Arhīva kalendārs

« January 2023 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Lai attīstītu sadarbību izglītības, zinātnes un reģionālās attīstības jomā Vidzemē, biedrība “Latvijas Lauku forums” (LLF) un Vidzemes Augstskola (ViA), cieši sadarbojoties ar Valmieras novada fondu (VNF), noslēdz ilgtermiņa sadarbības līgumu. Tādējādi tiks veicinātas plašākas savstarpējās sadarbības iespējas zinātniskajā pētniecībā, akadēmiskajā, administratīvajā darbā un studiju nodrošināšanā, gatavojoties Demokrātijas akadēmijas īstenošanai, kas ar pirmo mācību nodarbību tiks svinīgi atklāta jau 30. janvārī, Latvijas Valsts prezidenta rezidencē, Rīgas pilī, kopā ar Valsts prezidentu Egilu Levitu un Eiropas Parlamenta deputāti Sandru Kalnieti.

 

27. janvārī ViA rektore Agnese Dāvidsone un LLF izpillddirektore Anita Seļicka nolēdza sadarbības līgumu. Abas puses vienojas par savstarpēju sadarbību jautājumos, kas atbilst abu organizāciju stratēģiskajām prioritātēm un iniciatīvas “Demokrātijas akadēmija” mērķim, kā arī sakņojas vienotā izpratnē par pilsoniskās sabiedrības un tās ilgtspējas nozīmi demokrātiskā sabiedrībā kopumā.

Sadarbības līguma ietvaros ViA un LLF apņemas:

  • piedāvāt sabiedrībai zināšanas un prasmes jautājumos, kas skar pilsonisko sabiedrību;
  • stiprināt vietējo līderu un pilsoniskās sabiedrības organizāciju līderu kapacitāti;
  • aktualizēt tēmas zinātniskajai pētniecībai un sadarboties to īstenošanā;
  • sadarboties studiju kursu satura aktualizēšanā un studiju programmu attīstībā;
  • piedāvāt iespēju studējošajiem nostiprināt teorētiskās zināšanas, atbilstīgo kompetenci un praktiskās iemaņas kādā no Demokrātijas akadēmijas nevalstiskajām organizācijām;
  • formulēt tēmas studiju noslēguma darbu izstrādei,
  • iniciēt un kopīgi realizēt projektus;
  • organizēt kopīgas konferences, seminārus, tīklošanās u.c. aktivitātes pilsoniskās sabiedrības jautājumu risināšanā un lauku teritoriju attīstības veicināšanā.

Abas puses ļoti atzinīgi novērtē parakstīto līgumu, kas pavērs jaunas un nopietnas sadarbības iespējas. Jāuzsver, ka Vidzemes Augstskola ir pirmā augstskola Latvijā, ar kuru tiek slēgts sadarbības līgums “Demokrātijas akadēmijas” saistībā, tomēr sadarbības iespējas  un kopīgi saskares punkti vēl tiek meklēti un pārrunāti arī ar citām Latvijas augstskolām, piemēram, Latvijas Universitāte, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte, Daugavpils universitāte u.c.

Jau informēts, ka Demokrātijas akadēmijas programmas veidošanā un īstenošanā apvienojušies gan publiskā sektora pārstāvji, gan virkne Latvijas NVO. “Demokrātijas akadēmija” tiek īstenota, pateicoties biedrībai “Latvijas lauku forums” sadarbībā ar Latvijas Pilsonisko aliansi, Dienvidlatgales NVO atbalsta centru, Kurzemes NVO centru, Valmieras novada fondu un Zemgales NVO centru. Akadēmiju finansē EEZ un Norvēģijas grantu programma “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.

Kontaktinformācija:
Gundega Siliņa,
Valmieras novada fonds
+371 27820430
info PIE laukuforums PUNKTS lv

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku veiksmīgas norises nodrošināšanai Latvijas Nacionālais kultūras centrs līdz 2023. gada 17. februārim aicina pieteikties brīvprātīgos. Svētku laikā plānots nodarbināt apmēram tūkstoti brīvprātīgo. Dziesmu un deju svētkos brīvprātīgie sāks darboties jau pirmssvētku periodā, bet visaktīvāk tiks iesaistīti organizatoriskajos procesos Svētku laikā - no 30. jūnija līdz 9. jūlijam.

“Brīvprātīgo darbs ir neatņemama Svētku norises sastāvdaļa – neviens nozīmīgs un vērienīgs pasākums mūsdienās vairs nav iedomājams bez brīvprātīgo darba. Kā liecina pieredze, brīvprātīgo darbam piesakās motivēti un Dziesmusvētku tradīciju cienoši cilvēki, kuriem ir būtiski ar savu darbu veidot Svētkus un palīdzēt daudzos darbos – sākot ar palīdzību radošajām darba grupām vai darbošanos informācijas centros, beidzot ar vietu ierādīšanu un ūdens izdalīšanu dalībniekiem. Brīvprātīgo darbs ir ļoti nozīmīgs un nepieciešams, lai veiksmīgi izdotos tādi Svētki, kurus pamatoti dēvējam par lielāko kopdarbu valstī,” akcentē Svētku izpilddirektore Daina Markova.

