrādēs pa Latgales pilsētām ar Alvja Lapiņa drāmu „Klaidoņa lūgšana” Vara Braslas režijā. 2012.gada 1.decembrī pirmizrādi piedzīvojusī izrāde saņēmusi 2012./2013.gada Latvijas teātru gada balvu nominācijā "Gada aktrise" - Elīna Vāne, pārējās lomās spēlē aktieri: Mārtiņš Meiers, Mārtiņš Liepa, Januss Johansons, Ivo Martinsons, Ilze Lieckalniņa, Arnolds Osis, Inese Ramute, Rihards Jakovels, Kārlis Freimanis.

 

Alvja Lapiņa izrādes darba pamatā ir trimdas latviešu rakstnieka Gunara Janovska romāns „Balsis aiz tumsas”. Bijušais latviešu leģiona karavīrs Arturs Skuja vada savas dienas kādā no Anglijas slimnīcām, dzīvojot dubultu dzīvi. Dienā viņš ir viens no daudzajiem kara traumētajiem veterāniem; naktī viņš dzīvo pa īstam, iztēlojoties, kāda būtu bijusi pasaule bez kara, iztēlē satiekas ar mirušajiem vai nesasniedzamajā dzimtenē mītošajiem draugiem.

„Izrāde runā par vēstures un varas nežēlīgi sabradātiem cilvēku likteņiem – par to, kā tiek iznīcināta ne tikai ārēja drošības sajūta, bet arī iekšējās pasaules līdzsvars. Trimda šeit izmantota tikai kā katalizators cilvēka vērtību hierarhijas atspoguļošanai – vienam gluži vienalga, vai, dzīvojot Anglijā, viņa bērni runā latviski un vispār zina, kur atradusies Latvija, otrs nespēj atteikties no joprojām dzīvajām atmiņām un latvietības, kas ir neatraujama identitātes daļa,” par izrādi savā recenzijā (http://www.kroders.lv/verte/137) raksta teātra kritiķe Ieva Rodiņa.

Izrādes notiks:

26.janvārī (plkst.19:00) Aizkrauklē

27.janvārī (plkst.19:00) Krustpilī

28.janvārī (plkst.19:00) Līvānos

29.janvārī (plkst.18:30) Daugavpilī

30.janvārī (plkst.17:00) Balvos

31.janvārī (plkst.16:00) Alūksnē

 

Informāciju sagatavoja:

Madara Rutkēviča

VDT Literārās daļas vadītāja

 

Informācijai:

Lija Ozoliņa

VDT Mārketinga daļa

Tālrunis 26548855

E-pasts: lija.ozolina PIE vdt PUNKTS lv

www.vdt.lv

Svētdien, 13. decembrī, plkst. 14.00 Kocēnu kultūras namā ar īpašu koncertprogrammu “Mēnessnakts” uzstāsies leģendārais mūziķis Igo.

“Mēnessnakts” ir Ziemassvētkiem sagatavota koncertprogramma, kurā iekļautas Igo un Aivara Hermaņa kopīgi radītās kompozīcijas, kā arī pasaules mūzikas klasika Aivara Hermaņa ģitāras aranžējumā. Domājot par Ziemassvētku laiku un gatavojot šo programmu, Igo ir ieskaņojis dziesmu “Mēnessnakts” ar Aivara Hermaņa mūziku un Aspazijas dzeju.

Biļešu cena – 3 eiro.

Biļetes varēs iegādāties pirms koncerta Kocēnu kultūras namā.

Bērniem līdz 7 gadu vecumam (ieskaitot) ieeja bez maksas. 

Visi laipni gaidīti!

 

Informāciju sagatavoja:

Eva Eglīte

Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome

Tālr.: 642 07683

E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv

Lieliska iespēja Zirgu pastā janvārī noskatīties divas no režisora Reiņa Suhanova Raiņa un Aspazijas 150.jubilejai veltītās unikālās triloģijas Valmieras teātra dzejas izrādēm - Raiņa “Vētras sēja” un Aspazijas “Sarkanās puķes”.

