Arhīva kalendārs

« August 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Ar mērķi stiprināt un attīstīt sociālo uzņēmējdarbību Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācija kopā ar Luminor banku turpina ikgadējo tradīciju un izsludina pieteikšanos sociālās uzņēmējdarbības piču jeb prezentāciju konkursam "Tam labam būs augt 2022". Balvā būs iespēja saņemt 2000 eiro finansējumu sociālās biznesa idejas vai projekta realizēšanai. Dalība konkursā ir bezmaksas, un pieteikties iespējams līdz 19. augustam.

Konkursā aicināti piedalīties esošie un topošie sociālie uzņēmēji no visas Latvijas. Tie var būt uzņēmumi ar vai bez sociālā uzņēmuma statusa, biedrības un nodibinājumi, kam nepieciešamas finansējums kādas jaunas idejas vai jau esoša projekta realizēšanai. Tāpat var pietiekties individuālas personas, kuras vēl tikai lolo savu sociālās uzņēmējdarbības ideju un meklē tai starta finansējumu. Pieteikt var ideju vai projektu, kas atbilst sociālās uzņēmējdarbības būtībai un definīcijai – ražot preces vai sniegt pakalpojumus ar mērķi risināt kādu sociālo problēmu vai radīt labumu sabiedrībai.

"Šobrīd visā Latvijā aktīvi darbojas 211 sociālie uzņēmumi, un to skaits ik mēnesi palielinās. Laikā, kad sociālās problēmas kļūst arvien daudzveidīgākas un komplicētākas, sabiedrībai ir nozīmīgs ikviens cilvēks un uzņēmums, kas ir gatavs tās risināt. Konkurss “Tam labam būs augt” ir atbalsts šiem darītājiem - sociālajiem uzņēmējiem -, lai iegūtu naudas līdzekļus biznesa izaugsmei un pastāstītu par savu darbu plašākai sabiedrībai," konkursa ideju skaidro Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas vadītāja Regita Zeiļa.

 "Esam ļoti gandarīti turpināt uzsākto sadarbību ar Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociāciju un atbalstīt sociālos uzņēmumus viņu ideju un projektu izlološanā un īstenošanā. Luminor ir svarīgi palīdzēt sociālajiem uzņēmumiem, kuri identificē un risina sabiedrībai būtiskus jautājumus. Šāds konkurss ir labs atspēriena punkts šiem uzņēmējiem spert vienu lielu soli uz priekšu un saņemt papildu atslodzi savas idejas realizēšanā," saka Kerli Vares, Luminor bankas vadītāja Latvijā.

Konkurss norisināsies trīs kārtās. Lai pieteiktu dalību, ir jāaizpilda elektroniska pieteikuma anketa. Konkursa otrajai kārtai tiks virzītas 25 spēcīgākās sociālās uzņēmējdarbības idejas vai projekti, un dalībnieki piedalīsies mācībās, kur trenēsies īsi, saprotami formulēt savu ideju un prezentēt to ekspertiem. Konkursa fināls notiks 9. septembrī Rīgā, kur desmit finālisti kāps uz skatuves un piecās minūtēs prezentēs savu sociālās uzņēmējdarbības ideju vai projektu konkursa žūrijai un tiešraides skatītājiem visā Latvijā. Konkursa tiešraide būs skatāma portālā "Delfi.lv". Arī skatītājiem būs iespēja balsot par savu favorītu.

Konkursa noslēgumā divi sociālie uzņēmēji vai sociālās uzņēmējdarbības ideju autori saņems naudas balvu 2000 eiro apmērā. Uzvarētājus noteiks konkursa žūrija un tiešraides skatītāju balsojums.

