Arhīva kalendārs

« July 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Valmieras dzimšanas dienas laikā, 23. jūlijā no plkst. 14.00 līdz 17.00, ar kājām vai velosipēdu dodies GAUJAS KRASTU BINGO aktivitātē. Orientējies pēc BINGO lapas uzdevumu lauciņiem un attēliem, iepazīsti Valmieru, jestri pavadi laiku līdz kārotajam pilsētas svētku koncertam un, iespējams, tiec pie kādas pārsteiguma balvas!

GAUJAS KRASTU BINGO aktivitāte sāksies un noslēgsies Valmieras Tūrisma informācijas centrā (TIC) Rīgas ielā 10, kur varēsi saņemt un nodot aizpildīto BINGO spēles lapu. Spēle ir pavisam vienkārša – dodies uz konkrēto BINGO spēles laukumu, izpildi IERAUGI vai IZDARI uzdevumu un saņem norādīto punktu skaitu. Ierodoties IERAUGI vietā, uzņem fotogrāfiju ar konkrēto vietu un pēc tam, vadoties pēc nākamajiem spēles lauciņiem, dodies tālāk. Toties IZDARI uzdevumu vietās Tevi kāds sagaidīs (izņemot svētku foto rāmja uzdevumu) un paskaidros darāmo izveicības un atjautības uzdevumu. Pēc IZDARI aktivitātes izpildes pārstāvis pierakstīs iegūto punktu skaitu Tavā uzdevumu lapā. Visās aktivitātēs centies sakrāt pēc iespējas lielāku punktu skaitu, lai pretendētu uz pārsteiguma balvām! 

Aizpildītās uzdevumu lapas nogādā Valmieras TIC līdz 23. jūlija plkst. 17.00. Iesniedzot aizpildīto spēles lapu, spēles laikā uzņemtās fotogrāfijas būs jāuzrāda Tūrisma informācijas centrā saņemto punktu pārbaudei un IERAUGI uzdevumu punktu aizpildei baltajos rombiņos. Tie aktivitātes dalībnieki, kuri būs savākuši visvairāk punktu, varēs pretendēt uz vienu no desmit pārsteiguma balvām, ko sarūpējusi Valmieras novada pašvaldība. Ar pārsteiguma balvu īpašniekiem sazināsimies individuāli. Uzdevuma lapas būs iespējams saņemt Valmieras TIC pilsētas svētku nedēļā, toties balvas būs iespējams saņemt pēc svētkiem - no trešdienas līdz piektdienai plkst. 9.00–18.00 un sestdienās plkst. 10.00–16.00.

Informējam, ka dalībnieki, iesniedzot savu aizpildīto BINGO spēles lapu, piekrīt, ka  iesniegtie personas dati tiks izmantoti iesniedzēja identificēšanai, komunikācijas nodrošināšanai ar aktivitāti saistītos jautājumos un lai paziņotu aktivitātes rezultātus Visit Valmiera plašsaziņu kanālos. Personas datu glabāšanas termiņš ir līdz 2022. gada 31. augustam. 

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts, fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras novada pašvaldības publicitātes vajadzībām.

Valmieras 739. dzimšanas dienas svētku programmu meklē šeit.

Informāciju sagatavoja:
Madara Stukmane
Valmieras novada pašvaldības
Tūrisma pārvaldes
pasākumu organizatore

Valmieras novads var lepoties ar bagātīgu tūrisma piedāvājumu, sniedzot iespēju katram novada viesim atrast sev tīkamāko atpūtas veidu. Lai izvēlētos piemērotāko un saistošāko tūrisma piedāvājumu Valmieras novadā, Tūrisma pārvalde aicina ikvienu ieskatīties jaunizveidotajā tūrisma vortālā visit.valmiera.lv.

Vortālā atrodamas sadaļas ar Valmieras novada ēdinātājiem, naktsmītnēm, kā arī dažādām tūristu piesaistēm, kas sadalītas pa kategorijām – daba, kultūra un vēsture, aktīvā atpūta, piedzīvojumam, ražots Valmieras novadā, SPA un veselībai, dzīvnieku apskate un TOP objekti. Ērtākai lietošanai, tūrisma piedāvājumu iespējams atlasīt pēc vēlamās lokācijas, kategorijas (draudzīgs ģimenēm ar bērniem, bezmaksas autostāvvieta u.tml.) un tipiem (dabas takas, velomaršruti, muižas un pilis, meistarklases, gardumi u.tml.).

Sadaļā Noderīgi var atrast informāciju par ekskursijām ar gidu un arī pieteikties uz tām. Tāpat šajā sadaļā var aplūkot Valmieras Tūrisma informācijas centrā pieejamos suvenīrus un pasūtīt tos attālināti, ja interesentiem nav iespēja viesoties klātienē. Vortālā  ir aplūkojamas arī digitālās versijas dažādiem Valmieras novada un Gaujas Nacionālā parka tūrisma materiāliem.

Vortālā visit.valmiera.lv iespējams iepazīties ar norisēm Valmieras novadā, uzzināt tūrisma jaunumus un pieteikties aktualitātēm, lai savā e-pastā saņemtu iknedēļas svarīgākos notikumus.

Tūrisma vortāls visit.valmiera.lv izveidots četrās valodās – latviešu, angļu, igauņu un krievu, un tas ērti lietojams kā datorā, tā mobilajās viedierīcēs.

Uz tikšanos Valmieras novadā!

Informāciju sagatavoja:
Zane Krūmiņa
Valmieras novada Tūrisma pārvaldes
Mārketinga speciāliste 

Valmieras novada Mājas kafejnīcu dienas ir viena īpaša augusta nedēļas nogale. Tās laikā svešinieks kļūst par ciemiņu, mājas pagalms vai kafejnīcai neikdienišķa vieta izstaro māju sajūtu, viesi izgaršo saimnieku gatavoto ēdienu, kā arī bauda daudzveidīgu kultūras programmu. Mājas kafejnīcu dienas Valmieras novadā norisināsies jau otro reizi, šogad – 6. un 7. augustā! Šis gads solās būt ne mazāk interesants – Mājas kafejnīcu dienu dalībnieki spodrina ne tikai galda piederumus un glāzes, bet arī deju kurpes, mūzikas instrumentus un viesmīlības prasmes, lai ciemošanos savā mājas pagalmā padarītu vēl īpašāku.  Valmieras novada iedzīvotāji vienmēr bijuši aktīvi darītāji, tādēļ šogad savos mājas pagalmos ciemos aicinās 24 mājas kafejnīcas, no kurām daļa atradīsies Valmierā, bet gardēžus gaidīs arī plašajā novadā – Rūjienas, Sēļu un Matīšu pusē, pie Burtnieku ezera un Gaujas krastos, kā arī Dikļu, Zilākalna, Kocēnu un Trikātas pusē. Interaktīvo karti ar visām Valmieras novada mājas kafejnīcām, to piedāvājumu un darba laikiem iespējams aplūkot šeit.