Pieteikties Svētku brīvprātīgā darbam var, aizpildot elektronisku anketu Svētku mājaslapas www.dziesmusvetki.lv sadaļā IESAISTIES. Pieteikties tiek aicinātas personas vecumā no 16 gadiem (personām no 16 līdz 18 gadiem būs nepieciešama vecāku atļauja), ar labām latviešu valodas zināšanām, (atsevišķiem papildus darbiem – arī ar angļu un citu svešvalodu zināšanām). Potenciālajam brīvprātīgajam jābūt gatavam veltīt 20 līdz 40 stundas brīvprātīgā darba veikšanai, kas pakārtotas Svētku rīkotāju sastādītajam grafikam.

Katram brīvprātīgajam Svētkos tiks nodrošināta ēdināšana, ja dienā tiks veikts darbs ilgāk nekā četras stundas. Būs nodrošināta iespēja bez maksas izmantot Rīgas sabiedrisko transportu, tiks nodrošināta veselības un dzīvības apdrošināšana, tiks izsniegta Svētku identifikācijas (ID) karte un darba atribūtika. Uzrādot  brīvprātīgā ID karti, Svētku laikā varēs bez maksas apmeklēt  tautas lietišķās mākslas izstādi “Mēs”, atklāšanas pasākumu Svētku dalībniekiem, pūtēju orķestru koncertu “Laiks iet pāri” un zaļumballi, koru lielkoncerta “Tīrums. Dziesmas ceļš” ģenerālmēģinājumu un koncertu, noslēguma koncerta “Kopā Augšup” ģenerālmēģinājumu un koncertu, kā arī sadziedāšanās nakti.

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esošā valsts iestāde, atbalsta lieldraugi Latvijas Mobilais Telefons (LMT), Elektrum, kā arī atbalstītāji Swedbank, Rimi, Food Union un Kārums, Orkla, Circle K Latvia, Latvijas Finieris, Dzintars, Bolt, DHL, Coffee Address, padomdevējs - Pasaules dabas fonds.

 

Papildu informācija:

Linda Ertmane
Latvijas Nacionālā kultūras centra
Sabiedrisko attiecību vadītāja
linda.ertmane PIE lnkc.gov PUNKTS lv
www.lnkc.gov.lv

 

 

Alūksnes novada pašvaldība saņēmusi Būvniecības valsts kontroles biroja aktu par Alūksnes Sporta centra pieņemšanu ekspluatācijā. Projektu “Izglītības un sporta centra izveide Alūksnes pilsētā” Alūksnes novada pašvaldība īsteno kā augstas gatavības projektu ar atbalstu no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas.

Investīciju projekta ietvaros izbūvēta Alūksnes Sporta centra ēka un tās funkcionēšanai nepieciešamā infrastruktūra, nojaukts vecais sporta angārs, tā vietā izveidojot stāvlaukumu, pārbūvēts Darba ielas posms. Daudzfunkcionālā sporta zāle sevī ietver sporta spēļu laukumu basketbolam, volejbolam, florbolam un telpu futbolam, vieglatlētikas zonu, skrejceļus, sprinta, tāllēkšanas, augstlēkšanas un lodes grūšanas sektorus, kā arī džudo, trenažieru un vingrošanas zāles.

 Jaunā sporta infrastruktūras būve ir nozīmīgs ieguvums mācību procesa nodrošināšanai, iedzīvotāju un sporta biedrību aktivitātēm un sporta sacensību organizēšanai Alūksnes novadā. Ēkas saimnieki būs Alūksnes Sporta skola, bet telpas sporta aktivitātēm varēs izmantot ikviens novada iedzīvotājs. Tā kā ēka ir pieņemta ekspluatācijā, izglītības iestāde varēs pakāpeniski kārtot nepieciešamās formalitātes un sākt pārcelšanos uz jaunajām telpām. Visiem interesentiem būs iespējams apmeklēt jauno sporta centru atvērto durvju dienā, par kuras norises datumu pašvaldība informēs atsevišķi.

- Alūksnes novada pašvaldībai ir svarīgi, lai novada iedzīvotājiem būtu pieejama kvalitatīva un mūsdienīga infrastruktūra. Jau pirms desmit gadiem pašvaldības attīstības plānos kā vienu no galvenajām prioritātēm iekļāvām novada sporta zāles izveidi. Šī mērķa sasniegšanai esam ieguldījuši daudz darba un enerģijas. Pateicoties valdības izveidotajai augstas gatavības projektu atbalsta programmai, varējām sākt būvniecību, - uzsver Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers.

Darbus objektā veica SIA “MONUM”, projekta autors – SIA “BM-projekts”, būvuzraudzību nodrošināja SIA “Būvuzraugi LV”. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāja Inese Zīmele-Jauniņa.