Prezentāciju konkurss "Tam labam būs augt" notiek jau trešo gadu. Pērn tajā pieteicās vairāk nekā 60 dalībnieku, un finālā uzvaru guva sociālais uzņēmums "Intelekta attīstības centrs", kura darbības pamatā ir uzmanības un koncentrēšanās spēju trenēšana un dažādu kognitīvo prasmju attīstīšana, padarot šo pakalpojumu pieejamu arī dažādām sociālā riska grupām. Par otru uzvarētāju kļuva sociālais uzņēmums “Barboleta” no Jelgavas, kas izstrādāja metodisko materiālu – spēli "Kas ar mani notiek?", lai palīdzētu bērniem un jauniešiem izprast stresa rašanās iemeslus un iemācīties jaunus uzvedības veidus, kā tikt ar to galā.

Konkursa "Tam labam būs augt" mērķis ir veicināt jau esošu sociālo uzņēmumu un jaunu sociālās uzņēmējdarbības ideju attīstību, kā arī pastāstīt par šīm idejām visai Latvijai. Konkursa galvenais partneris ir Luminor banka. Pasākumu atbalsta Attīstības finanšu institūcija "Altum", līdzfinansējot tā norisi no Eiropas Savienības fondu resursiem, Rimi un portāls "Delfi.lv". Konkursa nolikums un pieteikuma anketa atrodama Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas mājaslapā sua.lv/konkurss2022/.

Papildu informācija: Līga Ivanova, liga PIE sua PUNKTS lv, 26464686

Kā lauzta līnija ezera krastā, kā logu apveids ēkas sienā, kā rokās sadevušos cilvēku tēls - kontūras spēlējas ar gaismām, ēnām un ceļotāja prātu, tās aicina piedzīvojumu meklētāju atrast, izpētīt, uzminēt, tās mudina uz jaunām ceļojumu dēkām. No 6.augusta līdz 31.oktobrim Valmieras novada Tūrisma pārvalde aicina apceļot Valmieras novadu, piedaloties pavisam īpašā tūrisma akcijā “konTŪRE”.

Ceļojuma laikā būs iespēja iepazīt gan mazāk zināmas vietas, gan pavisam nesen, jaunā veidolā atdzimušus tūrisma objektus. Pa ceļam sveicinās vasaras izskaņas siltie saules stari, pirmās rudens vēsmas un prātu kustinās dažādo dabas, dzīvnieku un arhitektūras objektu kontūras, un atjautīgi uzdotie jautājumi, toties atmiņās paliks piedzīvojumu gars, atklājuma prieks un kopābūšana ar ceļabiedriem.

Lai piedalītos apceļošanas akcijā, dalībniekiem, vadoties pēc objektu raksturojošām kontūrām un apraksta, nepieciešams atrast konkrēto vietu dabā. Pēc vietas apmeklējuma būs iespējams atbildēt uz bukletā norādīto jautājumu. Lai ceļojums būtu aizraujošāks, vietas GPS koordinātas aicinām izmantot tikai gadījumos, ja nav iespējams atpazīt apmeklējamo objektu.

Kopskaitā tūrisma akcijā iekļautas 24 dažādas vietas Valmieras novadā. Lai pretendētu uz galveno balvu – tūrisma klases velosipēdu – vai citām veicināšanas balvām, nepieciešams apmeklēt vismaz 12 objektus un ierakstīt atbildes uz akcijas bukletā uzdotajiem jautājumiem. Piemēram, ģimene var piedalīties akcijā kā viens pretendents ar vienu kopīgu vārdu vai arī katrs ģimenes loceklis atsevišķi ar savu vārdu. Akcijas bukletu uz sava vārda var reģistrēt dalībnieki no 12 gadu vecuma.

Tūrisma akcijas bukletus iespējams saņemt Valmieras Tūrisma informācijas centrā, Zilākalna Kultūrvēstures un apmeklētāju centrā, Valmieras pārstāvniecībā Rīgā un citos tūrisma objektos  Valmieras novadā, kā arī lejupielādēt elektroniski ŠEIT.