Mājas kafejnīcu piedāvājumā būs ēdieni, kuru recepte nodota no paaudzes paaudzei, veģetāri meistardarbi un arī izloloti kulinārie eksperimenti. Plašāka informācija par mājas kafejnīcu piedāvājumiem aplūkojuma majaskafejnicas.lv un visit.valmiera.lv, savukārt informatīvā brošūra drukātā veidā būs pieejama jūlija otrajā pusē Valmieras Tūrisma informācijas centrā (Rīgas ielā 10), kā arī elektroniskā formātā visit.valmiera.lv.

Ne tikai gardi ēdieni un iemīļoti dzērieni, bet arī dažādas aktivitātes padarīs mājas kafejnīcas apmeklējumu vēl īpašāku. Būs dažādi muzikālie pārsteigumi, dzejas lasījumi, izkustēšanās tautu deju vai jutekliskās Bačatas ritmos vai gluži pretēji – būs iespēja pārsteigt citus  kafejnīcu apmeklētājus, spēlējot sev tīkamus klaviermūzikas skaņdarbus. Varēs notvert romantisku un sapņainu noskaņu dažādās mākslas darbu izstādēs, rūpīgi iekoptos daiļdārzos un pavisam īpašā nakts kafejnīcā. Piedzīvojumu meklētāji varēs nodoties dažādām galda un brīvdabas spēlēm, būs iespēja izmēģināt  radiovadāmos bagijus, trases automobiļus, motociklu IŽ-49 un laivu. Zinātkārie apmeklētāji varēs palauzīt prātu ēdienmīļu viktorīnā, doties ekskursijās, apskatot saimniecības un iepazīstoties ar dažādiem pūkainiem ķepaiņiem, vai arī vienkārši nodoties siltām sarunām ar mājas saimniekiem. Jaunu prasmju meklētājiem būs iespēja radīt meistarstiķus dažādās radošajās darbnīcās vai arī iegādāties jau gatavus meistardarbus tirdziņos un pop-up veikaliņos. Mazākos ciemiņus īpaši aizraus dažādās spēles un piepūšamo atrakciju prieki. 

Lai viesošanās mājas kafejnīcās būtu harmoniska kā viesiem, tā saimniekiem, aicinām pirms apmeklējuma pārliecināties par katras vietas precīzu darba laiku un to, vai mājas kafejnīcas apmeklējumu nepieciešams iepriekš pieteikt!

Mājas kafejnīcu dienu mērķis ir popularizēt reģionālā tūrisma galamērķus, veicināt kopienu sadarbību, kā arī izcelt īpašos, novadam raksturīgos stāstus gastronomiskajā tūrismā. Iniciatīvu organizē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra sadarbībā ar LLTA “Lauku ceļotājs”. Mājas kafejnīcu dienas Valmieras novadā norisinās jau otro reizi. Pērn Mājas kafejnīcu dienās Valmieras novadā dažādus gardumus un jestras aktivitātes baudīja vairāk nekā 2 500 viesi, apmeklējot 20 mājas kafejnīcas. 

Informējam, ka pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts, fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras novada pašvaldības publicitātes vajadzībām. 

Ieplāno neaizmirstami gardu ceļojumu Valmieras novadā 6. un 7. augustā!

Informāciju sagatavoja:
Madara Stukmane
Valmieras novada pašvaldības
Tūrisma pārvaldes
pasākumu organizatore
Mob. tālr.: 26332213
visit.valmiera.lv

 

 

Valmieras novada pašvaldība, rūpējoties par iedzīvotāju veselību,  ir veikusi pirmās neoficiālo peldvietu ūdens analīzes. Pašvaldībai ir noslēgts līgums ar Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu "BIOR" par 16 neoficiālo peldvietu monitoringu 1-3 reizes sezonā un 4 avotu ūdens monitoringu 1-2 reizes gadā.

Ūdens kvalitātes pārbaude liecina, ka ūdens kvalitāte Valmieras novada ūdenskrātuvēs: Burtnieku ezera pludmalē Burtniekos, Vecates atpūtas vietā pie Burtnieku ezera Salacas iztekā, Salacā pie Līču skolas, Vaidavas ezera pludmalē, Gaujā Strenčos un Valmierā pie dzelzs tilta ir atbilstoša higiēnas prasībām. Arī Veselības inspekcija atzinusi, ka ūdens kvalitāte šajās ūdenskrātuvēs nav bīstama veselībai.

Veselības inspekcija katru gadu apkopo iesniegtos neoficiālo peldvietu ūdens analīžu rezultātus un atbilstoši teritoriālajam iedalījumam atspoguļo paraugu ņemšanas vietu, laiku, ūdens kvalitātes rādītāju rezultātus un Veselības inspekcijas slēdzienu par atļauju peldēties. Dati tiek aktualizēti pēc ūdens analīžu rezultātu saņemšanas inspekcijā. Ar informāciju var iepazīties šeit: https://ieej.lv/LWNXC

Tomēr aicinām iedzīvotājus karstajā laikā būt piesardzīgiem pēc peldes saskaroties ar ādas alerģiskām reakcijām – pēc peldes labi noslaucīties ar dvieli vai noskaloties dušā, un neļaut ādai nožūt dabiskā ceļā.

Informāciju sagatavoja:
Ginta Gailīte
Valmieras novada pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste

16. jūlijā Trikātā svinēs Ķēniņa Tālivalža svētkus. Ar dažādiem pasākumiem un aktivitātēm visai ģimenei svētki sestdienā sāksies jau no paša rīta.

Sabiedrības “Rona” kausa izcīņa volejbolā, dažādas sportiskas aktivitātes, mājražotāju un amatnieku tirdziņš, izstādes: Trikātas Kultūras namā – Ivetas Kreišmanes gleznas, Saieta nama kamīnzālē – Ingas Geduševas gleznas, pastāvīgā ekspozīcija “Trikāta fotogrāfijās” un aušanas studijas projekta “Trikātas etnogrāfiskie brunči” izstādes, dalībniekiem, skatītājiem un pircējiem būs pieejami jau no plkst. 10.00.

No plkst. 11.00 līdz 13.00 starp sportiskajām aktivitātēm svētku dalībnieki aicināti piedalīties arī bezmaksas veselīga uztura meistarklasē “Uzkodas aktīva dzīvesveida piekritējiem”, kas notiks “Veselas un veselīgas sabiedrības veicināšana Brenguļu, Kauguru un Trikātas apvienībā” ietvaros.

Meistarklasē, kopīgi ar uztura speciālisti Agritu Spēlmani, varēs pagatavot saldā lavaša uzkodas ar augļiem un riekstu sviestiem, kā arī iegūt zināšanas par vienkārša, efektīva, ekonomiska un veselīga uztura recepšu gatavošanu ikdienā. Meistarklasē aicināts piedalīties ikviens, bet aicinām iepriekš pieteikties pa e-pastu madara.ribozola PIE valmierasnovads PUNKTS lv vai tālruni 22411816 (Madara). Būs iespēja pieteikties arī pasākuma norises vietā.