Nesen veiksmīgi pavadītajām Aspazijas “Sarkanās puķes” viesizrādēm Zirgu pastā janvārī pievienosies pirmizrādi piedzīvojušais, dzejas triloģijas noslēdzošais Valmieras teātra jauniestudējums - Rainis “Vētras sēja”.

Ja pati pirmā režisora Reiņa Suhanova dzejas triloģijas izrāde “Bērns vārdā Rainis”, kas tapa ciešā sadarbībā ar Valmieras teātra aktieriem Inesi Ramuti un Mārtiņu Meieru, caur Raiņa dzeju bērniem pētīja mazā cilvēka iekšējās pasaules norises, tad Aspazijas “Sarkanās puķes” kopā ar trim Valmieras teātra aktrisēm - Ingu Apini, Daci Everss un Māru Menniku iedziļinājās un aptvēra Aspazijas dzejas krājuma liriskā varoņa iekšējās dzīves sarežģīto karti un teritoriju - emocionālu ceļojumu no bezgalīga tukšuma līdz tādam iekšējam spēkam, kas spēj aizraut pasauli ar jaunām domām un idejām. Dzejas triloģijas noslēdzošā daļa, kurā piedalās trīs Valmieras teātra aktieri Māris Bezmers, Mārtiņš Meiers un Kārlis Neimanis - Raiņa “Vētras sēja” uzrunā tieši jaunu cilvēku, viņam atrodoties ceļā uz pieaugšanu.

“Izrāde ļaus skatītājiem dzirdēt Raiņa rakstīto dažādos līmeņos - gan skaļi un grandiozi, gan klusi un mierīgi, piedāvājot iespēju būt klāt, padarot skatīšanās pieredzi plašāku. Šī dzeja prasa impulsīvu montāžu - tuvplānus un tālplānus, straujas telpas, estētikas un ideju pārmaiņas,” par izrādi saka režisors Reinis Suhanovs.

Sēdvietas uz izrādi netiek norādītas, tās var izvēlēties. Publikai izrādē tiek piedāvāta drosmīga skatīšanās pieredze - tā būs iespēja pārvietoties kopā ar aktieriem. Tāpēc izrādes forma ir atvērta. Tā piedzims katru reizi no jauna - kopā ar skatītāju.

Jauniestudējumu “Vētras sēja” varēs noskatīties 16.janvārī (15:00 un 19:00), “Sarkanās puķes” 17.janvārī (15:00 un 19:00).

Viesizrādes LKA Teātra mājā “Zirgu pasts” Rīgā, Dzirnavu ielā 46. Plašāka informācija un biļetes www.vdt.lv

 

Informāciju sagatavoja:

Madara Rutkēviča

VDT Literārās daļas vadītāja

 


Valkas novadpētniecības muzeja Izstāžu zālē no 2015.g. 5. decembra līdz 2016.g. 9. janvārim būs apskatāma Lilitas Ikales un Lindas Ikales radošo darbu izstāde „Ārpus rāmjiem”.

Izstādes atklāšana 2015. gada 5. decembrī plkst. 15:00.

Lilita un Linda Ikales – radošo darbu izstādes "Ārpus rāmjiem" autores – ir māte un meita. Lilita eksponē kolāžas, floristikas darbus, šūtos tērpus un aksesuārus, bet Linda – fotogrāfijas un foto kolāžas. Abas piekrīt rakstniecei un žurnālistei Monikai Zīlei: "Ir tik daudz pamata priekam, ja vien to tīšām nesper pagultē".

Izstādēs Lilita eksponē savus radošos darbus kopš 1997. gada, bet Linda fotogrāfijas – kopš 2013. gada. Valkas novada mākslinieku izstādēs Lilita piedalās no 2010. gada, Linda no 2013. gada – tās arī deva impulsu šim radošajam iznācienam divatā. Katrai ir izveidojies individuāls stils gan darbos, gan savā apģērbā. Toties Lilitas un Lindas kopīgā draudzene noteikti ir daba un lauki. Autores saka: "Kāpēc "Ārpus rāmjiem"? Jo mēs darām to, kas mums sagādā prieku, neskatoties uz noteiktajiem standartiem. "Mēs katrs esam zīmulis Dieva rokās, un ja vien ļaujamies, ar mums raksta ļoti skaisti." /rakstniece I. Blūma/."