 Aizpildītos akcijas bukletus līdz 2022.gada 2.novembrim gaidīsim Valmieras Tūrisma informācijas centrā, nosūtītus pa pastu (Valmieras TIC, Rīgas iela 10, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201), vai ieskenētus un nosūtītus uz e-pastu tic PIE valmierasnovads PUNKTS lv.

 Akcijas noslēguma pasākums plānots 2022.gada 12.novembrī Valmierā, kad spēles veiksmīgākie dalībnieki pēc nejaušības principa saņems veicināšanas balvas no Valmieras novada tūrisma uzņēmumiem. Galveno balvu – tūrisma klases velosipēdu – nodrošina Valmieras novada pašvaldība sadarbībā ar SIA “Aktīvā tūrisma centrs Eži”.

 

Informāciju sagatavoja:
Baiba Misiņa
Valmieras novada
Tūrisma pārvaldes
mārketinga speciāliste

Oficiālā peldsezona Latvijā beigsies 15. septembrī, bet augusts vēl ir vasaras mēnesis, kad gaidām siltas un vasarīgas dienas, kurās, iespējams, varēs baudīt ūdeņu priekus.

Saņemti jaunākie ūdeņu monitoringa rezultāti, kuri liecina, ka Valmieras novadā esošajās neoficiālajās peldvietās - Gaujā (Strenčos un Valmierā pie Dzelzs tilta), Abulā (Brenguļos), Salacā (pie Līču skolas),Vaidavas ezera pludmalē, Rāķa ezerā, Sedas karjerā, Brandeļa ezerā, Trikātas ezerā, Ķiruma ezerā, Burtnieku ezera Vecates atpūtas vietā (pie Salacas ietekas), Endzeles ezeriņā, Sēļu dīķī. Burtnieku ezera Silzemnieku pludmalē ūdens kvalitāte atbilst visām noteiktajām prasībām.

Veicot peldvietu ūdens kvalitātes monitoringu jūras un iekšzemes peldvietās ūdens kvalitāte tiek pārbaudīta gan laboratoriski (pēc mikrobioloģiskajiem rādītājiem), gan vizuāli novērtējot peldvietu.

Iedzīvotāji ir iecienījuši lietot pārtikā avotu ūdeni. Informējam, ka Oliņu avota ūdeni nav ieteicams lietot uzturā nenovārītu - tas neatbilst dzeramā ūdens obligātajām nekaitīguma un kvalitātes prasībām. Savukārt Vaidavas "Pilskalna svētavota" un Vaidavas ezera avota ūdens ir drošs lietošanai uzturā.

 

Informāciju sagatavoja:
Ginta Gailīte
Valmieras novada pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste

13. augustā plkst.18.00 Bērzu ielā 14 viesmīlīgās Andersonu ģimenes mājvietā notiks otrais Mūzikas un mākslas svētku Burkānciemā koncerts.

Šajā koncertā ne tikai skanēs mūzika, bet klātesošajiem būs brīnišķīga iespēja iepazīties arī ar jauno dzejnieci Gitu Kārkliņu, kura savus darbus paraksta ar pseidonīmu Gita Neverita. Līdz šim Gitas Kārkliņas dzejoļus varēja lasīt laikrakstā Liesma. Pati dzejniece atzīst, ka dzejā viņa ar vārdu palīdzību var izteikt savus dziļākos pārdzīvojumus un slēptākās jūtas, nebaidoties tikt nesaprastai, jo katrs cilvēks – klausītājs vai lasītājs – dzeju uztver citādāk, caur savu pieredzi un pārdzīvojumu prizmu, tādā veidā dzejnieks, atklājot sevi, tomēr neatklāj neko konkrētu un saglabā savu noslēpumainību. Alegorijās runājot ir tā: “Kā gaismas stars, lauzts caur prizmu, veido varavīksni, tā dzīve un notikumi apkārt izlaužas caur mani un uzzīmējas dzejoļos."  