Svētku atklāšana paredzēta plkst. 12.00, kurai tūlīt sekos mūzikas grupas “Trejasmens” no Ropažiem koncerts, taču paralēli tam turpināsies jau iesāktās aktivitātes, kur neizpaliekoša izprieca bērniem būs arī piepūšamās atrakcijas un vizināšanās zirga mugurā. Dienas gaitā paredzētas ļoti aizraujošas un izzinošas darbnīcas, kuras vadīs “9 arodi” meistari no Limbažiem. Varēs apgūt vikingu aušanas prasmes, papīra liešanu un dziju krāsošanu ar dabīgām krāsvielām. Tāpat būs iespējams iepazīties ar ceļošanas pamatiem, kurus rādīs Inga Geduševa. Pirmo reizi tiks organizēts mākslas plenērs iesācējiem, kura laikā katrs interesents varēs iepazīt eļļas pasteļu noslēpumus.

Visi, kuri vēlēsies, varēs izrotāties ar hennas zīmējumu. Kas gan būtu Ķēniņa svētki bez spēka un izturības skrējiena “Ķēniņa Tālivalža taka”! Zemessargu un vēstures un aktīvās atpūtas sabiedrības “Araisis” no Dzērbenes organizēto izturības maršrutu varēs izmēģināt un savus spēkus pārbaudīt dažādās vecuma grupās. Vīri varēs pārliecināties par savu spēku un izturību jautrajā atrakcijā “Uznes kalnā ķēniņieni”. Ja nogurs kājas, tad varēs tās pūtināt, pārbaudot roku un prāta veiklību, spēlējot dažādas viduslaiku galda spēles, kuras mums piedāvās “Araisis”.

Svētku noslēgumā plkst. 19.00 Trikātas pilsdrupās grupas “Marhils un draugi” koncerts “Tikai tā”, piedaloties solistiem Aijai Andrejevai un Ivo Fominam. Biļetes iepriekš pārdošanā “Biļešu paradīzes” kasēs un Trikātas Kultūras centrā. Biļetes cena: 8 EUR, koncerta dienā (pilskalnā) – 10 EUR. Pēc koncerta zaļumballe kopā ar grupu “Zeļļi”, ieeja ballē: 5 EUR.

Informāciju sagatavoja:
Ilze Dauvarte
Valmieras novada pašvaldības
Trikātas Kultūras centra
kultūras darba organizatore

Informāciju papildināja:
Marija Melngārša
Valmieras novada pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste

Valmieras novada pašvaldības, Latvijas pašvaldību savienības un Ukrainas Mazo pilsētu asociācijas kopīgi rīkotā starptautiskā projekta “Vietējā pašpārvalde vieno pasauli mieram!“ ietvaros Valmieras novadā jūlijā norisinās nometne “Vasara ukraiņu bērniem”. Valmieras novadā pašlaik viesojas 20 ukraiņu bērni no Brodi pilsētas Ļvivas apgabalā. Visu nometnes dalībnieku tēvi ir karavīri, kuri cīnās pret krievu iebrucējiem. Daži no bērniem ir zaudējuši tēvus, kuri ir krituši kaujas laukā.

Tiekoties ar ukraiņu bērniem, Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks novēlēja viņiem patīkamu uzturēšanos Latvijā un daudz jaunu un pozitīvu iespaidu.

Kā informē nometnes vadītāja, Valmieras novada pašvaldības jaunatnes lietu speciāliste Daina Roze, kopā ar 20 jauniešiem no Brodi pilsētas nometnē piedalās arī 12 jaunieši no Valmieras novada. Visi jaunieši nometnes laikā dzīvo kopā Trikātas pamatskolā. Divu nedēļu garumā ukraiņu bērni iepazīs mūsu novadu, piedaloties izglītojošās un atpūtas aktivitātēs, izzinās latviešu kultūru un veidos sadraudzības saites ar Valmieras novada bērniem un jauniešiem.

“Ar pašvaldības un vietējo uzņēmēju un iestāžu atbalstu esam ukraiņu bērniem sagatavojuši piesātinātu un interesentu programmu. Jau pirmajā dienā apmeklējām Beverīnas labirintus un Koka skulptūru parku, apskatījām muižu un baznīcu miniatūras Cempos un devāmies pārgājienā pa Abula dabas taku. Turpmākajās dienās spēlēsim minigolfu un uzbaudīsim Sajūtu parka takas un koprades darbnīcā DARE apdrukāsim kreklus un ūdens pudeles, kopīgi iepazīsim mūsu plašo novadu, apmeklējot Rūjienu un Burtniekus. Dosimies uz Rīgu un apmeklēsim Brīvdabas muzeju, kur norisināsies starptautiskā folkloras festivāla "Baltica 2022" aktivitātes. Viesosimies Saulkrastos Jauniešu dienas pasākumos, kā arī organizēsim ukraiņu un latviešu vakarus, lai nometnes dalībniekus savstarpēji iepazīstinātu ar savu kultūru,” stāsta Daina Roze.

Nometnes vadītāja atzīst, ka jaunieši daudz vieglāk pārvar komunikācijas barjeras, nekā pieaugušie, pat nezinot viens otra valodu. “Bērni viegli komunicē, viņi ir brīvi no stereotipiem un vienmēr atradīs veidu kā sazināties. Ir pilnīgi vienalga, no kurienes tu esi, svarīgākais, ka esi foršs cilvēks. Komunikācija nometnē notiek latviski, ukrainiski, angliski, krieviski un pat žestu valodā, taču kaut kā viņi viens otru saprot. Jau pirmajā dienā viņi spēlēja kopīgas spēles un sāka viens otru iepazīt.”

Jāpiebilst, ka projekta “Vietējā pašpārvalde vieno pasauli mieram!“ ietvaros Valmieras novada pašvaldība rīkoja palīdzības akciju karā izpostītajai Trostjaņecas pilsētai Sumu apgabalā, dāvinot pilsētas pasažieru autobusu un organizējot iedzīvotāju un uzņēmumu ziedoto mantu kravas nosūtīšanu uz Ukrainu. Jūnija beigās Valmierā viesojās Trostjaņecas mērs Jurijs Bova, lai visu pilsētas iedzīvotāju vārdā pateiktos Valmieras novada iedzīvotājiem par sniegto palīdzību. Tika pārrunātas iespējas rīkot Trostjaņecas slimnīcas mediķu un pilsētas komunālo dienestu darbinieku pieredzes vizītes Valmierā.

Informāciju sagatavoja:
Dzintars Močs
Valmieras novada pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciālists

 

 

Svētdien, 24. jūlijā, plkst. 11.00 aicinām gan lielus, gan mazus doties Valmieras 739. dzimšanas dienas ģimeņu velobraucienā. Nedaudz vairāk nekā sešu kilometru garumā kopā ar tūrisma entuziasti Karīnu Bērziņu izbrauksim dažas no skaistākajām Valmieras vietām un velobrauciena noslēgumā dosimies ekskursijā, un iepazīsimies ar pārbūvēto Jāņa Daliņa stadionu un jauno vieglatlētikas manēžu.

