Arhīva kalendārs

« January 2023 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Sociālo pakalpojumu centra “Pērle” dalībnieki darbojas kopā – svin svētkus, apgūst vai atsvaidzina zināšanas par ikdienā nepieciešamām iemaņām. “Cilvēki šeit var izmainīties,” pārliecinoši saka cēsiniece Zane Bīriņa, kura apmeklē centru gandrīz gadu, atzīstot, ka arī viņa jūt ieguvumus.

“Pērle” piedāvā daudzveidīgus pakalpojumus cilvēkiem ar invaliditāti. Tajā darbojas dienas aprūpes centrs pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, tāpat dažādas prasmes cilvēki apgūst specializētajās darbnīcās.

Svētku laikā režisors un scenārists Kārlis Anitens viesojās centrā, lai uzzinātu vairāk. Pavisam nedaudz paguva ielūkoties Signes Vanadziņas vadītajās drāmas terapijas nodarbībās, atklājot, kā caur to drošā vidē ikviens var izspēlēt neierastas vai satraucošas ikdienas situācijas un savu rīcību, lai labāk tām sagatavotos.

Ziema gurkst, brakšķ, sprakšķ, švīkst, burbuļo, kraukšķ, spindz, pūš, šalc. Ziema skan un neskan, klusē un neklusē. Reizēm nevar saprast, kā klusums pārtop skaņā un otrādi. Ziemas skaņa ir īpaša – robežas pazūd un paliek netveramais. Aicinām Jauno gadu sākt, piedzīvojot īpašo Ziemas mūzikas festivāla skanējumu no 9. līdz 15. janvārim dažādos koncertos Valmierā!

“Ziemas mūzikas festivāla moto ir nemainīgs – ar saknēm zemē un mūziku dvēselē. Vēlamies, lai šis ir brīnišķīgs piedzīvojums mums visiem kopā – gan mūzikas skolu bērniem, gan viņu ģimenēm, gan ikvienam, kam mūzika tuvu sirdij. Festivāls ir kopā būšanas prieks, muzicēšana, arī sevis pārvarēšana un augšana. Notikumi, kurus pieredzam kopīgi, veido mūs katru pašu, tad arī aug tauta ar saknēm zemē un mūziku dvēselē. Tiekamies Ziemas mūzikas festivālā!” aicina Valmieras Mūzikas skolas direktore Inese Sudraba.                  

Festivāls sāksies ar klaviermūzikas un vokālistu koncertu 9. janvārī plkst. 18.00 Valmieras Kultūras centrā. Uzstāsies Valmieras novada mūzikas skolu audzēkņi un absolventi, kā arī viesi no citu novadu mūzikas skolām. Vakaru bagātinās Rīgas Doma kora skola, Valmierā uzstājoties Valdas Dzenes kora klases audzēkņiem.

10. janvārī plkst. 19.00 Valmieras Kultūras centrā sagaidīsim simfonisko orķestri “Sunderman Conservatory Symphony Orchestra & Wind Symphony” no ASV. Valmiera būs viena no orķestra Eiropas tūres pieturvietām. Koncerts ir bez maksas, taču lūdzam izņemt ielūgumus Valmieras Kultūras centra kasē vai Valmieras Mūzikas skolā.

11. janvārī plkst. 18.00 Valmieras 5. vidusskolā aicinām tikties kora mūzikas mīļotājus, kā arī tos, kuriem tuvas akordeonu skaņas. Koncertā dzirdēsim vairāku Valmieras novada mūzikas skolu koru un akordeonistu sveicienu, kā arī viesus.

Savukārt 12. janvārī plkst. 18.00 Valmieras 5. vidusskolā – stīgu instrumentu rondo – vijoļu, kokļu, ģitāru skanējums orķestru un ansambļu izpildījumā.

13. janvārī plkst. 18.00 Valmieras Kultūras centrā uzstāsies pūtēju orķestri, skanēs sitaminstrumentu spēle un būs solistu sasaukšanās. Valmierā tiksies mūziķi un topošie mūziķi no tuvākām un tālākām Latvijas vietām.

14. janvārī plkst. 16.00 koncertzālē “Valmiera” piedzīvosim muzicējošo ģimeņu spietu “Medus dvēselei”. “Šis tiešām būs koncerts dvēselei. Uzstāsies ģimenes, kur kopā muzicē vairākas paaudzes, ģimenes, kas to dara ikdienā, un ģimenes, kas tieši šim notikumam par godu būs pulcējušas radus un ģimenes draugus. Spietosim kopā – dziedāsim, muzicēsim, dejosim – tautas mūzikā, mūzikas dižgaru sacerējumos, popā, džezā, solo, duetā, ansamblī. Repertuāra izvēlē ierobežojumu nav. Pateicoties par drosmi, jo tā ir uzdrīkstēšanās uzstāties klausītājiem, un sirds siltumu, ģimenēm koncerta izskaņā uzstāsies muzikālā Sējānu ģimene,” stāsta I.Sudraba. Tā kā vietu skaits ir ierobežots, interesentus, kuri neuzstāsies koncertā, bet vēlas būt klausītāju rindās, aicinām pieteikties, zvanot pa tālruni 22012688, 26454469, 26496827 vai rakstot uz liene.zvirbule PIE valmiera.edu PUNKTS lv, santa.tanenberga PIE valmiera.edu PUNKTS lv.             

Ziemas mūzikas festivāls izskanēs ar koncertu Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā 15. janvārī plkst. 14.00, uzstājoties ērģelniecei Līgai Ivānei, vijolniecei Maijai Ozolai un flautistei Elitai Ezermalei. Ērģeļu, vijoles un flautas skaņu mistrojums būs īpašs piedzīvojums un aicinājums festivālā tikties atkal nākamreiz.

Visu norišu apmeklējums ir bez maksas.

Informāciju sagatavoja: Zane Bulmeistare, Valmieras novada pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece, tālr. 26443410

Alūksnes novada pašvaldība aicina atsaukties potenciālos sociālo pakalpojumu sniedzējus - privātā sektora komersantus vai biedrības, kas vēlētos un būtu gatavi sniegt daudzfunkcionālā sociālo pakalpojumu centra pakalpojumus Alūksnes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Pakalpojumi, kuru sniegšanai Alūksnes novada pašvaldība aicina atsaukties potenciālos pakalpojumu sniedzējus:

1)    dienas centra pakalpojums bērniem ar funkcionāliem traucējumiem;

2)    dienas centra pakalpojums pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem;

3)    specializēto darbnīcu pakalpojums pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem. 

Potenciālajam interesentam ir jābūt reģistrētam sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā, tam ir jābūt atbilstošas kvalifikācijas speciālistiem un jāspēj nodrošināt sociālos pakalpojumus atbilstoši Ministru kabineta 2017. gada 13. jūnija noteikumu Nr. 338 “Prasības sociālo pakalpojumu sniedzējiem”  prasībām. 

Alūksnes novada pašvaldība aicina potenciālos sociālo pakalpojumu sniedzējus pieteikties, rakstot uz e-pastu: slp PIE aluksne PUNKTS lv līdz 2023. gada 13. janvārim.