 Mūzikas svētku programmas zvaigznes šoreiz būs NYX Trio, kurā apvienojušās trīs pieredzējušas kamermūziķes – flautiste Anete Toča, vijolniece Tatjana Ostrovska un pianiste Ieva Sarja.  Trio  intensīvi koncertē dažādās Latvijas un ārzemju koncertzālēs, agrāk muzicējis arī Valmierā – Jāzepa Vītola kamermūzikas zālē un Ziemas Mūzikas festivālā. Ar vairākām kamermūzikas programmām NYX Trio  piedalījies Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra rīkotajās kamermūzikas dienās, uzstājies Latvijas Radio 1 studijas tiešraides koncertā, veicis ierakstus Latvijas Radio fondiem, kā arī piedalījies Latvijas Koncertu rīkotajā Rīgas festivālā. Trio veidojis koncertprogrammas kopā ar tādiem mūziķiem kā  Mārtiņu Circeni un Intu Dālderi, dziedātājām Ievu Paršu un Antu Jankovsku, komponistu un ģitāristu Matīsu Čudaru, kā arī iniciējis dažādu multimediālu projektu tapšanu sadarbībā ar Ebru mākslinieci Andu Kolosovu, dzejnieci Madaru Gruntmani, aktrisi Karīnu Tatarinovu, ornitologu un video mākslinieku Edgaru Dzeni. Koncertā trio atskaņojumā būs lieliska iespēja baudīt un iepazīt franču komponista Žaka Ibēra, Viļņā dzimušā franču izcelsmes Krievijas komponista Cezara Kiī un latviešu komponistu Imanta Zemzara, Jāņa Lūsēna un Aivara Kalēja mūziku.

Koncertā iespēja iegūt skatuves rūdījumu un koncertu pieredzi būs arī jaunajiem mūziķiem no Rīgas un Limbažiem. Jaunā pianiste Sniedze Sarja, kura mācās NMV Emīla Dārziņa Mūzikas skolā pie skolotājas Ligitas Muižarājas, spēlēs Johana Sebastiana Baha un Reinholda Gliera skaņdarbus. Skaistu programmu kopā ar savu audzēkni Terēzi Drozdeku no Limbažu Mūzikas un mākslas skolas  sagatavojusi valmieriete, vijoles spēles skolotāja Anna Spalviņa. Terēze atskaņos Emīla Mlinarska Mazurku un kopā ar savu skolotāju muzicēs arī ansamblī.  Jāpiezīmē, ka pianistiem arī šoreiz būs lieliska iespēja spēlēt Jautrītes Putniņas instrumentu. Ar interesantu stāstu dalīsies vēsturniece Indra Vīlistere. Svētku laikā notiks arī mākslas darbu izstāde, kurā būs skatāmas un arī iegādājamas Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas skolotājas Ineses Andersones un topošās arhitektes, Rīgas Tehniskās universitātes studentes Elzas Līnas Andersones akrila un eļļas gleznas.

Aicinām ikvienu atnākt, sajust svētku noskaņojumu un baudīt brīnišķīgu vasaras vakaru!

Attēlā no kreisās: Anete Toča, Ieva Sarja, Tatjana Ostrovska.

Informāciju sagatavoja:
Ritma Pētersone-Cepīte

Lai atbalstītu novada iedzīvotājus dzīves kvalitātes un dzīvesvides uzlabošanā, Valmieras novada pašvaldība aicina Valmieras novada biedrības, nodibinājumus un neformālās iedzīvotāju grupas pieteikt sabiedrībai nozīmīgus projektus iedzīvotāju iniciatīvu projektu konkursā.

 

Projektu konkursa saistošie noteikumi ir apstiprināti pašvaldības domes 30. jūnija sēdē, kā arī ir saņemts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pozitīvs atzinums. Pieteikšanās tiek izsludināta no 15. augusta līdz 15. septembrim. Konsultācijas projekta sagatavošanas jautājumos iespējams saņemt, sazinoties ar pašvaldības Attīstības pārvaldes Attīstības nodaļas vadītājas vietnieci, attīstības plānotāju Līgu Bieziņu pa tālruni 26495997 vai e-pastā liga.biezina PIE valmierasnovads PUNKTS lv.