Velobrauciena sākums plānots Vecpuišu parkā, bet noslēgums – pie Jāņa Daliņa stadiona. Piedzīvojums vedīs pa ceļiem un taciņām ar asfalta, bruģa un smilts segumu. Pasākums ilgs aptuveni 2,5 stundas, un tas būs vieglas grūtības pakāpes brauciens, kura laikā plānota atpūta, dažādas aktivitātes un ekskursija Jāņa Daliņa stadionā. Savai drošībai iesakām lietot velobraucēju ķiveres un cimdus, toties velosipēdu drošībai – paņemt līdzi velo saslēdzējus. 

Dalība velobraucienā ir bez maksas. Lai piedalītos, nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, zvanot pa tālruni 26332213 vai rakstot uz e-pastu tic PIE valmierasnovads PUNKTS lv, vai ierodoties klātienē Valmieras Tūrisma informācijas centrā (Rīgas ielā 10). Vietu skaits velobraucienā ir ierobežots!

Nākamais aktīvās atpūtas pasākums plānots 28. augustā, kad kopā ar Ezeru un purvu izpētes centra (EPIC) dibinātāju un ģeoloģi Ilzi Ozolu dosimies purva kurpju pārgājienā pa Oleru purvu un viesosimies Oleru muižā pie māksliniekiem Kārļa un Ievas Zemīšiem. Vairāk informācijas par pasākumu tuvākajā laikā vortālā visit.valmiera.lv

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts, fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras novada pašvaldības publicitātes vajadzībām. 

Valmieras 739. dzimšanas dienas svētku programmu meklē šeit

Informāciju sagatavoja:
Madara Stukmane
Valmieras novada pašvaldības
Tūrisma pārvaldes
pasākumu organizatore 

2022. gada 17. jūlijā tiks atklāta izcilā ainavista Vilhelma Purvīša personībai veltīta brīvdabas izstāde "Septiņi gudrie" un ainavu taku "Purvīša acīm". Ikviens aicināts pievienoties izstādes un ainavu takas atklāšanas piknikam 17. jūlijā plkst. 15.00 "Vecjaužos", Ogres novadā, Taurupes pagastā.

 Organizatori komentē: "Šis ir mūsu pirmais mēģinājums pieskarties Vilhelmam Purvītim. Purvīša muzejs savu pastāvīgo ekspozīciju vēl veido, bet šī ir viena no iespējām iepazīt mākslinieku caur ceļojumu viņa tuvāko cilvēku lokā."

 

Izstāde tapusi ar Vidzemes plānošanas reģiona, Latvijas Valsts mežu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

 

 


Aicinām iesaistīties ainavu aktivitātē “Mana unikālā Latvijas ainava”, kura tiek organizēta Valsts pētījumu programmas projektā LandLat4Pol “Ilgtspējīga zemesresursu un ainavu pārvaldība: izaicinājumu novērtējums, metodoloģiskie risinājumi unpriekšlikumi” (Nr. VPP-VARAM-ITAZRI-2020/1-0002).

Aktivitātes mērķis ir stiprināt ainavas vērtības apzināšanos sabiedrībā un dot iespēju piedalīties Latvijas digitālā ainavu atlanta veidošanā. Turpinot aktivitāti, kura norisinās visos gadalaikos, šajā vasarā tiek organizēta 4. (noslēdzošā) kārta, kurā aicinām jebkuru interesentu ArcGIS Online tiešsaistes vidē no 11. jūlija līdz 22. augustam iesniegt vasaras ainavu fotogrāfijas, raksturojot tās un izceļot to būtiskās vērtības.

Tāpēc, reaģējot uz aicinājumu dalīties ar vizuāliem mirkļa tvērumiem par “manu unikālo Latvijas ainavu”, aicinām domāt plašāk: ne tikai vizuāli estētiskās kategorijās un foto žanrā “dabas ainava”, taču arī: kā mēs uztveram apkārtni, kādi ainavas elementi izceļ kādu Latvijas vietu vai reģionu, kā cilvēki maina ainavu, iesaistās vietradē, kā stiprinās saikne starp cilvēku un vietu, veidojot vidi, kādā mēs labprāt vēlētos būt. Domāt arī par to, kas ir jums pieņemamais ainavu izmaiņu slieksnis, cik tālu noteiktas darbības apkārtnes izmainīšanā ļauj jums joprojām justies piederīgam vietai, justies tajā labi. Vai ir vēl tādi ainavas elementi, kas izteikti raksturo jūsu vietu un reģionu, palīdz uzsvērt identitāti un atšķirības, taču to pastāvēšana mainīgā pasaulē bez pašu apzinātas vēlmes tos uzturēt nenotiks.

Fotogrāfijai ir nepieciešams norādīt uzņemšanas vietu, autoru (t.sk., norādot, vai piekrītat, ka autora vārds parādās publiski). Piedaloties akcijā, dalībnieks apstiprina, ka iesniegtā fotogrāfija var tikt izmantota Latvijas digitālajā ainavu atlantā ar atsauci uz autoru. Fotogrāfijas tiks uzglabātas ArcGIS Online vidē AREI organizācijas kontā. Iesniegšanas limits vienā reizē ir 5 fotogrāfijas. Lūgums ņemt vērā, ka foto augšupielādei ir noteikta maksimālā izšķirtspēja. Iesniedzot (augšupielādējot) fotogrāfiju, jānorāda 3-5 šīs fotogrāfijas atslēgas vārdi, kuri raksturo konkrēto unikālo ainavu un/vai izceļ tās vērtību un padara to īpašu.

Sabiedrības iesaiste ir vajadzīga un ļoti svarīga, lai veicinātu ainavas vērtības apzināšanos un spēju ietekmēt ainavu kvalitātes mērķus. Vide mums apkārt mainās – gan pilsētā, gan laukos, gan dabā, ko veicina gan dabiskie procesi, gan cilvēku darbība.

5. augusta vakarā Ogres novada Ķeipenes pagastā norisināsies Mākslinieku savienības biedru vasaras plenērs un laikmetīgās mākslas festivāls “Trauslais visums”. Turpinot tradīciju – pasākums norisināsies trīs daļās un trīs dažādās vietās Ķeipenē. Brīvdabas estrādē plkst. 20.00 laikmetīgās dejas izrāde “Putni, kas nemigrē”, plkst. 21.30 Kinostacijā mūzikas un modes mākslas uzvedums “Trauslais visums”, muzikāli radošs noslēgums 22.30 Krustiņu kvartālā.

Laikmetīgās mākslas dienas tradīcija Ķeipenē aizsākās 2019. gadā, kā mākslinieku vasaras plenēra noslēdzošais pasākums, kurā radās vēlme iedzīvināt neordinārākas un mūsdienīgākās mākslas formas.

Idejas attīstībai palīdzēja Ķeipenes pagasta unikālais tūrisma objekts – Kinostacija, saukta arī par Sergeja Eizenšteina komunikāciju centru (tās teritorijā izvietoti tematiski vides objekti, piemēram, sauszemes bāka, kas veltīta Jurim Podniekam, Milžu galds un krēsli kino dižgariem, 24 kadru tunelis veltīts pirmajai kinolentei, Potjomkina aka un citi darbi).