Sagatavoja: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

2022. gada nogalē Valmierā noslēdzās pirmais no diviem projektiem industriālās teritorijas izveidē bijušā gaļas kombināta teritorijā – Eiropas reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekts “Industriālo teritoriju attīstība Valmierā – 1. kārta”.

Sākotnēji projektā bija paredzēta īpašumu Rūpniecības ielā 1 un Dzelzceļa ielā 9 sakārtošana, Dzelzceļa ielas pārbūve, Eksporta ielas un laukumu izbūve. Būvniecības iepirkuma rezultātā ietaupītie līdzekļi tika izmantoti, projektā iekļaujot arī Zāļu ielas pārbūvi, posmā no Rūpniecības ielas līdz Lodes ielai 1A, tādējādi papildus uzlabojot piekļuvi revitalizētajai rūpnieciskajai teritorijai.

2021. gadā pabeigti projektā paredzētie ēku demontāžas darbi bijušā Valmieras gaļas kombināta teritorijā, Rūpniecības ielā 1 – nojauktas teritorijā esošās ēkas, kas bija sliktā tehniskā stāvoklī, kā arī veikta betona elementu – kanalizācijas priekšattīrīšanas ietaišu demontāža, demontēts betona žogs un drāšu pinuma žogs, tamponēti artēziskie urbumi, demontētas teritorijā esošās nelietojamo komunikāciju akas, sadrupināti un aizvesti būvgruži, nolīdzināta teritorija esošo augstuma atzīmju robežās. No jauna izbūvēta lietus kanalizācija, kā arī izbūvēta Eksporta iela un Dzelzceļa iela līdz asfaltbetona apakškārtai, daļēji pabeigta publiskā asfaltētā stāvlaukuma izbūve Eksporta ielā 8.

2021. gadā arī noslēdzās sanācija ar mazuta produktiem piesārņotajā teritorijā Dzelzceļa ielā 9, veicot piesārņotās grunts noņemšanu un utilizāciju saskaņā ar sanācijas darbu programmu, demontētas visas teritorijā esošās būves, tostarp rezervuāri, kā arī cauruļvadi un citas tehniskās būves.

2022. gadā tika pabeigta Eksporta ielas, Dzelzceļa ielas un stāvlaukuma Eksporta ielā 8 izbūve, kā arī Zāļu ielas pārbūve.

Atbilstoši iepirkumu “Eksporta ielas un stāvlaukumu Eksporta ielā 8 izbūve un lietus ūdens kolektora pārbūve Valmierā” un “Dzelzceļa ielas pārbūve Valmierā” rezultātiem būvdarbus Eksporta ielā, tai piegulošajās teritorijās un Eksporta ielas industriālajos laukumos, kā arī Dzelzceļa ielas pārbūvi veica SIA “8 CBR” ar darbu izpildē piesaistīto galveno apakšuzņēmēju SIA “WOLTEC”. Atbilstoši iepirkuma “Ēku un būvju demontāža un teritorijas sakārtošana Rūpniecības ielā 1, Valmierā (1.kārta)” rezultātiem darbus īpašumā Rūpniecības ielā 1 veica SIA “ATR”, kā arī atbilstoši iepirkuma “Ēku un būvju demontāža un teritorijas attīrīšana Dzelzceļa ielā 9, Valmierā” rezultātiem ēku demontāžu un sanāciju bijušajā mazuta saimniecībā Dzelzceļa ielā 9 veica SIA “BAO”. Atbilstoši iepirkumam, Zāļu ielas pārbūvi veica SIA “Limbažu ceļi”.

Projekts “Industriālo teritoriju attīstība Valmierā – 1. kārta” tika īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansiālu atbalstu. Projekta kopējās izmaksas 3 993 298,84 EUR. ERAF finansējums ir 3 029 620,50 EUR. Projekta rezultātā līdz 2023. gadam paredzēts piesaistīt komersantu nefinanšu investīcijas vismaz 2450 000 EUR vērtībā, kā arī izveidot vismaz 55 jaunas darbavietas.

Informāciju sagatavoja:
Dzintars Močs
Valmieras novada pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciālists
E-pasts: dzintars.mocs PIE valmierasnovads PUNKTS lv

 

Alūksnes novada pašvaldība aicina ikvienu interesentu uz bezmaksas semināru par energoefektivitātes paaugstināšanu, kas notiks 18. janvārī pulksten 14.00 Annas kultūras namā.

Annas kultūras nama ēkā Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektā “Energoefektivitātes paaugstināšana Alūksnes novada pašvaldības ēkā” 2022. gadā veikti būvdarbi, lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, tādejādi samazinot izdevumus par energoapgādi. 

Informatīvajā pasākumā ikviens interesents varēs uzzināt par energopārvaldību un saimnieciski atbildīgu rīcību mūsdienās, ņemot vērā energoresursu cenu pieaugumu. Projekta autors, SIA “Efekta” sertificēts energoauditors Edgars Strauts pastāstīs par veikto Annas kultūras nama ēkas siltināšanu, tās lietderību un rādītāju sasniegšanu. Pašvaldības pārstāvji demonstrēs attālināto monitoringa rīku, kas tiek izmantots pašvaldības iestāžu ēkās energorādītāju nolasīšanai, un informēs par datu uzkrāšanu šajā sistēmā, kā arī pastāstīs par sertificēto pašvaldības energopārvaldības sistēmu.

>> PROGRAMMA <<

Sagatavoja: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas
sabiedrisko attiecību speciāliste
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Trešdien, 11. janvārī, no Valmieras novada uz Ukrainu devās vēl viena uzņēmumu, iestāžu un iedzīvotāju sarūpētā palīdzības krava. Tās nosūtīšanu organizē Valmieras novada pašvaldība, biedrība “Uzņēmēji mieram” un Ukrainas Mazo pilsētu asociācija.

Jānis Baiks, Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs: “Valmieras novada pašvaldība, uzņēmumi un iedzīvotāji no pirmās kara dienas ir atbalstījuši Ukrainas tautu cīņā ar okupantiem. Šis kārtējais palīdzības sūtījums ir apliecinājums tam, ka mūsu apņēmība ir nelokāma. Mēs turpināsim atbalstīt Ukrainu līdz pilnīgai uzvarai.”

Turpinot uzsākto akciju Ukrainas iedzīvotāju nodrošināšanai ar elektrības ģeneratoriem un apkures iekārtām, AS “Valmieras stikla šķiedra” ziedoja 50 kW elektrības dīzeļģeneratoru. Uzņēmuma valdes loceklis Ģirts Vēveris, nododot dāvinājumu Ukrainas Mazo pilsētu asociācijas izpilddirektorei Oksanai Kiriļukai, teica: “Mēs ļoti labi izprotam, ko pārdzīvo Ukrainas tauta, un jūtam līdzi. Un, lai palīdzētu Ukrainas iedzīvotājiem izturēt kara laika grūtības, mazākais, ko varam sniegt – iespēju iegūt kaut mazu daļu siltuma, gaismas vai resursu vitāli svarīgu iekārtu darbībai. Mūsu dāvātai ģenerators ir gandrīz jauns, nostrādājis vien dažas stundas. Tam ir veikta pilna apkope un iepildīta degviela, lai uzreiz varētu pieslēgt un izmantot, kur tas ir nepieciešams. Vēlamies, lai ģenerators labi kalpo un palīdz ukraiņiem izturēt grūto ziemu!”