“Projektu konkurss būs viens no instrumentiem, lai veicinātu iedzīvotāju aktivitāti un līdzdalību aktuālu vietējo kopienu vajadzību risināšanu, ar mērķi uzlabot dzīves kvalitāti. Pašvaldības mērķis ir stiprināt Valmieras novada kopienu attīstību, ko vieno kopīga dzīvesvieta, sociālā identitāte vai intereses. Mums ir svarīgi veicināt sadarbību starp pašvaldību un neformālām iedzīvotāju iniciatīvu grupām, nevalstiskajām organizācijām, kā arī piesaistīt vietējos resursus un brīvprātīgo darbu sabiedriski nozīmīgos projektos, kur viens no sadarbības veiksmes faktoriem ir kopienas, kas pašas veido un pielieto jaunus risinājumus savas ilgtspējas nodrošināšanai,” iedzīvotāju kopienu nozīmi pamato L. Bieziņa.

Pašvaldības finansējumu piešķirs projektiem, kuri:

  • veicinās zināšanu, prasmju un iemaņu ienākšanu kopienā un nodošanu citiem;
  • veicinās kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu un pārnesi, integrēšanu mūsdienās;
  • stiprinās dažādu sociālo, vecuma, politisko u.c. grupu integrāciju;
  • uzlabos kopienas iekšējās informācijas apriti;
  • piedāvās brīvā laika pavadīšanas daudzveidības un kvalitātes uzlabošanu;
  • veicinās drošas un sakārtotas vides veidošanos Valmieras novadā;
  • stiprinās kopienas pašorganizēšanās spēju iekšējo krīžu novēršanai un problēmsituāciju risināšanai;
  • īstenos idejas, kas palīdz veidot sociāli atbildīgus un pilsoniski aktīvus iedzīvotājus Valmieras novadā;
  • stiprinās kopienas identitātes apzināšanos;
  • veicinās kopienai nozīmīgas sociālās un tehnoloģiskās inovācijas.

Projektu pieteikumus aktivitāšu īstenošanai var iesniegt Valmieras novadā reģistrētas biedrības un nodibinājumi, kā arī fizisku personu neformālās grupas, kurās apvienojušies vismaz pieci pilngadīgi dalībnieki un kas konkursa ietvaros paredzētās projekta aktivitātes īstenos novada administratīvajā teritorijā.

Viens pretendents var iesniegt tikai vienu projekta pieteikumu, kura finansējuma apmērs nebūs lielāks par 1000 EUR. Slēdzot līgumu ar pašvaldību un saņemot finansējumu, pretendents pats apņemsies plānotās aktivitātes pilnībā ieviest un par izdarīto atskaitīties pašvaldībai.

Plašāka informācija, konkursa pieteikuma veidlapa un nosacījumi ir pieejami pašvaldības mājaslapas www.valmierasnovads.lv sadaļā “Sabiedrības līdzdalība” – “Iedzīvotāju iniciatīvu projektu konkurss”.

Projektu konkursa dokumenti ir pieejami šeit.

 

 

 

Informāciju sagatavoja:

Marija Melngārša

Valmieras novada pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste

Turpinās Valmieras kultūrvides centra ēkas būvniecības darbi projektā “Kultūra, vēsture un arhitektūra Gaujas un laiku lokos”. Tā mērķis ir saglabāt kultūrvēsturisko mantojumu un nodrošināt viduslaiku pils mūru apskates pieejamību Valmieras vecpilsētā.