Mākslas notikumu kopumu Ķeipenes urbānajā brīvdabas estrādē plkst. 20.00 atklās horeogrāfa Dmitrija Gaitjukeviča veidotā laikmetīgās dejas izrāde “Putni, kas nemigrē”. Izrādē atbalsojas pēdējo mēnešu notikumi pasaulē un satricinājums, kas radies mūsos kā sabiedrībā. Putni, kas nemigrē, ir simbols brīvībai, kas nespēj izpausties. Horeogrāfs Dmitrijs Gaitjukevičs izrādes izvēlēto tēmu komentē tā: “Daudzu putnu sugas migrē, tas ir viņu dabā. Ja viņi to nespēj darīt, tātad pasaulē ir noticis kaut kas globāli satricinošs. Līdzīgi arī Ukrainas iedzīvotāji šobrīd nespēj darīt to, kas būtu viņu dabā – dzīvot, mācīties, strādāt, būt drošībā. Normāla dzīve viņiem ir atņemta. Ir grūti aptvert notiekošo, tāpēc veidojam izrādi par šo tēmu. Mēģinājumu procesā mūsu domas norobežojas no dzīves notikumiem, mēs aizraujamies ar deju un kustību, bet temats, ar ko strādājam, mums neļauj aizmirst notiekošo.”

Laikmetīgās mākslas dienas centrālais notikums, kas risināsies Ķeipenes kinostācijā – multimediāls uzvedums “Trauslais visums”. Jauktais koris “Pa saulei” diriģentes Martas Ozolas vadībā izpildīs īpaši šim notikumam veidotu programmu, kurā iekļauti arī līdz šim mazāk dzirdēti mūsdienu komponistu kora skaņdarbi.

Mūzikas, dejas un modes izrāde Ķeipenes kinostacijā būs krāšņs vizuāls piedzīvojums, kas klātesošajiem ļaus uz mirkli aizmirst par to ikdienu. Koristu balsu skaņas vizuāli papildinās jauno modes mākslinieču Odrijas Bušas un Annas Jurjānes tērpi un īpaši šim pasākumam radīta horeogrāfes Daces Mihailovas kustību partitūra.

Izvietojoties 24 kino kadru tunelī, kas ir viens no centrālajiem Ķeipenes Kinostacijas mākslas objektiem, koris to atdzīvinās, un citkārt nekustīgais un monumentālais metāla tunelis kļūs par dinamisku un savā veidā kinētisku izrādes centrālo norises vietu. Runātais vārds sintēzē ar mūziku un vizuāliem paņēmieniem nodos skatītājiem galveno šīs izrādes vēstījumu - viss mums apkārt ir ātri gaistošs, pat šķietami mūžīgais, patstāvīgais var acumirklī pazust un piedzīvot satricinošas pārmaiņas.

Savukārt vakara noslēgums paredzēts Krustiņu kvartālā. Jauni un talantīgi mūziķi, katrs ar savu radošo niansi – Ernests Valts Circenis, Matīss Žilinskis un Ilva Bāliņa priecēs vakara viesus ar muzikālu programmu, sapludinot jaunradi, improvizāciju un klasiskas vērtības.

Kontaktinformācija saziņai: Ķeipenes Tautas nama vadītāja Inese Daugaviete, Tālr. 26545470, E-pasts: inese.daugaviete PIE inbox PUNKTS lv

30. jūlijā Alūksnes novada Jaunlaicenes pagastā notiks III Vispasaules Malēniešu svētki “Kā smuki esam, tā smuki esam”. Pasākums ir īsta kvadrinnāle, jo tik plaša malēniešu pulcēšanās notiek tikai reizi četros gados. Šogad svētkos vairākas īpašas norises, tostarp, deju uzvedums “Malienas mantojums”, Malēnijas nacionālās īpatnības kāršu spēles “Puns” turnīrs un - tikai šajos svētkos veiklākajiem būs iespēja pretendēt uz Malēnijas vīzu.

Malēnija ir viena no latviešu vēsturiskajām zemēm, kas iezīmēta arī Latviešu vēsturisko zemju likuma Latvijas kultūrvēsturiskā iedalījuma kartē. Striktas robežas Malēnijai nevar novilkt, bet uzskatāms, ka malēnieši dzīvo Alūksnes novada teritorijā, daļā Gulbenes novada, Apes pilsētas un Apes lauku teritorijā, kā arī daļēji Balvu un Viļakas pusē. Svētkos pulcēties mīļi aicināti visi malēnieši no tuvienes un tālienes un ikviens, kas vēlas tuvāk iepazīt malēniešus un uzzināt viņu patieso dzīves gudrību.

Izdejos Malienas pusei raksturīgos dančus

Evita Zeile, Jaunlaicenes muižas muzeja “Malēnieša pasaule” izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciāliste uzsver, ka malēniešu dzīves būtība ir radīt prieku no nekā.

- Malēnietis pats prot priecāties par mazām lietām un viņam patīk, ka priecājas arī pārējie. Viena no malēnieša būtiskākajām iezīmēm ir radošums - dzīvojam nomaļā vietā, tālu no lielām pilsētām, kur ir mazāk pieejami dažādi resursi, tādēļ malēnietim jāspēj radīt lietas no esošiem resursiem. Malēnieši ir zinātkāri eksperimentētāji – viņiem patīk izmēģināt kaut ko jaunu. Ja malēnietim prātā ienāk kāda ideja, viņam to noteikti vajag izmēģināt, pat, ja apkārtējie saka, ka tas neizdosies. Malēnietim piemīt arī savdabīga humora izjūta, tādēļ viņi ar prieku stāsta par saviem piedzīvojumiem, - malēniešus raksturo E. Zeile.

Svētkus Jaunlaicenes muižas parkā ieskandinās un svētku gaisotni iekustinās Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestris. Dienas garumā estrādē uzstāsies novada amatierkolektīvi, kas koncerta “Ko tu smukam padarīsi” divās tūrēs parādīs malēniešiem raksturīgāko daiļradi.

Vakarā deju uzvedumā “Malienas mantojums” novada deju kolektīvi un folkloras kopas izdejos Malienas pusei raksturīgākos danču ritmus un soļus. Šis uzvedums tapis ar Latvijas Nacionālā kultūras centra un Alūksnes novada pašvaldības atbalstu. Nostāsti vēsta, ka malēnieši vienmēr visu darījuši pa savam un arī danči tiem bijuši īpatnēji, ar pierobežai raksturīgiem soļiem un mūziku, jo veidojušies, ietekmējoties no Latgales, Igaunijas un Krievijas tradicionālās kultūras. Pērn rudenī tapa deju uzveduma videoieraksts, ko videoversijā bija iespēja noskatīties šī gada sākumā. Nu beidzot būs iespēja dejotājiem to izdejot un skatītājiem noskatīties bez ierobežojumiem. Malēnijas pusei raksturīgās dejas veidojuši horeogrāfi Iluta Mistre, Dace Smirnova, Ilze Mažāne, Reinis Rešetins, Jānis Purviņš, Taiga Ludborža, Guna Ezermale, Gunta Skuja un arī uzveduma mākslinieciskā vadītāja Lāsma Skutāne, mūziku aranžējuši Juris Kaukulis, Juris Vaivods, Sniedze Jansone un citi pazīstami mūziķi.