Informāciju sagatavoja:

Evita Aploka
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas
sabiedrisko attiecību speciāliste

 

.

20. janvārī parakstītais līgums ar valsts SIA “Autotransporta direkcija”, kas paredz SIA “VTU Valmiera” arī turpmākos desmit gadus nodrošināt pakalpojumu maršrutu tīkla daļā “Valmiera, Valka, Smiltene”, nosaka arī jaunu autobusu iegādi. 26. janvārī valsts SIA “Autotransporta direkcija” komisija pārbaudīja astoņu jauno Mercedes Benz autobusu atbilstību konkursa un līguma prasībām.

“Var teikt, ka līgums ir jauns sākums uzņēmuma attīstībā, būtisks turpinājums, lai nodrošinātu kvalitatīvu darbību ilgtermiņā līdzšinējā apmērā. Pēdējos trīs gadus, kamēr gaidījām iepirkuma rezultātus par to, kurš pārvadātājs nodrošinās pakalpojumu, nevarējām plānot darbību ilgtermiņā, tostarp arī jaunu autobusu iegādi. Tagad, zinot, ka turpināsim sniegt pakalpojumu, pārvadājot pasažierus Valmieras, Smiltenes un Valkas novadā, varam ar pilnu jaudu pievērsties mūsu galvenajam uzdevumam – kvalitatīva pakalpojuma nodrošināšana pasažieriem un kvalitatīva darba vide darbiniekiem,” stāsta SIA “VTU Valmiera” valdes priekšsēdētājs Aigars Vītols.

“Jaunie autobusi dosies reģionālajos maršrutos. Pirms tam vēl notiks mācības autobusa vadītājiem, apgūstot visas tehniskās nianses. Autoparka atjaunošanai ir dažādi nosacījumi, lai nodrošinātu pasažieriem ērtu pārvietošanos un darbiniekiem atbilstošu vidi. Gaidot rezultātu par to, kāda būs mūsu turpmākā darbība, iespēju robežās turpinājām plānot un veikt investīcijas autoparka atjaunošanā, lai nodrošinātu mūsdienu prasībām atbilstošu piedāvājumu. Tādējādi tas bija labs pamats, uzzinot, ko paredz jaunais līgums. Tagad notiek apjomīgs darbs, lai nodrošinātu noteikto, taču tas ir arī liels prieks, ka varam droši plānot savu darbību un autoparka atjaunošanu,” stāsta SIA “VTU Valmiera” Transporta daļas vadītājs Guntis Kamzols.

“Salona marķējums, velosipēdu turētāji, invalīdu lifts, starp sēdekļiem, domājot par pasažieru ērtībām, ir palielināts attālums, tagad tas ir 70cm, un citas prasības atbilstoši Eiropas Savienības regulām. Autobusi ir izvēlēti un aprīkoti tā, lai tie būtu ērti starppilsētu un arī vietējiem pārvadājumiem. Arī autobusa vadītāja darba vide ir veidota iespējami ērta,” skaidro SIA “M.E.Lat-Lux” pārdošanas vadītājs Jānis Ģirnis. “Autobusi ir aprīkoti ar modernajiem tablo risinājumiem, pieturvietu apziņošanu, iekšējiem tablo, kur pasažieris redz un dzird, kas būs nākamā pietura. Visos autobusos ir arī video novērošana, lai pārvadātājs spētu attālināti redzēt gan to, kas notiek autobusā, gan arī ceļu,” stāsta SIA “DeltaPhi” tehniskais direktors Kaspars Vicinskis.

Stājoties spēkā jaunajam līgumam, maršrutu tīkla daļā “Valmiera, Valka, Smiltene” pasažieri iegūs augstas kvalitātes pakalpojumus, kas tiks nodrošināti ar autobusiem, kuru vidējais vecums desmit gadu periodā nepārsniegs četrus gadus; informācija par gaidāmajām pieturām autobusos tiks paziņota gan audio, gan vizuāli; visi transportlīdzekļi būs aprīkoti ar elektronisku maršruta zīmi, drošības jostām, bezvadu internetu (wi-fi), kā arī tajos būs pieejami bezskaidras naudas norēķini; vismaz  30% no visiem autobusiem būs aprīkoti ar velosipēdu turētājiem; vidēji vismaz 45% autobusu būs pielāgoti personu ar ierobežotām pārvietošanās spējām pārvadāšanai un atvieglotai iekļūšanai autobusā, vismaz 10% no visiem pakalpojumu nodrošināšanā katru gadu izmantojamajiem autobusiem būs bezizmešu.

Konkursā par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu maršrutu tīkla daļā “Valmiera, Valka, Smiltene” par uzvarētāju Iepirkumu komisija atzina SIA “VTU Valmiera”, kas kopējā vērtējumā ieguva augstāku punktu skaitu nekā citi pretendenti.

 

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
SIA „VTU Valmiera”
Sabiedrisko attiecību speciāliste

 

 

.