Oksana Kiriļuka: “Ikkatra palīdzība ir ļoti būtiska un nepieciešama. Esam ārkārtīgi pateicīgi Valmieras novada cilvēkiem par nesavtīgo palīdzību un atbalstu visu šo laiku, kopš Krievijas karaspēka iebrukuma. Šis atbalsts mūsu tautai palīdz saglabāt kaujas garu un ticību uzvarai. Mēs esam iemācījušies izdzīvot esošajos apstākļos. Par spīti grūtībām neviens nedomā par piekāpšanos un padošanos okupantiem.”

Elektrības ģenerators tiks nogādāts uz Červonogradas pilsētu. Jau kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Matīšu brīvprātīgo ugunsdzēsēju komandai ir izveidojusies cieša sadarbība ar kolēģiem – Červonogradas rajona ugunsdzēsības daļu. 2022. gadā uz šo Rietumukrainas pilsētu nosūtītas vairākas palīdzības kravas. Šis ir trešais elektrības ģenerators, kas nosūtīts palīdzībai Ukrainai no Valmieras novada. Pērn novembra beigās Valmieras novada pašvaldības iegādātais 130 kW jaudas elekroģenerators nogādāts uz Ukrainkas pilsētu, savukārt biedrības “Valmieras uzņēmēju klubs” ziedotais 40 kW jaudas ģenerators aizceļoja uz Valmieras sadraudzības pilsētu Čerkasiem.

Pārējā krava – siltās drēbes, pārtika, saldumi, galda spēles, higiēnas preces, barība suņiem, uzlādes ierīces akumulatori un lukturi – nosūtīta uz Kijevas apgabala Tripiļas pilsētas internātskolu. Pateicamies visiem ziedotājiem, tostarp Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzijai un Valmieras Pārgaujas sākumskolai, SIA „VALPRO”, Biedrības “Kristīgais žēlsirdības centrs” Valmieras Labdarības virtuvei, Valmieras novada pašvaldības darbiniekiem un pārējiem ziedotājiem!

Foto: Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks un Ukrainas Mazo pilsētu asociācijas izpilddirektore Oksana Kiriļuka.  

Informāciju sagatavoja:
Dzintars Močs
Valmieras novada pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciālists
E-pasts: dzintars.mocs PIE valmierasnovads PUNKTS lv

 

 

Janvāris ir nozīmīgs mēnesis Latvijas brīvībai. Šogad aprit 32 gadi kopš barikāžu laika, kad Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valstu iedzīvotāji iestājās par savu valstu brīvību, to arī izcīnot un nosargājot. Barikādes bija nozīmīgs tautas pašapziņas un gribas izpausmes brīdis, masveidīga gatavība aizsargāties bez ieročiem, veidojot barikādes apkārt stratēģiski svarīgiem objektiem Rīgā un citus Latvijā.

Barikāžu atceres mēnesī Alūksnes novadā kultūras iestādes aicina uz dažādiem tematiskajiem pasākumiem, izstādēm un citām norisēm. 

10. JANVĀRIS-25. FEBRUĀRIS

No 10. janvāra līdz 25. februārim Alūksnes Kultūras centrā Alūksnes novada iedzīvotājiem ir iespēja aplūkot izstādi “Saimes galds”, kas iepazīstina ar Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma saraksta vērtībām. Izstādi rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC), kas koordinē Latvijas dzīvo tradīciju iekļaušanu Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Izstādi papildina arī Alūksnes Tautas lietišķās mākslas studijas “Kalme” dalībnieču darbi. 

13.-31. JANVĀRIS

Alūksnes novada muzejs interesentus aicina doties pastaigā pa Alūksni, spēlējot jauno funktierēšanas spēli „Barikādes caur Alūksnes pilsētvides prizmu”. Spēles dalībnieki veic uzdevumus, apmeklē dažādus objektus pilsētvidē, tā noskaidrojot, kuri šajos notikumos bija stratēģiski nozīmīgi punkti, un iepazīstot barikāžu laika un Alūksnes vēstures līkločus.

19. JANVĀRIS 

Alūksnes Kultūras centrā 19. janvārī pulksten 18.30 demonstrēs režisora Viestura Kairiša spēlfilmu “Janvāris”. 

20. JANVĀRIS 

20. janvārī no 16.00 līdz 18.00 pie Alūksnes Kultūras centra notiks satikšanās pēcpusdiena Barikāžu laika atcerei “Ieklausies brīvībā”, tiks iedegti ugunskuri un skanēs Barikāžu atceres audio stāsti no Alūksnes novada muzeja arhīva, kas ļaus atskatīties uz 1991. gada janvāra notikumiem ar to cilvēku acīm, kuri bija klāt un ar savu “gara spēku” aizsargāja Latvijas valsti. Ierakstos varēs dzirdēt alūksniešu Pētera Zālīša, Daiņa Svarupa, Andra Riteņa, Gunāra Bērziņa un Armanda Musta atmiņu stāstījumus. Apmeklētājiem būs iespēja baudīt siltu tēju. 

20. janvārī, Barikāžu aizstāvju atceres dienā, pulksten 14.00 spēlfilmu “Janvāris” demonstrēs Jaunannas tautas namā un 18.00 – Liepnas tautas namā.

Ilzenes pagastā pulksten 18.00 pie “Mežrozīšu” māju ceļa pagasta ļaudis tiksies pie 1991. gada barikāžu atmiņu ugunskura un karstas tējas, lai dalītos atmiņās. Par muzikālu noskaņu rūpēsies Andris Mičulis.

Mālupes Saieta namā pulksten 18.30 atmiņu pavedienu šķetinās kopā ar Annas jaukto vokālo ansambli “Tik un tā”, kas izdziedās I. Kalniņa dziesmu programmu “Mēs satiksimies iekšup vīdamies”.

21. JANVĀRIS

Alsviķu kultūras namā pulksten 15.00 varēs noskatīties režisora Viestura Kairiša filma “Janvāris”. Mēnesis, kad mēs izvēlējāmies brīvību”.

Savukārt Zeltiņu pagastā barikāžu dalībnieki pulksten 17.30 iedegs svecītes pie savu līdzgaitnieku atdusas vietām Zeltiņu kapos. Vēlāk, turpinot pērn sākto tradīciju, zeltinieši tiksies kopīgā pasākumā, lai dalītos barikāžu laiku atmiņās un nodotu “Ceļojošo brīvības uguni” nākamajam barikāžu dalībniekam Normundam Mūrniekam.

BARIKĀŽU ATCERES PASĀKUMI BIBLIOTĒKĀS 

Janvārī 1991. gada barikāžu atcerei veltītas literatūras izstādes ir aplūkojamas Alūksnes novada bibliotēkā, Alsviķu, Annas, Jaunlaicenes un arī Bejas bibliotēkā.