Izstāde apskatāma: līdz 2016. gada 9. janvārim

pirmdienās – piektdienās plkst. 10:00-17:00

sestdienās plkst. 10:00-16:00

Ieejas maksa: 0,75 €

pensionāriem, studentiem, skolēniem  0,30 €

 

Informāciju sagatavoja Ligita Drubiņa,

Valkas novadpētniecības muzeja

izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem vadītāja

T. 64722198

Madonas mākslas skolas atbalsta biedrība uzsākusi īstenot nodibinājuma “Cemex iespēju fonds “ finansiāli atbalstīto projektu “Animācijas izveide Madonas mākslas skolā.”  Izveidots konkursa nolikums, kurš izsūtīts skolām un pieejams sazinoties ar  projekta vadītāju Kristīni Šulci.

Konkursā aicināti piedalīties Madonas novada un apkaimes profesionālās ievirzes mākslas skolu un vispārizglītojošo skolu audzēkņi vecumā no 7 līdz 19 gadiem.

Ar konkursa “Zem Vidzemes debesīm” starpniecību aicinām Madonas apkaimes bērnus un jauniešus zīmēt, gleznot un ilustrēt skolas pirmā direktora J. Simsona dzejas rindas, iedvesmu darbu vizualizācijai smeļoties apkārtējā vidē – savā pilsētā, novadā, tādejādi izceļot savas dzimtās zemes skaistumu, unikalitāti un vērtības.  

Iesūtītie darbi tiks vērtēti trīs vecuma grupās, konkursa organizators nodrošinās darbu vērtēšanu un apbalvošanu. Konkursa noslēgumā tiks noorganizēta animācijas darbnīca un līdzdarbojoties konkursa laureātiem visās vecuma grupās izveidota animācijas filma.

Darbu iesūtīšana termiņš – 1. 02. 2016., adrese: Valdemāra bulv. 3, Madona, Madonas novads, LV – 4801.

Sīkāka informācija:

Kristīne Šulce – 28615694, m_maksla PIE inbox PUNKTS lv m_maksla PIE inbox PUNKTS lv

“Susuriņa piedzīvojumi Gaujas Nacionālajā parkā” ir Latvijā pirmais ceļvedis, kurā kopā ar ceļotājiem interesējošu informāciju ievietots piedzīvojuma stāsts ar skaistām ilustrācijām. Grāmata būs lielisks palīgs vecākiem, lai ceļojuma laikā nodarbinātu bērnus un viņi uzzinātu vairāk par vietu, uz kuru ģimene ir atbraukusi.
Grāmata stāsta par Gaujas Nacionālā parka iemītnieka – susuriņa aizraujošajiem piedzīvojumiem, kuros viņš pludinās pa Gauju, satiek dažādus citus dzīvniekus un iekuļas dažādos piedzīvojumos, apceļojot Siguldu, Cēsis, Valmieru un citas vietas. Grāmatā ievietoti dažādi uzdevumi, laika īsināšanai ceļā vai gaidot maltīti restorānā.
 
Grāmata izdota latviešu, krievu, angļu un igauņu valodā un bez maksas pieejama visos Gaujas Nacionālā parka tūrisma informācijas centros. To var arī lejupielādēt Enter Gauja mājas lapā.
Enter Gauja ir Gaujas Nacionālā parka tūrisma klastera izveidotais zīmols ar mērķi veicināt aizsargājamās teritorijas kā vienota tūrisma galamērķa atpazīstamību. Enter Gauja apvieno 9 Gaujas Nacionālajā parkā esošās pašvaldības un vairāk kā 50 uzņēmējus. Uzzini vairāk, apmeklējot mājas lapu.
 
Grāmata iznākusi projekta “Gaujas Nacionālā parka tūrisma klastera attīstība” ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un administrē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (2.07.2012. līgums Nr. KAP/2.3.2.3.0/12/01/001). 

