Arhīva kalendārs

« June 2024 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Sestdien, 2024. gada 20. jūlijā, plkst. 19.00 Ērmaņu muižā notiks gadskārtējā “Danču Etnonakts”. Dančus spēlēs un vadīs Lielvārdes folkloras kopa “Josta”, kurai šogad aprit desmitā darbības gadskārta. “Dziedam, muzicējam, apgūstam rotaļas un gadskārtu tradīcijas. Kapela spēlē dančus un tautas mūziku”, teikts folkloras kopas mājas lapā.

Šī būs jau desmitā Ērmaņu muižas Etnonakts. Galvenais vakara notikums ir tautas danči, bet deju starplaikos – “brīvā skatuve” muižas terasē. Uz tās var kāpt ikviens ar savu folkloras mantojumu bez vecuma un etnosu ierobežojuma. Dziedam, spēlējam un, ieturot arī kopēju maltīti, dejojam līdz pēdējam dejotājam.

Šī gada Etnonakts jaunums būs rotaļas bērniem folkloras kopas “Josta” vadītājas Ilzes Vecmanes vadībā, kā arī iepazīšanās ar reti sastopamo latviešu tradicionālo basa instrumentu – basi, basīti jeb “dižo basi”.

Ērmaņu muiža atrodas Alūksnes novada Malienas pagastā un ir Latvijas Republikas valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, viens no izcilākajiem 19. gadsimta sākuma koka arhitektūras pieminekļiem Latvijā. Kopš 2010. gada muižu apsaimnieko biedrība “Ērmaņu muiža”, kuras mērķis ir atjaunot Ērmaņu muižas kungu māju tās vēsturiskajā izskatā un izveidot klasicisma kultūras centru. Biedrību vada komponists Uģis Prauliņš kopā ar sievu Ingu Prauliņu.

“Danču Etnonakti” finansiāli atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

 

IEEJA BRĪVA
Priecāsimies par ziedojumiem.
Biedrība „Ērmaņu muiža“
www.ermani.lv

_____

Papildu informācija:

Uģis Prauliņš, Ērmaņu muižas koncertprogrammu mākslinieciskais vadītājs
29286537, Ugis PIE Ermani PUNKTS LVlv

Inga Prauliņa, Ērmaņu muižas projektu vadītāja, 26450924, Ingii.Praulina PIE gMail PUNKTS com

_____

Danču Etnonakts 

Lielvārdes folkloras kopa Josta

.

Jau no 12. līdz 14. jūlijam notiks Starptautiskais mūzikas un mākslas festivāls “LABA DABA“,  kurā šogad Skatuves un starpžanru mākslas programmā dzeja, poētisms un eksperimenti mijiedarbosies ar ierastām un mazāk ierastām skatuves mākslas formām. Šogad programma tiek realizēta sadarbojoties ar Willa Teātri, teātra studiju “Kāpnes”, laikmetīgās dejas dejotāju apvienību “LDM5” un neatkarīgiem māksliniekiem. Skatuves mākslas programma tiek veidota domājot par visa vecuma festivāla apmeklētājiem.

Teātra studija “Kāpnes” festivālā izrādīs latviešu dzejnieka Viļa Plūdoņa poēmas “Atraitnes dēls” motīvos balstītu iestudējumu – kailportrets divpadsmit ainās ar tādu pašu nosaukumu. Willa Teātra izrāde “Putn ilgs” ir tapusi pēc somu dzejnieces Heli Lāksonenas dzejas krājuma “Kad gos smei”, ko latviešu valodā atdzejojis dzejnieks Guntars Godiņš. Lāksonenas dzeja pašpietiekami fiksē brīnumaino dabā un cilvēkos. Izrādes režisors ir Varis Pinķis. Lāksonenas dzejas pasauli skatītājiem atklās aktrise Inga Alsiņa-Lasmane. Dejas apvienība “LDM5”, kas apvieno 5. laikmetīgās dejas paaudzes dejotājus, festivāla skatītājiem piedāvās vēl iepriekš neizrādītu skatuves mākslas darbu - “Meitene ar sērkociņiem”, kas tapis pēc Hansa Kristiana Andersena pasakas motīviem. 

Izrādes būs skatāmas sestdien, 13. jūlijā, festivāla “LABA DABA” otrajā dienā uz Suņa skatuves jeb Šķūnī. 

Uz Suņa skatuves būs arī plaša muzikāla un ekperimentāla programma. Piektdien skatuvi atklās UFO ar devīzi “izstāsti kādu joku!”, kurā bus gan nedzirdēti joki, gan muzikāli priekšnesumi. Tālāk sekos Paksitānas izcelsmes duets “Ashraf Sharif Khan & Viktor Marek”, kuru bieži dēvē par dvīņiem mūzikā – tradicionālās cītaras skaņas un elektroniskās mūzikas ritmi saplūdīs jaudīgā, dejojamā kopumā. Pēc pusnakts skatuves programmu noslēgs eksperimentālās improvizācijas koncertnotikums “Tabula rasa”, kurā mūziķi radīs skaņdarbu “no baltas lapas”. “Tabula Rasa 18C” ir Willa Teātris vadītāja Kalvja Lasmaņa un skaņraža Kaspara Rolšteina inspirēta koncertsērija jeb platforma brīvdomātājiem, kas reizēm uztver spocīgus signālus viņpus mūzikas žanru paradigmu horizonta. 