Sagatavoja: Monta MELZOBA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas
sabiedrisko attiecību speciāliste
monta.melzoba PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Sestdien, 14. janvārī, Latvijas sporta sabiedrības sasniegumu godināšanas ceremonijā “Trīs Zvaigžņu balva 2022” par “Gada sporta pašvaldību” atkārtoti atzīta Valmieras novada pašvaldība, savukārt nominācijās “Gada ģimene sportā”, “Gada jaunatnes treneris” balvas iegūst novadnieki - Šulcu – Gredzenu ģimene no Burtnieku pagasta un Valmieras Sporta skolas vieglatlētikas treneris Raitis Ravinskis.

Pretendentus nominācijai “Gada sporta pašvaldība” pirmajā kārtā izvirzīja plašs sporta sabiedrības un nozares profesionāļu loks, bet otrajā kārtā uzvarētāju noteica tautas balsojums un sportistu, sporta žurnālistu balsojums. Nominācijai “Gada sporta pašvaldība” tika izvirzītas arī Siguldas novada, Rīgas valstpilsētas un Liepājas valstspilsētas pašvaldības.

Uzrunājot klātesošos “Trīs Zvaigžņu balva 2022” norises vietā Rīgā, Hanzas Peronā, saņemot balvu, pateicās Jānis Baiks, Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs: “Paldies par šo atzinību. Mēs patiesi ticam, ka attīstīta sporta infrastruktūra un aktīvās atpūtas iespējas ir pamatā veselai un spēcīgai sabiedrībai. Valmieras novadā ir pieejamas mūsdienīgas sportošanas iespējas un labākie treniņu apstākļi ikvienam, kurš to vēlas. Lai arī katram ir savi sportiskie mērķi, esam gatavi palīdzēt tos īstenot. Sports vieno un sniedz pozitīvas emocijas, tādēļ gaidīsim pie mums visus, kuri vēlas sportot!”

Aizvadītajā gadā sasniegtas jaunas virsotnes Valmieras un Valmieras novada sporta vēsturē - rekordi vieglatlētikā, futbola komanda “Valmiera FC” pirmo reizi kļuva par futbola Virslīgas čempioniem, Māra Štromberga BMX trase “Valmiera” atzīta par Ziemeļeiropas BMX riteņbraukšanas centru. Par ieguldījumu un pašaizliedzību Jānis Baiks pateicās arī sporta treneriem, organizācijām un līdzjutējiem, kuri pavada sportistus un komandas uz dažāda mēroga sacensībām.

Izvērtējot sporta nozares sasniegumus šajā gadā, kopumā tika pasniegtas balvas 14 nominācijās. Pirmo reizi balvas pasniegtas nominācijās “Gada ģimene sportā” un “Gada jaunatnes treneris”, kur Trīs Zvaigžņu balvas vēsturiski arī saņēma mūsu novadnieki - Šulcu – Gredzenu ģimene no Burtnieku pagasta un Valmieras Sporta skolas treneris Raitis Ravinskis.  

Nominācijas “Gada ģimene sportā” pieteikumus izvērtēja un uzvarētāju noteica Bērnu slimnīcas fonds, uzsverot ģimenisko attiecību un fizisko aktivitāšu nozīmi bērnu mentālajā un fiziskajā veselībā. Šulcu – Gredzenu ģimene katrā gadalaikā spēj atrast kādu sportisku nodarbi, un to dara kopā, iedvesmojot arī līdzcilvēkus.

Savukārt nominācijā “Gada jaunatnes sporta treneris” pieteikumu izvērtēšana un uzvarētāja noteikšana bija Latvijas Sporta izglītības iestāžu Direktoru padomes (LSIIDP) ziņā. Balvu “Gada jaunatnes treneris” ieguva Raitis Ravinskis, kura audzēkņi guvuši izcilus panākumus dažādās vieglatlētikas sacensībās, aizvadītajā gadā gūtas starptautiskas atzinības un laboti Latvijas rekordi. Jāpiemin, ka Raitis Ravinskis saņēma arī “Gada balvu vieglatlētikā 2022” kā gada treneris un par ieguldījumu pilsētas un novada vieglatlētikas attīstībā - apbalvojumu “Valmieras novada Goda pilsonis”.

Informāciju sagatavoja:

Monta Freivalde 

Valmieras novada pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

Komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr. 64207150


12. un 13. janvārī Alūksnes novadu apmeklēja pašvaldības īstenotā projekta “Militārā mantojuma pozicionēšana padomju armijas raķešu bāzē Zeltiņos” eksperti. Šo projektu Alūksnes novada pašvaldība sāka īstenot aizvadītajā gadā, lai gūtu starptautisku ekspertu atbalstu kompleksa teritorijas attīstības plāna izstrādei.

Bijusī militārā bāze Zeltiņos ir viena no 12 zināmām šāda veida teritorijām Latvijā un ir saglabājusies kā nozīmīga Aukstā kara liecība. Šobrīd apmeklētājiem apskatāmi 20 ha bijušā militārā mantojuma teritorijas. Daļa bāzes teritorijas ir tūrisma apskates objekts, kurā līdz šim nav veikti būtiski labiekārtošanas darbi, līdz ar to laika gaitā tā arvien vairāk kļūst par degradētu vidi, savukārt daļā atrodas uzņēmējdarbības objekts.

“Jaunā Eiropas Bauhaus” atbalstītais projekts paredz starptautisku ekspertu piesaisti teritorijas attīstības plāna izstrādei ar mērķi izveidot tai kompleksu apsaimniekošanas risinājumu, iekļaujot rīcības, kā saglabāt militāro mantojumu un radīt tūrisma pakalpojumu sniegšanai piemērotu infrastruktūru, vienlaikus iekļaujot vidi uzņēmējdarbībai un revitalizējot degradētu teritoriju. Tāpat nepieciešams izstrādāt apstākļiem atbilstošu komunikācijas stratēģiju šīs teritorijas kā Aukstā kara vēsturi skaidrojošas liecības popularizēšanai, veicinot sabiedrības izpratni par procesiem un notikumiem Latvijas vēsturē.

Minētais projekts ir viens no diviem Latvijā, ko atbalstījis “Jaunais Eiropas Bauhaus”. Kopumā Eiropā atbalstīti 20 no iesniegtajiem vairāk nekā 80 projektu pieteikumiem.

Projekta ekspertiem - projekta koordinatoram Jurijam Grizānam, galvenajai ekspertei Marselīnai Bono (Marcelline Bonneau) un ekspertei Kaisai Merilahti (Kaisa Merilahti) bija iespēja iepazīt bijušās militārās bāzes teritoriju klātienē. Apmeklējot to, bāzes gide Gunita Paleja iepazīstināja viesus ar teritorijas vēsturi un objektiem. Zeltiņu vēstures krātuvē bibliotēkas vadītāja Agita Žīgure sniedza ieskatu par tur apskatāmajiem priekšmetiem, kas vēstī par Zeltiņu vēsturi laikmeta kontekstā, ievērojamām ar pagastu saistītām personām. Alūksnes novada muzejā ekspertiem bija iespēja aplūkot padomju laikos tapušās mākslas skulptūras, kas savulaik bija izvietotas skulptūru dārzā, bet šobrīd glabājas muzeja telpās.