Latvijas Republikas simtajā gadadienā - 2018. gada 18. novembrī „Arēnā Rīga” notiks dažādu deju formu un žanru Deju lieluzvedums. 2015. gada 8. decembrī noslēdzās Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) izsludinātā Latvijas simtgades Deju lieluzveduma koncepcijas konkursa izvērtēšana. Piecu iesniegto priekšlikumu konkurencē par uzvarētāju atzīta radošā grupa, kuras kodolu veido Juris Jonelis (mākslinieciskais vadītājs, režisors), Roberts Rubīns (mākslinieciskais vadītājs, režisors), Didzis Jaunzems (scenogrāfs) un Rasa Bugavičute (dramaturģe), kas sevi jau pierādījuši dažādos kultūras projektos.

Komandas sastāvā būs arī baleta un sporta deju horeogrāfs, baletmeistars Raimonds Martinovs, modernās dejas horeogrāfe Liene Grava, tautas deju horeogrāfe Dace Adviljone, muzikālās koncepcijas autors Andris Sējāns, video mākslinieks Māris Kalve, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, tērpu māksliniece Inga Bermaka, uzveduma TV koncepcijas autors, TV režisors Armands Zvirbulis, kā arī projekta producente Daiga Livčāne.

Projekta pieteikums gan saturā, gan garā ir laikmetīgs – tā idejiskā līnija saistīta ar Latviju, ar Latvijas vēsturei nozīmīgiem cilvēkiem, akcentētas arī ģimeniskās vērtības. Uzvedums būs kā viena no lielajām dāvanām sabiedrībai valsts simtgadē un kļūs par vienu no būtiskiem Latvijas simtgades notikumiem 2018. gada novembrī.

“Šoreiz žūrija nolēma dot iespēju jaunu, bet jau pamanītu mākslinieku komandai. Svaru kausi nosvērās par labu idejām, kas piedāvāja progresīvāku un dinamiskāku pieeju Latvijas Republikas simtgades Deju lieluzveduma īstenošanai,” stāsta žūrijas locekle, Latvijas Kultūras akadēmijas prof., Kultūras ministrijas (KM) Deju padomes priekšsēdētāja Gunta Bāliņa.

Latvijas Republikas simtgades svētku Deju lieluzveduma mērķis ir vienotā mākslinieciskā un dramaturģiskā uzvedumā atklāt deju formu un žanru daudzveidību izcilu dejotāju – solistu un grupu izpildījumā. Uzvedums būs dramaturģisks, tas tiks veidots, iekļaujot tajā profesionālo deju - baletu un laikmetīgo deju, amatiermākslas deju - skatuvisko tautas deju un mūsdienu deju, kā arī sporta deju. Uzvedumu veidos stilistiski viendabīgi deju priekšnesumi un priekšnesumi, kas vienlaikus apvienos vairākus deju stilus.

Konkursa pieteikumus vērtēja Latvijas Kultūras akadēmijas prof., KM Deju padomes priekšsēdētāja Gunta Bāliņa, režisors, Latvijas valsts simtgades svētku radošās grupas loceklis Uģis Brikmanis, Valsts izglītības satura centra deju speciāliste, LNKC Deju nozares konsultatīvās padomes priekšsēdētāja Zanda Mūrniece, LNKC mārketinga vadītāja, Latvijas valsts simtgades svētku radošās padomes locekle Inga Oliņa, horeogrāfe Indra Reinholde, LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, Rīgas pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas profesore, Dziesmu un deju svētku padomes locekle, KM Deju padomes locekle Rita Spalva un KM Latvijas valsts simtgades biroja starptautisko projektu vadītāja Leonarda Ķestere.

Latvijas Republikas simtgades svētku Deju lieluzveduma rīkotājs ir LNKC. 

Informāciju sagatavoja

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv  

 

2015. gada 12. decembrī plkst. 14:00 Amatas novada domes ēkā Drabešu pagasta „Ausmās” tika atklāta Melānijas Vanagas muzeja virtuālās ekspozīcija „ESI PATS!” angļu valodas versija.