Vēlāk iepazītos deju ritmus un soļus varēs izmēģināt lustēšanās pasākumā “Smuks ar skaistu satikās” kopā ar novada muzikantiem un grupām “Savējie”, “Zigmārs&draugi”, “Putukvass”, “Virāža”, “Uldis&draugi”, “Gunārs un Zane”.

Pirmo reizi - Malēnijas nacionālās īpatnības kāršu spēle “Puns”

Malēnieši ir azartiski, tādēļ svētku rīkotāji aicina visus kāršu spēles “Puns” pratējus piedalīties īpašajā svētku turnīrā. Puns ir azartiska, malēniešu izdomāta kāršu spēle. Šajos svētkos puna spēles turnīrs norisināsies pirmo reizi un ikvienam interesentam ir iespēja tajā piedalīties vai arī kļūt par līdzjutēju spēlētājiem. Aicinām iepazīties ar spēles noteikumiem: https://aluksne.lv/wp-content/uploads/2022/06/Puns.pdf.

Puna spēle šoreiz tiks organizēta pēc “Saļņu” māju noteikumiem. Jurģis Ābele no “Saļņu” mājām, pēc kura iniciatīvas turnīrs notiks, saka, ka šī kāršu spēle radusies pirms vairāk nekā 150 gadiem un tā tiek spēlēta Alūksnes pusē līdz pat Balviem un Gulbenei. Dažādās vietās spēle var atšķirties ar punktu pierakstīšanas un skaitīšanas veidu, jo katrai mājai bijusi sava, atšķirīga punktu skaitīšanas sistēma. Spēlē piedalās četri spēlētāji, kas spēlē komandās - pāros pa divi.

- Tā ir tik azartiska, ka, ja sāk spēlēt pusdienas laikā, tad darbi tiek likti malā un spēle turpinās līdz vakaram, bet, ja sāk vakarā, tad spēle beidzas tikai no rīta. Pieaugušie parasti spēlēja līdz pieciem rītā un tad uzreiz devās pļaut zāli. Mums, mazajiem, galvenais mērķis bija izcīnīt, lai arī mums atļauj līdz diviem, trijiem naktī sēdēt pie galda, skatīties spēli un piedalīties saviesīgajā daļā – jo tā spēlē ir pāri visam. Puns savā ziņā ir “Zoles” un “Duraka” apvienojums - no tām abām radusies šī azartiskā spēle. Raksturīga puna spēles sastāvdaļa ir lielīšanās process – dalībnieki lielās par to, cik daudz katram ir trumpju. Bet ar lielīšanos nedrīkst pārcensties, jo pēc malēniešu kārtības – ja esi lielījies par daudz, tiec patriekts no galda, jo tik traki lielīties nav pieņemts pat malēniešiem, - spēli skaidro J. Ābele.

Malēniešus svērs, mērīs un naskākajiem piešķirs ekskluzīvo Malēnijas vīzu

Visas dienas garumā muižas parka teritorijā notiks amatnieku andele, kur varēs iegādāties dažādus malēnietim raksturīgus labumus, ikviens varēs parakstīties Malēniešu Goda grāmatā, bet naskākajiem būs iespēja tikt pie īpašas, tikai šajos svētkos pieejamas, Malēnijas vīzas. Malēniešus un, protams, arī pārējos viesus svērs, mērīs, pārbaudīs līdzsvaru un aicinās  piedalīties citādās malēniešiem raksturīgās izdarībās. Savukārt Jaunlaicenes muižas muzejā “Malēnieša pasaule” būs aplūkojama 20. gadsimta tērpu modes izstāde “Kā smuki esam, tā smuki esam”.

Malēniešiem piemīt savdabīgs humors un patīk jokoties, tādēļ muižas parka teritorijā svētku apmeklētāji varēs labvēlīgi pasmieties par sevi un saviem draugiem, lūkojoties greizajos spoguļos. Protams, svētkos varēs iegādāties un nobaudīt arī Malēnijas tradicionālo godu ēdienu – profitroļus.

Malēniešu radošumu un daiļradi varēs iepazīt novadnieku dzejas un daiļās runas piknikā “Smuka izrunāšanās”, kur novada dzejas meistariem un entuziastiem būs iespēja piedalīties un deklamēt savas labākās dzejas rindas. Malēniešiem patīk arī teātra māksla, tādēļ tautas namā Malienas amatierteātris “Pakāpiens” rādīs I. Šteinbergas lugu “Šurpu, turpu”, Jaunannas amatierteātris “Šūpoles” - pēc R. Missūnes lugas “Dāvana tantei” motīviem tapušo viencēlienu “Pārsteigums sievietei”, savukārt Jaunannas bērnu un jauniešu teātris “Ejam!” - viencēlienu “Sveiciens skolotājai”.

Aicina ziedot Jaunlaicenes muižas kungu mājas kāpņu atjaunošanai

Malēnieši ir arī sirsnīgi, atsaucīgi un izpalīdzīgi, tādēļ svētkos norisināsies Labdarības bumbu ķeršana malēniešu gaumē. Šī ir iespēja ikvienam ziedot Jaunlaicenes muižas kungu mājas kāpņu atjaunošanai. Ziedojumos šim mērķim šobrīd ir savākti 290,28 EUR un svētkos ziedojumu piesaiste turpināsies. Lai piedalītos Labdarības bumbu ķeršanā, īpašās ziedojumu kartes pret ziedojumu var saņemt Alūksnes un Apes novada fonda birojā, Dārza ielā 8A, Alūksnē, un arī Jaunlaicenes bibliotēkā no 19. jūlija. Ziedot ir iespējams arī, veicot naudas pārskaitījumu – šādā gadījumā fonds ziedojuma karti ziedotājam nosūtīs pa pastu. Nav jābaidās ziedot, ja zināt, ka pasākuma dienā nevarēsiet būt klāt – ja tieši jūs kļūsiet par laimīgo balvas ieguvēju, arī jums balvu nosūtīs pa pastu. Un, lai dāsnajiem ziedotājiem būtu arī jaukas balvas, ikviens, kas var atbalstīt, tiek aicināts ziedot balvas.

Plašāka informācija par svētku norišu programmu: www.aluksne.lv.

Informāciju sagatavojusi: Monta Melzoba, Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas praktikante

Atsaucoties iedzīvotāju ierosinājumam, no šī gada 26. jūlija uz eksperimenta laiku - līdz 30. septembrim būs izmaiņas jaunajā reģionālās nozīmes maršrutā Gulbene–Lejasciems–Alūksne, kas nodrošinās papildu ērtības Velēnas ciema iedzīvotājiem nokļūšanai atpakaļ mājās no apmēram 50 kilometrus attālās Alūksnes.

 

Maršruta Nr.5419 Gulbene–Lejasciems–Alūksne reisa izbraukšanas laiks no Alūksnes autoostas pārcelts par 35 minūtēm vēlāk - līdz šim autobuss izbrauca plkst. 14.00, tagad tas notiks plkst. 14.35, kā arī attiecīgi Lejasciemā pienāks plkst. 15.20. Līdz ar to pasažieriem nebūs ilgi jāgaida uz pārsēšanos uz jau esošā maršruta Gulbene–Lizums reisu, kas plkst. 14.55 izbrauc no Gulbenes autoostas un Lejasciemā pienāks plkst. 15:31, tālāk braucot uz Velēnu.