Vizītes laikā eksperti kopā ar pašvaldības projekta darba grupu apkopoja viedokļus un idejas par projekta īstenošanas gaitā veicamām komunikācijas un saistīto interešu grupu iesaistes aktivitātēm, identificēja būtiskākās vajadzības teritorijas attīstībai un esošās priekšrocības, kā arī diskutēja par to, kā projektā integrēt trīs “Jaunā Eiropas Bauhaus” galvenās vērtības – ilgtspējību, estētiku un iekļaušanu.

Šī vizīte bija viena daļa no tehniskā atbalsta programmas Alūksnes novada pašvaldības īstenotajam projektam. Vizītes noslēgumā eksperti atzina, ka ir ieguvuši ļoti daudz jaunas informācijas par projektā apskatāmo teritoriju, un turpinās darbu ar to.

- Šīs bija ļoti intensīvas dienas, apmeklējot objektus un strādājot kopā ar projekta darba grupu. Eksperti ieguva ļoti daudz ideju un priekšlikumu. Tos nepieciešams sagrupēt, sistematizēt, lai izmantotu par pamatu teritorijas attīstības plānam. Alūksnes projekta priekšrocība ir komanda, kas ieinteresēti strādā, – uzsvēra projekta koordinators Jurijs Grizāns.

Apmeklējot bijušās militārās bāzes teritoriju, eksperti atzina, ka tā ir interesanta vieta ar potenciālu un to ir iespējams attīstīt, iesaistot ekspertus un vietējo sabiedrību. Teritorijas izmantošanas atslēgvārds, pēc ekspertu domām, ir daudzveidība, jo tā ir piemērota gan pastaigām, gan sportiskām aktivitātēm, ekoloģiskai izziņai, dažādu vasaras skolu, kultūras pasākumu un citu aktivitāšu organizēšanai. Tūrisma un uzņēmējdarbības nozaru līdzāspastāvēšanu šajā teritorijā eksperti novērtēja kā pilnībā atbalstāmu un norādīja, ka objekts var attīstīties vēl arī citos virzienos, vienlaikus paturot prātā, ka tā ir dabas vide.

- Pateicoties bāzes apmeklējumam, Alūksnes iepazīšanai, Zeltiņu vēstures krātuves materiālu un Alūksnes novada muzeja iepazīšanai, sarunām ar iesaistītajiem cilvēkiem, atklājas teritorijas pievilcība un plašāka izpratne par to, kā maksimāli izmantot šīs teritorijas attīstības daudzveidīgo potenciālu, kas tai piemīt. Redzams, ka ir daudz informācijas par teritoriju, ar to prasmīgi jāstrādā, sistematizējot un grupējot dažādām interešu grupām saistošā veidā. Zeltiņu vēstures krātuvē apskatāmās ekspozīcijas varētu būt iedzīvotājiem neatklātā vērtība, kuras potenciāls ir jāizmanto. Bāzē būtu nepieciešams apmeklētāju centrs, kur nodrošināt viesu pamatvajadzības, iespējams, ka tam varētu izmantot kādu no bāzes ēkām,  – vizītes noslēgumā savu skatījumu iezīmēja eksperte Marselīna Bono.

Projekta virzību turpinās arī pašvaldības darba grupa. Pavasarī paredzēta darbnīca, kopā ar ekspertiem izstrādājot projekta ceļa karti, līdztekus eksperti gatavos teritorijas attīstības plāna ietvaru, kopā ar pašvaldību veidojot tā saturu, bet vasarā paredzēta visu “Jaunā Eiropas Bauhaus” atbalstīto projektu prezentācija.

Projekts pilnībā tiek finansēts no “Jaunais Eiropas Bauhaus” iniciatīvas. “Jaunais Eiropas Bauhaus” ir vides, ekonomikas un kultūras iniciatīva, kas savieno dizainu, ilgtspējību, pieejamību un investīcijas, lai sasniegtu Eiropas zaļā kursa mērķus. Šis ir tīklošanās, sadarbības un zināšanu apmaiņas projekts. “Jaunā Eiropas Bauhaus” kontaktpunkts Latvijā ir Latvijas Arhitektu savienība. Projektu vada projektu vadītāja Kristīne Lāce.

 

FOTO:

IMG_1726 – Projekta starptautiskie eksperti – koordinators Jurijs Grizāns, Kaisa Merilahti un Marselīna Bono, iepazīstot Zeltiņu militāro bāzi

IMG_1731 - Eksperti un projekta darba grupa bāzes teritorijā

IMG_1847 - Darba grupa par projekta komunikāciju un ieinteresēto pušu iesaisti

IMG_1851 - Alūksnes novada muzejā starptautiskajiem ekspertiem bija iespēja aplūkot padomju laikos tapušās mākslas skulptūras, kas glabājas muzeja telpās

 

Evitas APLOKAS foto

Sagatavoja: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

Centrālās administrācijas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv


2023. gadā Zemkopības ministrija (ZM) sāks īstenot Latvijas Kopējās lauksaimniecības politikas Stratēģisko plānu, kas kopumā 2023.-2027. gadā Latvijas laukiem paredz  2,5 miljardus EUR. Lai veicinātu lauksaimnieku izpratni par jaunajiem atbalsta maksājumiem un to saņemšanas nosacījumiem, ZM sadarbībā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru (LLKC) janvārī, februārī un martā Latvijas reģionos organizēs 23 informatīvos seminārus lauksaimniekiem un lauku uzņēmējiem.

Semināros ZM, Lauku atbalsta dienesta (LAD), Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) un LLKC eksperti skaidros atbalsta saņemšanas nosacījumu jauno kārtību un atbildēs uz interesentu jautājumiem. Galvenie jautājumi, par kuriem tiks sniegts skaidrojums, būs tiešo maksājumu vispārīgie nosacījumi; ilgtspēju sekmējošs ienākumu pamatatbalsts; pārdalošais maksājums; saistītais ienākumu atbalsts; agrovide; ekoshēmas; jaunā VAAD lauksaimniecībā izmantojamās zemes pārvaldības sistēma un mēslošanas plāna sagatavošana tajā; laba lauksaimniecības un vides stāvokļa nosacījumi; pieteikšanās kārtība LAD Elektroniskās pieteikšanās sistēmā; izmaiņas atbalsta samazinājuma aprēķinā; konsultantu sniegtais atbalsts.

 

Tuvākie semināri:

20. janvārī, piektdienā,
Vieta: Kultūras nams Alsviķi
Adrese: Alsviķu pagasts, Alūksnes novads
Semināra sākums: plkst. 10:00.

 

Janvārī semināri plānoti arī:

26. janvārī sākums plkst. 11.00  - Smiltenes kultūras centrs, Gaujas iela 1, Smiltene.

27. janvārī sākums plkst. 11.00 - Amatas kultūras nams,  Egļu iela 1, Ģikši,  Amatas pagasts, Cēsu novads(Mainīta norises vieta!)