Muzeja virtuālā ekspozīcija „ESI PATS!”, kas tika izveidota 2014. gadā, vēsta par piecu deportēto latviešu bērnu pieredzi. Ekspozīcijas varoņus – piecgadīgos Intu Broku, Andri Eglīti un Ivaru Kārkliņu, astoņgadīgo Alni Vanagu un vienpadsmitgadīgo Ilgu Hāgemani, kā arī viņu vecākus totalitārā padomju vara nepamatoti apsūdzēja „dzimtenes nodevībā”. Par spīti ciešanām un bezcerībai viņi izdzīvoja. Katra bērna stāsts ir varoņdarbs viņa ceļā uz pieauguša cilvēka dzīvi.

Ekspozīcija balstīta Amatas novadnieces un rakstnieces Melānijas Vanagas autobiogrāfiskajā darbā „Veļupes krastā”, kas latviešu literatūrā ir viens no spilgtākajiem vēstījumiem par Staļina režīma noziegumiem pret cilvēci. Melānijas Vanaga: „Vēsture ir tīrības, brīvības un drošības izjūta”.

Ekspozīcija pieejama bez maksas tās virtuālajā mājvietā www.esipats.lv, kur to gan Latvijā, gan citur pasaulē var apmeklēt ikviens, kam pieejams dators ar vidēji jaudīgu interneta pieslēgumu. Ekspozīcijas franču valodas versija no 12.dcembra būs pieejama: www.esipats.lv/en

„Ekspozīcija, kuras tapšanu rosinājusi Amatas novada pašvaldība, tika radīta ar mērķi vairot gan vietējās, gan starptautiskās sabiedrības izpratni par Latvijas vēstures notikumiem 20.gadsimta 40. un 50. gados, kā arī izgaismot vispārcilvēciskas vērtības: taisnīgumu, godīgumu, iejūtību, mīlestību, atbildību. Lai pievērstu uzmanību cilvēka vērtībai un aicinātu ekspozīcijas apmeklētājus aizdomāties par indivīda un totalitārās varas attiecībām, kā arī vērtēt un apzināties savas patreizējās iespējas demokrātiskā valstī, ekspozīcijai dots nosaukums „ESI PATS!””- skaidro ekspozīcijas autore Elīna Kalniņa.

Ekspozīcijas angļu valodas versijas nepieciešamības pamatojums sakņojas 2009.gada 2.aprīlī Eiropas Parlamenta pieņemtajā rezolūcijā „Par totalitārismu un sirdsapziņu”, kas apliecina, ka ekspozīcijas pieejamība vienā no lielākajām Eiropas Savienības valodām veicinās komunisma upuru iekļaušanu kopīgajā Eiropas atmiņā. 

Ekspozīcijas angļu valodas versijas izveidē tika iesaistīti 22 Latvijas bērni, pusaudži un jaunieši ar labām angļu valodas zināšanām, t.sk. 16 Rīgas Angļu ģimnāzijas skolēni. Viņi Jura Podnieka Studijā ierunāja represēto stāstus, lai ekspozīcijā apmeklētajam tie būtu pieejami audio formātā. Stāstiem tika veidots īpašs skaņu dizains, kura autors ir skaņu dizainers Mārtiņš Roķis.

Izmatojot plašu foto, video un citu vēsturisko materiālu klāstu no Melānijas Vanagas personīgā arhīva, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Latvijas Nacionālā Vēstures muzeja, Latvijas Valsts Latvijas Vēstures arhīva, Intas Krišjānes, Ilgs Alksnes, Andra Eglīša un Ivara Kārkliņa ģimenes albūmiem, Cēsu Vēstures un mākslas muzeja, Latvijas Dzelzceļa vēstures muzeja, P.Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja, Latvijas Fotogrāfijas muzeja krājumiem tapa ekspozīcijas satura vizualizācijas, kuru izveidē līdzdarbojās profesionāli mākslinieki: Ilmārs Blumbergs, Bruno Aščuks, Zintis Butāns, „TRITONE Studio” video un datormākslinieki, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas studenti Monta Apsāne, Kārlis Caune, Rolands Briedis un gleznotāja Arta Kalniņa. Ekspozīcijas programmatūras autors ir Jānis Caune. Ekspozīcijas angļu valodas versijas satura tulkojumu nodrošināja tulkotāji Miks Koljērs, Baiba Peciņa un Eva Eihmane. Tulkoto tekstu rediģēšanu veica Juris Beņķis un Iveta Rībena. Ekspozīcijas angļu valodas versijas izveidi koordinēja ekspozīcijas autore Elīna Kalniņa