Savukārt no 26. jūlija līdz 30. septembrim jeb uz eksperimenta laiku maršrutam nr. 5538 Gulbene–Mālmuiža–Lejasciems–Gulbene tiek atcelts reiss, kas otrdienās plkst. 15.50 izbrauc no Gulbenes autoostas, vienlaikus saglabājot minētā maršruta reisu izpildi ceturtdienās. Reiss tiek veikts skolēnu brīvlaikā un otrdienās tiek atcelts, jo no Mālmuižas uz Gulbeni otrdienu rītos minētajā laikaposmā nokļūt ar reģionālo sabiedrisko transportu nav iespējams.

Izmaiņas saskaņotas ar Vidzemes plānošanas reģionu. Pakalpojumu minētajā maršrutā nodrošina SIA SIA “Gulbenes autobuss”.

Autotransporta direkcija aicina iedzīvotājus izmantot sabiedriskā transporta pakalpojumus un paņemt biļeti par savu braucienu, jo statistiku par reisa pieprasījumu veido pasažieriem izsniegtais biļešu skaits. Par konstatētiem biļešu tirdzniecības pārkāpumiem pasažieri var ziņot direkcijas kontrolieriem jebkurā diennakts laikā, sūtot īsziņu vai zvanot pa tālruni 27776621.

Par valsts SIA Autotransporta direkcija:
Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja starptautisko pārvadājumu jomā, autotransporta komercpārvadājumu uzņēmējdarbības licencēšanā, kā arī sabiedriskā transporta plānošanā. Regulāri veicot sabiedriskā transporta finanšu analīzi un auditu, direkcija nodrošina vienotu, nepārtrauktu un pieejamu sabiedriskā transporta sistēmu visā valstī. Autotransporta direkcijas uzdevums ir īstenot virkni pasākumu kompleksu, lai Latvijas autopārvadātājiem tiktu nodrošināta likumīga iespēja veikt pārvadājumus Latvijas teritorijā un ārpus tās.

21. jūlijā Alūksnes novada pašvaldība ir noslēgusi vienošanos ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par Eiropas Savienības fonda projekta Nr.5.6.2.0/21/I/010 “Uzņēmējdarbībai nozīmīgas infrastruktūras attīstība Alūksnes novadā” īstenošanu.

2021. gada 21. septembrī tika apstiprināti Ministru kabineta noteikumu grozījumi par papildu finansējuma piešķiršanu pašvaldībām to projektu ideju konceptu realizēšanai. Saskaņā ar tiem, pēc Centrālās finanšu un līgumu aģentūras 10. decembra uzaicinājuma pašvaldība 2021. gada 28. decembrī iesniedza aģentūrā savu projekta iesniegumu. Pēc septiņu mēnešu projekta pieteikuma izvērtēšanas un skaņošanas procesa pašvaldība šī gada 19. jūlijā saņēma lēmumu par projekta iesnieguma nosacījumu izpildi.

Šī projekta mērķis ir izveidot komercdarbībai piemērotu infrastruktūru novadā, radot jaunas darbavietas, piesaistot nefinanšu investīcijas, revitalizējot degradētu teritoriju un nodrošinot videi draudzīgu un ilgtspējīgu teritorijas izaugsmi.

Projekts vērsts uz saimnieciskās darbības veicējiem pilsētā un novadā – vairāk nekā 32 uzņēmumiem, kuru darbības pamatdarbības jomas saistītas ar ražošanu, tirdzniecību, pārvadājumiem un citām nozarēm, kas ir svarīgas novada attīstībai, kā arī potenciālajiem komersantiem, investoriem, vietējiem uzņēmumiem un projekta sadarbības partneriem. 

Projekta ieviešanas rezultātā plānots atjaunot degradēto teritoriju 7,62135 ha platībā, izveidojot vismaz 111 jaunas darba vietas un piesaistīt investīcijas 10 749 597 EUR apmērā.

Šis ir apjoma ziņā lielākais un sarežģītākais Alūksnes novada pašvaldības projekts. Kopumā tajā iekļautas 20 būvniecības aktivitātes novada teritorijā. Projekts izstrādāts, balstoties uz vietējo uzņēmēju vajadzībām.

Plānotās projekta darbības ir:

ražošanas ēkas “Biznesa stacija” izbūve ar nepieciešamajiem inženierkomunikāciju pieslēgumiem Alūksnē Tālavas ielā,
Tālavas un Gulbenes ielu posmu pārbūve,
infrastruktūras uzlabošana Pilssalas ielas posmā,
trīs ražošanas ēku izbūve komersantiem Alūksnes novada teritorijā,
uzņēmējdarbības attīstībai nozīmīgas ceļu infrastruktūras pārbūve septiņos novada pagastos.

Kopējās projekta izmaksas ir 6 842 863,15 EUR, tajā skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums – 5 000 000 EUR.

Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāja Inese Zīmele-Jauniņa, projektā iekļautās aktivitātes vada Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītājas Sanita Adlere, Santa Supe un Una Tetere-Teterovska.

Projekts “Uzņēmējdarbībai nozīmīgas infrastruktūras attīstība Alūksnes novadā” atbalstīts specifiskā atbalsta mērķa 5.6.2 “Teritoriju revitalizācija, reģenerējot degradētās teritorijas atbilstoši pašvaldību integrētajām attīstības programmām” 4. kārtā.

Informāciju sagatavoja:
Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijassabiedrisko attiecību speciāliste

 

Piektdien, 29. jūlijā, plkst. 21.00 Valmiermuižā aicina piedzīvot latviešu indīroka grupu „Baložu Pilni Pagalmi”. Koncertā būs klausāmi grupas veikumi no visiem daiļrades periodiem un dziesmas no albuma „Jauni iespaidi”, kuram nesen tika atzīmēta 20 gadu jubileja.

Grupa „Baložu Pilni Pagalmi” dibināta 1994. gadā. Tas ir vairāku cilvēku radošs kolektīvs, kurā mūzikas un lielākās tekstu daļas autors ir Māris Šverns. Kaut arī grupas sastāvs vairākkārt mainījies, Šverns jau kopš grupas pirmsākumiem ir bijis tās līderis, taču dziesmu aranžēšanā dalību ņem visi. Savulaik „Baložu Pilni Pagalmi” mēģināja un ierakstus veica leģendārajā „Torņa” studijā, un ir viena no retajām „Torņa” grupām, kas vēl aktīvi muzicē – izdevuši 12 albumus. Šobrīd grupā spēlē Māris Šverns (balss, ģitāra, taustiņinstrumenti), Klāvs Lauls (basģitāra, taustiņinstrumenti) un Uldis Gedra (bungas).

Video dziesmai „Laba Daba”: https://www.youtube.com/watch?v=-Ijqxl3CxK8.

