Arhīva kalendārs

« October 2013 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

No 7.  līdz 25.novembrim  Valkas novada Centrālās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā  būs skatāma ceļojošā izstāde „Muminu ģimene no Somijas”.Izstādi „Muminu ģimene no Somijas”  veidojis Somijas institūts Igaunijā sadarbībā ar trollīšu autortiesību turētāju Moomin Characters, izdevniecību Schildts&Söderström un Muminu žurnāla izdevēju Egmont. Somijas institūta darbības mērķis Igaunijā ir iepazīstināt Baltijas valstis ar somu kultūru. Muminu ceļojošo izstādi Somijas institūts organizē kopš 1994.gada.

Mumini ir ļoti iecienīti Somijā, Igaunijā, Latvijā, Dānijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Polijā, Krievijā, Japānā, Izraēlā un Lielbritānijā. Tie  ir bijuši par pamatu neskaitāmām animācijas sērijām, filmām, dažādām rotaļlietām, suvenīriem un pat īpašam Trollīšu Muminu parkam (Muumimaailma). Vācu valodā ir virtuālais muminu pētniecības centrs.

Latvijā izstāde ceļo ar Somijas vēstniecības starpniecību. Ekspozīcijā ir Muminu sērijas romāni latviešu valodā, grāmatas un žurnāli angļu, somu un zviedru valodās, kā arī visdažādākie priekšmeti ar Muminu simboliku. 

Valkā izstādi 7. novembrī plkst.14.00 Bērnu literatūras nodaļā  atklās  Somijas vēstniece Latvijā Pirko Hamalainena (Pirkko Hämäläinen) .

Aicinām ikvienu iepazīties ar jaukajiem trollīšiem!

 

Papildus informācija: Līga Rozīte, Valkas novada Centrālās bibliotēkas galvenā bibliotekāre, 64722965

 

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciālista v.i. Gundega Veinberga, 64707489

Vidzemes kultūras un mākslas biedrība “Haritas” 2013.gada 29.oktobrī rīko semināru “Kultūras stratēģijas izstrāde”, savukārt 6.novembrī rīko semināru “Plānošanas dokumentu izstrāde, novērtēšana un datu vākšanas metodes. Kultūras kartēšanas un kultūras indikatoru loma”.Vēl ir dažas brīvas vietas uz 29.oktobra semināru, uz kurām iespējams pieteikties! Uz semināru 6.novembrī aicinām pieteikties līdz 2013.gada 1.novembrim.

Semināri notiks Valmieras kultūras centrā, no plkst.10.00 – 17.00.

Seminārā aicināti piedalīties kultūras institūciju un kultūras NVO pārstāvji, kā arī citi interesenti.

Pieteikties semināriem nosūtot e-pastu ar savu vārdu, uzvārdu, tālruņa numuru un pārstāvētās organizācijas nosaukumu uz biedriba.haritas PIE gmail PUNKTS com">biedriba.haritas PIE gmail PUNKTS com.

Semināri tiek organizēts projekta “Kultūra kā instruments demokrātijas un līdzdalības demokrātijas, kā arī kultūras tiesību īstenošanai” ietvaros. Organizācijas darbību atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija EEZ finanšu instrumenta ietvaros un Latvijas valsts.

Vairāk informācijas par EEZ Finanšu instrumentu un tā piedāvātajām programmām Sabiedrības integrācijas fonda mājas lapā http://www.sif.lv un http://www.eeagrants.lv, www.eeagrants.org

Darba kārtība 6.novembris

Darba kārtība 29.oktobris

Sestdien, 2.novembrī, plkst.11.00 uz pārrunām par dzimtas vēstures pētniecību un ciltskoka veidošanu aicina Valkas novada Centrālā bibliotēka. Pārrunas vadīs portāla ciltskoki.lv veidotājs Egils Turss, Igaunijas Ģenealoģijas biedrības Valgas nodaļas priekšsēdētājs Viivi Sirmais un Tartu nodaļas priekšsēdētājs Mall Pendin.

Pēdējos gados ir manāma liela rosība dzimtas koka izpētē. Arvien biežāk rodas jautājums – kur  ir katra no mums saknes, kas dod piederības sajūtu dzimtai, novadam, tautai? Diemžēl ne visiem ir pietiekamas zināšanas, ar ko sākt meklējumus, kādu institūciju materiālus izmantot, kā meklēt informāciju interneta izveidotajos  nozaru portālos.  Pārrunu laikā E. Turss dalīsies savā pieredzē dzimtas vēstures pētniecībā. Stāstīs par  pieejamajiem materiāliem Latvijas Valsts vēstures arhīvā un interneta portālā  www.lvva-raduraksti.lv un citos resursos. Ņemot vērā to, ka  Valkā  daudzu ģimeņu saknes ir meklējamas Igaunijā, par iespējām meklēt informāciju Igaunijas valsts interneta resursos stāstīs dzimtas koku pētnieki no Valgas un Tartu.

Aicināti visi interesenti. Ieeja brīva.

 

Papildus  informācija: Valkas novada Centrālās bibliotēkas direktore Ginta Dubrovska - 64724371

 

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciālista vietas izpildītāja Gundega Veinberga, 64707489, 26444002