Ekspozīcijas angļu valodas versijas izveidi finansiāli atbalstīja Nacionālā Apvienība „Visu Latviaji!”-„Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” un Latvijas Valsts Kultūrkapitāla fonds.

 

Informāciju sagatavoja:

ekspozīcijas autore Elīna Kalniņa

elina.cesis PIE gmail PUNKTS com / Mob.tel.: 25445433

Pielikumā vizuālais materiāls.

No septembra līdz decembrim Vidzemes kultūras programmas ietvaros Valmieras kultūras centrā norisinās Vidzemes plānošanas reģiona rīkots un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstīts projekts Vidzemes šatiersegu aušanas apmācības. Apmācībās tiek apskatītas šādas tēmas: Vidzemes segu vēsture, dažādas aušanas tehnikas, pinumu tehniskie zīmējumi, kompozīcijas pamati un krāsu mācība saistībā ar Vidzemes segām. Paralēli teorētiskām apmācībām notiek arī praktiskās meistarklases materiālu sagatavošanā un segu aušanā. Projekta laikā radītie darbi būs apskatāmi 2016. gada martā Valmieras muzejā.

Jau vairākus gadus Vidzemes kamerorķestris piedalās “Jauno talantu” koncertos Cēsīs, kur labākie Vidzemes mūzikas skolu audzēkņi spēlē skaņdarbus Vidzemes Kamerorķestra mūziķu pavadījumā. Šogad ar Vidzemes Attīstības fonda un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu, ir uzsākts projekts “Mūzikas svētki manās mājās”.

Šī projekta mērķis ir dot Vidzemes lauku rajonu iedzīvotājiem iespēju baudīt klasisko mūziku profesionālu mūziķu izpildījumā, sniedzot koncertus vietējās mūzikas skolās. Koncertos klausītāji var dzirdēt Vidzemes komponistu, kā, piemēram, A.Kalniņa, J.Vītola, E.Dārziņa, A.Riekstiņa un citu komponistu skaņdarbus. Sarīkojumā tiek sniegts arī neliels stāstījums par katru no komponistiem.

Īstenotais projekts ļauj talantīgākajiem un centīgākajiem mūzikas skolu audzēkņiem spēlēt kopā ar Vidzemes Kamerorķestri viņu pašu mājās, sniedzot koncertu savai ģimenei, draugiem, kaimiņiem un skolotājiem.

“Tas bija liels prieks, katru reizi redzēt, cik ļoti satraukušies pirms šī atbildīgā priekšnesuma, ir bērni un jaunieši, un cik patiesi priecīgi, ar lielām ovācijām viņu uzstāšanos uzņēma līdzcilvēki. Katrs no šiem koncertiem bija emocionāls lādiņš arī pašiem mūziķiem, jo šajā pacilātajā atmosfērā, kura valdīja pēc katra koncerta, vienaldzīgs nevarēja palikt neviens.”, teic Vidzemes kamerorķestra pārstāve Dace Vilemsone.  

Pateicības vārdi par jauno mūziķu iedrošinājumu un doto iespēju spēlēt kopā ar profesionāļiem tika izteikti arī Vidzemes Kamerorķestra diriģentam Andrim Veismanim un orķestra mūziķiem.  

Koncerti līdz šim ir notikuši trijos pagastos: Gaujienā, Nītaurē un Jaunpiebalgā. Nākamā gada sākumā koncerti paredzēti Staicelē un Limbažos.