Februārī un martā semināri plānoti arī:

2. februārī - Dobeles novadā

3. februārī - Ogres novadā

9. februārī - Limbažu novadā

10. februārī - Valmieras novadā

16. februārī - Talsu novadā

17. februārī - Kuldīgas novadā

23. februārī - Dienvidkurzemes novadā

24. februārī - Saldus novadā

2. martā - Daugavpilī

3. martā - Krāslavā

9. martā - Rēzeknes novadā

10. martā - Preiļu novadā

16. martā - Jēkabpils novadā

17. martā - Aizkraukles novadā

23. martā - Balvu novadā

24. martā - Madonas novadā

30. martā - Ventspils novadā

 

Pirms semināriem aicinām iepazīties ar www.laukutikls.lv jau sniegtajiem skaidrojumiem un atbildēm par KLP atbalsta pasākumiem no 2023.gada.

Lauksaimnieki un lauku uzņēmēji interesējošos jautājumus, uz kuriem vēlētos gūt atbildes reģionālajos semināros, var iesūtīt laukutikls PIE llkc PUNKTS lv.

Zemkopības ministrijas sagatavotie izdales materiāli un semināru prezentācijas atrodamas šī raksta pielikumā.

Semināru darba kārtība:

Saturs

Lektors

Reģistrācija

 

Ievads

LLKC

Tiešo maksājumu vispārīgie nosacījumi

ZM

Ilgtspēju sekmējošs ienākumu pamatatbalsts (ISIP), pārdalošais maksājums, saistītais ienākumu atbalsts

ZM
Laba lauksaimniecības un vides stāvokļa nosacījumi (LLVS)

ZM

 

Par pieteikšanās kārtību EPS, izmaiņas atbalsta samazinājuma aprēķinā

 

LAD

Kafijas pauze (Pēc 1,5h no semināra sākuma, ilgums 30 minūtes)

 

Agrovide

ZM

 

Ekoshēmas, t.sk.:

ZM

  • Mēslošanas plāns, tā sagatavošana LIZ pārvaldības sistēmā
ZM un VAAD
  • Atbalsta samazinājuma piemērs

LAD

VAAD Lauksaimniecībā izmantojamās zemes (LIZ) pārvaldības sistēma un darbības tajā VAAD

LLKC – par konsultantu sniegto atbalstu

LLKC

Noslēguma diskusija

LLKC

  Plānotais semināru ilgums 3,5 līdz 4 stundas. 

 

Plašākai informācijai:

Liene Feldmane
Valsts KLP tīkla Sekretariāts
Tālr.: 29334520
e-pasts: Liene.Feldmane PIE llkc PUNKTS lv vai LLKC reģionālajos birojos.

 

Informācija sagatavota sadarbībā ar
Zemkopības ministrijas
Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāju

 

 


Lai veicinātu daudzpusīgu, veselīgu bērnu un jauniešu attīstību, pilnveidotu kultūrvidi un padarītu daudzveidīgāku kultūras pasākumu piedāvājumu Valmieras novadā, pagājušā gada nogalē Valmieras novada pašvaldība izsludināja projektu pieteikumu pieņemšanu izglītības, kultūras un sporta konkursos.

Projektu konkursos galvenā mērķauditorija, organizējot nometnes, ir bērni un jaunieši vecumā no 7 līdz 18 gadiem. Sporta un kultūras projektu konkursos – jebkura sabiedrības mērķauditorija.

Kopumā pašvaldība saņēma trīsdesmit deviņus pieteikumus no dažādām organizācijām un uzņēmumiem. Finansiālu atbalstu pasākumu rīkošanai saņēma 30 projekti par kopējo summu 51 569 EUR.

Īstenojot bērnu un jauniešu nometņu projektus, mērķis ir veicināt saturīgi un lietderīgi pavadīt brīvo laiku, sekmējot daudzpusīgu, veselīgu bērnu un jauniešu attīstību ikvienā vecumā savas dzīvesvietas tuvumā. Projektu ietvaros būs iespēja apgūt dažādus sporta veidus, iegūt zināšanas par savstarpējo komunikāciju un pašizaugsmi. Atbalstīto projektu aktivitātes palīdzēs bērniem no sociālā riska ģimenēm, veicinās bērnu ar speciālām vajadzībām iekļaušanos sabiedrībā. Bērni un jaunieši piedalīsies daudzveidīgās, radošās un fiziskās aktivitātēs ar pasaku, mākslas, kustību, dejas elementiem, orientēšanos, vieglatlētiku un peldēšanu.

Kultūras projektu konkursa mērķis ir atbalstīt iniciatīvas sabiedriski nozīmīgu projektu izstrādē un realizācijā, tā sniedzot vērtīgu papildinājumu daudzveidīgajai kultūrvidei Valmieras novadā. Realizētie projekti bagātinās pasākumu piedāvājumu, veicinās radošo nozaru attīstību un jaunrades procesu. Projektu aktivitātēs varēs iepazīt vietējo ērģeļu vērtību un to nozīmi vēstures un mūsdienu kontekstā. Būs iespēja piedalīties dažādās radošās darbnīcās, meistardarbnīcās, izglītojošās lekcijās. Kultūras programmu bagātinās arī laikmetīgās mākslas projekti, dzīvās mūzikas koncerti, teātra izrādes un kamermūzikas koncerti.

Popularizējot veselīgu dzīvesveidu, sportu un brīvā laika pavadīšanas iespējas, ir atbalstītas vairākas iniciatīvas un sabiedriski nozīmīgi sporta nozares projekti. Šajos projektos īstenos gan teorētiskās, gan praktiskās nodarbības, piemēram, vindsērfingā, skriešanā un nūjošanā, aerobikā un vingrošanā, kā arī cīņu šovā. Norisināsies arī Boccia spēles turnīrs – cilvēkiem ar invaliditāti un viņu ģimenēm. Konkursa mērķis ir veicināt attīstītās un labiekārtotās sporta infrastruktūras Valmierā un Valmieras novadā izmantošanu ikvienam aktīvās atpūtas cienītājam. Sportam un aktīvam dzīvesveidam Valmieras novadā ir nozīmīga loma ne tikai Vidzemes reģionā, bet arī Latvijas mērogā. To apliecināja šogad atkārtoti saņemtais tituls “Gada sporta pašvaldība”.

Projektu konkursos apstiprinātās idejas organizācijas un uzņēmumi realizēs Valmieras novada pašvaldības administratīvajā teritorijā līdz 2023. gada beigām.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā aicinām sazināties ar Valmieras Kultūras centra kultūras projektu vadītāju Sintiju Milbergu pa tālr. 20436868 vai

e-pastu: sintija.milberga PIE valmierasnovads PUNKTS lv. Ar vērtēšanas komisijas sēdes protokolu var iepazīties pašvaldības tīmekļvietnē www.valmierasnovads.lv

 

Informāciju sagatavoja:

Ginta Gailīte

Valmieras novada pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste

tālr. 26312250

Lai attīstītu sadarbību izglītības, zinātnes un reģionālās attīstības jomā Vidzemē, biedrība “Latvijas Lauku forums” (LLF) un Vidzemes Augstskola (ViA), cieši sadarbojoties ar Valmieras novada fondu (VNF), noslēdz ilgtermiņa sadarbības līgumu. Tādējādi tiks veicinātas plašākas savstarpējās sadarbības iespējas zinātniskajā pētniecībā, akadēmiskajā, administratīvajā darbā un studiju nodrošināšanā, gatavojoties Demokrātijas akadēmijas īstenošanai, kas ar pirmo mācību nodarbību tiks svinīgi atklāta jau 30. janvārī, Latvijas Valsts prezidenta rezidencē, Rīgas pilī, kopā ar Valsts prezidentu Egilu Levitu un Eiropas Parlamenta deputāti Sandru Kalnieti.