Uldis Rudaks par grupu: „Māra Šverna grupai „Baložu Pilni Pagalmi” un arī viņa solodaiļradei ir savs noturīgs cienītāju loks, kas lēni paplašinās, nākot klāt jaunās paaudzes klausītājiem, – pats Māris ir viena gadagājuma ar pankgrupas „Inokentijs Mārpls” līderi Raimondu Lagimovu jeb Dambi, un abi kopā sāka muzicēt 80. gadu vidū. Nu jau krietnu laiku grupā „Baložu Pilni Pagalmi” ir par Māri Švernu un bundzinieku Uldi Gedru krietni jaunākais mūziķis Klāvs Lauls, kurš spēlē basģitāru un albuma „Uz karstām oglēm zem degošām zvaigznēm” ierakstā – arī soloģitāru un sintezatorus, liekot lietā savu muzikalitāti un erudīciju augstvērtīgākajā mūsdienu populārajā mūzikā.”

Ieeja bez maksas. Pirms koncerta ir iespēja rezervēt galdiņu, zvanot uz numuru +371 28664424 vai rakstot uz svinibas PIE valmiermuiza PUNKTS lv.

Rīko Valmiermuižas kultūras biedrība, atbalsta Valmieras novads un Valmiermuižas alus darītava.

Plašākai informācijai: Valmiermuižas kultūras biedrība, kultura PIE valmiermuiza PUNKTS lv, tālr. nr.: 27337798.

Valmieras novada pašvaldības līdzdalības budžets ir jauna iespēja, kā tiešā veidā noteikt daļas no pašvaldības budžeta izlietošanu novada infrastruktūras attīstībai. Laikā no 25.jūlija līdz 18.septembrim pašvaldībā tiks gaidīti līdzdalības budžeta projektu pieteikumi, daļa no kuriem tiks nodoti publiskajai balsošanai par to ieviešanas nozīmīgumu kopējam sabiedrības labumam.

Lai sniegtu atbalstu sekmīgākai projekta pieteikuma sagatavošanai, pašvaldība 15.augustā plkst.17.00 rīkos tiešsaistes semināru “Līdzdalības budžets: soli, pa solim”. Informācija par semināru būs publicēta pašvaldības mājaslapas norišu kalendārā.

Valmieras novada 2022.gada līdzdalības budžeta projekts būs 10 000 – 30 000 EUR vērts infrastruktūras attīstības projekts:

  • kura realizēšanas vieta ir sabiedrībai pieejama publiska ārtelpa – pašvaldībai piederošs nekustamais īpašums;
  • kas paredz infrastruktūras uzlabošanu vai jaunas infrastruktūras attīstību ar paliekošu un sabiedriski nozīmīgu vērtību;
  • kurā uzlabotās vai attīstītās infrastruktūras ikgadējās uzturēšanas izmaksas nepārsniedz 10% gadā no kopējā attiecīgā projekta budžeta;
  • kura realizācija ir paredzēta pilnā apjomā, proti, projektam noslēdzoties, tas ir pilnībā pabeigts un to nav paredzēts īstenot vairākās kārtās.

Projekta pieteikumu dalībai konkursā var iesniegt 10 cilvēku grupa, kuri sasnieguši vismaz 16 gadu vecumu, kā arī reģistrēta biedrība vai nodibinājums.

Līdzdalības budžeta konkursa nolikums un plašāka informācija par projekta apstiprināšanas gaitu un plānoto ieviešanu pieejams pašvaldības mājaslapas www.valmierasnovads.lv sadaļā “Sabiedrība” – “Sabiedrības līdzdalība”.

Plašākai informācijai aicinām sazināties ar Valmieras novada pašvaldības Attīstības pārvaldes Attīstības nodaļas vadītājas vietnieci, attīstības plānotāju Līgu Bieziņu pa tālruni 26495997 vai e-pastā liga.biezina PIE valmierasnovads PUNKTS lv.

Nolikums un pieteikuma veidlapa pieejami www.valmierasnovads.lv sadaļā "Sabiedrības līdzdalība".

Informāciju sagatavoja:
Līga Bieziņa
Valmieras novada pašvaldības
Attīstības pārvaldes
Attīstības nodaļas vadītājas vietniece
Attīstības plānotāja

Lielākā daļa jūrā nonākušo atkritumu rodas no mūsu ikdienas un dzīves sauszemē. 11. augustā pievienojies EUROPE DIRECT Vidzeme rīkotā pārgājienā, lai kopā ar nevalstiskās organizācijas “Vides izglītības fonds” pārstāvi un kampaņas “Mana jūra” dibinātāju Jāni Ulmi gūtu informāciju, jaunas zināšanas un piedalītos brīvās sarunās par jūras ūdens un piekrastes piesārņojuma problemātiku.

Pārgājiena starta punkts ir Saulkrasti no kuriem plkst. 10:00 dosimies 13 kilometru garajā Jūrtakas posmā uz Laučiem. Maršruts piemērots visdažādāko vecumu un sagatavotības gājējiem. Transports uz un no pārgājiena netiek organizēts, un nokļūšana uz to ir katra dalībnieka ziņā. Aicinām interesentus savstarpēji sadarboties Facebook pasākuma diskusiju sadaļā vai sazināties ar mums telefoniski, zvanot uz 25865495 vai rakstot uz eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv.

Pārgājiena svarīgākā tēma ir jūras piesārņojošie atkritumi kā proaktīvs indikators: "Ja mēs nespējam tikt galā ar ko tik vienkāršu, kā mēs saglabāsim savu piekrasti un jūru nākamajām paaudzēm, sastopoties ar pārējiem cilvēku radītajiem izaicinājumiem – klimata pārmaiņām un eroziju, jūras piesārņojumu un eitrofikāciju?" tā kampaņas “Mana jūra” pārstāvji.

Dalība ir bez maksas. Iepriekšējā pieteikšanās (līdz 8. augustam) obligāta. Vietu skaits ierobežots. Pieteikuma anketa pieejama ŠEIT.

Pārgājiens norisinās pasākuma “Eiropas Jūras diena manā valstī” ietvaros. Tas ir daļa no okeāna izpratnes un aktīvisma viļņa, kas pēdējos gados ir pieņēmies spēkā. Eiropas Jūras dienas pasākumi kļuvuši arvien populārāki, piesaistot vairāk nekā 25 000 dalībnieku katru gadu. Vietējās aktivitātes ir domātas plašam cilvēku lokam visā Eiropā. Tādas ir, piemēram, pludmales sakopšana, ekskursijas ostās gida pavadībā, mākslas izstādes, darbnīcas, konferences, semināri, izstādes par jūras tēmu, pasākumi, kuru mērķis ir okeāna iepazīšana, ekobraucieni un pastaigas pa teritorijām, kurās ir ievērojams jūras mantojums, ekskursijas ar laivām, jūras muzeju, kuģu, akvāriju, kuģu būvētavu apmeklējumi u.c.

EUROPE DIRECT Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. Tā darbības ilgums plānots līdz 2025. gadam. 

Kontaktinformācija saziņai:

EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja: Maija Rieksta, tālr. +371 26 099 521; e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv vai eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv

Mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme

Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.