Informāciju sagatavoja:
Dace Vilemsone
Vidzemes Kamerorķestra pārstāve

No nākamā gada Valkā jaunajiem mūziķiem – instrumentālistiem un vokālistiem būs iespēja pilnveidot savas kolektīvās muzicēšanas prasmes rokmūzikā, popmūzikā, latviešu estrādē un improvizētajā mūzikā – blūzā, džezā kā arī citos žanros.

Ansambļu darbnīcā Valkā būs iespēja apgūt gan skatuves performances un mēģinājumu kultūru, uzstāšanos publikas priekšā, mācīties atpazīt un izprast dažādus mūzikas žanrus, kā arī apgūt strādājoša mūziķa prasmes. Pieteikties dalībai darbnīcā iespējams rakstot uz e-pastu  ansamblu.darbnica PIE valka PUNKTS lv.

Darbnīcu vadīs jaunais mūziķis, Tallinas mūzikas un teātra akadēmijas džeza nodaļas students Ilmārs Priede.

Atlases process sāksies janvāra mēneša otrajā pusē, kurā darbnīcas vadītājs Ilmārs Priede personīgi tiksies ar interesentiem. Lai mēģināšanas un izaugsmes process ansamblī (vai ansambļos) būtu sekmīgs, ansambļus komplektēs pēc to dalībnieku prasmju līmeņa, tādēļ notiks atlase un konkurss.

Ansambļus kodolu veidos ritma sekcija (bungas, bass, ģitāra vai/un klavieres) un solisti (vokālists(te), pūšamais instruments utml.). Atkarībā no interesentu skaita un atlases procesa tiks izveidoti kolektīvi vai viens kolektīvs.

Par sevi Ilmārs stāsta: “Dzimis, esmu Valkā, kur nodzīvoju teju 20 gadus. Šogad pabeidzu Ventspils mūzikas vidusskolu džeza un estrādes nodaļā kā basists, iegūstot mūziķa un ansambļa vadītāja sertifikātu. Ar mūziku profesionāli nodarbojos aptuveni četrus gadus, esmu muzicējis dažādos sastāvos – īpaši uzsvēršu dalību Ventspils bigbenda sastāvā, kas man ir devis visvairāk – iepazīties ar pasaules mūziku, pilnveidot manu skaņu un zināšanas mūzikā, kā arī dalīt skatuvi ar vairākiem izcliliem mūziķiem no Latvijas, gan ārpus tās”.

“Dzīves līkloči mani ir noveduši atpakaļ manā dzimtajā pilsētā, kur esmu saņēmis iespēju uzsākt, ko, manuprāt, ļoti interesantu – izveidot ansambli (vai ansambļus), kur mans uzdevums būs iepazīstināt jaunos mūziķus ar pēc iespējas dažādāku mūziku – mācēt atpazīt, pareizi interpretēt un stilistiski iekļauties attiecīgajā žanrā. Mērķis ir izveidot sastāvu, kas tālredzīgi spētu darboties arī patstāvīgi, veidot mēģinājumus un priekšnesumus publikas priekšā”, saka I.Priede.

Papildus informācija: ansamblu.darbnica PIE valka PUNKTS lv .

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Brūvere,

Valkas novada domes

sabiedrisko attiecību speciāliste

No 28. līdz 31. janvārim Valmierā norisināsies XXV Starptautiskais Ziemas mūzikas festivāls, kurā ik gadu piedalās profesionāli mūziķi, mūzikas skolu audzēkņi, absolventi un citi mākslinieki no Latvijas un kaimiņvalstīm. Šogad festivālā piedalīsies Latvijas Radio koris, pianiste Jautrīte Putniņa, baroka ansamblis „Collegium Musicum Riga”, soliste Elīna Šimkus un Igaunijas, Lietuvas un Latvijas mūzikas skolu audzēkņi.

Starptautiskā Ziemas mūzikas festivāla atklāšanas koncerts notiks 28. janvārī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā. Tajā piedalīsies Latvijas Radio koris. Ieejas maksa: EUR 5-10. Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties „Biļešu paradīze” kasēs. Valmieras kultūras kartes īpašnieki biļetes var iegādāties ar 15% atlaidi.