 

27. janvārī ViA rektore Agnese Dāvidsone un LLF izpillddirektore Anita Seļicka nolēdza sadarbības līgumu. Abas puses vienojas par savstarpēju sadarbību jautājumos, kas atbilst abu organizāciju stratēģiskajām prioritātēm un iniciatīvas “Demokrātijas akadēmija” mērķim, kā arī sakņojas vienotā izpratnē par pilsoniskās sabiedrības un tās ilgtspējas nozīmi demokrātiskā sabiedrībā kopumā.

Sadarbības līguma ietvaros ViA un LLF apņemas:

  • piedāvāt sabiedrībai zināšanas un prasmes jautājumos, kas skar pilsonisko sabiedrību;
  • stiprināt vietējo līderu un pilsoniskās sabiedrības organizāciju līderu kapacitāti;
  • aktualizēt tēmas zinātniskajai pētniecībai un sadarboties to īstenošanā;
  • sadarboties studiju kursu satura aktualizēšanā un studiju programmu attīstībā;
  • piedāvāt iespēju studējošajiem nostiprināt teorētiskās zināšanas, atbilstīgo kompetenci un praktiskās iemaņas kādā no Demokrātijas akadēmijas nevalstiskajām organizācijām;
  • formulēt tēmas studiju noslēguma darbu izstrādei,
  • iniciēt un kopīgi realizēt projektus;
  • organizēt kopīgas konferences, seminārus, tīklošanās u.c. aktivitātes pilsoniskās sabiedrības jautājumu risināšanā un lauku teritoriju attīstības veicināšanā.

Abas puses ļoti atzinīgi novērtē parakstīto līgumu, kas pavērs jaunas un nopietnas sadarbības iespējas. Jāuzsver, ka Vidzemes Augstskola ir pirmā augstskola Latvijā, ar kuru tiek slēgts sadarbības līgums “Demokrātijas akadēmijas” saistībā, tomēr sadarbības iespējas  un kopīgi saskares punkti vēl tiek meklēti un pārrunāti arī ar citām Latvijas augstskolām, piemēram, Latvijas Universitāte, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte, Daugavpils universitāte u.c.

Jau informēts, ka Demokrātijas akadēmijas programmas veidošanā un īstenošanā apvienojušies gan publiskā sektora pārstāvji, gan virkne Latvijas NVO. “Demokrātijas akadēmija” tiek īstenota, pateicoties biedrībai “Latvijas lauku forums” sadarbībā ar Latvijas Pilsonisko aliansi, Dienvidlatgales NVO atbalsta centru, Kurzemes NVO centru, Valmieras novada fondu un Zemgales NVO centru. Akadēmiju finansē EEZ un Norvēģijas grantu programma “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.

Kontaktinformācija:
Gundega Siliņa,
Valmieras novada fonds
+371 27820430
info PIE laukuforums PUNKTS lv

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku veiksmīgas norises nodrošināšanai Latvijas Nacionālais kultūras centrs līdz 2023. gada 17. februārim aicina pieteikties brīvprātīgos. Svētku laikā plānots nodarbināt apmēram tūkstoti brīvprātīgo. Dziesmu un deju svētkos brīvprātīgie sāks darboties jau pirmssvētku periodā, bet visaktīvāk tiks iesaistīti organizatoriskajos procesos Svētku laikā - no 30. jūnija līdz 9. jūlijam.

“Brīvprātīgo darbs ir neatņemama Svētku norises sastāvdaļa – neviens nozīmīgs un vērienīgs pasākums mūsdienās vairs nav iedomājams bez brīvprātīgo darba. Kā liecina pieredze, brīvprātīgo darbam piesakās motivēti un Dziesmusvētku tradīciju cienoši cilvēki, kuriem ir būtiski ar savu darbu veidot Svētkus un palīdzēt daudzos darbos – sākot ar palīdzību radošajām darba grupām vai darbošanos informācijas centros, beidzot ar vietu ierādīšanu un ūdens izdalīšanu dalībniekiem. Brīvprātīgo darbs ir ļoti nozīmīgs un nepieciešams, lai veiksmīgi izdotos tādi Svētki, kurus pamatoti dēvējam par lielāko kopdarbu valstī,” akcentē Svētku izpilddirektore Daina Markova.

Pieteikties Svētku brīvprātīgā darbam var, aizpildot elektronisku anketu Svētku mājaslapas www.dziesmusvetki.lv sadaļā IESAISTIES. Pieteikties tiek aicinātas personas vecumā no 16 gadiem (personām no 16 līdz 18 gadiem būs nepieciešama vecāku atļauja), ar labām latviešu valodas zināšanām, (atsevišķiem papildus darbiem – arī ar angļu un citu svešvalodu zināšanām). Potenciālajam brīvprātīgajam jābūt gatavam veltīt 20 līdz 40 stundas brīvprātīgā darba veikšanai, kas pakārtotas Svētku rīkotāju sastādītajam grafikam.

Katram brīvprātīgajam Svētkos tiks nodrošināta ēdināšana, ja dienā tiks veikts darbs ilgāk nekā četras stundas. Būs nodrošināta iespēja bez maksas izmantot Rīgas sabiedrisko transportu, tiks nodrošināta veselības un dzīvības apdrošināšana, tiks izsniegta Svētku identifikācijas (ID) karte un darba atribūtika. Uzrādot  brīvprātīgā ID karti, Svētku laikā varēs bez maksas apmeklēt  tautas lietišķās mākslas izstādi “Mēs”, atklāšanas pasākumu Svētku dalībniekiem, pūtēju orķestru koncertu “Laiks iet pāri” un zaļumballi, koru lielkoncerta “Tīrums. Dziesmas ceļš” ģenerālmēģinājumu un koncertu, noslēguma koncerta “Kopā Augšup” ģenerālmēģinājumu un koncertu, kā arī sadziedāšanās nakti.

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esošā valsts iestāde, atbalsta lieldraugi Latvijas Mobilais Telefons (LMT), Elektrum, kā arī atbalstītāji Swedbank, Rimi, Food Union un Kārums, Orkla, Circle K Latvia, Latvijas Finieris, Dzintars, Bolt, DHL, Coffee Address, padomdevējs - Pasaules dabas fonds.

 

Papildu informācija:

Linda Ertmane
Latvijas Nacionālā kultūras centra
Sabiedrisko attiecību vadītāja
linda.ertmane PIE lnkc.gov PUNKTS lv
www.lnkc.gov.lv

 

 

Alūksnes novada pašvaldība saņēmusi Būvniecības valsts kontroles biroja aktu par Alūksnes Sporta centra pieņemšanu ekspluatācijā. Projektu “Izglītības un sporta centra izveide Alūksnes pilsētā” Alūksnes novada pašvaldība īsteno kā augstas gatavības projektu ar atbalstu no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas.