Sestdien pēc skatuves mākslas performancēm, programmu turpinās dzejas un mūzikas duets Marija Luīze Meļķe un Edgars Rubenis, tam sekos  koncertnotikums “Tabula rasa 18C” ar vairāku mūziķu piedalīšanos. Savukārt, sestdienas vakara noslēgumā līdz pat rītam - dejojamās mūzikas DJ programma “Videoritmi”, kas kā jau ierasti  notiks Ģirta Šoļa uzraudzībā.

Iepriekš jau izziņota mūzikas programma uz piecām skatuvēm, šī gada galvenie festivāla viesi būs “GusGus” no Islandes. Ar festivāla plašo piedāvājumu var iepazīties - www.labadaba.lv  

Mūzikas un mākslas festivāla “LABA DABA” Skatuves un starpžanru mākslas programmu finansiāli atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions. 

“LABA DABA” jau trīspadsmito reizi norisināsies LU atpūtas kompleksā “Ratnieki” Līgatnes pagastā, šoreiz – no 12. līdz 14. jūlijam. Biļetes uz festivālu pieejamas labadaba.lv.

Informāciju sagatavoja: Madars Štramdiers

.

Svētdien, 7. jūlijā, plkst. 18.00 Savvaļā notiks ukraiņu dzejnieces Ļubas Jakimčukas, mūziķes Latvītes Cirses un tulkotājas Māras Poļakovas literāri skanisks priekšnesums "Donbasa aprikozes Savvaļā", kuru papildinās mūziķa un dzejnieka Aleksandra Barona uzstāšanās.

Kaut arī pēdējos gados iznākuši vairāki nozīmīgi tulkojumi, Latvijā vēl arvien ir fragmentārs priekšstats par ukraiņu literatūru, tostarp dzeju. Arī paši ukraiņu rakstnieki tikai retu reizi atrod ceļu uz Latviju, kas ir saprotams kara laikā. Tomēr interese par ukraiņu literatūru ir ārkārtīgi pieaugusi daudzviet pasaulē, un liela daļa lasītāju arī Latvijā ir atklājuši sev Ukrainas kultūru. Šobrīd ukraiņu literatūra mums ir visaktuālākā un laikmetīgākā – jo īpaši tas sakāms par jaunākās paaudzes aktīvajiem un talantīgajiem autoriem.

Ukraiņu dzejniece Ļuba Jakimčuka ieradīsies Latvijā, lai tiktos ar lasītājiem – dzejas un ukraiņu literatūras interesentiem. Notikumā piedalīsies koklētāja Latvīte Cirse un šobrīd aktīvākā tulkotāja no ukraiņu valodas Māra Poļakova. Ļuba Jakimčuka un Latvīte Cirse veidos kopīgu literāri skanisku priekšnesumu, sapludinot ukraiņu valodu ar latviešu kokles skaņām. Jakimčukas ievērojamākais dzejas krājums ir "Абрикоси Донбасу", (Donbasa aprikozes). Tas ir tulkots vairākās valodās, tostarp angļu, franču un igauņu. Žurnāls “Forbes” to ir iekļāvis 10 būtiskāko ukraiņu grāmatu par karu skaitā. Arī Jakimčukas likteni smagi ietekmējusi Krievijas agresija jau 2014. gadā, kad viņa bija spiesta doties projām no mājām okupētajā Luhanskas apgabalā. Šī pieredze ir klātesoša viņas radošajā darbībā.

Savukārt koncerta otrajā daļā uzstāsies mūziķis un dzejnieks Aleksandrs Barons. Savvaļā dzirdēsim viņa laikmetīgās folkmūzikas žanra dziesmas – gan no 2022. gada debijas “tīra patiesība”, gan otrā albuma “Gaidot sniegu”, ko iecerēts izdot šogad. “Ja katru vasaru tava bālā āda nolād sauli, tad šīs skumjās dziesmas atgādinās par tām patīkamajām dienām, kad priekšā aizlien kāds trekns un pelēks mākonis,” saka Aleksandrs Barons.

Savvaļa ir brīvdabas mākslas telpa, kuru veido mākslas izstādes meža takās, mūzikas un dzejas pasākumi dabai pietuvinātās situācijās, kā arī daudzveidīgas radošu cilvēku rezidences. Dzejas lasījums sāksies 18:00, bet, ja vēlaties, esiet aicināti ierasties jau pēcpusdienā. Savvaļas takas šogad papildinājuši Latvijas Mākslas akadēmijas “POST” nodaļas studentu darbi, bāzē arvien ir pieejama bibliotēka ar labas dzejas un mākslas grāmatām, varēsiet nopeldēties dīķī un baudīt nepiespiestu jūlija svētdienas gaisotni. Iesakām ņemt līdzi nepieciešamo pusdienu piknikam, tostarp noteikti dzeramo ūdeni, vilkt ērtus apavus un katram gadījumam bruņoties ar pretodu līdzekli. 

Pasākums tapis sadarbībā ar Valmiermuižas etnomūzikas festivālu un Valmiermuižas alus darītavas atbalstu. 

Pasākuma laikā tiks veikta foto un video dokumentācija.

Savvaļas 5. sezonas darbību un tajā iekļautos notikumus finansiāli atbalsta Eiropas Savienības programma “Radošā Eiropa”, Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF), VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions, LR Kultūras ministrija un Valmieras novada dome.

Savvaļas 5. sezonas darbībā un projektos paustie viedokļi un uzskati atspoguļo autora(-u) personīgos uzskatus un ne vienmēr sakrīt ar Eiropas Savienības vai Eiropas Izglītības un Kultūras izpildaģentūras (EACEA) viedokli. Ne Eiropas Savienība, ne EACEA nenes atbildību par paustajiem uzskatiem.

 

Informāciju sagatavoja: Aleksejs Beļeckis

.