Savukārt 29. janvārī plkst.18.00 ikviens aicināts uz pianistes Jautrītes Putniņas koncertu Valmieras 5. vidusskolā. Ieeja bez maksas. Plkst.20.00 Valmieras 5. vidusskolas zālē norisināsies Igaunijas, Lietuvas un Latvijas mūzikas skolu audzēkņu koncerts. Ieeja bez maksas.

30. janvārī plkst.11.00 festivāla ietvaros Valmieras 5.vidusskolā notiks Guntara Prāņa lekcija „Viduslaiku mūzikas aizraujošais stāsts Eiropas kultūras vēsturē". Ieeja bez maksas. Plkst. 15.00 turpat notiks Valmieras Mūzikas skolas audzēkņu koncerts, bet festivāla trešo dienu noslēgs Igaunijas, Lietuvas un Latvijas mūzikas skolu audzēkņu koncerts plkst.19.00 Valmieras 5.vidusskolā. Ieeja bez maksas.

Festivāla noslēgumā, 31. janvārī plkst.16.00 ikviens aicināts uz festivāla noslēguma koncertu Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā. Koncertā piedalīsies baroka ansamblis „Collegium Musicum Riga” un soliste Elīna Šimkus. Ieejas maksa: EUR 7. Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties „Biļešu paradīze” kasēs. Valmieras kultūras kartes īpašniekiem 15% atlaide no biļetes cenas.

Jāpiebilst, ka 29. un 30. janvārī Valmieras 5. vidusskolā būs apskatāma Valmieras Mākslas vidusskolas audzēkņu darbu izstāde.

Festivālu organizē Valmieras Mūzikas skola un Valmieras Kultūras centrs. Festivāla sadarbības partneri un atbalstītāji ir Valmieras pilsētas pašvaldība, VSIA „Latvijas Koncerti” un Valmieras 5.vidusskola. Informatīvais atbalstītājs: portāls „Valmieras Ziņas”.

Ikviens laipni aicināts apmeklēt XXV Starptautiskā Ziemas mūzikas festivāla koncertus!

 

Informācijas avots: visit.valmiera.lv

Lai atzīmētu Ziemas saulgriežus, 19. decembrī no pl. 11:00 – 15:00 pie „Valmiermuižas alus” darītavas notiks šī gada noslēdzošais lauku labumu tirdziņš „Ar Gardu Muti Valmiermuižā”, svētku radošās darbnīcas un pl. 19:00 Valmiermuižas klētī lustīgi danči un dziesmas kopā ar jauniešu folkloras kopu „Kokle”.

Ziemas saulgriežu svinībās varēs iegādāt smeķīgus gardumus svinībām un jaukas, noderīgas dāvaniņas saviem mīļajiem. Svētku noskaņu radīs arī radošās darbnīcas, kur izdarīgas saimnieces ierādīs svētku puzuru un salmu rotājumu veidošanu, piparkūku dekorēšanu un sveču gatavošanu. 

Mazākie tirdziņa viesi kā allaž varēs doties izjādēs zirga vai ponija mugurā. Savukārt Valmiermuižas virtuves meistari rūpēsies par īstenu svētku garšu - taukšķētiem zirņiem ar aizdaru un Valmiermuižas karstajiem dzērieniem.

/Ieeja bez maksas/

Tirgotāju pieteikšanās dalībai tirdziņā: info PIE gardumuti PUNKTS lv

 

Brango svinību noslēgumā Valmiermuižas klētī pl. 19:00 kopā ar jauniešu folkloras kopu "Kokle" varēs lēkt lustīgos dančos un baudīt svētku mielastu.

/Biļešu cena: 7,00 €, tās var iegādāt „Biļešu Paradīze” tirdzniecības vietās un Valmiermuižas tirgotavā līdzās alus darītavai, Dzirnavu ielā 2./

Plašāk http://www.gardumuti.lv

 

Informācijas avots: visit.valmiera.lv