 

Kopš iepriekšējās publikācijas jaunbūvei ir veikta pakāpienu veidņu un stiegrojuma izbūve, plātņu veidņu stiegrojuma izbūve un betonēšana. Pārbūvējamai daļai veikta manteļskursteņa pievadu atjaunošana, skursteņa plaisu aizdare, aploces arkas izbūve zem manteļskursteņa, oļu klājuma izbūve zem metāla lieveņa/terases, griestu konstrukciju demontāža pie lifta telpas un griestu plakņu attīrīšana. Ir atjaunotas arī koka konstrukcijas jeb veikta bojāto elementu nomaiņa un protezēšana, veikta lifta šahtas un inženierkomunikāciju izbūve un terases pamatu atjaunošana.

Labiekārtojamā teritorijā ir demontēts bruģakmens segums un veikta apmaļu demontāža, liekās grunts norakšana un grunts pamatnes blietēšana, kā arī ceļu un laukumu punktu nospraušana. Ir pabeigti jumta hidroizolācijas membrānas ieklāšanas un apdares darbi, kā arī samontētas sadalnes, uzstādīti lifti, gaismekļi un dūmu lūka.

Plānojot jaunās Valmieras kultūrvides centra ēkas telpas, viens no galvenajiem uzdevumiem bija tās padarīt apmeklētājiem droši un ērti pieejamas, piemēram, cilvēkiem ar kustību traucējumiem un apmeklētājiem ratiņkrēslā. Valmieras kultūrvides centra ēkā ir izbūvētas uzbrauktuves un nobrauktuves, kā arī izbūvēti divi lifti.

Valmieras pils kultūrvides centra izveidi īsteno Eiropas Savienības fonda darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” prioritārā virziena “Vides aizsardzības un resursu izmantošanas efektivitāte” 5.5.1. specifiskā atbalsta mērķa “Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus” projekta “Kultūra, vēsture, arhitektūra Gaujas un laika lokos” ietvaros. Projekts paredz Valmieras pils Ziemeļu aizsargmūra un ZR daļas pagrabu atsegto mūru konservāciju, jaunā Valmieras pils kultūrvides centra būvniecību, pils vides un virtuālās ekspozīcijas izveidi. Projektā paredzēts Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums 1 032 900 EUR apjomā, papildus ieguldot finansējumu no valsts 38 823, 53 EUR un līdzfinansējumu no pašvaldības 155 294,12 EUR. 

Fotogalerija ir pieejama šeit.

 

Informāciju sagatavoja:
Marija Melngārša
Valmieras novada pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste

2. un 3. septembrī Kocēnos jau astoto reizi norisināsies Kokmuižas svētki. Šī gada tēma ir “Cilvēka dārzs”, priecājoties par dabas krāšņumu Kokmuižas pils parkā un godinot cilvēku ieguldījumu skaistā un īpašā saglabāšanā un attīstīšanā.  

Kokmuižas svētki nav iedomājami bez muižas tirgus, kas norisināsies 3. septembrī plkst. 10.00–16.00 pils kompleksa teritorijā. Īpaši pieteikties tiek aicināti stādu audzētāji, lai tirdziņā ikvienam būtu iespēja izvēlēties un iegādāties kādu skaistumu, kā arī uzzināt ko jaunu par sava dārziņa vai mājas apkārtnes iekopšanu.

Tirgotājus aicinām pieteikties līdz 19. augustam, Valmieras Kultūras centra mājaslapā www.vkc.lv aizpildot elektronisko pieteikuma anketu.

Priekšroka tiks dota Valmieras novada tirgotājiem, kā arī stādu audzētājiem.
Lūgums rūpīgi iepazīties ar tirdziņa nolikumu.

Papildu saziņai par tirdziņa norisi: Valmieras Kultūras centra kultūras projektu vadītāja Sintija Milberga, e-pasts sintija.milberga PIE valmierasnovads PUNKTS lv, tālrunis 20436868.

 

 

Informāciju sagatavoja:
Sintija Milberga
Valmieras novada pašvaldība