Investīciju projekta ietvaros izbūvēta Alūksnes Sporta centra ēka un tās funkcionēšanai nepieciešamā infrastruktūra, nojaukts vecais sporta angārs, tā vietā izveidojot stāvlaukumu, pārbūvēts Darba ielas posms. Daudzfunkcionālā sporta zāle sevī ietver sporta spēļu laukumu basketbolam, volejbolam, florbolam un telpu futbolam, vieglatlētikas zonu, skrejceļus, sprinta, tāllēkšanas, augstlēkšanas un lodes grūšanas sektorus, kā arī džudo, trenažieru un vingrošanas zāles.

 Jaunā sporta infrastruktūras būve ir nozīmīgs ieguvums mācību procesa nodrošināšanai, iedzīvotāju un sporta biedrību aktivitātēm un sporta sacensību organizēšanai Alūksnes novadā. Ēkas saimnieki būs Alūksnes Sporta skola, bet telpas sporta aktivitātēm varēs izmantot ikviens novada iedzīvotājs. Tā kā ēka ir pieņemta ekspluatācijā, izglītības iestāde varēs pakāpeniski kārtot nepieciešamās formalitātes un sākt pārcelšanos uz jaunajām telpām. Visiem interesentiem būs iespējams apmeklēt jauno sporta centru atvērto durvju dienā, par kuras norises datumu pašvaldība informēs atsevišķi.

- Alūksnes novada pašvaldībai ir svarīgi, lai novada iedzīvotājiem būtu pieejama kvalitatīva un mūsdienīga infrastruktūra. Jau pirms desmit gadiem pašvaldības attīstības plānos kā vienu no galvenajām prioritātēm iekļāvām novada sporta zāles izveidi. Šī mērķa sasniegšanai esam ieguldījuši daudz darba un enerģijas. Pateicoties valdības izveidotajai augstas gatavības projektu atbalsta programmai, varējām sākt būvniecību, - uzsver Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers.

Darbus objektā veica SIA “MONUM”, projekta autors – SIA “BM-projekts”, būvuzraudzību nodrošināja SIA “Būvuzraugi LV”. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāja Inese Zīmele-Jauniņa.

Informāciju sagatavoja:

Evita Aploka
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas
sabiedrisko attiecību speciāliste

 

.

20. janvārī parakstītais līgums ar valsts SIA “Autotransporta direkcija”, kas paredz SIA “VTU Valmiera” arī turpmākos desmit gadus nodrošināt pakalpojumu maršrutu tīkla daļā “Valmiera, Valka, Smiltene”, nosaka arī jaunu autobusu iegādi. 26. janvārī valsts SIA “Autotransporta direkcija” komisija pārbaudīja astoņu jauno Mercedes Benz autobusu atbilstību konkursa un līguma prasībām.

“Var teikt, ka līgums ir jauns sākums uzņēmuma attīstībā, būtisks turpinājums, lai nodrošinātu kvalitatīvu darbību ilgtermiņā līdzšinējā apmērā. Pēdējos trīs gadus, kamēr gaidījām iepirkuma rezultātus par to, kurš pārvadātājs nodrošinās pakalpojumu, nevarējām plānot darbību ilgtermiņā, tostarp arī jaunu autobusu iegādi. Tagad, zinot, ka turpināsim sniegt pakalpojumu, pārvadājot pasažierus Valmieras, Smiltenes un Valkas novadā, varam ar pilnu jaudu pievērsties mūsu galvenajam uzdevumam – kvalitatīva pakalpojuma nodrošināšana pasažieriem un kvalitatīva darba vide darbiniekiem,” stāsta SIA “VTU Valmiera” valdes priekšsēdētājs Aigars Vītols.

“Jaunie autobusi dosies reģionālajos maršrutos. Pirms tam vēl notiks mācības autobusa vadītājiem, apgūstot visas tehniskās nianses. Autoparka atjaunošanai ir dažādi nosacījumi, lai nodrošinātu pasažieriem ērtu pārvietošanos un darbiniekiem atbilstošu vidi. Gaidot rezultātu par to, kāda būs mūsu turpmākā darbība, iespēju robežās turpinājām plānot un veikt investīcijas autoparka atjaunošanā, lai nodrošinātu mūsdienu prasībām atbilstošu piedāvājumu. Tādējādi tas bija labs pamats, uzzinot, ko paredz jaunais līgums. Tagad notiek apjomīgs darbs, lai nodrošinātu noteikto, taču tas ir arī liels prieks, ka varam droši plānot savu darbību un autoparka atjaunošanu,” stāsta SIA “VTU Valmiera” Transporta daļas vadītājs Guntis Kamzols.

“Salona marķējums, velosipēdu turētāji, invalīdu lifts, starp sēdekļiem, domājot par pasažieru ērtībām, ir palielināts attālums, tagad tas ir 70cm, un citas prasības atbilstoši Eiropas Savienības regulām. Autobusi ir izvēlēti un aprīkoti tā, lai tie būtu ērti starppilsētu un arī vietējiem pārvadājumiem. Arī autobusa vadītāja darba vide ir veidota iespējami ērta,” skaidro SIA “M.E.Lat-Lux” pārdošanas vadītājs Jānis Ģirnis. “Autobusi ir aprīkoti ar modernajiem tablo risinājumiem, pieturvietu apziņošanu, iekšējiem tablo, kur pasažieris redz un dzird, kas būs nākamā pietura. Visos autobusos ir arī video novērošana, lai pārvadātājs spētu attālināti redzēt gan to, kas notiek autobusā, gan arī ceļu,” stāsta SIA “DeltaPhi” tehniskais direktors Kaspars Vicinskis.

Stājoties spēkā jaunajam līgumam, maršrutu tīkla daļā “Valmiera, Valka, Smiltene” pasažieri iegūs augstas kvalitātes pakalpojumus, kas tiks nodrošināti ar autobusiem, kuru vidējais vecums desmit gadu periodā nepārsniegs četrus gadus; informācija par gaidāmajām pieturām autobusos tiks paziņota gan audio, gan vizuāli; visi transportlīdzekļi būs aprīkoti ar elektronisku maršruta zīmi, drošības jostām, bezvadu internetu (wi-fi), kā arī tajos būs pieejami bezskaidras naudas norēķini; vismaz  30% no visiem autobusiem būs aprīkoti ar velosipēdu turētājiem; vidēji vismaz 45% autobusu būs pielāgoti personu ar ierobežotām pārvietošanās spējām pārvadāšanai un atvieglotai iekļūšanai autobusā, vismaz 10% no visiem pakalpojumu nodrošināšanā katru gadu izmantojamajiem autobusiem būs bezizmešu.

Konkursā par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu maršrutu tīkla daļā “Valmiera, Valka, Smiltene” par uzvarētāju Iepirkumu komisija atzina SIA “VTU Valmiera”, kas kopējā vērtējumā ieguva augstāku punktu skaitu nekā citi pretendenti.

 

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
SIA „VTU Valmiera”
Sabiedrisko attiecību speciāliste

 

 

.